Nagyon kérek mindenkit, tud segítsen! Sürgősen szükségem lenne bal ajtóra, lehetőleg szürke színűre. Összetörtek jól otthagytak! Négyütemű 1.3-as típusú.
A pierburgot szívósorral együtt kell cserélni. Csak a csöveken kell variálni, mert a szivató vízcsöve máshol van és a buborék leválasztóra is máskép megy a benzincső. Le kell dugózni a szervó csövét és a gázbowden rögzítését kell átvariálni. A karbi tetején a gumisapka is felerőltethető a pierburgra. Nem veszélyes, csak működne...
Van egy féltengely javító a Pesti úton is a 17 kerületben.Azt hiszem 1 év garanciával.Ha esetleg az könnyebben megközelíthető neked akkormegnézhetem legközelebb a telszámát.
Gabordelon: A Pesti úti szervízes ismerősöd milyen árban dolgozik?Merre van a Pesti úton?
Logikusnak tűnik, amit írtál. Csak a warbinál eleve nem jöhet ez létre, hiszen gyárilag belül 3 ágú csillag, kívűl kettős csukló van. Vagyis az egyszerre forduló elemek összehozása nem megy.
Amúgy én is 6golyósat szerettem volna kívűl-belül, de a féltengelyes nem vállalta. Sajnos a vw féltengely ricnis része jóval rövidebb, mint a warbié és toldani kellene. Ami nem eccerű :-(((
Újra megy a gép! Azért volt egy kis szerencsém a szerencsétlenségben. Nem törött el, csak nem volt rendesen összerakva. Felújított csukló (vajon meddig fogja bírni...) került bele, amibe a felújítás után nem tették vissza a zégereket, kettőt. Így a kanyarban kitolta a kereszt a perselyt, ezért kattogott. Szerencsére csak pár mm-t, így nem hullott szét. Kiszedtem a tengelyt (gyorsan ment, hála a belső csavaros csuklónak!) és visszaütögettem ami kicsúszott. Kapott 2 zégert, friss olajat és új bilincset. Aztán mentem egy próbakört. Megyeget rendesen...
Warbirunner!
Most nem égető a féltengelyes cucc (kop,kop,kop), de ha elhozod, azért csinálnék egy pár frankó csuklót. Köszi...
Hamutipro!
A héten már nem, de a jövőhét elején összeröffenhetünk, amúgy is megakarok kérdezni tőled valamit.
Elvileg nem gond, ha 6 golyós van kettős kardánkeresztessel párosítva. A hatgolyós eleve homokinetikus, vagyis bármilyen szögben áll, ugyan akkora erők ébrednek. A kettős kardán kereszt meg azért kettős, hogy önmagában is képes legyen tetszőleges szögben beállni. A 6 golyóst én azért pártolom, főleg wartburgban, mert gyárilag hülyén van kitalálva a félengelyek állása. Olyan idétlen szögben jön ki a váltóból, hogy egyenesfutáskor is terhelésnek van kitéve a csukló, főleg a baloldali rövid tengelyen. A 6 golyóst meg homokinetikus lévén nem viseli meg jobban ha szögben áll, mintha egyenesen állna.
Ez egyike az alapvető tervezési hibáknak amit a 4T-nél elkövettek nyílván nem saját jószántukból.
A féltengelytöréshez szeretnék pár gondolatot hozzá tenni anno én is sokat kinlodtam eme nemes szerkezettel igaz más tipuson de az elv ugyan az és lehet hogy itt van az eb eltemetve
Nos a külsö és belsö csukloknak a felépitésének meg kell egyezni e vagyis bent kereszt van akkor kivül is kereszt ha 6 golyos van bent kivülis 6 golyos kell legyen
stb.
És még egy fontos dolog azeknek egy állásba kell állni vagyis ha mondjuk 12 oránál van a belsö csuklo egy fordulo eleme akkor a külsönél is 12 oránál kell állni egy fordulo elemnek.
Csak igy teljesül hogy a szögeltérést a két csulo egyszerre és felezve egyenliti ki ha ez nem teljesül az egyiknek törni kell mert tulterhelés jön létre bárki is hegesztete és bármely nagy nevü cég is készitette a csúklokat külön az egészet egyben kell vizsgálni összeszerelt állapotba.
Bocs ha hosszu és bonyolult voltam és nem akarok senkit sem megbántani csak én igy tapasztaltam
Most itt a Pennynél(Sexárd) áll egy gyönyörő piros 353 Tourist. Mellette valami szintén kombi Fiat vagy Ford vagy mi a tököm,de Muhahahaha!!!A Warnyú 5-ször nagyobb!
Hát nem kellemes móka szétkapni a féltengelyt... Kell egy jó seger fogó, hogy ki tudd szedni a csészéket. Szépen ki lehet őket kopogtatni a helyükből. Valami tálca felett érdemes csinálni, mert különben a tűgörgők szétszélednek :-) A távtartó gömbcsuklók kivételéhez ki kell ütni, vagy fúrni a bisztosítócspjukat. A csukló két végénél keresztben beütött kb 1.5-2mm-es fémcsapokról van szó. Ha nincs pótalkatrészed, érdemes megpróbálni kiütni. Nekem erre volt egy pici törött csavarhúzószáram. Ezután jön a férfimunka. Ha van olyan pici gömbfej leszedőd amivel le lehet rángatni a távtartókat, akkor satuba befogod és lecibálod őket. Ha nincs, akkor két hét múlva hozok neked szerszámot hozzá, direkt ehhez csináltuk. Én nagybátyám segítségével végeztem ezt a műveletet vagy 2 szer, de soha többet nem kezdenék hozzá. Tipikusan olyan, hogy szétszedés után rádjön a bizonytalanság, hogy lesz e ebből még az életben valami... A legrosszabb az egészben, hogy a javítandó féltengelyeken kívül szét kell bányászni a donorféltengelyekből is jópárat, és összepróbálgatni egymással a távtartókat. Ha van olyan pár ami egyik irányba sem kottyan, akkor halleluja! Vissza kell ütni a jó párost (asse egyszerű, de könnyebb vissza, mint kifele), össze kell szedni a megfelelő mennyiségű szétgurult tűgörgőt, segerek, biztosítócsapok vissza, új gumiharangok. Ezután lítiumos zsír+hajtóműolaj híg keverékével az egészet feltöltöd, műanyag gyorskötözőkkel v. bilinccsel lerögzíted. Utána, főleg ha viszonylag szoros illeszkedésű távtartókat választottál, illik óvatosan bejáratni (kanyarban easy!). Ezt mikor még apám használta a kocsit mindkét oldalon megcsináltuk, 70ezret bírt ki a bal, a jobb meg 6golyósításig szolgált.
Köszönöm, ha elhozod, bár lehet addig a régi kotyogós féltengelyből meg ebből öszzerakok valamit, hogy azért használni lehessen. Még nem szedtem szét féltengelyt, örülnék, ha megosztanád velem a tapasztalataidat.
Miután volt a nagy reccs, mentem egy kicsit (haza kellett jönni) egyenesben rendesen lehetett huzatni, de ha egy kicsit is kanyarodtam, rémisztően kattogott.
Most már azt is értem, miért rázta kicsit a kormányt hazafelé az autópályán :-(((
Az igazság az, hogy a féltegelyes ember bökte el a dolgot, mert a párban odaadott tengelyeket össze-vissza hegesztette egymáshoz. Így csak részben a sajátom, mert nekem speciel két rövidet csinált...
Pierburg: most, hogy megint az eredeti weber van rajta érzem, hogy mennyire nem ment a pierburggal :-((( Az alapjárati szelep rá van kötve, az elektronika meg nemrég volt cserélve, szvsz más gondja van.
Atomi!
A külső csukló az maradt a warbié. A tengely lett elvágva középen és összehegesztve a vw belső 6 golyós csuklójával.
Hamutipro!
Háááát, én is szerettem volna próbálgatni...
Csak az szomorít el, hogy ami eddig benne volt, az már rendesen kopogott, mégis kibírt néhány apróbb gyilkolást.
Azt is kipróbáltam akkor. Kapott külön tápot.De ugy sem müködött, v pörgött mint álat v leakart fulladni.Már szétszedtem kipucoltam összve raktam és eldugtam,hogy meg se találjam többé.
Két hét múlva, 29-én csütörtökön tudom felhozni a féltengelyeket. Akkor költözünk, és debrecenből furgonnal jövök föl, bedobom a cuccokat ha nem késő addig neked.
Pontosan ezt írtam. Az alapjárati elektronikát nem kell bekötni a Pierburg karbira. Az alapjárati lekapcsolószelepre kell tápot adni (egy szál drót a trafóról, vagy a bizti táblától lehetőleg biztosítékkal ellátva) és kész, semmi mást nem kell oda kötni. Persze a testelő kábele legyen rajta.
Nekem is egyszer az alapjáratom szarodott, azaz a motor mindig leállt ha nem nyomtam a gázpedált.
A probléma kiiktatása a következő, ahogy a szerelő csinálta, a karbitol valahonnan vitt egy uj kábelt a trafohoz és az alapjárati elektronikánál kiiktatta valamelyik kábelt, megnem mondom melyiket.
A szerelő tuti de őszintén, az utolso csavarig ismeri az autot és nincs hiba melyre pár percen belül nem jön rá.
Csak annyi, hogy az előző rendszeren a Wartburg szervizbe volt szerelő, és a Leitolddal is ment versenyekre szerelni, most vállalkozo (egyszeméyes) autoszerelő és túl konkrét az ember.
Hozzá viszem a kocsim évek ota nem szoktam lyet de őt merem ajánlani bárkinek.
Keni vágja a tipust de nagyon. (2T, 4T is)
Ha valakit érdekel, szoljon, annyi, hogy rákoscsabán van a péceli úton. Ajánlom figyelmedbe Wartburgospeti, mivel te is arrafelé laksz)
Tudtommal a vékony a "normális" féltengely, én még sose láttam 5 centist. Az vagy valami ritkaság, vagy utólag gyártott valami. Nem 6 golyós véletlenül? A Csapi árult ilyet egy darabig talán opel csuklókkal Löbro féltengely néven. Azok 100e km-t is kibírtak (állítólag). Ha 6 golyós, akkor az mázli, abból kell megcsináltatni az 5-ös váltóhoz! A kardánkeresztes szerkezet csak gyáriban jó. Az összes felújított az 10e múlva kuka. Nekem a felújított féltengely rázott szét vagy 3 rózsakereket. Egyszerűen rosszul volt kiesztergálva a távtartója, egy irányban eleve kottyant. Ezért döntöttem úgy, hogy a Six-Ballnál megcsináltatom. Nomeg ha az eredeti WR 6 golyós csuklókkal készült, akkor annak biztosan volt oka... Erről jut eszembe, nekem van egy csomó 353 féltengelyem. Azért tettem el őket, mert jobb a kicsit kopott gyári távtartókból egy párat összeválogatni, mint megvenni a felújított féltengelyt. Ha megmarad az autó (úgy tűnik nincs nagy érdeklődés) akkor sem lesz ezekre már szükségem. Nem tökéletesek sőt van egészen rossz is köztük, de egy felújításhoz biztos lehet alkatrészt bányászni belőlük (távtartók, tűgörgők). Ha kell valakinek, szóljon!
Trabira kell faragni,első körben hosszabb tőcsavarok kellenek, valamint előre nyomtávszélesítő kell, vagy pedig a laprugó felső szemét visszább kell hajtani.
hátul laprugósnál nincs gond, sőirálosnál lejebb kell tenni a rugótányért 5 centivel.(rugóból is vágni, tányér lejebb, így marad a magasság ha az a cél)
Tudja-e valaki 4üt. Wartyihoz hányféle féltengely létezik? Nekem most valami vastag tengely van benne majd 5 cm az átmérője mind a két oldalinak.Most szereztem egy garniturát de az + vékony kb 2,5 cm. Na ilenkor most mi van? Ha valaki tudja sötétitsen fel. :-)))
Na most mán értem, és ha a Wartyi kinyomócsapágyat tettétek volna bele?Na mind1. Bontóval meg ugy vagyok ,hogy sokszor vettem ott dolgokat és nem bírták sokáig.A karbiról nekem is van leírásom angol és magyar de nem lettem okosabb töle.A héten valamikor otthon vagy ,hátha közössen valamit sikerül kiokoskodni,vagy ha nem +kérdezzük a közönséget és utánna felezünk.
Látod, ha hamarabb kerül eladósorba, lehet inkább ezt vettem volna meg a mostani kijavítása helyett. (Bár lehet hogy akkor is kijavítottam volna, mert "megérdemli" ;))
Az eredeti 4T váltó kupplungkarja rövidebb, mint a vw-é. Vagyis ugyanolyan elforduláshoz kevesebb bowdenmozgás tartozik. Ez egy próba volt, mikor kerestük a kupplung probléma okát. De én javaslom, nekem az a rettenetesen puha pedál nem tetszett. Amúgy az ötlet nem az enyém, hanem De Luxe64 egyik képén láttam, amit dornburgban készített. Igaz, azon rábuheráltak valamit, nem lerövidítették. Itt a kép:
Letöltöttem a pierburgról egy leírást. Azt hiszem darabokra fogom szedni és átnézem. De nem most, mert nincs rá időm. Visszateszem a régit, azzal ment rendesen (kop,kop,kop).
Más.
Jól értem, 9000Ft volt a kis fekete doboz? A bontóban 2000-ért kaptam, nekem is szar volt, soxor leállt...
(A kupplung probléma miatt a kiemelő villa meg lett rövidítve, ezért áll úgy a bovden) Miért is ? oszt mért kellett lerőviditeni? Ezt most nem értem? lehet, hogy velem van a baj?Még egy góóólt lötek az Ausztrálok.
Hát visszaraktam a régi karbit ,és már nem jött ki delej a kis fekete dobozból. Az alapjárati mágneskapcsoló nem kapott áramot.Az kellett kicserélni a kis fekete dobozt. 9 pénz. Most rugtak góóóólt az ausztrálok.
Az elektronikát hogy tette tönkre? Csak 12V kell az alapjárati lekapcsoló szelepre, mást nem szabad rá kötni! Nálam a hideg/meleg levegő szabályzó (a légszűrőház előtt) nem volt kompatibilis, azt lehajítottam és azóta elsőosztályú a karbi. Sokkal könnyebben indul, 1500-on áll be az alapjárat, amit egy rúgással 1200-ra lehet csökkenteni. Egy pici bizonytalansága van, üzemi hőfok elérése után még valami nem áll be jól, kicsit hőköl gyorsításkor. Ha egyszer jól lepadlózom 2-ben, akkor onnantól jó. Jobban megy és kevesebbet eszik vele. Szerintem érdemes küzdeni vele egy kicsit. Egy olyan jelenség nálam is van, hogy nem nyit azonnal a második torok, de erre rá lehet érezni...azért ha az kinyit egyszer, elég brutál...
OKÉs . köszi az én pierburgom majdnem föld körüli pályára állt. Nem sok kellet ,hogy elhajítsam.Fél délelőtt volt hogy kicseréltem beszabtam az új vízcsőveket, és ugyanazt csinálta mint a tiedd vagy 2000 pörgött v leállt. Még a alapjárati elektronikát is tönkre tette. Kell vegyek egy ujjat.Visszaraktam a régit azzal legalább müxik.
A Barkas topicban már említettem, itt is feldobom:keresek szép modelleket. Elsősorban Wartyogót és Barkácsot keresek, de még érdekel Skoda 105,Dacia, Zuk, Nysa, esetleg Kispolszki.
Még valami. A kupplung probléma miatt a kiemelő villa meg lett rövidítve, ezért áll úgy a bovden. Még majd csinálok egy másik felfogatást neki. Viszont így nem olyan rettenetesen puha (egy újjal be lehetett nyomni), de még mindig százszor puhább a magyar warbi kuplungszerkezetnél. Most érezni rajta a holtjátékot az elején és nem a padlónál emel ki. SZVSZ tuti lett. Csak sok szívással járt, és így a végére nagyon drága kupplung lett :o((((((((((((((
A váltó prímán működik, sokkal halkabb, mint a 4T. A rudazat kicsit állításra szorul, mert az egyesnél néha játszani kell a karral, hogy bevegye. A kulissza ezzel a hosszú karral már lötyög egy kicsit, olyan busz váltókar lett :o))) Terveim szerint nem marad így, meg szeretném emelni és hátrébb hozni, hogy minél rövidebb kar kelljen hozzá :o)))
A gépjárműadót 2007-től súly helyett teljesítmény alapján számolják, és emelkedik az átírási illeték is. A két intézkedéstől összesen 9 milliárd forint bevételnövekedést várnak. "
Gondolom, egy következő költségkategóriába történő lépés 49LE-nél lesz. Bár ne legyen igazam...
Szóval: Az eredeti (kékes-szürke) kaszniban lévő műszerfalat (műszrek miatt, meg ez ép is) szeretném párosítani a csere (margarinságra) kaszni elekrtomos rendszerével. A donor kaszni elektromos rendszere elviekben ép (ellenőrizni nem tudtam természetesen, de szemre rendben van), néhány sarut ugyan pótolni kell, de ez nem gond. Ha egyszerűbb, meghagynám a donor főkábelét, de ha kell, átrakható az eredeti rendszer is. De szerintem egyszerűbb a kábeleket nem bolygatni, csak a műszerfalat átrkni (a sarukat nem gond felrakni).
A donor kaszni részben átvan festve, egészen pontosan a belseje (+ a sárvédők). A többi majd akkor lesz lefestve, ha már az alvázon van. (a festőm időbeosztása ilyen sajna)
Időpontilag most hétvége lenne jó, ha nektek is megfelelne.
No, milyen érzés amúgy az 5-ös váltó? Mekkora kerék van fenn neked? 185/60R14-el alig csal lefelé, lényegében 130-ig 1km/h-ról van szó max. A fordulatszámmérő értékei és az áttétel adatok alapján is szépen látszik, hogy viszonylag pontos az óra. 165/80r13-mal viszont már rendesen lefelé csal, ott tényleg 6-8%. Eleinte szokatlan volt nekem is.
Igen, hazaértünk. Óra szerint 130 a vége, de összehasonlítottuk az astráéval és csal lefelé kb 6-8%-ot, vagyis 140 a vége. Még majd pontosítom GPS-szel. A karbi elég beteg, hidegen vagy leáll, vagy 2000-ren pörög, vagy a kettő között igázik. Motorfék után gázadásra nagyot ránt. Valamikor indulásnál is fullad. Lehet visszateszem a régi karbit, azzal sokkat jobban ment :o(((
Hamutipro!
