Igen mi szerdától vasárnapig terveztük , de tegnap 6 után úgy döntöttünk hogy haza jövünk (Szolnokra) . Dormándtól Hevesig útjavítás így egy másik utat próbáltunk Besenyőtelek, Pély útvonalon , no de ezt senkinek nem ajánlom , főleg zuhogó esőben .
Igen a második sor faháznál voltunk . Ti merre ??? Lehet hogy láttuk is egymást.
Egyébként mára ez a dolog is lecsengett, mint sok más baromság ebben az országban. Akkoriban pl. abban az autóban még tachográf is volt, ugyan is a menetíró kötelező minden 3,5 tonna összsúly feletti járműre és az a Boxer 2,5 tonnás horoggal 6 tonna összsúlyú lett. Aztán évek múlva csak belátta a magyar hatóság is, hogy ez hülyeség és kivételt tettek a magán jellegű használatra, ugyan is a lakó vontatás az annak minősül. De akkor is vagy három évig szívtam a korongokkal, mert ha benne volt használni kellett.
Én is próbálkoztam műbizonylattal, de mindenhol azt mondták, csak a rácsra adnak, arra, hogy az autón lehet nem. Márpedig a rendelet úgy szólt, csak azokon a járgányokon lehet hivatalosan galytörő, amire gyárilag van szerelve.
Ez a kép 2003-ban készült, akkor 80 eFt-ba került ez a cucc, műbizonylattal. Az autó új volt nem akartam ezért műszakira vinni, majd ha esedékes lesz. Nem bírtam kivárni a négy évet, miután még egyszer kifizettem a a vételárat büntiben, meguntam és leszereltem, azóta is meg van valahol a garázs padláson.
""""""Ezek után felhívom a fentieket olvasók figyelmét, hogy ezek csak az én észrevételeim és senkit ne jogosítsanak fel, hogy ezeket figyelembe vegyék!!!""""
Tegyél ki egy 18-as karikát és akkor nem kell ennyit magyarázkodni. :))
Jópár éve vettem egy gyönyörű Dodge buszt. Elöl galytörő rács, körbe fóliás üvegek, extra helyzetjelzők a küszöbök, friss műszaki. Eszembe nem jutott rinyálni, az autó tökéletes volt. Két hét használat után kigurultam vidékre. Persze, hogy leintettek egy szántőföld szélén. Halál nyugodtan adtam a papírokat a gestapósnak. Aztán pár perc után már rázott a hideg. Lehúzta a fris vizsgát, szigorított műszakira küldött és feljelentett, aminek 20 ezer birság lett a gyümölcse. Csak azért nem vette le a rendszámot, mert hatan voltunk az autóban és nem tudtunk volna haza menni.
Próbáltam finoman célozgatni, háthaesetlegvalahogybiztosúr, de úgy nézett rám, hogy lelki szemeim előtt megjelent a műanyag lakat rámrohadva.
Mindez 12-13 éve volt. Azóta veszélyesebb az élet.
Ja...és mindent elnézett volna, csak a galytőrő rácsot nem. Én azóta rendes törvénytiosztelő állampolgár vagyok. Csak adót csalok. :))
Igazad van, ezeket nem kalkuláltam bele. Ennek ellenére én nem sz@roznék vele ennyit, főleg 20 km távolságra. Biztosan nem ütöttem még meg nagyon a bokámat, de még akkor is van egy "B-terv", "okosban" megbeszélni a közeggel /tapasztalat, hogy meglágyul a szívük 95%-ban/ , ez nem az a kategória, mint az ittas vezetés, gyorshajtás, vagy a jogsi nélkül vezetés, sőt nem annyira durva, mintha a vontató járművel lenne "probléma" , mégis csak egy utánfutó!
Ezek után felhívom a fentieket olvasók figyelmét, hogy ezek csak az én észrevételeim és senkit ne jogosítsanak fel, hogy ezeket figyelembe vegyék!!!
Szerintem azért a 15 db ezresért nem érdemes ilyen kockázatot meg idegességet vállalni. Akkor legyen otthon a lakóm olcsón és, ha utána még izgulni is akarok, lemegyek este a sarki késdobálóba. :)
Kicsit félreértettelek. Úgy vettem a hozzászólásod, mintha saját azonosító hiányában P rendszámmal akarnál lebukni.
Szerintem!
Ha rendszám nélkül indulsz el, akkor kötelezően bukta van. Az biztos, hogy azt egyből kiszúrja a zsandár. Mert ilyenkor legalább egy sasol valamelyik bokorból vagy max az uticél vége előtt 10 méterrel kigolyóznak. :) Ebben az esetben, tudomásom szerint az általad említett bünti mellett, félretolod a járgányt az árokba és ott kell hagynod, csak tréler vihet tovább. Megeshet, hogy szerencsét van és miután a szerv elment, begurulsz a kapun, ezzel lezárva a fennforgást de, ha nincs szerencséd és a biztos úrnak rossz volt az éjszakája, akár leskelődhet is, ami további dupla következményekkel jár vagy kitalálja, hogy akadájozod a forgalmat és ő hív lópóautót, ami ugyebár drágább, meg telephely foglalás és még egy kis birságot is jelenthet.
Szia! Ahogy én olvasom,ennek a lakónak nincs műszaki vizsgája,és nincs kötelező biztositása sem.És akkor ez már halmazati büntetés is lehet.Szerintem rendszám nélkül,biztos bukta.
Igen, amiről a cikk szól az más kategória, vagy az is más /durvább/ ha mondjuk felteszed a Te rendszámodat egy másik hasonló, papír nélküli Adriára és megbuksz. Ezekben az esetekben bármit rád foghatnak a hatóságok. De én csak egyszerűen elindulok rendszám nélkül, megfelelő papírokkal /adásvételi, számla/ amivel bizonyítani tudom, hogy az enyém, nem loptam. Ebben az esetben hol követtem el okirat hamisítást, csalást. Itt én "csak" azt a jogszabályt sértem meg, ami előírja, hogy "közúti forgalomban, csak egyedi azonosító jellel ellátott járművel vehetek részt"
Valamelyik autós újság, akinek van tv verziója is foglalkozott a dologgal kb, 1 éve. Akkor jóval 100-ezer (inkább 200) feletti büntetésről írtak. Ebben az esetben nem csak a rendszám nélküli közlekedésről van szó, hanem okirathamisításról és egyebekről is.
Soci! Szerinted mennyi a büntije egy ilyen akciónak: "közlekedés, egyedi azonosítóval nem rendelkező járművel" ? Szerintem 30-ból ez is megáll! Akkor meg egy kis izgalommal keverve, dupla vagy semmi a tét. Aki mer az nyer, vagy nem?
P rendszámot felejtsd el, legálisan mint magán személy nem kaphatsz! Van sok madárfogós hírdetés de, ha megfognak vele, százezres tétel a bünti. Ezzel kapcsolatban egy legális járható utad van. Találni kell egy kereskedőt, akinek van hivatalosan és ő viszi el a lakódat. Ez valszeg nem úszható meg 50-ezer alatt.
Szerintem útvonalengedélyt sem tudsz szerezni forgalmi nélkül, hiányos papírokkal. Ha mégis, elég sok utánajárás lesz és mint dokeee írta, az is ezrekbe kerül.
Ha jól látom a rövidítéseket, Szigethalom-Törökbálint az útvonbal. Nekem a Maps 23 kilómétert dob, nem komoly távolság. Ezt az utat autómentők 15-ezerért megcsinálják, ráadásul nincs futkosás, nincs baleset veszély és meg van pár óra alatt.
Amikor vettem a sátras futót útvonal engedéllyel vittem műszakira, de megvolt minden magyar papírom, jól emléxem hogy itt nincs semmilyen papírod? Mert "szerintem" akkor marad a P rendszám vagy trailer...
Kivételes helyzetben vagyok, mert sokunkkal ismerjük egymást személyesen is. Én a kamperolást kirándulásként fogom fel. Egy szórakozás a komoly embereknek.
Vegyes a vélemény ezerszer megvitattuk, hogy a lakókocsi vagy bódé vadkemping vagy kemping esetleg csövezés a parkolóban .
Idén az egyik legszebb élményem Gyusziékkal volt Fekete Balogon. Külön mentünk nem szerveztünk előre szinte semmit. Megérkeztünk és sokat beszélgetve, kirándulva töltöttük az időt. Másnap mivel a gyerekeimnek külön programjuk volt , mint Gyusziéknak elbúcsúztunk és mentünk az utunkra. Érdekes volt közös témánk a kényelmetlenségeken nevettünk egy nagyot. Egy kicsit vadultunk is egy kicsit főztünk is . Jól éreztük magunkat .
Rokkantkocsi nevű topiktársunk sajnos hamar megsértődik, de sajnálatos, hogy olyan sok segítség instrukció után beázik a bódéja
Azt azért mellékesen megjegyzem a kempingtalikon kívül nagyon nehéz kirándulásokat szervezni. Mindig van újabb lehetőség, de nem jön össze társaság szinte soha .
Értem a találkozók kedvezményes áruk miatt vonzóak, de kicsit furcsállom, hogy van aki hetekig ki sem mozdul a kuckójából. Eléggé furcsa szerzetnek számítok mikor a kipakolás után megyünk körülnézni a környéken. Imádom a közös vacsikat, de csak egyszer és leginkább illendőségből vagyok ott.
Az, hogy kinek milyen lakókocsija van , hát a lehetőseket felülírja használhatósága. Nekem is jutna szebbre jobbra , de ebben lakom hétköznap , ha dolgozom. Sokszor 3-400 km-t húzom magam után. Egyet értek Gyuszival elsírnám magam, ha megkarcolódna az új. Viszont jó a kapcsolatom a sokak által bírált Lakókocsi kereskedővel, én minden porcikájáét rendbe tartom a lakómnak, hogy jó kedvvel tudjam használni. Amit praktikusnak találtam azt megtartottam a fölösleges szarokat meg kidobtam vagy kicseréltem normálisra. Én nem szórakozok , a WC öblítővel az a lényeg nem legyen büdös a fürdőm . A vizet lecserélem. A gázpalackot megtöltetem stb . Segítséget is kérek, de én örülök neki nagyon !
Nyilván ez a te szerencsétlen hülye verziód,amit senkinek nem tudsz bizonyítani,mint ahogy az enyémet én sem.-viszont van tanúm a buta szerencsétlenkedésedre,amikor elmagyaráztam az elősátor és az előtető közötti különbséget.Persze van nálam okosabb,akit most az egekig emelsz,de volt amikor őt köpködted...
Én teljesen normális kempingezőnek képzelem magamat,aki ilyen agyament hülyékkel képtelen lenne eltölteni egy éjszakát is bármelyik kempingben,mert sokkot kapnék a balfaszságaitól!
Pedig sokáig azt képzelted,hogy valamikor együtt fogunk kamperolni!
1.-nem vagyok a barátod nem is akartam lenni,de ezt csak beképzelted magadnak!
2.-ezt elfelejtettem,de nem érdekes.
3.-szarrá ragoztad,hogy te sokkal jobban értesz a palack töltéshez,mint ahol megtöltik.Igen barom voltam,hogy egyáltalán megcsináltam olyannak,aki később hátba szúrt!
Nem vagyok csodatévő jótündér,de leszarom a véleményedet!
Ja még van valami,ami megragadott:BÓDÉ!
Igen én találtam ki,de nem muszály használni!Neked és mindenki másnak,akinek nem tetszik legyen LAKÓKOCSI és azt használja.
Mondjuk úgy látom az előző sokkal népszerűbb... :)
"Még hány néven akarod kitiltatni magad innét és a többi hasonló oldalról?"
Nics több olyan oldal,ahonnan kitiltottak!!!Pedig elhiheted vagyok még nagyon sok helyen,ahol normális emberek vannak többségben,mint,ahogy itt is.Sőt velük találkozni is szoktam és nagyon jól érezzük magunkat!
Nyilván azok a társaságok,akik "befogadtak" velük egy az érdeklődési körünk!
De tegnap leírtam,hogy ezen és más fórumokon is csak virtuális ismerősök vannak,akik felületesen ismerik a másikat és a pillanatnyi megítélésből mondanak véleményt!A többség valakiről vagy a senkiről a másik által mondottakból alkot véleményt.
Mint itt,ahogy a többség elmondja,hogy a X-Y mekkora köcsög vagy BAXI ,mert azt hallotta róla!Mondták neki valamelyik kamperos találkozón,amikor éppen szóba kerültem...
" Ezt olyan emberek mondták, akikről sosem gondolnád."
Bármennyire hihetetlen,de tudom kikről van szó!-lesz@rom!Úgy kell nekik!
Igen én az "ótvar" bódémért is megküzdöttem,de elhiheted,hogy sokkal szebbre is tellett volna ,de nem azért,hogy menőzzek vele.Nekem olyan kellett,ami a mi igényeinknek megfelelő és nem fognak a könnyeim potyogni,ha lekarcolom az oldalát!
Mi nem a kempingekben játszuk az agyunkat,hogy ennyi+annyi+mi van benne luxus,hanem az igényeiket kiszolgálja.
Vágod?
-és az összes többinek üzenem,hogy akkor lehet ugatni,ha képeket látunk a kamperolásról!!!Mert az okosságot mindenki osztja,de senki nem látja,hogy igaz vagy csak kamu az egész BÓDÉ-zás.
Én felraktam,akkor is,ha senkit nem érdekel!Mert nem szólt hozzá senki!
Jól megmondtad, én egyszer, kb 1 éve újoncként ugyanezt tettem, igaz akkor sok veterán leugatta a fejemet,mondván beköszönök, berugom az ajtót és belekötök valakibe. Lehet hogy különleges adottság de hamar átláttam a szitán. De szerencsére a fórum zöme nem ilyen emberekböl áll.
Pár évvel korábban kezdted behányni a hülyeségeidet aztán már az atyaúristennek képzeled magad?
Hogy jössz te ehhez? Kinek képzeled magad?
Még hány néven akarod kitiltatni magad innét és a többi hasonló oldalról?
Aki ismer személyesen is, az sem büszke rád... Ezt olyan emberek mondták, akikről sosem gondolnád.
Javaslatom: Húzz el innét a rákba és hagyd a jónépet társalogni a topik nevében megfogalmazott témáról és ne fikázz mindenkit aki nem úgy jár el "bódé" ügyben ahogy te elképzeled. (bár sztem. a többségnek itt lakókocsija van amiért keservesen megküzdött, nem ótvar bódéja. Van aki így van aki úgy. Van aki Németországig futott - hogy szavaiddal éljek - van aki itthon, de megküzdött!!!)
Ha valaki kérdez, lehet neki segíteni. Kultúráltan, nem fikázva, nem lenézve. SEGÍTVE!
De amit te és még 1-2 nagyképű társad (több nincs, hangsúlyozom: 1-2!) itt művel, az már túltesz mindenen!
Sosem felejtem el amit itt a fórumon kaptam segítséget, hisz' zöldfülűként minden tapasztalat nélkül vágtam bele a lakókocsi illetve a kempingezés által nyújtott szabadságba, amiért a mai napig is hálás vagyok mindenkinek. (Beleértve téged is)
De azt álmomban se gondoltam volna, hogy pár év után ezért nekem ekkora árat kell fizetnem neked.
Hogy mire gondolok? Elárulom "barátom".
Te a következő dolgokban segítettél:
1: Mikor megvettük az első lakónkat, fogalmunk se volt róla hogy kell az előtetőt felállítani. Elmentünk hozzád és megmutattad miről szól a történet. (mellesleg megjegyzem, hogy igazából Soci mutatta meg Borgátán, hogy is kell ennek működnie - amit ezúton is köszönök neki - de neked lövésed nem volt hogy miről is beszélek. Mindegy, megköszöntük a vendéglátást, végignéztük a hegyeken, árkon-bokron át készített képeiteket és távoztunk. Emlékszel? Ez volt az a lakó amiért az indulás pillanatáig ígértad, hogy elhozod (ugyanis akkor még nem volt vonóhorgos autónk.) Mikor tényleg el kellet volna menni érte, egyből nem értél rá, rengeteg dolgod lett, stb.
2: Szereztél nekem a Győri vagy mittudomén milyen bolhapiacról egy gázrezsót. (Ezt a legutóbbi emailedből kihagytad. Nem is értem miért.) Ha jól emlékszem valami 5.000.- Ft volt az ára. Megköszöntem.
3: Megtöltetted (hogy szavaiddal éljek) az ótvar, szar régi gázpalackjaimat. Már akkor obégattál hogy lefagyott a kezed, stb. Itthon rámértem a súlyokra, kiderült totál túl voltak töltve. Mikor szóvá tettem, még te hőzöngtél hogy mekkora ostoba vagyok, mert a kúton a pisztoly úgyis letilt, mikor tele van a palack. Ember! Belegondoltál mekkora egy barom vagy? (Nekem szakmába vág, ezért itthon ki is engedtem belőle a megfelelő mennyiséget, mielőtt egy napsütötte délután le nem amortizálom valamelyik kempinget.) Ja ez téged amúgy sem zavar, mert nem jársz kempingbe, ugyanis az pénzbe kerül...
Ezekhez a segítségekhez képest te folyamatosan támadtál engem, hogy kizárólagosan magadnak vélt ötleteidet leírtam a blogomban.
Érdekes hozzáállás, mert a mai napig nem tudom mit vélsz te a saját ötletednek? A hűtőventilátorokat? Na ne vicceljél már!
Jó páran elmondták már előtted is, utánad is. Lásd KVD blogját.
Hidd el, nem te vagy itt a csodatévő jótündér! Mindig mindenkinek a tanácsát szívesen fogadja a pórnép, de a hozzád hasonló kis senkiknek semmi keresnivalója nincs egy nyilvános közösségben...
A kijelentkezéskor a recepciós lány volt nagyon jólértesült,de látványtervet nem tudott mutatni.
Kérdeztem tőle,hogy az új házak a régi alapra mennek? Azt mondta teljesen átalakul,és ekkor emlitette a parcellácást .Arra azért nem tudott mit mondani mi lesz a fákkal,hol lesznek a határok.
Be kell vallanom nem a putrival voltunk,hanem a jurta emeleti konfortszobában ami nyáron élhetetlen.Igen húzós volt a lengyel társaság,feltünő volt a magyarok hiánya.
Ugy tűnik,hogy bogácson lezárul egy korszak.Jó vagy rossz ki-ki döntse el.Az októberi kempingzárás után szétdúrják az egészet faházastól placcostól.A májusi nyitáskor már új konfortos faházak és parcellázott táborhelyek lesznek.Gondolom az árak nem csökkennek.
Ezt a hétvégén mondta a recepciós,de ki van téve a faházak képe is.
Te szerencsétlen, magyarázd már el nekem, TE NAGYON OKOS, miért óvodás dolog, amiről kukorékolsz! Mert te biztosan át néznél egy új lakón minden bilincset UGYE?
Egyébként meg javaslom, hogy kattanj le rólam, mert én nem fogok leállni veled vitatkozni, mert akkor lesüllyednék a szintedre, ahol meg a rutinoddal úgy is legyőznél !!!!!!!
Azt hittem itt kérdezés nélkül is lehet véleményt mondani,ahol alapító tagnak számítok!!!
Valaki (senki) hozzámszólt trágár szóval,aki osztja az észt,mert állítólag régóta bódézik,de mégis ilyen óvodás eseményekbe szalad bele.Aztán lehet útálni,mert azt írom ami a véleményem!Ráadásul teljesen igaz...:)
Kapizsgálhatsz a szemétdombodon,de akkor mondjál véleményt rólam,ha nem a mások elmondásából ismersz,hanem személyesen!Addig meg pofád lapos...
Márpedig ezen a fórumon már csak olyanok vannak többségben,akik virtuálisan ismerik egymást.Vágod ugye?
Téged ki a f@sz kérdezett? Össze-vissza csipogsz itt kicsi rigó, pedig eddig nem érdekelt, hogy nem vagy kerek százas, de most már kapizsgálom, hogy miért utál itt téged a többség!
Még az na szerencse, hogy nem télen volt. Mindent kipakoltam a hátuljából és egy nap alatt kiszáradt teljesen a kánikulában. De azért nem ért fülig a szám!!!!
