Korábban volt szó az 1000 Ft körüli (alatti?) iható/jó borokról. Az Interspar akciójában április 7-ig nagyszombatig) van három figyelemre méltó ajánlat. A Sunshine Day (Wunderlich) Kopár 2006-os 890 Ft. Gróf Buttler Egri Cabernet Sauvignon 2008 és Egri Cuvée 2007 999 Ft/palack, ha legalább kettőt veszel. Én vettem magamnak és a barátomnak is 1-1 palackkal (összesen tehát 4-et), és a blokkolás során derült ki számomra, hogy vegyesen is lehet, mert a 2 Cuvée után a CS-ból is levonta a kedvezményt már a beblokkolásnál. Tehát 1+1 (eltérő) palackra is megy a kedvezmény.
Dobosi Chardonnay 2009. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező száraz fehér biobor. Alk. 13,5% (rendben), ára 1,6 eFt. Nyert egy magyar ezüst- és egy francia aranyérmet. Vinotop műanyagdugó. Színe a szalma és az arany között. Érdemes 2-3 órát dekantálni. Közepes intenzitású, nem túl komplex virágporos-sárgadinnyés illat, villanásnyi mineralitással. A közepesen telt korty savai élénkebbek, mint a Dobosi Zánkai Tramini Sárgamuskotály 2008-éi, de a minőséggel itt sincs probléma. Ízében narancs, kajszi, golden alma. Lecsengése közepesen hosszú, benne az említett gyümölcsökön kívül petrezselymes vegetalitás és kevés szegfűszeg. IWAS-score 4/5-5/5.
Igen, az kicsit húzós, bár a bor szerintem igen jó. Az Auchanban a 2008-ast látni még, az összetétele elvileg ugyanaz, de másféle palackban van, amilyenben a többi HVP bor is, míg a 2009-es a "hasas" palack volt. Azért is merem ezt a bort ajánlani, mert eddig két olyan fehérbor volt, amit ittam, amelyiknél eltűnt minden sallang - nem volt illet, zamat, ilyen-olyan gyümölcsök, zöldséget, ilyesmi :) -, hanem CSAK MAGA A BOR volt jelen (így nagybetűvel). Az egyik a 2000-es Feind Királyleányka volt, a másik a Virtuoso.
Köszi a tippet. Most a legtöbb helyen már a 2010-es kapható. Az egyik kereskedés honlapján van 2009-es Virtuoso Terroir Cuvée, de a 3600 Ft + postaköltség most nekem (pláne úgy, hogy rengeteg borom van) picit húzós.
Dobosi Zánkai Tramini Sárgamuskotály 2008. Minőségi félszáraz fehér biobor. Alk. 15% (don’t worry :)), ára 1,6 eFt. A Dobosi Pincészet alapítása 1721-re datálódik. Azt írják a címkén, hogy az "ünnepi alkalmak" bora, ami – a relatíve alacsony ára ellenére – számomra megerősítést nyert. Vinotop műanyagdugó. Szép fényes aranysárga színnel, komótosan mozog a pohárban (jelezve, hogy van benne anyag). Közepesen intenzív illatában virágméz, muskotályos szőlő (nagyon finoman adagolva), ananász, grillázs. Jó közepesen telt korty, inkább friss, mint lekváros mangó, őszibarack és édes körte, plusz csipetnyi citromfű. Savai szépen csiszoltak, optimális vagy közel optimális adagban tartják a kortyot. Érdekes módon a 15% alkohol teljesen elbújik, nincs fűtés vagy égetés a közepesnél hosszabb muskotályos-szultánás lecsengésben. Régen ittam ilyen jó magyar fehérbort (és itt nem a maradékcukor okozta "bűvöletről" van szó). IWAS-score 5/5.
Most 5 héten át magyar bioborok jönnek (ha az UK-ban akarsz biobort venni, akkor az "organic wine" feliratot keresd a címkén). Fontos leszögezni, hogy a "bio" és a "kézműves" nem azonos fogalmak. Biobornak csak a bioszőlőből készült bor nevezhető. Magyarországon a bioszőlőtermesztést szigorúan ellenőrzi a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Szintetikus növényvédőszereket (pl. gyomirtót, rovarölőt) nem alkalmaznak (ezekkel ugyanis az a gond, hogy egyrészt a normális flórát és faunát radikálisan megváltoztatják /csökkentik a diverzitást/, másrészt sajnos nem zárható ki, hogy egy részük rákkeltő hatású /erre utal az, hogy közülük többet éppen emiatt kellett a forgalomból visszavonni/). Van egy többéves átállási időszak, ezért olvasható pl. a 2007-es és a 2008-as Weninger Sopron hátoldalán is, hogy "Az ökológiai gazdálkodásra történő átállási időszak szőlőjéből készült bor." Kézműves bor pedig az, amit a termelője annaknevez (lényegében egy marketing-hívószó). Lehet persze átfedés a kettő között (pl. Weninger, aki a kézművesekhez sorolja magát), meg olyan is előfordulhat, hogy egy nagyobb termelő egy kisebb területén vezeti be a biotermesztést (pl. AG írt arról, hogy a Bock Pincészet is tervez ilyet). Van még olyan, hogy "biodinamikus"; ezzel kapcsolatban az MA-n olvashattok, ha beírjátok az MA keresőjébe, hogy "biodinamika" vagy "Joly".
