Nincs eldugulva a karbi az fix, mert megy a gép mint akit fenékbe rúgtak, szerintem mikor vizsgára vitték meg zöldkarira, akkor a szerelő ezt is megbuherálta csak nyáron annyira nem volt feltünű, most meg néha érzem, hogy épp egy hajszálon múlik, hogy le nem áll, majd megcsinálom ha lesz egy perc szabadidőm is...
WR!!!
Nahh szép, a debrecenaruhaz.hu-t télleg Krissz csinálja, egyik legjobb barátom (oszt társak voltunk gimiben..) Krisszt fel is hívtam eccer, mert edzésen későn végeztem, de kimentem oda ahol mondta de ott egy darab bringás nem volt, meg a telómon sem volt egy fillér kess sem, szal emiatt adtam fel... (rólad meg nem tudtam, hogy kint leszel...)
Nahh a YamahaMáthés sztori az másabb... Tamást onnan ismerem hogy még elsős egyetemista koromban felvittek síelni Bánkútra (Tamás Krissz nagybátyja:) Meg volt más kötődés is de ezt hagyjuk inkább... Irmscher
Tényleg ne haragudj! Totál analfabéta vagyok hozzá. Vezetni viszont tudom. :-)
Ha említed azt, amit a páromnak mondtál, akkor (ha még megvan) a szárcsa úton van egy eladó, régi wartburg. Nagyon régóta kint állt, ki volt írva a gyártási éve, de sajna nem emléxem rá. :-? De muzális darab és nagyon szépen néz ki.
A főtérről indult, az útvonal meg a debrecenaruhaz.hu-n volt fenn. Ezt mondjuk írhattam volna, bár közös ismerőseink közé tratozik Krisztián is aki az egyik programozója az oldalnak. De ha rám csörögtél volna sem sértődök meg :-) Refnagyerdő...sejtettem én. Gondolom a Yamaha Máthéhoz is azért jársz, mert véletlenül a tulaj is innen ismerős ;-)
Gyakorlatilag a HIM51-ként vagy a négyütemű modellből ismert ESE-4H-ként ismert elektronikára épült a cucc. A FFV konstruált hozzá egy jeladótárcsát, illetve itthon fellelhető anyagokból készítette (LADA rotor,gyújtótrafó, Samara Hall-jeladó).
Egészen működőképes volt.
Fő hibája, hogy a jeladótárcsát a hajtótengelyre szegecselték. Ez nem sokáig bírja meg a rotorral együtt a súlyát, és fellazul, amitől menet közben állandóan mászkál a gyújtás, illetve szétverheti a hall-jeladót is. Ha valaki körbehegeszti újkorában, akkor jó amúgy.
Érdekessége, hogy a jeladótárcsa kivágásai valahogy olyan kitöltési tényezővel vannak, hogy ha kicsit pöccent csak az ember az indítómotorral, akkor a visszarúgásból fordítva is képes beindulni a motor. Ilyenkor 4 fokozat hátra, egy előre, ami nagy poén tolatóversenyeknél :))))))))).
Edzés után csaptam bringával egy kört a városban (Nagyerdő-> Nagy Templom-> Buszvég-> Nagyállomás-> Nagy T (itt feladtam egy darab bringás csapatot nem láttam, ugyhogy hazajöttem...)
Az Insane-s srácot én a Refnagyerdőn kerseztül, meg egyik ahveromon át ismerem...
Multicar!
Nem tudom kacsa-e a dolog, de én ugy tudom, hogy a Multicar Mercedes motorral, vagy annak licenszével van ellátva, ill hogy összkerékhajtású, meg minden, szal lehet hogy a Mercedeszes mult miatt él még minid a márka:)
Ma vettem Repsol olajat a kocsiba, s a Yamaha Máthénál a srác megkérdezte, mikor mondtam, hogy 2T wartba kell, hogy: 'Versenyeztek??', mondom nem csak utcán:)
Jahh, alacsony az alapjárati fordulatom, ugy ledadog a motor, néha van hogy le is áll, ha olyanja van, mit és hol tekerjek, melyik csvart? De lehet megnézem majd az ihling bibliát...
Van nekem egy meglehetősen friss Multicar topikom, ott beszélhetnénk a típusról. A linket fejből nem tudom és nincs kedvem keresgélni, írd be a topikkeresőbe hogy "multicar", és ki fogja adni. Milyen színű ez a hótoló?
Az egytrafós FFV-s gyújtás megtévesztheti az abszolút hozzánemértőt, de ez egy sima kétütemű wart. Ne bosszankodj, legalább autóztál egy kicsit, mondjuk a péntek és a hétfő nem tartozik a kedvenc közlekedőnapjaim közé, de aki nem mer, az nem is nyer.
Amikor mentem le az ötösváltós wart-kocsimat megnézni tatabányára, akkor minden frankó volt. Utána amikor trélerrel, akkor hát hogy gondolom, a rendszám meg a papír az kell, nem adom hozzá. OK, de ezesetben marad a kocsi is. Jajj, nemár, hétfőre megoldom... Ok. Úgy hidd el, hogy hétfőre másik papírja volt, az alvázszám profin kicserélve és ahhoz a papírhoz igazítva, a motorról meg lett egy bontós számla. Így már traileres is elhozta, nem finnyáskodott. Engem igazából a váltó miatt érdekelt, a többi részeiből elég sok ment a kukátorba.
Sajnos a vis-majorokat bele kell kalkulálni ilyen esetekben...
(hiszitek, vagy se, egyszer nem tudtam meggyőzni egyik ismerősöm (srác), hogy az autó, amiben éppen ülünk, és az ő tulajdona - egy Kispolszki- négyütemű, nem pedig 2.... Éljenek a műszaki zsenik:-)
EREDETI 2Ü WARTBURG MOTOR VAN BENNE, SEMMI EGYÉB. Ami alapban nem baj, még szerencse, hogy sógorral mentünk le Fehérvárra, hogy autót vegyünk neki (nem a Wartburgot, és meg is vettük a Lanost), így végül is nem lett olyan nagy gond. De ha csak emiatt mentem volna le, igen mérges lennék.
Tényleg nem értek hozzá. Mindig is úgy tudtuk, hogy az van benne. Motorcserére szükség volt, apa bontóban intézte a másikat. Elnézést mindenkitől. :...(
Ma elmentem Fehérvárra, megnézni az "1983as, daihatsu motoros (a gyárit ki kellett cserélni, mert 200e km-t már beletekertünk)" Wartburgot. Itt van két kép a motortérről, döntse el mindenki maga, hogy érdemes volt-e emiatt közel 160 km-t autókáznom és több mint két órát eltöltenem. Tudom, hülye vagyok, hogy a mások által semmire sem tartott Wartburg, vagy ismeretlen MGB GT a kedvencem, meg a mindennapi életben is hülye vagyok, hogy egy fos Daewoo Nubira 3-val járok, de azért kár a másikkal ismeretlenül kitolni.
Foron? Háztartási gép-gyár. Vagyis mosógép, hűtőszekrény, stb.
Valóban, a Multicar túlélte a keletnémet rendszerváltást. De azért, mert AZ piacképes terméket gyártott, illetve a szükséges fejlesztéseket meg tudta tenni. Ilyen kisméretű munkagépet nem sok gyár készít, illetve ilyen sokoldalúvá tehető, de forgalomképes kis munkagépet. Ugyebár van az Unimog, de az b@szott drága ... Mi most kaptunk egy máshol feleslegessé vált Multicar hótolót a munkahelyemre: eddig a hótolónk egy kiselejtezett IFA volt, amit szó szerint már csak a festék tartott össze. Ellenben ez a Multicar ott rohadt egy másik telephelyen, köré volt pakolva mindenféle cucc, 2 órán át szabadították ki. Ahhoz képest egy új akkuval pöccre beindult, majd autómentő hozta be hozzánk (nem volt benne fékfolyadék, de feltöltés után már f@sza fék volt rajta!). Megnézegettem: 4-hengeres dízelmotor, saját konstrukciójú váltó és hátsóhíd, dupla kerék hátul, de már Barkas-fék, Wartburg kormányoszlop, Trabant és Wartburg műszerek, Barkas (IFA)-lámpák elöl-hátul ... VEB IFA Kombinaten, te drága ... :o) Ha elhozták volna, akkor lenne hozzá egy 200 literes víztartály, tudna locsolni, meg egy homlokkefe, hogy takarítsa az udvart is, ne csak hótoló legyen a funkciója. Így "csak" hótoló. De marha jó kis konstrukció, tetszik ... Tudtak ezek a keletnémetek, csak PÉNZÜK nem volt.
na azt még elfelejtettem mondani hogy nem mindig csinálja, leállítom a motort, áll 5-10 percet, megint probálok indulni, egy tarabig tökéletes (1-2perc) és utána megint durrog fullad stb. olajtól lehet?
Nem, sötétszínű, mint a gazdája, de J-s. A parasztja nemrég bénázott (balesetet okozott) és kitörte a jobb első kerekét. Szívem szerint én is megütöttem volna.... Épp gyúrás után voltam. :-)
Üdvözlet az uraknak! Nos mint jó szokásom szerint, megint egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Ma egy nagyon idegesítő progléma jött elő a verdán (4T) mégpedig: egyszercsak elkezdett kihagyogatni, és iszonyat nagyokat durrogni, rendesen mintha lőttek volna, és rángatott mint a szilaj csikó, és ugy füstölt mint billenős zil hegymenetben (amúgy nem szokott) szerintetek ezt a problémát okozhatja a (nagyon) magas olajszint, ha a gyujtás és karbi hibát kizárjuk? köszi!
"A Wartik, illetve a márkanév jövőbeni használatának sorsán sokat rontott, hogy egyesült a két Németország - drága árat fizettünk a demokráciáért"
Nem. A Wartburg, a Trabant, és egyéb keletnémet márkanevek kevés kivétellel (Foron!) azért szűntek meg, illetve gyáraik azért zártak be, mert korszerűtlen terméket drágán termeltek, és ez a színvonal azért a pénzért nem volt piacképes. Slussz, ennyi ... A tevgazdaság idején nem volt égetően szükséges a gyártmányfejlesztés. Minek is, mikor a pógárok sorba álltak a vasfüggöny mögött kapható technikákért. Persze, mert nem volt más ... Akinek annó a DDR-ben Skodája vagy Ladája volt, az az élet császárának számított. Akinek nyugati autója, azt meg már a Stasi is figyelte, mert annak disszidens rokonai lehettek valahol "odaát". Na, ebben a helyzetben nem csoda, hogy az utolsó karosszériafejlesztés 1966-ban volt Eisenachban, és 1964-ben Zwickauban. Oké, a sok kis apróságot egyfolytában változtatgatták a 2 típusukon, de ettől még a világ "boldogabbik felén" nemigen volt piacképes a termék. Még a finnekhez vittek számottevő mennyiségű Wartburgot exportra, de ott ugye hasonló szegénység volt a 70-es években, mint Kelet-Európában. Nemrég (10-15 éve) kezdtek kicsit talpra állni a suomalainen-ek. Na, ezért nyugati valutabevétel egészen a gyártás végéig nemigen volt, a KGST-ben meg ugyebár 1 Wartburg 5 raklap Globus csemege uborkát ért a csere-kereskedelemben :o), így hát 1990-ben a 2 Németország egyesülésekor ott álltak egy eladhatatlan termékkel, egy összeomlott piaccal (1:1-ben váltották az elején a DDR-Markot a DM-el, így akinek volt pl. 5000 DDR-Markja a sifonérban, az hirtelen egy 2-3 éves VW Golfot tudott venni a nyugati részen érte átváltás után, az meg ugye egy "kicsit" más kategória, mint a Wartburg 1.3 ...), ezért szép csendben összeszerelték a raktárkészletet autónak (a Röppentyű utcában láthattam olyan 1.3-ast annó 1991-ben, amelyet hiányosként árultak, és az is volt: 353-as tűzfala volt a kasztninak, fűtőtest nélkül, lévén hogy az 1.3 motorháztetőben egész más fajta kivágása van a fűtőtestnek, de a tűzfalnak is ám, így hát persze, hogy nem tudták összehozni ...), és irány Magyarország! Aztán meg lehúzták a rolót ... :o( Szóval, nem a demokráciáért fizettünk nagy árat, hanem a tervutasításos gazdálkodásnak, a párt-irányításnak (sötét barmok ültek a bizottságokban, akiknek a gépgyártáshoz semmi közük nem volt ...), a rossz döntéseknek (lásd a lentebbi hozzászólásomat a VW-licenc megvásárlásáról!), az elmaradt gyártmányfejlesztéseknek, és az emiatti pénzhiánynak köszönhető, hogy a Wartburg (ne hagyjuk ki a Barkast és a Trabantot se) nincs többé ...
Csúnya maffia ez a Debrecen...véletlenül én is ismerem :-) Szerintem mindketten meglepődnénk, ha összeszámolnánk a közös ismerőseink számát.
egyéb: Ma 6-tól a tedd garázsba a Wartburgot, pattanj bringára, és irány a Critical Mass! Más debrecen környékieknek is szól! A rendezvény politikamentes, minden évben megrendezésre kerül és semmi más célja nincs, mint a kerékpározás és egészségesebb élet népszerűsítése. Nagy kár, hogy Budapesten érthető okok miatt elmarad.
Nem valami ezüst színű, I-s vagy J-s rendszámmal ? Mert ha igen, azzal én is összeakadtam... Jön Petzválból kb. 90-el, közben indexel jobbra. Tudni kell hogy most már 3 hete a Bártfai táblával védett útvonal lett(metróépítés miatt, mert itt járnak a csuklósbuszok is), úgyhogy türelmi idő is eltelt. Szóval jön 90-nel, de erősen fékez mert elélép a gyalogos. Még int is nekik. Gondoltam akkor én is elhaladok előtte, nem engedem ki az elsőbbségtáblájánál. Utána megállt a sor, én is. Erre mellém jön balról a szembesávba, elkezd magyarázni valamit. Gondoltam nem nekem, biztos mobil kihangosító azért bambult el a forgalommal szemben csak véletlenül néz éppen rám. Utána félreáll kiszáll odajön és azt üvölti hogy abak vagy tükör ? Erre én : tessék ? mit tehetek önért jóember ? Erre ő : jobbkéz wazze ! Erre én : sajt, és a nyomatékosság kedvéért el is mutogatom neki a 3szöget. Erre elhajtja a tükröm és dúlva fúlva odébbáll. Normális ??? Túl gyosran megy, megszokásból vezet és még bunkózik is. Ha meg meg lesz valaki által ütve, akkor meg majd megy panaszkodni...
Én azt tartom elképzelhetőnek, hogy egy kisebb kategóriás BMW típus lehet majd egyszer (!) Wartburg márkanevű. Ugyanis a németek rohadtul adnak a tradíciókra. Márpedig a Wartburg márkanév az 1930-as években egy BMW kiskocsin tűnt fel ... sőt, 1927-1954 között BMW-licencek készültek Eisenachban (EMW). A VW-nek nem fog kelleni a Wartburg márkanév, olcsó autónak ott van a Skoda. Az Opelnek megint csak nem (a Corsa a modellpalettán az olcsó kiskocsijuk, minek legyen konkurrenciája?), így ha feltámad, akkora BMW jóvoltából fog. Szerintem.
A VW 1991-ben vette meg a Skoda gyárat (mármint az szgk. gyárat Maldá Boleslavban). A Favoritot még 1995. tavaszáig gyártották, majd jött az első sorozatos Felicia, ami még a Favorit alapjain nyugodott, és 1998. tavaszáig volt gyártásban. A kettes sorozat 2001-ig élt.
Tehát olyan gyorsan nem vetették el a régi dolgokat.
"nem zártak volna be 1991-ben, és nem nézném ma elkeseredve a Skodákat, mert LÉTEZNE MÉG A WARTBURG IS!!! Ehh "
Pár gondolat: A Wartik, illetve a márkanév jövőbeni használatának sorsán sokat rontott, hogy egyesült a két Németország - drága árat fizettünk a demokráciáért :-). Az egyik német autógyár fölvállalhatná a használatát, de csak néhány kelet-európai országban támasztana többletforgalmat a márkanév. Például egy puttonyos Pólót lehetne elképzelni Wartburgnak, mondjuk az olcsó, fapados változatot az imidzsnek-nek megfelelően.
Az elmúlt 20 évben az autó fejlődése óriásit haladt előre. Az eredeti Warti és Trabant dizájnra az egyesüléskor azt mondták, hogy annyira fejlettek, hogy tovább fejleszteni már nem lehet őket. Szerintem semmiféle keletnémet fejlesztési erőlködés - bocsánat, hogy ezt a szót használom - nem tudta volna felvenni a versenyt a nyugati, jóval kiforrottabb autókkal. A Skoda eredeti saját gyártmányait is gyorsan elvetette az új német tulaj (még a Favoritot is), és lényegében a VW modelljei kaptak Skoda nevet.
"Maradt az eredeti váltó a Wart-Daihatsukban"
A difivel és kerékkihajtással együtt. Ha ez nem így lett volna, nagyon macerás lett volna az átalakítás. Ez már nem érte volna meg. Így is kisebb mázli, hogy találtak könnyen beépíthető motort. :-)
Érdekes téma ez a Wart-Daihatsu. Mennyire hiány volt a jó négyütemű autókból (vagy mennyire nem tartották a 2T motort motornak...), ha szinte egy új keleti kocsi árát hajlandók voltak rákölteni emberek, hogy négyüteműsítsék a Wartot. Pár év, és szerintem a ritkaságuk miatt nagyon értékes érdekességek lesznek. Külön kategória a Wartburg-Trabant találkozókon.
Az Insane játékot egy magyar srác írta, méghozzá egy debreceni srác, s hogy a végéről a poén se maradjon, le, még ismerem is:P Szal, nem kell meglepődni, hogy imserős autókat is lehet a játékba varázsolni:P
Asszem lemaradtam erről az adag alkatrészről, pont ezek kellettek volna nekem, is, amiket az előttem szólók le stipi-stopiztak:(
Majd legközelebb...
Egyébként a 312, vagy 311-est kicsit a kor igényeihez igazítva lehetne gyártani, vinnék mint a cukrot, de persze csak 2T korszerű motorral:D
Ja létezne, és esélyes, hogy kb olyan "ócsó" kategória lenne, mint az új dácsia. Ha kényszerítenének se kéne, olyan csúnya, nem beszélve a hihetetlen műszaki szinvonalról. Akkor inkább tervezzünk egy retro sportkupét "púpos" utóérzéssel és adjuk neki a Wartburg nevet.
Maradt az eredeti váltó a Wart-Daihatsukban. Kaposváron csinálta ezeket egy cég, sorozat-átépítési engedéllyel. Hollandiából jöttek a felújított Charade motorok (ott kilós árban megvették a bontóban, majd a generál után irány Magyarország!), itthon meg 99.000,- + ÁFA áron szerelték be. A Wartburg utolsó ára 108-125 ezer HUF között (Standard, illetve Tourist) volt újonnan ... Szóval, tényleg csak a 2-3 éves, tip-top állapotú gépeket volt érdemes átalakíttatni. Amúgy teljesen jelleg-azonos volt: 993 köbcenti, 52 paci, és valami 85 Nm nyomaték volt benne (Wartburg: 992 kcm, 50 LE, 98 Nm). Kissé ványadtabban ment fel az emelkedőre, ellenben csendes volt, kevesebbet fogyasztott, és kiderülhetett, hogy a 353W futómű 130 felett sz@rt se ér ... mert 150 körül volt a vége ... :o) Mindezt egy Autó2 tesztből tudom, pontosabban egy hosszabb olvasói levélből, amelyet akkoriban írt egy ilyen 353W/Charade júzer a lapnak.
Én inkább annak örültem volna, hogyha a Párt (SED) engedte volna 1982-ben az 1198 köbcentis 3-hengeres 4T motort gyártani az AWE-nak (ÉVEKKEL az Opel Corsa hasonló konstrukciójú motorja előtt!). Talán akkor 1990-re egy tisztességesebb (bocs, 353W ...) bódé kifejlesztésére használták volna fel az Eisenach-Westben felépített motorgyár költségét, meg a Polo-motor licencdíját, nem zártak volna be 1991-ben, és nem nézném ma elkeseredve a Skodákat, mert LÉTEZNE MÉG A WARTBURG IS!!! Ehh ...
Ez a téma most hátra van rangsorolva nálunk, de nem süllyedt el ez sem végleg. Az se lenne rossz, ha a kis házam duplagarázsában egy Waresz meg egy Alfa pihenne békésen egymás mellett... De még se ház, duplagarázs mégúgysem, csak egy még mindíg üzemképtelen Wartburg a lakótelepi parkolóban.Szóval az álom/valóság paraméter (olyasmi, mint a jel/zaj...) most még elég rossz, de az irány bíztató. Családiautó témában most nem ugrálok, néhány hónapig úgysem autózunk sehova a picivel. Ha valakinek kell egy csodálatos kis Skoda Fábi megkímélt állapotban 30e km-el szóljon nyugodtan...tudjátok...család kedvence, nagyon szerettük, de el kell adnunk...szippp...szippp. :-))))
Bizonyára így van, én annyira nem értek hozzá. :-( Párom öccse jobban ért hozzá. Egyik munkatársam felajánlotta, hogy egy tizesért kell neki, rallyautót faragna belőle.
Ocsó és jóó. :) :) Na félre a viccet, jó kell de ocsón. :) Magyart semmi féle képpen nem akarok. Bárdi autónál néztem sachs alkatrészeket, kinyomócsapágy, tárcsa, szerkezet együtt 55e körül lenne, szal az meg kiba.. drága.Most kérdeztem egy üzletet, egy fokkal olcsóbb ott a jó minőségű cucc. Szal valszteg maradok annál. Üdv: Sanya
hali. Most olcsó kell v jó? Tudom ha az ember pénz szükébe van inkább az olcsót veszi, de a végén az a drága. Vagy bontóba nézel Polo esetleg Golf tárcsát , de magyar tárcsát és csapágyat ne.
Állítólag jellegazonos motort lehet beépíteni. Tehát a benne lévő motor helyett - amely, mint írták, már a második, de az is 200 ezer km-el - egy új Daihatsu motort. A sima háromhengeres benzines csak 52 lóerős volt annak idején.
