Érdeklődnék a hozzáértőktől , hogy érdemes lenne-e lecserélnem a most 9 éves Good-year Ug7-es téligumiaimat? A futófelülete még 4-5 mm, csak most már 9 éves lesz.
Érdemes lecserélni. A téli gumi 4 mm alatt már nem nagyon megy el havon. A 9 év pedig szintén határeset. Láttam már 10 éves téligumit, ami még használható volt, de ez a kivétel, nem a szabály.
Annyi hibát vettem észre, hogy a télen a latyakos hóban kicsit nehezebben tudtam elindulni vele
dombnak felfele. Már elvesztette az eredeti tapadását?
Úgy tűnik.
Ha cserélném, akkor Good-year Ug9-et néztem, vagy már ez kifutott gumi?
Nem, ez a kurrens modell. Talán ez lesz a harmadik szezonja.
Másik kérdésem, hogy az 5x14-es acélfelnire rá lehet tenni a 175-ös gumit?
Igen.
Vagy maradjak a 165/70R14 méretnél, hogy télen jobb a szükebb gumi?
A keskenyebb guminak csak friss hóban van előnye. Minden más útfelületen a szélesebb gumi az előnyös. (Legalábbis a gyári alapméretig.)
Szerintem csapj le egy szett Brigire. Kiváló gumi, a saját autómon is ezt használom, ennyiért pedig lopás megvenni :-) Nincs belőle sok, szerintem pár napon belül vége is a készletnek.
Érdeklődnék a hozzáértőktől , hogy érdemes lenne-e lecserélnem a most 9 éves Good-year Ug7-es téligumiaimat? A futófelülete még 4-5 mm, csak most már 9 éves lesz. Annyi hibát vettem észre, hogy a télen a latyakos hóban kicsit nehezebben tudtam elindulni vele dombnak felfele. Már elvesztette az eredeti tapadását?
Ezért gondolkodom a cserén. Ha cserélném, akkor Good-year Ug9-et néztem, vagy már ez kifutott gumi? Másik kérdésem, hogy az 5x14-es acélfelnire rá lehet tenni a 175-ös gumit? Ezen vannak a 165/70R14-es téli gumik. Egy 2001-es Yaris-on használom őket télen, aminek meg a nyári gumi mérete 175/65R14-es és 5,5x14-es acél felnin vannak. Azért kérdem, hogy ha vennék uj téli gumit,akkor a 175/65R14 méretbe vennék és a 5x14-es felnire tenném. Vagy maradjak a 165/70R14 méretnél, hogy télen jobb a szükebb gumi? Az átmérő különbség 4 mm a két gumi között, csak nem tudom a szélesebb gumi jó-e a szükebb felnire? Mi a véleményetek? Milyen téli gumit ajánlanátok? Jó még az UG9?
Van egy Lexus is 220d-m,és téli gumit szeretnék rá venni a gyári 17-es felnire. Amit gyárilag előírnak méretet,az elöl 225/45,hátul pedig 245/45 jelenleg is ez van rajta. A kérdésem az lenne,hogy tehetek e mind a 4 kerékre 225/45-öst? Úgy hallottam,jobb ha a téli gumi vékonyabb.
Éjszaka egy durranást hallottam, és később kiderült, hogy az autógumim durrant ki. Másnap elvittem a gumiszerelőhöz, és kiderült, hogy a szelepen van egy hosszanti vágás, amiatt eresztett le olyan hirtelen.
Éjszaka egy durranást hallottam, és később kiderült, hogy az autógumim durrant ki. Másnap elvittem a gumiszerelőhöz, és kiderült, hogy a szelepen van egy hosszanti vágás, amiatt eresztett le olyan hirtelen. Lehet hogy szándékosan felvágta ott valaki?
2004-es xsara picasso,gyári alufelni van rajta,az említett 195/65/15 Continentál gumi.A pótkrék acélfelni méret alapján(6J*15 ET 18)vettem 4 acélfelnit,arra szeretnék téli gumit.Gondoltam elég a 185/65/15-ös is.Köszi
Citroen picasso,195-65-15 a nyári gumi méret,téli gumit szeretnék venni 185-65-15 -méretre gondoltam,ez a méret jó a gyári felni méretre 6J*15, ET 18?milyen márkáju gumit ajánlanátok korrekt ár/érték arányban?Előre is köszönöm a válaszokat.Üdv.
CLK merci, 225645 18 dunlop gumikat a képen láthatóra koptatja, így ránézésre lengcsill csere vagy más futómű param nem stimmel? Hangos, mint állat. :/
Toyo nekem is kezdődő deformációt mutatott 3 éves korára 2 db NE Eco guminál. Kb 1 cm-t már ütött ha fel volt emelve. A velük együtt használt másik 2 db Proxes CF1-nek semmi baja nem volt. Évenként cseréltem az elsőket-hátra. Minta még 4-5mm volt.
Padka melle parkolas, orult hasznalat, tul kemeny gumi? Nekem a Nokian csinalta kemeny futomuvel, kemeny gumival, es szepen mind a 4 par honapon belul. Elotte 2-3 evig semmi.
Van olyan műszaki ok az autón,ami a gumin szálszakadást? 3. gumim adja meg magát durván két év alatt,előtte 20 éven át egy sem volt és az egyik viszonylag új nem márkátlan,toyo volt.
Rajta lesz a típusbizonyítványán, ha gyári szerelés. Elmész vizsgára, vizsgabiztos megnyitja a típusbizonyítványt alváz vagy rendszám alapján és már tudja is, hogy minden rendben.
Ha a Golfot 19"-os, széles, nagyon peres gumikkal hozom el a kereskedésből, az sem egyezik meg a 15"/195-ös mérettel. Ha a kopott gumi tűréshatáron belül van és így egyezik meg a 15"/195/60-as méretekkel, a gumira nyomott számoktól el lehet tekinteni és át kell, engedni a vizsgán.
Ha egy ügyvéd elé áll azt mondja, hogy a kopott 15/195/65-ös gumi ugyan ezt a méret kiterjedéseket képviseli, ezért tessék átengedni a vizsgán az autót, akkor mi van?
Minden autónak van típusbizonyítványa. A vizsgán azt a gumi és felniméretet fogadják el, ami szerepel a típusbizonyítványban.
Jó, hogy felhoztad az ügyvédet. Most képzeld el, hogy egy műszaki vizsgán azt mondja a vizsgáztató, hogy a gyári alapkerék mérete 15/195/60 (jelen pillanatban itt a futófelület és a kerék átmérő számít) nem engedi át a kocsit a /65-ös gumival. Ha egy ügyvéd elé áll azt mondja, hogy a kopott 15/195/65-ös gumi ugyan ezt a méret kiterjedéseket képviseli, ezért tessék átengedni a vizsgán az autót, akkor mi van? Ügyvéd kell ahhoz, hogy egy vizsgabiztos gondolkodni kezdjen és azt mondja: Végül is igaz, ami igaz, hiszen szabályoknak megfelel a kerék.
Mondjuk Sztívtől ennél én is többet vártam, mert, ha a méretek egyeznek, akkor a gumira nyomtatott számoktól el lehet tekinteni. A papírra írt számokra hivatkozni, és gépiesen azt mondogatni, hogy a cabáj az cabáj, a cabáj az cabáj nem igényel semmilyen tudás szintet. Az életben vannak olyan dolgok, amik jó, hogy szabály szerint működnek, de vannak olyan dolgok is, amik szerencsére nem ...
Én a dokimtól vártam többet, mindig gépiesen azt mondogatja, hogy le kéne fogynom pár kilót, ez nem igényel semmilyen tudás szintet.
Bocs, hogy belekotyogok - de miért is várnál bármiféle félrevezető információt, vagy annak megerősítését Stevie-től ? Ha ő leírja, hogy fel lehet tenni a gyári előírástól eltérő méretű gumit, akkor a vizsga tekintetében félrevezet, mert az előírásokkal szemben nyilván 'lehet valamit tenni', de ez nem általános. Ha azt írja, hogy nem lehet, akkor szakmailag megkérdőjelezed az ismereteit, mert egy - ebben a topicban is idézett - előírásra hivatkozik ? Érdekes álláspont. Anno, egyik ügyvéd mondta: nem igazságot szolgáltatunk, hanem a jogot érvényesítjük - és te logikádnak lehet, hogy köze nincs a jogilag indokolhatóhoz :) Megjegyzem, hogy egyik autómon az előírt téli 215/55/16-os helyett 205/60/16-os gumit használok, lemezfelnin. Nem mértem meg a súlyát, de a 215/50/17-es, könnyűfém felnis nyári szettnek érezhetően sokkal nagyobb a tehetetlensége, ami a kocsi irányíthatóságát (szerintem) nem pozitívan befolyásolja. Ugyanakkor a tavaszi vizsgára a 17-es szettel megy, ez a gyári :)
Ha az új /60 és a kopott /65 átmérője megegyezik (a kopott tűrés határon belül van), mi alapján akarnád vagy lehetne meghúzni a vizsgán?
A szabályok alapján.
Gyári méret jó. Más méret rossz. Ez azért nem túl bonyolult.
Mondjuk Sztívtől ennél én is többet vártam, mert, ha a méretek egyeznek, akkor a gumira nyomtatott számoktól el lehet tekinteni. A papírra írt számokra hivatkozni, és gépiesen azt mondogatni, hogy a cabáj az cabáj, a cabáj az cabáj nem igényel semmilyen tudás szintet. Az életben vannak olyan dolgok, amik jó, hogy szabály szerint működnek, de vannak olyan dolgok is, amik szerencsére nem ...
Te biztosan állítod, hogy a t.lantos által írt ("E12 Corollara nem valo az a /65.") autóra biztosan jó a gyári 195/60R15 helyett a 195/65r15, mert ugye csak 9,7mm az eltérés? Mivel nekem nem volt ilyen Corollám ezért csak azt tudom mondani, hogy nem jó, mert vizsgán megbukik és nem állíthatom, hogy jó lesz az úgy, mert jó szokott lenni.
Én tudok konkrét példát arra, hogy FIAT Multiplán 1 gyári alufelnin a fenti méretváltás azt eredményezte, hogy a bal oldali nyúlványon lévő fékcső tartó lemezbe beleért a gumi, ha ki volt tekerve jobbra a kormány.
Szintén Multipla gyári 17-es alufelni 215/45R17 gumiknál meg volt határozva, hogy milyen gyártmányú gumik azok, amik elférnek, mert ha nagy volt a peremvédő, akkor a belső oldalon a műanyag dobbetétbe beleért a gumi és kidörzsölte. 2004-es modellfrissítés után már 205/45R17 volt a méret, hogy tuti ne érjen bele.
"23 dkg módosítja a menet tulajdonságokat mert megváltoztatja rugózatlan tömeget és ezért nem szabad más méretű gumit felszerelni." (SIC)
Idézőjelbe írsz egy mondatot, majd még hozzáteszed a latin SIC (így) szócskát.
Miközben ezt a mondatot én így soha nem írtam le.
A két tagmondatot leírtam, de nem ok-okozati összefüggésben.
A 23 dkg súlykülönbség megváltoztatja a menettulajdonságokat. Ezt állítottam, fenntartom.
Nem szabad a gyáritól más méretű gumit felszerelni. Ezt is állítottam, ezt is fenntartom.
De a kettő között nincs ok-okozati viszony, nem véletlenül nem találsz olyan mondatot, ahol a két állítást egy "ezért" vagy "emiatt" vagy más, hasonló értelmű kötőszóval összekötöttem volna.
A gumi méretéből következő súlykülönbség a vita egy egészen másik pontján jött be, amikor arról volt szó, (98547 LeslieWhite2), hogy ha valaki különbséget érez a /60 és a /65 között, "az nem a / miatt van, hanem azért, mert más gyártmányú a gumi." Ezt egészítettem ki a következő hozzászólásban ezzel: "a rugózatlan tömeg is nagyobb lehet." Majd kérésre betettem két minden másban megegyező, csak a méretében eltérő gumi gyári súlyadatait, amik között volt 23 dkg különbség. De ez tökéletesen mellékszál volt, csak te csimpaszkodtál bele.
A "9,7 mm miatt nem fér a kerék" dolgot pedig mindig kihagyod (mint a másik érvet) pedig már 3x kértelek magyarázd meg.
Nem, egyetlen egyszer sem használtam érvként azt, hogy a két méret között van 9.7 mm különbség, és ezért ne lehetne más méretet használni.
Az igaz, hogy léteznek olyan autók, aminél konkrétan nem fér be az egy számmal nagyobb gumi, de ezeket leírtam.
És bár (mint látszik) a gyárinál nagyobb átmérőjű méret valóban tud gondot okozni, még csak nem is ez a fő érvem a gyári méret mellett, és minden más mellett.
Azért nem teszünk fel a gyáritól eltérő méretű gumit, mert a gyári mérnökök döntését nem bíráljuk felül. Rögtön ezzel is indítottam, aztán még meg is ismételtem párszor. Próbáltam vicceskedni, hogy ez a "szentírás," aminek nem kell keresni az értelmét, csak hinni benne, ami aztán lehet, hogy nem volt annyira vicces, mindenesetre gumis szakember nem cselekedhet másképpen, és nem propagálhat semmi mást.
"23 dkg módosítja a menet tulajdonságokat mert megváltoztatja rugózatlan tömeget és ezért nem szabad más méretű gumit felszerelni." (SIC)
Ne haragudj de ez értelmes?
Ha elhagyom a dísztárcsát - az is kb 20 dkg. - akkor az is megváltoztatja a menettulajdonságokat?
Ha azt írod (ill. tettél rá utalást) hogy a jogszabálynak megfelelő méretű gumit KELL használni akkor OK, de nem kell nyakatekert "elméleteket" (finom voltam mert megsértődsz :) ) kitalálni.
A "9,7 mm miatt nem fér a kerék" dolgot pedig mindig kihagyod (mint a másik érvet) pedig már 3x kértelek magyarázd meg.
Egy családi autóról beszélünk nem F1-es kocsiról.
(Elismerem a gumis tudásod és a netes munkásságod főleg az utazásokról írt cikkeidet de ez a mostani 23 dkg. és 9,7 mm ez érthetetlen számomra. Sok montenegrói Vranacot ittál mikor írtad? Mert akkor érthető és semmi gond. :) )
Egy olasz kereskedőcég, amelyik a Momo márkanév tulajdonosa, Kínában gyártott gumikat forgalmaz ezen a néven. Magyarországi forgalmazójuk az AKH, a legnagyobb magyar autógumis nagyker.
A gumik ugyanabban a gyárban készülnek, megfelelnek az európai szabványoknak, alapvetően problémamentesek.
"Octavia2 GYÁRI dokumentációjában le van írva, hogy melyik gyári mérettel lehet hóláncot használni és melyikkel nem. Hitted volna?"
Tényleg nem hittem volna. Azt viszont biztosan tudom, hogy a rendes autók gyári dokumentációjában benne van. :P Épp ezért írtam azt, hogy: "ha nincs rá gyári tiltás"
23 deka egy kb 15 kg-os felni+gumin LOL A rugózatlan tömegbe nagyon sok minden beleszámít a szerelt felni tömegén kívül had ne írjam le. Ekkor már rég 3%-ról beszélünk.
Valójában grammokon megy a küzdelem.
Az, hogy az ecogumiknak SOHA nincs peremvédője, az vajon mennyi megtakarítást jelent? 5-10 dekát. És mégis bevállalják a jobb EU-matrica minősítések és a jobb teszteredmények miatt, miközben a vásárlók kifejezetten keresik a peremvédőt.
