Utánanéztem, nagyjából 1961-től 2012-ig ugyanaz volt az útvonal. Annyiban helyesbíteném magam hogy Szentbékkálla és a Díszeli földút közt azért voltak változások, de koránt sem akkorák mint ez a legutóbbi 2012-es. És ez azért öt évtized volt.
Füzetekből vett képekkel illusztrálva:
1. 1961, itt inkább a Boncsos-tető-Monostorapáti felé menő útvonal lehetett érdekes, de most nem erről van szó.
2. 1970-es évek, Szentbékkálla-Káptalantóti ugyanaz
3. '80-as évek, bekerült a kőtenger és a palotarom, Mindszentkálla meg ki
1.-2. 1991-2001 ugyanaz. (a 2001-es füzetért nagy köszönet Kakukk Katának!)
3. kép a mostani füzet, visszakerült Mindszentkálla.
Ugyanakkor azért a fő csapásirány nem változott, ellentétben a totálisan megvariált mai útvonallal:
a kéktúrára rá sem ismerni, de a Mária-útnak még mindig jó a régi ösvény?
"Lejártam a Csobánc utáni leendő új útvonalat. Hát, nem tudom. Egy részéről szép kilátás van a Haláp, és az Agár-tető felé (de hát a Balaton-Felvidéken ez azért nem olyan rendkívüli), egy másik részén meg indokolatlan kanyargózás egy alig látható erdei ösvényen, ahol csak jeltől-jelig (illetve most jelzésalapig) lehet közlekedni, és nyáron még a vegetációval is küzdeni kell majd. És abban sem vagyok biztos, hogy most nem érint magánterületet :D"
Az utolsó mondatom a most megváltoztatott szakaszra vonatkozott. itt egy kép:
Remélem még üzemel, amikor ott voltunk, akkor adták át felújítva, csak mi voltunk, olcsó volt és jó. Mondjuk ennek már négy éve, de neten még fenn van.
Így még egy esti zalakomári kiáztatás is beleférhet. :)
Pár gondolat még ezekkel kapcsolatban amiket írtál:
Őszintén szólva azon én csodálkoztam is mindig hogy a Csondró-völgyben hogyan hagyhattak meg turistautat, a koncepcióik alapján elvileg már régen ki kellett volna venni innen mindenféle emberi tevékenységet.
Nagyon szeretném ha minél többen teljesítenék a Kohász utat, ennek ellenére a Csondró-völgy esetében örülök hogy nincsenek tömegével benne turisták, mert így marad természetközeli állapotban.
(Éppen beszélgettük is hogy valamikor a Szalajka-völgy is így indulhatott és lám mi lett belőle...
Végig aszfaltozva több kilométeren a vízesésig, az a hatalmas stadion a bejáratánál meg egyenesen visszataszító. )
A bélyegzőkkel kapcsolatban:
Azt tudtam hogy Felsőhámorban a Kohász Múzeumban van eredeti Kohász utas pecsét (Őskohós "Ő" betűvel, tehát nem oda való) ugyanakkor Újmassán eddig nem volt meg, ott pedig éppen a felsőhámori "F" betűs bélyegző van meg.
Ezekkel együtt a Bükkben 3 db eredeti kohászos bélyegző van, szerencsére! Érdekes módon az Őskohó a füzet szerint már nem is igazolópont, de a bélyegzője még megvan.
Ahogyan ígértem, közzé fogom tenni majd a végleges verziót. Ha mást nem is, legalább a nyugati Alacsony Tátra gerinctúrát mindenképpen ajánlom mindenki figyelmébe, az tényleg kiemelkedik az egész túraútvonalból (nekem még személyes kedvencem ezen kívül a Svidník-Dukla és a Strázsó környéki szakasz, de a Kis-Kárpátok egy része sem csúnya)! Nekem a Durková-Stefánik ház között döntő részt köd és eső volt, de szeretnék majd jobb időben visszatérni. A keleti rész se rossz, de ott inkább a Király hegy és az előtte lévő pár km a nyerő, a többi kevésbé.