Láttam ilyen Wartot. Nem kellett hozzá sok átalakítás: a motor és a hajtómű közé raktak egy közgyűrűt (az erőátvitelt nem tudom, hogy oldották meg), kicsit módosítottak a motorfelfüggesztésen, és az orrhűtő hátra került a hőcserélő közelébe. Ha jól emlékszem, a 2T légszűrő is bent maradhatott, de kikerült az első kipuf dob. Persze a benzintankot ki kellett mosni a motorcserét követően. :-)
Én a Dácia- vagy Fiat-motoros változattól idegenkedem. A Daihatsu-motoros változat egészen jól sikerült - talán még jobban, mint a gyári 4T-s Wart. :-)
Kivettem a motort, a váltó a helyén maradt, semmit nem mozdítottam rajta , így is szinte simán kijött. Azt gondoltam nagyobb szívás lesz, de szerencsére nem. Most legalább meg tudom tisztogatni ot is ahol eddig az alváztól nem fértem hozzá, na meg akkor lehet megszüntetem a vátó csöpögését is. A kinyomó csapágyam az totál kaki, a szerkezet elvileg még jó, de a tárcsa is csereképes. Tud valaki valami jót és olcsót a csapágyból és a tárcsából? Milyet, hol?Gagyit nem akarok venni, de sajna pénszűkében állok. Előre is köszi. Üdv:Sanya
Áááá.. én, a békés családapa, aki ma is Fábijával kocsikázott? :-) De tuningalapnak tényleg jó szerintem a Daihatsu motoros verzió. Nem mellesleg eszement fogyasztásvadászoknak is jól jöhet, ugyanis volt 3 hengeres dízel is nem túl nagy ménessel, viszont 5l alatti fogyasztással. Szóval sok érdekes variációt ki lehetne hozni abból az autóból. Ha hivatalos átépítési engedélye van, kár lenne veszni hagyni egy ilyen példányt mégha a bigott 2T-sek kicsit fintorognak is az ilyen szerkezetek láttán.
Eszement száguldozóknak ideális alap lehet...A kis 3 hengeres "literes" Daihatsu motorból volt gyári turbo (GTTi) 105 lóval. Szerintem szépen menne vele a gép :-)
A légszűrőre, mint korábban írtam, vevő vagyok, és a hengerfejtömítést is megvenném. Az üzemanyag-betöltő csonk és a tank közötti gumicső megvan esetleg?
Sziasztok! Nékünk is egy 2T wartburgunk van. Október 7en lejár a műszakija. Már megvettük az utódját. Akit érdekelne, annak nagyon szívesen odaadnánk. Biztos találnék valakit, aki annyira szereti, mint amennyire mi szeretjük. 1983as, daihatsu motoros (a gyárit ki kellett cserélni, mert 200e km-t már beletekertünk), a mostani is 200e km-nél jár. A kasznit már eszegeti a rozsda. Az egyik hátsó ajtót párom munkatársa megnyomta, ki van kalapálva, festve sajna nincs. Fékje kezd rosszalkodni. Amúgy mindig garázsban volt tartva, kivéve az elmúlt 1 évet. :-((((( A téli -20fokban is pöccre indul. Totojázni utál, száguldani viszont nagyon tud. Ha van walaki, akit komolyan érdekelne, nagyon szívesen felajánlom neki. A szívünk szakad meg miatta, mert 20 éve van nálunk. Bármi kérdés van, nagyon szívesen válaszolok rá. Fehérváron meg is lehet nézni.
Alu díszlécek és egyéb "csicsák" lehet, hogy érdekelni fognak.. Szerintem 2 héten belül megszületik a döntés, hogy megvesszük e a kiszemelt házikót. Ha ez megtörténik, akkor már remélem semmi nem áll útjába, hogy tovább faragjam az öreg vasat. Egyelőre Paintshopban próbálom felvázolni, hogy milyenre szeretném. Fejben már megvan, de még lerajzolni sem egyszerű. Ha sikerül, felteszem ide...
Különben éppen mozgásképtelen a gép, végképp elszállt a beállítás...illetve megvan a bűnös, a kb 1000km-t futott új kisipari előgyújtásszabályzó membrán kilyukadt...Szerintem megyek szerzek bontóból VW-t.
Kicsit elmegy az ember Mecsek Rallye-t nézni, aztán olvashat vissza 3 oldalt ... :o)
Alacsony fordulaton azért ilyen beteg hangon szól, mert a 3 karbicsek általában úgy van fúvókázva, meg a szisztéma is olyan, hogy túl van "etetve" a motor benzinnel. Ugyanis plusz teljesítmény csak plusz benzinből jöhet, ráadásul az hűt is belülről, így nem szorul meg. A legtöbb tuningmotor-halál a szegény keverék eredménye )(leszámítva a gagyi alkatrészek által okozottakat). Magas fordulaton (ahol általában egy versenymotor üzemel) ezt a plusz benzint felhasználja a motor, ezért szól szép egészséges, erőteljes hangon. Na meg persze a kipufogó se mindegy. Én is láttam mindkét nap, igen jól szól a gépezet. Holott "csak" egy 1000-es reszelt motor, semmi 1150, meg efféle ...
1 db hátsó szélvédő (fűtőszálas) 1 db légszűrő (sosem használt) 4 db 165/70 R13 téligumi (Matador, felnire szerelve) 1 db csomagtér fedél (fehér, 4T-re és 2T-re is felmegy, a támasztók is megvannak) 1 db jobb hátsó ajtó (vajszínű, kárpit hiányzik, egyébként ép) 2 db első üllés 6 db 2T hátsó lámpabúra 2 db (hátsó lámpatest (izzókkal) 1 db hátsó ablaktömítő gumi 3 db hátsó sárfogó gumi (az egyikhez megvan a teljes lemez is) 2 db ablakemelő szerkezet 1 db fűtőradiátor 1 db fűtőtest+kezelő 1 db jobbos indexbúra 1 db kürt ;) 1 db főkábel 2T-hez (eredeti ddr) 1 db műszerfal műszerekkel (km óra + kombinált ledes) 2 db kuplungtárcsa (sosem használt) 2 db biztonsági öv rögzítő 2 db napellenző 1 db ablakmosó motor (megvan hozzá a szerkezet is) 5 db önindító (lehet hogy van közte trabanté is, nem tudom biztosan) 1 db generátor (állapota ismeretlen) 1 db üzemanyag-betöltő csonk (zárható tanksapkával) 3 db 2T bajuszkapcsoló (lehet hogy több is van ;) 1 pár 2T műszerfal tálca (jobb/bal) 1 db kormányrúd (kerettel együtt) 1 db 2T főfékhenger 1 db karburátor (kéttorkú ha miden igaz)
Ezenkívül van még sok tömítés (hengferfej, fékjavító készletek, stb.), illetve pár alumínium díszléc, gumitömítések (pl. ajtó-ablakhoz), biztosíték aljzatok, kilincsek (első+hátsók, illetve gyújtáskapcsoló is van zárral-kulcsal kompletten), néhány ablaktörlő lapát (akad trabanthoz való is közte), kapcsolók, visszajelzők... ilyesmik.
Végre lefotóztam hétvégén a sajnálatos módon feleslegessé (és így eladóvá) vált alkatrészeim. Tudna valaki egy tárhelyet, ahová kirakhatnám őket ? (nem akarom teletömni a topicot , úgy 4Mb körül van összesen).
Ha van zsiráf v csörlős emelő akkor könnyü. Ha szétbontottad a motort és a váltót , ha széthuztad a motor , kifordítható szép lassan. A váltót alá kell támasztani.Én egyedül vettem ki láncos emelővel ( egy dió fa segítségével).Csak itt is figyelni kell minden szét legyen kötve a kábelek benya csövek, szóval minden.
az alsó talpas két csavarját kel lcsak kievnni. arra az esetre egyszerűbb a váltókivétel, a nincs motorkiemelő. meg könyeb ba kisebb súlyú váltóval zsonglőrködni. sztem nem fog kijönni csak úgy felfele, de hátha....
Miért egyszerűbb a váltókiszedés? Ott a futóművet is szét kell bombázni., ha csak a motort veszem ki akko azok maradnak a helyén. Motor meg simán kijön függőlegesen. Vagy nem? :)
Önindító, az nem nagy cucc, szedtem már ki egy párszor, sajna , mert behalt a behúzótekercsem.. A váltó marad a helyén, nincs kedvem szétszedni az egész futóművet.
bajos lesz ha nem szeded le az elejét...akkor két nap kivenni. :D én a váltókivételt tratom egszerűbbnek, vagy együtt akkor a kettőt, ha már van emelő.
Tudom, hogy volt róla szó, csak valamiért nem tudtam rákeresni.Most úgy állok, hogy inkább a motort veszem ki, de nem az elejét bontom le, mert azt most tökéletesre sikerült beállítani, inkább a motorháztetőt kapom le, ott nem kell beállítást végezni. Én se szeretném bántani a tárcsát, szerkezetet, csak ha nagyon muszály. Mi volt lendkerekeddel, megégett, be repedezett, mert találkoztam már ilyen lendkerékkel , igaz nem wartnál. Köszi, Sanya
a motor felöli féltengelykihajtást is ki kell venni(ki kell fezsíteni), csak úgy fér ki a váltó. a többi úgy va nahogy írtad, de azért nem kel lahhoz egy nap, bár akna nélkül lehet szívni szépen.
Vasárnap különleges élményekkel gazdagodtam: egy új Jeep Cherokee-t (2.8 CRD - soros négyhengeres diesel, automata váltóval) volt módomban Vác környékéről hazahozni, és Budapesten egy kicsit autózgatni vele. Eleinte kicsit remegett a kormány a kezemben, mert a kocsi értéke 8,5 milla, de a vezetése élményszámba ment.
A tulaj külföldről hozatta. A felhasználói kézikönyv hollandusul íródott, és ő alig ismerte a kocsit - élete első kocsija friss jogsival... Például, a helyzetjelző/tompított/reflektor kapcsolóját úgy nyomoztuk ki, hogy beálltunk egy benzinkúthoz, és a parkolójában nézegettük az első lámpákat, hogy ég-e a tompított, vagy csak a helyzetjelzők, stb. Jól nézhettünk ki... :-)
Térkép helyett GPS-el kellett navigálnom, amit eddig még nem volt módomban. Időnként tud hülyeséget mondani a kihangosítást követően. Például, "kanyarodj el balra 200 métert követően", holott a kétsávos úton nem lehetett balra fordulni, és jobbra sem volt lehajtás, hogy egy felüljárón átjussunk balra...
Hogy a budapesti forgalom tempóját 2T Wart-tal követni tudjuk, eléggé rövid reakciókkal kell vezetni a kocsit. A Jeep motorja szép lassan reagált, de így is könnyedén, nyugodt módon lehetett a forgalom tempóját felvenni. Hát igen, ez is egy feeling, de a Wart feelingje érthetően jobban hozzám nőtt.
Hazudott, vagy legalábbis rosszul tudta. Ilyen feltétele nincs az átíratásnak. Mellesleg a Közlekedési Felügyelettel átíratáskor nincs is semmi dolgod, mert az okmányirodában intézed.
De amint megveszed, az el nem égett szénhidrogén határérték vonatkozni fog rá.
Már volt róla szó, olaj leereszt, futómű lebont ,féltengely ki ,tűgörgők összeszed, váltó ki ,jót anyázol ,és tök fáradt leszel. Ja és rámegy egy napod. Vagy a motort veszed ki egy csörlős emelővel. Én úgy csináltam. Akkor pedig az elejét kell lebontani teljesen. Szerintem így egyszerűbb. Ha a tárcsának nincs baja, ne bántsd. De ha kicseréled valami jó fajtát vegyél ne magyart( megbánod). Ha már kint a motor v a váltó nézd meg a lendkerék felületét az enyém borzalmas volt.
Beállt a kinyomócsapágyam (4T) , hogy tudom lgegyszerűbben kicserélni? Lehet, hogy ha szétszedem akor kcserélném a kuplungszerkezetet és a tárcsát is, ha szükséges. Eddig nem volt vele baj. Ha nem akarom kiszedni a motort, akkor is megoldható?, Vagy elég csak a váltót kiszedni? Féltengelyeket is ki kell vennem? Segítséget előre is köszi. Sanya
az az igazsag, hogy ezt a hengerfejet is megtuzdeltek kicsit a tugorgok :( nem nagyon sulyosan, ezert visszakerult... most viszont le tudnam cserelni egy jora... bar a valaszod alapjan nem sok jora szamitok :(
Vízpumpa felújító klt, bármelyik autósboltban nem elég jó ? (Lehetőleg az amit Kalocsán csináltak. ) Csak mert akkor nem kell hengerfej síkolással és hengerfej-tömítéscserével bíbelődni, csak kikapod a hűtőt meg a homlokfalat és cserélsz egy vízpumpát. Megjegyzem általában a csapágyak is oda vannak. Ilyen "még használható" hengerfejekben ne reménykedj, ami le van szedve annak mindnek baja van, ami meg bolti cseredarabos felújított, annak meg pláne. Általában 5-ből négy amit vihetsz vissza 1 héten belül hogy trágya, a tömítés meg a te károd. Borzalmasak, beleszakított csavarok, kiszakadt, perselyezett gyertyafuratok, tűgörgővel teleszórt égőterek, nem hozzávaló vízpumpaházak, belülről vastagon vízkövesek, soroljam ?
Hát ez nagyon jó. Ha lenne pénzem, minden nap gumikat égetnék a parkolóban. Csak attól félek, hogy hamar megunnám. :9)
Mit tudtok arról, hogy még át lehet iratni 2T Wareszt ha mondjuk venni akarok, vagy ez csak akkor lehetséges ha katalizátor van benne? Nekem a közlekedési felügyeletnél mondta egy picsa, hogy már nem lehet átiratni a Wartburgot, akinek van, az használhatja, javítgathatja. Hazudott vagy tényleg így van?
Walaki vett mostanában 2T Wareszt, volt ilyen probléma?
sziasztok! szeretnek egy "uj" hengerfejet a wareszra (2T, hatulhutos de meg nem jikovos) nincs veletlenul valakinek elfekvoben egy peldany aminek a vizpumpaja nem teljesen kuka? :) gondolom ennek nem tul nagy a valoszinuege, dehat kerdezni lehet :D ha nincs jobb, egy hasznalhato allapotu erdekelne mindenkeppen... debreceni vagyok de akar el is megyek erte ha nem is tul messzire :) elore is koszi mindenkinek! Gabor
Ne is mondd, az idővel van probléma. Beállítottam órát 6-kor csörögjön. Kipillantok a résen, korán van még. Következó schnitt, de korán lefeküdtem, még mindig nem csörgött az ébresztő. Rápillantok, 8:11, fákk :)
Tegnap kipróbáltam a kulcsot, jó lett. Azé rendesen megvannak húzva a hengerfejcsavarok. Valamikor összeütünk egy randit és megnézzük milyen a két hengerfej és a tengelyek. Majd még értekezünk, mert elég zürös hétnek nézek elébe...
Azonos lökethez alul-fölül 3mm-el szélesebb dugattyúablakoknál mi is történik ? Alacsony fordulaton csak rotyog, mert annyi keverék ömlik át. Szarabb olajjal járatva akár gyertyaslussz is lehet. Viszont fordulaton határozottan jobb, ellenben ETAP-on elég poroszkálni is.
Versenybíró haver reportolt, hogy gyorson bizony igen egészséges hangon üvöltött a jó öreg kolbászfüstölő, tehát nincs probléma :) Ezek szerint etapon alacsony fordulaton volt csak rekedt.
Mecsek Rallye jó, itt megy a házam előtt 4 méterre az egyik etap :) Süldő koromban kijártam gyorsokra is, de akkor nem ilyen rekedt, mintha-csak-2-henger-menne-hangja volt a Warbiknak. Csak húzza ki a végéig.
Képek (időpont: 12:30 körül, ebben a sorrendben jöttek, ennyien, tehát ez lehet az állás) (update: épp most megy erre megint az eleje, kimegyek újra fotózni)
Ma Wartburgoztam egy jót ismét, hazafele viszont megint megtörtént ami már egyszer. 3-mas 100-körül toltam a Mester utcán, elvettem a gázt, felpakoltam 5-be, és óvatos gáznál elkezdett rángatni a motor. Mostmár biztos, hogy nem az úszóház ürül ki, mert 2-be visszavágva padlóra úgy elindult, hogy én is megijedtem. Kicsit nyomozgattam, úgy tűnik, hogy ha a kettes torok nincs nyitva, olyan, mintha teljesen el lenne állítva a gyújtás és a CO is, vagy valami dugulása volna. Üresben finoman 2000-re pörgetve ledobja a fordulatot, és lefullad. Padlógázra mint valami versenygép 7000 fölé forog úgy, hogy el se tudom időben venni a gázt, aztán meg durrog, érződik a kipufogógáz szagán az el nem égett benzin (szivató visszakapcsol??). Az alapjárat tökéletes, viszont melegszik . Szóval fura. Leállítom, várok 2 percet, pöcc röff, és mintha misem történt volna... Mi lehet ez?
Ma átalakítottam a váltótartóbakot, mert zavart, hogy csak az alváz átfúrásával volt rögzíthető, valamint hogy a váltót nagyon magasra emelte. Csak a már beépített alkatrészeket használtam, persze kicsit átalakítva. Sztem egész kultúrált lett, bár még nem végleges, csak próba. Azért teszem közzé, ha valaki később beépít 5 gangos váltót (Tibke), lehet hasznát veszi.
Először a golf tartóbakot bevágtam és kicsit (kb. 30fok) lahajlítottam.
Aztán az warbi bakot felcsavaroztam az eredeti helyére. Ehhez már teljesen össze kellett rakni, hiszen így adta ki a helyét.
Az U alakú tartót is átalakítottam, hogy ne feldén álljon.
Íme a végeredmény több szögből:
A motor most már nem dől jobbra (kicsit még inkább balra) és a féltengelyek is majdnem vizszintesek.
DeLuxe64!
Hogy sikerült a műtét? Hogyan rögzítetted a váltót (első bak)?
Tudomásom szerint a szerszámot csillagimbusznak hívják.Ezt mondod a szerszámboltban akkor tudják elvileg hogy mit akarsz.Mondjuk én nem veszek ilyen no name szart mert lehet hogy csak kiforgácsolódik és dobós lesz,faragtam már rá ilyenekkel(olcsó hús...).Nameg én javítóműhely vagyok és nap mint nap használom.
FÉK:
A dugattyúkat ki szoktam polírozni esztergapadon 1500-as papírral, és kitakarítom a nyerget.Új karmantyú be,dugó megken fékolajjal,azis be és rá a porvédő.Ha rozsda van a krómozáson a dugattyun akkor dobós és 1800Ft/db pótlom újjal.Utána olyan mint a vaj!És orra esik a was!!!
Mecsek rallye:Ma kint voltam és holnapis megyek.Láttam Hajtósékat.Szépen ment a gép,kiváncsi vagyok a végére.
Ez most nem a wartburg szervízkönyv, hanem a kis kék kezelési utasítás szerint:
1989.június. Wartburg 1.3
És lehet hogy ezért töltenek bele egyesek 3 Liternél többet:
Ajánlom minden 4T tulajnak megtekintésre, mert ha hibás kezlési úzmutató szerint tölti be az olajat abból gondjai lehetnek. VW szempontból távol álljon tőlem bármilyen ötlet, mert hiába az állítólagos "egyforma motor" én inkább nem mondok semmit, nem szeretnék senkinek kárt okozni.
A váltóról még annyit ha vízszintes talajon állsz és beletöltöd az 1L olajat akkor már az olaj ellenőrzőnyíláson elkezd kifolyni az olaj. Így ->
Ma épp láttam a 40 db-os készletet 3999-re leakciózva a Lurdyval szempökszti Praktikerben pénztárakkal szemben. Kutya nem vitte, pedig tud 35 és 70 mm-es szárral is 20-55 ig torxot, 5-12 XZN és Imbuszt is asszem. Szóval olyan klt. mint a Gedore, csak kb. negyedáron. Én csak parkettát nézni voltam, de lehet hogy visszamegyek venni, mert ennyiért lehet hogy nem is hülyeség.
Vagy vegyél Irmscher csavarokat, azon elméletileg ilyen kupak van, vagy vegyél alu csavarokat, azok meg elev jobban fénylenek mint a kupakok, ill azokat nem hagyod el:P
GEDORE-ból lehet kapni 40 részes készletet valami 15 píz körül 1/2" és 3/4" feltűzővel. Sajna nekem is volt "szerencsém" a cucchoz amikor a volvómon cseréltem lendkereket. Minő mázli, Dénes szerzett kölcsönbe, Fairrentnek van 3 készlet.
Nekem 92-es polom van azzal az 1,3-as motorral ami a 4T-ben van. no a VW kezelési szerint a motorba 3L szűrő nélkül 3,5L szűrővel ami annyit jelent hogy ha nem eszi az olajat bőven elég bele 3L mert a nívó min és max jelzése között 1L van. a váltó pedig amennyiben VW-ről van szó a már helyesen elhangzott 3,1L annyi kiegészítéssel, hogy -nem városi legendaként- nem árt kissé túltölteni őket az 5. sebesség egészségének megőrzése érdekében.
Keresnék a képen látható középső kupakhoz tartózó kerékcsavar takarókat. Krómozott fémet, nem a a műanyag nikkelezettet. Csak a kis csavartakarók kellenének 16db. Nincs vkinek eladó? esetleg hely, ahol még ilyenhez hozzá lehet jutni?
Ééértem én csakhát az több mint a motorolaj,és majd háromszorosa a Warti váltójának ,van rajt két csavar az alsó gondolom a leeresztő a felső pedig a feltöltő és szintjelző (?) . Akkor veszek még egy pár liter váltóolajat. Bent van a motor a váltóval de még az első bakot meg kell rövidítenem mert nem fér el a hűtőtől. Mindenképpen meg kell emelni a motortartóbakot? DE LUXE 64
Az előző hozzászólásomban az eredeti vw polo szervízkönyvből tettem be a táblázatot. Ott világosan le van írva:
All except g40 models (mindegyik, kivéve a g40-es modellt) .... 3,5 litres! És mivel ilyen motor van a warbiban, a többit találjátok ki!
De Luxe64!
Ahogy mondani szoktam: a gyengébbek kedvéért az ábrán először a motorolaj mennyisége, aztán a váltóba való (transmission) szerepel, 4 gangos (4 speed models) és az 5 gangos (5 speed models), ide tartozik a 8N is. Feltéve, hogy a tied valóban 5 gangos és nem olyan mint az enyém volt :-)))
Féltengely: ezért a pénzért majdnem teljesen új féltengelyt kapok, csak a belső csukló marad (rúd is új, méretre készített és nem hegesztett). Amúgy egy felújított 4T tengely 16...
Azért nem rohanok rögtön venni, de elgondolkoztam Warbirunner és a saját tapasztalataim alapján...
Hát érdekesen olvastam ezt a mennyiséges dolgot, de egyetértek a 3L-es (természetesen szűrővel) mennyiséggel. Ez a 2. 4T-m, de még egybe sem kellett több ahhoz, hogy maxon legyen (az egyszerűség kedvéért én nem 4l-es kanna olajat, csak 3 db 1L-es flakont szoktam venni, úgyse eszi, nem kell két csere között utántölteni)
Akkor zárjuk le a találgatásokat a szervízkönyvből olvasom: (4T)
Motorolaj: SAE 15W/40 ill. SAE 15W/50 szerinti többfokozatú olajok.
