Keresés

Részletes keresés

coriella Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98844

Szépek a levesek Zsu, megkóstolnám szívesen mindkettőt. :-)

Előzmény: ZsuR (98833)
VBL Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98843

Kérdésemre adott válaszokat köszönöm, ez egy nagyon rokonszenves társaság. :-) 

GPF Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98842

Az igaz :)

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (98840)
dulci Creative Commons License 2020.02.14 0 1 98841

Nagyon jó! Mindenki mást mond. Én is elmondom. :)

 

Attól függ, milyen gyorsan párolog el a víztartalma, milyen a tűzhelyed és milyen a hús. A savas közegben jól puhul a hús, a zöldség nem puhul. 

Úgy szoktam, hogy először a hagymát kicsit megdinsztelem. A húst lepirítom rajta, engedni fog levet, csak utána sózom meg. Ha már elfőtte a saját levét, csak akkor öntök rá vizet, vagy itt jöhet már a bor. Vizet nem szabad rögtön önteni, mert pörköltöt akarunk, nem főtthúst. Nálam, egy kiló húshoz 1,5 - 2 dl a bor. Utána csak vizet öntök, apránként, annyit csak, ahogy elfővi. Marhánál legalább 2 óra a puhulás, aztán kóstolgatás szerint...

Előzmény: VBL (98834)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98840

Fél napig a sütőben. :)

Előzmény: GPF (98839)
GPF Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98839

De a beef bourguignon az lényegében borban fő. Akkor hogy működhet az?

Előzmény: beetee (98835)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98838

Szeretek alaplét használni, de egy jó sűrű marhapörkölt az az étel, amiben nem lehet észrevenni a különbséget.

Előzmény: dekopir (98837)
dekopir Creative Commons License 2020.02.14 0 0 98837

Szia!

Víz helyett alaplét, a bort meg be kell párolni.

Előzmény: VBL (98834)
Boszorka Creative Commons License 2020.02.13 0 0 98836

Milyen lenne? Rossz. Egyszer volt valakinek egy ilyen ötlete, kipróbáltam.

Viszont rendszeresen készítek borsos tokányt, amihez fehér bort használok, vizet nem. Mindig rendesen megpuhul. A vörös bort amugy se szeretem.

Előzmény: VBL (98834)
beetee Creative Commons License 2020.02.13 0 0 98835

A bor savas.

A savas közegben a hús nem puhul. Megvan a kémiai magyarázata, de nem jegyeztem meg...

 

Tehát, amíg a marha nem fő puhára, addig inkább vizet kell hozzáadni, már ha szükséges.

 

A bort csak a befejezés előtt ízesítésnek.

Előzmény: VBL (98834)
VBL Creative Commons License 2020.02.13 0 0 98834

Tiszteletem kedves Fórumtársaknak !

 

Én ugyan még sosem készítettem vörösboros marhapörköltet, édesanyám azonban igen, főképp születésnapomra, kérésemre. A receptet tanulmányozva felmerült bennem. Ugye víz az kell. Milyen lenne a pörköltünk, ha a víz mennyiségét is vörösbor tenné ki ? Tehát folyadék gyanánt csakis száraz vörösbort kapna az étel ? Ez a magasabb ára miatt nem terjedt el ? 

ZsuR Creative Commons License 2020.02.13 0 0 98833

Leves ido van... volt a paradicsom leves - sajatos szendviccsel 8-10 nappal ezelott... vol csirke hus leves... ma krumpli es kukorica leves. Jajj de finom...

 

 

A kovetkezo borsch lesz.  Meg soha nem foztem, nem ettem... kivancsi vagyok ra!!!  Kaptam receptet - ha van kedvenc receptetek, nagyon megkoszonnem!

dulci Creative Commons License 2020.02.10 0 0 98832

Jól néz ki. Mondhatni, igen guszta. Jó ötlet. Úgyis kissé ötlettelen vagyok mostanában.

Előzmény: ZsuR (98831)
ZsuR Creative Commons License 2020.02.08 0 0 98831

Hm... valolszinuleg van aki ezt egeszsegtelennek talalja... de hat... mertekkel es tartozkodassal :)) lehet sokmindent enni es inni... :))

 

Chicken Pot Pie.

 

Egyzeru es finom - jol fel lehet hasznalni a maradek fott leveshust.

55judit Creative Commons License 2020.02.08 0 0 98830

A lényeg az lenne, hogy éljünk életünk végéig egészségesen. Ha figyeljük testünk jelzéseit, sokat tudunk tenni magunkért. Ha akarunk. :)

Előzmény: többnapmintkolbász (98829)
többnapmintkolbász Creative Commons License 2020.02.08 0 0 98829

Táplálkozzunk egészségesen, éljünk sportosan, így lesz belőlünk szép izmos halott. DDDDDD

Előzmény: joy (98828)
joy Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98828

No, ez az, mi a jobb: lelőnek, lezuhansz, vagy a fene esz meg?
Legalább, míg a doki -a törzs sámánja/varázslója- nem kárhoztat szenvedésre, addig éljünk jól!
:o)
Sztem a levegőn-vízen-són kívül minden élelmiszer bio.

Előzmény: Csimpolya (98822)
joy Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98827

:o)
Magunknak én is, amint a tálban fexik.
:o)

Előzmény: ZsuR (98821)
Csimpolya Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98826

Meggyőztél!

Előzmény: 55judit (98824)
55judit Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98825

Úgy bizony!

 

Előzmény: ZsuR (98823)
55judit Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98824

"bioélelmiszert fogyasztott, ennek ellenére az infarktus közelében járt." Nem függ össze a kettő.

