Meg egy kérdés. Mik a dpf regeneráció kritériumai? Azaz hogyan tudom ravenni a gépet. Illetve mennyi km után érdemes ezt kikenyszeriteni valamint sok helyen.látom, hogy írjak a computerek a szerviz.infók.között a dpf adatokat is, de qz én.kocsim ilyet nem csinál. Ez mitől lehet? Köszi!
amikor vasarlas elott atnezettem a kocsit, akkor egy hibaja volt, hogy vmiert zart helyzetben vannak a lamellak a huto elott. A kocsi orra koccolt volt, vagy a motorral nem ok valami vagy kabel hiba. Nezegettuk, nem latni hogy megy-e bele kabel. Merre kellene kutakodni?
Koszi a valaszt. Annal a fuvokanal vmi nagyon nincs rendben, mert mar mefint kiirta a kocsi, hogy keves a moso folyadek. Megneztem hogy ereszt-e es ugyNezen fuvokanal ahol van a konyok ott folyamatosan csopog. :(
Egy olyan kérdésem van, hogy ha kiveszem az akksit, elállítódhatnak e az átlag, illetve a pillanatnyi fogyasztásmérő adatai, mert tegnap kivettem az akksit, és elég extrém adatokat ír. A fogyasztásom lement 4l alá. Ha elment, vissza tudom-e állítani, és hogyan? Az autóban a 4 injektor 1 hete lett felújítva, nem hiszem, hogy attól fogyasztana ilyen jól. Ja 320d 163le.
rendesen vissza van téve a helyére és egy mosószivacsot tettem be végül amitől hosszabb távon is elmúlt a hang,szivacs nélkül zörög,de nem a burkolat hanem az alatta-mellette lévő takaró anyag
Említettétek páran a motorburkolat zörgését, és hogy csak mindenféle ruhaneműk odatömködése után múlt el.
Na olajcsere után ordenáré módon elkezdett zörögni a műszerfal felől olyan 1500-2000-es fordulat között. (Nem is tudom minek piszkáltak egyáltalán a motorburkolathoz.)
A lényeg, hogy rendesen behelyezve a burkolat hátsó kampóit is, természetesen megszűnt a hang.
Elég jól meg van csinálva, nem tudom elképzelni, hogy rendesen feltéve az ott zöröghet.
Pont a héten érdeklődtem én is. Sajnos semmi nincsen a dension-ön kívül konkrétan még a márkaszerviz is azt ajánlotta, mert olcsóbb, mint a gyári. 30-ért a Dension FM transmitteres cucc van csak.
Rendeld ATI-tól a cuccot meg fogsz lepődni milyen jó árat mond.Én is tőlle rendelek mindent.Lecseréltem én is a váltóolajat,meg a szűrőt 100000-nél de végülis felesleges volt.Olaj még nagyon tiszta volt,a szűrőn pici fémrészecskék de nem veszélyes.150-200 ezer km enként ráér kicserélni szerintem.
Kb. 2 hónapja ugyanezt a témát feszegettem , hogy a gyári fék és betét egyszerre megy tönkre , s a hátsó nekem 80 első 100 at tud. Az ATE nekem semmivel nem volt gyengébb.
Nekem a 2.0d nél majd 110e Ft ba került az olaj + szűrő számlásan áfásan. A BMW- nél ha ott csináltatod , a munkadíj
20e Ft volt.
Viszont ismét beugrottam vettem kinai cuccot az autóhoz. Fehér ANGEL EYES-t. 20W!
Fél nap mire sikerült a tákolás s cserébe nincs fénye a gyári LCI-hez képest.
e90, i-drive-os, prof navis és cd váltóval szerelt változathoz milyen eszközt lehetne venni hogy usb-n tudjak zenét lejátszani? A dension-os 100+ ezres cuccok kiesnek, max 30-at költenék ilyenre...
70 ezret ment el egy szett hátsó tárcsa és betét. A betétben még van 2 mm, most lesz cserés. Tárcsa és betét párhuzamban együtt bírta. Az első még 20 ezerre a végétől, pedig egy időben ment.
Annak, aki nem gyáriban gondolkozik, ez is egy dimenzió.
Van valakinek elfekvőben egy OBD takaró műanyag eleme?
Vaamilyen varázslat folytány nekem egy jobbkormányoshoz való van, amit természetesen nem tudok rárakni, vagy a műszaki alatt, vagy az illatos úti szervízben "cserélődött" el... Esetleg valami bontóban ezzel kopogtatni érdemes?
Csak javaslatként, ha cserélsz gátlókat cseréld ki a toronycsapágyakat is.
Tényleg nem egy nagy tétel (oldalanként kb 8e Ft) , de egy esetleges problémát megelőzhetsz vele. (az enyémen, igaz 2006-os nem LCI limó, egyszerűen elrozsdásodott a fém része és gond nélkül átszakadt-magyarotszági, egy tulajos, végig márkaszervizben karbantartott, 150e km-es 20i volt)
volt már szerencsére 300Le-s turbós autóm,igaz az "csak" soros 5 hengeres volt,brutál kipuf rendszerrel és hát szó mi szó hiányzik a hang meg az erő,ez a 177LE-s diesel nem rossz autó,főleg,h 5.5 körül fogyaszt városban,de 7 évig erős benzineseim voltak,mivel a márkát szeretem ezért mindenképp a bmw sor 6-jában gondolkodom,mert a 25i hangja is szép,de egy 30i lenne az igazi:)
Hát h pontosan mit takar az eljárás azt nem tudom én sem :( amit nagyjából ki tudtam belőle bogozni szerintem annyi h ez az eljárás a maratóssal szemben talán annyival profibb h itt a belső kerámia rész elvileg nem sérülhet meg......hát mivel lehet tisztíttatni első körben azért csak ezt próbálnám ki :) kiszerelt állapotban nem kérnek egy vészes árat. Igen én is azt a céget néztem ki amit említettél...bár mondjuk másikat nem is találtam ahol ilyen eljárással dolgoznának.
A kedvesemnek kicsit túl "zsigulis". hiába a 18as kerék meg sok elektronika ha nem vagy hozzá szokva az erős "fapdos" hátsókerekeshez... dobja a fenekét gázadásra. esőbe meg még több rutin kell.
Nekem e36 M3 érzést ad. Ugyan az minden paramétere. Egy más világ mint a320d.
fogyasztás pályán 150-180nál 7-8liter, város 9-12liter. Ja ez 6os kézivel.
Ami nem tetszik vissza térve a hátsó kamu sperr miatt nagyon kopik a fék, ugyanis fékezi a kipörgő kereket. Mi most cesréltünk másodszor féktárcsát hátul és 81ezer van benne.
Performance rendszer van alatta egy katalizátorral. Brutál minőségi hanggal.
Lámpánál az emberek itt németeknél is kapkodják a fejüket ha egy kicsit turáztattom!!! ;)
A Hangjába lett szerelmes a kedvesem is. A turbosnak más a hangja :(
Tanácsra lenne szükségem DPF tisztítás kapcsán. A teflonos kerámia hőkezeléses eljárás csak kurva jól hangzik vagy tényleg van valóság alapja is a dolognak? Mert több helyen csak vmien anyagba áztatva maratják le a kormot meg a szennyeződéseket.....De ez ügyben nem találtam kielégítő válaszokat.
Elvileg bármelyik márkakereskedésben megmondják hogy mit tudnak róla ha hivatalos helyen volt szervizelve. Amúgy meg egy út Győrbe és el kell guruli a legközelebbi szervízbe hogy gépre tegyék, esetleg átvizsgálják stb... Ez egy ilyen történet, max ha itt a tulaj és hajlandó beavatni akkor mákod van.
mennyit eszik vegyesen?meg vagy vele elégedve úgy kompletten?
tervezem,hogy a 320d coupemat elcserélném egy 130i-re pontosan azért,mert sok váratlan költség nem érhet a szívó sorhatosnál,nem utolsó szempont persze a teljesítmény+hang :)
nekem van egy 130i-m 2009es 265le-s. A németek kint úgy hívják "az utolsó mohikán". Nincs turbó, nincs porlasztó, nem kerreg... viszont viszonylag éhes.
azért nem találsz hibát mert nem nagyon van!!!!!!!
Viszont van itt is lendkerék :( de a szerelők szerint egyszerű "buta" motor. Nincs tipus hiba. Ez a 130i motorjára vonatkozik.
Az e90 szériában alapból a stock hangrendszernek hol vannak a hangszórói? Nézegetek képeket, de gyakran a hátsó ajtókban nem látok hangszórókat. Létezik hogy hátul nincsen semmi vagy csak rossz helyen keresem. Neten nem találok róla semmi. Köszi!
"Ha jól értem leginkább a magyar hozzáállás nem tetszik, az ahogy a szerelők misztifikálják a saját tudásukat, és lenézik ill. kizsigerelik a laikusokat. "
Gugliztam kicsit. Ami nem tetszik a magyar szerelőkben az az, hogy nem veszik figyelembe ezt a trendet:
Úgy gondolják, hogy mindig meg fognak élni a keresleti piacon abból, hogy jön kuncsorogni az ügyfél, hogy vizsgáztassa le az autóját kölcsönalkatrészekkel, kösse ki a hibalámpát, buheráljon bele bontott alkatrészeket és ő lehet a Jani, mert ezt olcsóbban megoldja, mint a szomszéd garázsban, ezért aztán nem kell a PR-ral foglalkoznia. A sötétek meg megélnek km-óra visszatekerésből.
Azonban jól látszik (a fenti trendekből is, sőt még itt a listán is), hogy vannak a felhasználóknak vannak igényei az autó customizálására és nemcsak az, hogy "M-s lökös", meg 20" felni legyen rajta, hanem az is hogy a paraméterezhető firmware úgy működjön, ahogy ő szeretné.
Ha erre nem kap személyre szabott szolgáltatást a piacon, akkor azt csinálja, mint a frigid feleség férje, vagy messze keresi a boldogságot, vagy magának csinálja.
Pedig a 16954. számú hozzászólás 3. pontjában tökéletesen le van írva minden...Csak egy K+DCAN kábelt kell venned,meg valahonnan szerezned egy Standard Tools csomagot,aminek a része az INPA,az NCS Expert,WinKFP.
Aztán már csak ismerkedni kell velük és számos csodát találhatsz a járgányodban....
Én a saját vasamon ilyennel aktiváltam a sebesség függő ajtózárást,a szekvenciális ajtónyitást,a biztonsági öv kolompjának kikapcsolását,a riasztó ki-bekapcsolásakor a csippanást,stb.
Félreértettél, nem szerelési tanácsokat kértem, nem oktatást, hanem azon az alapeszközök listáját (megnevezését) amivel egy kiolvasásnak nekivághat az ember hobbi szinten, majd onnan továbbfejlődhet.
"Durmoller!Megpróbállak próbára tenni, illetve szavadon fogni, ha benne vagy."
:-))
"Ha jól értem leginkább a magyar hozzáállás nem tetszik, az ahogy a szerelők misztifikálják a saját tudásukat, és lenézik ill. kizsigerelik a laikusokat. "
Nem. Nem teljesen. Tőlem azt csinálnak a tudásukkal, amit akarnak. De legyen olyan autószerelő, akihez ha elmegyek, akkor az szolgáltatni akar. Valahogy sok autószerelő még nem a piacgazdaságban él. Nem kínálati, hanem keresleti piac van. Itt van például Tudjukki. Jó szakember. Hány van belőle? Egy! Na jó, nem akarom megsérteni az ismeretlen ügyes szerelőket, néhány. Hány BMW van Magyorországon? A BMW nem olcsó játék, van fizetőképes kereslet.
Jártam étteremben a '70-s évek a Szovjetúnióban. Borzalmas volt. Először is véletlenszerű volt kit engednek be. Pl. a szakállast nem szerették. Ha beengedtek, akkor némi ácsorgás után leültetett a pincér. Oda, ahová akart. Általában egy olyan asztalhoz, aminél már ültek, mert neki úgy kényelmes. Aztán úgy kellett odarángatni, hogy felvegye a rendelést. Hiába volt étlap, azt hozott, amit akart. Tetszik, nem tetszik, ez van.
Ma már Magyarországon is szép számmal vannak az olyan helyek, ahová kedves mosollyal csábítják az étkezni vágyót. Köszönnek, amikor bemegyek. Ha azt mondom, az ablaktól távol szeretnék ülni, akkor ajánl ott egy helyet. Ha átsütve kérem a bélszínt, akkor úgy hozza. Ha azt mondom nyolcan vagyunk összetol két asztalt. Ha intek, odajön a pincér és ha kérek egy kis mustárt, hoz.
Valahogy van pár szakma, ahol még ma is fellelhető ennek a mentalitásnak a nyoma. Pl. építőiparban tapasztaltam, hogy milyen nagy úr tud lenni a gázszerelő! Kihasználja, hogy ki van szolgáltatva neki a kuncsaft, mert nincs fűtés, nincs melegvíz, ő a "márkaszervíz". Ezért aztán kioktatással indít, majd valamit bütykörészik, aztán elmegy. Egy hét múlva ugyanazzal a hibával leáll a cirkó.
Az autószerelők között is van még ez a mentalitás. Például, ha régi autót visz nekik az ember, akkor fanyalognak, hogy micsoda szar ez, ehhez ők nem nyúlnak. De szerencsére vannak piaci alapon működő autószerelők is. Az elmúlt évtizedekben mindig találtam olyan autószerelőt, ahova szívesen mentem, udvariasak voltak, meghallgattak, a lehetőség szerint figyelembe vették kívánságaimat, rendesen dolgoztak. Az autószerelés bizalmi munka! Nemcsak azért, hogy ne lopja ki a benzint a tankból, ne törje össze szeretett gépem, hanem azért is, mert a családom élete múlik azon, hogy meghúzta-e a csavart.
Csak hát ehhez a nyamvadt BMW-hez rengeteg speciális tudás kell! Egy nem BMW elektronikára szakosodott szerelő annyit tud kezdeni vele, hogy kiolvassa a hibakódokat, aztán az alapján elkezd dolgozni.
"Itt a lehetőség, adott egy humán értelmiségi, aki nem sokat konyít a számtekhez, hiszen amit eddig megosztottál nem sokat értettem belőle (vmit azért igen), nincs autószerelő képzettsége, de imádja az autóját (E91 N57D30A)és szeretne tanulni. Nem utolsó sorban fizetne is érte. Kitanítanál az alapokra? Mennyiért és mennyi idő alatt?"
Megértelek, mert nekem is lenne számtalan kérdésem és nem tudom kinek feltenni.
De nem én vagyok a Te embered. Sok oka van.
Egyrészt én sem értek hozzá. Van műszaki műveltségem és felcsipegettem némi BMW-s információt. De nagyon keveset. Egy évek óta főállású BMW szerelő BMW-s ismereti sokkal nagyobbak. Ő elvégzett gyári tanfolyamokat, ő naponta tíz autóval találkozik. Ezért is írtam, hogy a saját gondjaimnak, problémáimnak is csak egy részét tudom megoldani az autómon. Például most is van pár (nem általam okozott!) kifejezett hiba az autóban. Nem tudom megcsinálni, tudásom kevés hozzá. Van egy csomó beavatkozás amit meg szeretnék csinálni, de nem tudom.
Nem vagyok profi okatató. Hogy adjam át ezt a tudást? Egyetemet, hosszú gyakorlatot? Ez nem pár óra, ezek évek!
A BME honlapjáról elég sok jegyzet letölthető. Azokból sokat lehet tanulni alapokat.
Magáról az E90-ről ismét csak vannak jó leírások. Én mindig azt csináltam, hogy az autómhoz való irodalmat beszereztem. Van jó pár kiadó, amelyik minden típushoz kiad szervízkönyveket. amazon, beírod, hogy BMW E90, aztán jönnek a könyvek: nekem ez a kedvencem: http://www.amazon.co.uk/BMW-E90-E91-Service-Manual/dp/0837616859
De vigyázni kell vele, mert ebben az amerikai típusok, motorok vannak benne.
Aztán ott van az ebay. Nagyon sok kifejezetten BMW buherálásra való cuccot árulnak. Legtöbbje használható. Nem szabad elfeledkezni a net sötét oldaláról sem. Kezdetnek a torrent. Haladók fizetős orosz oldalról, egyiptomi szerviz lopott programját töltik le. (Én nem!)
Nekem van szakmám, munkám, abból jövedelmem. A saját szakmámban, a saját munkámban igyekszem a legjobbat alkotni. Régen volt, amikor diákokat tanítottan mellékállásban!
Természetesen egykét kérdésre egykét (felelősség nélküli!) válasz belefér. Ingyen és bérmentve.
Ami szinte biztos , hogy cserés az a vezérműlánc. Az meghallod mert csörög rendesen ha baja van. A másik az ékszíjtárcsa szintén 150 ezer körül cserélni kell. ezek az úgymond tipikus estek de ilyenkor azért már érdemes meghallgatni a kettőstömegű lendkereket is.
Az én autóm eladó ha gondolod nézd meg amiket felsoroltam először már mind kicseréltettem.
Durmoller!Megpróbállak próbára tenni, illetve szavadon fogni, ha benne vagy.
Ha jól értem leginkább a magyar hozzáállás nem tetszik, az ahogy a szerelők misztifikálják a saját tudásukat, és lenézik ill. kizsigerelik a laikusokat.
Itt a lehetőség, adott egy humán értelmiségi, aki nem sokat konyít a számtekhez, hiszen amit eddig megosztottál nem sokat értettem belőle (vmit azért igen), nincs autószerelő képzettsége, de imádja az autóját (E91 N57D30A)és szeretne tanulni. Nem utolsó sorban fizetne is érte.
Kitanítanál az alapokra? Mennyiért és mennyi idő alatt?
Most akarok venni egy 2008környéki 318D-t vagy 320D-t. Ahogy nézegettem eddig az annyira már nem gyanús példányok olyan 3,3-3,5m körül vannak olyan 150-170k futott km-rel.
Természetesen vásárlás előtt elviszem bevizsgáltatni, de nincs esetleg valami tanács, hogy mire figyeljek ezeknél a típusoknál a szokásos használt autó vásárlásos dolgokon felül?
Illetve mik a típushibák (szintén a szokásos dízeles, adagoló, turbó, kéttömegűn felül, illetve ezeket nagyjából milyen korban szoktak pusztulni?)?
Mondjuk én low budget formában nyomom. Tiszteletem amiért ennyit invesztáltál a dologba.
Én úgy kezdtem hogy mentem minden haverral mikor olvastatta a gépét. Pl innen tudtam meg hogy inpa az ami kell.
Aztán vettem egy carsoft, bmw scannert ami házi megoldás volt kapcsolható volt. Na azzal szívattak meg kicsit. Persze azon inpa nem ment az volt a fellelkesült tanulópénz. :))
e36-on modulokat légzsák benzinesnél esetleg jeladókat.
Adagolónál szállított mennyiség értéket szeretnék kiszedni ha lehetséges. Eddig mi is úgy állítottuk ahogy mondtad és bevált. Hidegen hangra állítjuk és bemelegedés után utánaállítunk. A szerelőm ezt már nagyon tudja mondjuk ő csak tds-eket csinál, be tudja lőni ha fogyasztásra kell az adagoló. Szépen jár de nem kajál.
Igen ahogy írod sok szerelő belő neki egy értéket, hogy menjen viszonylag jó hangot valami ilyesmit mondtak a bosch szervizbe, hogy számítógéppel lőtték be az adagolót. Azt az emberkének minden felújítása után 10 felett evett a tds. Aztán szerelőm beállította és hozta a gyári értéket.
Igazából ezzel az ads meg diaggal azt szeretném, hogy rendesen beletanuljak a még "primitívebb" bmw-nél a dolgokban. Ha igény lesz rá akkor lépek felfele is. Most az e46 az x5 ami a legújabb számomra elérhető és amire rá is dughatok dolgokat.
e38 e34 e36 meg van rendesen azokból választhatók benzin dízelt is alapnak.
"Érdekelnek a régi típúsok pl e34 25tds. Most azon dolgozom hogy élő adattal kiolvassam a dolgait és egy standardot beállítva más kocsikat is könnyebb legyen beállítani"
E36-on mit szeretnél diagolni? Ha már hármas akkor E90-től kezdődik az értelmi diag szerintem. Amibe itt bele is merültek sokan mostanában. 36 még annyira mechanikus hogy max annak lehet örülni ha látod az élő adatot ELM-en. Amivel messzire nem megy senki egyébként.
