A forro kipuffogónak szükségszerüen magas a höleadása. A GFK-ban levö mügyanta károsodik a magas hömérséklettöl. Még nem látsz rajta semmit de már elvesztette rugalmasságát azután a legkissebb kolloziotól beszakad a hajó oldala ahol megsült a mügyanta. Láttam már több kiégett hajót a mügyanta teljesen spröd lesz.
Nálam a biztonság a központi kérdés. A tengeren nem számithatsz senkire csak magadra. Ezért nem szeretem a kihegyezett motorokat sem. De erröl már beszélgettünk.
Szia! Lassan összeáll a motor, amit nekünk csináltál, talán jövő héten lesz próba, a Castoldi-hoz várunk még egy alkatrészt. Már nagyon kíváncsi vagyok, de a pénz csak apránként jött össze a dologra. Ami a hűtött kéményt illeti...Szerintem semmi gond a hűtetlennel, ha a biztonsági távolság megfelelő, ill .egy hőterelő lemez van benne, akkor nem lehet gond. Az Opel Vivaro-nál a turbó majdnem hozzáér a tűzfalhoz, mégsem okoz gondot. Talán azért félnek sokan, mert a hajó műanyag....
Ez a vizes kémény nálad nagyon központi kérdés... :-)) Több hajónk megy vizes kémény nélkül hibátlanul. Egy dizelnél nem olyan meleg a kémény igaz, mint egy benyáson, meg motortér szellőzés kérdéseis hogy miként birja egy motor hűtetlen kipufogóval. Nagy hajókon se vizesek a kémények sokszor, de egy modern autó motortere szinte légmentesen záródik, alul is burkolat, felülről is burkolat, motor meg sokszor bent keresztben és a kémény a legszűkebb helyen a motor és a tűzfal között. Ráadásul sokszor a viz-olaj-töltölevegő is sokkal rosszabbul hűtött mint egy hajónál. Mégse gyullad ki egy autó sem emiatt.
Egy ügyes kipufogósnak egyébként ez nem feladat, akár rozsdamentesből sem.
A kérdés inkább az hogy megéri e egy benzinmotorral kinlódni. Ha már átépit az ember akkor inkább olyat épitenék be, ami takarékosabb.
Hali ! Beépiteni mindent lehet ami belefér , inkább az a nagy kérdés most mit mit enged meg a nagyhatalmú Hajózási Felügyelet . Gondolok itt a környezetvédelmi minősitésre ill. a CE- nek megfelelésre. szőrmók
Sziasztok! Guruktól kérdezném, hogy jó-e a boxer motor hajóba? Konkrétan Subaru EA81, kb 110 Le boxer motorról van szó. Irtátok motorokról, hogy ez meg az nem való hajóba, miért nem, vagy amelyik igen az miért jó hajóba? Azért kérdezem mert van egy a garázsban még légpárnásra készült egy sárkány rep. alapján. De arra már nincs idő. Gondoltam motorcsónak még lehet belőle. Várom szakértői véleményeteket! üdv Zoli
Nagyon télikabátos, jégeralsós csónakázás:)!! Nálunk a Keletin sokkal jobb volt az idő, vasárnap egész nap vizen voltunk, szuper volt(végre)! üdv,,,ede
Hali krezi meg bb! köszi a téma körbejárását 1-enlőre várakozó állásponra helyezhetjük a probléma lenyegét különös tekintettel arra,hogy krezi sporttársmostanában kisérletezni fog szóbajöhető motorokkal. addig meg fogy legfeljebba benzin. kiváncsian várom krezi tapasztalatait a jövőre tekintve... hétvégén ha financiálisan összejön a dolog akkor kipróbálom az újabb projektet az eladó kifogástalannak mondja motorikusan a csónakot.--üdv haka
A Sorin pár evezőssel, két gumacsónakkal és egy Géczy2/Yam géppel találkoztunk, nem volt nagy élet. Az Erzsébeti csónakházak vasárnap nyitottak, szellőztettek, a pecókat vakarászták a gazdák.
