Tehát akkor a regisztráció semmire sem jó? Nem mondják meg, hogy tenyészthető e az egyed, végül is csak a nevét születési dátumát szinét regisztrálják? Akkor mire jó az egész?
Tehát akinek nem tőrzskönyves a kutyája vagy nincs valamelyik szülő tk-vezve annak nem jár semmilye elismerés, bármennyire is uszkár legyen a kutya?
Sajnos azt hiszem a szaporítókat nem lehet megakadályozni abban, ha szaporítanak. Ez társadalmilag is fontos kérdés lenne, sajnos sokan tudatlanul, megfelelő genetikai és egyéb ismeret nélkül pároztat-ellet kutyát, de azt kérdezem én, ha a bírálatokon sem mindig megfelelő a bírálat, tenyészthetőség stb, akkor ki az aki megmondja jó e a kutyám megfelel e a standardnak?
Amikor sok hamis törzskönyvezésről lehet hallani, akár hirdetést is láttam a neten, akkor most hol van az igazság?
Tisztában vagyok vele hogy spillonak igaza van, nagyon sok beteg kutya van és a szűrések bizonyára megelőznék ezt, csak ennek nincs kultúrája itthon, mert akár a hobbiként tartott kutyát is megérné chippezni, betegségeket szűrni stb, ahogyan a keverék kutyákat is beoltják, mert attól nem érnek kevesebbet, hogy nem fajtatiszták.
Mindenkinek a saját kutyája kedves, okos, szép és persze az élet része, mindenki elgondolkozik azon, hogy legyen e utóda, ha másért nem, hogy ha elmegy az idősebb kutyu közülünk, akkor maradjon utána valaki a világban, aki enyhíti a hiányát. Csak hát nem biztos hogy jó ha a betegségeket örökítő kutyust szaporítjuk és sok gazdinak és kutyának nehezítik meg az életét a jövőben. szerintem az álatorvosok , tenyésztők és minden kutyás feladata lenne, hogy szűrjék a betegségeket, és valamiféle szabályozás kellene,ami betartatja azt, hogy ki és mikor ellethet. Ja és hirdetni, ha megtiltani nem lehet akkor legalább felvilágostíani kellene, hogy mit miért nem szabadna és hol lehet szűrni stb.
Végigolvastam a témát, és szűken csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy beszéltem a MUK vezetőjével erről a bizonyos "regisztrációról" és valóban a tenyész-szemlén lehet kapni nem kell hozzá semmi csak az oltási igazolvány....
Viszont semmire nem tudod felhasználni, mert nem mehetsz vele kiállításra , se sehova ilyen helyre max agilityre és soha nem fog tenyésztési engedélyt kapni.
Valaki tapasztalt már olyat, hogy a kutya péniszén, a nyilasnal gennyes váladék van? Jeremy most produkálja, viszem orvoshoz, de adig is kezeljük kamillával. Lehet ez toklásztól?
A hosszú farok lehet kizáró ok a tenyészthetőséggel kapcsolatban vagy a kiállításban?
A regisztrációt törzskönyv nélkül is elvégzik vagy kell a szülők törzskönyve?
Gondolom bíró is válogatja,,hogy melyik kutya milyen sikereket ér el vagy itt nincsenek összefonódások?
Még egy fontos kérdés, csak a küllemet bírálják? Mert sok esetben nem hiszem hogy csak a szépség és a küllem számít Gondolom nincs tökéletesen szép, okos stb kutya(bár mindenkinek a sajátja a szép), de azért a fajta jelleg megőrzése mellett az idegrendszeri gondok kiszűrése is legalább annyira fontos!
Minden egyednek kell tenyészszemle akit tenyésztésbe akarnak vonni, legyen az kan vagy szuka. A kiállítási eredmény már nem elég.
A regisztrációt is a tenyészszemlén végzik. Két bíró döntése alapján regisztrálják a kutyát, majd regisztrációs lapot adnak az eredményről. Ezzel a reg.lappal lehet kiállításra nevezni, és ha tényleg olyan kiemelkedő az egyed akkor lehet fedeztetési engedéllyel pároztatni.