Meglehet majd nézegetni, amúgy is szeretném a te pierburgodat összehasonlítani az enyémmel. Csinálok képeket, majd felteszem.
Jó sokért csinálták...50-volt a kettő. A régivel csak annyi gáz volt, hogy a külső csuklók átlag 8ezer km-t bírnak, a belsők meg szintén nem mai darabok voltak, + a porvédő hibája miatt szanaszét koptak. A felújítást 60-ért vállalták volna, 50-ért meg kaptam újakat. Annyi mázlim volt, hogy a belső csuklókat 4e-ért sikerült megboltolni. Voltak már autón, de nem sokat. Nekem jobban tetszik, mint a kardánkeresztes gyári izé. Egyrész sokkal halkabb, főleg nagyobb sebességeknél, másrészt nem rázkódik az autó, nincs az az érzésem 140-nél, hogy bármikor kieshet alólam az egész szerkezet. Kanyarban sem kopog, kis sebességnél nem billegteti a kasztnit jobbra/balra, és 2 év gari van rá. Mellesleg jó vastag rúddal csinálták, miután rájuk telefonáltam, hogy ne 60LE-höz méretezzék.
Na, itthon a vas, benne az 5gangos váltó! Az autó még nem tökéletes, a karbi rendetlenkedik. Szerintem nem nyit a második torok és emiatt erőtlen. De a kupplung tökéletes. Egy golf I-ről való sachs szerkezet a hozzávaló tárcsával (180-as), amin új ferrodol van. A másik szerkezeten megkékült a nyomólap a csúszástól azon a kb. 5km-en...
Viszont teljesen más lett a hangja. Az a lendkerekes hang eltünt, csak a motor duruzsol és a szél süvít :o)))
Hali Prudy! Én tettem 2T horgot 4T-re, felmegy egy kis alakítással: Alváz felfogatásnál a furatot hátrébb kelll tenni rajta asszem 2 cm-el(a régi lyukat illik behegeszteni!! ), és kicsit alakítani kell a lökősöknél a felfüggesztésen(2T-n közelebb vannak a felfogató furatok)(kalapálással alakítható, ezáltal felfekszik rendesen a lökős is). Ja és a a 4T lökős csak M8-as csavarral van rögzítve, én kicseréltam M10-es, 8.8-as acélcsavarra, mégis csak ez tartja a horgot. Üdv!Sanya
Ilyen jót csak egyet ismerek itt a topicon. Az pedig Csabáé, aki Matiz nicknéven szokott publikálni. Nagyon szép állapotú gép, a '79-esek ráadásul igen jó minőségben lettek összedobva, valami miatt figyeltek rájuk. Ehh ha lenne helyem, meg időm foglalkozni, lenne vagy féltucat ilyenem is... Sajna az van hogy szépet sem veszek, mert csak az utcán tudnám elrohasztani.
Igen fel lehet tenni Waresz tárcsára is úgy valamivel olcsóbb.Azt hiszem 4-5ezerrel.Természetesen ha te viszed azt a tárcsát amire felteszik. Én azt az árat tudom ami akkor van , ha Polo vasra teszik fel a kevlárt és ők adják a vasat,az 15 ezer.NYilván ha te viszed akkor olcsóbb és akkor olyan 10 sztem.De ha pl. menézed a Boombasticnál az árát akkor elég nagy külömbségek vannak.ÉS ráadásul sztem. ők is a Hajdúéknál csinállják.
Hahó. Akkor szerintem a Wartyi tárcsára is felrakhatják. Az 180-s. Ja és hol,csinálták?A mailt +kaptad?Ja még nem árultad el mennyi volt a tárcsa. De csak kiméletesen.Várj leülök. Mondhatod.
A Szabóművekről bövebben lehetne valamit, nem találom őket seholsenem. :-(A Szabóművekről bövebben lehetne valamit mert nem találom őket a googléval sem.
Na, tehát akkor tisztázzuk: a műszerfallal együtt szeretnéd a főköteget cserél(tet)ni? Az annyira nem nehéz, bár a saját autómon (rövidzárlat-hosszú tűz miatt...) egy 6-7 órás játszadozás volt. Főleg, mert én is először cseréltem főköteget, 3(!) kapcsolási rajzból navigálva össze a dolgot. Most szerintem már nem lesz annyi. Ha aktuális, majd szólsz. Gondolom, előbb fényező, meg egyebek. Amúgy tényleg nem nehéz, csak k...vára pepecsmunka, oda kell figyelni rendesen, hogy mit-hova köt az ember fia.
Igen van 5-s váltóm, most vettem nemrég ,nem volt drága 35 pénz. Nem Golf , Polo AYZ kódu. Csak a beépítéshez már elfogyott a pizem. Majd szép lassan őregúrassan. Ma a dupla torkú Pierburgot raktam be . De valami miatt nem müxik. Ugy jár mint a hullámvasut.Vagy 2500 pörög v leakar állni. Nem tom mi a baja. Reggel óta szivok vele.Lehet vissza kerül a gyári.Vagy ha van valakinek őtlete sivessenn veszem.
Pesten a Szabóműveknél lehet műanyag sárvédőket venni...
5seb váltók: a jobb állapotú és áttételű váltók ritkán mennek 100EUR alatt, a bizonytalanokkal meg nagyokat lehet szívni, vettünk már 150EUR-ért hibásat is...Sokszor 2-300EUR fölé mennek, sokat kell vadászni.
A hazaszállítással az a baj, hogy a szállítmányozó cégek nem igazán csípik hogy útközben kifolyik belőle fél liter olaj, a leengedést meg sokszor nem vállalja az eladó. Volt már hogy a Forddal kellett menni értük...
Féltengely és egyéb hozzávalókkal kapcsolatban Tibke és W312 tud az érdeklődőknek részletekkel szolgálni, hamarosan pedig W312-nek is lesz személyes tapasztalata egy széria motorra szerelt rövid(ebb) áttételűvel. Kopp-kopp. :-)
Hát igen! A MAgyar kisipari csodák birodalma. :( Sajnos a gyári + márkás alkatrészekhez kb. annyi köze van mint nekem a harangöntéshez. Ajánlom neked a márkásabb szerkezetet: SachLuk mert nem fogod elhinni , hogy ilyen is lehet a kuplung Wartburgban ha berakják neked. + Vagy márkás kuplungtárcsával ugyancsak a két gyártót ajánlanám vagy én például kevlár tárcsát rakattam be és nem bántam eddig meg.Ezt használlják akik TDI-ket tuningolnak és ott 500Nm körüli nyomatékok vannak. Bár az áraik a kisipariakhoz képes igen borsosak , de ha hozzáveszed azt,hogy élettartamaminősége többszöröse akkor azt hiszem megéri.
Neked is van 5ös váltód csak még nincs berakva?Ha a kódot jól értelmezem akkor hosszú Golf váltód van?MEnnyi mostanában egy jó állapotú váltó mondjuk Golf rövid vagy Polo rövid?
nem azonos a szívócső. külön projekt volt rávarázsolni a pierburgot az 1.6 szívócsőre.
Amúgy warbirunner, henegerenkénti injektor, meg nagy tengely nem lenen még 100 ló sztem. az injektor sok lovat nem dob ám rá..... csak optimálisabban adagolja a benzin/levegő arányt.
a blokk nem teljesen ugyanaz, valamelyik olajfurat nem egyezik. ezért nem megy fel a hengerfej rá. de azt nem hiszem hogy 300 ezerért lenen motor... van az olcsóbban is, biztos lehetsz benne.
Talált . Én most még a régi váltóval szívok. Magyar tárcsa,magyar szerkezet, magyar kinyomócsapágy mert az volt az ócsó.Istencsapása. A tárcsa egyik fele már szegecsig lekopott , az egyik szegecs hiányzik már és fél éves ,még nincs benne 5000 km. A szerelő haver szerint csoda ,hogy idáig birta. Szerinte az első lámpavasra kellene felhúzni azt aki ezt a sz...t csinálta.
Kicsit visszaolvastam a hozzászólásaidat, és leesett, hogy Te vitted el az AYZ-s váltót?! (kombi 4T, fehér index)
Jött már AHD, Tibke éppen azt berheli be az autómba :o))) Remélem hamarosan beszámolhatok a tapasztalatokról. Ha végre a kupplung működik...
Az, hogy most 50euro egy váltó semmit sem jelent, szerintem legalább 100-ra felmegy, hiszen volt, amelyik a leütés előtt 250-re ment fel :o(((
A gt tengelyek is felmennek 60-100-ra plusz a szállítás, ennyiért meg már nem éri meg. Soxor szétszedik a motort és a blokkot, hengerfejet és a tengelyt külön nyomják. Igaz, egy komplett motor hazahozása nem eccerű.
azt nem tudtam, hogy megvalósult, csak a tervről olvastam... de hát akkor ez jó! ezek szerint nem reménytelen. ok., minden információt megköszönök...! én is fogaskerék-cserélésen gondolkodom.
Ez nem csak terv volt hanem megvalósult projectté vált:)
A hegyi váltónk ez volt sokáig,és a mai napig is tuti.Elvileg vannak fotók de nemtom melyik lemezen.Megkeresem és felteszem,ha nem kerül elő akkor a méretezést,stb leírom neked mailban.
Gábor minden Wartburghoz illő cuccal foglalkozik. Csak amióta otthon dolgozik, keveset fórumozik (nincs otthon internetelérése). De ha írtok neki a bagor1@freemail.hu-ra, 24 órán belül válaszol. Nagy e-bayes, tud minden trükköt.
Találtam E-bay-en Polo GT Váltót 91-es. Kódja AHD. Ez milyen lenne Wareszba?Úgy tudom elég rövid. Az ára sem lenne rosz, azt hiszem 50 euro. Csak hát messze van :(((((((
Warbirunner.Neked mennyiért csinálták meg a Six Ballnál a féltengelyedet? + Mennyivel jobbak mint a normál felújítottak?Csak azért kérdeztem mert láttam a hirdetésed duenen és ott feltűnt.
Milyen vastag kell legyen egy új (felújított) 4T kupplungtárcsa? A könyv szerint 9+-0,4,mm. De a 2T-hez is ekkorát ír. A kupplungos szerint 8, és minden boltban kapható is 8. Segítsetek, fontos lenne...
És milyen vagtag egy eredeti vw tárcsa? Na ezt a kérdést máshol is fel teszem :o)))
olvastam, hogy régebben terveztétek a 4. fogaskerékpár megcserélését a váltóban. lett ebből valami...? érdekel, hogy mennyire lehetséges a fogaskerekek "megcserélése"...
Azok rosszfele dőlnek. A Wartburgba az előre dőlő motorok mennek be viszonylag egyszerűen (?). A mostani 1.6 8v motorról senki nem tudta megállapítani eddig, hogy nem az eredeti motor. Nagyon pici apróságokban tér csak el, az IFA szelepfedéllel, gyári légszűrődobozzal tökéletes a megtévesztés. Igazából nem feltétlenül a 16 szelep ami érdekel engem (ha mégis megmarad a gép), hanem a hengerenkénti befecskendezés. Sajnos 8v-ben nem tudok ilyenről, pedig azzal (és egy erősebb vezérműtengellyel) úgy 100 LE körülire lehetne erősíteni a mocit, és még a fogyasztás is barátságos lenne. Ha ez megvan, akkor bátran levenném az egész 4 leömlős 50-es rendszert és feltennék egy komplett gyári Golf rendszert. Ha elvesztek 5 LE-t? Kit érdekel...95 pacival és kb 145Nm nyomatékkal még mindíg 10-en belül gyorsulna az autó, a végsebessége meg már így is több mint ami ésszerű volna.
Fúrással megoldható,de a 4T lökhárító vastagabb ugye,és közelebb lesz hozzá a gömb mint a 2T esetében.pl.: 2T lökös-gömb: cca10cm, 4T lökös-gömb cca 6cm.Ráakasztásnál kell figyelni hogy ne vaxxa össze az ember a lököst.
Sajna le kellett venni mert a digitgép nem fért be máshogy,meghát a felületet kellett láttatni a blokkon hogy a veterán előminősítésen megnézzék a számot meg nem kókány-e esetleg.Beletettem a csomtartóba a kart,de a padláson még van ekte ezüst színü kb 10 db...:))
A 2T limuzinra és kombira ugyanaz a vonóhorog megy fel, csak annyi a különbség, hogy a kombi karosszériájának a hátranyúlása kb. 3 centivel nagyobb. A vonóhorog előrenyúló hossztartójának a legelején egy laposvas (vagy inkább kazánlemez) van, amit az alváz hátsó keresszttartójára kell felcsavarozni, a kombi esetében a laposvason a lyuk kb. 3 centivel előrébb van.
Ezt csak azért tudom, mert amikor anno anyám kombijára vettem egy bontott horgot, az limuzinon volt, és fúrnom kellett a laposvasra egy másik lyukat, hogy a kombira fel tudjam tenni.
A 4T horgát nem ismerem, de minden bizonnyal hasonló kivitelű, könnyen lehet, hogy ugyanolyan.
A képen látható moci VW 1.6 16v motorja burkolatok nélkül (ugye milyen más így mint becsomagolva?). 8 féle kód alatt gyártották, 105 és 125 LE közötti teljesítményekkel 1998.08 tól. Ez került a Golf IV-be, Bora-ba, Lupoba és a Polokba is. Jelenleg kompletten úgy 300-400e az ára egy használható állapotúnak. Valószínű Seatok is kaptak ilyet, illetve Skodák, de azokról nincs adatom.
Hát én pont azért vettem Wartyi mert ebbe elfér a család. Neked könnyü csak egy gyereknek kell pakolni majd , de nekem 3 fiam van. Ha az asszony nekiáll csomagolni akkor még egy utánfutó is kevés. Mi is rengeteget járunk Tolna megyébe. Ha lenne pénzem én is vennék valami egyterűt , de ez van ezzel kell közlekedni. Eljutok ezzel is oda ahova akarok.Meg a legfontosabb beférnek a pecabotok . Arról nem is beszélve ha valami gépcsodám lenne nem mernék vele bevásárlóközpontba menni. Igy is folyton rányítják az ajtót mindig javítgatom. Gondold el ezt egy több milás autóval A szívem állna meg.
Yó a reggelt mindenkinek. Ha esetleg kicseréled a motorodat és a másik nem kell +egyezhetünk. Az én wareszomba van még hely. De látom vagy 2-3 helyen is hírdeted az autót. Van szíved +válni tölle. Ez felér egy házasság töréssel.:-)))) Na fére a tréfát ha motort cserélsz a másik érdekelne. lja és a képen milen moci van Golf , Seat?
Nem biztos, hogy jól, de nagyon sokat gondolkoztam rajta. 2 autó nekünk luxus, akármilyenek is azok. Főleg, hogy visszaköltözünk Debrecenbe. Évente kb. 10e km-t fogunk menni, de azt gyerkőccel a hátsőűlésen. Akkor vagy a Wareszra kell még rákölteni 100ezres nagyságrendben (fék, zaj, téligumik, hosszúváltó, biztiövek, űlések stb...), vagy valami kompromisszumos megoldásként venni kell egy darab sportos, de jól felszerelt autót. Most hiába olcsó a Wareszt fenntartani, csak akkor lenne valójában is az, ha nem lenne szétszedve apró darabjaira félévente, nem alakítanék, vagy alakíttatnék rajta állandóan valamit. Anélkül meg semmi értelme...olyan, mintha egy gyereknek megtiltanánk, hogy a LEGO autóját szétszedje és valami mást építsen belőle.
Háát nemtom. A 4-leömlő utáni csőben van egy szép horpadás az igaz, vagyis hidegen hajlított (rogyasztott..) darabbal pótolták a félév alatt lerohadt eredetit. Arra a kipufogó rendszerre is ráköltöttem már annyit... A hátsó dob megfordítja a gáz áramlást egyszer, tehát viszonylag fojtott. A kis malacfarok cső picivel szűkebb, mint a dob kimenőcsöve, tehát ez is fojt. Ez meg is hallatszik, alapjáraton nem hallható, hogy jár e a motor. Finoman gyorsítgatva 2500-nál elváltogatva nagyon csendes belül. Aztán ha elhúzom a száját, akkor veszett hangos, és elölről jön a zaj. 110-nél (4000 1/min körül) akár gyorsítok, akár motorfékezek, akár csak tartom a tempót, jön ugyanaz a morgás a leömlő felől. A kis csődarab nekem annyit változtatott még, hogy a növelt fojtás miatt mégjobban nem forog a moci, mostmár a 6000-et se annyira szereti. Viszont most meg akár 1500-ról lehet nyomatékból menni. Kicsit dízeles lett, de húz rendesen az biztos. Csak kezdem megszokni, kezd kevés lenni. Na EZ olyan mint a kábszer. Nagyobb adag kell, több adrenalin, nagyobb gyorsulás...
Egyébként akkor az előredőlős 16V motor blokkja nem u.a. mint a 8V blokk? A furat, löket egyforma, és ránézésre is eléggé stimmel:
Sajna nem gyári a fénye,volt már festve az egész,meg külön a sárvédők elöl.De amúgy azt néztem mikor a tréleren fenntvolt vízszintes állásban, hogy nem "lóg" a hátulja mint általában a kombiknak.Az hátsó kerék ugyanolyan távol van a sárvédőívtől mint az első.Sajna az fotó túl nagy és azt nem tudom feltenni. Pedig ez megjárta rómát meg finnországot nem kevés csomaggal.
Ahogy látom gyári a fényezése. Gratulálok hozzá! Egy polirozás fel tudná dobni ,amúgy egy megvigyázott kombi nagyobb kuriozum lessz ,mint egy sima ,mert kevesebb volt belőle és még fokozottabban strapálták.
Íme a gyüjteményem újabb darabja.Tegnap hoztam haza.Aszonta a volt gazdinak a szerelő hogy váltóhibás,és csak 1. és rüki van.Szerintem csak nem akart foglalkozni vele mert a kapcsolótengelyen levő kar csavarja volt laza.Meghúztam és tuti.A szerelő meg kb 40 éve szerel,nem hiszem hogy ne vette volna észre...
Legalább megkaptam olcsón.Első gazdás 1979-es, 161000 km van benne,gyári motor!!!,veteránnak előminősítve.És nem de luxe!!!!!!!!!!!Nagyon kevés dolog nem eredeti rajta.Vélemény?
féket fel lehet tenni, még egyzser régen atomi leírta a fórumban.(sok éve) de amint lesz egy kis időm, haverom wareszán kitapasztaljuk a dolgokat, és akkor az is mehet sorozatban:)
16 szeleps hengerfej nem megy rá erre a blokkra. és közel se biztos hoyg a 16 szelepes motor halkabb lenne. neked se a motorzaj a sok, valami nem jó azzal a 4 leömlővel. vagy tegyél rá jobban fojtó hátsó dobot. a teljesítménybe az nem szól be.
Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a műszerfal csere miatt gyakorlatilag majdnem minden kötést le kell cserélnem, azaz újra kell kötni mindent.. ami ciki, ha nem értek hozzá :)
Ha segítesz, azt megköszönöm! (Sihuhu-val jöhettek a kasznicserénél asszisztálni ;-)
"Van olyan itt, aki ért az elektromos rendszerhez ?"
Van ... :o)
Nem olyan bonyolult az, hé! Szólj, ha kötögeted (-néd ...), megbeszélhetünk 1 találkozót. Ha jól emlékszem, Pest környéki vagy. Privátba' küldd el, hogy hol a vasparipa.
Piros gép? Az is Wartburg? Van benne valami okosság? :D Egyébként külsőileg nekem még a fehér hátsó lámpa tetszik + ahhoz még lehet tenni LED izzókat és együtt nagyon bitang lenne. Csak hiába keresgélek akárhol 4T-re nem találni. Még németországban is ritka dolog.Most úgy néz ki fel tudom venni a képen látható sráccal a kapcsolatot úgyahogy lehet , hogy van valami Német bolt ahol ilyet lehetne kapni.Bár gondolom valami borsos áron. :( Bár sztem csak csinálltatni lehetne.De hol és mennyi lenne?Gondolom ezt valahogy minta alapján öntik.Nos így néz ki:
Más: Szerintetek 195-ös gumi mindenhova (előra-hátra) problémamentesen befér 4t-be?Csak azért kérdem mert most 18560-as van fennt és hátul nekem úgy tűnik hogy a szélesebb már beleérne.De amiket látok képeken 195-el azok meg nincsenek kiperemezve. Amúgy a 18560 14-nek mia váltómérete 195 ben?
Volt egy Tolna -megyei kmb ismerősöm. Neki az 1200 kaszniba 2000 fiat moci volt. Még a 90 évek végén.A kutya nem szólt rá.Láttál már olyat ,hogy a rendőr benézett a motortérbe.De ha a piros géppel vagyok nincs az a rendőr aki elénk állna, kérdezd csak meg WarbiRunnert ő látta a piros csodát.
Ejnye..egy ismerősöm épp 2000-es Lancia motort varázsol dupla Weberekkel a kereklámpás rigókettesébe. 6 éve 1.7-es motorral és Fiat váltóval használja, nincs az a rendőr aki észre ne vegye, hogy egy ezerkettes nem tud 200-zal menni :-) Eddig semmi gondja nem volt. Kicsit brutális lesz az új gépe (ha végre elkészül). Kívülről egy egyszerű fehér 1.2-es lada, krómokkal, egyebekkel, lemezfelnivel...
Ez a fék engem is érdekel. Mert ugye a többi autónak más a felfüggesztése.Azért fékkel nem érdemes játszani és oda azért valami tuti megoldás kell. Beszéltem egy Német sráccal , neki is waresza van és ő most akar rárakni Opel Senator féket :D Azért az húzós. Mondjuk neki 16 colos felnijei vannak. Az az érdekes , hogy Németországban tök könnyen megadják szinte mindenre az TÜV-öt. Neki is 1.6-os motorja van meg 16os felni meg majd most más fékek is lesznek rajta és a durva az , hogy minden hivatalosan. :S itthon meg ha már nagyobb felnit teszel mint kell le akarják venni a rendszámot. A legdurvább az volt amikor meséltem az autószerelő ismerősömnek ,hogy akarok majd esetleg később nagyobb VW motort és mesélte a haverja esetét. Ladába tett a haverja nagyobb Fiat motort és egy igazoltatásnál észrevették. Állítólag felfüggesztett börtönbüntetsét kapott. Azért ez durva. :(( Ilyenért??
Na ugye ez olyan mint az alkohol v a kábszer. Ha egyszer megkostoltad az izét....ha meg veszel egy 3 millás autót csak egy leszel a sok közül.De igy egyedi a géped.Nem yó érzés mikor a 4 millás autót legyorsulod?És ő csak üti a kormányt.Te meg nevetsz rajta. A Wartyi fenntartása meg negyede egy új kocsinak. Kolegáim akinek volt pénze új gépre kötelező szervizeken 30-40 ezreket hagynak ott.
Hát igen én is kispolgárosodom...de a GTI fék hogyan megy rá a Wareszra? Trabinál nagyjából értem, hogy hogy történik, de Wartburgnál kicsit más a helyzet...no kezd megind érdekelni a dolog :-) Ez az átka ennek. Már épp hírdetem, lemondok róla, de az agyam még jár azon, hogy hogy lehet tovább tuningolni. A zajmentes tuningra is van költséges ámde hatásos ötletem (elég kézenfekvő, nem volt nehéz kitalálni). 16V hengerfej, hengerenkénti injektorral, ehhez tartozó gyári kipuf. rendszerrel. Ez erős és halk...Ha megint a nyakamon marad a gép, szerintem ez lesz a további iránya a tuningnak...csak ahhoz kell sok pénz...
GTI fék komplett és az agy 10000-12000 /db ennyit +ér a család élete.A féket én is +csinálom nekem 3 fiam van,az igaz majdnem olyan örültek mint én.De csak akkor száguldozok ha egyedül vagyok. Velük már csak nyugodt öreguras tempóba. Gondoltam is veszek egy kalapot.meg sztk keretes szeműveget , oszt a belsősávba 50 - l megyek.
Hát erre valami egészen más fék kellene. Az rendben, hogy 140-el utazok vele ha kell, de ez a fékrendszer így nem alkalmas a péntekesti M3-mason történő közlekedésre. Ott állatok vannak, akik hiába figyelsz, megölnek, mert sietnek, vagy éppen bunkózni van kedvük. Normál közlekedésre, egyedül száguldozásra teljesen jó a gép, sőt nagy fíling! De mások hülyeségét kivédeni már édeskevés ennyi fék. A múltkor esőben a fábival (pedig a fékje viszonylag jó) is majdnem felkenődtem valami állat csomagtartójára, aki belülről előzött, mert nem bírt várni amíg 140-el kikerülöm a 90-nel haladó kamiont. Vagy 180-ról befékezett elém, én meg dögöljek meg. Sajnos ez a morál, ide komoly technika kell, ha az ember huzamosabb ideig életben akar maradni...
Szoktam látni a 17. kerületben rajta az eladó táblával. Izlések és pofonok. Valahogy tőlem nagyon távol áll , de nem akarok senkit megsérteni. Viszont ma láttam egy nagyon szépen átfényezett 4t metálkék szedánt. Az nagyon szép volt, kár ,hogy nem volt nálam a digit gépem.
A főkábel marad (pótolni kell pár sarut, de az nem gond).
Alighanem úgy fogom megoldani, hogy átrakjuk a kasznit, bekötöm a motorteret/lámpákat, stb.... aztán, ha minden működik, akkor felcimkézem ahogy mondtad, és csere...
Cellux a vezetékekhez való rögzítés céljából a számoknak, és rajzok készítése bontás előtt az eredeti bekötésről. Macerás, de nekem nincs jobb ötletem.
Ráadásul a dolog bonyolódik, ha kábelkorbácsot is szeretnél cserélni. Vigyázni arra, hogy analóg, vagy digitális műszert kötnek össze a vezetékek...
Ezek jutottak most az eszembe, hogy én hogyan csinálnám.
Van olyan itt, aki ért az elektromos rendszerhez ? Nekem éppen újra kell 'alkotni' az egészet, és őszintén bevallva kisit félek tőle... elég, ha pár dolgot félrekötök.
Én mondjuk maradok a 2T műszerfalnál, legalább megcsinálom az ablakfűtést is (legutóbb nem fértem oda rendesen, most legalább ez is meglesz ;)
Sajna nem, egyszerűen hétközben nem jutok hozzá hogy dolgozzam rajta. (ráadásul most éppen a festőre várok... de ő sem ér rá hétközben. Viszont ingyen dolgozik, ugyanis családtag ;)
Hát igen, sajna nem egy cipőben evezünk. Ugyanis a leendő lakásunk előtt egy gyeprácsos parkolóhely lesz, az utca meg van vagy 4 méter széles. Szóval marad a szüleim háza előtti reggelenti ködös dolog. A cseh remekekről...nagynéném 1.2-esét felhoztam Bp-re 2ó10 alatt háztól házig(10 perccel jobb a Wartburgos időmnél!) a Hortobágy fele, csak közben elpanaszkodta magát, hogy service kell neki. Állítólag nem rég volt...Aztán a mienk rá egy hétre eljátszotta ugyanezt. Kicsit (ezekszerint nagyon..) meghajtottam, és megjelent az INSP kiírás. 500km van benne átvizsgálás és műszaki vizsga óta. A Waresz sose panaszkodik, csak megy mostmár nem is rosszul. Csak ugye van vele még egy baj. Soha nem készül el. Ha megmarad, akkor az a minimum, hogy váltócsere, dupla Weberek, aztán fékrendszer csere. Aztán kitudja...sok sok 10e pénz..és sok sok idő, amit éppen csempézéssel, fúrdőkád berakással és hasonlókkal kéne eltölteni. :-)
Fenn van a sportrendszer, de a DTM vég helyett felrakott malacfarok szerű csődarab teljesen lehalkítja. Persze a hátsó dob sem átmenő. Szóval hátulról semmi hang nem jön, főleg, hogy ásványgyapot lap van a hátsó űlés mögött. Ez a csend ez tart 100-ig, amikoris félelmetes gurgulázás, morgás kezd feltörni a leömlő felől. Gyárilag is megvolt ugyanez a hangorkán úgy 110-től. Egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele. Talán ez a morgás még erősödött is, hogy a véget lecseréltem. Nyilván a nagyobb fojtás teszi. Dobvédőt nekem a Zsombi autósboltban sikerült vennem már majdnem egy éve, csak még nem jutottam el a felszerelésig. 8e volt a 4db, gondolom amire kell azt teljesíti ez is. Hangszigetelésre már teljes körű elgondolásom van, csak épp idő, idő és idő kellene hozzá. Merthogy annyira nem volna drága. Szigorúan építőipari alapanyagok között érdemes keresgélni, amit szándékosan autóhoz gyártanak, az horror pénz! Bitumen helyett kinéztem egy Tecsound nevű hangszigetelő lapot, ami 7kg/m2 sűrűségével igen jó rezonanciaelnyelőnek ígérkezik. Ez menne a padlóba,tetőre illetve az ajtókra egy-egy darabka (van öntapadós, úgy 3.5e/m2-ért). Tűzfal szigetelést bontóból kéne szerezni (Debrecenben már elhajtottak mindből, hogy hagyjam őket a hülyeséggel), mondjuk dízel Mernyóról. Ezután jönne az, hogy polifoamot raknék az összes kárpit alá, beleértve a műszerfalat is. A műszerfalat mellesleg szintén rezonanciacsillapítani kell, úgy viselkedik, mint egy hang erősítő. Egy-két üregbe meg menne térhálósodó bitumen, csak tudnám honnan lehet ilyet venni... Egyelőre a csomagtartó fedélben van ásványgyapot, ill az ajtókban szivacs+bitumenpaszta+ásványgapot. A csomagtartó halkan puffan, az ajtók sem zengenek, és a zajok tényleg ki vannak zárva 100-ig. Addig jobb, mint gyárilag volt! Azt mondják a motorháztető szig. is fontos, oda is bontóból kéne valami jó cucc.
A belső kárpit nélküli margarinsárga (mint a kaszni), a másik kettő kékeszürke (a jelenlegi, törött kasznié, de ezeket festeni kellene). Ablak és zárak mindegyikben megvannak. (alul is épek)
Sziasztok. Valaki a multkor keresett Wartyi váltót. A Duenen van egy csak Hévizen .Van ott olyan dolog ami nekem kellene ,Közössen lemehetnénk Pestről.
A lefényképezett rádió az eredeti, amivel a de luxe-okat szállították. Korhű modellhez érdemes rendbe tenni.
Látom, kistörpék helyet a kasztni darabjaival szórod tele a kertet. ;-)
Az előgyújtás-szabályozás ügyében vannak fejlemények: a hardveres kolléga elkészítette a bemenetre kerülő tesztáramkört is, egy három kimenetből álló léptetőregisztert (hengerenként ugye egy - egy). A léptetőregisztert pedig egy változtatható frekijű négyszögjellel hajtja meg a változó fordulatszámnak megfelelően. Az első eredmények alapján a részprogramok külön-külön működnek, de az egész egyben még csak 60%-osan. Most folyik a hibakeresés. A gyorsítás érdekében átvittem neki az égető áramkört.
A Baumaxban néztem a motorháztetőre szigetelő szivacsot, csak eddig még nem mertem megvenni, mert nem túl olcsó. Az egyik oldalán fényes fólia van, az anyaga kicsit keményebb, mint a gyári szivacs. Eddig azért nem mertem megvenni, mert nem tudom, hogy állja a motor hőjét, az eladó semi tudott erről semmit mondani. Ha sikerült szerezned valami jó anyagot, majd légyszives írd már meg, hogy mit ragasztottál fel a motorháztető belsejére, és hogy vált be.
Nagyon sok rendszám (új) még most sincs benne a rendszerben. Van egy kiskerekű Wartburg a IV. ker-i Tél utcában, DPD-xxx (a számokra nem emlékszem, meg persze személyiségi jogok és adatvédelem), aminek a tulaját szeretném megtalálni, és a rendszer nem ismeri a táblát. Kár, mert szép lehetett az autó (kék-fehér DeLuxe), de már eléggé lepusztult az állásban, kb. 6 éve nézegetem, cédulázom, de semmi.
Ne nevess, de azok valahogy nagyon kapósak voltak ! Tudod-e miért ?
Mert az A-val keződő táblák nyilvántartása kezdetben még nehézkesen került be a kompjúterbe, és kellettek rendszámok mozogni München felől Ukrajnába szajrézott autókra. Az AKR-178 is csoda hogy megúszta azt az időszakot.
Pl. egy ugyanilyenről éjjel elvitték elől-hátul az ALV-359-es rendszámot
ami sose került elő. Így kellett venni egy idétlen asszem talán GIG-214 vagy hasonlót.
"az OFF dévú nexia 1 nagy xar,és csak a gondja van vele..."
Hát igen ... azon tanultak meg autót gyártani ... sajnos én se sok jót hallottam a Típusról. A Cielo melléknevű verzió meg az Oltcit-gyárban készült, Romániában, arról még kevesebb jót hallottam, már a gyártási helye is alapfeltétel volt a vég nélküli gondokhoz. De a Nexiát követő Lanos már überf@sza konstrukció, két ismerősömnek is van ilyenje, és épphogy csak nem csókolják össze, hogy milyen remek kis autó ... :o)
Nem is értem, hogy mi bajod van azzal a cseh remekkel ... :o) Én változatlanul szívből gyűlölöm, de nem tudom lecseréltetni, ezt adják erre a melóra, és kész! :o( Mondjuk, előzni ezzel sem lehet (1.2 12V), de ha lendületben van, és 4000-6500 (tiltás ...) közt tartom a fordulatot, akkor egész virgonc. Amúgy mi is komoly dilemmában voltunk: A-ból B-be kifogástalanul elvitt mindkettőnket a 120 GLS és a Wartburg duó, de a kislányunk születésekor nem volt pardon. Venni kellett valamit, ami klímás, meg kombi, meg nem 100-zal kell végiggurulni vele többszáz kilométert esetleg. Számunkra teljesen mindegy volt a márkajelzés, nem vagyunk erre finnyásak, a fenti 2 kritérium volt csupán (klíma + kombi). Szerencsére PiZo kézbe vette a dolgot, és egy igen kedvező vételt tudott szerezni. De ettől még a Wartburg számomra továbbra is a No1., az áll a házunk mellett lent, a Nubira meg fent a ház előtt (nem utolsósorban azért, mert a kis hasmagassága miatt a letolatáskor leér, de jobban hangzik, hogy a Wartburg mellett csak örök második lehet minden autó ;o) ... ), és most is azzal járok kevés kivétellel munkába, számomra nem változott a komolyabbik autó érkeztével semmi. A "jó kollegák" kajánkodtak 1000-rel, mikor először begurultam a Daewoo-val, hogy "... sz@r beleülni ez után már a Wartburgba, mi?", és elképedt pofákat vágtak, mikor közöltem, hogy "Nem, holnap azzal jövök dolgozni, és abszolút nem sz@r ...". Szóval, hasonló cipőben járunk (bár mi nem veszünk össze, hogy mikor melyik autóval menjünk: a feleségem ugyanúgy elmegy Wartburggal, ha nincs itthon a "nagyvas"), de mégse ugyanolyanban. :o)
O.K., akkor az ajtókárpitokra még bejelentkeznék. Összeszedek Neked 4 tisztességes, kockalámpáshoz való kárpitot cserébe. Van egy pár ... más a színe is, a nyomata is, meg nincs rajta díszléc. Nekem meg a '76-os deLuxe-hoz kellene ilyesmi, mert a sok eszemmel az amúgy hibátlan kárpitokat a csomagtartóban felejtettem tavaly télen, és a párás-fagyos idő tökéletesen tönkrevágta mindet ... :o(
Amennyiben nem szereled fel a krómlökhárítókat, és nem kérsz értük sok pénzt, akkor az engem érdekelne. Valamint a díszléces ajtókárpitok is, persze csak ha azt sem használod fel. Vagy tudok érte cserébe elfogadható állapotú díszléctelent adni.
Nem tudjátok mi lehet a hiba ha nem ég a féklámpám viszont az a gáz hogy ha felkapcsolom a lámpát akkor naturban ugy ég az izzó mintha végig taposnám a féket tehát mindkét szál ég.levettem hátul a testet ami hozzá van csavarva a hátfalhoz akkor meg már az egyik szál ég.kinek van valami jó ötlete?
Hát igen kinek a pap kinek a .... .Nekem is sport dob van hátul, de azért sok külömbség van lyukas és sportos hangú dob között. Egy darabig nekem a 2. volt a hátsó sportdob miatt de pár hete teljesen megadta magát az első traktus a kipufogó rendszeren úgyhogy olyan lett minf a szita :((. Meg is lett az eredménye. Hátulról hallom még a mély sportos hangot csak sajnos társul hozzá középről egy olyan hang mint ha olajoshordót húznék. Persze a kocsi sem megy úgy most mint előtte úgyhogy le kell cserélni mert már ég az arcom. A kipufogó hanggal kapcsolatban haveromnak volt egy jó sztorija . Egy bukkanóban levállt a Fiat MArea 1.8 asáról a leömlő után a kipurendszer. Namost ez a városban történt és ahogy gyorsított , húzódtak le előle a kocsik mert azt hitték valami versenyautó jön. Néha meg poénból vissza is kapcsolt , akkor meg iszonyatos durrogás :D No persze bírta ezt kb. 3 óráig. aztán visszarakatta a csövet.
