Keresés

Részletes keresés

HJM Creative Commons License 2000.11.28 0 0 topiknyitó

Tisztelt T.asztaltársaim!

2001-ben Magyarországon népszámlálás lesz.
Szeretném előrebocsátani, hogy magam is tisztában vagyok a népszámlálás szükségességével és jelentőségével, de azért néhány kérdés megfogalmazódott bennem és ezért nyitom ezt a topicot, bízva abban, hogy másokat is érdekel e kérdéskör, és talán nyugodtan, érvelve meg is tudjuk beszélni a téma kapcsán felvetődő gondolatainkat.

A népszámlálás jogszabályi háttere:

1999. évi CVIII. törvény
a 2001. évi népszámlálásról, valamint a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény módosításáról

"...

A 2001. évi népszámlálás

1. § (1) A Magyar Köztársaság területén a 2001. január 31. és február 1. napja közötti éjféli állapot alapulvételével az Stt., a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény és a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével a természetes személyekről és a lakásokról általános összeírást (a továbbiakban: népszámlálást) kell tartani.

(2) A népszámlálás az ország területén élő vagy bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, az ország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldi állampolgárokra és hontalan személyekre, valamint a menekültekre, továbbá az ország területén lévő lakó- és üdülőegységekre terjed ki, beleértve a közösségi elhelyezést szolgáló intézeteket is.

(3) A helyszíni adatfelvételt a 2001. február 1. és február 21. közötti időszakban kell végrehajtani.

(4) Az összeírásból kimaradottak pótösszeírását 2001. február 28-ig be kell fejezni.

(5) Az üdülőegységekre kiterjedő előzetes helyszíni adatfelvételt 2000. július 1. és augusztus 31. között kell végrehajtani.

2. § A népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyek, a lakó- és üdülőegységek, valamint a közösségi elhelyezést szolgáló intézetek (pl. diákotthon, kórház) következő adatainak összeírására terjed ki:

a) a természetes személyekre vonatkozóan: nem, születési időpont, lakóhely, családi állapot, családi állás, termékenység, iskolába járás, iskolai végzettség, személyek és háztartások megélhetési forrása, foglalkozás, munkáltató és munkahely, közlekedés, utazás, egészségi állapot, állampolgárság, vallás, nemzetiség, anyanyelv, nyelvismeret, a lakáshasználat jogcíme, üdülőtulajdon;

b) a lakó- és üdülőegységre vonatkozóan: rendeltetés (típus), tulajdoni jelleg, helyiségek záma, alapterület, kommunális ellátottság, felszereltség, karbantartás, a fűtés módja, építési év, falazat, a környezet lakóövezeti jellege;

c) a közösségi elhelyezést szolgáló intézetekre (pl. diákotthon, kórház) vonatkozóan: az intézet rendeltetése, a fenntartó gazdálkodási formája; tulajdoni jellege, dolgozói létszáma, az intézet férőhelyeinek, egészségügyi helyiségeinek száma, lakóövezeti jellege, kommunális ellátottsága, az étkeztetés formája; az intézeti épület típusa, nagysága, építési éve, falazata, felszereltsége, fűtésének módja, utolsó felújításának ideje, helyiségeinek típusa és száma, az üzemeltetés időszaka.

3. § (1) Az adatszolgáltatás - a (2) bekezdésben felsorolt kérdések kivételével - kötelező. Az adatszolgáltatók kötelesek a népszámlálás körébe tartozó adatokat a valóságnak megfelelően, az 1. §-ban meghatározott időszakban megadni.

p align="justify">(2) Az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes.

(3) A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.

4. § (1) A népszámlálás előkészítésének és adatfelvételének szakmai irányítását, továbbá az adatok feldolgozását és közzétételét a Központi Statisztikai Hivatal végzi.

(2) A népszámlálás előkészítéséről és az adatfelvétel végrehajtásáról a települési (fővárosi kerületi) önkormányzat jegyzője, körjegyzője gondoskodik. ..."

Továbbá(a fontosabbak):
- 1993. évi XLVI. törvény a statisztikáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelettel

- 76/2000. (V. 31.) Korm. rendelet a 2001. évi népszámlálással kapcsolatos feladatokról

- 2221/1999. (VIII. 31.) Korm. határozat a 2001. évi népszámlálásról

- 2323/1999. (XII. 7.) Korm. határozat a 2001. évi népszámlálás végrehajtásáról

 - 1990/52. APEH iránymutatás Népszámlálást végző dolgozók juttatásának adókötelezettségéről

Kis segítséggel sikerült hozzájutnom a népszámlálási kérdőívhez, ezeket beszkenneltem.
A kis képekre kattintva az egyes lapok nagyobb méretben, olvasható formában is megjeleníthetőek. /font>

Lakáskérdőív

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Személyi kérdőív

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]  [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

És most kicsit pihizek :-)) és "jövök a gondolataimmal"...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!