Vasárnap Érd (11) - Kvassay zsilip (12) - Erzsébeti csónakházak - Zöld Béka - Kvassay zsilip (16) - Érd (18) útvonalon nyomultunk kb. 60km-t. Az első szakasz durci volt, felhős ég, erős szél, nagykabátos idő. A Kwassay meleg, csendes medencéjében ránk mosolygott a nap és hazáig kísérte a csapatot.
Kicsit összekuszálta a zindex a feliratokat a képek alá de gondolom érthető.
A sor hatos motorok egyébként nem tudom elférnének e egy V8-ra tervezett motortérben. Az Audi 5 hengeressel épült már át több eredetileg V8-as és jól is megy meg jól fogysztanak. 5 km/h lett lassúbb a hajó mint volt, de propeller nem volt cserélve.
Ez még tavaly előtti kép Pátyon épitette át egy cimbi, én az adagolót csináltam csak. Azóta is jól működik és ez is egy 26 láb körüli hajó.
Kamrás motor nem való hajóba.(én legalábbis nem tenném be) Melegszik és sokat fogyaszt. A jenki V8 dizelek mind kamrásak, és legendásan szarok. A Merci 300-as 24 szelepes dizelével most akarok foglalkozni, talán jövő héten hoznak is egyet. (még nem tudom mibe rakom majd) Egy finn oldal szerint 420 ló fölé tuningolták... Az 185 ló körül volt szériában. Attól még messze van a 300... Hajóba nem merném ennyire meghúzni, bár a 250-et lehet hogy birná. Nincs ebben tapasztalatom, keresgélni kéne a neten épitett-e már valaki hasonlót. Szerintem nem nagyon. És akkor az is egy szomjas kamrás moci lesz, főleg 24 szeleppel...
Az Audi 5 hengerese könnyű, olcsó, és 220 lóig szerintem megbizható.
Amerikai dizel tuning oldalakon csak ezt a Cumminst faragják jóformán.
Valószinű szerintük se motor a többi...:-))
Ez a finn MercedesEz meg egy Dodge a Cumminssal meg két turbóval sorosan töltve 3,5 bar körül... Súlyhúzásra tuningolják őket , itt az emisszió a húbazmeg kategória...
Volt valamikor egy adagolos 6 hengeres 3l-es turbodiesel motor, ami megközelitöleg 200 pacit tudott. Ez a teljesitmény a nagy forgatónyomatéka miatt elég kell legyen ebbe a hajóba.
Tudsz róla valamit??
Vagy létezik egy V8 turbodiesel motor az ami kocsikban. tudsz erröl valamit??
Nekem van egy 5LE-es 4 ütemű motorom, ami majd 140 ccm. Egy motorkerékpár pl. MZ 125-ös, vagy 150-es 2 ütemű és több mint 5 LE. (nem tudom a pontos erejét)
Az amerikai dizeleket nem ismerem, egyetlen épkézláb motor szerintem a Dodge Ram pickup-ba szerelt Cummins. Az sor 6 és 6000kcm, és gondolom 500kg...
A BMW szerintem nem való hajóba, autóban is széthullik, egyetlen dizelmotorjuk se volt soha jó csak a marketingje. De beszélni kell olyannal aki rakott már be BMW dizelt hajóba... Szerintem nem találsz, legalábbis olyat aki meg is húzta nagyobb teljesitményre , és nem hullott szét. Az újabb motorok CR (Common Rail) rendszerűek,amik elektronikusan vezéreltek, és autó hajtására fejlesztették ki a szoftverét. Azon felül, hogy a viz és a villany nem barátok egy csomó probléma is felmerül abból hogy ezek mind CAN-Buson kersztül kommunikálnak egy csomó más (hajtáslánc-komfort-menetstabilizátor-ABS- stb...elektronikával) és ha ezektől fals vagy hiányzó információt kapnak, akkor miként kezeli le a motorvezérlő szoftvere.