Konfortosság mh....a fiaim egy hétig nem beszéltek velem amikor a kilyukadt hátsó dobot kicseréltem.Igy már nem érdekes nekik. Az tetszett nekik,hogy dübörög.Ja a lakótelepen viszont nem tetszett a többireknek.
Hát a felnit ugy vettem ,hogy vadi zsír gumik voltak rajta 175/65R14 SAVA. Az autót meg ne add el ,a felét nem kapod érte , de itt biztos találsz olyanokat akik egy pár kilómétert sziveségből beleraknának. :D
Hát az ugy volt fogtam a tarisznyámat a hamubasült pogácsát osz felnistöl felnisig mentem .Mentem, mente,mentem aztán a végén +untam. S találtam egy gumist akinek volt de nem rossz olcsó, JÓ DRÁGA a 12 anya meg a kerékőr (mert fő a bizalom) 11 pénz volt.A nejem majdnem szepukut követett el. A XI ker Budafoki uton a Pásztóy gumicentrum előtt kb.100 méterre egy gyár udvaron .Ja a Pásztóy a neten hirdeti nekik minden autora van ,kivéve amire keresel.
Nekem otthagyták a kocsimat a pécsi őrzött parkolós (asszem)vásártéren,betolt bal első ajtóval,és azon ugye 4T kaszni van.Az ajtóban volt bitumenlap,amit vettem hozzá abban nem,ezért elrobogtam a mesteremhez aki fényezőműhelyt üzemeltet,és vettem nála,de iszonyú áron.Amúgy simán szabható tapétavágóval.Asszem 50 x 50 cm volt 1800 Ft...
Felrakás előtt jó méretre szabni mert ha leveszi az ember a hátulját és nem méret akkor már tré boldogulni vele.Esetleg ha felragad oda ahova nem kéne,akkor lehet hogy eltépődik ha le akarja húzni az ember.
Ami igy elsore maradni fog (minden W353-ashoz valo) : - 1 csomagterfedel - hozza tartozo rugok, tartok - 2 db jobb hatso ajto (muanyag kilincs, az egyiken nincs karpit, de epek) - 1 db bal hatso ajto (teljes, muanyag kilincs) - 3 db elso ules (karpitok kopottak, egyebkent epek) - 1 benzintank (esetelg egy torott szurke kaszni ? ;) - bal hatso sarvedo (serult, de nem rozsdasodik, valoszinuleg javithato) - karpitelemek (oldalsok es alsok is) talan. - 1 muszerfal - futoradiator - bowdenek, kabelek, mintha egy ablaktorlo motor is lenne, de ebben nem vagyok biztos, kormanyrud, ilyesmik (a muszereket elrakom tartalekba ;)
Hmm.. ha gyárilag is van, akkor olyan rosz nem lehet. Ha sikerül felhajtanod valahol, jelezd kérlek ide a fórumba is. Ráférne a 2T-re egy kis zajcsillapítás. (na jó, más is ráférne, de azon már dolgozom ;)
Ami megmarad (és amit sihuhu nem nyúl le, eddig egy jobb hátsó sárvédőt foglaltam le neki), az szabad préda. Eddig a rugók a szabad préda kategória, szóval ha beleillik, a tied.
Hali! Bitumen lap megolvadhat, ha nagyon-nagyon meleg van, de ez alul nem fordul elő. Gyárilag is van benne (4T). Ajtókan is van, Most én ia hajtopk bitumenlapért, mert kell az új ajtókba.Valaki tud címet hol kaphatnék? Üdv: Sanya
Milyen dovdédőt érdemes feltenni? Nyilván Werlinget de azon kívül mert az anyagilag e elég horoor. Hangszigetelésre valami ötlet? Amiket az Autóhifi boltokban kapni azok rohadt drágák. Gondolkoztam ,hogy a szőnyeg alá veszek bitumenlapot
Gyári rendszerrel is nagyon hangos a gép?Valahol hallottam , hogy csinállnak extra halk dobokat. Bár megértem , hogy családdal azért másra koncentrál az ember :) Fő a biztonság.
Más: Olvastam a Carstylingon ,hogy raktál be kőzetgyapotot hangszigetelés miatt. Milyen lett így a hangja az ajtóknakmotorházcsomitetőnek?Én is akarok valamit beragasztani elsőnek a motorháztetőbe mert a régi szivacsos anyag lemálott darabokban úgyhogy a maradékot leszedtem.KEll valami hangszigetelés.
Igaz is, ezt az ajtó-donnorban láttam. Bekapcsoltuk, fények égtek rajta, tehát nem teljesen halott, de az akksi elég gyenge volt már, illetve a hangfalak állapota sem ismert, szóval nem tudom rendesen működik-e még... érdekel valakit ?
(Ó, és úgytűnik marad némi kaszni elem a végére, ajtók, csomagtérfedél, üllések, zárak, ilyesmik... kell majd valami valakinek esetleg ?)
Csak gondoltam adok már egy kis állapotjelentést, hogy ne unatkozzunk ;)
Hétvégén elhoztam a cserekasznit (igaz, kicsit érdekesen nézett ki a szállítás, de nem volt gond), és a 'jó' időjárás ellenére (szerencsére hétfőn nem esett) sikerült előkészíteni a sárkányt festéshez... valamint szereztem fémkilincses ajtókat ;)
Örülök, hogy jók a kábelek! Végül mekkora gumikkal szerelted az Irmschereket?
Elkótyavetyélni nem szeretném az autómat, csak egyszerűen nem tudunk zöldágra vergődni autó ügyileg. Az asszonynak van egy alig futott Fabiája (4 év, 28e km!), de ha rajtam múlik, abban nem is lesz több kilométer, nem szeretem vezetni. A Wareszt szeretem vezetni, de abban meg neki(k) nem egészséges utazni. Főleg a zaj miatt (pedig már gyári szinten van). Így általában az van, hogy végül a Fábival utazunk, én szidom és háborgok,hogy ezzel nem lehet előzni egy rendeset ő meg élvezi a csendet és nyugalmat. Közben a Waresz áll a szüleim háza előtt, ahol reggelente 1 méter magasságig ködszerű pára úszik a levegőben. Hát a szívem szakad meg. Aztán hétvégén megjáratom, persze városban. Megyek vele 50-100km-t, aztán megint áll 2 hétig a vízben, párában. Most kivételesen Waresszal jöttünk, mert kell hazavinnünk egy-két cuccot és hát ugye ebbe fér. Szóval ennek szerintem így nem sok értelme, így hiába dolgoztam annyit az autón, egy-két év alatt el fog rohadni. Most egy darabig időm se lesz, kb 3 hónapja tervezem, hogy azokat a fránya dobvédőket beépítem..sajna elmúlt az az aranyélet, hogy 8 hétvége alatt szétszedem, rozsdátlanítom, lealapozom, lefesttetem, összerakom... Így valószínű mindkét gépet meghírdetjük, és az árukból veszünk valami olyat, amivel lehet otthon foglalkozni, alakítgatni, de azért ott az ABS, klíma 4 légzsák és egyéb gyermek és asszonybarát dolgok. Ez van sajnos. Garázsra meg kilátásunk sincs, örülök, ha a lakást össze bírjuk hozni valahogy.
Igazából nem nagyon emlékszem melyik boltból hoztam a tömítést, egész Debrecent körbejártam. Vagy a Csajkosból, vagy a Sámsoni útról. Sajna ez volt az utolsó kettő. Az utángyártottakat meg emlékszem honnan hoztam, csak ugye az utca nevéről fogalmam sincs. A Huszár Gálról a vasúti sín után jobbra kell menni, majd második utca jobbra.
Sajna a szőnyeget már "felcsavartam", most szárad ,csak a szürke felső maradt benne, az a vastag vmiből folyt a víz /nemtom a nevét/ .
A padlót így teljes valójában láthattam, csak a csavarok rozsdásak.Szerinted azokat kicseréljem?Vagy csak megtisztítás után lefessem?/azok a 6-os csavarok a váltó lábánál, illetve a tűzfal pedálok melletti részén/
Én cseréltem tömítőgumit az összes ajtón, illetve annyival egyszerűbb dolgom volt, hogy szűz gyári ajtókba kellett belerakni. Egy kis Palmatex kell alá, illetve picit rá kell hajtani a lemezt ami mögé berakod. Régen nekem is bevezette a vizet az ajtó előtti sarokba, nem győztem festés előtt kidrótkorongozni a nyomát. Szerencsére csúnyább volt, mint veszélyes, még időben elkaptam. Aztán kapott Evipass-t, Hammeriteot, mindent amit utál a rozsda. Ezt neked is javaslom, emeld meg (csavard fel...) a szőnyeget és vess egy pillantást alá. Nyilván nehezebb dolgod lesz a tömítéssel annyiból, hogy a régit ki kell kaparni rendesen abból a vájatból. Azt nézd meg, hogy amit veszel lehetőleg ne utángyártott legyen. Egy éve még kaptam Debrecenben gyárit, de sajna csak egyik oldalra. A másikra utángyártott került. Igazából nem az anyagával van a baj, hanem hogy hosszabb, mint kellene. Ki kell vágni belőle néhány jókora darabot, hogy illeszkedjen az ajtóra. A gyárit 5 perc volt felrakni, az utángyártottat 30. Aztán ha bent van, ne ijedj meg, ha nem csukódik olyan finoman az ajtód :-) Majd beáll a tömítőgumi, esetleg picit állítani is kell és jó lesz megint.
Ez a rengeteg eső az én Wareszkámnál is megtette a hatást./4T/
Szélvédő ügyileg visszaolvastam, megy is tömítésre, de hátul is lehet ez a beázás oka?/kárit mindig vizes volt sajna/
Az első ajtóknál cserélt már vki tömítő gumit?Nekem ott is mintha bevezetné.Láttam a két első ajtóra valót nem sokért, vennék is, de mennyire bonyolult annak a cseréje?Vissza lehet szépen tenni, vagy olyan már nem lesz mint a gyári?
A végére egy kis technikai probláma: gyorsításkor előfordul, hogy egyet rántva gyorsula a gép.Ennek lehet az oka, hogy vmi kis kosz van az úszóházban és néha belekerül?/most használtam el egy tank üza. rendszer tísztítós benzint, a benz. szűrő új/Vagy a szívászajcsökkentőt ha leveszem és kitekerem a fúvókákat érdemes azt kifújkálni?
A törött gép az tényleg tuti volt.Garázsban tartott megkímélt darab,a haverom nagyapjáé volt, megörökölte a haver és én cseréltem főfékhengert rajta,meg ezt azt.Utána eladta,és az új tulaj eldobta...Elég jól sikerült neki.
A haver meg veri a fejét a falba mert az OFF dévú nexia 1 nagy xar,és csak a gondja van vele...
Ha jobban benyúlik az elektróda akkor más lángfront terjedése és hamarabb éri el a dugótetőt ez okozhat csörgést, a túlmelegedő gyertya tipikus esete mikor leveszed a gyújtást megy tovább a motor.
Ha jobban benyúlnak az elektródák az égéstérbe, akkor az inkább alacsonyabb hőértéket jelent. Alighanem azért csörög tőle a motor, mert túlmelegszik a gyertya.
Üdv, Hétvégén tuningoltam ismét...Flexszel levettük a DTM véget, és egy gyárihoz megtévesztésig hasonló malacfarkat hegesztettünk a rendszer végére. Mostmár hátulról nagyon kis ártalmatlan jószágnak néz ki a gép. De a lényeg, hogy nem jön be a kipufogógáz az utastérbe. Egyszerűen így lehetett csak megoldani. Nem szép, de hatásos. És sokkal halkabb a motor úgy 100-ig. A 4-esen jöttem fel Bp-re, én nagyon élveztem (az új Irmscher kormánnyal!), de be kellett látnom, hogy terhes feleségemnek ez a móka már nem való. Végig azon küzdöttem, hogy olyan sebeséggel menjek ahol nem zajos a motor (100 alatt vagy 120 felett), illetve a döcögősebb részeken lelassítottam 80 alá, nehogy szegény gyermek idő előtt kibújjon. Hosszú úton pedig még a fogyasztás is normálisnak tűnik végre a nehéz lábam ellenére. De komolyan elgondolkodtam (ismét) hogy nincs értelme megtartani az autót azért, hogy havi 100km-t menjek vele városban. Főleg, hogy mostanában arra sincs időm, hogy rendesen lemossam, nemhogy komolyabban tudnék foglalkozni a vassal. Országútra egyedül bármikor, bármeddig, de így családosan kicsit túl intenzív (nekik). Úgyhogy ha innen komolyan érdekel valakit a nagyjából ismert történetű és állapotú szerkezet az szóljon, vagy próbáljatok lebeszélni...de egyszerűen sajnálom nézni, hogy hetekig be sem indítom, áll az esőben és rágcsálja az idő vasfoga. Garázsom meg nincs sajnos.
TESCO-ban vettem Wartburghoz árult, valószínűleg magas hőértékű gyertyákat. Ezt onnan gondolom, hogy "N" helyett "L" betű volt a nevében, és a gyertya elektródái jobban benyúlnak az égéstérbe, mint a hagyományos isolator-é.
Mi a tapasztalat a magas hőértékű gyertyákkal? A gyertya dobozán csak annyi volt, hogy Wartburghoz való. Lehet, hogy 4T-hez árulták...
Leautóztam vele a hétvégén 300km-t. A fogyasztás normálisnak adódott (úgy 7 és 7,5 között), de mintha érzékenyebb lenne a gázadásra, és előbb kezd el tőle csörögni a motor.
Gyári 1.3as motorhoz nagyon nincs értelme, ahoz feleslgese, de ha meg van tuningolva, és többet forog a gyári értékénél, jobban melegszik, ezen segít az olajhűtő.
Előző hozzászólásom Aladin-nak ment! De mindenkinre vonatkozik: LEHETŐLEG MINDEN FONTOS ELEMET 8.8-AS MINŐSÉGŰ CSAVAROKKAL TEGYÉL FEL!! EZ MINDENKIRE VONATKOZIK, AKI VALAMI KASZTNI ELEMET CSERÉL!!!
Először is arra figyelj, hogy 8.8-as (anyag minőségű) csavarok legyenek(acél csavarok). LEHETŐLEG MINDEN FONTOS ELEMET 8.8-AS MINŐSÉGŰ CSAVAROKKAL TEGYÉL FEL!! EZ MINDENKIRE VONATKOZIK, AKI VALAMI KASZTNI ELEMET CSERÉL!!! 4T-hez ilyen csavarok kellenek, ha jól emlékszem: kasztni felől:4 db 20(25)xM8+rugósalátét(egyértelmű hova), 4db 10xM6+anya+alátátek(anyafelől, csavar felől 10(15)mm átmérőjű)(a sárvédő lemezhez,ahol vissza van peremezve), 2db 40xM6+20mm átmérőjű alátét(kasztninál középn a tapsólemznél,ide rögzíted belülről még a hangcsillapítófilcet), 4db (25)30xM6+20mm átmérőjű alátét taposó lemeznél, 6db 15(20)xM6+20mm átmérőjű alátét az ajtóooszlopokhoz.A homolokfal nál van alul 4db 20(25)xM8. Remélem jól írtam le. De ezek így megfelelnek sztem. Ha nem jó akkkor majd valaki tuti kijavít. :) Én legalábbis ilyeneket szedtem ki és raktam be. A hosszaknál néhol 2 méretet írtam, mert fejből nem tudompontosan mekkora is. De ha hosszabb azzal sztem semmi gáz nincs. Ja mielőtt becsvarod, zsír(olaj) a csavaroknak, ne rohadjanak. Üdv: Sanya
Nagyobb gödörbe-kátyúba hajtva (nem nehéz mostanság ...) az irányítókarba tud egy enyhe "kifli" görbülni, így tud elállítódni az összetartás. Mindenképen nézesd meg futóművessel. Egy gumiabroncs áráért beállítják, de ha így hagyod, kettőt kell majd venni (elsőrangúan féloldalasra tud kopni!) ... plusz beállíttatni ... :o)
Ilyen nekem is volt, kicsit húzott a gép, de nekem a gumik nyomásával volt a gáz.
Aztán volt olyanom is, hogy rángatta a kormányt össze-vissza, az meg azért volt, mert elszállt egy ólom darab a bal elsőről.
Ha rossz a kerékösszetartásod, akkor szerintem kanyarokba kéne nyikorogni a guminak.
más:
Köszi nektek a segítségét a hátsó ablak kiszedésével kapcsolatban, hát elég gáz, hogy a hátsó ajtónak kéne fél centivel nagyobbnak lenni, hogy minden OK legyen, és ne kelljen szarozni a ki-berakásnál.
Egy ideje a köv jelenségre lettem figyelmes a 4T-men. Ahhoz , hogy az autó egyenesen menjen enyhén balra kell fordítanom a kormányomat. Ha visszaállítom a kormányt egyenesbe akkor elindul jobbra. A felni gumitól nem lehet , mert most lettek cserélve és az úja kcentírozva vannak. Esetleg a kerékösszetartás ment el? Vagy valami más állítódott el a kormányművön? Ha tudtok valami instrukciót adni a promléma megoldására azt szívesen venném , ha itthon is meg tudom oldani.
Egy ideje a köv jelenségre lettem figyelmes a 4T-men. Ahhoz , hogy az autó egyenesen menjen enyhén balra kell fordítanom a kormányomat. Ha visszaállítom a kormányt egyenesbe akkor elindul jobbra. A felni gumitól nem lehet , mert most lettek cserélve és az úja kcentírozva vannak. Esetleg a kerékösszetartás ment el? Vagy valami más állítódott el a kormányművön? Ha tudtok valami instrukciót adni a promléma megoldására azt szívesen venném , ha itthon is meg tudom oldani.
Előre is köszi és mindenkinek üdv!
Ui: Ezt a Wartburg olajhűtőt most találtam egy Német fórumba beszúrva. Ennek szerintetek van értelme?Csak érdekesség képpen kérdezem :DD
Én is a garázs miatt szívok .Én a kőrúton lakom ,az autóim egyrésze pestlőrincen van ,másik része Érden a telkünkön ,de a púposom Érden egy jóbarátomnál van az alváza viszont itthon a hátsólépcsőházban kiláncolva .A hegesztő ,szerszámok ,stb itthon így bármit csinálok fél nap arra megy ,hogy hozzákészülök.Ezért most felfüggesztettem a projektet ,mert így túl rossz a hatásfokom.
