ez itt egy kicsit off, de:
megjártad az egész környéket?
ha nem, esetleg tudom ajánlani a Sasfészek-túrát, a Jennerbahnt a Jenner-csúcsra, a sóbányát Berchtesgadenben, a Königseet és a St Bartolomäból induló, a gleccserhez vezető túrát.
leírhatatlanok voltak mind egytől egyig.
ezúton szeretném megköszönni az ittenieknek eme ajánlatot.
A Dachsteinen kívül mindenhez, amit ajánlottam csak benzin kell, az sem nagy távolságra. Aki viszont Salzburgban van, annak valszeg az a +2-3000Ft nem okoz problémát.
A Dachstein árakról most nem tudok pontos árakat, mert én régebben voltam ott, de szerintem azok sem olyan lehetetlen összegek, bár tény, hogy magyar átlagkörülmények közt ütősnek számíthatnak. Ettől mondjuk még nem árt, ha tudja az ember, hogy van ott ilyen lehetőség is.
A Wolfgagsee valóban gyönyörű, nekem is a kedvencem, De ezen kívül bármelyik a környéken levő tó szép, így a Traunsee, vagy a Hallstatti-tó. Itt van egy gyönyörű jégbarlang. Ha érdekel egy gleccser fel lehet menni a Dachsteinre is. Fel lehet valameddig menni ezen az oldalon is, de a másik oldalról (Schladming felől) érdekesebb (Südwand). Ezen kívül én még megnézném Bad Ischl-t, valamint átmennék Németországba Berchtesgadenbe.
mondjatok lécci egynapos túraútvonalakat salzburg környékén, amit esetleg hóban is le lehet gyalogolni!
valamint hogy fogadják ilyen helyeken a kutyákat?!
a parkok területére be lehet vinni őket?
Egy héttel ezelőtt, szeptember 19-én adott utoljára életjelet magáról az a szombathelyi hegymászó, akit jelenleg is keresnek a hegyimentők a karintiai Alpokban. A fiatalember előző nap érkezett vonattal érkezett Mallnitzba, hogy Ankogel és Hochalmspitze környékén túrázzon. Pont akkor állt be a rossz idő, hatalmas köd keletkezett, valószínűleg ezért kellett megváltoztatnia az eredetileg tervezett útvonalat - mondta az [origo]-nak Nagy Sándor, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, aki szerint az eltelt egy hét nem jelenti azt, hogy fel kell adni a reményt.
Az osztrák hatóságok vasárnap beszüntették annak a magyar hegymászónak a keresését, aki szeptember 19-én tűnt el a karintiai Alpokban. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a 28 éves szombathelyi férfi egy gleccserszakadékba zuhant. A hatóságok nem tervezik, hogy felújítsák a keresést.
Kis villámtúra volt, 3 nap, de megérte. Annyit gyalogoltunk, mint itthon egy hét alatt. És főleg fölfelé, meg lefelé. Terveztünk egy libegőt is, de azt mondták ne induljunk el, mert fenn már hófúvás van, és -4 fok. (ez 2500 m környékén lett volna)
A Grossglockner sikerült viszonylag tiszta időben látni.
Én is megérkeztem Ausztriából, ahol nagyon jól éreztem magam. Köszönöm mindenkinek a sok információt az időjárással, költségekkel stb.. kapcsolatban! Mindnek egytől egyig hasznát vettem.
Fotókkal majd én is jelentkezem.
Grognard:
Szóval Kals-ban voltál! Milyen volt? Hány napot töltöttél ott? Mit néztetek meg?
A kép feltöltéshez útmutató:
Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb lehetőség, ha a www.Webshots.com-ra teszed fel a képeket.
tehát a jobb felső sarokban van a SIGN UP. Kitöltöd és egy perc sem kell és kezdheted feltölteni a képeket, hogyan...? Regisztráció után kattints a bal oldal tetején lévő webshots feliratra...a főoldalra kerülsz... válaszd a MY PHOTOS fület... CREATE NEW ALBUM opció... majd ha megvan (ki ne pipáld a private opciót :-)) akkor... ADD PHOTOS... kitallózod (megkeresed a cd-n vagy a gépen, ahova mentetted) és már nyomhatod is az feltöltés gombot. Közben adhatsz nevet a képnek meg leírást és kész mi meg fél óra elteltével láthatjuk. 24 kép fér 1 albumba, tehát ha betelt, akkor csinálj új albumot, azt hiszem 10et lehet 1 felhasználónévvel.
Végül pedig megadod az albumod linkjét itt, a fórumban. Sok sikert!
Most jöttem vissza Kals am Grossglocknerből. Ha valaki megmondja, hogy kell képeket felrakni, (akár emailben is) szívesen bemutatok néhányat.
Nagyon jó volt, csak néha kicsit fárasztó...
A turista magazin legutolso szamaban van egy cikk a Schneebergrol es egy masik egy ottani menedekhazrol a Fischerhutterol, amit evek ota egy magyar par uzemeltet. Erdemes elolvasni.
Nehány evvel ezelott, oktober kozepen jartunk a Schneebergnel.
Egy napos turat terveztunk.
Hajnalban indultunk Sarvarrol .
reggel elertuk a kis vasut elso jaratat,Puchbergben szepen sutott a nap.
A vegallomason eros szel es havas eso fogadott, igy nem sokat lattunk es az elso jarattal lejottunk.
Sajnos azota sem sikerult ujra eljutni oda.
Azota (sajnos) mar modern vasuttal lehet fol menni, a regi ritkabban jar.
Egy Schneeberget ismerek Also-Ausztriaban van, Becsujhelytol kb. 30 km-re, szoval egesz kozel a magyar hatarhoz. Egy fogaskereku vasuttal is fel lehet menni a hegyre. Persze nem egeszen a csucsig, a hegyi vegallomastol szep kulonbozo nehezsegu turat lehet tenni. A hegyen tobb kellemes menedekhaz is van. A fogaskereku egyebkent Europa legregebbi ilyen vasutja. Puchbergbol indul, ez egy szep kisvaros, szep to, marcipan muzeum.
Az az igazsag, hogy nem emlekszem, csak arra, hogy draga volt, de megerte. Meg hogy osszemerheto volt a tobbi hegyi kirandulas (pl. libego, drotkotel vasut) araval.
Viszont errol eszembe jutott meg egy szep hely arrafele: Zugspitze, ez a csucs pont az osztrak-nemet hataron van, es egyben Nemetorszag legmagasabb csucsa. Erdekes, hogy a csucson van egy szabalyos hatarallomas az EU elotti idokbol, amit persze most mar nem hasznalnak. Drotkotel vasuttal lehet felmenni, es a nemet oldalrol van egy szep keskenynyomkozu vonat is. (Innen a csucs neve is.)
Innen - szinten a nemet oldalon kb. 15 km. a Lindenhof-i kastely, ami 2. Lajos egyik kastelya, es kis ekszerdoboz, gyonyoru egy szemelyes kastely - szo szerint - a maganyos es elegge kulonc kiraly egyik kedvenc helye. Szep park, japan teahazzal, barlangszinhazzal. A 19-20. szazad fordulojan epult, korabeli hugh tech, pl villanyvilagitas, elektromos felvono, ilyenek. A kiraly lelkivilagat tukrozi pl. az ebedlo, ahol az - egy szemelyes - asztalt egy felvonoval le lehet engedni a pincebe, ott a szolgak megteritettek es felhuztak az ebedlobe, igy a kiraly meg veluk sem talalkozott.
Ez igy egyutt egy szep 1 napos kirandulas, ha ember szallasa valahol Zell am See kornyeken van.
Egyre gyakrabban kerulnek elo a kozep ausztriai helyek. Az egyik kedzencemet viszont hiaba keresem. Kaprun. Itt volt nehany eve egy nagy tuz a foldalatti sikloban, majdnem mindenki meghallt aki a kigyulladt vonatban volt. Errol aszomoru esemenyrol biztosan mindenki hallott. Nem is ezt akarom ajanlani.
Kaprun felett a volgy vegebol indulo busszal kozelitheto meg a vizieromu. (Magankocsival nem lehet odamenni, azt az ingyenes parkolohazban kell hagyni.) Mar maga az ut is fantasztikus. A busz visz kb. 5 km-t, majd at kell szallni egy hatalas felvonoba, amivel szabalyosan felhuznak a hegyen. Ennek meretei lenyugozoek, a duzzasztogat epitesekor hasznaltak, kb 100 ember fer bele, nyitott, a kilatas pazar. A felso "vegallomastol" indul egy ujabb busz, ami elvisz a duzzasztohoz. Ez egy lelegzet elellito szerpentin, a soforok pedig igen sportos stilusban haladnak. Tenyleg csak eros idegzetueknek valo, de a taj gyonyoru. Itt mar majdnem 2000 meter magasn van az ember. Lehet innet turazni, muszaki erdeklodesu emberek belulrol is megnezhetik az eromuvet, vagy csak meginni egy sort a teraszon, csonakazni a tavon. Furdeni nem, de az augusztusban is plusz 2 fok koruli viz miatt ez nem igazan baj.
Azert is erdemes megnezni, hogy lassuk, hogyan kell egy ilyen hatalmas muszaki letesitmenyt ugy megcsinalni, hogy az eredmeny esztetikus, sot egyenesen szep legyen, a termeszetet pedig szinte teljesen helyreallitani.
Heiligenblut, Grossglockner.
Kedvenc helyem, már voltam egy párszor az Hochalpenstrassen.
Mormotát is etettem már a kilátó alatt, volt, hogy olyan bátrak voltak az emberrel szemben, hogy szinte a kézből vették el a kaját!
Meg is látszik rajtuk, hogy sokat esznek, némelyik igen dundi.
De imádom őket, aranyos állatok nagyon.
Nekünk szerencsénk volt, mert végig jó idő volt,
sőt kifejezetten meleg.
Az Edelweiss-on kicsit fújt a szel es a jó idő ellenére már hűvös volt du 6 felé.
A kanyarok még csak csak elmennek, de a több km es lejtős út!? ( talán több mint 14 km)
A vadaspark parkolojában amikor megálltunk lehetett érezni a fék szagot.( A vadasparktol többet vártam). Mi csak ezutan indultunk a strassera.
Fölfelé menet több helyen megálltunk nézelődi,az egyik parkoloban egy Ford lakóautónak az összes disztárcsája le volt szedve , várták hogy lehuljenek a kerekek.
Lefelé vannak táblák: figyelmeztetés hogy ellenorizze a feket. Ezt nem ertem azota sem mert ha nem jo a fekem akkor mar reg a szakadekban lennek.
Kiscipő irta a gleccservasút oda-vissza 7E, egy útra 4E (és akkor lent alszol a jégen?)
Mi gyalog mentünk le és föl , nem olyan vészes .
"Van tipped, hogy mivel tudom kiemelni az ég kékjét? (valami UV, vagy polárszűrőt emlegettek anno a tanfolyamon)(nekem egy tükörreflexes gépem van - nem digit)"
Az UV szűrő a jó, de ezt használhatod még víz, üveg, stb. fényképezésére is. Ui. a csillogást kiküszöböli, de lehetőleg 200 ASA alatti filmet ne használj, ehhez a szűrőhöz.
Kedves Bejjus, örülök, ha tetszenek a képek. Mi egy 2,8 megapixeles Olympus kompakt digitális géppel mentünk, csináltunk napi 200 képet maximális felbontásban (amit a neten látsz, az már jelentősen kicsinyítve van), és vittünk egy notebook-ot is, ahová esténként áttöltöttük a képeket. Kis feleségem most válogatja, hogy melyekből legyen papírkép is. A filmes tükörrefissel szerintem szuper képeket fogsz csinálni, de a szűrőkhöz sajnos nem értek. Most megnéztem a saját képeinken, az ég tényleg szép kék, szerintem szűrő nélkül is szép, sőt, amikor kis tavat fotóztunk fentről, hegytetőről, a vízben nagyon visszatükröződött a kék ég, pedig élőben nem is látszott kéknek az a tó, csak utólag, a képen.
Pami2002:
Sajnálom, hogy rossz időt fogtatok ki a Grossglockneren. Én is tartok ettől. Annál is inkább, mert -noha nagy Ausztria járók vagyunk- erre a környékre még sosem jutottunk el és már régóta szeretném látni.
kiscipő:
Nézem, nézem a sok csodaszép fotót! Milyen gépet használtál? Van tipped, hogy mivel tudom kiemelni az ég kékjét? (valami UV, vagy polárszűrőt emlegettek anno a tanfolyamon)(nekem egy tükörreflexes gépem van - nem digit)
Grognard:
Örülök.: ) Ja igen, az alap website a www.farmholidays.com, ez egész Ausztriát befogja, amit irtam, ugye az az egyik alsite-ja..
Ugyan nincs kozvetlenul a Shcneeberg mellett, de tul messze sincs: Baden mellett az erdoben van a Rudolfshof nevu vendeghaz, 3 db 2 agyas szobaja van, 24 euro fejenkent, prima konyha, szep kornyezet.
A krimmli vízesés Zell am See-től nyugatra kb. 30 km-re fekszik, természetesen Krimml mellett:-))
http://www.wasserfaelle-krimml.at/
A klammoknál a víz (patak) jó sok idő alatt függőlegesen kettévág, áttör egy hegyet, és te végigmész a szurdokon, és nagyon sok szépet látsz ott:-)) Vannak fenn képek a klammokról is..
Az a helyzet, hogy nem Gabinak hívnak, és szerintem eszembe sem juthatott gabiként regisztrálni magam, de lassan megszokom az új nevemet.
Bejjus: amennyiben hazafelé Salzburg felé gyüttök, akkor nagy hiba volna St.Wolfgangot (50 km Salzburgtól, nem az autópályán) kihagyni!! és mondjuk én akkor az autópályára Traunkirchen érintésével mennék vissza jól
Mi is fenn voltunk a Grossglockneren.
Sajnos pont azon a napon lett rossz az idő. Az Edelweiss-on semmit nem láttunk, mert teljesen beborított minket egy felhő. :(
Felkészítettek minket a sok kanyarra, meg lejtőre, emelkedőre, de azt hiszem valahogy másnak képzeltem. Na nem rossz értelemben.
Havat a Hoctor-nál láttunk. (Van róla kép a kép táramban).
A fiam rosszul lett. Szegénynek borzasztó hányingere volt.
Mikor felértünk a Ferenc József kilátóhoz, akkor azt mondtam, hogy még szerencse, mert még néhány kanyar, és itt kiszállok, és nem megyek tovább. Rettentően elegem volt. Azt nézegettem, hogy hol tudnánk visszafelé menni, hogy ne kelljen ismét arra. Aztán visszafelé nem is volt olyan szörnyű. Leszámítva, hogy a Hoctornál olyan sűrű felhőbe értünk, hogy a kocsi orrát is alíg láttuk, és több km-t így kellett megtenni.
Azt azért sajnálom, hogy a gleccserre az eső miatt nem jutottunk le.
Most már értem. Egyébként a 26 eurós belépővel egy napon belül akárhányszor átmehetsz a fizetőkapukon (tehát vissza is tudsz jönni), és 35 euróért pedig olyan belépőt kapsz, ami sok napra érvényes (szerintem 7-10, a feleségem szerint 30 napra). Hogy északra lejtene? Hát a legmagasabb pontja az Edelweiss., onnan mindkét irányban lejt, de bárhonnan is mész, sokat fogsz fölfelé is és lefelé is menni. Mi északról mentünk fel, talán tényleg igaz, hogy úgy hosszabb volt az emelkedő (tehát délről hosszabb lenne a lejtő), de nem kell félni, úgyis megálltok a 40 km alatt vagy hússzor:-))
Időjárás: Zell am See-ben a minden reggel úgy indult, mint itthon a "legundorítóbb novemberi takony", 9-ig a magasabb fák koronája sem látszott ki a ködből. Aztán 11-re mindig jó idő lett, szóval nem hajnali program a Grossgl. Ha lesz kábelTV a szálláson, nézzetek bele, mert kb. hat csatornán élő kamerás közvetítések vannak a turisztikai helyszínekről, pl. a Grossgl. egyik megállójáról is, így megnézheted, milyen az idő 2000 m magasan. Heiligenblut-ban nem voltunk.
Kiscipő:
Irtad, hogy Zell am See tök közel van a Gr.gl-hez, és elég ott megszállni. A tervünk az volt, hogy vhol Körmend-nél átlépve (tehát délről) a határt megyünk Klagenfurt-Gr.gl-ZellamSee-ig, ott 4 napot leszünk, és onnan kirándulgatva megnézzük Insbruck+Kufstein+Kitzbühel-t, majd a végén Salzburg fele az A1-en jövünk haza. Ez azért lett igy, mert nem akarjuk 2x kifizetni a Gr.glstrasse útvámot, meg reménykedünk, hogy az egyszeri lefelé menetet (ugye É felé lejt?) jobban birja a kocsi. A Gr.gl. közv. közelében meg azért szállnánk meg, mert két nap ottléttel több az esély, hogy napsütésben, ill. esőmentes napban lesz részünk.
Tényleg, ti voltatok Heiligenblut-ban?
Bejjus, nekünk is Zell am See-ben volt a szállásunk, a pont a Grossglocknernél van, annál nem kell közelebb menni hozzá. Még annyi, hogy visszafelé, ha nem állsz meg sehol, kényelmesen végig lehet menni az úton 1 és negyed óra alatt.
Árak, amíg friss a tudás:
-Grossglockner 26E/személyautó, a gleccservasút oda-vissza 7E, egy útra 4E (és akkor lent alszol a jégen?)
- Krimmli vízesés belépő 1,5E, parkolás 3,4E/nap, iránytaxi fel a vizesés tetejéig 10,5E (mi gyalog mentünk)
-Kitzlichklamm beugró 2,8E, parkolás ingyen
-LiechtensteinKlamm belépő 3E, parkolás ingyen.
A.kárki:
Pont erre gondoltam, meg arra, amit kiscipő leirt, hogy mennyi idő az út, mert szegény kis öreg Renault-nk nem tudom, hogy birni fogja -é.
Ja igen, Zell am See-nél találtam a 4 napra szállást 37 Ójró-ért/nap, jó, nem? :o))) Az Endreinigung 30, de ez egy család háza, amiben 3 apartman van, nem tudom,hogy ezek olyan kidumálható fajta -e..
Már csak Klagenfurt környékén kell egy az 1. éjszakára, meg a 2.-ra a Grossglockner környékén.
A Lonely Planet magyar nyelvű Ausztria kiadványáról mi a véleményetek? (Nekem a Panoráma nagyon nem jött be.. : (
No szóval, felraktam néhány száz képet az ausztriai kirándulásról a következő címre (a személyes képek kivételével mindet felraktam):
www.tar.hu/kiscipo
Mivel ez az első ilyen próbálkozásom, a minimál igénytelen kivitelezés ellenére kérem óvatosan a kritikákkal, egyben áruljátok már el nekem, hogy a tar.hu miért szólít engem Gabinak?
Ilyen terveim nekem is voltak... : ) Na, ebben meg én tudok segiteni, nézd meg a net-en a
www.bauernhof.cc
-t, itt tiroli szállások vannak, ami szerintem mindenütt hegyes területű tartomány, és igazi parasztházban nyaralhatsz. Van prospektusrendelés, én napok alatt megkaptam. Benne van az összes ház, árral,szolgáltatásokkal,fotókkal.
Talán a www.austria-tourism.at-n lehet rendelni "almhütte"-s (hegyikunyhó) prosit...
Stajerorszagban ket olcso szallas jut eszembe, az egyik Grazban a Bauernwirt. Ez egy kicsi nagyon egyszeru de eppen ezert baratsagos es csaladias fogado. Eleg messze van a varos kozpontjatol (bussza kb. 15 perc) de kozel az autopalyahoz, csendes helyen, csaladi hazak kozott. Ha nem vagytok kulonosebb luxusra, szerintem jo hely. A konyhaja pedig egyenesen szuper. tel: 0 316 283432 cim: Härterstr. 143. Ketagyas szoba egy eve 40-50 euro volt.
A masik St. Radegrundban van a Pansion Budapest, itt szemalyenkent szinten egy eve 26 eurot kellett fizetni. A haz 110 eve epult, nagyon hangulatos annak aki szereti az oreg dolgokat. Budapesthez semmi koze, kiveve par kisse giccses huszar portret a falon. A konyha eros kozepes, de a pincer kisse mogorva. A falu Graztol kb. 25 km-re eszak-keletre van. Egy szep es kellemes udulo falu. Ennek a telefonszamat nem tudom, de van e-mail cimet meg lehet talalni az interneten.
Sziasztok,
ugyanez érdekelne engem is. A Párommal mennénk ki egy hosszú hétvégére Stájerföldre. A neten talált szállások elég borsos áron vannak. Ha valakinek van ötlete, ne tartsa vissza;)
Sziasztok,
Szeretnék Ausztriában pár napot eltölteni, amolyan alpesi, milkareklámszerű, hegyek közt lévő parasztházban.Lenne valakinek valami címe, tippje?
Köszi
Kedves Bejjus,
nekem a Grossglockner-strasse volt a legnagyobb élmény. Persze, hogy simán végig tudsz menni rajta, de szerintem szánj rá egy egész napot (nekünk öt órán át tartott végigmenni az egyik irányban, de ez attól függ, mennyit nézelődsz). Szerintem egyetlen igazán húzós rész van: ha felmész az Edelweißspitze-re, oda még keskenyebb és meredekebb út visz fel, nagy a forgalom, és nehéz leparkolni, de szép időben jó a kilátás (és ha felfelé egy biciklist előzöl, és szembejön egy őrült cseh, akkor vigyázz, mert én is majdnem összeütköztem vele:-)). Havat tényleg csak láttunk, a magas csúcsokon, de az út mentén már nem volt. Mit érdemes megnézni? A Grossglockner-strassén szinte mindent, főleg beleértve a két letérő utat. A Ferenc József kilátót nem önmaga miatt, hanem azért, mert a gleccsernél van, és ha tehetitek, menjetek le a gleccserhez is (nekünk nem jutott rá idő).
A képeket hamarosan felrakom.
Drága Bejjus! a 40 körüli apartman ár reális (szoktak endreinungot fizettetni, meg kell próbálni kidumálni, hátha sikerül, ha tisztán hagyjátok ott a helyet) a könnyű volt-e feljutni alatt mit értesz? aszfalt út megy 2500 fölé, jó meredek, fölfelé a kuplung lefelé a fék ég, de amúgy sima, nem a Tamirban jársz! :) szerintem szerezz be egy úti könyvet is vannak benne hasznos infók (pl. libegők)
Egy három fős apartman kb. 38-50 Eu között mozog. Mi júliusban 40 Eu-ért voltunk Tirolban (Mayrhofen). Nagyon jól felszerelt és klassz hely volt.
Kiscipő!
Vszínű, hogy mázlitok volt, mivel én már több mint tíz éve járom az Alpokat, és sajna csak mormota füttyöt sikerült "látnom" eddig.
A.kárki:
köszi, rácuppanok az oszták netre! Te mennyit tippelsz apartman/nap árra (3 fős)?
Kiscipő:
Mesélj a Grossglocknerről! Milyen volt? Könnyű volt feljutni? Milyenek az árak? Lehet menni ilyen lengőkabinos libegőkkel? (-fogalmam sincs hogy hivják.)Végigmentetek a Hochalpenstrassén? Láttatok havat? Mit érdemes megnézni ott (irtad a Ferenc József kilátót..)?
Ja, és mi láttunk mormotát, kettőt is, a Grossglockneren, a Ferenc József kilátó alatt. Másnap a velünk egy panzióban lakó más magyarok négyet is láttak. Szerencsénk volt, vagy az osztrákok turistacsalogató mormotákat sétáltatnak a frekventált helyeken?? Le is fotóztuk, a videón pedig egész közel lehetett hozni őket.
Sziasztok. Tegnap előtt jöttünk meg kis nyaralásunkból, aminek második része egy 5 napos ausztriai turné volt, Zell am See központtal. Voltunk Grossglockneren, a Krimml-i vízesésnél, a Liechtensteinklamm-nál és a Kitzlochklamm-nál, valamint beugrottunk Bad-Gastein-be, ami elég jól néz ki. Több száz kép készült, ha érdekel benneteket, feltöltöm.
1. teljesíthető
2. hívd fel az osztrák idegenforgalmi központot, ingyen küldenek egy rakat prospektust találsz bennük ajánlatot dögivel, de nézd a neten (austria.at) lehet találni, ferienwohnungot keress, az a legkedvezőbb
3.idő: szinte biztos, hogy minden nap esni fog, legalább egy keveset, utak, teljesen ok.
A tisztasággal kapcsolatban:
Nem teljesen érthető számomra, hogy miért, de én úgy látom, hogy ott is és idehaza is az a tendencia, hogy a vidék, mindíg tisztább mint a nagyváros. Legyen az Salzburg vagy Graz, észrevehetően piszkosabb volt, mint azok a kisvárosok (Zell am See, Maishofen, Werfen, Golling, stb. ) amelyekben jártunk.
Igazából azért nem értem, mert a túristaforgalom ha az arányokat nézzük, ugyanakkora. Talán a kisvárosok lakói inkább a sajátjuknak érzik a települést és jobban figyelnek a környezeteükre mint a nagyvárosiak, és ezt látva a túrista is jobban odafigyel?
Mindenesetre érdekes.
Más. Szia Zsefe!
Meg szabad kérdezni, hogy merre jártatok végül? Olvashatunk majd leírást az utatokról valahol? Fényképek készültek?
