Egyre modernebb világot élünk és egyre hatékonyabbak a felfűtési módok is, amivel szerintem egyre pontosan lehet tartani az általunk tartani kívánt hőmérsékletet. Egy pár szót szeretnék szólni a indukciós főzőlapok mellet, ami lehet hogy a jövőben egyre több pálinkafőző alatt fog üzemelni.
Az indukciós főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főző felület alá. Mikor a váltakozó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha e felé egy vas tárgyat helyeznek, akkor elektromos áram keletkezik a tárgyban, és ellenállás hő keletkezik. A hagyományos - például kerámia - lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik, és nem az alatta lévő lapon. Emiatt kevesebb hő vesztódik el, az pont ott keletkezik, ahol kell.
Amiatt, hogy nem a lap, hanem az edény belseje melegedik, a főzőlap sem melegedik fel - legalább is nem túlzottan, hanem annyira, amennyire az edény leadja a hőt. Az ilyen jellegű főzőlapokkal sokkal jobban lehet ellenőrizni a fazék belsejében keletkezett hőt. Az indukciós lapok által generált hőfokot gyorsan lehet változtatni, hiszen a mágneses mező erejét kell csupán módosítani ehhez. Ennek köszönhetően az edényben keletkező hő szinte azonnal változik.
Kevés az hőveszteség is, vagyis a lap nagyon hatékony. Emiatt kevesebb ideig kell főzni, kevesebb áramot használ a lap. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos lapok hatékonysága 50%, az indukciósé 80 % - a hagyományos gáztűzhelyeké pedig 30 %!!! Vagyis a vizet fele idő alatt lehet felforralni.
A boltokban kapható 1 lapos 2000W-os névleges teljesítményű főzőlapok olyan 10e-Ft környékén mozognak. A tényleges fogyasztása 0,5kWh. Én már használtam ilyen főzőlapot, és meglepő hogy milyen hamar felforr a viz. Amig egy kisebb fazék viznek egy 5-8 perc kell gáztűzhelyen addig a indukciós lapon kb 2 perc. Egy 50l-es főzőnek nyilván kevés lehet a felfűtési szakaszban egy ilyen teljesítményű készülék, de szerintem még senki nem próbálta. Az én készülékemet szerintem ugy fogom kialakítani, hogy lesz benne 2X1,8kW bojler fűtőszál a felfűtési szakaszra a indukciós lap mellé, majd ha elérte a 70-80 fokot az anyag már a főzőlap is ki fogja tudni szolgálni. Az új főzőlapok már hőmérsékletszabályzást is tudják,amit egy kijelzőn 20°C-os léptékkel lehet állítani.
gyakorlatra még pár szó... nekem most készíti Rézműves mesterünk a főzőmet ami egy közel 40literes saválló fazékból készül, én azt úgy számolom hogy kb 6Kwos gáz égőfejjel kellene kergetnem hogy a párlási idő és költségek számottevően ne emelkedjenek- sőt ugye mivel gázról beszélgetünk, kvázi még csökkeni is fog... ha jól számolgatok kb 35-40perc alatt fog felmelegedni és nagyjából 2 max 2,5óra alatt lecsurizni azaz nagyjából 3óra alatt lesz kész melynek az energia fogyasztása igy 3x6x9,44~170Kwó ami áramból 212őt adna literenként. De gázból 58forintból megúszom...
és ezt ugye szorozni kell kettővel.... ezt azért lehetne még tovább optimalizálni valszeg...
hát nem nagyon hiszem mert ugyan az azonos mennyiségű energia elvileg ~3kg fából kinyerhető ami nagyjából 70forint kb tehát 50%-a de, ekkor még nem beszéltünk a nehezebb kezelhetőségről, az egyenetlen égésről és a felléphető károkról-gondolok itt arra hogy azért fával játszi könnyebbség leégetni az alját a cefrének és akkor már nehezen beszélhetünk minőségi párlatról....
Én megosztom veled a tapasztalatom, de kétlem hogy sokra mennél vele.... 7literes kuktát 1,5kwos rezsón 20perc alatt fűtök fel maxra majd letekerem 6fokozatról 4-4félre és igy kb 1-másfél óra alatt csurog le. azaz kb 2óra alatt jön le az 1,5kwos rezsón 5literből 1,5liter eredmény, ami igy 100forintos liter ár- de ez egyszeri azaz kétsdzerre ugyan ott vagyok ahol te. Ebből is látszik, hogy nem a méret a lényeg hanem a jól átgondolt optimalizáció- vagy a sikeres mi van itthon gondviselés....... :))))
nem m3-t kell számolni hanem a belőlle kinyerkető energiát.... ez 1m3 ~ 9,44kwó
azaz ha a 40liter cefréből 4liter pálinkát 200forintért párolt le literjét ami ugye 800forint, az hasonló teljesítményű gázfejjel ~ 84forint lenne ami literenként értelemszerűen 21forint azaz kb tizede... DE ez függ a készülék hatásfokától is!
ez a 200ft nem hangzik olyan soknak, de a gáz sokkal olcsóbb az fix...2100ft volt 200liter cefre egyszeri kipörgetése (alszeszre) asszem 140ft-al számoltam 1 köbméter gázt...
A gázhoz képest nem tudom, mert én mindig villannyal főztem. 45Ft/kwó -val számolva, kb 200Ft/l. 50 fokos páleszra vetítve, az össz energia kltg. (nálam a hűtő is szivattyús, beleértve azt is)
...kozmaolaügyileg, eléggé vegyes a kép, de a bevett gyakorlat szerint csak a cefrefőzéskor használjuk, mert állítólag annak az elején jön...én végig ott hagyom, de az epruvetta után...
...a fagyisdoboz 1-literes és amikor alágyújtok az üstnek, beteszek a mélyhűtőbe egy 0.5-literes műanyag flakonba vizet...mire elkezd csöpögni (kb. 1-óra) az még nem fagy meg és
beleöntöm a fagyisdoboz-szűrőbe...amikor már csurog, még beledobok 4-5 jégkockát is...
ezután már csak a felszíről kell néha az olajat leszedni...én papírzspivel szoktam...ollóval 5-centis csíkokra vágom és szétszedem a rétegeket is, mert így könnyebb használni és nem szív magába sok páleszt...ezt egyébként érdemes az elején gyakrabban megtenni, mert az megfigyeltem, hogy képes visszaoldódni...egyszerűen eltűnik...
Üdv azon kevesek között, akik villannyal fűtünk....
Szerintem az idukciós a maga 1,8Kw-al kevés lesz, egy ekkora főzőhöz.
Én 3X2,2Kw-al fűtök fel, és 75 celsiusnál lekapcsolok 2 fázist, és a maradékkal főzök tovább.
Így az 1. (hideg rendszernél) kb 1,5 óra múlva indul meg, és még további 2,5-3 óra mire az alszesz lejön. (40l cefre esetén).Újratöltéskor a felfűtés kb fél órával rövidebb.
Szerintem elég csak a párateret hőmérőzni, esetleg a hűtővíz tetejét, ha automatizálni akarod a vízcserét.
A bolyler bimetálja szerintem alkalmatlan a pontos hőntartáshoz a nagy hiszterézise miatt.
Nagy előnye a rendszernek, hogy teljesen megoldható a hőszigetelés, így a hőzeszteség minimális lehet.
Köszönöm a aromakosaras válaszokat, szerintem én a sisak fedelére fogok egy tarórészt kialakítani, amiről lelógatható az aromazsák. Viszonylag nagyobb lyukú szövet belülről réz drótból egy vázzal ellátva. Remélem jó lesz.
Most van készülőben a főző, de elég égető hogy minnél hamarabb kész legyen.
Gyakorlásnak lesz 150l bor, amin kipróbalom és megpróbálok ráérezni, aztan van 60l cseresznye és 400l szilvacefrém igy kezdésnek:)
Maga a főző az 50l-es söröshordó lesz, vizes duplafalú vaslemezből készült üstházzal és indukciós fűtéssel illetve bojler fűtőszál a hőbimetálos kapcsolórendszerével a pontos hőntartás miatt. A sisak saválló fordított csonkakúp 20l körüli rézlemez betétekkel a belső falon. Pisztóriusz tányér 1db + a sisak tetejére rávezethető a viz. A páracső 1,5m 28-as rézcső és 18as rézhűtő. Remélem jól fog működni.A hőmérsékleteket termisztorokkal mérem majd melyek egy kijelzőn megjelennek, 5 ilyen pont lesz a főzőben viztérben, cefrében, sisakban, hűtőviz kivezetésnél, páracső végében. Kell még esetleg valahova?
Remélem jó lesz ez az összeállítás
Ami még nem teljesen világos, így felteszem a kérdést, bár sokszor felmerült már a fórumon az eszköz.
A Szőllősi féle szűrűvel kapcsolatban kérdeznék. Tehát a lepárlás első lépcsőjénél használjuk, finomításkor már nem. Az első lepárlásnál a főzés végéig a rendszerben hagyjuk? A szűrő ugye fel van töltve hideg vizzel, így a alszeszben oldott kozmaolajok a hőmérsékletcsökkenés miatt megváltozik az oldhatóságuk az alkoholban, ami utána kivállik és a szűrűbetétekre lerakódik.
Aki használja az eszközt, gondolom elég sokan, leírná pontosan az üzemeltetését.
Ha elkezd belefolyni a kondenzátum, azért valamennyire keveredik a vizzel, és a szűrő alsó részéről vezetjük ki a folyadékot, tehát lényegében a főzés folyamán szépen lassan de elfogy a viz jelentős hányada a dobozból, és már csak az alszesz folyik át rajta? Vagy pedig időnként kell hozzá önteni újabb hideg vizet? Bár a kozmaolajok és egyéb kis szénláncú szerves vegyületek a főzés elején jönnek, ilyenkor van igazi lényege a szűrűnek, nem?
A hűtőből való kivezetéskor az epüvaretta elé kell behelyzeni?
Aromakosarat lehet rakni a sisakba és az üstbe is, de minden esetben úgy, hogy ne érjen bele a pálinkába (illóolaj kinyerésénél a vízbe). A sisakban lehet úgy is "aromakosarat" használni, hogy egy vászon zacskóba beleteszed a gyümölcsöt, gyógynövényeket vagy fűszereket, és azt rögzíted oda. Aromakosárként a legjobb egy teljes átmérőjű, kivehető szűrőbetét, erre lehet rápakolni. Ha a sisakba teszel aromakosarat, akkor arra nagyon figyelj, hogy a páracső ne tömődjön el majd a lepárlás során.
Kérdésedre megpróbálok válaszolni egyszeri próbálkozás után. Én úgy vélem, hogy az aromakosár az amit leírsz.
Én improvizáltam egy kicsit, amint a képeken is látható. Egy inox tésztaszűrőt használtam erre a célra. Az eredmény nagyon jó!!!!!! Szerintem!!!!!
Tulajdonképpen most fedeztem fel a szedret. Régóta van tüske nélküli szedrünk, de csak nyersen fogyasztottuk és nem éreztem különösebb aromáját. Most főztünk belőle dzsemet és valami nagyon kellemes íz és aroma keletkezett. Kellemes meglepetés volt, míg a málna inkább veszít főzés közben.
Az alma és a szeder kombináció pedig nagyon bejött. (szerintem:-))
Talán lehetne nagyobb felületet is elfoglalni az üstből, de egyelőre ilyen méret sikerült. Én kb. 3 liter friss szedret tettem 18 liter alszesz fölé. Főzés után a szederben nem maradt kellemes íz és a maradék folyadék pedig bepirosodott. A pálinka nem lett opálos és nem opálosodik semmi féle hígításban.
A képek: főzés előtt, és főzés után.
Jó nedűt!
Tan-csi!
Nem figyeltem a ZD dátumára, s amint látom már nem tudom elküldeni a mintákat, de azt megkérdezném Te budapesti vagy?
