Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2017.03.02 -2 8 2235

Kedves HIMBALA

Nem tudom ki vagy, ezért azt sem tudom, milyen képességeid vannak az olvasást tekintve. De ha téged annyira érzékenyen érintenek a jóindulatú információk, akkor van egy javaslatom.

Ne olvasd bejegyzéseimet se itt se máshol. Én nem leszek megsértődve érte, legalább megkímélsz az ilyen otromba kioktatásaidtól.

Előzmény: HIMBALA (2231)
garass Creative Commons License 2017.03.02 -1 8 2234

Ezeket én most rögtönözve írtam, nem pontosítottam a dolgokat. Én történetileg főleg a Bükk borsodi oldalában vagyok otthon, de a hevesi oldalon is hasonló dolgokról írhatnék. Pl. Noszvaj fölött a Várkúti turistaház is ekkortájt épült.   Hogy innen is mondjak ismert nevet, pl. Kolacskovszky Lajos.

Az időtájt még az MTE országos egylet volt, kihelyezett vidéki osztályokkal. Ezért ahogy írtad, diósgyőri, egri , sátoraljaújhelyi, stb. osztályokról beszélhetünk. 

A csolnakázás is fontos része volt a tónak, de volt ott például szabadtéri strandfürdő is.

Akkortájt épült a tóparti sétány (ma Fazola Frigyes sétány) is, az ország egyik első villanyvilágításos parti sétánya volt. 

A Zsófia-kilátó helyszínét még 1897 októberében egy öt fős túracsoport jelölte ki, Kühne Adolf vezetésével. Ezt követte Szücs Sándor megbízása a tervezésre. A kilátó építését aztán 1898-ban az osztály közgyűlése fogadta el, miután a tervek bemutatása megtörtént. A kilátó 11 méter magas volt, és 775 Forintba került az építése. A város és a központi választmány is hathatós segítséget adott, 100-100 Ft segély formájában. A többit a tagság és az osztály rendezvény bevételeiből fedezték. De volt, aki pl. faanyaggal, ingyen szakmunkával járult hozzá az építkezéshez. Akkor ez így ment. 

Elődeink értettek a dologhoz, mert akkortájt remek volt onnan a kilátás a tóra, a Szinva-völgyre, a Hámorokra és a Garadna völgye felé is. A Palotaszállóból még semmi sem volt, de pár villa már állt Lillafüreden. Többek között épp a Palotaszálló helyén is, ahol akkor még a hatalmas mésztufagát nyugati szélén folyt a Szinva, a már felduzzasztott (1813 Fazola Henrik) Taj vizébe. De itt állt már többek között Miskolc egyik vezető kereskedőjének és neves túravezetőjének, Weidlich Pálnak üdülő villája. A Palotaszálló építése előtt ezt is le kellett lebontani és kissé arrébb felépíteni. Ez ma is ott áll a tóra nézve (Tókert Presszó), persze már nem ő a tulajdonos :)

A kilátó finanszírozásához jelentősen hozzájárult, hogy a tavon a BBE egy új csolnakot helyezett üzembe. Míves kivitelű volt, nemzeti színekkel volt lefestve. Avatására külön túrát szerveztek Miskolcról, a nem sokkal korábban kialakított Bethlen-túraúton. Ez volt a Bükk első jelzett turistaútja. Az evezés díja tagoknak 10kr, nem tagoknak 15kr volt egy félórára. Feljegyezték, hogy a rövid avató szónoklatokat követően elsőként az egyesület tagjai vették igénybe. Hogy neveket is írjak, Petró József volt a kormányos, Kühne Adolf és Andor kezelték a lapátokat. Utasként benne ült  Truskovszky Gyula (város és Bükk kalauz szerző) és Béla is. Ezek mind nagynevű elődeink, nevük jól cseng köreinkben. 

Sokat tudnék írni a síversenyekről is. A Bükkben, főleg Bánkúti központtal ekkor alapozódott meg a téli turizmus és a sísport. Ennek fő alakja Erdei Gyula volt, aki a diósgyőriek egyik vezető alakja volt. (Bánkút alatt, a száraz-völgynél van emlékére a Gyula-forrás felavatva)

Ő szervezte a gyakorló túrákat, síiskolákat és a versenyeket. Ő szorgalmazta a bánkúti turistaház építését (később a Petőfi kilátót) is, aminek később sokáig gondnoka is volt. Közben könyveket, útikalauzokat írt a Bükkről.  Remek ember volt.

Egy hosszú írást lehetne ezekről a nagy tettekről írni.