Köszönöm mindenkitől a válaszokat, szóval a B tk helyett regisztráció van, ahhoz mi kell nem tudjátok véletlenül?
Tényleg elég rossz, hogy ha valamiért nem törzskönyveznek egy kutyát, aki egyébként nagyon szép sőt ahogy Spillo is említette lehet kiemelkedő is mégis nehézkes vagy lehetetlen Őt indítani versenyeken, tenyészszemlézni stb.
Milyen ok miatt nem tenyészthető egy kutya? És a kanoktól kell e igazolás, nekik is van tenyésszemle, vagy csak a champion címek, amik jelentenek valamit, hogy megfelelő példány vagy az Ősök?
Majd megnézem a nyírógépet a jövő héten, köszönöm az információkat.
tudom, hogy a chippezés az életben nem lesz egységesen, tisztességesen megoldva... de tán egyszer, valahogy, valahol el kellene kezdeni kezelni a kutyakérdést. Valahogy kicsit átláthatóbbá tenni, még ha évtizedeket vesz is igénybe.
Nincs nekem gondom a tetoválással sem, de valahogy legyenek a kutyák azonosítva, tudni lehessen, hogy kihez tartozik. És úgy megbüntetném az elhagyott kutya gazdáját, hogy egy életre meggondolná, vesz-e magához állatot.
Hogy kilöködik-e vagy sem, azt nem tudom, nekünk egyenlöre nincs vele baj. Bár az is igaz, hogy tavaly óta van csak. De mivel a kutyáink sokat utaznak, egyszerüen kötelezö volt.
Egyébként hogy tud egy bör alá juttatott chip kilöködni a nélkül, hogy az észrevehetö ne legyen????
Sziasztok! Visszatértem, de 2 hétre megint eltűnök. Köszi mollnam! :) Pami fehér törpeuszkár, most augusztusban lett 10 éves. A te kutyuid nagyon fiatalok, de jó neked! Remélem Pami is sokáig fog még élni, bár amilyen virgonc....:) A yorkshire terriereket mindigis szerettem, éppúgy mint az uszikat. Ők is hihetetlenül aranyosak! Bár én szeretnék még egy uszit, ha már Pami már nem lesz, most nem tudnék mégegyet vállalni! Szegény Pamikám az éjjel sokat hányt, szerintem megfeküdte a gyomrát a hús, amit evett. Reggel nagyon el volt keseredve (ahogy én is), de egy kis pihenés után jobban lett. Az esőt nem szeretem, mert ő is csupa víz lesz, aztán meg vihetem fürdetni (amit nem annyira kedvel). Majd készítek róla új képeket, ha érdekel titeket teszek fel egy párat! Viszlát 2 hét múlva!! :)
természetesen lehet törzskönyv nélküli kutyákat chippezni, söt jó lenne már, ha kötelezö is lenne minden kutyánál (mondjuk ez az én szerény véleményem).
Viszont ha a késöbbiekben utazni szeretnél a kutyákkal, akkor mindenképpen kell, hogy tetoválásuk vagy chipjük legyen. Ezzel egyidejüleg fogsz kapni egy Europai Uniós könyvet (útlevelet), amivel aztán az EU tagállamain belül közlekedhetsz. Az egységes útlevél nélkül elvileg NEM LEHET kutyát, macskát, vadászgörényt EU tagállamokon belül utaztatni!
Érdekes témákat írtok(habár alig értem), a ki a bíró kérdés minket nem foglalkoztat. Mivel a kiskutyuim nincsenek törzskönyvezve, nem is nevezek sehova.
Törzskönyv nélküli kutyát lehet chippezni? Gondolkodom rajta hogy jó lenne ha volna bennük chipp, habár a felmenőikről nincs papírom.
Törzskönyvezni csak tözskönyvezett kutyák utódait lehet,ugye? És mennyi idős korig intézhető? És csak a tenyésztő intézheti ezt?
Sholya nem járt erre mostanság, kellene a nyírógép boltja, ahol vette, többieknek nincs infoja, hol vette sholya érden a gépét?