Nem tudom. Idén többször főztem "egylépcsősen" és hiába higítottam 50 alá, akkor is nagyon "alkoholosnak" és kevésbé illatosnak éreztem .... tegnapig ! Tegnap este újra kóstoltam az 1x-es pálinkimat: a barack -annak ellenére- vmi csoda, hogy igen-igen gyenge s.barackból és ősziből készült. A többi is tele illattal -még ha nem is mindegyik kedvemre való-. Próbálkozni kell, és egyszer csak rájösz a "jó arányra". ( ... ami közben készül, az sem lesz ihatatlan :-))
Som cefrézése: Még kemény állapotban szedd le, otthon addig tartsd, amíg magától meg nem puhul, utána festékkeverővel cefrézhető. Kis víz kell bele, a pektinbontót ki ne hagyd. Főzni mag nélkül főztem, nem tudom, szabad-e maggal. Jó főzést! :)
Tulajdonképpen kemény állapotban is cefrézhető festékkeverővel, de karcosabb lesz az íze, bár úgy sem rossz.
Megy valaki borsodból, szabolcsból a zédére? A faepremből küldenék a nagyérdeműnek, de már késő postázgatni (?). Ha valaki megy a környékről kérem jelezze!
Le a kalappal! Minden igényt kielégítőnek tűnő, jól szuperáló üstöt készítettél! A nagy sisakot le ne cseréld! Komoly előnyei vannak, sőt mondhatom csak előnyei vannak, az enyém is hasonló üst/sisak térfogat arányú. Ha előállna olyan helyzet hogy sok a deflegmáció, lehet részben takarni száraz ronggyal. Én nem szoktam trükközni vele.
Miért ne nyomkodnák vissza a bundát? Kotyogó az egy plusz védelmi eszköz, aminek én a legnagyobb jelentőségét a főerjedés utáni szakaszban látom. Nyomon lehet követni, hogy meddig dolgozik a cefre, nem kell nyitogatni, nem kell gyufapróba... De ez is kb. olyan, hogy valaki erre, más valaki meg arra esküszik. Én tudom, hogy mióta kotyogóval csinálom, nem ecetesedett meg egy cefre sem.
beoltom élesztővel, másnap már dolgozik a kotyogó, igaz még csak szép lassan. + még egy nap és már rendesen jár, szinte megállás nélkül. Ez el szokott tartani pár napig. Utána folyamatosan lassul. Ez kb. úgy néz ki, hogy van, mikor 4-5 másodperc telik el két kotyogás között, de van olyan is megint egy-két nap múlva, hogy akár 4-5 perc is eltelik. No ilyenkor szerintem már nem lenne szerencsés kinyitni a hordót. És ugye az utóerjedés az egyik legfontosabb szakasz aromaképződés szempontjából, de ekkor a legérzékenyebb a cefre.
Az aromakosár kinézetét, felépítését le tudná valaki irni? Gondolom a sisakban egy tároló amin a gőz át jutva a gyümölcsből finomításkor kioldja a illat és izanyagokat, kb mekkora mennyiségű gyümölcs megy ebbe?
mert ezt ajánlják pl. Snapszermester lapján is. Kezdőként egyszerűbb ha úgy tesz az ember, ahogy javasolják, majd utána eldönti mindenki maga, h csinálja-e későbbb vagy nem.
Mint írtam, a nagyobbik hordó /120l cefre/ megecetesedett kicsit, szóval ez is okozhatta veszteséget és volt benne pár vödör nemtúlérett cseri is.
A magot eddig benne hagytam, főzéskor is, következőknél nem fogom, és összehasonlítom számít-e. Egyébként leülepszik a hordó aljára, így kb a magok fele nem jut a főzőbe.
Csak azért kérdezem mert ha a kiforrott jóval nagyobb mennyiség mint a hozzá öntött, akkor leállíthatja a hozzáöntött forrását.Nos az sem tragédia, csak a kihozatalod bánhatja esetleg.
Ha még cukor is volt benne illene adnia 45-ösből 15 lityit.persze függ a cserkó cukortartalmától, érettségétől, a cefrézéstől. Csak annyira lehet "keserű" amennyire a mag és héj marcipánossága, ám ez nem lehet kellemetlen! A magot nem főzzük ki.
Bocs' az értetlenkedésért.... de ha már alig van gázképződés, akkor nem kotyog - gondolom.
Szóval ameddig kotyog, addig "bundázás", amikor abbahagyja, akkor zárás... honnan tudom, mikor erjedt ki? Ha légmentesen le van zárva, akkor a keletkezett CO2 az edény tetejéig megmarad...
A főerjedés alatt ugyan úgy kinyitom, és naponta 3-4x visszanyomom a bundát. De utána, mikor már látom, hogy alig van gázképződés, akkor már nem nyitom ki. Mikor pl a bodzám is megecetesedett, valószínű ez volt a baj. Kinyitom a hordót, belenézek, gyufa már szinte el sem alszik, és nem tudom kifőzetni utána rögtön. Így meg tuti nem jut be O2, és ki sem kell nyitnom, hogy megnézzem, erjed-e még, vagy sem.
A kotyogó egy üvegből készült hurok, amibe viz van s itt látja a ki áramló gázt. Ezért nem kell gyufa próba, annyira, hogy lenyomja a bundát, lecsavarja a tetejét. Bocs hogy bele "kotyogtam"
Bodzához tudok hozzászólni, mert abból már csináltam. Meg remélem idén is fogok, ma nézem meg a közeli bodzást, hogy milyen.
Szóval számíts arra, hogy kevés a kihozatala, de annál finomabb! Nekem legalább is nagyon ízlett, de volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy nem jó. Úgy vettem észre, hogy az ilyen különlegesebb párlatoknál általában nincs középút. Vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem.
Nekem annó volt kb. 110l cefrém, abból lett kb 2,5l 47 fokos pálinkám, de az egyik hordó kicsit megecetesedett, és a kihozatala a fele volt, mint a másiké. Ha minden ok lett volna, akkor 3-3,5l lett volna a végén. Szóval oda kell figyelni nagyon! (Igaz ekkor még nem kotyogóra zártam a hordókat)
Szóval én kb 1-2 hét alatt szedtem meg a szükséges mennyiséget, így az elején pakoltam a fagyasztóba. Majd onnan ki, és ha felengedett, akkor halászlépaszírozón átnyomtam. Aztán savazni és élesztő. Én pincében tartom a hordókat, ilyenkor kb állandó 20-22 fok van. Most már kotyogóra zárom. Ennyi.
Minden elismerés a hősöknek! Mindig voltak, vannak és lesznek kamikázék. A hősök a fejlődés elindítói! Gratula és elismerés! Jó ZD találkozót! Várjuk az eredményét!
Megnyugtatlak, az első komplett lefőzés után, már nekem sem csillog villog az új, de nem is azért vettem, hanem mert nem értek sem a főzéshez, sem a főző készítéshez :)
Sziasztok, rég írtam és most sem pálinkás téma, egy kis segítség kellene azoktól, akik fent vannak a facebookon, egy kedves ismerős indult a bb valóraváltó pályázatán, ha lehet, akkor légyszíves szavazzatok rá:
Köszönöm a választ. Megnyugtatott. Csak azért merült fel bennem eza a kérdés mert az ismerősömnél aki régebb óta foglalkozik ezzel 50 fokos volt az első főzet.
Hosszas fórumolvasás és információ gyűjtés vezetett oda, hogy ma bármikor kimehetek a birtokra főzni egy kis nedűt!
Az egész még tavasszal kezdődött, ahogy a hegyi birtokomon rumliztam, kezembe került egy 30 literes még öregapám idejéből származó réz bogrács.
Hmm Faterral hordó forrázáskor használtuk vizet melegíteni, bár volt a peremén egy-két pici lyuk, azért teljesen használható volt. Gondoltam, ha lenne még egy ilyen, már kész is lenne a berendezés. Na beindult a fantázia, megragadtam az idők alatt megfeketedett bográcsot, hogy kicsit felgenerálozzam. Fel is dobtam ide a fórumra, hogy ki mit szól az ötlethez. Az első tervem az volt, hogy egy üstöt szerzek alá, és a bogrács lesz a sisak. A terv jó volt, bár sokan azt mondták, hogy ezt a hitványságot hagyjam a fenébe. Már majdnem meggyőztetek erről, és olasz66-al szinte lebeszéltem a 60 literes főző vételét (amúgy csak ajánlani tudom!), mikor másnap barátom beállított kezében egy 50 literes saválló söröshordóval, hogy csináljak vele, amit akarok, neki nem kell! Na bumm! Megint módosultak a tervek, már van üst, meg kúp, hát hülyeség lenne pénzt költeni egy szépre, mikor minden adott! Kivikszoltam a kőkori üstöt.
Erre fel, találtam egy építkezésnél kidobott régi horganyzott hidrofor tartályt, mely ketté volt vágva és pont akkora volt az átmérője, amekkora kellet a duplikációhoz! Még egy kicsit levágtam a hengerből, és a levágott karikát a külső üst aljára hegesztettem, hogy az üst alatti gázégő hőjét megfogja.
Egy esős napon meg is csináltam a külső üstöt, melybe tökéletesen passzolt a tetejétől és alsó peremétől megfosztott saválló söröshordó. A hordó alján a peremet 3 cm-re vágtam és bemetszéseket csináltam rajt, hogy a hőközlő olaj zavartalanul tudjon a két üst közé beáramolni.
Savállót még sose hegesztettem elektródával, de ez sem ment nagyon rosszul. A két üstöt saválló lemezből készített körcikkek összehegesztésével egyesítettem. Az üst és a réz bogrács csatlakozását, avagy a sisakkal való lezárást vízzel oldottam meg. A söröshordóra felhegesztettem a levágott alsó 3-4 cm-es peremét, valamint egy karimát alakítottam ki körülötte, ebbe megy a víz és ül bele a rézbogrács.
A rézforrasztásokat ipari ezüsttel végeztem. Az elkészült üstöt felöntöttem olajjal, melyet előzőleg összehegesztés előtt vízzel mértem ki. 13 liter olajra volt szükség a felöntéshez. Olasz66 ajánlását megfogadva fritőzolajat használtam. Egy gyorséteremből szereztem 20 liter fáradt olajat, mely még így is nagyon tiszta nem szétégetett olaj volt. A hűtést egy régi teflonbevonatú hordóba beletekert 6m-es 18-as lágy rézcső végzi. Az első tesztüzemre a már tavasszal becefrézett 50kg alma volt félretéve.
Izgalommal és meglepetésekre felkészülve vártam az első főzést. A házi készítésű, disznóvágásoknál katlanfűtésre használt gázégőt begyújtottam a sokak által a Csillagok háborújából ismert robotfigurához Artoo-Detoo -hoz hasonlítva Artúrra keresztelt főző alatt.
Nem is mertem teljes gázzal menni, mert kíváncsi voltam mik történnek közben. Semmi. Szépen melegedett az üst, alápörköltem rendesen. 50 perc múlva már a páracső szépen forrósodott, lejjebb kapcsoltam a tűzet. Alma illat jelezte az első cseppek megjelenését. A hő-közlő olajnak se szaga se bűze, csak gyümölcsillat. Szépen megindult az anyag. Ebből a cefréből 3 liter pálinka került a polcra, melyből már csak egy palack tesz tanúbizonyságot, az első főzés eredményéről. Közben már 100 liter Napóleon cseresznye cefre is átment rajta, melyből 13,5 liter 46 fokos Napóleon könnyeire keresztelt nemes anyag pihen épp a pincében. Kozmaolaj szűrés, előpárlat elválasztás minden esetben volt, egyik cefre sem látott répacukrot, de nádcukros sem! Mert hát minek is...
Remélem nem untattalak titeket, megyek összeszedem a körtét a fa alól!
Kérdsem a következő lenne kezdő vagyok a pálinkafőzésben sárgabarackot főzök éppen ami az első főzés után 20 fokos . Ez jó vagy rossz vagy átlagos értéknek számít? Ez a második főzés után emelkedni fog? Választ előre is kösz.