Érdekes, O2-n én érzem, amikor 15-ös téli helyett 16-os nyárik kerülnek fel.
Érezheted, mivel a 15-ös téli ballonosabb, puhább anyagú, a téli minták lamellázottsága miatt, kúszósabb a gumi. De ha már megszólítottál, megkérdezem: a súly eltérést is érzed???
Azt hittem, rosszul látom azt a szürke bekezdést de sajnos nem...
Egy olyan országban ahol a miniszterelnök a szülőfalujába, majdnem 20 milliárdos stadiont építtet, ahol egy istenhátamögötti polgármesterkéből az ország egyik leggazdagabb emberét lehet belőle csinálni, csodálkoznál azon, hogy a közlekedésre szinte képtelen járművek (szgk-k, teherautók, buszok, villamosok szerintem még a vonatok is) is átmennek a vizsgán? Naív vagy, ha azt gondolod, nem ... A példám nem kirívó. Ha traktor kereket ajánlottam volna megértem a hisztidet. De olvastad és értelmezted is miket írtam a szürke rész előtt? A /60, /65 között csupán magasság különbség van, hiszen anyaguk, szélességük megegyezik. Ha az új /60 és a kopott /65 átmérője megegyezik (a kopott tűrés határon belül van), mi alapján akarnád vagy lehetne meghúzni a vizsgán?
Ne tőlem kérdezd. Szerintem nem számít 23 dkg egy keréken. Kérdezd azt aki szerint ettől lesz kategória első egy gumi. :)
A kerék tömege azért számít fogyasztásban. Nem kapod vissza a teljes kinetikai energiát amit tárol a kerék még egy hibridnél sem normál autónál pedig "elfékezi a motor".
A versenysportban, ahol tized, ezred másodpercekért izzadnak a mérnökök, elhiszem, hogy számít a kerekek közötti súlykülönbség. 23 deka ... A Golf alapkereke 16 kg. Átcserélve a magunk választottjára, esküszöm, hogy nem érzem azt, hogy 4.4 kg-mal nehezebb kerék forog. Egyébként milyen szituációban kellene éreznem a megnövekedett súlyt? Még fogyasztásban sem jelentkezhet, mert a nehezebb kerék több mozgási energiát tárol, amit a valamivel korábbi motorfékezésnél vissza is kapunk. Továbbá a giroszkóp hatás miatt, stabilabb a kocsi.
Ha a gyári előírás 195/60R15, akkor ne használjunk helyette 195/65R15-öt.
Már régen nincsenek meg a gumik, de azért diskuráljunk egy kicsit. Egészen biztosan nem műszaki vagy biztonság technikai okai vannak annak, hogy /60 vagy /65-ös gumiról beszélünk. Ha az lenne akkor mindegyik gyártó egyféle gumi magasságot, szélességet használna. És az is biztos, hogy + 1 cm magasság növekedésnek bőven el kell férnie! Ennek a méret növekménynek nem szabad befolyásolnia pl. egy műszaki vizsgát, hiszen, ha bele gondolunk egy új /60-as és egy 1.7-re (ezzel még át kell, hogy engedjék a vizsgán) kopott /65-ös gumi között, gyakorlatilag mérhetetlen a méret különbség.
A vizsgáztató is emberből van. Vannak szabályok, amiket követve békés és biztonságos az életünk (bárcsak így lenne ...). Tételezzük fel, hogy te vagy az aki a kocsit vizsgáztatja. Észleled azt, hogy a gyári alap kerék helyett 9.7 mm-rel magasabb a felszerelt új gumi. Megkérdezed a középkorú (45-55 éves) tulajdonost, hogy miért van ez rajta? Ő azt válaszolja: Nézze meg a kocsi elejének alját! Amikor járdaszegélyhez állok, mindig horzsolódik elől. Két lehetőségem volt arra, hogy megemeljem a kocsit. Valamivel magasabb rúgókat szereltetek alá, vagy egy kicsivel magasabb gumit veszek a kocsira. Ha az első opciót választom sok tízezer Forintomba került volna, gumit úgy is cserélnem kellett, jó áron jutottam hozzá egy prémium szintű új gumihoz, hát úgy döntöttem 1 cm-rel nagyobb gumit teszek a kocsi alá. Az 1 cm pont elég volt ahhoz, hogy ne érjen le a kocsi eleje beparkoláskor és még pénzbe sem kerül a változás. Szabálysértéskor a rendőr eldöntheti, hogy helyszíni bírságot alkalmaz vagy figyelmeztet. Szerinted lenne olyan vizsgabiztos aki nem értené meg és ne fogadná el az indoklást, miért került 1 cm-rel nagyobb gumi a kocsira? Műszakilag, közlekedésbiztonságilag, nincs negatív ok, ami miatt ne lehetne 1 cm-rel nagyobb a gumi. Korrektebb sebességjelzést érünk el és a megnövekedett áttétel miatt, talán még kevesebbet is fogyasztó kocsit, simább utazást, kátyú állóbb gumit (néha pont egy centi kell ahhoz, hogy a kerék-felni túléljen egy gödröt /saját tapasztalat/), karc mentes parkolást akar, nem bűnös, ha valamivel magasabb gumit választ.
Tényleg nem kötekedés képen de gumis létedre hogy lehet ennyi hülyeséget összehordani? Minden guminak azonos a súlya és nem tér el 23 dkg-ot? (pl. eco gumi vs perem védős "nehezebb")
De, természetesen simán van százalékosan ekkora különbség (kb 3%) egyes gumik között.
És ez remekül látszik is az ecogumik teszteredményén.
Az, hogy egy-egy tesztben egy Conti EcoContact 5 (2014) meg egy Pirelli Cinturato P1 Verde (2015) győztes lehetett, illetve egy Dunlop Sp BluResponse folyamatosan ott tud lenni az élmezőnyben, az pontosan ennek a pár százalékos súlyelőnynek köszönhető.
Ezek a gumik ugyanis nem tapadnak valami jól, nem is arra tervezték őket, a BluResponse-t például egy 1.6-os szívó benzines Octavia is úgy kipörgeti, mint a fene. Viszont az alacsonyabb rugózatlan tömeg miatt javulnak a menettulajdonságok annyit, hogy ellensúlyozzák a sprődebb futófelületet.
Olvasgatom itt az elmúlt napokat és nem értem a heves indulatokat.
Ha egy autónak, X a téli-nyári mérete, és nincs tiltás ehhez a mérethez hólánc felszerelésével kapcsolatban, ott az X+4 mm gumi is elfér. Ez ténykérdés és nem pedig "az a véleményem", meg "én úgy gondolom", meg "a sokszázéves tapasztalataim alapján" nem fog elférni. Ugyanis el fog. Ha nem férne el akkor a hólánc sem.
Minden más (lásd 20 dekával nehezebb, két árnyalattal sötétebb, stb) pedig elhanyagolható változást okoz egy /60->/65 váltásnál.
"Nem állítom, hogy ez sok. Azt állítom, hogy a rugózatlan tömeg kerekenként 23 dekával nő, és ez módosítja a menettulajdonságokat."
Tényleg nem kötekedés képen de gumis létedre hogy lehet ennyi hülyeséget összehordani? Minden guminak azonos a súlya és nem tér el 23 dkg-ot? (pl. eco gumi vs perem védős "nehezebb")
Meg ez a beleérés. Normál gumi akkor sem érhet a kaszniba, ha teljesen berugózott a kocsi és a futómű gumi alkatrészei határolnak(gumi ütközök). Ami valljuk be nagyon ritka eset még Magyarországon is.
Milyen 9.7 mm-ről beszélsz? Ellopta valaki a jelszavad hülyeséget írt és véded? :)
Biztos, hogy megbukik vizsgán, ha nem gyárilag előírt méret van rajta. Ez az első, amit néznek. Lehet, hogy van olyan hely, ahol átcsúszik, azt is elhiszem, hogy ha okosított vizsgára viszed, akkor nem foglalkoznak vele, de azért ezt tanácsolni, hogy jó az úgy, kicsit erős.
Én nem gyári mérettel járok, de vizsgára felrakom a gyári kerekeket, hogy ne kelljen magyarázkodni.
Szeretem a nagy felni, nagyon peres gumi kombinációt, mert ez tetszik, de egyrészt 5 félét próbáltam fel a kocsira, mire meglett az, ami tetszik is és nem ér bele sehova, másrészt nem ajánlom senkinek, mert durván ráz rossz úton.
Vizsgán beleköthetnek abba,ha gyárilag H sebességindex van előírva,de a téligumi T sebességindexű?
Illetve ha a négyévszakos T sebességindexű?
Félreértés ne essen, vizsgáztatással nem foglalkozom.
Én azt tudom, hogy mi ellenőrizhetnek azok, akik azzal foglalkoznak.
Amikor a mi autóink vizsgáznak, akkor tudom, hogy minden rendben van velük, ezért nem kell semmi okosság.
A téli gumi lehet alacsonyabb sebességindexű az előírtnál, de akkor a vezető látóterébe fel kell ragasztani egy figyelmeztető matricát. Legalábbis Németországban.
Amúgy meg annyi "trükköt" be lehet vetni, hogy ha a téli gumi sebességindexe kérdéses, akkor a nyári gumival kell vizsgára vinni.
Én sem. Az élet másképp működik mint amilyen szabályrendszerre hivatkozol, csak azért, hogy igazad legyen. Ha körbefóliázott kocsik át mennek, addig nehogy azt mond nekem, hogy a vizsgán nem engednének át egy olyan autót amin /60 helyett /65-ös gumi van! A vizsgabiztos ránéz a kerékre és látja, hogy ÚJ! Már nem is foglalkozik tovább a kerék résszel! De miért is kellene neki? Műszakilag gyakorlatilag semmilyen szinten nem hátrányos a plusz 9.7 mm. De tételezzük fel, hogy észre veszi. Szól a tulajnak, hogy nem ez a gumi a gyári alap méret! A tulajdonos megrántja a vállát és azt mondja: Főnök! 18.000 Ft helyett sikerült megvennem 10.000 Ft-ért! Hagytam volna ott? A vizsgabiztos kezet fogna a tulajjal és azt mondaná, hogy kurvajó boltot csinált és ha lesz még ilyen lehetőség szóljon neki is! Ennyi.
A "megfelelőség ellenőrzése" azt jelenti, hogy összevetik a hivatalos típusbizonyítvánnyal. Aminek a kivonata megtalálható a "guminyomás-matricán" a tankajtón, a B-oszlopon, a vezető oldali ajtó élén, vagy más helyen. Ha ott szerepel a használt gumiméret, akkor oké. Ha nem, akkor bukás.
1. Gumiabroncs állapota 36 Szemrevételezés
2. Gumiabroncs mintázat magassága 36 Mélységmérő Megfelelőség ell.
3. Gumiabroncs típusa / mérete 36 Megfelelőség ell.
Üdv, Ha egy gumiköpeny, pont a futófelület peremén, élén (nem az oldalfalon, de nem is a futófelületen) keletkezett egy pici luk, akkor az még javítható defektjavító "kukaccal" ?! (Michelin energy)
Ha ezt a kocsit /60-as gumival szerelték volna, szerinted melyik műszaki állomáson szólnának érte?
A műszaki vizsgán vannak tételek, amiket ellenőriznek.
Az autók felnije és gumija is ezen a listán van: meg kell felelniük a gyári előírásoknak, illetve a kresz előírásainak (azonos tengelyen egyforma gumi, stb).
Szeretnék venni USAban egy Chrysler 200-at. 3,6-os, összkerekes változatban. Gondoltam ez biztos szedi a lábát, megnézem, mennyi a gyári végsebessége, mert valahogy sehol nem láttam, ott ez nem fontos infó. Kiderült, hogy 118 MPH, ami kb 190 km/h. Ezzel szerintem Európában egy 150 LE-s autót is nehéz lenne eladni.
Fórumokon abban maradtak a nagyokosok, hogy gyárilag Kumho 4 évszakos eco gumikon jött ki, ami H-s sebességindexű, ezért limitálták le 118 mérföldre.
Volt egy ember, aki megkérdezte, hogyan lehetne kiiktatni a limitet, erre százan estek neki, hogy micsoda egy gyilkos, hogy ennél gyorsabban szeretne menni:)
Szerintem ezt Európában nem lehetne megcsinálni, bár nem hiszem, hogy sok ember szokott ennél gyorsabban közlekedni.
elég gyakori, hogy a nem megfelelő felni és/vagy gumiméret miatt megbuktatnak egy autót.
Egyetértek, hogy a nem megfelelő kerekek miatt ne engedjenek át egy járművet a műszakin.
Csak a gumira koncentrálj!
Ha ezt a kocsit /60-as gumival szerelték volna, szerinted melyik műszaki állomáson szólnának érte? Ha ránézésre tiszta és megbecsültnek látszik a kocsi, a gumik első osztályúnak tűnnek, sehol nem szólnának, hogy nem gyári a "/"( 1 cm magasság növelés vagy csökkenésről beszélünk). Kicsit elmentél a riogatás felé.
A vizsgán inkább a kerék állapota, borda mélysége számít. Ha nagyon szemetek akarnak lenni nyilván szóvá tehetik az egy centivel nagyobb gumit, de nem fognak ilyenen fenn akadni(észre sem veszik), ha új (szerű) a gumi.
Nem, sajnos (vagy hál istennek) elég gyakori, hogy a nem megfelelő felni és/vagy gumiméret miatt megbuktatnak egy autót.
Nekem nagyon fura, hogy a mérnökök annyira kicentizik a futómű területét, hogy egy centivel magasabb gumi már nem fér el. Csoda, hogy havas-latyakos időben el tud forogni a kerék.
Most mértem le a 15-ös kerék súlyát. Pont 16 kg. A MAK/Dunlop Sport max rt2 18"-os kerék 22.4 kg. Ha vezetés közben valamit is számít akkor a 16 vs 22.4 kg közötti súly különbség biztosan számít, de 23 dkg nem. Ennél több súllyal szoktatok centírozni ... :)
A vizsgán inkább a kerék állapota, borda mélysége számít. Ha nagyon szemetek akarnak lenni nyilván szóvá tehetik az egy centivel nagyobb gumit, de nem fognak ilyenen fenn akadni(észre sem veszik), ha új (szerű) a gumi.
A Pug 2008-nál egyértelműen azért magasabb valamivel (4 mm a 205/55-höz képest) a gumi profil, hogy a kocsi SUV-osságát erősítsék. :)
- 9.7 mm olvasva soknak tűnik, de tudatosuljon benned is, hogy jóval kevesebb mint 1 cm-ről beszélünk, igaz 2 tizeddel több mint fél centi! :-) Semmibe nem ér bele (lásd lentebb az Octavia-t)!
A Mondeo II-esen például beleér a /65-ös gumi a /60-as helyett. Van több olyan Merci is, aminél beleér az egy számmal nagyobb gumi. Az S60-as Volvónál ha 16-osról 17-es felnire váltasz, a gyári (!) váltóméret is beleér (!) - nagyobbra váltáskor ki kell cserélni egy határolót is a futóműben.
Szóval azért csak óvatosan.
Lemérnéd nekünk, hogy típus-gyártmány azonos /60 és a /65-as gumi között, hány gramm az eltérés?
A gyári típusbizonyítvány alapján:
195/60R15 Vredestein Snowtrac 5 91T 7.52 kg
195/65R15 Vredestein Snowtrac 5 91T 7.75 kg
Huszonhárom deka az eltérés. Nem állítom, hogy ez sok. Azt állítom, hogy a rugózatlan tömeg kerekenként 23 dekával nő, és ez módosítja a menettulajdonságokat.