TDS-nél nem tudsz élőben belenézni annyira a valós idejű diagba hogy te érzékeld a legkisebb hibát ami az adagoló működését befolyásolná. Adagolóból milyen adatot szeretnél kinyerni? Be kell állítani, lenyomni a porlasztókat, kapufa. Sztenderd érték ott más autókra az életben nem lesz.
Húzd le élő adatnál az egyik vákuumcsövet, azt mutatja majd hogy ingadozik az alapjárat. Ennyi.
Szakszerű beállítása a fedélnek ----> Csavar lazít, csavarhúzóval ütöget, szépen jár, mindenki boldog.
(Miután ki lettek cserélve a kopó alkatrészek benne)
". Mert tds-eket a szerelők még a bosch szerelői is rendesen elkefélik főleg az adagoló beállítást. A baj úgye az hogy van egy 300 ezret futott tds adagolóval erre beállítják gyári alapértékre. Persze aztán jön az emberke, hogy keményen jár meg sokat eszik. Na énnekem most ez a cél."
Hát erősen kétlem hogy elkefélnék. Ha hidegen van állítva akkor esetleg de az nem szakszerelő, a lényege az hogy üzem melegre van melegítve a padon, ezért viszi a legtöbb adagolós olyan helyre végállítani amin van ez a funkció. Az utána nem létezik hogy rossz legyen. Ha mégis ---->Fedél ütöget. Azt meg sokszor padon sem lehet állítani normálisan annyira egyedien kopik össze.
"Igen ezt én is így látom. Már kb 1 éve tanulom ezt a dolgot."
Én három. :-)
"Lehet én vagyok nagyigényű, de kevés a segítség."
Igen. Különösen Magyarországon.
Mindenkinek megérné, ha hozzáértők megcsinálnák, segítenének, tanácsot adnának. Természetesen pénzért. Gondolj csak bele, hogy az elmúlt három évben mennyi pénzem, időm ment el erre! Vettem egy OPS-ot és egy T31 notebookot hozzá, mert azon natívan fut a DIS. Vettem egy ICOM-ot és egy bivalybaszó notebookot, hogy VmWare-ben jól fusson az ISTA. Vettem vagy fél tucat kábelt, meg egy tucat programcsomagot. (Meg le is töltöttem sok mindent.)
Sok-sok órát eltöltöttem azzal, hogy böngésztem a netet, fórumokat. Sok időm ráment a kísérletezésre, márcsak azért is, mert nem volt tudásom, nem volt gyakorlatom, valamint muszáj volt, mindig a biztonságosabb utat választani. Azt is hozzá kell számolni, hogy valamekkorra valószínűséggel okozhattam volna kárt, de ez elég kicsi, mondjuk 2%-kal 200eFt, az csak 4000Ft.
Adja ezeket össze valaki a pár éves árszínvonalon....
Ha valaki 3 éve azt mondja, hogy: "Gyere el, elmesélem mit lehet csinálni az autóddal, megbeszéljük, majd egy nap alatt beállítom" és kér érte 300eFt-t, akkor jobban járok? Igen, mert kevesebbet fizetek, hamarabb olyan az autóm, mint szeretnék, ő tud olyanokat, amire én három év alatt sem jövök rá. Igen, még akkor is, ha évente elmegyek hozzá, hogy nézzen rá az autóra, állítsa át a BFD-t, mert így mégsem tetszik, frissítse a firmware-t és van-e valami új ajánlata és ezért elkér alkalmanként 100eFt.
Ugye ismeritek az 1001Ft-os kalapácsütéses viccet?
(Annyi hátránya van mindössze, hogy a tudás és a DIY öröme kimarad.)
Miért nem csinálja azt egy élelmes magyar vállalkozó, hogy havidíjért ad a kuncsaftnak egy PTT-t, majd ha a tulaj felhívja telefonon, hogy szeretném, ha fényesebben világítana a ködlámpám, akkor azt mondja "dugja fel", tíz perc alatt távolról átállítja és küldi a számlát?
"Amit egy év alatt elértem az obd2 kábellel inpa szoftverrel x5 e38 hibakódok kiolvasása törlése."
Óh, ha az INPA megy, nyert ügyed van! Mert akkor már a kommunikáció alsó rétegei OK-k, akkor már megy az NCSEXpert is, sőt, szerintem a winkf, vagy miatököm is, amivel firmware-t lehet letölteni.
"Most nagy a falat mert ads interface rs232 inpa együttest kellene összehoznom."
Ezt nem értem. Eddig mivel ment az INPA? Persze, hogy soros vonallal, de manapság igen ritka a fizikai soros vonal, az RS232, helyette USB-t használnak, aminek a túlvégén van egy FTDI csip, ami az USB-ből soros vonalat csinál, a gépben meg egy drivere, ami tetszőleges COM portra ráteszi. A szoftverek szempontjából soros kommunikáció, hiszen a COM1-en kommunikál, de valójában közben van egy driver, USB kábel és egy FTDI csip. Ezt az INPA, EDIABAS, tökéletesen lekezeli. (Persze van némi szívás, mert asszem a COM1-re kell állítani és a driverben a késleltetést 1ms-ra, hogy igazinak érezze.)
A túlvégén a kábelnek, hogy az FTDI csip soros kimenetéből mi lesz, az már autótól függ. Az újabb autóknál D-CAN, mert az a korszerű. A régebbieknél meg mindenféle soros vonal K-line, meg miegymás. De ehhez annyi kell, hogy olyan kábelt vegyél, ami jó az autódhoz, az INPA (EDIBAS?) végigpróbálja a protokollokat.
"bár vágtak már át vetettek olyat ami nem volt jó és 3 hónapomat vitte el mire rájöttem átbasztak"
No, igen ez is benne van a dologban. Én szerencsére csak pár kábelt és pár szoftvert vettem, ami vagy felesleges volt, vagy az én autómmal nem muxik, vagy egyáltalán nem muxik.
Igen ezt én is így látom. Már kb 1 éve tanulom ezt a dolgot.
Lehet én vagyok nagyigényű, de kevés a segítség. Tényleg úgy látni, hogy presztízs kérdés van ebből. Persze a másik félnek is igaza van. Sok ember vesz egy e36-ot és szeretné megúszni azt az 5 ezer ft-os diagnosztikát. Ezért valaki adjon már neki egy jól működő stabil könnyű kezelhetőségű diagot.
Az ilyenek ne nyúljanak hozzá. De például nekem fősulin a legkomolyabb járműipari mérésünk az audi műszarfalának rázkódási tesztje volt vákuum kamrában frekvencia méréssel.
Mondanám azt hogy kb ez szart sem ért van egy papírom azt csók.
Vettem egy bmw-t bekerültem egy körbe. Érdekelnek a régi típúsok pl e34 25tds. Most azon dolgozom hogy élő adattal kiolvassam a dolgait és egy standardot beállítva más kocsikat is könnyebb legyen beállítani. Mert tds-eket a szerelők még a bosch szerelői is rendesen elkefélik főleg az adagoló beállítást. A baj úgye az hogy van egy 300 ezret futott tds adagolóval erre beállítják gyári alapértékre. Persze aztán jön az emberke, hogy keményen jár meg sokat eszik. Na énnekem most ez a cél. Ez egyszerű diag.
Amit egy év alatt elértem az obd2 kábellel inpa szoftverrel x5 e38 hibakódok kiolvasása törlése.
Ez viszonylag egyszerűen ment.
Most nagy a falat mert ads interface rs232 inpa együttest kellene összehoznom. Már jön postán az rs232 pcmcia ha nem müködik akkor asztali gép lesz beállítva. Csak azt kellene tudni melyik szoftver verziójú inpát rakjam fel. Na ez nagy titok mert erről infot én nem találtam. (Meglehet hogy rosszul kerestem).
Szóval nagy általánosságban segítenek az emberek elmagyarázzák mi micsoda (bár vágtak már át vetettek olyat ami nem volt jó és 3 hónapomat vitte el mire rájöttem átbasztak.) De egy szint után becsukódik a kapu és nincs segítség.
Mondjuk nem érdekel próbálgatom a dolgokat. Ha én rájövök tuti akit érdekel annak elmondom mire jutottam. Ha felfogja akkor ő is kitapasztalhatja a dolgokat. Szerencsére az e36-omat akarom diagolni emberek már ott elakadnak hogy virtuális gép.
Tudna nekem valaki javasolni egy olyan eszközt amin keresztül obd-n át a telefonomra tudom kirakni az adatokat. Egy konkrétra gondolok, ami működik is a 2005-ös e90 320d-vel. Találok a neten én is sokfélét, de olyat szeretnék ami jól is működik.
Akkor meg végképp nincs miért morgolódni. Én a helyetekben örülnék ennek, mert folyamatos munkát hoznak. Elkúrják, te meg mosolyogva megcsinálod nekik. :)
Melyik megyében vagytok, mert engem érdekelne némi szoftveres beavatkozás (az automnak semmi baja csak sok érdekes lehetőséget olvastam itt a fórumon)?
Nincs tyúkszemem, mert nem engedek senkit rajta taposni :) Segítő szándékkal hoztam fel példának, hogy a kevésbé elvakultak elkerülhessék a problémákat. Szomorú, hogy ebből az jön le, hogy presztizs kérdésről van szó.
Heti 50 órában lapátoljuk a szart a hétvégi szerelők és a szuperintelligens elfelhasználók után.
A cél az lenne, ha végre maguktól romlanának az autók.
Nagyon úgy érzed, hogy a tyúkszemedre taposnak mostanában ezekkel a DIY dolgokkal, illetve hogy kimondjuk hogy sokszor arcátlan lehúzás megy a szerelők körében. (Újra hangsúlyozom, nem, még véletlenül sem maszi, Steeef, te, stb, Ők/ti itt a fórumon elmondottak alapján 99%ban elégedett ügyfeleket generálnak. Sokkal inkább itt a fórumon nem jelen lévő, nagyon "éhes" szerelőkről beszéltem, beszéltünk.)
Ez az egész programozásos dolog kísértetiesen hasonlít egy történetre: Én URH rádiókkal foglalkozom, mikor anno elkezdtem tanulni azok programozását, paraméterezését (laptoppal, hasonló eljárás lehet mint az autók kódolása, erre az elmúlt néhány hsz-ből jöttem rá, nyilván autóké azért bonyolultabb). Minden "hozzáértő" akit kérdeztem, nyüstöltem hogy mutasson meg ezt-azt jött a humbuggal, hogy én ezt nem tudom megtanulni, meg milisecundumokon múlnak dolgok, késleltetés, kódolás, dekódolás...stb. Nem értettem, ugyan miért ne tudnám megtanulni, mikor az adott emberkénél kb. 6x képzettebb vagyok. Egy-egy kisebb, korántsem végzetes hiba után sosem mulasztották el elmondani, "te nem tudsz programozni". Mostanra az általuk írt programokat, melyekről azt állították, ki sem tudom nyitni, gond nélkül írom felül, és kiválóan működik minden... Lényeg, hogy csak és kizárólag a saját státuszukat féltették, holott elmondtam világosan (amit most Dúr is), hogy a saját dolgok üzemeltetéséhez kell az infó, nem szándékozom bérbe csinálni, elvéve az ügyfeleiket. Nem segített senki. Illetve egy igen, keveset, alap dolgokat. Szereztem szoftvert, kábeleket, és elkezdtem próbálgatni. És mi derült ki? Eléggé bonyolult....de! Közel sem annyira mint ahogy beállították nekem. Azóta én csinálom ezeket, üzemeltetést, tiltást, aktiválást, nem kell kiadnom külsős személyeknek bizalmas infókat, nem vagyok kiszolgáltatva annak, mikor érnek rá éppen és mikor nem. és ezek azok a dolgok, amik megfizethetetlenek.
Hogy miért írom ide ezt most: érthető, ha valaki félti az egzisztenciáját, teljesen az. Mondja azt, de ne azt, hogy (itt azért vannak többen) mérnökemberek nem tudnák megérteni, felfogni az összefüggéseket. Kicsit mindig megy a ködösítés, a fontosság nyomatékosítása. Érthető ez, üzletileg oké. De korántsem lehetetlen boldogulni.
Ennek ellenére én autókkal nem próbálkoznék, van dolgom elég :). Fizetek érte, csinálja meg az akinek ez a szakmája, nem szándékozom erre pár évet pazarolni az életemből. ;) peace
"Amit csináltok az nem más, mint a bmw mérnökök által kiépített digitális játszótéren tologatjátok a biteket.
Semmit nem emelve ezzel az autó használati értékén, csak idővel bosszúságot okozva magatoknak és másoknak."
Egy BMW-nek nem használati értéke van, hanem élvezeti értéke. Mindenki döntse el maga. Nekem megéri az élvezet a kockázatot.
Itt van pl. a tuning. Az is emeli az élvezeti értéket, de bizony idővel potenciálisan bosszúságot okoz nekünk és másoknak.
"A gondok akkor kezdődnek amikor egy ilyen szétkódolt autón előjön egy probléma vagy meghal egy vezérlő.
Bementek a szervizbe hogy csinálják meg, csakhogy a gyári diagnosztika elakad és kaptok egy fél milliós árajánlatot az érintett vezérlők/alkatrészek cseréjére."
Ez benne van a pakliban! De kis valószínűséggel.
Mi is az a "szétkódolt" ecu? Attól, hogy nem 13V-ot, hanem 13,5V-ot ad az izzóra, mitől "szétkódolva"? Miért is akadna el a gyári diagnosztika? Kipróbáltam mit mond az autómon az ISTA/D, mint gyári diagnosztika. Tojik a kódolásra.
Kipróbáltam, mit mond a gyári programozó, az ISTA/P. Szépen kiírja, hogy melyik modulban kell firmware-t frissíteni, melyiket kell kódolni.
Arról nem is beszélve, hogy igyekszik az ember reverzibilisen csinálni mindent. Ha kéne vissza tudnám állítani az eredeti paraméterezést. (Ez az előnye megvan a DIY-nek! Itt van a laptopom, ha kell az országút szélén visszaállítom a paraméterezést.)
Lányok, fiúk! BMW-nk van!
Bármikor maghalhat egy vezérlő és bármikor kaphatunk egy félmilliós árajánlatot a szerviztől.
Akinek ez elviselhetetlen, ne BMW-vel járjon, amiben 30 ecu van. Aminek évi 1M az amortizációja.
Nekem az ősszel ellopták a téli kerékkészletemet. Tudod mennyi négy felni, négy gumi?
Hogy is van a majommal és a banánnal?
"Utána rohantok a privát szakihoz"
Nem. Mert a privát szaki megpróbálja okosba megoldani. A hajam szála égnek mered, amikor elkezdi cserélgetni a bontott ecu-kat, ha a csatlakozó stimmel, akkor feldugja és várja az eredményt.
"és elvárjátok, hogy legyen partner az eredeti állapot visszaállításában, meg az alkatrész cseréjében."
Há' má' most szerelő vagy nem? A szerelő az az ember, aki pénzért autót javít!
"Persze amit otthon hónapok alatt sikerült elállítani, azt a szerelőnek 2 perc alatt kell visszacsinálni, mert ketyeg az óradíj."
Nem értem. Két perc alatt nem lehet. Visszaállítja, amennyi idő alatt visszaállítja és felszámolja. Nem értem mi ebben a meglepő. Ha összetöröm az autót és elviszem a szerelőhöz, akkor is azt mondja, kikalapálom X idő alatt Y forintért.
Amennyire sikerült kiderítenem a BMW szoftver rendszerét: szerintem mindent. Mert, ha egyszer lehet kommunikálni az autóval, akkor minden program muxik.
Persze vannak gyári programok, amiket át kell verni. Mert a DIS egy diagnosztikai fejet (OOPS) keres, az ISTA/D egy ICOM-ot, az ISTA/P egy olyan ICOM-ot, ami a MOST-ba is bele van dugva és >13V feszültséget álló motornál.
Ezek után semmi gond, kell egy "diaghead emulátor", ami lefelé az olcsó kábel, felfelé emulálja a diag headet, a DIS fut egy virtuális gépben, mivelhogy az valami sco unix alatt fut különben is és máris egy egyszerű OBD kábellel megy minden.
Persze ez ijesztő, hiszen nem tud mindenki scounixot tenni egy vmware virtuális gépbe.
De semmi gond, ezt megcsinálták már mások. Az utóbbi három évben, amióta figyelem ezt a technológiát sokkal felhasználóbarátabb lett. 3 éve még az volt, hogy ezekhez az autókhoz csak méregdrága ICOM-mal, online kapcsolattal rendelkező ISTA/D-vel lehet hozzányúlni. De azóta sok millió ilyen autónak járt le a garanciája, sok-sok ember kísérletezett.
Ahogy írtam is, ma már ezek a rendszerek "one-click-install" módon elérhetők. Veszel három DVD-t, beteszed, elsőre telepíti a kábel driverét, majd az INPA, NCS EXPERT, a jobbaknál a VMWARE-t, DIS-t, diaghead emulátort, a legjobbaknál az ISTA/D, ISTA/P.
Ez például egy olcsón árult szoftver készlet az ebayen:
BMW WDS V12 - 09.2007 (Wiring Diagram System, BMW Schaltpläne) BMW ETK 2.1.01 - 05.2013 (Elektronischer Teile Katalog) BMW ETK Preisliste von 04.2013 BMW TIS 3.4.2 - 03.2008 (Technisches Information System, Reparaturanleitungen, Fahrzeug-Informationen) Ediabas INPA V5.06 (Fehlerspeicher auslesen und löschen, Live-Daten während der Fahrt, einige Codierungen) NCS-Expertentool V4.0.1 (Car & Key Memory, Codierungen) Ediabas v7.3.0 (notwendig für INPA und NCS-Expertentool) SP-Daten V49.0 (notwendig für INPA und NCS-Expertentool) WinKFP V5.3.1 (Flashen von Steuergeräten) Tool32 V4.0.3 (Funktionstest)
Merthogy ebből a WDS (kapcsolási rajzok) régi, TIS(szerviz-leírások) régiek, a paraméterező program, az NCS Expert új, de a hozzá adott V49-s adatfájlok legalább 1 évesek.
Természetesen kell hozzá tudás!
Tudni kell németül, angolul, jártasnak kell lenni driverek, programok, virtuális gépek kezelésében, tudni kell mit csinálsz, mi lehet a következménye. Utána kell nézni mindennek, mert különben honnan a pitliből tudná az ember, hogy a lábtérmodul(:-) vezérli PWM-mel a világítótesteket. Mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget!
Sőt, azt is tudni kell, hogy az NCS Expert H0 program!
Az ELM327 másik műfaj. Az nem BMW specifikus. Venni kell egy kékfogasat a dx.com-on, aztán az okostelefonra letölteni pár alkalmazást és máris mindent kijelez az autóról menet közben a beszívott levegő tömegétől a katalizátor hőmérsékletéig. Olcsó játék hülyegyerekeknek. Nekem kettő is van, kollégáimnak is mind van.
Amit csináltok az nem más, mint a bmw mérnökök által kiépített digitális játszótéren tologatjátok a biteket.
Semmit nem emelve ezzel az autó használati értékén, csak idővel bosszúságot okozva magatoknak és másoknak.
A gondok akkor kezdődnek amikor egy ilyen szétkódolt autón előjön egy probléma vagy meghal egy vezérlő.
Bementek a szervizbe hogy csinálják meg, csakhogy a gyári diagnosztika elakad és kaptok egy fél milliós árajánlatot az érintett vezérlők/alkatrészek cseréjére.
Utána rohantok a privát szakihoz és elvárjátok, hogy legyen partner az eredeti állapot visszaállításában, meg az alkatrész cseréjében. Persze amit otthon hónapok alatt sikerült elállítani, azt a szerelőnek 2 perc alatt kell visszacsinálni, mert ketyeg az óradíj.
Ez az amiért sokak előtt bezárul a kapu, vagy nem lesz olcsó.
Az autók szoftvereire igen szigorú előírások vonatkoznak. Más technológiával készülnek, mint pl. a PC-s szoftverek, telefon szoftverek. (MISRA-C, AUTOSAR, redundáns architektúrák, szigorú tesztelések, elemzések, verifikálások, formális módszerek, kódgenerálás, stb.)
