Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2019.10.06 0 0 839

Nekem gyenge 17 volt,egy kis kabai úgy 19-re felnyomta,mégis qrva savanyu lett😤

Előzmény: Barret02 (835)
zsorsz Creative Commons License 2019.10.06 0 0 838

A 9 savon kell tompítani,vagy fog még igazodni magától?

Előzmény: Jocó0423 (837)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 837

A 20 kén az határeset, én raknék hozzá egy kicsit még. Megfogja enni.

Előzmény: zsorsz (834)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 836

Na most mértem a rozém. 12,5 alkohol 7 sav. szerintem finom a pino. A kén is beállt 50mg-ra.

Előzmény: Barret02 (835)
Barret02 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 835

Idén az enyém is az lesz,kemény 18 fokos must ... Azért csak elfogy majd :)

Előzmény: zsorsz (834)
zsorsz Creative Commons License 2019.10.06 0 0 834

Sylvestris tesz:sav 9,kén 20,jó kis csücsörítős bor lesz,bár inkább fröcssözök. Van még egy nagyon kicsi

mocorgása,de egy próbát megért.Gondolom nem kell semmi bele egyenlőre.

 

joskabacsi Creative Commons License 2019.09.30 0 0 833

Szia,

remélhetőleg elmértél valamit, a pH 3,2 - nél lényegesen magasabb savadnak kellett maradnia.

A 4g összsav még 0g almasavval is nagyon kevés. A helyedben én mielőbb méretnék egy össz-savat és almasavat, abból azért lehet tudni, hogy merrefelé kellene indulni!

 

 

 

Előzmény: IsKol (814)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 832

Érdekes ez a fehérjekiválás.

Pálinkáknál pont hűtéssel tudjuk kicsapatni.

Már nem akarom bántani, de decemberben megnézem és ha nem tetszik akkor megcsinálom a te módszereddel.

Mit ajánlasz derítőnek?

Előzmény: Maci_P (830)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 831

Deritont nem használtam, de általában 7-12 napot is kell/lehet várni egyes szereknél.

Előzmény: Falusi1 (829)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 830

A derítéssel nekem is vannak/voltak nehézségeim. A palackozás után megjelent fehérjekiválás. Azóta már okosodtam, hogy mit, mire, miért használunk.

A derítőszerre ráírják a tól-ig határokat, amik szerintük hatásosak. Ha az alsó, felső és pl. kettő közötti értékkel az ember csinál egy-egy fél literes palackban derítési próbát, látni fogja, melyik mennyire derül, utána leveszi a derítési aljról, majd csinál vele egy 60-70°C-on tartást 1-2 órára, látja, hogy fehérje kiválik-e. Amelyik értéknél nem válik ki, az a jó mennyiség. De a derítést nyugodt, tiszta borban kell csinálni, mert ha teli van seprővel, a hatékonysága a töredékére esik. De a hőmérséklet sem mindegy. Szóval nem egyszerű dolog ez, ha télen még kiválik borkő, az is változtat a bor savszerkezetén, tehát a korábban végzett derítés lehet, hogy megismétlendő, mert újra fehérjekiválás várható.

Előzmény: Jocó0423 (828)
Falusi1 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 829

Korábban írtam, hogy a fehér borom közel egy év után sem akart letisztulni, ezért Deritonnal derítettem.

A használati utasítást követtem, de a derítést követő 2-3 nap múlva - ennyi idő után javasolja lefejteni a bort a derítőszerről - még mindig nem volt elfogadhatóan tiszta. Mivel más ötletem nem volt úgy döntöttem hagyom még néhány napot. Egy hét után lett teljesen tiszta és le tudtam palackozni.

Előzmény: Maci_P (827)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 828

Érdekes amit írsz mert én is elégedetlen vagyok a hatásával :(

Viszont (lehet, hogy rosszul értelmezem?) a leírásban ezek a mennyiségek vannak.