Én személy szerint a kertben csináltam meg, az előző tulaj valami cirkuszi sátorból kivágott ponyvájával fedtem le. Az eleje nekem egy hét alatt meg volt (munka után ) , pedig sok minden szét volt rohadva. A teljes lakókocsihoz kb 14 kartus Soudal ment el, de én a profilokat is újra tömítettem.
Padlólemeznek tudom ajánlani a LOVIPÁN rétegelt impregnált lemezt. Mi használtunk ilyet igaz nem lakókocsihoz, de erős strapabíró, vízálló és ha igaz akkor saválló is.
köszönöm a segítséget,érzek magamban annyit hogy, egyedül nekivágjak.
jelen pillanatban az elhelyezés(munkaterület ahol dolgozni tudok akár egy két órát is rajta)a legnagyobb probléma,de talán van remény. A Soudalt néztem,nem olcsó de nyilván egyszer kell rááldozni,és most úgy vagyok vele,nem akarom újra a jelenlegi látványt. Ezt én k...tam el,nekem kell rendbe hozni.
valószínűleg a padlólemezt is kell cserélni egy darabon,arra gondoltam vennék impregnált rétegelt lemezt,az bírja vagy ha nem akkor mit javasoltok? egyáltalán milyen vastag lehet?
még a szállítással is gondom van,Sz.Halomról-Törökbálintra kellene vinni,se rendszám se vizsga. Ilyenkor mi a teendő.
amikor vettem odaszállították,így ezzel nem kellett foglalkoznom.
Ne is mondd! Majd szetvetett az ideg. A hetvegen fullon voltunk, mert szureteltunk. A lako, a pince tele emberekkel. Mondjak hogy nincsen viz, nem megy a szivattyu. Egy napig kerestem a hibat mire eljutottam a fokapcsolohoz amit veletlenul agyazaskor lekapcsoltak mert olyan idiota helyen van. Azon mar nem is bosszankodok hogy a furdoben forditva van bekotve a mosdo. Csak azert nem javitottam meg eddig mert roppantos bilincsekkel vannak szerelve a csovek. Nagyon szegyelnem magam ha ilyen munkat adnek ki a kezembol. Hol marad a MEO?
Én a gyárban nem voltam még, de a sajátomon látom, hogy az előző, igaz az Hobby volt, precízebben volt összerakva. Nem nagy dolgokról beszélek, ezen az újon van, hogy az egyik facsavar félig, vagy ferdén, vagy esetleg túl húzva van becsavarva, mig a huszon éves Hobbyn ilyeneket nem találtál. A szivattú meg a boyler kapcsolója az ágy végén olyan helyen van, hogy rendszeresen ágyazás közben észrevétlenül lekapcsolod a térdeddel. Ezek apró, de bosszantó dolgok, főleg akkor, amikor a WC-n ülve a dolgod végeztével jössz rá, hogy nem megy a szivattyú, mert le van kapcsolva.
Biztosan nagyon lelkiismeretes, szorgalmas emberek dolgoznak a gyarban. Mindent megcsinalnak tokeletesen amit leirnak nekik a technologiai utasitasban. Nem a melossal van a baj hanem a rendszerrel. Nem lehet a pozitiv agon valtogatni a pirosat a kekkel. Ezert az elso eves villanyszerelo szakmunkast megbuktatjak. Szoval Nagyorosziban kirugnam az osszes vezetot a brigadvezetotol felfele. Az eves premiumukat meg fizessek vissza, amibol meglehetne csinalni a visdzahivasokat ahol ezeket s hibakat kijavitjak.
Háát nem tudom. Én kb 1,5 hete jártam Nagyorosziban a gyárban és nem láttam hogy barmoltak volna...
Az más kérdés hogy a mai világban mit hagynak ki az elkészített dolgokból a gazdasági válság, a spórolás, a nagyobb profit, a tervezett elavulás, és még sok minden miatt mindenből (nem csak a lakókból). Sokszor a magyarok mennek ki dolgozni a német gyárba, mert lemaradnak a gyártásban, vagy nincs megfelelő szakmunkás.
A meretre vagott vezetek problemajaval mar en is talalkoztam. Mert ugye minden meretre vagott vezetek rovid. Olyan kirivo esetem nem volt mint neked a viz, de azert talaltsm mar olyant amit en nem adtam volna ki a kezembol mint elvegzett munkat. A kocsi alatti szennyviz osszekotoķ csusztak szet. Csak siman egymasba vannak tolva, nincs kotoelem kozottuk.
Szoval, ha lehet maradjunk a Japanban gyartott japan muszaki termekeknel. Az meg eddig bejott.
A szomszédom fia négy éve dolgozik a kecskeméti Mercinél mérnökként, már tavaly elérte a "meister" fokozatot, ami azt jelenti, hogy neki már gazdasági okok miatt soha nem mondanak fel. Már többször volt dél-amerikai és más országok üzemeiben is a gyárnak oktatni és ő mondta, hogy sajnos csak a német és nyugat-európai üzemekben van nagy gyártási fegyelem, ami meg is mutatkozik a garanciális javítások megoszlásában. Egy példát csak a sok közül: ha a robot bármilyen alkatrész beszerelésénél megsért vezeték köteget, a német üzemben komplett vezeték köteg csere, Kecskeméten spéci cuccal ugyan, de javítják a sérültet.
Ezek tudatában egy nagyoroszi teleptől nagy elvárásaid ne legyenek! Nekem például még a télen állóhelyzetben levált a két első helyzetjelzőt körül vevő műanyag profil, mert két oldalon ragadós cuccal van felragasztva. Ezek után nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy mit várjon az ember a 38 fokos kánikulától. Ezt megelőzvén rozsdamentes csavarokkal "rásegítettem" az öntapadós technológiára. A vezetékelés egy tragédia, mindenütt egy-két centit hagytak kiállni a dobozokban, bármit hozzákötni, megbontani egyenlő a lehetetlennel. A hátsó lámpák alatti műanyag borítás szörnyű, biztosan tapasztaltad amikor a lábtekerő kurblit dugod be a helyére mint a hímes tojásnál úgy kell arra a vékony szarra vigyázni. Egy komolyabb kiszáradt kóró ha beleakad simán leszakítja.
A tömlős víz utántöltéssel meg úgy jártam, miután rátettem alul a menetes hollanderrel a slagot megnyitottam a vizet, amit ugye mint a WC-tartály szelep ez is lezár, ha tele van a tartály, vártam-vártam, kicsit sokaltam, hogy a száz liter nem létezik, hogy ennyi ideig nem telik meg, miután gyanús lett a dolog , odamentem a lakó hátuljához és döbbenten tapasztaltam, hogy ami szellőző van alulról abból ömlik a víz piszokul, természetesen az egész bódé hátuljában állt a víz az ülések alatt, csupán azért, mert az egyik "awab" bilincset a nyomás oldalon elfelejtették meghúzni és ott ömlött a víz a lakó belsejébe. Na ennyit a precízségről!
Én is magam csináltam meg, a te eseted szerintem nem olyan nagy munka (én a komplett elejét, konyha felöli oldalt, és hátulját csináltam újra, mert az előző tulaj elhanyagolta) . Angolok javításárol nézd meg a Wizard fixed it clubot a neten. Az angol fórumok alapján Soudal Fix Allt használtam, ami Ms Polimer alapú. Az ablaknál átlátszóval tömítettem. Nem olyan nagy munka csak neki kell állni. A léceket legyártattam, mert abból az angol 2,5 cm vastagságút használ, különböző szélességben. A javítás ára töredéke annak, amit a szervízben kifizetnél. Egyébként az elejét tényleg fáig le kell bontani, nem úszod meg.
Nemet logika. Es meg ok tanitanak minket precizitasra meg profizmusra. Az egyszerhasznalatos bilincsekrol ne is beszeljunk. Ez a szivattyu csatlakozoja.
Az alu borításra nagyon ügyelj, nem tudom milyen fajta, de lehet a sarkoknál könnyen törik, ha rá van hajtva, és qrva nehezen pótolható, főleg ha golyó-nyomott.
Ha normálisan meg akarod csinálni, akkor gyakorlatilag újra kell építeni az elejét. Le kell bontani a burkolatot a favázat a régi szétrohadt alapján újra elkészíteni, új hungarocell szigetelés, új belső burkolat. Sziloplaszt felejtős, autóipari poliuretán tömítőanyag kell hozzá. Írd be a google-ba a lenti szöveget és sok mindent találsz a témában. Többet segítenek a képek és a videók, mintha itt hosszan leírnánk, hogy mit és hogyan csinálj. Kitartást és sok sikert a javításhoz.
jó pár éve vettem egy angol lakókocsit,már akkor sem volt fiatal,de az idén több ok miatt is elhanyagolódott,be is ázott sajnos,a vonófej oldali nagy ablak környéke,szinte a padlóig elkorhadt.
mi a teendő? hogyan álljak neki?tanácsok stb ...érdekelnének.
Konkrét példa: Kollégám vett 2 éve, (nem kereskedőtől) egy nagyon szép , angol tizenéves Fleetwood lakókocsit, rengeteg extrával, ha jól emlékszem 1,5 millió környékén. A lakón nem volt semmi beázás, ennek ellenére újra lett az egész szigetelve és azóta is gond nélkül használja és fogja is még sokáig. Tehát ki lehet fogni angol lakóból is jobb darabokat, de nem biztos, hogy kereskedőknél kell keresgélni.
Az angol lakókkal nem az a baj, hogy alapból rosszak, hanem az, hogy az olcsó szemét kerül be belőle az országba. A kereskedő felvásárol Angliában 10 lepukkant beázott, dohos tyúkólat 4-500 font/db áron, itthon meg árulja 6-700 000 forintért. Sajnos az Európai modellek között is sok a lepukkant lakó, még 1 millió környékén is, hiszen ezek már 20 év körüli, feletti lakók, bármikor jöhet egy beázás, aminek a javításánál mélyen a zsebbe kell nyúlni. Én ilyen korú lakók már azt szoktam javasolni, hogy legyen szakszerűen, kompletten újra szigetelve, ami nem olcsó mulatság, de utána biztosan nem lesz vele gond jó ideig. Sok sikert a keresgéléshez.
Lakókocsi cserén gondolkodom. Most egy öregecske Bürstnerünk van (470, 1981)
Nagyon úgy néz ki, hogy lesz egy kis lóvé cserére. Olyan 1millióig maximum.
Tudom, hogy kb szezon vége van, de....elég kevés a jónak tűnő lakókocsi.
Olvasgattam vissza az angolokról ezt-azt. Tényleg ennyire nagyon ki kell zárni?
Hárman használjuk a lakókocsit, és egyész nyáron fixen van telepítve, de télen hazahúzom. Emiatt vannak úgymond fenntartásaim az újjal kapcsolatban. Vizsga, és max 1200 kg-os össztömeg.
Első körben úgymond európai modelleket nézegettünk, nézegetünk, az angolokat hanyagoltuk eddig.
Az nagy kincs volna! Igaz az elektronikát már kibontottam, megtaláltam a hőmérséklet érzéklőket is, így megpróbáljuk életre kelteni. remélem sikerülni fog, nem egy bonyolult rendszer.
Azért jobb mert nagyobb a teherbírás. Ez pedig nem árt, ha valakinek csak két kereke van. Bár némelyik lakósnál megesik, hogy nincs annyi se vagy éppen elgurult az az egy. :))
A vontatásra gondoltam elsősorban nem a viselkedésre. De helytálló a véleményetek W124E300TDT4MATIC kollégával .
Gondoltam átfogalmazom vagy válaszolok az írásodra,de nem tudok mást tenni,mint a szocialista brigádgyűlésen tanultakat alkalmazva csatlakozni az előttem szólóhoz .
"Életemben nem láttam annyi idősödő vagy nyugdíjas balhés fazont, egész nap orrvérzésig zabálni, piálni, ordibálni, ezt speciel jókedvű éneklésnek nevezték, hamisan zenélni, hadd hallja mindenki milyen fasza a hangulat. Az éjszakába nyúló részeg hőbörgésről már ne is beszéljünk. No hát a kempingesek valóban egy fegyelmezett, disztingvált társaság. :)) "
Mi úgy kirándulunk, kempingezünk, hogy minden napra van programunk, Látnivalók a környéken múzeum, valami kulturális rendezvény stb. így csak nagyon ritkán tudunk ott lenni a közös ebédeken, vacsorákon , főzőversenyeken . Tehát ki is maradunk mindig a nagy közös "élményekből is ".
Annyira sajnálom, hogy a legutolsó kempingtalin nem is volt olyan aki eljött volna velünk elhozva a gyerekeit unokáit a közeli "gyerek támájú "múzeumokba.Az én gyerkőceimnek szerencsére nagyon tetszett a dolog.
A keréknyomásról, pedig annyit a belinkelt képlet számítása alapján fújtam fel a kocsimat és a lakómat . 15%-os fogyasztás csökkentést értem el a menetstabilitás pedig ideális lett. Persze megtanultam az értékeket és alkalmazom. A mai napin nem értem minek kell "C"-s gumi -KÉRVE KÉREK MINDENKIT- ne próbálja elmagyarázni.
A végeredmény pozitív , hiszen újra pörög a topik.
Bocsi Alexvelorex, de a neved mellett lévő "babakocsi" megtévesztett...
Tizenéves koromban is fegyelmezettebb voltam mint a mai kempinges találkozók, pedig nem voltam egy kockafejű, könyvmoly. :)
Életemben nem láttam annyi idősödő vagy nyugdíjas balhés fazont, egész nak orvérzésig zabálni, piálni, ordibálni, ezt speciel jókedvű éneklésnek nevezték, hamisan zenélni, hadd hallja mindenki milyen fasza a hangulat. Az éjszakába nyúló részeg hőbörgésről már ne is beszéljünk. No hát a kempingesek valóban egy fegyelmezett, disztingvált társaság. :))
"Ha ennyire tájékozott vagy a tudásod olymagasröptű, akkor nyiss egy tanfolyamot" - azt hiszem nem én vagyok az, aki itt folyamatosan osztja az észt, pedig elhiheted van némi tapasztalatom a dolgot illetően, nem az idén tavasszal kezdtem el és nem is egyszer-kétszer megyek egy évben, sőt napi szinten vontatok trélert a munkámból adódóan. Ennek ellenére nincsenek ambícióim tanfolyam nyitásra, sem pedig oktatásra. Régebben próbáltam egy-két témában a tapasztalataimat megosztani a kollégákkal okulás címén, de annyira sokan vannak a nagy tudású, okos topik társak, hogy gyorsan beláttam felesleges, mert itt mindenki profi lakatos, villanyszerelő, gumis és/vagy/ F1 pilóta, esetleg kamion söfőr. A guminyomásra visszatérve én nem fikáztam személyesen senkit, de azt azért engedd már meg, hogy kicsit gáz ilyesmiről oldalakon keresztül csetelni, mert szerintem az aki olyan dologra határozza el magát, hogy egy lakókocsit akaszt fel maga után, annak már az autó vezetése a kisujjában kell, hogy legyen /mert ha nem, akkor életveszélyes mutatványra készül egy lakóval/ és ehhez hozzátartoznak olyan dolgok, mint a gumik típusa, állapota, légnyomása, tehát ezekkel már érdemben nincs mit rugózni.
De ez természetesen az én véleményem, és én sem az anyatejjel szívtam magamba a lakózással kapcsolatos tapasztalatokat, hanem évek hosszú sora alatt, legtöbbször a magam kárán okulva, mert tudod a '80-as évek végén még nem volt facebook, fórumok stb. Ennek ellenére hidd el, ha ránéztem a gumikra nagyjából tudtam, hogy jó-e, vagy nem a levegőnyomása benne!
Minden kommentnek minden beírásnak azt acélt kell szolgálnia, hogy segítsük egymás hobbiját.
A lakókocsizás komoly összetett dolog és fegyelmezett szórakozás!
A kempingezésnek meg vannak az írott és íratlan szabályai. a viselkedés a szórakozás a társasági illemszabályok.
Hosszú-hosszú vitákban álltunk, hogy ki vadkamperol, ki jár kempingtalikra szívesebben. Ki az aki a horgászparton ül a bódéjában és ki az aki panzióként használja
Nagy feladt a lakókocsi vontatás. Műszaki kabantartása és üzemeltetése. A vontathatóság a stabilizáció. Minden , minden ami a forgalombiztonsághoz és a veszélytelen üzemeltetéshez szükséges.
Alexvelorex !
Veled ellentétben és nem az anyatejjel együtt szívtam magamba lakókocsizást, hanem tanultam és nagyon sok tanácsot kértem és kaptam itt a fórumon.
Egy keréknyomás nem óvodás téma ez nagyon fontos dolog. Nem is értem hogy jössz ahhoz, hogy valakit lefikázz a kérdéséért.
Ha ennyire tájékozott vagy a tudásod oly magasröptű, akkor nyiss egy tanfolyamot , szívesen elmegyek rá és meghallgatom.
Születtek kapcsolatok, barátságok itt a fórumon. természetesen az én véleményemet sem kell figyelembe venned, hiszen még felületesen sem ismerjük egymást..
Ok! Köszi, nekem jelenleg semmit nem mutat, ledek nem vilàgítanak, a két kapcsolóval a lakó világítását és az elektronikai 12 V-s eszközöket tudom lekapcsolni. (Vhonnan szerezni kellene kapcsolási rajzot)
Milyen jó hogy egy kis csend után ismét elkezdtétek egymás ba......tatását, nem zavar benneteket hogy ez senkit nem érdekel. Ez lakókocsis fórum, a hogyan legyek én a legokosabb fórum kettővel lejjebb van.
egoaxa2003.07.2900topiknyitó Sziasztok! Tudtok nekem segíteni lakókocsi témában? Hogy megy a vizsgáztatás? Milyen korlátozások vannak? Lehet e házilag építeni lakókocsit, vagy egy régit ujra forgalomba helyezni.
Szerinted miért indult ez a fórum?Hogy nem te indítottad az biztos,de valószínüleg fenomén lehetsz,hogy már az első pillanattól kezdve mindent tudtál a lakókocsizásról...
Szerencsére volt itt sok óvodás,akik a fórumtól sokat tanultak,mert kérdeztek és voltak sokan segítőkészek akik nem ismerték egymást és nem a nagyképernyőről voltak "híresek".
Igen beszólok,mert erre a "dilettáns" szövegre muszáj.Nem arc nélkül,mert a kirándulásaim képeit mindenki láthatja nem úgy,mint sokan másokét akik elbújnak a nick név mögé.
Lehet mesélni,hogy ki merre járt,de képek nélkül hiteltelen az egész.
Neked lehet gyerekes a téma,hogy mennyi legyen a kerékben a légnyomás,de családok élete múlhat rajta.Persze neked ez szóra sem érdemes,mert ez az óvoda középső csoportban lehet csak téma.
Már csak az érdekel,hogy akkor minek olvasod a fórumot,ha ennyire uncsi?
Na még van egy mondat,ami megragadta a figyelmemet:" Akik, nagyjából ismerjük egymást"-tehát semennyire!
Ilyet én is elképzeltem magamban és rájöttem,hogy senkit nem ismerek még,akkor se,ha már többször találkoztam vele...
Szóval,ha nem szeretsz ide írogatni,akkor ne tedd.Hagyd az újoncokat kérdezősködni és a tapasztaltabbak pedig majd eldöntik,hogy az óvoda melyik csoportjába sorolják az illetőt.
Jobb,ha cselekvés előtt kérdezgetnek,minthogy baromságot csináljanak.
Persze,amit most írtam az mind szóra sem érdemes! :)
Az "egyvégű" lakókocsi tényleg macerás ha hűvösre fordul az idő, mert hidegbe kinek van kedve kint ücsörögni az elősátorban. Így marad az ágy-asztal, oda és vissza rendezgetése. A megoldás egyszerű, csak tartós kánikullában kell nyaralni menni. Idén nyáron, ezt könnyű volt kifogni.
Socikám ne idegeskedj! Én ezért nem igazán szeretek ide írogatni, inkább művelem a lakózást, mint sem napokig gyerekes dolgokról értekezzek, olyanokról, ami(k) szóra sem érdemesek, mert előbb vagy utóbb úgy is beszól valaki, mert ezt itt arc nélkül büntetlenül(dilettánsan is) lehet. Akik, nagyjából ismerjük egymást, nem arról beszélgetünk, hogy 3,1, vagy 3,4 bar legyen a keréknyomás, mert ez az óvoda középső csoportban téma! :), :( !!