Várjál, akkor tulajdonképpen nem értem, hogy milyen táblázatot mellékeltek a szeszfokmérő mellé? Ha nem a hőmérséklet, akkor minek a függvényében ad meg korrekciót? Mert más korrekciós táblázatot nem nagyon tudok elképzelni. :)
Az én ugyancsak hőmérő nélküli szeszfokmérőimhez mind kivétel nélkül mellékelték a táblázatot a hőmérséklet függvényében történő korrekcióhoz.
Természetesen megoldható a pálinka hőmérséklete mérése,nem is ezzel van a gond,hanem azzal,hogy mivel a szeszfokoló nem hőmérös, ebböl kifolyolag a vele kapott táblázat sem tunteti fel a szeszkorekciokat a külömböző C fokokon.
De szerencsére a Snapszmester oldalán megtaláltam a helyes táblázatot.
Tehát ez tul van tárgyalva,és igaz is ,kit érdekel a pontos fok ,csak az ize legyen kellemes :)
Azt értsd meg, hogy akkor kell qrva pontosan mérni, ha a fináncnak mérsz. De mi magunknak főzünk és mérünk, 1-2 fok ide vagy oda nem sokat számít, a fontos, hogy milyen higítás mellett ízlik a legjobban. Egyébként semmi más hőmérőd nincs, amivel tudnád mérni a pálinka hőmérsékletét? Elég általában az adott helyiség hőmérsékletével számolni, ha már jó ideje ott áll a pálinka.
Üdvözlet hölgyek, urak! Tisztelettel jelentem átrágtam magam az eddigi hsz.-okon (a teljesség igénye nélkül:( ) Így is napi 3-400 hsz. olvasásával több hónapba tellett mire végeztem a javával. Hát én szeretek olvasni, főleg ha érdekel vmi., de ez eszméletlen mennyiségű és minőségű! anyag. Ezért köszönet illet mindenkit aki hajlandó volt pötyögni egy kicsit (főleg a kérdezőket:) Nekem is beszerzés alatt van egy 40l gyári eszköz, úgyhogy remélem nemsokára tapasztalataimmal is és nem csak a kérdéseimmel tudom gyarapítani a fórumot!
Egy jó hónap után már nem csoda némi ecetesség, főleg ha meleg helyen van tárolva. Az ecetsav egyre inkáb eluralkodik idővel, az ecetsav bacik felzabálják az alkoholt. Tehát ezerrel főzni.
Nem csak ízleléssel lehet dönteni az utópárlatosságról. Nem is csak úgy hirtelen jelenik ez meg, előfordul már 50 fok alatt is nyomokban, persze ezek még értékes párlatrészek. Én szoktam félrerakni kihigitva egy - egy pohárkával 40 fok környékétől. Az utópárlatos szakasz (amit már nem szabad belerakni) jellemzően "nehéz, kellemetlen szagú", sok benne a kozmaolaj, és kemény zuhanásba kezd a fokoló. Ez általában 30 fokig nem jelenik meg, de volt már hogy 40 foknál leváltottam, olyan is , hogy csak 20 foknál. (babusgatott , hidegen erjesztett vilmos)
Van 2 hordó szilva cefrém...nem tudom megállapítani hogy már kész van-e.Cukortartalma nincsen,a gyufa égvemarad a hordóban de még egy kis bunda van a tetején.Légmentesen lezártam reggel és mikor másnap felnyitottam igen erős szúrós szaga volt,a bunda tetején fehér valamivel.Segítséget és tanácsot szeretnék kérni tőlletek.
Nagyon örülök neked, de mielőtt ujjongani kezdenénk volna egy kérésem: A pálinkádat próbáld hígítani 50 fok alá. Például 35-40 fokra. Akkor sem opálos???????:-))))
Ha nem, akkor csak kéne kutatni, hogy mi az a "semmibe sem kerülő" dolog, amivel elkerülhetjük az opálosodást.
Én is csak a rézelejét veszem el mai napig. Igaz eddig a 18-20 liter alszesz finomításakor csak fél decit vettem el, de a fórumot olvasva kicsit megszeppentem és mostanában egy decit veszek el (persze csak szemre, nem szoktam mérni). Utána jön a középpárlat és nem poharazgatok. Igen, itt megint vétkezek. Ezt azért teszem mert még életemben nem szagoltam, ízleltem kellemetlen ízű rézeleljét. Na persze a kékülést, zöldülést sem láttam, pedig egyszer kétszer szárítottam ki pálinkába mártott fehér szalvétát. Na, az hogy nem éreztem ezt a rossz ízt lehet, hogy az orromnak tulajdonítható. Már nem csak vak vagyok:-))))))
Most utoljára a rézeleje után, ami jött felhígítottam kb. 40 fokosra. Bizony opálos lett, de a végeredmény olyan mint eddig.
Azért ne rohanjunk annyira előre. Fogadjuk el, hogy ami pálinkánk büdös, ihatatlan, döglött kutya ízű lötty. De miért nem opálosodik. Nem volna-e közös érdek ezt felkutatni???? Nem könnyítene a kollégáknak???? Akkor miért ez az elutasítás??? Nem akarunk rosszat higgyétek el.
az utolsó két litert már külön gyűjtöttem, ezt a savanykásságot éreztem raja, de engem annyira nem zavart.
Mondjuk már 50 szeszfok körül is érezhető volt, de igazán zavaró a végén volt kb 30szeszfoknál, ekkor már leáltam vele.
Mondjuk kicsit megfehéredett a háborítatlan cefre teteje az ecetesedés miatt, de többet erre hál' istennek nem lesz lehetősége, hogy már van főzőm. Lehet, hogy ez okozza a savanykás ízt is.
Ma főzi apám a másik hordó cserit, annak nem volt baja, lesz összehasonlítási alapom.
Az utópárlat kissé savanykás, de a jó cefrénél tényleg nehéz megérezni ezt az ízt /nekem/ 50 fok után jó kipoharazni s ízlelni, ízleltetni barátokkal is s amelyik még izlik közép, amelyik nem szemét....... én ugy döntöttem nem gyüjtöm. Jó nedüt!
Számból vetted ki a szót , már kérdezni akartam, mit kell csinálni a cefrével, hogy opálos legyen, mert én negyedik éve főzöm magamnak, igaz jó darabig csak úgy parasztba, a magam kevéske paraszti esze után, de még soha nem lett opálos. Ugyanúgy nem figyelek sem a lassú kevergetéses szeszfokbeállra, sem a hőmérsékletre, de még mézet sem használok. Itt meg mindíg azt olvasom, hogy tejezek, hűtenek,meg szűrnek a kedves szakik. Az előpárlatot is csak mostanában kezdem elvenni, mióta szedegetem az észt tőletek, meg utánnaolvasgattam, mivégre is ez a főzögetés, eddig csak a rézelejét vettem el. Kozmaolajat tapasztaltam már, az utópárlat tetején, de erre az egyik jóbarátom egyszerű megoldást talált, mert egy csapon kiengedi alóla a páleszt, az meg elvan ott magának a tetején.
ez számomra elég hasznos információ lett volna tegnap éjfél tájékán:)
Első főzésemnél egyszerűen megfeledkeztem annak utánajárni, meddig szabad a középpárlatot engedni. Úgy emlékeztem, hogy kb 50o és a "fazék íz" beáltáig. Türelmesen vártam a fazék ízre, de nem igazán vettem észre még 25-30o -nál sem, csak azt hogy gyengébb a párlat.
Szóval akkor nem követtem el remélhetőleg nagy hibát?
Szóról szóra igazad lehet, ezt írtam le én is deszegregátornak. Biztos vagyok benne, hogy az övék is opálosodott volna 50 fok alatt. Miből és miket főztek, nagyon szórt volt minőségileg!!!!
Még annyit, hogy tőlük azt tanultam (ezt már a vége felé, mert hajdanában addig engedték a középpárlatot, amíg 52 fokos lett a pálinka), hogy 50 foknál le kell állni vele és hígítani lehet vízzel. Utólag rájöttem, hogy nagyon téves, dolog. Ez a gyenge minőségű cefréknél szükséges, mert így nem sok aroma anyag megy be a pálinkába.
Én most 30-35 fokig engedem és akkor is csak elővigyázatosságból állok le. Még nem savanyú, nem rossz illatú a párlat.
Mindenesetre gondolkodom rajta, hogyan juttassak el a ZD-re egy két mintát. Szerintem kitűnő a sárga barackom és az almám, amit szedres aromakosárral főztem.
Esetleg egy kóstolási tipp: Most jöttem rá, hogy kávézás közben lehet legjobban érezni a pálinka aromáit. Szerintem:-)))
A gondom még is az, hogy miért nem opálosodik egy pálinkám sem, akármennyire hígítom. Ez nem mellveregetés, jó volna tudni! Nem??????:-))))) Józsipapát is lehetne nyaggatni ez ügyben.
...Feribá, nem tudok a gondolattól szabadulni, habár bizonyítékom nincs rá, hogy a régi öregeknél, ez is megfigyelés, vagyis tapasztalati úton ment, mint a gyöngyözés...a kozmaolaj (kozmaalkohol) nem újkeletű a pálinkákban...csak már régen rájöttek, hogy ha
nagyon meghígítják (50-alá) akkor nem olyan szép áttetsző, vagyis opálos lett...azért a parasztnak is van esztétikai érzéke és nem biztos, hogy csak az erős pálinkát szerette mindenki...mérni ugyan nem tudták, de ez mindenkinél úgy 50-52%-körülire jött ki...
...nem lehet, hogy egyszerűen így alakult ki, hogy az igazi pálesz az 51%-os..???
Vadszilva pálinkás jóreggelt! Mi ugy csináltuk; leszedtük mindet, eltettük a kamrába s utóérleltük /a körte utó érik/ pár nap mulva puha lett. Valóban éretlenül potyogott, a földön viszont elrohadt
Én körtét cefréztem idén enyhén éretlenül. Tele volt a fa, és rengeteg már éretlenül lehullot. Azért felhasználtam, nem is lett belőle rossz pálinka, csak kihozatalra és ízre kicsit gyengébb.
A szilva egy-két nap alatt csak szotykosodni tud, érni sajnos nem.
A szilva nem utóérő, mint az alma vagy a körte. Ha az volna, 1-2 nap akkor is kevés volna. Ha a fa teljes érés előtt eldobálja a szilvát, annak oka van. Hagyd inkább.
Megfelelő e az úgy, ha a szilvát még nem teljesen éretten szedem le, hanem rekeszben hagyom szedés után 1-2 napot még és utána cefrézem??
Úgy veszem észre, hogy a nem teljesen érett gyümölcsök is potyognak, és nem szeretném, ha kárba vesznének(nem tudok minden nap kimenni a telekre), inkább leszedném hamarabb.. :(
Szerintem ebben a táblázatban az volt, hogy mennyi alkohol lesz adott mennyiségű növényből. Legalábbis én ilyen táblázatra emlékszem. Amiben az volt írva, hogy 100kg gabona = 50l 50%-os alkohol, 100 kg szilva meg csak kb. 8l.
Sajnos nincs titkom, az az, ha van akkor én sem tudom. Először az általatok használt pektinbontóra gondoltam, de Józsipapa használ pektinbontót és nála sem opálosodik semilyen hígításban. Miklós1 a mézre gondolt, de szerintem ez sem lehet, mert néha cukrot is teszek de nem egy szuper erős cefrém van általában. Tehát ezt a két tényezőt kizárnám.
Azon a kijelentésemen is elgondolkoztam, hogy környékünkön nem találkoztam ilyesmivel. Hát igen, mifelénk az 52 fokos pálinka járja. Ez onnan ered, hogy a régiek ezt a fokot tudták beállítani fokoló nélkül (gyöngyözéssel). Mai napig is, ha netán viszek valakinek kóstolót, az első dolog, hogy megrázza az üveget. Ha nem "tartja a sorját", akkor annak nagyon finomnak kell lenni, hogy ezt a hibát ellensúlyozni tudja.:-) Na, ez az 52 fok felétek sem nagyon opálosodik, hanem az ennél hígabbak.
