Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2017.11.06 0 13 64215

A kérdéses forrás egy kettős jubileumemlékére létesült, pontosabban egy 75 éves és egy kissé sánta, mert alig több, mint 55, azaz 56 éves évfordulóra. Mindezt az öntöttvas tábla is jelzi. Abba az időszakban a borsodi egyesületek meglehetősen aktív tevékenységet folytattak, szinte egymással versengve hoztak létre turista objektumokat. Az egyik ilyen jeleskedő a diósgyőri sport egyesület volt. A 75 éves jubileum az anyaegyesület a (Diósgyőri Vasas Torna Klub) megalakulásának állít emléket, mely 1910-ben alakult meg. Így ma ez Miskolc legöregebb, még ma is működő sportegyesülete. Ennek keretén belül később létrejött egy turistasággal foglalkozó csoport, melyből 1929. április 3-án(szerda délután!) a Diósgyőr-Vasgyári Kaszinó nagytermében mintegy ötven vasgyári megalakította a Magyar Turista Egyesület Diósgyőri Osztályát. Megalakulásuk szinte törvényszerű volt, főleg abból a célból, hogy a régóta vajúdó bánkúti Bálvány-menedékház mostanra már a tervezés végső stádiumába jutó ügyének megvalósításában a MTE-nek helyi egyesületként hathatós támogatója legyen. Nos innen a második, de nem kerek 56 éves jubileum.  Egyébként, mint ismert a turistaház 1930-ban már megnyitotta kapuit.

Az emléktábla szövegét sajnos jótét lelkek időnként tönkre teszik, pedig felújítása, festése ma BNPI engedélyköteles, ami nem egy egyszerű dolog, mert sajnos sok mindenre hivatkoznak, hogy ne lehessen megtenni.

Előzmény: Törölt nick (64198)
gethe Creative Commons License 2017.11.06 -8 1 64214

budapesti cím! :) 

Előzmény: donjuan1984 (64078)
asciimo Creative Commons License 2017.11.06 0 0 64213

Tudtam, hogy csak masodiknak vagnak be engem Toplak Jozsi utan. Tudjak ök is hol a helyem na. :)

Előzmény: Bikk Pubi (64211)
HEV Creative Commons License 2017.11.05 0 0 64212

Hátha valaki megtalálta vagy jár arra mostanában.

https://www.facebook.com/groups/192891308653/permalink/10155708868763654/

Bikk Pubi Creative Commons License 2017.11.05 -10 0 64211

A Kéktúra Phileas Foggja. Tetszik. De hol maradt a "világon elsőként"?

Güsziológus Creative Commons License 2017.11.05 -16 0 64210

Te valóban menthetetlen vagy.

Előzmény: HEV (64209)
HEV Creative Commons License 2017.11.05 0 13 64209

A zozo.1982 által belinkelt turistautakhu térkép a 2017.05.20.-i állapotot mutatja a régi raszteresen.

Teljesen felesleges kizárólag a kötekedés miatt hozzá szólni,  hiszen ugyanazt linkelted be mint én.

Bár valójában már megszoktuk. Én is láttam, hogy Tamás tegnap módosította, ezt még meg tudom nézni a webes felületen de gondolom közbenjársz majd, hogy onnan is tiltsanak el.

Előzmény: Güsziológus (64204)
Bikk Pubi Creative Commons License 2017.11.05 -1 10 64208

A Kohász-útról változásairól nem tudok semmit, de júniusban a másik (csak nevében) Látó-kőnél megnéztem a Szuszogó tetejét, aztán inkább körbementem. Lent, a hegyoldalt nézve meg örültem a döntésnek, mert lehet, hogy most ott száradnék valahol a kidőlt fák közé szorulva.

Előzmény: Törölt nick (64205)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 -12 1 64207

Csak még egy érdekesség:

Az eredeti Őskohó nem az amit ma ezen a néven ismerünk, a legelső vasolvasztó Ómassán állt, ezen a helyen, emlékét épségben megőrzött emléktábla jelzi, a Kohászok útja a legutóbbi módosítás óta érinti ezt az épületet is:

És ezt is:

ha valakinek szállásra lenne szüksége ezen a szakaszon...:-)

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 -12 1 64206

Ez lenne a Szuszogó ösvénye?

