Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Attól kérdezem aki olvasta Hende bizottsági meghallgatási jegyzőkönyveit, mi igaz abból, hogy letagadta azt, amikor azt mondta pár éve, hogy a rendőrséget fel kell oszlatni és újra "csinálni"?
Ez csak azért fontos, mert így meg tudom érteni azt, aki azt mondja, hogy ezek után a szavahihetősége a nulla felé tendál.
De nekem nehéz elhinni, hogy letagad egy olyat, amit már a fél világ látott a Youtube-on.
Hende úr már ebben a két hétben is nyilatkozott olyanokat ami az optimistábbak arcáról is letörölte a mosolyt.
Más részt pedig ahogy írtam nagyon sok mindent el lehet intézni pénz nélkül is. Szerinted az állomány morálját ( ami nem túl fényes jelenleg ) mennyire dobná meg ha kijönne parancsban a parancsnoki állomány kivétel nélküli kötelező nyílvános fizikai felmérése, vagy egy fényes autó beszerzési stop addig míg nincs minden alakulatnak megfelelő terepjárója, stb stb.
Mondjuk ezek közül szerintem Szingapúr meg a Sydney volt a legnagyobb blamázs.
Az elsőnél egy nagyobb sereggel egy jól védhető terepen úgy kikapni. Míg a másodiknál egy cirkálónak sikerült megveretnie magát egy kereskedelmi hajó által.
A Hende kb. két hete miniszter, abból egy hét árvízzel telt. Mégis mi miatt kellett volna magyarázkodnia? Egyetértünk abban, hogy minél előbb újra kell építeni a sereget, felkészülve arra, hogy akár ma éjjel is ébredhetünk arra, hogy betört az ellen. De én akkor sem gondolom, hogy ez a legégetőbb gondja az országnak, főleg nem rövid távon. (Hogy Böjte Csabát idézzem: Ha a gyerekszaporulat problémáját nem oldjuk meg, a többi problémát már felesleges is megoldani, mert nincs kinek...) Tehát nagyon fontos, de nem a legégetőbb.
Abban is egyetértünk, hogy pénz nélkül is lehet jelentős dolgokat tenni, ahogy írod. De igazán jelentőseket csak pénzzel. Hendének meg adjunk időt. Nekem inkább az új VKF nyilatkozata miatt állt fel a szőr a hátamon, viszont ezt már kiveséztük.
A hovédség ügye olyan mint az árvízi védekezés. Nem lehet halogatni a felkészülést , nem lehet abban bízni hogy idén, jövőre nemlesz árvíz, és pláne nemlehet gátat építeni akkor amikor jön az ár !!!
Amit leírtál az nem más mint egy fügefalevél ami mögé bújt eddig minden politikai vezetés és sajnos a jelenlegiről is ez a kép kezd kialakulni.
Csak hogy értsd . Vannak dolgok amik nem pénz hanem szándék akarat függők. Itt az oldalon is olvashatsz nem egy ilyen témát csak az elmúlt két napból.
Korrekt fizikai felmérők, példamutatás, rendfokozati "piramis" helyreállítása stb stb
Ezekhez már régen hozzá kellett volna nyúlni és nem magyarázkodni mint ahogy Hende úr tette eddig.
A véleményem az (jobbra elfogult vagyok, ha lehet még ilyet mondani), hogy természetesen nem érdekli annyira, mint mondjuk a gazdaság állapota vagy a rendőrök, kórházak ügye, mivel béke van és várhatóan az is lesz még néhány évig, ill. szavazatokat se lehet a sereggel szerezni, ezért megvan a szükséges rossz attitűd, de annak ellenére komolyabban és "tradicionálisabban" állnak az ügyhöz, mint az előző csapat. Nem csodálkoznék rajta, ha egy esetleges kedvezőbb gazdasági helyzetben 2-3 év múlva komolyabb beszerzésbe is belevágnának. Az is sokat elárul, hogy a parlamenti állománygyűlésen Orbán személyesen is részt vett és beszélt a katonákhoz. Ezt eddig nem tették meg a miniszterelnökök, ha jól tudom.
A jellemző az hogy a tisztek illetve a tiszthelyettesi állomány mind ilyen elkötelezett ( egy két selejttől eltekintve ) A friss bevonultak fele gyakorlatilag azonnal tudja hogy neki ez nem kaland hanem egy életforma választás mert ezt szereti akarja. A fenmaradó 50 % meg ki akarja magát próbálni és ezért ír alá 4-6 évet. Aztán van aki marad van aki megy.
A minap Fásy "Mulatós" Ádám beszélt az Echo TV-ben arról, hogy ő milyen mélységesen csalódott az MSZP-SZDSZ-ben... Ehhez azt hiszem nem kell magyarázat... Bár ezek csak percemberkék, nem kell őket komolyan venni, mert "a víz szalad, de a kő marad."
AZ ADF nél alapelv hogy olyan fizut adnak amiből tisztességesen meg tudsz élni. Ezért is tudnak követelni, és elvárásokat támasztani. A kocsi és tartós fogyasztási cikkek árai 30-40 % al olcsóbbak. A kaja olyan 20-50 % drágább. A benzin 200 Ft most. Egy 200 m2 es családiház telekkel két emelet dupla garázs 40 milla. De ha lehúztál már 4 évet a seregben akkor ennek 30 % át a sereg átvállalja.
És akkor egy átlagos KEZDŐ fizetés pótlékokkal olyan 170 000 Ft HETENTE ! Törvény garantálja az évenkénti minimum inflációs értékkövetést. Minden szerződés lejáratakor ha megujjítod kapsz valami extrát. Van aki a családjával elmehet Fijire 2 hétre van aki mellnagyobbító műtétet kér. 10 év szolgálat után jár 3 hónap fizetett regeneráló szabi. A nyugdíj meg garantáltan kétszerese az itteni átlagnyugdíjnak.
A probléma az hogy a civíl szférában ha tehetséges vagy ( általában a kelet európaiak azok ) akkor többet keresel, vagy pedig nem füllik a foguk a katonás élethez.
Valamikor már írtam, hogy Mohács és Dunaszekcső között a szőlőhegy tele van ilyen idegenszívűekkel mint a dájcsok, meg a hollandusok. Náluk népszokás, hogy reggel felvonják a nemzeti zászlót, ez is indok némi snapsz elfogyasztására a magyar szomszéddal. Este levonják, a snapsz megint indokolt. MiG 21-es nyugállományú kollégánk közéjuk szorult, kreatív, azonnal átvette a népszokást, növelte ezzel a reggel-este elfogyasztandó snapsz mennyiségét. Más népek érkezéskor vonják fel, távozáskor vonják be, mindenképpen ez is azt jelzi, hogy át lehet hozzájuk ugorni egy snapszra amíg a szél lengeti a zászlót. Itt a városban nem tudom, hogy mi a népszokás, esti kutyasétáltatáskor már csak a zászlótartó rudat láttam, az árpádsávosat bevonták KFH-séknál.
A dologban az az érdekes hogy a civíl szférába a szakmai alapú bevándorlással ez műxik. Az az vannak kínaiak dögivel. A seregben alig alig. Amúgy értelem szerűen van biztonsági átvilágítás is ami nem ér véget a felvételkor hanem főleg a beó tól függően akár örökké is tarthat.
Bár elméletileg a rendszer vak vallásra fajra nemre, de azért bizonyos beo-khoz ( hírszerzés elhárítás pilóták )születni kell a második biztonsági vonalashoz ( tengeralattjárós fegyverzettechnikus, légiharc irányító ) meg ugyan nem kell itt születni de családodnak kell itt élni. Viszont tüzérnek meg lövésznek ( bocsi skacok ) mehet bárki aki jelentkezik.
Én magamat nemzeti érzelműnek tartom, de amennyi jobbos, és Fidesz imádó lett a Honvédségnél az nálam is kiverte a biztosítékot. Eddig a maszoposok hátsóját fényezték, most a váltásét...
Természetesen magyarként nekem nem fér bele semilyen izmus, vagy gyűlölködés, lásd István király intelmei. Azt mindenkivel elolvastatnám aki jobboldalinak vallja magát. Jópáran meglepődnének.
Ezt nem értem: Ha van sajátja, akkor miért is kéne nőtlenre mennie. Ha pedig nem elég jó neki a nőtlen, de van ott hely, akkor hol is van a hiba. Jaaaa! A nőtlen színvonalát nem tartja elég jónak? Akkor elárulom, hogy tisztként laktam már igen spártai amerikai és német nőtleneken is! Az se egy leányálom! (Persze nem az volt az átlag, de igen lepukkantak voltak!)
Hű de nagyon félre értettél!! Szó sincsen itt ön magyar gyűlöletről! Sőt a részemről éppen ellenkezőleg! Nem a kurva nagy fizetés miatt szereltem fel...
Ezt olvastad ki belőle mert ezt akartad kiolvasni. Kicsit olyan vagy mint Móricka, mindenről az jut az eszedbe...Tudod-tudom mi mutogatunk folyton olyan képeket...:)
Amit leírtam nem is arra az illetőre vonatkozott amit Gyula hozott példának, lehet, hogy ő eddig is a falán tartotta meg a szívében, de most viszont már következmények nélkül kiteheti. Az előző garnitúra nagy szégyene többek között, hogy nem lehetett kitenni és ha valaki mégis egyből le lett fasisztázva.
A gondolatom csak kiindult belőle, arról szólt amit írtam, hogy vannak egyesek akik most nagyon feltűnően JOBBRA igazodnak. Csúnyán hányingert keltően. Mint az a tiszt akit említettem. Semmi bajom azzal aki eddig is hazafias érzelmű volt belül és most kicsit nyíltabban meri vállalni. Bajom azzal van mint írtam, ha valaki köpönyeget forgat és éppen arra igazodik amerről többet remél.
Árpádsávról. Ez az egész árpádsáv mizéria egy mesterségesen keltett műbalhé és mellette nagy szégyen. Egy nagy jelentőségű mondhatni szent történelmi jelképünk kihasználása és meggyalázása. Ideje lenne ezen a téren is rendet tenni a fejekben. Sok kárt okozott ez az mszmp-szadesz brigád, ez is köztük van. De, hogy az árpádsáv ott van a fejekben ahol nem csak az ő bűnük, a másik oldal is igen-igen tehet róla.
Azt hittem azért ennyi közös fórumozás után lejöttek neked a nézeteim, de sebaj kérdezz nyugodtan válaszolok.
Tiszteletem Azért lenne egy kérdésem ezzel a bármilyen torony kijelentéssel. Példa: egy PzH2000 torony 18 t súlyú. Most feltéve hogy a jármű teste kibírta volna a lövéskor fellépő igénybevételt ( csak 152-re tervezték) , a motor, erőátvitel és a felfüggesztés?
Elég szűk a látóköröd! Szinte minden (!!!!) hadseregben kötelező szám a közép- és hosszú távú futás. És micsoda szentségtörés, akár kötelékben ütemtartással! Hogy milyen elmaradott helyek vannak! :)
Uraim, ott sincs kolbászból a kerítés...az itteni fizetéshez jó az ottani, de megélni belőle az ottani árak mellett, nem egyszerű. Emlékezzetek vissza Farkas Rolandra, milyen vehemenciával ment ki, és csalódnia kellett. Évek kellettek hozzá mire stabil munkája lett és nem olyan szintű mint amit várt az itthoni tapasztalata és végzettsége alapján, és amennyire tudom a családja is ráment.
Jobb oldalon fut egy nagy piros banner. Annak egyik változatában volt egy jó képességű fhdgy. Most éppen nincs, reggel még volt. A szerencséd van még felbukkan. ;)
Tiszteletem http://www.britains-smallwars.com/cyprus/Davidcarter/31rebellion/31rebellion.html http://naqshbandi.org/ottomans/decline.htm Érdemes végigolvasni, az a görög- török vita:) az aztán nem új keletű.:) 1570-ben kezdődött és mindkét félnek hosszú a memóriája...
A baj azzal van, ha az alacsony beosztásúaknak futniuk kell, míg a magas beosztásúak ergométereznek. Nekem semmi bajom az erogméterrel, de egyformán legyenek érvényesek a szabályok. Azt azért megjegyezném, hogy ha nem is mindig, de a katonának többször van szüksége a futásra, mint az ergométerre, vagy úszásra! Egy középtáv - ne adj isten hosszú táv - lefutása nem csak fizikai állóképességet igényel, de sok egyéb képességet is!
Öt milliószor megbeszéltük, más a szocializációnk, nekem kettő árpádsávos létezik, és az egyiket nagyon nem szeretem, te meg a kettőt szeretnéd egybemosni, nálam ezzel nem vagy nyerő. Más ügyekben, ha tehetem, mélységesen egyetértek veled.
Átöltözés? Ez most olyan mintha a "7éme compagnie" vígjátéksorozat alapján ítélnéd meg a francik 2-ik vh-ús szereplését:) Majd te is igazodsz a többséghez:)
Kicsit agyaltam az általad írtakon.:) Kínai srác agyal,hogy kellene valamilyen f.sza papír.Irány a légió!5 év után tartózkodási engedély 10 évre,amit hosszabítanak vagy egy kicsit még maradok és megkapom a francia állampolgárságot.Hátránya,hogy csak mesze lehet jelentkezni,k.rva nehéz a nyelv és azért elég sok idő.Vagy megyek a déli nagy szigetre katonának.Közelebb van,sokkal hamarabb leszek állampolgár,meg hát a nyelv is elég egyszerű.Ráadásul titokban tudom hazaküldeni az infókat a közelgő inváziónkhoz!:D
Ez már akkor is kihozható volt döntetlenre, csak azt kellett megválasztani, milyen értékelési szempontot, szempontokat választ ki az értékelő. Leszarom a szempontokat, amíg ismerem a tényeket. Tény, hogy a végére a németeket elverték, mint buzi a f@szát, sajnos utolsó szövetségesükkel egyetemben.
Tény az is, hogy elég sok csíkoszászlós véleményt olvastam ezügyben. Tény az is, hogy az olvasottak alapján igen sokan közülük a honvédek határokon kívüli alkalmazását a távolság nagyságával arányosan ítélik jogosnak vagy nem. A Donnál még jogos volt, Afgániában már zsoldosszerep.
Éhesló, csak részben van igazad. Azokat akiket az árpádsávos lobogó alatt lőttek a dunába (bármiért is, zsidó, cigány, katonaszökevény, vagy csak megbízhatatlan a nyilasok szempontjából) nem számolgatták a sávokat...
De mint tudjuk a Bilbliára vagy éppen a kereszténységre hivatkozva is követtek el gyalázatos dolgokat, ettől azonban még értékesek.
Erről én is hallottam, de amennyire tudom az illető már doktor, így nincs értelme nagyon izgulni rajta, már úgysem vehetik tőle vissza a titulust. Egyébként én is úgy tudom, hogy a doktorija egy részét egy tehetséges ifjú beosztottja "formázta meg" a saját diplomamunkája alapján. Igaz én nem jártam utána, de ha lesz időm megnézem.
Egyébként elég sokan vannak a Zrínyin olyanok akik jó ideje nem is írnak magukban semmit csak szerzőtárssal. Azaz az szerzőtárs ír, ők meg adják hozzá a nevüket.
Off Még valami, mielőtt szellemi testvéreiddel jólesően egymásra találva mély egyetértésben megnyugodnátok abban, miszerint a két zászló ( a nyilas és az árpádsávos) egyforma. Nem az.
Off Ennyire otthon vagy a zászlólobogtató jobberek "szellemi töltetének" megismerésében? Komolyan? Vagy csak egy kis sematizmus és igazodás a ballib megmondóemberek által sugallt értelmezéshez? On
"Két éve van a Népszabadság szerkesztőségében a "Tartalékos vagy gárdista?" cimű cikkem. Az utóbbi időben hetente aktualizálom, a rovatvezető mégsem tartja elég aktuálisnak."
Minden tiszteletem mellett, nem gondolod, hogy más lapoknál kéne próbálkoznod?
Orbán mondta el: forradalom van, a régi rendszer romjait felváltja egy más, új amit a nemzeti együttműködés rendszerének neveztek el. Ami megy az a régi, ami jön az ez az új. A kettő gyökeresen különbözik egymástól. :)
Off Honnan ez az ön (magyar?) gyűlölet? A csehekről, tótokról, oláhokról mit írnál ha ezt "magyar jellegzetességnek" tartod egy olyan filmre hivatkozva, melyben a komancs diktatúra (1965) még alig kihűlt holttestek kupacairól próbálta meg ideológiailag stabil alapon, de karikírozva bemutatni azt, amit a nagy háború második felvonásáról csermanek, appel, klein gondolni engedtek a bevert orcájú "utolsó náci csatlósoknak"? On
Off Gondolom a parlamentben és az eskütételeknél is nehezen viseled el, nem csak a szomszédodnál. Tedd ki nyugodtan otthon azt ami neked tetszik, ma már nem zárnak be érte. On
Off A blogpost forrásait lenne érdemes elolvasni, mert ennek - így - se füle se farka és olyan állításokat tartalmaz, amivel sem a WHO sem a hazai járványügy messze nem ért egyet. Az állításai egyébként a szezonális influenzára sem igazak, nem hogy egy ilyen új kórokozóra. A gyógyszeripar nem ezen keresi meg a vajaskalácsra valót, hanem az olyan nyavajákon, melyek gyógyszeres kezelésére vagy a kezeltetni hivatott betegség jellege (krónikus) vagy súlyossága miatt nem árérzékeny a "fogyasztó" és fizet mint a katonatitszt. On
Volt Marcalinak a Kincses-táborban egy osztály 2C3-asa (Akacija), minden indoklás nélkül kivonták egyik napról a másikra. Azt hittem átadták a NATO-nak próbababának, oszt az egyik EBESZ statisztikából kiderült hogy vannak, sőt felhívott egyszer a HIM helyettese, hogy kellene-e egy dísznek a laktanyaudvarra.
Az Akacija alvázára akármilyen 155-ös tornyot lehetett volna szerelni.
Akiét vizsgáljuk annak kevés, aki vizsgálja annak meg soknak tűnik (a másiké).
Vegyünk el az alezredeséből? 25 év szolgálati viszony, ebből 15 év csapat, mondjuk 6 diploma ( ebből 5 civil amit a honvédség kért) és adjunk belőle az örvezetőnek, mert 3 perccel jobban futja a 3000-t?
Vagy emeljük inkább élhető szintre a honvédek zsoldját?