És nem mindegyik motort lehet megcsinálni mechanikus adagolósra, mert egyszerűen nemigen van neki hely... A BMW 530d motorja is ilyen.
Tudok céget aki gyárt szabadon programozható motorvezérlő elektronikát, de a doboz 1000eu felett van és még meg kell venni hozzá a szoftvert is, ami 4000eu.
Ha több ilyen rendszert biztosan el tudnánk adni akkor lehet érdemes lenne vele foglalkozni, én nagyon szemeztem vele, de most más helye is lenne a pénzemnek.
Itthon is ismerek négy csapatot is lassan akik ilyesmin törik magukat, de a villany az villany, és amikor a tengeren rosszidő van akkkor ne már hogy egy ilyen apró kacatokból összerakott szaron múljon az életem-biztonságom. Egyszerűen nem bizom bennük. Szóval nem egyszerű ez a motor kérdés főleg nem 220 ló felett.
A halálba forgatás meg csak propeller kérdése, (vagy hajtómű áttétel) a dizelhez valószinű mindenképp nagyobb emelkedésű propeller kell, vagy meg kell elégedned alacsonyabb végsebességgel.
szeva krézi! nem feltétlen személyautó motorra gondoltam. a jelenlegi mercruiser 8 hengeres is egy "súlyos" darab hogy jó e az majd talán a jövő hétvégén derül ki akkor lessz a próba.250 lóerő már biztos elég lenne ,azért gondoltam 300-ra hogy ne kelljen üveghangig forgatni. az ebay.de-n vannak motorok nem tudom mit tudhat kis alakítás után 6,1 literes amerikai. szerelték a hummerekbe régen. vagy elcsíphető 6 hengeres BMW diesel is. lehet nem olcsó a mutatvány de később eladhatóbb a darab ha megunom, másrészt a gyakorlat azt mutatja hogy átlagban kb 60 %-al kevesebbet fogyaszt én megyek 150-180 órát a jelenlegi hajómmal 4.3-as volvo-penta befecskendezős benzines 225 lóerős. várhatóan még többet fogok menni mivel így 60 felé már egyre több szabadidőt probálok szakítani magamnak.--- ha más sporttársnak van véleménye pro vagy kontra szívesen veszem --üdv haka
A guglival rákeresve a Bayliner 2655 mindenhol 220-260 lovas, csak egy magyar hirdetésben 300... A 2,9-es Merci (5 hengeres , közvetlen, Sprinter, E-osztály) motorból talán kihúzható a hajóüzemre is alkalmas 230-250 ló.
Én most épitek egy ilyet egy 124-es coupéba, majd abban kivallatom mit bir.
Terepraliban mennek ilyen motorral(Gombi), de mindig szétesik, bár nála még nem volt olyan motor ami birta... Általában nincs gond az off-roados gépekbe épitett ilyen motorral, de azok meg nem terhelik nagyon.
Csak nehéz ilyen motort szerezni, és drága , én 600eft-ért vettem az enyémet.
Vagy a V6 2,5 tdi vw(ez a legdrágább projekt...) esetleg 5 hengeres 2,5 tdi VW. De ezeket vizen inkább csak 220 lóig feszegetném. Nincs tapasztalat(nemcsak nekem, hanem szerintem másnak sem) meddig lehet hegyezni ezeket a motorokat vizen, úgyhogy birják is. Lehet naszádba épitünk most egy nagymarosi srácnak két 5hengeres 2,5 vw tdi motort, az is érdekes projekt lesz.
De ha van ötlet esetleg más mocira, megbeszéljük, de nem olcsó egy ilyen mutatvány, szinte csak akkor éri meg ha motorhibás benzines hajót veszel.