Itt nem lehet viccelni, ha az elektromos szervokormány szoftvere, hirtelen úgy döntene, hogy max. nyomaték balra, akkor abból emberhalál, világbotrány lenne. De akkor is, ha csak egy kicsit elkolbászolna a program és egy másodpercig szemetet gyűjtene. Tervezési szempont a paraméterek teljes körű ellenőrzése, határértekkel tesztelés. Itt nem lehet olyan, hogyha a index villantásnak 3 helyett 6-ot állítanak be, akkor kiindexel egy tömbből és elfütyül.
Sőt a hardverek is mások. SIL3-s mikrokontroller,két maggal, 90 fokkal elfordítva, hogy az EMC ne okozzon közös módusú (felderítetlen) hibát és hasonló nyalánkságok vannak. Az autóipar óriási megrendelő napi milliós(!) nagyságrendben rendel kontrollereket, van pénz fejlesztésre.
Rizikó: kicsi, közepes, magas?
Én mérnök vagyok, ilyen szubjektív fogalmak semmit nem jelentenek.
Számokkal kifejezve, az én becslésem szerint, amikor én nekikezdtem buherálni, akkor <1% esélyt becsültem arra, hogy 100eFt-os kárt okozok az autómban. <-1000Ft várható értékben. Bevállaltam. Ha elrontok valamit, kihívom a szervizt "megszoftverezik", fizetek. Azzal, hogy javíthatatlanul elrontok valamit, nem számoltam, hiszen minden javítható.
Természetesen 100% garancia nincs semmire. Elképzelhető hogy átállítom a klímakomputerben egy bitet és erre elkezdi üzenetekkel bombázni a DSC-t, hogy kapcsolódjon már ki. Ha becsülni kéne ezt 10-9....10-12-re becsülném. Sokkal kisebb ennek a veszélye,mint annak, hogy véletlenszerű hardver meghibásodás miatt lesz meghibásodás.
Megmondom őszintén, én a legnagyobb veszélynek azt láttam, hogy a sok dugástól kontakthibás lesz az OBD csatlakozó.
Pc biosba az a jó amikor az ember meglátja hogy lehet flashelni a biost. Nem tudja mire jó meg elsötétült a képernyő és ő meg akkor újraindította. Néha fizikailag fájnak az ilyen dolgok. :)
Bemutatkozok. Joseph vagyok egy e34 touring lelkes gazdája. Lévén a végzettségem Járműipari anyagmérnök és Műszaki informatikus ezért érdekelnek a diagnosztika és a paraméterezés (programozás).
Vettem én is egy D-can obd2 kábelt. Lévén egy X5-öst kellett diagolni. Ez a része könnyű volt. inpa felrak és megy is a dolog.
Olyan kérdésem lenne, hogy ezzel a kábellel milyen programokat tudok még használni?
Valamint most beszereztem egy ADS interface-t most vettem hozzá egy pcmcia rs232 kártyát és egy xp-s laptopom is van.
Ez egy régebbi rendszer. 1996 előtti kocsikhoz jó. Leginkább e34 e36 szeretnénk használni.
Itt az lenne a kérdésem, hogy melyik inpával menjek neki. És itt is milyen programokat használjak.
Vettem még játéknak egy elm327 interfacet játszani. Mondjuk az semmit sem ér kategória csak parasztvakításra jó, de pár ezerért rám beszélték. :)
Előre is köszönöm ha valaki tudd a fenti kérdésekben segíteni.
Ez biztos 100%-ra hiszen a paraméterezést általában megadják a programozás elején (Mármint a bmw mikor írta). Egy valamire való vezérlőprogramba nem tudsz oda nem való értékeket adni. Inkább a beletörlés vagy a megszakítás szokott gondot okozni
Ezt garantálja hogy nem power point kezelők írják a vezérlőprogramokat.
Egy gond lehet csupán és gondolom erre is gondoltak, hogy különböző helyen lévő értékekkel ne csinálhass bajt. Pl egyik vezérlő paraméter maximumra állítása a vele összefüggő paraméter minimális értékre állításával ne sikerüljön az átírás.
"A programok fel vannak készülve minden paraméter értékre."
Kérdés: ezt 1) tudod, vagyis láttad a vezérlőprogram kódját 2) tapasztalat alapján valószínűsíted, vagy 3) egyszerűen feltételezed? Ipari területen dolgozó informatikai szakemberként kérdezlek, aki látott már egyet s mást...
ha 1): a rizikó, hogy valamit tönkreteszel rizikó nagyon alacsony, ha 2): a rizikó közepes, ha 3): a rizikó nagyon magas.
Igen, (részben) igazad van. Valóban a DIY kockázatos. Egyrészt meg van annak a kockázata, hogy az ember hazavág valami drága dolgot, másrészt kifejezett biztonsági kockázata is van, hiszen az autó helyes működésén emberéletek múlhatnak.
Aki ilyet tesz, az ezt fel kell, hogy vállalja. Igen, amikor először csináltam, remegett a kezem, benne volt a pakliban, hogy valamit tönkreteszek. Ezért is nem merném vállalni másnak.
Szerencsére a paraméterezés (BMW terminológiával "kódolás") nem annyira veszélyes. Se anyagilag, se biztonságban.
Miért?
a) Normális ember óvatosan csinálja, elment mindent. Ha nem jött be, visszaírja a régit.
b) Normális ember óvatosan csinálja, apró lépésekben. Pl. a CAS-t nem nagyon merem állítgatni, mert félek, hogy egyszercsak kizárom magam az autóból.
c) Ez paraméterezés. A programok fel vannak készülve minden paraméter értékre. Ettől nem fog téglává válni a méregdrága motorvezérlő.
d) Vissza tudja állítani a gyári paraméterezést. Mert a leíró fájlban benne van, hogy a paraméter értéke hogyan függ az opciók értékétől. Ezt egyrészt ki lehet nézni a paraméterleíró fájlból, másrészt van kifejezetten ilyen funkció.
"Elég elbaxni pár karaktert, vagy a forumról kimásolt pár sor épp nem ahhoz a verziójú EPROMhoz való, és kész a gebasz."
Szerencsére ennél jobb a BMW paraméterezési rendszere. A program és a paraméterleíró fájl generáció egyeztetve van. Ez az ún. kodier index. Tehát az FRM3, amely 32-es kodierindexű paramétertömböt vár, annak a leírása az FRM3_E89.C32 fájlban van. És ezt leellenőrzi az NCS Expert. Ha kiolvasod, nem azt kell mondani, hogy a 0x300000-ről akarok olvasni 123 bájtot, stb., Hanem csak annyit kell mondani, hogy Read ECU! Kiolvassa a kodierindexet és megkeresi az adott ecu, hozzávaló paraméterleíróját az alapján dekódolja a tartalmat és Neked már emberi(?) formában mutatja. Te emberi formában editálod és ő ezt a hozzávaló leíró alapján fordítja binárisra, tölti le.
Persze, ha vírust töltöttél le, ha sérült a programfájl, ha sérült (manipulált) a paraméterleíró, akkor ráfaragtál. elméletileg nincs kizárva, hogy a neten terjed egy NCS Expert, amelyik titokban átprogramozza önmegsemmisítésre az autót.
Az INPA-t csak kiolvasásra használni nem veszélyesebb, mint bármilyen kódolvasót.
Tesztfunkcióihoz, meg autószerelői ismeret kell.
A firmware csere már veszélyesebb. Azzal, ha valaki ügyetlen és a BMW nem védi eléggé, akkor tényleg tönkre lehet tenni egy ecu-t.
"Ha elviszi az ember profihoz, nem csak tudást vesz, hanem felelősség átvállalást is,"
Teljesen igazad van.
Nem véletlen, hogy az autószerelőknek (mindnek?) van erre biztosítása is.
(Az egy másik kérdés, hogy láttam én már olyat, hogy a 'profi' tök feleslegesen vagy épp a saját hibájából vagy nemtudása miatt sorban cserélte az ECU-kat (bontóból persze....) Minden szakmában vannak kutyaütők...)
2005-2006 ugyanaz szóval túl nagy kompromisszumot nem kell kötnöd. Kémény amelyiknél lefele áll, nincs benne DPF amelyiknél függőben a vége, ott van. Ez jelentős összeg ha takarítani kell vagy cserélni.
"A 163 lovas dízelnél van még a pillangószelepes probléma?"
-Igen, de ha karban van tartva vagy ki van rendesen takarítva akkor nincs.
"Vezérműlánc szakadás, ugrás?"
Az az LCI-re jellemző inkább 2007-től N47 motorkóddal, előtte az M47-nél még a klasszikus elrendezésű vezérlés van.
"Minden E90 defekttűrő gumival van szerelve?"
Gyárilag. De ma már szerintem csak nyomokban van rajtuk RFT-s gumi.
Mielőtt bárki fellelkesülve nekiállna a béjemvéjét állitgatni, meg kell érteni, hogy ez nem autószerelés, hanem programozás. És az nem egyszerű ám annyira...
Elég elbaxni pár karaktert, vagy a forumról kimásolt pár sor épp nem ahhoz a verziójú EPROMhoz való, és kész a gebasz.
Akkor aztán lehet forumba kérdezősködni, vagy szakembernél kuncsorogni, hogy rakja rendbe - ez kinos lesz, és drága.
Ha elviszi az ember profihoz, nem csak tudást vesz, hanem felelősség átvállalást is, mert nem kapja úgy vissza, hogy "bocsi, elkurtuk, de nézz utána a bimmer forumon németül, biztos van rá ötlet"
Én tanultam programozást, sőt számtech szervizt üzemeltettem, de nem nyúlnék olyanhoz, aminek a működését nem látom át.
"Gyári eszközökkel nem lehet. ( ISTA/P, Progman ) Ha kell, tudok segíteni."
Hol írtam én itt azt, hogy bármilyen általad felsorolt szoftvert/hardvert használtam ?
"Mérlegre tettél és könnyűnek találtál, nem jött létre az üzlet én tudomásul vettem, az elmúlt három évben egyetlen maillel sem zavartalak."
Nem tettelek mérlegre, nem találtalak könnyűnek, de biztos a saját orvosod is preferálja azt a liberális okostojás hozzáállást, amikor is megmondod neki, hogy a műtétkor milyen szögben, milyen mélyen tegye beléd a szikét, és pontosan melyik területet vágja is ki mikrométer pontosságra. Oh, és persze a diagnózist is magad állítod fel, NEKI.
Nekem erre nincs szükségem, így sajnos nem tudom elvállalni a kocsid javítását a jövőben sem. Hozzá kell tennem, a praxisomban ehhez hasonló eset még nem fordult elő.
Komolyan mondom , nem is értem a registereket meg semmit. Eléggé profi vagy.
Tuti , hogy nem fogok veled műszaki kérdésben vitázni.
Mostanság voltam a BMW-nél szoftverfrrissítésen ahol az új navi program is feltöltődött , s az autó nem tud 3 at villogni.
Ha működik akkor el sem tudod képzelni milyen rossz nélküle közlekedni. Folyamatosan villognak miért nem indexelek , s nem győzök elnézést kérni , mert megszokásból indexelek.
Sajnos az I-drive menüből eltünt a világítás funkció menüből a 3 at villogás lehetősége.
A szerelő is folyamatosan ott próbálja elővarázsolni de nem sikerül neki.
Ez már nagyon NASA :D Olyan jó az a három villogás egyébként pont kifér vele az ember mindenhonnan. Manuálisban meg lehet tenni egyet is ha visszahúzod a kart középre. Egy villogás talán magyar pályán jaszkaris lehet de kint illik jelezni merre halad az ember) 5 villogás vagy négy meg felesleges arra ott van ha lenyomod teljesen. Persze értem én hogy mint lehetőségként programozható.
A könnyű pöccintésre index villogást gyárilag 1-re és 3-ra lehet állítani. Ezekre a lehetséges értékre van felkészítve a paraméterleíró fájl. Nekem az FRM3-ban a DEF_ZYKL_TIPP_BLK_CKM paraméter lehetséges értéke 1 és 3. Igen ám, de van más lehetőség is!
Ha megfigyeljük Revtor barátunk NCSDummy programjával, akkor látjuk, hogy ez a paraméter a 0x341501 címen lévő bájt közepén három bit. (Három bit egy bájt közepén, 0x1c a maszk! Nem kicsit bitvadászok ezek!) Hoppácska! Ha három bit, akkor 0-tól 7-ig lehet ide értékeket írni! És bizony aki megpróbált ebbe a három bitbe 5-öt írni, annak ötöt villan az index egy pöccintésre.
Egyrészt lehetőség van "NETTODATA"-val, azaz hexában paraméterezni. Az NCS EXPERT kiolvassan a nettodat.trc-t, ami egy intel hexa fájl, azt módosítod, átnevezed "nettodat.man"-ra (mint MANinpuláció! Agyam elsül ezektől a BMW szoftveresektől...) letöltöd.
Másrészt Revtor barátunk NCSDummy programja (áldja meg az Isten érte!) alkalmas arra, hogy a lehetséges értékek halmazát bővítse. Ekkor módosítja a FRM3_E89.C32 fájlt és ezentúl nemcsak az 1 és a 3 (wert_01 és wert_02 néven) lesz legális érték, hanem az amivel bővítette.
Hogy ki az, aki Neked ezt megcsinálja nem tudom. Én nem. Én nem vagyok autószerelő, van nekem más munkám elég, saját szórakozásomra baszkurálom az autóm. Ingyen és bérmentve - ha van időm - szívesen adok tanácsot, végtére is erről kéne szólnia ennek a fórumnak. Természetesen az ingyen tanácshoz hozzá tartozik, hogy semmiféle felelősséget nem vállalok, ha elírtam és a DEF_ZYKL_TIPP_BLK_CKM mégsem ez a paraméter és nem változik semmi, vagy felrobban az autód, vagy száz évre börtönbe csuknak illegális autószoftverezésért, az a Te egyéni problémád lesz. Én úgy emlékszem, hogy azt olvastam ezt kell átírni.
Vagy találsz olyan szerelőt, aki ért hozzá, elvállalja, felelősséget vállal érte és megfizeted.
Vagy hozzám és sok-sok nettársunkhoz hasonlóan nekiállsz és magadnak csinálod. Ebben ha elakadsz, kérdésed van, tanácsot tudok adni, ha tudok, de nem váltom ki az ipart, nem nyitok szerelőműhelyt. Szerencsére a neten tucatjával vannak az erről szóló fórumok, érdemes olvasgatni őket én is onnan tudom, amit tudok.
Erre se szó, se beszéd köszönés nélkül megszakítod a kapcsolatunkat. Nem értettem és nem örültem neki.
Kifejezett, nyilvános kérdésemre (mert furdalt ám a kíváncsiság!) ennyit válaszoltál:
"Igen, nem válaszoltam a leveledre. Írtál nekem egy hozzászólást egy nyílt fórumon, ahol tényként felsorolsz egy rakás jogvédett EE és HO szoftvert, hogy vajon én mit is tudok csinálni ezekkel, mindezt úgy, hogy soha az életben nem is találkoztunk, sosem beszéltem neked arról, hogy én milyen szoftvereket, vagy hardvereket használok..."
Csak úgy halkan jegyzem meg, volt pár eset, amikor utaltál rá, hogy nemcsak a hivatalosan gyár által ajánlott szervizszoftvereket használod, pl.:
"Gyári eszközökkel nem lehet. ( ISTA/P, Progman ) Ha kell, tudok segíteni." Ezután - gondolom - két hétig nem válaszoltál a saját emailjeidr.
"Nem találkoztunk, nem végeztem neked munkát, és árajánlatot sem adok arra, amit nem vállalok el."
Valóban, csak mail váltottunk. És nem is kértem árajánlatot arra, amit nem vállalsz el.
"Mindent megteszek azért, hogy a hozzáállásom az ügyfeleimhez maximálisan kielégítő legyen, mind szakmailag, mind emberileg. Nekem sem mindegy, hogy miként és mivel keresnek meg. Ennek függvényében kell mérlegelnem, hogy elvállalom-e az adott munkát vagy sem."
Te döntésed, Te felelősséged, Te viseled a pozitív és negatív következményeket. Egy üzlethez mindkét fél akaratához szükség van. Mérlegre tettél és könnyűnek találtál, nem jött létre az üzlet én tudomásul vettem, az elmúlt három évben egyetlen maillel sem zavartalak. Egyetlen kérésem van Feléd: Ha egyszer valamikor esetleg meggondolod magad és elvállalod a munkát (márminthogy az én autómat), akkor légy szíves szólj!
"Neked sajnos nem tudtam segíteni, ezért utólag is az elnézésedet kérem."
Semmi gond, el van nézve. Az M3 kombit egyedül nem mertem betenni. Az autó egyéb gondjait vagy megoldottam magam, vagy megoldattam más szerelőkkel, vagy megtanultam együtt élni velük.
PWM_SL_1_FKT_PARKL hátsó lámpa fényereje, ha parkolólámpaként használom.
PWM_NSL_FKT_BFD Hátsó ködlámpa fényereje brake force display-ként
PARKL_FKT_MIT_POL Parkolófény sarokLED-ekkel.
DRL_TFL_MIT_KZL Nappali menetfénnyel égjen-e a rendszámtáblavilágítás
UMLUFT_MEMORY Ettől megjegyzi a belső keringetés bekapcsolt voltát.
REST_TASTE_VERBAUT Ettől a klíma jobb nyomógombja "REST" funkciójú lesz, motor leállítása után a motor melegével fűt.
KLIMA_MIT_AUTO_0 Ne kapcsolja be a klímát, ha AUTO-ba teszem. (Ez és sok más kulcsonként van! De van amit lehet unpersonalizálni, azaz kulcsfüggetlenné tenni.)
WISCH_ERST_XXS_WASCH_FRON Mennyi spriccelés után kezdjen törölni
C0F_AFH_HSA Igazi hard core-oknak, ezzel lehet kapcsolni az emelkedőn elindulási segítséget. (Ami 6 hengereseknél alapból bekapcsolt, négyhengereseknélkikapcsolt.)
C0F_FBS Igazi hard core-oknak, ezzel ki lehet kapcsolni a fék fadingkompenzációját, érezni lehet a fékpedálon, ha gyengül a fék.
Nekem is nagy álmom a kanyarfény, több paraméter van attól az egytől, amit te írtál, de még nekem sem sikerült működésre bírni.
A welcome fények meg a nappali menetfény nagyon szépen testreszabhatók, pl. nagyon tetszik amikor csak a ködlámpa világít csökkentett fényerővel.
Illetve ha lesz egy szabad délutánom a xenon lámpamosást akarom még kirakni a menübe hogy kormány kedvenc gombjára kiválasztható legyen. Ritkábban kellene feltölteni az ablakmosófolyadékot. :)
Az az érdekes abban amit/ahogy írtok (maszival) a szakmai részen túl, hogy mind a ketten számomra szimpatikusan fogalmaztok. Még sem hiszem hogy ez egy barátság kezdete lenne köztetek.
Ha már említed a valós sebesség kijelzést: engem ez érdekelne. Illetve az hogy a sebességen túl a sebesség fokozatot is jelezze ki (automata váltóm van). Ezekhez mire lenne szükség?
Nem égető ezért 500 dolláros kütyüket inkább nem vennék, de ha elérhető áron ez megvalósítható akkor érdekelne a dolog.
Más:
Megvettem a hátsó fék garnitúrát (betét, tárcsa, kopásjelző). Igaz még nem sürgős a csere mert az elmúlt 2000 km alatt összesen 300 km-mel csökkent a visszajelzett érték a cseréig. (Valószínű korábban városban volt használva, meg én amúgy sem vagyok a fék-gáz típus.) Mielőtt megkapnám, láthatóan van még a betétből mindenhol bőven, így nem sietek a cserével. Majd ha kedvem lesz átszerelem (pl ha megint 3 napig esik az eső). Ate márka mellett maradtam, mert Atitdi (remélem jól írom) is nagyon jó árakat mondott a gyárira, de nekem meg ehhez volt jó forrásom így bruttó 43 ezer volt a garnitúra (plusz az áfa sem veszett el).
