Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2020.09.30 0 0 80895

Azért a jó és a rossz bor között minden tapasztalat nélkül is lehet különbséget tenni. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a bor élelmiszer, úgyhogy a megítélés erősen szubjektív, és annyi, hogy ízlik - nem ízlik, innék belőle legközelebb is - legközelebb inkább innék mást. A tapasztalat ahhoz kell, hogy miért ízlik - miért nem ízlik. :)

Előzmény: menut (80894)
menut Creative Commons License 2020.09.30 0 0 80894

Nam baj, ha "nem értesz" még hozzá,mindenki így kezdi :) Igyál sokat, sokfélét, és majd tudsz különbségeket tenni a jó és nemjó között. 

Előzmény: dr.sz.sa (80888)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.30 0 0 80893

Én azt figyeltem meg, hogy aki édes vöröset keres az tulajdonképpen egy gyümölcsös, aromás, zamatos vöröset keres és valójában nem a cukor a fontos neki. 

 

Előzmény: naivkezdo (80892)
naivkezdo Creative Commons License 2020.09.30 0 0 80892

Szerintem szekszárdi borokat továbbra is érdemes próbálnod.

De most hogy Zoli szóba hozta Szentesit, na az lesz a tuti.

Pl nézd meg ezt:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155545687&t=9004540

 

Előzmény: dr.sz.sa (80888)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.30 0 0 80889

Te nem érdes vöröset, hanem könnyed, jól iható, gyümölcsös és finom vöröset keresel. Ez a stílus egy ismert kategória. A minap is volt pár  ilyenről szó.

 

Ezeket ajánlom:
https://www.artizanshop.hu/boraszatok-101/etyek-150/szentesi-pince-108/szentesi-ketii-erintes-2018-1299

meg van a kislaki Légli Gézának minden évben egy Érintetlen nevű friss bora (https://www.artizanshop.hu/kislaki-erintetlen-2016-075l-alk13-kn22042178-659) ami ugyancsak könnyed, gyümölcsös és  finom.

 

Ezen a vonalon érdemes keresgélni.

 

De fehér vonalon esélyesebb vagy egyébként a természetes maradékcukortól félszáraz kategóriára.

Előzmény: dr.sz.sa (80888)
dr.sz.sa Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80888

Köszönöm szépen az ötleteket, végigpróbálgatom őket egyesével, ráérek.

 

Édesre visszatérve: utánaolvastam, értem az ezzel kapcsolatos kritikákat, azóta nem esik olyan jól a Tréfli :-) Ezért is írtam, hogy hajlok a száraz felé, de sajnos nincs "nagyon száraz", "száraz", "félszáraz/félédes", stb. kategória, ami segítene a tájékozódásban, hogy ez utóbbiakkal próbálkozzak.

 

Hiába olvastam fajta/konkrét bor leírásokat, ott se merül fel ilyen skála, csak ugye a sav/tannin/gyümölcs/stb. Úgyhogy ha ezügyben van még ötlet, hogy mik azok ahol a címkén már a száraz szerepel, technológiailag korrekt, de a szárazon belül az édesekhez közeli. Akár fajta, akár konkrét palack.

 

Az meg sajnos képzetlenségemből fakadó hátrány, hogy nem is tudom igazán megfogalmazni, hogy mit keresek. Szerintem nem magát az édes ízt igénylem, hanem épp a szélsőségek hiányát, pl. nem vágyom a percekig tartó torokszárító utóízre/savanykás ízekre (lehet, hogy a "gömbölyített" nagyjából leírja amire gondolok).

 

De persze az is lehet, hogy ennél egyszerűbb a világom, és x% cukor alatt nem fognak ízleni és ennyi :) De azért próbálkozom még.

joskabacsi Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80887

Szia!

 

Természetes édes vörös bor viszonylag ritka.

Németh Janónak volt egy 2012-es Görögszó Merlotja, 15-ös alkohollal és 50g maradékcukorral.

Mi magunk között csak "comblazítónak" hívtuk, nem részletezném, hogy miért ...

 

Amikor minden évben hasonló minőségben, hasonló paraméterekkel kapsz édes vöröset - ráadásul mérsékelt áron - ott élj a gyanúperrel, hogy valamilyen módon "rásegítettek" a természet tevékenységére!

