Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Pont azert linkeltem a Rafael honlapjat, hogy valaki belekukkantson. Szerinte a Simon nevezetu puskagranatot az osszes rendszeresitett 5,56-os loszerrel ki lehet loni. Tehat nem kell hozza tarcsere.
Azonkivul nem tudom milyen puskagranat van a FAMAS-hoz, jo lenne ha valki megmondana, hogy ott szuksegeltetett-e tarat cserelni granatloves elott.
Arra akartam reflektalni a hsz.-eimmel, hogy puskagranat temaban, ami az AMP-t illeti nem kizart, hogy a puskagranat loveshez eleg lenne a granatot fejleszteni, es lehet hogy lehetne azt is kilonni normal loszerrel.
Válaszom igen, Ezért tőlünk NY-ra a csillagok számának (nem Erzsikével a szekéren..) megjelöléásével azonosítják a "rangot". Így a katonák Tömböl Lászlója amerikában már generál, azaz négy csillagos, s ebből a kasztból aktív általában egy fő aki a haderőnemi vezérkari főnökök bizottságának az elnöke... Na ekkora ember a repülős Tömböl. ennyi előre és a haza...
Az ajándékozások most is mennek, nem is kicsit...ezt éppen az Oláh-Takács duo és hű t...i kordinálták, kordinálják.
Az ingatlan fronton is vannak fura dolgok eladták a pasaréti lovardát 7 milliárd forintért, majd az új vevő 20 milliárdos jelzálogot terhelt rá. mennyi is az annyi?
Meg úgy megkérdezném kihez és mennyiért került Anna-völgy, Göd és más egyéb ingatlanok.
Kedvenc Czinegém-ről a megjelölt OGY-ban olvasható, sajnos nem copy-zható:
"....A vezetők kiválasztásának fő szempontja a politikai megbihatóság volt ami törvényszerűen kontraszelekcióhoz vezetett. Mind a hadsreg mind párt és állami felső vezetők körében megállapítható volt az alacsony vezetési színvonal...Ennek a kiválasztási folyamatnak tipikus példája cz. életpályálya"... Lázár Gy. mondta: az elmúlt évtizedekben politikai, hatalmi és személyi összefonódások játszottak döntő szerepet a hadsereg vezetőinek kiválasztásában..."
"...már 1971-ben szolgálati lakássá minősítették az Endrődi u. villát, ..az állami irányítás elégtelensége olyan hatalmat biztosított, amelyben ellenőrzés nélkül azt tehetett amit akart, szolgálati hatalmával akkor élhetett vissza amikor akart, korlátozás nélkül élhette ki harácsoló, gyüjtögető természetét. Általánossá vált a közpénzekből történő nagyértékű ajándékozgatás" A HM költségvetéséből nem csak a tábornoki lakások cseréjére, karbantartására, felújítására, bővítésére fordítottak jelentős összegeket...."
Megjegyzi az OGY bizottság, hogy a ...HM vezetők tbbsége nagy alapterületű, a jogos lakásigény mértékének felső határát meghaladó szobaszámú lakásokban lakik....cseréje nagyösszegű forint ráfordítással történik...."
Na kérem, hogyan is folyt az elmúlt időszakban a maszop káderek mennybemenetele(?), kontraszelekció, a vezetők elszakadása a való-világtól, mi is folyik a "Továbbképző közp-ban", mi van az ajándékozgatással (már Végh urunkat is bevitték a csalitosba), aztán egy kicsit -ugye Csák-uram- körül kéne nézni lakásfronton is, hátha van eben-guba...
Es a Kub szallitojarmuve, az a hernyotalpas, az is kerozinra megy? En nem tudom, nem vagyok sza ki a temaban, de valoszinusitem. Nem lehet, hogy az olvtars erre gondolt? Mert nekem a szovegkornyezetbol egyertelmu, hogy igen.