Feltöltő mennyiség: 3.0 Liter (szűrőcserével)
Csereperiódus: 15 000 Km
Váltó olaj: GL 100 vagy SAE 80 jelzésű olaj
Mennyiség: 1,1 Liter (olajellenőrző csavar alsó széléig)
Csere periódus: 45 000 Km vagy 5 évenként
4-4,5 liter olajnál már hol áll a szint jelző !!! A túl sok olaj egyébként még gondot is okozhat !
A hátsó fékekhez annyit tennék hozzá, hogy a legbiztosabb ha a helyén kopik be a fékdobhoz a fékbetét, tehát fékszerlés vizsga előtt egy 2-3 hónappal a tuti fékpofa szabályozás. És nagyon fontos ha leveszed a fékdobot jelöld össze a tengelycsonkkal hogy ugyanúgy, ugyanabba a helyzetbe kerüljön vissza !!!
Köszönöm! A képek jók lesznek délután is,a kulisszával szombaton akartam foglalkozni, Kicsit arrébbraktam a jobbos doblemezt remélem igy már befér a Weber vagy a hengerenkénti befecsi. Nem a motorolaj mennyiségét kérdeztem! (: Délelött vagyok telefonközelben a motor,váltóbeszerelés közben. A kulcsrol most nincs ötletem én még nem néztem milyen. Háát elég húzósnak tünilk az a féltengely első hallásra. Üdv DE LUXE 64
Emlékezetem szerint 3l-t ír a szerelési kézikönyv, de ha szűrőcsere is volt (ajánlatos), akkor kb 3.5l belemegy. És mindíg melegen szoktam leengedni az olajat majd hagyom vagy 30 percig csepegni. Cseréltem már néhányszor olajat az autómban, csak tudom tán mennyi kell bele ;-)
Eszedbe ne jusson! Alufelnihez alucsavar dukál, az acél csavar olyan szépen belerágja magát a felnibe, hogy öröm lesz nézni, egyébként meg az alucsavarral sokkal jobban fog majd mutatni a kocsi:P
Fék:
Nekem most f0saxik, a vizsga óta, előtte meg hibbátlan volt...
(off: mikor fater Toyota Corolláját először vezettem akkor ugy Wartburgosan nyomtam egy féket, s a kocsi 50 ről megállt vagy 2 méteren én meg majdnem elharaptam a kormányt, még szerencse hogy senki nem volt mögöttem, pedig én csak lassítani akartam...)
Hogy ki? Hát a "svájcinéger", a kelifornijai kormányzó úr! :-) Amúgy lehet, hogy a betétanyag a hibás, csak fura, mert a fékcentrumban teszik rá mindíg ugyanarra a vasra. Más autóban jó, az enyémben meg pont nem? A hátsót agyastól szabályozzák már második alkalommal....Legközelebb kap egy új tárcsát a ronggyá kopott mostani helyett és egy szett Ferrodo betétet. Hátra meg nemtudom...Csak tárcsásítani kellene valahogyan.
Olaj csak 3.5l kell szűrőcseréstől is, érdemes a nivó teteje alá egy hangyányival felönteni, úgy kevésbé csettegnek a szelepek reggel.
Motorba kb 4 lit olaj kell , az eredeti anyákkal nem tudod feltenni az Imshert, könnyűfém felni anyák kellenek 12x 1,25 ha jól emlékszem. Én 600 ft /db áron vettem.Csak az a baj a tőcsavarok a felnihez egy kissé rövidek.
a kb 4 lit
Nekem 7 éve a 4T-men semmi gond sem volt a fékkel, pedig suttyóként nyomtam neki, ami a csövön kifért:-))
Amúgy meg elégedetlenek vagytok, a 312-esemen milyen fék van... :-))))
Csak egy tipp: nincs esetleg több gyártmány betétből? Más márkáknál eddig nagyon komoly különbségeket észleltem. Vagy a Skoda fékkel nem kompatibilis a betét? Abból még talán van gyári.
Valaki írta, a szervó nélküli nagytehert. Én napi szinten Ikarust hajtok, volt már szerencsém a Volánnál szervószivattyú nélkül átjárni egyik aknáról a másikra. Nem kívánom senkinek:-)))))
Üdv! Szerintem a wartburg fék az gyilkos... valamelyik nap majdnem lefejeltem a kormány, pedig ép hogy csak hozzá értem a pedálhoz:D amúgy nektek mennyit iszik a (4T) szamár? a 8 liter szerintetek jó? a szomszédnak 7-et iszik, ha az úszó szintet alacsonyabra venném vajon az enyém is beérné ennyivel?
Erre nem tudok most mit mondani, ugyanis nem tapasztaltam ilyen jelenséget. Megmondom viszont, hogy nekünk, még békebeli fékpofákkal megy a gép, mert akkor fater vett egy fél életre való készletet. Ez világos barna, és olyan, mintha parafa lenne, viszonylag puha anyag. A hátsó betétek is békebeliek. A legutolsó mérésen, a hátsó tengelyen mért eltérés, 3% volt. A vizsga előtt, ~1hónapot járunk mindíg új fékkel, hogy bekopjon.
"A Wartburgnak igenis nagyon komoly fékje van!" esetleg elöl... Amit hátra fékként beraktak, azt egy kézikocsira se tenném rá, mert egyszerűen hibás konstrukció. Pontosan ezért mindíg hatalmasat bólint az autó (ami nem mindíg szerencsés), mert lényegében hátul nincs fék, az első tárcsák és betétek meg rommá kopnak rettentő gyorsan. Mindemellett az első fék sem kiszámítható! Egy "komoly" fék ismérve nem a technikai felépítésében rejlik, hanem hogy akárhány fokban, akármekkora páratartalom mellett, akármilyen kedvében is van az autó egyformán adagolható, és kiszámítható a fékreakció. Rengetegszer jártam úgy, hogy előzgetve országúton egyszercsak nem fogott úgy a fék, mint két előzéssel előbb. Gondolom vizet, port, akármit kapott, és mintha vizes ruhát dörgölnék hozzá a fékbetét helyett, az autó alig lassult. Szóval szerintem a Wartburgnak komolytalan fékje van. Így szervótlanul előre egy nagyobb hűtött tárcsa kéne, hátra meg az első. Mostanában sokat járok dobozos VW Caddyvel és akárki akármit mond a szervós fékekről, bizony irigylem. A Tátrában a szerpentinen olyat műveltem azzal a lényegében teherautóval, amire a Wart sohase lesz képes, mégha maga Arnold Sevarnadze tapossa a pedálokat, akkor sem. Pedig meg volt pakolva rendesen... Szóval szóljatok, ha tudtok valami jó megoldást a Wart fék feljavítása ügyében!
Na, végre! Húúúúú, akkor kéne neked küldenem képeket a 2.0-ás kulisszáról...
Legkorábban holnap délután megy, remélem nem késő (nincs nálam a fotóaparát és csak holnap munka után megyek haza)
Az 5gangos váltóba a szervízkönyv szerint 3,1liter kell.
Esetleg holnap felhívlak, délelőtt vagy délután jó?
Más, bár ide tartozik:
Kicsit körbejártam a vw-wartburg féltengely összeházasítás témát. Személyesen beszéltem néhány erre szakosodott műhellyel, de kettő maradt, aki meg tudja oldani a vw átalakítását a wareszba. Mindkettő 25/darab áron. Erre még alszom párat...
Ja!!!
Nekem is lenne egy kérdésem! Mi a pontos neve és mérete a hengerfejrögzítő csavarokhoz (4T) használt kulcsnak. Azt többen mondták, hogy 12-es, de nem torx, mert abból 10,15,20,25...45,50 stb méretek vannak. Szeretnék szétbontani egy motort, csak nincs hozzá kulcsom.
Üdv, WRT312
Ui: ha minden igaz (kop,kop,kop), a hétvégén én is belevágok a műtétbe...
Hali, sajna már nem aktuális. Bár megvan még a kocsi, de megjött a nagyfőnök, aki megtiltotta a további bontást. Persze, csak azután, hogy szereltem egy órányit a napon. :-( Még szerencse, hogy múlt héten nem volt bent. :-)
Még valami: Tudom, hogy volt már téma. Bitumen lapot hol tudnék szerezni? Eddig sajna nem találtam megfelelő árban, autótuning-hifi boltokban nagyon drága.
Hali! Mostanáben én is ritkán vagyok. A fék témához kapcsolódva, szerintem elég jó a Wart fék. Akinél nem ez tapasztalható, ott valószínű, hogy be van állva. Két éve újítottam fel a féket, mert 140-rőlautópályán benzikútnál alig akart megállni. Szétszedtem és a 4 dugóból kető teljesen egy félig be volt állva, azóta nincs olyan helzet, hogy ne tudnék megállni. Amúgy meg én is vezetek mndenféle járművet aminek legalább 4 kereke van, legtöbbjükben nincs semmi kütyü és azokkal is meg lehet állni, és lehet normálisan menni. Amúgy a hiper szuper elektronika kütyük a kocsiban csak arra jók, hogy minden béna tudjon "vezetni". Aki normálsan akar megtanulni vezetni, annak tényleg egy warti vagy valami kütyük nélküli autó kell.
Drága öcsém tatarozta a szobáját és nem volt gép így nem voltam rég.
Fékre válaszolva:A Wartburgnak igenis nagyon komoly fékje van!Mivel a 4 dugattyus féknyereg elegendő erőt biztosít a lassuláshoz,igaz rásegítő nélkül nyomni kell,de valamit valamiért.A skoda felicia versenygépeken is sokon megtalálható az általunk oly jól ismert 4 dugattyus nyereg GYÁRILAG!!!(mivel eredetileg cseh gyártmány)Mai autókon csak esetleg a full utcai sport hiperszuper gépeken van több dugós fék.Mivel már régóta ment itt a fékkérdés,ezért bátorkodtam megjegyezni.130-ról a városban énis fékeztem lapra gumit,185/60-14-et irmscheren,mikor balesethez siettem.Mind a 4 kuka lett.
Amúgy én is MTZ-zek sokat,meg egyéb ilyen förmedvények...(Dominator 100,105..ez kombájn full mechanikus fékkel)És az is megáll!
Elöl viszonylag könnyű elérni a küszöbérték alatti fékerő-eltérést. Hátul már nehezebb. Állítólag ez típushiba a Wartnál. A Mozaik utcában nem vacakolnak a hátsó kerekek fékerő-eltérésvel vizsgán, csak rávezetik a vizsgalapra mint észrevételt, de a kocsi simán levizsgázik ettől.
Amúgy is, fékezéskor normál esetben a kocsi tömege az első tengelyre nehézkedik, jelentősen növelve az első kerekekre ható fék szerepét.
A fejlettebb technika valóban kiszolgáltatottá teszi az embert. Biztos hallottatok olyan történeteket, amikor az amerikai kiszáll automata váltós verdájából, és magabiztosan beül az európai, hagyományos váltós autóba, azzal, hogy majd ő megmutatja. Jobb esetben elindulni sem tud, ha meg sikerül, tízméteres körzetben mindent összetör. :-)
Viszont az is igaz, hogy nekem bizony okozott meglepetést a Zasztava fékrásegítője. Szerencsére én és a kocsi tulaja be voltunk kötve, és közvetlenül mögöttem sem követett autó...
Olyat is hallottam, hogy egy nehézteherautónak (Zil vagy Kraz) elromlott menetközben a kormányszervója, és a kanyart kézi erővel nem tudta bevenni a sofőr, és lőn az, hogy árokban landolt.
Tavasszal, vizsgára felkészítéskor mindig mondogatják, hogy a Wartom fékje gyenge. Aztán kiderül, hogy télen nem használtam, és kissé beállt. Egy kis autózás a városi forgalomban, és máris rendbe jön.
Na ez az! Mi a faterral készítjük fel a műszakit amióta csak a kocsi megvan, meg én munkaképes vagyok :o) Néha, napokat tökölünk a fékkel, hogy 2% alatt legyen az eltérés.
Nekem 130-nál is sikerült megcsikorgatni anno, amikor jó volt a fék. De egy ideje egyszerűen nem tudják normálisan összehozni. Néha csak nyúlik, nyúlik már 80-ról fékezve, és nem fog. Néha meg viszonylag jól működik. Fura. Nem hinném, hogy izomzat kérdése, két MTB maratont csináltam végig az idén, de a fékkel akkor is abszolut elégedetlen vagyok.
Hamutipro: Ha házat tudunk venni (garázzsal), akkor az autó marad, és még a tél előtt kap egy Mikuni karburátort (1.5 16v Hondából). Ha nincs ház, az autó megy...ilyen egyszerű. Írtam, hogy azért akarom eladni, mert nincs hol tárolnom és szerelnem. Egy két hónapon belül kiderül minden...
Na igen, vicces dolog ez a technika... szervó, fékrásegítés, abs, esp... és azt hiszi az emberke, hogy 'hűű de tudok vezetni' közben a gép dolgozik helyette. Egy ilyen ember beülve valamelyik általad említett autóba nem igazán lenne biztonságban.
Az elektronika jó dolog, de szerintem kell hogy az ember először ezek _nélkül_ tanuljon meg vezetni, és ha az már megy, jöhet a segítség. Fordított esetben szerintem sokkal nehezebb megtanulni igazán vezetni az autót (mert az elektronika miatt nem érzed mikor mire mit fog reagálni/reagálna valójában)
De ha egx ember életét is megmenti a technika, tulajdonképpen megéri a dolog. Csak engem zavarna, na (szervó az off autómban van, meg is tréfált, az első kanyarom a padkán át vezetett ;)
Ma körbevizsgáltam a 4T-m alvázát, és rájöttem, h nincs benne vákuum. Ha a vonóhorog felfogató csavar furatán bedugtok egy drótot, akkor szépen el lehet küldeni az alváz elejére. A drótot nem könnyű itt bedugni, mert valamiben akadozik az elején, de ha eltalálod belül-oldalt a lukat, akkor szépen bemegy. Nem lehet nagy a lyuk. Balra és jobbra is el tud menni a drót. Kompresszorral fel is fújtam az alvázat próbaképpen, hogy még hol szelel, de máshol nincs furat rajta. Ha a vonóhorog és a hátsó fékelosztó csavarja tömít, márpedig miért ne tömítene, akkor kosz nem juthat az alvázba. Így viszont meg lehet csinálni a belső konzerválást is, pl olaj betöltésével, utána kicsorgatásával, ez megakadályozza a rozsdásodást. Mondjuk könnyű dolgom van így, mert szétkaptam a Wart-ot, az alváz tovább nem bontható, legfeljebb fűrésszel :) Szerintem így max 50kg.
...akinek gyenge a wart féke, annak gyenge a lába.
Ja, én se szeretem a fékrásegítõt. Már csak azért se, mert csak járó motornál mûködik, és ez számomra nagy hiányosság.
És ott van pl. anyám aki mindeddig kizárólag fékrásegítõ nélküli kocsikat vezetett. Trabantot, Wartburgot, 1200-as Ladát, meg most a Marutiját. Sõt, egyszer régen a platós Aronkat is kipróbálta, annak ugyan van fékrásegítõje, de a mienké sosem mûködött. :-)
Hát ha õ elboldogul fékrásegítõ nélkül akkor bárki.
Azt nem feltétlenül kell csináltatni, meg tudja csinálni magának bárki, akinek volt már a kezében villáskulcs. A karosszérián gyárilag megvannak a menetes furatok, ahova rögzíteni kell az övet. A két szélsõ öv hárompontos, az egyik furat a tetõoszlop burkolata alatt van, a másik az üléspárna mellett a sárvédõn a kárpit alatt, a harmadik meg az üléspárna alatt, az üléspárna kiemelése után látszik. A középsõ öv kétpontos, annak mindkét rögzítési pontja az üléspárna alatt van.
Az övek nem típusspecifikusak, akármilyen hátsó (nem automata) öv megfelel. Ahol a kárpit alatt van a lyuk, ott egy lyukasztóval lyukat kell ütni a kárpiton, aztán az öv végeit odacsavarozni a megfelelõ helyekre, és kész. Csavarokat kapsz az övekhez.
A hátsó övekhez egyébként nem szól senki semmit. Nem vizsgaköteles és nem kötelezõ tartozék. Késõbb akár ki is szerelheted. De ha be van szerelve, akkor a használata kötelezõ.
Fékkel kapcsolatban. Én warton tanúltam vezetni, meg MTZ-n (nem röhög). Vezettem, továbbá IFA-t is szükségből. Hozzá vagyok szokva a rásegíté nélküli fékhez, és nekem a rásegítéses fék a fura, nehezen adagolhatóságával (vagy az én lábam nehéz..). Szóval, megfelelő erővel tapsva a wart féket, pont ugyanolyan fékhatást tudok elérni, mint bármely modernnek mondott autónál. Még 90-nél is sikerűlt majdnem kockásrafékezni az abroncsokat. Inkább úgy mondanám, akinek gyenge a wart féke, annak gyenge a lába. Jómagam elég mackós testalkatú vagyok, és a ~90kg-ommal, rá tudok jól lépni a traktorkuplunghoz & fékhez szokott lábammal :o)
Szemben állsz a kocsival (felnyitott motorháztetővel :-) ) a váltó tetején (jobb kezed felől) kell lennie egy műanyag (elvileg piros, de ki tudja még milyen színű) műanyag csavarnak, ami vízszintesen áll.Az a betöltő.
Érdemes lecserélni,1.1 liter kell bele, de nem baj, ha picit több van benne.Ha már úgy is csepeg belőle (mióta, ki tudja mennyi van benne még?), így tuti elég lesz benne, mint ha csak találomra utántöltesz vmennyit.De persze van szintjelző csavar is a váltón.
azt nem tom, csak mondta hogy ő tette bele, én nem is tuttam hogy a wargányában nincs is háccsó öv. valaki lécccccííííííives válaszoljon az elöbi kérdésemre!
köszi! megmentetted a kocsim életét! Viszont eszembe jutott még valami, a váltó olajat hol lehet betölteni? És az nagy para ha csöpög a váltóból az olaj? és nem is csak a váltóból, hanem a motorháztető alatt néhány pontból? (kerék felfügesztésen láttam csöppeket, meg alatta is, szoval ijenek) magyarul orrán-száján csöpög vmi. ezzel szerintetek mit lehet csinálni?
Üdv! A mi ugyan ijen kocsinkban van hátul utólag bekókányolt öv (előző tulaj) viszont nekem is volna egy kérdésem: olajcsere azt tudom hogy hol kell az olajat betölteni, csak még azt nem sikerült megtalálom hogy hol lehet leereszteni? tudnátok ebben segíteni? köszi!
Warburg 1.3-unk (4 ajtós) van, hátulra szeretnénk biztonsági övet szereltetni gyermekülés miatt! Van erre lehetőség? Tudtok címet mondani? Vizsga és rendőrség szempontjából elfogadják az utólag betett biztonsági övet?
Ez így van, de azért ha éppen azért selát se hall, mert a mélyládája 130 dB-t nyom és taktusra rángatózik a feje, azért valamelyest talán ő is hibás, nem ?
A törvény azt mondja, hogy a megkülönböztető jelzést használó jármű csak akkor haladhat be a kereszteződésbe, ha meggyőződött arról, hogy a forgalomban résztvevő gépjárművek elengedik. Szóval én már láttam olyat, hogy telepirosnál úgy hajtottak át 120-al, mintha zöld lenne. A fent említett szabályt leszarták, ez veszélyes. Mit ahogy az is, hogy mindenki elengedi, de egy fasz nem törődve semmivel és féktávolságon belül kihajt pl. a mentőautó elé. Kivédhetetlen dolog.
Így van, reméljük elég sok van belőllük... (egyenlőre úgytűnik sajnos kevesebb mint lehetne)
'A Wartyisok nem ilyenek.' Már csak azért sem, mert jobban féltik a gépeiket. Amelyik Wartburg jó állapotban megérte a mai kort, azt mind tulaj a karbantartása/vigyázása tette lehetővé.
Ráadásul, mivel műszakilag elmaradott a mai autókktól, jobban kell benne figyelni a forgalomra. Én is így tanultam meg vezetni, és érzésem szerint jót tett a dolog... sokkal jobban átgondolom a forgalmi helyzeteket... rászoktam.
Hali. Igazad van, van normális kutas is, én csak a hozzá állásukat említettem. Az én gépem sem lelakott, vigyázok rá.. De 90 %- ban a kutya nem kérdi meg a ( MOL ) kúton ,hogy mit akarsz. Ez saját tapasztalat , legyen az Pest v vidéki város. A normális autósokról meg annyit, képzelj magad elé egy 32 tonnás monstrum darut , kéklámpa sziréna megyünk a kereszteződés felé nekünk zöld és a barom átvágtat előttünk. Ez normális? A kollegámat azért hurcolták, meg mert szintén kéklámpa sziréna használatával karambolozott és a büdös lábú disco patkány nem halotta a szirénát , a kereszteződésbe mindenki megállt csak az a takony nem.( ez a normális autós?) TISZTELET A KIVÉTELNEK. A Wartyisok nem ilyenek.
Parkoláskor belém tolattak elöl finoman pár éve. Az eredmény szerencsére csak az lett, hogy ki kellett kalapálnom a rendszámtáblából a vonóhorog gömbjének a horpadását. A rendszámtáblát már biztonságosan vissza sem lehetett rakni abba az idétlen fekete keretbe. Maradt a tábla és a keret fúrása és csavarozás, bár ez elvileg nem megengedett.
Tegnap a budapesti zsúfoltságban autóztam, pontosan az alsó rakparton lépésben vagy 20 percig. A jó hűtés mellett a hőmérséklet mutatója is úgy "rendbe jött", hogy a függőleges helyzetet el sem érte. Azaz majdnem hogy túlhűtést mutatott, mint amikor az érdi emelkedő tetejéről a sztrádán az ember legurul, és a domb aljában egyszerűen a motor leáll a túlhűtéstől.
Nemtom hogy a személyes varázsom, vagy csak a kocsi állapota vonzza -e a nézelődőket, de én legutóbbi tankolásomkor ugy jártam, hogy a kutas srác elém ugrik hogy tankolhat-e, mondom akár, még ki sem mondta hogy olyaj, én előkaptam a Repsolt a csomitartóból kimértem az arany nedűt a 2 dl-es műanyag poharamba, mejd egy tölcsér segítségével máris csurgattam be a tankba, a srác csak pislogott, s nem erőltette, hogy van ilyen olyan f@ sza Shell olaja, aztán kérdi mit tankoljon, mondom sima 95 öst, az is elég drága, erre kicsit durcásan megtankolt, aztán bementem fizetni...
Visszafelé kapott a tüsténkedéséért egy 100ast, meg egy köszit...
egyébként arra kezdek rájönni, hogy vannak normális autósok is, ma is vagy 3 an engedtek át gyalogosként/bringásként a zebrán, pedig már kezdtem megszokni hogy ugranom kell, mikor zöld a gyaloglámpa, mert egy két elmebeteg 80-al veszi a derékszögű kanyart...