Végre itt a lehülés. Érdekes, hogy nem csak az embereket viseli meg ez a hirtelen időváltozás, hanem az állatokat is. Olyan történt, hogy a Szotyi este bepisilt. Hát ez már vagy féléve nem történt meg. Iszonyatosan hosszú időt is kibír, az éjszaka már rég nem jelentett gondot. És most mégis. Hát ráfogom az időváltozásra, mert mást el sem tudok képzelni.
:) Én még kezdő vagyok, de már nagyon sok fura és érdekes dolgot láttam, hallottam már, sőt valamit már én is tapasztaltam. Hát attól nem félek, hogy unatkozni fogok. Mindig történik valami. Majd meglátjuk! Addig is mindketten figyeljünk! :)
Aha, szóval nem uszkáros és számít, hogy ki a kétlábú. De talán nálunk nem ismerős. Ilyenkor bízhatunk benne, hogy a kutyát nézi, ha a gazdit nem ismeri. És kiket szeret? Fiúkat vagy lányokat? :) Mert akkor nem mindegy, hogy ki vezet fel. :) A férfi bírók kedvelik, ha férfiak vezetik fel az ebeket.
Én ebbe a bírói beszélgetésbe még nem tudok bekapcsolódni, a saját élmény gyűjtésem csak most kezdődik. Majd csak utána. Én is halottam már mindenkiről sokmindent, de én inkább megvárom a saját tapasztalataimat.
Hát egy párszor már voltunk külföldön. Remélem egyszer sikerül hozzájuk is nevezni külföldön.
Ááá, de jó! Akkor Esztergomban látjuk. Kecskeméten is ott leszek, de csak nézőként, vagy max csak más napra nevezünk. Mennyi idős is ő pontosan?
Tényleg Spillo. Te tudsz valamit erről a Dan Ericcsonról? Kecskeméten ő bírál 2. nap. A neve ismerős. Biztos láttam már valohol, valamilyen külföldi eredménylistán.
Beneveztem Kecskemétre, szombatra, úgyhogy ott mutatkozik be a kutyusom. Esztergomba is kimegyünk, de csak nézelődni, ráadásul egy családi kirándulással kötjük össze a kiállítást, úgyhogy gondolom ott nem lesz valami csoda látvány a lihetgő, koszos, az imént még a Dunában úszott kutyám. De Kecskeméten majd elkápráztatjuk az embereket!!
Jaj, igen először a 35-ös határról beszéltünk. De szerintem ahogy az 50 cm, úgy a 35 sem a legszerencsésebb. Biztos sok olyan uszkár van, akik agyon nyerik magukat és 35 cm-esek, de akkor is, szerintem Te is úgy gondolod, hogy egy törpe legyen törpe, egy közép meg közép.
Hát hogy ki melyik bírót szereti. Van aki ehhez, van aki ahhoz megy szívesebben. És nem tudom ..., ki lenne az a magyar bíró, aki szerinted jó? Túrkevén mindössze 6 uszkár volt, most Esztergomban ennél a bírónál 26.
És ha legközelebb is a túrkevei bíró bírál, abból a 6 uszkárból 3 már biztos nem fog elmenni.
Spillo, hol ki volt a bíró? Ja, Esztergomról...valaki megint kicsit többet fantáziált a kelleténél. Tudom is, hogy ki. Nem biztos, hogy 40 uszi lesz Egomban, csak 24-26. Bár ez se rossz.
Tudom, hogy a törpe 35 cm-ig van, a közép pedig 35-cm-től. De ha pont 35 cm-es az uszkárom, vagy "+ -" fél centi, hát állandóan a méret miatt kötözködnének, ha kiállításra járnék és jogosan. Azért látszódjon, hogy most milyen mérető kutyával is vagyok bent a ringben.
Azzal egyetértek, hogy ha van egy papíron közép méretű kutyám és úgy néz ki a helyzet, hogy lehet, hogy kicsi maradna. Akkor egy kicsit megpróbálom valami erősebb táppal, vagy valami erre célszerű kiegészítővel etetni.