Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24521
Mint a nokedlit: ha feljön a víz színére, szűrd át a hidegbe.
Előzmény: Mallory (24520)
Mallory Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24520
2 perc az nem sok? Én egy percnél kevesebb időre emlékszem... Többi szakértő?
Előzmény: kosaarka (24517)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24519

így!

 

A hvatkozott hsz-on a megnéz-re kattintva, az külön ablakban jön fel, ennek a címsorából az url-jét másolod a beszúrni kívánt link mezőbe és nevezd el vminek.

Előzmény: lilapereszke (24515)
kosaarka Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24518
Szia! Én a szárított trombitagombát úgy használom, mint pl. a feketeborsot, tehát ledarálva, de már a főzés elején bele kell szórni az ételbe, hogy legyen ideje felpuhulni és az ízanyagait kiadni. (Finom gombalevesnek, rizottóba, tejfölös gombamártásnak tészta mellé , darált hús közé keverve gombás fasírtnak, meg ilyesmik) Üdv!
Előzmény: zita2 (24507)
kosaarka Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24517
Szia! A blansírozás lényege a gyors, erőteljes hőkezelés, amely során a baktériumok elpusztulnak, de pl. a C vitamin és az ízanyagok nem szenvednek károsodást. A megtisztított, felaprózott cuccokat lobogó forró vízbe kell tenni, kb. 2 percig. Aztán leszűrni és hideg vízzel lehűteni, hogy az "anyag" ne főjön tovább a saját melegétől. Ezután zacskó(lehetőleg légmentesen) és mélyhűtő! Üdv!
Előzmény: Mallory (24516)
Mallory Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24516
Sziasztok! Ismét érdeklődnék, mert a múltkor nem kaptam választ: mennyi ideig kell blansírozni a rókagombát fagysztás előtt? 20-30 mp elég? Előre is köszi a választ.
lilapereszke Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24515

Nem sikerült, nem tudom hogyan kell :-(((

TTamás!

Tőled láttam már, hogy hivatkozol egy hozzászólásra, de nekem nem sikerül. Elárulnád?

Köszi.

Előzmény: lilapereszke (24514)
lilapereszke Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24514

Zita2!

Ha sikerül belinkelem :-))

12928-as hozzászólás
Előzmény: zita2 (24507)
lilapereszke Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24513

Zita2!

Bocsánat, félreolvastam a trombitagombát, rókagombának, de amit írtam az igaz :-))

Tudnám ajánlani Kardemumma fekete galuskáját, vagyis szárított trombitát kevert a galuskatésztába. Valamilyen fehér mártással készült étellel, különleges, bár egy kicsit bizarr.

Előzmény: zita2 (24507)
lilapereszke Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24512

Köszönik szépen a gombák a tetszésnyilvánítást :-)))

Zita!

A szárított rókagombát csak a pénzsóvár kereskedők sózzák a kevésbé tájékozott vevő nyakára. Száradni, jól szárad, de soha sem puhul vissza megfelelő minőségűre, szíjat meg nem szívesen fogyaszt az ember, ha nem muszáj.

Állítólag porrá örölve kellemesen fűszerezi az ételt. Erről saját tapasztalatom nincs, mert magam mindig hőkezelve, natur teszem a mélyhűtőbe és ott 1 évig eláll, nem keseredik meg.

 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24511
:D ;-)
Előzmény: Shroomer (24510)
Shroomer Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24510
Elkél mindig a segítség :o)
Előzmény: bd (24508)
Shroomer Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24509
Mennyire legyen? :) Szerintem 6 (max. 7) óra körül érdemes, pont kellemes az idő olyankor. De nyitott vagyok hajnal ügyileg. Csak ne legyen eső, vagy harmat, mert akkor szétázunk.
Előzmény: beetee (24506)
bd Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24508
szeretem a hajnalt :)
zita2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 24507

Sziasztok!

 

Inkább csak olvasgatni szoktam itt, de most tanácsot kérnék. Van egy nagyobb adag szárított trombitagombám, de nem tudom, mibe használjam el. Egyszer próbáltam rizottóba tenni, de nem igazán jött be. Mindenütt azt olvastam, hogy kitűnő fűszergomba, ehhez képest én nem éreztem semmilyen jellegzetes ízt. Ti mibe szoktátok használni?

