Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2011.12.18 0 0 5673

Kultúra nélkül a kecskére hatványozottan igaz, hogy nehezen mükszik. (magasabb pH, kevesebb cukor)

Így van, a lassú, vontatott savanyodás tévútra vezeti , vagy akadályozza az érést.

Előzmény: krizsi_l (5671)
elefada Creative Commons License 2011.12.18 0 0 5672

Jó pár dolog van, ami miatt a pont annyi csak kb lehet!

 

Többek között az is amit Krizsi ír: téli tej, nyári tej, meleg tej, hütött tej, 4 fok alá hütótt, de ide sorolhatnám a tejben alapból meglevő flórát, víztartalmat, a sajt nagyságát is (kisebb lassabban, nagyobb tömbben levő gyorsabban),kinti hő, benti hő,és még sok sok egyébb, mivel nem zárt a rendszer.

Ez a szép benne, ezért házisajt, ezért nem lehet soha pont úgy, pont olyan!

Előzmény: Kecskeb (5670)
krizsi_l Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5671

Én szinte kizárólag parenyicát készítek vásárolt tejből. Kultúra nélkül szinte reménytelen a gyúrható gomolya. Ahonnét veszem zárt rendszerben kerül a 3 fokos hűtőbe a tej. Ez a hőmérséklet szinte teljesen csírátlanítja. Kultúra nélkül nagyon lassan savanyodik és az íze sem az igazi. Ugyanez érvényes a túróra is. Nyáron, melegben is csak napok alatt savanyodik és kellemetlen íze lesz.

Ha megkapja a kultúrát nyáron 12-15 óra alatt eléri a nyújtáshoz szükséges savanyúságot, így télvíz idején kell a 24 óra.

Nem szeretem 60-62 fok fölé melegíteni, állaga és íze is bánja a magasabb hőmérsékletet.

Előzmény: babuci73 (5656)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5670

Persze...de az is állandó volt...hiszen ugyanabban a fűtött szobában...ugyanazon a helyen csepegtettem...reggeltől-reggelig...

Erre írtam, hogyha mindent mindig ugyanúgy csinál és nincs ph mérője, akkor azért el lehet kapni...

Előzmény: elefada (5667)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5669

Na majd tavaszig lesz időm gyakorolni, amíg nem lesz kecsketejem. Lehet sokszor sok hülyeséggel foglak még Titeket zargatni! dehát az édesanyja hasában senki nem tanulta, én meg elég optimista alkat vagyok:)

Márminthogy a töret fázott meg vagy csepegtetés allatt, vagy hogy érted? Kezdem má :)))

Előzmény: elefada (5668)
elefada Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5668

Friss édes tehéntejből is müködik, gyanítom, megfázott.

Előzmény: babuci73 (5665)
elefada Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5667

Hőmérséklet függvénye!

 

Előzmény: Kecskeb (5663)
elefada Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5666

4,7-5

Előzmény: Kecskeb (5662)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5665

Tehát még kellett volna pár óra? Már így is vagy 35 órás volt....

Legközelebb mondom a tejeslánynak, hogy az esti fejésből hozzon reggel, az lehet jobb lesz. Vagy csak este állok neki.

Előzmény: elefada (5659)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5664

Nem adom fel, egyszer majdcsak sikerül. Nem csináltam egyszerre, csak addig addig próbálgattam, mig eccercsak elfogyott:) De csak a fele lett kísérlet tárgya a gomolyának, a másik felét apa lapátolja szorgalmasan a pociba.

Előzmény: Kecskeb (5658)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5663

Nekem tavaly ellenőrzés nélkül működött, miután elkaptam...

Ugyanaz a tej...fél nap pihentetés...kerek 24 óra....tökéletesen nyújtható volt...

Előzmény: elefada (5660)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5662

Lágynak mennyi a jó ph?

Előzmény: elefada (5660)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5661

Elefadara hallgass ne rám...egy kicsivel még többet tud mint én...vagy sokkal...

:-))

 

 

Előzmény: babuci73 (5656)
elefada Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5660

"5,2 a jó ph a friss...lágy sajtok elkészítéséhez is..." ....hát ezt azért nem állítanám!

Gomolyának, félkeménynek igen, lágynak nem.

Ha mindíg ugyanúgy készíted, akkor SEM mindíg ugyanannyi idő múlva fog kisavanyodni.

Előzmény: Kecskeb (5658)
elefada Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5659

Ez még korai volt, kellett volna időt hagyni.:-((

Fényes sima felületnek kell lenni, akkor van kb kisavanyodva.