Szerintem vegyünk el a tanítók fizetéséből, úgy se csinálnak nyáron semmit, és azt adjuk a honvédeknek. (jelzem cinikus, ha esetleg nem menne át :-) )
Off A török-görög konfliktus egy olyan nemlétező tény, mely - ha szóba kerül véletlenül valamilyan harmadrangú fórumon - minden ma regnáló kül- és hadügyes számára maga a megismételhetetlen történés. Soha senki nem nézett szembe azzal, hogy a NATO a "szövetségesek" biztonságát kívülről érkező támadás ellen szavatolja (legalább is szövegszerűen...) és nem a belső agresszió ellen véd. Ezt használták ki előbb a görögök, majd a tétet emelve a törökök anno. De ma ez már nem számít senkinek sem. On
Szarban akkor lesz az MH ha valóban beindul a nemzetközi ADF toborzás. E szerint angol nyelvvizsga nélkül is el lehet kezdeni a folyamatot egy intenzív 3+3 hónapos tanfolyammal melyből a 2. három hónap már fizetett és Au ban történik.
Szerinted ha a katonák a képzett katonák kapnának egy olyan lehetőséget hogy pl
Ha megtanulsz alapszinten 6 hónap alatt angolul akkor utána kapsz egy új állampolgárságot, megbecsülést lehetőséget és heti kezdő cca 850-950 dolcsis fizut.
Szerinted mennyien próbálnák meg ? A dolgot most szondázzák a közvélemény elött illetve egyeztetik a többi minisztériummal.
És ez kezd nemzetközi trend lenni. Hirtel a MH ahogy a civíl gazdaság hatalmas konkurenciával találja magát szembe.
Lehet presszionálni a katonát "hazaszeretettel, meg áldozat hozatallal" de amikor azt látja hogy a parancsnokai tesznek magasról ezekre az áldozatokra ők maguk még csak ujjukkal sem illetik ezeket a feladatokat és közben hónap végén már kölcsőnkéregetés megy rendszeresen akkor bizony sokan fognak szerintem lépni.
Valszeg hasonló program fog beindulni az USA és a Kanadai haderőnél is hamarosan. Mint a 1861-66 os polgárháborúban szolgálatért állampolgárság.
A ZMNE már halott. Csak még nem tudja. (Szerintem már minimum 10 éve is az volt, de ebben mint BME-t végzett hadmérnök erősen elfogult vagyok.) Béke poraira.
"Kutyám délutáni sétáján felnézek egy KFH-s tiszt erkélyére, méretes Árpád-sávos zászló kókadozik a hőségben. Szép új világ. Szoknom kell. "
Ó nagy divat manapság jobbra igazodni. Szépen megy az alaki foglalkozás. A napokban volt szerencsém egy illetővel összefutni aki pár éve még:"Azt a rohadt kurva hazug hír tv-s kurva anyjukat"-tal pufogott. Most meg egy Heti Válasz volt a kezében...
Vitatkozom Gyula! Nem szép új világ. Átöltözésben meg hol jobbra, hol balra igazodásban mindig is jók voltunk. Emlékszel a Tizedes meg a többiek-ben az átöltözésre? Ahogy Darvas mondja, hogy mi magyarok folyton csak átöltözünk? Hát hogyne emlékeznél.
Csodálom, hogy Szekeres nem álmodta meg a PRT kerékpáros szakaszt. Miért? Tök logikusan megmagyarázták volna: A Monten Bike ugye hegyi kerékpár, afgánban meg van belőle egy csomó...:))
Hát nem. Mea Culpa. Mert ugye fentről, meg a minisztérium környékéről azért lehetne faragni a bérekből, lent meg nagyon nem.
Egy ny.eu katona ismerősnem meséltem a minisztériumi pótlékot. Miután kiröhögte magát elmesélte, hogy náluk is van ilyesmi pótlék csak pont fordítva. A végrehajtó állomány kapja, a papírgyárban dolgozók meg nem.
"Azért elég elhibázott lépés lenne, pusztán a Cooper alapján szelektálni! :) "
Ha jól tévedek Gyula azért más szelektálási módszereket is bevetne. :)
A kiváltással nincs különösebb baj sport szakmai szempontból. Lehet terhelni a szervezetet hasonlóan nem csak futással.
A gond a "baráti" kiváltással van.
A bulvársajtós, stopperes ötletet megvettük! :) Jöhet!
Egyébként mint többször írtam a fizikai és valós nyelvtudás szint felmérése remek szelekció lenne. Morális szelekció is, mert ugye aki elfogadta azt a nyelvvizsgát úgy ahogy és felveszi utána a pénzt minden csak erkölcsileg alkalmas.
Ó látom lelki szemeimmel, hogy a főtiszt urak sameszei mi után olvasták a fórumot szólnak az uraknak azok meg remegő térdekkel veszik elő a nyelvkönyveket...:)) Mert azt már ugye régen tudjuk micsoda hatalma van eme topicnak. :)
"Mondjuk van olyan aki hitelt vett fel, azért, hogy ne kelljen a nőtlenen lennie, és a havi törlesztő részlete annyi (néha több) mintha albérletre fizetné ki. Gondolta a hülyéje ha már fizet havonta legalább a sajátjába ne egy idegen zsebbe albérletre. Nem érdemelne egy kis támogatást? Mondjuk az albérletit? Rászorulna? Rá bizony. "
Csak hogy példádat alá támasszam az ADF ben ha lehúztál 4 évet és nem vagy jó módú hanem csak átlagos keresettel vagyonnal rendelkező akkor a sereg fizeti a lakásrészleted max 30 % át.
"Szerintetek a mostani kormányt TÉNYLEG érdekli a honvédelem ügye vagy csak nem kívánt de kötelező nyűg ?"
Bocsánat tudom, hogy nem illik, de a kérdésre kérdéssekkel válaszolnék: Valóban a szívükben is az az értékrendjük úgy tokkal-vonóval mint amit kifelé kommunikálnak minden ügyben? Valóban hisznek abban amiről beszélnek? Valóban egy jobb oldali konzervatív polgári párt min ahogy magukat definiálják? Valóban...
"Írom a kommentet, közben látom a randivonalon jobbra, hogy valamely főhadnagy kínálja magát tereptarkás képpel. Szoknom kell az ilyesmit.
gyulla"
Hetek óta szemezgetek vele. Vártam türelemmel mikor jegyzi meg valaki. Ráadásul legalább szabályosan lenne felöltözve, de még az sem. Hát szokni azt lehet, de én sose fogom megszokni az ilyet, pedig nem is vagyunk egy generáció...
"Ha egyszer van a katonának a helyőrségben, vagy annak közvetlen közelében saját lakása/háza, akkor miért is kélne, hogy kapjon nőtlent, vagy albérleti hozzájárulást? "
Mondjuk van olyan aki hitelt vett fel, azért, hogy ne kelljen a nőtlenen lennie, és a havi törlesztő részlete annyi (néha több) mintha albérletre fizetné ki. Gondolta a hülyéje ha már fizet havonta legalább a sajátjába ne egy idegen zsebbe albérletre. Nem érdemelne egy kis támogatást? Mondjuk az albérletit? Rászorulna? Rá bizony.
Nem arról beszélek, hogy mondjuk a gazdag szülők vagy a tbk nagybácsi megdobta egy lakással vagy nyert a lottón.
"Szenes anno megtette...jó Havril már nem, de gondolom ebben a méretei is jelentősen belejátszottak."
Erről beszélek ! Amikor egy tábornok ezredes stb csak a hangerejével és a mocskos szájával ( kurva katonája stb stb ) tud hatni mert a pédamutatás a szótárából mér régen hiányzik. Söt ferdén néz azokra akik mégis azt az utat járják.
1998 óta ismételgetem makacsul, hogy nekünk tüzéreknek tűztámogató eszközeink nem lévén, legfontosabb feladatunk lenne, hogy manőver erőink parancsnokait felkészítsük a műveleti területen a multinacionális kötelékben fellelhető vadidegen idegen tűztámogató erőforrások alkalmazására.
különben a futás nem túl katonás mozgásmód. felmérődött az,és úgy találódott, hogy a katonának a tereptől függő távolságokon rövidebb-hosszabb sprintek,gyorsítások, hirtelen megállások ,lassítások , irányváltásoka jellemző mozgásmódjai. nem szeretem a focit, de jellegében egy a focihoz hasonló mozgás készlete van a harctérnek.
ehhez képest az, hogy a futás van erőltetve sztem nem túl jó. láttam pl. , hogy a magyar focistákat a hosszú monoton futásokkal kínozzák ,holott a "tudomány mai állása" szerint a fejlett focijú társadalmakban rég a fenti mozgásmódokat gyakorolják a focisták is.
meg aztán volt elég lehetőségem a futás gyakorlására : 4 év katkoll reggeli tornái, 4 év főiskola reggeli tornái / kedvencem: " 3000 méter futás ütemtartás nélkül!" nem mellékesen reggel 6 óra pár perckor. meleg ágyból ki, roham öltözés, ébredés+ 8perckor már trapp az aszfalton, lehetőleg surranóban. hadd szokja az a fránya ízület!/
Elismerem hogy nem ideális állapot ha egy tábornoknak szaladgálni kell a harcmezőn. De szerintem esetükben nem is ez az ok ami miatt nekik is hozni KELL a futási szintet. Az ok pedig az hogy ők vezetik az állományt és nekik példát KELL mutatni. Nem stikában teljesítve a fizikai felmérőt hanem nyíltan.
Nállunk valamennyi alakulatnál a fizikai felmérő időpontja ki van előre plakátolva felosztva alegységenként és parancsnoki állományonként. Pontos idővel ( kezdés ) és helyszínnel ( ami általában a helyőrségi sportpálya illetve tornaterem ) ide BÁRKI elmehet és el is mennek nézőnek. A lista úgy kezdődik hogy időben mindíg a parancsnoki állomány kezdi és csak utána a többiek. Az eredmények nyilvánosak.
Szerintem valahogy így kell kellene lennie.
Hozzá teszem az Au fizikai szint alacsonyabb mint a Magyar.
Pl :
Army : 2,4 Km futás 12 percen belül Navy 13 percen belül Army : Fekvőtámasz 30 NAVY 25 Army : FElülés 50 NAVY 40
A spec alakulatoknak ennek a duplája illetve a futás szigorúbb.
Hol láthattunk olyat hogy egy tábornok kiállt volna megmutatni hogy ő is képes ( nem többre ) mint amit a szintje előír ? Sehol ! Nem is mernek kiállni mert tisztelet a kivételnek állni sem tudnak csak gurulni.
És ez lejjebb is sajna általános állapot. Követelmény a bakáktól de példamutatás sehol.
Csak ne öntsék ki a fürdővizzel a gyereket is, mert van jó pár nyugdíjas akit nagyon megtartanák és esetleg még néhány Kovács Gyula félét foglalkoztatnák is! sajnos az ilyen fajtából van a kevesebb.
Azért elég elhibázott lépés lenne, pusztán a Cooper alapján szelektálni! :) Ráadásul midig van, aki a futást gyaloglással, úszással, kerékpározással, stb. akarja majd kiváltani és meg is fogják neki engedni, mert nem csak "jó szakember", de jó barát is! :) Ezen véleményemet rögtön megváltoztatom, ha a VKF (miután lefutotta szintidőre!) és az ugyancsak korának megfleleően teljesítő ÁT fog a pálya szélén állni stopperrel a kézben, miközben a bulvársajtó tüzelésre kész kamerákkal várja a fejlemélnyeket! :)
Jó pihés utáni pihenést!:)Én meg dolgozom, mint a hülyegyerek. Ma mozdulok ki először pihenni (megyek gyereket sétáltatni, és nem a sajátomat:/). Hamarosan máshová készülök (ha sikerül egyáltalán elmennem:/ Majd képes beszámolót teszek be a ,,környékről", és pár ,,túrázási programpontot" is. Sok lesz a teendőm (és nem mindegyik kellemes:(((. És remélem tanulságos és tartalmas is lesz az utam...Na, majd - gondolom - augusztusban találkozunk.... Ha minden jól alakul... Ha rosszul... akkor hamarabb... És nem lesz beszámoló...
Annak örülök, hogy: - jól érezted magad az áztatóban :-) - nincs komoly bajod (egy bizonyos kor után már a gomba is nő rajtunk :-) ) - tetszett a kiadvány (mértékadó olvasó-író ember véleménye sokat jelent) Letölthető már a legújabb is (2. szám).
Na az nem kész, idén elhenyéltem Hévízt, nem írtam semmit, csak kezeltek, úsztam a tóban, söröztem stb. A kertet rendberakom, akkor fogok újra kapirgálni. A hévizi könnytárban elolvastam a Sereg Szemle legutolsó számát elejétől végéig, tetszett.
Hmm. hogy csinálják máshogy pld.... Első egy cikk valami Blikk-szerűben, pld "Halálra ítélt szakasz?" címmel miszerint: Máshonnan lassan kivonásra kerülő, elavult fegyverzettel szerelné fel a kormány az Afganisztánba küldendőkent..... /M16, hámvi/
Vagy : " Már se tankunk, se ágyunk, ez milyen hadsereg??" "Ágyútöltelékek, ágyú nélkül" /105mm/
Mi" lesz ha jön az ár legközelebb??? /Helikopterek, pld./
Le köll menni Kovácspistike, aki volt IQ-teszten, de hálisten negatív, szintjére, hogy felkapja a média. Nagy betűk, SOK felkiáltójellel!!!! Megjegyzem, a zemberek még mindig azt hiszik ha előjön a téma hogy viccelek a tankok darabszámával. Bár úgy lenne...
Többen írtátok, csatlakozom, a Cooper teszt eredeti, nem lájtos változatát bevetve rendesen lehetne szelektálni az állományt, a rendfokozattal növekvő hatékonysági aránnyal. A Balatont többször átúszó Fodor Lajosnak, volt flottillás matróznak erre meg is lenne minden erkölcsi alapja.
Tom, próbálkoztam Balónál, válaszra sem méltatott. Írtam ilyen Origó, Index tipusú helyekre is, nem fértem be. Vannak persze általam nem preferált helyek is.
Már kifejtettem: Aki nem hajlandó mozdulni - ez értendő kishazánkon belülre és kívülre is -, annak semmi keresni valója nincs a seregben. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ezen mennyit sikerül változtatni. Benkő tbk. részéről közismert az a nem túl régi eltökéltsége, hogy csak azt engedi majd NATO-beosztásba, aki a rizikósabb missziókat is megjárta. Elképzelem, ahogy az ezredesek majd tolonganak a PRT- parancsnoki beosztásért! :)
Több mint egy hónapot böngésztem végig. Olvasom, volt itt valami forradalom. A forradalomban b..szottul kell vigyázni, hogy a vérpadra küldendők listáját összeállító bizottságba kerüljön az ember. Olvasom, többeknek ez nem sikerült. Fontos, hogy az érintettek ne tévesszék el, hogy kinek kell kezet csókolniuk a lapátra kerülésük miatt. Ha Hendére és nem Gyurcsányra haragszanak, nagyot tévednek. Ha nem lenne némi vaj a fülük mögött, bizton támaszkodhatnának egy munkaügyi perre, ugyanis a Hjt-ben precizen leírtak a beosztásból felmentés esetei.
Hendének korlátozott mozgástere van. A riporterek folyton azt kérdezik tőle (meg a HRB is) -honnét lesz pénze a reformokhoz? Ez a lovon fordítva ülés esete. Azt kellene kérdezni, van-e olyan reformterve, amellyel a meglévő 300 milliárdból több pénzt tud felszabadítani a fejlesztésekre. Erről eddig Hendétől nem sokat hallottunk.
Valaki írta, "több kovács gyulát!"
Két éve van a Népszabadság szerkesztőségében a "Tartalékos vagy gárdista?" cimű cikkem. Az utóbbi időben hetente aktualizálom, a rovatvezető mégsem tartja elég aktuálisnak. Kész a "Merre tovább Hende?" cikk is, leadásával nem akarom megzavarni a rovatvezetőt.
A ZMNE-nek tudtommal van saját elhárítása, aminek a ZMNE-t érintő bűncselekmények és törvénytelenségek - megakadályozása/ feltárása a feladata. Tudtommal a plágium is ebbe a kategóriába tartozik. Főleg elvárható lenne ez, amikor - állítólag - már közszájon forog a dolog az egyetem falain belül! Szó se róla, vannak ennél fajsúlyosabb dolgok is! Viszont számos olyan példát éltem már meg, amikor ennél sokkal kisebb kaliberű dolgot is "kockázati tényezőként" ítéltek meg.
Nem egészen értelek. Ha egyszer van a katonának a helyőrségben, vagy annak közvetlen közelében saját lakása/háza, akkor miért is kélne, hogy kapjon nőtlent, vagy albérleti hozzájárulást? Ez más hadseregekben sem dívik. Kapják a támogatást azok, akik rászorulnak! Persze mindig akadnak ügyeskedők, akik ki akarják használni a lehetőséget, de láttam már olyat, hogy ezért eltávolították az ilyen személyt. :)
"Jelenleg te milyen fizetést tartanál elfogadhatónak-jónak-kivállónak egy kezdő honvéd/őrmi/zászlós esetében ?"
Van egy topictársunk aki azért búcsúzott el a katonai álmaitól mert kiszámolt mennyi a minimum ami kellene a családnak. 50-60 e/hó hiányzott a fizuból...
Nem olyan régen beszéltünk itt erről elég hosszan kivesézve a témát.
"Bár "költségvetésileg" nem sokat jelentene, ha a visszafoglalkoztatottaktól megválna a HM_MH (szándékosan), de talán tiszta víz kerülne a pohárba. "
Ohó dehogynem! Én kapásból tudok 4 emberről akiknek a havi bére olyan 1 millió kiadás/hó a tárcának. Ez igen is nagyon sok költségvetésileg! Én éves szinten országosan milliárdos tételre tippelek.
"Természetesen lehetne gondolkodni a nyugdíjasok alkalmazásán, de csak szigorúan szakmai alapon, nem beszélve arról, hogy csak határozott időre. "
Ez így van. Szükség lenne rájuk, de szakmai és nem haveri-üzleti alapon!
"Ez csak részben igaz, gondolom te is tudod hogy mennyi magát szakértőnek tartó alkalmatlan ember ücsörög a HM-ben vagy foglalkoztatja vissza magát nyugdíjasként. Hát erre nincs szükség..."
Ha jók az értesüléseim az új vezetés elkezdte felülvizsgálni ezeket az úgynevezett szakértőket. Konkrétan kidobják őket, legalábbis akire nincs szükség.
"Ez itt Magyarország jól bevett szokásjoggal. Nagyon nehéz kilépni a saját árnyékunkból!"
Ezzel teljesen egyetértek, hogy így van. Viszont hol van az kőbe vésve, hogy ennek így is kellene maradnia?? Hogy nem lehet a dolgokon változtatni? Az más kérdés, hogy akar e az aki tudna...