Legtöbbször egy közepes vagy az alatti tételt kierjesztenek szárazra, majd mustsűrítménnyel édesítik, aztán kálium-szorbáttal kiölik az újraerjedési kedvet a lőréből borból, sterilre szűrik aztán a többi már a marketingesek dolga ...

 

 

Ha ilyesmire vágysz akkor már tényleg inkább egy Ripasso - vagy, ha nem ragaszkodsz a vöröshöz akkor mondjuk egy Szarka Dénes édes ...

 

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
naivkezdo Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80886

Szerintem szekszárdi vörösök fognak tetszeni.

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80885

Nézd... én megnéztem ezeket:

és nagyjából meg is vagyok ám azzal, hogy miről szól a lakájmédia. Meg ameddig nem darálták be a ProstiSrácok youtube csatornáját addig a Polbeat műsorukat néztem ha szórakoztató embert hívtak be. Például Puzsért: https://www.youtube.com/watch?v=74lZVlhKJUw
De oda néha elment Schiffer meg a Gulyás Márton is, azok is szórakoztatóak voltak.

 

Számomra megfejthetetlen talán, hogy hogyan nem kap el bárkit a szekunder szégyenérzet amikor ezeket a szerencsétlen faszfejeket hallja, látja, olvassa.

 

Nem tudok más magyarázatot adni rá, hogy vannak akik tényleg azt élvezik ha keresztcsontig benyalhatnak valakinek.

 

Előzmény: Hepci (80883)
HorribileDictu Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80884

Rabl - Grüner Veltliner "Vinum Optimum" Kamptal Reserve 2017: illatban érett alma, sárga húsú paprika, zöldfűszerek; ízben egres, nektarin, és fehérbors. Közepestől kicsit testesebb, kerek korty; szép savak; középhosszú lecsengés némi kesernyével. Még évekig tartható. Ha viszonyítani kellene, akkor a DW Smaragd Classic-okhoz tudnám mérni, kevesebb ásványossággal és több fűszerrel.

9 € hiperekben/szuperekben (Billa, Spar, stb.), ami elég jó ár; 5+ pont.

Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80883

Ha nem nézed és nem olvasod az ilyesmit, nem tudsz képben lenni, hogy milyen a kormánypárti médiagestapo vagy médiankvd.

Ezek a pacákok Kádárnak messze nem lettek volna szalonképesek, Aczél György pedig egyszerűen undorodott volna tőlük.

Még pár év, és joviális konzervatív entellektüelnek tűnik majd Bayer Zsolt. Ő nyilván erősen aggódik a kiemelt státuszáért, ő ugyanis csak behajol a seggbe, ezek meg onnan néznek kifelé szaros szempillákkal. :DDD

Előzmény: BZoltan (80878)
shiraz2 Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80882

ok, úgy veszel bort és az alapján, ahogy neked működik!

Előzmény: ShiDeci (80860)
shiraz2 Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80881

azért vannak a kóstolók, hogy ne ismeretlen és ellenőrizhetetlen értékelések alapján kelljen bort venned. értem, hogy te közösségnek látod ezt, de nem az.

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (80856)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2020.09.29 -5 0 80880

Ahogy a forumtars írta alább, nem mindegy, hogy mennyi ertekelesbol jön ki az átlag.

Nem mindegy, hogy valamelyik tetel 120 értékelés alapján 4,2 vagy 2000 vagy 20000-bol.

Nyilván a magyar boroknal és a külföldi de már drágább teteleknel kevesebb értékelés lesz.

Önmagában a vivino lehet hasonló a tripadvisorhoz, de ha plusz 2-3 hellyel meg ütközteted, mint kontroll akkor elég megbízhatóan muzsikál. És jó arra is, hogy a borszakertok pontjainak legyen a kontrollja. Ahogy írtad is régebben, mert ki tudja, hogy nem pénzért korpasodik-e a hajuk vagy csak olyan cizellalt az izerzekelesuk ami a mezei fogyasztonak már sok. Ebben az esetben is nagyon felértékelhetnek egy bort, közben pedig a nagyközönség ezt már nem tudja kierezni a kortybol. Tovabba, hangulat, ízlés csupa szubjektív dolog. Nos ezt a szubjektivitast csokkentendo kellenek a kontrollok.