Bocs, ha túl kíváncsi vagyok. 8-))
Mi szeptemberre tervezünk egy körutazást Ausztriába. Az útvonalterv a következő: 1. nap Klagenfurtig mennénk és a Wörthi-tónál megaludnánk, másnap indulás tovább a Grossglockner lábáig (Kals am Gr.gl),ott töltenénk a második éjszakát, ezután irány a Hochalpenstrasse (útközben megnéznénk Heiligenblutot)aztán le egészen Zell am See-ig.Itt 4 éjszakát töltenénk, ahonnan elmennénk Insbruckba, Kitzbühelbe kirándulni.
Szerintetek teljesithető a fenti terv? Tudtok esetleg kedvező apartman árakat Zell am See meg a Grossglockner környékén? A Hochalpenstrasse Észak felé lejtnek megy? Szeptemberre időjárás szempontjából mit javasoltok? (Öltözet, utak a Grossglockner környékén.. )
Csak megerositeni tudom, amit Zsefe irt. A "legveszelyesebbek" tenyleg a nagyon pofatlan novenyevok. Persze az autot ok sem torik ossze, de szinte bemasznak az ablakon egy kis kaja remenyeben. A ragadozokra nagyon vigyaznak, sot teljesen maszek velemenyem szerint, valoszinuleg gyogyszerezik (nyugtato) is oket. En annyi bekes, sot kifejezetten bamba oroszlant meg sehol nem lattam. Ez egy kicsit kiabrandito is, de az egesz park hatalmas elmeny, foleg a gyerekeknek. Megnezhetik, szagolhatjak, tapogathatjak az allatokat.
Szerintem nem nagyon kell felteni.
Az elefantok elkeritve vannak, a tigrisekre kis autokkal felugyelnek.
Van nehany eroszakos noveny evo amik megszoktak, hogy etetik oket, azok nyomulnak a kocsihoz de inkabb az ablakon akarjak bedugni a fejuket.
Nyitott tenyerbol kell etetni!
----------
A karintia kartya szerintem is 4 -5 naptol eri meg
persze ez mindig attol fugg, hogy naponta hany lehetoseget nezel meg es azoknak mi a rendes belepesi ara.
-----------------
A tisztasgrol:
csak ritkan lattunk a foldon cukor vagy csoki papirt es akkor is csodalkoztunk,( biztos valakinek veletlenul kiesett a zsebebol !?).
Ezzel szemben Salzburgot eleg szemetesnek talaltuk,biztos a sok turista. Lattam nemetul beszelo fiatalokat akik az ures soros dobozt osszenyomva dobtak a folyoba.
Es egy Salzburghoz kozeli strand se volt olyan szep tiszta mint mashol.
Zsefe
válaszod mindenben megfelel a valóságnak, ha megengeded, kiegészítem: a tavak környékén nyáron volt helygondom. Most kempingeztünk először az Ossiacher See mellett és amig a recepciós nem találta meg a foglalásunk, addig aszonták, hogy "Schade!". egy darab helyük nem volt szabad, igaz, ez a tavakra jellemző és mi a júliusi/augusztusi csúcsban voltunk. viszont, odébbmentünk volna kb 50 méterrel és volt ott egy félig üres camping.
igen, a szeptemberi idő érdekes lehet. mi az innerkremsi síparadicsom egyik pályaszállásán aludtunk 1.800 m magasan és dunhyában nyomtuk és 2 melegítőben. úgy nem fagytunk szét. lent a tavaknál olyan 20 fokos ideális alvóidő volt az éjszaka :O) Voltunk arra szeptemberben raftingolni és a faházban amig nem volt fűtés, szintén fáztunk. én aszondom, ha jól felöltöztök, nem lehet gond.
Igen, ezek az arak realisnak latszanak. Azokban a kempingekben, amiket emlitesz, meg nem jartam, de mashol, Ausztriaban meg soha nem volt problema, hogy egy kempingben ne lett volna hely.
Ismerve az osztrakok mentalitasat, nyugodtan beviheted a lanyokat a ferfi WC-be, szerintem senki nem nezi oket szatirnak. Sok helyen vannak kozos (azaz kis elkulonitett boxokbol alo) zuhanyzok. Ilyen van pl. Maishofenben a kornyeken.
Az idojaras viszont tenyleg problemas, a hideg is, meg az eleg hirtelen jovo esok. Bar az idei nyar ebben kisse rendhagyo volt.
Az utolso valasz: A Hochalpenstrasse ketiranyu, de nem erdemes oda-vissza vegigmenni rajta, mert a sok kanyar, emelkedo miatt eleg lassu, visszafele a Tauern alagutat ajanlom, sajnos ott is fizetni kell.
El nem akadtam, csak kicsit bizonytalan vagyok. Jól látom, hogy 1felnőtt-2gyerek-1sátor-1autó sokfelé belefér 20 euróba éjszakánként, rossz esetben is 25, max 30 euro?
Azokat válogattam le, ahol van gyerekszaniter. A lányok 6-7 évesek, és még csak korlátozottan önállóak. Például szoronganak, hogy nem tudják majd egyedül lehúzni a vécét. Én meg nem szívesen mennék be velük a női zuhanyzóba/WC-be, nemkülönben se vinném őket a férfiszekcióba:-))
Szerintetek működhet a dolog előzetes foglalás nélkül - hogy csak beesünk valamelyikbe és kapunk sátorhelyet?
Ja és találtam egy érdekeset: Nationalpark-Camping Großglockner, Heiligenblut. Vajon mennyire hűl ott le a levegő éjszaka, nem fagynának meg a csemetéim?
Még 1 kérdés: a Großglocknerstrasse kétirányú, vagy csak egyik felől lehet rámenni?
nemcsak a mi, hanem az utikönyvek is min. 5 napot javasolnak ahhoz, hogy megtérüljön a kártyád ára.
ha elakadtál a kempinggel, szólj. remekeket találtunk a nyáron a tavak környékén.
Egyébként van mitől félteni a kocsit? Ráléphet elefánt, megbökheti bivaly?
Azon tűnődöm, hogy el kellene menni kempingezni a két kislányommal Karintiába. Három nap alatt megtérülhet a Karintia kártya? Grossglocknerstrasse, valami hegyivasűt, kabinosfelvonó, vízesés, szurdok, pancsolás az, ami szóba jöhet körülbelül.
Akkor jó. Megkönnyebbültem. Igen, egyetértek. Annyira rendezett és kultúrált minden arrafelé, hogy öröm nézni.
Nemtom, járt-e vki innen a topicból Skandináviába. mi ahhoz szoktuk hasonlítani.
kiv. a hegyeket.
Azt hiszem mindannyian így vagyunk vele, akik ezt a topicot látogatjuk.
Feleségemmel valahányszor kirándulni megyünk valahogy mindig útbaesik Ausztria. Jobban húz arrafelé a szívünk. Az a nyugalom és rendezettség, tisztaság, odafigyelés bizony figyelemre méltó.
Mehetsz saját autóval , vagy safari busszal.
Saját autonak az az elonye hogy addig maradsz amig akarsz. Kijelolt uton kell haladni, de sok helyen felre allhatsz, hogy masok tovabb tudjanak menni.
A busz ugy tudom ingyenes, szerintem csak akkor erdemes hasznalni ha nagyon felted a kocsidat.
Belepeskor eddig adtak egy zacsko kajat amivel az allatokat etetheted, tovabbi zacsko kajaert fizetni kell. Vannak moho allatok pl . nekunk az elso lama kiszedte a fiam kezebol az egesz zacskot.
Na, lehet, hogy gyenge dolog, vagy túlzás, de nászútra is a sógorokhoz megyünk. Németo. érintjük. nem tehetünk róla. a friss levegő, a túrák, a hegyek, a völgyek, a tavak, a vízesések, a bájos kis városok a gyengéink.
Csakhogy feljöjjön a topik. Még egy kis off.
A pollen bármikor bekerülhetett a kajával a gyomrába. Pl. a kaja pollenes lett, miközben "üldözték". Utána megette. Ez a cikk már nagyon Fókusz stílusú.
4500 éve nem lehetett pollen csak a hegytetőn?
Na mindegy.
Azt hiszem, hogy Ötzi ügyében valóban túlkonkretizált a történet annak fényében, hogy ennek alapjául csak töredék információk szolgálnak. De 5300 év elteltével még ez is csoda - köszönhető a gleccseri megőrződésnek - , hogy legalább ennyi következtetési alap megmaradt.
Nyilván a megalapozottan valós történeti rész csak egy töredék, a többit egy lehetséges kerettörténetként alakították hozzá a történész(?)ek. Gondolom erre más hiányos adattömeg esetén is rákényszerülnek.
De biztosnak vélem (ha valósak az alapadatok) azt, hogy többedmagával csatározott. Lehetett az akár négy, vagy mondjuk hat ellenfél is. De pld. 3 a 2 ellen is. Meg akármilyen más, legalább öt fős felállás is. És közülük néhányuk már nem nagyon viaskodott utána, ha hagyta visszavenni a nyílvesszőt...
Meg, hogy ha a kajával együtt pollent is nyelt, akkor az utalhat az elfogyasztás helyére.
...
Na, mindegy is. A lényeg az egészben, hogy a régvolt ellenére nagyon érdekes, alapvetően fontos információk is felfedezhetőek voltak.
És mindez Ausztriához köthető különlegesség.
Még ha lejjebb is leltek rá Taljánföldön, azért nem véletlenül "Ötzi". A gleccser is nyilván Tirolból vitte át.
Tehát, ha lesz alkalmam arra járni, megpróbálok sort keríteni a megnézésére. (És ezzel kapcsolódom vissza a túrisztikai jellegű topic-témához.)
Kletterseig ügyében ki van otthon? Közeli helyeket keresek Ausztriában, amiket egy hétvégén be lehet cserkészni. Esetleges túratársak is érdekelnek. Kocsi van csak meg kellene tölteni.
Honnan tudja a cikk írója, hogy csak négyen üldözték és nem mondjuk hatan?
Honnan tudja, hogy megölte az áldozatait? A vér nem automatikusan halált jelent, lehet az sebesülés is.
Honnan tudja, hogy egy magaslaton állt meg RÖVID ideig enni?
Az egész cikk számomra egy kicsit abszurd.
Ha már ismét szóba került az Ötztal, akkor ehhez kapcsolódóan - magáról a korábban itt is említett Ötziről, az ősemberleletről - megjelent mostanában néhány érdekes cikkecske.
Pld. a spéci cipőjéről.
Meg az utolsó időszakának csatározásairól.
A már említett Wörthersee mellett tudnám ajánlani a Wolfgangsee-t is (Salzkammergut), ami ugyancsak teljesen kellemes volt amikor ott jártam. Mellesleg szerintem egyáltalán nem olyan vészes a helyzet hómérsékletileg, főleg egy ilyen banánrohasztó nyáron. Két éve például teljesen fürödhető (21 fok) volt a Piburger See, mely Ötz város fölött van 900 m magasan háromezres hegyek között. Állítólag néha 25 fokra is felmelegszik.
Úgy láttam, a Bodensee-ben is tömegek fürödtek, bár az elég messze van. Mi a partján voltunk, de nem próbáltuk ki, barátom csak kicsit tud úszni, úgyhogy inkább elmentünk az egyórányi kocsiútra levő Oberstaufenbe (az már Németország), ott nagyon hiper a fürdő (Aquaria). Jó meleg a víz is. ;-)
Fürdésre, ha nem jéghideg tavat szeretnél, akkor én a Mondsee-t ajánlom. Mi ott voltunk 10 napig, egy hete jöttünk haza. A Mondsee Salzkammergut legmelegebb tava. Ha jó az idő 26 fokig is képes felmelegedni. Viszont, mi a múlt héten kedden megfürödtünk benne, és sajna azt kell mondjam, hogy nem kristály tiszta a vize. És hát ezek a tavacskák kövesek.
Tiszta szép tavat én közvetlenül a határ mellett Rohoncon ismerek. Igaz utoljára 9 éve fürödtünk ott. Nagyon szép helyen van.
Hát fent a hegyekben a tavak "fehér" embernek nem igen alkalmasak fürdésre. Ha 16-18 fokosak akkor már igen csak melegek. Burgelandban a Fertő-tó alkalmas fürdésre. Podersdorf pl. király egy hely, bár elég nagy a nyüzsi és nincsenek is közelben komoly hegyek. Hát fürdeni nem igen kell menni a sógorokhoz. De a strandjaik nagyon kulturáltak, bár nekem azok is elég hidegek.
Kicsit nagyarcúság lenne tőlem, ha pont én adnék neked tanácsot innen, hisz itt csak nálam nagyobb Ausztria ismerők vannak. Én Karintiát és egy kicsit Burgerlandot, azon belül annak túraútjait, tavait és parkjait, szép városait ismerem.
viszont, mi nálad a jéghideg? a hegyi tavak nem kősznak még nyáron sem 22 fok fölé.
Tippjeim számodra: Mariazell és az Erlaufsee/Semmering, Karintiában a Wörther See, az Ossiacher See, a Weissensee, srb..., ami beleillik a képbe.
szállást pedig a zseninforol találsz
Segítséget szeretnék kérni az Ausztriát nálam sokkal jobban ismerőktől. A barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy zajos és tömegnyomoros tengerpartok helyett Ausztriát választjuk az idén nyaralóhelyként 1 hétre. Sajnos nagyon kevés időm van olvasgatni a topicot, ezért néhány tippet csak a helyek megemlítésével szívesen vennénk. Ketten vagyunk, kocsival megyünk és olyan kisvárost vagy barátságos hegyi falut keresnénk, ahol adott a fürcsizés lehetősége (konkrétan kristálytiszta hegyi tóra gondoltunk, ami nem jéghideg :-), lehet jó kis hegyitúrákat tenni, biciklizni és a közelben várat, várost nézni. A szállást nem szívesen váltogatnánk, ha lehet inkább onnan tennénk kirándulásokat és nem hotelt, inkább valami klassz kis panziót keresnénk. Jó osztrák kaja és sör sem utolsó szempont (főleg nekem).
Szóval ez a leírás gondolom majdnem egész Ausztriára ráillik, de ti biztos tudtok olyan helyet mondani, amit már kipróbáltatok és nem volt csalódás.
így van. az én kedvenc túravezetőm havonta visz csoportot a karintiai Hochalpenstrassére, amelynek csúcsain az egyik leggyakoribb a moromota előfordulása. ő maga az X év alatt asszem 1-szer ha látott. a füttyögésüket viszont folyamatosan hallani
lehet, hogy ezzel riasztották el onnan az autósokat, így lett nekünk sima utunk? ;-)
az egyhetes ausztriai kintlét alatt én is sokszor emlegettem a Balkánt hazai vonatkozásban :)
Köszi a segítséget.
A képeket elnézve eszembe jut, hogy itthon akárhová megyek, még a Bükk legeldugottabb zugában is kidobott gázrezsót, fénycső armatúrát, eldobott kólásüveget, jégkrémespapírt, stb. találok.
Balkáni nép vagyunk a javából a k életbe.
Mormotát vadonban élőben nem vszínű, hogy látni fogsz, mivel nagyon óvatos állat. Ha szerencséd van és már elég magasan vagyol a hegyen (kb. 1500 m felett), akkor hallhatod a füttyögését. Ezzel értesíti a társait, hogy betolakodó van a környéken.
Gyopárt virágboltban is féképezhetsz, ui. ott cserépben is szokták árulni. Kis zacskóban akár magot is lehet vásárolni. Az más kérdés, hogy a mi klimánkon kifejlődik-e?
Kaja: Speckknödel suppe (szalonnás gombóc leves); fent valamelyik alm-on eredeti házi jause (hidegtál: sonka, szalonna, frissen köpült vaj, házi sajt, sült hús, stb.). A sógorok nagyon tudnak főzni és a hegyekben jó kemény parasztos kajákat lehet kapni és élvezni.
Naná, hogy elszúrtam! Akkor még 1x. Remélem mostmár nem bénázom el.
Sziasztok!
Már két hete, hogy hazajöttünk, de most, hogy végre jutott idő a képek feldolgozására, netre feltöltésére, nagyon elkapott a mehetnék.
Készítettünk kb. 150 képet ebből feltöltöttem a tar.hu-ra 40-et. A képre kattintva, - elméletileg, ha csak nem szúrtam el - külön ablakban láthatóak:
Már két hete, hogy hazajöttünk, de most, hogy végre jutott idő a képek feldolgozására, netre feltöltésére, nagyon elkapott a mehetnék.
Készítettünk kb. 150 képet ebből feltöltöttem a tar.hu-ra 40-et. A képre kattintva, - elméletileg, ha csak nem szúrtam el - külön ablakban láthatóak:
Hegyeshalom egyáltalán nem teltházas, mi vasárnap reggel mentünk odafelé és vasárnap délután vissza, odafelé egy autó állt előttünk, visszafelé 6-7 (igaz, akkor több sor volt).
Tíznapos autópályamatrica kb. 2200 Ft.
Jó kis topik, már egy hete olvasgatom, de még nem értem a végére (na nem azért mert debil vagyok, hanem mert minden linkre ellátogatok és ottragadok), viszont szombaton megyünk Gollingba.
Lenne pár kérdésem:
-Hol érdemes a határon átmenni, állítólag Hegyeshalom teltházas?
-Hol lehet havasi gyopárt fényképezni, ez persze hülye kérdés, de arra gondolok, hogy egyáltalán virágzik-e augusztusban, és hogy déli oldal, északi oldal stb.
-Mormotát hol találok vadon?
-Mi az, amit bűn kihagyni Golling környékén?
-Mi az, amit bűn meg nem kóstolni?
-Egyebek.
-Hogyér adják az egyhetes (van olyan) ótópályamatricát?
Ezek szerint jól sikerült a nyaralás.
Képeket tedd fel a tár.hu ra. Én is oda raktam az én képeimet.
Nagyon kíváncsi vagyok.
Leginkább a Santis érdekelne, mert azt mi csak havas esőben láttuk, vagyis semmit nem láttunk belőle.
Sajnos amolyan általános, környezetet bemutató képekkel szolgálni nem tudok. Ugyanis mi általában mindig a családi ottlétet örökítettük meg, abszolút személyes jelleggel (amin persze a környezet adja a szép hátteret). És persze mindez hagyományos felvételeken van, digit masinát nem használok (nincs is).
Azonban amit említettem - odajutás közbeni más szépségek megtapasztalási lehetőségét - , az nekem valóban bejött. Többek között így volt alkalmam megnézni Melk-et, Chiemsee-t (D) , a Mondsee-t, Sóvár városát, vagy akár az itt sokat emlegetett Krimmli vízesést is.
Apropó, Krimml : manapság a megközelítése, parkolási lehetősége milyen ? Annakidején volt előtte egy nagy szabad terület zúzottkővel leszórva, amit borsos áron parkolóként kínáltak (aztán egy pengeéles kavics felhasította a gumimat, így aztán a közeli gumist is volt alkalmam támogatni). Szóval kiépítettebbé vált-e már ?
Illetve említettétek már a vízivilág bemutatót is. Az milyen ? Pontosan mit takar ? Érdemes-e emiatt ismét felkeresni a vidéket ?
Ahá ! Tényleg akadnak nyári síelésre felkészült túristák is arra. Előző alkalommal egy kirándulásunk során le is rökönyödtem az első olyan autó láttán, amelyik a szerény, de valódi nyár ellenére is síléccel a tetején közlekedett. Aztán a hegyen feljebb már a többedik ilyen láttán beláttam, hogy ezek valóban síelni mennek... :-)
Most épp Dornbirn városából írok, úgy esett, hogy az egyik útitársunk
öccse és barátnője fél éve itt laknak, kb. 4 km-re a lauterachi
(Bregenztől 2 km) panziónktól, úgyhogy majdnemhogy "helyi"
idegenvezetőink voltak. :-)
A Bodensee-Erlebniskarte tényleg szuper, kétszeresen kihasználtuk,
nagyon jó prospektust adnak hozzá, bár az angol nyelvű itt nem divat
semmiből, de azért értettük a lényeget, valamennyire tudunk németül.
Amerre jártunk, mindenhol a kártyával (kivéve az útközbeni programot
persze):
- útközben lefordultunk a neuschwannstein-i kastély felé, mesebeli,
sajnos a bemenetet már lekéstük, de jó kis túraútvonalak és egy híd
plusz egy vízesés is van mellette
- Bregenz, város, tópart
- Pfander (felvonó), a bregenzi csúcs
- Oberstaufen (GER), Aquaria élményfürdő
- Konstanz (GER), Sea Life Park
- Mainau sziget a Bodeni-tóban, tele rózsákkal és mediterrán
növényekkel, plusz egy barokk kastély
- hajókirándulás a Bodeni-tavon
- Friedrichshafen (GER), Zeppelin-múzeum (repülni is lehetett volna
vele "csekély" 335 euróért)
- Waldbad, dornbirni strand az erdő közepén egy völgyben
- Dornbirn, Inatura természeti múzeum (nagyon interaktív és érdekes)
- Dornbirn, Rolls-Royce múzeum
- Rappenschluchtloch szurdok
- Karren (felvonó), a dornbirni csúcs (innen már éjszaka, sötétben
jöttünk le)
- Santis (CH), svájci 2502m-es csúcs Schwagalp-nál, a legszebb látvány
volt, a tetejéről 6 országot lehetett belátni!
Képek már vannak most is digiben, csak nem tudom hova feltölteni,
majd egy-két szépet felrakok valahova, ha hazaértünk. Holnap reggel
indulunk.
Tirolban még hab a tortán, hogy ha akarsz és tudsz, akkor nyáron fent a glecseren sielhetsz is. Én alig két hete még a Hintertuxer glecseren voltam. Remek idő, járnak a sífelvonók, kicsit jeges és olvadó hó, de minden nagyon klassz volt. Itt sajna csak egy napot voltam.
Ja, és még arra is jó a tiroli úticél, hogy közben összeköthető a kellemes a hasznossal (azaz a kellemes-a-kellemessel). Ugyanis többszöri arra járás során oda is, vissza is mindig megtekinthető valami az útba eső Salzburger Land területén is. :-)
Számomra pedig Tirol a leglenyűgözőbb. Nagyon sok olyan érdekes kiránulási úticéllal (amiből sajnos csak töredékét sikerült megtapasztalni), ami nem a legfelkapottabb túristacélpont, de lagalább olyan élményeket nyújthat, mint a Salzburg környékiek. Csak némileg elérhetőbb árakon, kevésbé felkapottan, és méginkább helyi hangulattal.
Német úticélok pedig szintén karnyújtásnyira vannak (mindössze a hegyi kanyargóson való átkelés idejét kell még rászánni, de az a szakasz is egy ÉLMÉNY).
látom. utánanézek a dolgoknak térképen.
nem nagyon ismerem Ausztriát Linztől tovább, pedig sokan írjátok, hogy az igazi Ausztria csak onnan kezdődik igazán.
Salzburgerland pedig nagyszerű nyaralóhelynek Németország közelsége miatt (is).
Én némi német kerülővel érkeztem át Tirolba. Ennyivel akad távolabb...
De még nagyobb kerülővel Füssen felől (Neuschwannstein!) érkezvén egy rövid Autóút szakaszon a fölé épített vadátkelő egy feliratot visel, miszerint ez Tirol Kapuja (tán úgy, mint Tiroler Tor).
És korábban valaki említette ugyanígy, német kirándulás kapcsán a Zugspitze, mint Németország legmagasabb hegycsúcsának a megtekintési lehetőségét is (kabinos felvonóval).
Nos, az említett útvonalon az osztrák oldalról, Obermoos falutól is van felvonó a német magaslatra. (De mostanában sajnos épp renoválják, tehát kénytelen voltam lemaradni róla. ):
Nagyon köszönök mindent.
bár most jöttünk haza a sógoroktól, de az is lehet, hogy egy ilyen nászutat fogunk szeptemberben megejteni. fantasztikus ez a 2 ország. tanítani kéne, ahogy óvják a természetet.
utána meg eszembe jut a kollégám, aki a fóti túra jár a kocsiját lemosni :((((
Hát igen, tényleg szép helyeken jártunk. Sajnos haza kellett jönni.
Kérdéseidre a válaszok:
1. Gosausee-t, ha Bad Ischl-ből Hallstatt felé mész, akkor a Hallstatt-i tónál kell jobbra kanyarodni, és pár km.
2. 26 Euro, de ha van Salzburgerland kártyád, akkor 23,8 Euro.
3. Obersee Németországban van. Ha behajózol a Königssee-n, akkor az első megálló St. Bartholomä, aztán tovább Salet-ig. Onnan rövid sétával érhető el az Obersee.
4. A Mondsee partján szálltunk meg. Egy apartmant béreltünk, 7 fő részére (4 felnőtt, 3 gyerek). 3 szoba, fürdő, konyha, így az ár 10 napra végtakarítással 800 Euro volt. Csak itt szálltunk meg, de így utólag már látszik, hogy valahol Werfen környékén lett volna szerencsés szállást találni, mert rengeteget autóztunk, sokszor ugyanabba az irányban.
5. A képeket egy teljesen egyszerű digitális géppel csináltam. HP photosmart 120-sal. Szűrő nem volt. Így könnyű volt sok képet készíteni. Ráadásul csak 4 MB van a gépben, de szerencsére vittük a laptopot, így folyamatosan átlettek töltve a képek.
ez nagyon erős volt nekem így reggelre.
hát ez gyöyörű....
nem jutok szóhoz.
lehet pár kérdésem?
1. merre van Gosausee?
2. Grossglockner Strassere mennyi a beugró?
3. Obersee merre van?
4. és Mondsee? ez mind Tirol?
5. merre szálltatok meg? milyen áron? egy helyen, vagy mozogtatok?
mi júliusban 3 helyen szálltunk meg 7 napon belül és nagyon fárasztó volt.
