Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Pár órával ezelőtt még ezt írtad: "Tudok hegeszteni ÉS villanyt szerelni IS !!! :)"
Aztán pedig ezt:
"mert a sodrott rézvezetéket forrasztották le, a tömör rézből készült kötéseket soha nem forrasztották".............na ezért fantasztikus egy fórum, mert ha valahol, hát itt aztán mindenki, név nélkül kiadhatja magából az összes baromságot ami beleszorult anélkül, hogy az ismerősei évekig röhögnének rajta.
Valamint őszintén remélem, hogy nagyon-nagyon kevés embernél szereltél villanyt, mert ha az előbbi kijelentést komolyan gondoltad, akkor .....de nem folytatom, jobb lesz így.
De, a tömör vezetékből készült kötéseket normális villanyszerelő forrasztotta, mert az biztosította a hosszú ideig megmaradó stabil, oxidáció, egyéb mentes kötést. Mégpedig cines tégelyben olvasztott cinbe merítéssel, a minél tökéletesebb körbefuttatás miatt. A forrasztási munkáinak 99 százalékát ez tette ki. Az érvéghüvely és a forrasztás nem vetélytársai egymásnak, mivel az érvéghüvely stabilitását a forrasztás nem képes megadni a sodrott vezetéknek.
Értem én, hogy ugyanaz a forrasztás, mégsem állnék neki. Más szakma és az ördög nem alszik...
Igen. Eddig csak radiátor volt a házban, egy körön megy az emelet+földszint. A bonyolítás az a dologban, hogy alapból pufferes zárt rendszerről fűt, a gáz csak kisegítő fűtés. Most építettem a ház hátuljához egy 30m2-es télikertet, annak lett lecsövezve a padlófűtés. A dolgok elhelyezkedése miatt (a télikert falszomszédja a gázkazánt is "tartalmazó" mosókonyhának) ez tisztán gázról megy. A szükséges szerelvényeket a mosókonyha hátsó falán, kb 1,5 m2 felületen lehet elhelyezni.
Egy darab radiátornak mi a fenének akarsz keverőszelepet szivattyút meg külön kört?
Simán mennyen egy az egyben a padlófűtéssel egy körön és jóéccakát! :)
Én mostanában pl csak egykörös vegyes rendszereket (padló, radiátor) csinálok, mert erre van igény. Pl egy két szintes házban az alsó szint padlófűtés a felső szint csak radiátor. Simán egy körön 40-45fokos előremenővel kb 1000m padlófűtés cső, + 6-8db DK 600x1200 radiátor, thermo szelepek, sima ügy egy mostani új kondis kazán szivattyúnak. Minek bonyolítani? Nemrég csináltam pont egy ilyet...
Sajnos azt kell mondanom, hogy nem külön világ. A forrasztás az forrasztás.
Érvéghüvelynek azért van relevanciája, mert a sodrott rézvezetéket forrasztották le, a tömör rézből készült kötéseket soha nem forrasztották, és azt váltotta a wago. Tehát a wago nem a forrasztást váltotta hanem a kötéseket.
De ha engem kérdezel egy jó kötés többet ér mint 100 wago.
Forrasztani tudok, igazából az én csöveim is réz, forrasztott csövek (csak a drámai hatás miatt írtam hegesztést :) ), de hidd el, a kettő külön világ. Villany kötést forrasztok, több báros nyomást bírni hivatott rézcsőkötésnek nem állnék neki. És az általam ismert mesterek nagy része sem. Az érvéghüvelynek itt nem sok relevanciája van, a kötéseknél a Wago váltotta a forrasztást. De ez itt már off.
Az általam leírt bekötést akkor kellett volna megcsinálni, mikor felkerült a gázkazán. Mert akkor ezek szerint azt szakember csinálta.
Egyébként az én rendszeremben nem kell hegeszteni egy kis átalakítás miatt, elég csak forrasztani, mivel rézcsőből készült. Amit ugye tud egy villanyszereló is. Vagy tudnia kellene. /persze mióta érvéghüvelyek vannak ott is hígul a szakma/.