Csak egy hasonlat: Sokat kínlódtam, hogy olyan tepertőt és zsírt süssek, mint anyám. Mindent megmutatott, de nekem nem sikerült. Oda jutottam, hogy az ő fazekából vettem ki a nyersanyagot és abból készítettem úgy, ahogy ő. Az övé finom illatos volt, az enyém nem. Ő meghalt és én mai napig sem tudom mi volt a titka.
Magánfőzés keretein belül párlatot csak gyümölcsből, illetve gyümölcsből származó alapanyagból lehet előállítani, egyéb termékből alkoholtermék, szesz előállítása nem megengedett. A tiltott termékek előállítóját mulasztási bírság szankció alkalmazása mellett a termék előállítására használt berendezés lefoglalása és elkobzása büntetés is fenyegeti."
tuti jó ez a cikk, csak mert tudomásom szerint gabonapárklatot is lehet készíteni, de az nem gyümölcs... valahol láttam egy táblázatot, melyik gyümölcsböl mennyi litert lehet és ott volt hogy gabona párlatból azt hiszem 50liter lehet....
Sziasztok! Egy baráti összejövetelen vita tárgyát képezte az, hogy mi kell ahoz, hogy egy saját gyümölcsültetvényen megtermelt gyümölcsöt egy saját főzdében lepárolja, majd értékesítse? Elhangzott olyan is, hogy ez több tízmilliós engedélyezés. Hozzáértő véleményeket várok, hogy tiszta vizet (de inkább pálinkát) öntsünk a pohárba!
NA EZ AZ!!! Az ilyen tapasztalatok viszik előre a fórumot. Persze csak akkor, ha nem az Uvafermnek dolgozol:) Hol vetted? Felénk csak az Unikénes borélesztőt ismerik fajélesztőként a gazdaboltokban.
Ha a keményítő elcukrosítása ilyen könnyen menne, akkor az ezzel foglalkozó italgyárak nem vesződnének több ezer literes főzőkádakkal, hanem fagyasztókat építenének, és negyedannyi energiával cukrosítanának :)
A kökényben nincs keményítő, cukor van benne. Lefagyasztáskor a sejtfalak szétroncsolódnak, és a cukor könyebben elérhetővé válik. Olyan ez mint a feltárás. A krumpliról egyszer olvastam (bár tapasztalattal alátámasztani nem tudom), hogy a legfagyasztásakor a szétroncsolt sejtekből amiláz enzim szabadul fel, ami ugye a keményítő elcukrosító enzime. A keményítő adott, az enzim lassan szobahőmérsékleten is megteszi a dolgát... talán ez állhat az édes krumpli mögött.
Hát lehehet akár bódi is ! de ez úgy jött létre nálam hogy egy vásárolt oltott besztercei szilvafát kivágtam mert a tizedik évben sem hozott termést na ezek a fák annak az alanynak a sarjai ! Bio gyümölcs permetszert nem kapott csak tavaszi lemosót !
Kedves Feriba 51 , sokat filóztam, hogy lehet az, te elkerülöd a kozmaolaj okozta kellemetlenségeket? Szűrés nélkül, nem mondom némely cefrénél megélne, de hogy még soha nem volt gondod...(?) Egy épkézláb ötletem van pillanatnyilag, mert ugyebár a "titkot" még nem árultad el, talán a figyelmemet sem kerülte , ha mégis megtetted volna, hiszen nagy érdeklődéssel olvasom soraidat. Nos a megfejtés! Egy ismerősöm úgy főz, "hogy elengedi az elejét amíg zavaros", majd a fazékíz megjelenésére is nagyon ügyel. nem zavarosodik a pálinkája 50 fok körül, állítása szerint soha. Elég uniformizált pálinkái vannak, a fajtát ugyan ki lehet érezni, de azon kívűl semmi. Természetesen ez csak egy tipp volt, és lehet hogy fényévekre vagyok a megoldástól!
2-Nem megdönthetetlen tények,(az olajon kívüli lehetőségekről írtam) olvass már vissza,mielőtt bármit firkantasz!!!!
3- Amilyen az adjon isten olyan lesz a fogadj isten!
4-Nem vagyunk egyformák,én általában mielőtt ironizálok valakivel,próbálom megismerni,mivel senkinek sem esik jól,ha próbál beilleszkedni valahová,és rögtön kap hideget meleget,ok nélkül!!
5-2007-óta főzök csak,de ez nem azt jelenti,hogy kuka vagyok mindenhez!
6-Részemről lezárva a téma,a pálinka készítés rejtelmeivel foglalkozzunk inkább!
Nagy szemű ringlóból tegnap főztünk, 40 liter cefre volt, kb olyan 2 kiló cukrot kapott, ebből jött le 10 liter alszesz, kíváncsi leszek mennyi nedűt ad a tisztázás után, 45 körülire szeretém beállítani...
Ez bódi szilva, úgy látom egy apróbb szemű változat. Nem fog csalódást okozni a párlata, ha jó éretten szeded. A kis fanyarsága ne tévesszen meg, nagyon kellemes illatú, és aromájú a pálinkája. A faeperrel mi a helyzet? Nekem pillanatnyilag a legjobb idei pálinkám (a kajszi még gondolkodik), már túl van a hónapos koron, remek , intenzív illata, és íze van. Nem bántam meg , hogy 3 % cukorral cefréztem, igaz lehet anélkül még jobb volna. Ja ez a szilva jobb mint általában a fosóka félék. (kivéve talán a nagy szemű vöröses feketés ringlós jellegűt.)
Na mielött bárki kérdezné ez vad szilva nem mirabolán - nem fosóka - ez a " vadszilva " főz valaki még ilyen szilvából pálinkát - lenne összehasonlítási alapom ?
Na a kökény ilyenkor még nem így néz ki az még talán nem ilyen hamvas ?- De azt hiszem kupeci kolléga jó kérdést tett fel mekkora - mihez kellene viszonyítani ?
mármint azt a gyümölcsöt :-))
VALAMI HASONLÓT MUTATOK NEKTEK EHHEZ MIT SZÓLTOK ?
...én mosógéphez használatos, előszűrőt vettem (1.600 ft) és kiöntöttem belőle a szűrő kristályokat és annak a helyére raktam a gyantát...talán 20-25 dkg ment bele...de olvass vissza, mert tényleg ott van minden ezzel kapcsolatos és kb. 86-szor kitárgyaltuk oda-vissza...használd a keresőt...
Sajnos nincs tapasztalatom a gyümi fagyasztás s utánna cefrézés dologban, de elvileg igaz amit mondol, csak nem tudom, hogy nem alakulnak át valamik fagyasztáskor ami mássá teszi a cefrét ill. a páleszt.......szeretném tudni...,?
Van egy trükk, nem tudom, működik-e: ha kökény már megérett, de olyan az időjárás, hogy nem akar fagyni (ugye attól csapódik ki benne a cukor) akkor is le lehet szedni és be egy időre a fagyasztóba.
És ezen kellett gyorsan megsértődni??? Egyébként, leirsz hetvenezer marhaságot, felülsz mindenféle tudományosnak tűnő tudománytalanságnak és osztod az észt! Közülünk nagyon sokan nem az első főzésünkön vannak túl, és bíztos vagyok benn, hogy több úszómedencényi, vagy legalább is fürdőkádnyi pálinkát lefőztek már. Mi történik, ha valaki szóvá teszi a kommentedet? Meg kell sértődni, de rögvest! Mint a politikus. :-)) Ész érvekkel megdönthetetlen tényekkel szembe aztán jön a "komanyestázás, hazaárúlózás, nagyképűzés, na meg a sértődés!
...ezt a szűrőt is csinálni szoktuk...készen ilyenről nem tudok...
...trisót a háztartási boltban, vagy a közértek vegyi osztályán, a mosószerek alatt találsz...egyébként a zöldes elszineződés (réznél), mindíg valami savas anyagra utal...ez a réz rozsdája (oxidja), ezt hívja a művelt német "grűnspannak"...ezért kell kerülni az erősen savas, (ecetes) cefrék főzését...ha mégis ilyet főztél, utána az egész rendszert,
meleg trisós vízzel átmosod, hideg vízzel elöblíted és kész...
...nekem full réz az egész (hűtő is), de soha még egy kicsit sem volt zöldes egy páleszom sem...igaz én a cefrefőzés után is, azonnal (reggelig sem hagyom) elmosom, még ha utána is cefre jön...finomítás előtt pedig, még alaposabban...az úgynevezett "rézeleje"
nálam kristály tiszta, semmi dzsuva nincs benne...
...ha a hurok tetején lévő kis felálló csövecskére gondolsz, akkor az arra kell , hogy a tetején levegőt kapjon és a rendszer nehogy "lefejtse" önmagát...
Nézegetem a Szöllösi féle kozmaolaj szűrőt, és nem akarok rájönni, hogy a szilikoncső mellé minek a szívószál.
A lényeget kb vágom, hogy a pálesz belefolyik a hideg vízbe, majd a dobozból a folyadéktöbblet a szilikoncsövön keresztűl távozik ami ugye az edény alja környékéről vezeti el az alszeszt.
...az ecet, (pláne a 20%-os) elég durva tud lenni a vörösrézhez és nem elég csak vízzel öblíteni...ezután egy lúgos, pl. trisós öblítés a jó...ecetet,(kevés sóval) csak a durvább szennyeződések tisztítára szoktuk, egyébként a sima citrom, vagy a citromlé is elég...
...az arányok egyébként jók, de a kóstolás ezen változtathat...
...a szűrőt jól láttad az az...általában a már pihent pálinkát szűrjük a réztől, mert az alatt
a pihenési idő alatt is, még a kész pálinkában is dolgoznak a rézionok és állítólag ettől is jobbúl még...
... és az mind a meggy sajátja ??? .... csak azért kérdezem, mert vannak ismerőseim, akik egy bizonyos "Balatonboglári technológiával" (olasz cégnek ott van a lerakata és onnan szállítja a fajélesztőt, enzimet, derítőszert, stb.) készítik a boraikat, és olyan "csengő-bongó" boraik vannak, hogy ihaj !!! .... de méterekről "szaglik", hogy azok "technológiás" borok. Nagyon finomak, illatosak, .... csak "technológiásak" ....
Kedves kezdő kolléga - a réztől ami az enyhe kékes árnyalatot adja sem vattával sem kávé filterrel nem lesz szebb - ettől vagy ujra főzöd - ha van ioncserélőd akkor az kiszűri de nabiti kolléga tud valami tejes huncutságot ! :-))
Nem vitatva, hogy a fajélesztők tudnak jelentős "+" kihozni (és hozzáadni) a cefréhez, de az átlagos otthoni körülmények között a sütőélesztő alkalmazása is jelentős előre lépés ! ... arról nem is beszélve, hogy ha nem tudod "irányítani" az erjesztés körülményeit, akkor nem tudod kihasználni mindazt a "+", amit a fajélesztő "tud".
Ok azt én is gondoltam, hogy a fele csak marketing duma.
Azt viszont jó, hogy megerősítetted, hogy van a pékélesztőnél jobb. Az ember már csak ilyen mindig a jobbat és jobbat keresi:) Még akkor is ha lehet "hagyományosan" is jó pálinkát csinálni.
Egyébként Miklós1-től és gabótól is olvastam, hogy jók ezek a speciális fajélesztők, és pektinbontók, de nem e miatt linkeltem a cikket. Hanem amit még nem olvastam itt az a lallzyme beta amit az erjedés után kell belerakni a jobb aroma feltárás érdekében. Esetleg ez is csak marketing lenne?