A sík lemezei miatt a Wartburgnak az a kellemes tulajdonsága, hogy még nagyobb horpadások is viszonylag nyom nélkül eltűnnek, ha belülről kiütöd tenyérrel. Ha nem sérült meg a fényezés, és hozzáférsz. Nekem mindhárom (!) autómra ráugrott már 1 vicces kedvű parasztgyerek (az ilyen miért nem dekázik inkább egy kibiztosított kukoricagránáttal?), és a csomagtérfedélből, illetve a tetőből is kiugrott a horpadás, mikor kézzel kinyomtam. A kecskét meg vágd le, csinálj belőle gyrost ...
Köszönöm ... jelenleg az alváz-futómű-fék már kész (egy pedáltengely-csere szükséges még), most csinálgatom a hengerfejét az autónak (szét van szedve, és homokoltatni szeretném, az "alumínium-penész" miatt), majd a blokk következik (a jövő héten hozom el a pincéből, ahol van), és a többi a lakatos-fényező-kárpitos (ez utóbbit csak akkor, ha nem tudok egy darab jó állapotú narancspiros kárpitos kockaülést szerezni, a vezetőülés nagyon sz@r, a másik kettőn még nejlon van...) trión múlik. A váltóban 72 ezer kilométer van, kap friss olajat, és kész (hacsak nem könnyezik a szimmeringeknél, mert akkor újabb pluszmunka következik), Pneumant-okat most szerezgetek be a topictársak hathatós segítségével ... lassan összeáll a gépezet ... Csak az a fránya garázsom elkészülne már! Amíg szakad az eső minden k...va hétvégén, addig nem tudok alapot ásni, meg egyebeket ... :o(
Tanulva a 2004-es szomorú tapasztalatból (hogy szegény DE LUXE64 Laci twk005 Dénessel osztozott meg EGY adagon, mert elmentek felvonulni, visszaérve meg már csak egy tányérnyi lötyögött a bogrács alján...) tavaly a nagyobbik bográcsomat vittem. Az is kiürült ... pedig színültig főztem ... Nagyobb bográcsom sajnos nincs, gulyáságyút meg azért nem szeretnék a Nubira mögé akasztani. :o) De természetesen ameddig van, addig mindenkit szeretettel várok. Valószínűleg mi faházba megyünk, ha a 2 lány is jön velem. Ha meg nem, akkor szombaton korán reggel legurulok, majd este vissza. Mindenképpen fogok főzni, és inkább szeretnék kétszer (péntek-szombat), mint egyszer. Ja, és már említettem, hogy mivel a '87-es gépem teljességgel az "elkeserítő külső" állapotába jutott, kivételesen (remélem, hogy csak idén) az OFF autómmal megyünk. Csak nem fogtok kinézni a társaságból ... :o)
Az Én kis barnám 1977 márciusi ,ha végre sikerül megcsinálni a púpost ,akkor Őt fogom életre lehelni.Szerencsére nagyon sok gyári új alkatrészt gyűjtöttem hozzá (családom nem kis örömére.......) Megvan a régi forgalmija ,sőt az összes korabeli szervízszámlája is.
Ha egyre gondolunk a szlovák úton akkor és tőle vettem a benzintankomat, mert a régi kijukadt. VAn még pár alkatrésze ha kell valami. Ha cinkota felől mész a Vári cukrászda felé akkor balra az útól kicsit lejebb van és vajszínű az autó. egyre gondolunk?
Nekem most volt vizsgán a kocsi és némi jattal átengedtek a BMW 5 ös ülésekkel (ami mivel gyári és kagylo is, nagyon kényelmes ajánlom mindenkinek)mivel nem engedéllyezett ha másik ülés van benne. Még abba is bele akartak kötni, hogy a hátsó szélvédőn lévő hatalmas IRMSCHER felirat zavarja a hátra felé kilátást, de a helyzet épp átengedett vele. Meg persze a szempillákat lekellett vennem azért, de már visszatettem.
Sőt még a ködlámpám sem lett volna jó mert egyszerre müködik a gyári ködfényszóróval és az nem helyes, de azért némi jattal itt épp 3000ft és szemhunyás a dolgok felett.
Ettől függetlenül ha a karoszériának, futóműnek, féknek klappolnia kell.
A féket megkellet csinálni mert az első féktárcsák nem voltak sikban és nemlehetett a fékpadot becsapni vele ezért csere.
Más
Az előző szólásomnál még az jutott eszembe, hogy jol tudom, hogy fehérből kétfajat tört van?Nekem valószinüleg a világosabb, vagy a másik már a szürke szín?
Más
A szlovák úti sráccal feltudom venni a kapcsot ha jelen van itt?
Az utrol belátni , mindig szétszedve egy 4T, értekeznék vele kérem jelentkezzen itt a forumon.
Jó wartizást hétvégére, a francba tegnap mostam autot és ez a szemét eső.............
Én a peugeot 405 elsö ülését raktam a kiült warbi ülés helyére még emeltem is rajta 40mm zártszelvénnyel nagyon kényelmes tartja a hátam körbe ölel de azért a régit megtartottam vizsgára visszateszem hogy ne foglalkozzanak velem.
A kilométerorát is kicseréltem a trabi napi számlálóséra bele szerelhetö és sokkal szebb igaz csak 120ig mér de mér rég nem száguldozok .
Olvastam valami osztókör modositó tárcsárol ami a mi 160mm 4 lukas warbi felnink helyére csavarozva már olkalmassá teszi a 100 vagy 108 as osztokörü 14-15 colos
alufelnik felszerelését azokbol meg van böven használtan akár 8-10 ropiért is lehet kapni.
Valami német oldalon volt létezik ilyen itt nálunk is lehet itt kapni?
valakinek van tippje milyen autó első üléseire érdemes kicserélni ill. ez mennyi költséggel/utánajárással/papirozással jár?
Én a Citroen BX ülését ajánlom beszerelésre elölre, félelmetesen kényelmesek, színte körülöleli az embert. Ráadásul nem az a kemény mint amiket most gyártanak, így a gerincedet is véded. Sok órás utat ki lehet vele ülni, a warnyú űlése nekem fél óra múlva már kín. Valószínü, hogy meg kell emelni majd az ülést egy távtartóval, mert a BX ülése alacsonyabb.
Bontókban nézz körül ülés ügyben. Tudomásom szerint nem kell semmit papírozni hozzá.
Jó, köszi! Csak az a baj hogy ha jobban belegondolsz ha én felkötöm magamat akkor a kecske attol még bekurja a wartburgom oldalát és akkor a családomnak kell eladni egy kecske által bekúrt wartburgot.
csáááá tegnap vettem egy wartburot. tök jó! mondjuk letolattam vele a kecskét és most benyomódott a háta, de holnap kiegyengetem. Olyat ugrott a kecske vazze.... Ja, és a váltót letörtem amikor 2esbe akartam rakni, az baj? Így nehezebb váltani, de működik. mondjuka csávó átvert akitől vettem, azt mondta, hogy van benne ABS, hát az tutira nem van, mert az udvarban kipörgött a kerék, kifaroltam és majdnem elvittema csirkeólat. Most mondjátok meg, hiányzott nekem ez az egész? A kecsek így is fél a kocsitól, szerintetek a szarvával be tudja kúrni az oldalát? Nem merem egyedül hagyni, mert tutira a kecske bekúrja az oldalát a szarvával! Mit csináljak?
Örülök,hogy tudtam segiteni felni ügyben, remélem minőségileg jók mert én nem láttam őket, talán egyszer a srác autoján.
Viszont érdekel a kupak ami rajta van, bár lehet átmegyek a szomszéd esztergályoshoz és alubol csináltatok hozzá valami egyedit és lelakkozom polir után.bár nekem csak az egyik kupakrol hiányzik az irás, valoszinüleg valaki (még nálam) leakarta lopni rola........
Most hétvégén nem lessz valami veterános tali pest környékén?Tudna valaki rola?
Más.
Én nekem tőrtfehér a kocsim, és ralszinből válaszottam a festékboltossal színt, mégpedig a ZASTAVA színe lett megfelelő hozzá HELIOS márkáju.
Hát csak ennyi, mindenkinek jó wartburgozást!!!!!!!!
Tehát végülis a halványszürkés árnyalatban igazad van.
Van itt egy festő, aki kétkomponensűvel dolgozik, színkártyával mintát vett, és azt mondta, hogy 3200Ft-ért ad egy decit. Ennyi a minimum amit kikever. Hát kissé sokallom. Ja meg el kéne akkor már használni mind az 1 decit mert a kétkomponensűt összekeverve adja, így az hamar beleköt még a dobozba is.
Tavaly már egyszer kevertem hozzá egy picike Neoluxot, sok-sok fehér, pici fekete, még picibb sárga. Elég jó lett, de azért észre lehet venni, ha direkt azt keresed, de egyáltalán nem feltűnő. Csak sokáig kell vele szöszmötölni, mire stimmel. Meg a felület is csak néhány pötty. Kisecsettel javítva, de legalább nem rozsdabarna. Egy festő szerint kék is van benne. Hát nem tudom...
Mikor lesz legközelebb Wartburgos találkozó és hol? Ha valaki tud némi információt, kérem tegye közzé az értesüléseit. Mi már nagyon várjuk az eseményt.
Arra a színre vigyázz! Nem fehér, hanem halványszürke ... Onnan tudom, hogy a bódécserés autómhoz (amely a lenti képeken szerepel) mentem egyszer festéket kevertetni, és a Budalakknál az összes fehér-árnyalatot hozzápróbáltuk a kasztnihoz (persze az ajtók belső, nem napszítta sávjához). Egyik se stimmelt ... aztán az úriember kihozta a szürkéket, és egy bizonyos fajta halványszürke árnyalat volt a helyes.
Bizony! Egyszerre tudja a kettőt :) De csak színben. :)
Mondjatok valami jó és elfogadható árú festéket, mert van pár kőfelverődés okozta rozsda pötty (5-6 mm átmérőjű), és szúrja a szemem. Én a Neoluxra gondoltam, abból van is itthon egy gyűszűnyi, persze kikeverem a színt. Már lecsiszoltam, lealapoztam, legletteltem, csak festeni kéne a pöttyöket.
2003 októberében lejárt ennek az autónak a műszakija. 2004. januárjában már rajta is volt a matrica, hogy elszállíttatja az önkormányzat, ha nem vizsgáztatom le. Mindezt annak ellenére, hogy a súlyadót rendesen fizettem, és a kocsi biztosítása is élt, mert NEM adtam le róla a rendszámot. Hiába reklamáltam, hogy van hatósági jelzés az autón, és él a súlyadója és biztosítása, arra hivatkozva, hogy lejárt a vizsgája, 8 napot kaptam eltüntetni. Kénytelen voltam egy barátom kertjébe áthúzni (persze este, a kertek alatt, mert érvénytelen műszakival vontatni se lehet...) az akkor már meglevő második Wartburgommal, és mivel hideg, de száraz tél volt, azonnal nekiláttam szétbontani, hogy az akkor már letárgyalt donor-kasztni minél előbb rákerüljön. Aztán a munka első napján déltájban beborult az ég, és lezuhant a hó ... ráadásul a donor-kasztniról is kiderült, hogy van gondja bőven (bár közel sem olyan menthetetlen állapotú, mint az, ami lekerült az alvázról!), így már 3. éve húzódik a dolog, nem kis részben azért, mert a kocsi Csillaghegyen van, és Óbudáról Csepelre költöztünk közben ... :o(
Köszi, de ha esetleg tudnátok adni egy tel. számot, vagy pontos címet, megköszönöm, ugyanis nem vagyok ismerős arrafelé. Békés megyében lakok. De ha van és adnak, megyek érte. Csak előbb egyeztetnék.
Én világéletemben (15 év Wartburgozás alatt 3-4 alkalommal segédkeztem vagy csináltam én magam kasztnicserét) a földre tettem le. Nem szeretek alá lécet tenni, mert az inkább behorpasztja a küszöböt, mint a puszta föld. De ha mégis, akkor valóban a 4 bak + két széles palló keresztben tűnik a legjobb megoldásnak. Elöl a pedállemez alatt dupla a lemez, hátul meg a hátsó ülés és a tank közötti részen. Talán ide érdemes tenni 1-1 pallót, és a két oldalára 1-1 bakkal alátámasztani. Én legutóbb 1900,-ért vettem 1 pár állítható hosszúságú kis bakot a Baumax-ban.
- a négyzet és a háromszög ablak közti ablaksín alsó és fölső csavarjait kiszedni, alul vedd le róla a körmös szorítóbilincset is.
- ezt a sínt ügyes mozdulatokkal,mozgatva, forgatva, felfelé ki lehet húzni.
- az ablakot a külső lemeznek támaszd neki.
- a háromszög ablakot mostmár előre felé ki bírod billenteni, gumikerettel együtt
- a külső és belső gumi tömítést ki kell venni, nem könnyű, nőgyógyász ujjak kellenek hozzá:), vagy valami célszerszám. (főleg a visszatételhez). Vigyázz le ne szakítsd a viszahajtott peremét mert az fogja alul.
- a nagy üveget most megemelve és előre billentve ki lehet venni
Hát, bizony a hátsó ablak kiszerelés kissé szopós meló ... Először is, kiszereled az ablakemelőt. Ez viszonylag könyű, 4 darab M6-os csavar 10-es Crovával, meg a mozgató korongjait kell kibújtatni a sínből, ehhez kijjebb kell húzni belőle a fém csapot, és eltolni a sín végéig, aztán kivenni az ajtóból. Az üveget leereszted, amennyire csak tudod, majd fent, az ablakkeretnél kicsavarod (ha sikerül, kőkeményen be képes rohadni!) a kis kereszthornyú csavart, csavarhúzóval, de mindenesetre egy kis vágót és kalapácsot is készíts oda ... Utána lent, az ajtó belső merevítésénél kicsavarod az alsó oszloptartóból az M4-es csavart 7-es Crovával, meglazítod ugyanezzel a szerszámmal rajta a szorító csavarját, lehúzod az oszlopról. Kipiszkálod az ablaküveg bevágott gumi-szövet betétjét fent az ajtókeretből (kivenni nem kell teljesen, csak egy pár centis részen kilógatni az ajtóból), hogy az oszlop felső lemez füle szabadon mozogjon, ezután kicsit lejjebb nyomod a kis oszlopot, hogy kibújjon az ablakkeretből, és felfelé kihúzod az ajtóból. Innentől szabadon mozog ugyan az ablaküveg, de nem tudod kivenni a sín miatt, míg az ajtó gumiperemei a helyükön vannak. Ezeket befelé benyomod az ajtóba, majd ha beestek, kihúzod az ajtóból. Ez után tudod kivenni az ablaküveget. Visszafelé fordított sorrendben kell csinálni: előbb az ablaküveget beteszed az ajtóba, majd bebogarászod a gumiperemeket az ajtók lemez csíkjaira (sok sikert, marha szenvedős művelet, ha nincs hozzá célszerszám ...), betolod a kis oszlopot, alul-felül rögzíted (az üveg már legyen bent a sínek között!), majd ablakemelő beszerelés, ajtókárpit, heves szülőzés ... :o)
Ezt jó hogy mondod, hogy gyenge a tető! Erre nem számítottam. Bár eredetileg úgy gondoltam, hogy 2db kb. 30cm széles pallót dugok át, nem pedig a képen látható keskeny lécet. Bár ha a tetőtartó oszlopok is gyengék, akkor tök mindegy mit dugok át. :(
Te mire szoktad letenni a kasztnit? Én a küszöbökre gondoltam, valami gerendára ültetve, remélem nem horpad be. Mert hogy a küszöbnél lejjeb van a tank, a pótkerék dudorja (Limousine), és a hátsó ülés előtt a fenéklemez. Ezek közül egyiknek sem szabad szerintem feltámaszkodnia a földön, mert behorpad. Ja és amikor kézzel emeltétek le, hol fogtátok meg?
Na íme a kupakról a kép ami a felnire felkerült. A felni még nincs megtisztítva rendesen meg polírozva de majd be lesz pótolva.Ja meg a kocsi is koszos még a kiadós esőbőál keletkező pocsojáknak köszönhetően. :D
Szóval, egyedül úgy kell leeemelni a kasztnit az alvázról, hogy az általam lentebb leírt dolgokat le kell először is bontani. Mivel nekem általában meg vannak mozgatva a csavarok, így én a komplett elejét is lebontottam, a tűzfaltól hátrafelé volt csak meg az autó. Így is ajtók-ülések-üvegek-satöbbi nélkül. Még a csomitetőt is leszedtem, a maga 2-3 kilogrammos mínuszával ... ;o) Na, aztán hátul megemeltem (mintegy 200 kg az üres kasztni, és nem az egész 200-at emeltem, hanem csak egy ponton megtámasztva elforgattam, puszta fizika az egész ...), kifordítottam, hogy rátámaszkodjon a hátsó rugótartókra, majd elöl a pedállemez helyénél (ki kell szereni feltétlenül!) fogva megint csak megemeltem. Illetve itt is csak elforgattam, lévén hogy hátul támaszkodott a rugótartón. Kibújtattam egy kézzel a megakadó pedálokat a kivágásból, majd itt jött a neheze: letenni a hátulját a földre. Kicsit billegett az alvázon, de földet ért, majd az elejét is mellétettem, ehhez be kellett állni az alvázhossztartók közé. Itt már bizony éreztem a 200 kg-ot ... de azért sikerült egyedül leszedni a kasztnit. Vissza már hárman tettük a donor-bódét, ne aggódj ... az már nekem se ment egyedül ... :o))))
Sziasztok, megint lenne egy kérdésem.
Hogyan lehet kivenni a hátsó ablakokat a 4T ből ? Egyszerűn nem találom a megoldást, pedig már mindet kicsavaroztam, de az ablak nem akar kijönni.
Mellesleg tényleg a szélvédőnél ázott be a gép, már ki is nyomattam a helyeket, amit mondtatok.
Köszi
m-i-k-e
Tudom , én is megnéztem akkor a fele koszt lekapartam, hogy ki tudjam nyitni az ajtókat. A hifi még benne volt? :-)) A srác csinálta számitógáp hagszorókból.
Úgy alakult, hogy nem mentem Nagykariba, de az autóm ott volt :o)))
Az öszvér pedig nagy élmény volt. Főleg, hogy fél éve egy olyan fa alatt állt, amiről most ez a szar vatta hullik. Szószerint ki kellett hámozni a dzsuvából...
