Keresés

Részletes keresés

Alváskultúra (X) 2019.10.06 0 0 13490

Szia,

 

AL2O3 aluminium oxid oxidásványból készülő matracról még nem hallottam, de izgi:-)

 

Üdv,

 

Pálinkás László

Előzmény: Korundos (13487)
Alváskultúra (X) 2019.10.06 0 0 13489

Szia Attila,

 

én elfogult vagyok, biztos, hogy valaki segít majd véleményezni. Kicsit nehezményezem, hogy (GDPR ide vagy oda) az oldalon pl. semmilyen információ nincs. Cégnév, adószám, székhely, semmi... Az is lehet, hogy csak én nem találtam meg...

 

https://homar.blog.hu/2015/06/12/magyar_matrac_magyar_vircsaft

 

 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Attila2208 (13486)
Alváskultúra (X) 2019.10.06 0 0 13488

Szia Reimken,

 

amennyiben a két matrac közül kellene választanom, akkor semmiképpen sem a Cardo matrac lenne az. Én nem titkolnám az anyag összetételt különben, hacsak nem indokolt. Amúgy meg egy nem zónázott, nulla hozzáadott értékű matracért egy kicsit erős. Nem tudom megállni, így a Best Dream matrac is megérdemel néhány szót. Az hogy Magyarországon készül szerintem nem olyan tragédia, itt is lehet már hosszú évek óta normális minőséget előállítani (persze nem mindenkinek sikerül). A problémám a vágással van. Illetve nem is nekem van gondom vele, hanem a használójának lesz. Ez az úgy nevezett low budget vágás. Elég nehéz elmagyarázni, hogy mi a baj vele, de megpróbálom. A matracok általában tengelyesen szimmetrikusak, ez annyit jelent, hogy két ugyanolyan vállzónája van a matrac két végén (fej-láb) így ez ilyen irányban akár forgatható is. Amennyiben ez egy hullámvágás (a Medical Concept matracok is ilyen hullámvágással készülnek) akkor a fentről "leeső" levágott anyag kuka, mert nem lehet semmire használni. Itt jön a spórolás. A hullámot úgy is lehet vágni, hogy horizontálisan inverzet vágunk. Ez így hülyén hangzik, de ez a legjobb kifejezés. Magyarul: elindul a kés a matracban pl. balról jobbra. Jön a matrac eleje, aztán a mélyebb vállzóna, aztán a matrac közepe, És itt a kés nem megint lefelé kezd el vágni, hanem az előzőleg már kivágott vállzóna mintáját FÖLFELÉ ívelve vágja. Ugye ebből SOHA nem lesz egy kényelmes vállzóna, mert keményebb lesz, mint a matrac bármely másik része, viszont ha így vágunk ketté egy habot, akkor a félbevágott anyag mindkét fele ugyanaz (a rossz) geometria, viszont mindkét fél felhasználható.

 

Annyit esetleg még érdemes eldönteni, hogy minden áron ragaszkodik-e az ember a memoryfoam vagy gélhab alapanyagokhoz, mert ha nem, akkor akár egy Signum HR INfinity vagy a HR Titanium mindenképpen egy nagyon versenyképes alternatíva lehet. Persze biztos, hogy más gyártónak, forgalmazónak is vannak ennél értelmesebb, ár-érték arányban versenyképesebb termékei.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: reimken (13485)
Korundos Creative Commons License 2019.10.06 -1 0 13487

 A korund betétesek nagyon jók !!

Attila2208 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 13486

Üdv! 

 

Érdeklődnék afelől hogy mi a véleményetek Revotica matracokról. Valóban nagyon jó áron kínálnak nagyon jó matracokat és érdemes lenne onnan vásárolni vagy inkább mellőzni kellene az üzletet. Esetleg valakinek valamilyen tapasztalata? 

reimken Creative Commons License 2019.10.05 0 0 13485

Üdv Mindenkinek!

 

Matracvásárlás előtt állok, és szeretném a segítségeteket kérni. Alsó háti gerincproblémám van, a testsúlyom 115kg, és 193 cm magas vagyok. Az stabil oldalfekvő pózhoz hasonló pozícióban szoktam aludni. Jelenleg 2 félkemény/kemény matrac között gondolkozom a 90*200as méretű matracok között, de azt se bánnám, ha ebben az árkategóriában valaki, aki sokkal több tapasztalattal rendelkezik matracok terén, más terméket/méretet javasol. Nyilván nekem kell kipróbálni mi az, ami a legmegfelelőbb a hátamnak, de tippeknek mindenképpen örülnék., hogy egyáltalán jó irányban keresgélek e.