Körtét főztem, és nagyon jó lett! Háziban még nem ittam ilyen finomat. Viszont összehasonlítottam egy Zsindelyessel és bizony az övék aromásabb ízletesebb:( (igaz az enyém még csak pár napos) Ezért gondolkozok, hogy a következőbe tennék ebből az aromafeltáró "csodaszerből", ha van értelme és találok valahol házi kiszerelésben is.
De jó ez net valóban. be lehet ugrasztani embereket, hogy mit is fognak mondani, pont én voltam az aki nagyapánkat emlegette negativan ők honnan is tudták volna / nem volt net/ az volt a lényeg, hogy szédültek tőle ,valóban. Néhány nappal ezelőt ezt írtam:
Meg cukrot sem, mert attól is pukkan a fej másnap, mondta nagyapám, csak itt a forumon sok minden tisztázódott már: nem megy át a párlatba az élesztő, savak; foszfor, kén stb. Előzmény: vegyészke (54081) Jó nedűt!
Pálinkás szép napot minden ezen a fórumon irogató és csak olvasgató fórumtársamnak !
Nekiláttam a Besztercei fehérszilva átalakításának - ami magozva lett úgy hogy zúzás után sütőélesztőt kapott harmadik nap a mag 80 %-a a hordó alján volt (60l-es hordóban)
ezt át öntöttem egy 200 literes hordóba már mag nélkül - igy kb egy másfél hét alatt megtelt a 200l -es hordó minden 60l -t élesztőztem - eltelt 3 hét s ma főzöm az eddigi tapasztalatom kedvező az 50 literes üstből az eddig lefolyt alszesz kristály tiszta (8l) és ami most jön még az is 20% alkoholt tartalmaz - én most is használok mint mindíg kozmaolaj szűrőt - s látom azt is hogy nem haszontalan !
Ezt a fajta szilvát ajánlom minden szimpla főzővel rendelkezőnek -nem lesz leégés ! (annyira lédús)
Szerintem úgy ahogy mondod, nem... azt hogy finom egészséges nedűket főztek, mire alapozod? Én az ellenkezőjét arra alapozom, hogy ismerek sok ilyen veteránt, akik még a régi felfogás szerint cefréznek, és főztek/főznek is: finomnak biztos nem merném mondani az alkotásaikat. Lehet hogy az én ízlésem hibádzik, de ázott kutyaszagú körömlakklemosósan gyümölcsmentes ízű borzadványokat én pálinkának se merném nevezni. (Ő nekik viszont az az igazi "pálinka", és még egy nevesebb pálinkafőzde italát is képesek hitványnak titulálni). De szerintem egy laboratóriumi vizsgálatot megérnének ezek a rettenetesek, hogy megállpítsák tényleg egészségesek-e... kötve hiszem, hogy azok... persze a lényeg, hogy ártson.
Mellesleg sokszor elhangzott már a fórumon: a különböző adalékokat nem azért használjuk, mert jobblesz tőle a pálinka, hanem azért hogy elkerüljük, hogy rosszabb legyen.
Abban se vagyok biztos hogy egészségesebbek voltak, legfeljebb nem ismerték a betegségeket annyira. De ha egészségesebbek is voltak, az akkor sem a pálinka miatt volt.
Ez a fórum kereskedelmi érdekektől mentes. A tanácsok nem reklámértéküek.
Ezért borzolja a kedélyeket ha hivatkoznak egy bértolnok reklám levelére. Az itt leírtak kipróbált elfogadott tanácsok. Sokszor meg lettek vitatva. Alkalmazásuk nem okoz egészségromboló hatást. Legfeljebb a késztermék mértéktelen fogyasztása.:-)
Az tény, hogy van a pékélesztőnél jobb is, de amikor a fórum indult az otthonfőzők nem voltak a kokoferm célközönsége és nehezen lehetett ezeket beszerezni.
Mellesleg a pékélesztő is csak a cukrokat tudja erjeszteni mint a többi, drágább és jobb nevű társa.
Igaz amit írsz,de én sem egy útról beszéltem,csupán problémát idéző okokról.
Ha pedig a gond előjön,annak oka van,és nem csak egy lehet.Csupán erre szerettem volna rávilágítani.
Egyébként én jártam úgy,hogy 1lépcsős főzdében(5 tányéros hiper szuper) főzettem körtét és zavaros lett az alja!Akkor még nem főztem,és nem tudtam semmiről semmit,de emlékszem,csapvízzel hígította a főzdés a páleszt.Nálunk északon pedig igen kemény a víz.
Szóval ez sem kizáró ok.
A cefrézést pedig az idén végzem én is először élesztővel,azért kérdeztem a többiektől főzhető-e,mert 11 napos,és fordul.A ribizlin is csodálkoztam,milyen hamar kiforrt.
...komoly szaklapban, Dr. Akárki tollából is olvastam már, sütőélesztőt lehúzó cikket---mert, hogy az arra lett kifejlesztve, hogy minél több buborékot (CO2) képezzen---
...azt hiszem elég sokan kipróbáltuk már és megfelel a célnak...olcsó, hidegen is indít...nekem a pincében +10°C-nál is remekül működött...és hogy sok a bubi, kit érdekel...az
védi a cefrénket...ami fontos, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére, nem lesz élesztő szagú a páleszunk...azt meg ugye nem várhatjuk, hogy a Dr. Akárki, aki a Kokoferm megbízásából ír termékreklámozó cikket, azt is odaírja, hogy mellesleg az olcsó pékélesztő is jó... jó nedűt...
ma több a növényekben a károsanyag mint a vitamion, a nagyapádnak ilyen kérdés még csak fel sem merült.... lassan a gyümölcsre is rá kellene iratni hogy gyömülcstartalom x%, mert szép nagy esztétikus, csak mondjuk se szaga se bűze, a benne lévő hasznosanyag tartalom meg a nullához konvergál.... Még ha panelbelax is érdemes ültess egy paradicsomot magról, felnevelni minden műxar nélkül és beleharapni egy boltiba meg egy sajátba. Előre mondom semmi baja a te paradicsomodnak, valóban ilyen a paradicsom ize, illata :) mondjuk egyszóval úgy lehetne jellemezni hogy VAN....... :D A többi gyümölcsel miért lenne más a helyzet.... ???
Annak is nagyon örülnék, hogy ha ez lenne a titok nyitja, az az a méz. Sajnos ezt nem hiszem azért sem, mert a környékünkön nem hallottam opálosodásról, pedig elmúltam már 60 éves. Az utóbbi, nagyon jól sikerült pálinkámba, csak 2% cukor volt (100/8 kihozatal). Nem beszélve arról, hogy minden magas alkoholfokú cefre a főzés során átmegy minden stádiumon míg eléri a majdnem nulla fokot.
Aztán meg nem vagyok egyedül, vajon Józsipapa is mézez?????????
Ha csak a cukrozás lenne, akkor megvan a megoldás!!!!!!!
Sajnos én még nem tudom, de talán egyszer fény derül rá:-) Én nagyon szeretném és nem az idegekkel akarok játszani.
Engem nem idegesít ha a tapasztalataidat ismételten megírod, mert tényleg "sok az új ember, de érdemes mindent figyelembe venni". Márpedig ezúttal is kifelejtetted a felsorolásodból, hogy jelentős mértékben teszel mézet a cefréidbe, a kezdők teljeskörű tájékoztatásához ez is hozzátartozik, így lesz érthető, hogy miért nem kell neked kozmaolaj szűrő és miért nem opálosodik a pálinkád. Remélem Foxrudi sokat olvas, és megtalálta amit erről írtam (5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267 hsz.)
Abban egyetértünk, hogy többféleképp lehet jó pálinkát főzni, nem érdemes olyat írni, hogy csak az én módszerem a jó.
Na végre egy őszinte bejegyzés! Akkor nagyapáink se voltak hülyék, akkor minek élesztő, pektinbontó, sav, cukor ezeket régen se használták. Ahogy az Isten meg adta úgy cefréztek s főzték és finom egészséges nedüt főztek, ittak s egészségesek voltak az emberek nem ugy mint most, nem ?
Látom nagyon komolyan veszed a dolgokat és sokat olvasol. Nagyon jól teszed.
Azért tennék hozzá egy két tapasztalatból eredő megjegyzést. Tudom a régieket már idegesíti, de sok az új ember és érdemes mindent figyelembe venni.
Egy "pár" éve főzök és a minőségem jó. Van összehasonlítási alapom és ezért merem ezt mondani.
- Soha sem fordult elő, hogy opálosodott volna a pálinkám. Ez pedig nem 45-50 fokon, hanem akár 15-20 fokra is kihígítva.
- Nem szűrök soha semmit. Igaz, kíváncsiságból megcsináltam egy kozmaolaj szűrőt, de jól eltettem, mert nem láttam semmi hasznát.
- az alkoholfok beállításánál soha nem érdekelt a két folyadék (víz és pálinka) hőmérséklete. Ha több víz kell bele egy liternél, az első litert úgy öntöm bele, ahogy a flakon száján kifér és még nem is kavarom közbe. Nem "kap sokkot" a pálinka, legfeljebb én, amikor ilyen irányú megjegyzéseket olvasok itt-ott:-)))
- Egyelőre nem használok pektinbontót, fajélesztőt, savazást egyszóval semmit. Az erjesztéshez az idén használtam először sütő élesztőt. Még nem tudom, hogy fogok-e használni a jövőben is.
A régiektől elnézést kérek az ismétlésért, de neked el akartam mondani. Talán felkelti az érdeklődésed, hogy mint mindenütt az életben, itt se kell egy útról beszélni. Sok lehetőség van és törekedjünk a jóra. Azt azonban soha sem szabad mondani, hogy csak így kell, ez csak így jó. Minden relativ :-)))))))
-Mindenkinek van egyéni,elgondolása,véleménye,amit megoszt másokkal,és ezt nem kell senkinek elfogadni,betartani.Ez a fórum információ áradatok központja,ami néha súrlódásokkal jár,és le lehet reagálni többféleképpen.
Ha valaki most kezd főzni,az milyen tapasztalatra hagyatkozzon??
Egyébként a tanárok és oktatók(még egyetemi szinten is) is hivatkoznak náluknál okosabb emberekre,miért bánt ez téged??Ez normális dolog,nem értem a kirohanásod okát!!
T. Krokodilus27! Gabonacefrézés teljes technológiája a "Joseph Pischl: Párlatok készítése 9. kiegészített kiadás Függelék: Gabonapárlatok" című könyvében a Függelékben teljesen ismertetve van! Kiadó: Agroinform Kiadó
Nem vagy elfogult az anyukával? Nem várhatod , hogy élelmiszeripari mérnök precizitásával cefrézzen! Néhány hét után még nem szokott komolyabb mértékben akroleines lenni egy cefre, igaz ha nagyon sarasan , földesen volt szedve... A felesfőzést jobb kerülni, főleg ha koros a cefre. Ilyenkor garantált az elégedetlenség mindkét félnél. Havernak más, de hát az nem is felesfőzés, nameg ha nem akkor hozza amikor én mondom viheti a főzdébe.
Nem csak a kozmaolajtól lehet,hanem ezektől is.Az olaj téma már ki lett tárgyalva ezek előtt.Ezeket csak egyéb lehetőségek gyanánt jegyeztem meg!Nem az újjamból rántottam hidd el.Tőlem okosabb emberek(vegyészek)tollaiból veszem az ihletet,s amit nem tudok,én is kérdezek,hisz nem szégyen ez!Egyre többet tudsz meg,annál jobban rájösz,mennyire nem tudsz semmit!
a párlat zavarossága leht ezektől is. − a párlat erejének ereje túl gyors csökkenése − túl kemény víz − túl sok utópárlat a párlatban − tárolás alacsony hőmérsékleten − hígításnál a víz hozzáadása, lassan történjen − hígításra lágy vizet használni − az utópárlatot már korábban elkülöníteni − szűrés a tárolás után, vagy tárolás magasabb hőmérsékleten A víz túl gyors hozzáadásánál, egy helyi, túl erős hígításnál néhány anyag, mely ebben az állapotban nem oldódik (a legtöbb) itt visszafordíthatatlanul kicsapódik. A kemény vízben jelenlévő, kalcium-és magnéziumvegyületek kicsapódnak. Magasabb fokú alkoholok és zsírsav-észterek maradékai is kicsapódhatnak a hígított alkoholban
nagyon köszönöm a segítséget így megvalósítható az elképzelésem egy lepucolt
és keresztben kettévágott villanybolylerbe szertném beletenni a söröshordót amelynek az átmérője 45 cm igy 3 -4 cm víz vagy olaj venné körűl a bolyler pedig 6 atm könnyedén elbír
az egészet pedig egy hagyományos üstházba téve fatüzeléssel működtetném
Így van,minél több a cukor,annál jobban(bizonyos szinttől)gyengíti az aromákat!Abból csak tiszta alkohol lesz!De ezt a megrögzött csőlátóknak nem lehet megmagyarázni!