Én nem akarok mindent megoldani egykét programmal. :-)
Én azt szeretném, hogy az autómban lévő lehetőségek közül minél többet kihasználhassam. Régen ehhez fúrni-faragni kellett, drótozni, ködlámpát csavarozni a lökhárítóra, riasztót, reléket beépíteni, stb.
Szerencsére a BMW a mai autók közül kiemelkedően jó ebből a szempontból (is)!
Hiszen tényleg 8175 állítható opció van az autómon!
Mint említettem, nekem tökéletesen megfelelt volna, ha egy szerelőhöz elviszem, az elmondja, megmutatja, hogy mit lehet, megkérdezi, hogy mit szeretnék, az ablakmosás után hány ms-mal induljon a törlés, stb. Hiszen az a felállás, hogy én vagyok a júzer, ő a szolgáltató. De sajnos Mo.-n még nem teljesen alakult ki ez a kultúra. Nagy úr a szerelő. Jól írod, megengedheti magának, hogy a közelébe enged a műhelyének vagy nem.
Ezért aztán, részben külföldet választja az ember, részben "magad uram, ha szolgád nincs" alapon nekiáll saját maga bütykölni az autóját.
Ez utóbbi persze anyagilag nem optimális, mert minek nekem egy saját ICOM, OOPS, stb., minek kell nekem rájönnöm, megtanulnom hogy mit lehet és mit nem, sokat kockáztattam a nemtudásommal, sok órát foglalkoztam az autóval, amikor elég lenne 1000 autóra egy ICOM, egy okos szerelő, aki pár óra alatt megcsinálna mindent, töredék költséggel. Másrészt viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy én ezt élvezem, nem számolok fel magamnak óradíjat, nekem szórakozás az, hogy vasárnap délután kiülök a kertbe az autómhoz és paraméterezgetem. Sikerélmény forrása, hogy rájövök erre vagy arra.
Nem, nem járok ide panaszkodni, az elmúlt években nem nagyon panaszkodtam. De úgy éreztem, most hozzá kell szólnom, mert zavart az a mentalitás, hogy a szerelők szívességet tesznek azzal, hogy a műhelyük közelébe engednek. Ennél nekem sokkal piacibb a szemléletem. A szerelő nem azért szereli az autómat, mert szimpatikus vagyok neki. Hanem azért, mert neki ez a foglalkozása, ebből él. Ha élvezi a foglalkozását, az neki külön öröm, jó szakmát választott, ha egy neki szimpatikus kuncsaft jön, a külön öröm, de alapvetően én fizetek a szolgáltatásért ne a két szép szememért dolgozzon. A fodrász vagy a fogorvos se válogasson, hogy ez a pasi nem szimpi, nem vágom le a haját, nem tömöm be a fogát, a boltban sem csak a szimpatikus, kedves vevőknek adnak kolbászt.
Igen, sokat segít az internet. A neten terjed az információ, de facto világpiac van, olvashatok arról, hogy Torontó alsón van egy szerelő, aki 20$-ért regisztrálja az akkut, utána lehet nézni, hogy mi a különbség az AGM és a nem AGM akku között.
Igen, a fórumokról sok hasznos dolgot meg lehet tudni. Olvasgatni kell pl. a bmwcoding.com-ot, nagyon jó tanácsok vannak induláshoz. Vagy például itt van ez a Revtor gyerek. Csinált egy nagyon jó kis segédprogramot, az ncsdummy-t amivel könnyebben lehet paraméterezni az autót. http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1553779-NCS-Dummy-Taking-the-expert-out-of-NCS-Expert A neten nem is egy adatbázis kering, hogy melyik paraméter mit jelent. Mert a BMW tulajdonosoknak van ilyen igénye és ha nem elégítik ki őket pénzért, akkor kielégítik saját magukat és egymást. (Csak semmi buzulás fiúk!)
Lám a hozzászólásomra máris itt egy érdeklődő!
Mit mondjunk neki?
Menjen el Maszihoz, a márkaszervizbe, ha azt szeretné, hogy 5Hz-cel villogjon a hátsó ködlámpa erős fékezésnél (brake force display coding a kulcsszó.), vagy épp azt szeretné, hogy az autó igazi sebessége legyen kijelezve a műszerfalon?
Jobb lenne, ha ezt egy profi csinálná, mert aki 10 éve napi 8 órát ezt csinálja az hetvenszer annyit tud erről, mint én, ő ebből él. Szeretnék üzletet szerezni Maszinak, ezért azt tanácsolom, forduljon hozzá, gyorsabb, biztonságosabb, jobb lesz, ha Maszi csinálja.
De mit tegyen ha a profi "nem engedi a műhelye közelébe", hiába fizetné meg a szolgáltatásait?
Vagy lemond róla, vagy nekiáll maga. Előbb utóbb rájön, hogy az ICOM nem neki való, hiába adott ki érte 500$-t. Rájön, hogy kétféle kábel van, a 2009 előtti autókon a 7-8-s láb össze kell lenni kötve, a későbbieken nem szabad összekötni. Rájön, milyen FTDI driver kell. Rájön, hogy honnan töltheti le a BMW standar tools 2.12-t.
Rájön, hogy miként kell az autójához elég új spdaten-t bevarázsolnia. (vagy vesz a neten "one click install" csomagot a BMWCABLES-től) Elkezdi nézegetni melyik PSWFSW (paraméterschlüsselwort /funktionenschüllesselwort) mit jelent a fsw_psw.trc fájlban. Utánanéz, hogy ezt át kell írni, át kell nevezni psw_psw.man-ra és akkor (ecu-nként!) le lehet tölteni és máris a módosításoknak megfelelően muxik az ecu.
Talál a neten olyan fórumokat, ahol csak olvasva is sok információt szerezhet, sőt ha kérdez, akkor szívesen segítenek neki.
Itt van rögtön ez a fórum! Ha időm engedi és erősen korlátozott tapasztalatommal, tudásommal tudok, akkor én is válaszolok.
Nem kicsit értettek a vashoz. A felét sem értettem.
Szerintem sokan nem.
Ezek szerint szoftverfrissítésem óta a 3 at villogás csak programmal lehet megoldani ? Nekem sajna csak 1 et villan.
A szerelőm meg folyton a menüben keresi ami ezidáig ott volt most nincs.
Valamint kérdésem lenne , részecskeszűrő nyomás értéket lehet állítani ???
Üdv:
Jut eszembe :
Még eladó mindig elfelejtettem hirdetni egy garantáltan 26.000km -t futott turbo 177Le. Garanciában lett cserélve.
Erről van munkalapom.
A hibajelenség az volt , hogy havonta kb 1 alkalommal nagyobb gázadásra vészüzembe kapcsolt. Egy pár alkatrészt kicseréltek köztük a turbót is mivel az elektronikára gyanakodtak. A turbó 100% tökéletes az elektronika nem biztos.
Nekünk is ez volt a baj, ki-be kapcsolgatott. Egy pár új izzó megoldotta a gondot. A gyári 4250k-es azt hiszem, én 6000k-est vettem bele, kékebb, szebb...
Szerintem nem így ég ki a xenon. Nekem elkezdett rózsaszínen világítani, kicsit talán gyengébben is aztán pár hét után helló. De villogás nem volt. Lehet trafó.
Megnézem majd az izzó dobozát ami nekem van, ha színhőmérséklet, foglalat stimmel akkor elvileg ok.
Senkit sem szoktam tudatlan jelzővel illetni, nem találkoztunk, nem végeztem neked munkát, és árajánlatot sem adok arra, amit nem vállalok el. Mindent megteszek azért, hogy a hozzáállásom az ügyfeleimhez maximálisan kielégítő legyen, mind szakmailag, mind emberileg. Nekem sem mindegy, hogy miként és mivel keresnek meg. Ennek függvényében kell mérlegelnem, hogy elvállalom-e az adott munkát vagy sem. Neked sajnos nem tudtam segíteni, ezért utólag is az elnézésedet kérem.
A jobb oldali tompított xenon izzóm kezd haldokolni, felkapcsolás után villog, aztán egy darabig jó, majd kialszik, és a műszerfalon is mutatja a halott izzó ikont. Aztán le fel kapcsolás után újból kezdi elölről ezt. Vajon tényleg haldoklik, vagy csak kontaktos lehet? Esetleg a trafó?
Amikor idetévedtem, erre a fórumra hamarosan kiderült, hogy itt Maszi a Jani, a megfellebezhetetlen szakember. Büszkén mesélte, hogy övék volt a harmadik nem márkaszervizes ICOM. Ha ilyen ügyes és még vállalkozik is, akkor usgyi, menünk el hozzá, vajon mit tud kihozni a gépemből!
De sajnos túl lelkes voltam, mert kimondtam a hattyúlovag nevét, Lohengrint, sőt Voldemortot sem tudjukinek hívtam. Pedig ők HO és EE szoftverek. Erre Maszi úgy reagált, hogy nem is válaszolt, csak erős provokációra vallotta be, hogy tudatlanságomon van felháborodva. "Akkor érzékenyen érintett az "Istáddal, OPSeddel stb" felsorolás annak ellenére, hogy nem is ismerjük egymást."
Számomra az természetes, hogy valaki annyit kér a munkájáért, amennyit akar. Akinek nem tetszik, nem fogadja el, ne menjen oda. De azt a magyar szokást nem veszi be a gyomrom, hogy a kuncsaftnak könyörögnie kell a szakemberhez és az a felállás, hogy a szolgáltató tesz szívességet. Ezért aztán én a mai napig várom Maszi bocsánatkérését és árajánlatát, merthogy van pár szoftveres problémám, lehet, hogy ő az, aki Münchentől keletre képes lenne megoldani.
De persze közben is kellett valamit tennem az autómmal.
Elsőre vettem egy OOPS-ot, a hozzávaló DIS-sel. (Merthogy az tévhit terjed, hogy ezek az autók csak MOST porton állnak szóba az emberrel) Nos, a DIS nagyon jó, kiváló diagnosztikai szoftver, mindent meg lehet vele csinálni akku regisztrációtól, aktorok megmozgatásáig. De sajnos az OOPS-hoz tartozó szoftverek nem tudták az én autóm firmware-ét paraméterezni. (A paraméterezést a BMW-nél "kódolás"-nak hívják.)
Másodikra vettem egy ICOM-ot ISTA/P-vel, ISTA/D-vel. Offline(az autótól) egész jó, mert ebben végre van aktuális technikai/szerviz leírás és aktuális kapcsolási rajz. Sajnos az ISTA/D (szerintem) nem jobb diagnosztikára, mint a DIS, az ISTA/P-nél idiótább firmware letöltőt még nem láttam és a szabad paraméterezésről (kódolásról) szó sincs.
Harmadikra viszont bejött! Vettem egy olcsó D-CAN/USB átalakító kábelt és egy "BMW standard tool 2.12"-t, a autómnak megfelelő adatokkal. Az INPA számomra a legkézreállóbb diagnosztikai szoftver, gyors mint a villám. Az NCSEXPERT meg pontosan azt csinálja, ami nekem kell. Az autómnak van 8175 (azaz nyolcezerszázhetvenöt!!!) paramétere és ezeket tudom szabadon állítani. Ha azt akarom, hogy egy pöccintésre ne egyet vagy hármat, hanem négyet villanjon az index, semmi perc alatt megvan. A lámpákra jutó feszültségeket mind-mind szépen lehet állítgatni. De még olyan praktikus dolgokat is be lehet állítani, minthogy a klímán a jobboldali gomb ne "ALL", hanem a "REST" (utófűtés) funkciót tudja. (A lányom tengerimalacai azóta is hálásak!) Hogy mi, mit jelent azt részben ki lehet találni a nevéből, részben ki lehet kísérletezni, részben benne van az NCSDummy-ban, részben utána lehet nézni a fórumokban. Nagyon gyors, még tápegységet sem kell rákötni. (Az ICOM(ISTA/P) egy 30A/14V tápegység nélkül használhatatlan ellenőrzi a tápfeszültséget és ha nincs meg 13V, akkor elküld a francba.) Nekem ez bejött, ha valami eszembe jut, előveszem a notebookomat, egy perc alatt átállítom. Persze jól jönne Maszi segítsége, mert szeretném beállítani kanyarfénynek a ködlámpát, de hiába állítom aktívra a ABBIEGELICHT_MIT_NSW-t, mégsem muxik.
Most valami Wagner opera az újdonság (Rheingold), meg az, hogy van az ISTA/P-nek "expert" beállítása, amikor olyan eretnekséget lehet elkövetni, hogy nemcsak az egész autóban, hanem egy-egy ECU-ban cserél firmware-t. Ez nekem nagyon jó lenne, mert a motorvezérlőben tuningszoftver van és azt nem szeretném lecserélni. (Kivéve, ha valaki olyan szoftvert tudna adni, amelyik reakcióideje a gázpedálra nem 500ms, hanem 100ms. De ennek kis valószínűségét látom, amióta azt olvastam, hogy a V10-s M-s motor fojtószelepe 120ms alatt nyit, akkor nekem mennyi idő alatt teker végig a valvetronic motor 1mm szelepnyitástól a 9mm-ig?)
Szia a DVD-t letöltheted bármelyk "ingyenes letöltőoldalról" ;) csak CCC-re keress.
Ha megvan kiírod a releváns darabot, ez esetbe az Eastern Europe lesz, és benne hagyod a kocsiban éjszakára. Aztán legközelebb amikor új címet raksz be kicsit gondolkozik majd kiírja hogy új térkép van bent... és már megy is.
Jó reggel E 90 társaim, tegnap vidéken egy 320d aut. e90-el történt. Röviddel az indulás után elég egyenlettelenül kezdett járni a motor és az erő is elment belőle. Aztán többször indítás után beállt szépen és jól ment. Majd este újra ugyan ez. Füstölni nem füstöl a motor nem rég lett felújítva. Találkozott már valaki ilyennel? Ha tud valaki Fehérváron vagy Budapesten megbízható szervizt légyszi írja meg.. Köszi
Eladó a 18-as nyári szettem. A felni AEz Excite dark német gyártmány bitang erős felni eddig még sosem kellet görgőzni csak centírozni. A gumik Michelin Pilot sport 2 7mm-esek tavaj vettem nyár végén így esélye sem volt sokat menni pár ezer km lehet benne. Sérülés javítás nincs rajta. Kérésre küldök még képet. Méretek 225/45 18 ET 35. Tel: húsz 583 5438
Kérlek ne haragudj rám amiért a te nevedet hoztam fel ebben az esetben,de mivel nem tudtam kiről is van szó és a cégen belül vagy te is ezért,hoztalak fel téged.
Sokak bíráltak itt és én is kértem már az előzőekben elnézést amiért félreérthető voltam néhány dologban.
Persze tisztában vagyok vagyok vele,hogy senki nem dolgozik ingyen,mint ahogy én sem és nem is várom el.És én sem mondtam egy szóval sem,hogy rossz munkát végeztetek volna.
De az van,hogy minden ember a saját szemszögéből nézi a dolgokat és nekem kicsit betelt a pohár az utóbbi időben a mesteremberektől.Hogy miért is viszem az alkatrészt??Pl ha dupla áron számolják fel nem egyszer,akkor az ember elveszti a bizalmát és beszerzi ő maga. A legdurvább,bár ez más téma dolgoztak nálunk mesteremberek pár hete és eltűnt valami az otthonomból ami számomra igen kedves és persze nem két forintos dologról van szó.
Az a baj én is rosszul tálaltam a a dolgot.
Nekem a frissítés árával semmiféle bajom nem volt csak leírtam,mi mennyibe került.
Nekem az olajcserével volt csak problémám,motor,manuális váltó.(20 ezer) mindez mindenféle papír(számla) nélkül.
Úgy hogy még csak ki sem lett ütve,mert volt még vissza a következő olajcseréig 22000km.
Nekem ez szúrt szemet csak,hogy ne ..ssza máááá meg a világ,hogy egy olajcsere munkadíja ennyibe kerül egy privát szerviznél,így ahogy nekem,ezekkel a feltételekkel amiket leírtam.
Nem kérdeztem előre.Tudom,leírtam hibás vagyok elismerem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
És írta valaki,hogy gagyi dolgokra is biztos kifizetek több összeget,akkor minek vergődők.Igen,neki is igaza lehet ez akár sokunkra,itt is akár.De ez pont egy olyan dolog aminek igencsak nem ez az ára.
Nekem szemet szúrt.Ha pedig én vagyok a fizető,magyarán,akinél a pénz van,akkor lehet ilyen véleményem is.Még,ha ekkora nagy port is kavartam.
Részemről lezártam a témát,többször már nem akarok ezzel foglalkozni.Bocsánatot kérek,ha valakit megbántottam!!!!!!!!!!
MASZI tőled pedig külön elnézést kérek!!!!!!Főleg így,hogy te még csak ott sem voltál.Nem tudtam sajnos ki kicsoda.
Köszönöm, de engem nem érint már. Nincs már e9x em (eladás alatt a mostani) és nem is lesz már (na jó ha találnék egy nagyon szép megkímélt garázsban rejtegetett 330i touring automatát, azonnal megvenném:)). Én is a kérdező kollégának írtam be a tapasztalatomat.
Tavaly ősszel szintén Maszi végezte a szofverfrissítést az automon, egy 2005-ös 325i-n. Én arra emlékszem, abbol amit magyarázott, hogy mivel az e90 már kifutott modell, igy maximum évente jön/jöhet ki hozzá frissítés. Szerintem érdemes Őt megkeresni, és megkérdezni a részletekről, lehetőségekről, mert az extrák és az évjárat függvényében eléggé változó, hogy mit tudsz te magadnak átállítani, és mihez kell az ő segítsége.
Szia, nekem 2005 ös 25in volt 1,5 éve szoftverfrissítés. Maszi csinálta, 30e volt. Nekem muszály volt mert meghalt a mulf-om, így csere és annak programozása miatt, akkor már kértem teljes szoftverfrissítést. Nekem a váltóm lett talán kicsit jobb (automata), mást nem éreztem, meg szoftvertelepítés közben egy csomó funkciót ki/be lehetett kapcsolni. (riasztó mennyit és hogyan villog, menetfény, biztonsági öv csipogás, és még ezer hasonló...) az az autó nem volt navis, és kb 2-2,5 órát volt a gépen.
Olvasom a szervíztapasztalataitokat, mit mondjak nem lelkesítőek. Egyebekben én is ugyanezt gondolom, Magyarország még nem érett meg a korrekt kapitalizmusra. Tetszik vagy nem még a vadkapitalizmus dúl. Kár, hogy Angliában mindez a XVII-XVIII.században már lezajlott...:(
Apropó győri Leier BMW szervízzel kapcsolatosan van-e valakinek tapasztalata?
Rég nem látogattam ide, de ma többen szóltak, hogy a nevem említésre került itt a fórumon általad.
Azért vettem a fáradságot, hogy reagáljak, mivel velem semmilyen kontaktban nem voltál, engem nem kerestél, nem ismerlek, tőlem nem kértél, rendeltél munkát, soha egy szót sem váltottunk, viszont ennek ellenére az én nevemet írod nagybetűkkel itt a fórumon.
A szoftverezésedet a társam végezte, ami teljes mértékben szakszerűen lezajlott, vele egyeztettél, nemtudom miért nem érdeklődtél a pontos árak iránt az időpont egyeztetésekor.
Az én kompetenciám kizárólag a programozás/diagnosztika, de egy dolgot le kell szögezni, teljesen más a munkadíj árképzés hozott alkatrész esetében. Én egyedül a szoftverezéssel kapcsolatban tudok Neked nyilatkozni. Igen, nálunk ennyibe kerül a komplett frissítés, amiért teljes mértékben vállaljuk a felelősséget, és az elvégzett munka 100%-os minőségét ! Nem kötelező hozzánk jönni, ha engem felhívtál volna, az első dolog, hogy közlöm a kocsidra releváns elvégezhető szoftveres-opciókat, és ezek díjtételeit.