Etiop-Eritrea? Azonkivul talan meg az elso csecsen haboru bevezeto honapjait lehetne szamitani, illetve hasonlitott meg a 2006-os libanoni, valamint hasonlitott valamelyest a sri lankai haboru. Ja, Gruzia is. Az Etiop-Eritrea haborut leszamitva viszont max. hadtest nagysagu erok.
Kedves Társam! Hogy hol keverte a kub-ot kruggal? Érdekes felvetés, mert kub-ról szólt és gázolajról írt, s én bátorkodtam a gázolajat kerozin-ra módositani. ATTANTION! VNYIMANYIE!
"beocs a belevauért, de hol keverte a krugot a kubbal, hol írt kerozint?" A kub hajtóanyaga körgyűrű metszetű szilárd f.lőpor., hasonlóképpen minta a krug indító-fokozata, de ott a menethajtómű a kerozinos....kiegészítve egy kicsi izoprop-lal.. ok-sa? szebb jövedelmet
"Az előágy és az első markolat kialakítására nagy hatást gyakorolhattak a harmincas években játszódó amerikai gengszterfilmek, csak hát a tommygun markolata jó irányba nézett – nem úgy, mint az AMD markolata, ami ugyebár fordítva van. Kifordult csuklóval meg nem kényelmes lőni. "
Na ezt soha nem értettem! A "tommygun" markolata csak akkor esik kézre, ha csípőből lősz. Ha vállhoz emeled a fegyvert, akkor kell kifordult csuklóval lőnöd vele. De nagyon.
Az AMD elülső markolata nagyjából olyan szögben áll, hogy egyenes csuklóval tudd tartani vállhoz emelt fegyver esetén. Csípőből meg kaszáljanak a gengszterfilmekben!
Minden bizonnyal azért favorizálták annak idején az AMD-t az AMP-vel szemben, mert olcsóbb a gyártása. Nem pedig a "jobban mutat a nyalka honvédtiszt oldalán" miatt.
Pontossága, tűzereje megfelel a sorkatonák számára, hiszen legtöbbször nem a fegyver elméleti találati pontossága korlátozza a pontos lövést, hanem az, hogy a rohanástól és a beszarástól a fickó pulzusa 120 és a fülén is levegőt szívna ha tudna . Egy olcsó, használható fegyver tömeges alkalmazásra.
Üdv! Na, látszik, olyankor nem vagyok, mikor a legjobban itt lenne a helyem... AMD-65. Soha nem volt általános gyalogsági fegyvernek tervezve. Mégis annak használták. Van erre egy nem publikus sztori. Deszantosnak, tisztinek, harckocsizónak, modernül is írhatnám, PDW-nek viszont remek. Valamiért Afganisztánban mégiscsak kedvelik a kurtaságát, pickup terepjáróból ki-be ugrálni napi szinten. A csőszájféket is szerették a horvát háborúban, nem csak a kis hosszt. Bozótban-kúszni mászni jó volt a rövid fekete fegyver. Aminek nem jutott ezsedbe a neve, az az Lt. Lásd honlapom. Nem kívánok most oldalakat írogatni.
Kedves Topic-társ! Sokban igazad van, tényszerűen kell nyilatkozni, de ez nem egy számtan példa.. 1/ Czinege Lajos hadseregtábornok (1978) igen csak ez a mai léptékkel vezérezredes 2/ DE A 90-es években???? NEM! Hát az 1989 évi 46 (XII.31) OGY foglalkozott a dologgal, a végrehajtási utasítás kelteződött 90, 91-re.
Olyannyira, nem hogy 1989-ben Németh Miklós a Parlamentben bejelentette, hogy C.L. lemondott hadseregtábornoki rangjáról. -Ez lehet... bár úgy tudom hogy lefokozták, honvéddá és úgy is temették el...
