Jan Hrušovský Brzdy motorové a elektrické vozy, motorové a elektrické jednotky című könyve kb. 12 oldalt szentel neki, aszerint a Stopex Km, illetve az SZ különféle típusszámú változatai belülről, két szép metszeti rajz alapján mechanikailag nem különböznek egymástól.
Jiří Kubec Brzda nakladních vozů című könyve pedig az SZ-6, SZ-12 alkalmazásáról tesz említést.
1.) Stopex rudazatállítót alkalmaznak-e vontatott járműveken, ill. különbözik-e az "SZ"-jelű rudazatállítótól?
A neten a Stopexről nem találok semmit, csak azt, hogy svájci mozdonyokon fordul elő. Egy csehszlovák fékkönyvben az "SZ"-jelű szerkezetről van 4 oldal (a gyártóról egy szó sincs), míg a Stopexről csak 4 sort írnak. Ebben a 4 sorban említik, hogy van "A"-típusú (egyszeres működésű) és "Km"-típusú (kettős működésű) változata. A "Schienenfahrzeuge" c. újság egy régi számában viszont "Stopex SZ 10" van írva egy csehszlovák kocsi rajzához, tehát olyan, mintha az "SZ" is Stopex lenne.
2.) A Westinghouse E2, E3 kormányszelepek használatban vannak-e?
Az UIC döntvény szerint ezeket a kormányszelepeket "WE" jelöli a fékfeliratban. De azon a kocsin, amin ilyen feliratot láttam, C3W2 kormányszelep volt (a TSI szerint ez is "WE" feliratozású).
3.) Vendégsín néhány évvel ezelőtt az egyik felsorolásában említette többek között a Westinghouse S kormányszelepet. Ezt hol alkalmazzák?
Akkor biztosan megvan az AET 43. (1990.?) száma is. Ebben van egy "Grundlagen der Schienenfahrzeug bremse..." c. tanulmány is. Nem tudom, hogy hány oldalas, de legalább 60 (kb. 10-12 oldalt másoltam belőle).
Én csak hivatkozásokat teszek fel, a google dolgozik vele, nem én, ehhez nem kell különösebb tudás.
Vendégsínt viszont már itt a fórumon is próbáltam, próbáltuk rábeszélni egy fékkönyv megírására, de eddig sikertelenül. Remélem, hogy azért már nekikezdett:-))
Megnéztem én is a gúgölt, az lesz az... Funkcióját (fékhengernyomásnövelés nagyobb sebességen), alkalmazási területét (vontatójárművek) tekintve tulajdonképpen a mi szilíceumosunkon is megtalálható tengelyvégnél elhelyezett centrifugálszabályzó szép német neve.
Ez azt jelenti szó szerint, hogy "tengelycsapágy-féknyomásszabályzó", erősen gyanítom a centrifugálszabályzó (mint V43 tengelyvégére épített érzékelő - kapcsolóelem) német neve lehet.
Ez a link már megvan néhány hónapja, de tegnap végre működött a nagyítás képeken, így már olvasható volt (régebben csak a Zoomify ikonját mutatta, hiába raktam fel a progit).
A rajzolt rudazatrendszerrel üres állásban nagyobb, rakottban kisebb A méret állítható be, így a megváltozott rudazatáttétel ellenére azonos fékhengelöket lesz rakott és üres állásban, így a nem egységműködésű kormányszelepek mellett is ugyanolyan feltöltési és oldási idő, valamint legnagyobb nyomáshatároló nélkül is ugyanakkora legnagyobb fékhengernyomás adódik.
Egy francia tartálykocsin a hagyományos megoldástól eltérő DRV rudazatállító vezérlést láttam. Néhány képet készítettem a telefonnal, de a minőségük....
Érdekes, hogy a Ch ill. WE fékjelű kocsikon kb. ugyanolyan Westinghouse C3W kormányszelep van. De ez néhány éve már szóba került az egyik villamos motorvonat kapcsán.
Ezeket a hsz-eket sajnos nem sikerült megtalálni. A döntvények és a TSI szerint a (Charmilles) C3W ill. a (SAB-WABCO) C3WR kormányszelepet "Ch"-val, a (Westinghouse) C3W2 kormányszelepet pedig "WE"-vel kell jelölni a fékfeliratban. Az 1. képen az adattábla alapján C3W l VGP kormányszelep látható (a fékfeliratban "Ch-GP"-nek kellene lenni, de ezen a kocsin hibásan "O-GP" van felfestve). A 2. képen az adattábla szerint C3W2 l VGP kormányszelep látható (a kocsin "WE-GP" fékfelirat szerepel).
Más. Lehet, hogy csak nekem új, de Keleti pu-on olyan Jz (72-es vasút) személykocsikat láttam, amelyek a fékfelirat alapján "Ch" fékkel vannak felszerelve. 2006-2007. évi fővizsgásak.