Én is voltam Masziéknál, és hat igen, volt/ van néha káosz. De nekem a szoftverfrissités mellett pár dolgot megnéztek, hogy jó-e, próbaköröztünk stb. és úgy is 30 ezer volt. Egyébként itt nálunk a 16. kerületben az MPower-ban pl 40e a szoftverfrissítés, szóval nem is olyan drága a 30. Nekem is volt ismerősöm akit odaküldtem és hát ő sem megy többet, nem az ár, hanem a körítés miatt, ő inkább elmegy a wallisba. Én is azt mondom, hogy hagy némi kívánnivalót ez az, de tudnék mesélni arról, hogy mekkora egy dilletáns szervízbanda van a wallisban, rackban, budapestmotors ban, ahol ezek még drágábbak és rosszabik esetben meg sem csinálják és én azt éreztem, hogy nem is értenek hozzá, ellentétben a Masziékkal pl. Csak egy sztori: amikor az én kocsimon éppen ment a szoftverfrissítés egy új F10 essel jöttek, a BUDmotorsból küldték a srácot programozásra, mert elcseszték ott neki és fél napig szarakodtak, majd elküldték a Maszihoz:) Saját fülemmel halottam. De tényleg sorolhatnám, hogy mennyire gány munkát csináltak a Racknál , hogy vizsgáltak be egy kocsit a wallisba és ez még nagyobb kabaréba fulladt a BUDMOT-ba (mind saját tapasztalat nem a haver mesélte stb..!). Ha lesz még BMW-m és használtam veszem, tuti inkább elviszem a Maszihoz, mint hogy bármelyik dilettáns bandához bevigyem... Amúgy azzal is egyetértek, hogy sok BMW szerelőnek van valamii kis személyiség zavara, önértékelési problémája:), de mondjuk pont a Maszi nem volt ilyen.
Persze, vannak akik valóban, ingyen akarnak mindent, ha már 2
Ft az drága. Sok ilyennel is találkozni. Nem róluk beszélünk, én legalábbis tuti nem, de szerintem a többi hozzászóló fórumozó sem ebbe a csoportba tartozik.
Az, hogy egy építési vállalkozó/étterem/ruhabolt/stb :) lehúz nagyon sok agysebészt, az legitimizálja azt, hogy egy szerviz is megtegye vagy megpróbálja? Nem gondolom.
Szerintem pont fordítva: korrekt ár, korrekt munka, és jó eséllyel örökké visszajáró partnerek nagy számban lesz ennek az eredménye.
Mikor megveszik a lakóparkos házukat a bekerülési költség triplájáért, a prémium autót 500ezer Ft/év avulással, megveszik a 10X profittal árazott rongyokat a plázákban, beülnek a michelin csillagos éttermekbe mirelit kaját enni, 5*-os wellness hotelekben szállnak meg, miközben 200E Ft-os kínai telefonon pofáznak/neteznek el tizezreket a levegőbe. Ez természetes és tervezett kiadás, egy pillanatig sem kételkednek miért fizetnek 450Ft-ot egy pohár vízért az asztalnál.
De ha kihullik alóluk az egyik nélkülözhetetlen látványelem, az autó, akkor elvárják hogy a szerelőjük mindent alárendelve kármentesítse, őket úgy mintha az egész meg sem történt volna.
Valamiért meg sem fordul a fejükben ,hogy a périmum életvitelükhöz a prémium márkaszerviz szolgáltatásait vegyék igénybe.
A lényeg, hogy egy szoláriumgép, vagy egy haszongépjármű is előbb megtérül mint egy autószerviz.
A te szemszöged is megértem, én is vállalkozó vagyok. Az arányok azok amik kiverik a biztosítékot nálam.
Az általad felvázolt befektetés pedig hosszú távú gondolkodást feltételez, akkor pedig ne akarja a tisztelt műhely tulaj pár év alatt viszont látni a befektetését profittal együtt.
Úgy látszik sokak számára elérkezet az idő, hogy saját szervizt nyissanak.
Ez egy kíváló lehetőség betölteni a piaci rést. Építeni kell egy új, fullos műhelyt és saját ízlés szerint burkolni-berendezni. Beszerezni azt a pár célszerszámot, gépet. Átfutni néhány oldal szerviz doksit, felvenni a személyzetet és már indulhat is a selfservice.
Ha már igen befutott akkor lehet hirdetni itt a forumon a kedves kollégáknak, hogy nagyszervizt vállaltok hozott anyagból egy vacsora áráért. Persze megvárható.
Nekem legutóbb a tetőm ázott be. A szaki a komplett tetőt le akarta cserélni alaphangon 2,5 millióért (anyag alig kellett hozzá hisz a cserép, a faanyag zöme megvan, lécezésre lett volna részben szükség hisz sok léc el van már vágva, illetve némi cserép, plusz új tető fólia). Utána néztem az anyagnak az kb. 500 ezer, de az nagyon a plafon.
Aztán megcsináltam én, nem lett komplett tető csere, csak a problémás részeket szedtem szét és raktam össze újra. Teljes anyag költség 100 ezer körül megvolt. Nem lett olyan mintha leszedem fóliáig és újra rakom, de nem is ázik be.
(Annak is csókoltatom a mamáját aki elbénázta a tetőt, mert neki is ki lett fizetve az munkája és mégis szar volt.)
Fűtésnél dettó: ott egy nettó 3 órás munkára 45000 kértek. Azt is én csináltam meg 5 óra alatt (nekem nyilván több volt mert nincs rutinom). Kazán pucolás 10-15 ezer épp milyen kedve van a szakinak, na meg persze a munkaidőm mert én is legyek otthon. Na azt egyszer megnéztem, azóta 20 perc alatt csinálom meg én.
Tudnám sorolni sajnos, pedig nem vagyok mazochista és jobban esne ha valaki megcsinálná.
Pontosan erről beszélek. Még a villanyszerelő is többszörös árat mond, ha meglát egy kicsit szebb házat, az udvaron egy BMW-t. Volt ilyen komolyan, saját tapasztalat. Kijött, megnézte mit kell csinálni. Mondott egy árat, leesett az állam. Interneten néztem másikat, telefonba árat egyeztettünk, harmad áron megcsinálta. Ja és számlával, míg az előző anélkül mondta a triplát. És ugyanez a helyzet nagyon sok autós szakival is.
Sajnos általános, hogy nem a munkát árazzák be, hanem az ügyfél zsebét. Igaz ez minden fronton (ház, kocsi stb.). Ezért csinálok én sok mindent sk. Nem kívánom senkitől, hogy ingyen, vagy éhbérért dolgozzon nekem, viszont az vicc hogy szakmunkás szintű munkákat óránként 10-20 ezerért akarnak elvállalni.
Olaj cserére elsőre Rack Fehérvárhoz akartam menni. Bementem és 8 perc után sikerült valakinek rám köszönni, de ő is csak köszönt semmi több, majd újabb 7 percig semmi, ekkor kisétáltam. Rajtam kívül egy ügyfél volt az egész helyen, meg vagy 6 dolgozó (abból egy,a pultos köszönt 8 perc után). Többet nem megyek.
Utána Budaörsön kértem árajánlatot olaj és szűrő cserékre. Azt mondták 130 körül lesz (mobil olajjal mert ők azt használják). A szerviz (link) ahová minden kocsimat viszem olajcserére 40-et mondott castrol long life olajjal (ami a gyári ajánlása). Hajlandó lettem volna egy dupla árat fizetni a márka szerviznek a pecsét miatt, de több mint háromszorosat nem fogok. Az egész művelet beparkolástól a kiállásig (gázolajszűrővel együtt) nem tartott 45 percig. Persze megértem a Rackot is, ha el tudnak kérni ennyi pénzt és van forgalom akkor miért ne tennék. Én viszont ennyit nem fizetek ezért. (Amíg az enyém csinálták a másik állásban egy 2 éves audi A6-on végezték épp ugyan ezeket a cseréket.)
én több bmw szakinál is jártam és 1 kivételével mind "be volt szarva" magától mert ő ugye bmw-t szerel "marha jól" horror áron,tisztelet a kivételnek,de én is ugyanezen a véleményen vagyok,hogy az alkatrész rendben van,hogy ennyi,de munkadíjra ne kérjünk el többszöri összegeket mert a hülye úgymond úgyis kifizeti
Imádom a márkát, szeretem az autómat, de sokszor én is azt érzem hogy visszataszító amit a különböző szervizek csinálnak, ami körüllengi a BMW-t. Csak azért mert BMW-vel jársz, folyamatosan fejőstehénnek néznek, arcpirító árat mondanak, vicc az egész.
Itt most nem szeretném hallani a "ha majmot vettél, legyen pénz banánra is" atomfizikus műveltségű aranyköpést, mert nem arról van szó, hogy nincs pénz fenntartásra. Sokkal inkább arról az elvről, hogy sok szakinak elkezd csilingelni a pénztárgép a szemében, mikor egy prémium német autóval odaállsz. Gyári alkatrész drágább mint többi típushoz, oké rendben, prémium ezzel nincs baj. De hogy azonos munka (pl. olajcsere) tripla/dupla...tovább nem is mondom ár, ez szánalom. Ezért becsülöm, a szerelőmet, korrekt, jól dolgozik. Amit kér, kifizetem, nem keres rosszul, nem éhbérért dolgozik félre ne értsétek, de korrekt áron.
Egyébként most még véletlenül sem Masziékra gondolok, nem voltam nálunk még, általánosságban gondolom.
Szerintem lépj tovább ezen. Nem ér annyit az egész.
Aki veled ért egyet, ami az elvárásokat (tisztaság stb.) illeti az úgy is egyetért. Aki meg nem azt meg nem fogod meggyőzni.
A konkrét esettől elvonatkoztatva:
a tapasztalatok megosztása hasznos szerintem. Olyan nincs hogy egy szerviz mindenkinek tetszik és csak pozitívak a tapasztalatok. Ha viszont a többség elégedetlen akkor legalább tudjuk hogy oda nem érdemes menni.
Egyszer és mindenkorra le is szögezném,én egy árva szóval sem említettem,hogy ők rossz munkát végeztek volna.Én elismertem pl.ebben a softwerezésben a szakértelmüket is(így,hogy én nem értek hozzá).Én csupán a tapasztalatomat osztottam meg veletek,hogy én nem estem hasra tőlük az meg had legyen az én véleményem.
Az meg hogy kritizáltam a környezetet és káoszt tapasztaltam.Erre olyan választ kaptam,hogy kitakaríthattam volna,hááá mit is mondhatnék erre.
Ez egy alapnak kéne lennie egy ilyen presztízsű vállalkozásnál,ha valaki ennyire jó valamiben.Nagyon nagy baj van a fejekben,ha a rend és tisztaság,ilyen dolgokkal próbálják hárítani,hogy nincs rá idő-pénz stb-stb. Ez egy alap!!!!!!! (a wc-t is ....ás után gondolom így hagyja,mondván nincs rá időm)ez csak egy példa volt. (írom ezt úgy,hogy nyugodtan el lehet jönni hozzám és meg lehet nézni ahogy én élek,a nulláról mindenféle segítség nélkül.Van saját,tiszta otthonom ami nem a banké és itt sem azért vagyok mert csupán álom egy BMW,szintén nem hiteles)
Azt is elismerem én VAGYOK a HIBÁS,hiszen nem kérdeztem meg előre mennyi az annyi.Szóval szánom bánom amit tettem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De az hogy...-"kész vagyunk kiálltam a kocsiddal ez 30,az 20,amaz meg 10 ezer lesz..........
Ez igeeeen...... nyeltem egyet zavaromban s fizettem.(hát nem vagytok egy "olcsó Jánosok")ide sem jövünk többet.
Pl 20 ezer egy olajcsere munkadíja a váltóban és a motorban úgy hogy volt még vissza 22000km-em és az maradt is.
Egy teljesen elmebeteg gondolkodásmód alakult ki itt Mo-on majdnem minden fórumon. Ha valahova benézel - esetleg mert valamit meg akarsz kérdezni, vagy véleményt akarsz nyilvánítani, akkor az esetek nagyon kevés %-ban fogsz valódi választ kapni, a fórumon őshonosok elsőként azt kezdik firtatni, hogy ki is vagy te és miért kérdezed azt, amit kérdeztél, véletlenül se próbálnak meg válaszolni rá. Aztán ha esetleg próbálkozol továbbra is valami értelmeset kicsikarni a társulatból, akkor jön az, hogy elkezdik elemezni, melyik topikokba is írtál eddig, mi az előéleted. És nem a jóindulat ami előkerül.
Teljesen logikus, hogy ezt a fajta balkáni típusú viselkedést mások is felismerték és védekezésül másod, harmad nickeken írnak, kérdeznek. Időnként látogatok angol nyelvterületű fórumokat is, ott olyan mértékű a kultúrált kommunikáció, ami itt egyszerűen elképzelhetetlen. Kicsiny országunk nem véletlen van elmaradva ilyen gondolkodásmóddal. Más nációk szokásairól nincs infóm.
SW frissítés nekem is volt már mindkét kocsin, nem is egyszer. Ha prof navid van, akkor 3-4 óra nagyságrendileg, melynek jó részében nincs mit csinálni a kocsival.
Múlt héten ment mindkét autó éves szervizre. Hivatalos márkaszerviz, de míg tavaly létezett még a Value Line program, ami elfogadható szintre hozta a gyári alkatrészek árát, ez idén már nincs, így vittem én is mindent magammal.
Ati-tól rendelve, szigorúan gyári cuccokkal.
320d: olaj, szűrők (olaj, pollen, üzemanyag, levegő), kartercsapda, fékfolyadék csere, klíma fertőtlenítése. Valamint műszaki vizsga ügyintézése. Ez 35 ezer volt.
335i: olajcsere, olajszűrő: 9 ezer :-)
Mindez számlával és szervizkönyv pecséttel. Kulturált környezetben, eddig gond nélkül.
Hozzáteszem, ha komoly gond van, főleg SW oldalon, akkor a Maszi az egyik legjobb akihez menni lehet itthon. És azt a tudást meg kell fizetni.
Már a független szervizek számára is elérhető a rendszer,hogy be tudják regisztrálni a szervizeket hivatalosan. Ez látható lesz bármelyik márkaszervizben is.
Sikerült hozzájutnom egy F1 váltós kormányhoz. (2007 évjáratú, E92, automata). Ha valakinek van hasonló, meg tudná mondani, hogy a beszerelés után szükség van bármilyen betanításra, egyéb kiegészítőre a működéséhez?
Más: milyen fehér LED-es helyzetjelzőt ajánlanátok xenon lámpához?
Csak példaként amúgy, van olyan hozzáértő cég, aki komplett teljes legújabb software frissítést, kormánymű, kartergáz, motor, váltó, difi olaj, összes szűrő, összes szíj, termosztát, vízpumpa, görgők ékszíjtárcsa, izzító gyertyák, relé, fagyálló, szívósor cserét megcsinálja mindezt 60.000-ért.
Pont ezért mondtam, mert ha valóban azt gondolod (és mi mást tennél), hogy a mondandód tartalmán van a lényeg akkor azt a "valódi" neveddel vállalod és nem regelsz egy újat.
Így egy kissé azt a látszatot kelti az egész, hogy fújsz egy lufit tartalom nélkül.
Egyébként pedig nem látszik az email cím az új nicked mögött, tehát nem lehet egy szempillantás alatt rájönni, hogy ki is vagy.
De nem is ez a lényeg, nem rájönni kell(ene) , hanem eleve nem kell(ett volna) a negatív kritika miatt megváltoztatni az identitásodat.
Szerintem nem ez a dolog lényege,hogy most új néven vagy "mifenén" írtam meg a tapasztalatom nektek,de ha neked az a fontos ki is írta valójában közülünk,akkor a baj nem kicsi nálunk.Szerintem a mondanivalómon van a lényeg nem az hogy ki írta.Én kérdeztem is a véleményetek,ha visszaemlékszel.
Végül is a te véleményed is egy vélemény.Elfogadom.
Szerintem,ha látszik az email címem,akkor egy szempillantás alatt rájössz ki is vagyok.Ebben én nem találok semmi kivetnivalót,hogy így írtam nektek,de erről is írtam az előbbiekben.
Az én tapasztalatom az hogy oda többet nem megyek az tuti.
most voltam 1 hete nyíregyházán a magiszban,vittem mindent,olaj,szűrők meg ami kell a kötelező olajcserénél 22 ezer ft volt,ennyit megért,hogy vezetve legyen a szervizkönyv és bekerüljön a gépbe,mert most már mindenki lekérdezi az autót,f10es bmwről volt szó :)
A ott töltött több mint négy óla alatt nem csak az én autómat csinálták,úgyhogy nem tudnám megmondani pontosan mennyi idő volt amit én velem foglalkoztak.De csak az olajcserék meg voltak kb fél óra alatt.Figyeltem közben,hogy dolgoznak.Hát basszus,volt közben ez az amit hallottam -"hol vannak a csavarok"-hová tetted ezt azt"-ezt nem tudjuk megcsinálni most" Pedig én előre jeleztem miért keresem fel őket.Én nem tudom elfogadni akármilyen hülye világot is élünk ezt a hozzáállást.Főleg nem ennyi pénzért!!!Akármekkora "sztároknak" is képzelik magukat,ha azok,ha nem.
Én sokszor előre gondolkodom és el nem tudnám képzelni mi lenne egy vezérléscserénél náluk,ott ahol vannak abban a káoszban.Lehet kimaradna ez az,"vagy jó lesz ez,ennek" jeligére.Tudom nem a legkorrektebb dolog ez így hátba nem szembe mondani,de ilyen helyzetet mindig csak később értékel az ember.Hisz egy ilyen helyzetet fel kell dolgozni.
Én elhiszem hogy ebben a szoftverezésben ők a "legjobbak",de ha rám hallgattok csak ezért keresitek fel őket,ha felkeresitek.
60 ezret fizettél 4 óra munkáért (meg egy flakon spréért), ez nettó 15 ezres óradíj. Szerintem is sok. Persze nem tudom, hogy a szoftver frissítés hogy számít anyagban (mibe kerül nekik maga a szoftver).
A minap voltam innét a fórumról jól ismert és "elismert" szerviznél.
Én vittem mindent az autóhoz.(olajszűrő-olajak)
Szoftverfrissítés.30000ft
Olajcsere a motorban és a manuális váltóban is.20000ft
Klímatisztítás.(ami nem tudom hogy működik,de abból állt,hogy pollenszűrő leszerel valamilyen spray-t befújtak az ott található nyílásba és pár perc átszellőztetés)10000ft
Kerekeket megrángatták lógnak e vagy van e valami hiba.
Fizetendő összeg 60 ezer nettó,úgy hogy számlát nem kaptam,igaz nem is kértem négy óra várakozás és lányos zavaromban.Csak később gondolkoztam,hogy mekkora hülye is vagyok,ha esetleg a frissítés során elqrtak valamit akkor mehetek panaszommal a sóhivatalba."pénztártól való távozás után....."
Hát a környezet,itt a rendre tisztaságra gondolok,csapnivalóan rossz benyomást keltett nálam.Ami természetesen nem azt jelenti,hogy nem végeztek jó munkát,bár laikusként ezt sem tudom megmondani.Mindenesetre a fizetendő összeg szerintem sok volt.
adott egy 2008/9 havi E91 320d, már egy ideje egy idegesitő zörgést hallok vezetés közben és főleg alapjáraton a motortérből vhonnan a kormány mögött, nem mindig, de gyakran.
mintha valami müanyag berezegne. nem találom az okát, ha valaki tudná és megosztaná, megköszöném.
visszaolvastam ezügyben, de az utobbi 1-2 honapban erről nem volt szo.
Tegnap éjjel M3-on defektet kaptam, épp egy E90-el haladtam együtt 5-6km-et, előztünk pont egy kocsisort, 150-160 körül feljött a piros felkiáltójel. Hirtelen nem ugrott be, olajra, vízre gondoltam. Pont ott volt egy pihenő, átvágtam a sávokon és üresben begurultam. Egy perccel később már le is engedett teljesen. Baromi precíz a kerékellenőrző cucc, szerintem konkrétan megmentett minket. Aztán levezetésként, trélerre 30ezer, vasárnapi gumiszervízre még 10. Reggel négyre haza is értünk)
Ha sport line-os a modell, akkor ezeket az értékeket alapból is meg tudja jeleníteni a kocsi a rendes nagy kijelzőn a Jármű információk alatt "vihicle info/sport displays" funkcióval. Ha gyakran érdekel, akkor meg fel kell programozni gyorsgombra a gyorsabb behívás érdekében.
sziasztok, 2010-es e90 lci-m van professional navival. Magyarországon a TMC szolgáltatás kicsiholható valahogy a rendszerből, vagy álmodozzak inkább másról? ;)
Logikai kódoló algoritmus nincs ezeken az adatokon, tehát vmi fizikai kódolásra gondolhattak: magyarul ki vannak húzva vagy át vannak helyezve a pinek a csatlakozóban.
