Attól függ, milyen gyorsan párolog el a víztartalma, milyen a tűzhelyed és milyen a hús. A savas közegben jól puhul a hús, a zöldség nem puhul.
Úgy szoktam, hogy először a hagymát kicsit megdinsztelem. A húst lepirítom rajta, engedni fog levet, csak utána sózom meg. Ha már elfőtte a saját levét, csak akkor öntök rá vizet, vagy itt jöhet már a bor. Vizet nem szabad rögtön önteni, mert pörköltöt akarunk, nem főtthúst. Nálam, egy kiló húshoz 1,5 - 2 dl a bor. Utána csak vizet öntök, apránként, annyit csak, ahogy elfővi. Marhánál legalább 2 óra a puhulás, aztán kóstolgatás szerint...
Én ugyan még sosem készítettem vörösboros marhapörköltet, édesanyám azonban igen, főképp születésnapomra, kérésemre. A receptet tanulmányozva felmerült bennem. Ugye víz az kell. Milyen lenne a pörköltünk, ha a víz mennyiségét is vörösbor tenné ki ? Tehát folyadék gyanánt csakis száraz vörösbort kapna az étel ? Ez a magasabb ára miatt nem terjedt el ?
Leves ido van... volt a paradicsom leves - sajatos szendviccsel 8-10 nappal ezelott... vol csirke hus leves... ma krumpli es kukorica leves. Jajj de finom...
A kovetkezo borsch lesz. Meg soha nem foztem, nem ettem... kivancsi vagyok ra!!! Kaptam receptet - ha van kedvenc receptetek, nagyon megkoszonnem!
No, ez az, mi a jobb: lelőnek, lezuhansz, vagy a fene esz meg? Legalább, míg a doki -a törzs sámánja/varázslója- nem kárhoztat szenvedésre, addig éljünk jól! :o) Sztem a levegőn-vízen-són kívül minden élelmiszer bio.
Persze... meg a kozepkorban is nagyon koran oregedtek az emberek... ami nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelnunk, mit egyunk. Azt tanultam, hogy a legjobb orvosa az embernek sajat maga. Oda kell figyeli, mit eszunk es hogy reagalunk ra. Nem csak fizikai reakciokra, de erzelmiekre is.
Nemrég láttam egy olyan filmet, amiben Ötzi, a jégember vizsgálatáról szólt. A gyomortartalma szerint valami lisztféléből készült étel, vadkecske húsa és zsír volt a gyomrában. Alighanem szendvicset evett. Viszont a férfi kb. 40 éves volt, meszesedő erekkel és ízületi bántalmakkal élt együtt. Vadász volt, és a lábizmain látszott, hogy rengeteget gyalogolt, s biztos, hogy bioélelmiszert fogyasztott, ennek ellenére az infarktus közelében járt. Viszont már ennek előtte lenyilazták,
ÁLLJ! A "paleo" közhiedelmekkel ellentétben nem mentes!!! Az nagy hazugság! A paleolit kor embere megzabált mindent, amitől nem fofott, nem jött vissza, és a talpát sem fordította égnek! A sütés-főzést is csak azért találta föl, mert ahogyan teltek az évek, fogyott a foga - pláne, a szomszéd törzzsel verekedtek, vagy az asszony méltatlankodott, így jött rá, hogy milyen könnyen ehető az őrült gabonából készített kövön szárított-sült, vízbe áztatott lepény... Ráadásul, a máshetes jó harci eszköz is volt: szárazon megküldte, még a medvét is lecsapta az asszony sütötte frizbi... :o )))
milyen lesz az a palacsinta, amiből mindent kihagysz, ami jellemző a klasszikus palacsintára?
(tudom, sokunknak kell megtartóztatnunk magunkat bizonyos ételektől, de ami helyettük van, az néha elég furcsa)
egyszer régen munkahelyi bulira kellett valami desszertet csinálni
volt köztünk: cukorbeteg, tojás-allergiás, tejmentes diétán élő - nem tudtam összehozni olyat, amit mindenki megehetett volna (ma már az ilyen-olyan paleo, mindenmentes mindenfélék elvileg meg tudják csinálni)
Nem reklám, de létezik műliszt, nem csak műtejföl, és sokan készítik a palacsintát tojás-tej nélkül. Én is kipróbáltam, és azóta 1 tojás+3 pupeka kukoriliszttel indítok+ a többi. A tojás, elhagyható. A kukiliszt szépen sárgít. A műliszthez sűrűbb massza kell, és több olaj. Ha muszáj, cukor helyett nem eritrizek, mert attól én is futobolond leszek, nem csak az aprónép... hanem amit írtam. Sztem a tej is simán elhagyható, hisz abból is csupán 1/4-ét teszem a folyadékoknak, a többi szódavíz.
Műtejföl, -túró szintúgy kapható /műtejjel ne kísérletezz, rettenetes sugárhajtómű üzemanyag!/
Létezik a Hortobágyi palacsinta, abba húsos töltelék kell, és műtejfölös mártás a tetejére...
1ébként a kakaós-fruktózos palacsinta is palacsinta, és édes. :o)
Nos, részünkről ez halottdolog, mármint az édes palacsinta mindenféle gyönyörűséges öntettel.
Nagykölök régebben együltő helyben benyomta volna az egész tálat, de mára már kiröpült, és egyébkéntis laktóz- és tojásbajos.
A Lyány tejfehérje és tejcukorbüntis, palacsintát tudnék sütni tojással, de a leöntéshez növényi "tejföl" kell, meg eritrit a drágának.
A részemről meg a nasi az a tepertős pogácsában és egyéb sós nasikban merül ki, néha kis jégkrém.
De lehet, hogy kitalálok majd valamit, amikoris sós palacsinta zöldséges/húsos töltelékkel lesz megtöltve, növényi tejföllel és sajttal leöntve.
(Anno két palacsintasütőben sütöttünk:)))
A hétvége az marhahúsos lesz, nagyon jó áron vettem ma vegyes marhahúst, úgyhogy húsleves nemkuktában, mert két nagyfazéknyit szeretnék főzni a csontosából grízgaluskával, a többi megy majd a kuktába pörinek.
(off: coriella, ajánlom a szatyordebrecen.hu-t, ha még nem ismered)