Keresés

Részletes keresés

Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.07.20 0 0 276
A kis kártya kalandom lezáródott. 45 ezer Ft híján visszakaptam a lenyúlt 80 ezer rubelnyi lét. Ennyi a törvényileg előírt önrész, amit buktam.......
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.07.15 0 0 275
zabadakk!!!

Aktuális még? A tesóm most van kint júli végéig, esetleg tudna hozni....
Előzmény: zabadakk (266)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.07.13 0 0 274
biztos azért mert én nem kerestem, hanem csak úgy az utamba akadt.......
Előzmény: quad (272)
quad Creative Commons License 2008.07.11 0 0 273

Tájékoztatásul a Gosztyinnij Dvortól induló angol nyelvű buszos kirándulások árai:

1,5 órás városnézés - 550 R

Petrodvorec - park és múzeumbelépővel 1800R

Puskin - park és múzeumbelépővel 1800R

egyéb részletek: www.eclectica-guide.ru

quad Creative Commons License 2008.07.11 0 0 272
Csodálom, hogy megtaláltad, mert én amikor megnyílt - a cím ismeretében - kétszer elmentem előtte, mire megtaláltam a bejáratot. :-)
Előzmény: Latya (K.L.) (271)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.07.10 0 0 271

Éppen írom az úti visszaemlékezéseimet  Pétervárról. Háát több napja körmölök, nem megy gyorsan, viszont tök jó újra visszagondolni az ott történtekre.  Az emlékek felidézésre   a kint készült képeket használom, és így bukkantam rá guad kedvencére:

Butt Creative Commons License 2008.07.09 0 0 270

Érdekes, hogy az Aeroflotnál még mindig csak 264 EUR (volt tegnap) egy Bp.-Moszkva júl 16-24. között. Ez csak 16 euróval több, mint amennyiért én vettem kicsit több mint 3 hete...

zabadakk Creative Commons License 2008.06.30 0 0 269

A film azonos, de több hang-verzióban adták ki. Van PAL és NTSC is. 

A kiadó honlapján ez követhető:

http://www.interact.ru/odnacat.php?cat=1

Előzmény: quad (268)
quad Creative Commons License 2008.06.30 0 0 268

Ezekkel a DVD-kel az a baj, hogy ahány árus, annyiféle DVD van.

Én tegnap példáúl Санкт-Петербург и пригороды-t, de 4 nyelvűt. Nem tudom ez ugyanaz-e.

Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.28 0 0 267
Itt már próbáltad? http://www.ruscenter.axelero.net/  Talán tudnának segíteni..... 
zabadakk Creative Commons License 2008.06.26 0 0 266

Kedves Fórumozók!

A nejem Leningrádban tanult 5 éven át, így nagyon kedves emlékek fűzik az egész családunkat ehhez a városhoz és általában az országhoz. Sajnos az egyetem befejezése óta nem voltunk sem Leninrádban, sem Szentpéterváron, így mostanában egyre többször kerül sor nosztalgiázásra.... :-)

Ennek kapcsán szerettem volna megrendelni néhány DVD-t, de sajnos az ottani forgalmazó nem tudja vállalni az Oroszországon kívüli szállítást. Emiatt érdeklődöm, hogy hátha megvan itt a fórumon valakinek az alábbi DVD-k valamelyike:

a.)  Санкт-Петербург и пригороды на русском языке
b.)  Санкт-Петербург на 6-ти языках
c.)  Москва на русском языке

Nem szeretnék nagyon szemtelen lenni, de az is érdekelne, ha valaki, aki éppen mostanában jön haza Szentpétervárról, lenne olyan szíves megvenni ezeket a DVD-ket és elhozni Budapestre. Darabja 200 rubel körül van, ehát nem kíván túl nagy átmeneti anyagi befektetést.

Üdv a fórum minden tagjának, Z.