Miért is?
Azért nem térünk el a gyári mérettől, mert
1) megcsesz(het)nek a vizsgán
2) a gyári mérnökök választhattak volna eleve /65 méretet, hiszen már fel volt találva, de valamiért a /60 méretet választották. Hogy konkrétan milyen műszaki paraméter miatt, azt nyilván nehezen tudjuk visszafejteni, de mi gumisok pont úgy vagyunk a gyári mérnökökkel, mint egyszeri lelkész a Mindenhatóval: ha nem is mindig értjük, amit cselekszik, igaz hittel hiszünk abban, hogy célja van azzal, amit eltervezett, csak esetleg mi túl kis porszemek vagyunk ahhoz, hogy belelássunk az Ő nagy szent akaratába. Minden szava igaztól való, amit mi buzgó hittel követünk és szolgálunk. Mindörökké, ámen.
- 9.7 mm olvasva soknak tűnik, de tudatosuljon benned is, hogy jóval kevesebb mint 1 cm-ről beszélünk, igaz 2 tizeddel több mint fél centi! :-) Semmibe nem ér bele (lásd lentebb az Octavia-t)!
- A "/" miatti rugózatlan tömeg súly eltérés, most egyenesen a vicces kategória! :)
A MAK 22.4 a Citat 20.4 MAK / Skoda kerék 18 kg. Lemérnéd nekünk, hogy típus-gyártmány azonos /60 és a /65-as gumi között, hány gramm az eltérés?
A /65-tel 9,7 mm-re feljebb kerül az autód! Tragédia? "A magyar viszonyokat ismerve ..." ha a tőled idézett szavakra gondolok NEM AZ, sőt! a 9,7 mm kifejezetten HASZNOS!
Mármint ha befér.
És nem ér bele semmibe terhelt autónál, lejtőn fékezve és kanyarodva sem. (Mondjuk váratlan kikerülésnél.)
Ha érzel is valami különbséget az nem a "/" miatt van, hanem azért mert más gyártmányú a gumi.
A rugózatlan tömeg is nagyobb lehet.
Számomra az a konklúzió, hogy nem feltétlen szükséges görcsösen ragaszkodni az alapkerék méreteihez.
Valószínűleg sosem fogunk üzletelni, de had osszam meg a gondolatomat.
Megnéztem a HaHu-n és valóban 195/60-as az alap kereke a kocsinak.
- /60-as guminál 100-as tempónál, 100-at fog mutatni a kilométeróra. ELMÉLETILEG! A legtöbb autónak felfelé csal az órája! Ha a kilométeróra miatt aggódsz, hogy nem lesz pontos a /65-tel, tudd, hogy eddig sem volt az, de a /65-tel közelebb kerültél a valós sebességhez.
- A /65-tel 9,7 mm-re feljebb kerül az autód! Tragédia? "A magyar viszonyokat ismerve ..." ha a tőled idézett szavakra gondolok NEM AZ, sőt! a 9,7 mm kifejezetten HASZNOS!
- Aggódsz a kocsi menettulajdonsági miatt? Ha mérésekkel bebizonyítod, hogy jelentősen befolyásolódik a /65 miatt ingyen oda adom! Meggyőződésem, hogy a hétköznapokban, nem veszed észre, hogy /60 vagy /65-ös gumin fut a kocsi! Ha érzel is valami különbséget az nem a "/" miatt van, hanem azért mert más gyártmányú a gumi.
- Sok fiatal ülteti a kocsiját. A legkisebb uncsi öcsém is ezt tette az E36-os bömösével. A második napon, szokás szerint beparkolt egy járdaszegélyhez. A kocsi elejének alját rendbe kellett tenni ...
- A kerék tartási magassága a gumi nyomással is változik. Én 2.5 bárral használom a 17"-os kerekeket. Tételezzük fel, hogy átmérőben megegyezik egy 15"-os alapkerékkel. 2,5 bár nyomás esetén, kevésbé lapul be mint egy 15" 2.2 báron ezért a 15"-os kerékkel pár mm-rel alacsonyabban fut a kocsi mint a 17"-nál. Gondolj bele, hogy hányan járnak úgy a kocsijukkal, hogy nem nézik a guminyomást! Van aki 2 bárral is eljár és nem veszi észre, hogy fél centivel alacsonyabban fut a kocsija és azt sem, hogy kanyarban jobban lifeg. Sokan nem veszik észre, hogy kerekenként jelenős a nyomás vesztés (apósom tipikus esete az állításomnak) és nem vízszintesen áll a kocsija! Sokan azt sem veszik észre, hogy reggel a hűvös garázsban 2.2 a nyomás, délután a forróságban már 2,5 bár van a kerekekben és pár mm-rel magasabban van a kocsi alja.
Számomra az a konklúzió, hogy nem feltétlen szükséges görcsösen ragaszkodni az alapkerék méreteihez.
A feleségem kocsijára nem a gyári 16"/ 195/60, hanem 205/55 került fel, mert ez a méret jóval olcsóbb volt (Conti TS 850). A kalkulátor szerint 4.2 mm-re került így lejjebb a 2008-cas Pug. Semmilyen hátrányát nem érezzük a kb. 4 mm-es magasságcsökkenésnek (ha ennyivel feljebb került volna, az sem érdekelt volna). Tegnap 300 kiló járólapot hoztunk haza az Obiból. A velünk együtti súly miatt, a feleségem meg is jegyezte, hogy nem nagyon emlékeztet suv-ra a kocsi ...
Az a baj,hogy 175/65R15 méretben az összes webáruház kínál gumit, de amikor felhívom őket akkor ez sincs az sincs miközben a honlapjukon elérhető a kiválasztott gumi.
Welcome to Árgépland :-)
Ráadásul elég halk a tesztek alapján.Nekem ez fontos szempont a tapadás mellett.
A gumik zaja nehezen tesztelhető. Aki valamennyire jártas az akusztikában, az tudja, hogy miről beszélek. Más lesz a mért zaj-érték függően a pontos sebességtől (60 km/h-nál X gumi a csendesebb, 80 km/h-nál az Y gumi), az útfelülettől (a sima friss aszfalton X gumi, az autópályák rücskösebb felületén az Y), a mérés spektrumától és súlyozásától (az emberi fül bizonyos hangokra érzékenyebb, mint másokra, ezt korrigálják a mérésnél használt súlyozással - viszont az egyes emberek fülének frekvencia-érzékenysége elég egyedi lehet, ráadásul a korral még változik is). De a legnagyobb változó a karosszéria, mint akusztikus doboz.
Mondjuk az EURO-matricához a méréseket eleve kívülről végzik ("elhaladási zaj"), aminek aztán végképp semmi köze ahhoz, mit hallunk bent, de az újságos teszteknél is vannak figyelmen kívül hagyott változók - például hogy pontosan hová helyezzük el az utastérben a mikrofont. A mikrofon pozíciójának kis mértékű eltolása (~5 cm) is komoly változást okoz - aki járt már autóhifis hangnyomás-versenyen, az pontosan tudja, mennyi dB múlik a mikrofon elhelyezésén.
De a legfontosabb változó, a gumi által V sebességnél keltett zajspektrum, és a karosszéria akusztikai tulajdonságainak eredője. Az autó karosszériája ugyanis bizonyos frekvenciákat csillapíthat, másokat felerősíthet. Ha egy gumi ugyan alapvetően csendes, de az autónk karosszériája pont azon a frekvencián erősít, ahol a gumi zaja megjelenik, akkor kellemetlenül hangosnak fogjuk hallani. Ugyanakkor egy zajos gumi is szinte elnémul, ha egy adott sebességénél a zajspektruma csúcsai pont egybeesnek a karosszéria által legjobban csillapított frekvenciákkal.
Az egyetlen hiteles támpont a saját teszt lenne, azaz felszerelnék a gumikat az autódra, aztán a tipikus útvonaladon járnál vele egy-két napot, majd ezután döntenél, melyik a leghalkabba a te füldnek, a te autódon, az általad használt utakon.
Az a baj,hogy 175/65R15 méretben az összes webáruház kínál gumit, de amikor felhívom őket akkor ez sincs az sincs miközben a honlapjukon elérhető a kiválasztott gumi.Nem azért választanám a Klebert mert olcsóbb gumit akarok hanem azért mert elérhető és az Autó Bild tesztje szerint nem rossz. Ráadásul elég halk a tesztek alapján.Nekem ez fontos szempont a tapadás mellett.
A magyar viszonyokat ismerve engem guminal a garancia nem erdekel. Mert ugyis elhajtanak, mint a magzatot, hogy padkaztad, katyuztad, nem gyari hib, nyaljalsot.
márpedig az egy éves gumi még bőven új guminak minősül!
Ez a gumi már semmiképp nem minősül "újnak," ez már egy "használt" gumi, nem is elsősorban a pár kilométer miatt, ami benne van, hanem mert 1) nem számlaképes, 2) nincs rá garancia, vagy csak erősen áttételesen.
Értékes áru ez, gyorsan és jó áron el is lehet adni - de hát nyilván nem teljes áron.
Eddig nekem a gumisok azt mondták külön felnin kell lennie a téli és nyári szettnek, mert a le fel csere bere károsítja a gumik élettartamát.
Nincs így.
Bridgestone Blizzak LM32 XL 205/55 R16 94H ezt a típust milyen szempontból ajánlod?
Ez egy régebbi modell, amit a Brigi idén télre újra elővett, és pár méretben legyártott belőle egy nagyobb sorozatot. Az ár/minőség mutató kiemelkedően jó.
Esetleg weblapod van ahol szét lehet nézni? :)
A rövid válasz: nincs.
Ki tudnám fejteni hosszabban, hogy miért nincs, de ez rajtam kívül másnak nem biztos, hogy érdekes lenne :-)
Maradjunk annyiban, hogy az email-címem nyilvános, aki gumit szeretne venni, az kap jó árakat, meg egy telefonszámot, ahol értelmesen tudnak válaszolni a szakmai kérdésekre :-)
A jól ismert kérdést teszem fel, most vegyem, mert várható valami ármozgás és inkább felfelé, vagy várjam ki a jövő évi szezonkezdetet?
Érdemes körülnézni, főleg az apróhirdetések között. Mindig előfordul, hogy valakinél beragad valami ilyen ritkább méret. De rendelni ilyenkor már nem érdemes, ha nem muszáj: alig van választék, és tipikusan ilyenkorra már csak a reszli marad, ami sehogy sem ment el a szezonban.
Jövőre gumiznom kell. A jól ismert kérdést teszem fel, most vegyem, mert várható valami ármozgás és inkább felfelé, vagy várjam ki a jövő évi szezonkezdetet?
Most ha jól értem arra célzol a linkelt cikkel, hogy a gyári alufelnire tegyem fel a téli gumit?
Igen.
Honnan tudod hogy így fognak változni az árak?
Ezek a saját áraim :-) Az árak nem fognak változni (augusztusi rendelés esetén, esetleg szeptember elején sem), változni csak a raktárkészlet fog, nevezetesen szépen sorban érkeznek be a gumik.
a gumis lebeszélt róla, hogy fölösleges évi 10.000km mellett, mert hamar elöregszik a gumi és nagyobbat bukok egy prémium gumival.
...viszont az is lehet, hogy pont 5 centin múlik, hogy nem ütsz el egy eléd kiszánkózó óvodást.
Vagy a hókotró által a parkolód szélére kotort 20 centis hókupacon simán átmész, illetve segítséget kell hívnod, hogy áttolják rajta az autót.
Ilyen béna példát még tudok egy párat :-)
Szóval szerintem az a probléma, hogy különböző tulajdonságokat (tapadás vs értékvesztés) próbálsz összehasonlítani.
Szerintem érdemes prémiumot választani.
A méretedben pár napon belül lesz Brigink LM32 (régebbi modell, de friss gyártás) 20 alatt, Conti TS860 24 alatt, illetve az általad is említett Hankook W452 17.990-ért.
Vásároltam idén egy új Ford Focust. Téli felnit és gumit tehát egy téli szettet nézegetek.
Prémium gumit akartam rá venni ( Conti, Goody, stb ) de a gumis lebeszélt róla, hogy fölösleges évi 10.000km mellett, mert hamar elöregszik a gumi és nagyobbat bukok egy prémium gumival.
Jobban megéri egy közép kategóriás ilyen km futás mellett.
Ugye kell téli abroncs, acél felni, szenzor, csavarok.
A következő abroncsokat javasolta: Yokohama W.drive V905 205/55 R16 91T
igen, ez lehet egy "jo" kiut. a gumin vilagosan lattam a 175/65 R14-et, a felni elvileg gyarilag 15-ös. hogy az auton mi van, azt en kivülröl nem tudtam megallapitani. hogyan lehetne egyebkent ? van a felniken (felszerelt gumi mellett) olvashato felirat ?
Nem tudom, ki hogy van vele, de én 2017-ben, 2017-es gyártású gumit szeretnék venni(ez igaz a téli gumira is). Jövőre már egy évesek lesznek ...
Az autógumi szezonális termék. Augusztus végén gyakorlatilag nincs kereslet. Ilyenkor mindenki azt gondolja, azt az egy-két hónapot már kibírja a gumi, ami fent van, majd tavasszal veszünk újat.
Persze teljesen igaz, hogy a hirdetés nem kerül semmibe, tehát nem beszélnélek le, hogy meghirdesd a gumikat. A Jófogás, a Hahu gumirészlege is hatékonyan működik, de jók a Facebook csoportok is, bár újabban nem árt óvatosnak lenni, a nagy számok törvénye alapján mindig van pár link alak. Ezt a "használati utasítást" talán megéri elolvasni. Én írtam :-)
A gumidnak egyébként kb 18.000 ft a netes ára, én olyan 11-12-ért tenném ki. Azért "csak" ennyiért, mert ha ugyanilyen Brigit nem is, de hasonló más prémiumot simán lehet kapni 15-16 körül, Hankookot meg már 13 körül.
ismerös autojan gyari felni van, amire 15-ös gumi a gyari tipus, de meglattam, hogy most 14-es gumi van rajta. ehhez mit szoltok ?
Valószínűleg rosszul láttad. Nincs gumis, aki felerőltetné a kisebb gumit a nagyobb felnire. Eleve fizikailag sem könnyű megvalósítani, de ez akkora közvetlen életveszély, hogy senki nem is vállalja fel.
Mivel lekerultek felnistul, gondolom nem teglan all az auto. Feltetelezem, hogy osszeszereltetne MOST a teligumikkal, aztan majd amikor eljon az ideje, felrakja (hogy ne kelljen sorbanallni).
Bar ha hozzad vinne, nyilvan azonnal egy szelepcsere + kiegyensulyozas bejatszana :)
Az ADAC aktuális téligumi tesztje mikorra várható kb. ?
Tavaly szeptember 21-én jött ki. A méréseket szeptember elején végezték. A száraz pályásakat Hannoverben, a nedveset Apriliában (Rómától 40 km délre) (!!!!), a havasat/jegeset a sarkkör környékén.
Elsődleges kérdésem az volna, hogy a felniről leszerelve, mennyi a reális értékük? Nem szeretném hónapokig árulni. Minél hamarabb mennek el, annál hamarabb kerülhet helyükre Conti TS 860-as garnitúra.
Jelen pillanatban még felnin. Ma este fényképeztem, azért nem túl jó a minőség:
205/50R17 Laufenn LK01-re küldenél árat légy szíves? Esetleg valami egyéb márka amit ajánlanál 20e-ig?