3/ "az mszmp csatlósa sem " Csatlósa? Érted a szó jelentését? nagyon is mert a "csatlósság" a kádárhoz csatlakozás debreceni időszakából értem... Aztán mint napjaink vezetői szemünk láttára szédületes karriert futott be. üdv: TGR Hát ennyi és egy bambi üdv
igen, ez megint egy kiragadott technológiai elem taglalása. fontos, persze, hogy fontos. de a lényeg az még rejtőzik. azt már csak a kis ördög mondatja velem , hogy vszínűleg lesz nemsoká szabad lérak technikusi kapacitás. nem tudom az mennyiben fog megoldást jelenteni a felvetett "porblémára"? :-)
Bocs kedves "volt tüzér" most vettem észre, hogy Te méltóztatsz keverni a KUB és a KRUG rendszereket. Olvass át a szakfórumba. Na itt érthető cri-s topictárs mondata, maradjon a varga a csizmánál...
Az a baj kedves "volt tüzér", hogy a nyilatkozatod egy kissé hézagos (vagy tudatosan ferdítesz...), arról van ugyanis szó, hogy a MN fegyverzetéből örökölt kub, krug, és a későbbi orosz és francia eszközök az alapmegnevezésükből adódóan csapat- (és nem honi) légvédelmi eszközök, így az alaprendeltetésüknek megfelelően célszerű azokat alkalmazni, és akkor beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Egyébként a kerozin az nem egyenlő gázolaj..., a kub-nál pedig a szilárd töltetet gyári nagyjavítás keretében lehet csak cserélni... (az egykor rendszeresített elvek szerint az egyes tárolási időtartamok végén a sorozatokból véletlenszerűen kiválasztott darabok próbaindítását követően döntenek a továbbiakról (meghossz-leselejt.) bocsi
A légvédelem elméletileg alkalmas az éjszakai harcra, csak az a baj vele, hogy ami van, az kevés.
Van ugye a sokat favorizált Mistral, ami kiváló eszköz, ha az ellen közel jön, és nincs se felhő, se madárraj, stb.
Aztán van még 4 darab 2K12 KUB komplexum, a maga 20 km-es hatótávolságával. Annak viszont az az előnye, hogy oda megy, ahová akar (pontosabban, ahová van gázolaj). Csak az ellenséggel kell előre pontosítani, hogy hová akar repülni, mert akkor oda állunk.
Ez van most. Ám a KUB rakétáinak hamarosan lejár az üzemideje. Minimum hajtóanyagot kéne benne cserélni, de erre még semmi hajlandóság eddig nem volt.
jó, hogy írod! komplexitásában kellene valóban nézni a dolgokat , szerintem is. igen, jó az , hogy egy-egy technológiai megoldás itt kiveséződik / pl. puskagránát kontra gubacs / de ami tényleg előrevihető lenne a fennmaradás, esetleges épülés szempontjából az nem biztos, hogy az. strukturális gondok vannak itt alighanem, élet és szolgálati körülmények, meg egyáltalán az alapvető feladatmeghatározás. azért az durva, hogy rá van költve a seregre a gdp valahány %-a, és ebből hozza létre a napi 6 locsolókocsinyi vízhordó képességét /sarkítva persze, de nem nagyon/ 'valaki' csak rászánhatná magát, hogy megfogalmazódjék: mit akar az ország a seregtől? ha ez megtörténik , akkor pedig biztosítani kell az ahhoz szükséges feltételeket. amíg ez nincs meg addig minden beletett fillér ablakon kidobott pénz.