A jelöltek:
http://bestdream.hu/cashmere-hd/

valamint

https://www.cardo.hu/termekeink/matracok/hideghab-matracok/sympathy-matrac

Az mondjuk eléggé zavaró, hogy a Cardo semmilyen objektív információt nem ad a matracáról, de ilyen matracon már volt lehetőségem feküdni, és sokkal jobb minőségű volt, mint a jelenlegi bonelrugós matracom, ami már igen csak csere érett.

Alváskultúra (X) 2019.10.04 0 0 13484

Szia,

 

igen-igen. Ezért fogjuk az összes matracot tesztelni egy átlagos ember méretű, alakú és 80 kg súlyú elemmel, süppedési mélységet fogunk mérni minden matracon és valószínű, hogy 10-es vagy 20-as skálán rendezzük majd el az összes terméket. Szeretnénk felhagyni ezzel a keményfélkeménykicsitkeményebbolyannemtúlkeménynemtúlpuhahogyisfogalmazzammegkeménység mértékegységgel. Nem annyira SI na:-)

 

 

Üdv,

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13483)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.04 0 0 13483

Egy ilyen labor jól hangzik, szerintem hosszútávon nagyon nem lenne rossz, ha a gyártók ilyen számokat is publikálnának.

 

A keménység/rugalmasság egy érdekes problémakörnek tűnik, mert különböző tömegű és termetű emberek olykor nagyon mást találnak lágynak/keménynek meg rugalmasnak/rugalmatlannak.

Előzmény: Alváskultúra (13482)
Alváskultúra (X) 2019.10.04 0 0 13482

Szia ÁsítóSárkány,

 

senki nem mondta, hogy könnyű matracot vásárolni és ezt még az is nehezíti, hogy ha az ember nem magának keres. Egyébként -nem túl nagy elánnal-, de építünk egy matrac laboratóriumot ahol olyan dolgokat tudunk majd tesztelni, hogy:

 

- tömegsűrűség

- rugó átmérő-vastagság

- légáteresztő képesség

- rugalmasság

- matrac keménysége egzakt számokkal kifejezve

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13481)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.03 0 0 13481

Köszönöm a gyors választ!

 

  a boltokat elég alaposan körbejártuk, különösen is a XIII. kerület érintett környékét...

 

  az eladók minket győzdködtek, nem direktben a gyermekeket, tipikusan nem azt mondták, amit marketingből a hasukba beszéltek. Olykor ellene is mondtak 1-1 javaslatnak (a lányom köszönte szépen, nem kért a vékonyabb lágy gyerekmatracból -- na arra tényleg próbálták rábeszélni)

 

  a saját korábbi hozzászólásom elején én látom a lányom életkorát, kilenc éves.

 

  az volt a megdöbbentő, hogy mennyire más keménységet kerestek ők ketten. Ez nyilván fejlődési, életkori dolog elsősorban (tömeg, magasság, miegymás). A szokásos babamatrac -> gyerekmatrac -> felnőttmatrac mentén egyelőre egyértelműen középen van, míg a nagyobbb már a felnőttmatrac határán.

  Tehát arra számítok, hogy a fiam is kb 1-2 év múlva, de legkésőbb 3 év múlva egészen más martacot fog komfortosnak találni mint most. A memóriahab ennek az áthidalására tűnik alkalmasnak. Talán ez a felvetés nem volt egyértelmű az előző hozzászólásomban?

  Nyilván a szellőzésben egy kompromisszum, eddigi utánaolvasásom alapján kb 4-5 centi magasságú nem gagyi memóriahab esetében elviselhető lehet még a szellőzés. De persze lehet hogy ez tévedés, ezt nem tudtam ellenőrizni. Ami a szellőzést illeti, elég nehéz végfelhasználóként jól látni a dolgot, mert egyelőre nincs mérve vagy akárcsak becslés alapján számszerűsíŧve a dolog (érdekes lenne kvantitatív légáteresztéssel találkozni a specifikációkban).

  (Ami a penész és a matracmag kapcsolatát illeti, a helyesen használt matracra igaz hogy elsősorban felületi jelenség. A korábbi, dobogón hosszú évekig lécezés nélkül használt matracra viszont nem feltétlenül -- helytelen körülmények közti használattal persze, hogy penészessé lehet tenni egy matrac magját is...).

  Természetesen elengedhetetlen, hogy alulról meglegyen a szellőzés... Anélkül meg miről beszélünk?

 

  Őszintén, próbálgattuk (az inkább alsó-középkategóriás) habmatracokat is.. Vannak kétoldalasak, de azok jellemzően félkemény/kemény oldalakkal rendelkeznek, nem pedig lágy-félkemény / félkemény oldallal (Ön esetleg tud ilyet?)