Butt Creative Commons License 2008.06.23 0 0 265
Ez egész kulturált. Asszem, elégedett lennék, ha az összes hazai vonat is minimum ilyen lenne...
Előzmény: Latya (K.L.) (264)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.23 0 0 264
038АА
МОСКВА ОКТ: 00:30
С-ПЕТЕР-ГЛ: 08:48
Ez a 770 Rbl-es (ágyneművel) Platzkartos vonat. A kb 500 Rbl lehet, hogy ettől egyszerűbb. Reggel héttől kecmeregtek az emberek, de nem volt tumultus. Van kijelző a folyosó végén, lehet tudni, hogy mikor szabad.

A mosdóA WC
Előzmény: Butt (262)
Butt Creative Commons License 2008.06.23 0 0 263

Nem is 3, hanem 2 nap volt Crawley-ból (London melletti kisváros), egy sima postaládába bedobva (2 évvel ezelőtt). Na mindegy, végül is ma megjött a meghívólevél, pont egy hét alatt. Pedig már épp elkezdtem volna ecsetelni, hogy vonattal is max. 1 hetet tartok elfogadhatónak. :)

Újabb kérdés vízumügyintézéssel kapcsolatban: Odamegyek (a meghatalmazottam odamegy), beadom a megfelelő papírokat, útlevelet, és majd 8-10 nap múlva küldik postán? A díját hogyan/kinek kell fizetni?

Előzmény: Butt (261)
Butt Creative Commons License 2008.06.23 0 0 262
Mennyi volt az éjszakai vonat menetideje, és milyen a tisztálkodási lehetőség? Nem volt nagy tülekedés reggel?
Előzmény: Latya (K.L.) (260)
Butt Creative Commons License 2008.06.22 0 0 261
Azért az durva, de még a 2 hét is. Angliából pl. 3 nap alatt ideér egy sima, mezei levelezőlap (és nem Budapestre)...
Előzmény: quad (259)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.21 0 0 260
Nap. Bp.Bécs-Moszkva (2008.05.30.)  

Indulás a Népligeti buszpályaudvarról 7-kor Volánbusszal. Még a határ előtt beterelnek mindenkit a parkolóba, 2 utas fennakadt az útlevél ellenőrzésen. 40 perc várakozás után továbbindulunk. Nagy gond azért nem volt, így is másfél órával az indulás előtt megérkeztünk a reptérre.

A Repcsi a Flyniki 12:00-kor induló gépe volt. ( 151€ oda/vissza  személyenként mindennel, 5 hónappal előre lefoglalva) A fedélzeten 2 szendvicset, meg üdítőt, kávét ingyér adnak,   ha mást akarsz enni/inni az már fizetős. Moszkva előtt vagy 30 percet keringtünk, és ugyanennyit köröztünk a betonon, hogy a csápos állóhelyünk felszabaduljon, így 1 órás késéssel szálltunk ki az A380-ból a Domodedovo reptéren

A reptér honlapjától eltérően nem a reptéren, hanem a buszon lehet megvenni a jegyeket a metróig fuvarozó „sima” 308-as buszra is.  (70 Rbl).  A  marsrutnoje autobuszon  (80 Rbl,)   szintén a sofőrnek kell fizetni. Mi a sima buszt választottuk, még le tudtunk ülni , de elég tömve volt. A marsrutnoje ilyen szempontból jobb: picit gyorsabb, és csak ülni lehet az altalában 15-20 személyes mikrobuszban. Viszafelé már ezzel jöttünk.

A  busz a Domodevszkaja metróra hozott, ahonnan kb 45 percnyi metrózás ( egy átszállással) után a Leningradszkij pályaudvarra értünk. Itt sorbanállás nélkül felvettük az otthonról a www.rzd.ru oldalon foglalt vonatjegyeket a   „регистрации «Электронного билета»:”  felirattal ékesített bódéból. Gond nélkül, meglepően simán ment.   Mivel az internet tanúsága szerint az indulás előtt már hetekkel elfogyott a  Platzkartnij  (egy légterű  fekvőhelyes) vagonokban a hely, így mindenképpen megérte a helyet előre lefoglalni. Igaz ez jegyenként 143 Rbl plusz költséggel járt, de így legalább volt hely.

