Azert meg egy kalapemelntesre visszaneztem. Mindig elkepeszt, hogy milyen egyenletesen csillagozod ki a tortåid. Tehåt: Vanessa most kalapot emel:) Egyebkent az elöbb estem pånikba. Hajnaltol delutån negyig dolgozom, majd a hetvegen fözöm az ujsågot... Erre szerdåra beesett ket torta rendeles, szombatra meg hårom.... Asszem sokat nem fogok aludni mostansåg....:) De mi a csudåt csinåljak, ha nem tudok nemet mondani?!Majd teszek fel kepeket. Bårhogy is sikerulnek.
A torta dobjåt nem nehez csinålni, csak egy pici fortely kell hozzå. Amikor a cukrot elkezdem karamellizålni, teszek hozzå 2-3ek vizet. Igy szep simåra olvad fel, karamellizålodik. A tetejenek szånt lapot , sutöben felmelegitett, sutöpapirral letakart sutölemezre teszem, majd erreöntöm a mår kisse hulö karamellt, aztån villåm gyorsan egy folyamatosan vajon meghuzott /margarin nem jo, mert az vizes!!!/ nagykessel cikkekre metelem. Minden cikket azonnal egy vastag /vagy kettö/ sodrofåra nyomok, hogy szepen felvegye az alakjåt. Hagyom kihulni, es mehet a tortåra. Kulön jo, hogy kb ket szelet karamelles lap mindig megmarad a felhelyezes utån, igy lehet torkoskodni:D Nagyon fontos, hogy az ives tetödarabok teljesen kihuljenek mielött a tortåra kerulnek. A sutölapot azert melegitem elö, mert ez nem hagyja olyan gyorsan kihulni a karamellt a tortalapon, igy kicsit lassabban is lehet vele dolgozni. Na ugye, nem is ördöngös:)
A meggyes teteju egy villåmgyors torta, sima felvert tejszinhab keves cukorral, kakaoporral es kb 3-ek rum aromåval. Nem hangzik tul jol, de erdemes kiprobålni, ha gyorsan kell valami finomat alkotni, mert iszonyat hamar megvan, es meglepöen finom.
Vanessa! Gyönyörű a dobostortád (persze az összes, csak az különösen tetszik), én nem merek nekikezdeni a dobnak a tetején. Pedig nagyon imádom. A meggyes szélűben milyen krém van, nem tudom kivenni. A mintázatot valamivel rányomtad?
Én ezeket készítettem mostanában:
Keresztapám 50. szülinapjára: az egyik fele dobos belsejű, a másik túró:
Vanesaaaaaa! -Hogy tudsz te ilyen gyonyorusegesssegeket kesziteni!!? Huuu!
Irnal a Dobosodrol? Nagyon szep!! Hogy tudod ilyen szepre kesziteni a karamelles tetejet? Egyenletes vastag es meg megsincs repedezve es ilyen szep ivesre kesziteni. Az egyik munkatarsam szulinapos jovo heten es itt a Hollandok nemigen ismerik a mi Dobostortankat. Meglepnem vele szivesen. Nem tudom hogy a toltelek izleni fog eee nekik, mert itt majd mindent tejszinnel keszitenek. Nagyon szep a tejszines tortad is. A vajas dolgot neheznek tartjak.Irnal rola nekem? Koszi!!
Elkepesztöen jok a tortåk! Jol latom, hogy gyurmakinyomot hasznaltal?:) En is hasznalok mindenfelet, amiröl ugy gondolom, hogy esetleg hasznålhato:D Mi a bevonata a tortaknak? Ugye nem marcipan?
Maczy! Nagyon ügye svagy, tök jó lett a torta és a kommentje is. Mintha a saját tortakészítéseim leírását olvastam volna azzal a különbséggel, hogy 8 hónapja a szoptatás nálunk már kimarad :).
Én ezeket készítettem a hétvégén, a fehér újabb gyakorlás az esküvői tortához, a másik pedig a kis keresztlányomnak készült.