Előzmény: Törölt nick (2228)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 8 2233

Az bizonytalan, hogy milyen késéssel lesz abból fényképes beszámoló és hétvégéig kitart-e. Leginkább egy felsőtárkányi lakos kellene aki megnézi, hogy mennyi víz van a patakban.

Előzmény: Törölt nick (2232)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 -7 1 2232

A BNP honlapot én is azóta tettem ki a kedvencek közé mióta valaki említette hogy ott közlik először a forrás beindulását.

Napi szinten böngészem, aktívan élő honlap, naponta frissülő hírekkel, így látok rá esélyt hogy ha felszöknek a szökőkutak akkor egyből le is közlik, és lehet menni.

 

 

 

Előzmény: HIMBALA (2231)
HIMBALA Creative Commons License 2017.03.02 -12 0 2231

Nekem neked nem kell írnod, nem kérdeztelek, az alanti sok információt elolvastam, képzeld, tudok olvasni.. Az interneten a te segítségeden kívül is tudok tájékozódni, a hozzászólásod nélkül is megtalálom a "BNP" honlapját. Nem kell nekem, hogy számodra hasznos dologról informáljál se itt, se máshol. Egy Másik topiktárs tett fel egy kérdést, ami lehet, hogy többször volt mostanában, de Én arra válaszoltam. Nem neked írtam.      

Előzmény: garass (2230)
garass Creative Commons License 2017.03.02 -1 7 2230

Neked is írom, alant sok információ van ebben a témában. A forrás szökését legbiztosabban a BNP honlapján lehet megtalálni. Nem mindenki jár arra, és főleg nem mindenki veszi a fáradságot, hogy másokat informáljon is erről és más hasznos dologról se...

Előzmény: HIMBALA (2226)
garass Creative Commons License 2017.03.02 -2 7 2229

A Hór-völgy személykocsival nem ajánlott. Biciklivel igen.

Előzmény: <Tycoon> (2225)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 -8 0 2228

Megint érdemes volt téged kérdezni. :-)

 

Esetleg tudnál mesélni érdekességeket, amiket 2000-ben is elmondtál?

 

Igen, ezeket a neveket már ismerem az akkori újságokból, Diósgyőri osztály, Egri osztály, Ózdi osztály, nekem ezek ugranak még be. A turistaházak nagyon felkapottak voltak és nem hogy önfenntartóak voltak, hanem még jelentős hasznot is hoztak akkoriban az egyesületeknek.

A Hámori-tóban csónakokat is üzemeltetett a Diósgyőri osztály, amely szintén jelentős bevételi forrás volt. A síelés sokkal nagyobb hangsúllyal bírt, versenyek tucatjait rendezték pl Bánkúton...

ésígytovább...

Majd ha találok egy érdekesebb cikkeket akkor mutatok párat.

 

Előzmény: garass (2224)
garass Creative Commons License 2017.03.02 -1 8 2227

Na, mire kissé hosszan reagáltam a kérdéseidre, látom pár segítség, kiegészítés is érkezett.

A kilátót a Borsodi Bükk Egylet állíttatta. Tervezője Szűcs Sándor Miskolc tervezőmérnöke,  aktív turista volt ( turistautak létesítése, karbantartása terén is aktívkodott) a BBE tagjaként.

A későbbiekben évtizedekig nem lehetett itt a Dolkára felmenni, mert katonai objektum része volt az egész hegyoldal. Csak a rendszerváltás után, a honvédség leszerelése után lett látogatható ez a rész a szikla-laktanya fölött.

Előzmény: Törölt nick (2221)
HIMBALA Creative Commons License 2017.03.02 -7 0 2226

Üdv!

 

Úgy tűnik, hogy az aktív topiklakók most épp nem jártak arrafelé, a forrás "statisztikai átlaga" erre az időre pedig elég szélsőséges. Tehát: itt nincs infó, hogy mi a helyzet. Mi márc. 15 körül szeretnénk arrafelé tekeregni, ha esetleg addig ott jártok, szívesen fogadnánk mi is az aktuális állapotokat. ;) 

Előzmény: zzoltan128 (2216)
<Tycoon> Creative Commons License 2017.03.02 -7 0 2225

Ja , még egy kérdés.  5 év után újra a Bükkben tervezem eltölteni a pihenésemet.  Érdeklődnék hogy a Hór völgy milyen állapotú, végig járható-e már kocsival / vagy bringával /  mert 5 éve fennakadtam rajta a Répáshutai elágazástól felfelé eső szakaszán.  