Hazafelé azon a 2km-en amíg vontattuk kinéztem a szemem, olyan mocskos volt a szélvédő. Másnap néztek a mosóban, pedig akkor már vatta nem volt rajta, csak kosz.
Hát pedig Nagykariba vártam ,hogy begurulsz a kabrióvan,de hát nem . Pedig Tibke ott sürgött forgott.:-))) Kicsit most elusztak.Közbe vettem a wartyira Irmscher felniket . Az öszvért + elvittétek az orrom elől.
"Egyedül is leemeltem már, de nem volt egy népünnepély ..." Nem mindenki olyan erős mint Te és Szőke Ati... Vannak itt átlagos testalkatúak is. Aztán még megrokkan valaki. Többen csináljátok mindenképpen.
hali. még mindig nincs kész a kocsid? Pedig kb 2 hete találkoztunk( amikor elhoztam a polo váltot ) akkor mondtad ,hogy már majdnem kész. Lja yó munkához idő kell. Ugye tudod, Tibkéék mennek ki azt hiszem csüt.
Jótanács: ha a könnyen csavarozható elemeket (ülések, ajtók, géptető és csomagtértető) és a szélvédőket kiszeded emelés előtt, akkor több, mint 100 kg-ot tudsz még ezen könnyíteni. Az első sárvédőt is érdemes lenne, csak ott kb. 15 csavart kell kiszedni (M6-M8-M10, átmenő és menetes lemezbe csavart egyaránt van köztük), és ebből 4-5 be van rohadva (főleg a kis M6-os csavarok a kerékdobban és a kerékívben), és eltörik, plusz munkát okozva ezzel. Ja, és én nem merném megemelni így, az ajtónyílásokon átdugott lécnél fogva ... a tető nem egy masszív dolog, láttam már bontott kasztnit, amit így emeltek le az alvázról, és meg volt púposodva a tető ... Én inkább 1-1 szélesebb gurtnit fűznék át az alváz és a fenéklemez közt keresztben, a kasztnitartó bakok közelében, és annál fogva emelném le a kasztnit. Vagy 4-5 markos legénnyel összefogva, kézi erővel. Egyedül is leemeltem már, de nem volt egy népünnepély ... :o)
Jelenleg tart 351 EUR-nál, és ennyiért ajándék ... még hazahozatallal együtt is ... Bár nem úgy tűnik, mintha nem jönne haza "lábon", még trélereztetni se kellene. Licitálj, hátha meg tudod szerezni. Ritka idehaza az ilyen szép állapotú kocka, bár van, csak nagyon kevés. A többség olyan szakadt, mint az enyém ... :o( bár már csak novemberig lesz szakadt az enyém, addig van vizsgája, meg KELL csinálnom, így nem megy át, még pénzér' se ... :o)
Hali! Nahh ezt skubizzátok, még 9 nap hátra k<väncsi leszek, hogy mennyire megy föl az ára... Lehet rálicitálok mindjárt:)
itt van hozzá a link is: http://cgi.ebay.de/WARTBURG-353-deLuxe-mit-Schiebedach-SAMMLERSTUCK-TOP_W0QQitemZ4645326479QQcategoryZ9801QQrdZ1QQcmdZViewItem
(off: Vatera: van ott egy olyan, hogy minimálár, ha nem éri el a licit az eladó által kiválasztott minimálárat, akkor az eladó nem köteles eladni az árut a licitálónak, a minimálár lehet, látható, s nem látható... . on)
Csak eszembe jutott, hogy anno Kőváriéknak a Rábánál csináltak fogaskereket az 5-ös versenyváltóhoz, s a kocsi (pedig csak Trabi, kb 50 Le) megette... Pedig azért a Rábánál szerintem tudnak váltót csinálni, mert a Rába - Steiger traktorok anno, vmi 250Le kéről voltak, s rengeteg fut még ma is belőlük...
(off: Vatera: van ott egy olyan, hogy minimálár, ga nem éri el a licit az eladó által kiválasztott minimálárat, akkor a vevő nem köteles eladni az áut a licitálónak, a minimálár lehet, látható, s nem látható... . on)
A "hosszú ötödikes" váltón azt értem, amire többeknek (PiZo, Gyuzo, Atomi, twk005, stb.) szüksége lenne, vagyis a jelenlegi széria I.-IV. áttételek mellett egy plusz 0.8-as (lásd: 313-1 Sport!) "autópályázós" ötödiket beépíteni, úgy, ahogyan a gyári rallye-váltóban van megoldva. Vagyis a vékonyabbra köszörült szinkronos III.-IV. fogaskerekek közé fixen, a felső tengelyre meg szabadonfutó módon, kapcsolókörmökkel zárhatóan feltett fogaskerékkel. Ez már ki van találva, nem kell különösebben variálni, minta alapján legyártható (Bagor1, számítok a segítségedre villa-ügyben) a dolgok mindegyike, a villát kivéve széria-cuccok módosításával. Egyetlen hátránya, hogy a rükverc alatt van az ötödik, de hát ennyi kényelmetlenség elviselhető mondjuk mínusz 1-1.5 liter/100 km fogyasztásért ... :o) Csak én vagyok úgya váltóval, hogy homológ áttáteleket szeretnék bele, bár ez mindössze 20 ezerrel több, 1 pár helyett 2 pár fogaskereket kell készíttetni (a rövid, 0.956:1 negyedik a homológ rallye V. fokozat). Meg a kis sallangokat ... a kapcsolótengelyre a két kis öntvényt felhegesztetni, az egyikbe az íves pályát belemaratni, a másikra a stiftes lemezt ráhegesztetni,a kapcsolótengelybe a plusz bemarást megcsináltatni (hogy ötödikben ne világítson a tolatólámpa), 2 mm-es lemezből kifabrikálni az ötödik fokozat mozgató mechanizmusát ... mondjuk, ezek fél napos bütykörészések 1-1 váltó esetén, csak neki kellene állni ... :o)
Elhatároztam, hogy teljes rendet teszek (kis ráhatásra...), ezért ami nekem nem kell, annak mennie kell. Ráadásul már kezd a garázs egy negatív cabrio formát ölteni és egyre macerásabb beállni vele. Mehetek arra dolgozni napközben, akkor elvihetem. De ennek feltétele, hogy a 4T visszakerüljön hozzám (a cabrioba nem tenném be ezeket a cuccokat), az OFF autó meg nincs mindig nálam. Jövőhéten egyeztetünk, szivesen látlak, ha jössz.
A temetővel meg várj még vagy 70 évet :o))))))))))))
Menny' már, ott születtem a mosókonyhában, és onnan visznek le a Kerepesi úti temetőbe is! :o) Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám, de inkább egyeztessünk, és elgurulok érte Újpestre. Ha ott lax még egyáltalán, és nem költöztél az új házba már el. Ha viszont ennyire útban van, akkor valamelyik nap jövő héten megcsörgetlek, egyeztetünk, az OFF autóval megyek be dolgozni, és ha behozod, én átpakolom. Hívlak mindenképpen.
Más: elküldtem ma a mintadugattyút Hévízre, a fogorvos srácnak, aki Stuttgartba akarja kiküldeni legyártatni. Mondott pár árat ... Felvette a kapcsolatot Drezdában Melkusékkal, akik a következőket mondták Neki:
A Wahl cég 250 EUR-t mondott a dugattyúk darabjára, a főtengelykészítő Eisenachból 1000-et a főtengelyre, a fehér-piros autójuk jelenleg kb. 2 millában áll (saját bevallás szerint) ... akárhonnan is nézem, ezért a pénzért (mindenestől 4 millió körül billeg az összeg) Havassy-ék, vagy Kaszáék egy zsírúj építésű, tuti alkatrészekből (amcsi dugó, új porlasztók, minőségi egyéb dolgok) álló VFTS-t állítanak talpra ... szerintem sok ... A másik: ha az 1000 EUR-nak a negyedéből lehet hosszú ötödikes 5-sebességes váltót fabrikálni, akkor sokat mondok. PiZo-val számolgattunk: az Általad felajánlott rövid negyedikes váltót feláldozva is nagyon maximum 100 ezerből (350-400 EUR) lehet egy 260 ezres (1000 EUR) váltót létrehozni. Ha lenne stabil felvevő piac, és elég donor-váltó, akkor ez lehetne a 2006-os év üzlete. Csak azt a néhányszor 100 ezret elő kell teremteni, és itt a gond ... pénzt csak pénzből lehet csinálni, ősrégi, de arany igazság ...
... Karácsonyra akart a feleségem meglepetést szerzni, hogy a hiányos 1985-ös Autzó-Motor évfolyamomat 1 híján kiegészíti az ott fellelt példányokkal ...
... most június van, és még nincsenek itt a MEGNYERT lapszámok ...
... mint kiderült, az általunk választott postai utánvét "nem volt szimpatikus" az eladónak (akkor mi a f@sznak választotta a fizetési lehetőségek közé?) ...
... most többszöri emil-váltás után (KELLENEK a példányok, hogy csak egy hiányozzon, és ennyivel már be is köttetem, mint ahogy a többi hiánytalant eddig beköttettem, ezért kénytelen vagyok alkudozni az illetővel, és ezt pontosan tudja az eladó is, elég kényelmes helyzetben van!) megállapodtunk, hogy elutaljuk a lapok árárt + postaköltséget, csak azért kicsit bizalmatlan vagyok, talán érthető módon ...
... a legszomorúbb, hogy a pozitív értékelései közt van ilyen is: "Igazi Vaterás!", ezek szerint csak engem szopat valamiért ...
... és ha ilyen az IGAZI Vaterás, akkor én "nem igazi" akarok lenni ...
Van egy felesleges csupasz 4T váltóm, amiről csak annyit tudok, hogy működő autóból szedték ki. Mivel én nem próbáltam, garanciát nem vállalok rá. Legyen az irányára mondjuk 8000. Érdekel?
Bagor túloz. Nem félóra volt a váltó rudazatának beállítása, 5 perc :o))))))))))))))))))
Valszeg ezen az 5 pecen múlt az autó sorsa, hiszen a szerelő szerint rossz volt a váltó. Szerintem a szabadonfutón kívül (nem lehetett zárni, mert daráló hangot adott, emiatt nem lehetett behúzni az autót) egész jól szuperált. Beindítani pedig az adagoló lelevegősödése miatt nem tudtuk. Még régebben magyarázta el nekem egy szerelő ismerős, hogy a dieseleket fel kell pumpálni. Utána pöc-röff...
De a lényeg!
Bontottunk belőle 2db gyári hátsó övet! 2 sörért elvihető. Ja! Nem szeretem a sört, így jártam :o))) Minden alkatrésze meg van beleértve a csavarokat is. A középső öv nem volt beszerelve.
twk004!
Van egy-két dolog amit Neked mentettünk meg (krómos cuccok, polc, pótkerék akebernek cserébe), amiket a 2 pneumanttal, váltóval együtt hamarosan odaadok, mert nagyon útban vannak! Ha kell beviszem az egresire, csak vidd el...
A felnis ismerősöm szerzett csavarokat, mert a gyári anyák már nem igazán fogtak sokat max1-2 menetet. Mind1 az jó lesz a lemez felnire még. Szóval ha elmész venni Waresz anyát (a Waresznál az anyás) akkor csak simán kérj Wartburg könnyűfémre való anyát. Egyébként a mérete azonos azt hiszem a Mondeójéval. De ne mondeóra valót kérj mert annak 500Ft darabja és azt szorozd még 16al :)))
Az ablaktörlő kivezetéseket is érdemes kizárni azért, ebben igazad van. Zsírozd be őket bőségesen, így azok sem fognak vizet engedni, esetleg berohadni.
Felkerültek az Irmscherek! Nagyon jól néznek ki. Szereztem rá négy kupakot azt hiszem Stillauto. MAjd csinálok képet és beakom ha végre kisüt a nap és nem lesz eső. Végül 18565 R14 Dunlop SP Sport kerekek kerültek fel.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ti mivel szoktátok polírozni az alufelniket? Van valami jó tippetek?
Szia!
Kösz a tippet! Bevallom a szélvédő gumira nem mertem gondolni. Én az ablaktörlő kivezetésre gyanakodtam. A múltkor egy csomó ideig locsoltam a kocsit, de akkor meg nem ázott be sehol, ezért a tanácstalanság.
Nyugi nem vagyok kényes a wareszért mindet, szeretem ezt a kocsit! :)
Üdv. mike
A probléma tipikus jelenség. Van egy kábelköteg, ami az anyós-oldalon átmegy a kesztyűtartó felett. Az vezeti az ablak sarkától a vizet a kesztyűtartóba, onnan a középkonzolba. A megoldás annyi, hogy az első szélvédő gumiból ki kell húzni a feszítőt, és Sika Lastomer nevű tömítőanyagot kell alájuttatni.Jól alá kell tuszakolni, hogy mikor visszaengeded a gumit, buggyanjon ki alóla! Elég ragacsos, nyúlós anyag, érdemes kéznél tartani néhány kesztyűt, hígítót és rongyokat. A kasztni tuti tiszta ragacs lesz, ezt érdemes szakaszonként lemosogatni, nem a végére hagyni. A feszítőt is elég macerás visszaküzdeni, centiről centire lehet csavarhúzóval visszaerőszakolni. Kb 3-4 óra munka egy szélvédő, de tutira tömíteni fog. nekem bevált, elöl és hátul is beázás mentes lett az autó.
Sajnos tipikus Wartburg betegség. Ne is keresgélj , mert szinte biztos ,hogy az első szélvédőd gumijánál folyik be a víz. Ki kell szigetelni Sikaflexel és akkor okés lesz. Ha esetleg nem értesz az autókhoz , vagy nagyon kényes vagy és nem szeretnéd vakarni a kezedről a masszát órákig akkor menj el autóüvegeshez aki megcsinállja, bár nagyon fogják húzni a szájukat mert ők ki szokták venni az üveget szigetelésnél így sok el sem vállalja mert nem ragasztott üveg. Én őket krdeztem azt hiszem 3-4 ezer üvegért szigetelnek egy szélvédőt!Érdemes a hátsó szélvédődet is kiszigetelni mert az is hajlamos a beázásra.Ha azt is megcsinállják akkor egy jó darabig okés lesz a víztelenítés!
http://www.alfaautoglass.hu/
Amúgy ha valakinek van 4T-be első szélvédője szép állapotban karcmentesen jó áron az legyen szíves írjon.
Sziasztok!
Ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok!
A Wareszommal (W. 1.3) akadt egy kis problémám, valahol beázik és a váltó előtti kis tároló rekeszbe folyik a víz, de egyszerűen nem látom, hogy honnan vagy hogyan?
Valakinek volt már hasonló problémája? Ha igen mi a megoldás, mert a telefonomtól kezdve minden elázott és már kezd idegesíteni a dolog.
Köszimike
Végig 100-as autópálya-átlaggal (90-100-110km/h), egyedül utaztam, az autó össztömege kb. 1000kg volt. (Megjegyzem, hogy a Wartburg órája egy kicsit siet, ezért a tényleges fogyasztás ennél rosszabb lehet.)
Amikor licitáltunk semmi olyan nem volt kiirva, hogy eladva.
Szerintem az, hogy ki licitált rá, teljesen mindegy.
Vatera:
Az eladó többek közt a termékfeltöltéskor is olvashatta az alábbiakat: "Amennyiben a termékre legalább egy érvényes licit érkezik, akkor az eladó a Vatera szabályzata és a Polgári Törvénykönyv (PTK 211. §) szerint is köteles az aukció tárgyát átadni a vevőnek!"
Ha az eladó nem adja át a terméket a Vatera szankciókkal, kizárással élhet a felhasználóval szemben. A vevő pedig a PTK altal biztositott jogait gyakorolhatja mivel az aukciós piactéren a hivatkozott paragrafus szerint megtett ajánlat távollevők közt létrejött szerződésnek minősül így az érvényes.
Egyébként a helynek: budapest volt irva, igy azzal is megtévesztetted a népet.
Szerintem akkor sem volt gerinces dolog ezt csinálni.
Ha én licitálok rám is vonatkoznak a szabályok....
Kedves Péter! Előszöris elnézésedet kértem telefonbeszélgetésünkkor. AKKOR és NEKEM kellett volna panaszaidat elmondani először, de akkor Te csendesen tudomásul vetted. Másrészt a váltót először ITT, Wartburgosok között hírdettem, majd Apróneten, Duen-en, és számos kisebb hírdető oldalon is. A Vaterára végül került fel. A váltóra a hét elején jelentkeztek, és nagyobb összeget kínáltak érte, mint Te. Nem is beszélve arról, hogy hamarabb jelentkezett ez a srác, így szerintem meg úgy etikus, ha övé az első lehetőség (főleg, hogy a Vatera oldalon jeleztem ezt!). Ezek mellett a váltó Debrecenben van a félreértések elkerülése végett. Ha odaadnám is a váltót a megjelölt összegért, azért azt légyszíves ne várd el, hogy ezek után 10Ft utiköltséggel felhozzam Neked Budapestre. Nem is beszélve arról, hogy a Vatera nekem véletlenül sem a TE nevedet (Miklós Péter, ugye?) küldte nyertesként, hanem egy bizonyos Sárosdi Úr elérhetőségeit küldte el. A fenyegetőzéstől nem ijedek meg, igazából SEMMIT nem vesztek azzal sem, ha netán kizárnak a Vatera-ból.
A vicc az, hogy én beleültem és első kulcsfordításra beröffent -akksicsere után persze - de le is állítottuk. Aztán mikor kifizettük, már nem indult többet. Elmentünk gázolajért, de úgy sem ment, úgyhogy vontattuk. A srác azt mondta, szar a váltó, csak 1/2 van, de W312 fél óra alatt megcsinálta másnap reggel, és kis pumpálás után be is indult, úgyhogy a bontóba már saját lábon ment.
Irmscherhez sztem a legtöbb alufelnicsavar jó, felniseknél szokott lenni...
Amire és amennyiért Te gyári 5sebességes Wartburg 4T váltót találsz és veszel, addig ötször beépítik neked, feleannyiból... olyan sok átalakítással nem jár.
A kasztni is eléggé odavolt, a motor meg füstölt mint az állat, szóval több sebből vérzett. A tulajdonviszonya sem 100%-os, szóval a legegyszerűbb az volt, hogy vittük a bontóba, az eladó is ezt kérte. A kocsi a motorral együtt ottmaradt a bontóban. Azért jópofa volt, mikor beálltunk vele, odajött két faszi, hogy hát ennek a Wartburgnak milyen hangja van? Mondjuk, hát ez egy dízel...Előbb nem hitték, de aztán kinyitottuk a motorháztetőt. W312 majd rak fel róla képet, ha lesz ideje...