Légli Chardonnay Szőlőskislak 2009. Alk. 13,5%, ára 2,8 eFt. Száraz minőségi fehérbor. Jó minőségű préselt parafadugó. Egynemű szalmasárga szín. Átlagos intenzitású illatában körte, birsalma, akácvirág, minimális vegetalitás. Közepesen telt korty élénk, de hibátlan savakkal, körtével és nyári almával, kiegészítve kevés fehérborsos fűszerességgel. Utóíze a savaknak köszönhetően viszonylag elnyújtott, benne golden alma, darált dió és csipetnyi fodormenta. A 13,5% alkohol szépen integrált, észrevétlen. Jobban tetszett, mint a Légli Banyászó Olaszrizling 2008, de "pontszámilag" hatalmas különbség nincs köztük. IWAS-score 3/5-4/5.
Két borból (ráadásul fröccs formájában) nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Természetesen szíved joga eldönteni, hogy mit iszol. Ami engem illet, áprilisban 4 héten át alföldi borok jönnek: előbb három biobor, majd a nemrég beszerzett 2007-es Frittmann CF.
tegnap felmentünk családommal a várba márciustizenötödikézni. megkóstoltam egy Font rozé és egy Frittman fehér fröccsöt. mindkettő az ihatatlanság határát súrolta (alulról). karcos, igazi kocsisborok voltak mindketten. innentől egy (jó) időre messzire elkerülöm az alföldi borokat.
Sziasztok! Akinek van néhány szabad perce, nagyon sokat segítene nekem a szakdolgozatom megírásában az alábbi két borturizmussal kapcsolatos kérdőív kitöltésével. A kérdőív egyszerű, nem tartalmaz kifejtős kérdéseket, így kitöltése tényleg rövid időt vesz igénybe :)
Az első egy általános kérdőív a hazai borturizmusra vonatkozóan:
Nem szoktam olyan dolgokat ajándékozni, amiket élvezhetetlennek gyanítok...
Szerintem inkább bontsd fel és kóstold meg, biztos tanulságos lesz (atyám pl. valaha egy 20 fokos helyiségben tárolt pezsgőket vagy 10 évig, mert azt olvasta valahol, az érlelés jót tesz nekik). :)
Csak azért kérdeztem, mert a 2010-es egyébként mindenhol gyengébb volt. Mondom ezt annak ellenére, hogy kóstoltam már olyan 2010-es fehéret, amelyik jobb volt, mint a 2009-es...
Sajnos nem emlékszem. Csak akkor jegyzetelek, ha írni szándékozom róla, ebből a "mirelit pizzához elmegy" kategóriából meg nincs kedvem túl mindet bemutatni.
Arra emlékszem, hogy már Nagyrédei Szőlők Kft. volt rajta feltüntetve termelőként.
A Bertramot illetően Te még a 2006-ost és a 2007-est kóstoltad (én is), most már leginkább a 2008-as van a polcokon, kérdés, mennyiben tér el az elődöktől. Nekem van egy palack itthon, de a hátcímkén most semmi infó nincs az összetételéről... Ráadásul a honlapjukkal nem stimmel valami, a borok menü rosszul jön be...
A CS melyik évjárat volt? Egyébként én nem arról, hanem a CF-ról beszéltem. IWAS írt a 2006-osról az 1000 hozzászólásban anno (2007-ben...), a 2008-as CS-ról meg az 1832-ben (2010-ben).
Légli Banyászó Olaszrizling 2008. A szőlőt 19 éves tőkékről szüretelték. Alk. 13,5 %, sav 5,9 g/l, maradékcukor 0 g/l. Acéltartályban erjesztették, majd 500 literes fahordókban érlelték 7 hónapon át. Ára 2,5 eFt volt (kartonáron). Jó minőségû parafadugó. Világos szalmasárga szín halványzöld reflexekkel. Visszafogott illatában fehérhúsú őszibarack, mezei virágok, kevésfrissen vágott fű. Szájban közepesen testes, érdekes módon (déli part!) sós-minerális érzetű; de természetesen vannak gyümölcsök is (alma, körte, sőt grapefruit). Az OR-re jellemző "mandulás kesernye" már a korty közepétől érződik, majd a lecsengésben felerősödik. "Savügyileg" a mennyiség megfelelő, a savak jellege viszont már a citrusoké felé hajlik. Utóíze közepesen hosszú, téli körtés-minerális, a már említett izmos keserűmandulával. A lehengerlő, trópusi gyümölcsös 2003-as után (amely egyébként az V. Pannon Bormustra egyik csúcsbora volt) nekem a 2008-as egy picit csalódás, bár ez inkább csak az eltérő stílus miatt lehet, hiszen önmagában nézve ez is egy abszolút korrekt, fajtajelleges bor (az északi part szikár, minerális, száraz fehérborait kedvelőinek valószínűleg tetszeni fog). IWAS-score 3/5.