Parker, suckling, penin, decantalo..., wine-searcher, vivino, blogok, index fórum.-;)

És ha ebbol ki lehet hozni egy megbízható átlagot, akkor az ember annyira már nem lőhet mellé. Ha pedig durva különbségek vannak akkor azért nem árt gyanakodni már csak azért is mert a statisztika az a tudomány amely képes kimutatni, hogyha egy hétig vékonyfosas van rajtad egy hétig még székrekedés akkor neked tulajdonképpen teljesen rendben van az emésztésed.-;)

Előzmény: Hepci (80865)
kifli Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80879

en nem viszonyitom karacsonyt tarloshoz. Max demskyhez:)

Előzmény: Tybald_ (80877)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80878

Néztem én már két órán át Sztálinról meg Rákosiról is filmet :) Nem a személyüknek szóló tiszteletként kell ezt érteni.

Olyan hatalom pedig nincsen kerek-e földön ami engem a HírTV vagy a ProstiTV elé egy percre is leültessen.

 

Amúgy jó cucc ez a Tarlós sztori. A két óra nagy részében nem őt látod, hanem régi munkatársai mesélnek róla.

Előzmény: Hepci (80874)
Tybald_ Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80877

Akinek nincs programja azon nincs mit számon kérni, lásd. Vikiék, akik így is behúztak bő 2 millió szavazót legutóbb:-) Eszerint ez a rájuk szavazókat minősíti?;-)

 

kifli: Jah, mert a megvezetett Tarlós jóvoltából beszerzett szakadt, klíma nélküli "felújított" metrók mekkora világvárosi fejlesztés:)

Előzmény: menut (80846)
Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80876

Száraz kategóriában érdemes rápróbálnod a Pannonhalmi Apátsági Pincészet cuccaira, pl. pinot noir.

Én picit mesterségesen farigcsáltnak-gömbölyítettnek érzem a vörösboraikat, de a stílus be fog jönni.

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
HorribileDictu Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80875

Tybald és Hepci tippjein kívül olasz vonalon ajánlom még az appassimento/passito eljárással készült borokat (gyak. szalmabor), és ha a szárazabb stílusú borok is érdekelnek, akkor a malbec-eket (főként az argentinokat) ajánlom.

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80874

Két órán át Tarlós Istvánt nézni... ez kemény lehet. :)

Bár ez nyilván semmi ahhoz képest, ha az Apáti Bence nevű arcot, a Gajdics Ottót, vagy a valamilyen Kristófot, netán ifjabb Lomnici "alkotmányjogászt" nézi valaki a HírTV-n, mert hát csak nézi ezeket is valaki.

 

Az a vicces, hogy borzalmasan utáltam anno a Gyárfást és a műsorát, de ezek a nyunyás állagú, emberre emlékeztető kontúrú, gyűlölködő végbéltermékek még nála is rosszabbak.

Előzmény: BZoltan (80863)
Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 1 80871

Hümmm, úgy látom, éppen eltávozás van a floridai zárt osztályon. :D

Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80869

Vegyél 5-20 g cukortartalommal rendelkező délolasz vörösborokat, azok tetszeni fognak.

Pl. ez:

https://www.vineshop24.de/weine-aus-aller-welt/italien/apulien/epicuro-primitivo-di-manduria-doc.html

 

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
ShiDeci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80867

Na a mai posztjuk után tuti, köszi!

Előzmény: loading (80825)
Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80865

Nem nézegetem, de kérdés, hogy ott mennyi a kamuprofil és kamuértékelés (önfelszopás).

A Tripadvisor teli van kamuval - a noname seggarcokon kívül már ismert étteremkritikust is találtam ott álnéven a haverja/üzlettársa éttermét dicsérgetni.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (80856)
BZoltan Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80863

Ajánlom figyelmedbe ezt a cirka 120 percni anyagot Tarlós Istvánról:

 

Én rászántam az időt, érdemes. Ahogy a parkolási mutyiról ezt érdemes megnézni: 

 

Tudom, borzasztó, hogy az M1 meg azt Origó és a ProstiSrácok nem csinálnak ilyen tényfeltáró anyagot, csak az a csúnya sorosblog meg  hasonló tudjukkiknek a zsoldjában álló [gúnyos hangon]függetlenobjektív[/gúnyos hangon]

 

Ezeknél szerintem még Karácsony is jobb... mert ezeknél bárki jobb. Egy szélütéses kóbormacska is jobb lenne mint a NER bármelyik szekértolója :)

Előzmény: kifli (80857)
Hepci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80862

Nem valószínű, hogy a gempát személyesen süllyesztette el a zsebében, de nem is lövette tökön a biznicelő szövetségeseit.