  Tehát úgy tűnik, alig van piaci igény arra amit mi keresnénk, és szimplán pechünk van, hogy most derült ki az allergia... ha ez nem lenne, mi se most akarnánk váltani.

 

  Innentől kezdve -- memóriahab és ismert egyéb alternatíva nélkül gondolkodva -- amennyire én látom, elindul a dominó: a fiunknak jobb egyegy lágyabb jól szellőző habmatracot vagy gyermekmatracot keresni, amit használ majd ki tudja, 1-2-3 esetleg 4-5 évig, jobb felkészülni arra, hogy viszonylag hamar jobb lehet cserélni. (Ezt akartam volna elkerülni). Innentől kezdve a dobogóágy történet is nehéz lesz, vagy a lányomnak is keresünk hasonló magasságú de félkemény habot (aztán legfeljebb továbbadja a fiamnak pár év múlva) vagy pedig jobb elfeljteni azt, hogy együtt alszanak a dobogón, és előrehozni az ágycserét (amit egyelőre nehéz lesz, szeretnek együtt aludni).

Előzmény: Alváskultúra (13478)
Alváskultúra (X) 2019.10.03 0 0 13480

Kedves Nyugger_19,

 

nem vagyok benne biztos, hogy egy bizonyos kor fölött és több évtizedes zsákrugós matrac használat után egy akkora komfort-ugrás, mint a Levital könnyen befogadható lenne. Lehet, hogy érdemesebb lenne inkább a zsákrugós matracok között keresgélni. Én talán nem a magasságra helyezném a legnagyobb hangsúlyt, sokkal inkább lenne fontos, hogy eltaláljuk a matrac keménységét, komfortját. Amennyiben ágyrácsok vagy ágydeszkák vannak a matrac alatt, úgy az esetleges magasságkülönbséget nagyon könnyen ki lehet egyenlíteni, amennyiben aktuális, úgy ezzel kapcsolatban is tudok majd segíteni. 

 

Lehet, hogy a trendek változtak, de minőségi, tartós terméket a megadott testsúlyra 23cm magasságban lehet, hogy nem lesz könnyű találni. Lágyabb matracok között 23 cm magasságban a Hilding Original Medicott jöhetne szóba, ugyanebből a márkából az Original Strong (kicsit feszesebb) már 25cm. 22-23cm körül szóba jöhetne még a Billerbeck Bahama Nova is, itt két különböző keménységi oldal áll rendelkezésre és inkább a feszesebb matracok közé tenném.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Nyugger_19 (13479)
Nyugger_19 Creative Commons License 2019.10.02 0 0 13479

Kedves László!

 

Egy franciaágyban két 90 cm-es matracot használunk. Az egyik matracot szeretnénk lecserélni. Mivel a másik matrac marad, a leendő matrac magassága kötött, 23 cm-nek kell lenni.

Eddig táskarugós matracunk volt, ami lágy/félkemény, és nagyon szerettük, de már 10+.

Sok imponáló leírást olvastam a LeVital matracokról, de nem találtam súlykorlátot. Mi a véleménye arról, h mennyire süllyed bele egy 120 kg-os ember? Mennyire könnyű felállni róla? Tudom, h mindez szubjektív, de sajnos személyesen nem tudom kipróbálni, mert nem találtam Debrecenben értékesítési pontot. 

Esetleg mást tudna ajánlani?

Köszönettel

Alváskultúra (X) 2019.10.02 0 0 13478

Szia ÁsítóSárkány,

 

azt hiszem elég nagy a zűrzavar az írásodban, így azt javasolnám, hogy egy-két dolgot próbáljunk meg tisztába tenni (persze nem szükséges megfogadni)

 

- a lányodról (lehet, hogy benéztem) nem derül ki, hogy hány éves

- ez lehet, hogy mindegy is, szerintem 15-16 éves kor alatt bármelyik gyereket meggyőzik bárhol, bármiről

- 4 gyerekem van, egyik soha kókusz vagy hagyományos memoryfoam matracon, nem tartom jónak (szerintem gyerekek esetében több a hátrány, mint az előny), minden gyerekem lágyabb matracon alszik

- az általad felsorolt matracok jelentős része a Matracguruban is kipróbálható, Rottex matracok esetében a Rottex mintabolt szerintem megoldás lehet, előtte telefon, hogy ki van-e állítva (Róbert Károly Krt). Amit nem találsz, arra érdemes ráguglizni. Gigamatrac, stb...