Nekünk ugyanekkora, ugyanez az elrendezés sokszor megkeserítette az életünket. Csupán leírtam a tapasztalatomat. Ettől még mindenki olyat vesz amilyet akar. Nem nekem lesz kényelmetlen.
Mikor lakót cserélünk, azt általában előre lépés céljából tesszük és kihasználjuk a lehetőséget a jobb elrendezés és egyéb szempontok újragondolására.
Ez a KIP nagyon pofás kívülről és a Basteihez képest, minden földi jóval fel van szerelve.
DE:
Van egy óriási hátránya, ami első ránézésre talán nem is olyan nagy, de tapasztalatból mondom, hoszú távon nagyon kényelmetlen. Nincs egyidejű lehetőséged ágyra és asztalra.
Én sok évvel ezelőtt, beleszerettem egy Dethleffs Aeróba, ami kívülről ugyanaz a forma mint ez a KIP. Nekem is az volt az első wc-vel és sok más jóval felszerelt lakókocsim. Előtte volt fekhelyem és asztalom is, de nem voltak az előbb említett extrák és a külső is Basteihez hasonló tégla forma volt. Gondoltam majd megszokom a kényelmetlenséget, mert a pozitívum felülmúlja azt az egy hiányosságot, hogy minden nap ágyazni kell vagy nincs hova leülni. Tévedtem! Hamar megszoktuk a jó oldalát, és előtérbe került a kényelmetlenség, ami végigkisért 4 éven keresztül.
Nem a Kresz-szerint, hanem a FORGALMI ENGEDÉLY szerint nézd meg a vontatási paramétereket !
Támpontnak ott van az autó és a lakókocsi dögcédulája
Első szempont nagyon helyesen ez legyen !
A jogosítványod milyen járműkategóriára érvényes. B , E, B+E, C ,C+E stb.
Most jön a pénztárca. Általában 1 misi alatt ne várj csodákat . Ha tudsz régi bódét becserélni akkor érdemes azzal is számolni.
Átírási az első kiszerelési költségeket ne feledd ! Persze, ha tudsz alkudni jól teszed- ne legyél szégyenlős !
Egyedül ne menj vásárolni. Jól nézd meg hol vásárolsz. vissza kell menned oda többször még. Senkinek nem jó, ha haraggal durcásan jössz el.
Ha az egyik tulaj undok akkor a másik kedves. Lehetőleg olyan helyen vásárolj ahol van szerviz és van kempingbolt.
Hosszútávon kedvezményeket kapsz. A kempingcuccokon keresztül a Karavánkiállításig sok mindent.
Vágódj be egy kemping klubban nagyon kedvezményesen mehetsz velük üdülni.
Tegnap voltam a lakókocsiparkban Érden most egész jó választék van. 900-1,2 millió között nagyon jó lakók vannak .
Náluk alap az átírás
és az elősátor ! És kérdezz . kérdezz , mert egy jó vétellel örömöd lesz , de ha elbaltázol valamit a vásárláskor nehéz helyrehozni. Nekem annyi igényem volt, hogy fel kellett írni aztán egyszer csak összejött !
Köszönöm a vàlaszokat.Horgàszparton ès belföldi nyaralàsokra szeretnénk hasznàlni 2 felnőtt és 2 gyerek.
Amit feltétlen szeretnék az a zárt elősátor és a wc.Egyenlőre a váci érdi és budaörsi cégeket talàltam ahol lehet nézelődni és a jófogàson is követem,hogy miket raknak fel.Esetleg acégekkel kapcsolatban ha van valakinek tapasztalata azt is szívesen veszem.köszönöm
A felső sarkokat hagytad ki, amit szintén meg kell nézni a lakóban a szekrények belsejében az oldalfal és a tető csatlakozását, mert ott is lehetnek "puha" falak, ami megszáradt beázásra utalnak!
Szia Jakab!
A megfelelő vonófejterheléssel ( nálam max 75 kg), beállítva 65-re, és a guminyomások leellenőrzése, és beállítása (a képleted alapján) vonójármű és lakó, simán proléma mentesen jöttünk haza Görögországból ( 1122 Km) A lakó úgy jött utánnam, ahogy az a nagykönyvben meg van írva!
A lakókocsi legnagyobb rákfenéje a beázás, mert a felépítmény váza fából van.
A legkritikusabb pontok, amiket meg kell nézni beázás szempontjából:
- a lakó négy alsó sarka alulról és belülről
- kerékjáratok környéke
- az ablakok környéke
- tetőszellőzők környéke
- ajtó szervizajtók környéke
Ezeken a helyeken meg kell nyomkodni az ujjaiddal a falat, ha fel van puhulva, akkor az szét van belül ázva, rohadva. Ha a lakóba belépve, gombás, dohos szagot érzel, akkor az eleve felejtős. Szerintem, ha erős illatosító, vagy tisztítószer szag van benne, akkor azzal valamit el akarnak fedni.
Egyéb:
- alvázon nincs-e repedés, törés
- ablakok nem repedtek-e, nagyon drága a csere, után gyártottat 70-80 000 ft / m2 áron kapsz
- a lakó nem áll-e féloldalasan (nincs-e elfáradva a torzíós futómű)
Nincs olyan ismerősöm akinek lenne lakókocsilya vagy tapasztalata,úgyhogy egyedül tudok csak elmenni.Ezèrt pont az érdekelne,hogy mik azok a rejtett vagy nyíltan észrevehető hibàk amikre oda kell figyelni.
Egyébbként sem árt, egy "lakokocsissal ( hozzáértőbb) keresni lakót!
A stabilizátorors vónófejhez annyit, a lakokocsi mozgását két irányban lehet, kellene csökkenteni. Az egyik az egytengelyességből adódó "bólogatást", illetve a jobbra-balra történő kitörést! Ezt a stabilizátoros vonófejbe beépített "fékező betétek" hivatottak csökkenteni, de ez csodákra nem képes, mindenekelőtt a megfelelő vonófejterhelést, és az adott lakókocsira, és a rajta lévő gumikra kiszámolt pontos guminyomással sokat lehet javítani!
Köszönöm a választ így már érthető.Sok helyen külön kiemelik az eladásnál és ezért gondoltam,hogy ha ilyen nagy jelentőséget tulajdonítanak neki akkor biztos valami fontos alkatrész!
Dióhéjban: a hagyományos fejet ráteszed a vonószemre, az tud mocorogni, és kopogni hossz, és oldalirányban is. Ezt zsírzással szokás csökkenteni. A stabilizátoros (fékpofás) feszesen fogja a vonószemet, és zsírozni TILOS. Ha nem feszes, ki kell cserélni a fékpofákat a vonófejben.
Lakókocsi vásárlás előtt állunk.Az érdi lakókocsi parkot és a váci szavatol kft.-tervezzük meglátogatni.Ha van valakinek velük kapcsolatban tapasztalata kérem írja meg. Kb 1000000ft- értékben szeretnénk 4 fekvőhelyest.Mit érdemes figyelembe venni a vásárlásnál?/Légkondi nem igény/.Én is meg akartam kérdezni a menetstabilizátor jelentőségét és,hogy pontosan mit is jelent ez az alkatrész,de előttem már más is kérdezte./Hozzáteszem nekem még így sem tiszta pontosan/
Régen, az előző rendszerben szokványosnak is nevezhetnénk, hogy a boltokban az eladók nem igazán voltak készségesek, illetve udvariasak a vevőkkel, vagy egyszerűen levegőnek nézték de azért csak kiszolgáltak ha kelletlenül is. Gondolná az ember, hogy ma ilyen viselkedéssel "kereskedő" nem sokáig él meg. Mert ha alkalmazott kirugják, vagy saját üzlet esetén tönkremegy.
De mégis, vannak üzletek ahol akaratlanul időutazásban részesülhetünk. Ez főleg akkor érthetetlen, ha maga a tulaj áll a pult mögött. Hosszabb távú fennmaradása, nyilván a konkurencia gyengesége, vagy hiánya miatt lehetséges. Egyébként, nem szívesen megy az ember ilyen helyekre vásárolni.
Vigyázz evvel a fórummal, mert itt hajlamosak a topiclakók mindent túllihegni. A stabfej tulajdonképpen nem egy nagy durranás: olyan fej, amiben van kettő, vagy négy fékpofa. Namost, ha elkopik, akkor nem fogja stabilan a vonószemet, és olyanná válik, mintha nem lenne stabilizátoros... akkor elballagsz valamelyik (web)boltba, veszel annyit, amennyi kell, beteszed, és kezdődik minden elölről. Persze a kettő között eltelik több(tíz) ezer kilométer.;-)
Nem ismerem,még látni sem láttam stabilos vonófejet.
A neten olvastam utánna,hogy mi az előnye,.....
Felhivtam a szavatolt,nagyon készséges volt,mondta ,hogy vegyem le a mostanit,és vigyem be,biztos találunk jó állapotut,.
Nekem pozitív tapasztalatom van velük,nyaralás előtt ott vettem használt elősátor szönyeget,és nem kevés időt szántak rám.Kipakolták a fellelhető összes szönyegüket,hogy kiválaszthassam a nekem legjobban megfelelőt.
Az új mobilvécét atomjaira szedtük,elmagyaráztak mindent,mit s hogyan.Nekem ez pozitívum volt.
Az érdi parkban szószerint elhajtottak minket a kedvesemmel,csak néztünk egymásra bután,na mindegy.
Lehet hogy kifogtuk az év legrosszab napjukat.
Uj vonófejet nem tudok venni,csak bizhatom a szerncsében.Remélem kifogom,és kapok egy még használhatót.Majd meglátjuk.
Én is itt vettem olyan 30 ezer valamennyiért pontosan már nem emlékszem, mert kb 5 éve volt. De még most is ebben az árkategóriában hirdetik. Jó állapotú volt mondhatni szinte újszerű, még nem kellett pofákat cserélnem benne mostanáig sem. Mivel ezek bontásból származnak, értelemszerűen változó az adott kínálat és állapot.
Szerintem a kolléga, a 90-ezres fej alatt nem azokra a 40 éves szétrohadt csápos izzékre gondolt, amiket kis szerencsével valamelyik bontó legporosabb sarkából kibányászva 25 ezerért rásóznak a komoly vevőre.
2 db betét 12500 Ft, egy új komplett stabilizátoros fej 90000 Ft, a használt 25000-39000Ft ig, szóval bőven megéri még akkor is ha néhány év múlva betétet kell cserélni.
Azt ne felejtsd el, hogy a stabis vonófej nem tart az örökkévalóságig, a "pofái" kopnak és cserélni kell őket-szóval ha veszel nagyon olcsón egy használtat, meglehet, az árát ráköltöd mégegyszer.
Az meg a másik, hogy tényleg nélkülözhetetlen és fontos, minden amit magunkkal akarunk cipelni egy nyaralásra?
9 évet én is N-126-tal lakókocsiztam, ez még féknélküli volt. Viszont csak 330kg volt az össz súlya, ahogyan fejlesztették gondolom egyre nehezebb lett. Szerintem nagyon jó kiránduló kis lakókocsi, könnyű vontatni és mozgatni is. Természetesen "cserébe" puritán és nem mondható kényelmesnek sem. De mégis megoldja a cuccolást, és keménytető van az ember feje felett.
A pakolást tényleg nem árt ellenőrizni, (azasszonyt) én is vittem már "véletlenül" nyírségi erdőbe strandcsónakot evezőkkel. A Balatonra meg, nomád tábori zuhanyzót stb. A nejem, nem pakolta ki mert "elfért" :)
Tényleg jól ki lett osztva kedves új kolléga a pakolás végett. De bocsánat !!!! tudomásul kell venni, hogy nem azért találták ki az összsúlyt, hogy azt túllépjük és nem is kicsivel. Legyen az akármilyen gépjármű
vagy bármi. Csak megjegyzem van ismerősöm aki rendszeresen átlépi a záróvonalat, mondja büszkén.
De csak azért mert siet és !!!! nincs kiszögelve. Ez mondjuk durva volt . De bizonyára ebből sokan fogunk
Egy lakókocsi stabilitása nagyban függ attól is, hogy a miként van pakolva. Ugyanolyan súllyal lehet a lakót stabilra és instabilra is pakolni. Nehezebb dogokat a tengely fölé kell pakolni és arra is törekedni kell, hogy inkább a lakó eleje legyen jobban terhelve mint a hátulja. Ha jó a terhelés a vonófejen akkor stabilabb lesz a szerelvény. A te lakód súlyához kb 50kg körüli orrsúly már ideális lehet, de ha egy picit több, az sem gond. Abban a kollégáknak igaza van, hogy ha tőlünk nyugatabbra tervezel utazást, akkor ne nagyon pakold túl a lakót, mert lehet, hogy drága turné lesz a vége, pakolj inkább az autóba, ha van rá mód.
Nem tudom, hogy a gumisod milyen bódékkal találkozott eddig, ha a Predon nála nagynak számít. J Félre ne érts nem a lakódat akarom ezzel minősíteni, mint írtam nekem is volt kis NDK-s Qek Aero-m és nagyon sok szép emlékünk fűződik hozzá és kezdő lakónak nagyon is jó volt. Abból a szempontból biztosan jobb a C-s gumi, hogy a lakókocsi magas felépítménye miatt kanyarokban másként hat a tömeg a gumikra, mint egy alacsony felépítményű személyautó esetén. Mindettől függetlenül a én a 3,1 bar nyomást túlzásnak tartom.
Elismered, hogy a súlyokat jócskán eltúlozva, össze-vissza írtál mindenfélét.
Elismered, hogy a beírásodra kapott reakciók jogosak voltak.
Elismered, hogy tapasztalatlanságod okán írtál össze-vissza.
Ezek után, abszolút értelmetlenül jön a korholó minősítés: """Csupán furcsának tünt,mivel sokan hangsúlyozzák,hogy épitő jeleggel müködik a forum.(""""
Igen! Ez a fórum általában így működik!
Azt viszont nem értem mi a problémád a fórummal? Olyan válaszokat kaptál, amilyeneket a beírásaidra adni lehetett. Az már nem a mi sarunk, hogy nem tudtad, helyesek-e a beírásaid.
Mindenki nevében elnézést kérek Tőled, mert válaszoltunk a feltett kérdéseidre. Hogy a jövőben meglégy elégedve velünk, javasolnám máskor ha sacc/kb nem tudod mit kérdezel, azt legalább írd ide nekünk milyen választ szeretnél hallani.
Korábban Feleség volt nálunk a fedélzetmester, ami a rakodást-pakolást illeti.
A Trabanttól a Passat kombin át a puttonyos Opel Campoig minden autónknál érvényesült az a tézis, hogy:
"Az asszony olyan, mint a gáz halmazállapot.......kitölti a rendelkezésre álló teret" :-)))))
Namármost ezt a tulajdonságát akkor is meg akarta csillogtatni, amikor a bódét először belaktuk és az első utunkra indultunk.
Komoly revízión kellett átessen a felszerelés, mert érzésem szerint minimum 2 mázsa felesleges motyót próbált bele gyömöszölni, mondván használjuk ki a lehetőséget és vigyünk magunkkal mindent itthonról.
Igen,nagyon eltúloztam a súlyt,soha nem pakoltam még lakót,a mennyiség térfogatra amit elnyelt,és a puha téligumi lapulásából itélve,persze tapasztalatlanul ,.
Sokat,nagyon sokat olvasgatom a fórumot,gondoltam,hogy lessz aki igy fog reagálni,és hozzáteszem jogossan.
Csupán furcsának tünt,mivel sokan hangsúlyozzák,hogy épitő jeleggel müködik a forum.(végülis többféleképp lehet épitkezni,van aki bontottéglából rakja a falat,soronként,és háromszor visszabontva a sarkot,mire egyenes lessz,van aki porotermből épitteti profi köművesekkel,és utánna ha kész lessz ő lessz a világ legtapasztaltabb épitkezője.
De ezt a témát szeretném lezárni,nem szeretnék senkit sem megbántani,és azt sem szeretném ha más piszkálna ,hogy milyen béna vagyok,meg tapasztalatlan.(ezt tudom magamtól,)
Inkább küldök egy képet Zadarból,hátha valakiben szép emlékeket ébreszt.
Hogy itt milyen idegesek az emberek,.Ha mindenki olyan lenne mint Ti,akik megtehetik hogy betartanak mindent,szép lenne a világ.Gondolom ha pesten autóztok mindenhol betartjátok az 50.-et,és ha rátok dudálnak büszkén mutatjátok,hogy 5 ujjatok van.(mindez a belső sávban.)
Mielőtt veszélyeztetném a családom,de legfőképp a Ti családotok életét a közutakon, meghogy ne nyüszitsek. :
Lemérettem,mert vittem átnézetni a fékeket,meg felrakatni a C.-s gumit,gondoltam egyszerre letudok mindent.
782 kilót mutatott a mázsa a belepakolt cucokkal együtt.
Nem értettem,hogy miért lengett be úgy a szerelvény(32kg+),de a gumis elmondta,mindenféleképp erősitett falu gumit kell feltenni,mivel nagy a bódé (mint méretre,mint guminkénti súlyra),a puha falu gumi veszi fel a belengést,olyan érzést keltve,mintha túl lenne terhelve ,vagy mintha személykocsival 1 bar körül járnánk.
Felrakta a 155r13C hankook nyári gumit,(16200/db szerelve)és megnyomta 3,1 barral.(de azért kipróbálom majd kissebb nyomással is)
Teljessen más lett,sokkal könnyebben fut az egész.Nagyon nagyon sokat javult,nem is gondoltam volna.
Az Érdi lakókocsiparkot felhivtam,de sajnos jelen pillanatban nincs stabilos fejük,érdeklődjek folyamatossan,ha lessz,20 db ezres körül fog kóstálni.
Ez az akció (gumi-vonófej)cc 50 körül áll meg.Nemhiszem hogy a predomért+ 50 =tudnák venni nagyobb házat,meg egyáltalán hol tárolnám,de vannak okos emberek,akik belelátnak mások helyzetébe,sőt igen praktikusan meg tudják oldani mások problémáit egy rendőrrel,vagy nagyobb lakó ,erősebb autó vásárlásának tippadásával.
Köszönöm mindenkinek az épitő jellegű kulturált módon közölt tanácsokat,remélem minnél többet tudok menni mindenfelé,és gyüjteni a tapasztalatokat.Azért az első utunk remekül sikerült,mindenkinek ilyet,vagy ennél sokkal sokkal jobbat kívánok.
Akiket pedig felzaklattam ,elnézést kérek ,nem volt szándékomban.Béke veletek.
Én itt vettem a stabilizátoros vonófejet. A használt alkatrészeket nem postázzák, de egy kis rábeszélés után sikerült ezt is megoldani. Egyébként nagyon szuper vonófejet küldtek.
A büdzsé még nincs kikalkulálva, a hajómat is árulom, ami még jókora összeggel emelheti az értéket. De sokkal nagyobb tömegű nem lehet, mivel 900 kg amit húzhatok...
Kicsit gondolkuzunk (esetleg) lakóautóban, szintén egy hasonló korral rendelkezővel mint ami most volt.
Bogács, hát jah Ti akkor jöttök amikor mi már itthon vagyunk...
A számítás tökéletes, tehát eddig is jó nyomással jártál. :) Sajnos egyszer minden jó véget ér. Használjátok ki a hátralévő időt és szerencsés hazautat kívánok Nektek!
Max Load: Single 730 kg (1609LBS) AT 450 KPA (65PSI)
DUAL 690 kg (1521LBS) AT 450 KPA (65PSI)
Ebből azt olvastam ki, hogy egytengelyesen, (single,két kerék) 730 kg-al terhelhető, két tengelyesen (DUAL,négy kerék) 690 kg-al terhelhetők a gumik max!
A max nyomás 450 kilopascal (KPA) ami 4,5 BAR erre a gumira!