Jeggyel a kezünkben a csomagmegőrző felkutatása  volt a következő cselekedetünk.  A Leningradskij pu, és a csomagmegőrző is a metró kijárattól balra van. Jobbra a  Kazanszkij pu.  A „камеры храиеиия” ( csomagmegőrző) jól láthatóan ki volt írva.  Az alagsorban a cuccokat 2 ablaknál veszik be, mindegyiknél szerepel néhány időpont, amikor be van csuka az adott tároló kb 20-30 percre. Célszerű a biztonság kedvéért tisztázni, hogy nyitva lesz-e akkor, amikorra tervezzük a viszajövetelt.

Ezután bemetróztunk a Vörös térre. A metró egyik kijárata pont a térre nyílik. Zsukov Marsall lovas szobra mellett, a legújabb( szerintem idióta) szokással találkoztunk: a Vörös tér előtt van a moszkvai 0 km.t jelképező kör: turista beleáll, a háta mögé hajít némi aprót, és a szerencsétlen csórók meg egymás elől kapkodják el……

A  téren  néhány  turista szédelgett.  A metró  hangyáihoz képest felüldülés volt az itteni laza séta.

A GUM-ban pangás, csupa csili-vili multi üzletek.  Itt vettünk fogkrémet a  másnap reggeli (vonatos)  tisztálkodáshoz.

A Székesegyház már zárva volt, de a kupolái előtt csináltunk néhány fényképet a lemenőben lévő nap sárgás fényében.

A tér előtt  a Sándor kert és az „Ohotnij Rjad” föld alá süllyesztett bevásárlóközpont parkjában bóklásztunk, majd betértünk a „Sbarro”  olasz  gyors étterembe vacsizni.  Az üzemegység önkiszolgáló jelleggel működött. Volt egy nagy  salátás asztal is ahol mindenfélével telerakhattuk a tányérunkat 59 Rbl-ért.  Felcsillant a szemünk, csak aztán vettük észre, hogy 10 dkg ennyi……1300 Rubelból kajáltunk műanyag tányérból, műanyag villával, műanyag széken…….  A Mekiben itthon ennyi pénzért hasonló körülmények között 5-en esszük dagadtra magunkat. Na mondjuk itt is rogyásig zabáltunk……

A kissé drágára sikerált vacsi után még lőttünk egy két kockát a kivilágított GUM-ra, a Blazsennij székesegyházra, és a parkra. Ezután irány a Leningradszkij vakzál!

A pályudvar környéke a keletire emlékeztetett  jónéhány  részeg, itt-ott orrfacsaró húgyszag. Maga a pályaudvar már normális volt, de leülni nem lehetett a tömegben. Érdekes módon csak indulás előtt kb 20 perccel   írták ki, hogy honnan indul a vonatunk, és akkor is állt be.

Szép hosszú, 16 vagonból álló szerelvény elejére szólt a jegyünk.  A kalauz a vagon bejáratánál megnézi a jegyeket, aztán  be lehetett szállni.

A helyeket úgy foglaltuk le, hogy a  sétáló folyosóra merőleges részen 1 alsó és egy felső ágy jusson.  Az alsó ülés/fekvőhely  felnyitható, oda kettőnk repülőgép kézipoggyász kompatibilis méretú táskái pont belefértek. Így ha bármit ki akartunk volna venni a kis bőröndökből nem idegeneket kell felállítani, hanem „családon belül”  rendezhettük a dolgot. A felső ágyon utazva kicsit jobban „egyedül” lehet lenni, alul mindenki az ember képébe bámul, aki elhalad a folyosón.