- lehet nyugodtan táskarugós, bár alacsonyabb árkategóriában a habmatracok szerintem többet tudnak, közép és felső kategóriában pedig miért ne lehetne zsákrugós? A világ legjobb matracai zsákrugósak, ami persze nem azt jelenti, hogy minden zsákrugós matrac a világ legjobb matraca:-) (csak ha lehet NE memoryfoam réteggel)

- noname matracokat talán tényleg érdemes kihagyni

- penész szempontból tök mindegy, hogy mi a matrac belseje, hiszen a penész leginkább egy felületi jelenség (ha nem ultra nedves a lakás, de akkor a penész a sarkokban is állandó vendég már). Ahol megjelenhet az leginkább a matrac huzata, max a matracmag legfelső régiója. Tekintettel, hogy a hagyományos emlékezőhabok légáteresztése, szellőzése, felmelegedésre való hajlama a létező egyik legrosszabb érték az alapanyagok között, így megint csak értetlenül állok a memoryfoam pussolása előtt (persze ti tudjátok)

- ebben az esetben én a fedőmatracot is skippelném, indokolatlan pénzkidobás lesz, valamelyik ágy alatt fog kikötni egy melegebb nyári éjszaka után...

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

 

 

Előzmény: ÁsítóSárkány (13477)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.02 0 0 13477

Érdekes matracvásárlási dilemma előtt állunk -- tömören: inkább lágy felé hajló félkemény táskarugós és memóriás matracot keresünk, 2x 80x200 méretben. Nehéz ilyet találni próbálni... Mindenféle tanácsot, ha hülyeséget írtam volna, korrekciót üdvözlök -- de tévedés esetén tessék meg is győzni érvekkel :)

 

Tömören az alaphelyzet, milyen döntéseket hoztunk és miért:

Adott egy 7 1/2 éves fiú, akiről (pár ételallergia gyanűja után) kiderült, hogy allergiás a penészre, meg egy 9 éves lány.

Adott egy a ház előző tulajától örökölt habmatrac amire eddig nem panaszkodtak, de alighanem elég régi és mellesleg dobogón volt hosszú ideig ágylécek nélkül. Adott egy kb 160x190 dobogó amit ágyléccel használnánk még pár évig, amíg újra nem osztjuk a szobákat. Adott: örökölt ágyak 80x200-as matracokkal a jövőre.

Döntés: a korábbi matrac kuka. Gyerkőcöket elvisszük pár körre próbálni, derüljön ki mit keresnek, 80x200 méretet nézünk.

 

Gyors utánanézés márkának, technológiáknak.

Döntés: elsősorban matracboltot nézünk, + összehasonlítás kedvéért IKEA.

 

Tényleges körbenézés.

Konklúzió:

Lányom leginkább az 1-5/1-6 skálán a 4 körüli félkemény matracokat kedveli, és a táskarugósak viszik nála a prímet. A 3-as is jó ha a felső réteg memóriahab.

Fiam valamivel lágyabb, kb 3-as, esetleg 4 alá keménységű matracokat kedveli, és nagyon nagy memóriahab fan.
Ilyenből táskarugós alig próbálható, de az eddig egyértelmű kedvenc az Isbir Moon Soft (nem lehet visszatartani a bemutatótermekben, hogy ki ne próbáljon egy csomót).

IKEA: a legtöbb matrac felejtős, 120ezer felett ott nem néztem, a maradékból kb. a HÖVAG a futott még kategória...

 

Beszélgetés az eladókkal, több boltban. Annyian mondják, hogy a táskarugó nem való ennek a korosztálynak, hogy majdnem elhittem, de aztán utánaolvasva a neten, elsősorban angol oldalakon majd 1-2 magyar oldalon, no meg évekkel ezelőttről itt a fórumon találtak alapján efelől elkezdtem kételkedni.

Rákérdeztem az utolsó két helyen... Következtetés: általában a rugósakat nem ajánlják. Alighanem általánosítás az epeda és Bonell rugózatról, ami nekem sem jutna eszembe a gyenge formakövetés miatt... ettől még épp a táskarugós mehetne.
Ja meg a keménymatrac és kókuszmánia is visszaköszön... A dolgot a babamatracoknál, 2-3 éves korig még értem, 4-5 kortól felfele kevésbé: akkor már nincs hirtelen csecsemőhalál se, szaladgálnak is bőven, talán a kisebb súly és nagyobb fajlagos felület alapján épp a lágyabb matrac lenne logikus (ahogy az angolszászok ajánlásaiban vissza is köszön).

 

Kis gondolkodás után: alighanem a lányom érzi, mi a jó. Ráadásul a penész kapcsán a táskarugónál nehéz jobbat találni. A kókuszt azzal reklámozzák, hogy jól szellőzik, de felmerült bennem az a kérdés, hogy a latexszel kombinálva ez mennyire marad igaz.

Nem tudom, honnan derül ki hogy az itt-ott megtalálható 1 centis kókuszrétegek latexszel mennyire vannak kezelve és milyen légrés marad...

