Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A hvatkozott hsz-on a megnéz-re kattintva, az külön ablakban jön fel, ennek a címsorából az url-jét másolod a beszúrni kívánt link mezőbe és nevezd el vminek.
Szia! Én a szárított trombitagombát úgy használom, mint pl. a feketeborsot, tehát ledarálva, de már a főzés elején bele kell szórni az ételbe, hogy legyen ideje felpuhulni és az ízanyagait kiadni. (Finom gombalevesnek, rizottóba, tejfölös gombamártásnak tészta mellé , darált hús közé keverve gombás fasírtnak, meg ilyesmik) Üdv!
Szia! A blansírozás lényege a gyors, erőteljes hőkezelés, amely során a baktériumok elpusztulnak, de pl. a C vitamin és az ízanyagok nem szenvednek károsodást. A megtisztított, felaprózott cuccokat lobogó forró vízbe kell tenni, kb. 2 percig. Aztán leszűrni és hideg vízzel lehűteni, hogy az "anyag" ne főjön tovább a saját melegétől. Ezután zacskó(lehetőleg légmentesen) és mélyhűtő! Üdv!
Sziasztok!
Ismét érdeklődnék, mert a múltkor nem kaptam választ: mennyi ideig kell blansírozni a rókagombát fagysztás előtt? 20-30 mp elég?
Előre is köszi a választ.
Bocsánat, félreolvastam a trombitagombát, rókagombának, de amit írtam az igaz :-))
Tudnám ajánlani Kardemumma fekete galuskáját, vagyis szárított trombitát kevert a galuskatésztába. Valamilyen fehér mártással készült étellel, különleges, bár egy kicsit bizarr.
Köszönik szépen a gombák a tetszésnyilvánítást :-)))
Zita!
A szárított rókagombát csak a pénzsóvár kereskedők sózzák a kevésbé tájékozott vevő nyakára. Száradni, jól szárad, de soha sem puhul vissza megfelelő minőségűre, szíjat meg nem szívesen fogyaszt az ember, ha nem muszáj.
Állítólag porrá örölve kellemesen fűszerezi az ételt. Erről saját tapasztalatom nincs, mert magam mindig hőkezelve, natur teszem a mélyhűtőbe és ott 1 évig eláll, nem keseredik meg.
Mennyire legyen? :) Szerintem 6 (max. 7) óra körül érdemes, pont kellemes az idő olyankor. De nyitott vagyok hajnal ügyileg. Csak ne legyen eső, vagy harmat, mert akkor szétázunk.
Inkább csak olvasgatni szoktam itt, de most tanácsot kérnék. Van egy nagyobb adag szárított trombitagombám, de nem tudom, mibe használjam el. Egyszer próbáltam rizottóba tenni, de nem igazán jött be. Mindenütt azt olvastam, hogy kitűnő fűszergomba, ehhez képest én nem éreztem semmilyen jellegzetes ízt. Ti mibe szoktátok használni?
Most pont a közepén ülök a lilának, récccságtól picit keletre :) Az előbb is esett éppen, ha tegnap szélvihar volt, akkor a mai még brutálisabbat leginkább elektoviharnak hívnám. Émmégilyentetnemláttam. 40 percen át folyamatosan villámlott, olyan volt, mintvalami gagyi diszkóban a stroboszkóp. A mennydörgések egybefolytak, így furcsa morajlásszerű hangorkán lett a vége, olyasmi, mint földrengéskor. Nagyon érdekes volt. On: Vasárnap hajnalban lesz legközelebb időm kimenni, jó lenne valami szépet találni. Az is lehet, hogy a még ki nem száradt telepek hirtelen küldenek fel néhány termőtestet a két nagyobb eső hatására :o)
"Susulyka vagy muszkarin típusú mérgezés (muszkarin-szindróma)
E mérgezés típus történeti érdekessége, hogy az Amanita muscaria nevű gombafajról (légyölő galócáról) kapta a nevét, mivel először ebből a gombafajból izolálták a muszkarin hatóanyagot. Csak később derült ki, hogy a légyölő galóca igen kis mennyiségben tartalmazza, viszont jóval nagyobb mennyiségben találhatók mellette más méreganyagok (iboténsav, muscimol, muszkazon). Ezért fő hatóanyagtartalma miatt a párducgalócával együtt másik mérgezéstípusba sorolják ill. egyes szerzők különálló légyölőgalóca-mérgezésnek titulálják."