6. milyen gépet használsz? szűrőt is tettél fel?
szép élesek a képek. olyan vagy, mint a nejem. egy helyről csinál szintén 4 tekercs filmet.
aztán itthon előhívja őket 10.000 forintért :).
Hát valóban Berchtesgadenben, azaz pontosaban az Obersalzbergen épült fel a Hitler-kastély, az ún. "Sasfészek". De Göring és Bormann is építetett itt magának kastélyt. A bombázások során a kastélyok elpusztultak. Az egykori Vendégházat most hotelként hasznosítják. Van egy fizetős panoráma út, amely Ausztriával határos. Csodálatos a kilátás!! Egyébként Berchtesgaden is szép, hangulatos kis város. Ha meg már ott van az ember valóban nem szabad kihagyni a Königssee-t. Kis hajózás a St. Bartholomä-félszigetre. Majd tovább hajózva a végállomáson kiszállva érdemes körbesétálni az Obersee-t.
Azonnal kérek szépen képeket, nemcsak németeket persze.:O)
Hú, nekem régi álmom végigjárni Dél-Németországot, ill. Bajorországot. A Sasfészek és Berchtesgaden pedig különösen érdekel.
Nehogy félreérts: gyűlölöm a nácikat, csak nemrég vagyok túl egy pár Hitler életrajzon és tudom, hogy az volt az a teaház, ahová minden reggel kisétált a bajuszos hol a Eva Braunnal, hol kedvenc kutyájával. Sokan állítólag élnek még az akkori személyzetből.
Akkor egy kis OFF:
Sajnos csak hajókáztunk a Königssee-n, de bementünk egésszen a belső tóig. Nagyon szép a tó, és fantasztikusak a hegyek. Út közben folyamatosan volt idegen vezetés (németül), majd leállították a hajó motorját, és trombitált az egyik pasas. Fantasztikus volt, mert a trombita hangját visszaverték a hegyek.
Sajnos Hitler teaházát nem láttuk, és a Jenner-re sem jutottunk fel. Majd legközelebb.
Érdemel ellátogatni a Königssee partjára, mert csodálatos, és közel is van Salzburghoz.
Egyszer már jártunk erre, csak akkor szakadt az eső. Ekkor kiszálltunk St. Bartholoma-nál. Érdemes megnézni, mert nagyon szép.
A képeim között vannak Berchtesgadeni képek is.
ON
hű, ez nagyon tetszik. főleg a német berchtesgaden lehetett csemege.
offban írnál róla egy pár szót?
ha jól emlékszem, a Führer főhadiszállása is arra volt....
Megjöttünk Ausztriából.
Nagyon jól éreztük magunkat, és sajnáltuk, hogy haza kellett jönni.
A következő helyeken jártunk:
- Traunsee (kilátó)
- Schwarzensee (körbe sétáltuk a tavat)
- Gosau (felvonó)
- Abtenau (bob pálya)
- Lammeröfen (szurdok)
- Grossglockner
- Werfen (vár, jégbarlang)
- Golling (vízesés, Salzachöfen (szurdok))
- Weißbach (szurdok)
- Némerország Berchtesgaden Königssee (hajókázás)
- St. Gilgen (felvonó)
- Werfenweng (felvonó)
- Liechtensteinklamm (szurdok)
Most elég fáradtak vagyunk, de ha bárkit érdekel valami, szívesen válaszolok. Képek is lesznek (ha valaki elárulja, hogy kell albumot nyitni a tár.hu-n).
És annyival még tartozom Forcello-nak, hogy elismerjem azt a tényt, ami szerint a hagyományos "falu" besorolást leginkább valóban a saját templom léte alapozta meg korábban. (Hogy manapság ettől miért térnek el, azt nem tudom. Valószínűleg egyedi érdekek érvényesülnek...)
Egy kissé - nemzetiségileg - OFF, de jó példa a bajor
Kappel falucska, ami egész Európa legkisebb falva.
A saját templom melletti egy szem parasztházzal...
A tiroler Apfelstrudel előtt valamilyen jobbfajta obstler-t kell inni, majd valamilyen helyi knödelt kell enni és már jöhet is a tiroler Apfelstrudel (én sahne-val és fagylalttal szeretem igazán). Le kell öblíteni valamilyen sörrel (pl.: Zillertal Zwickl) és már a glecsereket nézegetve jól is érezhetjük magunkat. Egy hete még így volt, de visszamennék!!!
A linkelt oldalbéli német "höchstgelegener" kifejezést jól értelmezem, mint "legmagasabban fekvő" ?
De egyébként másért is érdekes egy hely ez a Kühtai :
Lakja össz. 13 ember. Ugyanakkor van majdnem ennyi sífelvonója is. Meg vagy bő egy nagyságrenddel több szálláslehetősége. No, meg egy olyan vízierőműve is, ahol a duzzasztógát a színével a környezetbe simul és egyáltalán nem rondítja el a tájékot (elsőre még el is mentem mellette, nem tűnt fel az út mentén).
És mindez persze közművekkel, szép épületekkel, kifogástalan burkolt úttal, stb.
Ez így 13 ember adójából fenntartható ?!? (Vagy inkább Ausztria nem hagyja sorvadni a kislélekszámú községeket sem.)
...
És még a korábban felvetett tehenek az úton téma alapján megemlíteném, hogy az is nagyon érdekes volt, hogy az oda vezető úton (úgy nagyjából az út kellős közepén) nemhogy lófráltak, vagy feküdtek volna a tehenek, hanem egyszerűen ott megállt és szopta a kisborja.
(Nem ám az általában látható szürkésbarna tehén, hanem sötétbarna, nagyon hosszú szőrű - szinte már copfba köthető hajnak is mondható - óriás szarvú ritkábban látható állatfajzat volt. -- Már ez a tény maga, meg a furcsa helyen furcsa tettük egyből arra késztetett minden arra járót, hogy azonnal leparkolva ezt fotózgassa. :)
És visszatérve a magas falvakra (ami ügyében köszönet a Hochgurgl információért) :
A www.tiscover.at oldalt megnézve, az a lap az említett Hochgurgl-ot szintén nem ismeri önálló településként, de meglepetésemre a picurka (tiroli!) Kühtai-t igen.
Valóban itt találták meg, a Similaun-gleccserben. Mivel azonban állítólag 10 méterre a határ olasz oldalán volt, ezért most Bolzanóban lehet megnézni egy múzeumban.
Hochgurgl egyébként közigazgatásilag az utikönyv által is említett Obergurglhoz tartozik, de annyiban önállónak számít, hogy saját temploma van.
Na, szóval az, hogy Aixam-e, vagy sem, mint túlsó tájék gondolata a múlt ködébe vész, azaz nem tudom pontosan. (De a lényeg, hogy Innsbruck után a Kematen lehajtónál tértünk le a hegyi útra.)
...
Azonban, ha már az Ötz völgyét említettem :
Nem tudom jók-e az emlékeim, de nem innen, erről a környékről származik az a híres ősemberlelet (tán valamelyik gleccserből), amit Ötzi-ként ismer a világ ???
És ez vajon megtekinthető-e ?
Én is az Ötz völgyének végéről olvastam a régi útikönyvben, mint legmagasabb községről. Ott azonban Obergurgl-ot említik a maga 1927 méterével.
Ezzel szemben az Ötz és Aixam között voltunk kis családommal pár hete egy Kühtai nevű településen (ahol a mostani szikrázó napsütéses nyáron ugyan nincs hó, de néhány éve ugyanott, ugyanígy júliusban bizony hógolyóztunk a fiammal). Nos, ez a Kühtai pedig 2020 méteren fekszik. Mivel pedig ez egy igencsak új kiépítésűnek tűnő üdülőhely, ebből azt gondoltam, hogy 1975 (az útikönyvem kiadása) óta létesülhetett az addigi magaslatot is meghaladó helyen. De így akkor belátom, hogy Hochgurgl mellett ez is eltörpülhet. :-)
Egy kérdés is :
Melyik falu fekszik vajon a legmagasabban Ausztriában ?
(Tudja-e valamelyikőtök ? Vagy legalábbis ki-ki merre járt az általa legmagasabbnak vélt településen ?)
Ez azért vetődött fel bennem, mert ahol az idén jártam, az felette volt az útikönyv által legmagasabb fekvésűnek mondott községtől (ami szerintük az Ötz völgyében van).
Újdonsült topicra-rátalálóként üdvözlöm az Ausztria rajongókat !
Mindjárt kapcsolódnék is két itteni korábbi gondolathoz. (Az egyik a képek igénye, a másik az emlegetett nehéz emelkedős útszakaszok, ahol bizony 1-esben lehet csak húzatni az autót.)
Nos, én erre az 1-esbe visszaváltásra egy nálunk nem ismert KRESZ táblával találkoztam néhány éve a Wurzen Pass felé tartó 18%-os emelkedőnél.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Olyannyira igaz volt az előírás, hogy megkockáztatom azt, hogy erősebb járgyányok sem tudták volna abszolválni az emlekedőt magasabb sebességi fokozatban. Ha pedig megpróbálták volna és erre csak közben döbbennek rá, akkor a meredélyen megállva és ott visszaváltva újraindulni igencsak kuplungégetésbe torkollna az egész.
Még jó, hogy komolyan vettem ! Döbbenetes volt ! Mintha az égbe tartana az út...
U.i.:
És persze akad jó néhány élményem, tapasztalatom, valamint kérdésem osztrák túristáskodás tárgyában is. ;-)
Természetesen érdekel. Minden érdekel ami ezzel az országgal kapcsolatos. Jelenleg csak egy apró problémám van. Mióta visszajöttem dolgozni, annyi a melóm, hogy szinte ki sem látszom belőle. Ezért nem tudom se megnézni a Te képeidet, se feltölteni a saját ~100 képemet.
Talán majd 2 hét múlva. Akkor megy a főnököm el szabira, így várhatóan sokkal nyugisabb lesz a helyzet. 8-)))
utánanéztem a helyeknek, amerre jártatok és jelentem, csodásak.
Salzburgban és Glossglocknernél voltam.
képek esetleg? nekem van egy pár érdekesebb, amit feltettem a webre, ha érdekel:
Weissensee, Naturarena
A villachi alpenstrasse csúcsa, a dobratschi csúsz és az ő kápolnája
A tó és a környék gyönyörű. Unatkozni nem fogsz ha egyszer végre eljutsz oda 8-)))
A tó kristálytiszta. Fürödni nem fürödtünk benne mert a párom és a kislányom túl hidegnek találta (becslésem szerint 20-21 fokos volt), ezért (nameg a 100m-es csúszdáért) választottuk inkább a közeli (kb 15km) Saalbach strandját.
Kirándulóhelyekkel bőven el van látva a környék, 70km-es körzeten belül található a teljesség igénye nélkül:
- Salzburg
- Kaprun (10km)
- Gollingi vízesés
- Werfen (Eisreisenwelt, Hohenwerfen)
- Liechtenstein klamm
- Sigmund-Thun klamm
- Krimml vízesés
- a Glosglockner strasse (ezt mindíg rosszul írom)
- a Hochkönig strasse (Bischofshofen és Saalfelden között)
- a Pass Lueg (Golling és Werfen között)
- ...
Szerintem / szerintünk fantasztikus egy hely. A párom azt mondta, hogy haza sem akar jönni, "disszidáljunk" 8-)))
Üdv:
Most jöttünk haza, ha lehetne azonnal fordulnánk vissza. Gyönyörű volt. Az már most biztos, hogy jövőre ismét Ausztria lesz a fő uticél.
Amit láttunk:
- Hellbrunn (a Zoo is) - Nagyon szép a park
- Eiswerfenwelt (őszintén szólva csalódás volt)
- Hohenwerfen (gyönyörű, kár lett volna kihagyni)
- Gollingi vízesés - először ezt láttuk, azt hittük ezt nem lehet felülmúlni, de lehetett:
- Krimml vízesés - félelmetes, gyönyörű, csodálatos, és még sokáig sorolhatnám a jelzőket. Sajnos csak az első lépcső tetejéig bírta a kislányom (8 éves), így ott visszafordultunk, de jövőre felmegyünk végig
- Krimmli vízi csodavilág - érdekes, jópofa dolgok
- Vorderkaserklamm - Szerintem gyönyörű, sajnos a többi tervbe vett klamm-ra nem jutott idő, így nincs összehasonlítási alapom. A Sigmund-Thun, és a Liechtenstein klamm a jövő évi program fontos és kihagyhatatlan része.
- Zell am See - szép város, beszorítva a Schmittenhöhe (remélem jól írom) és a Zeller tó közé
- a Zeller tavat körbe kerékpároztuk
- Golling és Werfen között (10-15km) végigmentünk a Pass Lueg-nek nevezett útvonalon
- Bischofshofen és Saalfelden között is végigmentünk a hágóúton (a 1520m-en van a legmagasabb pont, helyenként 15-18%-os emelkedéssel)
- Életemben először felültem egy felvonóra (Schattberg X-press) és felmentünk a Schattberg - Ost nevű csúcsra (2018m)
- Saalbach - Hinterglemm-ben találtunk egy nagyon jó kis strandot
A SalzburgerLand kártyát kiváltottuk, érdemes volt szerintem. A felsorolt helyek a jégbarlang kivételével mind ingyenesen megtekinthetők vele.
Egyenlőre ennyi jut eszembe, ha valami még érdekel benneteket, szóljatok, ha tudok, nagyon szívesen válaszolok.
Üdv:
Jómagam láttam a nagy parkolókban lakókocsi és ha jól láttam, semmi nem tiltotta a dolgot. márpedig ilyen szép nagy parkolókból van arra ezerszám.
esténként jobbára szoc. autókat láttam ilyen helyeken, a legtöbb ekkora már kempingekben figyelt. a kempingekben általában 5-9 Eurot kérnek a lakókocsiért.
Bocs ha kicsit OFF a kérdés, de itt annyi világlátott ember megfordul:
Lakókocsival menve el lehet-e tölteni egy-egy éjjszakát parkolókban? Ausztria és Franciaország érdekelne. Mennyire hagyják békén a megfáradt vándort?
Graz utan az A9 esen fizetos alagut van.(Gleinalmtunnel)
- Phyrnautobahn (Gleinalmtunnel/Bosrucktunnel)
Alle KFZ bis 3,5 t (inkl. Anhänger):
7,50 Euro (Gleinalmtunnel) bzw. 4,50 Euro (Bosrucktunnel)
Graz es Liezen kozotti autopalyat nem ismerem, gondolom Leoben utan biztos szep lehet a kornyek.
Mi Leoben - Hieflau - Admont - Liezen utvonalon mentunk az szep volt de lasabb mint az autopalya.
Liezen es Radstadt kozott mentem mar de nem sok dereng belole (egyszer ejszaka).
Radstadt es Salzburg kozott szerintem szep az ut.
Radstadt Salzburg Wörgl 200 km
Radstadt Kitzbühel Wörgl 153 km
Kerdes erdemes e fol menni Salzburg fele, az autopalya biztos gyorsabb , persze attol is fugg mennyivel mentek (km/h).
Azt irtad elakartok menni Krimml felé.
Rettenbach - Krimml - Gerlos pass nagyon szep
Mit erdemes megnezni?
Nehez a valasztas.
Talan : Rieseneishöhle
vagy Eisriesenwelt (Werfeni jégbarlang)
vagy Hallstatt Salzbergwerk
Az Arlberg hago nekem elsonek nagyon tetszett, persze akkor ez volt eletem elso hagoja.
Utoljara csak "kis dombnak tunt" mert kb ket nappal elotte mentunk at a Nagy Bernard hagon.
Vegul is szep es nem jelent nagy kiterot ha nem akartok az alagutert fizetni. Ha jol latom 8.5
Zsefe
A tehenektől nem kell félni, nyugodtan közéjük lehet menni. Hidd el nem bántanak! Nekem nagyon frissek az élményeim (tehénileg is) ugyanis tegnap éjjel jöttünk vissza Tirolból (Zillertal) két hét nyaralásból. Nagyon, de nagyon szuper volt. Ha valakit érdekel, akkor szívesen írok róla!
Toronyiránt. :-))) Leoben és Bad Ischl van útközben, már amit a térképen néztem. De ha van jobb ötlet, szívesen veszem. Nekem ez tűnt ideálisnak. Meg tényleg kevés időnk lesz, úgyhogy kerülő esetén másról kell lemondanunk.
Eddig Salzburg melletti sóbánya, és jégbarlang, illetve a Krimml vízesés van tervbevéve. Visszafelé esetleg No.-ban Neuschwastein, de még nem biztos. Ja és az Arlberg hágó, ha minden igaz...
Ebben valóban Zsefe ad neked hiteles infot. ami az autópálya részét illeti, én csak a német elágazásig, ill. Münchenig ösmerem a pályát és az a szakasza nagyon unalmas, thehát kb Salzburgig.
viszont, jöttem haza a hágón egyszer Svájcból és sztem Európa egyik legszebb útvonala.
ebben teljesen igazad van és hülye vagyok, hogy nem kapcsoltam: biztosan családapa vagy. én még nem gondolkozom apai, ill. gyermeki fejjel :O). ha minden igaz, 7 hónap múlva viszont már én is így fogok.
a Heidi-park felé mi is jártunk, a Minimundusba pedig legközelebb akkor megyek, amikor már meglesz a kicsi.
Már olvasgatom egy ideje a fórumot, de sajnos elég kevés időm van rá, ezért is kérnék segítséget.
Pénteken utazunk Svájcba Graz - Salzburg - Innsbruck - Feldkirch útvonalon.
Kérdések:
- Graz és Salzburg között milyen az út? Nem a minőségére vagyok kíváncsi, hanem látványban milyen. Ettől függ, hogy sötétben megyünk Salzburgig, vagy Graz után megállunk valahol és hajnalban megyünk tovább, hogy lássunk valamit a tájból...
- Salzburg környékén mi az ami egy rövid programba belefér? Sóbányát, jégbarlangot szeretnénk megnézni, de ahogy tudom, több is van arrafelé. Lényeg, hogy "közel" legyen, ne kelljen nagy kitérőt tenni.
- A Krimml vízesés közelében van még valami, amit nem szabad kihagyni?
- Milyen az Arlberg hágóút? Azon gondolkodom, hogy nem az alagúton megyünk, kérdés, hogy érdemes-e?
Bocsi, hogy 100.ként ugyanazt megkérdezem, ez részben az időhiány miatt van, másrészt a fő cél most Svájc, így csak átutazunk Ausztrián. Nézegettem Zsefe honlapját is, de ott a bőség zavara miatt nem tudtam szelektálni.
Ehhez kellenétek Ti...
Előre is köszi
Üdv
LS
Ui: a svájci Tamina szurdoknál volt már valaki? Chur, Bad Ragaz mellett van, és amit olvastam róla az tetszett...
Zsefe!
Az Index nálunk is pocsék. Már nagyon unom.
>>JO UTAT PAMI!
Irjal ha haza ertetek.
Köszi szépen. Feltétlenül jelentkezni fogok.
Ti viszont akkor indultok igaz, mikor mi kinn leszünk? Akkor nektek is jó utat.
mikkkro!
Sajnos a megmaradt prosit kölcsönadtuk, és nem kaptuk vissza. Úgy emlékszem, hogy pár sor volt írva a látványosságokról. Az biztosan nem volt ott, hogy hogy találsz oda.
A Bodensee kártyával ingyenesen látogathatod meg a prosiban található helyeket.
Én is sajnálnám az idot erre, csak kivancsiskodom.
Gondolom, itt nem az arany ereteke szamit (ha egyaltalan talalsz) hanem maga az arany mosas tenye. A gyerekeknek (kisebbeknek) akik olvastak ilyen regenyeket, lehet, hogy erdekes elmeny.
A karintia kartyaval voltunk pl. egy Heidi parkban
nagy nulla volt az egesz, de akkor a gyerekek kisebbek voltak, olvastak a regenyt es kertek ,hogy nezzuk meg.
mikkkro -nak
En is csak a karintia kartyahoz tudok hozzaszolni.
A kapott fuzetben az is benne volt, hogy holvan ( varos , utca stb) es mi a nyitvatartasi ideje.
Kis terkep szamokkal amelyek a lehetosegek sorszama.
Rovid leiras hogy mit latsz ott,
stb.
Nincs ráírva semmi, viszont kapsz hozzá egy mellékletet, hogy mimindenre érvényes a dolog. az is rajta van, hogy egyenként az attrakció mennyibe kerülne, kártya nélkül.
nekem a Karintia-kártyámhoz adtak ilyet és a különbségeket is kimutatják példákkal.
elég jó
tényleg, ha kell vkinek vmi hasonló, szóljatok, mert maradt egy csomó prospektusunk.
főleg Karintiáról.
Zsefe,
én is hallottam erről a nagyszerű turistabutító számról, de nem voltam még ilyenen. el tudod képzelni, mennyi arany értéke lehet egy olyan cuccnak, amit te is kimoshatsz szabadon. ha lelőhely lenne, már rég nagyiparban űznék.
ezekre az ilyen-olyan élménykártyákra rá van írva, hogy pontosan milyen programokra, helyekre érvényes? vagy adnak mellé prospektust? mert mi majd főleg arról akarjuk kinézni, hogy egyáltalán hova menjünk.
és akkor ezekkel ingyen lehet bemenni az adott helyekre, igaz? vagyis nem csak kedvezményt adnak.
A Naturarena Karintia egyik legszebb vidéke (minden viszonylagos), 3 völgyből, a Gailtalból, a Gitschtalból (talán a legszebb) és a Lesacchtalból, ill. egy tóból, a Weissenseeből (tisztasága miatt még mindig ivóvíz minőségű) áll.
A legtöbb túraútvonal Hermagorból indul és maga a település is varázslatos.
A Hermagor felé vezető út úgy néz ki, hogy Villachból elindulsz az A 10-esen és lemész a várost jelző kijáratnál. Egy hajtűkanyarral teli szerpentinút következik egészen a városkáig. Azon csodálkoztam, hogy nem szednek érte pénzt, hisz bármely panoráma-útvonallal vetekszik.
Hermagor környékén van a Weissenseen kívül még egy tó és egy ún. "Naturschwimmbad", ami úgy néz ki, hogy a valóban 2-3 uszodányi víz közpéből lekopokott, vagy simára gyalult kövek figyelnek ki és azon napoznak az emberkék.
hozzászólásaidból ítélve, tetszene neked a könyék.
Megint ránéztem az egyik időjárás előre jelzésre. Úgy látom ott sincsenek az időjósok a helyzet megaslatán.
Mindegy. A lényeg most úgy látom 28-én is jó idő lesz.
ajjha! ez nem rossz teljesítmény. a tavalyi túránk vmi hasonló volt asszonykámmal. az ideiről most jöttünk meg. még nagyon friss az élmény és nagyon rossz dolgozni ilyenkor. így nezett ki a dolog:
1.-3. nap Innerkrems/Karintia,
3.-5. nap offtopic (Észak-Olaszország, Szlovénia),
5.-7. nap Ossiacher See.
Mint látjátok, a program igen gazdag, sőt, egy kicsit túl sűrű lett, de van egy-két új felfedezésünk, amiről itt a topikban még nem olvastam: az egyik a Villacher Alpenstrasse. Fantasztikus élmény. a végén megmásztuk a Dobratschot (2.167 m). E hegy közepén van a "három ország kilátója", ahonnan csodálatos panoráma nyílik elsősorban a szlovén Alpokra.
Zsefe és a te figyelmedbe ajánlom a helyet.
Másnap elszaladtunk a Naturarénához (http://www.naturarena.com).
Innerkremsről és az alpesi legelőjéről, sípályáiról tavaly már írtam.
Gmünd és Maltatal a környék látogatnivalói. A 4. nap reggel megnéztük Bad Kleinkirchheimet, Hermagor városát, onnan a Weissenseehez vettük az irányt és egy jót fürödtünk a krisztálytiszta tóban.
Villach még mindig varázslatos, főleg este.
az Ossiacher See a Millstättihoz hasonló mind méretében, mind formájában. Nagyszerű érzés a hegyek között úszkálni.
a környékbeli kisvárosok közül említésre méltó még Feldkirchen, a környék legszebb vára pedig Landskron.
hamarosan felteszem a képeket.
Ez már csak ilyen. Ahogy közeledik a túra időpontja, kiderül, hogy a jó idő nem is létezik arrafele. 2 napja még csüt.től szombatig végig jó idő volt. Ma már nem :( Mindegy, ha csüt tényleg jó idő van, már megérte eltolni a túrát, mert egy napon nem ázunk.
Én úgy látom, hogy majdnem mindegy, mikor indultok. Csütörtökre tényleg jó időt igérnek, de péntekre megint záport, zivatart. Szombaton változó idő lesz.
A legelkeserítőbb, hogy a napokban azt láttam, hogy jön egy hidegfront, jó kis lehüléssel 28-én. Mi pont aznap indulunk.
Körbenéztem a MET honlapján és úgy néz ki, egy napot tolódik a túra. Szerdára még nagyon csúnya időt mutat, de csütörtök, péntek, napos, picit felhős idő lesz az előrejelzés szerint.
Aztán lehet, hogy teljesen más idő lesz, de reménykedünk, hogy most az egyszer bejön az időjárás előrejelzés
köszi, azért jó látni, hogy nemcsak nekünk volt velük gondunk. azt hiszem legközelebb először túravezetővel indulunk neki és lefigyelem mi a teendő.:-)
Tudnátok valami jó webcímet mondani, ahol korrekt időjárás előrejelzést lehet nézni? Bár akármilyen az idő, úgyis 23. marad az indulás. De azért kiváncsi lennék, hogy milyen idő lesz. Mindenesetre guminadrágot és gumikabátot azt viszek.