 

Rövid fejszámolás: a fiamnak esetleg egy viszonylag olcsóbb lágy-kemény vákuummatrac kihúz pár évet mielőtt túl puhának találja... de fajlagos (éves) költségre nem éri meg. Hála Istennek nem kell a pillanatnyi büdzsével komoly kompromisszumokat kötni. Hosszútávon alighanem jobban megéri egyből egy jót, ami tartósabb is.

 

Fiamra is való tekintettel a legjobb kombináció a táskarugó-memóriahab kombináció lenne -- akár ugyanolyan matrac mehetne kettőjüjnek akkor.

 

Itt jegyzem meg, hogy a gyerekeket nem tudtuk visszatartani, elég sok mindent kipróbáltak azon a néhány helyen, ahol jártunk.

Találtunk olyat, ami mindenben megfelel, kivéve az árát. A mostani dilemma jelentős részben arról szól, hogy mennyire tudunk 2 x 119900 Ft alá menni árban)

 

Az egyik legígéretesebb, nem túl drága matrac az Rottex TR-MF. Kár, hogy sehol nem lehet próbálni és nincs elégedettségi garancia rá sehol, keresve sem. Elvileg a távollévők közti szerződés működhet, amíg ki nem csomagoljuk a matracot (egy fél órás próba megvalósítható), de akkor a visszaszállítás az én kockázatom. Így ez most felejtős, amíg valahol rá nem bukkanok próbálhatóan vagy elégedettégi garanciával.

 

A webről az alábbi matracok tűnnek érdekesnek még:

  • Ceriflex Pocket Exclusive -- az ára vonzó elsősorban. Ceriflex-szel nem volt még tapasztalatunk, próba hátra van még, ha megtalálom valahol
  • Gumotex Eliza / Vanessa az előbbi memory, de feszesebbnek írják, az utóbbi viscolatex meg lehet hogy túl ruganyos lesz
    (ezt még talán nem lesz gond próbálni, első körben nem néztük -- leírás alapján nem teljesen meggyőző, túl van a tervezett büdzsén)
  • Hilding Individuality Multi Medium S/M -- eddig ebből is csak keményet vagy csak keményebb hasonlót (Select Multi pl.) tudtam próbálni, és már ez is túl a büdzsén
  • SwissTech 3D [Premium] -- nagyon ígéretes, kár, hogy csak Hard változatban tudtuk próbálni eddig. már elég drága sajnos.
  • Isbir Moon Soft, ha az olcsóbbak nem válnának be, a fiam kedvence eddig, a magas ára szól ellene.

  vagy esetleg megpróbálom lebeszélni a feleségem a fedőmatraccal kapcsolatos vétójáról, a Hilding Family Cube egy 4 centis memória fedőmatraccal nem tűnik hülyeségnek...

 

  Ha valakinek van tapasztalata a fentiekkel, esetleg tudja, hol lehet próbálni ezeket (ideálisan Budapesten vagy környékén) azt nagyon megköszönném...

 

  ha drágább matracot is vásárolok a fiamnak, az lenne a cél, hogy jól tudjuk a dobogón kombinálni egy gazdaságosabbal a lányomnak (pl. Rottex TR-EX Evolution vagy Rottex TR-18 Evolution). Nem szeretnénk nagy magasságbeli eltérést, tehát a kb 24-28 centi magasságban gondolkodnék drága matracban.

 

(egy sor matrac viszonylag no-namenek tűnik: Pocket Bello Soft, Revotica Tokyo stb.) amelyek kipróbálása után nem kezdtem el kajtatni)

Alváskultúra (X) 2019.09.30 0 0 13476

Kedves István,

 

a Zafír ágy oldalelem magassága ca. 37cm. Ebben süllyed a matrac ca. 5cm-t. Az eredmény kb.: 37-5+25. Ágyrácsot megtudakolom holnap, szerintem az ágyak zöme nem felel meg ennek a kritériumnak. Persze kérhetnének aranyozott ezüst léceket is. Ami inkább izgi, hogy a fejvégből nem sok fog látszani, hiszen nem egy magas fejvég a maga ca. 70 centijével...

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Házas Ember (13475)
Házas Ember Creative Commons License 2019.09.30 0 0 13475

Kedves László!

 

Érdeklődöm, hogy az Önök által forgalmazott Zafír beépített rugós ágyneműtartós ágykeret vajon megfelelő lenne-e egy Konfor Efidel női/férfi oldalas matrachoz.

 

A kérdés egyrészt arra vonatkozik, hogy az ágyban lévő ágyrács megfelel-e a Konfor matracnál leírt garanciális feltételnek, miszerint az ágyrács lécei között nem lehet 40 mm-nél nagyobb távolság.