1 kilopascal= 0.01 BAR
1 PSI=6,9 Kilopascal
képlet a következő:
abroncsméret: 175R13C 97/95 N, legnagyobb belső nyomás 65 PSI
a lakó max/összsúlya 950 kg
65/730=0.0890410959 x (950/2=475)=42.29PSIx6,9=2967KPAx0.01=2,967 BAR
Tehát a maxra felpakolt lakó kerekeit 2.9 - 3.0 bar-ra kell fújnom, optimálisra!
Remélem jól számoltam, egy jó kis fürdés után vagyok, még Görögországban, Sithonia, Sykia beac, Melissi kemping. Kedden, 09.01-én indulunk haza!
Tökéletesen igazad van. Többször volt már téma a lakókocsi gumi nyomása, de a vontató járműéről nem nagyon esett szó, pedig az is fontos. Mint azt Tarzy is írta a vontató hátsó kerekeinek nyomását is meg kell emelni a rá ható terhelés miatt. Talán ezt sokan nem is tudják. Erre én sem figyeltem kezdő koromban, de hát mindig tanul az ember valamit. Én is 2,8-3 bar közé szoktam belőni ilyenkor, ami a normál nyomáshoz képest, kb +40%.
Szívesen. Kíváncsi vagyok mi jön ki. Kiszámoltam volna már én is az enyémnél, csak a lakókocsit a barátomnál tárolom, de ha arra járok megnézem és is az értékeket.
Megint csak az Angol lakós oldalakra tudok hivatkozni, ahol találtam egy képletet a lakókocsi guminyomás kiszámítására. Ez alapján kiszámíthatod, hogy Kb mi az ideális nyomás a lakókocsi és a gumi paramétereit figyelembe véve.
Nemrég beszélgettem egy ismerősömmel, aszondja ő egy 1700 kg össztömegű lakókocsit húz valami nagyobb furgonnal, Horvátországba, Olaszországba, mondom az fasza lehet, de én nem akarok szórakozni E kategóriás jogsival. Aszondja neki sincs, több ismerőse mondta neki, hogy 25 éve sose zaklatták őket ilyesmivel. Hámondom, nagyon bátor ember vagy, véletlenül belekeveredsz valami balesetbe, csücsülsz pár évet.
Ha adhatok egy jótanácsot: Ausztria (és nyugat) felé ne menj, mert ott kisebb túlterhelésért is rád fog rohadni a fa lakat. Több video található a megosztókon, ami arról szól hogy tizenöt (!) kilogramm túlsúly miatt a lakókocsiból ki kellett engedni annyi ivóvizet, hogy a súlyhatár alatt legyen... és persze finanszírozni az intézkedő rendőr idejét, nemkevés ojró formájában...
Te aztán bátor ember vagy! Csoda hogy nem szakad szét az a kis gyenge Predom ekkor teherrel. Ha lesz stabilos vonófejet, akkor nem leszel túlterhelve? Minnél kissebb a súlyod, annál kevesebb kárt okozol magadnak és a többi közlkekedőnek, ha egyszer szétesik az autópályán. Inkább rakd össze a C-s gumi, a stabilizátoros fej és ami még majd kell annak az árát és vegyél egy nagyobb teherbírású lakót, ha nem tudtok 900 kiló alatt pakolni. MIndenki jobban jár, főleg te.
Elsőnek megpróbálom a cipzár kocsiját megbuherálni egy kicsit, egy kis szappanozással együtt.
Ha az nem segít, akkor az pin@ját...akarom mondani akkor varratok bele új cippelőt.
A Knaus sokkal szebben gurul a C-s gumikon, ezt most a hosszú 7végén is megtapasztaltuk.
Igaz ez megpakolva felette van egy picit az 1000 kg-nak.
Egy menetkészen 600 kiló körüli bódéra túlzásnak gondolom az erősített gumit, bőven jó oda egy normális, méret-azonos autógumi....persze az nem feltétlen baj, ha az oldala nem repedezik..... ;-)
Azt ne, de egy 550 kg önsúlyú lakókocsira felesleges egy 90-es terhelési indexű abroncs a maga 600 kg-os terhelhetőségével. Megtesz azt a 76-80 közötti személy abroncs is.
Örülök, hogy ilyen pozitív élmények értek a lakókocsizás terén és kívánom, hogy tartson az érzés minél tovább. Egy jó tanácsot azért engedj meg, ami a gumikat és a nyomást illeti. Vegyél C-s gumit, ha megnyugtat az érzés, hogy az van a lakón, de egy ekkora lakóra szerintem felesleges. Nekem Qek Aero-m volt, normál gumikkal és, soha semmi gondom nem volt vele. A 3,5 bar nyomást meg szerintem felejtsd el, én a közel 1000 kilós lakó gumiját sem fújom fel ennyire, max 3-3,2 bar-ra. A 3,5 bar nyomásnál a gumi futófelületének szélei nem fognak az érintkezni az úttal, így az abroncs tapadása is rosszabb lesz, másrészt az abroncsnak is van normál nyomással használva némi rugózása, ami ekkora nyomásnál nem lesz meg és a nem tesz jót futóműnek. Szerintem maradj a gyári 155 R13-as guminál és a gyárilag előírt max 1,9 bar nyomásnál és akkor nem lesz gond.
Régebben irtam,hogy vettünk egy predom,niewiadów n126n.-tiusú kis lengyel lakót.
Hát jelentem megvolt az első horvátországi pontosabban Vrsi.-ben eltöltött 15 napunk.
Dacia logan-predom kombinációval.
Az autó,hihetetlen:5,5liter dizellel gurult,amin még magam is meglepődtem.
Sajnos még sima téligumi volt a lakón,ami kissé felületesen meg van repedezve,ezért 2,5 bárnál többet nem mertem bele pumpálni.
Most a következő a C.-s gumi vásárlása,mivel eléggé laposnak tünt így,és szerintem ezértis imbolygott be egy párszor a szerelvény,.Ezt majd megfuvatom 3,5-re,remélem jobb lesz majd húzni.
Illetve egy stabilizátoros vonófej a cél,de jelenleg nem kaptam használtat elfogadható áron.
Az idő remek volt,mivel ezelött már 6 szor voltunk (sátorral)ugyanott,kedvesen fogadtak az ott nyaralók.
Ha esetleg érdekel még valakit,még irok egy pár sort.
Azt elmondtad, hogy eső esetén sár lesz és nem tudok kijönni. ha lemegyek a völgybe. A napsütés kérdése nem igazán érdekelt, nem szoktam napra állni soha, ha csak tehetem. Ezen te kárörvendeztél, milyen jó nektek, még estefelé is oda süt. Nekünk meg milyen rossz lehet árnyékban. Tényleg bíztam a KIÁ-ban, mert kivisz minden honnan.
Az a hely amit te tartottál melletted az 30-40 fok rézsű szögben lejtős domboldalban volt. 6.5 méteres lakóval nem lehet ilyen helyen megállni földmunka nélkül. Úgyhogy köszi. Egyébként szép hely volt azt el kell ismernem.
Anno nektek is elmondtam és helyet is tartottam mellettünk közvetlen az út mellett!Azt is mondtam,hogy lent a patak mellett 14 órától már nem süt oda a nap.Nektek ott volt szimpatikus és felszedetted a sátrakat,hogy odaférj a patak mellé.
Arra is figyelmeztettelek,hogy nem szabad lemenni,mert eső estén nem lehet kijönni a rétről.Te meg bíztál a terepjáródban...
Tarzy 52- nek és akit még érdekel !!!! Pécsett van egy kedves házaspár , profik .Régóta náluk javíttatok. Sátor, kempingszékek áthúzása, árnyékoló. Meg minden amit varrni kell.
Zengő Műszaki Tex.
Pécsszabolcs. Telefon : 06 20 936- 0811. Remélem tudtam segíteni. Ja van egy másik is Kővágószölős felé.
A hatoson jobbra, úgy 600 méterre balra egy üzemi területen .
Hát Szolnok eléggé kiesik még soha nem jártam ott, a legközelebbi Martfű volt, amikor nyitott ott a Spar, és Én még dolgoztam. Most nyugdíjas, és Pécsi vagyok!
Emlékszem gyerekkoromból, hogy nagyanyám és anyám is alkalmazta a szappanos módszert a cipzáraknál, sőt olyan is volt, hogy valaki az autó nyikorgó ékszíját kente meg szappannal, hogy elhallgasson. :)
Teljes mértékben igaz, és helyes amit Nyakas kolléga leírt!
Nagy valószínűséggel egy olyan megoldásba futottál bele, hogy gazdaságossgi, vagy a gyakori feszültésgesés miatt úgy oldották meg, hogy 4 dugaljat raktak egy 25 A-s biztire! Alapban a 4x6 A = 24A, így ha mindenki terhel 6 A-el az ok! De ez ugye szélsőséges eset, minden más esetben több is kivehető az adott dugaljból, mint a kemp által engedélyezett, ajánlott 6 A!
Ilyen van konkrétan a Szemesi Vadvirágban a balatonon!
Azért ezzel a kábellel én kicsit óvatosabban lakóznék.
Ugyanis ez nem kültéri használatra való.
Ha rám hallgatsz, veszel 20-25 m gumiköpenyes kábelt (3*1,5-est), ami folyamatos kültéri használat esetén sem okoz gondot és jó pár évig nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor lesz gebasz...
Építkezéseken nem véletlenül előírás a gumiköpenyes kábel. Oda van kitalálva. Nedves, hideg-meleg környezetben egyaránt megállja a helyét, nem töredezik, valamilyen szinten UV álló, stb.
Sztem. a biztonság megér ennyit...
A másik probléma a Te...ós és társai hosszabbítókkal a dugalj illetve a dugvilla silány minősége.
Normál csatlakozókkal ezek is elég tűrhető terhelést tudnak elviselni. Bizonyos ideig, vigyázva rájuk, óvva a naptól, széltől, esőtől. :-D
Nálunk a cégnél van pár ilyen hosszabbító, de pár hét után már szigszalagozni kell őket, mert kirepedeznek, eltöredeznek, a dugvillából kiesik az érintkező és még sorolhatnám. (Kőművesek, burkolók elkínlódnak vele)
Az első héten vetettem magunknak 20 m kábelt meg csatlakozókat. Azóta semmi gondunk. Hegesztünk, vágunk, fúrunk faragunk róla. Semmi gond.
Fizika és elektrotechnika órákról úgy 26 év távlatából emlékszem valami I=P/U képletre, ami szerint egy 1800W-os grill lapnál eleve kb 8,18 Amper folyik a hálózaton 220V esetén, de 190V esetén a helyzet még rosszabb mert ott kb 9,47 Amper. Combos lehetett az a 6 Amperos biztosító. Vannak itt nálam hozzáértőbb, a szakmát gyakorló villamos szakemberek, cáfoljanak meg ha nem így van.
Egyszer olaszországban rámértem az elektromos csatlakozószekrényre, mert csodálkoztam, miért nem veri le az 1800 wattos grillap a 6 amperes kismegszakítót.
Meglepődtem az eredményen, mert csak 190V feszültséget tudtam mérni, az esti csúcsterhelés miatt, úgy leesett a feszültség. Így persze a grillap sem üzemelt a névleges teljesítményen.
Először is a cipzár kocsiját kellene szemrevételezni, lehet hogy csak kopás, vagy szétnyílás miatt nem illeszti rendesen össze a cipzár fogait. Óvatosan fogóval összébb lehet nyomni, ha ez sem segít, akkor egy új cipzár kocsival kell próbálkozni. A komplett cipzár cseréje így lehet hogy elkerülhető.
Van itt nálunk egy ponyvás cég, bármilyen anyagvastagsággal elbírnak. Van egy hölgy is akivel puskatokokat szoktam javíttatni de hogy Ő mit szól egy sátorponyvához a picur műhelyében illetve ilyen izmos zippzárt be tud-e szerezni, passz...
Én kb 12 éve ugyan azt a narancssárga 30 m-es hosszabbítót használom gond nélkül, télen 1750-2000 Watt-tal való fűtéskor is, igaz akkor is letekerve, ha az elosztó 1 méterre van a lakókocsitól. Ezek a hosszabbítók 3X1 mm2-es kábellel vannak szerelve és 10 Ampert elbírnak gond nélkül. Arról nem beszélve, hogy a kempingek nagy része nem kényezteti a vendégeket 6-10 Ampernél nagyobb áramvételi lehetőséggel, így elég lehet ez is. Afelől meg senkinek ne legyenek illúziói, hogy a háromszoros áron kínált gumi kábel alapja nem ugyan az a kínai rézsodrat, mint a másikban.
Azért ez a hosszabbitó téma nem ennyire egyszerű.És miután a terhelése 2000 watt,ezt minden további nélkül birnia kell.Más kérdés az,hogy ehhez minden egyébb feltétel adott e?
Nálam az is baj volt hogy esett az eső és minden vizes, sáros volt . Letekerni is csak sárba tudtam volna . Az áram vételezési hely meg a lakótól 1m-re , az én kábelem 20m-es ( volt hogy ez is rövid ) .
No jól kitárgyaltuk a hosszabbító témát . Örülök neki .Inkább tőletek tanuljak mint hogy valami bajt csináljak . Mindenkinek köszönöm !!! ( Pedig milyen szépen feltekertem )
Sokáig én is ilyen hosszabítót használtam. Ha nem kellett a teljes hossz, bedobtam a lakó alá a hűvösbe, szanaszét. Tavaly egyszer elfelejtettem és mint nálad, feltekerve a lakó mellett hagytam, még nap is érte. Kellemesen bedurrant, fűteni lehetett volna vele. Akkor úgy döntöttem, veszek egy kimondott lakósoknak való, gumiborítású, jó vastag, tutibiztonságos, bizbaszt. Baromi drága, de amennyi narncsos hoszabítót elhasználtam az utóbbi években, kettő is kijött volna a drága gumirozottból.
Ha hosszabbítót használsz (pláne ilyen 0,5 - 0,75 mm2 keresztmetszetűt) akkor a felesleges melegedés elkerülése miatt TELJESEN le kell tekerni, "széthúzni" egymástól a tekeréseket.
Igen, tekerd le mert így egy vastag nélküli tekercs, olvadásig tud melegedni, következmény : ha nagy értékű biztosíték van a csatlakozó szekrényben akkor akár tűz is lehet.
Szia! Ez nem sok ,de azért ne hagyd igy!Javaslom hogy méretre készits egy másikat,ezt pedig tedd el tartalékba.Le kellene tekerni,akkor meg csak elestek benne.
Megérkeztünk Erdélyből.Ez volt a 8. Padis túránk.Sajnos az időjárás csak néhány napig volt a kedvünkre való,aztán megjött a zivatar ami nem engedett a szorításából.10 nap alatt bejártunk mindent,ami tervben volt aztán letelt a szabi.
Abszorpciós hűtők lassabban amortozálódnak, nincs forgó-mozgó alkatrészük. Idővel esetleg dugulás következhet be. De 10 év, az semmi egy ilyen hűtőnek. Az enyémek mind 30 év fölöttiek voltak. Szóval az újabb lakókocsiknál talán a beépítés módja más, ha a beáramló levegőt a bódé alól kapja az is sokat jelenthet. Mivel ez a rendszer, aktív hűtés nélkül csak 28 fok környezeti hőmérsékletig okés.
Gondolom a relé doboza valami mobil kiakasztós csoda. Nem jártál volna jobban, ha belül ülés alatt vagy szekrényben fixre telepíted a lakó oldalába meg belevarázsolsz egy külső konnektort?
Nem az a gond azoknál, akiknél nem hűt rendesen, hogy öreg, sokat használt darabokról van szó? Idővel minden elhasználódik, még a legjobb konstrukciók is.
Mig öregebb lakókocsim volt, nekem is hasonló problémáim voltak. Mióta 10 év alattiakkal járok, azóta elfelejtettem a hűtő problémát. Két hete a Balcsin totálba kapta a nap a hűtő szellőző oldalát, mégis tökéletesen működött. Nincs ventim, de a nappali 35 fokban is fagyott mélyhütim és a kinti részben is hideg maradt minden.
Azt már én is észrevettem kishazánkban, hogy minnél kihaltabb egy vendéglátó hely, legyen az étterem vagy kemping, bármi, annál kedvesebb a tulajdonos. Mondjuk ennek meg van a maga racionális magyarázata. Ha kell a fizetőképes kereslet, kedvesek. Ha így is, úgy is megvan a vásárló, leszarják, ha nem tetszik valami, jön másik. Nem mondom, hogy mindenhol így van, vannak kivételek, de sajnos ezt a magyar valóság.
Amiket írtál, bennem felkeltette az érdeklődést, valszeg jövő nyáron megsasoljuk, azt majd kiderül, hogy bent marad-e a menetrendben vagy csak egy megálló lesz belőle.
A Szeliden fellelhető és üzemelő 3 kemping közül valószínűleg sikerült kifognunk a leglepusztultabbat ;-)
Napsugár üdülő néven fut.
A kemping tulajdonképpen egy külön kerített nagyobbacska udvar, árammal, 2-2 igen csak "retro" wc-vel és zuhanyzóval, egy kis konyharésszel.
Sajnos ami nagyon negatív élmény volt, az az igénytelen lepusztultság és a kosz az említett helységekben.
Sok éves vízkő, elhasználódott szaniter, takarítás nuku......
Mondjuk igen kevés vendég volt, tudtunk hellyel-közzel vigyázni a tisztaságra mi magunk is, de ott már csak egy dózer és egy felújítás segítene.
Ami pozitív, hogy a tulaj nagyon kedves és segítőkész volt volt, ezen a téren sokat tanulhatnának tőle a nagy kempingekben.
Illetve az árak nevetségesen alacsonyak, igazodva a színvonalhoz.
Ezen kívül még 2 kemping van, az egyiket megnéztük (az út túloldalán van, kicsit távolabb a víztől), kintről betekintve sokkal gondozottabbnak, tisztábbnak tűnt. Ez a Holdfény nevet viseli.
Ha nem készül el jövő nyárig a telkünk a lakókocsi tartósabb fogadására, akkor ott teszünk egy próbát.
Az áraik nagyjából ugyan olyanok, mint ahol voltunk.
A 3. kempinget nem néztük meg, az valahol a kastély utcájában található.
Szelidről:
Mi 1989-től jártunk oda kb. 7 éven át.
Korábbról nagyon pezsgő életről számoltak be a nálunk idősebb barátaink, annak mi a leáldozó ágába cseppentünk bele.
Akkoriban kezdett ritkulni a nyaralni vágyók száma, ez magával hozta a parti infrastruktúra hanyatlását is.
Pár alkalommal jártuk ott a közbenső években a telek ügyeit intézni (amit még '94-ben alkalmi vételként szereztünk), de nem tapasztaltunk változást.
Tavaly szólt egy ismerős, hogy nyaralót béreltek Szeliden és igen sokat változott a környezet és további fejlesztésekről beszélnek a helybéliek.
Most ennek utána jártunk és nagyrészt igazak a hírek.
Több építkezés zajlik a parton, a fizetős strandon egy csomó fejlesztést hajtottak végre, kultúrált és kellően modern lett.
Több olyan étterem és büfé is újra kinyitott, amit hosszú évekre hibernáltak.
Eltűnt több őskövület vendéglátó egység (Lugas étterem, Birkacsárda, Strand étterem), amik már nagyon nem feleltek meg a kor leg alapvetőbb elvárásainak sem.
Megmaradt viszont a legkedvesebb kukoricás bácsink (Feribá) aki a csengettyűs kiskocsijában a világ legfinomabb főttkukoricáját árulja :-)))))
Aki egyszer is találkozott vele, szerintem soha nem felejti el....sem a kukoricát, sem őt, mint jelenséget :-)
Beszélgettünk pár helybélivel (Feribával is elég sokat), hogy milyennek látják a jövőt a tóparton?
El kell döntenünk, hogy mit kezdünk a telekkel, mert lenne rá vevő és gyorsan kell a válasz.....
Úgy döntöttünk, összegezve a látottakat-hallottakat, hogy a telek marad, inkább fejlesztünk rajta.
Először csak némi kiszolgáló létesítményekkel, hogy gondtalanná tegyük a bódézást, aztán majd meglátjuk.....
Ha elkészül az új paksi Duna-híd, akkor az üdülő falu kap egy újabb vérfrissítést, ami biztosan a hasznára fog válni.