Szedett volna K2 vitamint, olyan tiszták lettek volna az erei mint az enyémek. :)

Előzmény: Csimpolya (98822)
ZsuR Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98823

Persze... meg a kozepkorban is nagyon koran oregedtek az emberek... ami nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelnunk, mit egyunk.  Azt tanultam, hogy a legjobb orvosa az embernek sajat maga.  Oda kell figyeli, mit eszunk es hogy reagalunk ra.  Nem csak fizikai reakciokra, de erzelmiekre is.

 

 

Előzmény: Csimpolya (98822)
Csimpolya Creative Commons License 2020.02.07 0 0 98822

Nemrég láttam egy olyan filmet, amiben Ötzi, a jégember vizsgálatáról szólt. A gyomortartalma szerint valami lisztféléből készült étel, vadkecske húsa és zsír volt a gyomrában. Alighanem szendvicset evett. Viszont a férfi kb. 40 éves volt, meszesedő erekkel és ízületi bántalmakkal élt együtt. Vadász volt, és a lábizmain látszott, hogy rengeteget gyalogolt, s biztos, hogy bioélelmiszert fogyasztott, ennek ellenére az infarktus közelében járt. Viszont már ennek előtte lenyilazták,

Előzmény: joy (98819)
ZsuR Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98821

...en maradok a tojas-tej-liszt-so osszeallitasnal...

Előzmény: joy (98816)
joy Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98820
Előzmény: joy (98818)
joy Creative Commons License 2020.02.06 0 1 98819

Liszt-tojás-laktóz-cukor ... mentes.
Olyan!
:o/

ÁLLJ!
A "paleo" közhiedelmekkel ellentétben nem mentes!!!
Az nagy hazugság!
A paleolit kor embere megzabált mindent, amitől nem fofott, nem jött vissza, és a talpát sem fordította égnek!
A sütés-főzést is csak azért találta föl, mert ahogyan teltek az évek, fogyott a foga - pláne, a szomszéd törzzsel verekedtek, vagy az asszony méltatlankodott, így jött rá, hogy milyen könnyen ehető az őrült gabonából készített kövön szárított-sült, vízbe áztatott lepény...
Ráadásul, a máshetes jó harci eszköz is volt: szárazon megküldte, még a medvét is lecsapta az asszony sütötte frizbi...
:o )))

Előzmény: Bubo.Bubo. (98817)
joy Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98818

Közéheztetés:
https://hvg.hu/kkv/20200206_Lecsot_foztek_a_kozekeztetesi_szakacsversenyen_szinte_olyan_mint_amit_a_menzan_adnak

No comment!

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98817

milyen lesz az a palacsinta, amiből mindent kihagysz, ami jellemző a klasszikus palacsintára?

 

(tudom, sokunknak kell megtartóztatnunk magunkat bizonyos ételektől, de ami helyettük van, az néha elég furcsa)

 

egyszer régen munkahelyi bulira kellett valami desszertet csinálni

 

volt köztünk: cukorbeteg, tojás-allergiás, tejmentes diétán élő - nem tudtam összehozni olyat, amit mindenki megehetett volna (ma már az ilyen-olyan paleo, mindenmentes mindenfélék elvileg meg tudják csinálni)

Előzmény: joy (98816)
joy Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98816

Nem reklám, de létezik műliszt, nem csak műtejföl, és sokan készítik a palacsintát tojás-tej nélkül.
Én is kipróbáltam, és azóta 1 tojás+3 pupeka kukoriliszttel indítok+ a többi. A tojás, elhagyható. A kukiliszt szépen sárgít.
A műliszthez sűrűbb massza kell, és több olaj.
Ha muszáj, cukor helyett nem eritrizek, mert attól én is futobolond leszek, nem csak az aprónép... hanem amit írtam.
Sztem a tej is simán elhagyható, hisz abból is csupán 1/4-ét teszem a folyadékoknak, a többi szódavíz.

Műtejföl, -túró szintúgy kapható /műtejjel ne kísérletezz, rettenetes sugárhajtómű üzemanyag!/

Létezik a Hortobágyi palacsinta, abba húsos töltelék kell, és műtejfölös mártás a tetejére...

1ébként a kakaós-fruktózos palacsinta is palacsinta, és édes.
:o)

Előzmény: jégkirálynő (98815)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.02.06 0 0 98815

Nos, részünkről ez halottdolog, mármint az édes palacsinta mindenféle gyönyörűséges öntettel.

 

Nagykölök régebben együltő helyben benyomta volna az egész tálat, de mára már kiröpült, és egyébkéntis laktóz- és tojásbajos.

 

A Lyány tejfehérje és tejcukorbüntis, palacsintát tudnék sütni tojással, de a leöntéshez növényi "tejföl" kell, meg eritrit a drágának.

 

A részemről meg a nasi az a tepertős pogácsában és egyéb sós nasikban merül ki, néha kis jégkrém.

 

De lehet, hogy kitalálok majd valamit, amikoris sós palacsinta zöldséges/húsos töltelékkel lesz megtöltve, növényi tejföllel és sajttal leöntve.

 

(Anno két palacsintasütőben sütöttünk:)))

 

A hétvége az marhahúsos lesz, nagyon jó áron vettem ma vegyes marhahúst, úgyhogy húsleves nemkuktában, mert két nagyfazéknyit szeretnék főzni a csontosából grízgaluskával, a többi megy majd a kuktába pörinek.

 

(off: coriella, ajánlom a szatyordebrecen.hu-t, ha még nem ismered)

Előzmény: joy (98812)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!