A jótékonykodás azt jelenti, hogy olyan embernek csinálsz ingyen munkát aki amúgy nem tudná a szolgáltatásaidat megfizetni. A TH tagsága simán ki tudott volna fizetni egy korrekt árat.
Temérdek teendő lenne még. Ezért is vagy mérges a Sütő Zsoltira meg a Bencze Pistára, mert marhára nem tartottunk még ott, hogy a nyüves kén miatt robbantsuk a csapatot. A Sütő Zsolti konkrétan ragaszkodott ahhoz, hogy TH tagság egyik feltétele legyen a max. 60mg/l összkén... ami egy szánalmasan röhelyes felvetés volt.
Egyszerűen hülyeség volt pumpálniuk ezt a natúrboros vonalat a Terra Hungaricában. A hozzáállásuknak az lett a következménye, hogy szétment a TH és ők pedig besoroltak a LeesBrothers kereskedő alá... szóval alapvetően a Zsoltinak mindig is a piac volt a cél és szart ő bele a terroir téméba. Ahogy egyébként ennek a natúr vonalnak a termőhelyhez való viszonya is eléggé érdekes. Mert a kénmentes technológia azért eléggé uniformizál.
Egy csomó olyan cél volt és van amelyik nem egy borkereskedés dolga. A termőhelyi borok védelme és erősítése a termékleírásokban például egy ilyen jogi feladat. De közösségi kommunikációt, fórumokat csinálni sem kereskedői meló. Tanulmányutakat szervezni sem egy for-profit tevékenység. Tankönyveket fordítani, oktatást szervezni sem a kereskedők dolga. Kilobbizni, hogy az organikus és terroir személet legyen jobban része a szakmai képzéseknek is egy komolyabb szintű meló. Eleve a fenntartható agráriumról kommunikálni sem piaci tevékenység. Soroljam még, vagy ennyiből elhiszed, hogy nem itt volt a kutya elesve (pedig négy lába van) ?
De tudom, hogy a magyar boros közéletben... és főleg a borkereskedők meleg és kollegiális közegében egyenesen a sátántól való ötlet az, hogy egy kereskedő esetleg megpróbál valamiféle közösséget építeni. Annyira, de annyira végtelenül szánalmas és kókler faszfejség azért ekézni, savazni és fikázni valakit mert megpróbál csinálni valamit amire mindenki más impotens.
Kurva jó kezdeményezés volt a Terra Hungarica. 2011-ben kezdtük és nagyjából 2019-ig futott a szekér. Nyolc év szerintem egy nagyon jó eredmény. Nyolc éven át egy közösség fejlődött, kommunikált, tette a dolgát. Tartottunk jó megbeszéléseket, meglátogattuk egymást csomószor, tartottunk nagyon sok nyilvános kóstolót, beszélgettünk sok újságíróval, stb, stb...
A Mitiszol egy jó brand, ami akkor is jól működött amikor a TH már nem működött.
Kérdés az, hogy a termelők egyesületének kell-e más célja / funkciója legyen azon felül amit a Mitiszol kínál (értékesítés, marketing). Ha igen és ehhez a célhoz kell pénz annak jó alapot adhat egy tagdíjas egyesület.
Én örök optimist vagyok. Ki tudja, simán lehet, hogy még tudunk életet lehelni a Terra Hungaricába.
Nagyon sokat tanultam a TH történetéből... és azért a barátságok, jó kapcsolatok nem múlnak el azért mert nem lett a TH-ből egy sokkal nagyobb mozgalom.
A legnagyobb tanulság egyébként az egészből az, hogy ilyen mozgalmat csak akkor érdemes csinálni ha a benne résztvevők több időt, energiát és bizony pénzt is szánnak a közös célokra. Biztos vagyok benne, hogy ha progresszívan megszabott éves tagsági díjjal futott volna neki a TH akkor nagyobb elkötelezettséget jelentett volna a tagság és kevésbé hagytuk volna, hogy kóbor kalandorok tévútra vigyék a mozgalmat.
A Mitiszol! ami ugye lényegében és nagy részben a Terra Hungarica mozgalom rendezvényi és kereskedelmi vetülete lett azért még létezik és a shiraz nyilván nem fog veszni hagyni egy jól bejáratott márkát. Ha jól értem akkor a chefmarket.hu is lát ebben a márkában fantáziát és tovább is akarják fejleszteni. Az meg alapvetően mindig fontos, hogy egy ilyen termelői mozgalomnak legyen piaci húzóereje is. Végülis :) csak el akarjuk adni a borainkat.
Úgy érzem, lehetne még célt és értelmes keretet találni egy TH formátumú társaságnak, akár itt a szűkebb hazában. Talán feltámad egyszer a mozgalom - szerintem szükség lenne rá.
A borászkodáshoz tényleg nem köll semmi, elég hozzá a 100 milla. :)
Nem tudom, hogy a rózsaszín inges buzigyuri és a magassarkús puncipanni (jellemző magyar borkedvelők) miként látják, de szerintem ezekkel a terroárszkvados videókkal a szereplők jellemzően lejáratták magukat.
Amit én láttam közülük, azokon jellemzően egy félnótás (= nárcisztikus idióta) mesél mosolyogtató lózungokkal feldíszített baromságokat/hazugságokat.
Lényegében és röviden fogalmazva pontosan erről van szó :)
El kellett volna a Sütő Zsoltot küldeni a náthás picsába az első körben, hogy érzékelje a TH fókusza a terroir és nem az ő kénmentes izgalmas. De ehhez puncik voltunk mert mindenki szétcsúszott a nagy kárpát-medenceiségtől. Hülyék voltunk...
Nincs ilyen, hogy "kénezett bor"... mondom, ez egy mondvacsinált baromság. Kár is róla beszélni. A kénnek nincsen semmilyen egészségkárosító hatása.
Ha megiszol egy liter bort akkor beviszel a szervezetedben 13gramm etil-alkoholt amely konkrétan egy halálos idegméreg amely maradandó károsodást okoz még a legkisebb mennyiségben is... és te a 0.1g so2-n parázol aminek semmilyen, de az égvilágon semmilyen tudományosan igazolható élettani hatása nincsen. Ja.. lehet, hogy a fejfájást egy kicsit meghosszabítja, de ez is olyan amit a weben olvasott valaki... mérvadó orvostudományi rezümét én erről nem láttam.
Mondom... aki a borok kéntartalmán parázik az simán hülye. Gondolom a piacon árult bio aszalt sárgabarackot meg a bio mazsolát azt megeszed? Na, mert abban is van kén.
El kellene engedni a ként az egészség és a természetesség vonalról. A kén nélkül és kevés kénnel bort készíteni érdekes és izgalmas... olyan mint egy kézzel fekvőtámaszt nyomni. Két kézzel is nehéz, de egy kézzel még nehezebb.