Nagyon rámjárt a rúd a hétvégén, de végül minden jól sült el...
A párommal - friss jogositvány - elmentük a kedves Warbinkkal a közeli almáskertbe szedd magad akció keretében almát szedni - félreértések elkerülése végett a java cefré lesz, a Warbi csomagtartója erre kiváló, 3 db 60 literes hordó belefér.
A párom már kezd rákapni a Warbi feelingre, rájött, hogy ez egy magas építésű konstrukció, igy vigan csapta a port 40-es tempóval a földúton, egészen addig, amig hepehupásabb részre értünk és meg nem untam, hogy a fejem lassan a tetőlemezt veri. Viszont sikerült az első rendszámtáblát elhagynunk (Referenciaként, 8000 pénz a pótlása)
Csak itthon vettem észre, visszamentem keresni, de nem találtam... persze a portásnak szóltam, szóljon a dolgozóknak, mi a szitu.
ma reggel megyek, kérdezem a őrt mizu, mondja nem tud semmit. Bánatosan el is ballagtam feltölteni a Warbit almával - ha már ott vagyok. Eccer csak hatalmas porfelhő, jön egy k* nagy John Deer traktor, aki látott már olyan tudja milyen, a figura nyomja neki, ami kifér a csövön. Hát kiderült, hogy ő találta meg a rendszámot, (COC-438 ruleZ), és neki a portás csak másodjára (ma) szólt rólam, más járgányt nem talált, kijött utánam a traktorral...
A kb. 50 kg almáért meg fizettem 800 forintot, mivel nem volt hullott alma (cefrének való) azt mondták, akkor nincs más szedjek a cefré árában a fáról...
Nem szivesen fizettem volna a rendszámért, ennyi pénzért már kapok 1 db téli gumit... FireStone RuleZ
Az biztos amíg a trabikával jártam nem nagyon ugráltak max a Vpúder99 EVŐ100 at akarták rámtukmálni. Mióta a "KUKAC"-os márkával járok azóta sokkal segítőkészebbek és nem aknak púder/EVő dieselt rámtukmálni.
Jártam egy ideig teherautóval, akkor nem gecizett senki. Nem háborodtam fel a történteken, csak megosztottam az élményeimet veletek. Mindegy, amúgy meg leszarom, mert én rendes vagyok, hogy nem töröm össze mások autóját. Szóval amíg én 30.000-ért veszek egy ugyanolyan Wareszt, vagy fillérekért megcsináltatom az enyémet, akkor ezeknek az embereknek örülniük kéne, hogy vigyázok a szar autójukra és még akkor sem megyek bele ha teljes mértékben Ő lenne a hibás. Akkor aztán fizethetné magának a magas összegű javítást és adhatna nekem egy betétlapot. Ugye?
Szóval amíg én ilyen lojális vagyok ezekkel az emeberkkel, addig nem azzal kéne fenyegetőzni, hogy lángra lobbantja a verdámat, hanem kisebb ajándékcsomagokkal kéne kedveskedni, hogy elkerültem az esetleges balesetet és nem zúztam szarrá sem őt, sem a szaros autóját (márkától függetlenül). :)
Tankolásnál gyakran odajönnek hozzám, de mindig elhajtom a gyereket, mert nem vagyok én hülye picsa, hogy féltsem a kezem a kosztól.
Nem ez a lényeg, szerintem csak a lehúzás miatt ilyen aktívak. Ha magadnak tankolsz, sehogy sem tudnak átbaszni, ez fix.
Fizetős parkolóba elvből nem állok, pont azért amit mondtál.
Én félre állok a kút területén tankolás előtt, aztán öntöm bele az olajt. A stihl-olaj átlátszó flakonján decis kiosztás van, viszonylag könnyű pontosan adagolni. Utána állok a töltőkúthoz a benyáért.
Rosszat még nem tapasztaltam a kutaknál. Illetve volt olyan eset, hogy kíváncsian néztek más autókból, mi az ördögöt csinálok... :-)
nálam a benzinkútnál néha elindulnak az autó felé (újabban egyre ritkábban), de amikor kinyitom a csomagtartót, hogy kivegyem az olajat, akkor visszafordulnak. hogyha mégis megkérdezi, hogy tankolhat-e, akkor pedig azt mondom, hogy keveréket szeretnék... ezután gyorsan letesznek a közreműködésről (nincs sehol keverék).
Hali. laci bácsi Nyugodt lehetsz, ha egy majomfogó rácsos terepjáróval járnál, nem tette volna ezt. De nem értem miért háborodsz fel ezen, ez ma mindennapos dolog. A kis embert lenézik,és megalázzák ahol tudják. Neked volt már olyan, hogy a benzinkutas odament és meg akarta tankolni az autód? NEM. Sőt még meg is kérdi mikor vonják már ki ezeket. De ha egy csili-vili géppel mész, akkor már ugrik,még a segged is kinyalja. Ha fizetős parkolóba állsz biztos lehetsz benne a parkolóőr a te autódat nézi meg legelsőnek, hogy van-e benne parkoló cédula.
83-ik diplomáciai testület, ez a második rendszám rajta, előtte piros E-vel nyitott a MERKUR-nál, utána is az volt, de azokat nem jegyeztem meg.
Utána TH-81-08, majdpedig kötelező átrendszámozáskor DCE-623, de lényegtelen, mert már nincs meg és úgy néztem a rendszám adatbázisban, hogy nincs is forgalomban. Tőlünk 1994-ben távozott ha jól emlékszem a Tisza-közeli Szelevény-re, eléggé szétfosztott állapotban, előtte főleg sulibajárásra használtam vagy 2 évet. Jó autó volt, de nem takarékos. Úgy evett télen 16 lityit, hogy minden széria volt benne, viszont Üllőin a felüljárót legalább 100-al abszolválta kivétel és erőlködés nélkül.
Nem hála az égnek nem akkora a horpadás, csak pont akkora hogy jól látszik, ill hogy amivel megdobták, vagy amit ráejtettek az szépen megsértette a fényezést, s gy ott szépen lekzedte enni a rozsda, ami hogyha nem 2 éve lett volna fullba felújítva a verda akkor nem érdekelne, de így baromira idegesít, hogy vmi gyökér kárt okozott...
(egyébként meg már megvan a megoldás, hogy lesz javítva, már csak öcsém csajának a fényező papáján múlik minden hogy vállalja-e:)
Nem írtátok fel annak a sutyukisnak a rendzsámát? Aki dudált, meg gyujtogatással fenyegetőzött?? Mert ha látnám az úton bevágnék elé, s ráhúznám a szivatót, hadd gázosodjon a mocska, de még lehet hogy szépen full fordulaton nyomatnám neki a kakaót, hogy érezze milyen jó illatú a 2T...
A kort én is tisztelem,de az ilyen embert egyszerűen nem tudom.Mielőtt bárkinek beszólnék közlekedés közben,jól meggondolom,hogy nem én voltam-e a barom.De az ilyen emberszabású tudja magáról,hogy igaza van,még ha nem,akkor is.
Lehet hogy nem ők voltak, csak az alacsonyabb termet, a hely, viszont a stílus nem rá vall, bár mindenkinek lehet fárasztó, idegesítő napja. Amúgy meg számtalan oka lehet hogy épp másmilyen autóban van valaki, én is látható vagyok sofőrként 4 félében, plusz nagynéha tesóméban és kollégáiméban utasként.
Számold bele, hogy a cimboráim "szakértők", másnéven autóbolondok! Egyikőjük Ladásként kezde, tudja értékelni a keleti vasakat. Együtt mentünk le horvátországba Warttal és Ladával... Másikójuknál meg a Wartburg családi autó volt, azon tanultak vezetgetni. Szóval nem tipikus apukaodaaggyaamernyót tipusú fiatalok.
Én nem hinném, hogy az Ücsörgő panzió olyan sz@rul menne, hogy Érdi Tibi bá' Stifttel nyomulna ... :o) Tudomásom szerint Celicát nyúz, piros-fehér színbe'. Aztán lehet, hogy mégse ...
Látod, a Suzuki a legroszabbat hozza ki az emberekből. Meg lehet hogy kicsit elmélázott és elfelejtette hogy nem a versenyvasban ül éppen. Van hogy én is csinálok ilyet, de felteszem a kezem hogy bocsi, elbasztam kösz a türelmet. Fékezgetésről meg mamázásról mostanában leszoktam, tekintve hogy 0 értelme van.
"édes Isten, a jobb oldalán 3X annyi rozsda volt !!!)" Az azt jelentheti, hogy sok éven keresztül mindig egy adott helyre parkolták le, és a kocsi nap felé néző része hamar kiszáradt, míg a másik tartósan nyirkos maradt. Ez a kocsimon nálam is megfigyelhető.
Nekem a bal oldalon pont a küszöb fölött szakadt át a padlólemez. Kicsit kitágítottam, és a küszöb elülső 12 cm-ének tartalmát, ami meggyűlt ott 26 év alatt, hátra húztam egy csavarhúzóval, és a köszüb szerviz/szellőző nyílásán keresztül kipucoltam. Jött is ki belőle egy maréknyi szmetyó.
Várom, mi jön még. Mit produkál a Warti 26 évesen...
sUZUKIS külön állatfaj tudod. Kár hogy szétoffolták a nekik szóló topicot. Nekem is volt hasonló élményem. De nekem előzéskor vágott ki elém egy ződ alufólia. Pedig láthatta volna hogy jövök ha a tükörbe néz. De hát szutyukin nincs tükör és visszaváltani vagy kövéret nyomni se lehet mert miután nyomtam egy ABS-es féket, és rátapadtam a dudára meg villogtam mint a hülye akkor se akródzott neki gyorsítani. Spórolós 90nel előzött egy nyerges vontót.
Én még kb 5-6 éve ,az akkori Wartburgomat otthonhagyva mentem el egy bulira ,nehogy baja essen ,és amikor hazaértem döbbenten láttam ,hogy a kamerával ellátott parkolóba ronggyá törte valami kötsög a hátulját ,és otthagyta. Nem vagyok egy agresszív ember de kb 1-1,5 órán át teli torokból káromkodtam dühömben ,mire nygy nehezen kiértek a renőrök.... Persze elkövető ismeretlen papír kijött két hét mulva.
Még szerencse hogy itt Debrecenben nem ilyen rossz a közlekedési morál, engem pl nem szorítanak le, nem anyáznak be, sőt néha még merciből is tátott szájjal kérdeznek át félve, hogy: 'Milyen motor van ebben??', s hitetlenkedve hallják, ahogy a csont széria a 2t elpöfög előttük...
De elég csak arra gondolnaom, hogy WR cimborái is jól megnézték a kocsit, meg minden, s ha csak az autósok 25% így tesz akkor már nincs is olyan nagy gond...
(bár ott a dolgok árnyoldala, tesóm elmegy edzésre, s míg a parkolóban áll a kocsi lesz a csomitetőn egy nagy horpadás, meg a festéket is leverik, illetve vki nagyon ügyes meghuzza a bal hátsó sárvédőt, egye fene, csak egy Wartburg, kár hogy 2 éve volt fényezve, s hogy mucsok sokba volt nekem, pláne igy diákkesből, de minek oda írni egy cetlire, hogy bocsi, meghuztam a kocsid, hívj fel elredezzük vagy vmi hasonló, áhhh... )
Szal erről ennyit, ezért is vagyok néha olyan gyökér hogy 2 kocsinak szánt helyre beállok ugy, hogy más ne férjen be, igy nincs az hogy gyíkgyerek meg gyíkanyukája bevásárlásnál leverik a kocsiről az összes fényezést...
De biztos bennem van a hiba, hogy sajnálom, mikor mások tönkreteszik azt amibe én 3 évi ösztöndíjamat fecceltem bele...
Botsi a hosszért...
(csak tudjam meg ki horpasztotta be a csomitatőmet, kéz és láb nélkül megy haza az illető...)
Hát ez az, mert én azért tisztelem a kort és megmondom őszíntén, hogy a fiát szívesebben vertem volna el a kormánypipával, de egy vén faszt...
Nagyon kellemetlen ez, mert tényleg nem szívesen állok oda verekedni egy apám lehetne korú emberrel, de ki tudja előbb-utóbb mit hoz a szükség. :) Ha pl megütött volna, akkor biztos felrúgom, mint a lószart, a gorilla gyerekét meg levágom, mint egy zsírserést télen.
Üdv!Mindíg olvasom ezt a fórumot is,ritkán írok ide,de ez a történet úgy felídegesített,hogy ha meglátok egy hasonló tatát,minden előzetes nélkül belerúgok.Ebben a történetben,minden benne volt,ami nekem rossz élményem volt a közlekedésben az utóbbi hónapban,csak én nem ennyire összesűrítve kaptam...
Zuglóban haladok mit sem sejtve a Nagy Lajos király útján, pont az Örs vezér teret elhagyva. Kb 70-el megyek, próbálkozik egy Suzukis, beteszi a seggét a Wareszom elé kb. 1m-re. Nem érdekelt nagyon a dolog, de azért, hogy vegye a lapot nyomtam neki a dudát kb. fél percig. Tudni kell, hogy nagyon jó hangja van a kocsimnak, szóval rendes voltam, mert ilyen esetekben általában 1 percig szoktam dudálni ha nagyon felidegesít mások balesetveszélyes magatartása. Jó, csalódottságában nyomott egy jó erős féket a pofa, hátha belemegyek hátulról és akkor majd mondhatja, hogy nem tartottam be a megfelelő követési távolságot. Iszonyatosan kifinomult reflexeimnek köszönhetően ez sem okozott problémát, lelassítottunk és haladtunk tovább. :) Már-már el is felejtettem az előző szitut, mert ez annyira megszokott esemény, hogy lepereg rólam. Szóval a következő piros lámpánál kiszáll egy idősebb alacsonyabb fasz elég ingerülten és persze az anyós ülésen lévő gorilla termetű fia is. Ez utóbbi ugyan nem sok vizert zavart, mert csak demonsrtáláshoz kellett a papának, nem jött oda hozzám, csak állt az autójuk mellett és támasztotta azt.
Szóval, jön az idegbeteg alacsony pofa aki símán lehetne az apám. (30 éves vagyok)
-Én autóversenyző vagyok. Nekem dudász Picinyem?
-Tessék?
Gyakorlatileg megismételte az előző mondatot, de a "bácsi" szinte remegett az idegességtől. Felvilágosítottam, hogy miért kapta a dudálást és hogy ez mégsem a Hungaroring ha már Ő olyan nagy autóversenyző. Azt mondja, hogy olyan büdös a kocsim, hogy nem lehet mögöttem menni, ami megintcsak nem igaz, hiszen a mellettem lévő sávban haladt. De azért rávezettem, hogy ez egy Wartburg. Jó, megértette és búcsúzás képpen, mégis, hogy nyomatékosítsa a mondanivalóját, megígérte, ha még egyszer meglátja a kocsimat abban az utcában, fel fogja gyújtani. Mondtam neki, hogy az tényleg nagyon szép dolog lenne és előre is köszönöm, hogy ennyi figyelmet fordít az autómra. Ok, mérges lett és elvágtatott a hülye fiával együtt, tele piros volt a lámpa, mégis áthajtottak rajta.
Még jó, hogy nem karambolozott, mert akkor mehettem volna segítséget nyújtani meg ilyenek.
Aha..ez a Suzi sem kevésbé öszvér mint az én Wartim :-) Cak az enyém 6500-ig forog 2-ben csak...ez van, hosszú löket, nagy nyomaték, de nem forog annyira.
Rally autókra lehet(ett) kapni átlátszó viszonlyag vastagabb anayagú matricát 10m-es kiszerelésben volt anno vmi 5 ezer Ft, szal ha színre fújod az alvázat akkor veszel ilyen motyeszt aztán ráragasztod, ez megvédi a kavicsoktól az alatta lévő fényezést, de persze szikláktól nem véd...
Ugyanigy lehetne eljárni a padlólemezzel, ha azt is színrefújja az ember...
De lehet ragasztani akár mtorháztetőre meg amire csak akarod, csak nem olyan vékony, s nem olyan szép, de a kocsi alá tökéletes volna...
(Kérdés azokhoz szól akik járatosak a net és számítógép rejtelmeiben:
Hogy lehet az, hogy a modem műxik mégsem képes soha, mondom soha belépni a freemailra, sem pedig az msn-re, de minden más (!) weboldalt megnyit???
Vagy én vagyok hülye vagy ez a kur*a gép szórakozik velem, vagy csak a sz*ros 33.6-os modem jáccik, de eskü eccer megunom, s egy kanna benzin is bánni fogja...)
Szal plíz help, jahh, s a T-com is egy nagyon jó csapat (Matáv még tutibb volt) nem képesek 4 év leforgása alatt egy vacak ADSL-t bekötni mondván hogy nem kivitelezhető, csak tudnám hogy akkor miért hívogatnak minket havonta hogy rendeljük meg az uj ilyen olyan amolyan zsírtutti adsl netjüket, mikor ugysem képesek megcsinálni, de persze a telószámlát azt fizessük be időbe, ugyi?
Mert az abszurd hogy Mari néninek meg Józsi bácsinak Mucsalyröcsögén az istállóban hamarabb van a teheneknek ADSL net, mint Debrecenben a Kenézy kórháztól 2 utcányira, nahh erre varjatok gombot!)
on
Arrrggghhhh...
Az akksim megint lemerült, már unom tologatni a kocsit, meg mindig tölteni azt a fránya akksit is, de most nem akarok venni egy akkut, azért hogy télire újra lemerüljön....
Valahol igaz a dolog, most kicsit OFF-olok. :) Ugyanez a helyzet a suzukinál is. Bár az enyém külseje nem "szakadt", viszont kipörgi a 9000-et gázüzemben, és ez másodikban már egy pár sokkarikás, és csillagos, valamint villámoskörös tulajnak okozott kellemetlen pillanatokat. Meg másoknak is... Nevezetesen, hogy a régebbi stiftem a sokmilliósokat a lámpánál úgy otthagyja, hogy igencsak fájdalmas tud lenni az arc megnyúlása részükről. És még nem is a rövid váltó van benne. Csak egy kis matatás... :))) Aki úgy mellékesen kíváncsi, hogy vajjjjjon miért, az írja be a nickem a gúgléba. :) Nem GTi!
Tetszett a sztorid, lényeg az, nagyon jól tetted, hogy megszopattad a kis köcsögöket, tanuljanak tiszteletet. Általában én is ezt teszem, hasonló sztorikat én is tudnék mesélni. Amikor én alázom a jónépet, még az is tesz a lapátra egy keveset, hogy a kocsim kívülről elég lelakott állapotban van, ez nagyon megtévesztő, mert gyakorlatilag még azt sem nézik ki belőle, hogy el tud indulni. Engem persze ez mit sem zavar, mert a váltó és a motor eredetileg nagyon tuti és megy mint az állat. Szóval a melóhelyemen az egyik fiatal kollegám hitetlenkedve hallgatta a Wareszos sztorikat, aztán nagylelkűen felajánlottam, hogy viszem egy kört. Szándékosan nem kíméltem az autót, sem a gyorsításoknál, sem a fékezéseknél és kanyarodásokkor sem. Fekvötendőr, kátyú, útfelújítás, semmi sem akadály egy Waresz számára. Azt hiszem beszart a srác, ugyanis a Wartburgos, félelmet nem ismerő életérzéséből akkor kapott először. :) De legalább jó hírét költi a német technológia eme remekművének. Igaz?
Hogyan lehet kivenni a pedálokat a waresz alvázból, mert le akarom szedni a kasznit, de itt elakadtam. Az alváznál kívülröl a pedálok tengelyén van egy zsírzógomb, rajta egy seeger gyűrüvel. Ha azt a gyűrüt kiveszem, elméletileg ki kell jöjjön a pedálok tengelye nem? Miután a fékpedált lekötöttem a munkahengerről.
Lenne egy kis gondom a karburátor, és hideg, meleg üzem állítással.
A fórumon ajánlott pitbull féle leírást próbálom szép sorban végig csinálni mivel röhelyes ahogy a verda hidegen (huzamosabb állás után pl 1 nap) indul (nem indul).
Ahogy lajosur is írta valószínüleg a bimetálházon kell állítani,de akkor már gondoltam megcsinálom az egészet,meg kicsit takarítok is.
A gondom ott kezdődik hogy eljutottam ahhoz a részhez a leírásban ahol az van hogy a pull-down rendszerben azt a gyűrűt kell ütközésig eltolni,de úgy hogy azt a kis kart ne a csavarhúzó, hanem a gyűrűpereme vigye . Ezzel szemben nálam nem így fest a helyzet, mivel az a kis piros müanyag gyűrű amiről szó van sehogy sem éri el a fölötte lévő kart, az az lehetetlen úgy tolni hogy az vigye azt a pillangó szelep állítót (vagy mi) és ne a csavar húzó.
A kérdésem az hogy én értek félre valamit, vagy tényleg nem a leírás szerint alakulnak nálam a dolgok, és akkor a következő kérdés adja is magát, mit tegyek? ki kell cserélni a gyűrűt? esteleg az egész egységet egyben?
most itt áll a verda jól szétszedve úgyhogy légyszi segítsetek valami tanácsal.
Érdeklődni szeretnék hogy ha kicsit recseg a váltóm akkor az jelentheti azt hogy kevés benne az olaj? ha igen akkor milyen fajta olajat érdemes belerakni? négyütemű wareszról lenne szó.Köszi a segítségeteket.
Sziasztok! Igaz hogy a De luxe Warnyúba már 1966-ban szereltek rádiót? Mert Erdélyben járván egy '98-as Dácsiát nézve a dácsiától olyan messze áll a rádió, mintha az olyan luxus lenne mint a klíma vagy ABS.
Tetszik a kocsi. Hol akadtál rá? Mennyibe kerül? Azt írtad, hogy jövő áprilisig van vizsga rajta, akkor 2007. áprilist kell érteni vagy a jövö-jövő áprilisra gondoltál, azaz 2008-ra?
Öröm hallani, hogy megy a géped, s hogy nem akarsz végre megszabadulni tőle:)))
Kardos utca, hmm melyik is az, szal ha tegnap éjjel láttátok, akkor haveroméknál voltam a Hadházyn, ott volt ilyen videlyózásos cucc...
(most dagad a májam, hogy a haverjaidnak teccett a gép)
Kár hogy egy ideje tologatni kell a kocsit mert az akksim kuka, de már őszre nem veszek bele újat, majd tavasszal, mikor majd a téli álmából ébresztjük a vasat!