 

Másrészt az a kérdés, hogy ebből az ágykeretből a 25 cm magas Konfor Efidel matrac mennyire emelkedik ki a fa keret fölé (van-e legalább 5-8 cm magasságkülönbség), illetve az ágyrácsra behelyezve a matrac felső szintje (terhelés nélkül) milyen magasan van a föld felett.

 

Köszönettel: István

Előzmény: Alváskultúra (13474)
Alváskultúra (X) 2019.09.28 0 0 13474

Kedves Borzosland,

 

szerintem nem is a matraccal lenne a gond, sokkal inkább a súlykülönbséggel. Ennyire eltérő testsúlyok esetén eléggé indokolt lenne, hogy a matrac vagy két olyan matracból álljon, ami azonos magasság mellett két különböző keménységi oldallal bír vagyolyan terméket kellene választani- akár a zsákrugós matracok között-, amely két különböző keménységű félből áll. Ilyen termékeket akár még alacsonyabb árkategóriában is megbízható minőségben lehet találni, szóba jöhet többek között a LifeSleep You&Me zsákrugós matrac terméke is.

 

Amúgy pedig tényleg szép számmal állnak rendelkezésre különböző alapanyagokból is úgy nevezett papa-mama matracok.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Borzosland (13473)
Borzosland Creative Commons License 2019.09.27 0 0 13473

Üdvözlöm!

 

Szeretnék érdeklődni, ez a matrac jó e?

 

70 és 120kg és persze külön https://www.gigamatrac.hu/matracok/zsakrugos-matracok/elegance-allegro-luxus-zsakrugos-

 

esetleg ilyen félkemény rugós milyen lehetne még?

_László_ Creative Commons License 2019.09.27 0 0 13472

Köszönöm szépen!

Az ERŐ vezeti majd a döntésemet :)!

Előzmény: Alváskultúra (13470)
Sfakutya Creative Commons License 2019.09.26 0 0 13471
Na ma este ugy fogok lefeküdni, hogy azt képzelem hogy felhőre fekszem es holnap reggel megírom, hogy hogy aludtam:)
Előzmény: _László_ (13469)
Alváskultúra (X) 2019.09.26 0 0 13470

Szia László,

 

szerintem ca. a mindent tudás birtokában vagy:-)

 

Szerencsés választást!

 

Üdvözlettel,

 

Pálinkás László

Előzmény: _László_ (13468)
_László_ Creative Commons License 2019.09.26 0 0 13469

A legfontosabb az, hogy elmúltak a fájdalmaid!
Szóval a "túl mélyre süllyedek" érzés nem akar köddé válni. Az jutott eszembe, h. esetleg ez az érzés akkor tűnhetne el, ha úgy állnál hozzá, fókuszáltan, h. te igazából lebegsz, a teljesen kiegyenlített és szétosztott nyomásfelületekkel csak felveszed a legtermészetesebb tartást. Nem véletlenül Levital a neve :)!
Nekem a felülés nem tűnt nehézkesnek, sokkal inkább (a dinamikájából kifolyólag) játékosnak, érdekesnek :).
Viszont a minden forgásnál felébredés az gáz! Ideális esetben úgy képzelném, h. úgy kellene aludni, mintha a mennyországban felhőkön szenderegnénk, amibe nem nagyon fér bele forgolódásos felébredgetés. Nekem a forgolódás csak mostanában alakult ki, miután a matracom egyre jobban megadja magát.
Elvileg akkor mozdít meg erőteljesebben az agy, ha nem tetszik neki valami kialakult nyomásviszony, vagy vérellátási probléma. Vagy ha rosszat álmodsz :).

Előzmény: Sfakutya (13466)
_László_ Creative Commons License 2019.09.26 0 0 13468

1-2 generációba beletelik, mire egy lemaradásban lévő terület felzárkózik, ráadásul kifinomulttá is válik, ez sajnos tényleg ilyen lassú folyamat.

 

A Levitálnál nekem egyébként azért van az a konkrét félelmem, h. esetleg orvosi szempontból (tehát nem az én szubjektív mércém szerint) túl puha lehet, mert három ponton is kis problémát tapasztaltam.

 

Próbakor úgy éreztem, h. a törzsemet jobban beleengedi, mint a vállaimat, így azok mintha kicsit V alak szerűen kilógnának az egyenes síkból (Ez vajon jó így? Rá lehet fogni, ez így komfortosabb és ellazít?), ill. az említett medence táji erősebb beleengedést éreztem még (ezt Sfakutya is írta, h ott nagyon besüllyed!), plusz mintha oldalt fekve is egy kicsit egyenetlen gerincvonal alakult volna ki (ez utóbbi nem biztos!) a medencetáji mélyebb beengedés miatt, ez pedig mind a "túl puhaság" tipikus ismertetőjegyei.
Pedig teljesen átlagos testsúlyom/alkatom van.