Tele tököm, bocs ez nem neked szól hanem a jelenségnek, hogy ebben az országban ez a felfogás uralkodik, hogy "ez így van mert ez made in hungary". Ez van és benyeljük. Unom.
"Nagyon egyszerűen képzelitek el a rendfokozati piramis talpraállítását..."
A kocka újra piramissá tétele pedig nagyon egyszerű lenne. Nem kell szívbajosnak lenni, megjegyzem ez a vezetés nem is tűnik annak, meg lehetne oldani ésszel úgy, hogy
"Feltétlenül kiakarjuk önteni a piszkos fürdővízzel a gyereket is? Annyira pedig - sajnos - nem vonzó a katonai pálya, hogy a szakembereket azonnal pótolni lehessen!"
ez ne történjen meg. Ésszel szakértői alapon. Érdeke sérülnének? Már bocsánat, de: Ki nem szarja le?
Ebből is ki kellene lépni már, hogy pár öreg pizsamás, sok csillagos ember, akik ráadásul a csúnya múlt hozadéka, vagy inkább hordaléka, egyéni érdeke szemben álljon a köz érdekével.
Van ott felfelé sok csillagos körökben, jó pár korrekt tisztességes szakember akik előtt le a kalappal. Nem fűnyíró szerűen kell megoldani, hanem szakmai erkölcsi alapon. Ezek az emberek simán benyelnék, még azt is a csillagot vesztenek csak legyen végre normális rf.piramis és állomány tábla.
Sőt tovább megyek: sok nyugdíjas ember van akiket újra állományba lehetne helyezni mert nem azért mentek el mert nem katonák szívből hanem azért mert olyan a rendszer amilyen. De ezt nem hiszem, hogy pont nekem kellene itt nektek magyaráznom...;)
Az egész megoldás akarat kérdése. Tökösnek kellene lenni és nem félni pár tyúkszemre rátaposni.
szerintem régen volt valami az illetményrendszerben./munkaszerűen sose foglalkoztam vele, más zsebében nem szoktam túrkálni,a magam fizetése se nagyon érdekel :-) / szóval, hogy voltak a különböző beosztások számokkal jelölten, biztos ment vagy 20 -ig felfelé./ a szd pk talán 11-es volt , a ztöf 13-as/ és ehhez egy oldalbesorolás volt. ide számított talán az eltöltött idő, meg gondolom mások is. ez is fel volt osztva jó néhány elemre. így , ha jól rémlik egy hosszú ideje szolgáló főtörzs , 7-es beo körül oldalvillában jó zsozsót tudott kapni, többet mint egy fiatal szd pk a magasabb beosztásban. a tüzérek persze mindíg eggyel alacsonyabb besorolásban voltak. / nem tudom miért , csak így emléxem/
/aki most hallja először annak biztos "jól érthető" :-)) /
"Volt és van olyan tábornokunk akinek angol nyelvvizsgája sem volt amikor tábornokot csináltak belőle, és ez nemrég volt."
Többször is szó volt már itt erről a nyelvvizsga kérdésről. Az új vezetés helyében azzal kezdeném, hogy a papíron lévő nyelvvizsgákra csináltatnék VALÓS tudás szint felmérést. Nem egy és nem két olyan főtiszt van aki felsőfokúval rendelkezik és ehhez képest némi túlzással egy sört is nehézkesen rendelne egy londoni pubban. Persze a nyelvvizsga pótlék pénzt meg felveszik nem is kevesen, pofátlanul.
Na az ilyeneket lehetne egyből lapátra tenni. Plusz VALÓS fizikai felmérőket csinálni és máris jóval kevesebben lennének.
"Esetleg azt is bele lehetne venni az új rendszerbe, hogy bár nem lép előbbre a ranglétrán a katona, de különböző képzéseket elvégezve több illetmény kapna. Vagy valami egyéb teljesítménybérezés jellegű dolgot."
Ez tényleg jó ötlet! Mint más is írta lehetne akár a fizikai teljesítmény, vagy lövész eredmény, elvégzett tanfolyamok, nyelvtudás bármi ami ösztönöz.
nagyon nagy sükség van a rendszerben gondolkodásra, rendszerben gondolkodni tudó és akaró hatáskörrel rendelkező "egyénekre". nyerő csak az lehet. aki nem ilyen az fürödhet a rang percnyi fényében,majd nyomot hagyatlanul mehet vissza oda ahonnan jött. :-( jut eszembe,így vasárnap reggel.
"Semmi gond, értettem. További kellemes nyelvészkedést kívánok az uraknak."
Nem. Egyáltalán nem értetted. Ha értetted volna jót röhögsz egy viccen (lásd hangulat ikonok) amit egyáltalán nem bántásnak szántam, csak poén volt egy felütött labdád lecsapva. Ez itt előszokott fordulni és nem úgy reagál rá senki mint egy sértődött kisgyerek akinek elvették a labdáját az oviban.
"Egy tollvonás, holnaptól mindenki kettő-három rendfokozattal vissza, a fizetés szintén."
A kérdésem tokától (tbk, főtiszt) bokáig (legénységi) vonatkozott. Ezt a rf. fizetést visszavételt így érted? Mindenkire? Mert ha igen remélem komolyan gondolod mert viccnek baromi rossz.
Értem én miről szól az ötlet, hogy csak a valóban elhivatottak maradjanak, jó is lenne csak hát nem fizethetem ki a számláimat meg enni sem tudok belőle.
Aktív vagy? Fizetésből élsz? Ha igen akkor gondold már át mennyit kap ma egy őrvezető...ha a főtiszti fizetést vissza veszed még megél belőle. A tts visszaveszed, éhen hal.
Aludj párat erre az ötletre mi előtt bedobod Hende asztalára...
számból vetted ki a szót, így hajnali mélázásban. épp azon gondolkoztam, hogy mit gondoljak. de ez sztem nagyon frappáns. ezen a könnyű lövész izén próbáltam elmélkedni. tv tudósításban az izraelieket szoktuk látni,land rover szerűségekkel,berácsozva.talán azok a könnyű lövészeik. és pontosan így van, hogy azok szinte karhatalmi feladatokat ellátó formációk. nem a hadseregük gerince,aki ellátja a fő feladatot, mindenki más pedig az ő -természetesen a végrehajtandó feladat - érdekében tevékenykedik. ahogy itt szépen kibontotta kedves olvtársunk a környező országok pszh-it ,hát nehezen hihető, hogy majd bárkinek inába száll a bátorsága megtudva , hogy végre a magyarok rendszerbe állították a rettenetes bedeszkázott uaz469 -eseiket. és mindjárt 9-et. /régen a zpk-nak volt egy ilyenje- bicikli helyett! :-)/
Azért nagy reményeket ne táplálj afelé hogy most aztán tömegével veszik majd fel az embereket a sereghez. A jelenlegi tendenciák arra mutatnak hogy az elöző rendszerhez hű emberek és a kirivó korrupciós botrányokban éritett emberek "kivégzése" után minden marad a régiben.
Ezt már sokan sokszor igyekeztek elmagyarázni, de azok számára, akik takarékosság, vagy egyéb okok miatt kitalálták ezt a sületlenséget, azokkal nem lehetett vitázni.
tehát ugye nem az a baj, hogy kitalálták a light infantry-t, ami persze teljesen más más országban, hanem csak AZT akarnak csinálni. Light infantrynak soha nem volt az a szerepe, hogy egyedüli tipusként hazát védjen...
Főleg hogy a Humwee kezd a 2. vonal lenni, főleg ott ahol használni akarjuk ..... Van a Regimentbe egy típusismertető róla.... Vö.pld Dingo és tsai. Megmintha mostani Regimentbe is lenne cikk a lánctalpas lövészpáncélos irányokról, hasonlítsd össze. Mentem vissza inni, jóéjt.
Horvátország: lánctalpas - M-80, kerekes - PATRIA AMV
Szlovénia: lánctalpas - M-80, Kerekes VALUK(PANDUR), PATRIA AMV
Magyarország: lánctalpas - nincs, kerekes - BTR-80A, BTR-80 Magyarországon 2015-től a takarékosság jegyében valószínűleg kéttengelyes könnyű lövészszállító jármű (például HUMVEE). Ne hagyjuk szó nélkül, hogy a mi lövészeink rendelkezzenek a térségben a leggyengébb fegyverzettel!
Pont ezért nem szidtam annyira a Zrínyit, mert ilyen is van, meg olyan is. csak továbbra is az a véleményem hogy a doktori nem mindig jelent akkora extrát mint ahogy gondoljuk. ha meg botrányt akartam volna csinálni, már rég megtehettem volna, de sok értelme nem lenne.
Még az ismerősömnek is azt tanácsoltam, aki erről először szólt nekem, hogy ne foglalkozzon vele, csak a sajátjával.
Hát én láttam - a Zrínyin - amikor tanszékvezető helyettest rángattak meg egy cikke miatt, pusztán azért, mert pontatlanul jelölte meg, hog honnan idéz.
Sikertelen doktori is van épp elég. Igen utálatos dolog, amikor ezen azok csámcsognak, akik neki sem mernek kezdeni.
Csak a tények kedvéért: egy doktorit én sem javasoltam védésre, mint bíráló, noha igen nehezemre esett, lévén az áldozat közeli kolléga. Nem is lett belőle semmi.
Én csak azért reménykedem, mert ahogy hallottam a miniszterelnöktől, 20 évre akarnak berendezkedni, ahhoz meg bizonyítani is kell, csak úgy bemondásra senki nem hiszi el, hogy fejlődik az ország, lásd elmúlt 8 év.
Úgy gondolom, hogy az elhárításnak illene tudnia ezekről és az egyéb törvénytelen ügyekről. Lehet, hogy nem volt véletlen, hogy vezetőcsere történt az élen?
És szerinted mennyit foglalkozna az említett két vezető azzal, hogy az esetleges felmérések valóban tisztán follyanak? Arról nem is szólva, hogy rögtön megrettennének, amikor kiderül, hogy az ilyesfajta juttatásokhoz mennyi törvényt is kéne megváltoztatni! :)
Maradjunk abban, hogy az általam ismert és megkérdezett "kezdő" tisztesek többsége 100 körüli nettóval már elégedett lenne. A többi állománykategória kezdőit kb. ehhez kéne igazítani arányaiban eltolva.
Ezért kéne a politikának irányítania a változást. Nem régi hír, hogy az orosz tábornokok között csinálta fizikai felmérést, és jó részük alkalmatlan lett.
Gondolod, hogy Orbán Viktort vagy Hende Csabát és csapatát túlzottan érdekelné valami helyi őrnagy vagy ezredes szava? Hisz már most is hullanak a fejek, és ahogy kinéz, nem is fog egyhamar elállni az eső. (ha eláll, remélhetőleg kisüt ránk újból a nap:)
Azért itt is feltennék pár kérdést: Nem volt az illetőnek témavezetője, nem voltak opponensek és milyen lehetett a műhelyvitája, ha ezek a kérdések csak az avatás előtt pár nappal vetődtek fel? A jelzett személyek felelősségét és felkészültségét is vizsgálni kellene! Ők ugyanis "hivatalból" és felkészültségük alapján, bizonyos ellenszolgáltatás ellenében kell, hogy véleményt mondjanak a dolgozatról.
Erről hadd ne nyilatkozzak. Ellenkező esetben könnyen a vicc juthatna mindenki eszébe: Nálunk mindenki elégedett a fizetéssel. A főnököm az enyémmel, én a főnökömével! :)
Mi az, hogy megfelelő környezetbe? Ismerek olyan kollégát, aki 25 év alatt 8 helyőrségben szolgált, és hétszer költözött, de ebből csak két esetben úgy, hogy az áthelyezéssel egyidőben. 6 évet ingázott és összesen 2 évet töltött család nélkül tanfolyamon, illetve missziókban. A hadsereg egyszer sem biztosított a feleségének munkahelyet (nem is akarta volna!), de egyszer sem panaszkodott, hogy milyen rossz sora lenne. Meggyőződésem, hogy sok esetben csak akarat és/vagy kényelmesség kérdése a dolog!
A nőtleneknek létezik nőtlen szálló, a házasok és az igazolt élettársi kapcsolatban élők részére pedig ott van az albérleti költségtérítés és több helyőrségben a "szolgálati lakások" No nem korlátlanul, hanem a szabályzók által megállapított komfortfoknak megfelelően.
Az Ausztrál hadseregben a rendszer a tanulmányi rendszer a következő :
1 . ) Először is mindenkit MAXIMÁLISAN támogatnak a továb tanulásban. Anyagilag ( sereg fizeti a tandíjt ) erkölcsileg is bíztatják példának hozzák.
2. ) Az Au oktatás sokkal több szintű. 9 osztály a minimum majd ezt követi a 12 osztály ami a mi érettséginknek felel meg. Lehet a 9. és a 12 . után is szakmát tanulni ami Certificat II nak felel meg majd a technikum a Cert IV. Ezt követik az alacsonyabb diplomák Diplom , majd az Advanced Diplom. Majd jön a Degree és annak fokozatai.
A lényeg hogy az utolsó mezei lövész is elkezdhet egy sulit. Azonban annak kapcsolatba kell lennie vagy a BEO val vagy pedig a jövendőbeli BEO val. A csavar a dologban hogy ez az az út amin keresztül egy közlegény akár tiszt is lehet. Ha az illető elvégez egy Advanced Diplom képzést ( 4 év minima ) és van legalább másik 4 éve a seregbe akkor mehet tisztképzőre ( persze elötte alkalmassági hegyek )
Egy egy új szakma cca 1200 dollárt míg egy diploma olyan 4000 dolcsit jelent pluszba évente .
Pl az én esetemben a tiszti felvételin megfeleltem ( kilenc különböző teszt ) de a végén irattak velem kétszer is angol tesztet amin elhasaltam. Ez után jött az az ajánlat hogy kezdjek legalul közkatonaként majd a sereg fizeti a diplomámat ami megszerzése után jöhet az átképző meg a tiszti paroli.
Ezek szerint nem mindent. Köszönöm hogy elismerted, így máskor ne írd nekem kérlek, hogy valótlant állítok. Én sem teszek ilyet hacsak nem vagyok 101%-ban biztos az állításomban.
Egyébként nem a Zrínyi lejáratása a célom, ezért is nem foglalkoztam az üggyel komolyabban, csak aki említette régi ismerősöm és az általa elmondott történet annyira furcsa volt, hogy kicsit utána néztem. Úgy tűnik az állításai biztos alapokon állnak. de Ő sem akart balhét mert Ő is a Zrínyire jár, a rendfokozata meg sokkal alacsonyabb az érintett úrnál.
Először járj utána hogyan ellenőrzik a doktorikat, ha ellenőrzik. Utána folytathatjuk a csevegést. Ha még akkor is érdekel az ügy tanúság gyanánt minden infót megkapsz ami érdekel.
Akkor járattam volna le a kollégát, ha a nevét is leírtam volna, de engem sem izgat az Ő svindlije. Csak jeleztem valakinek és az nem te voltál, hogy a doktori fokozat sem garancia semmire, főleg ha így jutnak hozzá.
Egyébként is ha tényleg ellenőrzik a dolgozatokat akkor ki kellett volna derülnie az esetnek, de valahogy még sem sikerült.
A végén még az fog kisülni, hogy a rektor miatt, meg a plagizált tanszékvezető (nem tudok róla) miatt minden Zrínyisnek lesütött szemmel kell járnia majd.
Nem mondom, hogy nem létezik, nem mondom, hogy nem fordulhat elő. De hiszem, ha a fejünket a homokba dugjuk, és csak mutogatunk, ahelyett, hogy tennénk ellene, akkor ugyanolyan hibát követünk el.
Mért is? mennyien tudtatok a Zrínyin a furcsa dolgokról amik ott történtek és meg sem ment egyikőtök se a katonai ügyészséghez vagy a KBH-hoz. Ugye?
Ha meg katona vagy akkor tudnod kell, kifele nem szoktak beszélni az emberek. ha jól tudom ül a Zrínyin olyan nagytiszteletű tanár aki tanszéket is vezetett, akit megfogtak bizonyítottan plagizálásért. szóval?
Látod sok mindenben egyetértünk! Én már csak kivűlről ugatom a szakmát, mert 31 év szolgálati viszonnyal a civil szférát erősítem. persze nem biztonsági őrként.
Remélem, hogy az új vezetés tényleg mer változtatni, mert ennél mélyebbre már nem sűlyedhet a Honvédség színvonala.
Sajnos fedi! Meggyőződtem róla a tulajdon két szememmel, mivel én sem hittem annak aki mondta, mivel fasírtban van a dolgozatot íróval. Ez meg akkor már befeketítés is lehetne jó magyar szokásnak megfelelően.
De képzeld átrágtam magam az anyagokon és bizony vannak egyezések, nem is kevés. Ha ellenőrzik a doktorikat hogyan nem vették észre?
Egy Zrínyis ismerősön szerint inkább csak véletlen buknak meg az emberek, főleg ha a témavezetőjüket többen nem szeretik. Ja ahol a rektornak olyan publikációs listája volt mint a Zrínyin ott sok mindent el tudok képzelni.
Lehetne egy olyan átmeneti időszak, amíg a normális fizetés ezekkel jönne össze. Így aki kevésbé jól teljesít, mint pl anno jdagain által belinkelt hordókatona se futná le a 3200at, idővel csak lelépne. Ez az átmeneti időszak tarthatna pár évig. Aztán már csak olyanokat vennének fel, akik alapból hoznák az elvárt szintet. A megélhetési katonákat meg ki lehetne paterolni őrszázadokba. Nincs akkora elvárás, de fizetés se. (a társadalom által megfogalmazott kritikák mindig ezzel kezdődnek, hogy inkalosok őrzik a harcosokat, persze lehet költség-hatékonyságról beszélni az egyszerű embernek, de akkor is változatlan marad a vélemény mindaddig, míg a laktanyák előtt nem honvédek állnak őrségben.)
Ez igaz (lenne), ha költözés után megfelelő körülmények közé kerülne a ti, tts, tbk, stb. Érdekesség: amikor egy Urivot megjárt pcvadász pk visszakerült Mo-ra, Jutason kapott (Bpestről) oktatói beosztást. Lejelentkezett, majd közölték vele, hogy mivel nőtlen, lakást nem kaphat, de béreljen a városba, természetesen fizetik. Az egyik legjobb helyen tudott lakást bérelni magának, gyakorlatilag aznap, ahogy Veszprémbe érkezett. Talán így is lehetne, nem azonnal az ingázást. Mindenesetre pld: Székesfehérvárra a buszok kötelékben járnak, súlyos milliókért. Csak nézzétek meg az FLÜ honlapján a szerződéseket.