:DDDDDDDDDDDDD Szuper lett!! A blogot is vegigolvastam es mivel meglehetösen vizualis alkattal birok, igy leestem a szekröl a nevetestöl:D A gyerek meg az aggodalomtol szurkulö arccal rohant az apjahoz, hogy a mamanak valami baja lett, mert nagyon nevet a semmin.... Miutan a kerdesere, hogy min nevetek, azt a valaszt adtam, hogy : Semmin:D Egyebkent nekem is lesz egy hasonlo projektem a nyaron, csak en ciciket gyartok torta gyanant:DDD
Tészta:
- 500 g víz
- 250 g liszt
- 120 g vaj
- 6 tojás
- ½ teáskanál só
Egy fazékba beletesszük a vizet, a vajat és a sót, együtt felforraljuk. Ha a vaj elolvadt és a víz forr, hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll tésztává. A tűzről levéve amíg forró, egyenként hozzákeverjük a tojásokat (robotgép dagasztófejjel is lehet). Egy kikent sütőlemezre kiskanállal diónyi golyócskákat teszünk. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütőajtót 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig kisebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul.
Töltelék:
- 500 g tejszín
- 60g porcukor
A tejszínt a porcukorral keményre felverjük és habzsákból fánktöltő csővel megtöltjük a fánkokat.
Külső máz:
- 2 tojás sárgája
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- ½ l tej
- 2 tk vanília aroma
- 200 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 500 g tejszín
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük.
Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a vaníliát.
A forró tejet ráöntjük a tojássárgákra és jól elkeverjük a kézi habverővel, amíg egy sima és homogén krémet nem kapunk.
A krémet fazékba öntjük, beletördeljük a kétféle csokoládét. Lassú tűzön lapos fakanállal folyton keverve felforraljuk. 3-4 percig forraljuk, miközben folyamatosan kevergetjük. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a már kihűlt csokis krémhez.
A tejszínnel töltött fánkokat villa és kanál segítségével forgassuk meg a tejszínes csokoládékrémben és helyezzük egy magas szélű tálcába.
A hétvégén én ezt a tortát készítettem:
Jól meggyűlt vele a bajom, mert liszt nélkülit kellett csinálnom, csak dióval és nagyon nem sikerült a tészta. Az egyik fel sem jött a másik pedig gyönyörű volt a sütőben, aztán negatívra esett össze.
Tud esetleg valaki biztosan sikerülő liszt nélküli tortaalap tésztát?
Vanessa! Nagyon aranyos krokodilt készítettél az újságban, finom is?
A túrós gyümölcsös cannellonit tuti kipróbálom, az is nagyon tetszik.
Szerinted az eperhab torta kibír egy marcipános bevonást? Megkértek, hogy készítsek esküvői tortát és egyik emeletnek epreset szeretnének, csak félek, hogy a habos krémnek túl nehéz lesz a marcipán és szétnyomja a tortát.
Egy kis kézi habverővel is meg lehet csinálni. A tojásokat és a jilket kikeverd, aztán bele többi. Én nem használom, mert nem szeretem, és elég undorító maga a cucc. Fagyikban mértékkel jó, mert finom krémes lesz, de a piskótát szerintem elrontja. Ráadásul néhány cukrászüzemi látogatás még kevésbé tette szimpatikusabbá. :(
Én is azt hittem, először mindent egyszerre belezoháltam az edénybe és nekiálltam felverni - de nekem nem lett az igazi. Ehhez kellene a cukász vagy legalább félprofi 1000W-os keverő-habverő-dagasztó gép, amit a cukrászok is használnak. Már láttam az e-bayen, de még nem szántam rámagam. Neked sikerült úgy is, hogy nem választottad szét a tojást ?
elfelejtettem az árát beírni, szóval:úgy emlékszem,hogy egy 1 kg-os vödörrel 800-1000 Ft körül lehetett. De mondjad, hogy piskótához kell, mert másféle is van.
Ez egy cukrászati nagyker, de háziasszonyokat is kiszolgálnak. A Megyeri út vége felé van-Káposztás irányábanés kocsival is kényelmesen meg lehet állni előttük. Az árjegyzéke is fent van a honlapján valahol, ebből láthatod a választékát is.