Szerinted mennyivel kéne derítenem 180 liter bort? A próba derítést hogy kéne kiviteleznem?

Lehet, hogy 5 éve rosszul csinálom? :(  Tanulni nem szégyen :)

Előzmény: Maci_P (827)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 827

Jóvan-jóvan, de gondolhattam azt is, hogy 2dl/hl ;-)

A finomseprőn tartás jó tud lenni, de a durva seprő miatt lehetnek rossz ízbeoldódások, de úgy látszik, szerencsés vagy.
Viszont a derítőszerek többsége 10x-es mennyiségű vizet igényel, a 3 kanál az mondjuk 50-60g lehet, ahhoz kb. fél liter víz kéne. Abból kellene teljesen egynemű szuszpenziót csinálni és nem kellene leönteni róla semmit.  A Deritonnak ennél a 100l-hez több a minimum adagja, ennyit beletenni se érdemes...
Próbálj egyszer próbaderítést, majd legalább meleg próbát csinálni, lásd, eltaláltad-e a mennyiséget.

Előzmény: Jocó0423 (822)
IsKol Creative Commons License 2019.09.30 0 0 826

Ha jól emlékszem az unoka bátyám almasav bontást is alkalmazott a Zweigeltnél és az elkészült borok kellemes meggyes ízjegyekkel rendelkeztek és olyan bársonyosak voltak mintha több éven keresztül érlelte volna. 

Mivel a mennyiség nem túl acélos még az is lehet hogy ketté veszem a tételt és egyik részt az utóerjedésben beoltom.

A Mátra nyugati lába a "borvidék" és találtam Gyöngyösön illetve Nagyrédén laborokat. Mivel műszaki beállítottságú pali vagyok így hajlok a vizsgálatokra + a tudásom a borászatban (még) a bányász béka hátsóját is tisztes távolságból figyeli így bízom benne, hogy a kapott eredmények kiértékelésében illetve az organoleptikus vizsgálattal a segítségeteket felhasználva hátha még az életemben tudok olyan isteni Zweigeltet készíteni mint az átlag burgenlandi borász de minimum mint a unoka bátyám. 

Előzmény: Maci_P (816)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.30 0 0 825

Köszönöm!

Előzmény: Jocó0423 (824)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 824

Általában deritront de idén a lányom hozott egy másik nevezetűt, ami könnyebben oldódott de a hatóanyaga ugyanaz.

A 180 literhez 3 púpozott evőkanállal oldok fel 2 liter vízben. 24 órát hagyom ülepedni, a maradék vizet leöntöm és így keverem a borba.

Előzmény: zsorsz (823)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.30 0 0 823

Derítőnek mit használsz és mennyit?

Előzmény: Jocó0423 (820)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 822

Drága barátom félreértetted :) odaírtam, hogy 180 literhez teszek 2 dl-t.

Igen némileg felkeverem a seprőt de még hátrányát nem láttam. Azért húzom a seprőn tartást mert azt tapasztaltam, hogy jót tesz az ízeknek.

Így kihagyok egy fejtést, talán kicsit kevésbé macerálom a bort.

Lehet, hogy nincs igazam de hátrányát még nem láttam a módszeremnek. Talán kicsit később lesz tükrös :)

Előzmény: Maci_P (821)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 821

Jocó, ha jól értem, te a durva seprőn lévő bort lekénezed, tehát nagyon durván felkevered a seprőt, hiszen máshogy nem tudod a ként eloszlatni, majd erre ereszted rá egy hét múlva a derítőanyagot, újra alaposan felkeverve? Merthogy mindkét beavatkozás lényege, hogy alaposan eloszlassuk a bevitt szert.

Egyébként a 2dl/hl 5%-os törzsoldat jó, de valamennyire borfüggő, hogy milyen szabad kénre érdemes beállítani a szintet, és azt sem tudjuk, mennyi fog lekötődni a belerakott kénből, így egyes esetekben a 2dl már kissé túlkénezett bort is eredményezhet, bár egy-két fejtés után az még lemegy normál szintre.