Kedves Társaim! Mivel mindenkinek a saját szerelme a legfontosabb, így érthető, hogy -bár a fórum neve és egykori indítója más sorsot szánt neki- a nick-ek alatt annak ellenére, hogy létezik más fegyveres, tüzér, légvédelmi stb. arról kíván beszélni. Ugyanakkor a szemünk láttára teszik (valószínű helyesebb a múlt idő) tönkre a MH-et. Szekeres min. minapi öröm-nyilatkozatából-, miszerint a 26500 főből mindössze hét fő gyanusítható "maffia-vádakkal" ez nem is rossz arány (szabad fordításban). Érdekes megállapítás, ha vesszük, hogy a csapatoknál lévő ti és tth létszám kb. 20ezer, akik tisztességgel becsülettel végzik feladatukat, és akkor a fennmaradó 6.5 ezerből akik a vízfejben és a háttérintézeteiben hivatalnokoskodnak adják a mintegy 7-fő maffiózót. Ennyi lenne, hát ez nem igaz, mivel a gengszter családnak sok-sok tagja lapít a szervezetben. Ki gondolná komolyan -aki volt legalább egy napig katona-, hogy ezek a megtévedt (gyanú alatt álló) emberek egyedül, elszigetelten a felső vezetés tudta -esetleg bűnös hallgatása- nélkül lettek volna képesek cselekményeiket végrehajtani??? Az elmúlt közel egy évtized kontraszelekciós törekvései nyomán a hadseregben felújult az egykori "hangulatjelentés". A felső vezetés protokollozott, a beosztottak nem merték elmondani, hogy használhatatlan a technika, hogy nincsenek meg adott esetben a végrehajtás feltételei, hogy a beszállítók (ruha, élelmiszer, stb.) minősíthetetlen árút szolgáltatnak. S a topic cím igaz, hiszen a katonák nevelését, oktatását majd' kizárólagosan végző Nemzetvédelmi Egyetem 1.sz vezetőjét bilincsben látjuk, amikor a valóságról pár szóban nyilatkozó becsületes katonai-ügyészt leváltják, amikor nem sokkal később a katonai költségvetésből sok-sok 100millióval támogatott térképészeti vezetőt rabosítják, amikor a kis Hazánk szerett Magyarországunk Védelem gazdasága irányítását végző egykori (diplomatásított)-, majd jelen-volt vezetőjét letartóztatják (egyiküket nemzetközi repülőterünkön), amikor a maffia-vádakkal illetett EI-s vezetőt ugyancsak lecsukják, vagy amikor egy kétcsillagos tábornok búcsúbeszédéből kifolyólag rabosítanak egy újabb magasrangú katonát. Akkor a Szekeresi öröm-nyilatkozat ellenére nyugtathatjuk, hogy ez már a vég. A Magyar Honvédség megsemmisült.
A Mi-24-hez van Falangánk (nem is kevés) 800 mm homogén páncél átütésére alkalmas, a robbanófej hatóanyagtartalma pedig olyan nagy, hogy egy Hummert darabokra szedne. Az Sz-8-as rakétáival megsorozva egy harckocsit nem sok esélyt adnék a túlélésre benne (3000 mm-es homogén páncélátütő képességgel rendelkezik minden rakéta, ráadásul repeszburkolat veszi körül a robbanóanyagot).
Sokan vannak tévhitben az elmúlt évtizedek háborúinak fényében. A szárazföldi erők között valódi összecsapás - hadsereg szinten - nem volt. Emiatt 30-50 évvel ezelőtti háborúk tapasztalatait a mai technikára átültetni nem lehet. Egyszerűen nincs tapasztalat, és egy komoly háború esetén nem lehetne biztos egyik fél se a kimenetben. Az elmúlt évtizedek háborús konfliktusaiban nem vetettek be olyan "csapatformációkat" amelyek a II. vlágháborúban és az 50-es években komoly vérveszteséget okoztak egészen hadsereg szinten. Komoly háború esetén ezek előtérbe kerülnek és nagy gondot okoznak, mert nehéz az ellenük való védekezés.
tegnap este láttam a balassagyarmati afférról egy hosszú filmet. így kivesézve én ezt még soha nem láttam. nagyon érdekes , egy végtelenül kivérzett , marcangoló -félben lévő ország mikro szintű katonai erő alkalmazása. a korábbi doktrínák fényében is másként látta az ember ezt az esetet, mai napság , jelen körülmények között megint teljesen más . látta esetleg valaki?