Az" édes a cigi" effektus a pálinka nagy benzalheid tartalma miatt van. A cukortól max jellegtelenné, vagy karcossá válik a pálinka!:-)) Az élesztős pálinka soha nem az adagolt sütő vagy, fajélesztőtől, hanem a félresiklott erjedésből adódik, ezeket a vadélesztők okozzák, a túl sokáig tárolt cefrében.
Komám előadta,az élesztős pálinka problémáját,és a cukros pálinka cigivel való megállapítását.Édes a cigi rágyújtás után,mondta.
Megitattam vele egy üveg feketeribizlit,aminek a java bornak lett mentve.100l cefrébe vágtam 3kg cukrot,45gr élesztőt,és bedurrantottam(Persze pektin bont is volt)!Csak úgy rotyogott.1,5hetes volt mikor itta,és azt mondta,ebből kell neki.El volt ájulva tőle.
Igaz csak 5 lityó lett,de vitte is mindet szépen,és azóta is boldog.
Ok kifőzöm, de ha akroleines és kiirtja vele a fél utcát...? Ettől tartok csak.
Amúgy most forraltam 2 liter cefrét fel és nem éreztem nyálkahártya irritációt, szóval valszeg holnap főzöm. Arra legalább jó lesz, hogy kipróbáljam mennyire tudom a reflux-al felvinni a szeszfokot:)
Így szokott ez lenni, én is sokszor jártam már így. Egyébként ez minden valamire való bérfőzdés dilemmája is egyben:) Ennél már csak az jobb, mikor meg akarják magyarázni, hogy kell főzni...
Szerintem főzd ki, aztán akármilyen lesz, vidd el neki. Vigyél mellé a sajátodból is, hogy meggyőzd a tudásodról. Ha tényleg olyan rossz, talán beletörődik, de az is lehet, hogy fel sem tűnik neki (eszméletlen, hogy némelyik "pályinkás" ember milyen ihatatlan borzalmakat nem tart jó pálinkának). De még az is lehet, hogy jó párlat lesz belőle, ki tudja...
Hát innen elég nehéz lenne megállapítani, pláne ha nem tudod mihez hasonlítani. Mindenesetre nem jó előjel... lefőzöd, aztán kiderül. A dilemma akkor lesz, a párlat is örökli a cefre "illatát" és "ízét", az anyós meg vagy azt gondlja rólad, hogy nem tudsz pálinkát őzni, vagy megsérted azzal, hogy rossz cefrét csinált :)
Áááá nem ajándékba adta. Kell neki, mert ezzel fizet kisebb nagyobb munkákért amit a ház körül csinálnak neki (favágás, szénhordás, kerítésjavítás stb) Tudja, hogy van 700l szilva cefrém és az övé nem hiányzik. Lehet az lesz, hogy kiöntöm és adok neki az enyémből:(
Más:
Akrolein után kutatva talátam egy cikket a cefrézésről. Ebben nagyon lehúzzák a pékélesztőt, és még írnak olyan anyagokról amiről sosem olvastam itt pl:"terpénalkohol és terpéndiol-felszabadító enzimkészítmény"
Nem Te vagy az első, akinek hasonló eszébe jutott, de van erre egy hatékonyabb módszer: a neve Charentais lepárló, francia találmány, főleg borpárlatok készítéséhez alkalmas, de sűrű cefrével ugyanúgy működik.
Egy főzőüstből, egy üsttel azonos méretű (de inkább nagyobb) tarályból, és egy kondenzátorból áll. Az üstből kijövő páracső áthalad a tartályon, amibe a főzés kezdetekor annyi cefrét tettek, amennyit főzőüst befogadni képes. A lepárlás alatt a felforrósodott páracső melegíteni kezdi a tartályban lévő cefrét. Amikor a főzés befejeződött, az üstben lévő moslékot kiengedik, majd megnyitják a tartály csapját, az előmelegített cefre pedig az üstbe áramlik, és kezdődthet az egész elölről. Természetesen nem csak cefre főzéshez, de finomításhoz is használható.
A páracsőnek az előmelegítő tartályban lejtenie kell a hűtő felé (vagy a rajzon látható módon kell elé egy hattyúnyak), hiszen a hideg cefre eleinte rögtön kondenzálja azt, és nem lenne túl jó, ha az üstbe folyna vissza a párlat. Az előmelegítő tartálynak célszerűbb nagyobbnak lennie, mint a főzőüst, hogy ugyanannyi cefre kényelmesen beleférjen. Cefre esetében figyelembe kell venni, hogy abban oldott szén-dioxid van, ami a hő hatására kioldódik. Ennek a távozásáról gondoskodni kell.
Ha mindenképpen érdekel ez az előmelegítés dolog, inkább ebben gondolkodj, mert az én véleményem szerint a felmelegedett hűtővíz nem sokmindent ér...
Nem olcsó, és nem egyszerű (bár nem is túl bonyorult) egy ilyet meglépíteni, de vitathatatlanul hasznos. A kérdés az, hogy megéri-e?
Szerintem anyósod ajándékba adta, hogy főzd ki saját felhasználásra! / mert ezt szabad/Na.. jó ..csak viceltem. Mindenki maga dönti el, hogy mit tesz közzé ezen a fórumon.
Szagolt már közületek valaki akroleines cefrét vagy pálinkát?
Anyósom adott 100l szilva cefrét, hogy főzzem ki neki. Nem ecetes de olyan "hülye" szaga van. Nem tudom mihez hasonlítani, de nem olyan mint az én szilva cefréimnek. A szilvát "természetesen" nem aprította, nem mosta kb 2 hét alatt jött össze ez a mennyiség.
Olvastam SM.nél, hogy kellemetlen szúrós szagú, nyálkahártyát ingerli. Nekem az ammónia is ilyen, de ez a szag más.
Ha kiveszek 2 litert és elkezdem forralni a tűzhelyen akkor van olyan nyálkhártya ingerlő hatása, hogy könnyeznem kell tőle?
Ma a tisztálásnál megint felfogtam a flegmát a páracsőben, az első pillanattól kezdve.
Amíg a rézeleje folyt, addig a kis csövön is sűrűn csepegett valami. Aztán mintha elvágták volna. Összesen nem lett egy fél deci sem.
- az első sűrű csöpögéskor alkoholban gazdag valami jött, de gyengébb, mint a rézeleje. (ezt ízleléssel állapítottam meg)
- aztán végig valami fanyar alkoholmentes lötty.
Tehát az elején még a páracső a felmelegedés folyamatában volt, azért tartalmazott a flegma alkoholt. Aztán a pára áramlat felhevíti a csövet és a levegő nem tudja annyira hűteni, hogy a deflegmáció érvényesüljön.
Más: Ma próbálkoztam először aromakosár használatával. A 18 liter alszesz(alma) fölé, kb. 3 liter frissen szedett szedret lógattam be egy inox tésztaszűrőbe. Nem ért be a folyadékba. Egyelőre úgy tűnik, hogy érdemes vele foglalkozni, de az amúgy is öregedő ízlelő bimbóim eléggé elzsibbadtak a végére és majd később fogom ízlelgetni, vizsgáztatni.
kotyogód van? ha ott már nemlátszik túlnyomás és eltelt 1 hét én főzném...sőt ha a gyufa nem alszik el akkor is... valószínű csak a bennerekedt CO2 távozik.
Én már egyszer kipróbáltam, a hűtővíz elmenő tömlőjét átvezettem a cefréshordón( kb 2 métert belecsavartam és korlemezzel lenehezékeltem). 30 fok körül elkezdett a cefréből kijönni mindenféle finom illat meg alkohol. Na itt akkor abbahagytam, nyertem volna kb 10 C fokot és bukok egy adag aromát meg alkoholt:(
....azon gondolkozom, -hehe, milyen nagyképű vagyok-, hogyan lehetne az ilyen sorozat főzéseknél (napi 2x 50 liter), hasznosítani a hűtővíz hőtartalmát a soron következő cefre előmelegítésére....
A hideg az szobahőmérsékletet jelent, csak este félreérthetően írtad.
Méhész kollégám szerint ha melegítjük a mézet 40 fok felett kezdenek elbomlani az értékes összetevőik.
Pálinkát is ha melegíted akkor 40 C fok körül már erősen párolog belőle az alkohol és az illatanyag.
Hidegen(szobahőmérsékleten) is feloldódik a méz a pálinkába csak rázogatni kell. Babra munka, de megéri.
Mikor feloldódott a méz, akkor a pálesz alján lesz egy kis barnás csapadék ( mézből kioldódott propolisz és virágpor vagy kitudjami) ami szintén fogyasztható csak kinézetre nem szép.
Méztől van amikor beopálosodik a pálinka, van amikor szép sárga lesz ( ülepedés után).
Biztosan van itt a fórumon valaki, aki el tudja mondani az okát is:)
Na most megfogtál! Még nem számoltam ki. Kb. egy fél táblából kijönne, amit tervezek. Tényleg cserélnék, korábban túlméreteztem a hűtőnek való spirált, kettőt is kiad, nekem egyelőre elég egy is, így gondoltam ki a cserét.
Mivel módosítottam az eredeti terveimen, az eddig legyártott alkatrészek mellé továbbiakat szeretnék készíteni, eddig minden 1mm-s vörösrézből van. Tulajdonképpen leeső darabok is jók, vörösrézből pl. 5-10-20 cm-s csíkok, de más használható forma is. Sárgaréz csík is lehet, 5 cm-s.
Jól sejtem, budapest környéki vagy, 24.-én megyek arra, legjobb lenne, ha tudnánk találkozni, addig pontosabban kitalálnám, meg vinném a cuccot, a többit meglátjuk.
80 liter kajszi cefréből kb 20 l alszesz lett -cukor nélküli volt- nem mértem fokolóval, de addig engedtem míg a rézkupolára lottyintva picit is égett. tisztázás után lett 8 liter 50 fokos párlat amit visszavettünk 47 -re.Bergeron kajszi volt és egy fám adott 150 liter cefrét+ lekvár és aszalásra is ment.
a BRIX%-ból akarjuk megkapnia mustfokot, akkor MMo = BRIX% / 1,106
Ha refraktométerrel a mustban 21,0 BRIX% mértünk, akkor ez megfelel 19,0 magyar mustfoknak. Az ilyen mustból várhatóan 12,1% alkoholtartalmú (tömegszázalékban kifejezve) bor alakulhat ki.
Én felnőtt részre 50 fokos jellegtelen karakterű pálinkába 1 literbe 1 dl vegyesvirág mézet teszek és rázogatom napi 1-4 alkalommal kb. 1 héten keresztül.
Ifjúságnak 45 fokos pálinkával ugyan ez. Ja és a mézet HIDEGEN NEM MELEGÍTVE.
nagyon valtozo, hogy mennyi alszesz jon, nekem 65 literbol ma jott 21 liter alszesz. de annyi lesz amennyit akarsz :D vigyel egy fokolot es mikor mar alig van ereje akkor hagyd...
Sajnos még nem jutottam el idáig, mert a munkahelyemen nagyon lefoglalnak.