Az utazóközönség meglepően kulturáltan viselkedett, mindenki megágyazott : az alsó ágyak matracai a  felső ágy fölötti polcon voltak, azt onnan le kell szedni, és az előre kiosztott  ágyneműt meg ráteríteni. A vonat pontosan indult, még  bő fél óráig volt zene, meg normális világítás, aztán fél óráig  fél fényerő, majd azután már csak néhány helyzetfény világított és szunya. Semmi hangoskodás,  semmi izzadság szag. Csak fülledt volt a levegő, ami indulás után némileg frissült a szellőztető rendszernek köszönhetően. Az ablakok  fixek, nem lehet lehúzni. AZ éjszaka nyugisan telt a monoton zakatolás jótékonyan hatott.

quad Creative Commons License 2008.06.21 0 0 259
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem egyszer (igaz kb négy éve) 5 hét alatt érkezett meg az ajánlott levél Moszkvából Budapestre
Előzmény: Butt (257)
fodrika Creative Commons License 2008.06.20 0 0 258
Ez elég változó több ismerősömnek és nekem egyszerre adtak fel levelet Moszkvából (légi postával) és kb. 2 hét után kaptuk meg, nem is egyszerre.
Előzmény: Butt (257)
Butt Creative Commons License 2008.06.20 0 0 257

Még orosz segítséggel se könnyű. Nekem pl. még mindig nincs vízumom, bár hétfő óta úton van a meghívólevelem.

Ki tudja, mennyi idő alatt ér ide egy ajánlott levél Oroszországból?

Előzmény: Latya (K.L.) (256)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.20 0 0 256
Kiegészíteném: az egyéni utazás orosz segítséggel, vagy nyelvtudással is sokkal macerásabb, mint  Európába. Ezek nélkül meg nehéz. Nagyon.
Előzmény: Latya (K.L.) (255)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.20 0 0 255

Ha már írtad, hogy 8 napnál többre nem igazán futja: ennyi idő alatt 2 emberre sztem minimum 500e. a szervezett  út tokkal vonóval, +belépők, +kaja miegymással.  Egyénileg esetleg jó néhány tízezret ha meg tusz "spórolni," legalább is az én tapasztalatom ez. 

Ha tanácstalan vagy a szervezett túra tényleg sokkal előnyösebb. Azért azt nem kell úgy képzelni, hogy minden perced be van osztva, és állandóan alkalmazkodnod kell a csapathoz. Ezért jó a fakultatív kirándulás: eldöntöd velük mégy, vagy nem. és azért az nagyon kellemes dolog, hogy elmondják Neked a nevezetességeket. persze ennek van ára.

Áthidaló megoldás, ha egy irodával foglaltatod le a szállást, és intézteted el a vizumot. Az ottlétet meg magad osztod be. A teljesen egyéni utazás orosz segítség, vagy legelább orosz nyelvtudás nélkül sokkal macerásabb, mint elmenni bárhová Európában.....   és hát Oroszország drága, de azért van benne valami kunszt, hogy az ember mégis eljut oda.

Van egy új utikönyv (2007-es) , meg  van az utifilm.hu sorozatban egy Pétervárt bemutató film.  Ezek kedvcsinálónak , a menjünk/ne menjünk kérdést eldöntendő háttéranyagként  jól használhatók. Ha meg mentek , és egyénileg, akkor antikváriumokban lehet kapni ( online is) Leningrád utikönyvet. Az némileg pótolja az idegenvezető szerepét: az adott nevezetességről részletes, többb helyen "kis színesekkel " tarkított leírást tartalmaz.

ja és egy jó cipő feltétlenül kell. Nekem kényelmetlen volt, vízhólyagos lett a talpam, és délután 5-6 tól már kínszenvedés volt minden séta. és ez elég bosszantó, hogy az egyik éned menne, de a másik csak egy ágyat kíván..... 

Szóval ha a keret megvan:HAJRÁ!!