garass Creative Commons License 2017.03.02 -1 8 2224

Vedd figyelembe, hogy Trianon után felértékelődtek a hazai hegységek. Köztük a Bükk is, ami már akkor is sok dologban vezető szerepet jelentett. Ekkor több neves, népes turista egyesület létesült és dolgozott itt (vasutasok, diósgyőriek, jogászok, pedagógusok, Miskolci Bükk Egylet, csak ami gyorsan eszembe jut), ahol számos lelkes és jól képzett szakvezető tette a dolgát (Karai Aurél, Erdei Gyula, Balogh Ferenc, Kühne testvérek, k. Czékus Miklós és még sokan mások). Az ő és persze más országos szakíró tollából nagyon sok értékes írás jelent meg ekkortájt. Ugyanekkor számos turisztikai létesítmény is létesült működött itt. Pl. Szentléleki menedékház (ma Herman Ottó th.), Lillafüred és környéke, kisvasút, síugrató és lesiklópályák, szánkópálya, teniszpályák, Hámori-tavi strandfürdő, Anna- és Szt. István barlang, Jávorkút, Bánkúti turistaház, csak a legismertebbek.

A Zsófia-kilátó 1900 Pünkösdjén lett felavatva ünnepélyes keretek között, a Dolka-gerinc egy sziklaormán, majdnem szemben a Palotaszállóval és a Taj- (Hámori-) tóval. Fából épült, ezért emlékeim szerint valamikor a második vh. éveiben tönkre ment és sajnos összedőlt. A helyén jelenleg nincs semmi, de a tartóoszlopok beton alapjai ma is megtalálhatók. 

Az avató ünnepség a Magyar Turista Egyesület Miskolcra kihelyezett országos közgyűlése alkalmából zajlott le. Ezen részt vettek az ismert vezetők között például  dr. Thiring Gusztáv, dr. Téry Ödön, dr. Wartha Vince, báró Vay Elemér, az ország szinte minden részéből delegált turista egyletek képviselői. A gyűlésen épp Kühne Adolf tartott felolvasást " Egy-s más a Bükkről" címmel.

2000 júniusában egy kegyeleti megemlékezést tartottunk a kilátó helyén, ahol éppen én mondtam el a létesítménnyel kapcsolatos érdekességeket, történetét. Akkor ott fenn egy koszorú jelezte, hogy nem felejtünk...

 

Előzmény: Törölt nick (2218)
<Tycoon> Creative Commons License 2017.03.02 -7 1 2223

Miért variálják állandóan a turistajelzéseket?  Nem lehet úgy hagyni ahogy annó annak idején kijelölték?  Vehet az ember mindig új térképet :(

Előzmény: garass (2211)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 8 2222

Az újjáépítése mindig felmerül, itt is.

Lehet, hogy inkább a katonaság miatt volt tiltott, alatta van a szikla és felette is megvan még egy katonai épület romja.

Előzmény: Törölt nick (2221)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 -7 1 2221

Nagyon köszönöm a segítséget!

Megpróbálom még lombmentes időben felkeresni. Lehet összekötöm majd egy Vörös-kő forrás néző túrával, mert azért nekem elég távol van sajnos a Bükk.

 

Akkoriban (20-as, 30-as évek) rengeteget cikkeztek róla, az MTE Diósgyőri Osztályának egyik ikonikus építménye volt, csak egy időre az erdészet "tilos területté" nyilvánította ezt is, a Bükk jelentős részével együtt.

Mikor megépült a Lillafüredi Palota-szálló abban az időben visszakapták a természetjárók is ezt a tornyot, és a tilos területek is nagyrészt újra megnyíltak a turisták előtt.

 

Előzmény: Törölt nick (2220)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 8 2220

A helye megvan, a beton alapból valami. Az út is teljesen bizonytalan csapás. A kilátás miatt nagyon érdemes felkeresni, bár azóta nőttek a fák, így bizonytalan, a lombozattal meg valószínűleg esélytelen. Ez 10 éves kép:

Előzmény: Törölt nick (2218)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 -6 1 2219

Na, leszedtem egy képet a műtárgy.com-ról. 

Erről lenne szó. Ha lesz időm visszakeresem valamelyik Turisták Lapjában, volt róla szép nagy fotó is. 

Csak kilenc évfolyamot kéne átböngésznem hozzá. :-)

 

Előzmény: Törölt nick (2218)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 -8 0 2218

Garass, a 30-as évekbeli Turisták Lapja című újságokat szinte minden este olvasom, rengeteg Bükk-hegységet taglaló cikk van bennük, talán az összes többi hegység összesen nincsen annyit emlegetve mint a Bükk. Túraleírások, Bükk madárvilága, rengeteg síeléssel és sok-sok Bánkúttal foglalkozó cikk.

 

Kérdésem:

A Lillafüredi Zsófia-toronynak mi lett a sorsa? A térképeken a helye megvan, és az odavezető egykori turistaút is be van jelölve.