Először is normális fizetést kéne adni mindenkinek. Szerinted mikor fognak bárkinek is ilyenekért plusz juttatást adni, amíg a főnökök nem képesek hasonlóan teljesíteni?
Lőtáv vitatható, hatótáv nem: minimum a szembenálló azonos szervezet (szd-nál szd., dd-nál dd. stb) teljes védelmi mélysége. Na ezért vannak jobb helyen a hadosztályoknál rakéták.
És szerinted mennyivel lesznek azok nagyobb szakértők, akik jutalomképpen most fognak bekerülni az előzők székébe? Erre mondtam azt, hogy nehéz túllépni a régi szokásainkon. Ha már annyira változatatni akarunk, akkor miért nem tesszük kötelezővé a hivatásos állomány számára a helyőségváltás elviselését. Ennek esetében mindig arra hivatkoznak, hogy nem tudják biztosítani a feleség számára is a munkahely váltását, a lakhatást, stb. Azt elismerem, hogy a mi katonáink fizetése nem vetekszik a ny.eu-i kollégákéval, de ennek köszönhetően válik lassan belterjessé minden katonai szervezet, főként a vezető szervek és parancsnokságok. A legtöbb hadseregben egyéni szocprobléma, hogy helyőrséget kell váltani. Aki nem vállalja, az ne menjen hivatásosnak! Sok-sok olyan külföldi tisztet és tiszthelyettest ismertem, akik hétvégenként 1000 km-nél is többet ingáztak, vagy két-három évente költöztek új katonai bázisokra, vagy új városba családdal együtt. Létezik olyan hadsereg, ahol csak úgy lehet valakiből tábornok, ha bevállalja egy dandár parancsnoki beosztását. Ha adott fegyvernemnél, szakcsapatnál nincs ekkora kötelék, vagy az illető nem rendelkezik kellő szaktudással, hogy elvezessen egy "harcoló" dandárt, akkor meg így járt az illető! Nem is kell tábornoknak lennie! A jelenlegi tábornoki beosztásokban valóban akad jó pár olyan, amelyet elég lenne ezredesként is elvezetni. Itt jön a presztizs és a szokásjog! Nme tudom, hogy az új vezetés képes lesz-e ezen változtatni. :(
Nem phd-ra gondoltam, hanem az alsóbb rendfokozatban levő katonák, pl egy őrmester elmélyülhessen a szakmájában, és ezek után, vizsgák után akár egy kis plusz pénzt kaphatna. Olyat is lehetne, hogy aki a neki előírt követelményszint felett teljesít jóval fizikailag, pl 260 pont helyett 320at hoz össze, havonta pár ezer pluszt, esetleg jutalomszabadságot kaphatna.
Egyszóval, ösztönözni kéne az állományt, mert a lelkesedés idővel elmúlik.
Ezért is írtam azt, hogy tényleg megdolgozik érte, valóban az ő munkája, sőt utána nem megy el portásnak. Mert ilyenről is tudok. Amit említettél, arról én is hallottam. De ugyanígy megesik (mint a rossz lány :-)) ), hogy a kötelező publikációkat "közösben" írják. Stb. Azt, hogy ki gondolja komolyan a képzését, jelzi a publikációk száma is. Van, aki éppen a kötelezőt teszi le az asztalra. Bár ismereteim szerint a DI egyik vezetője bekeményített. Csak a papíron is olvasható publikációt fogadja el, amiben igaza vagyon.
Az a baj, hogy a doktori címet lassan mindenki megkaphatja a Zrínyin. Épp most hallottam egy ezredesről aki a doktoriját az egyik beosztotjának diplomamunkájából merítette. A doktori és a diplomamunka is megtalálható a Zrínyi könyvtárában meg a neten is. Kiváncsiságból leellenőriztem és tényleg vannak egyezések. A beosztottra pedig nem hívatkozott afőnök. Sőt aki elmondta a sztorit azt állította, hogy a doktori egy részét éppen a beosztottal íratta a főnök. Ezt azonban már nem akarom elhinni. Ez már olyan szintű bunkóság lenne, ami talán nincs is.
Arra azért kiváncsi vagyok ellenőrzik a Zrínyin egyáltalán a diplomamunkákat és a doktori dolgozatokat? A TDK-at biztosan mert egy ismerősöm megbukott vele, amikor az egyik tanár valamilyen programmal ellenőrizte.
Szóval a doktori cím sem jelenti azt hogy valaki ténylegesen ért is egy területhez, quazi szakértő.
"Tehát: a szocialista demokrácia a többség hatalma a kisebbség felett, míg a polgári demokráciában, az emberek, a szabad választásokon, szabadon eldönthetik, hogy ki nyomja el őket, a következő szabad választásokig." (V.I.Lenin: Mi a különbség a polgári demokrácia és a szocialista demokrácia között?)
az biztos,hogy kell az alap koncepció. ha az nincs akkor lehet bármit venni,az mind kidobott pénz lesz. sztem ez volna a nagy felelőssége annak akire most a sereg van bízva! ha az elfogadott alapkoncepció megvan akkor pedig annak a gyors végrehajtása. ha a végrehajtás nincs meg -még ha a koncepció megvan is- az szintén annak a felelőssége akire a sereg most rá van bízva. ha van koncepció és késlekedik a megvalósítás, akkor az megint kidobott pénz./ hiszen a sereg nem tölti be a megfogalmazott alaprendeltetését/ nagy meló ez, de csinálni kell. vagy bezárni a céget. mert ha nincs megcsinálva akkor pénzpocsékolás!félmegoldások sose jók!
Bár "költségvetésileg" nem sokat jelentene, ha a visszafoglalkoztatottaktól megválna a HM_MH (szándékosan), de talán tiszta víz kerülne a pohárba. Természetesen lehetne gondolkodni a nyugdíjasok alkalmazásán, de csak szigorúan szakmai alapon, nem beszélve arról, hogy csak határozott időre. Ami a rf-ot illeti. Először is a beosztásokhoz rendelt rf-ot kellene módosítani (eltérítés), mert jelenleg "szabálytalan" több tbk-nak a beo-rf megfelelés. Egyébként pld. Győrben a tbk ezredesi helyen van, vállalta. Ugyanez lehetne máshol is.
Csak egy kicsiny adalék a "tanuláselismeréshez". Old, ha valaki komolyan gondolva nekilát egy PhD fokozat megszerzéséhez (nem trendiből, és nem mások által megírt dolgozatok árán), nem kap semmilyen pótlékot. Volt valamikor, de adható kategória volt, és megszüntették. Pillanatnyilag nem látok ösztönző rendszert.
Ez csak részben igaz, gondolom te is tudod hogy mennyi magát szakértőnek tartó alkalmatlan ember ücsörög a HM-ben vagy foglalkoztatja vissza magát nyugdíjasként. Hát erre nincs szükség...Az meg hogy néhány ember érdeke sérül, kit érdekel, ha a rendszer végre működőképes és igazságosabb lesz.
A jó szakembereket pedig plussz juttatásokkal (akár a rendőröknél a plussz pénz ha aláírsz még 5 évet) rendszerben lehet tartani.
Már többször is említettem: ne legyenek idealista elképzeléseitek! Főleg ne az elején. Ez itt Magyarország jól bevett szokásjoggal. Nagyon nehéz kilépni a saját árnyékunkból!
Nagyon egyszerűen képzelitek el a rendfokozati piramis talpraállítását. Pedig - mivel emberekről van szó - talán a legnehezebb feladat. Rengeteg valós és látszólagos érdek sérülhet, amelyek nem kis feszültséget gerjeszthetnek a szervezeten belül. Abban is biztos vagyok, hogy a most tábornoki helyen lévő ezredesek nagyon rossz néven vennék, ha visszaminősítenék a helyeiket. Ugyanakkor mégiscsak ez lenne a célszerű módszer. Én azt mondom, hogy fokozatosan kell véghezvinni a dolgot. A németek az újraegyesítéskor elég drasztikusak voltak. Az egykori NDK-s tisztek (NVA) számára húztak egy limitet (őrnagy), amely felett nem vettek át senkit. Az átvett állomány esetében is legtöbbször egy rendfok ozattal alacsonyabban vették át azokat, akik a biztonsági bevizsgálásokon átmentek. Arról nem is szólva, hogy az átvétel sok esetben helyőségváltást is jelentett. Az azonos rendfokozatú és beosztású ex NSZK-s társaikhoz képest az "újak" még így is kevesebb pénzt kaptak a "szolidaritási" adó miatt. De sokan még így is vállalták, mert nem nagyon láttak más lehetőséget a megélhetésre. Kellett kb. 15-20 év ahhoz, hogy valóban egyenrangúnak érezhessék magukat a "régiekhez" képest. Az "egy tollvonásos" módszer esetén elvesztenénk a már amúgy is foghíjas szakértő gárdánk jelentős részét. A jelenlegi törvények mellett sokan már most is arra várnak, hogy szervezeti átalakítás legyen és akkor rögtön kedvező feltételekkel borítanának le nyugdíjba. Feltétlenül kiakarjuk önteni a piszkos fürdővízzel a gyereket is? Annyira pedig - sajnos - nem vonzó a katonai pálya, hogy a szakembereket azonnal pótolni lehessen!
Azokat pedig megfosztanám a beosztásuktól akik nem alkalmasak rá. Volt és van olyan tábornokunk akinek angol nyelvvizsgája sem volt amikor tábornokot csináltak belőle, és ez nemrég volt. Egyenlőre hűvösön van, de találni még pár hasonló embert a rendszerben...
Esetleg azt is bele lehetne venni az új rendszerbe, hogy bár nem lép előbbre a ranglétrán a katona, de különböző képzéseket elvégezve több illetmény kapna. Vagy valami egyéb teljesítménybérezés jellegű dolgot.
Nem kéne hozzá max egy fél év, ugyanis ez kb200-250 tábornokot és ezredest jelentene a rendszernek, nem többet. Mért kell minden osztályvezetőnek ezredesnek lennie? van olyan osztály a HM-ben amiben vannak négyen és ezredes vezeti. Bőven megtenné egy felkészült őrnagy is.
Nem kell itt nagyon óvatoskodni...állománytábla módosítással visszavenném a helyeket és kész.
A Védelmi Hivatalt, a Műveleti Központot és a Kiválósági Központot most is ezredes vezeti, de a helyek tábornokiak. Ezeket már most le lehet vinni ezredesire, senkit sem sértene.
A többi is megoldható, ha az új vezetés felvállalja. Ahogyan lecserélték a VKF-et és még pár vezetőt, merem hinni hogy nem félnek konfrontálódni, kérdés hogy akarnak-e igazán rendet tenni. vagy ők is rendfokozattal és pozíciókkal jutalmaznak ahogy az MSZP az elmúlt években, így lett egy csomó alkalmatlan tábornokunk és ezredesünk. Meg kell nézni hogy azok akik most dutyiban vannak ki és hogy nevezte ki őket, ja és miért.
A levezetésed nem rossz egyébként. A mostani, ha jól emlékszem kb. 70 tábornokból bőven elég lenne, 20, de nem csak ezt hanem az egész rendfokozati anomáliát kellene helyére tenni, tokától bokáig.
Bedobnám a kérdést: szerintetek igaza van Hendének, hogy ezt csak szépen lassan lehet megoldani, kicsurgatással? Vagy menne egy nagy levegővel persze ésszel kidolgozva, de egy nagy tollvonással, de minden szinten megtéve a rendfokozati takarítást?
Ez nagyon tetszik!!! Kezdem megszeretni Hende nagyurat!
Ha javasolhatom kezdjük a tábornoki beosztások számának csökkentésével, ugyis mindenki rajtunk röhög, hogy milyen sok van belőlük.
KBH, KFH elég lenne egy ddtbk a helyettesek meg ezredesek.
Védelmi Hivatal, Kiválósági Központ, meg a különböző háttérintézmények csak ezredesi szint. Jót nevettem egy értekezleten ahol azt próbálta bizonygatni egy egészségügyis ezredes, hogy lenéz minket a NATO ha a Kiválósági Központ parancsnoka nem lesz egy csillagos tábornok.
Kicsit utánanéztem van 13 akreditált központ, 2 akreditáció alatt, egyről tárgyalnak és négy még csak most jelezte a csatlakozását, köztük a veszprémi logisztikai központ is.
Tábornok vezeti a a Norfolkit (USA) + a Német központokat (2 központ)
ezredes vezeti: holland (2 központ), francia, spanyol, török, szlovák, román, cseh, német (műszaki)
alezredes vezeti:észt, norvég és szlovén központokat.
Az Usához és a németekhez nem mérném magunkat, inkább alezredes kéne hogy vezesse a magyart, de mivel a szomszédos országokét is ezredes vezeti, az ciki lenne, hogy nálunk csak ales. Így meghagynám ezredesre, de nem többre! És akkor még hasba akarták akasztani a vezetést hogy szinte mindenhol tábornok viszi a központokat. Hát ezek szerint nem...
Egyébként is ha csak a fele is igaz annak amit jebel vagy vad05 írt a központban történtekről, akkor az ottani vezetőnek nyugdíj és nem előléptetés dukál.
Véleményem szerint a katona egészségügyben is csak 1 darab ddtbk kell, nem pedig 4. (ÁEK pk, ÁEK katonai helyettese, HEK és KEKK)
A védelmi Hivatalt is bőven elvezethetné egy ezredes, meg a Műveleti Központot is. A három ügynökséget összevonnám, oda is elég egy tábornok, a helyettesek meg mindenhol csak ezredesek lehessenek! Hadtörténetibe, Nemzetvédelmi Egyetemre, ÁEK, Központi Ellenőrzési Hivatalba sem kell tábornok,
Eddig megtakarítottunk: 11 tábornokot!!!
A lelkész tábornokok sem kellenének, de hozzájuk nem mer nyúlni senki. A főosztályok meg szintén alkú tárgyát képezhetnék. Tábornokokat csak a harcoló dandárok élén és a kiemelt kulcspozíciókban kéne hagyni.
Ha a főosztályokat is megpiszkálnánk egy 10 tábornokot onnan is el lehetne küldeni. Bocsi, csak a beosztást ezredesire átalakítani. De ezt úgysem meri meglépni az új vezetés, így marad a vízfej és a fordított piramis.
Bocs hogy belevau, de az a belbiztonsági feladatokra kialakítás az szvsz téves. Ugyanis 1922 óta ott nem volt fegyveres belvillongás. Viszont nagyon is megfelel az "expedíciós erők" fogalomnak, 1955 óta az írek részt vettek: -1958 Libanon -1960-1964 Kongó, 4 év alatt 6000 ír teljesített ott szolgálatot, harcoltak is ( 26 halottjuk volt) -1964-2010 Ciprus, 9000 fő. veszteség nem volt -1973 Sínai -1978-2001 Dél-Libanon, 1 zászlóalj( 23 év alatt 30000 fő) -2001-2006: 1 század Libanonban -1988-1991 UNIMOG ( iraki-iráni határ) Szomália, Eritrea, Bosznia, Koszovó, Timor. 1960-2008 között 86 halottat vesztettek.
Ott kell kezdeni, hogy a rendfokozati inflációnak kell gátat szabni. Ez nagyon kellemetlen azoknak, akik most várnak előléptetésre, akik most érzik úgy, hogy jogos lenne az előrejutásuk a rendfokozat tekintetében, de be kell azt látni, hogy az USA hadseregében sokszor egy őrmester végez olyan munkát, több olyan beosztást, amit a Magyar Honvédségben őrnagyok meg alezredesek.
Ez hogy orvosolható? Lefokozni senkit nem lehet azért, mert van egy egészséges állományarányokra irányuló törekvésünk. Hosszú távon, ahogy a természetes fluktuáció megy előre, tudunk módosítani ezeken az arányokon, ez elhatározott szándékunk, a legmagasabb szinttől a legalacsonyabbig.
1/2OFF Ha valaki tud segíteni a Kaposváron talált fényképek fényképekkel kapcsolatban (eszközök, helyszínek, események) az küldje már el a honlap szerkesztőinek, vagy a helyi könyvtárnak.
viszont fontos, hogy lássuk, mit lehet kihozni ebből a pénzből. valóban talán az írek nem olyan látványos dolgokat hoztak ki belőle, de van egy olyan érzésem, hogy körülbelül az ő szintjük lesz belőve tekintve a feladatokat, amiket a miniszter említett...
akkor azért azt is nézd meg, hogy a költségesen fenntartható eszközökből mennyit és milyet tart rendszerben.
Pl hasonlítsd össze a légierejüket : Irish Air Corps illetve nézd meg, hogy kb 125 valamiféle kerekes páncélozott harceszközt tartanak hadrendben: Irish Army , utána nézd meg, hogy ez nálunk mennyi és hasonlítsd össze a fenntartási költségeket.
Írország nem a leghelyesebb példa, a haderejét, inkább egy belbiztonsági feladatokra ellátására alakították ki, szerintem.
Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szakmai és morális válságban van. Az elmúlt években a személyi döntésekben érvényesülő átpolitizálási törekvések, az átgondolatlan és megalapozatlan szervezeti átalakítások, az egyéni jövőkép és a motiváció teljes hiánya gyengítették a katonák hivatásérzetét. Mindez a testület belső kohéziójának megbomlásához vezetett.
nyilván,de gondolom érthető,hogy mire célozgatok. a g-t ellentét csak egy példa volt,hogy olyat , de még hasonlót sem szertné(n)k. mert ha már megtörténik akkor a világ jó esetben hümmögni kezd, /az Eu mindenféleképpen, bizottságok alakulnak,napidíjjal , stb./ később jó eséllyel szétszabdalják amúgy sem nagy országunkat. de előtte egy kis ungabunga ! / ha még emlékeztek az örökbecsű sútkára/
A török-görög szembenállás "kicsit" mélyebbre és régebbre nyúlik vissza, mint a ciprusi válság! De még az első világháború utáni kölcsönös tömeggyilkosságoknak is vannak történelmi okai!
Bocs, de a rántottakészítés közben jutott eszembe :-)
Úgy tudom, hogy jelenleg vannak olyan eszköze a MH-nak, amivel nagyot tud lőni. Gondolom, egy darabig még rendszerbe is tud maradni. Persze lehet, hogy tévedek, de remélem kijavítotok. Korábban egyik olvtársunk kiszámolta, hogy 2010 ? végére nem igen lesz olyan helikopterünk, amelyik levegőbe emelkedhet, ergó nem lesz mivel kilőni a pct rakettát sem. Vagyis a 24-es legfeljebb tréler-ről lődözhet. Persze itt is van bizonytalanság, vagyis nem biztos, hogy így van. De az árvízi helyzet is bizonyította, hogy helikre igenis szükség van. Szóval én inkább azt a kicsinyke pénzt, amit beszerzésre lehetne fordítani, inkább helire fordítanám. Szóval én a prioritási sorrendben előre venném a helikoptert. Na nem azt kicsiny buborékot, amit most vettek kiképzési célra, ami szerintem egy vicc.
