" ha egy kicsit több energiát belefeket valaki, akkor "
Egyrészt elképesztően nagy tömegeknek nincsen annyi szabad enerigája amit ebbe fektethetne be anélkül, hogy a sokkal alapvetőbb szükségleteit ne kockáztassa.
Másrészt ez tájékozottságot és tudatosságot feltételez, amelyek megintcsak a Maslow-piramis felsőbb régióiba helyezkednek el.
Írtam már többször, hogy egy köpésre lakom attól a mini bevásárlóközponttól, amiben valószínűleg a legmagasabb a mélygarázsban található autók átlagára (rendszeresen előfordul, hogy amikor kiszállok és körülnézek, az enyém az egyetlen új korában 10 milla alatti kocsi).
Ebben a csodaplázácskában (Hegyvidék Központ) van egy borzalmas CBA, borzalmas árakkal és borzalmas minőségű termékeket tartalmazó hentespulttal. Ebben vásárolnak borzalmas dolgokat a Bömbi, Ódi, Merdzsó és Lexi dömperekből kiszálló, darabonként 3 évente 10-15 millából renovált luxuskurvák úriasszonyok.
Aztán a Lidlik és Aldik parkolójában is látok bőven olyan autókat, amiknek a tulajdonosai nyugodtan vásárolhatnának a MOM előtti vicces biopiacon is, vagy éppen a Czakó Kert piacán, a Fény utcáról nem is beszélve.
A tavaszi nagy leállás és bezárkózás idején többször rendeltünk a kifli.hu tól. Ellentétben a botrányos rohadt .... TESCO-val, mindig kifogástalanul szállított alap élelmiszereket, a legjobb paradicsomot, amit a piacon is nehéz lett volna megtalálni. Azóta vettünk náluk vörös tonhalat, Marks and Spencer Tortilla chipset, még néhány dolgot . A Pelle furmintot nem onnan fogom venni, de egyébként korrekt cég.
A 40% 3000 Ft feletti bor még mindig erős fölélövése az általános magyar fogyasztási szokásoknak - egy vinotékában se valószínű, hogy 40%-nál több fogy ilyen borból (palackszámban).
Ez pedig nem feltétlen függ össze az igénytelenséggel. Ha nem Tokajból és Somlóról óhajtunk inni furmintot és juhfarkot, simán lehet kiváló bort vásárolni az 1500-3000 Ft közötti sávban.
De, igénytelenek. Két azonos termék (pl. zsemle) az olcsóbbat választja a magyar, hiába jobb a drágább. Egyszerűen nem fogy el egy Spar-ban ugyanannyi jó zsömle, mint 20 Ft-os.
És jöttek az említettek, majd kinyírták a kicsiket is.
Mivel a kiflinél minden egy helyen koncepció fog megvalósulni, ahogy a giga offlineoknal, így a kisebb, szakboltok megsínylik, akik egy egy kategóriát visznek esetleg profibb módon, esetleg szélesebb-mélyebb szortival.
Hiszen itt a példa, ha már megveszed ezt meg azt a kiflitől, behúzod tőle a bort is, lisztet is, stb.
Respect ha te ezt meg tudod valósítani így, de nekem nincs ennyi szabadidőm, mostanában az a legértékesebb erőforrásom. Tisztességes piacra elmenni irányonként 45 perc BP belvárosáig, plusz az idő amit ott töltenék, egyben egy teljes délelőtt - ehelyett 10 perc online. Helyben van jó hentes és egy delikátesz, ezekhez be szoktam nézni covidmentes időkben, jóban is vagyok velük. De pl nincs jó pék, a zöldségesek ugyanazt árulják amit a nagybaniról hoznak a közértekbe is, stb stb.
Egyébként szerintem covid idején piacra / boltba járkálni nem felelős magatartás, ha nem muszáj.
szó nincs lenézésről. csak arról papolok, hogy ha egy kicsit több energiát belefeket valaki, akkor ugyanannyi pénzből ugyanannyi de sokkal jobb minőségű, ill sokkal egészségesebb élelmiszert lehet vásárolni
Jó a kérdés, hogy merre is tartok ezzel a gondolkodással. Bevallom még nem érzem azt, hogy megérkeztem volna :)
Valami olyasmi motoszkál bennem, hogy nem szabadna az organikus, környezettudatosan és etikusan készülő élelmiszereknek csak a felső tízezret kiszolgáló luxusnak lennie.