Bischofshofen:
Gainfeld vízesés:
Utikonyv
"A látványos vízesés mindossze 10 perces sétával érhető el a központból, a Gainfeldach patak mentén nyugatra."
Tulajdonképpen fogalmam sincs konkrétan mit láthatunk ott, de a képek alapján úgy gondoltuk, hogy ha már ott vagyunk, és ingyen bemehetünk, megnézzük. Majd kiderül, érdemes volt-e.
A vízesésről nekem sincs infom. Mindössze annyit tudok, hogy létezik. Akikkel megyünk, az ő kivolt, minél több vízesés. Fogalmam sincs egyáltalán rábukkanunk-e.
Na, akkor nem csak mi szívtunk a hülye tehenekkel :)
Tavaly volt, hogy a csorda tényleg beállt az útra. Legfeljebb 1 méter széles lehetett egy helyen az ösvény és hiába zavrta az ember a dögöket, meg sem mozdultak. Szóval se jobbra, se balra. Úgyhogy be kellet menni az erdőbe és megkerülni őket. Miután 300 méter kerülővel megtettünk 30 méternyi eredeti utat, vissza tudtunk menni az útra, ahol meg a kanyar után előtünt egy ku*va nagy pocsolya. Hm.. Inkább kis tó :) Amin átgyalagoltunk, mert iszonyatosan sűrü volt a növényzet az út mellet, visszafordulni meg nem akartunk. Mellete sem lehetett elmenni, mer szorgalmasan minden négyzetcentit kihasznált a tisztásaon a víz..
Ja, és ha Mürzsteigből a Hohschwab felé mentek, a most megnem mondom melyik csúcson a Graf-Meirenhaust kerüljétek el!
Bemegyünk szarrá ázva, semmi köszönés a tulaj részéről, nem rakott a kályhára ( este hatkor már teljesen ki is aludt a tűz ) és este hétkor közölte, hogy bocs, mégsem 4 euró a szállás egy éjszakára, hanem 8. Akkor, amikor már sötétedet és sehova nem tudtunk volna elmenni.
És azt mondta a csótány ( azaz a tulaj ) hogy holnap még szarabb idő lesz, de reggelig hagyjuk el a házat és menjük ahova tudunk. A tea és kávé, amit este rendeltünk, ott ált reggel az asztalon teljesen kihülve a termoszban. Valószinüleg este lefüzték, beöntötték a termoszba aztán meg kibaszták az asztalra, hogy ezeknek a balkániaknak ez is jó. Szóval vigyázzatok.
Felkészülés tehénre: nekem az segített, hogy régen néha túráztam és bicajoztam alföldi tanyák közötti fölutakon. Ide reggel kivezénylik a bocit és odaszegezik az út mellé legelni egy akkora lánccal, hogy el tudja állni az egész utat. Innen a rutin. Ajánlhatom akár felkészülésnek is :-}}
Én medvét látnék szívesen, bár elvileg jobb vele nem találkozni. Egy másik ország hegyéről (Magas Tátra)szóló könyvben külön fejezet van, hogy mit kell tenni ha medvével találkozol. Biztos nem saját tapasztalatok alaján :-}
jaj, de jó, hogy más is találkzott velük! na igen mi is igy képzeltük, neki is indultunk, de aztán mikor felállt és eléggé fenyegetően elindult felénk, akkor megijedtünk... Mivel ott vol tmellette a bocija a helyzetet fenyegetőnek gondoltuk...Lehet, hogy nem volt az, de azt hiszem most is visszafordulnék, mert akkora szarvai voltak!!
Velünk is történt egyszer egy tehénkaland.
A helyzet annyiban volt más, hogy már a csúcsról lefelé jöttünk az egyetlen kempinghez vezető úton amikor egy egész csorda feküdt,legelt stb az úton kikerülhetetlenül. Visszafele nem akartunk menni (újra a hegyenek késő délután?) tehát egy kis idő után összeszedtük magunkat és bátran megindultunk, sűrűn emlegetve a milkás reklámokat ...Amennyire hatalmasnak és ijesztőnek néztek ki, annyira jámborak voltak és abszolút nem foglalkoztak velünk. Gondoltuk csak láttak már embert rajtunk kívül is. Aztán következett a poénos rész, mindenfajta elképzelhető pózokban fényképeztük magunkat velük, persze azért a megfelelő óvatosággal.
Később láttuk, hogy mások is átvágtak közöttük és őket sem bántották.
Szerintem ők jobban félnek tőlünk mint mi tőlük.
Én azt javaslom, hogy Salzburgig az A1-es autópályán, aztán az A10-esen Bischofshofen-ig. Aztán a 311-es úton Bruck a. d. Gr.-ig, ahonnan feltudtok menni a Grossglockner-re. Aztán vissza a 311-es útra. Zell am See-nél a 168-as úton, aztán a 161-esen Kitzbühel-ig. A 170-es úton az A12-es autópályára, aztán S16-os út, A14-as autópálya, majd a 190-es út.
Jó bonyolut lettem, de ha megnézed a térképet, érthető lesz.
>Nagyon szerettünk volna túrázni, ki is néztünk egy könnyebb útvonalat és neki is vágtunk. Igen ám, de rém hamar véget ért az utunk, ugyanis egy tehén utunkat állta. ...
Tényleg senkinek nics hasonló tapasztalata, vagy hogy oldjátok meg a túrázást a hegyekben? (mármint tehénileg)
Azt szeretném még kérdezni tőletek, hogy Bregenzig milyen útvonalat javasoltok, hogy lehetőleg a Grossglocknerstrasse is benne legyen? Úgy értem, hányas számú autópályákon, utakon kell mennünk?
köszi
Köszi, már meg is találtam, kicsit csodálkoztam, hogy miért pont az autóklub, de látom már, hogy van autóklub-travel, írtam is a legközelebbi üzletüknek egy mailt.
thx
mikkro
Igen, tutira 28-án indulunk, mert így foglaltunk szállást, 10 napra.
Terveink között szerepel:
- Abtenauer Wasserfälle
- Lammerröfen
- Salzachöfen
- Gollinger Wasserfall
- Erlebnisburg Hohenwerfen
- Eisriesenwelt
- Großglockner
- Wild- & Freizeitpark, Ferleiten
- Liechtensteinklamm
- Schauhöhle Lamprechtshöhle
- Naturdenkmal Seisenbergklamm
- Krimmler Wasserfälle
- Wasser Wunder Welt
- Néhány felvonó
Illetve, ha az idő engedi, szeretnénk átmenni a németekhez Berchtesgadenbe, és hajózni a Königssee-n.
Azonnal nézem a terveidet. Kíváncsi vagyok.
Nem tudom hol fogtok megszállni, de aug.1-3-ig a Mondsee-n (mi ott foglaltunk szállást) See Fest lesz. 3.-án este lesz Ausztria legnagyobb tavi tűzijátéka. Mi megnézzük. Ha nektek belefér, nézzétek meg.
Bad Gasteinben a vízesés melletti főtéren van egy fizetős parkoló. Ott éppen volt hely. Egyébként meg ott van egy parkolóház is, ahol meg lehet állni.
Lammarklamban a fizetős rész az kb 300 méter ha lehet, nagyonrövid és inkább a nézelődés viszi az időt, mint a menés. De szerintem érdemes végig menni a turaúton is, mert nagyon szép. Igaz utána vissza is kell menni.
Ti akkor 28 -án mentek 10 napra?
Van már konkrét tervetek?
Mi juli 25. helyett csak aug 2-an megyunk.
Folraktam a www.zseninfo.hu/ausztria/a_kartyak/salzburgerland_kartya.php oldalra egy letoltheto xls -t.
Benne vannak a lehetosegek linkekkel, meg egy tervem, ami eleg zsufolt, lehet hogy majd ki kell hagyni valamit.
(holnap mar km tavolsagok is benne lesznek)
Hát remélem nem lesz igazad!
Bár minket már nem nagyon érint, ugyanis július 17-24 között leszünk odakint. Remélem jó időnk lesz!
Nagyon várjuk. Már "csak" kettőt kell aludni, hogy a kislányomat idézzem. 8-))))
Üdv:
ZoliBA
Ps.: utálom az Indexet. Jó lenne ha végre csinálnának vele valamit!
Az elmult időszakban, ritka dolog történt a Földközi-tenger vizével. A víz hőmérséklete annyira felmelegedett a hosszan tartó aszályos és forró idő következtében, hogy a szakértők nem zárják ki hogy heves viharok is várhatóak majd. Forrás: pénteki blikk.
2003.07.06. 15:55
Metfickó
Július 23.-tól 28.-ig Európa szerte özönvíz, tornádó szóval világváge várható.
Ugyanis a tavaly Alpok túránk pont az özönvízkor volt ( rémlik ? aug. elején európát elmosta a víz ), csak felhőket láttunk, de azokat is főleg csak belülről. A fenti időpontban megyünk idén, úgyhogy aki teheti ne induljon útnak :)
Ezt a szokást olvastam az utikönyben. Ott azt írták, hogy ha valakivel találkozunk a turautakon, akkor nem köszönni illetlenség...
Hát mi csak tehenekkel találkoztunk, viszont arra nem írt semmit...:-(
szia!
egyszer már beirtam, de hülye fejjel nem copyztam ki, az index meg megette:-(
Nos:
Mi egy appartmann házban laktunk. A ház nagyon klasz volt, nagyon jól felszerelt és kényelmes. A Farmer appartmanról van szó.
Nem igazán tudom, mire vagy kiváncsi, igy irom, ami eszembe jut és majd kérdezel legfeljebb:-)
Nekem Halstatt tetszett a legjobban, az egy gyöngyszem, egy káprázat egy...egy...szóval gyönyörű. Ott van egy koponymuzeum is, mert kevés a temetőhelyük és igy az a szokás, hogy a régebbi tetemeket kiszedik és a csontajikat (koponyát és lábszárcsontot) itt halmozzák fel, miután kifestették Vannak külön koponyafestők...
Azt hiszem erről már feltettem a képtáramba a képeket. (adatok)
A sóbánya nagy élmény volt az egész családnak. Beöltöztettek minket "klukluxklán" ruhába és vonatoztunk, csuzdáztunk filmvetítést néztünk.... Viszont éven aluli kisgyerek nem mehet be.
Mi a Halleni sóbányába mentünk el, mert onnan mentünk továnn Helburnba. Előtte viszont megálltunk egyet bobozni ott hallen mellett. Van még egy bobpáléya abtenaui mellett, ez ugyan rövidebb, de a család szerint jobb. Ráadásul az abtanaui mellett nagyon jó kis játszótér van, gumiasztallal...
Hellburn ha valaki gyerekkel megy nem szabad kihagyni, nagyon klasz vizijáték van a parkban. Ez gyakorlatilag már SAlzburgon belül található.
Viszont csak akkor menjetek, ha meleg idő van és vugyetek magatokal legalábbis a gyerekeknek váltóruhát. A mieink ugy néztek ki, mint aki beleugrott egy medencébe, szerencsére gondoltam rá és volt nálunk száraz ruha.
Utána vagíy a kastély parkjában lehet sétálni, ami nagyon szép, vagy el lehet menni az állatkertbe. Érdemes autóval, mert messze van. az állatkert is szép, gondozott.
Nem tudom le szabad-e írnom, de vállalom, hogy egyeseknek meg lesz rólam a véleménye:-) Nekem SAlzburg csalódás volt. Én sokkal többet vártam tőle. Viszont a cégérek azok gyönyörűek ott. A piacon elég nagy volt a kosz (ami ugye azért meglepő), emg úgy általában...
Mi a dachsteini (lehet, nem jól irtam) jégbarlangba mentünk, mert az utikönyv szerint ez könnyebb fizikailag mint a werfeni. valóban nem volt nagyon megerőltető, még a gyerekek is birták, méghozzá jól. Viszont értelemszerűen rendesen fel kel öltözni, mert ott hideg van. A sóbányában is 10 fok van, ott is el kell némi meleg ruha)
Igen, lehet, hogy Lammerklamná jártunk, mert a férjem is valami hasonlóra emlékszik.
Ugyanakkor egy tájékoztatóban meg Liechsteinklemmot láttam... na mindegy lényeg, hogy szép volt. Először fizetni kell, hogy megnézhesük a szurdok legszebb részét, utána viszont ellenkező irányba egy kb 20 perces ut vezet a szurdokon keresztül egy másik helységbe. Ott mi ettünk fagyit és ittunk és indultunk vissza. Ez az egész szintén nem tul megerőltető, végig a négy éves fiam ment elől. (azért némely helyen nem árt megfogni a kezüket, bár igen jól és biztonságosan megcsinálták az utat, meghagyva mégis a természetet.)
Bad Gasteint és Bad Ishlét inkább csak körbenéztük, tul sok időtegyik helyen sem töltöttünk. Bad GAsteinben a város közepén van egy vizesés, az csodaszép!
Elmentünk a Grossloknerhez is, de nem mentünk fel, mert felhős idő volt. Viszont van az alján egy játszótér (hát igen a gyerekeseknek ez fontos), vagy inkább vidámparknak is mondhatnám, és vadaspark. Ott elvoltunk vagy három órát.
Az időjárás: tulajdonképpen szerencsénk volt, mert nem volt tul meleg és az eső sem esett. (csak éjszaka)
A túrázási kisérletünkről meg már irtam. Tényleg nincs senki, aki tudna tanácsot adni? ti hogy oldjátok meg ot a túrázást?
Na most hirtelen ennyi. Ha van kérdésed szívesen válaszolok, bár én úgy néztem, hogy sokkal jobban ismersz ott mindent mint én.
Szerintem bármelyik turisztikai iródában hozzájuttok, de elvileg az elfogadó helyeken is kapható.
Nemrég az Autóklub lapján láttam, hogy náluk is beszerezhető.
A bérlet ára
3 napos
13.100,-Ft/felnőtt
7.500,-Ft/6-15 év között
7 napos
16.700,-Ft/felnőtt
10.250,-Ft/6-15 év között
14 napos
30.100,-Ft/felnőtt
13.100,-Ft/6-15 év között
Én is arra tipelek, hogy bolond nőszemély a Lammeröfen-nél járt.
Érdekes lesz, hogy mi is oda készülünk, ahova Ti. Majd összevetjük az élményeket.
Kicsit izgulok az időjárás miatt.
Én is off leszek:
érdekes, de mi Dornbirn-ban (Voralberg) jártunk így. Egy turista úton jöttünk le a Karrenről és mindenki, akivel találkoztunk, köszönt. Először furcsa volt.
Kicsit offolok, de most jöttem meg a Svájc-Olaszország túrámról, és pl. Svájcban a falvakban, vagy egy túraútvonalon szinte mindenki mosolyogva rámköszönt. Pedig ott sem szocializmus van...
Elkezdtem feltölteni a képeimet (illetve egy kis részét, mert vagy ezer képet csináltam és most válogatok, bár elég esetlegesen, mert sietek.)
Mivel mi gyerekekkel és egy másik baráti családdal voltunk (szintén gyerekekkel) ezért a képek ezt sok helyen tükrözik bár igyekszem nem személyes képeket felrakni:-)
Van benne valami,az anyagiassag egy kapitalista eredetü,a mi szocialista szüleink nem ezt neveltek belenk,de szerintem az unokaink mar anyagiasabbak lesznek.
most kicsit offoltunk,bocs a turizmus erdeklödöknek
Valószínüleg Neked is igazad van, de mégis úgy érzem, nekik valahgy sokkal fontosabb a pénz, mint mondjuk nekünk magyaroknak úgy általában. Persze,mint minden általánosítás ez sem tökéletesen igaz, de mégis így érzem. De mindez egy cseppet sem rontotta a kedvünket...:-)) (a mosolytalanságuk már inkább, de nem hagytuk magunkat! :-)) )
En ezt nem anyagiassagnak neveznem,egyszerüen Salzburg es környeke a legdragabb Ausztriaban,mint ahogy Megyarorszagon a Balaton,Olaszorszagban Velence,Thaiföldön Phuket es sorolhatnam.
Még vaslami, hogy irjak negativumot is...
nekem nagyon nem tetszett az osztrákok mosolytalansága (összesen két kedves emberrel találkoztunk): az egyik a házinéni volt, a másik egy eladónő... és nem tetszik a mindent elsöprő anyagiasságuk....(mindenért micsoda árakat kértek! ). Na, de több negativum nem is volt:-))
Nagyon szerettünk volna túrázni, ki is néztünk egy könnyebb útvonalat és neki is vágtunk. Igen ám, de rém hamar véget ért az utunk, ugyanis egy tehén utunkat állta. Mikor bementünk az arra szolgáló kapun, akkor még szépen feküdt a fűben, (mellette a bocija), ám mikor közelebb értünk akkor villámgyorsan felállt és fenyegetően elindult felénk....Hogy mekkorának tűnt akkor a szarva...!!! na szóval mi hárman én és a két lányom gyorsan hátra arc és pillanatok alatt a kapun kívül is voltunk. Gondoltuk no nem baj, megyünk másik útvonalon, máshova, ott meg a fák közül toppant elénk egy tehén. Nos ezek után telefonáltunk a s alád fejének, hogy jöjjön értünk és megyünk egy közös családi autós-túrára.
Ti hogyan oldjátok ezt meg? Ugyanis nem adtam még fel, hogy legközelebb is kiránduljunk. A legnagyobb gondom, hogy életemben az állatkerten kívül sosem találkoztam szemtől-szembe még tehénnel, így fogalmam sincs, mikor mi várható...
Most jöttünk haza egy hetes ausztriai útról. Fantasztikus volt, nagyon jól éreztük magunkat. Mi st.Martinban laktunk és kirándultunk Salzburgba, Werfenbe, a halleini sóbányába és a mellette levő bob-pályán (ez 2280méter hosszú), a az abtenaui bobpályán (kicsit rövidebb), a hepburni kastélyban, ahol fantasztikus vizijátékok vannak és nagyon szép állatkert, a Grossglockner-nél (nem mentünk fel, mert nagyon felhős idő volt, és azt mondták nem sokat fogunk látni, de van ott egy vadaspark és egy klassz játszótér, a dachtsteini jégbarlangban, Hallstattban (gyönyörű!), Bad Gasteinban, Bad Isléban és egy fantasztikus szurdokot láttunk Abtenau közelében, de sajnos nem tudom a nevét. Ott teljesen véletlenül álltunk meg (csak egy pihenőre), de aztán láttuk, hogy van egy térkép és ott ragadtunk. Az is fantasztikus volt.
Remélhetőleg a héten tudok majd feltenni a képtáramba képeket.
CSak nem a kempingbe mész?
Épp most foglaltam oda szállást és vasárnap indulunk. Igaz, közben Innerkremsben időzünk, de szerdától mi is ottvagyunk.
üdv
Sziasztok! Mi most hétvégén voltunk Ossiachba, ill. a környéken: -Minimundus - Szerintem sok érte a 11 euro, bár nagyon szép! -Villach belváros, szintén megér egy sétát.
-Möltaller gleccser - 3125 m magasan 3 lépcsős felmenettel: fogaskerekű a hegy gyomrában, majd 2 fajta libegő fel a havas hegycsúcsra. A látvány pazar (17 euro...)! És persze átruccantunk Tarvisioba egy kis olasz hangulatért. Alvás Ossiach központ parkolójában. reggel 7-ig egy árva lélek sincs, tuti jól lehet aludni. Linda
A Minimundus-t és az Obir cseppkőbarlangot biztos megnézném mert még nem láttam.
A Pyraminden kilátóba fölmennék a szép kilátás miatt.
Kirándulnek a Villacher Alpokban .
A Burg Landskront valasztanam a Burg Hochosterwitz helyett
de csak azer mert az utobbiban mar voltam.
Esos idoben elmennek a Karintia skanzenba (Mariasall) .
Zsefe,
Köszi szépen a felvilágosítást! :-))
Igazából pihenni és kirándulni is jó lenne. Szeretünk csavarogni/felfedezni. Ha nem jutna időnk mindenre akkor azok közül amiket felsoroltál melyek azok a helyek, amit feltétlenül meg kellene nézni?
Megnéztem a honlapodat.. Hát nem semmi mennyi információ található, minden elismerésem!
Szerintem a Wörthi tó nagyon jó hely.
Lehet simán pihenni fürcsizni a tóban (szeerintem nem olyan nagyon hideg), lehet setahajozni.
Szabad strandot nehezen talalni, de ha erdekel, hogy hol van irjal.
Az aktiv piheneshez is tokeletes hely.
Villacher Alpenstrasse és a Villacher Alpengarten
a Villacher Alpenstrasse vegetol ulofelvono + kirandulas
Klagenfurt: Minimundus
Karintia skanzen (Mariasall)
Burg Landskron
Pyramindel kilátó
Obir - Tropfsteinhöhlen (Klagenfurt-Eisenkappel 35 km)
3 -4 napra talán elég ennyi, teljes 4 napra talán már érdemes a karintia kártyán is gondolkodni.
Sziasztok!
Tegnap nézegettem egy utazási katalógust és bár eszem ágában nem volt Ausztriába menni, "megakadtam" a Wörthi tónál. Mivel most anyagilag nem vagyunk jól, ezért csak 3-4 napra mennénk, pihenésképpen.
- Mit érdemes tudni a helyről?
- Környékbeli látnivalók?
- Augusztus elején/közepén milyen idő van ott, lehet még fürödni?
Zsefe! Köszönjük szépen, sokat segítettél nekünk. Bátrabban indulunk útnak... Azt hiszem, marad az autó :). mindenkinek további kellemes nyaralást kívánunk ! Linda
Te már oly sokszor segítettél itt embereken, így rajtam is.
sajtos, a tervem nem jött össze. szerettünk volna egy hetet a mariazelli Erlaufsee mellett tölteni a kempingben, de sajtos bungalow vagy más ilyen jellegű faház nincs. én pedig kinőttem a sátorozásból és igen rossz alvó vagyok.
tudsz nekem olyan szállást ajánlani, ahol tapasztalatod van már és a mi pénztárcáknak ajánlott?
lehet a hely Niederösterreichben, Karintiában, Semmeringben, Burgenlandban vagy Steiermarkban.
Sziasztok!
Szerintem eleg meredek az ut a vizeses mellett, de nem kell sietni ,sot van mit nezni.
Persze ha taxival mesz fol akkor is ugyanazon az utvonalon jossz le mint fol, es akkor is latsz mindent.
Most mar en is kivancsi lennek mennyibe kerul a taxi.
Szia Linda!
Az Ossiacher See -nek azon a partjan nem jartam ,
a masik oldalan nem talatunk alvo helyet.
Ajanlom az autopalya parkolokat.
Ha Klagenfurt felol mentek az autopalyan Villach (Ossiacher See ) felé, elhagyjatok a Wörther See-t,van egy lehajto Velden felé (Velden a Wörther See vegen van).
Tovabb mentek, es ha jol emlekszem az elso parkolo
(terkep szerint nincs is tobb a villachi elagazasik)meg sator veresre is alkalmas mivel a zold terulet vege eleg messze van az uttol.
Mi is satorban aludtunk ott mert esett az eso.
Persze szerintem azert jo ha valaki a kocsiban alszik es nam marad a kocsi uresen. Nem mindenki szivbajos mert reggelre lengyelek egy allati nagy satrat allitottak fol kozvetlen az ut mellett.
Csehek meg egy skodaban aludtak.
Zsefe
Én kb 4-5 éve voltam ott. A vízesés 3 lépcsőből áll mindegyik 100-140 m-t esik, ha szerencséd van akkor elég bő vízhozammal. A teljes szintkülönbség 450 m. A parkolóból kb 500 m kényelmes sétával oda lehet érni az első lépcső aljához, onnan pedig egy szépen kiépített de helyenként elég meredek úton végig a vízesések ill a patak nyomvonalát követve lehet megcsodálni mind a három "lépcsőt". Ezért ajánlom a hordozót feltétlenül és ha van egy kis kondid akkor ezt a gyalog utat, mert felejthetetlen látványban lesz részetek, ugyanis úgy van kiépítve, hogy alulról, felűlről, oldalról megcsodálhatod teljes pompájában a robogó víztömeget. Ha útközben elfáradnátok vannak Wirtschaftok egy vagy kettő az útmentén ahol megpihenhettek. Szvsz még úgy is megéri, hogy csak a feléig mentek fel gyalog aztán visszafordultok. Itt találhatsz róla még egy-két érdekes infót.
Üdv:Timsó
a vizesés lábánál van parkoló...
onnan pénzért fel lehet menni taxival is a tetejére, akár vissza is hoznak.
>Mivel van egy 1 éves kisfiam, aki még nem megy, >ezért érdekelne az utak állapota. Babakocsit >lehet tolni, vagy inkább háti hordozóban vigyük >a fiam?
én mindenképp a háti hordozót ajánlom...
>Milyen túrával kell számolni, és mennyi idő >kb., amig az ember megnézi a vízesést?
attól függ mennyit gyalogolsz.
mi taxival mentünk fel (idősek is voltak köztünk), lefelé gyalogoltunk, meg a tetőn sétáltunk kicsit, igy volt vagy 3 óra...
A Krimml vízeséssel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Autóval mennyire lehet (érdemes) megközeliteni?
Mivel van egy 1 éves kisfiam, aki még nem megy, ezért érdekelne az utak állapota. Babakocsit lehet tolni, vagy inkább háti hordozóban vigyük a fiam?
Milyen túrával kell számolni, és mennyi idő kb., amig az ember megnézi a vízesést?
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy hol tudnánk egy éjszakát eltölteni Ossiach környékén. Leginkább autóban v. sátorban szeretnénk vmilyen parkolóban v. valahol. Tudna valaki vmilyen lehetőséget? Előre is köszi!