Annak idején párszor horgásztam is Szeliden, nem volt rossz, de nagy élményeket nem adott.
Most elég sok horgásztól kértem rövid infót a tóról és kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak róla.
Láttunk a strandolók közelében fogni 5 kilós tőpontyot a túlsó nád mellől és közel 10-es amurt is.
Elmentünk ebédelni 6 felnőtt és 2 gyerek (mondjuk a kisebbik fiam már lassan felnőttnek számít ha kajáról van szó :-)) ), nem vontuk meg magunktól a jót, mindenki azt ette, amit megkívánt és nem az árat néztük. Volt néhány előétel, mindenkinek leves, főfogás, némi desszert...borravalóval együtt kijött egy húszasból.
És sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem volt semmi probléma.
Összességében biztató jelek, úgy gondolom.
Az elmúlt 15 évben jártuk Európát, motorostúráztunk sok országban, 2x Afrikába is legurultunk...
Egyre inkább úgy gondolom, hogy méltatlanul háttérbe szorítottuk a hazai lehetőségeket.
Lehet, hogy fordítunk ezen egy kicsit.... ;-)
(Na jó, ebben az elhatározásban az sem kis segítség, hogy az orvosira járó nagyfiam úgy kiveszi a családi kasszából évente azt a szolid 1 gurigát, mint a pinty.....szóval az elhatározásunknak igen nyomós alapja is van :-))))) )
De Szárszónak is egy a vége, ha nem is a Napsugár üdülő kempingjében, de mindenkinek szívből ajánlom a Szelidi tavat, mint lehetséges nyaraló helyet.
Még mielőtt azt hiszed, hogy flancolok, a munkám miatt van két furgonom. Ha már ez van mit kínozzam a szgk-t vontatással. Nagyság rendekkel könnyebben viszi az 1300 kg-os bódét 100-110-el, mert kb 2,5 tonna úgy hogy félig sincs megrakva és nem fogyaszt 10 litert sem. Én a gumimatracokat felfújtatva szállítom, plusz egy 125-ös kétszemélyes Yamaha is kemping tartozék.
Nekem folyamatosan 7-esre van állítva a hűtő és nagyon gyengén muzsikált 36 fokban. Örültünk hogy éppen nem romlottak meg a kaják benne. Belül nincs venti, csak kivül van kettő. Ha hűvösebb van akkor jól működik a dolog, de akkor sem kell 7-ről lentebb tekerni. Meg azt vettem még észre hogy kb a 2.-3. nap után amikor megy folyamatosan akkor kezd magához térni. Vagy csak bebeszélem magamnak? :)
Nem az angolokon múlik, sajnos az abszorpciós hűtők sajátossága, hogy magasabb környezeti hőmérsékleten lecsökken a hűtés teljesítménye, vagy akár le is állhat. Augusztus elején a kánikulában még a ventilátor ellenére sem volt valami fényes a hűtés, de még mindig jobb volt mint a barátomék lakókocsijának hűtőjében, aminek nincs ventilátora. A hőtű fölött nem volt forróság, ha ment a venti.
Biztosan így van ahogy Te mondod, ezen én nem fogok vitatkozni. Ezek az én személyes tapasztalataim, többön kipróbáltam. Persze vannak itt kimagaslóan teljesítő készülékek is, mit olvassuk: 36 fokos kánikulában 1/3 teljesítményen jegesedik. Biztosan lúzer vagyok, de nekem még egy abszorciós hűtőm sem volt ilyen "kajakos"! No ezért használunk, ha egy hétnél tovább vagyunk egy 160 literes hűtőt és 60 literes fagyasztót pluszban, természetesen mindkettő kompresszoros.
Nekem is van beszerelve két 12V-os pc ventilátor, egy elektronikával, ami a hűtő mögötti tér hőfokától függően változtatja a ventilátorok forgási sebességét.
Itt vagyunk már 3 hónapja görögben, tökéletesen működik az öreg hűtő, nem melegszik felette a konyhapult, a fagyasztóból reggel ki kell venni a husit, hogy délre feldolgozhatóvá olvadjon!
Van betéve egy kapcsoló, ha éjszaka zavar.... akkor kikapcsolom!
A hűtő 2-3-as fokozatban működik, és egyszer már le kellett olvasztani, mert annyira bejegesedett, hogy a fagyiból, nem lehetett kivenni a cuccot!
Szerintem nekem elég lesz, a mélyhútőben azért így is volt - 2-3 fok, de légmozgás nélkül jó forró volt a hűtő feletti rész, 25 fok körüli külső hőmérsékletnél még teljesen hibátlan, gondolom az angolok ilyesmi kondíciókra terveztek.
A hűtős témához még annyit, ha ilyen idő van mint a mostani hosszú hétvégén, tökéletesen működik az öreg szerkezet is, ahogy láttam a képeiteket, Tiszakécskén sem kellett a kiegészítő ventilátor!
Így igaz, ha 45 fok van a lakóban és a környékén, szart sem ér, illetve az idegrendszerét kezdi ki az embernek az állandó zajjal!! Hogy teljesen ne legyek ünnep rontó, max. 3-4 fokkal javít a hűtőben lévő hőmérsékleten, tehát ami addig 25 volt az 21-22 fok lesz. Ez nem egy minőségi javulás a sör tekintetében. Nekem viszont az használt, kicsit macerás ugyan, ki kell szerelni a komplett hűtőt és pár órára teljesen a tetejére állítani.
Kempingben hálózatról, hatásosabb a 230 V-os venti, bár zajosabb de éjszaka nem szükséges üzemeltetni. Nekem van 12v-os is beszerelve, független mód esetére.
Most vettem észre, hogy van ilyen oldal is az Indexen. Mondjuk lakókocsink is csak 6 napja van. :)
Néha fogok majd hülyeségeket kérdezni, legyetek velem türelmesek.
Picit visszaolvastam, vannak érdekes írások. Én is a motorozást akarom most felváltani egy kis lakózásra, ami eddig sem állt távol tőlünk mert van egy 77-es évjáratú Chevy Van buszunk, ággyal a hátuljában amiben eltöltöttünk már pár estét kampingekben, autós találkozókon. Direkt az autóhoz passzoló lakót kerestünk, ami kicsit hozzá is lesz alakítva színben stílusban.
Ja a lakó egy 1980-as Lander Graziella.
Ugyanitt eladó Honda Goldwing 1200-as , "aranyérpárna" :) Ezt a jelzőt itt olvastam. Viccnek fogom fel, mert azért 2 hete gond nélkül felvitt a Stelvióra a csekély 530-540 kg önsúlyunkkal.
Szia! Vizsgáltasd át hozzáértő emberrel.Látatlanba ezt a hibát nem lehet megoldani.És a hűtőnek ehhez a hibának valóban semmi köze,mint ahogy azt Nyakas kempingtárs is tudatta.A hűtőt,egy vezeték nélküli hőmérővel használom,és hamar kiderül,ha gond van.Üdvözlettel:András.
Lehet test probléma a 12 voltos hálózaton, valahol meglazult egy kötés. Végig kell nézni a hálózatot. A hűtő feltételezem, hogy 230 voltról megy, így annak nem sok köze van a problémához.
Megint elektromos gondom van. A kempingben vettük észre hogy a hűtőhöz beépített 2db venti a lakóban való mozgásra hol jobban hol kevésbé jól forog és ezzel együtt azon az oldalon hátul fent a szélesség jelző fény is világít és ugyan így változik a fény intenzitása. Hogy lehet ez a két dolog összefüggésben? És mintha a hűtő is hol így hol úgy hűtene ha mozgunk a lakóban. Valahol valami összezárhat?
Eladó egy tengeri használatra is alkalmas gumicsónak, új motortartó konzollal, 2x volt vízen, hibátlan állapot!!! Nagyon stabil, igazi horgász csónak...minden tartozékkal.. Egy video róla... https://www.youtube.com/watch?v=dqlM9ImrWp4 Ára 57000 Ft
Az az árnyas-poros kemping nem véletlen viselte az "Árnyas Kemping" nevet :-)))))
'89-től jártunk oda rendszeresen a bezárásáig.
Közben vettünk egy nyaralónak való telket az üdülőfalu elején a tóra lefutó utcák egyikében, de valami helyi "panama" és a sok idióta betonfejű bürokrata miatt nem lehetett elintézni rá az építési engedélyt :-(
A tó partján a strand kb. 6-700 méter hosszan tartott, homokos és lapos parttal, igazából nem volt rossz, mint strandolási lehetőség.
Az egész helynek volt valami szocreál beütése, ma úgy is mondhatnák, hogy "ódon bája" :-))
A paksi és kalocsai, no meg a környékbeli fiatalok szórakozóhelye volt, nagyon pörgős hétvégi és igen csendes hétközbeni élettel.
Mivel igen rég jártunk arra, én is kíváncsian várom, hogy vannak-e változások ...és ha igen, merre mutatnak?
Akkor 1 kemping volt, sajnos nem tó parti, a tó melletti út túloldalán. Árnyas és elhanyagolt poros hely volt, ezért nem mentünk be. A tónál kevés fürdési lehetőség, pár üzlet és sok szocreál nyaralócska. Megálltunk egy nagy parkolóban, ott voltunk egy napot és továbbmentünk. Mostanában beszéltünk róla, hogy meg kellene nézni, hátha változott a környék.
Végtelenül kedvesek és stílusosak a Balatontouristos Akali Strand kempingben is, ahogy a foglalásomat módosították, az alábbi rövid de tömör kis e-mailben a megkérdezésem nélkül. Főleg azok után, hogy direkt közöltem velük, hogy azért szeretném a kért parcellát mert a barátaink kettővel mellette foglaltak. A minimum ilyen esetben az lenne, hogy a beleegyezésemet kérik és soványka elnézést, vagy sajnálomot megeresztenek, de az is sokat javított volna a levél stílusán, ha a nevemen szólítanak meg és még azt sem várnám el, hogy az Urat esetleg mögé tegyék.
"Jó napot kívánok!
Az Ön által kért 0..... kempinghelyet a további foglalások miatt módosítottam. Az új kempinghely száma 0......., szintén 70 m2-es, vízparthoz közelebbi hely.
Nem volt olyan durva mint Pesten, de a sátrasok azért szétáztak rendesen még vasárnap, hétfőn szárogattak, azután haza is mentek az újabb eső előtt.. Mi meg épp most értünk haza.
Néha dilemma elé állított engem is, hogy motorozás, vagy családi nyaralás?
De aztán mindig megtaláltuk valahol az egyensúlyt.
Ha egyik évben az egyik irányába billent a mérleg, a következő nyáron kiigazítottam, hogy senkinek se legyen hiányérzete :-))
Arra rájöttem, hogy nem kell minden évben grandiózus motorozást tartani.
2-3 év kihagyás jót tesz a vágyaknak és a kreativitásnak...nem beszélve a motorozós kasszáról, amiben addig is gyűlik a rávaló ;-)
Mi még egy ideig megmaradunk a Varánál, sem igényem, sem pénzem más projektre.
Sőt, életemben ez az első olyan motorom, aminél várom, hogy alattam forduljon 100-ra, majd akár 2-300-ra a km számláló.
Lehet, hogy mellé beköltözik majd egy kisebb/könnyebb endúró (Izland komolyan be van nálam csípődve egy 3 hetes túrára, de oda a nagy bálna nem igazán alkalmas útitárs), de ez még a jövő zenéje.
Azt megbeszéltük feleséggel, hogy Gt1600 és Goldwing-féle "aranyérpárnákról" 60 éves kor előtt szót sem ejtünk :-))))
A lakókocsit a praktikum és az autónk terhelhetőségének jegyében vettük.
Egy 18 éves Knaus Country 390-es, amit az 1.6DDIS SX4 még egész jó dinamikával rángat és 4-en elférünk benne.
Hátul emeletes ágy a két gyereknek, elől beépített franciaágy nekünk.
Az átalakítható étkező/alvó cucc ment a levesbe, mert a kajálást mindenképp az elősátorban oldjuk meg.
A benti tűzhelyet nem is használjuk, kint főzünk indukciós lapon, vagy kisgázon.
Az előző tulaj beépített egy normál 120 literes+fagyasztós hűtőszekrényt a fűtés helyére, ez kincset érő plusz extra a nagy melegben.
Ha hűvösebb az idő, akkor egy kis, 5 tagos olajradiátor a legkisebb fokozaton ragyogóan befűti a bódét, ez az áramfelvétel még sehol sem okozott gondot.
Mi csak kiépített kempingbe megyünk, ezért a vadulós szükségletek nem számítanak.
A nappali kempig-élet 95%-át az elősátorban vagy azon is kívül éljük, ezért nem volt szükség nagyobb bódéra sem.
A nagyobbik fiunk már barátnőstől jár velünk kempingezni, nekik állítunk egy 3 személyes sátrat a parcellára, így a bódéban még szellősebben vagyunk :-)
Szerintem bérelj egy hosszú hétvégére egy közepes méretű lakókocsit, próbáljátok ki, hogy milyen érzés vele letolni egy 2-3 éjszakás kirándulást és pár hét múlva gondolkozzatok el rajta, hogy lenne-e kedved újból megcsinálni?
Ha egyértelmű igen a válasz, akkor meg hajrá! :-))))))
Nem feltétlenül kell feladnod a motorozást. Abból a 6 millából, amit lakókocsira kalkuláltál, lehet venni olyan lakóautót, ami elbírja a nagymotort is. Igaz nem újat, de ennyiért már kapsz nagyon jó darabokat. Van amelyiknek belső garázsa van és van amelyiknek a hátulját toldják egy erős terhelhető nyulvánnyal.
Kicsi a világ... nem is tudtam, hogy lakókocsizol :-)
Nem, a Vara kényelmes de Te ezt tudod jól, csak másfelé is kacsingatok. :-)
Mondjuk a legutóbbi, idei 6000 km-es Spanyol (Pireneusok) motorostúra egy kicsit sok volt minden szempontból, illetve elég sokfelé jártunk az elmúlt években motorral, így most lenne egy 2-3 éves szünet a motorozásban.
Nem ábrándultam ki a motorozásból, de sajnos a motorral nem tudom vinni csak a feleségemet, a lakókocsit meg a gyerek is élvezné (amíg még velünk akar nyaralni...).
Ha lakókocsizni fogunk akkor meg csak állna fölöslegesen a motor a garázsban annak meg nincs értelme szerintem (mert ha már meglesz akkor úgyis mindig azzal fogunk menni legalábbis az elején biztosan :-))).
Majd 3-4 év múlva újra kezdjük a motorostúrákat egy másik motorral, addig meg marad a robogózás. Most ez a terv, ehhez próbáltam infót gyűjteni. Abból indultam ki, hogy a nyaralások legnagyobb költsége a szállás-ktg. és úgy gondoltam ez is egy ok lehet a lakókocsizára, de megértettem, hogy nem gazdasági oldalról kell ezt megközelíteni.
Csak nem feltörte a Vara a szebbik feledet?! :-)))))
Tényleg felhagynál a motorostúrázással?
Miért ábrándultál ki belőle, ha nem titok?
Abban igazuk van az olvtársaknak (még ha nem is mindenki ütött meg túl barátságos hangot.....), hogy a lakókocsizást nagyon kitekert logika mentén lehet racionális oldalról megközelíteni.
Általában valamivel drágább egy bódés nyaralás, mint egy panziós, vagy olcsóbb szállodás....de általában ez senkit nem érdekel ;-)
Vagy megérint a csigaház szele és akkor te sem foglalkozol ilyen felesleges számológépesdivel, vagy ha nem, akkor kár rá pénzt áldozni.
Én 2 évesen voltam először kempingben a szüleimmel, a nagyobbik fiunkat már másfél hónaposan vittük.
A kicsit csak azért 8 hónaposan először, mert októberben született :-)
Nagyon tetszett a sátras kamperolás is (ha motorozunk, még mindig ez az első számú szállásformánk), de egyre érett a dolog, hogy kell egy bódé....kell egy bódé....aztán lett.
És bár közel sem tudunk annyi időt benne tartózkodni és annyi kilométeren át húzni, mint azt szeretném, ettől fogva ha anyagilag nézem, életem egyik legrosszabb befektetése volt (közvetlenül az egylövéses felfújható kempingcéltábla és a vízpor után, amihez csak vizet kell adni a kész termékért), mégsem sajnálok egyetlen fillért sem, amit erre költök.
Mert nem azért keresem az anyagi javakat, hogy pénzt gyűjtsek, hanem általa élményeket....lehetőleg jó sokat, hogy ha majd egyszer reszketőf@szú szenilis vén hülye leszek, akkor a fotóinkat nézve újból mosolyoghassak egy kicsit :-))))
Szóval próbáld meg kicsit ebből az irányból becserkelni a témát.
Az autó egy kombi 6-os mazda, ami szerintem méretben és súlyban nem nagyon különbözik a mondeo-tól.
Úgy látom a motorral lehet inkább a probléma.
A súlyarányt az angol oldalon szerintem megpakolt autóval és lakókocsival kell számolni, így már jóval jobb, 70% körüli az arány.
Igazából van egy másik autóm ami jóval öregebb és leharcoltabb, de 235LE-s, 500 Nm-t tud és 2 tonnát vontathat. De azzal meg szerintem necces elindulni külföldre. Plusz kellene E jogsi is hozzá.
A gazdaságossági számításokról és tervezésről jutott eszembe ez a kis(?) rövid(?) szösszenet (?).
Kicsit szakállas, az igaz, de nehogy valamit is leborotváljak belőle, közzéteszem, mint tettem itt pár éve:
Ha már férfiagyról van szó, ott is a tervezgetős, rendszerezős typusról...
Vasárnapi Ebéd (NFGM módra)
Egyik nap elhatároztam, hogy meglepem feleségemet azzal, hogy én készítem el a vasárnapi ebédet. Az ügynek megnyertem édesanyámat és a gyerekeimet is, akik támogatásukról biztosítottak és felajánlották segítségüket.
Felmérve a feladat nagyságát és összetettségét, valamint a rendelkezésre álló időt, úgy döntöttem, hogy az eredményesség, valamint a hatékony munkavégzés érdekében a minisztériumban elsajátított projekt-szemlélettel vágok neki a munkának. Mindjárt kiemelt projektté is nyilvánítottam a tervet, mert láttam, hogy a férfiemberek által szokásosan elvégzett házimunkákkal (kisebb szerelések, porszívózás, kutya-sétáltatás stb) összehasonlítva, jóval komplexebb feladatról van szó, ami holisztikus megközelítést fog igényelni.
Haladéktalanul nekiálltam, hogy elkészítsem a projekt-alapító dokumentumot (amelyet később a találóbb projekt-indító dokumentum-nak kereszteltem el). Ennek elemei a következők voltak az erre vonatkozó követelmények szerint:
A projekt megnevezése: vasárnapi ebéd elkészítése
Átfogó célja: munkaerőnk fenntartása megfelelő táplálkozás által
Fejezeti sor: családi költségvetés/működési költségek/dologi kiadások/élelmezés
Központi Projekt Iroda: a lakás dolgozószobája, külső telephely: a konyha
Projekt elvárt végtermékei (projekt komponensek): leves, főétel, desszert 5 főre
Projekt elvárt hatása: minden családtag jóllakik
Indikátorok:
Mennyiségi faktorok: adagok száma, egy főre jutó repeta-kérés száma
Minőségi (elégedettségi) faktorok: mosolygás szélessége cm-ben, csettintések, cuppogások mennyisége darabszámban, hangossága decibelben (böfögés esetén extra bónus)
Kockázatelemzés:
Belső kockázatok: sérülések (égések, vágások), lelohadó munkakedv
Külső kockázatok: áramszünet a lakásban, valamelyik hozzávaló kifogy, váratlan vendég érkezik
Projekt-indító értekezlet (Kick-off meeting): reggel 7 óra 30 perc
Projekt kezdete (Projekt start): 8 óra 30 perc
Projekt befejezése (Projekt finish): 13 óra 30 perc
Közbeszerzés: nem szükséges, magán-beszerzésekre fog sor kerülni a piacon és egyéb üzletekben a családi költségvetés szintjének figyelembevételével a megengedett értékhatár alatt
Projekt mérföldkövei (milestones):
0-dik fázis: hozzávalók beszerzése (bevásárlás)
1. fázis: a szükséges eszközök és nyersanyagok kikészítése, beleértve az üveg sört is
Projekt szponzor: azonos a projektvezetővel, vagyis velem
Projekt Irányító Bizottság: nagymama, valamint a szomszéd néni szakértői minőségben tanácskozási joggal
Projekt munkacsoport: én magam, valamint fiam és leányom.