Kb 5,5 m-es felújított alu ladik eladó. Fa padló (trepni), leeresztő csavar, fa borítás az orron (nem forrósodik), ersőített farrész a motornak, légkamra az orrban, 2 padsor. Ajándék egy vizreeresztő kocsi. Ár 140.000 ft http://gallery.tangramse.hu/gallery/gyereknap_2005-05-29
Tolórudas kormánymű, kormánnyal kompletten 25.000 ft
Honda bf 8-as 4 ütemű (újabb változat) önindítós, távirányítós rövid tribes külmotor hajólevélről eladó.Szervizelt, kevés üzemóra, mikroproceszoros vezérlés. Automata és kézi indítás, egykaros gázkar és irányváltó, visszajelző műszerek, külső benzintartály, automata szivató, CARB 2008 & EPA 2006 szabványnak megfelel, 4 tollú aluminium csiga (propeller) (a motor átalakítható 10 LE-re). Ára: 500.000 Ft http://www.honda-marine.com/modelDetail.aspx?modelGroup=BF8 http://www.honda-marine.hu/honda10_8.html
Egy szakmai tanácsra lenne szükségem. Bayliner 2052-es hajótípusról van-e valakinek tapasztalata? Főleg a motor (4,3) illetve a hajtásra lennék kiváncsi. évjárat 1995. Kérdésem lenne mit kell megnézni ez ilyen használt hajón? Egy menetpróba nem sokat mond mert nincs tapasztalatom ilyen kategóriában. 1-2 hasznos tanácsot előre is köszönök üdv Zoli
Ha valakinek volna BlueChart navigációs hajózási térkép cd-je az Adriáról, tisztes térítés ellenében lemásolnám. Már amennyiben lehetséges a hozzáférés a rendszerhez ilyen formában.
Köszönöm a jótanácsokat vízkötelenítés ügyben. Mivel különböző vélemények érkeztek, megfontolás tárgyává teszem a beavatkozást és főleg a módját. Ha mégis belepiszkálnék a rendszerbe az eredményről tájékoztatlak benneteket.
Mégegyszer kösz. Mindenkinek jó időt és vizet a hajózáshoz!
Sziasztok. Keresek eladó használt de jó állapotú 12,75*21-es csigát Mercury 90-es külmotorra tartaléknak. Ha valaki tud ilyet küldjön egy levelet a sonyclie@freemail.hu címre. Köszi.
Legmélyebb tiszteletem Hakának, de én nem nyúlnék hozzá amig nem tömödnek el a járatok.(ami nem szokott) Az aluminiumöntvény felületén kelettkezett védö Oxid réteget ha megbontod és helyette Auminium hidroxid keletkezik akkor elöbb utobb ott átlukad az öntvény. Nekem volt már 30 évnél idösebb motorom is de nem zavarta a vizkö a hütését.
hali Pítpapa!feltétlenül érdemes lepucolni, sósav kicsit higítva vízzel, aztán közömbösítés pl trisóval vagy valami más lugos anyaggal, mészhidrát is jó--haka
Mért van ilyen kilátásba, hogy megemelik a jogsi nélkül vezethető csónakok motorjának teljesítményhatárát? (vagy nem erre vonatkozott)?
És lenne még egy kérdésem: azt tudom hogy a 2 ütemü 9,9-es yamaha motort meg lehet nyitni 15-ösre. De azt sajnos nem tudom hogy a négyütemüvel is meg lehet-e ezt a mutatványt csinálni? Ha valak tud erről valamit, esetleg konkrétumot tud mondani, vagy van tapasztalata a dologgal kapcsolatban lészi ossza meg velem.
de nem a motoron, (blokkba beleütve) kell lennie a jelzésnek. A Yamaha van akkora gyártó, meg kéne próbálni a hazai képviseleten, hátha utólag ki tudnák adni a CE minősítő okmányt. Egy telefont/e-mailt megér. Más ötletem nincs.
Egy cimbimnek van egy öreg négyütemű Yamaha csónakmotorja(10 lovas körüli), és állitólag nem lehet vele a csónakot levizsgáztatni, ha nincs benne az uniós "EC" jezés.
