A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm a véleményeket. Az 57mm-ről tudok, de úgy látom, az egyébként inkább 57,5, és ezek alapján úgy gondolom, az 58-asok között is lehetnek minimális eltérések. Ha végül az Anna lesz, akkor viszont nem hiszem, hogy ez gondot fog jelenteni, mert valószínűleg sokáig nem fogok továbblépni. Bár ki tudja... Jó lenne egyébként a szóban forgó gépeket személyesen is megnézni, illetve megkóstolni. Budapesten tudtok esetleg ilyen bemutatóteremről? Az AVX gondolom Szegeden érhető el, de Lelit van Pesten?
Bocs az előbbi elgépelésekért, csak telefonról írtam. Még annyit tennék hozzá ha eddig nem mondta volna senki, hogy az Anna 57 mm-es ami kicsit beszűkíti a mozgásteret a szűrőkosarak terén. A bojlere pedig nem arra való, hogy nagyobb társaságnak egymás után húzogasd a kávékat. Más hátrányát nem nagyon tapasztaltam. Ha használtan veszed (de ez igaz bármelyik gépre) érdemes a bojlert szétszedni és átnézni. Csak azért mondom, mert van most egy Anna a jófogáson korrekt áron. A DB1-en én is sokáig gondolkoztam, de végül egy Rancilio Silviára váltottam és egyáltalán nem bántam meg. Igaz még PID kell rá meg pár apró módosítás, de mindennek eljön az ideje. :)
Az Annát cson nélkül merem ajánlani. Teljesen korrekt kis gép, egyéni kávézáshoz teljesen megfelel. Az OPV az Annában be van ragasztva, de meg lehet oldani. a félsz a garivesztéstől akkor veszel bele egy másikat néhány ezer forintért. A DB1-nek azok alapján amit tudok, nem ajánlom.
Szia! Én a DB1-et nagy megelégedéssel használom bármiféle belenyúlás nélkül. A nyomás körül van egy kis vita, de mivel teljesen rendben van, amit készít (mind ízre, mind bottomless portafilterrel ellenőrízve), én ezzel egyelőre nem kívánok foglalkozni. Mindenesetre a következő tesztem az lesz, hogy a szegedi Kék Elefántban veszek kávét és összehasonlítom az ottani presszót az itthonival.
A PID-es Anna és a DB1 alapára között úgy látom, 20 ezer a különbség, és ezért 58 mm-es rendszert és dual boilert kapsz, ha el tudod engedni a márkajelzést. Felmerül még a kérdés, hogy milyen egyéb felszereléssel és kiegészítőkkel rendelkezel, vagy még azokra is költeni kell (érdemes), és máris nagyobb keret szükséges. Pl. kapásból a DB1-hez (és a TB1-hez?) szinte muszáj egy nagyobb átmérőjű tampert venni, és a disztribútort is nagyon ajánlom mindenkinek. Őrlőből is érdemes legalább 25-30 ezer forint körülre tenni a lécet.
Kis presszógépet keresek, a Lelit Anna pides változatát néztem ki, és az erre fordítható keret is körülbelül itt merül ki. Ti ajánlanátok ezt a gépet? Valahol olvastam, hogy állítani kell rajta az OPV-t utólag, de az nem jár a garancia elvesztésével?
Ennyiért van-e más, ennél jobb gép vagy csak használtan? Az AVX Tb1 illetve Db1-ről van valakinek tapasztalata?
Ez egy nagyon ritka tárgy (én sosem láttam még fényképen sem, nemhogy élőben, 50+ év alatt), a manapság még fórumozók létszáma pedig erősen limitált. Ezen az undokoskodás nem segít.
Ha az 1966-os évben biztos vagy, esetleg átnézhetnél akkori lapokat egy könyvtárban, talán volt reklámja, amiből kiderülne a gyártó cég kiléte.
Az Eureka-t nem ismerem, a többi kb egykutya, ami az őrlemény minőségét illeti. Az őrlemény finomságot a Fred-en fokozatmentesen állíthatod, szemben a Graef-el, ez jól jön néha ha épp 2 fokozat közé esik az optimális őrlési finomság, de ha gyakran váltasz kávét, akkor nehezebb visszatalálni a régi beállításra (vagy ragasztasz rá saját skálát). A Settéből a 270 volt nálam átmenetileg, a "0" közeli retenciót nem tudta (bár vsz ebből hozható ki utólag egyedül), a 30-as esetében ráadásul ha jól tudom a finom állítás sincs. Könnyen kezelhető, tartósságáról nincs információm. Szerintem vedd amelyik jobban tetszik/belefér, őrlemény minőségben nagy különbség nincs köztük.