Ja! Élek, és virulok. Nagyon megérte a költözés, szépen alakulnak a dolgaim. Munkám az van éjfélig, de legalább a dolgozóasztaltól a kiságyra látok rá, ami nem mindegy. Így öröm a munka, meg amúgy sem olyan strapás mint Bp-n a kizsigerelő üzemben. És ha minden továbbra is ilyen kellemesen alakul, akkor lesz negyedik fokozata is az átépítésnek...azért bütykölöm majd, hogy még én is féljek :-) Ha télen garázsba tudom tenni a vasat, megmarad és esküszöm belekerül a Weber sor, és a "nagytengely". Drukkoljatok, hogy összejöjjön! Itt minden hajszálon múlik. Lakás, vagy ház...
WR
u.i. Irmscher353, láttam a werdádat este Kardos utcán (biciklivel mentünk a Kikötőbe sörözni). Mit csinálsz te ilyenkor ilyen flancos környéken :-)? Haverjaim is megnézték a gépet, elismerőleg szóltak róla...
Köszi a gyors választ! Hnap mindenképp hívom! Ha esetleg tudtok még szóljatok légyszi! Többet megnéznék.. Ezek mennyire ritkák/ gyakoriak a fehér kis puttonyukkal?
Keresek megvételre Wartburg Pick up-ot! Főleg 2T érdekelne, de lehet akár 4T is. Állapot mindegy szinte, felújítás vár rá. Műszaki sem lényeg pont emiatt!Akár forgalomból kivont is lehet!
Köszönöm az elismerő szavakat. Sajnos, annyira nincs barkácslehetőségem, mint szeretném, ugyanis a kertben áll az alváz és a bódé (jelenleg külön-külön), és egy garázs nagyon kellene (e sorok írásakor igen sanszos pl. egy éjszakai zuhé, és nincs elég nagy takaró ponyvám). Valamint marhára kéne egy kompresszor (fújkálni ezt-azt például), ezt még le kell bokszolnom a családdal, de szerintem pár héten belül meglesz. Csak az a baj, hogy kb. addigra jár le a műszaki is ... addig ecsetelgetek jobb híján. Szóval, van még mit fejlődni ... :o)
Fotók lesznek, csak ma is későn festettem le a lecsiszolt alvázat (édes Isten, a jobb oldalán 3X annyi rozsda volt !!!), majd holnap lesz újabb garnitúra. Szeretnék holnap eljutni a jobb első kereszttartóig, mert a bal elsőtől indultam, és az már az alváz 2/3-a lenne! :o) Csak az a gáz, hogy az utolsó 1/3 a legsz...ósabb, illenék kibontani belőle a lepucoláshoz MINDENT. Futómű, motor, váltó ... rá kell pihennem majd ... :o)
Segítséget megköszönöm, majd szólok, ha kevesen vagyunk.
Nem értem pontosan, mi is kellene neked. "két hátsó műanyag sárvédő" ->ez a kerék mögötti sárlap? Vagy a hátsó kerékív műanyag? Vagy a lökhárító? Bringával voltam a méhben, csak kis cuccokat tudok hozni. Ja, nekem meg a kipuffrendszerére fáj a fogam, csak hát 2-3 felnin ül a kocsi. Kkfházán van. Kivettem az első fényszóróizzóit, az sztem drága cucc. Még az ablaktörlőanyatakaró-kupak is rajta volt:-)
Mindenki úgy van vele, első fokozat csak azért formálja az autót, hogy neki tetsszen. Utána második fokozat ,hogy egy kicsit gyorsabb legyen . S ha már ezt is kinőtte ,jön a harmadik fokozat azért bütyköli ,hogy a büdös lábú disco patkányokat LEALÁZZA!!!!
Ja a gyerkőc otthon punnyadt, anyós vigyázott rá, az asszony meg ott szurkolt a jobb 1-en :-) Semmi magunkra nézve veszélyeset nem tettem, ismerem az autóm képességeit. Az más kérdés, hogy a srácok mögöttem vagy kétszer majdnem legyilkolták magukat a nagy igyekezetben. Most biztos ott állnak az ATD előtt és próbálják felrakni az új mégnagyobb direktszűrőt, meg nagyobb spojlert is tesznek fel :-)
Szerintem ha elkészül a tied, ugyanígy büntetni fogsz vele...nem lehet kibírni, hogy ne. De javaslom hátra a gyári kinézetű malacfarok kipufogóvéget és a vonóhorgot! Ezzel teljes az alázás :-)
"Én még úgy is tudom, hogy vákuum van benne" - érdekes. Erről meg lehetne győződni úgy, hogy "kidobásra" szánt alvázat, mondjuk, megfúrják. Ha van sívító hang, akkor...stb.
Én a Wartburg Művek helyett inert gázzal töltöttem volna fel a vázbelsőt, akár kis túlnyomással, pl. nitrogén (ez lehet, hogy drága), CO2.
Irigylésre méltó, hogy ilyen barkács-lehetőségeid vannak. Én kénytelen leszek végignézni, hogyan pusztul el lassan a járgány.
Várjuk a fejleményeket (és képeket, ha jut időd rá...), mert öreg autón mindig talál az ember valami "izgalmasat". :-)
Majd a kasztni visszahelyezéséhez kell segítség? F.E.K. kollégával már nagyon profik vagyunk ebben...
De, ha megmarad a waresz, akkor kötelezően cserélned kell a váltót, adok egy CEH-et :-))) Kiváncsi leszek, ha az enyém elkészül, én is fogok büntetni??? :-)))
Azért az ilyen száguldozások közepedte is lebegjen előtted, hogy vár otthon egy gyerkőc...
Ma jó napom volt Wartburgos értelemben. Megcsillant a remény, hogy mégis lakás helyett kicsi házikóhoz jutunk a város szélén GARÁZZSAL! Halovány pici remény, de akkor a Waresz marad...télen bent szétszedem, ahogy elterveztem. Különben is mióta Árpi fiam megszületett, csak Wartburgozok. Dupla öröm. Cégügyekben használandó autóra sem biztos, hogy kell gondolnom, ugyanis lehet, hogy kapok céges autót, valami rendesebb félét. Mindez csak távlati lehetőség, de nagyon felvillanyozott. És az asszony belement, hogy a fóbiarettenetet eladjuk a Waresztól függetlenül!
Pluszban kikezdtek ma velem fiatal debreceni suhancok...szegény párák...egy lámpánál mindketten másodikként álltunk, és elkezdték jól hallhatóan cikizni a vasat, "hogy jajj, hogy néz ki az a felni, naggyon durva de minek", és ilyenek. Aztán tiltásig megkerregtette a rossz 1.6-os ATD tuning feliratú Astráját. Erre válaszul kaptak egy kis gumifüstölős elindulást. Gyorsulás nem volt az előttünk állók miatt, de ennyi elég volt a kisfiúknak, rámtapadtak. És keményen tanulták az életet, akárhogy próbálkoztak, nem tudtak utolérni. A Nagyerdein előztem a zeneiskola és a Pálma közt az íven (aki tudja hol van, értékeli). A Hadházi úton kicsit magamra engedtem őket, majd mikor kielőztek, parketta...szegények ott szenvedtek a szembesávban :-) Aztán leálltam, mert megérkeztem. De jóóól eset!
Az alvázkeret az tényleg teljesen zárt, oda nem juthat be semmi, ha a hegesztések jók és nincs ténylegesen megrepedve!
Nemrég amikor motort kezdtem építeni a 4T-mbe, akkor az alvázkeret elejét a bölcső részt le kellett vágnom, és amikor levágtam akkor láttam hogy kívül tiszta rozsda az alvázkeret a belseje viszont olyan volt mintha új lenne, még kosz sem volt belül!!!!!!!
... ja igen: festegettem ma az alvázat, közben a szomszédban tollasozó házigazda átszólt: "Micsoda türelmed van, én már rég kib@sztam volna az egészet a kukába!", aztán elmeséltem neki apám történetét, aki a hasonló korú (szintén 17-18 éves volt, ha jól emlékszem, mint most a 353-asom, de kissrác voltam még) 312 deLuxe-át nem tartotta meg annó 1980-ban, hanem Ő is így gondolta ... most meg mekkora érték lenne, ha megmarad ... :o(
Maga a hossztartó teljesen zárt, pont a korrózió elkerülése miatt Én még úgy is tudom, hogy vákuum van benne (nem biztos, valaki mondta nekem is!), hogy még az összeszereléskor benne levő levegő párája se korrodálhassa belülről. Ha RepülőgépÉpítőnek elrothadt, akkor egy pici repedésen valamelyik varratnál bejuthatott a pára (elég, ha csak egy kisebb koccanás után egyengetni kell a lökhárítószarvat elöl, máris megrepedhet a varrat), és az rohasztotta meg. Most egyébként tüzetesen átnézem a csiszolás közben, nehogy ilyen gond legyen vele. Kívülről elég rendes rozsdaréteg van rajta ... Ma azért nincsenek fotók, mert elég keveset haladtam, sok kis megcsiszolandó lemezfelület van a hátsó futómű felfogatásánál, el lehet vele pöcsölni derekasan. Talán hét végére (illetve vasárnap estig) eljutok az első rugótartókig ... :o)
Pedig láttam a neten eladó 2T Wareszt Dacia mororral szerelve. Trabantot fiat motorral, sőt itt valaki írta, hogy 4T Waeszában 2T szív dobog. Szóval van itt variáció bőven.
Nemrég vittek ki méhbe egy wb 4T 1.3-as kombit (nem speciál). kissé nyúzott, meg már elkezdték bontani (kerekek, gyújtás, gázrugók, stb). Mit érdemes lementeni róla? Törtfehér, beltér kopottas, sokat futhatott a kormányból ítélve. Hátsólámpái érnek valamit? Vagy a kicsitrozsdás kipuffrendszer?
Ha gondolod, jövő hétvégén leugrok (legalább összeírom/fotózom végre ;), ha lejösz, szétnézhetsz. (a 4 kerékre már akadt érdeklődő, bár konkrétumot nem beszéltünk meg)
Szia FEK! Még eléggé bizonytalan a jövő hétvége, de ha lesz lista, akkor biztosan tudunk mazsolázni. J
Szia TWK 004! RepülőgépÉpítő lelőtte, amit írni szerettem volna J : érdemes lenne az alvázkeret üregvédelmét is megcsinálni, most minden hely rajta biztosan könnyen hozzáférhető. Vajon van szellőzése valahol, vagy teljesen zártra van heggesztve
Az egy érdekesség! :) Az egy eretnekség. J
Zsolt
Én bizti, hogy homokfuvattam volna, utálok rozsdát csiszolni :( Főleg az olyan kis mélyedésekből, belső sarkokból, ahova flexel meg kézzel sem lehet normálisan hozzáférni. Emiatt a sarkokban mindig marad egy kevés rozsdafolt mégha szabad szemmel alig látható is. Ha más ennyire szétkaptad és ilyen nagy felújításba kezdtél, akkor érdemes lenne tökéletesen megcsinálni, csak homokszórással lehet tökéletes melót végezni. Ezt tapasztalatból tudom. Ahol fekete folt marad a fémen, (nem kell látható rozsdának lennie) ott még bőven van rozsda csak egy jó erős nagyítóval kell megnézni. Néztem a képeidet és sajna bőven láttam rajta fekete foltot.
Remélem, hogy nem elégszel meg egy réteg alapozóval, az ecsetnyomok barázdái mélyén nagyon vékony ugyanis a festék. Ezért van szükség a második rétegre. Ha festékszóróval alapozod akkor nincs ilyen probléma, de még akkor is érdemes 2 rétegben fújni. Ha szabad szemmel látod a száradás után az ecset húzási irányát az első réteg után akkor mindenképpen fesd át mégegyszer!!!!!!!!!!
Az alváz gerendák belső oldalával is illene valamit kezdeni, mert különben belülről kifele fog elrohadni. Sajnos már láttam ilyet, kb 15 évvel ezelött az egyik 2T-m alvázát emiatt kellett kicserélni, mert belülről szétette a rozsda. Kívül eszméletlen jó volt az alvázvédőzés, sehol egy sérülés, évente átkente alvázvédővel az előző tulaj új korától kezdve, mert annyira vigyázott rá. Ennek megfelelően majd 1 cm vastag volt az alvázvédő réteg. Amikor viszont megpakoltuk a kocsit egy költözködésnél akkor egyszerűen megrogyott az alváz. Alaposabb vizsgálat után derült ki, hogy gyakorlatilag már csak az alvázvédő tartotta össze a fémet, helyesebben a rozsdát. Egy endoszkóppal belenéztünk a gerenda belsejébe és döbbenetes kép tárult elénk.
Ezt nem elkeserítés miatt mondtam el, hanem inkább azért, hogy figyelj te is ilyen apró részletekre.
Mivel a gerenda belső felét elég nehéz lenne megcsiszolni, ezért egy üregvédelemben kellene gondolkozni. Az Obiban pár ezer forintért lehet kapni alvázvédő szóró pisztolyt, ez nagyon hasonlít egy festékszóróhoz, csak kb 40 cm-es csöve van előrefele a szórás irányába amit be kell dugni egy 10-es-12-es lyukon és akkor belülről is ki lehet fújni kátrányos alvázvédővel gazdagon. Sima átlagos kompresszor kell hozzá. A kifúrt lyukakba új műanyag dugókat kell utána beledugni, majd kívülről több rétegben át kell fújni alvázvédővel a dugót is, hogy légmentesen záródjon.
A gerenda külső felélt alapozás után először műanyag festékkel fesd át, majd bitumenes alvázvédővel vond át. Így nagyon sokáig tökéletes lesz. Ha szinre akarod fújni akkor viszont több rétegben kell felhordani a festéket. Célszerű olyan festéket használni ami rugalmas marad, a kavicsfelverődést ki kell bírnia.
Csak az a baj, hogy viszonylag szűkös költségvetésből gazdálkodhatok. Elvégre "csak" egy Wartburg, ami némileg feltételezi az anyagi lehetőségeket is. A homokoltatás kb. 10 pénz lett volna hozzávetőleg (időre mérik, és jó nagy darab vas ez ahhoz, hogy sokáig tartson), majd a szinter ennek kb. duplája, és a fényezésre mondtak a melóhelyen 30 ezres munkadíjat, ha én hozok mindent, meg én csiszolok-gittelek előtte (szerencsére nem kell sokat). Inkább erre költeném, mint szinterre ... Békésen elflexelgetek én délutánonként, csak arra kell ügyelni, hogy ami fémtiszta lett, azt azonnal (rozsdamaró után) le is kell festeni, mert különben hiába dolgoztam, másnap állhatok neki ismét. Alapozó után meg majd le is lesz festve (illetve fújva, ha találok kőccsönbe kompresszort), hogy alvázvédővel, vagy valami műgyanta 1K-ssal színre, az még eldől.
Köszi. A lengőkarokkal kicsit gondba' vagyok, merthogy nem tudom, hogy csiszolgassam -e flexszel azt is, vagy homokoltassam? Ami mellette szól, az a kényelem, és a jobb hatásfokú rozsdátlanítás, ami ellene, az a költség (csiszolás ingyen van, illetve smirgli- és áram-árban), és az elzarándokolás a Hegedűs Gyula utcába a cuccokkal. A közelben sajnos nem tudok homokfúvót ... talán LMAir esetleg tud egyet mondani nekem Szigetszentmiklóson, de én nem találkoztam ilyesmivel mostanság.
Ja, a képek! Ma kicsit későn vágtam bele, így kicsit sötétebb képek is lettek, meg "csak" a futómű kiszerelése volt a teljesítmény, de holnap szorgosabb leszek, Isten biz'! :o) Ráadásul a (Duna-parti telek révén) szúnyoghadak is a mielőbbi befejezést sürgették ...
Ez a wartburg topik. Tehát ami nem wartburg az itt ebben a topikban off, legyen az szex, nők, autók, ..... Ami wartburg az pedig itt nem off. Másik autós topikban pedig a wartburg az off :)
Off
Na akkor legyek én is egy picit off. Ezt érdemes elolvasnotok és megcsodálni a galériát is.
OFF autónak nevezzük a típusidegen kocsikat a topikon.
Pl a tali ötlete az én fejemben is megfordult, és most szombaton létre is jön, viszont ott csupa OFF suzuki lesz, lévén suzuki topiktalit tartok az udvaromban.
Jó a cucc, remélem nem az idei lomtalanításkor guberáltátok össze. :)
Valaki avasson már be, hogy mit jelent pontosan az OFF autó. Gondolom valami spéci dolog lehet, mert itt már sokszor elhangzott ez. Tehát az én 22 éves átalkaítás-mentes 353-asom ON autó? :)
Téves. Az alváz egy sérüléseknek eléggé kitett cucc. A szinter bevonat meg nem a legjobb arra, hogy 60-70-80 -al haladó autó alját kavicsokkal bombázzuk (megtörténik, ugye).
Egy apró sérülés, és az egész bevonat alá bejut a szennyeződés, mondjuk a téli sós latyak, és lepereg úgy ahogy van.
Ezért nem értem meg a felni-szinterezőket, egy óvatlan parkolás = sérülés a szinterezett bevonaton és már pereg is lefelé az egész!
A fémtisztára pucolás, jó minőségű alapozó anyag és alvázvédő (rücsi, puha, ellenálló). Szerintem.
Szia. Itt a nyílvánosság előtt bevallom, hogy közben egy más csatornán érdeklődő valakinek odaadtam, ezért szégyellem magam, elnézésedet kérem. Mea culpa és hamut szórok a fejemre. :(
Nekem mondjuk teljesen megfelelne a jövő hétvége (vasárnap), és a helyszín is ok. Viszont OFF autóval lennék kénytelen megjelenni... (cserébe elvinném az alkatrész-kínálatot, hátha kell valakinek valami ;)
Viszont aki nem Budapesti, annak lehet macerásabb. Bár szükség esetén könnyen megtalálható a hely, ez már igaz.
Na, én azt mondom, hogy a privát Wartburg topic tali legalkalmasabb helyszíne a Lurdy- ház parkolója lenne. Könnyen megközelíthető bárhonnan, aki nem hiszi, nézze meg a térképen. Szóval a parkoló elég nagy és a végébe már el se lehet látni az áruháztól. Szó szerint ott már a madár se jár. Az időpont valamelyik hétvége lehetne, pl a jövőhéten vasárnap. Ez biztos nem mindenkinek alkalmas időpont, de olyan úgyse lessz. Inkább addig találjuk ki hányan jönnétek el szívesen és melyik az a dátum, időpont ami a legtöbbünknek alkalmas. Szóval így lenne a legjobb, semmi belépődíj, ilyesmi, csak a szimpla baráti tali és beszélgetések.
Természetesen megfelel az ár és mindenképp kell a műszer.Utánvéttel megoldható?Mert én dombóvári vagyok.Ha kell akkor átutalás is megoldható ha van olyan bank itt a városban.Mivel nekem nincs számlám(és nem is lesz)ezért csak adott banknál tudok befizetni.De utánvéttel is sok mindent vettem és sosem volt gond. csongiwart@freemail.hu címre ha kapok 1 telszámot akkor telefonon megbeszéljük.
Mikor lesz a közeljövőben Budapesten vagy a környékén Wartburgos találkozó? Tudtok erről valamit?
Valaki írta, hogy szept. 10-én Zuglóban lesz veterán autó kiállítás-találkozó. Bővebb információja van valakinek? Belépődíj, programok, vagy eygáltalán?
Tételes lista tervezve van, sőt a fényképes lista is. Csak hozzá kellene jutnom valamikor...
Ha gondolod, jövő hétvégén leugrok (legalább összeírom/fotózom végre ;), ha lejösz, szétnézhetsz. (a 4 kerékre már akadt érdeklődő, bár konkrétumot nem beszéltünk meg)
A honda kissé stabilabb mint a Wartburg, erre már rájöttem. Meg arra is, hogy ez elől kimennek a belső sávból is néha :) De az első padkára felállásnál visszakívántam a jó öreg W353-asomat...
A két légszűrőre vevő vagyok. El kéne menni hozzád körülnézni, hátha megtetszik még egy-két apróság. Szerintem legalább egy tételes listát készítened kellene.
A mai fotók: alváz-csinosítás ... :o) Flex, smirgli-korong, rozsdamaró, alapozó az ehhez szükséges cuccok. Holnap a másik hossztartó jön, meg az első dilemma: kibontsam -e a komplett hátsó futóművet, és folyamatosan haladjak -e a hossztartó felé, vagy hagyjam a végére? Szerintem kibontom, úgyis ki kell, hogy most vagy a hétvégén ... töknyóc ... :o)
Tényleg, mikor lesz a közeljövőben Budapesten vagy a környékén Wartburgos találkozó? Tudtok erről valamit?
Valaki írta, hogy szept. 10-én Zuglóban lesz veterán autó kiállítás-találkozó. Bővebb információja van valakinek? Belépődíj, programok, vagy eygáltalán?
Ajtó tömítő-gumikról jut eszembe... még mindig van egy pincesaroknyi alkatrészem (sajnos) feleslegben. (tudom, le kéne fotóznom, csak mostanában nem jártram otthon, igyekszem majd bepótolni).
Egy műszerfal (főkábel+ műszerekkel együtt), önindítók (nem néztem tüzetesen át őket, pár darab szerintem trabanthoz való), ajtó tömítő-gumik, 2 db sosem használt légszűrő, 4 téligumi felnire szerelve, ablakmosó motor, bowdenek, lámpabúrák, és pár zsáknyi hasonló apróságok.
Mikor lesz legközelebb valami tali, ahol kiszorhatnám őket ? (már ha van érdeklődő rájuk persze ;)
Köszi az ismertetést, becserkészem a Cinkotai úti boltban.
"Szóval, szerintem nyugodtan vedd meg az ékes csillagot, hacsak nem került egy orrhűtős példány váltója a kocsidba ... :o)"
80.000km-nél szerelték ki egyetlen egyszer a motort egy érdekes hiba miatt, de a váltóhoz még nem nyúltak. Bekapcsolt reflektornál balra indexelve az indítómotor működésbe jött. Édesapám szegény Velencefürdőtől így jött végig Budapestre az M7-esen. A szerviz kicserélte a lemaródott fogaskoszorút az ilyenkor szinte kötelező kuplungtárcsa cseréjét is megejtve, de nagy ésszel az eredeti hibát nem szüntette meg. Ez a szervizből kihajtva derült ki, mert tesztelésül bekapcsoltam a reflektort, és balra indexeltem. A súrlódó kerregő hang arra késztetett, hogy kikapcsolt lámpával azonnal visszamenjek a szervizbe. Meg is találták másnapra az elektromos hibát.
A következőt még megkísérlem, hátha lesz eredménye: valakivel ütközésig felfelé előfeszítem a szabadonfutózár karját a fülkében, én meg, miután leszedtem a gumiágyas fejet a váltóöntvénynél a karról, finoman, érzéssel kalapáccsal megütögetem az öntvénybe bevezető kart, hátha kiugrik a fogazott tárcsa a szabadonfutó házából.