A közöttünk való munkamegosztáshoz a személyes kompetenciák elemzése ad segítséget. Lányom kivételes kompetencia-szintet mutat a kezdeményezőkészség, kreativitás terén, így tőle az egyes ételekhez szükséges hozzávalók összeválogatását, valamint a fűszerezést vártam el. Fiam erőssége az analitikus gondolkodás és a megbízhatóság, valamint a műszaki érzék, így neki a konyhai gépek kezelését a főzési és sütési idők folyamatos ellenőrzését szántam feladatul. Magam a vezetői rutinom és élettapasztalatom miatt is, a felmerülő problémák elemzését, az okok keresését és a megoldási változatok felvázolását vállaltam fel.
Kommunikáció: előtte és közben a feleségem irányába hírzárlat, utána széles baráti körben dicsekvés
A nagyobb körültekintés és a sikeres végrehajtás érdekében elvégeztem a projektre vonatkozó SWOT analízist is, amely a következő eredményt hozta:
Erősségek:
- eltökéltség a feladat végrehajtására
- kitartás a cél elérése érdekében
- lelkesedés a gyerekek részéről
Gyengeségek:
- az ételkészítés terén fennálló elméleti és gyakorlati ismeretek súlyos hiánya
- a konyhakredencben lévő tárgyak és fűszerek szerepének felismerésében fennálló bizonytalanság (melyik a prézli és melyik a gríz, pontosabban: a búzadara feliratú zacskóban melyik van)
Lehetőségek:
- a családi kohézió erősödése a közös munka által
- a szerzett tapasztalatok a tavaszi nagytakarításnál is hasznosíthatók lehetnek (multiplikatív hatás)
- pozitív változás a gyerekeknél a házimunkához való hozzáállásban
Mikor idáig jutottam, lassan már dél volt. Éppen nekiálltam, hogy a projekt-alapító dokumentum alapján kidolgozzam az egyes fázisokhoz tartozó akcióterveket, meghatározzam magam és a közreműködő gyermekeim számára a prioritásokat és a részletes teljesítmény-követelményeket, amikor bejött a feleségem és megkérdezte, hogy mit csinálok. El kellett áruljam, hogy meglepetés készül számára és tájékoztattam Őt a projekt állásáról. Ő erre nem szólt semmit, de kivette kezemből az irányítást. Egy óra alatt operatív módon összeütött egy háromfogásos ebédet a családnak, ami ugyan nem volt a fentiek szerint körültekintően megalapozva, és nem volt híján spontán döntéseknek sem, de végül mindannyian jót ettünk.
Vannak dolgok az eletben ahol nem a gazdasagi szamitas dont hanem az erzelem es a vágy. Es ez bizony penzbe kerul. Pl a lakokocsi, az auto meg a nők :o)
Bár a számítása nem volt jó, a lakózásról alkotott elképzelése is hagy kívánni valót, de valóban nem fikázott, nem csórózott senkit és semmit. Levonta a maga következtetését és kikérte a véleményünket. Nem tett semmi rosszat!
"A Fórumon nickek vannak és nick nevek . A bejegyzések, hozzászólások nem takarnak valós személyeket azokat a felhasználók hozzák létre . A Nick személyét nem kell felfedni", azt felkutatni publikálni szigorúan tiltott cselekmény.
A Fórum egyik legszebb dolga, hogy mégis ismerjük egymást. Méghozzá úgyhogy az email címünk PUBLIKUS .
Sajnos Te ezt nem tetted meg !
Amennyiben leírsz valamit és állítólag a neveddel teszed akkor legyen valóságtartalma is a bejegyzésednek !
Miért állítasz olyat amit nem mondtam. Nem állítottam, hogy nem éri meg lakókocsizni, csak csináltam egy kalkulációt amiről véleményt kértem. Senkit nem oktattam ki és nem csóróztam le, veled ellentétben a nevemmel vállaltam a hozzászólásom és nem személyeskedtem...
A lakókocsizás az egy hobbi, életmód. Szerintem helytelen kizárólag anyagi megfontolások alapján dönteni, ez nem egy vállalkozás. Ki kell próbálni vannak bérelhető. illetve kempingekben telepített bódék is amik szintén igénybe vehetők. Szóval meg kell tapasztalni, ha oké akkor jöhet a vásárlás.
Nincs lakód ezért nagyon helyesen tőlünk érdeklődsz , de egyúttal ki is kioktatsz , hogy nem éri meg
lakózni,mert mi csak csórók vagyunk ,hogy lakókocsink van ...
Úgy olvasom soha nem indultál útnak lakókocsival és nincs ilyen élményed.
Nagymenő lehetsz, ha minden évben megteheted, hogy a legmodernebb szállodában alszol , de az ötmillás költségvetésedben cca. 350 ezer forint miatt nem éri meg a lakókocsizás.
Egy igazi úri ember 10 év alatt pontosan ennyit ad a Londínernek ...
A hazai piac hiányos és drága. Sok öreg leharcolt és kevés új vagy újszerű de legalább jó drágák.
Németország, Hollandia a legjobb beszerzési forrás 2,5-3,5 millió között sok szépet lehet kapni. Jók lennének még a fiatal angolok is, de ezek arányában véve drágábbak az európaiaknál, ráadásul a nagy távolság tovább drágítja a beszerzést. Életkorukat tekintve ezért a pénzért átlag 5-8 év közöttiek találni, de nem kell megijedni, mert ami 5 évesen jó állapotban van és jó gazdához kerül, azzal még 10 évet minden gond nélkül el lehet gurulni.
Egyébként az utóbbi 3-4 évben azt tapasztalkom, hogy a 2 millás 10 év körüli korosztály nagyon jól tartja az árát. Ugyanazon lakónak sok esetben magasabb a vételára most, mit amennyiért 2-3 éve meg lehetett venni.
Sikeresen hazaértünk a horvátországi Lanterna Camping-ből. Nagyon jól éreztük magunkat, és az idő is hibátlan volt már már túl meleg is. A víz is meleg volt és tiszta. A kemping nagyon jó, egyetlen bajunk az volt hogy a mi parcellánk alig volt árnyékban. Már csak délután kaptunk belőle. De ha legközelebb megyünk akkor már kinéztünk árnyékos helyeket és megpróbálunk majd oda foglalni. Az árak nem olcsók, főleg a reggeli pékáruk voltak megdöbbentően drágák. Viszont vittünk itthonról elég sok mindent így nem volt vészes a költésünk. Biciklivel bejártuk az egészet, hatalmas a kemping és jó kis lejtők és emelkedők vannak benne amit a gyerekek nagyon élveztek. A vizesblokk tökéletes volt, szerintem minden elvárásnak megfelelően szép és tiszta. Mosógépek, szárítók, mosogatógépek, baba fürdő, gyerek fürdő külön stb. A különböző gyerek korosztályoknak különböző magasságban kézmosó, wc, zuhany. Én csak ajánlani tudom.
Pontosan azért írtam ide, mert még nincs végleges kialakult döntés a fejemben (ha már döntöttem volna, miért kérdeznélek Titeket?).
Gondolom veled is előfordul már, hogy nem voltál biztos bizonyos döntésekben és az internetes fórumok adta lehetőséget kihasználva megkérdeztél másokat, hogy megfontoltabb, jobb döntést hozhass. Nekem is csupán ennyi volt a célom.
Köszönöm a részletes hozzászólásodat, valóban van benne megfontolni való. Pont ez amire kíváncsi voltam, mert NINCS tapasztalatom a lakókocsizásban...ezért is írtam ide. Még egyszer köszönöm.
Több száz lakókocsi hirdetést átnéztem az utóbbi hetekben (német, holland, és osztrák oldalakon is) és azt tapasztaltam, hogy 2-3 éves lakókocsit szinte új áron adnak, ezért is gondolkodtam új kocsiban. Hol érdemes szerinted venni vagy keresni lakókocsit ha nem újban gondolkozol?
"...hol kellett volna tennem??? Nem ezen az oldalon vannak azok akiknek tapasztalata van/lehet ez ügyben???"
Igen ez egy lakókocsizással, kempingezéssel foglakozó oldal, de annak a pozitív részével. Az hogy ez mennyivel drágább, vagy mennyivel macerásabb, már lerágott csont, erről olyannal véleményt ütköztetni, aki már eleve eldöntötte, hogy ez nem az ő árfekvése - az szerintem parttalan vita!
Te aztán tudsz kalkulálni. Lakókocsival kapcsolatban mindent újat, 5 csillagos áron, apartmannal kapcsolatban meg csak az alap árak. Így aztán nem nehéz kimutatni, hogy a lakókocsi ráfizetés.
Nem kívánom minden sorodat cáfolni, túl sokat kellene írni, csak 1-2 dolog.
Pár éve vettem egy 4 éves 6 méteres Adriát, minden általad említet extrával felkszerelve. Vételár 2,4 millió. 3 év múlva eladtam, 2,25 millióért. Közben egy kanyit sem kellett rákölteni.
Mostani lakóm 2006-os Eifelland, szintén klímás, moveres, elősátras, francia ágy, körülőgarnitúra, 5 méteres. Tavaly vettem, 2,4 milláért. Idén ugyanezzel a felszereléssel ugynennyiért, de talán még egy kicsit többért lehetne eladni. Másfél év alatt mint az elődjére, erre sem kellett egy fillért sem költeni.
Ponyvára nem költöttem, tárolásra nem fizettem, vizsga jelenlegi árakat számolva, 10 évre vetítve, 100 ezer zseton.
Szállásdíjak: A külföldi nívós kempingek 35-45 euró három főre, de mint itthon, külföldön is lehet találni nagyon jó helyeket ennek töredékéért.
Ennek fényében számold újra a kalkulációdat, de ha a lakókocsinál mindent a legmagasabb áron számoltál, a szállást is 5 csillaggal szorozd.
Következő lépés a megfizethetetlen extra.
Mi csak közvetlen vízparton héderelünk. Hány szállodában és mennyiért van erre lehetőséged?
Minket a saját cuccaink vesznek körül és nem olyan ágyban alszunk, amit előtte többszázan összekamatyoltak.
Ha felállítom az elősátram, kb 30 nm területem van, és olyan elhelyezésem, mint otthon. Eze alatt ne csak a tv-t érts, mert az ágyam színtre kényelmesebb mint az otthoni. Ha akarok egyszál pöcsben üldögélek a területemen, és nem lát, nem zavar senki. Nem kell batyukkal, hűtőládával a strandra cipekednem, nem kell egész nap a cuccaimat őrizni és nem kell frakkot vennem a vacsorám tiszteletére, mert máskülönben kinéznek az étteremből.
Akkor megyek és oda, amikor és ahova menni akarok. Nem vagyok kötve előleghez, foglaláshoz, ha valami nem tetszik, odébb állok és nincs veszteségem a kifizetett szállás miatt.
Ezeket a dolgokat a végtelenségig lehetne sorolni...................
Én is utánaszámoltam már többször, mert a több évtized lakókás alatt nemegyszer eszembe jutott, hogy járnék jobban. Sokan számolnak kicsit több költséget a lakókocsizásra. Nekem személy szerint egálba jött ki a matek. Ha az egálhoz hozzáadom a pénzben ki nem fejezhető előnyöket és az abból esetenként megspórolt pénzt, egyértelmű, hogy a lakókocsizás olcsóbb. Egyébként, ha drágább lenne azt is beáldoznám, mert az életérzés megfizethetetlen.
Nem fikáztam semmit és senkit és egyáltalán nem ez volt a szándékom...csak megosztottam a gondolataimat...hol kellett volna tennem??? Nem ezen az oldalon vannak azok akiknek tapasztalata van/lehet ez ügyben??? Megjegyezném, hogy névvel írtam a hozzászólásomat és semmi személyeskedő nincs a hozzászólásomban a Tiéddel ellentétben...
Konkrétan: A többlet autópálya díjjal valóban nem számoltam, de a többletfogyasztással igen (2L/100km).
Te aztán nagyon eltévedtél! Sajnos el kell, hogy szomorítsalak: ez itt nem a lakókocsizást kedvelők fikázó topikja!!!!! Számolásból jelesre vizsgáztál, de ezen az oldalon ez a kutyát nem érdekli!!!!! Sok egyéb tényezőt kihagytál egyébként, amiért sokan ezt a megoldást válasszuk, annak ellenére, hogy drágább!!!! Sőt azt is megemlíteném, mert nem voltál alapos a felkészülésben, hogy a lakókocsival nem tudunk 140-el repeszteni a pályán, ahol egyébként jóval többet is fizetünk, mit az anélkül haladók, meg az üzemanyag fogyasztás is jóval több, meg manőverezni és vezetni is nehezebb /mazsoláknak, nagy pofájúaknak nem is ajánlanám/ na ezeket még ki is hagytad!!! Nagy a valószínűsége annak, hogy sohasem voltál kempingben, vagy ha igen egy selejt, valami igénytelen helyen.
De azért hál istennek nem mindenki így gondolkozik, ennek ékes bizonyítéka, hogy a világon számtalan gyár állít elő egyre szebb és igényesebb lakókocsikat, amire vevő is van!!!!!!
Lakókocsi vásárlásán gondolkodom, és mint általában mindent :-) próbáltam ezt is gazdaságossági és egyéb szempontok szerint is megvizsgálni. A következő egyszerű kalkulációt csináltam (annuitás nélkül), azt vizsgálva lakókocsiban vagy szálláson (apartmanban vagy szállodában) érdemesebb-e gondolkodni.
Kiinduló feltételek (308Ft/EUR):
3 fő
új lakókocsi vásárlás
10 év használat
28 nap/ év átlagos használat (4hét)
Évete megtett km: 5000km
Szálloda: 80EUR/3 fő
1. lehetőség a lakókocsi:
Lakókocsi vételár: 3 800 000 Ft (pl.: Weinsberger 450 FU)
mover: 300 000 Ft
klíma: 300 000 Ft
Elősátor+egyéb cuccok: 250 000 Ft
Vizsga, szerviz, javítás (10évre) 350 000Ft
Kemping díj+energia: 35EUR/éj/3fő->10 évre: 3 018 400 Ft
Többlet gázolaj/benzin: 2L/100km (a lakókocsi miatt, 10évre): 40 000 Ft
Lakókocsi piaci értéke 10 év után: 1 800 000 Ft (ezt ktg. csökkentőként vettem figyelembe, mert ha eladom ennyiért az csökkenti a ktg.-ket)
Lakókocsi szumma 10 évre: 6 258 400 Ft
vs.
2. lehetőség:
Szálloda 10 évre: 6 899 200 Ft (10év x 28 nap/év x 80EUR/éj x 308Ft/EUR)
Ha csak 3 hetet, 21 nap/évet használom átlagosan a 10 évben a lakókocsit, akkor már a szálloda/apartman olcsóbb:
Lakókocsi: 5 503 800 Ft
Szálloda/apartman: 5 174 400 Ft
A szálloda/apartmann nyilván nagyobb (m2-ben), kényelmesebb, illetve néhol ezért az összegért még reggelit és tusfürdőt, szappant, stb. is adnak (+ ágyneműt nem kell mosni, nem kell takarítani), de ezzel nem számoltam. Ki-be csekkolás egyszerűbb a szállodában, illetve nem kell 80km/ó-val mennem az autópályán. A lakókocsi tárolási ktg-vel sem számoltam, de ennek is kell valami takaróponyva, garázs, stb.
Azt nem tudom még elképzelni, hogy egy 45L-es frissvíz tartályt a lakókocsiban milyen gyakran kell újratölteni, illetve a 25 L szennyvíz tartályt milyen gyakran és hogyan lehet higiénikusan üríteni...:-).
Nem vagyok lakókocsi ellenes, tudom ott más a feeling, mint egy szállodában/apartmanban, csak próbálom reálisan átgondolni a lehetőségeket.
Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy a kalkuláció szerintetek reális-e, esetleg kihagytam valamit?
Ez ilyen dízeles sztereotípia, a motor nyomatéka egy dolog, nyilván ezért áttételezik másképp a váltót. A tömeg az más téma, az nyilván szerencsésebb, ha nehezebb az autó.
Nekem 2 autómata váltót végzett ki a vontatás, egy harmadikat majdnem. Negyediknél pedig a motor volt forrásponton állandóan. Mindezek miatt több autót cseréltem, pedig némelyik fiatal volt, nem leharcolt. A cserék miatti veszteségekből simán vehettem volna egy megfelelőbbet.
30-35 fokos melegben, egy többkilóméteres emelkedő, kevés nyomatákkal de nagy fodulatszámon, hármasban, nem a legjobb variáció. Horvátoknál és Ausztriában vannak 5-6-8 kilóméteres emelkedők.
4,5 méteres 1000-13000-as lakókoz a minimálisan ideális a 300 Nm, 140 LE párosítás, ez sokéves tapasztalat.
Most egy 140 lovas, 300 feletti nyomatékos MOndeóm van, de nem a tipus, hanem a paraméterek a lényeg. Ez kifogástalanul vizsgázott többezter kilóméter alatt. Átlagfogyasztásom 7 liter szólóban, ha lakó van mögötte (1200 kg ) 8,5-9 az átlagom. Nemrég írta valaki, hogy gyenge az autója, vontatásnál majdnem duplája, 12 litert fogyaszt. Márcsak a fogyasztáskülönbség is komoly összeg évek alatt, a biztonságról, mert nagyobb autók nehezebbek már nem is beszélve. Továbbá az autónak se mindegy, mennyire gyilkolják.
És van még egy fontos szempont, az átlagsebesség. Egy olyan autóval, ami nem elég erős, jó ha 50-60-as átlagsebességet elérsz. Számolj utána, ez egy hosszú úton mit jelent.
Visszagurulni nem fog az biztos. :) Nem kell nagyon megijedni a nagyobb emelkedőktől sem, csak vissza kell kapcsolni alacsonyabb sebességfokozatba ahhoz, hogy legyen nyomaték. A Te autód 4000-es fordulaton adja le a 210Nm-t, így egy nagyobb emelkedőn magasabb fordulatszámon kell a motort pörgetni, lehet hogy 3.-ban kell felkullognod a lakóval, de ez ne tartson vissza. Én kisebb lakókat húztam -650-750 kilóra pakoltakat-, kisebb nyomatékú (118Nm) benzines autóval, de mindenhol felmentem velük, még Zadar környékén is.
A Te autódra például egy 1285 kg össztömegű lakóval nagyjából azt írja amit én is leírtam korábban. Az autó jól elboldogul vele, de kissé nehéz neki a lakó, autópályán nincs gond, de az emelkedőket nem fogja szeretni. A stabilitási indexi is határon van.
-Az autó elhúzza, de nem lesz vele túl dinamikus a szerelvény. 210Nm nem rossz de a benzines motor hátrány, hogy a max nyomatékot magas fordulatszám környékén jön meg és keskeny fordulatszám tartományban érvényesül az. Emelkedőket, erős szembe szelet nem fogja szeretni a szerelvény a fogyasztás is jelentősen növekedni fog.
-Másik szempont a szerelvény stabilitása. Külhoni oldalakon az az általános ajánlás a lakókocsi megválasztásához, hogy a lakó össztömege ne haladja meg a vontató jármű saját tömegének a 80%-át. Nem szerencsés, ha a lakókocsi és az autó tömege túl közel van egymáshoz.
- Létezik ilyen elrendezésű lakókocsi több márkában is. Nem akarlak elkeseríteni, de a hazai piac nincs elárasztva ezzel a belsővel, úgyhogy nem lesz túl nagy választék, amiből válogathatsz.
A lenti linkben találsz egy pár emeletes ágyas lakót a Holland kínálatból.
Egy ideje én is szemezgetek ezzel a kempingel. Tavasszal már egyszer tervbe volt véve, de aztán valamiért Pápa lett belőle. Talán jövőre egy szezonnyitó lakózásra betervezzük, vagy majd karácsony és szilveszter között.