Azt sem merem már mondani, hogy majd ősszel nekilátok, mert a kilátások nem változnak.
Ha Te ezt tapasztaltad, akkor az sem baj, ha én nem fordítom meg az emelkedő csövemet erre a kis időre:-)
A viccet félretéve:
Mivel néha elveszik a tömítés a hollandiból, ezért én is látom mi folyik vissza, bár a mennyiséget nem tudom mérni, csak becsülni.
Veled ellentétben, nekem kb 1 dl lehetett, a sisakon levő foltból ítélve, az alszesz 4,5 l körül szokott lenni, a főzési idő nekem forrástól 2,5-3 óra gáztól függően.
A faeperrel én is úgy jártam, hogy nem használtam kozmaolaj szűrőt oszt nem tudom 52 alá higítani mert ott már opálos.
Ami még szebb, ma főztem a mirabolánt és tévedésből abba a demijonba öntöttem amiben a finomított faeper pihent.
Na most benne van a finomított kozmaolajos faeper meg a mirabolán alszesz.
Nyilván kihígítom, majd hűtőbe teszem, hogy le szedjem a kozmaolajat, de fogalmam nincs mi lesz ebből lepárlás után, és még inkább, minek fogom nevezni, talán erdei vegyesgyüminek vagy a legjobb tévedésemnek esetleg?
A tavaly volt szó arról, hogy meg kéne már nézni, hogyan is működik ez a deflegmáció egy szimpla páracsőben. Azt ígérted meg fogod fúrni a páracsövedet. Bizonyosan elfelejtetted de én ma megcsináltam cefre főzés közben.
A 2 méteres páracsőre, alul fúrtam egy lyukat az üsttől 180 cm. (nekem lejt a páracsövem, ha nem tudnád:-))). Ide forrasztottam egy csövecskét és még egy néhány dolgot megcsináltam, hogy minden folyékony molekula kijöjjön a hűtő előtt.
Végeredmény: kb. 6 liter alszesz jött le. kb. 3 óra alatt és a kis csövön max. egy fél deci folyadék jött le. Ez a folyadék kristálytiszta, nagyon fanyar ízű, semmi alkoholt nem tartalmazó (nem lobbant be az üst oldalán) valami.
Nekem fura volt az, hogy:
- nagyon kevés ez a flegma egy 15 mm páracsőben, 180 cm hosszon (3 óra, 6l, alszesz)
- nagyon tiszta, az az praktikailag nincs benne alkohol
- akkor miért emeljem én meg a páracsövemet, hogy ez a kis lötty visszafollyon az üstbe? (ezt csak magamnak mondom).
Na még lesz egy tisztálásom és nekem be is fejeződik a szezon. Ott még le fogom mérni.
Kérdéseitekre,véleményetekre reagálva, Feribá: a tüztér belmagassága 25 cm ,ugy hogy oda természtesen beépítek egy hamuzót,két téglára egy rostélyt és akkor leszek az ideális 15-20 cm tüztér magasságánál (ezt is itt olvastam valahol :) )
Igen a festék az hőáló festék,legalább elhasználtam valamire :)))
jaja!!!!! ott áltam rézművessel és néztem ki a fejemből, hogy amit én megvettem előző nap 1,5mm-es hajlíthatót 1050forintért méterét, 1750 azaz ezerhétszázötvenért akarták nekem adni!!!!! muhaha.... keresem a papírt mert direkt felhítma az itteni üzletet hogy mennyi a csővek ára hogy ha kell rézművesnek is akkor viszek be neki mert úgy volt hogy múlthéten kész a főző aztán hátha kell neki vagy másnak... ha jól emléxem a 18as volt 1300, a 22es 1800/méter, de ez még multhéten volt, 3,án 4.én.... azóta nem beszéltem velük.
Úgy van/volt (hát most a xar se tudja hogy rézműves most meg tudja e csináltatni ezt a főzöt vagy nem, vagy el kell hozzam tőle) hogy veszek még 2métert, szal ha rézművessel csináltatsz valamit, meg én is akkor én eltudok neked vinni ilyen áron csövet rézműveshez ha még kapok ennyiért a boltba, postázni sok értelme nincs mert amennyivel olcsóbban megvenném azt elvinné a posta ios, illetve mondjuk ha azt veszem hogy mondjuk be kéne autokázz a Mór utcába ki tudja honnan akkor ugye az is pénz, én pl már ezeket a kiadásokat is szoktam kalkulálni mert nem olcsó már a benzin se.... multkor jó meg szivtam, mehettem kétszer oda vissza, el is égettem 16litere benzin feleslegesen....... :((((( szal igy pl a postával én máris jobban jártam volna...... nem hiába rendelek mostanában mindent, pláne kintről, free shippingel....
...tudod Feribá a konstruktőr, vagy feltaláló is csinál először egy úgynevezett "deszkamodellt", hogy megnézze, működik-e egyáltalán és ha jó, utána egy "rendeset",
mert a "csak működjön-ben" nem sok öröme van az embernek...mert én azt vallom, ahogy
Nabiti is idézett (már ezért is érdemes volt élni), ---a sz@r is úgy szép, ha formás---
Azt nem tudom hogy milyen gépe van de azt se hogy mivel szeretné levágni, azt viszont tudom hogy itt a szigeten vannak olyan gépek-mondjuk nem rézipar, hanem műanyag ipar, hogy mikor megláttam több mint elcsodálkoztam... brutko, mégis qalig kap melót és itt nincs ezzel egyedül, ráadásul jól át is cseszték pket mert a fél szigetet elvették tőlük, a földjeiket, szögesdrótos keritésekkel zárják körbe őket, hidat ígértek nekik, szal meg van ezeknek a maguk baja...... az email címed meg van de gondoltam ha arról a lakatosról van szó ,és itt beszélitek meg én is felajánlhatom segítségemet itt is, ehhez nem tudom miért kell emailt írnom :) Ezek szerint ha jól értem sikerült vele beszélni azóta és úgy tűnik jövő hétre se készülne el???? :((( Látod és csodálkoztál mikor azt mondtam hogy jobb szeretem az előre megbeszélt, leegyeztetett,tiszta dolgokat és nem szeretem mikor belevisznek a málnásba.... na pont ezért,és még téged is belevittek a málnásba ha jól értem....
Én a sisak leszorító pántja alá tennék egy rugót. Egyenletesen osztaná el a nyomatékot a peremen és a legbiztosabb biztonsági szelep. Annyira szorítsd le, hogy, amikor összeszerelés után belefújsz szájjal, ne kelljen erőlködni, hogy megemelkedjen.
Csak azért, mert itt nálunk a napokban számoltak be egy halál esetről. Sajnos az áldozatnak is a sisakja repült le és az sebesítette meg végzetesen.
Gratulálok, és amint már mondtam nem a csillogás a fontos, pláne olyan helyzetben, hogy nem ajánlatos mutogatni senkinek a szerszámot:-)))
Azért egy kis megjegyzés. A tűztérnek nincs hamuzója, nem alulról kapja a tűz a levegőt.
Az én katlanom is így néz ki, de csináltam egy kis gödröt a földbe és úgy tettem rá a katlant, hogy egy része a gödörnek kilátszik. Na, belül a gödörre tettem egy rostélyt, erre rakom a tüzet, a kilátszó gödör részre pedig egy vékony lemezdarabot tettem. Na ezt nyitogatom (a lemezt tologatom a földön) és adagolom a levegőt tetszés szerint. Körbe a katlant és a levegőztető lemezt is hamuval tömítem, ugyebár, hogy azt is használjam valamire:-))
...táblalemezt vagdosni, méretre szabni, csak spéci, nagy és drága gépen lehet...ilyen a
Metallónak is csak a Mór utcai telepén van, de ott meg szar a gép (nem pontos), ezért vágatok maszekkal (aki nem az a lakatos)...szerencsés az öreg, hogy neki van ilyen gépe...
...de akkor vajon miért nincs munkája..???, mert ez tele van melóval és mivel most jött vissza
szabiról, a te lemezed még nem került sorra...de elhozom tőle és remélem, hogy a továbbiakat, már nem ezen fórumon tárgyaljuk meg, vagy már nincs meg az e-mail címem...
...egyébként a gabona-cefréd is eláll egy darabig...jó nedűt...
Komolyra fordítva jelenleg kajsziból, meggyből és cseresznyéből tudok küldeni a mostani zd-re. Sajna a törött gerincem még forr így nem tudok most elmenni csak Csalitossal tudom küldeni az árat. Később még főzök besztercei szilvát és almát de az csak a téli zd-re lesz meg.Vagy a téli zd-re egyeztetünk. Hogyan legyen?
Szerdán fogok bemenni pestre, ha addigra nem sikerült meggyőzni a lakatosod, akkor elhozok mindent ahogy vittem, mert közben találtam egy öreget tahiban aki meg tudja csinálni és még munkája sincs, azt mondta két nap alatt össze tudja hozni és elég baráti árat mondott(amit a benzinnen buktam a multkori kétszer rohangáláson azt visszahozza)
Nekem meg most már itt vannak a cefrék, 60litert érthető módon nem szeretnék 7literes kuktában főzni.....
ha ugyanarról a lakatosról van szó amelyik miatt harmadik hétre csúszol az én főzömmel is akkor nekem megadhatod a címét, kezdek olyan hangulatba lenni hogy simán meggyőzöm..... bármiről......
Ha fagyasztóba teszed, akkor nem kell tej, ha tejet teszel bele akkor nem kell "fagyasztani".
Többször át kell szűrni ! Amikor először szűröd, akkor vékony vatta rétegen és azt is gyakran cserélve, mert hamar eltömődik. A további szűréseknél (2. - 3.) mindig kicsivel vastagabb szűrő szűrheted, mert akkor már egyre kevesebb lesz benne a "csapadék" és ezért nem tömődik el a szűrő !! Ne idegeskedj, attól nem lesz tiszte a péleszod ! Szűrj !! :-))
Leszűrtem,de mégis opálos.Az első 2l nem,de a többi ugyan olyan.Vagy én csin vmit rosszul,vagy nem értem!!
Olyan a színe mint az alszesznek.Nem szűrődik ki belőle a tej.Öntsem ki?Próbáljam fagyasztóban?Már az agyamra megy!!Már az összes gézt elhasználtam itthon.45-46os ra lett engedve.Őrület.
2009 Augusztusi hozzászólásodban olvastam ,láttam a kozmaolaj szürődet,
Szeretném megkérdezni ,hogy a gátak benne milyen anyagbol készültek ?
Valmi szürő?
esetleg valami tömör anyag ?.
A müködése is homályos nekem.
Ha vizet teszek bele azzal hígítom az alszeszt,ez nem jelent gondot ?
Láttam valahol ,hogy ásványvizes flakont ketté vágtak és a dogót kifurkálták,bele valami finom szürőpapirt és ezzel szürték a kozmaolajat.
Ez a megoldás müködik ?
Vagy van valami új egyszerü de hatékony házi találmány ?
Bocs hogy ilyeneket kérdezek de nem találtam még meg a forumon a váaszt a kérdéseimre,de mentségemre lgyen az hogy rengeteg hozzászólést átolvastam már ,de ez valahogy kimaradt :)
Tudtommal a cefrét nem lehet , vagy nem érdemes "fokolni". Alkohol térfogat százalékra. Amúgy lehet kész a cefre, mondjuk a szilvában a bunda nem igazán süllyed le ilyen hamar. Milyen fajta szilva volt?
Akkor magyarul opálos volt, most az kérdés, hogy a tej előtt volt " fehér micsodák", mert ha igen nem lett volna muszály a tej, ha utánna akkor kellet a tej. Miden képpen deriteni ,szürni kell. Jó nedüt!