Viszont ha már akkoriban is létezett a Bükki Kéktúra és már akkor is kék +-tel jelölték a Kohászt akkor meg is van a válasz a kérdésemre.

Ugyanis az már eddig is feltűnt hogy azokon az útvonalakon ahol régen is futott a Kohász akadnak szép számmal régi kék sáv jelzések, de Szentlélektől Ómassáig egyetlen egy sincsen, pedig a felső szakaszokon öreg bükkök sorakoznak, amelyek jól megőrzik a jeleket.

Talán még mondtam is Zolinak hogy gyanús ez a rész, hogy régen is errefelé ment-e az útvonal, mert nincsenek kék jelek.

1.-2. régi kék (és zöld) jelzések a Csondró-völgyben

3. Ereszkedés Szentlélek felől, errefelé egyetlen egyet sem láttunk.

Előzmény: Törölt nick (64205)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 -12 0 64205

Most elbizonytalanítottál, mert azt hittem ez a völgy (Farkas-nyaki) a Szuszogó, de most látom hogy a térkép szerint mellette egy meredek, jelzetlen ösvény van ezen a néven említve. 

És akkor a kérdésem:

Régebben mehetett errefelé a Kohász kék?

Az 1977-es Bükk útikönyvben kék +-ként említik, de ebben még kék sáv volt a Kohász.

Előzmény: Bikk Pubi (64203)
Güsziológus Creative Commons License 2017.11.05 -12 0 64204

Nem tudom, Te mit nézel, és honnan veszed a dátumot, az aktuális térkép a tájegység vonatkozásában:

http://www.terkep.turistautak.hu/?zoom=14&lat=46.92377&lon=21.19151&layers=000000B00FFF

Tegnap délután lett módosítva a tájegység (olahtamas) és már látszik is.

A hivatkozott térkép tehát naprakész.

Én szinten naponta módosítom, és minden változás szinte azonnal megjelenik a térképen.

Előzmény: HEV (64201)
Bikk Pubi Creative Commons License 2017.11.05 0 0 64203

Akkor mégsem a Szuszogón mentetek le?

Előzmény: Törölt nick (64198)
hörpölin Creative Commons License 2017.11.05 -11 1 64202

A Hegyek Vándorai Turista Egyesület "Vértesi Tájjáró" néven egy olyan túramozgalmat keltett ismét életre, amelyet az 1970-es évek elején a Budai Pedagógus Sportkör indított útjára a Vértes jobb megismerése érdekében. Sajnos személyi és szervezeti problémák miatt a Vértesi Tájjáró az utóbbi 15 esztendőben a feledés homályába merült.

http://hvte.hu/vertesi_tajjaro.html

HEV Creative Commons License 2017.11.04 -1 9 64201

Ez az aktuális turistautakhu térkép. Az általad bemutatott állapot mint a tetején lévő dátum jelzi is 2017. május 20-i.

http://terkep.turistautak.hu/?zoom=13&lat=46.92078&lon=21.1528&layers=000000B00FFF

Előzmény: zozo.1982 (64192)
jzp2107 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 64200

ahogy a ládarejtő is (BTHE közeli)

akkor sincsavar, ha van képed a pirosról, lécci jelentkezz

rajta van az útvonal a bakancslistámon, de csak ha már végre elkészül a festés

(erről jut eszembe, új OKT füzet megjelent már? :-)

Előzmény: Törölt nick (64199)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 -12 0 64199

A kilátós cikkíró képzett túrázó, régi topiktársunk sincsavar 1.1.

Ha jól tudom ő az:

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=786995

Előzmény: jzp2107 (64197)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 -12 2 64198

A Kohászok útjának bükki szakaszán Szentlélek és Ómassa közt van egy érdekes elnevezésű forrás, a Jubileumi-forrás.

Nem tudom hogy miért és miről is kapta igazán érdekesnek mondható nevét ez a vízfolyás, de talán ha nem kaparásszák le utólag az előző rendszer letűntével rossz beidegződéseknek köszönhetően a feliratot akkor akár tudhatnánk is az elnevezés eredetét.

Egy nem annyira elvetemülten múlt-tagadó turistának köszönhetően azért azt megtudhatjuk hogy az Erdészet mellett a Lenin Kohászati Műveknek (Diósgyőri Acélgyár) is köszönhető a Jubileumi-forrás foglalása. 