A megoldás, az ELM interfészben is át kell helyezni a lábakat, vagy fixen beépíted valahová a műszerfal mögé.
Hozzáértőktől kérdeznék - OBD-n nézegetnék élőadatokat ELM327-tel Torque progival. De nem működik a kommunikáció a kocsi és az ELM327 között, a szalon azt mondja, hogy átkódolták az OBD portot, lopás ellen. Azt szeretném tudni, hogy az átkódoltat tudja-e olvasni valami, vagy dönthetek a az adatnézegetés és a jobb lopásvédelem között.
Igen én is pont ezért vagyok már csak read only, de igazából sehol semmi sincs magyarul az F30/31-ről. Igaz a vas még új épphogy túl van a bejáratáson.
Lenne igény f30/f31 (f32) topicra ? Vagy még korai ?:) Lassan ezek az autók is ~2 éve róják az utakat. Biztos van egy pár tulaj itt is akik csak olvasás üzemmódban vannak.
Hááát..... "Báttya",ha ezt két héttel ezelőtt teszed ki lehet tudtam volna segíteni,mert még akkor kint voltunk Németországban.De most két hét szabi itthon.
De talán lesz itthon is hozzá,vagy valakivel megegyezel aki jön haza,hogy hozzon kintről egyet.
Szélvédőcserénél, (e91 2011-es eső fényszenzoros) kell instalálni ezt a szenzoros dolgot, vagy a régiből rakják át a szenzorokat.........tök hülye vagyok hozzá.
Ja, az N-es. M-nél meg előtte lehet crowával leszedni TDS-ig. Elnéztem. Ha nem találsz leszedőt a környéken szerintem egy rossz pólóval betekert a vízpumpafogó nem tesz kárt benne) Ha elfér a a szára.
Én ezt találtam "n52 heat management"-re keresve a google-n:
...For instance, the engine control unit can adapt the engine temperature to match the current driving situation. This means that four different temperature ranges can be implemented: 112°C ECO mode (economy) 105°C Normal mode 95°C High mode 80°C High + mapped thermostat mode
The coolant control sets a higher cylinder head temperature (112°C) if the engine control unit determines ECO mode based on the current operating conditions...
The engine is operated with relatively low fuel consumption in this temperature range as the internal friction is reduced. An increase in temperature therefore favors lower fuel consumption in the low load range.
In HIGH and mapped thermostat mode, the driver wishes to utilize the optimum power development of the engine. The cylinder head temperature is therefore reduced to 80°C.
Az én értelmezésemben tehát az auto úgy gondolja, hogy padlógázzal akarok közlekedni a belvárosban, amit erősen furcsálok.
Ez nem teljesen így van. A termosztát csak egy minimum hőfokot határoz meg, aminél alacsonyabb hűtővíz hőfok esetén nem engedi ki a motorból a hűtővizet a hűtő felé. Ha attól melegebb a víz, akkor kinyit és kész.
Próbáltad már F30,31,32-nél az OBD olvasós progit? (A héten beszéltünk, azóta megvan az F32 3d, meg beszereztem egy bluetooth-os, androidos tabletet, azon kellene mennie) Szombaton szoktál-e dolgozni?
Annyira meglepődtem az autó fogyasztásán,hogy ezt meg kell veletek osztanom.Csütörtök délután indultunk haza Németországból B.boglárra,autó teletankol,indulás gooo gooo gooo.....haza.(320d 177le)
Eddig sosem számoltam,mert gondoltam jól mutat a BC.Hónapok óta nem nulláztam,télen volt hogy felment 6.1-re,de most hazafelé visszaállt 5.9-re.
13.5 óra alatt értünk haza,mert három staut is sikerült kifognunk,úgy hogy kétszer álltunk meg 25 percre kb.(tankolás nélkül értünk haza)Volt hogy 180 kmh-val,volt hogy 12km-t egy óra alatt tettünk meg.
Tegnap elmentem teletankolni,miután összeszedtem magam a nagy út után.
1070 km-re tankoltam 57.25-litert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Azaz 5.35-re jött ki a fogyasztásom.
Azt a ...va ez igeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem értem ezt a vízhőfok mizériát. Szerintem teljesen normális ha nem egy konstans érték, nagyobb terhelésnél nyilván magasabb a vízhőfok hisz a motor is jóval több hőt termel, ahogy nyáron meg nehezebb hűteni.
Minden autóban ingadozik a hőfok, csak a kijelző nem mutatja, hogy a autós ne kapjon agybajt tőle.
Ismét segítséget kérnék, mostani problémám termosztát jellegü hibára utal, valamiért mintha túlhűtené magát az autó. Tudtommal az n52b25 motornál 88+ fok a hűtőfolyadék üzemi hőmérséklete, ennek ellenére 75-82 fok indgadozik a a titkos menüben a ktemp értéke. Termosztát volt cserélve, durván 16 ezer km-el ezelött, akkor egy ideig jó volt. Utána megint gyakran leesett a hőmérséklet, le lett húzva a termosztát a dme-ről, ekkor stabilan 96 fok körüli értket mutatott az auto. Kapott új szoftvert, vissza lett kötve a vezérlés és egy ideig ismét jónak tünt, de a héten a következőt tapasztaltam:
- Városban egyik reggeli indulás után felment 95-102 fokra a kijelzett hőmérséklet, pár percig ezt tartotta, majd pillanatok alatt visszaesett 80 fok alá, és nem is ment feljeb.
- M0-n 100-as tempo mellett sokáig nem tudta eldönteni az auto, hogy 78-82 között mit mutasson, majd egyszercsak elkezdett emelkedni a hőmérséklet és 97-re beállt stabilan. Célhoz érve és lassítva megint 80 alá esett.
- Végül egy ferihegy XIII ker útvonalon ismét tartotta a 78-82 fokot, de onnan hazafele egy rövid szakaszon odaléptem neki, és ismét sikerült elérni a 96 fokos állapotot.
Egyszerüen nem értem, hogy miért történik ez az autoval...remélem valaki tud erre választ adni!
Igen fehér. Ebben az árkategóriában (az eredeti árra gondolok) nem kellene, hogy bármi problémát generáljon. A számom a hirdetésben, emailem pedig a profilomban...
csak akkor legalább ha olyan dolgot cseréltetnek ki aminek nincs is baja ne fizettetnék ki,rakják vissza ami benne volt....most ha kopott a gumid nem veszel egy másik felnit is :D
Szia! vegyél 2005-2007 közötti 25i-t, megbízható, jól megy és ha keveset mész nem számít az a pár liter plusz az élményért cserébe amit nyújt. 20i nem megy, 20d problémásabb...
E90 vásárlás előtt állok,és olyan kérdésem lenne,320d és 320i között szeretnék dönteni,mivel keveset járok évente autóval ezért a benzines is megfelelne,csak olvastam olyanokat hogy ezeknél az injektor és a gyújtótrafó gyakori hiba,igaz-e?2005-2007 évjáratra gondolok,de ezekről a hibákról sűrűn hallani. A dizelnél meg nem tudom,hogy ez a pillangószelep beszippantás jellemző-e még az e90-nnél??
Akármennyire is hihetetlen részedről , sajnos így van... A hivatalos szervizek csak arra vannak hogy kihúzzák a tulaj zsebéből a pénzt felesleges , elvégzetlen munkák hibák okán..
Tudok adni szerelőt, akinél van mindenféle alkatrész raktáron, igaz bontott, de csak azt kell kifizetned amit felhasznál. Ha érdekel, küldj egy mailt és megadom a számát.
Nehezen tudom elképzelni, hogy ez hivatalos szervizben megtörténhet. Még szabadságra sem engednek el úgy szerelőt, hogy nincs helyette azonos tudású. De még a munkafelvevő is tudna technikai támogatást kérni központból.
Sziasztok! Egy 2010-es 318D-m (N47D20C) van és a segítségeteket szeretném kérni egy motorprobléma ügyében. A hibajelenség először csak kisebb megtorpanásokkal, majd rángatózással kezdődött. Egyre gyakrabban jött elő, főleg melegen és végül már csak alapjárat volt, gázra nem reagált. Szervizben volt több hibakód, de végül a gázpedál szenzort dobta először vissza, hát kicserélték 45 ezerért. A probléma nem szűnt meg, főtengely szenzor hibakód megint feltűnt, ekkor javasolták a hivatalos szervizben szenzor kiiktatását, hogy bár nehezebben indul majd, de ha úgy jó lesz, akkor a szenzor a rossz. Kb. 2 km megtétele után az autó ugyanúgy rángatni kezdett, nem volt benne erő, majd csak alapjárat. Visszavittem, a szenzor vissza és onnantól meg használhatatlan az autó. Hidegen még megy, de 1-2 km és gázpedálra nem reagál, leáll-újraindul, majd el sem indul...kicsit hűl, megint megy. Na, erre azt mondták hogy cseréljünk szenzort, ha az nem oldja meg, akkor vezérlés csere, ami ennél a modellnél "típushiba". Elolvastam ezzel kapcsolatosan szinte minden fellelhetőt, de a hibajelenségnek max. a csörgést mondják. Egy megnyúlott lánc produkálhat ilyen hibát, vagy tényleg a szenzor hibás? 210 ezer van a motorban, szóval aktuális is lehet sajnos a vezérlés. 04.07-én lett rendelve a gyártól szenzor és a mai napig nem érkezett meg az országba állítólag. Elég hihetetlen. Köszönöm válaszotokat.
úgy müködik, mintha snap-in adapterbe tenném a telefont. Vagyis az ipod alkalmazásban megjelenő zenéket tudom kiválasztani az idrive-on keresztül, még akkor is ha az itunes match miatt azok felhőben vannak.
Ha más alkalmazásból akarok lejátszani valamit (pl.: spotify, podcast), akkor azt a telefonon kell indítsam, de az előadót és a számcímet ilyenkor is kiirja.
az én záram is szorul ha kulccsal nyitom azt hittem hogy valami baja van,de akkor ezek szerint a 7 év alatt nem igen nyitották kulccsal csak a távirányítóval.
Nekem tavaly becsukta az asszony a kulcsot hátra, 250 km-re otthontól :(( Zárnyitó ember percek alatt nyitotta ki valami spec eszközzel (mechanikus) de csak azért molyolt vele, mert szorult a betét, ugyanis azt nem zártam kulccsal évek óta, mindig a távval nyitom...
Sokan itt is írták, hogy ők kivetették a zárakat, és ledugózták, onnantól csak távval lehet kinyitni, ez a feltörés ellen használhat, de az ellopás ellen nem sokat.
Nem úgy van hogy gyárilag 10 kulcskóddal jön ki az autó amiből vásárlásnál 3-at 4-et megkap a tulaj? Mire sokszor hozzánk ideér 5-10 év múltán abból marad 1. Aztán elmész pótolsz egyet és a maradék helyeket leprogramozzák és az onnantól végleges, nem lehet feloldani. Most hogy ez mennyire másolható az élő két kulcs nem tudom. Valaki nyáron bezárta innen a kulcsot kiment egy szerelő mezei laptoppal és pár perc alatt kinyitotta. Innentől szerintem az a nagyobb hatalom amikor leadod a forgalmi másolatát a kulcsrendeléshez és tudják milyen autó pontosan merre lakik. Nem kell másolgatni, fél szemmel ránéznek és tudják mit, hol keressenek.
Pár éve keringett a neten egy történet, hogy a tulaj hazament a márkaszervizből az újszerű mercivel, és otthon a kapujában véletlen leverte a tükrét - és kiesett belőle egy másolt pótkulcs :(( - aztán hogy igaz-e, nem tudom, de sajna, hihető...
Nagyon sajnálom! Valami egyéb infót tudsz mondani? Hol tartottad, éjszaka történt vagy nappal? A kulcsot is ellopták és azzal vitték el? Valami védelem benne, mechanikus vagy elektronikus?
Mindegy most már megrendeltem az olajakat kicseréltetem és meglátjuk,hátha.Mindenesetre,ha ez ilyen volt gyárilag is,akkor ez is egy kritikán aluli pontja az autónak.Írtam előbbi hozzászólásomban,hogy az ismerősöm 184 lovas gépén mint a vaj úgy működik,igaz az szinte új autó az enyémhez képest.
azt nem nézek,f10 mpakettet csak,meg szerdán néztem egy 7es bmwét 740d m-pakett,nagyon jó árban volt,délután mentünk volna le,de eladták,ma nézem egy nepper vette meg 1,5 millióval drágábban árulja....
kicseréltettem ugyan olyan cikkszámúra a magasság állítót és jó lett ki tudtuk törölni a hibát úgyhogy a nem kábel volt a gondja.
Ellopták BMW 318d LCI 2009 fekete személygépkocsit, rendszáma: MKL-974 2014. április 11-én, pénteken, ellopták Budapest 11. kerületből. Kérem, aki látja, jelentkezzen.
F12 6'er nem jöhet nálad számításban ? mégiscsak "egyedibb" és qpé.. F10-böl sok van és lesz... az olyan túl népszerű.
Az E92-n sikerült megoldani a kábelcserével a lámpa magasság állító szintező problémáját ? Ha igen milyen kábel került bele ? ( vastagság , pólus, hossz )
igen most autó keresés alatt állok,már két f10est megnéztem az egyiknek az oldala végig sérült volt,a másiknak meg a hátulján lehetett egy kisebb sérülés valószínű nem nagy,mert nem volt vágva a sárvédő,senem volt teli gittelve,mert 180at mértünk rajta viszont kézi váltós és élőben kicsit másképp festett,3 hete néztem meg jó árban van de még mindig nem tudta eladni....
Jó lenne,ha megnéznéd és pontosítanánk,mert akkor még ma azt is megrendelném.Nagyon bízom benne,hogy a csere után jobb lesz a sebességváltás.Otthon most átnézetem az autót Á-tól-Zig,mert úgy tervezem,hogy 10 éves koráig meg marad. Ha nem is szakszervizben,de mindenből a jót és mindent meg fog kapni amíg nálam lesz,hogy a következő gazdája is örüljön majd neki.
Én jóval feljebb vagyok tőled,NRW megyében Siegentől nem messze.Hegesztőként-lakatosként dolgozom kint,már több mint hetedik éve (sajnos).
amit írtál és ajánlottál olajat a kézi váltóba az nem igazán a legjobb megoldás, hidegen nem lesz jó ha esetleg már kopott a váltó
az olaj amit ajánlottál az jó minőségű csak túl sűrű és nem felel meg a BMW gyári előírásnak : a BMW ezt használja:
"BMW runs on very thin oil like Castrol Syntrans 75W B which flows below -60*C and viscosity at 100*C is about 6cSt ! "
sokkal jobb megoldás egy 100% PAO szintetikus olaj stabil viszkozitással és ARCHOIL AR9100 adalékkal , ez a kombináció még akkor is működne ha felöntenéd utána vízzel :)
Csak meg lesz addigra !:) De mivel made in germany a Fuchs kint biztos kapható sok helyen.
Jobb lett a működése és könnyebb , mondjuk én kuplung szettet és k.t.lendkereket is cseréltettem mert kezdet megcsúszni egy komolyabb gázadásnál. De a k.t lendkerekem nem volt rossz állapotban mint kiderült, de ha már leficcent a váltó gondoltam a lendkerék is legyen teljesen új , így kicseréltettem azt is.
Nem tudom megmondani pontosan mennyi kell a difibe, otthon fel van írva én meg most kint dolgozok Münchenben.
Rákerestem , ha jól emlékszem Titan Sintopoid 75W-140
Meg is rendeltem az ebay-en 30.70 euró volt,csomagköltséggel együtt a két liter.Remélem csütörtökig ideér,mert akkor megyünk haza.Azt nem említetted,hogy utána változott valamit a váltó működése???????A difibe milyen olaj kell és mennyi?????
Szia ! A kéziváltóba 75W-80 kell , kb. 1.2-1.4 liter , szóval 2 liter bőven elég , még egy kicsit "átöbliteni" is lehet a maradék 7 decivel... A difibe más milyen kell, nem u.az.
Én nemrég csak a váltóba cseréltem , ahhoz képest hogy lifetime -ot ír a BMW, elég szutyok volt ami lejött belőle.
(160e km-nél)
Végülis FUCHS Titan Sintofluid 75W-80 került bele, Német minőség és nem rosszabb a BMW címkés olajnál.
Nemrég írtam itt a fórumon,hogy egyesből kettesbe kapcsolásnál főleg hidegen,meg ha nem határozottan,finoman akarok váltani,akkor akad nehezen veszi ezt a sebességet.Nem tudom olajcsere javítana e a helyzeten.Ezért is írok most,hogy volt e már köztetek akinél olajcsere után jobb lett az autó???
Egy ismerősömnek van egy szinte új már a 184 lovas E91-e.Hát mit mondjak,klasszisokkal jobb az autón minden mint az enyémen.
A váltó mint a vaj minden sebességben,nincs ez az akadás.Kormányzás is sokkal könnyebb az övén.Az enyém elektromos szervós az övé hidraulikus.
Ha javítana az olajcsere,akkor mennyi kellene bele és milyen olajat javasolnátok.Természetesen a difit is beleértve.
Az NBT-s be kell egy videó interfész ami az LCD-hez csatlakozik, meg ez a wifis modul , más nem kell, gondolom AUX az van
minden kárpit alatt van , a szétszedéstől nem kell félni 2002 óta minden műszerfal könnyen szétszedhető és nem törik el semmi és nem fog zörögni utána sem,
az F30 interfész egyben kapcsolható TV-free is !
https://www.youtube.com/watch?v=v--ScBs2cWY
https://www.youtube.com/watch?v=DtAdthiCcnQ
https://www.youtube.com/watch?v=tIDWkkPXdIQ
ezek mindig vannak nálunk , pár nap és lesz kép több is , csinálok egy F15-t , ami ugyan az,
Oké, nyilván vannak jó állapotúak, melyeket ki kell fogni, de a túlnyomó többséggel valami bibi van. Ez az a márka, amelyet mindenki sportkocsiként használ, még a 18d-ket is. Én 335i-meg fél éve vettem, hálistennek nem volt lutri. Olcsó volt, ennek megfelelően fújva voltak az ajtók, szerencsére szerkezeti deformáció nem volt.
Csak azt akartam mondani, hogy eladás előtt sokan már nem költenek az autóra. Tegyük fel, hogy épp eladó sorba kerül, nem azért mert szar, hanem mert megunod, vagy megvan a pénz az újabbra. Árulod 1-2 hónapig, ezalatt éppen esedékes a szerviz, de ugye nem fogod elvinni éppen eladás előtt egy 5-6 éves szervizre. Esetleg még az olajszintet és a hűtővíz szintjét sem nézed meg. Reggelente akár hidegen is nyomod neki, mert annyira látványosan úgysem szarik be, meg már nemsokára nem a tiéd lesz. Ezek apróságok, de mindenképp kalkulálni kell vele, mert a rejtett hibák nagyon drágák is lehetnek a későbbiekben. Ha meg pikk-pakk állapotban van a kocsi, akkor a versenytársaknál biztos, hogy drágábban fogod adni, mert azért bukni senki sem szeretne (akkorát)!
onnan nem folyt semmi,utána megnézettem a szerelőmmel,köze nem volt a szívósorhoz,a turbónál a csatlakozásnál volt olajos,mert elvolt szakadva a tömítés lemostuk utána semmi olaj nem jött elő...
Angliában egy BMW szalonban vette meg nekem egy cimborám. Alvázszám alapján ez a kábel kell a media lejátszáshoz úgy, hogy idrive-ról lehessen kezelni.
Kedden jön haza a srác, akkor tudok bővebben nyilatkozni.
Megnézem majd a cikszámot rajta és akkor kiderül majd, hogy honnan lehetne itthonról is rendelni.
Csak arra akartam a saját példámmal rámutatni, hogy vannak igenis megkímélt, keveset futott, jó állapotú autók is, csak ki kell fogni őket. A többség nem ilyen... főleg azok, amiket frissen hoznak be, s árulnak olyan kilométerállással és olyan áron, amelyből a mobile.de-n egy sincs...
Egyébként nem azért nem adom még el, mert jó állapotú, hanem mert még nem állt össze a keret egy újabbra.