A másik fő dolognak tartanám a teljes állomány mentális-fizikai-morális állapotának rendezését. Továbbra is hanyag ruházat, slendrián viselet, nőknél seggig érő hajzat (bocsánat), papucs a szolgálati helyen, a nyugdíj számolása (mi éri meg jobban a 16%-nál), mihamarabb misszió, mert ott van pénz. Nem tudom ki emlékszik még Oláh Istvánra? Amikor egy díszelgés alkalmával megkérdezték tőle, hogy szegény katonák miért csapkodják a lábukat a földhöz, kopik is meg nehéz is, azt mondta: a katonának az a dolga, hogy teljesítse a parancsot. Az én dolgom, hogy gondoskodjak róluk, vagyis, ha elkopik a bakancs talpa, akkor cseréltetni fogom. Egyébként pedig minden pontosan megkapnak. De ilyen volt Tapolcán Várady vörgy is (ha valaki emlékezne rá, aki jutasi őrmesterből - 1943-ban végzett - lett az, aki.) Szóval nem biztos, hogy minden a pénzen múlik. (Bocs, de kihűl a rántottám)
Igazad van, ez esetben kizárólag a reális gondolkodást próbálom kiemelni. Szép szép, hogy merjünk nagyokat álmodni, de elsősorban a földön kellene járni.
A dolog nem végleges mivel a bevándorlási és egyébb törvényekkel most fésülik össze ( az az a miniszterek egyezkednek hogy kinek milyen hatásköre esz majd a dolog felett ) A lényeg hogy a stabilan kialakult katona hiány miatt egy speciális "sávot" terveznek nyitni az ausztrál bevándorlási politikában.
Az eddig kiszivárgott elképzelések szerint csak és kizárólagos pozíciókba beo-kba lehet pályázni amelyek közül itt van pár
A tervek szerint lehet tiszthelyettesi és tiszti beókra is pályázni de itt az angol nyelvvizsga ( egy a bevándorlási hivatal IELTS egy meg a sereg saját rendszere szerint ) kötelező A "közkatonák" fizetett intenzív nyelvtanfolyamon vennének részt melynek első három hónapja az adott országban ( kellő számú jelentkező esetén ) lenne míg a következő 3 hónap már Au-ban. Ez után kezdődne el a 11 hetes alapképzés majd az ezt követő beótol függő 6-40 hetes szakképzés. Az Au tartózkodás alatt az illető teljes ellátást lakhatást kap illetve egy kis zsebpénzt ami olyan 200 dollár / hét, majd az alapképzésen ez felmegy 500-600 dollárra hetenként.
Az alapképzést ( 11 hét ) avatás követi ami után teljes értékű Ausztrál katona lesz az illető valamennyi jogokkal. Innentől kezdődne a szolgálat és ennek 3. hónapja után Ausztrál állampolgárság. A fizetés és minden juttatás teljesen természetes módon mindenben megegyezne az "eredeti" ausztrál katonákkal.
A dolog most van félkész állapotban még semmi nem biztos de úgy tudni nagyon szorít valamiért a cipő és kellenek az emberek.
VEKEsekkel beszélgettem, de a honv nemzetbiztonsági ügy, bármikor tudnak titkosítani (lásd a mostani parlamentnek a honv miniszter által benyújtott kb 6 iromány, ami helyből TITKOSnak van jelezve, így nem nagyon lehet "civilkontrolt" felépíteni).
Mi, a honvédelemért aggódó állampolgárok, azt a hírt hallottuk, hogy a Honvédséget maximum 105mm tüzéreszközökkel tervezik felszerelni. Kérem nézessen utána, hogy mi a Nato trend, illetve hamár mindenki ettől nagyobb eszközökkel rendelkezik, akkor mit ér a fenti fegyzerzet.
Mindezt azért írtuk, hogy ha már pénzt költünk, akkor azt költsük átgondoltan, amit utána nem kell nyilvánosan megbánni.
Figyelj, ilyen hozzáállással nem is fog változni soha semmi. Persze, sokan sok mindent tapasztaltak már, de ha minden ötletet a gyökerében elfojtunk az "úgysem lesz belőle semmi" felkiáltással, akkor marad minden az eddigi mederben. Egy új vezetés talán máshogy áll ehhez a kérdéshez is. A siker soha nem garantált, de attól még meg lehet próbálni. Ha nem tévedek, az utóbbi időben többen megjegyezték már, hogy sok bizottsági vita jegyzőkönyve alapján feltételezhető, hogy tűz-közeliek is olvassák ezt a fórumot, és most pozitív értelemben mondom ezt. A BKV-t is mindenki bevehetetlennek tartotta néhány éve, mára meg összerezzen a börtönök sok lakója, ha azt hallják: "VEKE" :) A demokrácia jellemzője, hogy a civilek igenis beleugatnak a dolgokba, főleg, ha ezt szakértőként teszik, nem kibicként. (Nem pedig arról, hogy szétcsapjuk annak az arcát, aki kifogásolni mer valamit, mint annak idején...)
Milliárdos, előre nem tervezett kiadásokat róhat a Honvédelmi Minisztériumra a szaktárca előző vezetésének átgondolatlan gazdálkodása. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint az előző kurzus még a Gripen vadászgépek tavalyi üzemanyag-ellátását is csak átcsoportosításokkal, az idén tudta kifizetni.
Számos, milliárdos többletköltséget hagyott a Honvédelmi Minisztérium (HM) az új tárcavezetésre az elmúlt évek meggondolatlan gazdálkodása miatt – derül ki a honvédelmi tárca átadás-átvételi jegyzőkönyveiből.
A Gripen vadászrepülőgépek pilótáinak kiképzésére szánt 2009-es költségeket például csak ebben az évben fizették ki, mintegy 2,73 milliárd forint értékben. Ennek az volt az oka, hogy az erre szánt források egy részét központilag, haderő-fejlesztési tartalékként zárolták, így az nem állt a minisztérium rendelkezésére. Mivel a kiképzéshez elengedhetetlen pénzt csak más források átcsoportosításával tudták előteremteni, a későbbiekben a vadászgépek üzemanyag-ellátása, a járművek hajózóinak bérleti szerződésben meghatározott repülései komoly feszültségeket okozhatnak a szaktárca költségvetésében – olvasható a pénteki Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.
Tisztelt Urak! A tüzér témákhoz annyit értek hogy nagyot szól, meg nagy meggymagot köp... de ha írtok valami értelmes, rövid, de hülyének is érthető (a szint mondjuk én, laikus leszek) érvelést, ami NEM petíció, hanem valami barátságosabb címezést kap, akkor azt 06.20 után el tudom juttattatni Simicskó asztalára. E-mailben jöhet.
hajszálra annyit költ a honvédségére, mint mi, nem mondom, hogy feltétlenül követendő minden, amit csinálnak, de valahogy nagyobbnak érzem az egyenszilárdságukat, mint nálunk. Tehát nincs feltűnően túlfejlesztett részek,és takarékos is.
Írország - Mo
GDP (ppp) 175 milliárd - 185 milliárd lakosság 4,2millió - 10 millió military exp: ugyanannyi (kb 1 milliárd euró) teljes létszám: 11482 - 26500 (a kiadások kb hasonló része megy fizetésre, tehát ránézésre 2 - 2,5-szer annyit adnak a katonának, mint nálunk) -ebből civil: 1205 - 7094 -ebből minisztériumban dolgozó 680 - 500 dandárok száma: 3 - ?(1) army létszám: 8506 - 14000 (valójában én 5000-re tenném, ha hasonlóan csak azokat számolnám, mint az írek) air corps: 832 - kb 2000 naval: 1070 - 0
hajók száma: 8 - 0 páncélosok AML-20 AML-90 Scorpion: MOWAG: 65
Mi, magyarok miért hisszük / hitetjük el magunkkal, hogy érinthetetlenek vagyunk és majd úgyis ez meg az lesz. Nem jobb lenne abban a tudatban élni, hogy reális keretek között (mert ugye az a veszély nem fenyeget, hogy Kína lerohanó seregét egyedül nekünk kell megállítani) bármi lesz, mi meg tudjuk magunkat védeni, de legalábbis elrettentő példával tudunk szolgálni?!
Ébresztő, vetkőzzünk már le a pizsamából és ébredjünk már rá a realitásra, ha végigmész az utcán és megkérdezed a 15-65 évesek férfiakat, szerintetek hány tudna fegyvert forgatni konfliktus esetén? Aki volt is katona, már elfelejtette de a többség vagy nagyon régen volt, vagy soha nem is volt.
Ha BÁRKI úgy döntene, hogy elege van belőlünk - és lássuk be, mostanában elég hosszú a sor - és idecsörtetne pár katonával akkor itt állnánk bokáig letolt gatyával és lehet, hogy előjönne az a híres "veszélyben összetart a magyar" (?!) mentalitásunk de addigra már sokan alulról szagolnák az ibolyát.
Nem kell itt NATO, EU, USA mögé bújnunk, fel kell ébrednünk és meg kell tudni védeni a saját érdekeinket, határainkat, földjeinket és a jövőnket! Ez így ment amióta világ a világ. Amikor a legtöbb nagy háború kitört az emberek azt hitték ilyen sosem történhet meg.
Akinek van gyereke az érti, akinek nincs az próbálja elképzelni: nem küldöd át a kölködet egy hat sávos autópálya másik oldalára akkor sem ha látszólag nem jön semmi. Miért?
Hát pedig én a helyében emiatt nem tudnék aludni. Ez a rá bízott sereg egyik legnagyobb, legégetőbb gondja. Ha nem emiatt nem tud aludni, akkor mi miatt? Talán a parolik gyártója aggasztja?
emléxik még valaki egyáltalán, hogy mi volt a görög-török konfliktus alapja? biztos van 2 , na jó 3 szakértő , aki igen. az viszont úgy tudom most is úgy van, hogy ciprus görög és török részre van osztva. ez azért nato-körön belül meg tud történni. ez egy olyan forgatókönyv, hogy soha ne jöjjön elő semmi hasonló a mi környékünkön! gondolom ezért mi magunk is tudunk tenni külpolitikával,katonapolitikával,akár még hadsereg fejlesztéssel is. nem azért,hogy hadakozzunk,hanem, hogy reális elrettentő erőnk legyen a konkurrenciához képest.
Tulajdonképpen csak arra akartam rávilágítani, hogy ez nem a miniszter szintje, hogy 105 vagy 155 vagy akármi, ő ebben csak tanácsot kér és elfogad vagy nem.
Talán az lehetne célravezető, hogy azt "meggyőzni" akire ezügyben hallgat. Gondolom egyértelműen Fodor véleménye a döntő. Persze azt is meg kell találni akire Fodor hallgat, akitől tanácsot kér...és így tovább...
"A megoldás keresése viszont most is az anyagiak előteremtésére fog koncentrálni és nem nagyon látom, hogy megfelelő mennyiségben elő is fognak találni. :"
Ismerve az elmúlt évek korrupciós ügyeinek egy részét és látva nap mint nap a pocsékolás nagyságát, valamint tudva hogy a piramisban mekkora tartalék felszabaduló forrás van, hát nem nagy kockázat kijelenteni hogy a forrás szerintem nem hogy egy osztálynyi 155 re de annál sokkal többre is előteremthető lenne.
A nem TUDOK és a nem AKAROK között ÓRIÁSI a különbség.
És ez az ucsó megjegyzés természetesen nem neked lett címezve hanem a helyzetnek az újra az elmúlt két évtized gyakorlatához visszarendeződni látszó honvédségi vezetésnek.
Ahogy korábban mondtam a jelenlegi vezetésnek nem az volt az igazi problémája hogy "nokiás dobozok cseréltek gazdát" hanem hogy nem ők kapták. Most pozícióba kerültek és már kommunikálás szintjén is kezdik azt előadni ami az előző négy éves regnálásuk alapján várható volt.
Nem tudom ki mondta de találó : " Nem hogy lófa@sz , ló sincsen" ( majdnem )
Arról meg ne legyen kétséged hogy mint a Dunai ár amelyik 50-60 évig nem volt de eljött, bizony így szakad ránk majd a háború is. Aki csak teheti vásárolja a fegyvereket fegyverkezik ezerrel. Téged meg ki fognak küldeni megint egy "Toldival" a T-90 ellen és a családod jó esetben kap majd egy plecsnit. Pedig valakinek azért nem ártana a családot felnevelni. Lovagoltatni a gyereket az unokát ( vannak gyerekek ???)
És tudod jól hogy nem kívánom ezt de én is pont azért "léptem" mert legalább esélyt akarok magamnak és a családomnak "M" esetére.
Más ! ( vagy még sem ) Az Ausztrál kormány a szokásos évi védelmi büdzsén mellett soron kívül 1 milliárd Ausztrál Dollár zsetont szavazott meg a védelmi képességek soron kívüli és azonnali fejlesztésére. A zseton eloszlik a három fegyvernem között de így is mindenkinek jut egy kis extra nyamira való.
Ja és még mindíg válság van illetve billegünk a kerités tetején.
Sztem ha azt mondja a főnöke: bodzapuska, parittyaholnapra meggyőzi mgát, tulajdonképpen az igazán a NATO-kompatibilis, ráadásul tökéletes, mert a hazai ipar is elő tudja állítani....
Emlékszem egy szakmai konferenciára, ahol emlékezetem szerint éppen te bizonyítottad számadatokkal, hogy milyen képesség- és kapacitásvesztést is fog eredményezni az akkor még csak tervezett fegyverzet- és szervezeti változás. A legszebb az volt benne, hogy az elnöklő - szintén tüzér "születésű" tábornok fel volt rajta háborodva! :) Ezekkel a probláműkkal a mostani vezetés biztosan tisztában van, elvégre akad közöttük "pár" tüzér. A megoldás keresése viszont most is az anyagiak előteremtésére fog koncentrálni és nem nagyon látom, hogy megfelelő mennyiségben elő is fognak találni. :(
Azzal nem szamolsz, hogy sok emberben ott van a felsz az ismeretlentol, + nyelvtudas hianya. Ez boven eleg ahhoz, hogy a 100 000 vonzobb legyen. ( lasd Magyarorszag )
Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő fogadóórát tart vasárnap 13 órától Szombathelyen, a Fidesz irodában (Szent Márton u. 10.).
Itt el is lehetne neki panaszolni a 105mm-es problémát.
Kicsit megnéztem a netet, és megállapítottam, hogy a senki által el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársasággal vagyunk kb. azonosak erőben. Mert bár nekik több technikai eszközük van: 16 db hk.; 43 db PSZH; 18 db tüzérségi löveg; 24 db sorozatvető; 29 db repülőgép és helikopter, viszont nekünk több a katonánk, mert nekik csak 7500 katonájuk van, szemben a mi mondjuk 10.000 katonánkkal.
akkor sem engednék be őket, egyetlen esély ha Slotáék szóbeli provokációjára néhány szervezett csoport behatolna Szlovákiába, és akkor "önvédelemből" jogosan hatolnának be hozzánk, hogy "megakadályozzák" a további támadásokat.
De ehhez mi kellünk, ha mi nem lépünk, akkor még egy belső háború sem lenne indok, ugyanis tudnák az EUban milyen érzékeny lenne a dolog, ha mondjuk román csapatok lépnének (újra) magyar területre... Egyébként is földi csapatok nem jönnének jó sokáig, hanem inkább légi csata dúlna ellenünk, és gazdasági szankciók.
A 2009 – 2018. évekre vonatkozó 10 éves stratégiai tervben felvázolt fõbb szárazföldi haditechnikai fejlesztések némelyike már ebbe az irányba mutat: a 105 mm-es vontatott tüzérség egyértelmûen a könnyû erõk tûztámogató eszköze,
Szia! a görög-török viszály esetén nem ez volt--igaz ez régi ügy.... a magyar politikusok meg benyalnának a szlovákoknak -- mint eddig minden esetben 1976 óta......
Azért még mielőtt nagy nekibuzdulásban valaki tollat ragad és ír egy lecsesző levelet Hende Csabának az index főoldalán, talán nem ártana megválaszolni azt a kérdést, hogy mégis honnan jön az infó a 105 mm-ről? Mert én leírva eddig csak itt láttam...
Akkor most felvázolok egy szlovák-román elképzelést: Magyarországon polgárháború tör ki a többség és a kisebbség közt, a NATO és az EU beleegyezésével román és szlovák csapatok teremtenek békét... Üdv.
Értettem, viszont az volt mindíg a meglepi szomszéd:). A nagy lelkesedésben ( hazai termék) úgy tervezték hogy 2008-2012 között rendszeresítik, tehát nagyon előrehaladott projekt volt amikor beütött a krach:)
agresszió elfogadása a Nato részéről azt jelentené, hogy engedi fegyverrel megoldani az etnikai problémákat, pillanatok alatt rengeteg ország között törne ki háború a Nato-n belül. Azonnal megállítanák a szlovákokat, és azonnal kiírnák őket a Natoból, és akkor már elég jó esélyünk van a tárgyalásokra...
Egy tévedés van: ROMAN 23.360 6x6 alvázon ( MAN 2866 LF 360LE motor), 155mm/L52. ATROM 155 rendszer, bemutatva Expomil Bukarest 2003, kooperáció: Aerostar SA Bacau+Valentec+Roman SA+Arsenal Resita+Soltam. Tervezett mennyiség 24 db., de nagy pénzzűr van...:) Ha sikerül kimászniuk belőle, ezzel is számolni kell:)
Szia! szerintem ez forditva jönne ki : A Tisza mint szlovák határfolyó ,s utólag 10-20 éves tárgyalások , hogy békéásen rendeződjön a trianoni szlovák határvita....
A dél-afrikai DENEL cég kifejlesztette a G-7 típusú 105mm löveget 32km!!! lőtávval, jelenleg ez a 105-ösök közt a király, viszont a lövegcső nagyon hosszú.
egy agresszor Szlovákia ebben a szövetségi környezetben öngyilkosságnak minősíthető a részükről, szal drukkolj, hogy megpróbálják, és mienk a felvidék...
Aztakutyafáját! Nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz a helyzet. Ezeknél az arányoknál, gyakorlatilag tökmindegy, hogy mit veszünk. Biztos, hogy a felsoroltak közül mindenkinek minden rendszerben van?