Valami olyasmi megoldás rémlik, hogy a kisebb seprűk kormányszárát egy kötélhurokba akasztották menetben, a manőverezéshez értelemszerűen szabadkézből kellett tartani. Ja, és nem is mindegyik volt a fartükörre szerelve, hanem az oldalpalánkon is használták őket, ekkor egy plusz kormánylap volt a fartükrön.
Sziasztok! Keresek Viking (?) 2 hengeres, 12LE-s cca. 35 éves motorhoz 3 ágú csigát. A szakértők szerint a Viking megegyezik a Johnsonnal és az Evinruddal. Köszi a segítséget!
Ha az ember keze ránehezedik a motorra, akkor kiemelkedik a vízből a csiga? Ha elbambulok, akkor már el is törtem a lapátot? Tehát a csiga szintjét is figyelni kell Vagy azért ez nem olyan macerás? Használt ilyet már valamelyikőtök?
Hali geza! Anno az összes hivatalosság seprűmotort használt, jól emléxem, az 50-es évek végén is még a vízirendőröknek is Kováts-motoros rocsójuk volt. Ment is rendesen (kellett úszni kifelé a folyó derekáról, mint a veszedelem). Amúgy a Kováts-motor akkortájt legendás volt. üdv. izgaga
Ez ami a képen van az egy Wartburg motoros seprü és ha jól tudom van hátramenete is . Egyébbként az evezővel lehet hátra menni a motorral meg előre . Ez a seprűs megoldás a távolkeleten terjedt nagyon el ott nagy autómotorokkal nyomatják. A szerkezet sulypontban van a fartükrön felfogatva és igy könnyű a vizbe tenni vagy kivenni.Egyébbként igazad van kicsit utban van a seprű de ez egy világi egyszerű szerkezet és könnyü megcsinálni . Egy irányváltórol majd teszek fel képet. szőrmók
Szervusz szőrmók! Seprőmotort láttam egyszer Baja fölött a Veránkával szemben, de csak kikötve. Sokkal többet nem tudok róla. Azt látom, hogy ahol a csónaktest nem ül fel, ott ezzel a motorral valószínűleg el lehet menni. De a hátramenetet nem értem. Hogy tolatnak ezzel?
A Tiszán én még nem láttam ilyet. Attól is félek, hogy a csónak mögötti rész, (ez a seprő, ugye?) útban lehet kikötés után, esetleg menet közben is. Vagy kikötés után megfordítja az ember az egészet? A motor kerül kívülre, a hajtás meg belülre hajtás? Nem zárkózom el előle, de biztosan lehet valami oka, hogy nem terjedt el, vagy maradt meg nálunk nagyobb számban.
Hali geza007 ! Mért gondolkodsz beépitésen. Szerintem egyszerüen egy seprőmotort kell csinálni mint egy Thümler ez a legegyszerűbb.És szerintem irányváltó nélkül is lehet hajózni . Baján sok hasonlót használtak régebben Pannónia és Danúvia blokkal..Ha hinárosba vagy alacsony vizbe mész a beéptett motor tönkcsővel nem az igazi. Esetleg "Z" hajtóművel megodható de az meg drága. szőrmók
Hali krezidiesel! egy számomra érdekes kérdésem lenne . Hogy hivatalosodik a hajókon levő benzines motor cseréje dieselre ? mik az előírások? Hátha másokat is érdekel--Köszi--haka
Én klasszikus 6,20-as, tompaorrú tiszai ladikba gondoltam tenni, és igazság szerint nem terveztem vele vizsgát tenni. Van vizsgázott nagyobb gép gyorsan menni, ezt kiránduló, nézegető, csordogálónak szánnám a Tisza-tóra. A "nagy" arra nem igazán ideális, sok helyre be sem mehet/fér.
Szerintem mivel a motoron csak egy kis ragasztott matrica van, ha azt leveszem, és nem száguldéznék vele, akkor senki nem zaklatna érte. Ha az adagoló teljes-gázt szabályzó csavarja ki lenne tekerve, hogy ne tudjon jobban menni, mint egy 5 lóerős motorral, akkor nem lenne vele semmi probléma, nem tudna elragadni a hév sem.