A Laufenn év közben nem elérhető, (kis sarkítással) csak egyszer lehet rendelni egy évben. Akinek van még februárból, az tud ilyet adni.
Ahogy elnéztem a konkurenciát, senkinek nincs raktáron. Nekünk biztosan nincs.
Két értelmes opció van: a Saetta (by Bridgestone) amiben sajnos szintén nem tudok segíteni, vagy egy kategóriával feljebb az Apollo Alnac 4G, ami megáll éppen 20 alatt (89V).
Azon a kis matricán 300-as Y-os téli gumi van feltüntetve? Na ne.
Itt az enyém, bőven 250-es végsebesség. Egyik téli guminál sincs Y-os seb. index.
Van H-s a 19-esek meg V-s a 20-as. 18-as kerék fel se megy a fék miatt, de ezért nem csináltak külön matricát.
Nekem a téli nem ilyen méret, hanem 255/45R19 XL V-s A keskeny szart nem akartam és csak H van belőle, de 20-as télit se akartam, mert fő a komfort télire, meg a gödör álló képesség.
Vettem gyári 19-es felnit és arra 4 ilyen nyári 19-es méretű gumit.
Nem erre gondoltam, és nem akartam lefapadozni az autódat. De gumi szempontból bőven elég a V-s gumi rá minden évszakban. A nyári sportosabb gumikat már szinte csak Y-ban csinálják, az ok de fizetni nem fizetnék egy téli gumi Y-os index-ért ha bőven jó a V is mert 240-nél soha nem mennék többel téli gumival.
ha nincs meg a műbizonylat annak van valami következménye?
Először is, nem engedik át a vizsgán. Nem mindig kérik a műbizonylatot, de sokszor igen. Másodszor ezeknek a felniknek eléggé eltér az ET-száma a gyári értéktől. Ha van hozzá BMW 118d-hez való műbizonylat, akkor biztos lehetsz benne, hogy befér a kerék a helyére, és nem fog semmibe beleérni.
nézegettem a gyáriakat, de nem nagyon volt kínálat sajna
Ezek mind magyar nyelvű csoportok, amik kifejezetten BMW-felnikre specializálódtak. A legnagyobbaknak 10 ezernél is több tagjuk van. Kizártnak tartom, hogy ne találnál felnit az autódra.
a gumiról pedig csak jókat olvastam és ahogy tudom 4-5 évet ki kellene neki bírni.
A K120 tényleg jó gumi, nem is ezzel van a gond, hanem ha egyszer esetleg kapsz egy defektet, nem lesz könnyű pótlást találni.
a gumiról pedig csak jókat olvastam és ahogy tudom 4-5 évet ki kellene neki bírni. ha azt kibírja nekem már tökéletes (márpedig amennyit én fogom használni ki kell, hogy bírja)
" Muszakin meg kellene hogy vuktassanak miatta,nem? Az a matrica meg talan elfogadott lenne. "
Sajnos nincs előzmény így nem is lehet igazán érteni ( csak sejteni) , hogy ezt mire is írtad?
Ha esetleg a Q-s sebességindexű gumira akkor annyit érdemes tudni, hogy bizonyos méretekben, így az én általam megnevezett 245/40 R 18-as 97-es súlyindexű XL méretben nem létezik Q-s sebességindexű gumi, szerintem talán még H-s sem.
ha nincs meg a műbizonylat annak van valami következménye? nézegettem a gyáriakat, de nem nagyon volt kínálat sajna.
a gumiról pedig csak jókat olvastam és ahogy tudom 4-5 évet ki kellene neki bírni. ha azt kibírja nekem már tökéletes (márpedig amennyit én fogom használni ki kell, hogy bírja)
ezt a párost néztem ki, erre a felnire ez a gumi felrakható tutira?
A felni jó lehet az autóra, a gumi is a felnire.
Észrevételeim:
1) A Rial felni, mint márka rendben van, de a BMW saját felnije 7.5" szélesség mellett ET43. Mivel újonnan veszed hivatalos helyről, feltehetően kapsz hozzá műbizonylatot. Ragaszkodj hozzá. A helyedben megfontolnám használt, de gyári felni használatát is. BMW-felniből szokott lenni választék a piacon.
2) A Hankook K120 kifutó széria, egy-két év múlva már nehéz lehet a beszerzése. Ehhez képest nem is igazán olcsó. Talán van még egy szett Brigi S001-ünk ebben az árban.
El nem tudom képzelni téged miért zavar az ha mondjuk Y-os ( a nyári olyan) sebességindexű gumit szereltetek fel az autómra?
Értékrended szerint az autóm "gyenge" xar "csak" 190 LE-s, ráadásul "csak" első kerékhajtású....( a csak nálad kicsinyítőképző) ja, és fapados ahogy ezt szinte minden héten megírod nekem a másik topikban.
Hát nekem csak erre tellett.:-)
Aztán, hogy V-W-Y sebesség indexű gumik kerülnek az autómra nekem édes mindegy.
"...minek Y-os téli gumi max 150-es autópályás sebességhez egy első kerekes 190Le-s autóhoz."
Tényleg ha így nézzük mehetne rá akár Q sebesség indexű is, bőven belefér az általános autópálya tempómba. :-)
Idei évben szeretnék a robogómra is téli vagy négyévszakos gumit beszerezni még az esős idő előtt. Ha valaki tud az alábbi méretekben adni kérem írjon a publikus mailemre vagy ide válaszban.
Milyen téli gumit tudnátok ajánlani 98-as Passathoz? Autópálya/országút/város kb vegyesen.
Continental TS860-on agyaltam. Ami a lényeg, hogy jól tapadjon és ne öregedjen el hamar. (Bár az öregedés gondolom inkább a nyáriakat fenyegeti jobban az UV miatt.)
Tényleg érdekelne, hogy minek Y-os téli gumi max 150-es autópályás sebességhez egy elsőkerekes 190Le-s autóhoz.
Ha az autó végsebessége papíron magasabb 240 km/h-nál, akkor gyári előírás lehet a W vagy Y sebességindex. Ezt a gumigyárak úgy oldják meg, hogy a V-s téligumikhoz mellékelnek egy figyelmeztető matricát, hogy az illető légyszi ne menjen gyorsabban 240-nél, amikor a téli szett van az autón.
Ezek közül melyik legjobb választás? A Kumhonál nem találtam leírást, hogy jelölve van a három hegy és a hópihe, vagy sem.
Ezek mind négyévszakos gumik, a Kumho is az.
A Kumho elég gyászosan szerepelt egy teszten pár éve.
A Firestone-t nem ismerem. A Kléber még előző generációs négyévszakos gumi, szerintem tíz éve biztosan gyártásban van.... Már hat éve is a "Nem ajánlott" kategóriába került.
Szerintem Vredestein Quatrac 5. Ha jól emlékszem 185/55R15 a méreted, ennek 21.990 ft/db lenne az ára.
Mivel a kérdésben szerepelt a kitétel hogy Y sebesség indexű legyen, én arra is adtam az árakat. Ha stevie árai is 97Y XL-re vonatkoznak akkor az a jobb ár. Ha nem fontos ez, akkor alacsonyabb sebesség indexnél természetesen kedvezőbb az ár.
Ebben méretben a Hankook W320 kizárólag 97V indexszel érhető el, a Wintrac Xtreme S pedig kizárólag 97Y indexszel.
Szívesen. Mivel a kérdésben szerepelt a kitétel hogy Y sebesség indexű legyen, én arra is adtam az árakat. Ha stevie árai is 97Y XL-re vonatkoznak akkor az a jobb ár. Ha nem fontos ez, akkor alacsonyabb sebesség indexnél természetesen kedvezőbb az ár.
van aki idén nem árul good yeart, ezt nem vette biztos figyelembe.
Lássunk teljesen tisztán: én hobbiból vagyok itt. Mondhatni a szabadidőmben.
Természetesen szívesen adok árajánlatot az érdeklődőknek, és gyermeki örömöt érzek minden itt eladott szett után, de nagyon fontos megérteni, hogy iszonyúan nem erre a topikra épül az üzleti modellem. A tavaszi szezonban (most először!) valóban eladtam egy pár szett gumit topiktársaknak (speciálisan jóárasítva), de remélem elhiszed, hogy ez a forgalmam morzsája volt csak.
Több, mint 18 éve, a megnyitása óta aktívan részt veszek a topikban (a topik 66-os hozzászólása az enyém, 1999. 06. 15), ebből nagyjából tíz éve úgy, hogy benne vagyok a kereskedelemben is. Ha szakmai kérdés van, az elsők között reagálok, és ha egyszer-egyszer tévedek is, alapvetően a nevemet adom a véleményemhez. (Lásd a saját neves nyilvános email-címemet és a blogomat.)
A tizennyolc éve felépített hitelességemet nem fogom kockára tenni amiatt, hogy egy érdeklődőnek eladjak egy szett XYZ gumit az ABC helyett.
A Brigi kivételével teljesen frissek, a Hankook és a Vredestein (most, előrendelésben) egyenesen a gyári raktárból jön, a Conti meg a legnagyobb német nagykerből.
A Brigik egy szezont voltak tárolva, 2015-ös és 2016-os gyártásúak, de ezt tükrözi az áruk is. Topiktársnak azért megpróbálok egy újabb szettet túrni :-)
"Mielőtt valaki nagyon fellelkesül az itt elérhető elfogulatlan véleményeken, engedtessék meg nekem, hogy egy kicsit elbizonytalanítsam. Olyan sok a változó, hogy Józsi amúgy teljesen valós tapasztalatai esetleg teljesen értelmezhetetlenek Jancsi számára.
A legfőbb problémák:
- átlagos vezető és átlagos felhasználás esetén a gumik közötti különbség kevéssé jön át. Leginkább az extrém helyzetekben mutatkozik meg a jó gumi előnye. Az a nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e lefékezni fél méterrel a másik autó hátsó lökhárítója előtt, vagy az a mi motorterünkben végződik. Ha valaki szerencsés, elgurul úgy több tízezer kilométert, hogy egyszer sem kell úgy igazán padlóig nyomnia a fékpedált. Minden dicséret a defenzív vezetési stílusának. Meg az őrangyalának. De a véleménye nem lesz mérvadó.
- az átlagos vezetőnek nincs összehasonlítási alapja. Általában elmegy az előző gumijával addig, amíg a gumis nem figyelmezteti a cserére, majd egy több éves, több tízezer km-t futott valamilyen gumit kicserél egy új gyártású, másik valamilyen gumira. Ebben az esetben az új gumihoz az összehasonlítási alap egy meglehetősen esetleges, erősen használt gumi. Ugyanakkor nincs tapasztalata az ár- és méretkategória piacvezető darabjaival, csak egyetlen típust ismer - azt, ami az autóján van. Érdekelne-e annak az étterem kritikusnak a véleménye, aki évek óta nem járt más étteremben, csak abban, amiről éppen ír?
- a felhasználási körülmények is szélsőségesen eltérőek lehetnek. Nem mindegy, hogy valaki folyamatos nagy sebességű nyári autópályázás után írja egy gumira, hogy gyorsan elkopik (a gumi számára ez a leginkább koptató hatású üzemmód), vagy az otthon-munkahely-teszkó-otthon útvonalon. Persze a "kopás" maga is szubjektív fogalom, egyes felhasználók elégedetlenek, hogy "egy szezon alatt" (ami újabb definiálatlan tényező, lehet 2 - 3 ezer, de 20 - 30 ezer kilométer is) 6 mm-re kopott a gumi, másoknak csak a kresz-minimumon (1.6 mm) lévő gumi a kopott. Aztán az sem mindegy, ki írja le a véleményét: egy nyugdíjas porosz mérnök, aki minden egyes út előtt frissen kalibrált műszerrel századra pontosan állítja be a guminyomást, vagy egy hipszter, aki karácsonyig le sem cseréli a nyári gumiját, mert yolo.
- a leírt vélemények túl gyakran polarizáltak. Ha valakinek valamiben nem felel meg egy termék (legyen az akár egy gumiabroncs), gyakran általános szarozás lesz belőle. De a fordítottját is ismerjük. A pszichológia is: "kognitív disszonancia" a neve annak a jelenségnek, amikor valaki védi a saját döntését/választását, és az esetleges negatív tapasztalatait önmaga előtt is elbagatellizálja, minden lehetséges pozitívumot ugyanakkor felnagyít. Érdemes különösen óvatosan kezelni azokat a véleményeket, ami szerint egy gumi mindenben egyenletesen szenzációs, vagy éppen ellenkezőleg, egy kalap kaki, legyen szó tapadásról, biztonságérzetről, kopásról, zajról.
A személyes tapasztalatok természetesen mindig érdekesek, gyakran tanulságosak, de érdemes ezeket is a saját helyükön, a megfelelő kétkedéssel kezelni."
Kicsit drágább a Goodyear, mint a Bridgestone, de nem gond. Viszont a Goodyear árában van a DunlopSP Winter Sport 5 is. Akkor már az nem jobb ebben a méretben? Nézegettem a 2016-os Adac téligumi teszteket. 185/65 R15 méretben a Goodyear a legjobb, viszont 225/45 R17-ben már a Dunlop a jobb (pl zajban is). Az én méretem kb. a kettő között van.
Ezek után az a kérdésem, hogy 205/60 R16-ban a Goodyear Eagle UltraGrip GW-3, vagy Dunlop SP Winter Sport 5?
(A múltkor egy gumis nagyon nem ajánlotta a Goodyeart egyébként.)
Nem szoktam nagy sebességgel közlekedni. Max 140-150 km/h pályán. Fontos, hogy ne legyen hangos, mert nagyon idegesít a zajos gumi. Jó lenne, ha a fogyasztásra sem lenne rossz hatással.
Pont azért keresek most gumit mert mindenhol azt lehet hallani hogy fel megy az ára.
Van egy rossz hírem: az áremelés már megtörtént :-(
A tavaszi szezon közepén szinte minden márkánál volt egy 3-5 százalékos emelés, illetve most a II. féléves árlista is újabb, hasonló mértékű áremelést mutat.
A gyáraktól közvetlenül vásárló nagykerek már beépítették az áraikba a magasabb beszerzési árakat.
Most a piaci árak finomhangolása folyik, és tényleg azt gondolom, hogy egy-két hét múlva egy picit alacsonyabbak lesznek.
Tessék, MA (és holnap) ennyiért tudsz tőlem gumit venni:
Ezekre szeretnék árakat illetve tanácsot hogy ezek közül melyik legyen,vagy esetleg valaki mást ajánlana.
Még kb 1-2 hét, hogy kiforrjanak a piaci árak.
A nyár elején rakjuk össze az előrendelési/beraktározási listákat, és ilyenkor már érkeznek is be az első szállítmányok. De a kimenő árakkal mindenki a nagy játékosokra vár, hogy hozzájuk igazodhasson. Ha megnézed a legnagyobb játékos árait (www.startgumi.hu), már látod a feltöltött készleteket, és láthatsz viszonylag magas árakat. Amikor a netes konkurencia elkezd alájuk menni, akkor ők is megnyomnak egy gombot az árazó algoritmusban, aztán pár ilyen finomhangolás után kialakulnak a végleges, szezon eleji árak, onnantól pedig az algoritmusok visszaveszik az árak alakítását a keresleti modellek és a raktárkészlet alakulása által vezérelve.
"Az ólomsúlyok hátránya, hogy be van tiltva a forgalmazásuk, mivel az ólom mérgező anyag :-("
Bar olomkatonamegezesbe is maximum az halt bele, aki lenyelte.