Ugyanis halványan visszarajzolta a táblára a hiányzó betűket:

Hazafelé a kocsiban átszellemülve hallgattuk az éppen a forrás foglalásának évében kiadott EDDA-MŰVEK CD-t, pár sort ajánlanék ebből azoknak akik letörölték a feliratot a fémtábláról:

"A múltat elfeledni, az lenne a könnyű, 
Látod testvér, ezt is rosszul tudod. 
Értsd meg, nem szabad a múltat megtagadni, 
Még ha néhány régi emlék kellemetlen is."

Talán garass tud egy picit többet erről, mi is volt ez a jubileum amiről elnevezték a forrást...

jzp2107 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 64197

először úgy értettem a huza-vonát, hogy már a vonókéses alapozás megvolt, de a képeket megnézve gyanús hogy félreértettem valamit :-)

tehát akkor nyoma sem volt a pirosnak..

ez biztos olyan mint az én mai zöld sáv kergetésem (Ecskend), nemrég megjelent egy új geoláda, aminek a leírásában hivatkoztak a Galgamácsáról induló zöld sávra

nosza útra keltem nagy reményekkel, de egyetlen új jelzést sem találtam :-(

gondolom ránézett a ládarejtő a térképre és leolvasta hogy a zöldön lehet megközelíteni (mert azon persze ott a jelzés)

a kilátós cikkíró is lehet ránézett a térképre, jé, piros jelzés, akkor beleírom a cikkbe

mi meg mindent készpénznek veszünk amit olvasunk..

azért persze nem mentem hiába, remek idő volt, egy jót jártam

köszi a képeket!

Előzmény: olahtamas (64190)
Pulmy Creative Commons License 2017.11.04 -13 0 64196

Bár nem a világom,de barátaink unszolására szervezett túrán vettünk részt. A VIII. Holdfénytúra a Rezi-várhoz nevezetű rendezvényen sétáltunk fel a Laky Dénes th-tól a Meleg-hegyre . A túra útvonala a megváltozott kéken vezetett,egészen a KL letérésig,onnét azon mentünk a várig. A túrát a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület szervezte,nevezési díj nincs.A regisztrációnál min 5 fős csapatokat kellett alkotni és az ellenőrző pontokon különböző feladatok vártak ránk,bár a pontőrök elég részrehajlóak voltak,mivel az ismerősöknek csak úgy szórták a plusz pontokat.

Az ötlet nagyon jó,érdekes,élménydús vadregényes túra ,de a sok résztvevő (cca 700 fő) végett az egész átment egy csorda szerű vonulásba,hangoskodással,rengeteg szeméttel. Ezek az ingyenes részvétellel függhetnek össze.Szerény véleményem szerint ha bevezetnének egy jelképes  nevezési díjat,az kissé megszűrné a résztvevőket és talán több lenne a turista ,mint a kiránduló. Akkor talán tellene valami csekély díjazásra,oklevélre v. kitűzőre is.

A célban a ,a vár előtti pihenőnél tábortüzek lobogtak és mindenki megsüthette a hazulról hozott szalonnáját ,.kolbászát.Ez viszont  nagyon romantikusra sikeredett. Összességében élvezetes,romantikus a túra,de ha egy kicsit igényesebb lenne a közönség akkor lenne az igazi.

Részleteket és fényképeket  itt találtok

nagypapi Creative Commons License 2017.11.04 -12 2 64195

Azért még így is van egy hely, ahol kétfelé - Körösladány felől érkezve Bélmegyes és Mágos felé - ágazik a piros, szóval valami nem OK, bár úgy látom, 

Kvte a térség nagy szakértője, ő biztos tudná, mi a helyzet. 

Előzmény: olahtamas (64193)
Pulmy Creative Commons License 2017.11.04 -12 2 64194

Hidd el ezek a jelecskék nem a mondandóknak szólnak,hanem csak egyes személyeknek,akik bármit írhatnak fázni fognak.

Előzmény: olahtamas (64193)
olahtamas Creative Commons License 2017.11.04 -5 3 64193

Mindent meg lehet csinálni, csak legyen egyértelmű és világos, hogy mi a helyzet :)

pl a piros sáv akkor ez en a szakaszon fel van festve végig?

https://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php?utv=15098134548cap

És vajon merre folytatódik?