A problémát inkább a beépítésben látom, mint a későbbi használatban.
Kedves geza 007 ! Ha nem megy el a kedved a dologtól , vehetsz az E-BAY ról vagy metszet rajzot találsz : Becske Ödön : Kishajók épitése és tervezése cimű könyvében vagy az USA beli AOMCI honlapján egyrégebbi tipusét és ezek alapján le lehet gyártatni. Üdv: szőrmók
Helló Géza ! Az ötlet jó , csak van nekünk egy HF -ünk jelenleg CE minősitést kérnek még forgalomba nem helyezett motorról ,mivel a 10 le -s motort vizsgáztatni kell. Van-e neki?Mibe akarod tenni ? Ha a hajónak sincs hajólevele még nehezebb a helyzet. Úgyhogy hajrá. Ugy néz ki állami segitséggel akarják kiirtani az emberekből a kezdeményező ,konstruktiv képességeket azzal ,hogy mindeben betartanak. Sajnos a fogyasztói társadalom arról szól ,hogy vegyél és tömd a gyártók és a sápot szedő állam zsebét ! szőrmók
Ez jól hangzik! Bár a pálesz veszélyes a haza vezetés szempontjából. :o)
További jó halászlevező helyek: Kiskörei-híd Kisköre felé eső oldalán: Tiszai Vándor étterem (nagyon jó), csak a kikötés most nem tudom milyen (ide kocsival járunk...), Tiszafüred, nem tudom milyen étterem, ez is közel van hídhoz a 33-as út hídjának Tiszafüred felé eső oldalán a nádas csatornáján kell behajózni és van stég, ahova ki lehet kötni. Még jobb a Tiszafürednél állóhajón levő étterem (rá lehet kötni a hajóra), na itt van harcsa tepertő, nyam-nyam! Na elég belőlem, meg is éheztem. :o)
Reggel és este ingyenes ("este", ha jól emlékszem 16.00 és 17.00 között van, a reggel talán 7 és 8 között van). Máskor elvileg csak előre bejelentésre van, de akkor is ingyenes.
10 lóerős, önindítós, egybeépítve hűtővel, kipufogóval, a ventilátorlapát egyben dinamó is, szóval kis kompakt egység. Eredetileg a lendkerékre szerelt ékszíjtárcsáról adta át a hajtást. A fogyasztása szinte semmi, kicsi, halk, szóval így merült fel a gondolat.
Több kérdés is megoldatlan, például az irányváltás sincs megoldva. Egyelőre csak a beszerelés gondolatáig jutottam. Eddig általában mindig gyorsan eljutok :) A kihajtásra, irányváltóra, kormányzásra szeretnék ötleteket kapni vagy valakit találni, aki kicsit jártasabb a dologban, és esetleg nyakába venné az egész prodzsektet.
Krezidieselről innen a topicból tudom, hogy nem idegen tőle az ilyesmi, de ez csak egy kis pöfpöf motor, hajó helyett is csak csónakról van szó.
Sziasztok. Érdeklődnék, hogy ti milyen navigációs szoftvert és készüléket használtok tengeren, vásárlást tervezek és gyűjtögetem az infót. Horvátországot illetően a Bluechart térképről hallottam, készülékileg pedig a Quest 2-t ajánlották a hajókiállításon. Érdekelne továbbá a Citynavigator EU 9-es verziója is, olyan készüléket keresek ugyanis, ami autóban és vízen is használható.
Ha esetleg valaki tud pénztakarékos beszerzési forrást ajánlani mindezekhez, azt is szívesen venném.
Sajnos nekem ilyen csavarom nincsen. Nem kellett a motorom soha szérszedni.
Valószinüleg colos menet való bele.
Én olyan alkatrészeket tartottam ami kissebb cseréhez szükséges és egyedül is akár egy öbölben meg tudtam csinálni. (öninditó, benzinpumpa, generátor......)