Birom az ilyen okor szabalyokat. A kereken garantaltan nem mergez senkit. De ha leesik az ut szelen, akkor se nagyon parolog el, nem higany ez. De azert tiltsuk be.
De ráz,! Nem nagyon, csak kicsit elkényelmesedtünk :) Feleség jár vele, szinte csak városban , két picivel (sok a fekvörendör) . Csak azért érdekelt, mert a 15"-on kettö 185/55 volt, kettö meg 185/60.
Az ősszel felrakott új téli gumimnál amit raktak fel acélfelnire amúgy csillogó új 5 és 10g súlyok tavaszra rozsdásak lettek. Az előző 5 év alatt sem lett rozsdás.
A tavasszal felrakott nyári garnitura új gumiszelepei már repedezettek. Előző 4 év alatt hibátlan volt, de hát rakjanak már újat ha gumicsere.
Az 1 éve felrakott új motorguminál új szelep már repedezett ha kihajtom nyomásellenőrzésnél. Előző 8 éves, mert gumicserekor szelep maradt-hibátlan volt. Hetente nézem a nyomást.
Ez 3 különböző helyen beépített alkatrészek tapasztalata.
Azonkívül,ha több ezres tételben,flottákra raktok gumit,miért van hogy a beragadt 4 db Vredesteint akarod rátukmálni az olvtársra,aki Michelint akar a Te okításodra? A flottában nem sózod el?
Nem 4 db ragadt be, hanem jó néhány raklapnyi, és nem nálunk, hanem az egyik nagykernél, aki most kiakciózza a viszonteladók felé. Én pedig a topikban. Remélem, rajtad kívül más nem érzi "tukmálásnak," hogy a legjobb netes ár alatt* 20 százalékért árult (egyébként igen kiváló) gumira felhívom egy érdeklődő topiktárs figyelmét.
A flottáinkon március közepe és április vége között zajlik a téli-nyári gumi átállás, az elkopott nyári gumikat ilyenkor cseréljük újra. Május elejétől szeptember végéig nagyon kevés új gumival foglalkozunk, elsősorban 1-2 darabos pótlásokat szerelünk csak. A rendkívül sokat futó autóknál fordul elő szezonon kívüli teljes gumiszett-csere, illetve most egy autónkról lelopták a kerekeket, de ez néhány autót érint csak.
Örülök, hogy egy újabb szakmai furfangról libbenthettem fel a fátylat. (Még ha ez most nem is volt valami nagyon izgalmas.)
2017-ben még ólmot használtok? [...] Avagy fingod sincs,hogy csak vas és cink súlyokat lehet használni évek óta
Helló Csubi! Jó újra látni :-) Pláne, hogy kifejezetten az én hozzászólásaimat olvasod el és kommenteled, 4 hónapra visszamenőleg is.
Sajnos azonban nem feltétlenül olvasol alaposan.
Nézd csak, mit írtam pont abban az idézett hozzászólásban:
"Az ólomsúlyok hátránya, hogy be van tiltva a forgalmazásuk, mivel az ólom mérgező anyag :-(
A nálunk szerelt acélfelnikről levesszük az ólomsúlyokat, és feltesszük más acélfelnikre. Ezzel a környezetet nem szennyezzük, hiszen már legyártott ólomsúlyok kerülnek újra felhasználásra. Majd ennyivel később kerülnek az ólomkohóba. Ha új súlyokat ragasztanánk fel, azzal többet ártanánk a környezetnek - a már leszedett ólomsúlyokat meg kellene semmisíteni, a frissen felrakott, cinkkel bevont acél súlyok pedig előbb-utóbb szintén megjelennének a hulladékban."
Hiba. Sokkal jobban nez ki 16"-os felnikkel. Hasznald el telire a 15"-ost :)
185/55R15 volt a start-stop-os cleartec verziok merete 195/50R15 helyett. Meg ha jol remlik, a 195/50-re nem lehet holancot rakni.
A legnagyobb meret 205/40R17 volt extrakent.
A 205/45R16-hoz kepest ugyan csak 2% a difi atmeroben, a 205/40R17-hez meg csak 1.2%, raadasul keskenyebb is, szinte biztos, hogy problema nelkul elfer, emlekeim szerint van ott meg hely igy is.
De en azert ebben az esetben megiscsak maradnek a gyari meretnel.
Kicsit komfortosabbra cserélném a Colt gyári 205/45 R16 kerekeit.
Vettem gyári 15"-is felniket, amire elvileg 196/50 R15-öst ír b oszlopon a matrica. Kollégám ugyan ilyen autoján gyárilag 185/55R15 van, ráadásul pont azokkal a felnikkel, amiket sikerült vennem.
A kérdésem az lenne, hogy mehetne rá 185/60R15 gumi? A váltóméret kalkulátor szerint igen, ha a 205/45R16-it veszem alapul.
Ha a méretedben a kopás átlaga 1.0, akkor a Goodyear kopása 1.2, a Misié 1.3.
Misi alatt végig a P3-at értettem.
Az Energy Saver+ nagyon az ekogumiságra van kihegyezve. Tartósabb a P3-nál is, de annyival bénábban viselkedik, hogy csak lebeszélni tudnálak..... (És nem peremvédős.)
de, mi a különbség autópálya, nem-autópálya dimenzióban? mennyi ezeknek a kopása?
Az autópálya útfelülete szándékosan érdes. Egyrészt, hogy segítse a fékezést, másrészt, hogy a burkolat szerkezete segítse a víz elvezetését. Ezen az útfelületen a nagy sebességű haladás felerősíti a "ráspoly-effektust." Autópályán használt autók gumija sokkal jobban kopik.
Az, hogy mennyit mész el egy gumival, túl sok ismeretlenes egyenlet. Számít az autó (teljesítménye, tömege, súlyelosztása, gyári futómű beállítása), számít a sofőr (vezetési stílus, guminyomás rendszeres ellenőrzése), és számít a felhasználás módja (utak minősége, sebesség, autó terhelése, járdára parkolások).
Ha a méretedben a kopás átlaga 1.0, akkor a Goodyear kopása 1.2, a Misié 1.3. Tehát ha az átlagos gumival elgurulnál 50 ezer kilométert, a GY-vel elmész 60-at, a Misivel meg 65-öt. A Vredestein Ultrac Satin kopása 1.1.
Ha a méretedben a tapadás átlaga 1.0, akkor a Misi tapadása 1.1, a GY-é 1.2, a Vredesteiné 1.3.
Szempont lehet, hogy a Goodyear nem peremvédős ebben a méretben. Azaz parkoláskor könnyebben megsérülhet a felni, ha hozzáérsz a járdaszegélyhez. A Misi és a Vredestein ügyfélszolgálata kiváló (ha garanciális gond van, viszonylag gyorsak és rugalmasak), a Goodyear-é nincs a topon.
(A topik törzsolvasói tudják, hogy azon kívül, hogy flottákat gumizunk fel, a Misi P3-at és a GY EGP-t is használtam a saját autómon, tavalyelőtt és tavaly.)
Azért kérdeztem mert neten hogy láttam megnéztem a gumikat amit kaptam és oda van írva az lm001 után hogy Evo meg ezt már C üzemanyag és B esős besorolású míg asszem ebben a méretben a sima lm001 az E és C. Meg a minta sem ugyan az képek alapján ennek nincs közepén az a végigfutó rovátka
a Bridgestone lm001 és az Lm001 Evo abroncsok között mi a különbség? Egy német oldalon mintha azt láttam volna hogy az Evo az újabb most megjelent típus
Még nem jelent meg, csak a szezonra fog, úgyhogy mi sem tudjuk.
Szeretném a segítségeteket kérni hogy a Bridgestone lm001 és az Lm001 Evo abroncsok között mi a különbség? Egy német oldalon mintha azt láttam volna hogy az Evo az újabb most megjelent típus
A rendelhető max 4 csak arra vonatkozik hogy egyszerre nem lehet több garnitúrát rendelni.
Talán mert nincs több. Különben miért ne lehetne? Ha valaki kér tőlem egy árat, megmondom mennyi az annyi, utána annyi gumit rendel, amennyit csak akar, én meg nézegetem a világ körüli utak prospektusait :-)
Mi is berendeltünk most pár ezer gumit, ha ezt valaki holnap egyben elviszi a rendes áron, én ugyan nem akadályozom meg. Bakker, egész félévben nem kellene dolgoznom ;-)
Amúgy az lm001 mennyire tartós vág, inkább a kopósabb gumik közé tartozik? Illetve mások annyit mondtak hogy a Bridgestone csúnyán öregszik vagyis hamar keményedik.Mi igaz ebből?
Semmi. Egyáltalán nem kopós gumi, sőt. Nekem két szezon után 7.4 mm a mintaárok-mélység (205/55R16), még ha télen nem is megyek sokat. Az öregedést passzolom, nekem 2014 végiek a gumik, teljesen újszerűnek tűnnek. Persze a téli gumik eleve sokáig bírják, mert sokkal kevesebb UV-t látnak, mint a nyáriak.
Amúgy én a téligumikat is a Stevie-módszerrel szoktam évente újra cserélgetni, de most már november óta autócsere-projekt van folyamatban, csak nem találok olyan autót, amire lecserélném a mostanit. Vagy csak a tudatalattim tiltakozik :-)
Megrendeltem majd meglátjuk akkor lesz e vagy sem a Bridgestone teligumibol.A rendelhető max 4 csak arra vonatkozik hogy egyszerre nem lehet több garnitúrát rendelni. Ha nem jön össze akkor jelentkezem nálad és akkor az lm32 lesz. Amúgy az lm001 mennyire tartós vág, inkább a kopósabb gumik közé tartozik? Illetve mások annyit mondtak hogy a Bridgestone csúnyán öregszik vagyis hamar keményedik.Mi igaz ebből?
A Bridgestone lm001et az auto-stop oldalon néztem. Ott 2017 24. heti sőt számot írtak. De majd meglátjuk melyik legyen augusztusban.
Nem várnék vele augusztusig. Ami ugyan két nap múlva kezdődik, de ez annyira jó ár, hogy a rendelhető maximális mennyiség (ami jelenleg 4 db), gyorsan elfogy.
Leírtam, miért, most nem ismételném magam. A gumikereskedelemben sincsenek csodák, a Bridgestone gumik senkinek sem a háza előtt nőnek a gumifán.
Szart se ér a gázzal töltés. Több új autóm is jött USA-ból 5 gt-r mind gázzal töltött kerekekkel felirat is volt meg zöld kupak. Mindegyik a Floridában 2bar-al átadott helyett mire ideért a téli hidegben 1.6bar volt a nyomás, pont kigyújtotta a keréknyomás lámpát.
Sajátomnál rá lett töltve gázzal gumisnál, de továbbra is eléggé változott a nyomás. Felesleges pénzkidobás. Gumicsere után már sima levegőt töltöttem bele. Nem sokkal jobban változott a nyomás.
Mert ugye az nem jó ha akár csak 1-2 tized eltérés is van, mert nem jól kopnak akkor a gumik. Fűrészfogas kopás meg hasonlók.
A guminyomás azért nem ennyire kritikus paraméter. A gyári érték egy optimális kompromisszum, attól felfelé és lefelé is kis mértékben eltérve bizonyos paraméterek romlanak, míg mások javulnak. Enyhe túlnyomással például (enyhén) romlik ugyan a rugózási komfort, de (enyhén) javul a gördülési ellenállás és (enyhén) javul a kátyúálló képesség.
A konkrét kísérletben van néhány olyan tényező, ami azért befolyással lehetett a pontosságára. Kezdve a mérőműszerek természetes mérési hibájával (ami önmagában +/- 0.1bar), a leolvasás pontosságával (amennyiben nem digitális műszerekről volt szó), vagy akár a nem egyforma külső levegő hőmérséklettel.
Igazán aggasztó eredmény egy született, a 2.1-es adat, ami 15% körüli eltérés - ott én vagy megismételném a mérést, vagy utánajárnék, mi okozhatta a különbséget. Ami persze simán lehet a műszer kalibrálatlansága.
A gumis bizalmi szakma, mint a fodrász vagy a fogorvos.
1-2 tized nem számít semmit, nem fog rosszul kopni miatta. A 4tized azért már gázos. A gumi nyomása függ a homérséklettől is. Beállítod hidegben akkor nyáron 35fokban több lesz. Ha meg nagy melegben állítod be akkor amikor lehül az idő akár fél bar-al is kevesebb lesz a nyomás a kerekekben. Menet közben felemegy a nyomás ahogy melegszik a gumi szintén akár fél bar-t, persze ettől még beállítani hidegen indulás előtt kell.
Én sosem a gyári nyomásra állítom a kerekeket főleg a peres gumit, mert akkor vehetnék hetente új gumit vászonszakadás miatt.
Én is autózok már huszon éve. Pár éve vettem az aldiban egy guminyomás mérőt, úgy néz ki/olyan alakú mint egy golyóstoll. Egy fehér csík (ezen vannak 0.1 osztással ) csúszik ki az egyik végén méréskor. Munkahelyen laborban (és csak puszta kíváncsiságból) bemértük mennyire lehet pontos. Benne van az egy tizedes pontosságon belül. Bőven elég nekem.
Az előzőeket csak azért írtam be, mert az mégis csak elgondolkoztató lehet, hogy ilyen nagy eltérések legyenek gumiszervizek hitelesített mérői között.
Gondolj bele, hogy ha egy olyan helyen állíttatsz guminyomást ahol mondjuk siet a mérő 0.3-et. Ekkor ennyivel alatta van az optimális guminyomásod, ha az alapján lett beállítva.
Vagy ha késik a mérő mondjuk 0.2-et, akkor meg ennyivel több a nyomás a kerekekben. Lásuk be, hogy egyik sem jó. Sem az akár 2-3 tizeddel magasabb sem pedig ha ennyivel alacsonyabb.
Azt még elfelejtettem előbb beírni, hogy ezek a kerekek (mind négy) a csomagtartóban voltak és nem az autóra felszerelt állapotban. Így vittük ellenőriztetni.
Szóval adódik a kérdés, hogy ha ember fia elmegy a gumis szervizbe guminyomást ellenőriztetni, ott "beállítják" akkor legalább a tudat megvan, hogy helyes guminyomással megyek az úton.
Senki félre ne értse, nem bántom a szakmát, semmi bajom velük.
Szerintetek a gumis műhelyekben a keréknyomást mérő órák azok mennyire pontosak?
Barátommal tettünk egy egyfajta tesztet a héten. Négy kereket (azonos gumik voltak rajtuk) felfújtunk azonos nyomásra az egyik Shell kútnál. 2,5 barra. Ez lett a kiindulási alap.
Négy különböző gumiszervizben ellenőriztettük, és mindegyikben egy-egy külön kereket, ami egyfajta etalon volt hogy legyen mihez mérni. Hát érdekes lett a végeredmény. Mindegyik műhelyben állították, mert rákérdeztünk, hogy hitelesített a mérőóra! Láthatóan az eredményekből, hogy az egyik országos szerviz két műhelyében is eltérőt mértek.
1. A 2.5 bar az ellenőrzéskor 2.7 bar volt (marso)
2. A 2.5 bar az ellenőrzéskor 2.3 bar volt (mobilio egyik gumis műhely)
3. A 2.5 bar az ellenőrzéskor 2.4 bar volt (mobilio másik gumis műhely)
4. A 2.5 bar az ellenőrzéskor 2.1 bar volt (baranyagumi)
Ezek után mit gondolhatok, ha elmegyek egy gumishoz és beállíttatom a guminyomást. Vajon tényleg az előírt optimális guminyomás értékeken használom az autót?