Amúgy gondolkodtam rajta, hogy mi érdeke lehet Slotanak és barátainak, hogy állandóan a rettenetes magyar hadseregről nyilatkoznak, amelyik meg akarja támadni Szlotákiát. Remélem, ez csak a választásoknak köszönhető, nem pedig az előkészítése valaminek, amire vérszemet kaptak. Mert ilyen összehasonlításokat nyilván ők is tudnak csinálni.
Így néz ki pl. a szlovén tüzérség TN-90-ese (155mm) -24 darabbal rendelkezik a "kicsi" szlovén hadsereg. Nekünk meg lenne 24 db 105-ösünk, ez kész katasztrófa!!!
Hát, ilyen a Kasszandra szerep, hálátlan:) Most már csak meg kell győzni a földieket hogy ide kell jönni mondjuk 100e-ért, nem máshová ennek a 8x-ért:), és nem továbbmenni:)
A legutolsó országos lövésszaki versenyen - hál'istennek, hogy még van, mégha csak számítógépen is - egyetlen olyan feladat sem volt, amely belövés nélküli hatástűz (lásd azonnali válaszcsapás) témakörébe vágott volna.
Namost ez lenne a tüzérség alapvető feladata.
Régi dicsőségünk, hol késel az éjjeli homályban....
Azért azt ne felejtsd el, hogy volt egy világhírű vízügyes GARNITÚRA. De mivel szakmai alapon ki mertek állni a militáns zöldek és a politika ellen (Bős-Nagymaros), likvidálták az őket és az egész vízügyes rendszert. Innentől vak vezet világtalant, és utóbb mindenki jobban ért hozzá, mint bárki, aki valaha csinálta.
Ne feledd, hogy ma már a II. vh. is sok esetben minimum döntetlenre kihozható.
na meg a Nato tüzér találkozóira azért mégis tudunk valakit küldeni, aki nem csak egy aknavetős raj pk-ja lesz
Csak hogy tudd: a tüzérséggel kapcsolatos elméleti ismeretekkel az aktívak közül 1 van, akinek vannak elméleti emlékei (megalapozott ismeretei neki sincsenek). A jelenlegi élő "osztályparancsnok" fennen hirdeti, hogy mindenhez ért, gyakorlatilag a lőszabályzatot sem ismeri beosztásának megfelelő szinten. Szóráselmélet, hibaelmélet terén már nulla. Mínusz nulla. Nincs senki, aki meg tudná indokolni, hogy miért úgy lő, ahogy lő. (Azon túlmenően, hogy működik).
Mára beérett a ZMKA ZMNE -é degradálásának gyümölcse. Azok vannak beosztásban, akik 1-1500 óra szakmai képzést megszereztek 70 (hetven) óra alatt. Pont, mint a civil életben az ifjú mindent tudó managerek.
Mélyebb ez a gödör, mint gondolnátok.
Ha Gyula olvtársunk feladja kétségbeesett jajkiáltásait - amelyek eddig se érdekeltek senkit - hát megkapja az ország, amit kivívott magának.
Tanmese:
Sokhetes aszály után a birkapásztor elkeseredve nézi lefogyott, zörgő csontú maradék nyáját, amely kétségbeesve béget a kiszáradt itató előtt:
- Nem baj, báránykáim. Lesz itt még zöld fű, friss hegyi patak. De hol lesztek ti már akkor!
"Mindazonaltal vedd figyelembe azt, hogy a Hernadon a Sajon, es a Bodvan meg ekkora arviz nem volt ( nincs feljegyzes ). Egyszeruen nem volt precedens erre."
Ez így igaz. Senki nem vonja kétségbe, hogy extrém volt a helyzet, de. És ott a nagy de!
Most nem bontom le külön katonák, rendőrök stb. mondjuk úgy az árral harcolók. Szóval voltak olyan egységek akiket 20 órája nem váltottak le, és nem kaptak se kaját se vizet. Ezzel szemben olyanok is akik ültek a szállásukon rajtra készen, de nem vetették be őket, viszont kaját, vizet azt kaptak dögivel időben. És mikor hallották, hogy van ahol nincs víz és váltás rohantak volna szívük szerint, de az indulási parancs nem jött meg, csak az, hogy várjanak. Na ezt senki ne magyarázza nekem azzal, hogy azért volt mert ilyen áradást még nem látott az ország.
Egyszerűen leszerepelt ez a katasztrófavédelmi rendszer zakumpakk. Nagyon a fejhez kell kapni mert lesz még ilyen és akkor már nem lehet arra kenni, hogy ilyen még sosem volt. De nem látok fejhez kapást csak saját vállunk veregetését, meg az egész dolog pr kihasználását.
Hogy pozitívumot is írjak. Az emberek jelesre vizsgáztak. A gátakon tényleg ember feletti munka folyt, szívből lélekből tolta mindenki. Az önkéntesek előtt meg tényleg le a kalappal földig! Halottam olyan pesti srácokról akik mikrobusszal mentek fel a szarba, szó szerint, mert, hogy az folyt az utcákon, 8 fős baráti társaság.
Minden szép és jó, csak egy dolgot hagysz ki. A magyar állam válogathat, könnyítheti tetszése szerint /vagy nehezítheti tetszése szerint a letelepedést, munkavállalást, stb. De van ilyen is: http://www.gondola.hu/cikkek/60041 http://hvg.hu/velemeny/20081123_emigracio_demos_magyar De azt is figyelembe kell venni hogy van konkurencia is, mégpedig az EU. "Ha belegondolok, hogy milyen demografiai valsag, es munkaeropiaci valsag fenyegeti Magyarorszagot, akkor nagyon is van ertelme ennek a torvenynek, csak eppen hogy nem az, hogy megtartsa a hataron tuli magyarokat a szulofoldjukon. " Nagyszerű, csak éppen elfelejted hogy annak a határon túlinak most már megvan a lehetősége hogy mondjuk a svédekhez menjen, ne ide. És akkor szépen borul a mérleg: itteni munkaerő és diplomások ki az EU-ba, erdélyiek pld. ugyancsak az EU-ba:) Már nem liheg 23 millió román a határon, meg lehet nyugodni:)
Én is azt voltam, nagyon. De ez a nyilatkozat az arcomra fagyasztotta a mosolyt. Ez nekem is azt jelenti neked is sajnos. Vízfej marad, rendfokozati piramisnak csúfolt kocka marad.
Tele a tököm azzal, hogy sírnak a pénz hiánya miatt. Portugália, barátaim! Portugália!!
Álljunk meg egy szóra: 1996 évi XXXVII évi törvény, na meg az 1999 évi LXXIV törvény. Amit tudni illik: 1. Polgári védelmi hatósági ügyekben első fokon a polgármester, másodfokon a megyei közgyűlés elnöke jár el. Hatósági jogkörben eljárva, a polgármester minden állampolgárt határozattal polgári védelmi szervezetbe oszthat be, elrendelheti a szolgálat teljesítését, illetve gazdálkodó szervezetet kötelezhet polgári védelmi feladat ellátására. A polgármester a honvédelmi, igazgatási és polgári védelmi feladatait a polgármesteri hivatal közreműködésével látja el. 2. Abban az esetben, ha a kialakult veszélyhelyzet következményeinek felszámolása több szervezet közreműködését igényli és a lakosság védelme, a veszélyhelyzet kiterjedése szükségessé teszi a polgári védelmi szervezetek alkalmazását, a mentési feladatok összehangolása, irányítása települési szinten a polgármester feladata. A polgári védelmi szervezetek alkalmazása során a feladat ellátására csak az arra felkészített, megfelelő védőfelszereléssel és munkaeszközökkel ellátott személy kötelezhető. A polgármester határozza meg a mentés települési feladatait. A kialakult helyzetről s a veszélyhelyzet leküzdése érdekében tett intézkedéseiről folyamatosan tájékoztatja a megyei közgyűlés elnökét. A polgári védelmi szervezetek készenlétbe helyezésével és alkalmazásával kapcsolatos költségeket általában annak kell finanszírozni, aki elrendelte. Most jön a java:) 3. A katasztrófa jelentési és információs rendszer felépítését a 179/1999. (XII.10.) kormányrendelet előírásai határozzák meg. 4. Az LXXIV/1999 évi törvény alapján jött létre és kezdte meg működését 2000 január elsejével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF). Az új, belügyminiszteri irányítás alatt álló szervezet a magyar polgári védelem és az állami tűzoltóság szerveiből integrálódott. A két szervezet összevonásával egy kisebb, de párhuzamosságoktól és áttételektől mentes, átláthatóbb, eredményesebben és olcsóbban működő szervezet alakult ki. Mindez a létszámban is jelentkezik: a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és háttérintézményei, valamint a megyei igazgatóságok részére összesen 1929 létszámhelyet biztosítottak. Az országos parancsnokságoknál 125, a háttérintézményeknél 261, a megyei (fővárosi) igazgatóságoknál 39 státussal, azaz összesen 425 státussal csökkent az összevont szervezet létszámhelyeinek száma. http://www.katasztrofavedelem.hu/tartalom.php?id=94 Volt egy utólagos módosítás is: http://www.brdsz.hu/torvterv/katasztrofa_torv/kataszt_torv.htm Benne: "Az új (3) bekezdés alapján katasztrófahelyzet kinyilvánítása esetén az állampolgárok, polgári szervek kötelezhetők az egész település ideiglenes elhagyására; közüzemek, közművek és egyéb gazdálkodó szervezetek katasztrófa elhárításban való közreműködésre kötelezhetők; továbbá a veszélyeztetett területen minden olyan tevékenység (be- és kilépés) megtiltható, illetőleg korlátozható, amely az élet, testi épség védelme, vagy katasztrófaelhárítási feladatok végrehajtása érdekében szükséges." Émlékeim szerint 2006-ban szerény személyem loholt ( közmű) a rendelkezésre álló munkagépek listájával a helyi PV-hez:) Ha fel akarja valaki fejleszteni a katasztófásokat:) olyan szintre hogy önállóan bevethetőek legyenek árvíz esetén, akkor kellen nekik is egy önálló eszközpark:), méghozzá méretes:) Buldózertől a szállítóhelikig:)
"Mit jelent a megbecsült fizetés? Definiáljuk... Egy dolgot ne feledjen senki, 95-höz képest a 125 ~22%-os emelés ami %-os arányban óriási, gyakorlatbana zonban pont a fele annak amit el tudnék képzelni alapnak."
megnéztem a Slovstatot, és ott kb 3000 nem szlovák nemzetiségű hallgató volt a 137000 szlovákhoz képest... (2,5% ahhoz képest, hogy 10% a magyar lakosság)
"...de a segítő kéz munkáját a koordináció hiánya nem degradálja."
Ez így van nem kérdés. De az a tudat, hogy többet tehettünk volna összességében, több házat meg lehetett volna menteni megfelelő szervezéssel azért az az cseszi az ember csőrét.
és összegyűjtünk egymillió aláírást? -profi hárítás: a sajtót megbombázzák szakértőkkel, akik a Ft/kg alapján kihozzák jobbnak a 105-öst, majd rászabadítanak pár pécsi fideszest az újságokra, akik a honv kidobott pénznek fogják tartani, és ünneplik majd a kormányt, hogy milyen takarékos -gyengébb megoldás: vesznek egy 155-öst, és csinálnak egy harmincéves tervet, aminek végén elérjük a nyolc löveget...
According to Vanco (2004), the Hungarian minority has been “disproportionately undereducated”. As mentioned earlier, the Hungarian language group constitutes about ten per cent of the population of Slovakia. Because of that fact, one would expect - according to Vanco - that also ten per cent of the university-educated citizens belong to the Hungarian minority. But Vanco states that this is “not nearly the case” in Slovakia.[6] The Slovak government seems to have noticed this as well and therefore declared in its 2002 National Programme of Development of Education and Instruction that it wanted to establish a university “for educating persons belonging to the Hungarian national minority” in order to eliminate “differences in the level and structure of education”. In 2004, the Faculties of Pedagogy and Reformed Theology of Selye János University started providing instruction in Hungarian.[7]
mivel a honv létszáma és ereje már oly kicsiny, hogy a haza megvédésére nem gondolhatunk velük, ezért marad a többi funkció: -missziók (a külügymin beszélt a Nato pk-val, és megígérte, hogy megteszünk mindent, a honv miniszter meg nem a haza védelméről beszélt, hanem az ellátásról, és a katonáknak bizosított eszközökről az önvédelemre, gondolom több kaja, olcsóbb típusú eszközök a missziókba - pl UAV, na meg fizu emelés) -katasztrófaelhárítás, stb.
ezek mellett már nem igen fér el valami komolyabb képesség növelés, pláne ha már minden tervben késésben vagyunk. A 105-ös még kifejezetten nagy lépés lesz, valszeg nem is sikerül megcsinálni maradéktalanul, de a tüzérek legalább befogják, és az esetleges későbbi képességnövelésnél (ha lesz), azért lesznek még kiképzett tüzérek - na meg a Nato tüzér találkozóira azért mégis tudunk valakit küldeni, aki nem csak egy aknavetős raj pk-ja lesz :))
Nyilvan az en velemenyem, az csak egy velemeny. A pragai elit egyetemeken tanulo barataimmal en is tartom a kapcsolatot ( volt osztalytarsaim jo resz oda kerult ), es nem igazan akarnak hazajonni. Amugy a hsz.-embol kifelejtettem a "pragai" brain drain-t, pedig az a legkedveltebb celpont talan egyetem, foiskolak teren kulfoldon.
Amugy a velemenyemet arra alapozom, hogy el szoktam olvasni azokat a hireket, amelyek a szlovakiai iskolak rendszeres evenkenti monitor tesztek eredmenyeirol szolnak, es ott van bontas a tannyelv alapjan is. Orszagos atlagban rosszabb eredmenyeket ernek el. Nemedi Laci segit neked kikeresni a statisztikai adatokat. ( talan )
Nehogy azt gondoljátok, hogy lenne értelme. A 105-nek van egy ugyan olyan pótolhatalan tulajdonsága, mint a Gripennek a légi utántöltés: a légi szállíthatóság. (Azt ugye, ki tölti, ezt ugye, ki szállítja)
Mi a f@szból gondoljátok, hogy a szakma nem ugat 10 éve? De ugat. És a sintértelepen végezte.
A lövészek nem ugattak a BMP miatt?
A tankosok a tankjaik miatt?
Majd 10-15 év múlva felfedezik a hiányt, mint most a tartalékosokét.
De ahhoz egy árvíz nem lesz elég. Annál sokkal rosszabb kell.
Ez eldöntött ténynek tűnik, szerintem valaki kapott érte egy szép ajándék vadászpuskát. A haza meg bekaphatja, ameddig Ádám legallyazta.
Kozben olvasgattam es gondolkodtam a hatso mozgatorugokon. A torveny idozitese valoszinuleg egyertelmu, hogy a szlovakiai valasztasok miatt lett olyan amilyen, Magyarorszagnak egyertelmuen nem erdeke ( a vezetese nyilvan igy gondolja ) egy eros szlovak gazdasag.
Viszont maganak a torvenynek mi lehet az ertelme? Mit eredmenyez? Vegulis el kellenne eloszor is olvasni, viszont gondolom nem jarok messze az igazsagtol, ha nagy mertekben megkonnyiti a hataron tuli magyarok Magyarorszagi tanulasat, letelepedeset. Kik mennenek at? Valoszinuleg fiatalok, kozepkoruak. Idosebbek mar nem valoszinu hogy koltozni akarnanak.
Gondolom a magyar allam azert fenntartja maganak a jogot, arra, hogy valogasson.
Ha belegondolok, hogy milyen demografiai valsag, es munkaeropiaci valsag fenyegeti Magyarorszagot, akkor nagyon is van ertelme ennek a torvenynek, csak eppen hogy nem az, hogy megtartsa a hataron tuli magyarokat a szulofoldjukon.
Bovebben is ki tudnam fejteni, mindenesetre Pityu baratom szerint ennyire okos magyar kormany meg nem termett ebben a demokraciaban, amelyik kepes lenne ennyire strategiai leptekben gondolkodni.
Szerintem az aktív és volt tüzér szakembereknek javaslatot kellene tenniük 155mm-es ágyútarack rendszeresítésére a tervezett 105mm-es helyett, és ezt el kellene juttatni mondjuk Simicskó vagy Fodor urakhoz. Ne hagyjuk, hogy a mi tüzérségünk legyen a térségben a leggyengébb! Addig kell cselekedni, amíg nem késő.
Azt olvastam én is, indoklás: jó, ha velük van az erő. Namost ha ilyen nemzetközi trendek mellett váltják le a 7,62x39-et 5,56x45-re, vagy lőszer megtartása mellett a gázdugattyúsat direkt gázelvételesre, abba nem baj ha nem találok ésszerűséget?
Nekem erről a "valamiről" az jut eszembe, hogy egy ötven éves vénlánynak hiába varják fel a ráncait és kap új implantátumokat, az akkor is csak ötven éves vénlány marad. Fiatalabb és tüzesebb menyecske kellene. :)))
A gombom eddig is magyar volt, meg még néhány egyéb is, de: Azt tudni kell, hogy ennek a "hatalmas" haderőnek az ellátására felfuttatni egy önálló hadiipart, az enyhe túlzás. Lehet gyártani a haderőnek bizonyos dolgokat, de ilyen kis mennyiségben, mint ami nekünk kell, (na meg amennyi pénz van) nem biztos, hogy megéri.
Érdemesebb olyan helyről beszerezni dolgokat, ahol már van tapasztalat, meg nem kettő darabot kell bütykölni összesen.
Nos nekem az itt következő eszköz az egyik kedvencem. Lehet rajta csámcsogni, Blue Sky kolléga véleményére különösen kíváncsi vagyok.
A szétesett hadiipar helyett, mint mondta, újat kell építeni, és minőségi magyar beszállítókra van szükség: "a német katona a gombjáig német gyártmány, erre van szükség itthon is".
Nem voltam netkozelben, ezert majd amint tudom visszaolvasom a topicot, kulonos tekintettel az arvizre.
Nehezmenyezed itt a szervezetlenseget. Nem vonom ketsegbe szavaid, lehet hogy igy van teljes mertekben. Mindazonaltal vedd figyelembe azt, hogy a Hernadon a Sajon, es a Bodvan meg ekkora arviz nem volt ( nincs feljegyzes ). Egyszeruen nem volt precedens erre. Velemenyem szerint szlovak oldalrol sikeresen kezeltek a helyzetet nagyobb reszt. Ennek ellenere elkerulhetetlen volt ami pl. Felsozsolcaval tortent. Azonkivul el lehet kezdeni halat adni a teremtonek, hogy nem szakadt a gat a Ruzsini viztarozon, mert at lettetek volna sorolva a magyar koztarsasagi haditengereszethez. Amugy jartam a kornyeket, lehet teged is lattalak, meg meg egynehany itteni topiclakot. Szerintem a lehetosegekhez kepest jo munkat vegeztetek, a rendorseggel es a helyiekkel egyutt.