én sem azért adtam el az e92-őt mert szar volt,hanem mert fiatalabbat újabbat szeretnék eddig úgy voltam,hogy f10,de most már képbe jött az f01 is természetesen mind a kettő M-pakettba :D
egyet értek,nekem az összes előző off autómat az első érdeklődő aki eljött megnézni elvitte,mert nem tudott belekötni olyan állapotban volt kívül-belül!
van sok jó autó 4,5 ért. én tavaly adtam el a205 ös 25i met 3,3 ért valódi 85e km mel (Masziéknál bevizsgálva, szervizeltetve), a szomszédom vette meg, azóta is imádja szereti, egy fillért nem költött rá átíráson kívül az eltelt több mint fél év alatt. Szerintem nem annyira lepukkant azért a helyzet, mint ahogyan sokan látják. Sokan mostanság váltanak f30/f10 (2-3 évesen elérhetőbb, nagy értékvesztés megvolt) re és eladják a régi vasat, amire rendesen költöttek és vigyáztak.
Előbb utóbb minden autó eladó lesz. Aki vigyázott rá éveken át, nem fogja csak azért leharcolni mert hamarosan eladja. Valamint nem csak az ad el autót akinek vacak autója van.
Most komolyan, azt állítod, hogy van ilyen a tied, de nem akarod eladni. De itt épp arról van szó, hogy az illető jó állapotú, de ELADÓ példányt keres. Nyilván nem csak 2 van a 80-ból, ami ilyen, hanem sokkal több, de azokat nem akarja eladni a tulaja, mert jó állapotban vannak.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat meg az emaileket, nem is gondoltam, hogy ennyien írnak majd. Igyekszem én is válaszolni. Gyakorlatilag bőség zavara...
Nézd meg airmax90 #16577 hsz kocsiját, nevetséges áron adja: 2010-es, nagyon jó felszereltségű, erős motor és pont a keretedben van. Mobile.de-n is min ennyiért mennek ugyanezek, de inkább +1-2ezer € +átíratás. Ha aktuális lenne, már mennék is érte. Ennyiért ajándék.
Akinek visszateszik az EGR-t tisztítás nélkül, rossz ember nem lehet) Ilyen volt az enyém kb70ezer utáni állapotban. Tavaly talán egy olyan nap volt karácsony körül amikor nem ment a gép. Imádom. Bár aki egyszer beül egy 330 vagy nagyobb motorosba mint a 20-as. Többet nem kívánkozik vissza. Kerülöm is az olyan autókat messziről nehogy kocsira kelljen spórolni)
Ez nem túl jó példa volt... Amiben 400-500ezer km van az biztos sokat ment pályán, de az tuti ment városban is annyit mint egy 150 ezer km-es autó. A dizelek 8 km után üzemmelegek így a kopás sem drasztikus. Értem mit akarsz mondani a folyamatos terhelés ideálsi üzemállapot mellet tényleg jobb mint egy városi araszolás, de azt azért Te sem gondolod komolyan, hogy 500 ezer km után az autó fő alkatrészei (pumpa, befecskendezők turbó, csapágyak...) jobb állapotban vannak mint a 150 ezres társában (ha egyáltalán elmegy annyit és nem volt már cserélve :-))
Maximálisan rendbetéve. Magyar néven cirka 4 éve. A félreértések elkerülése végett Németországban,pontosabban Passau-ban szervizelve. Az utolsó évében több mint 5000 euro ráfordítva csak a számlák szerint.
hehe, csatlakoznom kell. az en autom egy 2008 novemberi 318d Lci. baromi jo allapotban, törésmentesen es mindössze 98000 km-rel es csak bmw alkatreszekkel szervizelve. bar csak negyedik eve vegeig volt markaszerviz, azota pedig bmw-re szakosodott szervizbe hordom es baromi elegedett vagyok veluk. mondjuk eladni mostanaban en sem akarom. :)
Az enyém a faceliftes változat már és a lökhárítóban középen a rendszámtábla alatti rácsra gondoltam.Szerintem,ha akarták volna sem tudták volna szarabbra tervezni,annyira vékony a szerkezete(olyan 3-4mm kb),ha véletlenül egy májusi cserebogarat elkapnál egy rendes tempóban,akkor annak tuti annyi. Az enyémen is ezért kellett cserélni zavartak raja a törések,hozzáteszem a lökhárító eredeti és"makulátlan".Nem egy nagy összeg volt 18 euró,de a lököst le kellett vegyem hozzá.
A gázrugónál igen az csomagtér ajtót segíti nyitni zárni.Azon van egy műanyag és mikor csukott állapotban van az ajtó és közlekedsz az autóval egy idő után befolyik alá a víz és szétrohad.Ez volt nálam is és 4 éves autóról beszélünk.
Az ajtóknál a B oszlopnál kívülről a szélvédő vonalában vannak ezek a leszerelhető külön elemek. Az enyémen selyem fekete színűek (van magas fényű változatban egyes modelleken). Nálam ezek rozsdásodtak mind,sőt rohadtak inkább,de ez leszerelés után derült ki.És ez nem egyedi probléma,sokan panaszkodnak erre itt kint is.Jó én használtan vettem és a km-ben sem vagyok biztos. De akárhogy is volt hajtva, tökmindegy,egy prémium autón egy ekkora baki legyen,ez egy 4 éves BMW nem egy "tobicsimuki".
Ennek ellenére,most hogy kicseréltem rajta mindent ami zavart imádom az autót.Ad egy olyan vezetési élményt,hogy ezt eddig egy autómban sem éreztem,egy olyan kanyar stabilitást,hogy az már félelmetesen jó.
Akkor én vagyok a másik kivétel... 2007. februári 320D Touring, 2008. decemberben vettem PS programban 25 ezer km-rel. Ma pedig 63 ezer van benne!!!! Természetesen leinformálható, márkaszervízben szervízelt, törésmentes. Mivel sokan írtok itt a fórumon EGR stb problémákról, ezért a saját megnyugtatásom érdekében pár hete az EGR-t megnézettem Boguszéknál, de gyakorlatilag úgy, ahogy volt, tették is vissza (szinte nem volt mit tisztítani rajta...)
Csak várnod kéne még legalább egy évet, mert addig még nem fogom eladni :-) És valószínűleg az árat úgy fogom meghatározni, hogy a találati lista vége felé lesz majd.
Szóval csak azért írtam ezt be, hogy léteznek ilyen autók, de a 80-ból 78 db valószínűleg nem ilyen... de nem lehetetlen kifogni egyet.
Nagy szerencséd van mert én pont árulom az enyémet :-) Biztos km volt rá költve (vezérlés, ékszíjtárcsa...) és biztos, hogy nem okoz meglepetést. Keressük egymást telefonon: huszas 5835438. Amugy ha visszaolvasol akkor beszélgettünk is az autórol a többiekkel. (azota lejebb vittem az árat is :-) )
A szívósort ultrahangosan , a turbót pedig asszem homokfúvással takarították.
De láttam előtte utána.
Viszont :
Van eladó 320d 177Le turbóm eladó. 177Le verzióra, elektronika hibás.
Az egyik előző autómról esett le 26.000km -nél BMW - nél cserélték garanciában , természetesen megvan a papír is , a 26.000 km es cseréről. Az autó 2008 as volt.
Azért lett eladó mivel a mostani autómra nem ez a turbó kell.
Nem azt mondom, hogy kuka, de valószínűleg nem felelnek meg a feltételeidnek: "nem kell rá per pillanat többet költeni, mint max. egy alap szervíz, nincs rejtett hibája, nem volt komoly törése". Leginkább a rejtett hibák miatt kell nagyon szűrni őket, a tekerésről meg nem is beszélve. Szerintem a dízelek rég 200e felett járhatnak.
előző off autómban gyári navi volt abban benne volt gyárilag a bluetooth-os kihangosító,aux+usb stb. csatlakozó minden tökéletesen működött. nem értem a bmw mért nem oldja ezt meg a navival szerelt verzióban szériafelszereltségben
De, igen, tud. Pont ezt írtam. Más BT profilja a kihangosításnak, és már a média lejátszásnak. Nekem felcsatlakozik mindkettőre egyszerre. Ha telefonálok, akkor az a kocsi rendszerén szól, ha zenét játszok le a telefonon, akkor az ezen az eszközön keresztül a Line-in bemeneten át bekerül az erősítőbe, és szól.
Viszont , ha ezt használom vagy telefonálok vagy zenélek :) Mert gondolom a telefon nemtud egyszerre a kocsi rendszerére meg a stickre is csatlakozni ?
Az se tiszta nekem miből dönti el a telefon , hogy a stickre vagy a kocsi rendszerére csatlakozzon alapból ?
Még annyit, hogy kicsit azért nem túlzás azt mondani, hogy ha én nagyjából 4.5M-t írtam, te azt mondod szánjak rá még 2-3 "miskát", azaz akár 7.5M-t? Most komolyan, annyiért már lassan vadi új F30-at kapok, legalábbis 316-ot, alap fapad felszereltséggel. (az új 316i motorja egyébként szerintem már vállalható, nekem megfelelne). Remélem nem itt kezdődik a megbízható 3-as BMW, mert akkor valami nagy baj van. :)
Egyszeri beállítás után automatikusan csatlakozik a telefon. A zenelejátszás ezen keresztül megy. A hívás a kihangosítón (ha van) keresztül csatlakozik továbbra is.
4,5-ért már nagyon sok 3-mas van, igaz a benzines nem gyakori. Ami a rossz a dologban az jó is, mégpedig hogy Dunát lehet rekeszteni a tekert órásokkal ami lenyomja az árakat. A lényeg, hogy csak megbízható forrásból vegyél ha veszel, legyen bmw által végig leigazolva a futása és ne sajnáld azt a felárat amit emiatt kérnek érte. Ezek az autók sosem a piac alsó felében vannak.
Tudtok -e eladó E90-E91-et, min. 2007-est, amibe nincs 1 millió km (max. kb. 150e), nem kell rá per pillanat többet költeni, mint max. egy alap szervíz, nincs rejtett hibája, nem volt komoly törése? 320i-325i-318d-320d. Max 4.5M Ft -ot szánnék rá, vagy esetleg kicsit többet, ha olyan. Emailem publikus, de ide is lehet írni. Köszönöm!
Abban tudnátok segíteni, hogy miért van az, hogy ha rádugom az USB portra az iphone-om, akkor azt írja ki, hogy nem támogatott eszköz. Vagyis nem játszik le semmit sem.
Amikor hoztam haza a gépet németből akkor kezdte ezt a hülyeségét, egyszer-kétszer bebólintott és komolyan aggódtam miatta, aztán elmúlt majd megint előjött.. Akkor takarítottam az EGR-t/torkot először, nekem ez úgy kb 1 nap míg leázik a korom rendesen a belsejéből: Ecset/benzin/féktisztító/Raab karcher kombinációval. Minden második olajcserénél cserélem a gázolajszűrőt is, azt sokan elfelejtik. Lehet most is csinálná de nincs ideje szegénynek, évi 60ezret megy nincs ideje gyengélkedni :D
Mindenképpen :D Mert én az elmúlt 1 évben túl vagyok: turbo csere(gyári zsír új), légtömegmérő, szívósor és EGR tisztítás, vákum csövek cseréje, kettőstömegű+kuplung és társai :D persze nem feltétlen ez miatt a hiba miatt de ez nem szűnt meg :( és kezdek már kicsit ideges lenni :D
Ha a te autód is import mint az enyém,akkor ez előfordul,főleg ha Németországból való,mert itt sózzák rendesen az utakat télen.Ez a két pontja az E9X-nek kritikán aluli.Most mondjam ki,hogy egy rakás fos,egy szégyen?!A német kollégáim azon röhögnek egyfolytában,hogy a nagy Mercedes 5 évesen rohad és a Bmw sem sokkal különb.Ja és még van a lökhárítóban a rács elől.Na,hát az meg több mint vicc az már a szánalom foka.Ezeket én mind kicseréltem saját kezűleg.
A gázrugóra mért kellett az a zsugor műanyag nem értem,befolyik alá a víz és négy éves autónál kuka.
Az ebayról rendeltem 30 euróért más fajtát Meyle.
Az ajtóknál meg fogsz lepődni,ha leszereled a lemezeket mi van a gumi alatt rohad szét az egész.
A www.leebmann24.de -ről rendeltem hozzá olyan 25 ercsi darabja.Egyébként itt van a legkisebb csavartól kezdve minden az autókhoz. Ha esetleg tudok segíteni csak szólj megbeszéljük és beszerzek mindent ami kell és elküldöm neked otthonról,itt sokkal olcsóbb minden mint nálunk.Németországban "élek" sajnos.Velem is tettek itt már jót és ezt teljesen önzetlenül ingyen tették.Nincs elfelejtve!!Üdv!
Ha esetleg megoldódik a probléma vhogy, légyszíves írd már meg ide :) Mert én emár egy jó ideje szívók vele és igazából lehet vele autózni meg megy is meg látszólag minden rendben de rohadt módon idegesít h ilyen :(
Megvan a műanyag :) viszont a torpanást ma ujra csinálta :( . Az egyik haverom a hétvégén vett egyet, az ugyanezt csinálja, jött ma, hogy őt is marhára idegesíti.
Elviszem majd Maszihoz,remélem olyan jó,mint itt a fórumon dicsértétek és majd vele átnézetem a gépet.Egyébként km ide vagy oda az autó kifogástalanul működik semmi baja. Az igaz,vásárlás után derült ki,hogy a hátulja volt sérülve (nem nagyon)még Németországban és ott is javították(bmw-nél)szélvédőcsere is volt egyszer,plusz otthon a gépháztető fényezve volt. De ezek egyáltalán nem zavarnak,mert olyan szépen meg van csinálva rajta minden,hogy szinte észrevehetetlen.Én nem vagyok az a fajta,hogy na aztán egy karc sem lehet az autón amit vásárolok,de amit "beszámíttatni "viszek az meg itt ott,én vagy más hibájából össze vissza volt fújva.Ebben is szerintem meg van az arany középút,mint mindenben.Nyilván nem a kettőből összevágott szarokra gondolok.Egy biztos 2011.11 volt az autóban 146000 amit Németországban futott. Na utána van egy másfél év mialatt gazdát cserélt bekerült hazánkba és igen keveset futott alig 5000-et,így került hozzám(magánszemélytől). :)
Vásárláskor leszervizeltettem felemeltük a szerelő nem is vette észre ezeket amiket fent írtam,azt mondta látszik,hogy volt gazdája igaz bele nem lát,de nagyon szép állapotban van az egész tetejétől az aljáig.
A sok só látszott meg néhány alkatrészen,de azokat mind kicseréltem újra gyárira.(ajtókon a b oszlopnál a takarólemezek,gázrugó a hátsóajtón.
Télen egyszer ment el a szervóm,bejelzett is egyből,félreálltam újra indítottam,azóta se semmi.(elektromos szervós)
Ezt leszámítva a 8 hónap és 10000 km alatt tökéletesen teszi a dolgát.
Kicsit megdöntöd az autót és ha kitartóan csapkodod a haspáncélt előbb utóbb eljut előre amennyiben leért az aljára. Ott meg van pár szervízablak amin kieshet. Viszont műanyag, legalább nem zörög :)
Legalábbis ezt mondták, hogy legyen miért pénzt kérni.:)
Nincs rajta amit állítani. Azaz lehet, elállítani. A geometria vezérlést csak a gyárban tudják speciális műszerekkel beállítani. Épp ezért nem javasolja a Garrett a változó geós turbók felújítását.
A turbó olyan magas hőfokon üzemel, hogy a korom nem tud megtapadni benne. Sok városi használatnál a geometria lapátok le tudnak kormolódni, de az már hibajelenséget eredményez. Tehát egy jól működő turbóhoz nem szabad hozzányúlni.
A szerelőm elküldte egy turbó javítással, felujítással foglakozó céghez. Ott beállították a hézagokat bemérték és szépen kitakarították. A sok lerakódott korom sem tesz jót a tubónak . Ezt értettem tisztítás alatt :-)
Nem függ a fordulattól, ugyanúgy csinálja 1800-nál, mint 4000-nél, de ma kitakarítottam a szívósort, és szerintem jó lett, de nem akarom elkiabálni :) ,az viszont biztos, hogy jobban megy :) . Apropó beejtettem a motortérbe azt a kis kupakot, ami a pollenszűrő fölött van, és a toronymerevítő csavarját takarja, lehet olyat külön rendelni, ha nem találnám meg?
Ha leragad akkor az le van ragadva, onnantól szívóD, ha fordulatfüggően torpan be vagy alapjáraton ejti el egy pillanatra akkor az általában EGR/Légtömeg/Vákuumcső szokott lenni M47-nél. Visszajön 40-60 ezer után, de takarítás után elég tartós.
...na 1 hét kórházi kezelésből hazatérve, beindítottam a kocsit. Hát megint csinálta azt a pár másodperces remegést, fordulatszám ingadozást. Sajnos olyan egészségi állapotban vagyok, hogy nem tudok vele foglalkozni,van most nagyobb bajom is de azért eléggé idegesít. vezetni nem vagyok képes, vissza se tudom vinni egyelőre sehova, majd megpróbálom valamelyik ismerősöm megkérni, hogy vigye vissza az Mpower ba rakják gépre... EGR hiba volt, cseréltük nem jött vissza, 2 hét múlva ugyanaz a jelenség, izzitáselektronikia hiba, kicseréltük, ment megint 1-2 hetet. most állt egy hétig és megint csinálta... céges autó megjött de én meg hetekig itthon ágyhoz kötve váratlanul. remélem mondanak valami okosat mert nem fogok tudni kisérletetezni vele...
A DPF miatt a km gyanus mert az enyémben 170K volt mikor még a diag. 80k-írt vissza. 200K el szokott menni minden DPF.
A turbót én kitsztítattam amikor a vezérlés cserélva volt 150K-nél. Ha nem csörög a lánc a vezérlést ne bántsd, de a turbót lehet érdemes lenne kipucolni. A többi amit írtál mind jó. A kázi váltó nem az erőségge ennek a szériának, de lagalább megbízható. Én azért olajat cseréltem benne. (Difiben is)
Van egy 2009-es,320d -177-lovas-E91-es autóm.Tavaly augusztusban mikor vettem(ÓRA szerint akkor 150 ezerrel) leszervizeltettem és akkor a DFP-re 20 ezret írt még.Most van benne 161 ezer,azaz a DPF-nek már nem sok van hátra.Ezzel kapcsolatban szeretnék tudni mindent,ha tudna esetleg valaki közületek segíteni.
Ez az érték változhat használattól függően,vagy egyszer lejár és akkor irány a szerviz???
Mennyi idő a leszerelés-tisztítás,stb????Viszem,megvárom míg megcsinálják és már hozhatom is el,vagy egy napot minimum rá kell szánni,nélkülözni addig az autót???
Elég-e esetleg,ha hosszabb távon "szétgyilkolom" és kiég rendesen???(ez nem gond Németországból megyünk haza húsvétra :)
Lecseréltem az összes feszítőt az ékszíjat a vízpumpát is illett volna,vagy az még elmegy egy darabig????
Az a baj,hogy nem mernék rá mérget venni,hogy a km annyi amennyi.
Maszi állítólag meg tudja mondani mennyi az annyi.
Nem tudom miket kéne átnézni,kipucolni stb-stb.Amik eddig a fejemben vannak,meg össze szedtem innen-onnan.
DPF.
Egr tisztitás
Szívósor tisztitás
Váltó hidegben egyesből kettesbe kapcsolni,jó-jó,de én elég kritikus vagyok és szerintem egy Bmw az nem ilyen.,kissé nehézkesen veszi a kettest.Harmadikból vissza és a többi fokozat kifogástalan,mint a vaj.Esetleg egy olajcsere ebben is javítana a helyzeten?????
Turbót megnézni-Nem tudom azt lehet e tisztítani stb????
Szoftverfrissítés
Ennyi nem jut több az eszembe,ha van még valami csak mondjátok "pénz ékszer nem számít" :).
Az normális, hogy a vízhőfok nem megy fel 90 fokig? Nagy átlagban 80-85 között mozgott végig, egyszer elérte 88-at is de azonnal vissza is ment 85 alá, másfél óra autópálya fél óra városi vezetés alatt mindezt. 320d 177 LE 2009-es E91.