Igen, az Irmscheres volt, többek között azok miatt vállaltuk a vontatást, bontást, stb.
Vaterán licitáltam egy wartburg váltóra s meg is nyertem a licitet. Flehivtam az eladót aki közölte, hogy nem adja el mivel már eladta másnak.
Kicsit felháborító.
Vaterának irtam, válaszuk:
Az eladó többek közt a termékfeltöltéskor is olvashatta az alábbiakat: "Amennyiben a termékre legalább egy érvényes licit érkezik, akkor az eladó a Vatera szabályzata és a Polgári Törvénykönyv (PTK 211. §) szerint is köteles az aukció tárgyát átadni a vevőnek!"
Ha az eladó nem adja át a terméket a Vatera szankciókkal, kizárással élhet a felhasználóval szemben. A vevő pedig a PTK altal biztositott jogait gyakorolhatja mivel az aukciós piactéren a hivatkozott paragrafus szerint megtett ajánlat távollevők közt létrejött szerződésnek minősül így az érvényes.
S ha esetleg olvassa kedves Berényi Miklós "Úr" remélem kicsit elgondolkozik, hogy mi az etikus.
Mikor lesz legközelebb wartburgos találkozó és hol? Ha valaki tud némi információt, kérem tegye közzé az értesüléseit. Mi már nagyon várjuk az eseményt.
Hány kiló lehet a 4T kasztni? Le szeretném venni, alváz leápolás miatt. Ajtók maradnának, homlokfal le, motorháztető le, ülések ki. És ahogy nézem az alján a tank meg a küszöbök vannak legalul, gondolom kíbírják a küszöbök ha arra teszem le? Egy emelőt csinálnék hozzá, és az ajtók nyílásán valami széles palló félét dugnék át. A súlypont kb. hol lehet ilyen kibelezés esetén emeléskor, hogy ne nagyon billenjen el?
4T-hez keresek 5 sebességes wartburg váltót, vw nem nagyon érdekel, annyira nem akarom átalakítani. Hol érdemes utánanézni? A bontókban nem is nagyon hallottak róla, hogy volt ilyen. :(
Meg Irmscher alufelniből is keresek egy garnitúrát.
Mikor lesz legközelebb wartburgos találkozó és hol? Ha valaki tud némi információt, kérem tegye közzé az értesüléseit. Mi már nagyon várjuk az eseményt.
Hát, attól függ, mekkora fordulatszámra kell "hangolni" a motort ;o) Elektronikus gyújtás belépőszinten, és 22° felett kell kezdeni próbálkozni, 0,3mm-es megszakítóhézagnál.
Hali! KMGY KOMBIMŰSZER: Autóműszer Haudek Bp. XIII. Alig u.12. Tel: 329-4195 H-p:8-17 (Lehel térnél). Itt lehet kapni kombi műszert! 4T-be és 2T be is van, azaz tud csinálni a fószer. Üdv?: Sanya
Itt nézz körül. Én már rendeltem tőlük postán is alaktrészt, pár nap alatt ki is küldték. Van online katalógus is amiből azonnal rendelhetsz postai utánvételre.
Ha nem akarsz fizetni postai költséget, akkor viszont az "elérhetőségeink" menüpontban nézz körül, hol van hozzád a legközeélebbi bolt. Hívd fel őket telefonon és rendeld meg az alakatrészt ami kell, másnapra ott van és mehetsz érte, mert egy nap 2-szer van kiszálítás az üzletekbe.
Jómultkor volt szó a kombinált,tankszint-hőfok-forulatszámmérő műszerről.Valami cím is volt hogy hol csinálgatja őket valami öreg szaki,ha jól emlékszem.Ez a cím kéne nekem ismét mert sajna nincs időm megkeresgetni.De ha valaki tud 1 ilyet 2T-be valót,akkor az legyenszíves jelezze.
Müködik a letöltés a rapidról ott van fenn az 1.3 szerelési könyve zipbe csomagolva 46.4mb nagyságu és nem kell jelszó a kicsomagoláshoz.a link a 14960 számú hozzászolásnál található picit lejjebb és köszönöm a magam és a 4Tsek nevébe jusy fáradozását
Annyit tennék hozzá a free gomb a lapalján van majd számol vissza pár másodpercet majd bejön a letöltö oldal ott még de kell irni pár karaktert helyesen ahogy le van irva és mehet a download
Akinek kell igyekezzen mert csak 30 napig van fenn utána automatikusan törlika szerverröl
Hívott a biztosító. 41130-at ajánlottak számla nélkülire. Most hajtok egy autószerelőt aki mond rá egy árat. Ha elég nagy a kettő közötti különbség akkor belevágok egyébként megy a biztosító partnerszervízébe és számlára javíttatom.
Mindenképp jobban jársz szerintem is a kasztni cserével. Legalább lesz egy teljesen rendbeszedett, frissen fényezett autód. A meló tényleg rengeteg, nekem anno 8 hétvégém ment rá, hogy szétszedjem, a beépítendő elemekről minden rozsdapöttyöt ledrótkorongozzak, a padlólemezről, utastér rejtett részeiből és a csomagtérből is kiűzzem a rozsdát, majd barkács festékszóróval (5000Ft-os, házilag felspécizve) leszórókittezzem. Ezután megcsiszoltam, és elvittem a fényezőhöz. Vesztemre rájuk bíztam a kittelést, szépen látható huplikat hagytak az új ajtóimon. A futóműről meg annyit, hogy egyszer már kibírta a Demszky-féle tankcsapdákat, amit a villamossín és az út közé építettek. Kényszerből áthajtottam rajtuk 40-nel. A villamos csengetett egy picit, én meg mentem a futóműveshez...kutya baja.
Nekem a kasznis 70 000Ft-ot mondott munkadíjnak (nálam a kaszni komolyabban sérült)... hmmm... szállítással együtt megvan 30 000Ft-ból a csere kaszni (köszönet Csongiwart topiktagnak ;).
(Autószerelő ismerősöm megnézte a futóművet/alvázat/miegymást, és szerinte kutya bajuk. Hiába, vasbú' van a járgány! ;)
Igaz, pár nap munka lesz azért vele (festés például), de inkább szerelek ennyi pénzért ;)
A műszerfal és a többi cucc is bemegy a 2T-be, de akardánbox-résznél a 4T taposóban van megakasztva az eleje.Azt is cseréld,vagy tegyél oda valami rögzítést.
És a kézifékkar a 4T ben rövidebb.(a 2T-ét nem tudod kiengedni rendesen a hossza miatt.)
Nekem ez van benne a gépemben,csak kormányváltósnál kell kicsit szívni mert 2 franciakulccsal kell meghajtani a váltókart hogy be tudd tenni rendesen a 3.-at.
Aki kasztnit ,és egy pár valószínüleg jó gyári alkatrészt keres: http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=618027&command=ugras&screenwidth=800
Köszi a gyors választ, mostmár nem lepődök meg ha a biztosító hasonlóan kevés összeget mond. A színről tudom, hogy macerás, mert a bal eleje már volt cserélve rozsdásodás miatt és annak színe neon vagy higanygőzlámpa fényben láthatóan elüt a többitől.
Leírom a tapasztalataimat, hátha segít: Nekem 2 sárvédő sérülésre + visszapillantó tükörre (beraktam az űlésre egy régi töröttet a szemlére heccből :-)) adtak 24e Ft-ot. Simán kijött belőle a 2 üvegszálas sárvédő + a beépítés. Persze a fényezés az nem. Szerintem a hátfalra+lámpákra kb 15 amit lehet várni. Nekem volt hátfal cserém is. Fusiban dolgozó kasztnis srác csinálta 5e Ft-ért. Persze festés itt sem volt. Maga a hátfal 1 éve 6e volt a bontóban úgy, hogy 8-ról alkudtam le. Egy szélvédőt és egy emblémát :-) is vittem mellé, így "javítókitt" akcióban az egész volt 8e. A festés még erre minőségtől és színtől (azt a sötétzöld színt nincs festő aki jól kikeveri...) függően 5-10e Ft.
Elnézést a Tisztelt Topiklakóktól, hogy csak akkor nézek be amikor bajom van.
De tegnap belecsúsztak az autómba hátulról. Hál' Istennek semmi komoly, személyi sérülés nem történt csak az én autóm sérült. Az se komolyan. Hátfal csere, hátsó lökhárító csere, bal hátsó lámpa búra csere, vonóhorog igazítás, csere.
Abszolúte nem vagyok képbe a javítással kapcsolatban. 3 éve van nálam a kocsi, még nem járt karosszériásnál. Tud valaki hozzávetőleges árat mondani mi az amit elfogadhatok a biztosítótól számla nélküli kártérítésként, illetve mennyibekerülhet majd ezt megjavíttatni?
Ha nem jönne össze jusy72-nak a feltöltés, akkor nekem meg van a magyar leírás, pdf-ben,csak az a gond hogy a képek nem nagyon látszanak, mer aki azt scannelte nem vette észre hogy a képek tök feketék.
Amúgy jusy72 nagyon jól jönne az a javítási kézikönyv, én már várom a linket. :-)
Attila! Vannak jó formakészítőim, vasöntödével is dolgoztatok, és edzeni is tudjuk hova vinni, szóval ha gondoljátok, szívesen segítek! :-)
Cserébe meg tudná nekem mondani valaki, hogy lehet-e vadiúj, nem műanyag 1.3-as első sárvédőket venni valahol, és ha igen hol? Szabóműveknél műanyag van...
A jelenlegi szabályozás szerint 2008. január 1-től vezetik be a határértéket az el nem égett szénhidrogénekre. Ezt kell tudni teljesíteni, és tök mindegy, hogy katalizátorral vagy anélkül. Ez a gyakorlatban 2008. végét is jelentheti, mert ha 2007. december 31-én csináltatod meg a zöld kártyát, az egy évig érvényes.
De jelent már meg arra utaló újságcikk, hogy nem lesz az egészből semmi, mert időközben annyira megfogyatkoztak a kétüteműek, hogy a zöld kártyás műhelyeknek nem lesz rentábilis az előírásoknak megfelelő műszer beszerzése.
Egyszóval amíg nincs a nyakunkon a téma, verd ki a fejedből a katalizátort. Addig csak használd nyugodtan a kocsit, és ne foglalkozz a dologgal, akárki akármilyen maszlaggal akar megetetni. A jelenlegi szabályozás sem a katalizátort írja elő, hanem csak a határértékek teljesítését. Ha viszont idejekorán felszereled, aztán esetleg mégse lép életbe az új határérték, azzal nagy öngólt rúgsz, mert aztán már nem minősítheted vissza a kocsit katalizátor nélkülivé.
Ej, ha ezt fel lehetne tenni a 4T alvázra...Ez már reastaurálásra nem biztos, hogy alkalmas, de még szép autót lehetne építeni belőle. Amolyan mai divat szerinti retro autót. Talán egy ilyen állapotú darabnál ez már nem eretnekség. Győnyörű krómozott kilincsekkel, projektoros fényszórókkal, pici módosításokkal, valami divatos metál fényezéssel, 15-ös 5 küllős felnikre szépen ráültetve. ...csak pénz és hely nincs hozzá, pedig hirtelen nagyon elképzeltem...
Fater 89es 2ütemű wartburgjával vagyok meglöve. Eladni nincs kedvem, mer 20-30e-től többet ér, főleg hogy csak 40e km-van benne, alvázvédőzve garázsban tarva, padló váltós. Csak tömszelence, vízpumpát kellene cserélni. De nem találok sehol salgotarján kornyékén autosboltot ahol forgalmaznának. Valakinek ötlete?
Meg a másik, ebbe ugye még nincs katalizátor, mikortól kell bele rakni?
Szia jusy72 ftp tárhelyet hirtelen nem tudok de a http://rapidshare.de rol szoktam le tölteni és oda feltölteni is lehet 100mb csomagokban egy honapig örzik meg a filet és utána törlik ott kapsz egy linket a feltöltés után azt kellene közkincsé tenned köszi a gyors reagálást de ha valaki tud szabad ftp tárhelyet nyugodtan irjon mást is biztosan érdekel ez a szakirodalom
Nnnna kérem ... a mai nap alkatrész-gyártatás szempontjából szinte teljes csőd ... Hogy miért "szinte", azt mindjárt elmesélem.
Szóval, először is a Száraz-féle műhelyben elhajtottak a kapcsolóvillával. Az alkalmazott közölte, hogy "... csak fékdobot és féktárcsát öntünk!". Hogy a szórólapjukon miért van "egyedi alkatrészek gyártása", azt már nem tudhatom meg soha. Ja, és hogy csinálnak -e még Wartburg kúpkeréktengelyt, és hogy 8 illetve 10 fogas verziót (homológ rallye, illetve nyugati export) hajlandóak lennének -e? Csak féktárcsa-fékdob ... oké, értek én a szóból. Másodszor a csepeli ifjabb Hajas küldött el a dugattyúval. Ő azt mondta, hogy ezt csak és kizárólag kokillában szabad önteni, azt meg ilyen kis sorozatra (mondtam, hogy mintegy 30 darab kéne) nem vállalnak. Szerintem sejtette, hogy a kokilla gyártási összege ismét csak sok lenne számunkra, mint a felni faszekrényéé volt, így nem rendelnénk tőlük, akkor meg minek törje magát. Aztán a kapcsolóvillát lóbáltam meg előtte, erre azt mondta, hogy ".. ez már homoköntvény, látszik a felületén ...", de erre meg azt mondta, hogy Ők acélt nem öntenek, csak alumíniumot és ötvözeteit. Most jön a "szinte": ellenben megadta a Magyar Öntészeti Szövetség honlapjának címét (www.foundry.matav.hu), hogy ott keressünk megfelelő műhelyt magunknak. Én már böngésztem ott, érdekes oldal, a témára fogékonyaknak főleg. Ráadásul kiderült, hogy jelenlegi "fatornyos hazámban" (Csepelen) több alu- és acélöntő KFT működik, szép sorjában meg kell keresgélni ezeket. Tényleg szűkös lesz így a tegnap említett fél év ... :o)
Üdv topic lakok már egy ideje olvaslak benneteket persze visszafelé magamrol anyit hogy nem rég pukkant az ötven és régi burgos vagyok 85-ben egy okker sárga 2T kombival kezdtem ma is meg van de csak álldogál a kertben hanem pár honapja egy 4T kombi zömmög alattam nagyon szeretem pedig már vezettem pár féle autot a 32év alatt miota jogsim van.Pesze avval kezdtem hogy beszereztem az 1.3 gépkönyvét a Marotiéktol de egy gonosz egér a garázsba megrágott pár oldalt.
Sajna gyorsabb mint én meg a Wareszbol is kibujik mert elég lukas a masina de már meg van az uj küszöb és még 40 nap a vizsgáig.Az egér pajtás már kapott neki valo nem tul környezet barát eledelt .
Most azért fordulok hozzátok hátha fel van töltve az 1.3 szakirodalom talán magyarul is valahova a netten ezt a linket szeretném megkapni.
Külön köszönet illeti Pitbult a karbi beállitás leiráséert bocs ha hoszu voltam
Ötgang kapcsolóvilla itt figyel a Skoda kesztyűtartójában, ma hazafelé arra fordulok. Tippem szerint nincs 50 dkg az alkatrész, tehát az anyagár nem éri el az 1000 HUF-ot. Csak a leöntés ... de nem akarok tippelgetni a költséget illetően, délután tájékoztatom az érintetteket, hogy mit mondott rá az öntő. Ja, meg a dugattyúról is, de az már másik öntő ... :o)
Kapcsolóköröm ezüstacélból volt, de nem bizonyult elég keménynek. Aki csinálta, volt kollégám, szegény azóta leszázalékolt alkoholista, nem biztos hogy tudna csinálni, múltkor kórházban volt, mert besárgult. Tudod mit jelent ez, májfunkció... Egyébként néhány talán kallódik itt valahol még.
Ilyesmiket tudok gyártogatni egyediben, ha csak 1-2x10 db kell, beszúrom, kifúrom leszúrom azt hali, nem gond, csak nekem több idő, mert nem vagyok ügyes drehás, és nincs olyan sokféle késem mint nekik. Van lyukkés is, ha nincs vastagfalú cső, végső esetben tömör vasból is ki lehet faragni sok munka árán . Persze ki is lehet adni drehásnak hogy oldja meg anyaggal együtt. Csak utána meg kell edzeni - na ezt nem vállalom, ahhoz keresni kell valakit akinek a kisujjában van a hőkezelés dolog, vagy hamar meg fog kopni enélkül. Tengelyre ki fogja rázsugorítani a fogaskereket ? Vagy más módon lesz, pl. ékeléssel ? Ötödik kapcsolóvellája ? Száraz Laci látta már ? Mit mondott rá ?
Fél év? Optimista vagy. Két éve megvan a Kombim, és alig haladtam előre... Bár közbe gyermek születése, tető átépítése (a kémény már majdnem ránkszakadt)...
Amúgy ma délután méricskéltem egy 2 órácskát a váltó "nem széria" dolgait (fogaskerekeket, távolságokat, meg egyebeket). Hát, lesz vele dolog bőven. PiZo-val már megtárgyaltuk, hogy egy leendő ötsebességeshez 2 négysebességest kell majd feláldozni. Lemértem a kapcsolókörmöket tartó miskulanciát is, készítettem róla egy szabadkézi rajzot, aztán majd letisztázom. AutoCAD-em egyelőre nincs, újrainstallálták a gépet, és nem került vissza rá, úgyhogy papír-ceruza ... végül is évekig úgy rajzolgattam, AutoCAD-ről szó se volt még akkoriban ... :o) De! Úgy emlékszem, hogy te gyártattál annó 12 darab kapcsolókörmöt (csapot) valami kőkemény krómacélból, és nem is drágán. Van -e még ebből egyetlen darab felhasználatlanul, mintának, vagy emlékszel -e, hogy ki és hol készítette ezeket? Gond még az is, hogy a tartóját hogyan oldjuk majd meg, egy vastagabb falú csőből kellene kiesztergáltatni (tizedmilliméter-pontosan leméregettem, csak legyen, aki elkészíti, mondjuk, egy ügyes drehásnak max. fél óra egy-egy ilyen alkalmatosság). Majd megálmodjuk ... van rá több, mint fél évünk ... :o)
Dugattyú : Nem gond, 90mm-ig ráfér az esztergámra :) !