Ami tetszett, hogy a lakosok (értsd mindenki, még és leginkább a kisebbség) nagyon nagy szeretettel fogadtak minket. Kaját hoztak, kávét, vizet (pedig volt mindenünk).
Egy kép, hogy mit jelentett a helyieknek, hogy ott voltunk:
"nem látom annak szükségét, hogy a honvédségben strukturális, szervezeti vagy helyőrségi változtatás kellene"
Tehát nincs vízfej, nem kell senkit leépíteni, optimális, hogy kettő parancsol egynek.
Tovább megy a cikk:
"a vezetési szintek számával nincsen gond, változtatni például az erőforrások gazdálkodásán kell."
Ez egy üres duma, blabla, lufi.
"a magyar honvédség védelmi képességét a mindenkori kihívásoknak megfelelően kell alakítani és szinten tartani. Ez alatt elsősorban nem a háborús, hanem a békeidőszakban ellátandó feladatokat kell érteni, mint például egy katasztrófahelyzet szakszerű kezelése megfelelően kiképzett és megfelelő létszámmal rendelkező állománnyal."
Magyarul most sem az ütőképes, "M" esetre növekedési potenciállal rendelkező sereg létrehozása a cél, hanem az eddigi NATO-s, terrorizmusos interoperabilitásos bullshit helyett a katasztrófák elleni védekezéses bullshit következik.
Mit jelent a megbecsült fizetés? Definiáljuk... Egy dolgot ne feledjen senki, 95-höz képest a 125 ~22%-os emelés ami %-os arányban óriási, gyakorlatbana zonban pont a fele annak amit el tudnék képzelni alapnak.
Mindenesetre a ti szinteteken nagyon szép munka volt! Ezt több olyan ember nevében is mondhatom akiknek térdig állt a házában a víz! Ők is érezték a szervezetlenségek, nem hülyék, de a segítő kéz munkáját a koordináció hiánya nem degradálja.
Az eszközök egy részét még lehet modernizálni, felújítani, de más részüket teljesen le kell cserélni, és újakat beszerezni. Ilyenek például a szállító harcjárművek, a BTR-ek, amelyeket 2016-tól ki kell vonni a honvédség rendszeréből.
Akartam írni egy hosszabb puffogást erről az árvízi anomáliáról, de elment tőle a kedvem, meg hát szolgálati titkot sem akartam sérteni.
Annyit mégis, hogy ilyen fejetlenség és pocsék szervezés után bármely normális országba önként mondana le a felelős, de ha nem repül mint a győzelmi zászló. Sokkal kisebb lett volna a kár ha ez profin van csinálva. Nem úgy volt.
Mindenhol olvasom milyen hősök vagyunk, megint önmagunkat elégítjük ki orálisan éljen a pr, de sehol nem látom hivatalos csatornából, hogy itt bizony nagy hibák lettek elkövetve.
Ha csak a fele összejön annak, amit a miniszterelnök és a miniszter elmondott - a cikk szerint - , akkor itt "tejjel, mézzel folyó kánaán" lesz! :) Nagyon nem lettem volna Tömböl helyében. Elég megalázó lehetett a helyzete. Kapott valamit búcsúztatóul?
Egy korrekt utód, aki nem szégyelte méltó módon elbúcsúztatni a felmentett elődjét: http://www.hm.gov.hu/hirek/hazai_hirek/uj_vezeto_a_hm_vedelmi_hivatal_elen. Respekt!
Az alsó kép, ahol a SUV vontatja a löveget (már maga a gondolat is rémisztő, na mindegy...). Szóval ott a vontató mögött részben takarásban van valami rengeteg csövű izé, ami micsoda lehet?
idézet: Korszerű tankokkal látná el a honvédséget, és új vontatott ágyútarackokat is beszerezne a tüzérség számára - nyilatkozta Hende Csaba kijelölt miniszter a Magyar Nemzet pénteki számában.
Az Archer szvsz ideális választás lenne. Gondolom olcsóbb, mint mondjuk ugyanannyi Pzh 2000 vagy K9, így még maradna az általad is említett felderítő cuccokra is.
Kevésbé ismert tény, hogy nemrég az oroszok is kifejlesztettek egy 155mm-es tarackot M-389 valamint egy 122mm-es "ultrakönnyű" tarackot M-392. Fotók: 1. M-389, 2. M-392
Készítettem egy kis áttekintést a mai 155-ös ágyútarackokról, ha valaki mégis ezt választaná. Sorrendben: TRF-1/francia, FH-70/Nagy Britania,NSZK,Olaszország, FH-77/Svédország, Soltam 155/izrael, G-5/Dél Afrikai Közt. M-198/USA, M-777/USA, Panter T-155/Törökország
Bármilyen 105-s löveg = könnyűlövész koncepció= lóf@sz az egész=pénzahaveroknakonnazénzsebembe= teljes zsákutca
Ha valakit érdekel a szakma: a 152, 155-ös űrméretet évtizedek (közöttük két világ-) háborúi igazolták. Alatta a hegyi, stb. specialitás, felette az atomlőszer vagy erődrendszerek elleni harc indokol.
Önjáró vs vontatott, döntsenek a talpasok:
Ugyanannyi pénzből 18 öj. löveg dandáronként vagy 18 vo. löveg zászlóaljanként vagy 18 vo. löveg dandáronként+horizontontúli felderítőeszközök
Ps.: Feltehetően nem a világ legkorszerűbb hadseregei ellen kell készülnünk. Bármelyik józanéletű tüzér eldurran pl. az FH-70-től is.
DE NEM A LÖVEG A LÉNYEG! Bár lenne 54 D-20 rendszerben!
Nincs és nem is volt ballisztikai lokátor (nélküle matt bármilyen lövegnek), nincs időjelző állomás (nélküle nincs azonnali válaszcsapás, tüzérség elleni harc), bármilyen hangfelderítő, röppályafelderítő vagy uav eszköz nélül annyit sem ér a legkorszerűbb löveg, mint ma egy T-34 -es harckocsi.
Még egy gondolat a 105-ös témához: Az, hogy a NATO-ban mindenkinek van 155-öse (152-ese), aki hasonló súlycsoport mint mi, és nekünk csak 105-ösünk lesz, abból is igen kevés, rontja a NATO-ban az amúgy sem túl jó megítélésünket és csökkenti a szavunk súlyát is, túl azon, hogy nem tudjuk magunkat megvédeni a sok esetben kimondottan ellenséges szomszédainktól.
105-ös önjáró?:) "The M108 105mm Self-Propelled Howitzer was largely deployed in NATO areas and its ammunition was commonly used throughout NATO forces. Vehicles of this type remain in service in the militaries of some other countries, although it has been withdrawn from service in the US military. The M108 was being phased out of the US Army at the time of Vietnam because its gun was considered too light for battlefield support and 155mm calibre had been standardised in NATO. " http://afvdb.50megs.com/usa/105mmsphm108.html :):):)
Az állami vagyongazdálkodás keretében a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kormány rendelkezésére bocsájtja a Maléter Pál Laktanyát, amely továbbra is állami szervezetek elhelyezési objektuma marad. Ennek értelmében az eddig ott szolgálatot teljesítő katonai, illetve HM szervezetek egy hónapon belül a főváros négy másik objektumába költöznek át.
A MH Támogató Dandár a Petőfi Laktanyába költözik, míg a Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztálya a Köztársasági Őrezred egykori Honvéd utcai műemlék épületébe kerül át. Ez a műemlék palota, amely Hild József tervei alapján épült, hasonló módon patinás épület, mint a Zách utcai. Az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztérium a Maléter Pál Laktanya felújítására mintegy 5 milliárd Ft-ot költött. A Kormány döntése alapján ezt az összeget a HM a költségvetésből megkapja, amelyből a mostani költözés anyagi fedezete biztosítható lesz. A Maléter laktanyában az egykori beruházás keretében olyan a HM számára fontos technikai háttér telepítésére is sor került, amelynek az ezen a helyszínen való használata közös kormányzati érdek.
még ezt csak ide írom a marketing és politika kapcsán: a Revlon nevű nagy kozmetikai cég vezetőjéhez kötik a gondolatot,hogy " a gyárban kozmetikumokat gyártunk, a boltban reményt adunk el."
Na de hol viszik ezt a nagy állatot? Direkt azért kérdeztem rá a rakmintára, mert ha abból kilóg, akkor még vasúton se lehet szállítani. Most akkor mi van?
Van nekem egy 1SZ12 lokátorom kiállítva, ami akkora, hogy még az orosz vasúton is rakmintás. Csak szétszerelve lehet szállítani. Vagy külön tréleren, de akkor se fér el akárhol. Itt a képen a menetkész állapota van, de így nem fér el sehol.
a marketinget azért szövöm bele, mert ezek a történések teljesen tudatosak a részükről. tehát értelmes emberek a politikusok,de egy szakma szabályai szerint járnak el.
a marketing és a harcászat nagyon hasonlít egymásra különben.
Szerintem az én hsz-om tartalma is valami hasonló, csak marketing nélkül. Engem nagyon zavar, hogy hülyének néznek még pár millió honfitársammal együtt! Nálam, ha egyszer valakit azon kapok, hogy valótlant állít, annak nincs hitele többé előttem.
beszéltünk már itt máskor is marketingről. van olyan is, hogy politikai marketing. egy nagyon komoly /tényleg!/ megállapítása:a választások előtt ígérj meg mindent amit hallani akarnak. utána /gondolom,ha nyertél/ tedd azt amit tenni kell!/sz*rd le az ígéreteket,magyarán / sztem,ha ezt megjegyezzük 1 életre , akkor túl nagy csalódás nem fog ,minket érni soha többé!
Egyik se! 155mm-es önjáró, mert az van körülöttünk mindenkinek, aki számít. Vagy ha az nem megy, akkor vegyünk átmenetileg Gvozgyikát, mert az fele ennyiből sokkal többet tud. A 105 mm-nek kiegészítésként van értelme, a nehezek mellé, mert levegőben gyorsabban szállítható, könnyű stb. De hogy ez legyen a gerinc, az röhej. A szlovák Zuzana ellő 40 km-re 155-öst, ezek meg 20-ra 105-öst. Nem érnek ezek semmit se azokhoz mérten.
Egy kis biztatás: A katona nem éhes, csak úgy érzi! :) A saját logisztikában soha sem szabad megbízni! Mindig legyen nálad legalább egy tábla csoki és egy palack víz, hogy kibírd a következő 24 órát! Aranszabály ez - főleg Szolnokon! :) Nem véletlenül említettem, hogy az utak zsúfoltak voltak és sok helyen meg a víz miatt járhatatlanok. Biztos vagyok benne, hogy a szakácsok már az ájulás szélén voltak a fáradtságtól a gulyáságyúk mellett és a logisztikai sofőrök se sokat aludtak. Ha jól követtem az eseményeket, akkor a Hernád és a Sajó szétszakította a megyét. Kérdés, hogy a férjedék az ellátók oldalán maradtak-e, vagy sem. Ha nem, akkor akár 100 km-es kerülőt is tenni kellett, hogy elszállítsák nekik a kaját, ami viszont idő. Ezzen nem akarom bántani a férjedéket és nem akarom védeni a hadtáposokat, de jó, ha ezzel is tisztában van az ember. Az ilyen problémák kiküszöbölésére hajdanán 2-3 napos hideg élelmet adtunk a katonáknak, így akkor sem volt gond, ha késett a kaja. Egy biztos, amikor jó pár éve a Dunánál küzdöttünk, ott a helyi önkormányzattól kaptuk az ellátást általában pontos időben. Csodálkozom, hogy ez most nem volt jellemző.
Ezt eddig is tudtuk. A kérdés, hogy tud-e rajta lényegesen javítani az új vezetés, vagy sem? Én se vártam, hogy meg fogják dícsérni a régi vezetést, hogy milyen jó állapotokat hagytak maguk után! Kezd a helyzet ahhoz hasonlítani, mint ami a magyar gazdasági helyzetben is van. Az elején egy nagyon sötét kép annak érdekében, hogy be lehessen adni a népnek, hogy a választási ígéretek még sem egészen úgy fognak megvalósulni, mint azt sokan várták. :(
Nem, nem felejtettem el, hogy kinek mi a dolga! Sőőt! Neked viszont figyelembe kéne venned, hogy a MH és a különböző rendvédelmi szervezetek létszámai hogyan is aránylanak egymáshoz! ;)? Mint ahogy azt is, hogy a MH elvileg nem magától mozdul az ilyen esetekre, hanem a különböző szintű védelmi bizottságok kérésére, annak koordinálásával. A magam részéről jónak tartom, hogy Hende most nem várta meg a felkérést, hanem saját hatáskörében intézkedett a MH készenlétbe helyezéséről. Ahogy elnézem, a debreceni dandár parancsnoka is öntevékenyen lépett, amikor látta, hogy a rendszer nem úgy működik, mint ahogyan kéne. Még jó, hogy akadnak még ilyen katonák! Le a kalappal a rendőrök, tűzoltók, pénzügyőrök, stb. előtt, de ne feledjétek, hogy bizony nem sok logisztikával és nem túl sok spec eszközzel tudtak felvonulni. Amikor már az élet- és vagyonmentés folyt, akkor jött elő, hogy leginkább a csak a MH eszközeire lehet számítani, legyen szó akár PTSZ-ról, motorcsónakokról, helikopterről, vagy éppen csak kellő gázlóképességgel renelkező terepjáró tehergépkocsikról (Rába, Ural...) Olyanról is hallottam, hogy több száz rendőrt katonák etettek. Egy tanulmányt tényleg megérne ez az árvíz. De nem csak a MH részéről!!!! Az én árvizi tapasztalataim leginkább 2006-ról datálódnak. Már akkor is előfordult, hogy a katonák késve kaptak saját kaját - igaz, jó minőségben és mennyiségben!, de nem lázadoztak miatta. Én már előre figyelmeztettem a beosztottjaimat, hogy mindenkinél legyen tartalék kaja és víz. Sajnos kellett is, de érthető volt a megkésett kaja, mert egy ellátási kör közel 200 km volt! Ugyanakkor volt olyanra is példa, ahol a polgármester napokig étteremben vagy vendéglőben etette a katonákat, amit az önkormányzat finanszírozott az árvizi alapból. A lakosság részéről adott önzetlen élelemre mindig lehet példát találni.
eddig ez nem volt választható. úgyhogy ez! csak ne a franciát.biztos lenne rajta sárga fényszóró, pneumatikus rugózás,meg ki kell venni a motort , ha meg akarod kuplungozni.6000 fajta elektromos hiba,viszont a lövedék rózsaszín csíkot húzna végig a röppályán.már persze,ha kimenne a csőből!:-)
legyen inkább az amerikai. abban benne van az anyag. biztosan. meg aztán az országunkra se /úgy / fáj a foguk, mint a másiknak. inkább egy hummer,mint egy pezso! :-))
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete értesülései szerint 2010 júniusában megkezdődött a Köztársasági Őrezred szétköltöztetése több objektumba, az évtizedekig használatában lévő Honvéd utcai műemlék épületet a Honvédelmi Minisztérium venné át.
Kapcsolódik hozzá egy levél is:
http://brdsz.hu/index.php?mode=cikk&id=381
A rendőrök se szívesen költöznek, mi sem. Akkor meg minek ez az egész hercehurca?
Lehet hogy üldözési mániám van, de a Gripen kiválasztásánál az volt az első gondolatom : vazze ez az egyetlen gép, ami alkalmatlan a Nato-val való együttmüködére, max repkedhet itt a határon belül körbe-körbe.
Azóta fixa ideám, hogy viktor olyan sereget szeretne, ami max arra jó hogy itthon a hírekbe szerepeljen.
na,az én férjem egy darabig nem kér töltött káposztát....pénteken nem nagyon volt kaja...,szombaton sem,de este eljutottak egy tescoig bevásároltak és vasárnap "zabáltak"....és vártak és vártak....és ma hazajöttek... no comment... többet inkább nem irok én meg itthon látom,h az emberek várják a segitséget,ök meg alig messzebb várják a parancsot és mennének segiteni...és mégsem... borzalmas...
részlet az ügyészség jelentéséből http://www.parlament.hu/irom39/00003/00003.pdf
((a katonai ügyészségről szóló részlet)) A regisztrált bűnelkövetők száma 1.624 volt, ez 47,6%-kal több mint a 2008. évi adat. A tárgyévben 724 ismeretlen tetteses ellen indult nyomozás (míg 2008-ban 203 ellen), azonban közülük csak 96 gyanúsított kilétét sikerült felderíteni a nyomozások során. A felderítési mutató a 2008-as 66%-ról így 13,3%-ra csökkent. Az 1.624 elkövető közül 328 – az elkövetők 20,2%-a (2008-ban 36,5%-a) – volt a Magyar Honvédség tényleges állományába tartozó katona. ------------------------- A külföldön állomásozó magyar kontingenseknél 9 ügyben kellett nyomozást elrendelni összesen 9 bűncselekmény miatt, amelyekből 6 katonai, míg 3 köztörvényi bűncselekmény volt. Ez csökkenést jelent a 2008. évi 27 ügyben elkövetett 18 bűncselekménnyel szemben. ------------------------------
A jobbikos Endrésik Zsolt katonák felszerelésével kapcsolatos kérdésére reagálva Benkő Tibor altábornagy elmondta: a Magyar Honvédségnél létezik egy „Lövész 2020” elnevezésű projekt, amelyik meghatározza, hogy milyen felszereléssel, fegyverzettel kell ellátni a katonát, illetve mire kell felkészülnie. ------------------------- A legfontosabb azonban Benkő Tibor szerint az ország védelmi képességeinek megerősítése, amelynek kapcsán a Lövész 2020 című programot említette. Ez egy alapvetően szárazföldi műveletekre épülő terv, amely pontokba szedi mindazt, amire az alakulatoknak a védelemhez szükségük van. ----------------------------
Remélem, Hende nem ezt az irányt erőlteti majd. 1-2 éven belül el fogunk jutni egy olyan kritikus pontra, amikor mindent egyszerre kell majd kivonni (hk, helik, tarackok, oktató gépek) és csak nagyon radikális összegekkel tudjuk majd még ezt a könnyű lövész elképzelést is teljesíteni. Lesz ez még rosszabb is, h rövidesen nem változik valami.
Így igaz, ez a könnyűlövész - kéttengelyes könnyű páncélozott személyszállító járművel, egyszeri használatú kézi páncéltörő gránátvetővel, 60 mm-es aknavetővel század szinten, 81mm-es aknavetővel zászlóalj szinten, 40mm-es cső alatti gránátvetővel raj szinten, 105mm-es vontatott löveggel dandár szinten.