Szia,
a tiscover.at sokat segíthet ebben neked, én azon keresztül találtam szállást (amelyiknél van e-mail, ott lehet érdeklődni, vagy esetleg ha tudsz németül, akkor a telefonosoknál is)
üdv
mikkro
A Gollinger a mi tervünben szerepelt, de végül kimaradt. Ennyi van róla:
Gollinger Wasserfall
There is still something worth seeing in Salzach valley: Gollinger Wasserfall. It is near Golling, in the middle of a pine trees forest, and can be seen after a 20 min walk on a narrow mountain track. It cannot be compared at all with Krimml waterfall, since it is less than 40 m high, but it is a good way to spend a couple of hours. I suppose it would be better in the morning, spotted by sunlight, anyway, even in the incoming late afternoon shadow it is a good natural spectacle.
minekünk a múltkor ez lett volna az uticélunk, de este értünk oda, így kimaradt.
Erlaufseeben viszont tényleg érdemes pancsolni.
Olvasd el a beszémolóm lentebb a Pokol-völgyéről.
ott is van szurdok, méghozzá 2, ha jól tudom.
Szia!
Elvileg itt található valami (nem sok):
www.golling.info
Közben a következő infot kaptam:
A kártya megvásarólható minden turista irodában, hotelekben,panziókban, vendégházakban, és ott ahol a SalzburgerLand matrica látható, vagyis minden kasszánál, ahol ilyen kedvezmény létezik.
A kerdesem az lenne, h. jart mar fenn valaki az Oetscher (Ausztria, Mariazell kozeleben) csucsan. Nyaron arre fogunk jarni es kivancsi lennek, h. honnen erdemes felmenni, kb mennyi ido a feljutas, valamint h. kell hozza maszocucc vagy sima turistauton fel lehet menni. Ha valami jo linket is tudtok a hegyrol, akkor azt is szivesen veszem.
Ugy tudom, hogy az Erlaufsee-Mariazell kornyeken van egy gyonyoru szurdok, erre mar jart esetleg vki? Ez egy egynapos turaba belefer?
Hali!
Akkor te nem vagy messze a Shfbegbahn-tol.
Ha jol latom a terkepen Strobl az egyik vegpontja a Postalm strassenak.
Milyen a Postalm strasse?
En 525 km -re vagyok Strobl-tol Bp-hez kozel.
Nezegettem a kabinosfelvonokat 8-12 kozott lattam az arakat
Pokol-völgy (Halltal)? Semmering előtt egy nagyon szép panoráma-útvonal. sok-sok kilométeren keresztül mész felfelé egy szerpentinen, a vége egészen meredek. 1-esben kellett menni kombi Astrával (!). de a látvány, ami fent fogad...
szóval, megéri arra jönni.
ígérem, hogy most gyorsabb leszek a képekkel.
még adós maradtam a tavalyi karintiai utam fényképeivel. pedig ha látnátok őket.... :))
a mostani hétvégén egy Sopron-Mariazell-i túrát iktattunk be párommal. Mit mondjak, hibátlan volt, csakúgy, mint minden eddigi ausztriai túránk, ami Bécsen kívül volt.
Ha vki rászánja magát az útra, velünk ellentétben tervezze azt min. 2 naposra, vagy akár egyhetesre, mert megéri a festői táj miatt, ami odaúton és ami ott fogad. Útvonal: Sopron-Kópháza-Semmering-Spital-Gloggnitz-Mürzuschlag-Mariazell-Erlaubsee. Átmentünk a Pokol-völgyön, ezért aki járt már arra, tudja, mivel járt a dolog. 5 óra volt Soprontól egészen a mariazelli parkolóig, de higgyétek el, megéri. A karintiai panorámautakhoz hasonló látvány fogad. Mormoták sajna nem voltak :(. volt viszont rengeteg havas hegycsúcs, fenyőerdők és hihetetlenül zöld növényzet.
A mariazelli barokk templomról idáig csak olvastam. Tudtam, hogy zarándokhely. De amikor kiléptem, értettem meg, hogy miért fordulnak meg itt évente többszázezren. Az egész templom belülről olyan, mintha most lettek volna vele készen: minden frissen felújított. a belső tér hihetetelenül gazdagon díszített. Láttuk a bizonyos oltárt is, ami színezüstből van, amiért oly sokan választják ezt a kegyhelyet és ahol érdemes megpihenni legalább 10 percet.
az altemplomot sajnos idő hiányában kihagytuk.
Szintén javallott elhörpintgetni egy kávét vmelyik főtéri büfé teraszán.
Onnan kb. 10 perc az Erlaubsee. Egy gyors fürdőt vettünk a gleccsertóban. Melegebb volt attól, amire számítottunk (kb. 21 fokos). Mint minden természeti kincsre, így erre a tóra is nagyon vigyáznak az osztrákok. A vize kristálytiszta. Nem folyik bele szennyvíz, nem fürdenek benne talpig napolajosan, nem hugyoznak bele, stb...
Hazafelé a gyors utvonalat választottuk: Mürzuschlag-Wiener Neustadt-Kismarton-Sopron.
Estefelé járt, gontoltunk egyet és bementünk egy esti sétára Bécsújhelyre.
A város szintén teljes felújítás után van. A sétáló utca mentén, rögtön az elején telálható a helyi székesegyház, bemenni ezóttal már nem tudtunk. a belvárosnak nagyon kellemes, barátságos hangulata van. telis teli van sörözővel, étteremmel klubbal és megtöltik a tereket a fiatalok. 10-re lüktetett a belváros. rossz volt eljönni.
Csak másnap jöttünk haza Pestre. Természetesen, Sopron és Szombathely nem maradt el, de ez egy másik topik tárgya.
természetesen, minden gyorsabban és kényelmesebben is bejárható, de így teljes a túra. ajánlom az "egynaposoknak".
linkek:
http://www.girrer.at/mariazell/info/anreise/images/mzl.jpg
http://www.semmering.at
http://www.steiermark.at
Fatboy
Ui: az osztrák pályamatricám jelképes áron átadó :)))
Mi a pünkösdi ünnepek alkalmából töltöttünk el Ausztriában 5 napot.
Az útiterv nagyrészt a topicban elhangzott ötletekre épült, amihez extraként jött hozzá a II. Lajos-féle kastélyok iránti érdeklődés (Neuschwanstein, Chiemsee) illetve a gleccserlátogatások.
Az persze hamar kiderült, hogy öt nap nagyon kevés :), de sok alakítgatás után ilyen lett a végleges itiner:
1. nap
Kapruni gleccser
Kitzlochklamm
Grossglockner panorámaút
2. nap
Neuschwanstein-i kastély
Zugspitze (végül kimaradt, mert rossz idő volt)
Deutsche alpenstrasse
3. nap
Hintertuxi gleccser
Gerlos panorámaút
Krimml vízesés
Krimmli Vizi Csodavilág (Lekéstük, mert 5-kor bezár)
4. nap
Hintergem-Saalbach völgye
Seisenbergklamm
Chiemsee (a tó + a kastély a szigeten)
5. nap
Liechtensteinklamm
haza
Szállásunk Zell am See-ben, egy barátságos kis panzióban volt, reggelivel 22 euró /fő.
Egy-két tapasztalat: Az összes látnivaló abszolút megérte a fáradságot, sehol nem kellett csalódni.
Nekem külön bejött a Krimml-vízesés, ami nem csak szép, de fantasztikus erővel dübörög le a víztömeg. Itt egyébként komplex vizes élményben volt részünk, mert egy hirtelen jött zápor bőrig áztatott és a középen levő hüttében kellett menedéket keresni.
A klammok közül a Seisenberg-klamm vitte el a pálmát, ahol a vendéglőt is kipróbáltuk (bevált), de a másik kettő is nagyon ott van.
Arra vigyázni kell, hogy a legtöbb turisztikai installáció nyáron is bezár ötkor, hiába van este nyolckor még jócskán világos (talán a szakszervezet műve :).
Mi így maradtunk le a Krimml mellett most megnyilt vízi-kiállításról, illetve a Grossglockner-en levő gleccser közeli tanulmányozásáról.
Összeségében nagyon könnyű megszeretni ezt a nyárias, napos, alul zöld, felül fehér alpesi világot, szerintem nem most voltunk utoljára :)
Szerintem igen, akkor kell megmondani a konkrét napot, mikor a kártyát veszed.
3 éve, mikor a Bodensee kártyát vettük, valahogy így volt. A vásárlás napjával indult a kártya érvényessége (így akartuk).
Sajnos a jégbarlang tényleg drága.
A 2,20 Euro kedvezmény pedig szinte semmi a 26-hoz képest. Mi viszont még egyik helyen sem jártunk, és nagyon szeretném látni mind a kettőt.
Sajnalom, hogy a werfeni jegbarlangoz a felvonohoz nem jo a kartya.
En voltam a barlangban kb. 15 evvel ezelott,gondoltam folmegyunk a gyerekekkel is.
A felvono es a barlang 16.
En is neztem hogy egy napra eleg sok helyre ervenyes Salzburgba a kartya.
A konkret napot a kartya vasarlasakor kell megmondani?
A Grossglockner panoráma út 26 hoz kepest a 2,20 kedvezmeny nem valami sok.
jaaaa
ott csak addig mentünk, amig el nem értük a rétet, meg a házakat, ott visszafordultunk, hogy legyen időnk lesétálni...
tehát ha ott továbbmegyünk, akkor a hegy túloldalán lett volna egy gleccser ???
A Vad- és szabadidő park közvetlenül a Grossglockner nél van, Fusch-Ferleiten-nél.
Itt utána nézhetsz: www.wildpark-ferleiten.at
Ha megveszitek a SalzburgerLandCard-ot, ingyen bemehettek.
Mi ide megyünk, de természetesen ezen kivül még nagyon sok ilyen park van.
Mi július végén indulunk. Jó utat.
Hol van az a Vad- és szabadidő park ahova mentek? Mi július második felében megyünk és lehet, hogy megnéznénk, a kislányomnak biztos nagyon tetszene (mindenesetre jobban mint a Salzburgi városnézés 8-)))
Üdv:
Szia Alha (itt is)!
Mivel 10 napra megyünk, így 6 napos kártyát veszünk.
Tudok a SalzburgCard-ról is, de a barátainkkal utána gondoltunk, hogy vajon mit szólnának a gyerekek (8, 4, 1 évesek) a sok múzeumhoz, meg iylesmihez, így most nem nézzük meg alaposan Salzburgot. Majd legközelebb. Ez ugysem az a hely, ahova életében csak egyszer megy az ember.
Az állatkert még érdekes lehet nekik, de megyünk egy Vad- és szabadidő parkba, ott láthatnak állatokat is.
Pami!
Hany napos kartyat vesztek?En is kicsit utana olvastam,tudod hogy 1 napot kivalaszthatsz Salzburgi kirandulasra,es ezen a napon minden ingyenes Salzburgban?/belvarosi buszok,varak,kastelyok,museumok/
Bocsi, hogy belekotyogok, de szerintem (legnagyobb sajnálatomra) a két felvonó különböző. Már a helyszín is más, de képek alapján látni is.
Én is sajnálom, mert már csak másfél hónap és ott leszek.
>Jó a kép nagyon! A többit is szívesen megnézném >majd, ha lehet.
persze, holnap behozom a gépet és feltöltök pár képet :)
>Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a SalzburgerLand >Card-dal 2,20 Euro kedvezményt adnak a >Grossglockner panoráma úton.
>(Nem sok, de érdemes kihasználni, ha már valaki >megvette a kártyát.)
mi nem vettük meg a kártyát, a panoráma út igy kocsinként 26 euró, érdemes minnél többen lenni a kocsiban, jobban oszlik az összeg :)
Jó a kép nagyon! A többit is szívesen megnézném majd, ha lehet.
Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a SalzburgerLand Card-dal 2,20 Euro kedvezményt adnak a Grossglockner panoráma úton.
(Nem sok, de érdemes kihasználni, ha már valaki megvette a kártyát.)
elfotóztunk egyébként 320 megányi CF kártyát, szóval van sok kép, majd valamikor feltöltöm a tar.hu -ra és akkor meg lehet nézni őket.
kb. 200 kép és pár kisebb videó
>A taxi odaig ment ahol a gyalogut talakozik >a "kocsiuttal" vagy tovabb ?
igen, szerintem odáig ment, amire gondolsz.
persze a kocsiút felmegy egészen a rétig, ott
van étterem, meg valakiknek van ott is házuk, ők
gondolom felmehetnek odáig is autóval.
>Annak idejen a gyalogosut utan elindultunk a >kocsiuton, de aztan visszafordultunk.
>A taxitol mennyi idot mentetek meg tovabb?
félórásnak mondta a taxis az utat, de elég lassan mentünk, szóval talán 1 óra is volt az a végén
A taxi odaig ment ahol a gyalogut talakozik a "kocsiuttal" vagy tovabb ?
Annak idejen a gyalogosut utan elindultunk a kocsiuton, de aztan visszafordultunk.
>Nem emlekszel, hogy a krimmler vizesesnel a >parkolasert kellett fizetni ill. hany volt?
igen, kellett érte fizetni.
nem emlékszem hogy mennyi volt sajnos, nem is én fizettem akkor, hanem a barátnőm.
de talán 2-3 euró között lehetett...
egyébként a 3 szurdokhoz a belépő egységesen mindenhol 2.8 euró volt.
>A krimmler vizeses, hogy tetszett, vegig fol >mentetek?
óóóó, az naggggyon szép volt !
mivel aznap már egy kicsit későn értünk oda, meg volt velünk 2 idősebb ember is, akinek megterhelő lett volna a séta felfelé, ezért egy direkt erre a célra kitalált taxival mentünk fel.
ez felvitt a tetejéhez a vizesésnek.
onnan mi még azért még feljebb gyalogoltunk, ahol
a végén kijutottunk egy magas hegyekkel körbevett nagyon szép kis völgybe, nagyon szép rét volt, közepén végig a patakkal, amiből később a vizesés is lesz.
aztán lefelé már gyalog jöttünk, igy is volt a lefele út 1-1.5 óra...
Szia Carcharodon!
Szerintem ha negy napnal tobbet maradtok es szerettek maszkalni nezelodni akkor foltetlen megeri a Karintia vagy a Salzburgerland kartya.
Zell am see egy szép tónak tűnt, tőlünk nem messsze, kb. 10 km-re volt, körülötte lehet szállást találni és a Grossglocknertől, valamint az előbb emlitett szurdokoktól sincs messze.
Szerintem az nektek megfelelő lehet.
Közelben van Fusch, Bruck is például.
Nekünk egy ház felső szintje jutott, két hálószoba, konyha, két fürdő, nappali, 5 embernek
ez fejenként 16 euróba fájt per éjszaka.
Eddig csak olvasgattam a topikot nagy élvezettel, de most lenne egy átfogó kérdésem: augusztusban szeretnénk egy kicsit "elmenekülni" a hőség elől és felmerült, hogy mi lenne, ha Ósztria kellemesen hűvös(?) hegyi lankáira mennénk? A (mély) tó, mint olyan alapkövetelmény és ha ezentúl még magasan is van a hely hegyekkel övezve, meg nyugis, meg szállást is találunk (nem aranyáron), akkor ott a helyünk!
Lenne olyan kedves valaki eligazítani, hogy merre induljunk - egyenlőre mondjuk a weben -, a sokat emlegetett turista kártya kell-e, szállásárak, mennyivel előbb foglaljunk, stb.
>Mesélj mit láttatok még a Grossglockner >strassen?
hát szerintem végigmentünk teljesen, hihetetlen kilátás, sok sok 3000 feletti hegy, voltunk fent az Edelweiss spitze-n, ami a legmagasabb ponton van (2571m), kilátó.
láttuk a tengerszemeket is, havon mászkáltunk, az út végén volt a gleccser, de addig voltak szép vizesések is :)
>Mennyi idot toltottetek a Grossglockner >strassen?Lementetek a gleccserre?
hát ha jól emlékszem akkor olyan fél 12 felé indultunk fel és 3 körül indultunk vissza, de csak azért, mert ránkszakadt egy irdatlan zuhéj.
pont a gleccserhez mentem le, amikor rákezdett.
de azért csak lementem :) jól eláztunk. :)
>Hogy fert bele az egy napba a három szurdok?
autóval nem voltak túl messze egymáshoz, St Johann im Pongauból kezdtük, az kb. 40 km volt a háztól, onnan Taxenbach kb 20, meg Kaprun sem volt sokkal messzebb.
a szurdokokban végigsétálni nem vészes táv, pedig elég sokat nézelődtünk és fényképeztünk, de belefért. Kaprunhoz mondjuk 16:45 fele értünk oda, 5-kor zárt a pénztár, de még bemehettünk.
Itt egy kis kép az osztrák utunkról :)
Ez itt a Grossglockner panoráma úton, a "Fátyol" vizesés :)
Nem tudtam megállni, hogy ne csináljak egy képet, ahol az ató is látszik, hisz még csak 3 hete van meg :)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
igen, a felvonóktól is tartok kicsit, bár egyszer már mentem a János-hegyi libegőn, az elején fel sem mertem szállni, de a középtájon már élveztem, és bár az sokkal-sokkal alacsonyabb, de nem is zárt.
kihagyni én sem akarom, majd kapaszkodom mindenbe, amibe lehet :)
köszi, már 100%, hogy megvesszük (ha hozzájutunk) :)
úgy tűnik, megvan a szállásunk is, Lauterachban egy Gasthaus, ez Bregenz mellett van közvetlenül (oda persze már nem volt egy csöpp hely sem)
tulképpen milyen egy szurdok? hegyvidéken még nem nagyon voltam nyaralni. tériszonnyal lehet bírni egy szurdokot, szakadékos? vagy inkább barlangszerű?
Zsefe: nehéz megmondani, mert mindegyik szép volt... talán a Liechtenstein klamm...
de majd megnézem a képeket, hogy felelevenitsem , mert mivel egy nap láttuk mindet, ezért kicsit egybemosódnak a fejemben :)
Tegnap este értem haza egy 5 napos túráról, a cél Salzburg környéke volt :)
Mondhatom nagyon jó kis utazásra sikeredett :)))
igaz, hogy az idő elég kevés volt, de ezeket néztük meg :
Grossglockner strasse
Krimml vizesés
Liechtenstein klamm St Johann im Pongau-ban
Kitz-lock klamm Taxenbach-ban
Sigmund Thum klamm Kaprun-ban
Werfen-i jégbarlang
A szállásunkat Fusch-ban szerváltuk, ami a Grossglockner strasse-hoz a legközelebbi falu, annak is a legszélén, úgyhogy nagyon nagy csönd volt :)
Digi géppel sikerült elfényképezni egy 256 és egy 64 megás kártyát is, úgyhogy majd ha lesz időm feltöltögetem őket a tar.hu-ra és meg lehet nézni :)
Hogy megéri-e a kártya? Ha kihasználjátok, akkor feltétlenül.
Elővettem a kis noteszemet, ami sok mindent tartalmaz arról az utunkról.
Akkor a kártya ára 93 DM-volt, 12.369.- Ft fejenként. A fiamnak ingyenes volt, akkor volt 5 éves.
Összeírogattam akkor, hogy hol jártunk, és mennyi lett volna a belépő. Hát összehasonlításnak: ha nem vettük volna meg a kártyát, akkor fejenként 336 DM vagyis 44.688.- Ft-ot költöttünk volna.
Akkori áron pl. a Säntis-ra 39 DM (5187.-) volt a felvonó ára. Idén 23,5 Euro. Ide azért is érdemes felmenni, mert ha tiszta az idő, 6 (v.7) országot lehet látni.
Nem tudom tudsz e németül (én sajna nem), de ajánlom a következő linket: www.bodenseeferien.de/ausflug/
Itt megtalálod azokat a helyeket, ahova ingyenes belépést biztosítanak a kártyával, ill. nyitvatartási időket, és árakat kártya nélkül.
Úgy látom 170 különböző helyre van ingyenes belépés. 3 éve ezek voltak:
Felvonók 6 db
Parkok 8 db
Szabadidő és termálfürdők, strandok 26 db
Múzeumok 57 db
Hajó (tó + Rajna) 6 db
Vasút 7 db
Ez azért már nem olyan rossz.
Ha messzebb is el szeretnétek menni, nagyon ajánlom a Rajna-vízesést. Hihetetlen élmény. Gyönyörű.
Köszi! Minden további érdekel. :) De már így is sokat segítettél, az útikönyvekben alig írnak valamit erről a részről. Az általad említett helyekre pl. biztos ellátogatunk, mert mind jól hangzik.
Megnéztem a kártyás honlapot, nincs frissítve, tavaly 7 napra egy felnőttnek 60 euróba került, ez kb. 15 ezer forint, szerinted megéri? Úgy értem, hogy ha külön vesszük meg a belépőket, akkor ennél drágább lenne? És mi sok mindenre érvényes?
Nos, attól függ, merre szeretnétek nézelődni. Én 3 éve nyaraltam a Bódeni-tónál, csak a nyugati végében. Innen körbejártuk az egész tavat.
A Bódeni-tónál rengeteg látnivaló van. Érdemes beszerezni a Bodensee Erlebniskarte nevű kártyát. Találtam linket is:
www.bodensee-erlebniskarte.de
Dornbirn-ban található a Rappenloch nevű szurdok. Érdemes megnézni, mert szép, ill. ott, vagy van a Rolls-Royce múzeum. Én sajnos nem láttam, pont aznap volt zárva. A fent említett kártya ide is ingyenes belépést biztosít.
Bregenz-be is érdemes ellátogatni. Ha felmentek a felvonóval, gyönyörű a kilátás a tóra. Onnan mi gyalog jöttünk le. Kissé meredek volt.
Svájcban érdemes szintén az említett kártyával (különben nagyon drága), felmenni a Säntis-ra. 2502 m magas. Gyönyörű. Én júliusban jártam ott, fenn 2 fok volt, és havas eső esett. Így nem volt olyan jó, de képek alapján nagyon szép lehet. A felvonó tövénél érdemes megnézni a sajt gyárat, és megkóstolni a sajtot, mert nagyon finom.
Ha még érdekel valami kérdezz nyugodtan.
augusztus elején megyünk Ausztriába, úgy tűnik, Dornbirnben lesz a szállásunk, Vorarlberg egyik viszonylag nagy városában Nyugat-Ausztriában. Egy hétre megyünk, milyen programokat, kisebb-könnyebb, de szép kirándulóútvonalakat tudtok ajánlani? Eddig még csak Bécsben voltunk, azon a környéken soha.
Svájc és Lichtenstein is elég közelinek tűnik egy-egy átruccanásra, hova érdemes?
Ha járt valamelyikőtök arra, írjatok némi infót, légyszíves.
Nagyon köszönöm az infókat, igyekszünk besűríteni mindent, amit lehet, ebbe a 3 napba.
Júliusban élménybeszámolóval biztosan visszatérek! Sziasztok, Niki
Kullancsveszélyről konkrétan nem tudok semmit, de én még az Alpokban nem szedtem össze sohasem egyet sem. A Halstadt-i sóbányát én is javaslom, hogy nézzétek meg. A környéken gyönyörű még St. Gilgen és St Wolfgang is. A Grossglockner panorámaút egy egész napos kirándulást is megérdemel. Érdmes megállni a Hochtor-nál és onnan egy kis gyalogtúrát betervezni. A három nap az ennyi programra egyébként kevésnek tűnik.
Üdv.: alpesi
A hegyivasútról (ami Sankt Wolfgangból indul) tudja valaki, hogy mennyibe kerül ? Illetve járt már valaki a salzburgi állatkerben ? Belépő ára?
Hú, de anyagias vagyok...
Köszi !
A Werfeni jégbarlang és a sóbányák Salzkammergutban, illetve Grossglockner panorámaút,
szerintem jó választás, az elso kettot en is javasolni akartam.
Sóbánya több is van, talán a legnagyobb a Hallstatt Salzbergwerk,
meg arra felé van egy másik jég barlang is a Rieseneishöhle.
http://www.salinen.com/tourismus.html
----------------------------------
Azt irtad hogy harom ejszakat toltenetek el az kb negy nap,
masra mar nem is nagyon marad idotok, ha meg Salzburgot is megnezitek.
----------------------------------
http://www.salzburginfo.at/
Salzburg kartya
Prices: Jun 1 - Sep 30, 2003
Hours Adults Children (6-15 Years) *
24 20,- 10,-
48 28,- 14,-
72 34,- 17,-
-----------------------------------
Eisriesenwelt Werfen
http://www.eisriesenwelt.at/
Caves and cable-car service: daily from 1. May to the 26th of October.
Opening times : 9.00 - 15.30 (last guided tour) or 16.30 (last guided tour in July and August).
Tours last 75 minutes.
Visitors should allow 3-4 hours for the whole visit.
A barlangban hideg van, pulcsit ,meleg ruhat vigyetek magatokkal.
----------------------------------------
A sok termeszeti szepseg mellett meg ajanlom a Hohenwerfen várát , sajnos en meg csak tavolrol lattam.
Szia!
Mi is Salzburg környékére megyünk idény július végén.
Kullancs kérdésben nem vagyok járatos.
A kártya neve: SalzburgerLand Card. Itthon is megvásárolható. Úgy emlékszem a Terra katalógusában láttam, de valamivel drágább, mint ha kinn vennéd meg.
A 6 napos ára Felnőtteknek 34 Euro, gyerekeknek (6-15 éves korig) 17 Euro.
Szerintem mindenképpen megéri. Ha rövidebb ideig tartózkodtok kinn, mint a kártya érvényessége, akkor érdemes kimondottan azokra a programokra koncentrálni, ami ingyenes a kártyával. Javaslom látogass el a www. salzburgerlandcard.com oldalra. Itt megtudod, hogy mi mindenre jó a kártya. Itt megtudod azt is, hogy kártya nélkül mennyi a belépő.