Ha én lennék organikus borokkal foglalkozó kereskedő akkor én is arra törekednék, hogy a kínálatom bőségesen tartalmazzon megfizethető organikus borokat is.
Merre tartasz ezzel az érveléssel? Olcsóbban kellene adni az organikus, minőségi élelmiszereket, bort? Lehetséges ez fenntarthatóan - a termelő fair profitja mellett?
Szerintem hiba lenézni a fogyasztót. Biztos van szerepe az igénytelenségnek... ami ugye az igény hiánya. De ez az igény alapvetően a Maslow-piramis felső harmadában van. Márpedig enni és inni azok is szeretnének akik kevésbé szerencsések mint a társadalom jómódú felsőbb rétegei.
Én nem hiszem, hogy a minőségi élelmiszerhez csak a gazdagoknak van joga és azt sem tartom törvényszerűségnek, hogy a kevésbé tehetős fogyasztókat szükségszerűen át kellene engedni a hiénáknak.
Én erre mutattam rá, de nagyon átsiklott felette mindenki... például az organikus, természetes, kézműves borokat kínáló Mitiszol 115%-kal drágább borokat kínál mint a Bar:24. Az utóbbi 60%-ban az előbbi 7%-ban kínál 3000Ft alatti borokat.
Ez csak egy példa... Én bizony azt állítom, hogy az az üzleti modell amelyik nem szolgálja ki a kevésbé tehetős rétegeket az sokkal nehezebben fenntartható.
Az a kérdés, hogy a "szép új világban" ahol webshop-ok versenyeznek webshopokkal hogyan fog az egyik webshop különbözni a másik webshoptól ha amúgy ugyanazt a bort adják ugyanannyiért.
Példának ezt a Pelle bort hoztam ami ott van ugye a szívünkhöz közelálló Mitiszol webshop-on is és ott van a jogosan kritizált csehszlovák webshopon is.
Mert ugye a klasszikus kisker szinten megvan/megvolt az, hogy az egyik boltban van szakértő, kedves és segítőkész személyzet, minőségi és igényes szervízzel, a másiknál meg mondjuk nincsen és emiatt a kedves vevő nyilván az előbbit preferálja... de egy Active JS meg Angular framework CMS az sem nem kedves sem nem szakértő.
A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt a helyi termelőnek is és a fogyasztóknak is nagyon jó modellt kanonizálni és felskálázni. Mert ugye mint a diszkont hangárok és az online boltok is egy valódi fogyasztói igényt szolgálnak ki.
hulyeseg az "igenytelen vasarlo" koncepcioja. kispenzu vasarlorol persze lehet beszelni, es kell is, mert az viszont realitas mo-on. tobbmillio csalad ilyen.
? miert kellene "magyar vallalkozasoknal" vasarolni? a magyar "vallalkozot" se akadalyozza meg senki abban, hogy olcson adjon el a vasarlonak. elo es mukodo peldanak itt az aldi es a lidl, ami fenyevekkel jobb minoseget ad lenyegesen jobb minosegben, mint az elhiresult magyar elelmiszerlanc.
Tisztességesen élelmiszert csak közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni. Erre manapság lehetőség csakis valamilyen jobb piacon van, legalábbis részben. Ideális esetben szóba lehet elegyedni a termelővel meglehet fogni az árut netalántán meg is lehet kòstolni. De ezen dolgozni kell. Ha kialakul a bizalom akkor előfordulhat hogy online is lehet egy-egy termelôtol rendelni. De h egy szukos szemelytelen gyujoportrol vegyem meg azt az arut amit megeszunk az nem.
szerintem nem találni rajta tisztességtelen árazást, sőt, a közelemben elérhető nagyobb üzletekhez képest enyhén feláras, szóval a legyalulást nem tiszta hogy pontosan mire érted
magyar kereskedőt pedig mondj egyet ahol lehet rendesen online élelmiszert vásárolni
a problémám a kifli.hu-val, h a befektetők pénzét (startup) arra használja, h legyalulja az online élelmiszer piacot. amellett, h magyar vállalkozásnál is meg lehet venni az élelmiszert.