Mert ugye az nem jó ha akár csak 1-2 tized eltérés is van, mert nem jól kopnak akkor a gumik. Fűrészfogas kopás meg hasonlók.
LM001 nem lesz, mert a Brigitől helyette az LM32 lesz nálunk 12.990-ért, 2016 végi gyártás. (Az LM32 az LM001 elődje volt, de gyártásban maradt.)
Ami jó vétel, az a Conti TS860 16.990-ért, Hankook W452 12.990-ért, Vredestein Snowtrac 5 13.990-ért. Ezek 2017-es gyártásúak.
Ha és amennyiben a Brigi LM001-et tényleg be tudják neked szerezni az általad írt áron, akkor az a legjobb vétel. De erre azért ne vegyél mérget: ha van is ennyiért gumijuk, az csak tavalyról megmaradt lehet, amit tavalyi áron szereztek be. Az idei téli gumi árak viszont jó 8-12 százalékkal magasabbak, mint a tavalyiak (márkától és mérettől függően), így amikor az LM001-et az általad írt áron árusító bolt vezetője találkozik az idei árlistákkal (ezek a napokban jöttek ki), akkor esetleg azt gondolja, hogy miért kótyavetyélné el ezeket a gumikat ennyi pénzért így július végén, amikor két hónap múlva simán 10 százalékkal többet kereshetne rajtuk. (Tíz százalék árrés a legtöbb interneten hirdetett gumin eleve eleve magasnak számít.)
Jól mutatja a helyzetet az Árukereső táblázata is:
Elég ritka, hogy ennyire széles sávban legyenek egy gumi árai. 15.500 ezer alatt is van 8 ajánlat, és 20 ezer felett is van hat ajánlat. Ilyen széles ársáv (>30%) csak úgy tud létrejönni, hogy a legolcsóbb ajánlatok még a tavalyi árlisták alapján kerültek fel. Aztán vagy van ennyiért gumija a hirdetőnek, vagy nincs.
De mivel a legjobb árakat szinte mindig amolyan ál-kereskedők adják (ahol a nagyi a panel hetedik emeletén az unokája leselejtezett PC-jén "kezeli" a rendeléseket, amik egyből a nagykerhez futnak be), ezért inkább nincs. Érdemes megnézni például a harmadik legjobb árat adó hirdető weboldalának Kapcsolat menüpontját. És az ottani cím StreetView képét.
Szóval a helyedben MA megrendelném az LM001-et, aztán ha kiderül, hogy az még sincs, vagy nem ennyiért van, akkor el lehet morfondírozni a többi alternatíván.
Adott egy XC90. Fut évi 5000 km-t zömében elővárosi forgalomban. Nagyon mellényúlok egy garnitúra Michelin Crossclimate-el? Havas-jeges időben tudjuk nélkülözni az autót.
Szerintem a CC-vel nem nyúlnál nagyon mellé, de az XC-vel meg igen :-)
(A mondat mésodik része volvósként leírt teljesen szubjektív véleményem.)
Pályán vettem be úgy jobbos (nagy)ívű kanyart, hogy csak elengedtem a kormányt, ami szépen állt középen.
Volt futómű állításon, de utána is ugyan olyan. Két szerelő is vezette próbaúton, miután visszavittem, hogy ez ugyan olyan most is. Egyelőre csak a fejvakarás megy.
Hankook K425 mintája (idei gyártás) tud olyat, hogy jobbra húz vele az autó?
Nem, ilyet nyilván nem tud.
Ellenben az utak tudhatnak.
Úgy vannak építve, hogy a szélük felé lejtsenek. Emiatt normális lehet, hogy egy autó jobbra húz egy picit. Menjél át az út túloldalára (ha nem jönnek szembe), és engedd el a kormányt. Ha most kicsit balra húz az autó, akkor minden rendben.
Azt szeretném megkérdezni, hogy maradhat ez így egész évben, a plusz 0,2 barral, mivel négyévszakosak a gumik? Vagy állíttassam be/vissza a gyári előírt nyomásra, és mindig tél előtt nyomassunk rá plusz 0,2 tizedet és tavasszal meg engedjem le? Vagy a gáztöltésnél ez nem annyira szentírás? Mert ugye valahogy úgy szól az aranyszabály, hogy télen legyem magasabb a nyomás 0,2-el.
Itt sokféle dolog keveredik.
1) Gumikban a nyomást hideg állapotban mérjük. (Lehetőleg.) Ha a 40 fokos levegőhőmérsékletben a 70 fokos aszfalton vezettél el a benzinkútig, meg is van a magasabb nyomás oka.
2) A gáztöltés nem sokban különbözik a "sima" levegőtől. (Remélem, nem fizettél érte plusz pénzt.)
3) Szokás a gyári MAXIMUM értékre fújni a gumikat. Csökkenti a fogyasztást és a sérülésveszélyt. Cserében pattogóssá teheti az autót. Ha nagyon pattog, vegyél le belőle.
4) Amikor jönnek a hideg idők, tényleg emeld majd meg a guminyomást. Ha napközben egy picivel magasabb a guminyomás a gyári előírtnál, az kisebb gondot okoz, mintha egy szokatlanul hideg hajnalon a gyári érték alá esik.
Hogy lehet ilyen nyomáshatárokat megadni??? Különösen, hogy a szintén gyárilag, de kis terheléshez javasolt 2,1 bar-nál a hátsó kerekek futófelületeinek széle hozzá sem ér az aszfalthoz. 195/65 R15
Most 205/55 R16 van rajta, ott 2,1 elöl, 2,0 hátul de most sem ér hozzá, jól látszik.
Én is találgattam, állítgattam, hátul nyaraláshoz jól felfújtam, aztán jött a fűrészfogas kopás egy Db-Szeged út alatt (induláskor semmi, érkezés előtt fél órával meg már dübörgött - 47-es úton, semmi autópálya), ami egyrészt egy gyárilag elrontott futómű beállításnak köszönhető (O2 hátsó futóműve is állítható). 2006-os modellévtől javítva. Azóta nem nagyon merem 2,4-2,5 fölé fújni hátul, bár most már a módosított értékre van állítva hátul a futómű is.
Semmilyen más autón nem láttam azóta sem olyat, hogy nagyobb terheléshez tól-ig érték legyen megadva és majd a júzer eldönti - ugyan mi alapján döntsem el, hogy 3,3 kell vagy 2,8? Pedig az már jelentős eltérés.
Olyat viszont már láttam, hogy mindenfajta terheléshez 2,2 van megadva.
Az autó egy pár hete vásárolt használt 11 éves Fiesta. Erre lett felszerelve egy új négyévszakos gumiszett.
Jelenleg a gyári megadott értékek helyett 0,2 barral több van a kerekekben elől is és hátul is. MARSO-nál így szerelték és töltötték fel. Gyári javasolt guminyomás az autóra (gépkönyv szerint) normál terhelésnél elöl: 2,1 bar....hátul:1,8 bar. Most jelenleg elöl:2,3 bar...hátul:2,0 bar nyomás van a kerekekben. Gázos töltéssel vannak töltve a kerekek. Azt szeretném megkérdezni, hogy maradhat ez így egész évben, a plusz 0,2 barral, mivel négyévszakosak a gumik? Vagy állíttassam be/vissza a gyári előírt nyomásra, és mindig tél előtt nyomassunk rá plusz 0,2 tizedet és tavasszal meg engedjem le? Vagy a gáztöltésnél ez nem annyira szentírás? Mert ugye valahogy úgy szól az aranyszabály, hogy télen legyem magasabb a nyomás 0,2-el.
A nagy sebesség nem melegíti a gumit ha az állandó [...] a pályán való utazáshoz nagyobb légnyomást írnak elő hisz az állandó gördülési ellenállás miatt nem éri el az abroncs az üzemi nyomást
Azért ne egyből a legdurvább fűrészfogas kopást vegyük elő, amit a szakmában töltött évek alatt láttunk. Ne rugaszkodjunk el a valóságtól, egy nyaraló útról van szó ahol a maximum terhelésre írt nyomáson nem pont a maximális terhelésnek kitett autó tesz meg x ezer km-t ami előidézheti a nagyobb szlip értéket a vállblokk legördülő élén.
Nem a magasabb nyomás miatt csökken a sebességindex, hanem a terhelési indexben megadott súly átlépése miatt (Igaz az adott évjáratú Octavia max legnagyobb tömeg 1890kg amit a 91 terhelésindexű abroncsnak probléma nélkül bírnia kell. (A 44psi-t emlékezetből mondtam azért is írtam hogy az oldalfalon kell megnézni). A nagy sebesség nem melegíti a gumit ha az állandó, inkább a gyorsítás, fékezés kanyarodás (ezért is van a légnyomás táblázatban sok kocsinál külön városi és külön pálya nyomás (ahol a pályán való utazáshoz nagyobb légnyomást írnak elő hisz az állandó gördülési ellenállás miatt nem éri el az abroncs az üzemi nyomást).
A sebességindex sok más mellett nagyrészt az övtöltőék kialakításától függ.
hamarabb következik be a fűrészfogas kopás a hátsó tengelyen lévő abroncsokon, de ez a kopásminta a "kagylós" kopástól eltérően "visszakopik" ha hajtott tengelyre kerülnek.
Bárcsak így lenne! :-)
Visszakopni sosem fog, hiszen a forgásirány nem változik.
A fűrészfogazásra hajlamos autóknál azért szoktuk javasolni a viszonylag gyakori cserét az első és a hátsó tengely gumijai között, mert azzal, hogy a mellső tengely gumijai is kapnak a jóból, amíg hátul vendégszerepelnek, meg lehet duplázni a szett hasznos futásteljesítményét. De a fűrészfog elmúlni nem nagyon fog.
Valaki egyszer kitalált valami drasztikus csiszolási módszert, amivel a fűrészfog lecsiszolható, de azért nem terjedt el, mert a fűrészfog ugyan eltűnt - de azzal együtt 1-2 mm a hasznos mintázatból is.
Ebben a méretben azthiszem 44 psi azaz 3 bar szokott lenni. Felfújhatod 3.3-ra is, de akkor a sebesség indexén nem használhatod a gumit. Vagyis ha T sebességindexű (190km/h) akkor ez az irányszám már nem aktuális, ez alatt kell lennie a sebességednek. Ez fordítva is igaz ha van egy W (270km/h) 94 (670kg/abroncs) sebesség/terhelhetőség indexű abroncsod, attól még átlépheted a maximális sebességet, de +10km/h sebesség emelkedés esetén 5%csökken a terhelhetőség.
Ez így elég meglepően hangzik.
Mondjuk nagy jelentősége nincs, mert a környékemen most pont nincs olyan autó, ami képes lenne csaknem teljes terheléssel 270 + 10% = 297 km/h sebességgel haladni :-) de őszintén szólva olyanról sem tudok, hogy egy autón magasabb lenne a gyárilag ajánlott nyomásérték, mint amit az adott méretosztályban a gumi elbír.
Viszont ha lenne ilyen, nem lenne logikus, hogy a magasabb nyomással csökkenjen a gumi sebességindexe. A sebességindex mértékegysége ugyanis a Celsius fok - a km/h csak annyiban lényeges, hogy magasabb sebességnél jobban felmelegszik a gumi.
Ahogy a guminyomást növeljük, a gördülési ellenállás csökken, a gumi kevésbé melegszik - ergo ugyanazt a hőmérsékletet magasabb sebesség mellett éri csak el.
Röviden nincs sok veszteni valód a gyári értékekkel, viszont az alacsony légnyomás járhat szerkezeti "elfáradással" mely késöbb a karkasz idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.
A gumiabroncs szerkezetileg érzékenyebb az alacsony légnyomásra mint a túlnyomásra. Ha az utasok és csomagok súlya nem kívánja meg a 3,3 bar-t, maximum hamarabb következik be a fűrészfogas kopás a hátsó tengelyen lévő abroncsokon, de ez a kopásminta a "kagylós" kopástól eltérően "visszakopik" ha hajtott tengelyre kerülnek.
Szia megnéztem az adatbázisban és valóban ez a helyes érték (elöl 2.3 hátul 3.3). A gumiabroncs oldalfalán jelölve van a maximum terhelés felirat mellett a maximum légnyomás. Ebben a méretben azthiszem 44 psi azaz 3 bar szokott lenni. Felfújhatod 3.3-ra is, de akkor a sebesség indexén nem használhatod a gumit. Vagyis ha T sebességindexű (190km/h) akkor ez az irányszám már nem aktuális, ez alatt kell lennie a sebességednek. Ez fordítva is igaz ha van egy W (270km/h) 94 (670kg/abroncs) sebesség/terhelhetőség indexű abroncsod, attól még átlépheted a maximális sebességet, de +10km/h sebesség emelkedés esetén 5%csökken a terhelhetőség.
Ez a Horizont Trade Kft volt, a Supergumi.com oldalt is üzemeltető cég. Alig két éve, 2015 júniusában alapították a céget, úgy tudni, erős orosz háttérrel. A 2016-os hivatalos netto bevételük 3.8 milliárd forint volt, ezzel a gumis kisker szakmában már jól észrevehető nagyságú cégnek számítottak. Nagyrészt ázsiai tehergumikat és mezőgazdasági gumikat importáltak hamis szállítólevéllel. A vámosoknál volt a beépített emberük, végül rajta buktak meg, mert őt figyelték a biztonságiak.
Fórumos körökben ott váltak ismertté, hogy a gumijaikat a szabad ég alatt raktározták. (A link a Google Maps szatellit-felvételére mutat, ha igaz.)
Sajnos ez csak 1 a 100-ból, és nemhiszem hogy komoly felelősségre vonás lenne belőle, ennyi pénzel ha ők maguk nem is az ügyvédi hadsereg kimossa őket.
Több mint hétszázmillió forintos bevétel eltitkolásával gyanúsít a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága egy gumiabronccsal kereskedő céget, melyet Komárom-Esztergom megyében jegyeztek be, de Pest megyében működött tájékoztatta a szervezet sajtóreferense kedden az MTI-t.
Hideg-Göblyös Rita közölte: a társaság az EU-n kívülről is szerzett be gumiabroncsokat, amelyeket Magyarországon értékesített. Az elkövetők a bevételt fiktív az általuk létrehozott cégláncolat társaságai által fém alkatrészekről kiállított számlákkal akarták eltüntetni. A gyanú szerint a vállalkozás könyvelője is tudta, hogy a számlák valótlan üzletről szólnak.
Az ügyben bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt indult a nyomozás. A könyvelővel együtt három ember előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. Az államnak okozott kár megtérülésére 1,6 milliárd forint értékben zárolták a cég árukészletét, valamint 24 millió forint készpénzt és számlapénzt is lefoglaltak.
Szia, Stevie, tudtam, hogy jössz:)), de részben más a véleményem.