Számomra kicsit érthetetlen, hogy ezt a tömegesen előforduló hibát miért nem küszöbölte ki a gyár, hiszen a fél autót szét kell szedni a cseréhez (motor, váltó ki, majd a differenciálmű házának megbontása...).
Akit érdekelnek őrült videók, vagy meg akar nézni egy Trabantos vagy egy Wartburgos videót, vagy azt akarja látni, hogy ugrat az 1203-as Skoda kisbusz, az kattintson erre a cseh oldalra!
Sziasztok. ismét benéztem ide, mert a már teljesen feleslegessé vált alábbi műszert valamelyik buherátor kollegának adnám szívesen, jelképes áron. Annak idején ezzel állítottam a gyújtást a delfinszürke (2T) gépsárkányon. Tehát : Hella Optilux kombinált műszer. stroboszkóp, zárásszög mérés (megszakító hézag) feszültség és fordulatszám mérésre használható. Igazából 4T motorokhoz használható, de a 2T-hez a stroboszkóp miatt jó. A műszer hibátlan, keveset használt. üdv. gy.
Jobb hátsó nixcsen, csak tanksapkaajtó, asszem sárga meg fehér színben talán. Kasztnielemek úgy elfogytak, hogy csak nagy köténylemez van, Tourist-hátfal, meg a tőledkapott homlokfal a Balambér-autóról, de az is türkiz lett közben, szóval le kell kaparni vagy átfújni.
Fog kelleni sajnos, mert a régi, leszedett ajtóim elvándoroltak a MÉH-be (jó sz@rok voltak, de a gumi 90%-os volt rajta!), ajtógumikkal (pufi ...) együtt. Nem voltam otthon, a család meg rendezkedett a kertben. Nem volt már időm lebarkácsolni ... :o( Amúgy ha van JH sárvédőd egészséges, akkor az is megköszönnék 1-et, mert nekem elég gagyi bontottakat sikerült lőnöm. Bal hátsó van 1 zsír új, egy bizonyos Atomi nickű barátomtól ... :o))))
Nekem az 1982-es zöldben még ékes volt. Szegény Atomi birkózott is egy kicsit vele, mert csak rámelegítős gyárit voltam hajlandó beszerelni (jó pár éve volt már, mikor még rá lehetett bukkanni komplett, spárgával összekötött csillag-harang-görgők-kosár szabadonfutó garnitúrára, ez ma már esélytelen ...), és annak más egy kicsit a tengelye (a végén van egy görgőkosár, a korábbinak nincs, de kisebb is az átmérője). A rámelegítős csillag meg forgott az ékes tengelyen, nagyobb volt a gyártási tűrése, mint a ráhűléssel záró verziónak. Szóval, szerintem nyugodtan vedd meg az ékes csillagot, hacsak nem került egy orrhűtős példány váltója a kocsidba ... :o)
Látom jól halad a project. Találtam két garnitúra altótömítő gumit, az egyik pufi, a másik régifajta, de magyar, meg egy garnitúra díszlécet is ajtókaljára (bolhákkal együtt). Ha kell valami, keress meg, neked adok mert megérdemled :) !
Megtalaltam az abszolut profi megoldást az eltört test kábelre... Egy ismerős a MÁV-nál dolgozik, mint felsővezeték szerelő, ők réz kábelekkel földelik a felsővezetéket akkor, amikor dolgoznak rajta (ha esetleg valami vadbarom rakapcsolna a feszt). Erre ok 50 mm2 rezkabelt hasznalnak, amelyre egy rez sarut sajtolnak valami presgeppel, M8-as csavarral rogitheto a felsovezetekre... Keszittettem egy ilyen kabelt 2m-est, mindket vegen rezsaruval, otthon lemezvago olloval elvagtam megfelelő darabokra. Az akkumlatorra a rez sarut mar megvettem, csak fel kellett szerelni...
Inditaskor teljesen mas lett a hangja az inditomotornak, eloszor azt hittem valamit elrontottam...
Nekem vegyes tapasztalatokkal zárult le ez a hétvége.
Kezdjük a rövidebb, jó hírrel. A hőmérő mutatója jól mutat, mint újkorában a kocsinak, a közvetlen testkábel megtette a hatását. Az érdi meredek M7-es felhajtónál Budapest felé azért az erős terhelés miatt csak fújt gázokat a hűtés rendszerébe a motor. A mutató viszonylag erősen a piros mező közelébe felhúzódott, és meg is maradt ott végig. De ez nagyon szélsőséges terhelés volt, mert hegynek felfelé az M7-es forgalmának tempóját felvegyem, nagyon meg kellett huzatni.
A rossz hír: 100-al megyek az M7-esen még reggel a telek felé. A rossz szabadonfutó egyszer csak szalajtott, és felbőgött a motor. A kormány alatti kart nagyobb gázfröccs mellett lenegedtem, azaz zártam a szabadonfutót, mire tompa puffanás után zárt. Ekkor még nem is volt baj. Érdnél lehajtva a kart fel akartam húzni, de csak egy kicsit mozdult. A csúszó fogazott kerék a szabadonfutó házába beszorulhatott véleményem szerint. Úgyhogy most tartós motorfékem van :-(
A cinkotai úton nagyjából merre van a régi Hungarokamion telephelye Budapesten? Vehetek szabadonfutót, és lehet, hogy a mozgató mechanikából is valami tönkrement.
Erősen gondolkodom, hogy veszek egy rendes hifi akksit, ami bírja a wattokat, meg egy kondenzátoron is töröm a fejem:))) (eltűnés: melóztam egész héten reggel 7-től este 7 ig, s még a gépem is beadta a kulcsot, nem votl se net sesemmi...) (elektronyos gyujtás jól bírta, a az uj kürt is szépen muzsikált, csak rólam csorgott a víz, mikor kiszálltam...)
Tegnap este jöttem hazafelé, s lámpát kaptam az egyik kereszteződésnél (debrecenieknek a Medicornál, ahogy megyünk a városból kifelé...), a szélső sávban álltam, mikor egy régi sötétkék kocka E Klasse (Merci) begurul mellém... Nahh mondom príma, a következőnél nekem balra kellene fordulnom, mondom magamban próba jön, vajon beférek-e:)) Szúrtam hát egy 1-est, s vártam a zöldre... Lámpa vált, Wartburg nekilódul, csak ugy szépen, mire hallom, hogy a Merci motorja is szépen felbőg, nahh mondom, akkor 2-es, padló, vhol 50 körül szúrom a 3-ast, s hallom, hogy a Merci motorja, kb velem egyvonalban bőg mint az állat, de utol nem ér, én meg elé már nem férek be... Vhol 80 körül mentem 3-asban mikor, fékeztem mert a jó magyar utak majd kicsavarták a kezemből a kormányt... Aztán állunk a következő lámpánál (a fiat szalonnál), s azon filózok, hogy hol forduljak meg, hogy haza is tudjak menni, mire átszól a Merciből az egyik csávó hogy: - 'Milyen motor van ebben az autóban?' Mondom 2 ütemű Wartburg, mire: - 'nem hiszem...' adok egy gázfröccsöt, s a csávókám mondja, hogy jahh mostmár hallom... Mondom nekik, hogy én balra akartam menni, csak azért léptem oda a kocsinak, mire mondják, hogy menjek át előttük nyugodtan, megköszöntem, aztán a zöldnél elengedtek... (persze naná, hogy ilyenkor fullad le alattam a kocsi:S ) De aztán gyors indítózás, s már ott sem voltam;)
Valahogy éreztem én, hogy azt a képet is fel kell raknom... :))
Egyébként találtunk komplett homlokfalat hűtővel, lámpákkal. Hogy a lámpák milyen állapotban vannak, fogalmam sincs, mert pofával lefele hever a cucc. Van még egy mocitető is.
Barátomnál építkezés miatt bontottuk a raktárat, és ezek is előkerültek. Alkatrésznek, van benne bontatlan is, a karbi mindegyikhez megvan, a bontatlanon ott figyel a generátor is. Ezenkívül van egy váltó is. Egységesen 5 pénz darabja, aki előbb jön válogatni, az többől választhat. :)
Személyes ráhatásra az ár változhat, de inkább innen használja fel valaki hasznosan, mint hogy a vastelepen végezzék be sorsukat.
Akkor mi van, ha a karbin az alapjárati szelepről a 12V-ot lehúzva sem áll meg a motor,csak nagyon keservesen élet-halál közt forog? Szóval belassul rendesen,majd visszadugva megint pörög. És hidegen van "lyuk" olyan negyedpedál állásnál.Van összefüggés?Vagy csak a szivató szivat?
Idézek:"Indítás előtt hidegen egyetlen határozott padlógáz, majd indítás gáz nélkül. Az autónak önállóan indulnia kell, és a melegedés közben nem fulladhat, nem lehet "lyuk" sem a fordulattól, sem pedig a motor hőfokától függően."
szerintem próbálkozz meg vele, ha nem sikerül, még mindig nem vesztettél semmit... egyébként a Wartburg kifejezetten olcsó autó, tudsz rá kötni hobby-biztosítást is, ha a fenntartás a kérdés. az általad említett dolgokról már többnyire volt szó, de a lelkesebbek szívesen segítenek neked felidézni ezeket, gondolom. én sajnos nem értek hozzá, egyelőre csak a korábbi hozzászólásokat tudom javasolni... de jó csapat ez a fórum, majd meglátod!
ez attól függ, hogy hány km. van bennük, és mennyibe kerülnek... ezt jó lenne megkérdezni a barátodtól. valamint, hogy milyen kivitelűek (félsonkás-körsonkás, hűtőlapátos-nélküli, 45LE-50LE, stb.). elméletileg minden érdekel, gyakorlatilag ezek függvényében.
Köszönöm a lajosuur hozzászólását kezdő mivoltomhoz. A mai napon utána nézek a régebbi hozzászólásoknál és egy fájlba kimentve arhiválom az engem érintő témákat.
Én 25 éves vagyok, egyszerre három helyen lakom (Pécs-főiskola, Lőrinc-menyasszony, no és nem utolsó sorban itthon Szigethalmon), a Wartburg 1.3 1990. augusztusi, több, mint 112 km, fehér és barna rozsdapöttyös, a tulaja az édesapám (délután csinálok egy -két fotót). Nem nagyon volt szervizelve, még itthon sem, csak mentünk vele, az év legnagyobb részében, Szigethalom-Csepel-Szigethalom úton jár, és a csillagos ég a garázsa. Korához képest nagyon jó állapotban van, de autó váltás előtt állunk. Ha sikerülne elfogadható mennyiségűre lecsökkenteni a fogyasztását és végérvényesen leengedni a medencét a csomitartóból+"vízhatlanná" tenni az utasteret, akkor komolyan elgondolkodnánk, hogy megtartjuk a menyasszonyomnak és nekem, csak még nem tudom miből fogom fenntartani az igénytelen fajtáját. Mindent egybevetve szeretjük és nehezen fogunk tőle megválni, ha úgy fordul a dolog.
Nem, de a gyári általában töréskor szakad csak, amúgy 20-25 évet bír. Esetleg el kell vinni egy mintát a bowdentechnikához vagy olyan boltba ahol sokfajta van raktáron, aztán keresni valami átmérőkben hasonlót...
(Amúgy kívül magyarral jártam, mert amikor elszakad, azt jelzi hogy letelt az olajcsere periódusa és akkor kapott újat frissolajjal. Belső szigorúan gyári, abból magyar nem jó, zsír megeszi.)
Ha sikerülne kideríteni a fehér alvázvédő pontos fellelési helyét, árát, akkor nagyon komolyan érdeklődnék ezügyben. Mivel a gépsárkányom fehér...(gondoltátok volna?) :)
Azonkívül szeretnék mindenkit megkérdezni, hogy mekkor a igény van alkatrésznek való waresz motorokra? kb 4-5 db van, karbi mindegyiken van, az egyiken barkantyú kipuff, és akad olyan is, amelyiken generátor is fityeg...
Van még egy tuti állapotú váltó is, ép szabadonfutóval. Bónuszba ingyen elvihető mocitető is akad.
emilt is tudok fogadni, a cucc nem az enyém, de a tulajnak nincs netje (ideje sem...)
Csatlakozom GyuZo barátunkhoz! Inkább a BERNER karosszériatömítő fekete pasztát ajánlom Neked. Nekem is azzal lesz rezgéscsillapítva pl. a doblemez tűzfalhoz csavarozandó pereme (jó pár flakon hempereg itthon ebből, THX, MP ZRT ;o) !). Az illeszkedő lemezek (első doblemez-borítás közt) meg Teroson viaszos spray-vel lesznek kifújva (2 flakonnal van, talán csak elég lesz ...). A küszöb belülről szintén Teroson alvázvédő spray-vel lett kifújva, felrakás előtt, majd fényezés után kap ott is üregvédelmet. A kerékdobok ARAL rücsi-pisztolyos alvázvédővel lettek kifújva, de az alját (ha kapok!) fehér alvázvédővel óhajtom leecsetelni. Állítólag a Budalakk gyárt fehér alvázvédőt ... ha már ugyanannyiba kerül, akkor legalább legyen látványos ... :o) Majd teszek fel képeket, mert amióta hazajött, csak szétszedtem a kocsit, a bódé még alvázon van. Ha leemeltem, majd kattintgatok.
A tudatlanok így tudják (bocs)! Nincs szó semmiféle kivonásról! Ha igen, akkor a magyar autópark 1/4-e is repül a hasonszőrű kategóriás 4T-kel egyetemben.
Tibkét keresd meg, Ő főleg a Trabi-tuning topicba írogat, de itt is elő szok' fordulni. Ha 2T-d lenne, még én is segíthetnék (szigetszentmiklósi lakosként), de az 1.3 ellen sajnos be vagyok oltva ... ;o)
Igen, még a garázsban tartott példányoknál is előfordulhat, hogy az elkerülhetetlen párásodás szép csendben átizzasztja a padlófilcet, és garázsban állva is képes kirohadni a lemez alatta. A donor-autóm világéletében garázsban volt tartva, a filc felső része hófehér (!!!) volt, aztán mikor kiszedtem a kocsiból, hozta fel a lemezt maga alól ... :o( A járós autómba meg egy karambolos gépből lett kivágva a padló, sajnáltam volna emiatt egy egészséges kocsit felszabdalni (szívott is vele a lakatosom komoly másfél napot, míg BEÉPÍTHETŐ állapotba hozta egyáltalán ...). Az igazi egy másik vadiúj 1.3 pótalkatrész-padló lett volna, de hát olyan meg már nem vót' ...
Köszi, a héten megpróbálok időtszakítani rá, de hosszabbtávú kocsikázásról szó sem lehet. Évek óta nem volt megjáratva a járgány és félünk, hogy otthagy az út szélén, bár még sosem csinált ilyet. Még akkor is hazajöttem vele (Csepel-Szigethalom), amikor eltörött a váltót tartó csavar , vagy amikor 3-4 km-enként felforrt a víz... hmmm régi szép idők... szóval köszi az infót üdv: simsonos
Most hoztam be a kocsit Etyekről, arrafelé vizsgázott.
Autópályán hajtottam néza felmentem 90-re, majd engedtem visszamenni 70-re, majd újra fel kilencvenre. Nem tudom mennyi volt a fordulatszám, de nagyon visított kilencvennél, de egyáltalán nem füstölt. MAjd megpróbálok megbeszélni egy találkát Laci bácsival, s megmutatom neki mia helyzet (meg esetlek kipróbáljuk a 353-at).
Szeretnék egy-két dolgot megcsináltatni a Wartburg 1.3-on. Nevezetesen pöpecre beállítani a karbit és a gyújtást. Pesten vagy környékén (Szigethalom, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Tököl, Taksony, Dunaharaszti, Dunavarsány) hova vigyem, ahol nem vernek át és tényleg frankón megcsinálják? No és persze nem egy vagyonért? A válszokat a simsonos@gmail.com is küldhetitek! Üdv: simsonos
Sajna én nem tudtam erre a talira menni, mert a COCH talira mentem a tisza tóhoz. Azon kb 40 kacsa, bx, mx, ds, cx volt. Ott is volt nagy konvolyozás, duda elfüstölés, biztosíték kiverése, szlalom verseny, bográcsozás, közös kajálás.
Ez könnyen előfordulhat ha nagyon keményen mérték a hátsó fékhatást és a dob sem volt már új állapotban. Nekem a frissen felszabályozott dobot vágták haza vizsgán. Persze nem is ment át emiatt elsőre, de dobcsere után igen.
3 szor toltuk be a kocsit olyan jó volt a tali, egyszer mert a zene leszívta az akksit, másodjára, mert a felvonuláson végig villogtam illetve az uj kürtömet nyomtam, harmadjára meg hogy miért is ne:)))
Egyszóval nagyon ott volt, bár azt pl nem vágtam hogy miért kellett a sok gyökérnek még jobban tönkretenni a nissan micra-t meg a vw jettát, amin a tűzoltók bemutatót tartottak, no de mind1...
A verseny rész is jó volt, volt egy két sofőr akinek elgurolt a gyógyszere, de volt pár vatosabb duhaj is:) Bár szerintem a tolatós részek nem kellettek volna bele, wartburggal (2T) nehéz lett volna időre abszolválni a dolgot, már csak a rükverc miatt is:)
De a legeslegtutibb a felvonulás volt, mindenki dudált villogott meg minden, a járókeleők meg integettek mosolyogtak, még a rendőrök is vették a lapot, akik a felvonulást biztosították... Sajna a hátul jövőket nem láttam, pedig ott volt jó néhány Trabis, Ladás, akik minden egyes kanyarba keresztbe csúszva érkeztek be...
Első körben próbáld beállítani a szivatót úgy, hogy ne forogjon annyira a motor, és hamar kapcsoljon le (kiegyenlítő tartály legyen maxra töltve, légtelenítés legyen tökéletes!). Nézz át minden csövet ami a karbiba megy, különös tekintettel a karter csőre és szűrőre. Ezután mérj egy hosszabbtávú fogyasztást folyamatos országúti menetben. Ha ez is sok, akkor karbi beállítástól a gyertyacseréig sokminden lehet.
A Golf2 karbi többeknek bevált, néhányan pórul jártak vele. Nekem a legjobb fogyasztásom városban nyáron 7.5 alatt volt ezzel a karbival (Pierburg 2e3). Ilyet bontóból tudsz szerezni, vagy Trabantos Wartburgos körökben. Jól nézd meg mit veszel, és csak szívócsővel együtt vedd meg. 15e Ft-nál ne adj többet érte, és készülj fel egy délelőttnyi szerelésre.
"Szóval ki kell égetni belőle a szart, jó gyorsan kell vele menni huzamosabb ideig, akkor kiég."
Egy Bp-Hatvan-Bp táv (vagy Bp-Velence-Bp) 100-110 km/h körül pont elegendő hozzá. A lényeg, hogy tartósan a városi tempó felett, és legalább 30, de inkább 50 km-t menni. Az első 20 kilométeren DŐLNI fog a füst, majd szép csendben eltűnik, az autó meg érezhetően megkönnyebbül, jobban veszi a fordulatot, jobban húz, élénkebb, stb.
Lenne egy-két kérdésem... Van egy Wartburg 1.3-as a családban, 16 éves lett most augusztusban, több mint 112 ezer kilóméterrel. Nincs is vele különösebb, probléma, de nekem nem tettszik, hogy 10 liter körül fogyaszt. Szerintem ez a magas fogyasztás főleg a félautómata szivatónak köszönhető, mert pl télen (-10 C körül) elmegyünk vele úgy 15 km-t, mire kikapcsol. Ez azért gond, mert csak 17 km-t megy egyszerre max... Arra gondoltam, hogy vissza kellene állni egy régen bevált módszerre, a kézi szivatóra. Tehát ha kikötöm a félautómata szivatót, csináltatok egy bowdent, amivel tudom húzni a gázbowdent a motortérben, akkor lejebb esehet e a fogysztás. Mert ugye a félautómata is a fordulatot emeli, ezáltal a hideg motor több üzemanyagot kap, de menet közben is él ez a rendszer, tehát többet fogyszt az autó. Szerintetek beválhat? A másik: olvastam, hogy van aki a GolfII karburátorára esküszik. Azzal kevesebbet fogyszt az autó? Ha igen, hol és mennyiért érdemes beszerezni? Tűkön ülve várom a hozzászólásokat. Üdv: simsonos
Az 1.6 motor nem ilyen...persze lehetne a karbin állítani még. Igazából a baj, hogy egyszerre mindíg csak néhány km-t megyek (max 8-at), sok a szivatózás. Mostanában nem hajtom, de így is 9,5 fölött jön ki a fogyasztás. Jövő vasárnap felmegyek a Márta Maratonra, kipucolom a torkát az öreg gépnek.
Húú, ez jó buli lehetett! Terveztem, hogy megyek, de babaügyileg kellett vásárolnom egy-két dolgot és elmennem egy-két helyre. Most kicsit irigykedek...
Érdeklődtem Mitsubishi Carismára való kormány gumiharmónika ügyben, és kapásból azt kérdezték melyik évjárat, mert többször változtattak rajta. Te milyen évjáratúhoz valót vettél, melyik jó Wartburghoz? Összehasonlítani sem tudtam mert rendelni kell.
Nem kötelező, hogy a Waresz 10 litert egyen a városban. eddig hajtottam a gépet ahol lehet, mindig nagy gyorsítással indulva, stb. 5 liter benzin 50km-re volt elég. Most kíméletes használat mellett, fokozatosan gyorsítva amikor indulok, nem hírtelen nagy gázzal 5 liter benzin 70 km-re volt elegendő. Ez azért számottevő különbség. Viszont néha muszáj meghajtani, hogy kitisztuljon a kipufogó.
Mi kb 9 körül indulunk innen Debrecenből, mert szeretnék olyan 10 körülre odaérni, de mivel absz nem tudom, hogy hová is kell mennem, azért némi segítség jól jönne... (figy ha itt fenn van az emil elérhetőséged, akkor dobok neked egy telszámot... Annyi lenne a kérés, hogy reggel olyan 8 és kilenc közt csörgess már meg, s akkor én visszahívlak, s leegyeztetjük a dolgot, hogy hol találkozunk, meg miegymás, ok?!)
Szerinted kihozható 100-120 között, durva előzgetésekkel 7.5l-ből? A Wart ezt azért tudja, ha be van állítva a karbi rendesen. Persze város 10 lityi, ez tiszta ügy.
Jó lenne többet megtudni erről a szoborparki találkozóról. Amúgy engem érdekelne, szívesen el is megyek ha úgy alakul.
Ami a közös kocsikázást illeti, én Pesterzsébeten lakom a XX-ik kerületben. El kéne jönni majd, bár nem tudom merre laksz, van-e ott lehetőség valamilyen szinten kigyorsítani a kocsit.