Hat év alatt egyedül az elsö évben a gyujtással volt problémám. Nyaralás után azonnal átépitettem elektronikus gyujtásra. Többet nem bosszantot, söt visszament a benzinfogyasztása is a motornak.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, Barbabianka veled mindenképp szeretném felvenni a kapcsolatot mert a tömítéseken kívül szükség lenne még hat darab szelephimba leszorító csavarra amit valószínű kintről kell megrendelni hacsak neked nincs elfekvőben, a tömítésekre visszatérve nem is gondoltam volna, hogy erre külön iparrág alakult. Találtam több céget is aki szóba jöhet, bár még nem tudom mennyibe fog kerülni de lehet, hogy egyből több darabot kéne rendelnem tartalékba.
Gondolom miután az elsőt legyártották a másodiktól már olcsóbb a dolog.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek, jó érzés tudni, hogy ide bármikor fordulhatok segítségért.
Utolsó lehetöségnek ajánlom. Rajtam keresztül hozzájuthatsz. emil cimen publikus.
Elküldetjük a német cimemre és a következö utam alkalmával hazahozom. Ha érdekel van még egy komplett elektronikus gyujtásom és csomo alakatrászem a VP motorhoz.
Ismét a segítségeteket kérném, a Volvo Penta AQ 170 es motorhoz lenne szükségem hengerfej tömítésre meg egy pár apróságra de az egyik VP alkatrészeket forgalmazó cég közölte, hogy ehez a motorhoz már nem gyártják ezeket az alkatrészeket.
A http://www.marineshoponline.de/ találtam utángyártottat a Sierra katalogusban és a kérdésem csak az lenne, hogy valaki nem tud e véletlenül olyan céget itthon aki ezeknek a beszerzésében közremüködne, vagy esetleg ha valaki tud más megoldást azt is nagyon megköszönném.
Holnap megyek a kiállításra. Ha minden jól megy, nyitásra ott leszek. A lányommal leszek, mert van egy kis elintézni való Pesten. Talán sikerül elintézni korán a hivatali dolgunkat. Ha valaki ott lessz, cseveghetünk.
Nyitásra sikerült kiérnem a showra. Én utoljára 2 éve voltam a kiállításon.
Összehasonlítva, valahogy ez a mostani mintha kisebb lett volna. Önálló hajó
kiállításnak volt hirdetve, de a hajókon kívül, lakóautó bemutató is volt.
Elég hamar végig jártam a kiállítást, hiszen mint írtam 10h-ra mentem és 1/2 1-kor
már hazafele jöttem. Pedig találkoztam ismerősökkel is (itt a kiállítókra gondolok),
viszonylag sokat beszélgettem velük, mégis ilyen hamar végeztem. Gyenge volt
az 5m alatti hajók felhozatala . Engem ez a kategória érdekel, persze ízlések és pofonok. Szerettem volna vásárolni "akciósan" egy sebességmérőt, de sajnos nem jártam szerencsével. Mindent összevetve, azért jó kis időtöltés volt.
Szerintem a szokásos felhozatal volt.. csak valahogyan kisebbnek tűnt nekem az egész... A cégek is kb ugyanazokat a hajókat hozták ki, mint a múlt évben...itt-ott találtam csak újdonságokat.. Viszont mintha kicsit több lett volna a külföldi kiállító. ( horvátok, németek, csehek...)
A kis Johni rá lett téve egy testre, össze lett vizsgáztatva, de a motor kevésnek bizonyult a nagy testhez, le lett szedve és rá lett téve egy nagyobb motor, ami szintén össze lett vizsgáztatva a testtel, és ezzel a motorral került eladásra. Most eladtam a kis Johnot, de le kéne papírozni, ehhez kellene a régi hajólevél, amin össze van vizsgáztatva a kis Johni a testtel.