Megkértek, hogy segítsek cefrézni...elvileg "lecefrézett" cuccként érkezett avérvélű körte (félbevágva hordóban) nagyon enyhe ecet szagot éreztem rajta, de kicsit belenyúlva eltűnt és előjött a finom körte illat. Gyorsan péppé zúztam, pektinbontó, 3% cukor, ph beállítás 2,9-re, a hordó tetejét is lecseréltem egy tisztára, maga a hordó amiben érkezett állítólag el lett mosva. árnyékban van, nap nem éri, kotyogóval ellátott a teteje...tehetek még valamit egy imán kívül, hogy ne folytatódjon az ecetesedés?
6-án, tehát 6. napja cefréztem be a szilvát, már másnap nagyon intenzíven forrt, ez tartott 2 napig, tegnap már semmi sem volt a tetjén, minden lement a lé alá.
Megfokoltam, 7%-os, elképzelhető, hogy ilyen hamar kész lett?
Nem túlnyomásos rendszerű vízfürdős pálinkafőzőnél gyakorlatilag nincs alszesz, ugyanis az üst tartalma ilyenkor nem nagyon tud 92 fok felé melegedni, bárhogy is fűtöd. Nyomás alatti vizes esetén a víz forráspontja magasabb, így az utófőzetből is nyerhető ki valamennyi.
A nyitott vízfürdős másik hátránya, hogy elpárolog a víz, amit pótolni kell a lepárlás során forró vízzel (és nem hideg csapvízzel). Hosszabb lepárlási idő esetén elég szép szaunát tud csinálni.
...nekünk avval segítesz (a megértésedben), ha mielőtt elküldöd a szöveget, egy kicsit elolvasod, mit is írtál...ez nem cikizés, mert rajtad kívül vannak még páran, akik nem olvasnak, csak írnak (de hogyan..??)...jó nedűt...
igen, bocsanat, sokszor nem egyenesn fogaamazok. és köszönöm az epito jellegü kritikakat.
ma elvileg kapok az olajsotre-tol 10l thermol 68 olajat, ami mar a höátadást biztositani fogja. elotte persze jol elfözöm belöle a vizet, tudom fözeskor mar lattam mit csinal a viz az olajban.
sóra én is gondoltam, de korrodál, kicsapodik. nem jo dolgok ezek.
Ja, értem, hogy forrt a vízfürdőd, és az a nem pénztárcakímélő. Valamit tenni kell bele, ami növeli a víz forráspontját. Pl. kalcium-kloridot, igaz, nem tudom, nem okoz-e korróziót.
Kedves Geri, értsd meg, hogy a lepárlshoz hőt kell közölni a cefrével, nem elég azt melegen tartani. Magától nem fog átmenni a pálinka a cefréből az üvegbe. Ugyanannyi hőmennyiségre van szükség, akár lassan, akár gyorsan főzöl. Sőt, a lassú főzésnél több a hőveszteséged. Így az, hogy a lassú főzés pénztárcakímélő lenne, teljes félreértése az egész pálinkafőzésnek. Szóval, tessék aládurrantani.
Ha 16literből 2L 22%-os alszesz lett , akkor ne számíts többre, akármivel főzöd is.....
A végén már csak vizet desztilláltál, azért jött lassan . Abban a cefrében ennyi az alkohol . Vagy a gyümi volt gyenge, vagy nem forrt ki teljesen, szerintem.
igen, amikor obban alágyujtottam, erösebben csordogalt, de ez meg kicsit sem pénztárcatakarekos ha folyamatoasan nagy lángon kell forralnom a vizet. ma már beszerzek fritoz olajat, kiprobalom.
Az alszesznek nem csepegni , hanem folyni kell, az adott rendszernek megfelelő mértékben. Ha nem így szuperál nem fognak átjönni a cefréből a kívánatos alkotórészek. Ne szenvedj vízfürdőssel! Nem hatékony, és tényleg elképzelhető, hogy nem tudja leküldeni normálisan az alszeszt. Ha nem tudsz egy normális, strapa, és nyomást bíró duplikált üstöt készít(tet)eni ott az olajos. Az megfelelő lehet egy nyomásterhelésre nem megfelelő konstrukciónál is.
150 alatt talán kihozol egy 50 liter körüli duplikált saválló üstös főzőt, ha mindent magadnak készítessz. Ugyanazt tudja, de lehet hogy többet is mint némelyik bolti. Vannak még söröshordós megoldások, de mire az egészet összeszámolod bizony az 50 rongy kevés lesz. Tényleg vicc, hogy egy normális duplikált üst többszázezernél kezdődik. Rablás, nincs rá jobb szó.
megköszönném, sajnos a pálinka alapanyagszedés áldozata lettem-most lábadozok forr a gerincem- a szomszédom CSALITOS képvisel a ZD-n.Mennyivel tartozok érte?
a "kis ráadás" a vörösréz oszlop azért enyhe túlzás. Egy rendes vörösréz kupolát olyan 40-50-es átmérőben nem hozol ki anyagárban 10-15ezer alatt + ha nem szakmabeli vagy, akkor a munkadíj is kb. ugyanennyi (kell hozzá forma, meg egyebek), tehát kapásból egy kupolára elköltöttél úgy 30-at. És akkor még nem beszéltünk a többi kellékről, meg a réz csövekről - nézd meg a rézcsövek méterárát, aztán hajts vele tele egy 100 literes hűtőhordót...
ma főztem az új vízfürdős duplafalú /nem túlnyomásos/ 30les főzővel. kb 16l cseresznyéből lejött 2liter 22o alszesz. Opálos és most már cecelegyes/ ezek honnan jönnek ilyenkor?/ is, de azért finom, csak kevés, nagyon kevés.
végig csak csepergélt az alszesz a hűtő csőből /aminek a vize 23fokos volt/ és a végét 20o-on zártuk el, mert már alig folyt és meguntam.
Holnap más főzési technikával folytatom a maradék cefre lefőzését. Remélem rájövök mi a hiba, amíg el nem fogy a 200liter cefre :)
Tüskéskörte cefrémet Unikénes borélesztővel cefréztem múlt csütörtökön és vasárnap reggel.Hétfőn este tettem hozzá minimális cukrot: mára "megfordult a cefrém" és már főzöm is !
Azért nem volt még hozzá szerencséd mert Hétfőn nyitja kapuit a bérfőzetők előtt. És mindenkit szeretettel vár, köztük Téged is ha főzni valód van és ha csak szétnézni akkor is!!
Eszméletlenül el vannak túlozva a lepárló árak. Oké, hogy úgy-ahogy minőségiek, meg az ember nyugodtabban főz egy olyannal, amiről tudja, hogy hozzáértők gyártották, meg elegáns, de akkor is... 160-180 ezer forint egy szimpla üstből meg egy hűtőből álló 30 literes főzőért? Viccnek is rossz. Ennél már csak a 1,5 literes hobbi lepárló nevetségesebb 70 000 Ft-ért...
Mivel épp főző építésben vagyok, én is számolgattam, egy egymenetes oszlopos lepárlót össze tudtam hozni 20 000 Ft-ból. Igaz, hogy saválló-rozsdamentes az egész, de innen már csak egy kis ráadás egy vörösréz oszlop rá. De szerintem egy kisüstit is össze lehet hozni 50 000 Ft alatt duplafalúan, nagyobb méretű üsttel. Igaz, hogy talán nem annyira elegáns mint egy bolti, de ha jól meg van csinálva, ugyanazt tudja.
Nem ismerem a lehetőségeid, de én elgondolkoznék a helyedben, hogy magamnak építem meg...
Direkt azért kérdeztem meg, hogy mire emlékezteti a keserűség. Abból amit írt, feltételezhető, hogy ügyelt a cefrére, vagyis csak főzési hiba lehetett. Ha egyáltalán hibáról beszélünk, és nem egyéni ízlésről.
Igen, kb addig. Mondjuk lehet különbség a fáradtolajban is, ha a tiéd mondjuk egy 20-30000-et futott dízelből kijött pakura nem biztos hogy teljesen szagtalan, stb. :))
Egyéb irányú elfoglaltságaim miatt az utóbbi 10 napban nem néztem a fórumot és hát alig győzöm olvasni a sok hozzászólást, pörög rendesen! :-) Mondjuk nem is csodálom, hisz most van a legnagyobb szezonja a dolognak! :-)
Egy kicsit korábbi élményeimet szeretném megosztani, remélem nem untatok senkit, meg kapcsolódik is a pálinka témához.
Július legvégén a Művészetek Völgye nevezetű fesztiválon voltunk Kapolcson. Sok minden kézműves és egyéb népi dolgot, terméket, házi készítésű élelmiszereket lehetett venni, de ami feltűnt (már kb.10 éve szinte minden évben meglátogatjuk a fesztivált, szal van viszonyítási alap), hogy egyre több pálinkás cég is képviselteti magát mind a nagy nevek, mind a kevésbé nevesek közül.
Elég sok cég pálinkáit kóstoltuk, átlagosan jó minőséget tapasztaltunk. Szinte mindegyik tétel iható volt, bár azért jelentősen különböztek a minőségi szintek. Két termelőt említenék név szerint: az egyik a Márkházi főzde ami nekünk csalódás volt. A pálinkák dizánja nagyon tetszetős és modern, de ami az üvegben volt az nem jött be nekünk.
Ami viszont a legjobban tetszett az a Csallóék pálinkája volt, mindegyik tétel nagyon jó volt.
Ha már arrafelé voltunk megnéztünk egy nagyon korrekt és szimpatikus főzdét is Nagyvázsonyban. Hagyományos kisüsti rendszer, éppen főztek, szóval láttuk működés közben is. Nagyon finom illatos, lekváros, rendkívül zamatos kajszi pálinkával kínáltak minket, ami mindenkinek nagyon bejött.
Hazafelé még Almádiban is megálltunk, ahol az előzetes szervezés után szintén megnéztünk egy másik főzdét. A rendszer itt hagyományos kisüsti némi módosítással. Náluk kitűnő meggyet és birset kóstoltunk.
Összességében elmondható, hogy egyre jobban tért hódít Magyarországon a minőségi és kultúrált pálinka fogyasztás. Erre utal az is, hogy egyre több embert érdekel a pálinka mind fogyasztóként mind a szakmai és termelési folyamatok iránt érdeklődőkén. Ez látszik az ilyen fesztiválokon is, mert szinte az egész pálinkatermelő vertikum képviseltette magát és a pálinkáikat.
Nagyjából ennyi Kapolcsról és az ott kóstolt pálinkákról! :-)
Mi az hogy lenyúlni? Nem akarok 30 napot várni 1 főzőre, hátha valakinek van valami megunt, vagy nem használt szerkezete, engem ezek a kisipari/házilag gyártott szerkezetek érdekelnek, nézz körbe mekkora a szórás, az 1 hasonló kariberű főzőért van aki 100-at kér van aki 300-at.....
Nyugodtan ajánlj nekem, sok helyen rendelést felvesznek, 30% előleg és 1 hónap múlva kész, előre nem szeretek fizetni látni szeretem miért fizetek, ha tetszik megveszem.....
Ezt próbáltam megértetni én is ezekkel a parasztokkal.(elnézést de kivagyok).most mentem körbe a városunkban lévő 3om gazdaboltot.Mindegyikben azt mondták,hogy olyan nincs.meghogy idézem:"ha tápanyagot szeretne tegyen a cefrébe cukrot".Na ez tette be a kaput.most fogom és e mailon átküldöm nekik a linket a tápsórol.ezekre igaz a mondás jászparasztok...
Most itt állok,szeretném a legjobbat kihozni,és a következő a helyzet:a cefre Ph-ját nem lehet lemérni a papírral--nem savazok nem lúgozok,nem állítok Ph-t.marad ahogy isten megadta.Nem tápsózok,szintén marad ahogy van.
Még a cukor megmaradt.
Szóval futom a felesleges köröket és eléglett volna egy kis élesztő bele és huss.Utánna meg ha nem sikerül legalább mondhattanám,hogy:ha tettemm volna bele ezt meg azt,meg ha igy csináltam volna...
Már csak az lesz a szép,ha főzés előtt feldől a hordó,főzéskor meg leég a maradék:(.