Az autó adattáblája szerint 1300kg-ost húzhat, bár 1380 a saját tömege és 1980 az össztömege.
2.0 benzines, 107KW, 210 Nm, majdnem 5 m hosszú.
Elbírna egy 1300 kg-os lakókocsival?
Azt nem értem, hogyan lehet, hogy a katalógus szerint egy lakókocsi 1350 kg, de mindenhol 1300 kg-al hirdetik. De többször látok egy adott típust eltérő súllyal a hirdetésekben.
Ami tetszene, emeletes ágyas, mint pl. az Eifelland 520TKM.
Milyen hasonlót tudtok még? 10 év körüli érdekelne.
Az Aranypart kempingre, a hétvégén kikerült a "megtelt" felirat, szerencsére mi már bent voltunk. Tavaly Szemesen kb ebben az időszakban a Hattyú kempingre is ki volt írva, mi a Lidóba is alig kaptunk helyet akkor. De ott talán már van 10-éve is hogy csak 50%-os volt a telítetség.
Lehet, hogy már lerágott csont, de most jöttem a Balatonról haza egy 2004-es 1,6-os benzines G Astrával és mögötte egy 900 kg-os Knaus Südwind lakóval...
Az autó és a lakó gyönyörűen jött, néha előzgetni is kellett, párszor visszakapcsolni 4-esbe, hogy az emelkedőkön ne előzzön meg a teknősbéka :)
Az autó szükség megoldásként került hozzám tavaly, hogy legyen addig is valami ami elhúzza a lakót vagy az utánfutót. Olcsó, tucatautó kellett, megszerettem megmaradt. Csak műszakira vittem és olajcsere volt vele... Dobattam rá egy vonóhorgot, szóval ahogy a többiek is írták, ha nem akasztasz rá valami nehéz bódét, akkor tapasztalatom szerint megfelel.
Ja és az asszony is hajlandó elvezetni, persze vontatmány nélkül :)
Keszthely, Zala kemping 50%-on töltve, teljesen élhető volt, persze a 27 fokos Balaton sokat segített
Nagyon rendben van, elég sok extra felszerelés van benne, minden működik, belül is nagyon szép állapotú. Akitől vettem, kijár az angol barátaihoz, és általában hoz évente két lakókocsit, teljesen korrekt, lassan fél éve vettem, de azóta is beszélünk, ha valami kérdésem van. Ő is azt mondta, hogy ezek a kereskedések teljesen lejáratják az angol lakókocsikat.
Az asztrának egyszerű hagyományos futóműve van. Fillérekért javítható és nem is igazán megy tönkre.
Citroen meg az elvetemült tűgörgős, torziós marhaságával állóhelyzetben is tönkremegy és egy vagyon a felújítás. Most csináltam egy 206pezsót, az is ugyanaz.
Akitől vettem azt javasolta, hogy 80 kg körüli fejsúly jót tesz a stabilitásnak, ráadásul eléggé megpakoltam az autót is, tartottam tőle, hogy kicsi az autó ehhez a kocsihoz, de teljesen rendben volt így, 90-100-al kényelmesen el lehet vele poroszkálni.
A képek közt a második a teniszpályánál olyan mintha parcellák lennének. Gondoltam tök jó lesz. Biztos az is volt valamikor régen amikor a kép készült. De jelenleg a valóság sajnos merőben más. Az egész elburjánzott, növények nőtték be, ahol egy kispolák sem férne el az ágak között karmolás nélkül. Fű lenyírva, házak rendben, tó vize kiváló. Azonban kamperolásra alkalmatlan a hely. Kerüljétek.
Az üzemeltető vagy tulaj érkezésemkor "látta miből szállok ki, il. mivel érkeztem" ennek ellenére megkérdezte "azért" hányas faházat foglaltam? Miután számára is egyértelművé tettem neki ott fent, hogy ott áll a faházam. kérdeztem, hová álljak???? elkezdett minden mást csinálni. Töltögetni, italt kiszolgálni és egyebek. (A recepció egyben volt a büfével.) Miután harmadszor is nekiszegeztem a kérdést, amire ismét kitérően válaszolt, vagy nem válaszolt. Lényeg, nem kaptam semmi értelmes, használható választ. Kijött a veje, vagy nem tudom kije. Próbálta a helyzetet menteni. Minden elképesztő magyarázatot adni. Állt már oda egyszer egy nagy jepp is meg hasonlók.
Köszönöm a sok sok hozászolást, kocsim 2002-es évjárat ha minden igaz ucsó f astra hozzáértök azt mondták hogy az f betegségek leggtöbbje már ki van javítva ezen az évjáraton, reméljük nem lesz rá szükség de kocsijavitást jó áron csinálják :)
Ha nézek futot mire figyeljek oda? Nem szeretnék valami rosszba belenyulni?
A Tököli kereskedőről tud valaki valamit érdemes kinéznem hozzá?
Mikor a Mondeót vettem, engem is riogattak, hogy szétmegy a hátsó híd, nem bírja a vontatást. Bár a Mondi más kategória mint az Astra, de a súly is sokkal több mint amiről most beszéltek. Nem hittem a szóbeszédnek, mert alapból minden autóval, bármi megtörténhet, másrész miért ne húzhatna el egy felső középkategóriás autó, egy közepkategóriás lakókocsit?
Jól tettem, hogy nem hittem, mert az autó tökéletesen vizsgázott az 1200 kilós lakóval, túl van az 5000. killóméter vontatáson és ezen belül megjárta az Alpokot is.
feltételezem ugyanez a helyzet az Astrával is, már csak azért is, mert nekem is van ismerősöm, aki Astrával húz 700-800 kilót. Könnyű lakólocsit kell véálasztani, nem lesz belőle versenyző, de el tud vele menni ide-oda.
Horvátországot és az Alpokot nem ajánlanám a kollégának, de de első szerelvényhez jó lesz tanulni.
Ha nem hetente akarsz ki-be állni és csupán 10 centin múlik az atrakció, annyit le tudsz engedni a gumikon. Miután beálltál vagy aláemelsz vagy bakolsz vagy viszafújod.
Nekünk is volt anno ilyen astránk, amivel nem vontattam soha egy métert sem. Nem is volt rajta horog. Viszont a hátsó futómű tönkre ment benne, rúgó eltört. Valószínű típus hibája. A tünetet nem is vettem észre csak elkezdett lekoppanni az alja amikor a garázsból a kihajtottam a bukkanón. Később a karaván vagy kombi rugója került bele. Amivel aztán nem volt több probléma hosszú ideig. Javítás után úgy állt mint aki tartani akarja a seggét. Nem emlékszem általad említett nagy költségre. Valószínű bontós történet volt.
Viszont ne rémisztgesd, ne vedd el a kedvét szegény leendő sporttársunkat. Majd cserél autót ha vívódik vele. Minden autóval lehet kamperolni a lehetőségek szerint. Amire úgyis magától rá fog döbbenni.
Ne haragudj, de én azt továbbra sem tartom elképzelhetőnek, hogy komplett hátsó futóművet kelljen cserélni egy F Astrán azért, mert 1500-2000 kilométeren át lakókocsit vontattak vele. Én az Astrámat egy barátomtól vettem aki 25 éve egy Opel márkaszervizben dolgozik, saját autója volt, tudta, hogy lakókocsizni fogok vele, azt mondta, hogy nem lesz vele különösebb probléma és igaza is lett. Én saját, közel 10 év tapasztalata alapján és sokszor 2000 km lakókocsi vontatás után nem beszélnék le senkit arról, hogy egy ilyen autóval 700 kiló körüli lakókocsit vontasson.
Qek Aero tulajdonosoktól szeretnék segítséget kérni. Azon agyalok, beférne e a garázs ajtómon. Amit találtam rajzot a Qek Aero-ról, azon 210 cm a legnagyobb magasság. Azt szeretném kérdezni, hogy a lakókocsi tetején lévő műanyag tető könnyen leszedhető e, illetve ezt nem mérve mekkora a teljes magasság?
A baj azzal van, hogy a futómű is tönkremegy. neked a legdrágább alkatrészt nem kellett cserélned ,szerencséd van vele.
Opel Astra :új hátsó futómű egyben 250.000 Ft , használt feljavított 80-90.000 Ft .Munkadíj + az elengedhetetlen alkatrészek hozzá és a munkadíj. cca 300.000 Ft.
Megéri ?
Lehet nem jönnek ki ezek a hibák sok sok kilométer után sem . Ez sok minden függvénye .
Minden esetre nagyon gondosan kell választani egy karaván összeállításánál.
"A legnagyobb bakj vele a gyenge hátsó tengely, híd és a rugózás . 1500-2000 vontatott kilométer után cserélheted a kocsid farát cca: 300 rugó..."
Ne haragudj, de mire alapozva íród ezt az Astráról? Én közel 10 évig húztam ugyan azzal a modellel lakókocsit, mint amilyen Posterusnak van és a hátsó futóművön 2 db lengéscsillapítót és 1 db spirálrugót cseréltem, aminek az összköltsége 24 000 azaz huszonnégyezer forint volt. Igaz ezek a problémák 200 000 km után jöttek elő, tehát lehet, hogy lakókocsizás nélkül is kellett volna cserélni.
Nem a legjobb az Opel Astra, lakó vontatáshoz gyenge és nincs nagy nyomatéka . A legnagyobb bakj vele a gyenge hátsó tengely, híd és a rugózás . 1500-2000 vontatott kilométer után cserélheted a kocsid farát cca: 300 rugó... Nekem egy Citroën Xsara volt ilyen műszaki konstrukciókkal. Kinyírta a kocsimat a vontatott lakókocsi. Végül el kellett adnom a kocsimat és venni másikat,de ha már jobb autóm, lett vettem hozzá egy jobb lakót is ....
Gondold meg ! Ha igazán örömmel szeretnél lakózni. Nagyon hangold össze a kocsid és a lakód paramétereit. Nem olcsó és nem egyszerű feladat.
Végül nagyon megtérül ! Kérj konkrét karavánokra tanácsot szívesen segítünk.
- Opel alapból is elég könnyen melegszik, lakókocsival meg pláne. A hőfok visszajelző feljebb megy pár fokkal, de felforrni nem fog, ha jó a rendszer. Többször húztam le vele lakót az Adriára, sosem volt gond.
- Az étvágya is igen megnő a járgánynak. Nekem gázüzemű az Astra, lakó nélkül 90-es tempóval 6,5-7 literes a fogyasztása, de lakóval általában 12 liter körüli. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy az átalakítás előtt menyi volt a benzines fogyasztás.
Összességében kisebb azzal a kategóriával elbír, amiben Te is gondolkozol. Még egy jó tanács: Próbálj meg minél áramvonalasabb lakót választani, mert rengeteget számít a vontatásnál az autó alacsony nyomatéka miatt. Nekem a 390-es lakót, ami önsúlyban vagy 120 kilóval nehezebb, mint a 330-as volt, jóval könnyebben húzza.
Mikor mi voltunk, a kemping területe kifejezetten barátságos, gondozott volt, leszámítva az ótvar wc-t, fürdőt. Nekünk a "magasan kvalifikált IQ-bajnok" helyiekkel volt problémánk.
Lehangoló a képeiden, ez a elhanyagolt, kiszáradt, gazos legelő. :( Pedig még folyó is van, lenne honnan locsolni.
Régebben kérdezted Szentest : Hát a kempingben szerintem semmi nem változott ahhoz képest mint amikor Ti voltatok. A strand és lángos nagyon jó. Mi most jöttünk haza. A következő Püspökladány ,Füzesgyarmat, Berekfürdő.
Közel 10 éven át vontattam ugyan ilyen autóval lakókocsikat. Egy Knaus 330ast és mostanáig egy Sprite 390-est, ami 617/900 kiló, a cuccainkal kb 700-720 kg lehet. Ezzel a tömeggel még viszonylag jól fut az autó, de az emelkedőket és a szembe szelet nagyon nem szereti.
Elkezdtünk párommal gondolkodni lakókocsiba, teljesen nem hozzáértö vagyok szoval a legelső kérdésem hogy egy Opel Astra f kombi1.6 benzines (55kw) el tudnék e vontatni egyáltalán egy lakókocsit kényelmesen? Forgalmi szerint 1170kg ig vontathatók, de kollégám szerint gyenge lenne a kocsi hozzá! Amiket néztem azok olyan 700-900kg összsúlyuak amik tetszenek!
Először ellenőrizd, hogy nem préselődött-e bele valami a csillapító betétekbe.
Elkopik a betét idővel. Ha a piros racsnis gombot ráhúzod és a belső felének síkja beljebb van, mint a "fészek" (amibe betekeredik) külső síkja, akkor ellenőrizendő, ill. cserélendő, ha szükséges. A 118 oldalon van ebben a kép:
Én is visszatérek a Thetford-ra, de öblítőben is, most, hogy a " Kemping RINSE-t" használom, az asszony megkérdezte, miért nincs olyan " jÓ" illata az öblítővíznek mint régebben........!
Igen, én is nézegettem az arányokat. Az a mérvadó elvileg ami a flakonon van. A webáruházak másolják a szövegeket, fotókat , minden termékre ugyanaz a szöveg/fotó van sokszor feltüntetve a leírásban és másikat kapsz ha megrendeled. Kevés aki lelkiismeretesen utánanéz esetleg még le is fordítja az eredetit. Nekem pl. INSTABLUE STANDARD feliratú a 2,5 literes kiszerelésem, de ugyanez a flakon van a fotókon INSTABLUE EXTRA piros felirattal is. Lehet, hogy így különböztetik meg a sűrűbb összetételű terméket.
A Campingaz érdekesen adja meg a szükséges mennyiséget, elvileg ugyanazon a néven árulják az egy literes és a kettőfeles kiszerelésben is, ehhez képest az egyliteresnél 50, a kettőfelesnél 100ml-t írnak tíz liter vízhez.
Az Ensan cirka 80HUF/ 10l, a többi nagyjából 120HUF/10l kivéve a Thetford green-t, az több, mint 180HUF.
Ha a Campingaz 2.5L-es is 50ml/10Liter víz adagolással működne, Ő enne a best buy 67HUF-al.
Nálam az Eifellandban a padló alá ki volt vezetve a hűtő és minden más egy közösítő dobozba, 13-as szereléshez, de eredetileg a kissebbik dugóval volt szerelve nem volt mindeden bekötbe, ezekből főleg a hűtő működése hiányzott. Mikor autót cseréltem, az új gépemen, gyári 13 csati volt. Inkább a lakóét szereltem át. A színek nem mind passzoltak a szabványokkal, ezért a tolatólámpám átment ködlámpába, de kábelcsere után minden stimmelt. Az itt (index) kapott tanácsok alapján a hűtőt rákötöttem a 10-es, gyjtás utáni pontra és tökéletesn működik, nem kell figyelni semmire.
Én idáig Thetfordot használtam, 1,5 deci elég volt a 25 literes tartályhoz, a minőség mindenki által ismert, kiváló.
Ahogy a linket elnmézem, majdnem dupla adagot kell használni, ebből adódóan az ár Thetford kategória. Ha pedig az ár ugyanaz, a mennyiség dupla helyet foglal, a minőség pedig nem ismert, felmerül a kérdés: Érdemes-e kisérletezni?
Múltkor valaki már belinkelte ezt a cuccot, én is nézegettem. Mivel van még az Instablue-ból, idénre már nem veszek. Jövőre lehet hogy kipróbálom ezt a cuccot is... Úgy nézem mintha kicsit olcsóbb is lenne mint a többi...
Ha megrendeled esetleg, várjuk a tapasztalatokat :)
Én Thetford cuccokat használlok, próbáltam mást de nem jött be. Auchan-okba szeptemberbe minden ilyen kemping cucc féláron van, akkor szoktam bevásárolni.Üdv
Mi ezt használjuk amióta lakókocsizunk. Nincs vele rossz tapasztalatom, ugyan másikat még nem használtam így nincs viszonyítási alapom. A campingaz wc-khez ezt csomagolták gyárilag a zöld (öblítő) párjával együtt. Mivel csak menet közbeni megálláskor vagy éjszaka használjuk elsősorban a WC-t, nekünk megfelel. Nincs büdös a lakóban sem a vegyszerektől sem mástól. És nagyon sok helyen kapni. Pl: OBI stb
Mi megyünk vasárnaptól valamelyik déli parti kempingbe, nem döntöttünk még hogy melyik szimpatikus. Mennyire zsúfolt a Vadvirág? Árnyas helyeket ki lehet még fogni? Valaki Fonyódon, Siófokon van még esetleg Balatontourist-os kempingben?
A test a 13-as pin-en lévő ami a 9-es állandó +12V hoz van rendelve. Canbus-os a rendszer igen. A kapcsolt a 10-es, néztem de ott nincs semmi és a szaki is azt mondta hogy nincs bekötve, csak az állandó. Olvasgatva a fórumokon a BMW -nek szokása hogy a 10-11-12 -es pineket nem köti be csak plusz pénzért lehet kérni valami átalakítót amivel működik a lakókocsi hűtő és akksi töltés is.
Visszatérve erre a problémára, a "szakik" nem tudták bekötni a 10-es aljzatot mert azt mondja hogy a BMW csatlakozóját nem lehet úgy megbontani hogy jó legyen, azt mondta hogy le kellene vágni. és cserélni a csatakozót. Viszont azt is mondta hogy a 9-es állandó az be van kötve. De itt jön a gondom hogy csináltam egy próba lámpát és a 9-es be bedugva meg testre rakva meg sem nyekken a lámpa. Multiméterrel mérve 0.57V -ot mutat gyújtás nélkül, ha jár a motor akkor pedig 0 és 12V között folyamatosan változik le fel. Ez mire utalhat?
Igen, néztük az előrejelzést. :) Nem lesz az a nagyon rossz idő ;)
Köszönjük, viszont nektek is további jó nyaralást. Az úttól félek egy kicsit mert a gyerekek már most sem bírnak magukkal, de úgy megyünk hogy először lemegyünk a Balatonig Debrecenből, aztán másnap onnan tovább.
Szep. Gondolom szlovenian keresztul mentek. Jo idotok lesz az elorejelzesek szerint. Mi bo ket hete vagyunk lent. Volt egy esos 3 nap, kicsit lehult a viz, de most mar ujra kanikula van. Jo nyaralast kivanok!
A kérdés jó, nem szedtem még szét. Viszont azóta már olvastam olyat a leírásában hogy lehet valami kosz is beszorulva és attól is lehet ilyen hangja, majd megnézem. Remélem nincs nagy baja mert most indulnánk Horvátországba és nem lesz idő rá hogy cseréljem.
Kb 2 hete olyat vettem észre hogy indulásnál kanyarodásnál kattog és recseg a horog környékén utána menet közben már nem hallatszik ez a csúnya hang. A stabilizátoros vonófejre gondolok. Mi lehet a baja? Kell ezt szervizelni? (Alko AKS 1300-as)
Nyáron nem azzal foglalkozom, de szaporodnak a hozzávalók. Megvan a két hajtómű motorral 13 eFt volt a kettő a jófogáson, megvan az elektronika: új 10 csatornás rádiós távirányító vevővel 8 eFt a vaterárol, megvan egy bontott vastagoló gyalugép behúzóhengere 1 eFt méh telepről és a kerékre nyomás is motoros lesz /azért 10 csatornás a távirányító/ 2 db kisebb hajtóműves motor 500 Ft/db még régebben az olx-ről. Eddig ez 22 eFt plusz egy kis zártszelvény, egyéb vasanyagok. A munka sk., esztergálás, lakatos hegesztő stb. ez nem forintális tehát az egész max. 40 eFt lesz. Majd a télen ha lesz rá időm összehozom. Több mint húsz évig nem volt rá szükségem, talán még egy évet tudom nélkülözni.
Már én is belekeveredek /álmos vagyok/, ha neked a 11-esre van kötve a hűtőd, akkor ha egy szabályosan bekötöttel dugod össze, amin a 11-esen negatív test van, zárlat nem lesz de a hűtő sem megy.
Még egyszer, lefekvés előtt: a 13-as 9-es testje, a 11-es a 10-esé, a 3-as az 1-8-asé. Ha neked a 11-esre pozitív van kötve és összedugod egy szabályosan bekötöttel, ott testzárlat lesz, ennyi.