Ten servicemen with the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) for Afghanistan were killed in separate incidents on Monday, the alliance said.
Én is a 25/88-hoz kerülnék be!Azért mondom hogy csak ezt a beosztást kaptam mert ide a legnehezebb a felvétel amint te is írtad "szerencsére" nem sportoltam gyerek korom óta!De eddzett vagyok!
nekem nem jött le a szövegből, amit mondtál: -nem mondja ki, hogy ez a honv nem képes a haza megvédését (megszervezni) -a problémák megnevezése elég felületes: --társ megbecsülés --kevés katona a gátakon (erre lesznek az önkéntesek) --korrupció --nincs pénz --katonák körülményei --katonák fizetése
hát ennél azért többet is lehetett volna mondani, mert ez a bulvársajtó szintjén is kommunkált dolog. Tény, hogy elmaradt az eddig megszokott rózsaszín felhő, de hát miért is várnánk ilyet egy új minisztertől, párttól, amelynek a fő kommunikációja az volt, hogy az előzők mindent elrontottak.
Én inkább már az első elképzeléseket szeretném hallani, amit köpködhetni lehet, és majd abból kialakul évek alatt a jó program, mert persze nem hiszek a háromnapra elvonulok és megalkotom a világszenzációs csodaprogramot, de abban sem, hogy majd kézivezérlem a dolgokat, nem kell tervet készíteni, mert abból minden lesz, csak nem konzisztens cselekvés (lent és fent).
Lehet, hogy furcsán hangzik, de szerintem meg jó hír! Jelzi, hogy megváltozott a parasztvakító hozzáállás, a "26 ezer professzionális NATO-kompatibilis katona félelmetes ereje egy 120.000 fős tömeghadsereg erejével ér fel, mert a Magyar Honvédség korszerű, folyamatosan fejlődik, az új kihívásoknak és a terrorizmus elleni harcnak a legmesszebbmenőkig megfelel és erőnk a hasonló méretű Hollandia katonai erejéhez mérhető trallala trallala" szerű lózungok helyett a Honvédelmi Miniszter nevén nevezi a dolgot, miszerint ha ez így megy tovább, akkor megszűnik a Honvédség. Ahhoz, hogy egy problémát meg tudjunk oldani, először néven kell azt nevezni. Lehet, hogy ez az interjú is része, első lépése annak a lobbinak, ami majd megpróbálja meggyőzni az Országgyűlést egy-két halaszthatatlan beszerzés szükségességéről.
"Ilyen beosztást kaptam csak a honvédségnél!" De szar neked :-DD
A leírás nem tőldem szaármazik : "Standard vizsgálatok vannak: labor, szemészet, fül/orr/gége, fogászat, sebészet, ideggyógy, belgyógy és természetesen egy valag kérdőív, meg hülye feladat a pszichológián. Az eje orvosi hasonló, de kiegészül mellkas röntgennel, terheléses EKG-val (korosztálynak megfelelően), hasi ultrahanggal és első vizsgálatnál gerinc röntgennel. Na ez a legnagyobb szóró, mert ha aktívan sportoltál fiatalon, akkor általában problémás lehet. Nem akarok hazudni, de itt elbukik a jelentkezők több, mint a fele. Most mondja a kollégám, hogy a 25/88-tól nemrég vittek 100 bakát, akikből 20 ment át.
Ezen felül érdemes az allergiát is letagadni, illetve az olyan korábbi sebészeti beavatkozást, esetleg csont törést, ami nem látszik. Ez mind a bekerüléshez fontos, ha már egyszer bent vagy, akkor valamivel rugalmasabb a helyzet.
Sziasztok nem tudja valaki hogy ejtőernyős orvsi alkalmasságin mik azok a kirívó vizsgálaok amik miatt ki lehet bukni?Ilyen beosztást kaptam csak a honvédségnél!
Semmi meglepő nincs sajna benne. Ezt lehetett várni és nagyon meglepődtünk volna ha nem így lett volna.
Várhatóan a gazdaságban lesz némi nemű fellendülés ami miatt a munkaerőre újra szükség lesz. A honvédség ilyen fokú erkölcsi anyagi nem meg becsülése miatt akkor majd ( cca 1-1,5 év de azért Kánaánra ne számítsatok mert sok zseb van amit fel kell tölteni az új nómenklatúrának ) a honvédségtől rohamos és hirtelen kivándorlás történik.
És nagyjaink majd állnak értetlen arcot vágva hogy nem értik ezt az egészet hogyan történhetett. De aztán arcuk felcsillan és a jolly joker mondat eszükbe jut : A problémát alapvetően az előző kormány okozta mert.......
És a katonák azok akiket így megaláznak kint vannak a gátakon, küzdenek melóznak, güriznek. Néhol kaja nélkül tiszta ruha nélkül szervezetlenül de csinálják.
Nincs még egy ilyen ország ahol az ország védelméért felelős embereket így megaláznák még a helytállásuk közben is.
Finoman fogalmazva, túl sok örömködésre mostanság nem nagyon van mód, így egy kis önkéntes hangulatjavító intézkedést eszközölnék :
Egy ügyvédnek sosem szabad megkérdeznie a tanút, ha nincs felkészülve a válaszra. Egy kisvárosban zajló perben az ügyész behívta első tanúját, egy idős nagymamát. Odalépett a tanúhoz és megkérdezte tőle: - Takács néni, ismer engem? Mire a hölgy: - Persze, hogy ismerlek. Gyerekkorod óta ismerlek és mondhatom, kiábrándultam belőled. Hazudsz, csalod a feleségedet, befolyásolod az embereket, rágalmazod őket a hátuk mögött. Nagy embernek hiszed magad, miközben annyi eszed sincs, mint egy utcaseprőnek. Igen, persze, hogy ismerlek. Az ügyésznek tátva maradt a szája, azt sem tudta, köpjön vagy nyeljen. Némi gondolkodás után a terem másik végébe mutatott és megkérdezte: - Takács néni, ismeri a védőügyvédet? - Hát persze. A védőügyvédet is gyerekkora óta ismerem. Gyenge jellem, italos természetű, senkivel sem tud normális kapcsolatot teremteni és mint ügyvéd, egyike a legrosszabbaknak az országban. Hogy el ne felejtsem, ő is csalja a feleségét, méghozzá három nővel, az egyik a maga felesége, ügyész úr. Igen, ismerem. A védőügyvéd sokkot kapott. Erre a bíró magához kérette az ügyészt meg az ügyvédet és nagyon halkan így szólt hozzájuk: - Ha bármelyikük megkérdezi a hölgytől, hogy ismer-e engem, az esküszöm, hogy börtönben fog megrohadni!
– Amennyire jelenleg át tudom tekinteni a helyzetet, a most törvényes tízéves haditechnikai fejlesztési terv nem tartható. A mostani állapotban gyakorlatilag minden ilyen irányú beszerzést korlátozni kell vagy el kell halasztani. Van például néhány harckocsink, amelyeket csak akkor lehet hadrendben tartani, ha 2013-ig darabonként mintegy egymilliárd forintot költünk a felújításukra. Kemény tárgyalások várnak tehát ránk, hiszen vagy kikerülnek ezek a tankok a hadrendből, vagy pedig jelentős összegekért felújítjuk őket, esetleg újak beszerzését kell vállalnunk az Országgyűlés egyetértésével. Szerepel a tervek között, hogy a tüzérség vontatott ágyútarackjait újakra cseréljük. De pillanatnyilag ennek sem látszik a költségvetési fedezete. Hasonló a helyzet az aknavetőkkel, a páncélozott harci járművekkel, a helikopterekkel és az egész gépjárműcsere-programmal is. Sajnos szinte minden területen csúszásban vagyunk, és a következő években jelentős áldozatokat kell hoznunk a védelmi képességeink szinten tartásához.
gumicsizma-gonddal én sem találkoztam/nem nagyon hallottam róla (legalábbis aki rendőr/katona/vadakat terelő juhász jött, az minde fel volt gumicsizmásítva, mondjuk a fehér színű nem volt éppen divatos :)
amiről hallottam, az az volt, hogy aki a védendő településen akart magának gumicsizmát, na, ott nem volt
egyébként azt tudom mondani, hogy szerencséjük volt az ellátással, idekint nem volt rózsás az ellátás
jó kérdés! biztos, hogy mondta, de végülis olyan, tulajdonképpen pozitív dolgokat sorolt, hogy pont a települést nem jegyeztem meg.:-( ja! azt még elfelejtettem írni, hogy rengeteg null-kilométeres gumicsizma várta őket Miskolcon. /mindenféle színben , azt mondja/, de az is nagyon kellett.
Ez a dolog akkor működik, ha nem a homokzsák pakolónak jut eszébe először, hogy mit fog enni, hanem annak aki kirendeli. A vámosok / rendőrök hogy oldották meg?
Rendorok: reggel 8-kor megkezdik a normal 24 oras szolgalatot; delutan szolnak nekik: keszuljenek, egy hetre valo ruhat szedjenek ossze; ejszaka leviszik oket; (masnap) hajnal 3-kor elkezdenek homokot lapatolni; delutan (tehat kb 32 oraja piheno es tisztalkodas nelkul, ebbol a vegen tobb mint 12 ora folyamatos lapatolas!) me'g nem kaptak enni, es nem tudjak, hogy lesz-e szallasuk, es ha igen, akkor hol.
3. napra mar a kaja es szallas megszervezve.
Kulon erdekesseg, hogy a szallitasra, elelmezesre egyetlen plusz fillert sem ad az allam, gazdalkodja ki a rendorseg, ahogy tudja.
Ebbol en leginkabb azt nem ertem, hogy pl. egy zaszlos miert homokot lapatol, es miert nem inkabb 30 munkanelkuli homoklapatolasat iranyitja/szervezi?
zsolcán igen szar a helyzet, nem kis részben amiatt, hogy gyakoraltialg egy teljes napig teljesen magára volt "hagyva" a település (már persze azon túl, hogy gyakorlatilag a falu egy az egyben víz alatt áll)
külön probléma, hogy ami rendőr van, az szinte mind kint van a gátakon/vonul/miegymás, ez plusz bizonytalanság
külön mondom, jelenleg nem tudok, nem hallottam konkrét fosztogatásról (mármint hogy megtörtént volna), ettől függetlenül persze lehetséges, mert... na, hát lehetséges...
most beszéltem egy pest megyei rendőr osztálytársammal, most váltották le őket az árvízi melóból. semmi rossz tapasztalatot nem mondott,kajájuk szinte duplán volt . a rendőrség és az önkormányzat is biztosított nekik. gulyásleves,káposztás tészta.rántotthúsos szendvics,ilyesmi. azt mondja ,hogy 3 kilót felkapott a kint töltött pár nap alatt.sokat melóztak,zsákoltak. jó szállásuk volt/ kollégium, 3 ágyas szobák, persze nem mindenkinek/ a miskolci gyülekezési ponton összegyűltek vagy 3 ezren , onnan ment a szétosztásuk. a szabolcsi rendőrök csónakokkal,markos legényekkel jöttek,nem győzték nekik a homokot hordani. hát ő ezt tapasztalta! :-)
Láttam hogy egy-két egyházi szervezet is osztott szendvicset, kávét, teát a gátakon, a máltások, a reformátusok segélyszervezete és a Hit gyülekezete is. Mást nem láttam...
Az a katonákból és más rendvédelmi dolgozókból álló önkéntes csoport amivel Ónodon találkoztam, saját maguknak vittek le ennivalót és vizet Budapestről. De már írtam korábban hogy a helyiek is kitakarították a kamrát, hogy enni adjanak a gátakon dolgozóknak. Igaz ez önkéntes alapon és nem szervezetten történt. Talán a saját előljáróik sem tudták hogy kint vannak a gátakon, nem hogy az ellátásukkal foglalkoztak volna.
A multikat én is "megsarcoltam" volna, kicsit ők is hozzájárulhattak volna a védelemhez, mivel őket is védik a gátakon lévők.
Egyetértek a munkaszervezésről írt mondatokkal, csak azt felejted el, hogy elsősorban a katonák dolga védekezni a gátakon (a lakosság és a katasztrófavédelem + tűzoltóság mellett) nem a rendőröké meg az pénzügyőröké meg az APEH-osoké! Az meg, hogy összesen kettő, azaz kettő helikopter tudott részt venni a védekezésben, szánalom és tömeges sírásra ad okot. Ha azért nem ment több katona a gátakra, mert nem küldték őket, akkor az rontotta el, aki nem küldte ki a katonákat. A rendőröknek inkább a vízzel borított területen fosztogatókkal kellene erőteljesen foglalkozniuk. Szerintem.
no, akkor bejelentkezek már én is egy kicsinykét, összevissza lesz mindenféle, majd valahogy kiválogatjátok....
vad05, te az vagy, akire gondolok? :) a tudodki ;)
még az elején írtad, hogy miért nem lehetett lezárni az utat/biztosítani a felvonulást
nos, egyrészt nem nagyon volt mit (javasolnám, hogy nyugodtan írjatok egy dolgozatot a "BAZ megye védelme az árvízhelyzet tapasztalatainak tükrében" témakörben...), lévén gyakorlatialg az az egyetlen út, ami kibír bármiylen forgalamat, na az lett elöntve ettől függetlenül nyugodtan le lehetett volna zárni/korlátozni/átszervezni a forgalmat a megmaradt 2 darab útvonalra (amiből az egyik már a kezdetektől necceske volt, a Petri meg hát... láttad te is), de, és akkor most sirámok következnek:
szervezettség siralmas nem szeretném nagyon cizellálni, a barcikai éhes katonákról már mindenki tud, de ez a helyzet nem csak ott és nem csak katonákkal fordult elő... gyakorlatialg általános colt mindenütt gyakoraltilag többé-kevésbé szervezett "koldulás" ment, hogy valamit tudjanak enni adni az embereknek... (nem csak katonák, itt volt az a temérdek rendőr is, korgó gyomorral - ezt így nem lehet) kint a területen is volt olyan, hogy nem lehetett hozzáférni a zsákokhoz, meg ugye a a nincs zsák/zsákvan, homoknincs/semminincsen is elég elterjedt volt
félreértés ne essék, a gátakon dolgozókat szó nem érheti (még akkor se, ha nem egy helyen bizony igencsak szarul zsákoltak - nem az ő hibájuk, rakták, ahogy tudták, iránymutatást nem kaptak) és elmondások alapján külön elsimerés Böröndi ddtbnak, mert idézem "nem szarakodott"
(legalábbis azt hiszem, ő volt)
ami még benenm nagyon megütközést keltett, az az, hogy mintha nem lennének hatáskörök, struktúrák, felelősségek - mintha mindekinek el lenne engedve a keze, oldjátok meg ahogy tudjátok (szép példa erre a zsolcai polgármester)
azt csak félve merem megjegyezni, hogy azt nem tudom elhinni, hogy nincs pénz, vagy nincs jogosultság arra, hogy a polgármesterek az emberek etetését megoldják (hogy értsétek, bemegy a pékség, hogy ők csinálnának szendvicseket legalább a rendőröknek, felvágottjuk mondjuk nincs, de legalább vajaskenyér, de ezt csak adományként tudják elfogadni... mondom, WTF? nem volt valaki, valahol, aki kicsit öntevékeny lett vona, bemegy a boltba előzőleg, hogy gyerekek, kéne 600 rendőrnek két szendvics, ehhez kéne 10 kg parizer meg mittoménmenyni kenyér? hát nem volt ilyen ember... azt meg márvégképp rettegve írom le, hogy ott a teljes auchan, metro, a komplet árukészletével, amit lehet majd kidobni, francért nem foglaltak le abból kb bármit? és megetetni/megitatni belőle mindenkit?)
az informálásra, illetve annak hiányáról megint csak oldalakat lehetne írni, valami félelmetes, ami van - a xxi században! - , félve merek arra gondolni, hogy a döntéshozóknak sincs egy átlátható összképük az egészről, ami megy
az új rábák kívülről nézve elég jól beválnak, elmennek kb mindenütt, bár értelemszerűen a PTSZ a király
a helikoptereket valószínűleg most repülik éppen szarrá (három vagy négy napja, nem is tudom már, gyakorlatialg 0-24ben, foylamatosan jönnek-mennek, megmondom őszintén, engem eléggé idegesít, hogy éjfél után is közlekednek - na nem a hang, hanem az a tudat, hogy szükség van rájuk a hangot már megszoktam, szirénával egyetemben)
a meleg ételt kicsit mesélésnek is szántam. anno is természetesen megvolt a hideg kaja.nagy konzerv ,kis konzerv. abszolút nem értek hozzá, de a napi kalória mennyiség sztem egy mutatója volt, emléxem műszak pótlék nevű fogalomra. /extra igénybevételhez/gondolom ennek lehet az MRE a mai megfelelője. inkább arra gondoltam , hogy a sereg biztosítson élelmezést ill. hátteret, ha mozgatja az állományt.
de persze biztos meg is van az , csak csúszásban van. ami ugye nagyon szarul tud esni. különben nemrég, hogybent voltam a laktanyában kérdeztem a kíséretül adott "fiatal főtörzsöt" -tényleg az volt a rf-a :-) - a kajáról. pár szóban azt mondta , hogy rendben van az.de persze külsősök csinálják. valahol ez sincs a helyén.
Sajnos az MRE valóban ritkaságszámba megy. Pedig a magyar MRE a magyar gyomornak talán a legjobb. Volt szerencsém pár más nemzetbelivel összehasonlítani. Egyébként szinte semmi olyan nincs benne, amit ne vehetnél meg egy jobb mo-i TESCO-ban! :) Talán túl drága? Hideg élelemként legtöbbször még mindig kis- és nagy "páncélost" szoktak osztani.
Nagyon összecseng azzal amit én tudok, tudni vélek. Ha minden igaz ez a laktanya Kőbányán a Jászberényi út, Téglavető utca sarkán leledzik. Az átkosban ez a laktanya felelt Bp VV ellátásáért. Ez is volt az oka hogy egy üveg borral megkocogtatva a beton keritést könnyen juthatott az ember szimat szatyrokhot amivel aztán üzletelhetett vagy vagánykodhatott.
Amit még tudni vélek hogy még a 90 es évek közepe felé megszünt az alakulat és azóta raktár telephely roncstemetőként volt használva. Katonai mozgás alig alig volt így nem csodálkoznék ha kiderülne hogy infrastrukturálisan spártai vagy az alatti állapotok lennének.
Viszont a közlekedése minden irányban remek. BKV val könnyen elérhető akár a Blaháról Őrsről vagy KöKiről Nagyvárad térről egyaránt.