És vajon lesz ez még felújítva, vagy már csak egy megszűnt turistaút maradványai?

De inkább magánban beszéljük át, az otamas kukac téonline címen, mert itt úgy kimínuszolnak, hogy beköszönt a tél :)

Előzmény: zozo.1982 (64192)
zozo.1982 Creative Commons License 2017.11.04 -10 1 64192

Ma újra jártunk egyet Békés megye jelzett turistaútjain, és a következőket tapasztaltuk:

1. Körösladányból kiérve a zöld jelekkel együtt halad a piros jelzés is. Előbbi jól, utóbbi kevésbé jól felfestett. A zöld jobbra történő letérésére semmi jel nem utal, valószínűleg a gyenge szekérutat kell követni. Bélmegyer felől a zöld jól követhető a Fáspuszta utáni erdőfoltig.

2. A TUHU térképen, ahol a piros jelek kettéválnak ott található egy gázvezetéket jelző oszlop. Ezen található piros jelzés, de nem egyértelmű, hogy merre kell menni. A múltkori alkalommal egyenesen mentünk tovább, de jeleket nem találtunk. A Szarvas Map Békés megye térképét követve el tudtuk érni a kék jeleket. A második képen pirossal bekarikáztam azt a helyet, ahol viszont találtunk egy darab piros jelet. Ez a pirossal jelzett út gyakorlatilag megszűntnek tekinthető. A mai napon a bal oldali úton mentünk tovább, és itt több helyen is találkoztunk piros jelekkel, amíg elértük az AK kék jeleit. A TUHU alapján ezek a piros jelek visszatérnek Körösladányba, amit majd egy következő alkalommal fogunk leellenőrizni.

A kérdésünk az lenne, mivel ez a pirossal jelzett út nincsen jelölve a turistautak.openstreetmap.hu oldalon, valaki akinek van hozzá jogosultsága fel tudná-e tüntetni ott is? Mivel nincsen GPS-ünk, így track-kel sajnos nem tudunk szolgálni. A másik kérdésünk pedig, hogy a TUHU térképéről a feketével áthúzott pirossal jelzett utat meg lehetne-e szüntetni a jelek hiányában?

olahtamas Creative Commons License 2017.11.04 -10 2 64191

Feltoltam a többi képet is a környékről:

https://turistautak.openstreetmap.hu/index.php?mapillary=KeiZkQJcUG3A6EYHJ70llQ

Reméljük hamarosan jár majd arra valaki, hogy legyen frissebb is.

Előzmény: jzp2107 (64189)
olahtamas Creative Commons License 2017.11.04 -10 2 64190

2013.11.23.-án voltam a kilátóban, már akkor ment a huza-vona a Palóc pirossal.

Akkor ilyen volt a kilátás:

Előzmény: jzp2107 (64189)
jzp2107 Creative Commons License 2017.11.03 0 1 64189

Járt valaki mostanság a bujáki Sasbércen?

Úgy tudtam még nem lett felfestve a piros hosszabbítása, ehhez képest itt kész tényként említik..

http://www.turistamagazin.hu/ujjaszuletett-a-cserhat-legszebb-kilatoja-a-sas-bercen.html

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.03 -12 2 64188

Hát ja. :-)

Mi is meglepődtünk kora tavasszal, többen mondták hogy medve nyomait láttuk, mert nekünk egyből nem esett le.

Az Istenmezeje-Bárna-Mátranovák háromszögben évek óta telelnek medvék.

Erre alapoztam szenzációhajhász túraleírásomat is. :-)

Medvék nyomában a Kohász Kéktúrán

Istenmezejétől Bárna felé a Kohász úton, letérés a kék négyzeten Mátranovák felé. Bingó, bele a közepébe! :-)

Előzmény: AttHunter (64186)
rozaa Creative Commons License 2017.11.03 -1 1 64187
AttHunter Creative Commons License 2017.11.03 0 8 64186

Ki a Kohász Kéket ottan járja,

barna mackó lehet annak párja.

http://erdeiprogramok.hu/2017/10/30/barna-medvet-fotoztak-a-heves-megyei-istenmezejen/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!