Előzmény: Jocó0423 (820)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 820

Én eléggé unortodox ( ajjaj) módon csinálom.

Nem szűröm a mustot. Forrás után, amikor teljesen megnyugodott a bor ( kb 2-3 hét nálam) 2 dl törzsoldattal teljesen leállítok mindent. ( 180 liter)

Aztán rá egy hétre beteszem a derítőszert és megint várok egy hetet. Idáig nincs más a boron csak az úszófedő, olaj nélkül!

Ekkor jön nálam a fejtés, kénessav szint ellenőrzés, esetleges pótlás és a bor lezárása. Vagy olajjal, vagy a pumpás fedővel ( a négy hordómból kettő olajos, kettő pumpás)

December elejéig nem bántom egyáltalán, akkor is csak a ként és a savat ellenőrzöm. Januárra lesz kb kész bor :)

Előzmény: zsorsz (817)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.30 0 0 819

Nekem műag. tartály van,a mustot nem ülepítettem,akkor az erjedés végén durva seprőtelenítés. Törzsoldat 5%-os van,fejtés után mennyit ajánlott beletenni(70l)?

Köszönöm!

Előzmény: Maci_P (818)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 818

A saválló acéltartályok úgy tudom, a törzsoldatot nem szeretik, korrodálhatnak, mondjuk azt nem tudom, mennyire véd egy kis adag kén az oxidációtól, szerintem semennyire, hiszen a kénezett bor lényege, hogy a bor felülete a levegővel érintkezve nem oxidálódik, merthogy a borban lévő szabad kénessav hamarabb reagál, így védve a bort. Ezért van az, hogy pl. üvegballon tetején, a dugó alatt, ha van egy kis légrés, szép lassan megeszi a felső részen a ként, aztán elkezd betegedni. A fejtésről: ha tisztított musttal indultál, akkor nem gond a késlekedés, de ha nem volt ülepítés, érdemes az erjedés végén leszedni a durva seprőről, nehogy elkezdjen bomolni.

Előzmény: zsorsz (817)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.30 0 0 817

 

 

Szia Jocó! Azért kérdem Tőled,úgy emlékszem hogy Te is tartályozol.

Sógorral beszélgettünk hogy a fáma szerint a fejtés, a kiforrás után 2-8 hét. Aggódtam,mert a tartály

nem lett teli(úgy 30-40l hiányzik),szerinte úszófedelesnél tökmindegy,de ha gondolom,Nála bevállt,az úszófedélen egy pohárba törzsoldatot öntve,az elpárolog,így a bort fentről védi.

Mi a véleményetek?

Előzmény: Jocó0423 (815)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.30 0 0 816

Egy kis kiegészítés: ha meg tudod tenni, hogy a kierjedt, de még nem lekénezett bort viszed el, és almasavat is méretsz, el tudod dönteni, hogy a bontasz-e almasavat, vagy lekénezed fullra, ahogy van. Nem tudom, melyik tájegységen vagy, de borlaborok vannak minden nagyobb boros területen.

Előzmény: Jocó0423 (815)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 815

Az én véleményem az, hogy a kierjedt bort vidd csak laborozni.

Én nem szoktam elvinni sehová, veszek 5 ezer forintért egy készletet és azzal mérem a szabad kénessavat és  a titrálható savszintet. Nekem ennyi bőven elég. Sokszor használható cucc.

Előzmény: IsKol (814)
IsKol Creative Commons License 2019.09.30 0 0 814

Az elmúlt hét szombatján elveszítettem a Zweigelt-szüzességem (illetve a borkészítési- az pontosabb), vegyes érzésekkel, de hát ez volt az első.

A mennyiség és a savtartalom miatt van egy kis elkámpicsorosodás.