Az általad felsorolt helyekre sajnos nem nyújt ingyenességet.
Akkor itt is. :) A hallstatti sóbányát tényleg ne hagyjátok ki, egy élmény, amellett maga a városka is egy gyöngyszem.
Belépő: 14 EUR (diákigazolvánnyal 8,40).
A további kérdéseim :
- kullancsveszély van-e ?
- úgy tudom létezik bizonyos salzburgi kártya, ezt itthon meg lehet-e vásárolni, kb. mennyibe kerül, egyáltalán megéri ?!
Két dolog, amit biztosan nem hagyunk ki az a jégbarlang Entwerfenben és a sóbányák Salzkammergutban, illetve Grossglockner panorámaút. Egyelőre ez biztos...
Belépő árakat tudtok ?
Köszi, Niki.
Helló Niki!
Szálláskeresgélés ügyben indulj el erről a honlapról: www.tiscover.at Itt tartományok szerint megtalálod a kempingeket is. Sok éves tapasztalatom, hogy július közepe táján mindig jön egy hidegfront, ami több napos esővel szokott együtt járni. Az osztrák kempingek nagyon kulturáltak, de elég drágák is. Meleg holmit és esős cuccot feltétlenül vigyetek magatokkal, ui. az Alpokban pillanatok alatt meg tud változni az idő. Nem tudom, hogy milyen túrákra gondoltatok, de egy jó túrabakkancsra is szükség van fenn a hegyekben. A Salzkammerguti tóvidék a legismertebb vidék Salzburg tartományban. Bármelyik tóhoz is mentek fantasztikusan szép dolgokat fogtok látni. Ha kérdésed van, írj csak bátran. Üdv.: alpesi
Sziasztok ! Július közepén 3 éjszakát szeretnénk Salzburg környékén eltölteni kempingben vagy olcsó(bb) szálláshelyen. Van ötletetek hogyan keresgéljek ?
Illetve az alábbi infók szintén hasznosak lennének :
- milyen az idő akkortájt, lehet-e egyáltalán sátorozni...
- a kirándulásokhoz milyen öltözék jó
- kb. mennyibe kerülnek a belépők
- jó lenne segítség, hogy mely helyeket érdemes felkeresni.
Kicsit dedósak a kérdések, eddig még soha nem jártunk a hegyekben.
Köszi mindenkinek, Nikoletta
Csak egy kóbor mellék megjegyzés. Ha nekem pénzhiányom van, akkor nem Ausztriába utazom, mivel elég húzosak az árak.
Más!
A nyáron a Zillertal-ban (Tirol) fogunk nyaralni két hetet. A szállást már lefoglaltam. Esetleg van-e közvetlen tapasztalata valakinek a Zillertal Carddal kapcsolatban? Van ugyan egy prospektusom róla, de az alapján nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e kiváltani. Esetleg itthon forintért is megvásárolható?
Szia ZoliBA !
Idő és pénz hiányában, valószinű idén mi is ausztriába kalandozunk. Szeretném kihasználni a
SalzburgerLand kártya (Sommer Joker) lehetőségeit.
Találtam a salzburgi vizesesekrol egy lapot
http://home.vr-web.de/~eugen.winklharrer/waterfalls/austria/a-links1.htm
Nálunk az idén Salzkammergut a cél. A Mondsee-nél foglaltunk szállást 10 napra, július végén. Már nagyon várjuk. Egyetlen bánatom, hogy a sóbányákba nem tudunk bemenni - 4 éves kor alatt nem engednek be -, de legalább lesz okunk visszamenni.
Igen, szerintem is ideális kiindulási pontot találtunk.
Az ajánlatodból a "Mert mar lattam:" szekció csaknem telitalálat (a Krimmler Wasserfälle még nem teljesen biztos), valamennyi szerepel a tervezett uticélok között. Biztos uticélnak számít még számunkra Salzburg városa is.
Ami a "Mert meg nem lattam:" részt illeti, köszi, hogy ajánlod őket, a neten utánanézünk és valószínűleg kiegészítjük az utitervet.
Ti merre mentek idén? Szintén ez a környék, vagy még nem tudjátok biztosan?
Üdv:
Mi még nem jártunk igazán a sógoréknál (egy-egy félnapos bécsi kirándulástól eltekintve, ami persze semmire nem elég), viszont az idei nyarat terveink szerint a Zell am See partján fekvő Thumersbach-ban szeretnénk tölteni.
Úgy tűnik, hogy a szállás (Gasthof Seestrand) már megvan, "csak" a 7 nap programját kell kialakítani. Szeretnénk a környéken található látnivalókat (legalábbis egy részét)csillagtúraszerűen bejárni.
Természetesen a topicot végig olvastam, Zsefe - nagyon jó, tartalmas - honlapját is elkezdtem böngészni.
Az nagyon valószínű, hogy Salzburgerland Card-ot kiváltjuk. hisz úgy tűnik, hogy nagyon megéri az árát. A 6 napos kártya 2 felnőtt, 1 gyerek részére 85 euró, ami a nyújtott szolgáltatásokat tekintve nagyon korrekt árnak néz ki.
Szívesen veszünk Tőletek minden infót, tapasztalatot. Kérlek ne kíméljetek bennünket!
Bejártam Magyarországot, Szlovéniát, Ausztriát, Horvátországot és Észak-Olaszországot is motoros túráim során, s eközben készítettem gyönyörű tájképeket!
Ha kíváncsi vagy rá, látogass el ide, hátha megjön a kedved neked is a túrázáshoz... :))
Nem fogsz csalódni!
www.tar.hu/htamas
Pattanjon minden kis és nagymotoros a nyeregbe és indulás, annyi eszméletlen hely van!!!!
Hogy nem tudod, hogy hova???
Gyere, mutatok egykét szép helyet!!!!!
A segítségeteket szeretném kérni: Salzburg környékén szeretnénk eltölteni néhány napot, és szállást keresünk. Hallein, Kuchl, Golling helyiségekben keresgéltem az interneten, de nem túl sok mindent találtam. Elég sokan lennénk (kb. 40 fő), így 1-2 szobás családi vendéglátás nem lenne jó...
Köszi a címeket. Ha minden igaz, akkor ma este elbögészgetek bennük, bár dolgozni is kellene. Szomorú, hogy nem kerekezhetek mindig az Alpokban.
alpesi
Ha lehetne bővebben erről az "elbiciklizgetésről" azt megköszönném. Mi csak csillagtúrákat szoktunk tenni az Alpokban. Kocsival kivisszük a kerókat és a szállás körül egy napos túrákat teszünk. Az idén ismét Tirol a cél.
A júliussal kapcsolatos megállapításod sajnos igaznak tűnik. Hosszú évek tapasztalata, hogy július első három hete valóban nagyon esős és hüvös. Sajna én csak ekkor tudok a sógorokhoz utazni és szinte mindig kifogom a zimát. Idén nyáron egyébként Tirolba készülünk, de még konkrét cél és irány nem fogalmazodott meg.
Mivel hegyek, ezért nem lehet 100%-ra menni. Tavaly pl júniusban Karintiában ragyogó idő volt 30fok, napsütés, július végén 10-12fok, eső. Schladming két vonulattal van feljebb, ezért nem olyan nagy a különbség, főleg azért, mert inkább a Júlia, meg a (függöny)karnis Alpok az időjárásválasztó. Én egyet állapítottam meg viszont az utolsó 5-6évben. Mégpedig, hogy kb június közepe meleg, júliusra pedig rendszeresen jön egy hides és esős front, így aztán a júniussal én nyugodt lennék. No persze nem augusztus.
mi néhány éve Schladmingban töltöttünk egy hetet július elején - végig szakadt az eső. :o( A Dachsteinon viharos szél fújt, lefele jövet a hó is elkezdett esni.
De szerintem ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. (Én már elég szkeptikus vagyok az időjárást illetően: tavaly szeptember elején Portugáliában hűvös napok, szél, sok eső, ugyanabban az időszakban Skóciában és Angliában ragyogó napsütés, meleg idő hetekig. Ki érti ezt...?)
Sziasztok!
Nagyon leült a topik :(
Lehet még korai,de már a nyári ausztriai utamat próbálom szervezni. Mivel eddig csak augusztusban voltam, az érdekelne, hogy júniusban milyen az időjárás ( 2 kisgyerekkel mennénk és főleg az ő szempontjukból nem mindegy ). Salzburg tartomány, esetleg a Dachstein vidéke lenne a cél. Úgy gondolom Karintia a legmelegebb, de lehet, hogy tévedek.
Gondolom vannak tapasztalataitok.Köszi előre is.
Kedves RKata!
Köszönöm a gratulat.
(Olvastam, hogy eláztatok a Serra da Estrelában .)
Nagyon örülnék ha elküldenéd a képeket és fölrakhatnám.
Az is nagyon jó lenne ha irnál néhány sort a Baerenschützklammról azok számára akik még nem jártak ott (én sem).
ismeritek a Startbuda utazási irodát? Csak ausztriai, olasz- és magas tátrai sí- és túrautakkal foglalkozik. AJánlom mindenkinek.
Van 2 telitalálatuk: az egyik az ausztriai Innerkremsben levő Waldauf panzió. Pályaszállás. Völgyben van, előtte és mögötte pálya van. A másik az olaszországi Val Di Flemme, ahol hasonló adottságú panzióik vannak
Találtam a cégnél egy diafeltétet, úgyhogy sikerült elkezdenem szkennelni a klammos diákat. Elég macerás, lassú, fotosoppolni kell ezerrel, de a jobbakból majd természetesen küldök szafaripark jegy nélkül is.
Üdv!
én szívesen küldök be képet a sorosolás nélkül, alig várom már, hogy bescanneljem a mostaniakat. Csak legyek már készen velük.
a buszos útról készült képek a gáttal, a vízesésekkel, Möltallal, Maltatallal, Nockalmstrassével, stb..
Képek!?
Szeretném bővíteni a www.zseninfo.hu képanyagát.
Küldjetek az Ausztria oldalakhoz kapcsolódó képeket.
A küldők között gänserndorfi szafaripark belépőt sorsolok ki,
1 beküldőnek 3 db és 1 beküldőnek 2 db belépőt.
A küldők hozzájárulnak, hogy a nevük föltüntetésével a képek megjelenjenek a www.zseninfo.hu honlapon.
A sorsoláson való részvétel feltétele:
1.Legalább 3 db saját készítésű kép küldése
2.A képekhez magyarázatot kell küldeni: mit ábrázol, hol található
3.A levél tárgya : sorsolás, vagy a szövegben kérem jelezni ,hogy 'részt kívánok venni' a sorsoláson
4.Érkezési határidő 2002.09.30.
A jegyek 2002. október 27-ig érvényesek
Azoktól is várok képeket, akik idén már nem tudnának elmenni a szafariparkba.
Kérem Ők jelezzék, hogy nem kívánnak részt venni a sorsoláson ( a tárgy ne legyen: sorsolás).
Küldési cím : kepek@zseninfo.hu
Postai küldéshez kérésre email-ben küldök postai címet.
Zsefe
Kedves Zsefe!
Próbáltam összehasonlítani a klammokat, de rájöttem hogy nincs értelme. Mindhárom kicsit különböző és mindhárom nagyon szép. Mindhárom szépen ki van építve. Max. 2-3 óra kell a megjárásukhoz (én sokat tököltem a fotózással, állvány beállítás, objektívcserék, stb.).
A Vogelgesang kicsit olyan, mintha a Pilist felturbózták volna. Erdő, patak, sziklák, jó sokat kell mászni. Ha vége a klammnak (természetesen ennek a végében is van egy vízesés) akkor több útvonalon is vissza lehet menni a parkolóba, a rövidebb egy rendes betonút (1 óra séta), de az erdőn keresztül is lehet menni (kicsit hosszabb, mi nem ott mentünk, mert kissé sáros volt a terep az esők miatt).
A beugró 2,20 Euró.
A Kitzlochklamm talán a legvadregényesebb, itt igen magasra kell mászni a légcsőkön-létrákon, itt vannak a legmagasabb sziklák (meghökkentő látvány, ahogy a függőleges sziklafalból kinőnek a fenyőfák), itt is van egy kis alagút, mint a Lichtenstein Klamm-nál, itt is a klamm végében van egy szép nagy (kb. 30 méteres) vízesés. Onnan kb. 20 perc alatt vissza lehet sétálni a parkolóhoz.
A beugró 2,80 Euró.
A Liechtenstein Klamm talán a legfelkapottabb. De ott voltál Te is.
Van még egy jópár Klamm a környéken, majd legközelebb megnézem azokat is. Ezekről a Klammokról tálálsz egy listát egy igen jó honlapon... :-)
Hú, milyen helyek...
Salzkammergut..
Milstätter tó...
Graz, stb..
A Grosslockner út nagyon szép, kár, hogy kihagytad
Istenem, de visszamennék egy pár napra
Ha mentek mostanában Ausztriában Salzkammergutba, érdemes váltani Salzkammergut kártyát.
Sok helyen kaptok kedvezményt belőle:múzeumok, barlangok, felvonók, hajókázás.
Nekem megmaradt 2 ilyen kártya, olcsóbban odaadnám valakinek, aki most utazik. Érvényes 2002 okt. 31-ig. Teljes ára 4.90 euró, várom a jelentkezéseteket és az ajánlatokat.
norrino@freestart.hu
Nagyjából csak olvasgatom a topikot és most is csak egy megerősítő hozzászólást tennék üres pillanatomban: ez egy nagyon szép témájú topik! :-)
Tegnap éjjel tértünk haza Dellach-ból, a Millstadter See partjáról, ahol a hétvégét töltöttük - igaz teljesen más szempontból: versenyen voltunk. A hely és időjárás szuper, szállás 16 EUR/iccaka/kopf, helyiek vendégszeretőek, a tó gyönyörű (és mély és 5 fokos!!!)
Sziasztok!
Megjöttem rövid utamról. Szombaton indultunk és sajnos már kedden megérkeztünk "technikai okok miatt".
Szombaton csak Graz-ot néztük meg (a régi időkre emlékeztető hosszúságú sor volt a határnál). Szép város ez a Graz, megnéztük a híres óratornyot is természetesen. Ezután északnyugatnak indultunk, átmentünk egy 6,5 km-es alagúton (7,5 E az útdíj).
Autópályaparkolóban aludtunk. Nem egyedül, éjjel mikor fölébredtem (meglepően meleg volt) láttam, hogy úgy körbeparkoltak, hogy ki se tudtam volna állni a kocsival. Szinte csak német rendszámú autók voltak ebben a parkolóban, de szinte egyiknek sem németek voltak az utasai (inkább arabok, törökök, jugók). De semmi gond nem volt a biztonsággal, a járdán is aludtak szépen betakarózva páran (!).
Másnap megnéztük a Dr. Vogelgesang Klamm-ot. Gyönyörű. Néha csöpögött az eső, de a fák felfogták, meg ettől talán még hangulatosabb látvány volt a szurdok.
Dél körül a nap is kisütött, megnéztük Bad Aussee-t. Nem nagy durranás. A táj annál inkább.
Következő megállónk Hallstatt. Ez valóban méltán híres, meseszép városka a hegyek között. Az egész városban 4.20-ért lehet parkolni (a várostól több km-re lévő parkolóban is), mi a város bejárata előtt, a sorompóktól néhány méterre parkoltunk ingyen...
Másnap először a Liechtenstein Klammot néztük meg. Sziklák, dübörgő patak, vízesések. Látni a természet erejét. Látni kell.
Ez után a nagy hegyek felé vettük az irányt. Taxenbach-nál megnéztünk - a változatosság kedvéért:-) - még egy szurdokot, a Kitzlochklamm-ot. Itt is szépen kiépített létrákon-lépcsőkön kellett marha magasra felmászni és persze gyönyörködni a tájban (zúgó patak, vízes, hatalmas függőleges sziklafalak).
Ez után Kaprun felé indultunk (a Grossglockner panorámaútra nem mentünk fel, mert eléggé felhős volt az idő, felmentünk Kaprunba, fel egészen a kötélpályák tövéig. A tragikusan kiégett gleccservasút pályája (elképesztő nyílegyenes sikló-pálya egyenesen be a hegybe) még mindig áll, de már a térképen nem jelzik.
Utána visszaindultunk kelet felé, bementünk Golling-ba, de akkor jött a tecnikai probléma, elromlott a kocsi egyik ajtajának zára, nem tudtuk becsukni az ajtót, bekötöztük, indultunk aludni, másnap pedig szépen hazaérkeztünk.
Ellőttem két tekercs diát, ha egyszer sikerül beszkennelnem, akkor felteszem valahová az anyagot.
Jövőre megint megyünk, de több időre. Van még Klamm bőven:-)
Türelem!
A jövő héten meglesz, de mostanában elég sok a dolgom, holnap este meg alutazok, és egész hétvégén nem leszek itthon. Jövő héten viszont mindenképpen felírok pár sort. Fotó még nem lesz, inkább videóztunk, és még maradt pár üres kocka a tekercsen, egyelőre még be se adtuk előhívatni.
amiről irogattak a kollégák, ill. én, az Karintiában vagyon. Graztól nincs messze tk. semmi az általunk felsorolt desztinációk közül. Nem mondom, hogy menjetek el Villachig, vagy Klagenfurtig, de a Wörthi tóig és a környékbeli kistavakhoz, felvonókhoz, túraútvonalakhoz, vízesésekhez, stb. feltételn érdemes ellátogatnotok
Akkora gond nem volt azért, mert ATM-ből tudtunk kivenni pénzt utána, csak olyan ciki volt, a "Zahlen Sie, bitte" után kotorászni össze a maradék készpénzt, mert nekik egyik kártya se jó.
Ha aznap jöttetek haza, akkor az nem akkora tragédia :)
A torony tényleg ötös volt.
De a gát és a kis vízesés, nomeg a szurdoktúra voltak a legszebb élmények.
Azt irigylem a sógoroktól, hogy olyannyira tudnak vigyázni a környezetükre, a tavakra, a hegyekre, a sétányokra, az erdőkre, a kis hangulatos éttermeikre, stb, hogy ihaj. Ahogyan nálunk soha nem fogják védeni a természetet
bár ne lenne igazam
Na, az tényleg remek látvány a kilátóból.
Nekem viszont ottan alulról származott egy kevésbé jó élményem. Maria Wörth-ben a tóparton ebédeltünk egy kb *** hotel éttermében (nem ott laktunk, csak beugrottunk kajálni) aztán a fizetésnél nem volt jó sem az ECMC, se a VISA-card, csak chip-kártya lett volna jó. Az meg nem volt, így a maradék készpénzünk épp hogy elég volt a számlára. Nem voltam valami happy.
Hű, most feltetted a nagy kérdést...
A vízesés a Gmünd-Vízzárógát út mentén volt pont félúton.
Keverem a dologokat. Az Maltatal lehetett? A vízesés meg Mölltal (?) közelében volt. Ezt Te biztosan jobban tudod.
A hajókázás a Millstatter tavon volt. Nagyon rendben volt.
Érdekes módon nekem a Wörthi-tó annyira nem tetszett, de ez lehet azért volt, mert az iv. elriasztott tőle az árai miatt. Viszont, felkúsztunk a "Piramidenkogelra" és onnan a kukkerrel megfigyeltük a környéket, a tavat és az Alpokat: lenyűgöző látvány volt.
Figyelem: a lenti állatparkban kisnyulak és egy zergecsemete születtek. :)))
ugye, te is azt tapasztaltad, amit én?!
Hál'Istennek, semmi az égvilágon nem zavarta meg a remek túrát.
Köszi mindenkinek mégegyszer a tippeket.
Hihetetlen élmény volt.
Gmündben, a Porsche-múzeumba nem mentem be, ehelyett a főtéren levő éttermek egyikében múlattam az ottöltendő másfél órát. Remek volt.
Fotók lesznek, sajna, scannelnem kell
A program így nézett ki:
1. nap odautazás, szállás Innerkremsben (Pension Waldauf), amit térképen ne is keressetek, mert 5 házból álló falu. A hely remek, mindenkinek ajánlom télen és nyáron, mivel a ház pályaszállás, ill. a környékről számtalan gyalogtúra indítható a környező hegyekbe. Az úttest túloldalán van a felvonó, ha nem fékezel, a szállásban akadsz el :))
2. nap: Nockalmstrasse-panoráma út. Mormota nem volt, az út csodás. A melegköves-vizes fürdőt csak láttam, nem volt szerencsém kipróbálni.
Du: Millstatter-seen hajókázás enyhe zuhiban.
3. nap: Klagenfurt, eltévedés, buszról lemaradás, osztrák segítség révén a busz megtalálása.
4. nap: Szurdoktúra, du vízesés, este egy vízzáró gát megtekintése. Ezen a napon teljesen kész voltam
5. nap: de Spital, du hazaút :(((
Mindenütt a Karnten-carddal nyomultunk, anélkül tényleg nehéz
Hjjjjajjj, megint itthon a gyárban :((
Ne is mondd! Mi pedig szombaton indulunk, igaz már péntek este utra kelünk, és a magyar-osztrák-szlovén hármashatár közelében megalszunk, hogy szombaton csak 400 km-t kelljen menni.
De az árvíz ügy az nekünk is érdekes lesz, hiszen Salzburg tartományba megyünk, és Salzburg környékére is terveztünk kirándulást.
Ha valaki tud valami tuti útinfot, vagy bármit, azt leirhatná ide.
Hogy merre jártunk?
Ausztriából Svájc-felé mentünk tovább.
Ezért számunkra Karintiában a kelet-nyugat irány volt a meghatározó.
Pontosabban: kinéztük a klasz helyeket a kártya prospektusából, +néztük, hogyan helyezkednek el a térképen és szisztematikusan bejártuk őket.
+saccoltuk az időt is, amibe 1-1hely kerül, és mivel kempingeztünk, mindig arrébb(nyugatabbra) vertük fel táborhelyünket, már a következő célpontok közelében.
Abban +1eztünk párommal, hogy legközelebb csak ide jövünk és leginkább 2hétre, mert annyi kell, hogy mindent +tudjunk nézni, ami minket érdekel.
(sajnos a hajózás most kimaradt, pl. erre gondoltam)
Miután eléggé költséges a kintlét, nem hiszem, hogy a közeljövőben arra mennénk, pláne hogy hosszabb időt töltenénk ott.
Most saját kis és szép hazánkat ismerjük +.
(Itt is vannak értékek, csak nagyon keresgélni kell őket, nem úgy, mint ott kint.)
Minden esetre kintlétünk alatt sok klasz dolgot látva itthon is bevezetjük nálunk, szépítjük a kertünket, az utcánkat. (az is része a rendezettségnek)
Sajnos nálunk kevés figyelmet és pénzt fordítanak az emberek a saját közvetlen lakókörnyezetük kialakítására. Ezért nehéz nálunk hangulatos helyeket találni(települések).
Na jó, 'kisírtam' magam.
Mi azon leszünk, hogy az emberek jó példánkat látva csatlakozzanak hozzánk, és a mi utcánk legyen a leghangulatosabb ott ahol élünk(Tárnokon).
Neked is és Zsefének is köszi.
Az infokat elraktároztam, magamévá tettem, igyekszem a legjobban kihasználni a kártyát. A múzeumokat akkor a 2-3 kivételével hanyagolom, sokkal inkább a hegyeket, a felvonókat, meg a tavakat látogatom majd. Üdítőt viszek egy rekesszel, ha fussa, beülünk asszonnyal egy kis muskátlis étterem erkélyére legalább 2 sör erejéig.
Igen, busszal mozgunk Ausztrián belül is, és vannak olyan programok, amelyek fakultatívak. Viszont, ha megvan a kártyám, a múzeumi idők alatt nyakunkba tudjuk venni a hegyeket
Karinthia-kártya:
Mi tavaly - mikor ott voltunk 2 és fél napig átutazóban olaszék felé -, akkor kiváltottuk, és nagyon bejött, az árát visszahozta bőven.
De!
Mi egyénileg voltunk, oda mentünk ahova akartunk.
(Az nem ugyanaz mint egy szervezett túra.)
Elsősorban tavi hajózásoknál, bergbahnoknál, és némi múzeumoknál jön be, ahogy tapasztaltam. (Mi legalábbis ebben "utaztunk" vele.)
Gondolom azért a szervezők is úgy állítják össze a programot, hogy megéri kiváltani.
Az, hogy vigyél ágyneműt, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz a szállás, mi is vittünk, de a szállással semmi gond nem volt, kellemes volt. Egyszerűen arról van szó, hogy egy-egy napra nem szívesen cserélnek ágyneműt, ezért kérik ezt.
Üdítőt megéri vinni, mert sokkal drágább, meg konzervben is magasabbak az árak.
Az éttermek is drágábbak persze, de megéri azért időnként beülni.
Hát ez nem sikerült.
bemásoltam az allatih. linket de nem lett jó.
ez ket masik
www.kaernten-power-card.at/kaerntencard.htm
www.urlaub-bei-freunden.at/site/kcardinfo.htm
Muzeumokbol mi csak néhány kicsiben voltunk.
Villacher Fahrzeugmuseum: régi autók, motorok
Gmünd Porsche Automuseum
voltunk egy Puppenmuseum ban is Villach tol nem messze de azt nem latom most a listan
(nem a
Puppenmuseum Helga Riedel
(Reiftanzplatz 18, A-9375 Hüttenberg ))
ezek tetszettek és nem kell sok idő a megnézésükhöz
MINIMUNDUS is jó lehet, Mi még nem láttuk.
A kártyát valahogy utazáshoz is lehet használni.
A Malta Wasserfälle es a Malta-Hochalm-Straße is nagyon szép lehet.