Tehát ha tudsz villanyt szerelni, az átalakítás is menni fog. :)
Te tudsz hegeszteni, én villanyt szerelni :) Egy ilyen átalakításért én itt a Balatonon embert nem találok. Igazából mivel az építőiparban van érdekeltségem, azért van egyáltalán esélyem arra, hogy valaki egy komolyabb munkáért, nagy sokára idejöjjön. Nagy sokára, esélyem... Ennyi. Ahhoz képest, hogy a kiemelten gazdag faluban, a Csok házak tömkelege között nekem egyáltalán van esélyem szívességi alapon (a villany szivességet a családi cég nyújtja) embert találni, aki szó nélkül nem megy másnap 200 km-re innen (megtörtént eset), örülök, ha egy ilyen napos munkára embert találok. Egy-egy szelep berakása, egy cső átkötése esélytelen. De egyébként tényleg működik is a dolog, a puffer/kazán relé vezérlést pl. neked köszönhetem!
Köszi, valóban szemléletes. Az elméletét is érteni vélem, bár nem vagyok csőszerelő szakember, de annyit olvastam már a témában, hogy az alapfogalmakat ismerem.
A videó, meg egyéb leírások alapján valóban okozhat problémát a dolog. Azonban a házban van összesen egy radiátor, meg három, közösen működtetett, egy helyiség padlóját fűtő padló kör.
Ez utóbbi az új dolog, a gépészete el kell férjen a mosókonyha falán, a gázkazán alatt. Így is szűkös lesz a hely, az elmélet alapján igazából hidrováltóból is kettő kellene (a radiátor körre is egy). Az a hely miatt kizárt, vagy olyan átalakítással járna (az egész levitele a pincébe, ahol van hely), ami bőven meghaladja az esetlegesen korábban meghibásodó készülékek alkatrészcseréjét.
Mert az gondolod/érzed hogy működik, de semmiképp nem jól. Nem megfelelő a tömegáram, nő a nyomás, a szivattyúk állandó felesleges megnövekedett teljesítményen futnak, kavitálhatnak is akár, stb... kifingatod magyarul
Mert teljesen más a gyakorlat mint a katalógus oldalon feltüntett számhalmaz....
Ha már szívtál vele, úgyis tudod, ha meg nem akkor majd kitapasztalod.
De előljáróban annyit: nem a körök száma a lényeg.
Ha rosszul választod ki a szelepet, akkor nem fogod tudni beállítani a kívánt hőfokot, bizonyos deltaT esetén. És ez bizony rendesen szopóroller tud lenni.
Ha egyszer belefutsz egy vegyes tűzelésű + puffer + kondenzációs kazán + vegyesen (padló+rad) de külön körökre bontott fűtésbe, na ott majd belátod miről beszélek.
Hát ez nem bonyolítás kérdése. Keverőszelepes padlókör kialakításához kell a szekunder szivattyú, és akkor viszont kell a hidrováltó is, máskülönben a szivattyúk egymás ellen dolgoznak. Csak abban az esetben nem kell hidrováltó, ha befecskendezős osztó/gyüjtő modult rakatsz be. pl iylet: http://www.csollak.hu/images/szereltoszto/szerelt_05_n.jpg
Ez a legegyszerűbb...
(bár egyébként keverőszeleppel is ki lehet alakítani befecskendező kapcsolást, de ebbe most nem megyek bele, mert más feltételeknek is teljesülnie kell, a "csövesed" meg nem biztos hogy tudja, hogy kell egy ilyet kialakítani)
"hogy a keverőszelep nem fog jól működni a kazán keringtetőjével, mert ugye a keverőszelepet úgy kell beépíteni, hogy a keverőszelep és a padlókörök között legyen a keringtető.".......és még így is csak 50-50% az esélye, hogy jó lesz.....
Azért itt már nem ártana számolni kv/kvs értéket is, nem csak összeforrasztani a rézcsöveket......