Vadkár (jelentős 4-lábú és kisebb 2-lábú) ami elvitt vagy 5-6 mázsányit de a megmaradt 4 q az nagyon szép állapotban volt.

Nem csináltam előszüretet csak refraktométerrel mértem végig ami vegyes képet mutatott (16-19° KMW) és úgy gondoltam a savtartalom is belefér, de ez nem így történt.

Zúzás-bogyózás után 19° mustfokot mért a fokoló 21°C hőmérsékleten (a refraktométer 18-at - talán a hőmérséklet kompenzáció miatt, sűrűséget nem tudtam mérni)

A PH is 3,2 volt - ami azért bizakodásra ad okot - csak azok a fránya titrálások nem akartak 4g/l-nél többet mutatni.

Ami volt 100 gr. borkősav azt feloldottam és beleöntöttem a cefrébe.

Pektinbontás, tápanyagozás és élesztőzés után egy 8-10 nap héjon erjesztés.

Olvastam must, erjedő bor, bor bevizsgálás lehetőségéről, szerintetek mikor lenne érdemes laboroztatni? Érdemes egy ekkora tételnél?

Talán a tapasztalat miatt igen...

 

szervezkedő Creative Commons License 2019.09.29 0 0 813

Zweigelt:

Ugyanabból a szőlőből ugyanakkor szedve, ugyanott bogyózva csináltunk ősszel bort. Én tartottam legtovább héjon. Szerintem én simogattam legtöbbet. Élesztő, tápsó, kavargatás. A másik 2vel még nem hasonlítottuk össze, de szerintem enyém lett a leggyengébb. Az első 5nap, a második 9, én 12nap múlva préseltem. A várt kirobbanó finom gyümölcsösség nincs benne. Alkohol megvan. Szépen kifort, nem melegedett közben túl. A színe nagyon szép, -nek tűnt addig, amíg a laborban nem mutattak egy másik mintát, amit előttem vittek. Mintha disznóvágás közben a friss vért láttam volna az üvegben, olyan volt. Na az enyém nem. Karácsonyig ki fog simulni szerintem! :-)))

 

Én azt a tanácsot kaptam, nem kell ennyie sokáig héjon tartani és ne a napokat számoljam, hanem a bogyókat figyeljem folyamatosan, ha szurkül a színe, ha úgy tűnik kiázott, lehet préselni. 

Előzmény: gombászok (810)
van_Persil Creative Commons License 2019.09.28 -1 0 812

19 fokot enged, de max 2 fokot.

Előzmény: granov (807)
gombászok Creative Commons License 2019.09.28 0 0 811

Készletemből hiányzik, ezért keresek 2 db saválló edényt, 50 liter körüli térfogatút(söröshordó vagy egyéb), irányár: 10 eFt.

gombászok Creative Commons License 2019.09.28 0 0 810

Egy laza helyzetjelentés a túlkénezett, aztán különböző segítségekkel(többek között kedves fórumtársaknak is köszönhetően) javított, rotyogó mustjaimról:

 

- a no1, amit most is kóstolgatok, 2 hete cefrézett, héján erjedő Zweigelt murci: alig érezni cukrot, testes, rettenetesen fest, igazi gyümölcsös aromákkal, nem túl savas, félig letisztult, bőven van benne még co2, de már ígéretes. Brixe 19,5 volt.

Kérdés: meddig tarsam a héján??? Lehet, bepróbálkozok egy kísérletbe: 2 hét után, 3 hét után levéve a levét, felét reduktív erjesztésbe, felét fahordóba küldöm, élete folytatásához.

- a Zweigelt rosé lassúbb, zavaros a murcija, édesebb is, még hadd dolgozzon.

- a Zenit mustja a leglustább(ö kapta a legtöbb ként, de dolgozik, zavaros, édes murci, brixe 22 volt.

- a fentiek törkölye(Zenit és ami a Zweigelt rosé után maradt, szinte teljesen kierjedtek 2 hét után.

 

Mindezek 20 fokos pincében.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!