Van ott valamiféle kilátó jelenleg? Láttad még egykoron ezt a tornyot? Ha jól veszem ki fából épült valamikor a 20-as években. 

 

Előzmény: garass (2217)
garass Creative Commons License 2017.03.02 -1 7 2217

Ha itt visszaolvasol 1-2 lapnyi bejegyzést, minden kérdésedre választ kaphatsz.

Előzmény: zzoltan128 (2216)
zzoltan128 Creative Commons License 2017.03.02 -7 1 2216

Nem tudja valaki, hohy a Vöröskő forrás most működik-e? Van-e víz kitörés? Még nem jártunk ott, hétvégére terveznénk a kirándulást. Egy jó kis útvonal ajánlata lenne valakinek?

Lacerta Creative Commons License 2017.02.27 0 6 2215

Egyszer voltam azon az úton, elég is volt.

Van valamiféle csapás, járható is, de nagyon meredek, és rossz állapotú. Hogy mást ne mondjak, laza görgeteg borítja avarral fedve. Itt görgeteg alatt kb. asztal nagyságúig értendőek a kövek.

Előzmény: Törölt nick (2169)
1szkuter Creative Commons License 2017.02.26 0 1 2214

Te és Bikk Pubi tanácsát megfogadva elvetettük a leereszkedést....

Köszönöm a tanácsokat.....

Előzmény: Törölt nick (2190)
Nemo Creative Commons License 2017.02.26 -6 0 2213

Köszi!

 

A tekerős jószág alighanem a bontott törmeléket hordta fel a Csipkés-kúti-visszafolyóból.

 

Az a tavasz jó csapadékos volt, sok záporral.

 

Később írok beszámikót, azóta hevernek a jegyzeteim.

Előzmény: Törölt nick (2210)
garass Creative Commons License 2017.02.26 -1 7 2212

A Vörös-kő ilyen magas májusi szökése nem megszokott dolog. Érdekes, hogy az Imó ugyanakkor már teljesen száraz volt.

Előzmény: Nemo (2208)
garass Creative Commons License 2017.02.26 -1 7 2211

Ezek a képek még többnyire a régi jelzésrendszert ábrázolják.

2015 nyarától ez megváltozott. A várfeljárótól Nagyvisnyó felé haladó S  sáv kivételével a többi út jelzése felújítást nyert.

Előzmény: Törölt nick (2209)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 -8 0 2210

Jó képek, szépek, érdekesek!

Májusban még működött a Vöröskő-forrás?

 

Az a fotó a régi tekerős ketyerével (zsilip?)  a szakadék mellett, távolban a bicikli, na az hol készült?

 

 

Előzmény: Nemo (2208)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.25 -8 0 2209

Dédesi vár talán nem nyújt annyit mint amit várna tőle az ember. A rom jelentéktelen, kevés van meg belőle.

Kilátás korlátozott, amerre van azért az szép, viszont az odavezető úton akad pár jó kilátópont. 

Az odavezető út nekünk eddig kétszer is a Bánkútról induló országos kék sáv jelzés volt, akkoriban még kék rom.

 

1. az Országos Kéken Bánkút felől szinte sétaút Dédesig

2. útjelző tábla

3. kilátás vissza, a Bálvány felé

 

1. a Dédesi vár maradványai

2. '60-as években ez volt a kéktúra, majd kék rom jelzés lett felfestve. (ha jól tudom garassék festették errefelé a jelzéseket) 

Pár éve újra ez lett a kéktúra útja.

 

Előzmény: topoly (2205)
Nemo Creative Commons License 2017.02.25 -5 1 2208

Sziasztok, elég régen írtam ide, és be is dobok néhány régebbi képtárat, hátha érzékeltet valamit a táj vadregényességéből.

http://orszagcsavargo.hu/1005BUKK.HTM

2010 májusában, egy hosszú bükki vándorlás során a Büszkés-hegy - Toldi-bérc - Toldi-lápa útvonalon érintettem a felső és az alsó Vörös-kői-forrást. Utána biciklivel az Imót.

 

http://orszagcsavargo.hu/0104BUKK.HTM

2001-ben alulról jártam meg a Cserepes-kő-lápát, biciklivel. A képek szkennelve vannak, nem valami jók, de cserébe van melléjük szöveg.

 

topoly Creative Commons License 2017.02.25 0 2 2207

Köszi:) (A vár alatt, annak közvetlen közelében volt az említett 2 tábor annó.)

Előzmény: garass (2206)
garass Creative Commons License 2017.02.25 0 7 2206

A Dédesi várhoz legkényelmesebben Nagyvisnyóról juthattok fel a S sáv, majd K rom jelzésen.

Előzmény: topoly (2205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!