Előzmény: Laing (253)
quad Creative Commons License 2008.06.19 0 0 254

Ha a témában "totális a tudatlanságod" akkor én csakis a szervezett utat ajánlom.

Főleg, ha az idő is szorít. Jelenleg elég nehéz Szentpéterváron szabad szállást találni elfogadható áron.

Előzmény: Laing (253)
Laing Creative Commons License 2008.06.18 0 0 253
Sziasztok!
Segítséget kérek. Férjemnek szeretnék évfordulós születésnapjára emlékezetes ajándékot adni. Nemrég kiszedtem belőle, h Szpv-ra menne el legszívesebben. Semmit nem tudok a lehetőségekről. Próbáltam végigolvasni az alábbi hsz-ket, de célirányosan számomra nem kerekedett ki semmi, valszeg a totális tudatlanságom miatt. Szóval még idén nyáron kellene eljutni, de júli elején már valami konkréttal előállni. Van realítása? Néztem utakat, nem tudom melyik lenne a legkedvezőbb, sok helyen a programok fakultivan fizetendők. Igazából nincs kedvünk szervezett útra, de 8 napnál nincs több időnk és a pénz se sok. Mit tanácsoltok?
Butt Creative Commons License 2008.06.16 0 0 252

Közben meg is vettem a jegyet, bár néhányszor újra kellett kezdeni, mert mire mindent elolvastam + kitöltögettem, állandóan kiírta, hogy: "Your session expired."

Felhívtam az Aeroflot pesti irodáját, mert valami papírjegyről is olvastam, hogy be kell váltani, de mondta a hölgy, hogy már nem, júl 1-jétől vagy mikortól nem kell. Szépen le is ellenőrizte, hogy sikerült a foglalás. Segítőkész volt amúgy, és rendesen, akcentus nélkül beszélt magyarul. :)

Előzmény: Latya (K.L.) (251)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.16 0 0 251
Azok a lányok biztos sokkal több asszociatív képességgel rendelkeznek, mint az én gyorséttermes pénztárosaim, így ne féljél, meg fogjátok érteni egymást :)

Előzmény: Butt (250)
Butt Creative Commons License 2008.06.16 0 0 250

Azt tudom, hogy a legnagyobb (meg állítólag a legdrágább) orosz légitársaság, bár a zárójeles részről kétségeim vannak.

Ezen a képen nem néz ki rosszul ez a gép, néztem többet is, voltak lepukkantabbak is. Na mindegy, a lényeg, hogy oroszul ne sokat szóljanak hozzám! :)

Előzmény: Latya (K.L.) (248)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.16 0 0 249
Előzmény: Latya (K.L.) (248)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2008.06.16 0 0 248
No para. Az orosz nemzeti légitársaság. Lehet, hogy nem fogod az ülések fölötti monitorokon nézni, hogy éppen hol jársz, mint a modernebb tipusokon, de föl fogsz szállni, le meg biztosan;)

Mostanában így néz ki pl az egyik madár, amit 89-ben csináltak:

http://www.airliners.net/photo/Aeroflot%20-%20Russian%20Airlines/Tupolev%20Tu-154M/1353922/L/&width=1024&height=699&sok=&photo_nr=2&prev_id=1359939&next_id=1309871
Előzmény: Butt (247)
Butt Creative Commons License 2008.06.16 0 0 247

Az Aeroflot-ot ismeri valaki? Milyen cég? Asszem, kénytelen leszek velük utazni, mivel a Malév jegy ára felment 95 700 Ft-ram ahogy jósolta valaki, náluk pedig még mindig csak 248 euró...

Ma adták/adják fel a meghívólevelem, de inkább nem várom ki, hogy ideérjen + a vízumügyintézés 8-10 napját, mert akkor 100 ezer alatt nem úsznám meg.

Tupolev TU154 a gép, remélem, nem világháború előtti gyártmány. :)

Közben rákerestem, hááát:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-154

Remélhetőleg nem a '72-ben bemutatott példányt használják. :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!