Fontos, a víznek 70 fok körül kell lenni.

 

Előzmény: babuci73 (5656)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5658

Tutira túlsavanyodott...

 

Na erre mondtam, azt, hogy majd megtudod, hogy mi az a ph-mérés...

:-))))

 

5,2 -es ph a legmefelelőbb a parenyica nyújtásához....ha előtte vagy utána próbálkozol, akkor nem fog sikerülni...

Nem kell az egésznek nekifogni, ....én azt szoktam csinálni, hogy mikróban felmelegítek egy pohár vizet kb 70 fokra és egy kiskanálnyi darabkát levágok és belemerítem...aztán az ujjaim között megpróbálom széthúzni...

5,2-nél a tehéntej ill. sajt olyan szálasan nyúlik, mint a rágógumi...

Egyébként az 5,2 a jó ph a friss...lágy sajtok elkészítéséhez is...

Ha óránként ellenőrzöd...akkor el fogod kapni....és ha mindig ugyanúgy készíted, akkor már nagyon ellenőrizned sem kell tudni fogod, hogy hány óra múlva jó...

Előzmény: babuci73 (5656)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5657

A sajtról én sem tudom, hogy hogy tűri a fagyasztást, mert még nem próbáltam, de a túró és a tej fagyasztása és kiolvasztása után semmiféle állag vagy íz romlást nem tapasztaltam.

Előzmény: laviola (5654)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5656

Na ebből ........................................ez lett...............................

Tudom, hogy nem szép és messze nem tökéletes, de ez volt az első próbálkozásom....

Először amikor próbáltam, nem nyúlt, hanem szakadt és kiszáradt vagy valami ilyesmi. Óránként próbálkoztam, aztán bealudtam. Reggel így sikerült. Nem igazán olyan volt az állaga akkor sem, mint szerettem volna, de már nyúlt, csakhogy addigra meg nem maradt több alapanyagom:) Azé a kutya megette a félresikerültet is :D Lehet addigra meg túlsavanyodott?

Előzmény: Kecskeb (5651)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5655

A válaszom az, hogy nem tudom.

 

De az eddig valóban csekélyke tudásom alapján azt mondanám, hogy nem szereti a fagyasztást....és teljesen felesleges is.

A sajtnak ezerféle tartósítása van....rakhatod sós savóba, (pl.feta), rakhatod fűszeres olajba, borba, pálinkába, füstölheted, készíthetsz félkemény és kemény sajtokat...stb...stb...

De lefagyasztani a sajtot szerintem több mint hiba.....BŰN!

:-))))))))

 

A hivatalos válaszom továbbra is az, hogy nem tudom.

 

:-)))))

Előzmény: laviola (5654)
laviola Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5654

Kedves Sajtkészítők!

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy van -e olyan kecskesajtféle amelyik jól tűri a fagyasztást. A gyorskereső nem segített.

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5653

Jó....megkérem a Jézuskát, hátha hoz...

:-)))

Előzmény: elefada (5652)
elefada Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5652

A tartomány jó, már 4-7 is elég nekünk.

Próba cseresznye, napokig mindent mérj, ha nem válik be, visszaküldheted.

Előzmény: Kecskeb (5648)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5651

Várjuk a képet...

 

Jól nyúlott a sajt?

Előzmény: babuci73 (5650)
babuci73 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5650

:)))lépet=képet

babuci73 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5649

Na túlvagyok a beavatáson:) Alkottam valamit, hasonlít a parenyicára, de van még hova fejlődni. Kicsit olyan mint a "magyar narancs" :-D Az a baj, hogy még nincs viszonyítási alapom, de majd gyakorolok szorgalmasan, oszt lesz. Holnap tudok csak lépet feltenni, mert ahhoz én nem értek.

Előzmény: Kecskeb (5639)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.16 0 0 5648

3,5 -től 9-ig mér ph-t....de több okosságot nem tudott mondani, mert még nagyon új a termék...

De pillanatnyilag nincs is nekik...jövő hétre várják...

Előzmény: elefada (5646)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.15 0 0 5647

Beszélek velük, köszi.

Előzmény: elefada (5646)
elefada Creative Commons License 2011.12.15 0 0 5646

Tudom, megnéztem, azért írtam!

Előzmény: Kecskeb (5645)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.15 0 0 5645
Előzmény: elefada (5644)
elefada Creative Commons License 2011.12.15 0 0 5644

Mielött megrendeled, kérdezz rá a tartományra , a pontosságra, és hogy folyadékot mér-e.

Segítőkészek, korrektek.

Előzmény: Kecskeb (5643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!