DPF nekem nincs benne, az egr lett tisztítva, a szívósort még nem tisztították, de mondtak olyat, hogy a turbo geometriája tapadt le, nem tudom, hogy igaz lehet-e?
Szia! Nálam is megvan ez a probléma egy ideje...sajna. Megfűszerezve azzal, hogy alapjáraton is be be rángat a motor. Leginkább nekem sem találták még meg, hogy mitől lehet...még a DPF tisztítás van hátra mivel nekem is 200000km környékén jár és már lassan a comp is jelzi. Ha ez megoldja akkor jelzek ha gondolod.
Lenne egy olyan problémám, hogy az autóm, ha csak kicsit adok neki gázt, illetve tartom fixen a gázt, mindegy milyen fordulaton, akkor az autó gyorsításkor is, és fix pedál állásnál is bólint egyet, utána megy rendesen tovább. A diagnosztika nem mutat semmi hibát, illetve normálisan fogyaszt, nem füstöl, kormol ezt leszámítva szépen megy. Az autó egy 2007.01. havi 320d 163 le, 220000km-el.
Ha valakinek van tapasztalata, nagyon megköszönném a segítséget.
remélem hogy nem fog csalódást okozni mert neki már nem jut már hely a garázsban..és nem úgy fűt- melegszik ,mint a régi dieselek az utobbi évtizedben csak benzinesek voltak a háznál azokkal nem volt gond..
Üdv mindenkinek....1 hónapja tulaja az asszony e90 320 d- nek..piszkosul idegesít a vízhőfok hiánya engem is.. vissza olvastam hogy sokaknak nem éri el a víz hőfoka a 90 c-t sem..kérdésem az hogy télen mi a helyzet ezeknek a fűtésével mennyi idő múlva nyom meleget pl -10 C BEN VAGY AJÁNLOTT E BELE ÁLLÓ FŰTÉS KÜLÖN..???thx...
Vásárlás óta kétszer tankoltam a 325i be( N52) ,de úgy 1 literrel többet eszik mint amit előtte olvasgattam róla.Csak pályán használom a kihalt sík egyenes M6 on 140tempomat 9.1L, 150 9,8L . Az átlag 10,1 L a boardcp. decire annyit mutat mint a mért fogyasztás. Van valakinek hasonló körülmények között tapasztalata?
Hiba nincs a tárolóban , de a vízhőfokot nem tudom hogy kell megnézni
Szerviztörténetet 20 ezerért csinálnak neked bármelyik BMW-nél.Nem ilyen egyszerű,de a lényeg,hogy bármelyikhez bemész és ott elmagyaráznak mindent,vagy felhívsz egyet.A szerviztörténet az aztán egy igazán hiteles szervizkönyv assszem. :) SŐT az a megahiperszuper szervizkönyv,szerintem! LÜCKENLOS!!!!!!
Ha te kint szeretnéd eladni és német nyelven kéne az hogy van,na az megint egy kérdés.
köszi. sajnos német az autóm. kint hirdetem én meg Bp-en. azt mondták a Wallisban, hogy kell hozzá az összes szerviz számla- anélkül nincs miről beszélni. :( második tulaj vagyok. A volt tulajt nem tudom elérni. 22es csapdája. kint elvben nem tudsz eladni szervízkönyv nélkül drága autót csak kelet európaiaknak. :(
tudtok arra ötletet, hogy elvesztettem a szervízkönyvem. 2éve áll az autóm jogi dolgok miatt, Németeknél van az autóm én pedig Bp-en. Hogy tudom potoltatni itthonról hivatalosan.a valós szervízkönyv potlása a cél.
sokkal jobb ez és olcsóbb , a gyári usb semmire sem jó :) az OEM aux nak nics jó hangja telefonnal pl, zajos , kell szűrő minden BMW-be az aux-hoz anélkül nem is lehet használni , még az F-s ek be is kell hihetetlen hogy nem tudják megoldani a galvanikus leválasztást egy "tele elektronikával" autóban, 2004 óta minden kocsiba kellett rakni
Sziasztok Balogh Tamás ajánlót titeket. Egy kis segítség kéne. 320D E90, ma át lett gumizva, téli le nyári fel és miután kigurultam a gumistól kb 5 kmre ki írta ezt a kocsi. ezt ki lehet ütni otthon is valahogy a menüben, vagy szerviz? köszönöm.
A höldmayernek és még pár logisztikai cégnek van javító műhelye a telepen, hogy a szállítás közben megsérült autókat lejavítják. Erről az ügyfelet tájékoztatják, engednek az árból, vagy kap másik autót.
Használt, le TK-zott autókat nem javítanak.
Ezt a bmw-t széttörték, majd nyomott áron _használt_ autóként értékesítették magyarországra ahol eltüntettek minden nyomot amit lehetett és most várják rá a balekot. Ennyi.
Persze tudom, nálunk is van olyan, hogy átnézi a kollégám a beszámítandó autót, körbe méri, mutatjuk a tulajnak, hogy itt meg itt volt javítva, aztán kiderül, hogy nála nem történt semmi, ráadásul ő az első tulajdonosa...
Szerintem ezt közölnie kellett volna a vevővel, ennyit arról, hogy egy nagy cég elveszítheti a presztizsértékét!
Ha én is szalonból vásárolnék autót megbíznék bennünk és nem nézném át úgy mint egy használt autót főleg ha valaki nem is ért hozzá, akkor nézheti, nem gondolná, hogy egy rakat szart sóznak rá, hiszen mégis csak egy komoly múltal rendelkező cég!
Ki tudja hány ilyen eset van amiről nem tudunk és megy a pereskedés, aki nem veri nem dombra vagy nem közlik az interneten, ha ez az amarok nem lenne fent sokan nem tudnának róla, max. a tulajdonos ismerősei, de mi nem, pl. szerintem ezen a fórumon is sokan nem olvastak erről az esetről én van ilyen :)!
Nem azt mondom, hogy sok az ilyen eset, de biztos akad jó pár, csak mi nem tudunk róla :) . Az, hogy a BMW-nél is előfordult e már? Lehetséges :) . Most az, hogy X ezer eladott autóból egy-kettő eladott példány ilyen és kiderül, attól még nem fog veszíteni a presztizséből, ha minden 10. eladott autó ilyen lenne, akkor már lenne rá ok, de pár esetben ez kizárt.
Nekem ezt mondták :) , karosszériás és mesélt erről arról, hogy van amikor a telepen törik meg és a 0 kmes autót javítják. Nem lát bele az értékesítésbe, hogy miként adják el, közlik ezt a vevővel vagy sem, de a totalcaros cikket olvasva előfordulhat, hogy nem.
Amit írsz, azzal tisztában vagyok, hogy van ilyen, de én arról beszélek, hogy a telepen leparkolás során történik valami, de ezt, hogy közlik vagy nem azt nem lehet tudni, mivel nem értékesít.
Az egyik ismerősöm meg értékesítő volt egy márkaszalonban, inkább nem nevezem meg, de úgy trukköztek a tesztautókkal, hogy amikor ő vagy más hasznålta le volt kötve az óra és nem számolta a km-et :) , hogy minél kevesebb km legyen benne értékesítés szempontjából, vannak akik trükköznek, lehet némelyik BMW-nél is előfordulhat, nem lehet tudni.
Nekem is van rálátásom más kereskedés által, hidd el, sokszor a kereskedő nem is tudja, hogy történt-e valami az autóval. Volt olyan, hogy kaptunk egy autót és vele együtt egy értesítőt, hogy szállítási sérült az autó, egy elemét javítani kellett. Kaptunk hozzá jegyzőkönyvet, amin szinte az összes elem rétegvastagsága a gyári érték felett volt. Tehát, mielőtt beérkezett magyarországra, már történt vele ez-az, amiről senkit sem tájékoztattak. Persze mi tájékoztattuk az Ügyfelet, aki elállt az adott autótól és kért egy másikat helyette, ezt pedig visszavette az importőr. Általában akkor tudjuk meg, hogy volt sérülve/javítva, ha elér egy bizonyos szintet a sérülés, és ezért értékcsökkenés jár az autóhoz, amit az Ügyfél kap meg.
Szerintem egy komoly háttérrel rendelkező cég nem engedheti meg magának, hogy a telephelyén fusiba javítsa az autót, komoly presztízsveszteséggel jár.
Kimartd, hogy az autószállítóról amikor állnak le és beviszik a raktárba, szalonba, nem direkt, véletlenül! Ki csinálja meg? A szerviz és levonja a károkozó fiezetéséből. Van olyan kereskedő aki bevallja és megmondja, hogy az autó szállításkor megsérűlt, de van aki elsumákolja, mint pl. a totalcarban szereplő amarok tulajdonossal történt.
Haverom Németországban dolgozik a bmw-nél dolgozott a barátnője és az ott dolgozók kivihetik a tesztautókat és ott is az volt, hogy aki adta nekik át az autót bele tolatott egy új 6os egy új 3assal, az sem direkt volt, a Porsche-nél is ilyenek előfordulnak meg szerintem máshol is, csak valaki elsumákolja. A linkben szereplő 3ast állítólag szalonból vette tesztautóként és azt mondták neki törésmentes, lehet az wgyik tesztkör akatt megtörték, megcsinálták majd s.mentesként eladták.
Sziasztok! VALAKI SEGÍTSEN. 2006-os 320 D autóm (199.000 valós kilóméter) . 1-es sebességbe nehezen tudom rakni, akad(nem mindig, de egyre többször észlelem. A többi fokozatnál már nincs gond. Váltóban olajat lecseréltettem, semmi változás.
Lehet egy kereskedés tesztautója volt, csak nincs tisztában a dolgokkal és abban a hitben van, hogy a gyár tesztautója. A hirdetés nem hiszem, hogy kamu, igaz is lehet amit leírt azzal a különbséggel, hogy kereskedésben volt tesztautó csak kicsit megtörték:). Egyik ismerősöm aki a Porsche M5 nel van, mondta, hogy csinálnak olyakat, hogy véletlen megtörnek egy autót amikor jönnek le, megcsinálják, majd eladják s.mentes ujként, a márkakereskedők között is akad aki trükközik. Sőt tavaly ősszel volt egycikk a totalcaron egy vw amarokkról, hogy uújonnan vették és pár hónap múlva elkezdett a küszöbökeés ajtók alján rohadni és kideruült, hogy törve volt, még egy közeli kép is volt az elején egy pontról ahol látszott, hogy ki volt maszkolva.
Jó dolog, csak nem ilyen értékben :) , pár ezer ft-os cucc elveszik nem ér nagy kár, azt hozzá tenném, hogy én mindig megkaptam. Ha meg az időre gondolsz akkor az ingyenes posta lasabb, volt amikor 1 hét alatt megkaptam Kínából, de volt, hogy 1 hónapos vártam. Pl. Egy ilyen 10000 Ft-os lednél nem dobnék ki 5000 Ft-ot postára.
e90 LCI-be (halogén lámpás) hol lehet venni itthon LED-et az Angel Eye megvilágításához? Ha Ebay-en ajánlott keresni, tudnátok mondani valami konkrétabb gyártót, típust, ami jó minőségű?
Kösz, én is valami ilyesmire gondoltam. Megnézem a rejtett menüt, lehet, hogy én állítottam el, mikor akkucsere környékén sokat piszkáltam (rendesen sajgott az ujjam akkoriban a kis gomb nyomkodásától :-) ).
nincs gond az árral szerintem korrekt nagyon....a leírás is jó minden benne a szövegben én is ezt szeretem,aki kombit keres elfogja vinni ennyiért szerintem ;)
lehet rosszul tudom, de itt is olvastam többször (olyan is írta aki itthon bmw ügyben szaktekintély!), meg nemzetközi fórumon is olvastam. Cikkszámok megegyeznek. Ettől függetlenül lehet, neked van igazad. Engem egy ideig foglalkoztatott, de aztán feleslegesnek éreztem...
Köszi a tippet az eladáshoz! Igazából az igazat írtam, nem rossz ez a kocsi, aki ilyet keress az jól fog járni vele. Az itthoni szervízszámlák megvannak, kinti pecsétesek lekérdezve, bevizsgálva, és természetesen bevizsgálható. Még egy jó hétig nálam, addigra itt lesz a céges, és egy hét szabi után annyi dolgom lesz, hogy nem fogok tudni vele foglalkozni, megy wallis ba valszeg, ott legalább beszámolást is tudnak majd, hitelt intézni, stb... meg meg van a bizalom a vásárlókban jobban talán.
Ha megnézed a 3.0 illetve a 25d cikszámait , akkor azt látod több egyezőség van mint a 18d-20d között.
Viszont tény , hogy soha nem lesz 25d 35d.Az is , hogy a turbó ugyanaz mint a 3.0d 245le nél.
Kisebb a cooler , meg a porlasztó ez biztos.
Viszont nem 20Le a különbség a 184Le 320d és a 325d között.
A 25d 150-200 10sec a 20d 14sec.
Autóeladás : Csak vélemény , mivel én is most vettem
- A fényképek alapján nem érzem azt , hogy aki nézegeti megállna a lapozással.
Most amikor vettem az autóm , tudom , hogy gáz de azoknál az autóknál akadtam le ahol azt éreztem , hogy ez igen.
- A leírásnál meg azt írd le amit te is szeretnél olvasni , garantáltan hibamentes , összes szervíz számla megvan , soha nem romlott el , esőben soha nem álltál ki vele mert örömautónak vetted , alacsony a fogyasztása mert 100km/h nál 1500 at forog. Garantált km , és megengeded szervízbe elvinni.
Valamelyik nemet forumon irta egy BMW mernok , hogy ez a vezerloszoftver kulonbseg csak duma , 3fele minosegben keszulnek motorok mas a blokk masok a dugok stb,ezert aztan a megcsippantott 18Dbol sosem lesz 35d .
nyilvan o beszelt butasagot a magyar nepperek biztosan jobban tudjak .
Hát remélem ez nem fog sokáig állni, ezért is viszem be egy márkakereskedésbe, ott talán jól és gyorsabban eladják majd. Ha mégis még 2 hónapig megvan, kirakom 4,2ért , arra tuti jönnének egyből, 4,1, 4,2 öt már mondott kereskedő..
tudtommal ez a 25d vezérlés szoftverben külömbözik csak az N57es (245le) 30D-től.Mondjuk azt nem értem, hogy miért jöttek azzal, hogy ezért 20d-t lehet venni, azért ég és föld a két autó, míg a 25d-30d között kicsi a külömbség.
"Aki meg azt mondja , hogy kicsi vegyen magának SuperB -t. Amikor gyerek voltam kispolszki-val mentünk a Balatonra s elfértünk."
Így igaz, én voltam a fa*z, hogy nem mértem fel ezt a pakolás témát előtte. Dehát tetszett az autó, nagyon szeretem az E9x eket, és biztos túl unalmas volt az élet gondtalan 25i vel, kellett a kaland egy nagyfutású kombi dízellel:D (vagy nem tudom mi volt ez a rövidzárlat...:)).
Végén én is oda fogom adni kb akármennyiért, mert csak állni fog a garázsban, attól meg nem lesz nagyobb értéke...
nehéz eladni autót most...nem nagyon vesznek,én f10-nél minden nap nézem a kínálatot 525 és 530d-ket ugyan azok vannak fent le nem nagyon kerül semmi csak fel....nem is egy olyan van fent amit legalább fél éve-éve hirdetnek! meg ugye e92esem volt annál is ugyan ez a helyzet ott is nem egy olyan van fent ami fent van régóta,nem viccelek van olyan is ami legalább 2 éve fent van....
Akkor ott valami nem ok nálad,le kéne hogy álljon a motor,ha az üzemi hőfokot elérte és (x-fok?) a levegő hőmérséklete.Természetesen üresben,kuplung felenged.Az előzményekben van aki részletesebben is írta,hogy mik lehetnek a hibák.Én egy nagy marhaságnak tartom az egészet (Start-Stop),főleg úgy,hogy te kapcsolgatod ki-be ahogy neked tetszik. De ha egyszer benne van és vigyázunk a környezetre,akkor had legyen.Nekem az az első indítás után már nyomom is ki,még jó hogy kézre esik. :)
Ott valami nem OK. Nekem 1 km megtétele után már kapcsol is (le is áll) mostanában. Ha nem akarod használni ezt a funkciót akkor jó így, de lehet valami más hiba is van ami miatt nem megy...
Köszönöm a pozitív visszajelzést az autóval kapcsolatban. Szerencsére nem sürgős az eladás nekem. Beszámítás (ráfizetés) csak 335i esetleg 335d jöhet szóba nállam :-)
Én tavaly novemberben vettem a 318d-met (2008) a Kecskeméti BMW-nél. A start-stop rendszer még nálam se kapcsolt be egyszer sem. Mikor pár hete szervizben voltam náluk akkor rákérdeztem, hogy ez így rendben van-e? Azt mondta a szervizes srác, hogy nagyon sok mindennek stimmelnie kell, hogy aktiválja magát a rendszer. Most hogy már kezd egyre jobb idő lenni ennek ellenére még most sem kapcsolt be ,mármint állítja le az autó magát. Mikor áll le a motor??? Ha üresbe teszem és benyomom a féket?
így legyen:) egyébként nagyon szeretem bmw-t, de a kollégáim mind kb sírtak a röhögéstől mikor a 3-as kombira azt mondtam, hogy családi autó. Volt olyan, hogy mentünk egy rendezvényre és vittünk demo cuccokat, az octáviákba kb 3x annyi cucc ment bele, viccesen meg is kaptam, hogy még befér oda az egész kocsim is:) ezzel együtt az e91 szinte mindenben sokkal jobb autó, de abban nem jó, hogy 2 gyerekkel kényelmesen elférjünk 1 heti cuccal és most ez az elsődleges szempont.
A másik gondom ezzel a fekete M-es kombival: rendőrök sokszor megállítottak, volt több büntetésem is, igazoltatások stb... Az előző szürke meg kék limuzinnal egyszer sem volt ilyen!
Az eladás nekem sem igazán megy ezzel a dizellel. Olcsóbban adom mint a többi hathengeres LCI e91, de szinte csak kereskedő hívott. Benzinesekkel nem volt ez a szívás, 1-2 hét alatt elment, alkudozás sem volt és szinte végig "izzott" a telefon. Én meg is untam, majd a márkakereskedés eladja...
Nemrég adtam el az autómat , szóval most sokat tanultam belőle.
Megnéztem a hirdetésed , s azt kell mondjam nagyon Jó és szép autód van. Aki ilyet keres az meg fogja venni.
Viszont ehhez idő kell.
Nem biztos , hogy lejjebb kell vigyed az árat , sajnos én abba a hibába estem , hogy megtörtem , 2007-es 325d-t magasabb felszereltséggel gyári 18 as felnivel odaadtam 3M Ft -ért ráadásul sedant.
Most ezt nem tenném meg , akkor azért mentem bele mivel a sok németből behozott az utolsó szervízlátogatás + 5.e km re beállított órájú autókkal versenyeztem. Ami neked még hátrány meg ami nekem is volt , nem tudsz autót beszámítani , a legtöbb ember azt szereti a legjobban , ha beszámíttatja a régit s hozza az ujjat.
Igazad van megnézegettem a többi autót is és ennyit valószinűleg nem ér meg manapság. Lejebb vittem az árat 3,49-re de ez alá nem megyek az biztos akkor marad még egy évet és majd jövőre :-)
Nincs kedvem végignézni a kínálatot, 2008ast már kapni 2.5M-ért, persze az ár extra és állapot függő, pl. 3,6M ért s.mentes hasonlóan felszerelt 2010es 18d is van fent, a többit nem néztem milyen extrások stb. Írtad, hogy nem fontos eladni, próbálkozni lehet :) , sajnos sokan az årat nézik és nem azt, hogy volt e tekergetve. Ha van egy kamu szervizkönyv azzal már sokan megelégszenek, de szívük mélyen ők sem hiszik el hogy annyi km van benne, de megveszik, mert olcsó és nem talál benne hibát, ami lehet van csak ő nem veszi észre és majd később szív vele. Nekem fontos a valós km és hogy ne legyen sérült össze vissza fujkált így megveszem inkább a drágábbat, de nem a túl árazottat :) , ha én ilyet keresnék biztos a 2010est venném meg 3, 6M-ért :).