Ha a régi csónaktest eladásáról van szerződésmásolat, akkor semmi gond. Feltételezem, hogy az adásvételi szerződésbe bekerült, hogy motor nélkül adod el. Ha pedig így van, akkor elég beleírni a motor szerződésébe, hogy a H-XXXXX-XX lajstromszámú hajón volt nyilvántartva. A felügyelet esetleg kérheti a hajótest adásvételijének másolatát.
Sziasztok! Napelemekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Most akarok venni egy 75 W-os panelt töltésvezérlővel. 72 Ah-ás aksihoz kell. A Panelectronnál kb. 135 ezerből jönne ki. Tud valaki ennél jobb beszerzési forrást?
Üzemeltet valaki hasonló rendszerről pl. hűtőt?
Honnan lehetne megkérni korábbi hajólevelet vagy másolatot? A probléma a következő: adva van egy Johnson 40 lovak motor, ami össze volt vizsgáztatva egy csónaktesttel, de ez a csónak már el lett adva egy másik motorral, és a Johnsonhoz nincs hajólevél.
Vecse készülget. Tavaly már sokat lenditettünk rajta, de késztöl még nagyon messze van. Az évem egy kicsit komplikált volt, de lassan minden rendezödik. Sorry az eltünésért, de hónapokig nem volt internetem. Szeptember óta már rendszeresem olvasom újra a szentháromságot. Tavasszal kezdödik újra a hajóépités azután a tenger, remélem azért többször le tudok jönni a Dunára is.
Hol is tartasz a hajóval?? Lám igy jár aki minden évben megcsinál egy hajót kemény munkával,s utána meg lecseréli szegényt!! Remélem idén találkozunk, junius-julius jöhet szóba, csak sikerül a 'szigetünk' közelébe elhajózni!!! üdv,,,,,,,,,,,,ede
A külsö szereléshez a lehetö legjobbat választottad. Stabilnak néz ki.
Mélyvizben a látsz majd vele valamennyit elöre is, mert a müszer szögben müködik.
Alacsony vizben meg úgyse mész gyorsan mert mire észleled a veszélyt már rajta is vagy. Rakd fel és sok szerencsét. Bár már én tartanék itt a hajómmal.
Jól döntöttél!! Több mindent tud, s mellékesen a mélységet is mutatja. A felszerelés helye fontos (már mint az adó) sajnos az esetek túlnyomó részében a hajó hátuljára kell tenni, s mire jelzi a "zátonyt" már rajta is vagy. Nem lehet igy teljesen rá hagyatkozni. üdv,,,,,,,,,,,,,ede
Köszi a tájékoztatást. Itt nálunk a Dunán vannak olyanok is,akik ki sem vették a ,,teknőjüket,, Pecáznak,és fogják a halakat. Egyszóval ebben a télben még nem volt fagy. Lessz is szunyog majd bőven.
A Tiszán levonult egy kisebb árhullám,de nem volt vészes.
Jég az élővizen nem volt/van a tározón néhány helyen párszáz négyzetméteres jégborította területek vannak,de ilyen időjárás mellett holnapra az is eltűnik.
Na halitok! Olvasni olvaslak bennetek,/igaz hogy ritkán, de azért még itt vagyok./ Kérdésem volna. Itt a február,leszz-e FeHoVa? Ha lessz, mikortól meddig? Ha tudna valaki valamit,az jó lenne,mert időt,és szabit kell beprogramoznom rá.
Sziasztok! Nem tud véletlenül valaki egy eladó használt de jó állapotú csigát Mercury 90 LE-s négyütemű külmotorhoz? Tartalékba kéne egy a szezonra. Kösz.
Nem tudnál elérhetőséget? Már vagy húsz ponyvást felhívtam, de csak autó ponyvával foglalkoznak, "bimini" anyag nincs nekik. A neten meg nem találok csepeli céget!
Szevasz! Attól függ milyen anyagban gondolkodsz, de minden variációt kikereshetsz itt: http://www.internettudakozo.hu/tesztbank/teszt.php?pagid=IT01000000000F2293C9#box1_5 A google-ben: ponyva oldal-és kidobja... Üdv:ef