Köszi a segítség felajánlását, mindenképpen élni fogok vele, ha eljutok a tervezésig. Egyelőre az írásaitokat gyűjtöm szorgalmasan és olvasgatva, érlelődik az elhatározás. Tervezek egy tavasz végi, nyár elejei 10-14 napos Zemplén-Cserehát kalandot, amibe sok minden bele férhet. Persze néha kényeztető pihenőnapokkal, mondjuk Miskolctapolcán, vagy valahol máshol. :)
Még az is lehet hogy ha már bejártuk, akkor szép fotókért, egy-egy jó írásért tavasszal, vagy nyáron kell majd visszamenni
Ezt a lépést ki ne hagyjátok! Az évszakok közötti kontrasztok a Cserehát jellegéből adódóan igen erősek, az összbenyomásra komoly hatással lehet, ha máskor is látjátok.
A túramozgalom amúgy nálam is bakancslistán volt...
"...Sajnos a Cserehát hazánk legmostohább tája, lakói mélyszegénységben élnek, autó nélkül alig lehet megközelíteni (és az útjai is nehezen járhatóak), pedig szépségében vetekszik az Őrséggel vagy a Zseliccel..."
Csarnai Béla, a Cserehát Turistája mozgalom egyik kézben tartója volt, az ő szavai ezek.
Nagy feladat előtt állunk, szeretnénk végigjárni, és amennyire lehetséges a Kohász Kéktúrához és a Partizán túrához hasonlóan nagyobb terjedelemben beszámolni erről a túráról és vidékről, mert egyrészt tökéletesen egyetértek a fenti sorokkal, és ezzel együtt meg is próbálnék segíteni a magam eszközeivel amennyire lehetséges.
Persze nem tudjuk még mit hoz a jövő, minden szempontból ez lesz az eddigi legnehezebb feladat ebből a szempontból is, de belevágok/belevágunk. A késő ősz, és a tél fényképezés szempontjából talán nem is a legszerencsésebb, fotózni jobb akkor ha zöld a táj.
Még az is lehet hogy ha már bejártuk, akkor szép fotókért, egy-egy jó írásért tavasszal, vagy nyáron kell majd visszamenni, de talán ez sem lesz majd akadály, legalább lesz már helyismeretünk.
Sosem tagadtam hogy a célom ezekkel az írásokkal éppen az amit elmondtál, a figyelemfelkeltés, az érdeklődés kiváltása ezek iránt a szegényebb sorsú vidékek iránt.
Erre talán a Turista Magazinban leközölt írások voltak a legalkalmasabbak, elsősorban azért mert a magazin nyilvánvalóan sokkal több embert ér el.
Erről a szakaszról egyébként nagyjából másfél hónapja írtam, picit cizelláltabban, objektívabban:
Ha valóban végig szeretnéd járni a Kohász kéktúrát akkor azért szívesen segítek apróságokkal, mert azért vannak olyan szakaszok amelyek nem feltétlenül a felhőtlen túrázás örömét szolgálják, magyarul ritkábban jártak, picit küzdelmesebbek. Logisztika szempontjából is szívesen elmondom hogy szerintem hogyan érdemes csinálni.
A tökéletesen felesleges útjelző kövek, és a haszontalan kéktúrás táblák egyébként a Kohász úton is szép számmal felfedezhetőek, egy pár mondatban most is szóba került köztünk is hogy mekkora pazarlás volt csilliárdokért ilyen pancser munkát csinálni, ennyi erővel és pénzzel lehetett volna akár jó is, ha hozzáértők csinálják.
Nekem meg olyan érzésem volt,mint amikor egy családi videót nézel.Ez főképp a gyerekek marháskodása közben erősödött fel bennem.Mert jópofa is lehetne,de szerintem nem egy ilyen célból készült sorozatba való.:)
Az is megfordult a fejemben,hogy a sorozat inkább a fővárosiakat veszi potenciális nézőknek,ezért próbált egyedibb dolgokat is megmutatni,mivel ők a klasszikusnak számító látnivalókat már ismerhetik.