Ami a Te autódat illeti, nem baj ha nem hajtod szét, csak ha sokat mész vele lassan, akkor sok olaj és szar rakódik le a kipufogóban és ez lefojtja. Szóval ki kell égetni belőle a szart, jó gyorsan kell vele menni huzamosabb ideig, akkor kiég. Én is jól megszívtam, mert elhúzódott a tavaly előtti tél és csak lassan lehetett közlekedni. Szóval le is rakódott a kosz és amire kitavaszodott, a kocsim max. 80 km/h sebességre volt csak képes. Ez bizony nagy visszaesés, mert nyáron 145 km/h-s rekordot állítottam fel vele az M7-esen. Ott volt elég hosszú szakasz, hogy felkússzon a mutató az elöbb említett értékre, amúgy a 130-az utazósebessége, akkor még nem kell anyyira extra fogyasztással számolni, mint 145-nél, akkor eszik rendesen, vagy inkább iszik. De tudni kell a kocsimról, hogy semmilyen motor-átalakítás nincs benne és talán így a jó, mert ilyen sebességnél és szélviszonyok mellett ezzel a konstrukcióval, hát... Szóval ekkor minden mm számít ami a kormánykerék mozgatását illeti.
Ha az autó renben van tartva (és itt a topikon sokaknak bizony ilyen autója van), tényleg nagyon tud menni... és meglepő módon tud gyorsulni ha kell (én rendszeresen 110-130 között közlekedtem vele amíg megvolt, és a lámpáknál is akadt bőven vidám pillanat... azokért az arcokért néha megérte aznap autóba ülni ;)))).
A tévhit abból alakult ki (ahogy többen is megjegyezték), hogy az öreg autónak erősen csökken a presztíse sajna, illetgve valóban sok a leharcolt példány. De akad még jó állapotú is szerencsére, remélem még jó sokáig így is marad ez! :)
Köszönöm a felajánlásokat, valószínüleg élni fogok vele, mert tényleg kíváncsi vagyok, hogy mehet egy WRT rendesen. Mikor hajtom (???) az enyémet, mindig elgondolkozok, hogy úristen, ilyennel mentek több száz kilométereket.Családban 82-1993-ig volt WRT (2T és 4T), de emlékeim szerint azok megyegettek, elmentünk vele mindenhová, napi használatban voltak.Sajnos én csak a 4T-t vezettem, amit imádtam!
Ez mindig elbizonytalanít, s azért gondolom, hogy az én kicsimmel lehet valami. Nem nagyon szoktam hajszolni, akkor is javarész városban, szóval lehet, hogy el van koszolódva a kipuffogó.
MÁS
Veteránban most olvastam, hogy szeptember 3.-án lesz a Szoborparknál valamiféle kelet-európai autóstalálkozó, verseny meg börze.Tudtok erről valamit jön valaki közülünk?
Többet egy 2L TS se eszik mint a wareszod, még ha nyomod neki akkor se. A vezérlésmódosítócsere az némileg húzós, de utána hosszú évekig nem kell vele törődni, csak olajt megy benzint kér. Futómű hát azt meg minden autónál meggyötri a magyar úthálózat.
OFF Előszöris kösönöm, hogy továbbítottátok az információt! Egy lehetőségnek beveszem ezt is. Még mérlegelek élményszint/fogyasztás, teljesítményadó illetve vételár+gatyábarázási költségek viszonylatában is :-) Mindenesetre tetszik!
Elvileg én megyek nyírbe a találkozóra, de holnap délutánra derül ki, hogy közbe jön-e vmi. Ha megyek akkor újfehértónál megvárlak és megyünk együtt. Mihelyt tudom, hogy mi lesz írok.
Ki megy a hétvégi KGSTPARTY-ra Nyíregyházára??? Én debrecenből megyek, hogy pontosan mikor azt még nem tudom de olyan háromnegyed 10 körülre szeetnék odamenni, s mivel Nyíregyet absz nem siemrem némi segítség elkelne, hogy akkor merre is menjek, egy ilyen konvojos dologban is benne lennék!
Jahh, van vmi gáz a Waresszal, szal mikor fékezek, akkor szépen igy pumpál a fék vagy mit csinál, szal sokkal lentebb (később) fog, meg mikor nyomvatartom akkor lassulás közben mintha vki a másikoldalról nyomkodná visssza a pedált... A vizsgára felkészítés előtt ez a jelenség nem volt, de a k*rva vizsga óta csinálja ezt a kocsi, végülis lassul meg minden de marha idegesítő a dolog...
Nekem nagyon jól megy a gép, most már az AC javítása után több hét állás után is jól indul. 4-ben 100 körül alig kell nyomni a gázpedált, símán, szépen húz 120-ig. Ennél többet nem mentem vele, ezt sem tartósan. A tartós 100-at igen jól bírja, mint twk004 írta, kimegy vele a világból. Mondjuk a főtengely volt már javítva, és labirintgyűrűsre van átalakítva a szimmeringek helyett.
Igazából arra gondoltam, hogy lenne egy szakasz kijelölve ahol 2 autó gyorsulhatna, de nem előre felé, hanem tolatva menne a verseny. Az nagyon jó poén és nem kell váltogatni, mert hátrafelé minden autó 1 sebességes. Igaz? Szerintem a Wartburg rükvercben is jól gyorsul, én elégedett vagyok vele.
Az nagyon szar lenne. Volt olyan gyújtásom amivel fordítva is beindult a motorja a 2T-mnek. Próbálgattam úgy is, hát 4-ikbe már nem mertem felkapcsolni, mert féltem hogy abból egy csúnya nagy tető lesz...
Ha erre jársz, vagy én arra, nagyon szívesen átpasszolom a Wartburgot.
Az enyém is nagyon lomha volt, a 2T Trabi kombim sokkal jobban ment. Aztán szétszedtem: 1. szívóoldal gumicsövek ki voltak repedve 2. az UP-4 tápszivattyú szűrője nagyon el volt tömődve 3. a karburátorban a házibarkács tömítések takartak pár dűznit 4. a karbi rosszul volt beállítva(ezt a könyv alapján nagyon jól lehet orvosolni)
A féked nem foghat picit?
A púposom nagyon jól megy, 4-ben 80-ról is pillanatok alatt 100-on van. Pizo is hasonló tapasztalatokról számolt be.
Pont a kormányváltóról írtam, csak rosszul fogalmaztam...Tibke mutetta képen, Trabiba építve: VW tiptronic váltó (elektromos vezérlésű), amit a kormányváltó-karba épített kapcsoló működtet. Pöccentés fölfelé visszakapcsol, pöccentés lefelé felkapcsol. Pénz kérdése, de az "álom Wartburgomba" én is betenném.
Nekem a púposom is megy, kettesben is még eléggé harap. Persze ezek a "jaj de megy" érzések mindenkinél városi indulások, 40-50 után elhal a dolog. Azt nem mondanám, hogy 100-nál de akár 70-nél is úgy előznék vele mint a legalább 2x annyi lóerős off autóimmal... De ha nem viszonyítom azokhoz, akkor se nagyon...
Ne feledd, hogy a 312/1 csak 45 pacis, valamint más karburátorral és kipufogórendszerrel bír, mint a 353(W). Ja, és a 4. fokozata is rövidebb, mint a 353-asnak. Ez az 5 LE hiány körülbelül annyi, mintha nekünk a kockában el lenne kokszolódva a kipuff-rendszer. Egy kedves barátomnak (jó páran ismeritek, az Akali találkozókra velünk szokott jönni) el volt, mert nem igazán autógyilkos stílusban wartburgozott. Hiába mondtam, hogy NYOMJA neki ... aztán Pécsről Vmax=70 km/h tempóval vergődtünk haza 2 vagy 3 éve az Ő Wartburgjával (gyászoljuk meg, épp' ma ment a bontóba szegény ... R.I.P., AIN-026 ...). Ketten vettük le a középdobot, mert vagy 15 kiló volt a sok sz@rtól, ami leült benne. Egy új, tiszta középdob felszerelésétől meg mint akit seggbe rúgtak, úgy kilőtt a gépsárkány. Onnantól Tibi barátom is kissé dinamikusabbra vette a haladási módot ... :o) De egy csak városban nyüstölt 353-as is igen rohadt lusta képes lenni, főleg ha a f@sza 1:40-es MOL-keverékkel mérgezték a motorját. Én a most igen jól menő 353-asomat vicsorogva hajtottam az első párszáz kilométeren, mert egy virgoncabb Trabant simán leverte a lámpánál gyorsulásban. Majd egy 200 km-es szlovák túra (váci szerpentinnel, szlovák autópályával, és donovaly-i hegymászással fűszerezve) megtette a hatását, onnantól jól megy. Igyekszem is ezt az állapotot fenntartani ... :o)
Tudomásom szerint erősen agyal azon, hogy (egy Dajcsland-ban látott megoldás mintájára) hogyan lehetne a kormányváltót beapplikálni a 312/1.3-ba (én csak így nevezem a sárga paripát). Ha ez sikerül, árulhatná a licencét: biztosan jó pár ex 353-as tulaj lenne, aki most 4T-t hajt, és beszerelné ... :o) Sokáig utáltam a kormányváltót, aztán 10 év botváltózás (353 Special használat) után most ki se lehetne csavarni a kezemből a kormányváltót. Ráéreztem az ízére ... :o))))
Egyébként jól kitalálta a haverod ezt a párosítást, így nem kellett szarakodnia az eredeti motorral, váltóval amihez semmit se könnyű beszerezni. 4T motort, váltót minden utcasarkon lehet kapni, így egy jó erős kocsit rakott össze magának. Én azért a haverod helyében a kormányváltó karját, csak úgy dísznek benthagytam volna, mégis szebb lenne, mint a mostani üres lyuk a helyén. Bár azóta lehet, hogy leragasztotta a nyílást. Ki tudja? :)
Waresz találokozó volt a Skálánál pár hónapja, ott láttam egy szép sárga púpost 4T Waresz motorral, váltóval. Igaz nem eredeti így az egész, de ki nem szarja le. Nagyon állat lehet, nekem kúrvára bejön a kombináció. Majd teszek fel képeket róla amint lehet.
Hozzám beülhetsz a 22 éves Wareszba, legalább látod milyen szép és jó, szívesen viszlek egy kört. De akkor meg kell ígérned, hogy nem reggelizel és rendesen kapaszkodsz.
Örömmel olvasom ezeket a - tök jól megy a 2T Wartburgom - hozzászólásokat, s ehhez kapcsolódnék. Valaki mellé beülhetnék ezt kipróbálni vagy esteleg vezetni is.
Nekem teljesen más tapasztalataim vannak az én púposommal, pedig a motorja relatíve új! De nem nagyon akaródzik menni, múltkor is pezsgőt bontottam ,mikor megelőztem valakit (fullra pakolt Merci kisteher a Biatorbágyi emelkedőn...). Azóta azt mesélem, s szerintem megvan az első sztorim az unokáimnak, akkora durranás volt számomra!
Nekem többek között ezért tetszik a 2T kasztnis 4T ötlet. Az 1.6 motorral micsoda kegyetlenség egy ilyen a forgalom többi résztvevőjével szemben :-) El is tudnék képzelni magamnak egy full krómos darabot gyári citromsárga színben (mindíg is az tetszett legjobban), belül full 2T kinézettel (kivéve fejtámla, nekem az kell), kormányról vezérelt Tiptronic VW váltóval, elöl hátul tárcsafékekkel (elöl hűtött) és természetesen krómos "kukafedél optikás" dísztárcsával ellátott gyári lemezfelnikkel. Júúúj mindjárt hazaszaladok és lebontom a benzinkút parkolójában a ződ vasat, kerítek egy jóállapotú 2T vázat és nekikezdek fúrni faragni...:-)
Nekem a piros megy nagyon a 45e km-es bontatlan motorjával.
De akkor is a kiskerekű púpos a legfeltűnőbb, ha a 45Le-s motorjával picit elfeledkezve, vagy éppen morcosan indulok:-) Csikorog:-))) Az Audiból meg kiesnek:-D
De lehet, hogy annak a BMW-snek volt már Wartburgja, és tudta, hogy a Wartburgot lehagyni nem kis teljesítmény, ez esetben pedig joggal volt büszke magára. :-)
Igen, akik nem vezettek még Wareszt, nem tudják, hogy igen jó gyorsulásra is képesek. Gondolják, kétütemű szar, öreg nagypapa vagy valami szakadt melós vezeti, lófasz az egész úgy ahogy van. Sokan próbáltak szivatni piros lámpánál komolyabb kategóriájú autókkal és az esetek többségében az én 22 éves 353-asom volt a befutó. Igen, ilyenkor néznek, mint a barmok. Pedig a kétütemű motorok nagyon pörgősek, a motoroskaszától kezdve a láncfűrészen keresztül a robogókig mind-mind kétütemű motorral vannak ellátva, pont a magas fordulatszám miatt. És ezeket bizony pörgetni kell.
A Soroksári úton egy BMW nagy nehezen leelőzött, itt mondjuk a forgalom is nehézséget okozott neki, de mindegy. Láttam az illető arcát, és mivel nagyon megharcolt a győzelemért, iszonyatosan boldog volt. Örömében a levegőt csapdosta a kezével. Én meg azon röhögtem, hogy remélem elmeséli majd a barátainak, hogy nagynehezen lehagyott egy kétütemű Wartburgot. És csak akkor fog rádöbbenni, hogy mekkora fasz amikor legyintenek rá és azt mondják: - Hülye vagy, az nem is autó. :)
Az én véleményem szerint pedig nem kellene leirni az idős autókat. Talán az origon volt egy cikk, ami arról szólt, hogy mennyibe is kerül a pénztárcánknak egy autó, fajlagosan, km-re levetítve.
A paraméterek a következők voltak, évi 20.000 km, A0 budapesti lakos, casco + markaszerviz uj auto esetén, 3 év használat, 1 garnitura gumi, majd eladás. Kicsit megdöbbentő volt, hogy akár új (új fiat) akár használt (toyota avensis), akár öreg (egy bömös) 40-55 Ft között volt a fajlagos költség. Új autónál ugye az amortizáció dobja meg, az öreg bömöst meg a szervizelés + fogyasztás...
Lássuk a fentieket az én négyütemű Warbimnál (én nem megyek 20000km-et, de ez csak a fix költségek miatt ront a dolgon):
Amortizáció : 0 Ft (17 éves jószág, lassan a kora érték lesz)
Üzemanyag : 225e Ft (10.000 km/év, 7.5 l/100km átlag)
Kötelező : 18e Ft (B10 videk)
Casco : 0 Ft
Súlyadó : 12e Ft
Gumigarnitúra:10e Ft (4db Debica 165/80 R13) (30e de egy évre az 10)
Karbantartás: 100e Ft (legyünk nagyvonalúak, ennyi nemigen van, néha egy kis féltengelycsere, ablakmosó folyadék, olaj etc...)
Ha a fentiekből kiszámolom a fajlagos km-re jutó költséget:
225+18+12+10+100 = az 36.5 Ft/km.... (szervizkoltseg fuggvenyeben 26,5-36,5 /km)
Meg ha A0 pesttel szamolnek, akkor erem el a 40 Ft/km-et, felteve, hogy 3 ev alatt 300ezret koltok szervizre, muszakira (10 ft/km), ami nem valoszinu...
Én éreztem ám a pozitív oldalát is a kockawareszozásnak, a punnyadt Touristommal. Leginkább azt, hogy jól ment, még a fék is tök jó volt városi viszonyok közt, de szakadt volt... Nos, ennek eredményeképpen sehol nem kellett beengednem a tolakodókat, akik elsuhantak a sor mellett fordulósávban, buszsávban, majd be óhajtottak tolakodni. Különösen amikor fordulósávban felszivárogtak, és gondolták jól bejönnek, hát nem jöttek be :-)). Nem csak azért, mert ment a varnyú, hanem mert nem féltettem egyáltalán: ha nekem jön, hát nekem jön. Nem jött nekem.
(cserébe megtanultam, hogy úgyse jön nekem, úgyhogy azóta a lényegesen drágább OFF autóval sem engedem be őket.)
Én pont ezen ŐRJÖNGTEM: mikor Szőke Atti méregzöld verdájával mászkáltam 2 hétig, mindenki happy volt, integettek, villogtak, átkiabáltak, aztán a 353-assal meg lelöktek pár nappal később az útról ... pedig a bódét leszámítva szinte ugyanaz a technika ... a f@szom se érti ezt ... sebaj, az IDŐ nekem dolgozik, röpke 2 évtized, és a kocka-Wartburggal teszik majd ugyanezt ... ! :o)
RepülőgépÉpítő: nincs messze szerintem az az idő, mikor a BX-ed is a "megtűrt" kategóriába fog tartozni. Nem rosszindulat, hanem tapasztalat. 20 év feletti autókat semmibe se vesznek a tahó kasztba tartozók. Mikor már a sógorom Sierrájának se volt tekintélye, akkor volt nagy baj. Másfél tonna acél elé kijöttek ... márpedig az is tudott tempózni rendesen, és mégis ... szóval, szép csendben az is közénk fog tartozni, az Escortokkal, Góf II-kkel, E-Kadettekkel egyetemben. Egyszerűen a kora miatt, meg mert NEM tételezik fel róla, hogy az is tud haladni. Feleségem kedvenc szórakozása volt a Wartburggal szívatás, mert azért ha odalépett, akkor az is szedte a 4 kerekét rendesen. Látta is a döbbent arcokat, hogy: "... az annyát, ez a rozsdás sz@r így megy?!" ... :o)
Én csak arra vagyok alergiás, amikor megyek a 4T-vel 60-65 körül (púpossal is így megyek) és kifordul elém a barom. De nem nyomja neki, csak lassan gyorsul és felháborodik, amikor a seggétől csak 50centire fékezek és villogok. A mancsát még véletlen sem tenné fel, ne adj Isten még van az ellankadásjelző is...
Egy ismerősöm azért adta el a 4T trabit, mert félt vele közlekedni, azt még annyira sem vették autószámba mint a warbit: ez csak egy trabant, de a 4T megy is rendesen.
Viszont hogy elegyen ellenpélda is: ha cabriozok, szinte mindig elengednek, integetnek, mosolyognak...
Volt idő amikor sokat vezettem teherautót, na igen, akkor megelőzött aki megelőzött, de senki sem volt olyan bátor, hogy kihajtson elém vagy esetleg elfelejtsen elsőbbséget adni egy jobkezes utcánál, stb. Ugyanis az emberek az autójukat szemmel láthatólag nem féltik, de a szaros életüket azt igen. Hiszen egy Zillel vagy egy Aviával ütközni az nem egy életbiztosítás, de minimum egy konzervnyitó a tűzoltóság által.
Wartburg:
Jó, sok ember nem szereti a bűzt amit árszt, de ha ez így van, akkor miért kell a másik nyakára mászni 50 cm-re, mindegy hogy mennyivel mész 50-70 km/h, nem számít. Piros lámpánál állok és 20 cm-re állnak meg mögöttem. Miért? Ezek szerint mégis szeretik a bűzt, tetszik nekik. Ha nem így lenne, akkor távol maradnának a Waresz kipufogójától. Érdekes, nem?
Én most naponta teszem meg a Dél-Buda - Újpest távolságot, s hasonló tapasztalataim vannak a közlekedési morálról ,mint neketek, de azért kicsikét árnyalnám a képet! Most egy új és relatív nagya utóval járok, hogy úgy mondjam tekintélyt parancsoló darab. Ezt soha nem akarják leszorítani, megelőzni csak az extrémül száguldozók szoktak, de azokat meg elengedem, 100 fölé azért én sem megyek a városban. DE, ahoz hogy rendesen lehessen haladni, s a 40-50 perces időm ne legyen 60-75 perc, ahoz menni kell ahol lehet (70-80 km/h-val), a sárgán még átmenni (különben 10-20 autó kerül eléd a mellékutcákból), keveseket beengedni, stb. Ez valahol bunkó stílusnak hat, de sajnos BP-n túl nagy a forgalom ahoz, hogy rendesen lehessen menni. (túl sok időt veszítesz). Monsom, elém ritkán vágnak be, lehet mert látják hogy gyors vagyok, lehet mert nagy az autó és fekete, s én sem vagyok az a filigrán alkat. Volt, hogy asszony Ford Ka-ját kellett használnom (gáz az az autó...), akkor tényleg tapasztaltam, hogy pl. az Astoria előtt (deák tér felől) nem akartak soha bengedni ugyanott, ahol mindennap rendesen be tudok pofátlankodni a nagy autókkal. Ez egy érdekes pszichológiai vetülete az autós morálnak. De van a másik hülye, aki pl . Váci út belső sávjában megy 55-el, s meg van győződve, hogy ez így fasza.Mindenki kénytelen jobbról előzni, mert előtte ugye senki. Szerintem ez is egyfajta bunkóság, nem?
Amikor WRT-vel megyek (WRT312), akkor nekem természetes, hogy leelőznek, egyrészt a szag miatt (pedig alig füstölök), másrészt elég lassan megyek 3 szoros követési távot tartva (dobfékek ugye...). lelökni, egyéb nyalánkságokat nem nagyon akartak.
Szóval kicsit védelmébe véve az átlagbunkókat, sajnos ezt kell tenni.
Jaj, de sokat panaszkodtok! :-) Igaz, hogy szegedi lakos lévén a Wartburggal én még keveset jártam Budapesten, de nekem sose voltak ilyen tapasztalataim. Bár kétségtelen, hogy az utóbbi néhány évben Szegeden is érzékelhetően növekszik a forgalom, a közlekedési morál meg vele fordított arányban csökken. Nemrégiben egy hétvége alatt háromszor fordult elő, hogy én már megálltam a piros lámpánál, amikor mellettem a másik sávban még átment valaki, ráadásul egyszer szembe is jött velem egy kocsi az egyirányú utcában. Korábban egy év alatt nem láttam ennyit.
Persze azért előfordul, hogy valaki mögöttem mindenáron gyorsabban akarna menni, mint én, de kit érdekel? Nekem jönni úgyse fog. Ha majd meg tud előzni, akkor megelőz, addig meg tőlem a feje tetejére is állhat, ha valami nem tetszik. Leszorítani még sosem akart senki, legfeljebb bevágott elém index nélkül, de ez ugyanúgy előfordul akkor is, ha nem a Wartburggal vagyok.
Azért merek írni,mert ezen már átestem és jelenleg nálam nem folyik be sehol. Vízálló a waresz! Nagy szó.
Első és hátsó szélvédőt is vedd ki! (Ha nem akarod, nyomj a a gumi alá sziloplasztot körben plussz az üveg mellett is, hátha az is megoldja, nekem nem oldotta meg:)
(A gumi közepén levő feszítőgumicsíkot húzd ki körben,majd nyomd ki az üveget óvatosan!)