A zuglóiak meg szoptak, de hát ez a dolguk, szopni jó. :)

Előzmény: BZoltan (80852)
Tybald_ Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80861

Hasonló csak fele áron a Vargabor Töpszli nevű édes vöröse.

Azt is ipari mennyiségben palackozzák, ami sokat elmond mindkét bor "természetességéről". (vö természetes úton 40 gramm fölötti maradékcukros bor még fehérből se általános, hiába a globális felmelegedés. Valószínűbb a fordított ozmózist alkalmazó eszközök használata, vagy sűrítményezés, egyéb trükkök)

 

Ha bejönnek az ilyen dolgok esetleg Portóit (Ruby vagy Tawny) javaslok ott legalább bevallottan a technológia része borpárlat hozzáadása.

Előzmény: dr.sz.sa (80858)
ShiDeci Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80860

Hát a vivino-t én a nagy számok törvénye alapján szoktam alapul venni.

Ha van egy adott évjáratra mondjuk 20 értékelés, amik gyanúsan egy irányba mutatnak, akkor kénytelen vagyok arra gondolni, hogy lehet valami alapjuk. Drágább tételeknél szerintem érdemes ránézni.

 

Én sem vagyok persze következetes, Szemes József 2017-es új Kopár-dűlős borait gondolkodás nélkül begyűjtöttem, mert a borász boraival csupa jó tapasztalatom van. Nyilván itt a vivino-t hiába is néztem volna.

Előzmény: shiraz2 (80840)
Daeril Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80859

Polgármestereknek meglepően kevés hatalmuk van a hatályos törvények alapján. Nem ismerem a Zuglói parkolómutyi részleteit és különösebb véleményem sincs Karácsony Gergelyről, de azt humorosnak tartom, hogy az országosan elterjedt a vélemény miszerint a polgármester szava dönt egy településen. Mindent. Egyedül.

Az önkormányzatok ügyeit a képviselőtestület döntik el, többségi határozattal. A polginak csak előterjesztési joga van, az sem kizárólagos és szavazategyenlőség esetén van döntési joga. Kb. a polgi egy fülönfüggő hatalmával rendelkezik.

Előzmény: kifli (80857)
dr.sz.sa Creative Commons License 2020.09.29 0 0 80858

Sziasztok,

 

Segítséget kérnék borválasztásban.

 

Egyikőnk se volt nagy boros, de még ~10 éve nászutunkon a hotel éttermében ajánlatra megkóstoltuk a Thummerer Tréfli Cuvée-t, ami egyöntetűen ízlett nekem is és feleségemnek is. Nagy kedvenc lett, majd jópár év kihagyás (gyerek, stb.) következett bor fronton. Mostanában viszont újra lenne kedvünk egy-egy üveghez, a Tréfli még mindig létezik és még mindig bejön szerencsére.

 

Viszont szeretném bővíteni a repertoárt, és ezügyben kérnék segítséget, hogy tudtok-e ajánlani valamit ami kb. hasonló ízvilágot hoz? Az édes vörösekről annyi rosszat olvasni, hogy én mozdulnék a száraz vörösek felé, de nem nagyon jártam eddig sikerrel. Hiába olvasgatok leírásokat, igazából az a gond, hogy nem tudom, hogy mit is keresek valójában (száraz vörös, ami nem savas, nem tanninos, viszont édes :-), így pedig nehéz bármit találni. Tehát valahol a száraz és édes között félúton van-e valami ami minőségben is megfelelő?

 

Érdekelne pl. fajtabor is, hogy mivel érdemes próbálkozni.

De ha van konkrétum, akkor persze az is érdekel.

 

Köszönöm a segítséget, és elnézést ha eleve hülyeség a kérdés.

 

dr.sz.sa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!