Ezért állok értetlenül a dolog előtt. Ha csak az egyik tünet lenne, akkor azt meg tudnám indokolni az utolsó hszemben félkövérrel szedett gondolatmenettel, de ez a három így együtt már elbizonytalanít.
Pedig nagyon tetszik az egész koncepció és szeretném a magyar innovációt is támogatni, látom, h. nagyon sok munka volt benne!
Lehet, h. kár ennyit gondolkodni rajta, az a lényeg, ami Sfakutya összbenyomása is: it just works :D!
Plusz ott van a próbahónap, azalatt kiderül, h. beválik-e.

Előzmény: Alváskultúra (13465)
Alváskultúra (X) 2019.09.24 0 0 13467

Szia Sfakutya,

 

egy apró kis jó tanács. A porckorongok egész éjszaka pihennek. Ez a dolguk. Regenerálódnak, térfogatnövekednek, felkészülnek a következő napi próbatételre. Annál rosszabat nehéz tenni velük reggel, mint amikor hanyatt fekvésből felül az ember. Lehet, hogy kicsit nyominak tűnik, de egy kicsi gyakorlással lehet elegánsan is csinálni:-)

 

- az ágy széle felé oldalra fordulunk

- oldalra ülünk fel

- ezzel egy időben mennek a lábak a földre

 

(az eleje tényleg nyomi, de maga a felülési folyamat jól látható)

 

https://www.youtube.com/watch?v=DvEsVYXwFV0

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Sfakutya (13466)
Sfakutya Creative Commons License 2019.09.24 0 0 13466

Egy hónap használat után is jó a derekam, nem fáj!!!!

Ennek ellenére még mindig úgy érzem, amikor lefekszem, hogy nagyon besűlyed a fenekem. De biztos ez a jó, hiszen tényleg elmúlt a derékfájásom.

Amikor viszont felkelek és a két kezemre támaszkodva felülök, olyankor mindig érzem, hogy szinte elsűlyed a kezem a matracban és sokkal nehezebb feltápászkodni erről a matracról, mint a keményről.

És egy hónap után is felébredek minden forgásnál.

De még most is azt mondom, hogy jó:)

Előzmény: _László_ (13462)
Alváskultúra (X) 2019.09.24 0 0 13465

Szia László,

 

alapvetően szerintem sikerült átadni. Ahogyan az egész világ változik, változnak a vásárlási szokások, a vásárlási kultúra és ezzel együtt az alváskultúra is. Ha nem is gyorsan, de folyamatosan és talán a következő orvos generációval már odáig is eljutunk (behozva egy ca. 50 éves lemaradást), hogy hát- vagy derékfájásnál mmajd nem a padlót javasolják; tartós állapotmegőrzésre pedig nem a leghető legkeményebb alvóalkalmatopsságokat.

 

Köszi a visszajelzést.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: _László_ (13464)
_László_ Creative Commons License 2019.09.23 0 1 13464

Itt van a kezemben az ajánlat, 208k-ért már odaadják a 2db 90x200-as matracot. Amit elfelejtettem, hogy egy 8k-s éves klubtagságit is ki kell váltani hozzá, de 216k-nál megáll a számláló. Így még mindig igaz az állításom :).
Néha kiírnak 20% engedményt az oldalukra, néha nem, de elvileg mindig meg lehet kapni ezen a nyomottabb áron.
A matracok a legtöbb helyen az év felében, 80%-ában "akciósak", én ezt nevezném a normál árnak, a "normál" árakat pedig emelt árnak.

 

Viszont ha igaz lehet, amit a Sfakutya-nak intézett hszem középső bekezdésében írtam, akkor ezt érdemes lehetne  reklámkampányokban, vagy legalább blogbejegyzésekben kidomborítani (ha ez már megtörtént, akkor elnézést :).


Nagyon könnyen el lehet riadni pl. a Levitaltól csak azért, mert esetleg "túl tökéletesen" működik, és a teljes testre egyenletesen szétosztott nyomáspontjait az ember nem tudja jól behatárolható módon megfelelő tartásként érzékelni, míg a feszesebb matracoknál gyorsan jön az egyértelmű érzéki visszacsatolás: ez megtart, hiszen egy elkülönültebb területről erőteljesebb nyomásérzet alakul ki.


Nem tudom, h. sikerült-e átadnom, de ez a megértés kulcsmomentum lehet a vásárlási döntéseknél. Tulajdonképpen egy a beidegződéseknek és az érzéki visszacsatolásoknak valamelyest ellentmondó döntést kell meghozni, ezt pedig csak akkor lehet, ha megvan a biztos tudásom, ami támogat ebben.