Nekem a hátsóval nem volt gondom,egyedül kivettem és vissza is tudtam rakni. Kezdd ezzel talán. Ekkor látod meg azokat a félcentis lemezillesztési lyukakat amin a csomagtartóba meg máshova befolyik a víz. Drótkefe +egyéb tisztítgatás után sziloplaszttal bekened jól körben, mehet visza gumi. Én a gumiba is tettem szilo-t és úgy vissza az üveget. Én fürdőszobába valóval csináltam, ez fémre marha jól megtapad,de a gumira nem igazán, nézd meg jól milyet veszel,ettől függetlenül azóta nem ázok be.
Elöl ugyanezt megcsinálod, bár én szélvédőcserét hajtottam végre elöl kavics miatt és amit vettem bontóban üveg nagyobb volt,mint ami bent volt(!) Ezért volt nehéz visszatenni. (2 emberes)
Pár trükk: a gumikédert előtte tedd forró vízbe ha nem megy be az üveg. Igaz ezután a száradást várni kell és csak akkor nyomhatsz be anyagot a gumi és üveg közé. Állj napra vele ha van még. A könyv egy vezeték körbehúzásával javasolja a visszatételt, anélkül is megy csak kicsit nehezebb:)
Első beázási helyek még:
Ablaktörlő tengelye.
Fűtőradiátor. (a motorháztetőn a nagy lyuk mellett van egy kisebb, ami az ablakmosó csövét hivatott tartani egy műanyag bilinccsel,ha az nincs meg, sziloplasztozd be a lyukat,mert eső esetén ott folyik le a víz a radiátorra és onnan meg be alul. A többi lyuk valóban vízelvezetésre lehet).
Ajtók kéderei elfáradtak, ekkor alul jelentkezik a víz a szőnyegen.(Most cseréltem ezeket a gumikat néhol kapható még).
Nekem az a tapasztalatom, hogy mindegy milyen kocsival vagy, az nem befolyásolja a többi ember inteligencia szintjét. Én szoktam vezetni a Wartburgon kívül más autót is (újat), mert a családban csak én vagyok Wareszos, de a tapasztalat az, hogy ha be akarod tartani a közlekedési szabályokat, így is-úgy is le akarnak tolni. Egyik este Zuglóban a 3-as villamos vonalán egy BKV busz (garázsmenet) akart letolni, leszorítani. Én már 70-el mentem 50-es táblánál. Érted? Szóval ez a kultúra.
Örülök, hogy elégedett vagy az új autóval, nekem ilyenre úgysem lenne pénzem. Most volt a vihar és mondam apámnak, hogy:
-Remélem az én autómra nem dől rá egy fa, mert momentán nincs 30.000 Ft-om, hogy vegyek egy újat. Ez vicc, de közel fedi a valóságot. Amúgy meg néztem a neten, 30.000-ért már szép állapotú 353-ast lehet venni, átlagban 1 év műszakival. Szerintem ez jó, csak az átírás drága.
Őszintén szólva nem ismerem a BX-et, de az én 22 éves Wartburgom 10 litert fogyaszt, a tiéd a felét? Gondolom akkor 5 litert eszik átlagban.
Én anno mikor megszereztem a jogsim mindenféle ócska nyugati vackot akartam szüleimmel megvetetni, aztán faterom azzal állt elő, hogy minek vegyünk egy sz@rt, mikor nekünk is van lepukkant autónk, s igaza lett jobb egy olyan autó ami újkorától nálunk van, mint más sz@rába beleülni, ennek tudom milye miért van hol sérült stb... Másrészről felújítottuk, nem mondom hogy olcsón, de most még egy jó darabig szép lesz, s amit WR is, mnd, szal télen mi beállunk vele a garázsba, letakarjuk ponyvával, garázst lezárjuk, s csak tavasszal, mikor már elolvadt a hó, csak akkor veszsük újra elő... Vagyis kb felújítás óta a kocsi nem látott havat (!), s mégkevésbé ezt a jól bevált magyar sózzuk az utata mert jó az dolgot sem...
Jahh, s ha egy milliót kínálnának érte akkor sem adnám oda...
Igen szépen leírtátok itt az okokat amiért lecseréltem a warit én is. Én már több mint 30 éve vezetek, saját hibás balesetem még nem volt. az utóbbi időben viszont azt vettem észre, hogy tényleg egy kicsit avitt már a wari használata, ha be akarom tartani a sebességhatárokat. Álltalában be is szoktam tartani, de sok esetben belekényszerítik az embert abba, hogy gyorsabban agresszívebben vezessen egy warit különben leszorítanak, bevágnak eléd, indokolatlanul veszélyesen megelőznek...... nem kell sorolnom. Sajnos ez a "meghatom egy picit" az más szat jelenti a warinak, hogy igencsak hajszolom, és ezt nem szeretem, mert sokkal hamarabb felforr a vize, ....... Én már túlságosan szeretek nyugisan vezetni úgy hogy nem kell állandóan a visszapillantót bámulni, hogy mikor akar valaki kinyírni.
A warim 18 éves és egy 18 éves citroen bx-et azért vettem meg, mert ez az autó hasonlóan a warihoz nagyon olcsón fenntartható. Sok alkatrész olcsóbb hozzá mint a warihoz. Pld tárcsafékbetétet most vettem előlre 2100-ért 4 db-ot. 7100Ft volt egy jobb hátsó sárvédő, 9000Ft volt 2 db gyári küszöb. A fogyasztása fele a warinak, a kényelme viszont többszöröse. Ez volt az egyik érv a vásárlása mellett. A másik az, hogy ez az autóugyanúgy könnyedén javítható mint a wari, aza nincs agyon komputerizálva. A harmadik érvet pedig felül már elmondtam.
Ha a Bx-el megyek nem szorítanak le, nem akarnak erőszakosan mindenáron megelőzni, mert tudják, ha odalépek neki akkor ők is bajban vannak, szóval nincs meg az a nagy erőkülönbség ami miatt erőből akarnak kivégezni engem.
Most 3 hetet dolgoztam nap mint nap 8-12 órát a bx felújításán. Rendbehoztam a karosszériát, átvezetékeztem, központizárat és elektromos ablakemelőket, meg rádoót építettem bele, fútóművet, fékeket felújítottam, hidró rendszert felújítottam, lefestettem az autót kívül belül, újra kárpitoztam, új szőnyegeket vartam be.... szóval egy kisebb restauráláson esett át a kocsi. Nem érdekelt, hogy így nem lesz eredeti, hanem az érdekelt, hogy az elkövetkező pár héten belül ne kelljen megint azzal foglalkoznom, hogy miért is forr fel a hűtővizem és hasonlók.
Nekem anyagilag is megérte a BX-re válltani, még úgy is, hogy a warit most szétbontom elemeire mert nem tudtam eladni. 100-ért vettem a Bx-et, 70 volt cakkum pakk a karosszéria javítás, és kb 50-et költöttem egyébb alkatrészekre, azaz eddig durván 220-ban van a kocsi, de most 500-ért nem adnám oda.
Ha ugyanezt az összeget a warira költöttem volna, akkor sem érne 100-nál többet az autó, mert nincs presztizse, nincs értéke, nincs megbízhatósága. Több mint 15 év warizás áll mögöttem, úgyhogy van benne tapasztalatom bőven. Sajnos jó minőségű alkatrészt már nem lehet szerezni a warihoz, míg a bx-ekhez minden van gyáriban is csak ott egy kicsit drágább, de van minden. Az utángyártott alkatrészek pedig nem olyan szar minőségüek mint a wari esetében. Ez is egy nyomós érv volt a válltás mellett.
Attól eddig sem féltem, hogy olajos lesz a kezem, ezután sem félek, és mégsem kell annyit kínlódnom egy pár konstrukciós hibával mint a wari esetében. Azt hiszem nem kell részleteznem itt, hogy hány tipushibája van egy 2t-nek, (gyujtás, vízpumpa, fékek, autó stabilitása...)
A warimban most 92.000km van és szétbontom, a Bxben meg 300.000km van és vígan hancúrozik még további 500.000 km-ert fele üzemanyag fogyasztással, bió olajjal szóval kb negyedét költöm tankolásra mint a warianál.
Most rakattam rendbe az 1.3-asom kaszniját. (Elég jó lett!) Csak a további beázásokat kellene elkerüljem. Úgy látom az első és hátsó szélvédőn kersztül tör be a víz. Halottam ez gyakran előfordul ilyen korban.
Rohadtul ismerős ez.Engem az vitt fel a plafonig, hogy megyek városban,kereszteződésben meglátnak és á ez elé még kikanyarodok gondolattal ki is kanyarodik és nekem fékeznem kell. HÁT NEM! Nem fékezek,hanem előzök. Főleg ha olyan hangulatban vagyok. Ugyanis mi a fenének jön ki elém,ha mögöttem meg senki sincs? Nem érdekel,hogy 607-es, ha lassabb és és veszélyes helyzetet okoz. A múltkor már a második alkalommal annyira ideg voltam, hogy jöttek szembe és megelőztem akkor is, mert 3an is elfértünk bőven az uton. Nem volt szép de nagyon ideges lettem az illetőre.
Pontosan úgy van ahogy írtad a mikorokapcsolós dolgot. Ami az Arol 2T-t illeti, hát az valami borzalmas. A téma már többször ki lett tárgyalva itt, az tényleg elég szar, kocsinak sem kedves. :)
Azért van mert mostani verdáknál van egy mikrokapcsoló ami azonnal zár mihelyt hozzérsz a pedálhoz, a waresznak meg a hidraulius féklámpakapcsolója van és fékfolyadék nyomásának hatására zár.
"valaki mindig szépen elédvág 50 cm-re az orrodtól és ha olyan a hangulata, bosszúból nyom egy satuféket. Beleszaladsz és Ő azt fogja mondani, hogy te nem tartottad be a követési távolságot és ezt a vele utazók is eskü alatt fogják vallani ha rendőri intézkedésre kerül a sor ..."
Hát igen, így történt ez azokkal az autósokkal is, akiknek eladtuk a Daciánkat. Bevágtak eléjük és nem tudtak megállni. Szegény Dacia totálkáros lett, ha nincs olyan hosszú orra, az emberek is meghalnak benne. Gyönyörű bordó 1310TX volt, nem hagyott minket ott sehol, de ez már évekkel ezelőtt történt. Késöbb láttuk, valami kereskedés megcsinálta, nem túl szépre, hogy kié lett, nem tudom. Amúgy ez egy korabeli nyugati autóval is előfordulhat, ha a fékrendszere is meglehetősen korabeli, és a mai kocsikra jellemző haaaaaatalmas lemezvastagsággal sem jársz jobban. Ha már elédvág, akkor inkább lépjen a gázra és húzzon el!
A 2T-ket nemcsak "presztizs" okokból előzik meg, hanem legtöbben azért, mert ki nem állhatják az illatát. S bizony bevállalnak kockázatos manővereket, csakhogy maguk mögött tudják a Wartikat.
Nekem nem büdös a 2T-k illata. Sőt, ha gyalogosként megérzem nagyritkán a forgalomban, azonnal felkapom a fejem, hogy honnan jön az illatáradat. :-)
A nyugati kocsiknál ha egy kicsit megkocogtatod a fékpedált, már villanni is fog a féklámpa, de az autó nem fékez. Wartburgnál ezt nem teheted meg, mert fékezni is fog. Amikor 4T-t hajtottam, akkor a ködlámpát kapcsolgattam ilyen esetekben, akkor felvillan a piros hátul, jó erős és mindenki azt gondolta, ez a féklámpa. Mostani 2T Wareszomban ködlámpa nincsen, az általad említett fékgombot már vagy 3 éve beszereltettem és gyakran kényszerülök a használatára is. Viszont azt is észrevettem, hogy erre sem mindenki reagál. De azért páran így is észreveszik magukat. Szerintem a gomb nem túl legális, de ki nem szarja le. Én nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná, de ettől még lehet. Amúgy meg bármelyik autószerelő 500 Ft-ért beszereli neked, szerintem érdemes.
Csak tudod megfigyeltem, hogy ha a Fóbiával autózom, egyszerűen senkinek nem szúrom a szemét. Pedig egy ócska sz*r az egész, gyenge, lassú, kényelmetlen, de valahogy nem hozza elő az emberekből a bizonyítási kényszert. És ugyan ez igaz bármilyen más "nyugati" autóra amit vezettem. Mintha az emberek, akik nagy részének valaha keleti autója volt, a múltjukat akarnák lenyomni, megelőzni, alázni, hogy bizonyítsák milyen sokra vitték azóta. De nem csak ezért nem tartom meg az Autót. A főbb indok, hogy nincs időm és helyem rendben tartani. Annak az égvilágon semmi értelme nincs, hogy a szemem láttára rohadjon el a következő télen. Egy ilyen autónak garázs kell, anélkül nem fenntartható. Szerintem ezt mindannyian tudjuk akik Wartburg tulajdonosok vagyunk, hogy hiába a flex, az Evipass, a Hammerite, a bitumen, a hideghorgany és barátaik, egy tél a csillaggarázsban iszonyatos pusztítást végez. Nyolc hétvégém ment rá az autóra, plusz 2 hetet töltött a kasztnisnál, 3-mat a fényezőnél múlt nyáron. Jövő nyáron valószínű megint akadna mit foltozni...de már most is vannak rozsdaette részek, amiket tavaly órákig tisztogattam, mindent elkövettem, és most egy év elteltével szépen virágzik újra. Persze el lehetne használgatni még vagy 3-4 évig, de onnan egyenesen a MÉH telepre menne garázs és folyamatos apró javítgatások nélkül. Ezt meg én nem akarom. Ha lenne időm hobbyautóra, megtartanám. Szétszedném és a komplett vázat kicserélném egy 2T-ére. Kiflexelném, föltennék minden elemet és küldeném cinkfürdőbe...
Nem tudtok véletlenül jó minőségű gumi harmónikát 4T féltengelyhez? A külső csuklóhoz kéne. Gondolok itt pl más autókéra. Magyart nem szívesen tennék rá, mert akkor jövőre megint cserélhetem.
Sajnos ilyet én is tapasztalok rendszeresen. Sok marha van az úton...
"Valaki mindig a seggedben lesz, kb. 50 cm-re a hátsó lökhárítódtól."
Annó a trabantunkra szereltünk egy nyomógombot a műszerfalra, ami a féklámpát kapcsolta, ha megnyomtam. Ez nagyon jó megoldás volt a seggünkben 50cm-re haladók lerázására. :) Fontolgatom, hogy a wartburgra is teszek egyet.
Múltkor egy pizzafutár gyerek jött a sceicentojával pont így mögöttem, éjszaka, hídról lefelé, és eső utáni vizes úton. Amikor már nem jött senki szembe, kicsit megnyomtam a féket is a gáz mellett, csak hogy mit reagál a féklámpámra. :) Hát meglepődhetett, mert egyből gumicsikorkás, de vagy 5 másodpercig. Utána érdekes módon tartott vagy 50m követési távolságot. :))
Én egyáltalán nem csodálkozom azon amit írtál, a mai magyar közlekedési kultúra mellett ez a megszokott dolog. Saját tapasztalatból adódóan hasonló sztorikat tudnék mondani ezret. Csak azt nem értem, hogy sokan miért akarják szándékosan szarrá törni a szép új, csillogó-villogó verdájukat. Mert általában nem az Ő (rátermetségükön) múlik a baleset elkerülése. Mert ugye ha a kis barátunknak csak a visszapillantó tükre törik le, akkor az költségeiben az én autóm árával vetekszik.
Mi van akkor ha szeretnéd betartani az 50 km/h-s sebességkorlátozást és a megfelelő követési távolságot?
1, Valaki mindig a seggedben lesz, kb. 50 cm-re a hátsó lökhárítódtól.
2, valaki mindig szépen elédvág 50 cm-re az orrodtól és ha olyan a hangulata, bosszúból nyom egy satuféket. Beleszaladsz és Ő azt fogja mondani, hogy Te nem tartottad be a követési távolságot és ezt a vele utazók is eskü alatt fogják vallani ha rendőri intézkedésre kerül a sor. A bajt még az is tetézheti, ha a hátad mögött lévő autós sem tud megállni, és betolja a hátfaladat a benzinartályig. Ez könnyen elképzelhető ha éppen
50 cm-es követési távolságot tartott, mert éppen olyan napja volt.
Szóval ez a ami közlekedési kultúra, teljesen mindegy, hogy milyen autóval vagy. Viszont tartsd meg a Wareszt, abba olcsó az alkatrész és a bontóban mindent meg lehet kapni pár forintért. Nekem már többször törték össze a Wartburgomat, egyik eseményt sem tudtam elhárítani. 2-szer a piros lámpánál álltam mit sem sejtve és kinyírták a kocsit hátulról, 1-szer meg egy hülye picsa tolatott belém egy áruház parkolóházában. De számtalan esetben csak az én szemfülességemen és jó reflexeimen múlott a komoly baleset elkerülése. Úgy látom, sok sz öngyilkos-jelölt és mindenki meg van győződve arról, hogy Ő a legjobb vezető a Világon, a legprofibb aki csak létezik. Pedig ilyet még a legnagyobb autóversenyzők sem gondolnak magukról. Viszont a mi kis barátaink 1 éves jogsival, részletre vásárolt luxusautóval és aputól kapott hitelkártyával a fellegekben érzik magukat ha megmutathatják hiányos képességeiket.
hat tenyleg siralmas hogy milyen emberek vannak az utakon... es ezeket tenyleg csak ugy lehet elkerulni ha 100zal kozlekedsz varosban... elgondolkodtato hogy melyik a jobb...
Nekem az üvegszálas sárvédők a Golfok mintájára simán lemezcsavarokkal vannak feltéve. Szilikonpaszta is van közényomva ragasztó, tömítő és nyekergéscsillapító céllal. Így simán 5 perc alatt levehető és visszarakható a sárvédő, a csavarok meg csak nyitott motorháztetőnél láthatóak. WR
Megmondom őszintén, hogy én az illeszkedő felületeket (doblemez és borítás) fémtisztára pucolás után 2K-s fémragasztóval ÉS szegecsekkel rögzíteném, ha nem lenne lakatosom. Pontosabban valami komolyabb acélszöges (nehezebben szakad, így komolyabb a húzóerő, amit a szegecs biztosít) POP-szegecs alkalmazása mellé még ragasztanám is. Szerencsére ilyen gondom egyelőre nincs.
A feleségem is pont azért háborgott, amit írtál. Egész ősszel-télen Ő közlekedett a 353W-vel (fűtés, téli gumi, stb.), én meg Skodáztam. 2 naponkét kibukva jött haza, merthogy leszorították, elévágtak, kifordultak, stb. Én ezt már lesz@rom, belekalkulálom a közlekedésembe, de Neki ez még új volt. Többek közt ezért is vettük a Nubirát. Nem mintha nagy tekintélye lenne annak is, de egy kicsivel több. Itt nincs más megoldás, mint venni egy b@szott nagy terepjárót, króm gallytörővel az elején, és nincs ilyen gond többé.
Szegecs: ha belegondolsz, az utasszállító repcsik is szegecselve vannak. Igaz, több sorban, és nem piti szakítószilárdságú szegecsekkel, de ami tény, az tény ... :o)
Hmmm...én láttam egy alternatív megoldást, azt hittem az agyam dobom el. Nagybátyám (ex-autószerelő, ma Motel tulaj) egyik visszajáró vendége Renault 11-ét otthon javítgatta. Hegesztő cucca nem lévén kivágta a rozsdás részeket, lemezből kivágta a pótlást, csinált rá egy pici hajlítást (hogy ne dudorodjanak ki a szegecsfejek) és poszegeccsel összeerősítette. És ezt a teljes kasztnin, minden egyes rozsdaette lyuknál megtette! Ezután 2k kitt (filler), csiszolás,alapozás, festés, és soha senki nem vette volna észre, hogy hogy is van összerakva az az autó, ha belülről meg nem mutatja az illesztéseket.
Egyetértek. Nem szeretnék 6 évnél öregebb autót venni, és kizárólag igazolható, lehetőleg kis futásteljesítményűt (ha létezik ilyen manapság). Régi gépet nem vennék, akkor maradna a Warez... Csak ne váltana ki az emberekből furcsa ellenszenves reakciókat. A forgalom részeként bármilyen jó állapotúak, ezek "csak" Wartburgok: ami mögé nem állnak a lámpánál, mert "biztos alig indul el". Ami elé kikanyarodnak, mert "áááá, mire ide ér má' Makón vagyok", ami elé bevágnak, mert azt hiszik, hogy ők az erősebbek. Amit ha törik, ha szakad megelőznek, mert "na nemá' hogy egy zőccséges Wart szórakozzon velem..." És ez komoly baleseti forrás. Ma 2 embernek mentettem meg az életét és még ők anyáztak. Ha félgázzal gyorsítok, miért kell azt hinni, hogy versenyzek? Minek versenyeznék egy Rönyó Megagánnyal? És miért kell úgy bevágni elém, hogy csikorgóra kelljen fékeznem az autót (közben egy robogóst a padkára szorítva), és ezután mi a francért kell még mutogatni is az ablakból? Komolyan kiakasztottak ma. Pedig direkt normálisan közlekedtem, 70-nél nem mentem sehol gyorsabban, senkire nem előztem rá. Ha nem 120-al megyek városban nem vesznek komolyan? Aaaaaaargggghh még mindíg bennem az ideg.
Nem kívánom leszólni a francia technikát (a Nubira megvétele előtt Xantiákat nézegettem, mert tetszenek, tehát nem az utálat vezérel!), de azért a kérdés felvetődik bennem: miért cserélje le az 1990-es Wartburgot egy ugyanilyen idős Citroenre? Ugyanolyan 16-18 éves autó, annyival nem ér többet, amivel többe kerül ... szerintem nem ésszerű a csere. Én addig keresgéltem, míg egy fiatal autót tudtam venni a Wartburg mellé (PiZo barátunk hathatós segítségével, ezt tegyük hozzá), mert nem láttam értelmét, hogy egy 18 éves autó mellé egy 14 éveset vegyek. Semmivel sincs előrébb az ember, a kis nyűgjei annak is megvannak. Tudom, most azt fogod írni, hogy milyen megbízható a BX, és nem is kételkedem benne, de huzamosabb használat során azért csak-csak elő kell venni a szerszámokat, egyszerűen a kora miatt. Inkább vegyen fiatal autót, ha lehet. 10 év után bármilyen márkajelzés is van rajta, minden autó képes meglepetést okozni, és általában kellemetlent.
Vegyél inkább egy BX-et. Én 3 hét alatt újítottam fel ezt kívül belül.
Ebben akkora a csomagtartó, hogy egy nagy, 180cm magas szekrény is elfér kényelmesen. Piszok kényelmes, hasonlóan könnyen szerelhető mint a waresz, az alkatrészek olcsók hozzá, és nem utolsósorban olcsón lehet venni egy bx-et.
Nem tudtok véletlenül jó minőségű gumi harmónikát 4T féltengelyhez? A külső csuklóhoz kéne. Gondolok itt pl más autókéra. Magyart nem szívesen tennék rá, mert jövőre cserélhetem.