Az "utobbi evtizedek haborui"ban kizarolag olyan T-72 harckocsik vettek reszt, amik nem voltak modernizalva, es "eles" loszeruk sem volt. Ez persze Gruziara nem vonatkozik, de ott latvanyosan veszitett a nyugati technika.
Grúziában milyen nyugati technika volt? MPár M4-es karabály meg pilóta nélküli felderítő?
Elhiszem, hogy a NATO adna legitamogatast Magyarorszagnak, de azt nem hiszem el, hogy 10 000 szam kuldene ide a katonait meghalni. Ezert szerintem egyreszt kevesbe kell valoban eros legiero, mint valoban eros szarazfoldi hadsereg, masreszt pedig a legieronk eleve sokkal kozelebb van az eroshoz, mint a szarazfoldi hadsereg
Magyarország szomszédainak jelentős része NATO tag, és egy NATO-n belüli konfliktus esetén a NATO semmilyen légi támagatást nem adna.
A légierőnk pedig szvsz akkor lenne elég erős, ha nem nem 14 Gripenünk lenne, hanem legalább 3040 két repülőtéren és lenne hozzájuk fegyverzet, a Mi 24 meg akkor, ha nem csak kb. 10 tudna belőlük felszálni, és lenne hozzájuk rendszeresítve egy valamit éő páncéltörő rakéta és alkalmasak lennének az éjszakai harcra.
Láttam! És? Lejáratta magát. De attól a Grippen beszerzés még olyan amilyen. Vajh miért nem Viktort nevezték el Grippen Viktornak? Igaz, ő nem volt részeg, csak teljesen követhetetlenül, az utókornak megmagyarázhatatlanul és dokumentálatlanul adósságba zavarta a MH-t. Mert sajna nem az ország költségvetését terheli a beszerzés, hanem a HM-ét. A többi már hab a tortán. És a korrupció? Mindig is volt ekkora üzletben, csak van amelyikre fény derül, van amelyikre nem. Ez ilyen egyszerű. Tök mindegy, hogy ki fogja a rudat. Legalább is nekünk, a hangyáknak.
A Gepárd és az AMP összhasonlításában nem a gyártás percizitásával foglalkoztam, hanem a hangolt rugózott rendszer alkalmazásával. Ez teszi lehetővé a Gepárdokkal történő tüzelés túlélését és pontosságát, és ez csökkenti az AMP által a lövésznek átadott terhelést és növeli a sorozatlövése pontosságát. Az összehasonlításom erről szólt, nem másról. Egy rugózott rendszernél is van stabil pont: az az előfeszítés, ahol a vállba szorított fegyver saját (rugózott)szerkezetének előfeszítése nagyobb, mint az azt tartó (ruházattal fedett) emberi végtag és törzs merevsége. Ezt nem nehéz elérni, különösen téli öltözetben, kesztyűben....:)
A nemzetközi piac csak annyira hülye, mint a "bifidus essensist" áruló élelmiszergyártó multi: azt nyomatja (reklámozza, adja olcsón) orrba - szájba, amit olcsón és tömegesen tud gyártani és drágán, tömegesen tud értékesíteni. Ennek pedig kevés a köze a célban kifejtett hatáshoz, és más műszaki paraméterekhez.
Ezzel nem állítom, hogy a 40mm-es alacsony és nagyebességű gránátok nem használhatók jól, de akkor mi a fenének nincsenek rendszerben 15 éve, mióta már a romulánok és szingapúr is képes volt ilyet gyártani egyes (kis sebességű) és sorozatlövő (nagysebességű) változatokban? Mégis csak jobb lenne a 40-es automata, mint a 60mm-es semmi?(Már ha a 40 mm-es előnyeit helyezzük előtérbe...)