Csak mivel igen kismértékű a kúpossága(ld. a skiccen), ezért kell teljes palást hosszban idomkést köszörülnöm, és miután lenagyolom, azzal kell készre munkálnom, de ez nem gond. Kíváncsi leszek mit mondanak azért majd erre árnak, rendes többrészes kokilla-magra nekem mondtak pár éve 200 Forintot :(((( viszont onnantól akármennyit csinálhatnánk akármilyen anyagokból.
Kész a wartburg is, cseréltem váltóolajat (hátha jobb lesz a szabadonfutó ezáltal - jóreménység), betettem féklámpakapcsolót. Ez utóbbi annyira zsiráf lett, hogy a pedál fél centis benyomásakor már kapcsol, nem kell várni a "lusta" nyomásgombára, hogy hátha egyszer csak. Egyetlen baja, hogy a pedálzat típusra jellemző mivolta miatt nem tudtam megoldani, hogy a tűzfal belső oldalán legyen, úgyhogy a motortérbe került, de az esőteszt után állíthatom hogy viszonylag vízmentes helyre szerencsére. Tartóssága : majd elválik.
Semmi probléma, mert engem is vártak vissza, így pont annyi időt töltöttem el a kilincs-cserélgetéssel, meg a dugattyú-átvétellel, mint amennyi időm volt feleslegbe. :o) A váltóhiba egyelőre még a Te váltóhibád, mert csak itt van szétszedve a cucc, attól még ez a Te váltód, figyelembe véve az eddig általam számodra átnyújtott anyagiakat. ;o) Végül: holnap, azaz hétfőn megállok a felnikészítéssel megtalált alumíniumosok előtt (holnap még nem adom fel postán, meg őszintén szólva nem is nagyon szeretném ...), kezemben a mintadugóval, és kérek egy árajánlatot öntésre. Csak nem fél millás szekrény-árat fog mondani, mint a felnire ... de onnantól (ha valami megfizethető összeget mond az illető) a Te szakértelmedre is szükség lesz: ovalitás, kúposság, meg egyéb megmunkálási feltételek meghatározásához. Ott ugyanis csak öntenek, az esztergálás már más műhelyben kell, hogy történjen. A felnit is úgy produkálták volna, hogy a szelepfurat, meg a 4 kerékcsavar furata utólagos megmunkálás lett volna, máshol. PiZo megtalálta a dugattyú-anyagminőséget az egyik könyvében, úgyhogy ennyivel már előbbre vagyunk. A stuttgarti 250 EUR-os árnál biztosan olcsóbb lesz ... :o)
Nagyon könnyű kideríteni, hogy a kutyával történő szállítás-vontatás mennyire szabályos és mennyire nem az. Őszintén szólva én itt az ominózus fotón láttam ilyen szerkezetet először és nem tudom mit mondjak rá. Szerintem a rendőrök sincsenek teljesen tisztában a jogszabállyokkal, ezért vagy hagyják a francba, vagy valamilyen kitalált ürüggyel megszivatják a használóját.
Én megmutatnám a Közlekedési Főfelügyeletnek, foglaljanak állást a használatot illetően. Ha rendben találják a dolgot, tehát szabályos, akkor állítsanak ki valamilyen igazolást amit majd lazán lehet mutogatni a rendőröknek ha túl nagy a nemtetszés nyílvánítás a részükről.
És itt az ötlet gyerekek, mert ha minden rendben és erről papír is van, akkor kis szerszámparkkal és leleményességgel párat eladási célra is le lehetne gyártani. Szerintem jó üzlet lenne.
Én a versenyautómat sokszor vittem kutyán, a rendőrt valahogy mindig megúsztam mert elmentem az igazoltatók előtt de csak néztek és nem fogtak meg.Igaz, nekem a kocsi lámpái(ami a kutyán van) ugyanúgy világít mintha országuton mene,mert bekábeleztem utánfutó-üzemmódhoz.
A 4T kormánykerekére csak rá van nyomva a karika a fülekkel ami azindexet kapcsolgatja,fogóval lehúzható,és még a régi vékony 2T kormányra is feltehető.Természetesen a habszivacsos 2Tkormány ugyanaz mint a 4T(ujabb multicarok,barkas,E-514 től fölfelé a volt NDK-s kombájnok,stb)
Rosszul tudod. Nem tudom, honnan terjedt el ez a vészvillogós szokás, de nem jó. A háromszöget kell kiakasztani, és ugyanúgy kell világítani meg irányt jelezni, mint bármelyik másik kocsin.
Sima B-vel csak 750 kg-ig terjedő egytengelyes (!, ez fontos) utánfutót, lásd Bastei lakókocsit húzhatok.
Közben utánanéztél, de azért említsük meg egyértelmûen: egyáltalán nem érdekes, hogy hány tengelye van az utánfutónak, és ez 2000. elõtt se számított. Csak a tömegek számítottak és számítanak.
Bocs hogy hamar kidobtalak, de éppen minden xar összejött és elárasztott...
Meg nem gondoltam hogy késő délután még jössz. Így utólag belegondolva a váltóhibád megcsinálásával is kéne foglalkoznom, majd ha le lesz rajzolva, akkor kellene belőle a törött két darab és a hátsó meghajtótengely a fő gyanúsítottam (amin a QJ csapács lakik).
Ford, Volvo és Wartburgszereléssel tök tele a tököm ;) viszont az első kettő hellyel-közzel kész. Touriston hatodszor múlt el a féklányka, holnap megnézem föl lehet-e szerkeszteni rá egy LADA-rendszerű nem hidraulikus nyomáskapcsolót.
Egy rácsavarozható fémgyűrű van rajta, amely a kombinált kapcsolóban levő műanyag gyűrűbe illeszkedik, és azt mozgatja, így veszi vissza az indexet a 4T a 353-assal ellentétben. Maga a kormánykerék tudomásom szerint ugyanaz mindkét típusban.
Hát, én olyan kutyát, aminek rendszáma lenne, még nem láttam, de ez lehet az én hibám is. :o) A kötélnek meg nincs rendszáma, mert összehajlana a pótkerék mögött, ahol szoktam tartani ... :o))))
A kormánykeréken semmilyen index kapcsoló bizbasz nincs. Valóban igaz, hogy a 4T-n magátol visszaveszi az indexet a kanyarodás után, de az nem a kormánykereken múlik, a tudomány magában a szerkezetben rejlik. Nekem egy 21 éves 353-asom van és 1:1-ben ugyanolyan kormánykerék van rajta amilyen az egykori 90-es évjáratú 4T Wareszomon. Minden egyezik, az átmérője is ugyanaz. Különben em egy nagy tudomány, mert a kormánykerék közepén lévő Waresz jelet kipattintva láthatóvá válik az anyacsavar ami tartja, könnyen kilazítható és cserélhető. Bármilyen kormánykereket fel lehet tenni ami passzol oda, akár egy jó sportkormányt is.
Kösz az infót, utánnézek... Sajna most hétvégén nem sikerült elintézni a szállítást, de jövő hétre már van ígéretes ajánlatom. De nem kiabálom el, és ki tudja... jól jöhet egy ilyen szállító ismerete...
Kösz az ötletet! Tegnap még kicsit hajlítgattam meg variáltam vele, de már haza felé 02:30 magasságában nem működött így marad a csere. Ebből a reléből csak mechanikus létezik, vagy esetleg van teljesen elektromos is?
Nem tudjátok ,hogy az ilyen Golf-ra való sárvédő indexet fel lehet e rakni 4T wartburgra? Vagy a gyári ovális átlátszót? Ezeket ,hogyan kell rögzíteni Golfra?
Szerintem menj el egy bontóba és ott kedvedre válogathatsz szebbnél szebb kormánykerekeket, gyakorlatilag fillérekért kapsz. Amúgy az újabb 353-as Wareszoknak is ugyanolyan a kormánykereke, mint az, 1,3-as 4T Waresznak, úgyhogy nyugodtan benézhetsz azok ablakán is.
Én általában a Bonci autóbontóba járok ha kell valami, ott mindig áll 1-2 Waresz.
1106. Budapest X ker. Keresztúri út 82. Tel: 261-49-37.
Nyitva: H-P: 8-17 h, Szombaton: 9-12 h
Érdemes felhívni őket, hogy ne menj potyára, és akkor az árat is könnyen megtudod.
Azt csak halkan mondom ,hogy Rózsaszentmártonból úgy huztunk haza egy púpóst a kert végéből ,hogy az összes működő alkatrész a kormány és a kézifék volt, ma már nem csinálnék ilyet ,de tizenévesen nem láttam át ,hogy ez azért elég veszélyes dolog.
Készíteni minden további nélkül lehet ,csak nem tudom mit szólnak hozzá a hatóságok.Nálam 5-6 éve volt egy kölcsön ,de szerencsére nem igazoltattak ,Simontornya-Érd között ,pedig Wartburg tourist-5személy ,csomadtartóba egy plusz motor ,mögötte kutya ,rajta egy púpos volt a szerelvény.
" tudomásom szerint a "kutya" a legszabálytalanabb dolog, ami csak létezik."
Lehet ,hogy nem szabályos ,de egy érdi kölcsözőben bérelhető is. Amúgy szerintem az a legjobb vontatóeszköz ,ha a vontató autónk terhelése ,és teljesítménye korlátozottabb. Az vontatásban egy közös dolog van:K...ra oda kell figyelni. Én kb két órás vontatás projekt-től úgy elfáradok, mintha egész nap fizikai munkát végeznék ,de (kop kop kop)eddig soha nem volt probléma ,pedig tizenévesen enyhénszólva túlzottan bevállalós voltam.
De 1 tonnás tréler nincs ... Eleve 500 kg körül van a saját tömege, és megy rá egy 1000-1200 kg-os autó, tehát általában 2000 kg körül van a megengedett össztömegük. Ahhoz meg már elég combos (valami amerikás kombi) autó kell, hogy szabályosan, a papír betűit betartva vonszold ...
Nem tudom, hogy fogalmazhatok -e így, és ez a rendelet-dolog ismét rávilágított, hogy azért jó pár dolgot rosszul tudok, de tudomásom szerint a "kutya" a legszabálytalanabb dolog, ami csak létezik. Mert micsoda is? Utánfutó? Tréler? Zsámoly? Rendszáma nincs, világítóberendezése nincs (a horogra csatlakoztatott, és a autóba betett lámpák adják a fényjelzéseket, a vontató autó hátsó lámpáinak jelzéseit megismételve, lásd féklámpa, és indexek), forgalmija nincs, de a forgalomban részt vesz. Igaz, hogy "csak" a hátán vonszol egy autót, de akkor is. Szóval, érdeklődve várom a véleményét annak, aki jártas a témában, hogy mi is ez a "kutya", és hogy szabályos -e?
És felmerült mégegy kérdés :minek számít a "kutya" ami csak a fél autót húzza ,hiszen a vontató autónak is az a legkisebb megterhelés össztömegben ,meg vonohorog-lenyomásban is.
Gondolom ez azt jelenti ,hogy papíron 1t-ás utánfutót kell szerezded ,de attol még szerintem húzhatod a Warburgot vele ,nem hinném ,hogy súlytmérnének ,pláne ,hogyha pl nincs benne motor.
De elég savanyú arcot fog vágni, hogyha meghallja, hogy előbb a csillaghegyi strand fölül kell Cinkotára, a Naplás tóhoz vinni a kocsit, majd ha a lakatolás készen van, akkor Cinkotáról Csepelre, a Hollandi út legvégére, a Budapest táblán túl még párszáz méterrel ... olcsó elszállításban is 10-12 ezret számoltam, áfa nélkül, a szó legszorosabb értelmében Budapest 3 sarka közt fog bolyongani az autómentős a kocsival ... :o)
... na, hát csak kezdek belezavarodni ebbe a paragrafus- és bekezdés-áradatba:
Hiába engedi meg a jogszabály, hogy húzhassak nehezebb pótkocsit 750 kg-nál, egy dologba fogok belebukni, ha megpróbálom: 1060 kg a vontatható maximális össztömeg a Nubirával a forgalmi szerint ... Tehát nem elég, hogy (a példánál maradva) 1363 kg a saját tömege, nem húzhatok ugyanilyen nehéz utánfutót, mert a forgalmi engedélyben leírt adat ennél 300 kilóval kevesebb. mégis autómentő lesz ebből ...
Ellenben én is rosszul tudtam, így érdemesnek tartom idemásolni azt a részt, amelyen meglepődtem. 2000-ben kicsit könnyítettek a dolgokon ...
"B kategória
a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van. b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg. c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg"
amúgy meg az E kategória a következőképpen szól:
"E kategória
- gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény (csak kombinált kategóriaként adható ki),
- kombinált kategóriák: a) B+E: B kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény a B járműkategória c) pontjában meghatározottak kivételével; b) C1 +E: A C1 alkategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, és a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege sem haladja meg a vontató jármű saját tömegét; c) C+E: A C kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény; d) D1+E: A D1 alkategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét, amelynél a pótkocsit nem személyszállításra használják; e) D+E: D kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, amelynél a pótkocsit nem személyszállításra használják"
Tehát a könnyítés a "B kategória c, pont", mely szerint ha van egy 1400 kg-os (a fene egye meg, a Nubira "csak" 1363 kg, és ha bele LEHET kötni, akkor bele is fognak ebbe a mínusz 37 kilóba ...) autóm, akkor húzhatok vele egy 1400 kg-os mavximális tömegű kéttengelyes trélert, a lényeg, hogy ne haladja meg a vontató autó tömegét, és beleférjen a 3500 kilogrammba. Ezért látok én kombi Granadákkal meg 244-es kombi Volvókkal trélerezni embereket? Szóval nem is kell autómentő a másik (üzemképtelen és fékproblémás) Wartburgom mozgatásához? Juhéé ... :o) Bár ha beleszámolom a benzinköltséget, a trélerbérlést, meg egyebeket, csak 3-4 ezerrel olc sóbb, mint egy 10-12 ezres autómentés ... és vonszolok, rendőrökkel vitatkoz(hat)ok, koszolom magam ... na jó, még erre azért alszom egyet ... ;o)
Én nem is vádoltalak azzal, hogy vitát szítanál, csak a történetre való jobb emlékezés miatt említettem meg, hogy parázs vita robbant ki a kérdés körül. A Nubirával kapcsolatban említette PiZo, hogy húzott egy nehezebb autót annó egy ilyennel, és simán érezhető volt, hogy recseg-ropog közben az egész kasztni. Persze lehet azt is mondani, hogy "... az egy dél-koreai szutyok, mitől ne recsegett volna?", de az igazság az, hogy nem véletlenül adnak meg maximális határokat a gyárak, és a közlekedési szervezetek. Ha te Mercivel húztál 1.4 tonnát, az megint más, vélhetően annak a súlya megengedte ezt. Na, ennyit erről ...
Ezt a vesszőfutást már végigcsináltam. A rugóból levágtam néhány menetet, hogy jobban tartson, illetve a fémhegy helyzetén hajlítással változtattam, mert a műanyag elem, amre rácsap, megkopott, és nem tudta átkapcsolni. A műanyagon levő réz érintkezők helyzetés is lehet változtatni. Ha ezek eloxálódtak, akkor a súrlódási ellenállásuk nagyobbá válik, és nem tud a műanyag elem átkapcsolni.
Persze ezek a megoldások sem hoztak végleges megoldást. Végül maradt a csere.
Az utóbbi időben szórakozik velem a reflektor reléje. Néha nem megfelelő oldalára csap annak a kis műanyag pöcöknek az a fém kapcsolóhegy. Igaz a műanyag teteje meg van kopva kicsit szval nem annyira csúcsos, mint kellene. Már próbáltam kontakt sprayel befújni és kézzel jól megmozgatni, de ez csak 1 kis ideig működött most már megint nem lehet reflektort kapcsolni. Nincs vkinek vmi ötlete, hogy lehetne ezt megcsinálni, hogy mindig működjön???
Itt nézz utána! (kicsit szar, mert a baloldali kategóriajelölések középre vannak rendezve a szöveghez képest és így bogarászni kell, hogy melyik leírás melyik kategóriához tartozik)
Távol álljon tőlem vita szítása Én csak egy lehetőséget mondtam .Én ott kölcsönöztem 1.4 t utánfutót ,hogy az ingyen kapott Wartburgomat elszállíthassam a telekre az off Mercivel, ami ezt még vontathatja .Bár nincs E jogsim ,azt hallottam ,hohy 3500kg(teljes össztömeg)-ig már E sem kell ,viszont afelett "CE" kell ,de mostmár annyit írtátok ,hogy kell ,hogy elbizonytalanodtam,ennek utána kell nézni. Bár nem néztem meg alaposan ,de ott 5-6 különböző utánfutó volt .
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy 2ütemű Wartburgot szeretnék venni, akkor az mennyi plusz költséggel jár az árán kívül (átíratás, köbcentinkénti x Ft, eredetvizsga, stb.)?
De hát ebből volt már itt komoly vita, hogy nem húzhatod azt Wartburggal. Bár F.E.K. kollegát szerintem most nem fenyegeti, hogy bármit is a Wartburggal húzna ... :o) Nem voltam rest, és megnéztem: az 1363 kg-os saját, és 1860 kg megengedett tömegű Nubira 1.6 16V-vel is csak 1060 kilogrammos utánfutót húzhatok szabályosan. Persze azt is BE kategóriával, mert így nem éri el a szerelvény össztömege a 3500 kg-ot, de a vontatmány 750 kg-nál több. Sima B-vel csak 750 kg-ig terjedő egytengelyes (!, ez fontos) utánfutót, lásd Bastei lakókocsit húzhatok. Ennyit az 1.4 tonnáról ... Inkább egy nagyobb alapterületű utánfutó a megoldás amelyre a 130 cm szélességű kocsiszekrény felfér (sajnos elég ritka, általában max. 120 centisek az utánfutók ...). A 2-tengelyes tréler nem megoldás ... akkor már inkább autómentő, számla nélkül.
Az akkor lehetett, mikor jöttek az új VW-k, és nem állhattunk bent, mivel a belső parkolóba pakolták le a zsírúj autókat. Akkor volt 10 perc hely-keresgélés minden reggel ... :o)
hmm.... azért megkérdezem, hátha... nincs valakinek egy méretesebb utáfutója ? Nem akar összejönni a kaszni elszállítása, legalábbis biztosat még egyik megkérdezett sem mondott, a tréler meg iszonyú drága :-/
Próbálkozz az Egressy úti Autómarketnél. Kis pinceféleség a Posta Járműteleppel átlósan a Shell kút felé, de sok minden efféléjük van. Hátha van. Ennél zuglóibb autósboltot, ahol Wartburgoznak, nem tudok.