Kár a szívedre venni,de tudom,hogy rosszul esik,mivel rengeteg időt s energiát fektetsz a beszámolók megírásába. Vagyunk így ezzel páran,bármit írunk röpködnek a mínuszok,melyeknek a gyűjtögetésében bőven viszem a pálmát,de nagyívben letojom,mert meggyőződésem,hogy ez egy elmeháborodott műve. Ráadásul,ha kicsit durvábban írsz,vagy keményebben reagálsz,a Te hrsdz-edet törlik a T.adminok. A közelmúltban voltak páran akik ezek miatt törölték magukat a fórumból,pedig értékes hozzászólásaikkal nagyban hozzájárultak a topic pörgéséhez. Még szerencse,hogy egyikük azért visszajött és újból élvezhetjük írásait. Úgyhogy nyugodtan folytasd tartalmas,élvezetes beszámolóid,én szívesen veszem.sőt el is mentegetem,mert ki tudja hátha egyszer jól jönnek. ezzel az eszementtel meg kár foglalkozni,mert Ő azt élvezi,ha reagálunk a szórakozására. Kár etetni.
Szerintem a mínuszokkal/pluszokkal nem érdemes törődni. Az illetőnek ugyanis épp az jelenthet nagy örömet, ha ezzel foglalkozunk.
Én magam örömmel olvasom a beszámolóidat a határon túli területekről. Nem tudom, valaha belefogok-e e felvidéki túraútvonalba, de ha nem, az nem azért van, mert a beszámolóid nem csináltak kedvet hozzá...
Mínuszokban szerintem én tartom az elmúlt 2 hétben a rekordot és nem azért mert rosszakat irnék...tudom, hogy a külföldi mozgalmak nem a topik fő irányvonala, de szerintem a lényeg (túrázás, szép tájak, aktuális nehézségek, logisztika) egyáltalán nem OFF. Ha nekem nem lenne lehetőségem külföldre (részben néhai magyar területekre menni), akkor én szívesen olvasnék határokon kívüli helyzetképet. A sok mínuszolás nem az én szegénységi bizonyítványom, hanem ezeknek a beszűkült és együgyű személyeknek, akiknek bármi ami nem a kis meghatározott valóságuk az már negatív. Az ilyenek a homokózóból kidobott lapát és körteforma után sem mennének el, mert már kivül esik az általuk felépített falak határán.
Engem is van ami nem érdekel itt, de azokat fogom és átlapozom, nem bunkó módon mínuszolgatok egyfolytában, de hát sokan szenvednek intelligenciahiányban kis hazánkban ugye.
Sokaknak segítség hörpölin kék oldala, testközeli tapasztalataival és teljesség igényével a Kék körön, egyedülálló módon végig lehet olvasni most már a teljes kör túraszakasz beszámolóit (Alföldi kék kapcsán majd mazsolázok belőle én is). Tisztelem a teljesitményét és tisztelem azt a rengeteg munkát amit az írásba fektetett, hiszen tudom, hogy ez mennyire időigényes dolog. Hasonló a célom az SNP és később ha sikerül végigjárnom a Zentral kapcsán is: tapasztalataimat olvasmányos és képekkel illusztrált formában átadni azoknak akik részben vagy egészbem a bejárásra adják a fejüket. Átdolgozás után közkinccsé fogom tenni az SNP bejárásának tapasztalatait, egyfajta itinert adva a kézbe, segítségnek, ugyanis én is sok segítséget kaptam, legfőképpen Sétálóstól. Ha az általam leírtak alapján akárcsak egy ember is elindul, akkor már azt mondom megérte közzétennem. Engem az az egy-egy plusz érdekel vagy kommentár nélküli elolvasás, a többi nem.
Száz szónak is egy a vége, a mondandóm lényege: ne törődj a mínuszoló irigy emberekkel, nyugodtan oszd meg azt ami csinálsz, úgy ahogy csinálod mert az vagy TE!
Nem Neked szántam az egészet, csak a mínuszok kapcsán ez már régóta kikívánkozott.
Ezek azok az írásaid, valamint az elhivatásod(aitok) a Kohász Kékkel szemben, amik egyre jobban meggyőznek, hogy leküzdjem az utazási nehézségeket és tavasszal végigjárjam. Remek idő, remek képek, nagyszerű beszámoló.
Egyébként most határoztam el, hogy példamutató magatartással hívom fel a túrázók figyelmét a színes öltözetre. Főleg az őszi ködös és a téli szürke időben. Nagyon jó példa volt Tavaszi Széll őszi öltözete (ez egy kis képzavar, de jó), a szalamandráról már nem is szólva. :)
A kőpadról jutott eszembe, hogy mégis csak túratársamnak volt igaza, az útjelző kövekből is talán padot kellett volna csinálni, úgy lenne funkciója és kibírna talán közel száz évet.