Még a kajárol akartam irni. Üditöt vigyetek magatokkal, ha befér a kocsiba. Az étterem elég drága, de nagyon jot lehet enni az ut mentén a nagyobb áruházak elött müködö levő grillcsirkéseknél.
Hogy visszatérjek a kártyára, mi Heiligenblutban voltunk a Grossglockner lábánál, szoval mi inkább azon a vidéken voltunk.
Két évvel ezelott voltunk Ausztriába a párommal, Karintiában. Megvallom őszintén engem a múzeumok nem hoztak lázba. A kártyával inkább a hegyi felvonokat, és a fürdőket használtuk ki. Illetve jo dolog még a hajókázás is. A Mölltaler gleccsert télleg ne hagyjátok ki. Ha belefér akkor menjetek el a Grossglockner Hochalpenstrasse-ra is! A Franz Josef Höhe-nel voltak mormoták is, amikor én ott jártam.
Kedves Tuborg !
Elnézést, hogy nem irtam,de most jöttünk meg Spanyolországból. Talán már Te is haza értél , merre jártál?
Atifradi !
Kocsival mentek?
Szeretsz kirándulni, vagy csak sétálgatni a hegyekben ?
Nogo !
Én a Vogelgasang klamm -ot nem hagynám ki, már csak azért sem mert azt még nem láttam.
A Raggaschlucht nagyon szép , és azért nem olyan kemény szerintem. Ha már a Raggaschlucht felé mentek , ki ne hagyjátok a Reisseckbahn-t amiröl Szalapa írt. És föl lehet menni 3000 m -re a Mölltaller gleccserbahn nal. Lehet hogy arra a 4-5 napra is érdemes használni a Karintia kártyát.
(Te érdi vagy?)
molnartiby !
Nekem az a tapasztalatom ,hogy ahol van olcsó üzemanyag ott a jobb kutaknál is olcsobb.
Mi pl Esso kutnál tankoltunk gázolajat 0,65 ert es a Shell is 0,67 volt oda felé.
Erdemes kinyomtatni a tartományi árakat a
http://www.oeamtc.at/sprit/napro3/appl/na_professional/parse.php3?mlay_id=1003986 rol.(www.zseninfo.hu is megtalaljatok)
én Ausztriában csak Bécsben és Inssbruckban voltam, többször átutaztam rajta, ezen kívül egy kis hegyi faluban laktam, ahonn a rafting-túráink indultak, de ezek alapján elmondhatom, hogy szintén szerelmese lettem az országnak. Csak az a sok bunkó bécsi ne lenne... Annyira lekezelnek bennünket, hogy a bicska kinyílik a zsebemben, ha eszembe jut egy-két megalázó megnyilvánulásuk.
Mindegy, hál'Istennek most alkalmam lesz megismerni jobban a vidéket is.
Egyébként, köszi nektek a sok hasznos infot, igen jól jön. A jövő héten 15-20 között utazunk szervezett túrával Karintiába. Kapunk egy-egy Karintia-kártyát is hozzá. A szállásunk ratyi lesz, mert szóltak, hogy vigyünk ágyneműt, mivel induló panzióról van szó :)).
Ami a lényeg: aki járt már arra, az árulja el nekem, hogy a múzeumokon kívül mi az, amit feltétlenül muszály megnéznünk a kártyával?
Érdemes-e az összes múzeumba ellátogatni evvel?
Kaja-üdítők? Vigyünk magunkkal?
Éttermek áa megfizethető?
A Raggaschlucht az egy jó kemény túra, ha jol emlékszem nekeünk 1,5 óráig tartott, igaz előttünk egy olasz család egy három éves kislánnyal volt, és hát nem lehetett megelözni őket a szük hely miatt, és magas lépcsők is voltak. Ha kellemesen el akarsz fáradni, akkor ezt ne hagyd ki.
Sziasztok!
Szeptemberben ha minden összejön megyek Ausztriába kb. 4-5 napra. Kocsiban fogunk aludni, konzerven fogunk élni, mint a régi szép időkben:-) Zsefe honlapjáról kiírtam egy csomó érdekesnek tűnő helyet, úgyhogy valszeg Graz-Lienz-Kaprun-Hallstatt útvonalon fogunk túrázgatni, ott van egy csomó szurdok (Liechtenstein-klamm, Dr. Vogelgasang klamm, Raggaschlucht, Galitzenklamm, stb.). Az időjárás függvényében szeretnénk ezeket megnézni. Melyik a legfaszább? Melyik a "legüberebb" hely azon a környéken?
Mi idén csak átutazóban voltunk Ausztriában, mert a Garda-tónál nyaraltunk. (Az is áraszt osztrák feelinget valamelyest.)
A szokásos, Karinthiát érintő útvonal - (Graz-Klagenfurt-Villach)- helyett a Bécs-Salzburg-Innsbruck-Brenner hágó utat választottuk, és közben Salzburg mellett szálltunk meg egy napra. Nem is a hosszú út miatt, hiszen Salzburgban voltunk már délben fél kettőkor, 5 órai út után, hanem Salzburg és a Wallersee-i fürdés miatt.
Itt szálltunk meg:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n].
Egyszerű parasztház (legalábbis ottani viszonylatban egyszerű:), szívélyes vendéglátás, bőséges reggeli, 40 adós színes tévé, - ebből vagy 25 német körzeti adó, azokat nagyon szeretem, de tényleg! -, pontosan 23 kertitörpe kb. 60 m2-en a kertben, hehe:))
A tehenek az istállóban gyerekeimnek nagyobb izgalmat okoztak - hüje bpestiek ugyebár - mint másnap a Steinplattére felcipelő Bergbahn és ott a környék. Szóval, ilyenfajta falusi turizmus kéne nálunk is...
Ja, nálunk előtte aszondják az irodákban, hogy nem lehet szállást szerezni egy napra Ausztriában, felejtsem el. Ez egy marhaság. (tavaly is úgy voltunk, csak a tavalyi azóta nem üzemel.)
Visszafelé is ott szálltunk meg, pedig nem volt leszervezve. Ár: 22 Euro/kb 5400Ft 1 emberre. Lehet, hogy sok? Nekünk itthon 8-10 e Ft alatt semmit nem találtak.
Tavaly voltunk Karinthiában, (hmm! azóta se tettem fel a képeket...) Ott voltunk a Reissecken is, szerintem érdemes felmenni, kb. 2900M magas, kb. 2600-ig visz fel a Bergbahn szédületes emelkedővel. A Millstatter See-től kicsit ÉNY-ra van. (kb 25 km lehetett?)
Utána két órával már a mediterrán jellegű Ossiacher-Seeben fürödtünk.
Minden együtt, ezt szeretem ebben az országban: hegyekre fel 2500 méterre, utána két órával már tavi csónakázás valahol vagy fürdés, mellette meg a "legrosszabb" helyen is komfortérzésed van, nem beszélve a dominánsan katolikus műemlékekről, vagy a szívderítő kis hegyi falvakról, meg nem hegyi falvakról.
Most jöttem vissza.1hetet voltam kint feleségemmel.
Az üzemanyagárak kedvezőek: 160-200Ft között gázolaj. Karintiában a legolcsóbb, Tirolban a legdrágább. Itt is igaz, hogy olcsó húsnak...
1x sikerült 160-ért tankolni, fogyasztotta is rendesen(inkább +érte volna OMV, Shell, Agip)
Ez kb. a minőségi sorrend is.
Karintiakártya 32 Euro
10 db császárzsömle 0.6Euro
Rostos üdítő(multivitamin) 1,3Euro
Az árak tájékoztató jellegűek, Németországban olcsóbb, ahogy a szállás is.
osztrák camping: 15-26 Euro
német camping: 12-18 Euro
2fő+auto+sátor
Nekünk Karintia tetszett a legjobban. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a rendezett, tiszta országot.
Most jöttem vissza.1hetet voltam kint feleségemmel.
Az üzemanyagárak kedvezőek: 160-200Ft között gázolaj. Karintiában a legolcsóbb, Tirolban a legdrágább. Itt is igaz, hogy olcsó húsnak...
1x sikerült 160-ért tankolni, fogyasztotta is rendesen(inkább +érte volna OMV, Shell, Agip)
Ez kb. a minőségi sorrend is.
Ez a "parasztház" Tirolban van, a Ziller völgyében, Hippach mellett, 800 méter magasan. A Zillertalen Höhenstrasse annak az útnak a folytatása, ahol ez a ház is volt (persze nem ez volt az egyetlen vendégház a környéken, volt ott még más hotel, gasthof, bauernhof is).
Akkor egy hét kettőnknek kétágyas szobában reggelivel 60 000 Ft-ba került, most sem sokkal drágább. A minőség valóban első osztályú. Már az is nagy élmény volt, hogy egyáltalán betehettem a lábam egy ilyen házba, nemhogy megszálljak benne... :-) Minden nagyon "minőségi", a falak, a bútorok, az ajtók, ablakok, minden. Fehér falak, faburkolatok, fapadló, hihetetlenül nehéz kisszékek. És ebben a házban ott laktak természetesen a háziak is. Hatalmas étkező volt benne, reggelire pedig mindig nagyon jól laktunk a szintén "minőségi" és bőséges reggelive, ami szinte mind saját, házi készítésű volt (a sajt, a vaj, a tej, a kolbász biztosan), a friss kalács vagy kenyér is a környékről származhatott. A háziasszony nagyon kedves volt természetesen.
Ja és az a röhej, hogy ezt a szállást interneten találtam és ott is foglaltam le. Elég volt két emil, nem kellett foglaló, írták vogy várnak szeretettel, és kész.
Csak az eső ne esett volna annyit... A Zillertal-ban nagyon meg bírnak rekedni a felhők, igaz ha kitisztul az idő, akkor aztán süt a nap ezerrel.
Most fedeztem fel a topicot. Mondhatnám az utolsó percben , mert jövő hét elején megyünk pár napra Sopronba, ahonnan át szeretnénk menni Ausztriába 1-1 napos kis kirándulásokra. Bécsben már voltunk, inkább túralehetőségek, szép helyek érdekelnének. (Kocsival leszünk)
Mint Ausztria nagy ismerője, tudnál ebben segíteni?
Köszi, előre is!
(Persze mindenkitől szivesen fogadok ötleteket - a Sopronból-Ausztriába cimű topicot is felhoztam...)
Üdv mindenkinek!
Segitséget kérnék, kinek van személyes tapasztalata a Totes Gebirgéről ill. a Hochswabról. Útvonalak, nehézségi fok, szálláslehetőségek stb.. minden érdekel.
Előre is kösz.
Ha jól emlékszem, 70ATS-ért lehetett kiváltani a Salzkammergut kártyát, amiért szinte mindegyik helyen 10-20%-os kedvezményt lehetett kapni a belépőárból. Ha sok helyre mész, ahová belépő kell (hajhózás, múzeumok, barlang, bánya, felvonó, stb.), akkor érdemes kiváltani.
Nagyon tetszik a topic!
Nekem is Ausztria a kedvenc országom. Telente odajárunk síelni, nyáron nyaralni. Síelésre van másik topic, így inkább a nyaralásról: tavaly nyáron Salzkammergut volt a célpont.
Szállásunk közvetlenül a Gosausee partján volt, 1000 méteren: Gasthof Gosausee
Innen lélegzetelállító panoráma nyílt a Dachstein gleccserre (talán a legszebb hely, ahol eddig jártam - ajánlom mindenkinek):
Sikerült bejárni csillagtúra-szerűen a környéket (Halstatt, sóbányák, jégbarlang, óriásbarlang, rengeteg tó - melyek közül a kisebb, eldugottabb tavak voltak a kedvenceim, no meg az Altaussee-i három tó túra), Bad Ischl, stb.
Minden csodálatos volt, biztos visszamegyünk mejd még többször is...
És még egy dolog, amiért kedvelem Ausztriát: a vendéglátás színvonala, professzionalizmusa (melybe beleértem a vendéglátók kedvességét, fig is, nemcsak a "berendezést") kiemelkedő - magasan veri a magyar, horvát, olasz, francia, spanyol szintet (ahonnan összehasonlítási alaom van)
Én tudok segíteni Salzburgerlandi kártya ügyben, Sommer Joker a neve. De nem tévesztendő össze a Salzburg-Card-dal, ami kifejezetten Salzburg városra vonatkozik csak.
Ha gondolod, akkor e-mail-ben irhatok rola. Salzkammerguti kártya is van.
Az meg teljesen mindegy hol laksz, bárki válthat kártyát. Na csak most egy kicsit késő van a meséléshez. :-))
Segítségeteket szeretném kérni, július végén utazunk BAD ISCHL-be már 2 évvel ezelött jártunk ott, most szeretnénk egy kicsit jobban körülnézni, mit ajánlotok? Ha tudtok esetleg vidámparkokat azokat is szívesen venném.
Salzburgi és Salzkammergut-i kártyák léteznek? Hol és milyen feltételekkel használhatók?
Ha egy magánszálláson szállunk meg akkor is váltható? (egy társasházi lakást béreltünk ki) Hol?
ha tud valamelyikötök infokkal szolgálni azt előre is megköszönöm
Én már harmadik éve visszatérő vendég vagyok e csodálatos országba.
2000-ben Heiligenblut-ban töltöttem egy hetet a Grossglockner lábánál. Csodálatos volt. A Mölltali gleccsernél meg még hógolyozni is lehtett rövidnadrágban, augusztus végén. :-))
Tavaly a Salzburg tartományban lévő Flachau-ban voltam 10 napot.
Idén két hétre megyek Saalbach-Hinterglemm-be.
Csodálatos vízesések, hegyi felvonók, nyári szánkópáláyk, strandok.
Mindenkinek ajánlom! Közel van és csodálatos!
A napokban vettem útikönyvet, Salzburgról és környékéről szól.
Ami a legjobb, nem csak arról, hanem olyan is belekerült, hogy melyik úton érdemes +közelíteni Mo.-felől.
Sok színes kép és fotózási tanácsadás is van benne. És főleg rengeteg információ a látnivalókról.
A frissítése 1998-as, tehát azt mondhatom, hogy aktuális ma is.
Azt hiszem Panoráma útikönyv kiadású.
Az ára 1500.- volt, annyit biztosan megér.
Jó kirándulgatást és kikapcsolódást kíván az alpesi országba indulóknak:
Nagyon jó az általad összeszedett infók gyűjteménye, másnak is bátran merem ajánlani.
Friss infókkal csak nyáron tudok szolgálni, amikor arrafelé vesszük utunkat.
Addig is gyakran álmodozom a gyönyörű hegyvidékekről, tiszta tavakról és a jó levegőről.
Én is rég láttam új infot a Karintia kártyáról.
Most hogy irtál kerestem és találtam
a http://www.press-kaernten.at/ -n a Családi nyaralásának legjobb 2002. évi ajánlatai -t
"A kártya 2002. május 12. és október 20. között három hétre 32 euróba (HUF 7988) kerül; és több mint 100 kirándulási célállomást, hegyi vasutat és sétahajójáratot foglal magában. A 6-15 év közöttiek (1987-1995 születésűek) csak 13 eurót (HUF 3231) fizetnek a kártyáért; a legkisebbek számára, illetve a harmadik gyerek után pedig teljesen ingyenes."
Régóta várom, hogy más tartományban is legyen hasonló kártya
Sommer Joker kártya Salzburg tartományban.
Néhány osztrák kártya a www.zseninfo.hu -n >
Ausztria > kártyák
Zsefe
Sajnálattal vettem észre, hogy sehol sem találok Karintia-kártyáról infót.
Lehet, hogy megszűnt?!
Nagy kár lenne érte, mert nagyon szép helyekre lehetett vele eljutni (felvonók, fürdők, múzeumok)
Ha valaki tudna róla vmit, szívesen venném itt a topicban.
Tiby
Felüdülés,kikapcsolódás.Elcsodálkozik az ember Mo.-tól pár méterre nem csak a természeti környezet megnyugtató hanem az osztákok is mindent megtesznek az emberi, kellemes összhang megörzéséhez. Mi húsvétkor is és oktoberben is töltöttünk pár napot Salzkammerguti tavaknál.
Gondoltam, kicsit feldobom a topicot.
Múlt héten jártam párommal Graz környékén.
Van tőle északra 1helyes kis város, Weiz. +éri benne sétálni 1kicsit.
De ami a lényeg, hogy utána északabbra egy szoroson kell átkeni(az autóút azon vezet át), ahol néhol csak másfél autónyi a hely.
Nagyon szép volt így ősszel.(az időnk pedig csodálatosan jó volt)
Az egész különben a véletlen eredménye, ugyanis azt javasoltam páromnak, hogy Graz-ig kalandosan menjünk, visszafelé ráérünk egyenesen hazatépni Rábafüzes felé.
Miután az Őrségben volt a szállásunk, így 1kellemes napi program lett ez az út a városnézésekkel 1ütt.
Szóval ilyen közel hozzánk is találni szép helyeket. Nem kell okvetlenül az ország túloldalán keresgélni(bár arra is jártam már és az sem rossz).
Szia Zsefe !
Végül itthon maradtunk, ill. a határainkon belül töltöttük a hétvégét.
Nagyon teccik a honlap amelyet készítettél, sok érdekes és hasznos info-t tartalmaz, természetesen elraktároztam a bookmarkomban :-)
sakkmatt.
Sziasztok !
Holnapi ausztriai kirándulás betervezve. A határhoz közeli szép helyre szeretnénk menni kirándulni, sétálni. Schneeberg ilyen szempontból jó cél ? Vagy van más ötlet is ? Probléma, hogy nemtom hol érdemes megszállni. Az alább ajánlott Patakpart Panzió sajnos már full-os. Van ötletetek merre keressek ? Ha osztrákoknál alszunk vhol, az kb mennyibe fáj ? Van ilyen infótok ?
Ha az ember Schneeberg felé veszi útját, akkor melyik határátkelőn kell átmenni ?
Köszi,
sakkmatt.
Salzburg nekem nagyon tetszett.
Bár 20 évvel ezelött még nem volt gon a parkolás.
Kb. 5 éve haza felé megakartam állni ,( a gyerekek még nem voltak), zuhogott az eső és ingyenes parkolási lehetőséget nem találtunk.
Sajnos a Salzkammerguti sóbányákban és a Dachsteini barlangokban még nem voltunk.
A Werfeni jégbarlangban (Eisriesenwelt ) jártunk kb. 20 évvel ezelött. A barlang is tetszett de az odajutás felejthetetlen élmény volt számunkra. részletek a www.zsenino.hu -n
Meg szeptemberben es/vagy oktoberben szeretnek par napra kiugrani Ausztriaba, amolyan bemelegiteskeppen. Mivel Munchenbol mennenk, igy elsosorban Salzburg, Voralberg es Tirol tartomanyok jonnenek szoba.
Szeretnenk turazni a hegyekben, egy-ket varost megnezni. Ezert is kerdeztem a konyvekrol, amikben mindehhez segitseget kapok. A klasszikus (latnivalok ES turajavaslatok).
Megneztem a honlapodat. Gratulalok hozza, rengeteg informaciot tartalmaz! Asszem az elso turat Salzburg korul fogjuk megtenni. A jegbarlangok eleg vonzonak tunnek.
Valoszinuleg kesobb meg bombazni foglak a kerdeseimmel :-), addig irjatok minel tobbet!
Reggel olvastam Derenk hozzászólását és örültem, hogy sikerült az Ötscher vidékére csábítanom.
Most meg "ketajtosszekreny" csábul Ausztria felé.
Örülök hogy infoimmal segítettem és segíthetek.
Mi kb. 12 évvel ezelött, jöttünk haza Olaszországból Ausztrián keresztül. Megálltunk Mariazell -ben . Néztem az útikönyvet hol lehetne egyet kirándulni. Két sort találtam a Lassingfall -ról. Elindultunk Wienerbruck -ból a gyalogösvényen. Két kis gyerekkel kb 3-4 órás gyaloglás után visszafordultunk. Nem tudtuk hogy öt percre vagy két órára vagyunk a Lassingfall -tól. Akkor gondoltam arra, hogy azokat az infókat amit az utazók, kirándulók tapasztalnak meg kéne osztaniuk egymással. Közben elterjedt az internett.
Most már nem tagadom, célom nem csak az infoim átadása volt, hanem további infok gyűjtése és összefoglalása a www.zseninfo.hu (honlapom) számára.
Kedves "ketajtosszekreny" !
Szerintem az Ausztria útikönyvek nagyon jók, aki csak a városokat akarja megnézni.
Mi kocsival járjuk a számunkra elérhető világot.
Sok tapasztalatot szereztünk a kocsiban és a kocsi mellett alvásban, a vadkempingezésben.
Kérdéseidet várom.
Mindig tudtam, hogy Ausztria szep orszag, de a topik hatasara beleszerelmesedtem, es elhatoroztam, elkezdem a felfedezeset. Milyen utikonyve(ke)t ajanlotok ehhez? Olyasmire gondolok, amiben kb mindaz az informacio benne van, amit ti is leirtatok (latnivalok, gyalogtura-lehetosegek (ez fontos!), szallasok, egyebek).
Kedves Zsefe!
Pont jókor olvasgattam a javaslataidat, akkor tervezgettük az ausztriai célokat.
Nagyon egyetértek mindennel amit leírtál.
A camping Lackenhofban olcsó, csendes, békés, tiszta. Nagyon kevesen voltunk. Volt viszont egy kis róka látogatónk, két-három este is jött körbeszaglászott a sátrunk körül - talán kaját akart. Aztán pár perc múlva eltünt az erdő felé. Nem nézett ki veszettnek, hanem inkább mintha kölyökkorában hozzászokott volna az emberekhez. (Egyébként is ha jól tudom, Ausztriában már kiirtották a veszettséget.)
Megnéztük az általad ajánlott helyeket. Igazából nem is értem, hogy miért nem vagy csak alig ismerik idehaza az Ötschergrabent. Grandiózus. És ott is tud kánikula lenni.
Ugyancsak közel van Lackenhofhoz a Dürrenstein (kb. 1850m). Meg ugyan nem másztuk, viszont az aljában lévő Seetal két tavacskáját a Mittelsee-t és az Obersee-t megnéztük. Határozottan kellemes szép helyek.
Igen még csak a panziós képeslaprészletet dobtam fel germainnek. A fényképeket is feltennném, csak némi problémám van a nagyításokkal. (Pont most jöttem meg egy másik fotocégtől, ahol csak négy kockát kértem tesztként. Itt érdekes módon sokkal jobbak lettek ugyanazon negatívról a nagyítások, mint az első cégnél. A DM-ben többet nem csináltatok képet, az biztos.)
Köszönjük az infokat germain.
Merre van ez a Stubenberg am See?
Szerintem ezek a kis tavak sokkal jobbak mint a tenger.
Szia szalapala !
<( A reggeli panoráma a tóra mindent megér.)>
Szerintem is!
Fényképeket nem csináltál?
A kep.tar.hu -n nekem csak a panzió képe jött be.
Germain a te képeidet is megnézném.
Mi augusztus 20 -án jöttünk haza. Franciaországban és Spanyolországban voltunk.
Még tart a képek számítógépre rakása.
Zsefe
Hát igen, lehet hogy szeret közvetlenül is dolgozni Frau Mössler is.
Bár ahogy beszélgettem vele, ő kiváló partnernak tartja az MSE Tours-t, merthogy az neki megfelelő vendégeket küld. (MSE = Magyar Sízők Egyesülete)
Na, én éppen láttam már sílécet, de rajtam még nem volt - egy kb.24 évvel ezelőtti egykét percet kivéve -, tehát én síterepek minősítése ügyében visszafogottan nyilatkozok: lehet, hogy jó a terep, de lehet, hogy nem.
A tó meg nem Balaton - ott a parttól 10 méterre már nem ér le a lábad, - de mivel kicsi - 11*1 km területű kb. - elég meleg a part mentén, beljebb meg már nem annyira. (A 27 fokot nem én mértem, hanem az augusztusi átlag volt így megadva egy netlapon, nagyjából megfelelt ennek a part közelében.)
Visszatérve Frau Mössler telefonszámára. A képeslapon láttam a telefonszámát. Megelőzendő mindennemű telefonbetyárkodást, emilben küldöm inkább.
Ha érdekel más, akkor még beszámolhatok, miért jó Karinthia.
Köszi Szalapala!
Én is majd rakok be képeket, csak nem tudom, hogy kell. Sebaj majd megkérdek egy okost.
Szerintem mindenki szeret közvetlenbe dolgozni, mert így senki nem fizet jutalékot senkinek (utazási irodának). Egyébként mint síterep milyen lehet? (Hány felvonó van, stb...)
A tó tényleg 27 C volt? Azért kérdezem mert azok a tavak amelyekben mi fürödtünk Burgenlandban épp tökéletes (23 C) hőmérsékletűek voltak. A 27 az egy kicsit meleg!
(Úgy látom kinzásügyi múzeum minden valamit magára adó osztrák várban van, mi is láttunk egyet, a "legaranyosabb" a vasszüz volt.) Kösz a telszámot előre is, üdv mindenkinek!
Hogyne kérlakalássan! Frau Mössler a tulaj!
Ez így nem elég? (Gondoltam.)
(Frau Mössler tud magyarul is, pedig echte osztrák, csak anno, mikor Kanadába disszidált az ötvenes években - Ausztriából, bizony! - nyolc hónapig magyarokkal lakott együtt.)
Annenheim Villach közelében van, az Ossiacher-See északi partján.
Ahol voltunk: a Kanzelhof nevű kis kétemeletes, vagy 20 szobából álló egység, alapvetően sielőknek, nyáron eléggé pang.