Van olyan a cseréptömegből kiforduló darab (az autók maguk ékelték be) ami éles sarokkal megy a guminak, ezek ártalmassága szerintem nem kétséges. Lépésben haladásnál az lehet amit leírtál a kalapácsos hasonlattal, de amikor dinamikusabb a kontakt és meg van támasztva a cserépdarab, bele tud vágni az abroncsba. Lehet, hogy defektet nem okoz, de esetleg kisebb vágást igen, ami autópálya tempónál a terheléstől megnyílhat. Nem tudom, én lassan megyek, ahogy mondjátok Zozzantoz -zal . Az a pikáns a dologban, hogy ezen az úton korábban mindenki lassan ment, nem ütött fel a kitörött aszfalt perem a felniig becsípve a gumi oldalát. Most az a látszat a tetőcserép beöntéssel, hogy nincs kátyú, sokan úgy is mennek, mint a sík, hiba nélküli úton. Volt olyan arra járó, akinek a felverődő éles cserép nem a gumiabroncsnak ártott, hanem a féltengely gumiharangot rongálta meg. Sajnos naponta arra járok egy lovardába menet. Kösz a reagálást:) De egy igazi off megjegyzés a végére, ez vlsz szürke sittes megoldás az útjavításra, ember felveszi a lerakásért járó pénzt és ide hordja a halomba a tetőcserepet. Van ott még tartalék egy heggyel, kiszórásra várva. Na, most On-ra kapcsolok:)
Lehet, hogy off, lehet, hogy nem és kapok választ: vajon a kátyútlanításra, vagy földutak használhatóságra használt tört tetőcserepek veszélyesek-e a gumiabroncsokra?
Szia Gábor :-)
Elmondom, hogy én mit gondolok erről.
Először is, ilyen módon utat javítani szerintem középkori módszer. De ez most mellékszál, ki vagyunk szolgáltatva az útkarbantartók szeszélyeinek.
Másodszor, azok a tárgyak, ami kárt tesznek az abroncsban, tipikusan két tulajdonsággal bírnak: élesek/hegyesek ÉS kemények. Azaz mondjuk egy kalapáccsal bele lehetne verni őket az abroncsba annyira, hogy a futófelületen áthatolva elérjék és/vagy átszakítsák a vázszerkezetet.
A szögek, facsavarok ilyenek. Az üvegszilánk határeset. Ha egy üvegszilánkot akarnék belenyomni a gumiba, előbb törne el: hiába lehet éles, a nyomás hatására inkább széttörik. Azt el tudom képzelni (vizuálisan), hogy belenyomódik a mintába, de hogy áthatoljon rajta, az valahogy nem áll össze. Ha kalapáccsal próbálnád beleverni a gumiba (ami modellezi azt, ahogy a forgó kerékbe az aszfalt próbálja beleverni a mintában megrekedt szilánkot), akkor nekem csak az jön be, hogy előbb forgácsolódna szét maga az üvegdarab, minthogy áthatolna a futófelületen. De még egyszer: ez csak megérzés. Igazából elég ritkán szoktam üvegszilánkokat kalapácsolni :-)
A tetőcserép szerintem hasonló az üvegszilánkhoz, de még gyorsabban megadja magát a kalapácsnak. Azaz ha egy tetőcserép-szilánkot ráteszek egy kerék futófelületére, és rásózok egyet egy pöröllyel, a tetőcserép előbb porlad el, semmint áthatoljon a futófelületen.
Az mindenesetre biztosan nem árt, ha ezeken a borzalmakon lassan hajtasz keresztül :-)
Lehet, hogy off, lehet, hogy nem és kapok választ: vajon a kátyútlanításra, vagy földutak használhatóságra használt tört tetőcserepek veszélyesek-e a gumiabroncsokra? Az autók alatt recseg, ropog minden és mivel nem állnak össze, időnként kiforognak belőle éles peremű cserépdarabok is. Sajnos nem lehet kikerülni, mert elég messzire az úthibától is kipattognak. Mi a gumisok, tapasztalt kollégák és tapasztalatlan naivok (mint én) véleménye ?
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék! Megmaradt az ezelőtti autómról egy 225/45 r18-as gumiszett! A mostani autóm alufelnije 8j x18! Gyárilag az opel r18-hoz 235/45 kellene használni! A kérdésem! Nyugodtan rárakhatnám a 235/45 r18 helyett a 225/45-öst is? Előre is köszi a válaszokat!
Ezek egyszer engem is majdnem megöltek. Amikor nyitottak sok évvel ezelőtt. Nekem a bal elő kerék csavarjait felejtették el meghúzni. A 47-esen majdnem elhagytam a kereket. Visszamentem és kurvaanyáztam egy nagyot és azóta sem megyek oda!
Én minden mozdulatukat figyelem, már szereléskor nézem, hogy a hátsók tényleg elölre kerülnek-e, hogy a külső oldala kifelé van-e a guminak, a forgásirány jó-e, a kerekenként 5 csavar mind meg legyen húzva és a centrírozó gép 0-0 -t mutasson amikor leszedik a kereket róla.
Mindig megmondom, hogy mennyire fújják a kerekeket (gyári előírás alapján) de előfordult már, hogy a "gumis" sztenderd értékre volt mégis beállítva (2,2 vagy 2,3 bar).
Szia, nekem nehany evvel ezelott tortent, hogy Db.-ben a kondorosi kocsmaval szemben levo gumisnal atgumiztattam 4 felnit telirol nyarira. Elvileg centiroztak is. Nos ez szombaton tortent, vasarnap hajnalban pedig keszultem Olaszorszagba, 850 km-re. Meg mindig megvan a muhely, de azota nem jarok oda. Ugyanis palyara felerve 120 km/h-nal elkezdett eszmeletlenul razni. Igy 100km/h-val kellett levezetnem a 150km/h helyett a 850 km-t. De mas db.-i gumisnal sem jobb a helyzet, hiaba adsz borravalot, hanyagok, nem torekednek a jo munkara. Vettem 4 uj gumit egy masiknal, szoltam van egy padkazott felni majd jobb hatra megy, erre felrakja balhatra... Igy azota vagy Bp., vagy olaszban szoktam csinaltatni a dolgokat. Persze pont ezen okbol az uj gumikat is ott rendelem...
"Akkor vegyél olyan autót, amit fel tudsz gumizni a gyári mérettel, s ne kókányolj olcsó gumikat."
Látom semmit se okosodtál az elmúlt évek alatt. Sőt a stílusod sem változott értsd nem javult. Pedig csak 1-2 évente olvasok ide véletlenül. :)
Nem azt irtam, hogy nem birom megvenni a gumit, hanem azt, hogy "Ahogy nézem a gyári méret kb 15 %-20 %-al drágább mint a "környező méretek".
Vagyis continental vagy good year vagy mindegy milyen márkás kb 40-45 eft a gyári méret, a környező méretben meg 35-40 körül van. Ugyan ez van a noname kategóriában is, a gyári méret 20-25, a környező meg 15-18.
Egyébként ez az autó tartalék autó, ennél fogva az elmúlt 2 naptári évben összesen 1500 km-t ment.
Megosztanám a C4 Grand Picasso gumiméretekkel kapcsolatos tapasztalatomat:
- a gyári méretek az én 2010-es, 1.6Hdi motoros autómhoz: nyári: 215/50R17 , téli: 215/55/R16.
A nyári gumival, gyári könnyűfém felnivel az autó képes belengeni, vannak olyan szituációk, amikor úgy érzem, túlméretes a gumi/felni párosítás, a Michelin abroncsok ellenére is. A téli gumi mérete helyett 205/60/R16-os, Continental TS850 gumikat szereltettem, gyári, lemez felnikre. Az autó megtáltosodott, mintha azt érzékeltette volna, hogy: igen, ez az, más méret soha ne kerüljön fel :) Stabilitási problémákat sem télen, sem nyáron nem lehetett tapasztalni, mindig hozta azt, talán többet is, mint ami elvárható.
Összefoglalva: úgy érzem, a 17-es kerekekkel túl nagy a kerekek tömege, és ezt határozottam lehet pl. kissé hullámos felületen tapasztalni. Lehet, hogy az XL miatti oldalfal merevség is befolyásolja ezt a viselkedést.
Szóval Citroen C4 Grand Picasso, 2008. Ilyen felni van rajta.
Amennyiben ez gyári felni, a táblázatom alapján akkor is lehet 6.5", 7" és 7.5" is....
Szóval nem úszod meg, meg kell nézni.
A 205/50R17 gumi mindhárom szélességre felszerelhető. Más kérdés, hogy itt azért egy nagytestű, nyomatékos motorral rendelkező autóról van szó, a 205-ös gumi azért talán egy kicsit túl keskeny ide...
A 225/45R17 gumit nem szereljük 6.5" széles felnire. A 7" szélesség éppen elég lehet, de igazából a 7.5" széles felnire való. Ha a felni 7.5" széles, nyugodtan tedd fel. A kerék átmérője ugyan másfél centivel kisebb lesz, de ez csak kb 2.5% eltérés, nem lesz különösebb következménye.
Arra azért készülj fel, hogy vizsgán beleköthetnek a méretbe, és adott estben egy osztrák rendőr is cirkuszolhat.
A gumis gyerek feltette a gépre a kerekeket, levette a súlyokat és kézzel, majd géppel megpörgette a kerekeket. 15 és 25 gr-os súly kellett mind a két kerékre. Nyomatékkulcs ugyan volt, de nem használta. Tudom, tőle kellett volna megkérdezni, hogy akkor jó volt előtte a kerekek futása, vagy nem. Lehet, hogy a semmiért fizettem 1780 Ft.ot 5 perc munkáért?
Nem értem ezt a sztorit.
Miért két kerék? Azt írtad, ez egy autó.
Miért lettek volna jól kiegyensúlyozva a kerekek, ha azért vitted oda, hogy centrírozza ki?
Kézben vitted oda a kerekeket? Ha igen, akkor hogy jön képbe a nyomatékkulcs?
Az autón/motoron voltak a kerekek, ő szedte le és szerelte vissza azokat? Akkor meg azért ez nem kifejezetten "ötperces munka". Két kerék le-fel szerelése plusz a centrírozása szerintem normális 1780 forintért. Négy kerék esetén még olcsó is.
Sziasztok! Elsősorban gumistól kérdeznék, de ha más tudja a választ, elfogadom attól is.
Tegnap mentem autópályán, hétfőn is megyek, de az 900km lesz, ezért elmentem egy eddig bevált, legközelebbi gumishoz, hogy centírozza ki a kereket, mert óra szerinti 130-nál kicsit ráz a kormány. Egyébként 1 hónapja volt a kocsi műszakin, minden patent rajta.
A gumis gyerek feltette a gépre a kerekeket, levette a súlyokat és kézzel, majd géppel megpörgette a kerekeket.
15 és 25 gr-os súly kellett mind a két kerékre. Nyomatékkulcs ugyan volt, de nem használta.
Tudom, tőle kellett volna megkérdezni, hogy akkor jó volt előtte a kerekek futása, vagy nem. Lehet, hogy a semmiért fizettem 1780 Ft.ot 5 perc munkáért?
a kovetkezo dolgot nem nagyon ertem: Lexus GS 450h, 2,4-2,5 bar-os abroncsnyomasok. Sajons vmi ocska kis videki huszadrangu utin bekementem a jobb elsovel egy godorbe. Ra 2 hettel jelzett a tpms h az egyik gumiba alacsony a nyomas. Az erintett jobb elsoben 1,9 volt. Felfujtam 2,4-2,5-re, 3 het mukva jelzett, megint 1,9 volt. Elvittem szerelohoz, akik leszedtek a kereket es gumit, a szelep korul fujtak vizzel, bubirek volt (jott ki a levego), es tpms szenzor hiba. Oxidalt volt, tisztitottak, elvileg jo lesz, de majd cserelem. Amit nem ertek: ha rossz a jelado, akkor miert ereszt a gumi?
1. Nyári kerékszett felszerelésekor kértem, hogy szedjék már szét mindet és cseréljék ki a 3 éves szelepeket. Qrva sokat fizettem érte, pedig ezen a helyen eddig olcsón dolgoztak, így meg sem kérdeztem előtte, mennyi lesz. 10e Ft-ra nem voltam felkészülve (ennyi pénzért a nyomatékkulcsot hírből sem ismerik de ez volt a legközelebbi gumis). 16-os acélfelnik. Sebaj, vannak dolgok, amiket el kell engedni...
Egészen mostanáig, mikor is az autószerelő leszedte a kerekeket a fékek karbantartása miatt és megjegyezte, hogy a jobb első gumiban valami zörög. Azonnal tudtam, mi lesz az...
2. Elvittem ezért másnap az autót egy másik gumishoz, aki tavasszal az asszony kocsiján átszerelte a téli gumiszettet nyárira. Az 15-ös acélfelni volt és érdekes módon 6e Ft lett a számla. Levették a gumit, természetesen megtalálták benne azt, ami zörgött: a régi szelep levágott talpát! Itt ismerik a nyomaték kulcsot is.
Mikor eljöttem, akkor jutott eszembe, hogy nem láttam, hogy volt-e centrírozva a kerék! Megnéztem, régi súly volt rajta. Plusz azért is fogtam gyanút, mert a szerelő srác sárga krétával bejelölte a szelep helyét a gumi leszerelése előtt.
Este visszamentem, tényleg nem volt centrírozva, mert hogy ugyan oda szerelte vissza... Megkértem hogy tegyük már fel a gépre. Kellett rajta súlyokat cserélni. Végül úgy jöttem el, hogy a digitális kijelzős régi gép mindkét keréken 5-5g súlyt igényelt volna még, ebből feltett a belső oldalra 5-öt, kintre semmit. Szerinte így már OK. Kimentem országútra, nem rázott - kezdem feladni a dolgot.
Most meg azon gondolkodom, hogy hova vigyem ahol a másik 3 kereket is megnéznék, van-e azokban is szelep maradék...
Komolyan, ez nem egy rakéta technika és mégis - csak a szívás van!
Ez a móka eddig 11500 Ft-ban van és még nincs vége. Csak azért, mert trehányan végzik a munkájukat. Lassan kezd elolvadni az árelőny ami abból fakad, hogy külön téli-nyári szettem van - igaz, nem ezért van, hanem mert a gyári kerekek 15-ösek de én 16-os nyári gumit akartam viszont a 16-os téliek feleslegesek és baromi drágák is a 15-öshöz képest.
" korábban a High Performance (innen a "H" sebességindex) gumik javítását egyértelműen tiltották."
Van benne racio, csak nekem is volt V indexes gumi ezres Swiften. Aztan nem esett volna jol, ha nem hajlandok megfoltozni.
Amugy volt szerencsem megtapasztalni milyen, ha egy masodperc alatt elmegy az osszes levego. Gurultam vele par metert, addig tartott meg a lendulet.
Semmi baja nem lett a guminak. Raadasul meg szivatott is a rohadek, mert elvittem a gumishoz, elmondtam, mi tortent, felfujtak eleg durvan, lenyomtak a viz ala, es nem eresztett egyaltalan.
Az volt a szerencse, hogy nem szemelyautoval vittem, mert amikor nagy lendulettel bedobtam a rakterbe, akkor az utestol elkezdett kicsit sziszegni. Igy lett meg a szog.
Minden gombázásnál nekem ezt mondták. Érdekelne az itteni gumisok véleménye erről.
Ez egy egyszerű (?) kockázatkezelési probléma :-)
1) Zárjuk ki a kizárandókat: a gumi oldalfalának sérüléseit SOHA nem javítjuk.
2) A legsúlyosabb kockázat az elgyalogolt gumi oldalfala. Tehát amikor a lyuk miatt annyira leeresztett a gumi, hogy az oldalfal durva alakváltozásával gurult akár egy métert is. Ha eleve így jön be az autó, nem javítjuk. Ha többé-kevésbé normális nyomással érkezett, akkor kikérdezzük a vezetőt, és ha felmerül a gyanú, hogy nyomás nélkül/extrém alacsony nyomáson gurultak vele, akkor szintén kuka. (Egyébként az elgyaloglás nyomai jól láthatóak szemmel is a gumi belső felén.)