 

Köszi: Z.

beetee Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24506
Mennyire hajnal? :)
Előzmény: Shroomer (24505)
Shroomer Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24505
Most pont a közepén ülök a lilának, récccságtól picit keletre :) Az előbb is esett éppen, ha tegnap szélvihar volt, akkor a mai még brutálisabbat leginkább elektoviharnak hívnám. Émmégilyentetnemláttam. 40 percen át folyamatosan villámlott, olyan volt, mintvalami gagyi diszkóban a stroboszkóp. A mennydörgések egybefolytak, így furcsa morajlásszerű hangorkán lett a vége, olyasmi, mint földrengéskor. Nagyon érdekes volt. On: Vasárnap hajnalban lesz legközelebb időm kimenni, jó lenne valami szépet találni. Az is lehet, hogy a még ki nem száradt telepek hirtelen küldenek fel néhány termőtestet a két nagyobb eső hatására :o)
Előzmény: shuffle (24489)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24504

huhhh, ezek a képek ... egyszerűen gyönyörűek.

Különben is: trombita - most?

 

Előzmény: lilapereszke (24496)
bagusz Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24503
de jó ez a enyveskorallgomba :)
Előzmény: lilapereszke (24496)
Agárkosbor Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24502

Kedves LP!

A fotóid megkapóan szépek!

 

relleg Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24501
Gyönyörűek ezek a gombák és a képek is !
Előzmény: lilapereszke (24496)
relleg Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24500
Köszönöm a jó tanácsot !
Előzmény: lilapereszke (24498)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24499
Támogatom, holnap megbeszéljük, ha már eluntuk a császárgalócák szedését! :))
Előzmény: Rizijoe (24495)
lilapereszke Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24498

Tedd a gombát vizes edénybe, majd egy erre a célra kinevezett fogkefével finoman dörzsöld le a sarat.

 

Előzmény: relleg (24497)
relleg Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24497

Sárral szennyeződött rókagombát hogyan lehet a legegyszerűbben letisztítani ?

 

lilapereszke Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24496

Shroomer tegnapelőtti helyzetjelentése után Királyrétnek egy kis időre búcsút mondva Diósjenő környékére kirándultunk.

Gyertyánosokban sok volt a rókagomba, bükkösben ha nem is sok, de volt még fiatal vargánya is az öregek mellett.

Rókagombából kétféle is volt, megjelent a trombitagomba is.  

 

 

Bársonyos rókagomba (Cantharellus friesii)

 

Egy másik csoport bársonyos rókagomba

 

Sárga rókagomba (ahogy kínálta magát)

 

Sárga rókagomba (ahogy letérdeltem elébük :-))

Egy öreg bükkfa lábánál trombitagombák

 

Még a lehullott fadarabok is kivirágoztak egy enyveskorallgombától (Calocera sp.)

Rizijoe Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24495

NP! Tecccik a 24489 Shuffle térkép. Hallani vélem a tahi Cibariusok énekét, ezért jó

lenne egy nem hivatalos baráti látogatás közöttük a jövő hó elején. A többit élőszóban, gépet viszek jó képek vágásához. Rizijoe

emgergo Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24494
Leginkább csak fotózásra, nem mentünk kábulni tőle ;-)

Előzmény: homerx (24470)
kmisi5 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24493
igazad van helyesbítek: tehát az agrár presszó esik ki
Előzmény: beetee (24488)
Tigrincs_007 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 24492

Idézet MIKOLÓGIAI KÖZLEMÉNYEK 2000

"Susulyka vagy muszkarin típusú mérgezés (muszkarin-szindróma)

E mérgezés típus történeti érdekessége, hogy az Amanita muscaria nevű gombafajról (légyölő galócáról) kapta a nevét, mivel először ebből a gombafajból izolálták a muszkarin hatóanyagot. Csak később derült ki, hogy a légyölő galóca igen kis mennyiségben tartalmazza, viszont jóval nagyobb mennyiségben találhatók mellette más méreganyagok (iboténsav, muscimol, muszkazon). Ezért fő hatóanyagtartalma miatt a párducgalócával együtt másik mérgezéstípusba sorolják ill. egyes szerzők különálló légyölőgalóca-mérgezésnek titulálják."

Előzmény: Shroomer (24485)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!