Konyha, étkezőhelyiség van. Probléma, hogy nincs zuhany a szobákban, csak minden emeleten egy. Mi augusztus elején három éjszakát töltöttünk ott olaszok felé. Ezalatt mi négyen egyedül voltunk a házban, meg vissza egy napot, akkor volt egy magyar pár. Próbálom betenni. Ez az, ha igaz.. A jobb oldali feljebb levő ház az, nem amelyikre a Kanzelhof van írva, az már nem az övé.(Ez egy képeslapról van.)
Szerintem megéri 2500Ft/fő árszinten.
A tulaj másik háza a tóparton áll, saját stranddal, és meg volt sértődve, hogy nem hozzá mentünk le fürödni -ingyen lett volna-, hanem a fizetős strandra. Annyi volt a félreértés, hogy erről nem tudtunk. A tópart amúgy kb.200 méterre van a háztól.
A Kancelhöhe felvonója - innen a ház neve - ott van tőle 100 méterre se. 500 m-ről emelkedik a felvonó két ütemben 2000 méterre, ahonnan nyáron a siklóernyősök tömege kezdi meg a felszállást. (Felvisznek kezdőt is tandemben, de én nem ebben utazom..:)))
Nagyokat lehet röhögni, ahogy a felszállni próbálók egy-egy rossz széllökésre hogyan sodorják el a mellettük szintén felszállni igyekvőket, és gubancolódnak össze, majd húsz métert oldalazva a földön.
Meg kirándulni is nagyokat lehet.
Apropó, Frau Mössnert az MSE Tours-on keresztül szereztük, nem tudom még, hogy közvetlenben is dolgozik-e, a telefonszáma is megvan valahol, majd előkeresem.
Meg majd lesznek képek is.
Sziasztok!
off (örömkifejezés)
Nagyon jó, hogy ilyen topicok is vannak! Még több kéne!
on
A műlt hét végén mi is Ausztriába jártunk a kedvesemmel, azaz csak ott, mert kipróbáltuk a Patakpart Panziót (ld. néhány sorral lejjebb) Kőszegdoroszlón, és igazán kellemes meglepetés volt!!!!
Kedvező ár, családias hangulat, végtelenül kedves háziak, fullos reggeli, isteni vacsorák, stb. stb. Egy házban ami teljesen fából van! A határ csak 10 perc kocsival, mindenkinek csak ajánlani tudom. (www.extra.hu/patakpart) ha jól emlékszem.
Szóval Ausztriában Burgenlandot fedeztük fel kicsit: Lockenhaus/Léka vára (hihetetlenül jó állapotban), majd Rieding (Liszt Ferenc szülőháza), majd egy fantasztikus erdei tó kicsit Északabbra Rietzingnél.
Második nap Írott kő az osztrák oldalról (kényelmes szép séta) majd Szalónak várát láttuk (Ez is nagyon szép, de van benne egy elég ijesztő modern kiállítás...) majd egy másik 1000%-os tó már Stájerországban: Stubenberg am See. No comment. Ez kocsival kényelmes túra, főleg ha a a határnál lakik az ember.
Kedves Szalapala! Az Annenheimi beszámoló nagyon felkeltette a fantáziám! Nem tudnál valami pontos kontaktot megadni?
Egyébként ha valaki tud bármilyen jó ötletet Ausztriában olyan szállásra ahol tó+hegyek konstellációja található (személyes tapasztalat előnyben) azt nagyon szivesen venném.
Na üdv mindenkinek!! (Bocs, ha kicsit hosszú voltam)
Na, itt vagyok megint, most jöttünk meg Karinthiából - olaszok felé, meg visszafelé is megszálltunk ott egykét napra - a benyomás az, hogy jövőre két hét Karinthia lesz tisztán, olaszok nélkül.
Köszönöm a Karinthia-kártya tippet mindenkinek, aki írt róla. Odafelé három napot töltöttünk ott, már ennyi idő alatt bejött árban a kártya. (És persze három nap alatt nem lehetett kihasználni a lehetőségeket.)
Amúgy Annenheimben voltunk, - Ossiacher-See északi partja - napi 2500Ft/fő( A reggeli panoráma a tóra mindent megér.) A közelben lehetőség strandolásra - 27 C a tó vize- , vagy 2000 méteres hegyre - a felvonó a szállástól kb. 100 méterre.
kb.30-40 km körzetben középkori vár, benne kínzásügyi múzeum, a Reisseck majdnem függőlegesen emelkedő hegyi vasútja, ahogy felvisz 2500 méterre az ott található jéghideg tavakig, vagy az tó partján rendezett roncsderbiig minden volt.
Csak az idő volt kevés.
De majd jövőre.
Szóval eldőlt, merre megyünk.
Villach mellett?Annenheimben az Ossiacher See partján szállunk meg három napra.(Utána olaszhon, visszafelé ismét megállunk itt.)
Ha tudtok olyat, amit ott nem szabad kihagyni semmiképp, azt írjátok már ide.
Szia Samm!
Ha még nem indultatok, és ha nem ismered!
A Dachstein -nél legalább 4 sóbánya van.
Salzburg közelében vagy a Dachstein -nél van a Mammuthöhle, Rieseneishöhle, Eisriesenwelt (Werfeni jégbarlang)
és a Eiskogelhöhle.
Merre akarunk menni...Szinte mindenfelé, de sajnos hiába van rá majdnem három hetünk, mindent nem tudunk megnézni. A Salza folyó mellett akarunk végigmenni a Dachstein hegységig, ott megnézni a jégbarlangot, majd Salzburg, utánna Kaprun, Grossglockner, és amennyi idő marad, Karintiát. Kempingjegyzékem van, így már az olcsóbb kempingeket megnézegettem. Belépőkről, hegyi felvonók árairól tudtok írni valamit? Igazából még azt nem tudom mennyi pénzt kell vinni. Köszi a további segítséget!
Köszi, megnéztem a lapodat, rájöttem, az a baj, hogy nekem Rábafüzes környéke kellene úgy igazából, ahogy át kellene vonulni célirányba Villach felé.
De egyszer egy osztrák barangolás kapcsán biztos, hogy igénybe fogom venni, mert tényleg vonzónak találom a leírtak alapján.
Üdv:
Merre akartok menni?
Hochosterwitz vára Klagenfurt -tól
észak, észak-keletre van kb 20-25 km -re.
Sankt Veit an der Glan -tól néhány km -re keletre.
Nekünk nagyon tetszett.
Augusztusban megyünk Ausztriába. Sok-sok mindent szeretnénk meglátogatni, köztük Hochosterwitz várát. Csak az a bökkenő, hogy nem lelem a térképen. Nem tudjátok merre van?
A 7 m persze k-val együtt értendő! :-) Paraméterek? 2500 Ft/fő/éjszaka reggelivel. Szombathelytől 17, Kőszegtől 7 km-re vagyunk egy 4.800 nm-es telken. Új építésű, könnyűszerkezetes ház 5 db fürdőszobás szobával. Egyik szoba 3 személyes (franciágy + szóló), 3 szoba franciaágyas, egy pedig két szólóágyas. A szobákhoz külön erkély is tartozik. A levegő kristálytiszta, csend van, béke és nyugalom!
Szóval ide kell jönni!
Hát te kellettél nekem, kedves Patakpart!
Én úgy két hét múlva megyek olaszékhoz osztrákékon keresztül, viszont családostól nem akarnék 580 km-t Villachig egy nap alatt, - ahol van szállásunk már - ezért érdekelne egy határközeli megoldás.
Ha némi paramétereket közölnél, szívesen venném, előre is kösz!
Az a 7 m a határtól, az elég bizarr távolságnak tűnik:)) Nincs ott egy ezres szorzó még?
Nincs sok kemping. Mi körbe jártuk a vidéket és csak három kempinget találtunk.
Lackenhof -ban
Erlauf See -nél
Lunzer See -nél
Erlauf See -nél a tavat és a kempinget csak egy út választja el. Szerintem ez a legjobb, bár bent nem voltunk.
Lackenhof -ban olcsóbb volt. Ez egy síelős kemping.
Fűthető lakókocsik vannak leállítva, de van néhány sátor hely is. Nyáron nincsenek sokan, mert inkább a tó mellé mennek az emberek.
100 ATS -t fizettünk naponta: 2 felnőtt 2 gyerek 1 sátor és a kocsi.
Lunzer See -nél a kemping messze van a szurdokoktól.
Köszönöm, megtaláltam.
Még ha annyit megtennél, hogy a környék kempingjeit ideírnád, mert a térképemen egyet sem jelöl az Ötscher környékén. Lackenhofnál sem.
Sziasztok!
Az Ötscher és vidékére.
Máriazell -től néhány kilométerre a Lackenhof , Josefberg, Wienerbruck, Puchenstuben , Winterbach , St. Anton , Kienberg települések által határolt területen csodálatos szurdok világot találunk , alattunk sebes,zuhatagos hegyi patakok folynak , mellettünk vízesések zuhognak. A vidék legmagasabb csúcsa az 1893 m magas Ötscher.
Három szurdokot kereshetünk föl:
Ötschergraben az Ötscherbach szurdoka
Hintere Tormäuer
Vordere Tormäuer
Ezen az ámulatba ejtő nem túl magas alpesi tájon igényeinknek megfelelő kisebb nagyobb túrákat tehetünk .
Zsefe
Köszönöm az árakat. Meglepően olcsó. Igaz, amennyire néztem, a benzin ill. (bolti) sör árak is hasonlítanak a magyar árakra. A vonat viszont drágább.
Ötschergrabent egyelőre nem találom a névmutatóban. Merre van ?
Az Altausser See vagy Grundlsee ill. Dachstein környékén járt valaki ? A tavak környékén nagyon sok a túrista ?
Ausztriában még a Hohe Wandon és Peilsteinben (bécsi erdő) jártam. Ezek is alacsonyabban fekvő részek, a magyar határhoz közelebb.
Még Höllentalhoz annyit, hogy gyerekekkel jó program lehet a völgy északi részén fekvő Schwarzau meglátogatása. Itt van egy kis vadaspark, pisztrángos tóval, szarvasokkal, kecskékkel. Utóbbiakat meg lehet simogatni.
Szuper az info.
Néztem a térképen. Tényleg nincs messze.
Nenkirchen, Glognitz, Reichenau an der Rax kb 75 km.
Ismered az Ötschergraben -t?
2 éve voltunk egy kis kempingben, ára :
felnőtt 40 ATS
gyerek 20 ATS
sátor 20 ATS
gépkocsi 40 ATS
Lackenhof -ban egy kis kempingben, ahol kevesen voltak 100 ATS/nap fizettünk 2 felnőtt, 2 gyerek, kocsi, sátor. Zuhanyzóban a melegvízért pénzt kellett bedobni.
Én is bemutatnék röviden egy helyet: Höllental, kb. 70 km-re a határtól, a Rax és a Schneeberg között. Ez egy 1000-1500 m. mély szurdok, a Schwarza patak völgye. Kocsival és vonattal is viszonylag könnyen megközelíthető. Szállás Kaiserbrunnban, ami tulajdonképpen nem falu, csak 3 házat neveznek így (de abból az egyik kocsma !), viszont ingyenes lagerplatz van, hideg-meleg vízes mosdóval, wc-vel. A völgyben egyébként tilos a vadkempingezés.
Lévén egy mély szurdokról szó, a túraútvonalak elég combosak, viszont nagyon szépek, jól jelzettek és, ahol kell, jól kiépítettek (lánc, létra). Sokan kerékpároznak, motoroznak és ez Kelet-közép Európa egyik legkedveltebb sziklamászó helye.
Kaiserbrunnban nincs bolt, bevásárolni legközelebb Reichenauban lehet (Billa, Spar).
Mivel közel van, egy (hosszú) hétvégére is érdemes kiugrani. Arra azonban készülni kell, hogy a völgyben megrekednek a felhők, sokszor van borús-esős idő.
Kérdésem is volna: kemping árakat tudna valaki mondani ?
350 Schilling az útdíj. Nemrég jártam a közelében, de nem mentünk fel (azok a piszkos anyagiak!). A Zillertalen höhenstrasse 90 Schilling, és az is nagyon magasan megy. Svájcban pedig útdíj nélkül is 2000 méter fölé mehet az ember (Albula pass, Furka hágó, stb.). Zermattból pedig fogaskerekü visz fel kb. 3500 méterre (Gornergrat), az sem kerül sokkal többe.
De biztosan nagyon klassz a Grossglocknerstrasse.
Nem tudom mennyit kell most fizetni a Grossglocknerstrasse -n. Kb 20 évvel ezelött 240 ATS volt. Lehet, hogy most 380 . Kerestem az árát de nem találtam. Kb. 8000 Ft, lehet, hogy sok ?
Egy csodálatos természetvédelmi területen haladsz át. Persze az egész csak úgy ér valamit ha kiszállsz a kocsiból.
Sajnos a gyerekek kicsik voltak,így mi nem sokat gyalogoltunk.Felejthetetlen élmény volt számunkra, amikor a a Franz-Josef-Höhe -nél lementünk a gleccserre és sétáltunk a jégen. Sajnos nem tudtunk túrázni, de tervezem, hogy még egyszer visszamegyünk.
A Grossglocknerstrasse mitől olyan eszeveszetten drága? Én tavaly fel akartam menni, de annyi pénzt nem adok érte. Ha jól emlékszem, 380öS volt az egyszeri behajtás.
Bocs a kései válaszért, eldőlt az olasz út, de Karinthia adott visszafelé, a wörthi tó lesz egy napra, ha addig még lesz érdeklődés a csemetékben, kis esélyt látok rá. De kösz az infókat, jövőre még fel tudom használni.
Tavaly ősszel jártam először a Krimml-vízesésnél egy barátommal. Akkor felmásztunk a vízesés tetejére. Elég állat látvány, de mire felértünk, majd' leszakadt a lábunk. Idén júniusban a barátnőmmel voltam ott, akkor csak a második szakaszig jutottunk mi is.
"Mentetek a Zillertaler Höhenstarssen?"
Igen! A szállásunk is az útról nyílt (parasztház Hippach közelében, 800 m magasan). Sajnos nem jártuk be a teljes utat, a felénél lekeveredtünk róla, de így is megérte a 90 S-t. Sok helyen volt hó. A legmagasabb pont, ahol voltunk, 2200 m volt. Onnan ugráltak le a sárkányrepülősök, meg az ejtőernyősök. Az nem lehet semmi érzés! Az út végig csodálatos tájakon halad. Amikor mi voltunk, ragyogó idő volt.
"Irnál még a Stuibenfall-ról? Pontosabb útvonal?"
Az autópályán kell továbbmenni Innsbruck után nyugat felé, az Arlberg és Bregenz felé. Kb. 40-50 km után ki is lesz táblázva az Ötzall meg a vízesésről is lesz egy szép kép. Ott le kell kanyarodni a völgybe. A völgy olyan mint a Zillertal. Fő-faluja Ötz. Végig ki van táblázva a vízesés, a közvetlenül mellette levő falu Umhausen. Csak a parkolásért kell fizetni, onnan indulnak az útvonalak. Közvetlen út is megy, kb. 30 perc gyaloglás a gyönyörű patak mentén. Alulról csak az alsó szakaszt látni (az is van vagy 30 méteres), utána egy kicsit feljebb kell mászni, onnan az egész "fal" látszik. Mi nem másztunk fel a legtetejére (utólag már bánom).
"Mayrhofen után van két szurdok a Dornauberg klamm és a Stillup klamm jártatok erre?"
Sajnos nem, mert elég esős volt az idő. Esős időben átmentünk Németországba, ott mindig jó az idő, ráadásul Bajorország is gyönyörű. Németország közelében említésre méltó még az Achensee, ami egy csodálatos tó a hegyek között.
Örülök,hogy írtál.
Mi is voltunk a Krimml-vízesésnél.
Ahogy írtad, az étterem után pár száz méterre már nem sokan járnak.Sajnos mi sem jutottunk innen tovább. Leültünk a sziklákra, néztük és hallgattuk a zúgó patakot. Tovább indultunk, de a gyerekek kicsik voltak és kb. 1 km után visszafordultunk.
Te tovább mentél?
Mentetek a Zillertaler Höhenstarssen?
Mayrhofen után van két szurdok a Dornauberg klamm és a Stillup klamm jártatok erre?
Mi csak át mentünk a Jenbach , Zell a. Z., Krimml
útvonalon.
Irnál még a Stuibenfall-ról? Pontosabb útvonal?
Fizetni kell? stb.
Kedves szalapala!
Salzburg környékén is van sok látni való.
Főleg a Sóbányák lehetnek érdekesek, de van jégbarlang is. Sajnos mi csak átutaztunk,Hallstatban álltunk meg egy kis sétára.
St. Wolfgangnál van a Scafbergbahn fogaskerekes hegyivasut.
Karintiaban is vannak tavak.
Talán a Wörther See az ismertebb és a látogatottabb.Másik szép tó a Ossiacher See vagy a Millstater See.
Én kifejezetten kedvelem ezeket a tavakat, fürödni kicsit hidegek, de kristály tiszták.
Mind a három tó, lehet bázis a Karintia kártyához.
Az Ossiacher See -n és a Wörther See -n lehet sétahajózni a kártyával.
Mi sem vagyunk profi hegymászók,egy napos túrákat szoktunk csinálni. A szurdokok 1-2 órás , félnapos, egy napos könnyü gyaloglást igényelnek.
Hegyi felvonókra is jó a kártya. Főlmentünk a felvonóval és 1-2 órás félnapos könnyü túrát tettünk az adott környéken.
Ausztria tényleg gyönyörű! Júniusban 1 hetet töltöttem el a Ziller-völgyben. Ezt egy szűk völgy igen magas hegyekkel Tirolban. Sokat esik az eső, de ha kitisztul az idő, látni a havas hegyek tömegét. Nincs messze a Krimml-vízesés. Na az tényleg hatalmas. 3 szakasza van. A középső szakaszánál kezdenek eltűnni a túristák. Ott van egy kis ház meg étterem, ott ki lehet ülni a kövekre a pataknál. Fölötte van a vízesés harmadik szakasza, oda már kevesen másznak fel, mert elég fárasztó.
Van azonban egy vízesés, ami nekem még a Krimml-nél is jobban tetszett. A Stuibenfall. Ez az Ötzall-ban van (szintén Tirol, Innsbruck után kb. 50 km-rel egy másik szűk, gyönyörű völgy. Umhausen mellett van a vízesés (ki van táblázva, már az autópályán jelzik). Baromi nagy vízesés, 2 szakasza van. Nem annyira felkapott, mint a Krimml, és nem kell annyit mászni a látványért.
Majd még írok.
Üdv!
Nem vagyunk profi hegymászók, de egy-két túra belefér. Olyan hely érdekel, ahol a közelben van valami víz is, - vízipark előnyben - és néha egy kis sétálgatás szép kis helyeken.
( Mondjuk én Salzkammergut, vagy Attersee, Salzburg környékén gondolkodtam, de nem tudom a tavak közül melyik milyen. Ettől még Karinthia is érdekel, nincs konkrét program vagy hely.)
Hát, ha nem fárasztalak nagyon, akkor írjál már egy-két sort.
( Én nejemmel meg két - 12-13- éves fiúgyermekemmel mennék nyaralni, és ez a tájék is felmerült.)
Köszi!
A kártya névre szoló csipkártya.
Idézet a Kaertner Tourismus GmbH 1997 nnári kiadásábol:
A kartner Card előnye gyorsan elmagyarázható : öröm,szorakozás és sok megtakaritott pénz,
mivel egyszer fizetsz a kártyáért.
Melyel három héten keresztül az összes szolgáltatást tetszés szerinti alkalommal ingyenesen igénybevehető.
Ennyit a reklámról és Tibynek.
A valóság szerintem super.
Karintia egész területén kb. 100 szolgáltatást vehetsz igénybe ingyen ha be mutatod a kártyádat.
Hajózás a tavakon, ülő és kabinos felvonók, hegyi utak,szurdokok,múzeumok, strandok és fürdők, gyerekeknek kis kaland parkok(tényleg kicsi).
Az ára Felnött 385 ATS , Gyerek (6 - 15) 160 ATS, úgy emlékszem ez 2001 -es ár,
bár én sem találtam meg most a Tiscover 2001- es oldalát.
Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletet érdemes fölhívni vagy fölkeresni.
Bp Rippl Ronai u. 4. Tel.: 3511191.
Remélem nem változott meg.
Mi felejthetetlen két hetet töltöttünk el és igénybevettük a szolgáltatások több mint felét.
Sajnos az egészre kevés volt a két hét, pedig minden nap máshol jártunk.
Héhé, mielőtt továbbmentek, kedves molnartiby meg Zsefe!
Mi ez a Karintiakártya ??
1. Mire jó? ( Belépő helyett, vagy turisztikai szolgáltatás kedvezményes igénybevételére, vagy helyi közlekedésre vagy mire pontosan?)
2. Időszakhoz kötött ? - heti, havi, éves kedvezmények?
3. Egyéni vagy családjellegű ? Névreszóló, fényképes valami?
Klagenfurtban nem kellett semmilyen igazolás.
Ment minden, mint a karikacsapás.
Még mindig nem tudom, hogy van-e még ilyen lehetőség. Az biztos, hogy 2000-ben volt. lásd:homepage
A kártya csipkártya, ezért a legtöbb helyen leolvasóba rakták, és úgymond 'kipipálták', hogy itt már voltunk.
Lehet, hogy a hajózás egy speciális eset.
Ausztria tényleg nagyon szép hely(aki a hegyeket szereti,a tiszta levegőt, a rendezettséget), és főleg nincs messze.
Mindenkinek csak ajánlani tudom főleg a déli részt, met ott inkább megfordultam.
Tervezek egy Duna mentén Passauig túrát is valamikor. Sok szép vár van a környéken, a sziklaormokon. Kiépített kerékpárút vezet végig a part mentén.
Eredetileg motorral gondoltam, nem olyan vészes a távolság.
Ha már a motor szóba került: Ausztria a motorosok paradicsoma is(már aki szeret kitűnő minőségű utakon döntögetve hajtűkanyarokat venni).
Egyelőre ennyi. Én is szívesen olvasnám a további jó ötleteket.
Már kezdtem azt hinni, hogy senkit nem érint a téma.
Mi Völkermarkt -ban akartuk kiváltani a kártyát egy utazási irodában.
Mivel nem tudtunk fölmutatni igazolást fizetett szállásról, elküldtek.
Próbálkoztunk Wolfsbergben a Mc Donalds -ban ugyanígy jártunk.
Wolfsberg -ben találtunk egy szuper kis kempinget. Befizettük a szállást, bemutattuk a papírt a Mc Donalds -ba és máris megkaptuk a kártyát.
A kártyáért egyszer kell fizetni és ezért a pénzért, egy-egy lehetőséget annyiszor használunk ahányszor csak kedvünk tartja. Ha úgy gondoljuk akár 3 héten át minden nap sétahajózhatunk a Wörthi tavon. Naponta csak egy szolgáltatást igénybevéve is már a harmadik, negyedik napon megtérül a pénzünk és ettől kezdve mindent ingyen kapunk meg.
Persze ezt nem neked írom, mert Te már használtad.
Remélem nem szűnt meg.
Friesach -ban és környékén jártatok?
Sajnos mi arra a részre már nem jutottunk el.
Másodszor pedig a Karintia kártya tényleg nagyon hasznos. Sok mindent +nézhetsz vele.
Múzeumok, hegycsúcsok, kisvasutak, strandok stb.
Mi 2000-ben jártunk ott és a környéken. (Svájcig mentünk.)
A kártyát Klagenfurtban, a belvárosi (legcentrumabb centrum) információs irodában vettük+. Készséges fiatal lány szolgált ki minket, aki ráadásul jól beszélt angolul. (A németet inkább csak megértem, kommunikálni angolul tudok.)
Most, hogy tovább keresgéltem... Létezik, hogy megszűnt ez a lehetőség Ausztria ezen részén?
Ugyanis nem találok semmi olyat, azt mutatja, hogy a szolgáltatás ezen formája még él.
Ha vkinek van hozzátenni valója, hát ne kímélje a közönséget!
Végignéztem a fórum, utazás témáit és nem találtam Ausztriával kapcsolatosat.
Szép hegyek, kristály tiszta tavak, csodálatos vízesések és nincs messze.
Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem ragaszkodik a tengerhez.
Első időben Olaszországba és Svájcba tartva utaztunk át többszőr.
Bécs, Melk (apátság), Salzkammergut (tavak), Salzburg, Werfen (jégbarlang), Kufstein, Innsbruck , Arlberg hágó.
Csak egy rövid felsorolás amerre jártunk.
Felejthetetlen élmény volt, amikor, kezdő utazókként felértünk, alföldi papucsban, rövidnadrágban a werfeni jégbarlang bejáratához és beléptünk a kb. 1 fokos barlangba. A barlang csodálatos.
Átmentünk a Grossglocknerstrassen és hógolyóztunk augusztusban.
Hallottuk a krimmli vízesés dübörgését és láttuk az ezernyi vízcseppben megtörő napfényt. Máig sem tudom, hogy láttuk e az összes krimmli vízesést.
Most már tudom, hogy Salzkammergutban nem néztük meg a sóbányákat és a barlangokat.
Fürödtünk a Wörthi tóban és ámultuk a Lichtensteinklammot.
1998 -ban a karintia kártyával jártuk be Karintiát
Szurdokok, hegyi túrák, hajózás a Wörthi tavon, múzeumok és városok.
1999 -ben az Ötscher vidékét jártuk be. Túrák a csodálatos szurdok világban, alpesi legelők között, fürdés az Erlauf see -ben.
Várom mások élményeit, beszámolóit, javaslatait, kérdéseit.
Ki ismer kis kempingeket, bivak helyeket ( alvó helyeket ahol nem kell fizetni).