Belépő kategóriás őrlő vásárlásán gondolkozom, és olvasva sok tesztet és véleményt még mindig nem tudok dönteni. A véleményetekre lennék kíváncsi. Amiket néztem: Lelit Fred, Eureka Mignon Manuale, Graef 800, illetve Baratza Sette 30. Eszpresszót készítek itthon, naponta kétszer. Van ebben az árkategóriában jelentős különbség a fenti modellek között? Nemcsak az őrlemény minőségének tekintetében kérdezem, hanem minőség/tartósság szempontból is. Vagy keressek drágább gápet használtan? Köszönöm a segítságet!
Én Pal's Coffee Tech disztribútort használok, annak a közepén nincs bumpszli. Három tekerés jobbra, egy vissza, és tökéletesen sima a pogácsa. Pár szemcse marad csak a disztribútoron. tökéletes.
Vajon a korábbi kolumbiai kávé, csak új csomagolásban, vagy más? (A Segafredo Origini-re hajaz az elnevezés - de ott nincs Kolumbia, csak Peru, Costa Rica és Brazil, ha jól emlékszem.
Ez volt régebben, ami nagyon ízlett, de mostanában már nem láttam:
A - szerintem - legjobb ilyen eszközzel (Pal's Coffee Tech) is ez a tapasztalatom, a szeánsz végén a négy "penge" alatti bordában marad őrlemény. Ecsettel leseprem :)
nyitott karom nincs,nem tudom. én most is használom előtte a fogpiszkálós pezsgős dugómat. lehet be kell majd egy ilyen kart szerezni. igazából annál derülnének ki a bakik.
Az ék alakútól azért ódzkodtam mert végiggondolva amikor ráteszed az őrleményre, "elvágja" azt, majd amikor megtekered, a pogácsa közepén kialakul egy arányában kevesebb őrleményt tartalmazó pont. Nem vettél észre problémát ezzel kapcsolatban? Nyitott karral lehetne ezt megfigyelni. Ha korábban indul meg a lefolyás középen, akkor igazam van.
szevasz! ez a kialakítás a széles keresztek miatt szerintem nem túl jó. ahogy ráteszed az őrleményre,egyből tömörít. nálam a v alakú van szegedről,igaz meg kellett políroztatnom a felületét. így már nem ragad rá a kávé.
Elnézést, ezt félreérthető módon írtam: "lejjebb engedem" = a krómozott elemet "lejjebb" engedem a fekete részbe, ha felém áll és kisebb számnál rögzítem, azaz a kosárba kevésbé lóg bele használat közben.
Más. Eddig sosem használtam disztribútort, csak parafadugóba szurkált fogpiszkálók szolgálták a célt, utána tömörítés előtt megforgattam párszor a tampert a pogácsán. Jól működött, de ha nem figyeltem kellőképpen, néha ez enyhén ferde tömörítéseket eredményezett. Most vettem ezt az OCD kópiát. Remekül működik, de azt tapasztalom, hogy állandóan fent ragad rajta az őrlemény, valahogy így. Ha lejjebb engedem akkor kevésbé, de mindig ragad rá valamennyi. Van esetleg erre valami spéci eljárás, törődjek bele, vagy esetleg létezik más kialakítású eszköz ami ezt nem produkálja? Szvsz ha a lejtős kialakítás nem csapna át hirtelen vízszintesbe, azaz nem volna benne törés, akkor ez nem történne, de olyan kialakítású disztribútort nem találtam, leszámítva az ék alakú változatot vagy a tűs megoldást.
ims 12/18g H24,5 kosárhoz korábban használtam 58,4mm-es mottát: minimálisan kisebb volt átmérőben, "felkente" az őrleményt a kosár/tamper oldalára. maga a tamper nagyon jó minőségű volt, kialakításra, anyagra.
váltottam hazai 58,5mm-re, egy fokkal jobb, de lehet legközelebb egy 58,6mm-est fogok rendelni. úgy érzem az lenne az ideális.
Én 58,6-ost használok, perem nélküli ( ridgeless ) IMS és VST Kosaraim vannak. Semmi problémám nincs vele. Viszont a gyári Gaggia kosárban ami peremes, szorul.