Sem nem folyékony sem nem por. Olyasmi mint egy keményebb kézkrém csak áttetsző fehéres a színe. 1 kg-os vödörben árulják. Nekem nagyon bevált, én 10 tojásból készítem a piskótát , 26 cm-es tortakarikában, ahhoz 2 teáskanálnyit teszek. Teszek hozzá még sütőport és egy pici szódabikarbónát is. Mivel (még) nincs profi keverőgépem, így a hagyományos módon csinálom a piskótát, sima villany habverővel. Először felverem a fehérjét stb. A sárgájához keverem hozzá az EmulCo-t és azzal együtt verem fel - sűrű tojásos massza lesz, ezt keverem bele a már felvert habba. Teljesen íztelen, semmi mellékízt nem ad. Az eredmény könnyű, rugalmas (és nagyon finom) jól szeletelhető piskóta és a közepe is viszonylag egyenes. Sem nem horpadt sem nem domború. És főleg, nem esik össze az utolsó fázisban és nem is szalonnásodik meg. Szegény Nagymama olyan piskótákat sütött jó 30 éve, hogy csak na ! Az magas volt, rugalmas, nem morzsálódott... de neki a saját tyúkjai tojták a tojást, akik kukoricán éltek, meg a liszt is más volt akkoriban. Nagyon szerettem volna olyan piskótát sütni, mint Ő, ezzel a módszerrel már majdnem olyan ! Gondolkozom egy félprofi dagasztó-keverőgép beszerzésén is, de ami tetszene, azt itthon még nem láttam - elfogadható áron. Az még lendítene az ügyön.
Sikerült a cappucinos krém! A megadott receptedből kihagytam a citromot és 3 evőkanál cappucino port tettem bele. Nekem nagyon ízlik, a pasik is nyalakodtak kicsit és nekik is bejött. SZép világosbarna lett. Sokáig kevertem a vajjal, de mégis most dermedés után kicsit látszanak vajas részek. Lehet már nagyon kihűlt a krém mikor összekavartam a vajjal és azért. Nem baj, szombaton már jobban megy. Nagyon szépen nem sikerült elkennem, hiába próbálkoztam 3 spatulával is, de lesz az jobb is. Holnap díszítem. Teljesen elhasználtam a krémet a tortára, lehet inkább 2,5 x adagot készítek a várhoz.
Remélem a gyerekeim nem borítják a forgatókönyvet és sikerül elegendő időt hűteni a tortát. Szerinted egy ekkora tortára hányszorosát készítsem? 2 vagy 2,5?
Akkor az ízesítésnél hagyod a vaníliás pudingot és aromákat teszel hozzá vagy magát a pudingot cseréled epresre mondjuk? Bocs, hogy kicsit értetlen vagyok, csak nem tudom, hogy úgy értetted, hogy a csokis krém van.puding + kakaópor vagy csokis puding + kakaópor. Most gondolkodom egy capuccino tortán. Ha tennék bele pár kanál capp. port szerinted jó lenne?
Elnézést, az allergia nem jutott eszembe, mert nálunk senki nem érintett semmilyen formában, egyértelmű, hogy ebben az esetben szóba sem jöhet. Valamint nem átvágásra buzdítottam, annyit mondtam, hogy nem lehet észrevenni - ha esetleg az íze miatt nem lenne nyerő -, de akár le is lehet vakarni, hiszen egy egész szelet tortán az a pár kis kacskaringó nem életbevágóan fontos, felnőtt ember talán tud ennyire disztingválni. De nyilván ha semmilyen formában nem eszi meg, és van más megoldás, akkor legyen az a más megoldás.
A 3 puding + 1 Rama krém 1 db 26 cm-s tortához elég. De javaslom én is, hogy ha összeállítottad, díszítés előtt jó sokat álljon, meert különben nem tudod szépen kidíszíteni. A krémet amit kihagysza a díszítéshez, azt is mindenképp tedd hűtőbe pár órát, sokkal szebben lehet vele díszíteni.
Én mindenféle ízű krémet így csinálok a vajkrém helyett, a csokisba azért még kell egy 2-3 kanál holland kakaó is a pudingporba, hogy elég csokis íze legyen.