Műszakin nem érdekli őket, hogy a hűtőt hova kötötted, az a lényeg, hogy a lámpák rendesen világítsanak. Ha szabályosan van bekötve a 13-as aljzat a 11-es a 10-nek a negatívja, ami ugye a töltő áram lenne. Nyilván mindig azt a lakót húzod vele, ha az én vagy egy szabályosan bekötött lakót dugnál a tieddel össze, biztosan lenne szikrázás és bizti csere.
Szerintem az én megoldásom egyszerűbb, nem kell plusz agregátor, meg B terv...., csak két nagyáramú gk.jelfogó ( 20 A), és két 20 A biztosíték tartóval, valamint néhány méter 2.5-ös sodrott rézvezeték.
Volt már arra példa hogy kötöttem be csatlakozót.Még ma is sok 7-es csatlakozó van,ahol csak 6 pont van bekötve. Ezt hivják tartaléknak,és ködlámpa(hátsó) csatlakozónak,de ide köthető az állandó pozitiv is.Egyébbként mindkét csatlakozó(7-es,és13-as) szabványos bekötési rajza fent van a neten.Ettől pedig egyénileg eltérhet minden ügyes barkácsoló.Lényeg az hogy a szabályoknak megfeleljen,a lámpák működése.
Annyiban javítanálak ki, hogy a 15-ös nem tölt semmit, mert nincs munkaaksim. Annyival viszont még kiegészíteném, hogy az autóban is mindig viszek /nyáron/ egy 30 literes Lehel Sibir abszorciós 3 üzemű hűtőt, ami szintén állandóra kötött szivargyújtó aljzatba van bedugva és egy órás állás után még nem volt problémám az indítással. De van a lakóban egy Honda EX 650-es agregátorom egy esetleges "B-tervre", ja és kötél arra az esetre, ha a Honda sem indul!
Ezt akkor fejtsd ki bővebben, mert az a 30-as, az állandó pozitív minden járművön és erre kell /van minden normális lakóban/ a hűtő kötve. De nem vitatkozom veled, tőlem kötheted a féklámpára is
Ha szabályosan van bekötve, akkor az állandó pozitívról működik minden fogyasztó a lakóban, így van értelme, mert mondjuk egy parkolóban történő esti megállásnál nem kell az autót nyitva hagyni, mert éppen gyújtáson van. A másik pozitív /15/ azért van, ha van fedélzeti aksi a lakóban ez tölti. De mindenki úgy kókányolja magának ahogy kedve van, éppen az indexre is kötheti, így lesz hangulat világítás a lakóban és szakaszos öblítésű lesz a WC.
Attól függ a dolog,hogy ki,és hogyan köti be.Mint a lenti példa mutatja,be sincs kötve a gyujtás utáni pont.Ettől függetlenül,az állandó pozitivról is működhet a hűtő.Kis odafigyeléssel(hűtő kikapcsolás álló motornál) átmenetileg járható út,ez a megoldás is jó.
Már régebben mértem, és tuti nincs bekötve. Azt tudom hogy van állandó 12V (9-es pin) és van olyan hogy csak gyújtás alatt van 12V (ami a 10-es pin). Ez a 10 -es pin lenne a nyerő. Már beszéltem egy szakival, holnap ránéz az autóra és meg is csinálja. Hátul van az akku, úgyhogy sok bontással sem jár valószínű a dolog.
És akkor álló motornál nincs világítás és szivattyú /WC/ a lakóban!? Ne vezessük félre egymást! A 13-as csatiban két 12 volt van, az egyikben állandóan van áram, a másikban csak "gyújtáson".
Hat igen. Azt emult ket hetben megtapasztaltuk a nagyrabecsult A es D betus csaladok stilusat. A termetes anyuka az alulmeretezett matracat tonkrevagta a koves tengerparton, aztan odadobta mellenk. Harom nap mulva en vittem el a kukaba, pedig csak 20 meterre van es utba esik a kemping fele. A kis csaladjuk legalabb 3 csalad helyet foglalja el a strandon, de amikor kijonnek a vizbol a matracukat odadobjak a labunkhoz. En meg vissza. A nagyon szoke gyerekeik rangatjak a csonakokat a kikotoben, vajon melyiket sikrul a tamfalnak koccantani? Persze a helyi halaszoket es nem a sajat motocsonakjaikat. A leg agyatlanabb szokeseg meg koveket dobal, "kacsazik" a strandolok kozott. Ahol kisgyerekek is vannak. Nekem kellett rajuk szolni mert az uber osei csak aludtak a napernyo alatt.
Szia!Nem bonyolult dolog,de azért kicsit érteni kell hozzá.Az autón lévő aljzaton 12voltos próbalámpával,vagy mérőműszerrel,meg kell vizsgálni,hogy addig eljön e az áram.(esetleg be van e kötve vezeték erre a pontra).Nézd meg hogy a biztositék rendben van e.És ha nincs bekötve,akkor keress egy riasztó beszerelő műhelyt,és a villamossági szerelő be fogja kötni neked.Kérjél árajánlatot.Nekem 4000-forintba került a szakszerű beszerelés.
Olyan gondom van hogy a lakón bekötöttük a hűtőt hogy menjen menet közben az autó akkujáról. Viszont úgy néz ki hogy az autóból a 13-as csatlakozón ahol kellene nem jön ki az energia. Valami villamossági szerelőt kell keresnem? Egyébként bonyolult ezt megoldani egy E39 BMW-n?
Ilyenek is vannak ????(sátorfelszedés), nem hiába nahh feltalálja magát a nagyar.
Rájöttem! Mindenhol mindenféle nációban vannak agyatlanok, ami lehet akár jófejség is ( tavaly egy bandából egy személyn minden este 10kor takarodót fújt a trombitán). Ezt akár nevezhetném jófejségnek, de a sátor felszedést már nem ebbe a kategóriába sorolnám. Pedig a mi saját nemzetünk polgárainak a hülyeségét kell elviselnünk...
Bár nyaraláskor esetleg lazábban viselkedünk, de illene másokra is tekintettel lenni. A kulturálatlan viselkedés miért jófejség?
Mi is kerültünk hasonló "jófej", bulizós sátras hazai fiatalok szomszédságába rendőri beavatkozás lett a vége igaz nem mi konfrontálódtunk velük. Másnál szakedt el a cérna.
Vagy a lakókocsis magyarok amikor keményen veszekedtek egy árnyékosabb hellyért Tiszaörsön. Abádszalókon szintén magyarok szedték fel a sátrunk, míg kint voltunk a vizen mert kellett a hely nekik. ... Bár, a két utóbbi történet több évtizedes.
Semmi köze a lakókocsis fórumhoz, de ellent mondok neked : 1972 ben dolgoztam a volt NDK ban, Karl Marx Stadt ban, de bizton ki merem jelenteni ha a Magyar munkamorál csak a fele lenne annak amit ott tapasztaltam mi lennénk Európa leggazdagabb országa.
Na a DDR-eseket inkább hagyjuk, hasonló népség mint Magyarországon a rézbőrűek, csak a kezük nem ragad annyira. Annak ellenére, hogy németül beszélnek nem sok mindent tesznek, hogy előrébb jusson az ország, kihasználják, hogy az ország nyugati fele eltartja őket, a munkához való hozzáállásuk a 0-hoz konvergál, mindenkit beperelnek ha abból pénzt látnak. Ja és az egykori NDK-ban 10 emberből 9 be volt szervezve a Staziba.
'70-es évjárat vagyok, a balatoni nagy össznépi cucilista "világifjúságaegyesüljetek" korszaknak a végébe csöppentem bele, mint "aktívan rajzó" kamasz :-))
Az NDK-s és Csehszlovák lyányokkal kapcsolatban csupa kellemes emlékem van abból az időszakból....van közte teljesen konszolidált és természetesen olyan is, ami a médiatanács legjobb hangulatában is megérdemelne legalább két 18-as karikát :-))))
De a lengyel csajokkal valahogy nincsen hasonló.....és még a fiúkkal sem tudtunk úgy összebandázni, mint az előbb említett más nációjúakkal.
Nekem 3 lengyel kollegám is van, egész jól elvagyok velük. Többnyire segítőkészek. Egy lengyel lány tetszik aki itt tanul a koliba, de nagyon furcsa a viselkedése. Egy ismerős, aki lengyel nőt vett feleségül, majd később elváltak azt mondta, hogy kerüljem őket. Mondjuk egyszer egy engem is megszabadított 200€-tól, mikor többet ittam a kelleténél.
Korzikán csak mellettük kaptunk árnyékos helyet. Szerencsére jutott közénk egy szélesebb út, nem voltak testközelben.
Nekem nem igazán tetszettek (4 autóval- 4 nagy sátorral voltak és "összetoltak" nekik két kisebb parcellát) de a Napon megdöglöttünk volna, így jobb híján......
(Előtte 2 kempingből jöttünk el úgy, hogy vagy csak 1 db totál árnyék nélküli helyet tudtak mutatni, vagy semmit.
Korzikára ki lehetne tenni a "Megtelt" táblát :-) )
Polszkáék napirendje a következő képen alakult minden nap:
11-kor keltek, ezt jól halhatóan a környezetük tudomására hozták, mert a férfiak azonnal elkezdték járatni az autóikat és beültek a lehűlt kaszniba telefonálni és laptopot buzerálni. A 4 autó meg bő fél órán át böfögte a gázokat a szomszédok felé.
Közben az asszonynép hangos üzemzaj kíséretében reggelit gyártott.
Ettek másfél-két órán át, közben szerintem a kemping legtávolabbi helyén is hallották a társalgásukat.
Ezt követően eltűntek valahová, de azt nem tudtuk kideríteni, hogy hová.
Autók maradtak, a parton nem láttuk őket, sem a bárban....
Aztán este 10 körül egyszer csak újból ott voltak és vacsorát sütöttek-főztek.
Mellé derekasan nyakalták a nem gyenge Pietra sört, aminek meg is lett a hatása.
Amire beérett náluk a málna, átmentek amatőr színjátszó csoportba és míg egyikük előadást tartott, a többiek fejhangon visítva röhögtek.
Aztán csak a szereplőket csereberélték, de a műsor maradt hajnali 2, fél 3-ig.
Nekünk viszonylag jó alvókánk van, no meg a korzikai kanyarok kivették belőlem a zenergiát estére, úgyhogy bevertem az egy szem sörömet vacsora után és aludtam, mint a tej reggel 7-ig.
Az osztrák szomszéd előbb szólt nekik vagy háromszor, majd a recepciónál próbálkozott, de eredmény nélkül.
Sőt, teljes győzelmük tudatában még inkább rájátszottak az esti komédiázásra.
A szomszéd át is rámolt egy nyugati parti kempingbe, mi meg kibírtuk azt a hátra lévő egy éjszakát mellettük.
Amikor pakoltunk, az osztrák helyébe is egy lengyel bódés nagycsalád érkezett.
Összenéztünk Feleséggel és jót nevettünk, hogy időzíteni tudni kell :-)))
Sajnos úgy néz ki, hogy amióta nem a Balatonra járnak a hatalmas tetőcsomagtartós Kispollenjeikkel, a kultúráltságuk semmit sem változott...csak az autóikat cserélték nagyobbra :-((
"De hat nem vagyunk egyformak" - igen , igazad van, de így van rendjén. Nekem mindig tetszett az ízléses, ötletes dekorálás, legyen az matrica, felirat, csík, fényefektus. Ezt én nem tartom magamutogatásnak.
Aha. En sem szegyenlem sem a lakom sem a kocsim. Viszont nem csinalok a kulvilag fele karacsonyfat belole hogy mindenki mindig azt nezze. Megelegszem a belso (kivilagitas) szepseggel. De hat nem vagyunk egyformak. Amugy olaszok.
Persze, hogy nem személyes dolog, sajnos éppen beletrafáltam. Kis utána járással kiderítettem /kempingmánia regisztrációdból/ hogy neked ilyened van, ne haragudj. Nekem is volt három is ebből még egy meg is van VK350 1990-es ez viszont nem lakó, ha nem Bastei elárusító /büfé/ kocsi.
Jahh ha nem személyes a dolog akkor ok! ;) De pont Bastei... :)
Csodálkoztam is...
Nahh mindegy a lényeg hogy műszakira lekellett szednie a jampifényt, mert nem "E" számos, igaz nem működött csak a kempingben de akkor is bontania kellett...
Nem kell megsértődni, elnézést ha éppen Bastei-od van, nekem sincs olyan Hobby Exclusiv-om, de még csak "jampifényem" sem, de hozzá teszem tetszik. És ami tetszik be is merem vallani, még ha nekem nincs is.
A "jampifényt" ők találták ki és így hívják, de még utólagosan raktak rá led csíkokat is.
Az meg hogy mit mondasz egy közel 30 éves Bastei-ből szemlélődő embernek "nyilván" annyira nem érdekel, akkor sem ha a közel 30 éves sátras utánfutómból szemlélődök, meg akkor sem ha a közel ugyan ennyi idős hajómból... ;)
Nézőpont kérdése. Ha arról az oldalról nézzük, hogy a kempingezés egyfajta módja a szabadidő eltöltésének, ami a jó kedvről és a vidámságról szól, akkor ennek ki-ki a maga lehetőségeivel adja meg a módját az ízlésesség határain belül. Nyilván egy ilyen jelenséget egy közel 30 éves Basteiből szemlélve másként éli meg az ember, de erről nem tehet egyik sem, ilyen világot élünk.
Kedves Szakiss kolléga, ha jártál már komolyabb tengeri kikötőben, akkor biztosan láttál gyönyörű jachtokat, ezeket érdemes este is megnézni kivilágítva, alól-felül, és ezek nem jampizásból csinálják, ennek ez a módja!
Azért ez nem ilyen egyszerű. Én nem javaslom a dugvillában bármit összekötni. Kell egy alzat abban kell a közléseket megcsináltálni, és abba beledugni a lakokocsi dugvilláját. És szerintem kell egy kapcsoló is, mert az nélkül állandóan fog világítani.
Ha a dugvillán a megfelelő két érintkezőt összekötöd, a tieden is fog világítani hálózatról. Csak a Hobby ledes hátsó lámpája kicsit pazarabbul világít, mint a Weinsberg cseresznye izzója. Szerintem nem magamutogatás, azért egy ilyen lakót nehogy szégyellje már a gazdája!
Van a kempingben egy Hobby Exclusive lako. A legujabb tipus. Minden este, ejszaka diszkivilagitasban van. Egnek rajta a ledes helyzetjelzok is. Ez valami alap jellemzo vagy csak a tulaj magamutogatasa lehet?
Nekünk a lakókocsi alá a lábhoz pakolták a szemetesüket, mikor megláttuk beb@sztuk a placcuk közepére... Nem értették, így kénytelen voltam mindent befújni jó kis hangyaírtó sprayvel. ;)
Nem sokan vagyunk magyarok az tuti, van pár holland, német de a többség a kulturbarbárok...
Hétvégén mi is Bogácson voltunk, hasonló tapasztalatom van sajnos a lengyelekkel. Valószínű hogy ez volt a szezonban az utolsó látogatásunk ott. Nekünk is szintén úgy ráálltak a lakóra, hogy konkrétan az ablakot nem tudtam kinyitni, az elősátor előtti székeken átgázolnak, simán odébb lökik. Eljönnek családonként minimum 4 gyerekkel, akik hajnalban ordítanak egy órát, a szülők leszarják, felverték a fél kempinget. Helyfoglaláskor sincsenek tekintettel arra, hogy talán egy kicsit odébb álljanak az autóval, vagy úgy igazítsák a sátrat, hogy más is elférjen... áááá dehogyis! Régebben inkább németek voltak Bogácson, velük nem is volt gond.
Kérdésem is lenne.... Mit használtok a lakó vécéjébe? Kell valami speciális tisztítószer?
Jogos, de ez van közel. Meló, közben jövünk megyünk.
A tél elég hideg ebben a lakóban, cserélni kellene, de ahhoz meg melózni kell... ördögi kör... beszéltük már, ha jobbra vágyik az ember muszáj érte tenni...
Én már írtam, miért nem megyek nyáron Bogácsra. De ha nem írtam volna, akkor is van tapasztalatod ezekre a hónapokra. Miért mész oda, ha tudod miben lesz részed? Szeptember közepétől, áprilisig egész jó hely, de kjözben..............
A nevelési módszereid példaértékűek. Én még egy kis baszust is szoktam ilyenkor nyomni az autóból. Az azért jó, mert a szomsztéd semmit nem hall a zenéből csak a döngést. :)))
Régebben volt Bogácson egy találkozó, voltunk kb 30-an, sajnos pont kevés lengyel volt. Megint kellene egyet csinálni, és hajnalig nyomni minden éjjel. Lehet, hogy elkszoknának a lengyelek, szlovákok. :)
Jahh... a sz@ros kocsijával 1m-re ráállnak a lakóra és este 10kor miután visszajönnek a vacsiról még elmennek fürdeni... fél óra múlva vissza és 86milliószor transporter nagy hátsó ajtó leb@sz, hogy a lakó is beleremeg. Természetesen az asztaluk is az ablakunk alatt van és ott karattyolnak...
De reggel mi korán keltünk (meló), véletlenül sokat kellett pakolnom a kocsi hátuljába, természetesen mindig lecsukva. A 3ik lecsapásnál előugrott a sátorból az egyik, de sajnos az autó ablaka be volt párásodva ezért még járatnom kellett a kocsit is. Szegények hogy sajnáltam őket...
Az előttük lévő banda a lakóautó végével leszaggatta az egyik sátorrögzítő fülemet...
Valóban, ez elkerülte figyelmemet könnyű pót, de neked is csak abban az esetben lenne igazad, ha az autó max tömege 3500 kiló lenne. Mivel az érdeklődő autójának max tömege 2850 kiló, így ehhez kapcsolhat még egy max 750 kilós vontatmányt, így 3600 kiló lehet a szerelvény együttes össztömege. :)
Szerintetek mekkora lakókocsit húzhatok egy b kategóriás jogsival, ha a vonó jármű 1960kg önsúly, 2850kg max össz. Le kéne vizsgázzak egy e kategóriából is ha lakókocsizni akarok?
Néhány általam már vontatásra használt autót átnéztem . Mindegyik gyári tábláján a forgalmi adatánál érvényesül a 75 %.
A gyakorlatban vegyünk egy 1750 kg-os autót ez egy Citroën Xsara II-es a maga 67 LE és benzines alacsony nyomatékával Mi lenn vele,ha rángatna egy 1750 kg-os lakót...
Nincs ebben semmi érzéki csalódás. Minnél nagyobb egy kerék, annál simábban és gördülékenyebben közlekedsz, főleg szar úton. A C-s gumi meg élből stabilabb az anyaga és a benne lévő magasabb nyomás miatt, a mezei himbálódzós kondomoknál.
Bizonyára nem érzéki csalódás, a "C-s" gumiknak jobb az oldalirányú tartásuk. Merevebbek. kisebb a síkúton, a gördülési ellenállásuk. Ellenben kevésbé nyelik be az apróbb dudorok, kavicsok, kövek okozta egyenetlenséget, az eleve magasabb levegőnyomás miatt is. A szélesség növekedés szintén a gördülési ellenállást növelte. Egyébként a legtöbb bódéra, nem is lehetne csak "C-s" gumit szerelni a terhelés miatt. Az enyémen is az van.
Azért a tisztán látás véget azt tudni kell, hogy ez a fogyasztás úgy jött ki, hogy ebbe szinte semmi városi fogyasztás nincs és 90 km/h folyamatos tempóval. Tatabányán felmentem a pályára, Kiskunfélegyházánál le, onnan Majsáig kb 20 km, ahol megint csak majdnem végig 90-es tempó. Emelkedő is kevés van ezen a szakaszon. A Tatabánya-Agárd vonalon mellékutakon, keresztül a Vértesen, meg a Velencei dombságon nekem sem ennyi a fogyasztásom. :)
Én utoljára Audi 100 2,5 TDI-vel húztam lakót, de ami egyébként szólóban nemt 5,5-6 körül fogyasztott, lakóval inkább 10 körül, de lehet nem neki való volt a 460-as Hobby!