És bár a szubjektivitást ebben a témában sosem zárhatjuk ki teljesen, lehetséges, h. az egyenletesen szétosztott nyomáspontok akár számottevően egészségesebb (és kényelmesebb) alvást tesznek lehetővé, akkor pedig kár lenne a nagyérdeműnek lemaradnia erről, csak azért, mert nem elég széleskörű a tudásuk, ill. téves beidegződések mentén operálnak.

 

Bocs, h. ennyire belementem, de ha valakit, akkor téged biztosan érdekelnek a Levital eladhatóságának fontos, mélypszichológiai pontjai :).

Előzmény: Alváskultúra (13463)
Alváskultúra (X) 2019.09.23 0 0 13463

Szia László,

 

...árban picivel olcsóbb, mint a Levital (kb. egy szint)

 

egy aprócska kiigazítás:

 

- 90*200 Levital Perfect Sense 109900

- 90*200 Dormeo Air+ Comfort: 139900

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: _László_ (13461)
_László_ Creative Commons License 2019.09.23 0 0 13462

Szia Sfakutya!

 

Igen, pontosan ezt érzem én is, hogy csípőnél mintha nagyon mélyen beengedne. Ez lehet, h. csak 3-5 cm, de a megszokottak után nagyon furcsa. El tudnám képzelni, hogy egyenletesebb, és teljesebb, körülölelő megtartást tud adni, és ezért olyan, mintha a semmiben levitálnál :)!

 

A feszesebb matracoknál sejtésem szerint definitívebb, kisebb felületre összpontosuló nyomáspontok lehetnek, ezáltal könnyen érzékelhető visszacsatolást adva, itt pedig lehet, h. eloszlik a teljes testfelületre a nyomás és ezért érződik úgy, mintha "nem tartana". Kb. ezt tudtam kisütni.

 

Az örvendetes, h. a fájásaid szépen elmúltak!
Viszont egy hónap használat után még mindig nem akklimatizálódtál annyira, h. természetesnek érződjön, és eltűnjön a "kissé túl puha" érzés? Én abban bíztam, h. ennyi használat után már olyan lenne, mintha az anyaméhben jönne álom a szememre :).

Előzmény: Sfakutya (13460)
_László_ Creative Commons License 2019.09.23 0 0 13461

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!


Az első bekezdésed tartalmazta a számomra igazán releváns infót, hiszen a Levital technológiai tökéletességével eddig is tisztában voltam. Gratulálok ahhoz, hogy a Recticelnél is elismerték a munkátokat!

 

Tehát a kérdéseimre igen a válasz. A mélyebb süppedés ellenére meg kell, h. tudjon tartani, ergo nem kell attól félnem, h. ortopédiai szempontból problémás lesz. Próba során hiába fókuszáltam, nem tudtam megmondani, h. a gerincem a megfelelő ívet veszi-e fel, hiszen néhány cm különbség választja el a jót a rossztól. Az Allegro-n pl. azonnal és egyértelműen érzem, h. ez rendben van.
Komfort szempontjából bőven el tudom képzelni, h. az eddigi "katonásabb" élménynél megszokás után esetleg sokkal jobban tudnám szeretni a süppedősebbet :)! Ezt csak a tartós használat mutatná meg.

 

Persze egy átlagos súlyú emberre a jó minőségű megtartást elvileg minden matracnak tudnia kellene, és ez még sincs így. Mint te is írtad régebben, pl. egy 50 és 70 kg-os pár esetében már megtörténhet, hogy különbséget kell tenni ilyen szempontból is. A különböző komfort igényeket még megérteném, de az ortopédiai alapfunkciót mindkét (átlagosnak mondható) testsúlyra tudnia kellene bármely matracnak, emellett mégis vannak, akik pl. Relaxx dual medium mellett hátfájással ébrednek. Ez az amit nem tudok felfogni.

 

Ha már a Dormeot említetted, szerintem pl. a Dormeo Air+ Comfort egy igencsak szuper matrac, 27 cm, és a masszív táskarugók felett ott vannak az Octaspring fantázianevű habrugók, egyedüli probléma talán, h. a közreölelő habrétegek Ecocell habból vannak kialakítva, amiről nem tudni semmit, de látatlanban legalább 32 kg/m3-es sűrűségre tippelem, az már majdnem 35 :). Ezt a matracukat simán beleraknám az innovatív kategóriába, 15 év gari, árban picivel olcsóbb, mint a Levital (kb. egy szint), bár komfort szempontjából a feszesebb vonalat képviseli.

 

Ha a Levital mellett döntök majd, akkor a vásárlás után egy hónappal jelentkezni fogok a sztori végkicsengésével :).

Előzmény: Alváskultúra (13459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!