3) Ha az oldalfal ép, nem gyötörték meg, akkor javítható, de..... van kockázata. A fő probléma azzal van, hogy a gumi szerkezetébe nem látunk bele. Ha a szerkezet megsérült, akkor van valamekkora (x > 0.00%) kockázata egy súlyosabb defektnek. Azok a műhelyek, akik egyáltalán nem javítanak, ezt a kockázatot nullázzák le. Azok a műhelyek, akik jelzik a kockázat tényét (és a sebességindex "megvonását" értelmezzük ilyen jelzésnek!), vagy hangsúlyosan csak hátra hajlandóak felszerelni a javított gumit (szintén inkább jelzés, mint műszaki szükségszerűség), valójában a kockázatot csökkentik. "Én szóltam" effektus.
A sebességindex megvonása mögött van egy adag racionalizálás is: korábban a High Performance (innen a "H" sebességindex) gumik javítását egyértelműen tiltották. Ebből jött le az a következtetés, hogy a javított gumi már nem tudja a H vagy afölötti sebességindexet, tehát max T-s (190 km/h). Ez műszakilag nonszensz: a sebességindex mértékegysége valójában nem a km/h, hanem a Celsius-fok, éppen ezért tettem ezt a kitételt is a kockázatcsökkentés kategóriájába.
4) Mindez fokozottan igaz a defekttűrő gumiknál. A gumigyártók alapértelmezésben nem engedik a defekttűrő gumik bárminemű javítását, de ez is "csak" kockázatkezelés... A vázszerkezet esetleges kapitulációja minden guminál veszélyes, de egy defekttűrő guminál, ahol a sofőr kifejezetten arra számít, hogy nem érheti baj, abszolút ultra veszélyes.
Nekem ezt mindig mondták a javítások után, igaz nem 190-es sebességgel, hanem emlékeim szerint 130-cal, vagyis, hogy afelett ne nagyon hajtsam az autót. Mondtam nekik, hogy persze, az úgysem szabályos. :)
Én javíttattam több gumit is az elmúlt években városi kocsimon (Lancia Ypsilon, max 180-at tud lejtőn). Volt legalább 5 defektem, de soha nem szóltak.
Aztán 4 éve amikor a 350Z-vel kaptam szöget és elvittem a gumishoz, hogy javítsa meg. Akkor szólt, hogy megcsinálja, hogy tudjam használni, de rendejünk egy újat, mert ez a javított gumi max 180 -ig van rendben szerinte. Nem defekttűrő volt.
sziasztok, egy erdekes gumis tapasztalat, kivancsi vagyok van-e velemeny s ha igen mifele :)
elgurultam a defektes gumimmal (runflat) a javitoba, ahol azt kerdeztek hogy szoktam-e 200 folott kozlekedni. Hat mondom nem "szoktam" mert ugyan hol tennem, de neha ha kijutok a nemetekhez lehet hogy felkuszik addig a mutato ha engedik a korulmenyek, elvegre azert van az autoban 200 LE , nem ?
merthogy ha javitjak a gumit (volt benne egy szeg) a javitott gumi mar csak 190-ig hasznalhato ...
hat mondom OK, javitsak, de azert meg futok egy kort ezzel...
egyreszt ugye a gumin sehol sincs ez feltuntetve, hogy javitva volt, s ha teszemazt en majd mindig eszben is tartom ezt a megkotest mi van ha eladom az autot (vagy ugye e lizingceg eledja) oszt az uj tulajnak valahol 210-nel elrobban a W-s gumija akkor kie lesz a felelosseg !?
masreszt meg miert korlatoznam most holmi sporlas miatt a biztonsagos kozlekedesemet 200 km/h-ra meg ha ez egy elmeleti korlatozas is !?
nem tudom mi a gyakorlat, csak a mostani gumis volt korrekt hogy mindezt elmondta es kereste a legjobb / leggyorsabb megoldast
eddig is javitottak mar RFT gumimat es hasonlokat ott nem mondtak ...
vagy ha nem biztonsagos akkor meg miert csinaljuk ?
A linkelt cikk nem győzött meg arról, hogy miért ne lehetne jó egy ilyen gumi. 20 évvel ezelőtt is voltak nagy teljesítményű autók, amik nem nagyon hullottak le az útról.
Hasonlítsd össze a mai Renault Talismant egy 1997-es Renault Laguna I PH1-gyel.
Hasonlítsd össze a mai notebookodat az 1997-es, még talán Pentium I előtti asztali gépeddel.
Hasonlítsd össze a mai telefonodat az 1997-es, koffer telefonoddal.
Örültünk 97-ben egy úl Laguna I-nek? Persze. Eljutottunk vele A-ból B-be? Simán.
Tudtunk emailezni a 97-es asztali gépről? Modemmel meg lassan, de igen. Akkor még az Index Internetto címoldala is csak pár kB volt, nagyrészt szöveg alapon.
Nagy ász voltál 97-ben, ahogy a két kilós Ericcson Hotline-nal sétáltál a fő utcán? Hát, húzta már a karodat a vége felé, meg az a fél méteres antenna is egy kicsit útban volt, de felhívhattad az asszonyt, hogy melegítheti a lecsót, mert jössz már hazafelé. (A hívás percdíja több volt, mint a fél szál kolbász a lecsóba.)
A linkelt cikk nem győzött meg arról, hogy miért ne lehetne jó egy ilyen gumi. 20 évvel ezelőtt is voltak nagy teljesítményű autók, amik nem nagyon hullottak le az útról. Ha akkor egy Michelin gumi megfelelt akkor nekem is megfelel ma egy Taurus. Ha meg csak 10 éves a technika akkor meg pláne.
A K2 egyértelműen Ferrari jóváhagyás. Mondjuk kicsit furcsa, hogy a wheel-size.com szerint egy Ferrari sem jött ki ezzel a mérettel....
A gyári jóváhagyások egyébként is szürke, ködös foltjai a gumiiparnak. Ellentétben mondjuk a kenőanyagokkal, ahol szintén léteznek műszaki specifikációk, és ezek teljesen nyilvános, a gumis jóváhagyásoknak a szempontjai totál ismeretlenek. Magyarán azt csak a Pirelli tudja megmondani, hogy van-e különbség egy sima Cinturato P7 és egy Cinturato P7 A0 vagy M0 vagy K2 (stb) között.
Mindenesetre látok neked megoldást, három félét is, írok egy emailt az itteni címedre.
Egyet tudok mondani: keress meg magánban a mérettel. Átvettünk egy tétel 2016-os gyártású Vredestein téligumit nagyobb méretekben, talán tudok valami extra ajánlatot mutatni.
Ha van ajánlat vmelyikre, (esetleg más is szóba jöhet) Pesten akkor jöhet még.
Szerintem semmiképp ne használj 175/65R14-et, ha a gyár 185/60-nal adta ki az autódat. Árban egyébként vagy nincs is különbség, vagy csak minimális.
185/60R14-ben tudok adni Apollót 10.500-ért (ez már a legújabb minta, az Amazer 4G), vagy Hankookot 12.700-ért (K425), vagy Vredesteint 12.990-ért (Sportrac 5).
használ valaki firestone roadhawk gumit? vélemény?
Rövid válasz: nem, nincs tapasztalatom ezzel a gumival. Őszintén szólva nem is láttam még ilyet élőben.
Hosszabb válasz: a Firestone a Bridgestone másodmárkája, és teljesen kiszámíthatatlan. Firestone márkanév alatt jöttek ki nagyon jó gumik is (pl. a téli Winterhawk 3), és nagyon rosszak is (pl. az előző elődje, a Winterhawk 2).
Javaslat: írj egy méretet magánban, és küldök árakat Hankookra és Vredesteinre. Nem tudom, ezek jobb gumik-e, mindenesetre ezek bizonyítottan "jó" gumik, amiket most már millió kilométerszámra ismerünk. Valószínűleg jobb árat is tudok mondani, mint amennyibe a Firestone kerülne.
Vissza mentem a gumishoz és azt mondta, hogy nem tudja mi lehet a baja. Ennek nem szabadna rázznia. A gumin és a felin nem látható sérülés, vagy dudor. Akkor mitől rázhat ha a centigépen jók az értek?
Mostanában elég sok kátyúba sikerült belemennem az autómmal. Aztán egyszer azt vettem észre, hogy az autómon a kormány nagyon rázott, ezt főleg gyorsabb tempónál lehetett észrevenni.
Ez a rázás hosszabb úton igen zavaró tud lenni. Aztán a bal első oldalra feltettem a pótkereket és a rázás egyből megszünt. Ma elvittem a rázós kerekemet a gumishoz, aki azt feltette a centirgépre. A gép mind a két oldalon 5g- 5g- ot mutatott. Na ezt a gumis most kihozta 0g- 0g- ra. Most feltettem vissza a rázzós a kereket és lás csodát ugyan úgy rázz. Vissza mentem a gumishoz és azt mondta, hogy nem tudja mi lehet a baja. Ennek nem szabadna rázznia. A gumin és a felin nem látható sérülés, vagy dudor. Akkor mitől rázhat ha a centigépen jók az értek?
A már említett autónavigátor teszten ugyanazt nyújtotta mint a Michelin. Persze tudom, használtam misit kurvajó gumi, csak most nincs rá pénzem. Viszont a tél meg jön nemsoká. :-(
Azt szeretném kérdezni, hogy ajánlott e a Taurus 601 téli gumi egy 180le-s kocsira? Inkább városban van használva az autó néha egy egy pályázással. Téli időszakban 5-6e km menne bele szezononként.
Kisautómon van két garnitúra Pirelli gumi jelenleg. Mind a kettő olyan, hogy még volna benne 1, max. 2 szezon aztán venni kellene.
Sajna a nyáriból az egyik most szálszakadásos lett, dudorodik az oldala, szóval kuka lesz gondolom. (Pirelli P6 Cinturato 185/60 R14 )
Nem nagyon találtam ugyanilyet, szóval úgy nézem kettő másmilyen fog kelleni. Meg ugye lassan a többi is kuka, így rövid idő alatt sok lesz ez gumiból. Gondolkozom rajta, hogy ezen a kocsin is 4 évszakosra váltok, mint a másikon. Michelin Crossclimate, vagy Vector 5 forog a fejemben. A másik autón Vector 5 van fent évek óta és elvagyok vele. Melyik jobb szerintetek?
Ha mondjuk most csak kettőt vennék meg, jövő tavasszal meg a másik kettőt az milyen volna? Elmegy a másik tengelyen nyárival / télivel együtt?
A slick gumi a kopott mintázat szélső értéke, nem ? Ha nem jól teljesít, miért használják F1-ben ? Akár így is lehet néphülyítést elővezetni - ha a körülmények egy részéről hallgatunk ...
Ezek nekem is szemet szúrtak: teljesíthet, azt találták (nem állítják, hogy úgy van, csak lehet akár úgy is), és körmondatok melyeket marketing anyagokban szoktak alkalmani.
A Michelin ladoux-i fejlesztői azt találták teszteléseik során, hogy egy kopásjelzőig lekopott futójú prémium gumiabroncs ugyanolyan jól teljesíthet, mint egy vadonatúj, alacsonyabb teljesítménykategóriába sorolt gumiabroncs.
A kopás másik kedvező mellékhatása a fogyasztásban mutatkozik meg. Minél kopottabb az abroncs és kisebb a futó profilmélysége, annál kevesebbet fogyaszt a jármű
Attól tartok, nem egészen volt ma hideg. A Lánchíd legkeskenyebb mérete is 14-es láncszem esetén is 47 Celsius volt. Én nem tudok arról, hogy lett volna melegebb, csak 13-as láncszemmel. Illetve a Ohio-híd gyári láncszeme volt 14" átmérő,de átépítették.
Persze nincs nagy jelentősége, hiszen az 5" széles láncon is rohadt meleg van, miközben hivatalosan arra is volt kánikula. És hát ugye a fórumtársnak is melege volt ma. Szóval nem nagy ügy. Csak gondoltam, szólok. Üdv.
kérdés ha mondjuk csak mondok valamit momo felniket veszek akkor momo gumi az jobb hozzá vagy azt értem hogy mást is vehetek de jobb hozzá a momo gumi?
A gyári felni méretem 6,5x16 ET 50 gumiméret 215/65r16 suv méret Van egy jó árú felnigarnitúra, télinek venném, méret: 6,5x16 ET40 Szóval 10 mm oldalanként kifelé. Ez mennyire változtatja a geometriát stb. Lehet felrakni?
Egyszerű és rövid válasz: nem.
Hosszabb válasz: a gyári ET-től 2-3 millimétert eltérés felett szokás szemet hunyni, a 10 mm sok.
Még hosszabb, filozófikus bölcsész válasz, némi műszaki tartalommal: a való világban minden lehetséges. Ha az ember tanulmányozza a gyári mérettáblázatokat, arra jön rá, hogy maguk a gyárak is folyton eltérnek a fent említett elmélettől. Ugyanaz az autó simán ki tudott jönni a gyárból tök különböző ET-számokkal. Most csak találomra fellapoztam a Nagykönyvet, és például a 2011-es Passat jött ki gyárilag ET42-es és ET54-es felnin is. Az 5-ös BMW még extrémebb, van ET15 és ET54 érték is (oké, ez utóbbi kizárólag az összkerekeseken), de például 8x17-es gyári felni létezik ET20 és ET30 kivitelben is.
Néha nem csak az ET-számok különböznek, de a logikájuk is követhetetlen: az alap méretnél egy számmal szélesebb felni kisebb ET-számú, a két számmal szélesebb meg nagyobb.
A viszont biztos, hogy a gyári értékekkel a kerék befér a helyére, és a gyár garantálja a használhatóságot.
Ha az autód gyári szerelésű méreteit nézegeted (mondjuk a www.wheel-size.com oldalon), akkor kiderülhet, hogy volt-e valami hasonló kombináció. Ha esetleg találsz ilyesmit, az némi bizakodásra adhat okot.
De van, ami még ekkor is problémát jelenthet: a középfurat átmérőjének is passzolnia kell. Ha a választott felninek nagyobb a furata, akkor tehermentesítőt kell beszerezni. Ez plusz költség. Eggyel nagyobb szívás, ha a felni furata kisebb, mint a gyári adat. Bár műszakilag megoldható a furat tágítása, ez egyrészt megint plusz költség, másrészt - ellentétben a tehermentesítővel, ami ha nem sikerül pontosan, legfeljebb kidobják selejtbe - itt csak egyszer lehet próbálkozni.
A kifelé tolt kerék pedig mindenképpen jobban terheli a futóművet, egyszerűen azért, mert ugyanaz a tömeg hosszabb erőkaron mozog.
nem érdemes esetleg áttérni 205/60 r17-re? Igaz ez nem klasszikus váltóméret, de "csak" 3% az eltérés.
Van egy praktikus ok, amiért nem érdemes áttérni: kifejezetten ritka méret (Európában csak BMW X1, Hyundai Sonata, Honda CRV és HRV mérete és slussz), ennek megfelelően bazi drága. És nehézkes a beszerzése, pláne ha ne adj isten egydarabos pótlásról lenne szó.
Az autódnál az én táblázatomban szerepel gyári szerelésként a 205/55R17 méret is, az értelmesebb választás lehet. De szerintem egy méretes, 160 lovas egyterű alá semmiképpen sem túlzás a 225 széles abroncs, még télen sem. Friss/mély hóban lenne kézzelfogható előnye a 205-ös méretnek, minden más útfelületen inkább a széles a jobb.
Jelenleg toyo proxes t1 sport gumik vannak rajta. Ezek helyett esetleg tudsz ajánlani valami jobbat?
Ha a komfortot szeretnéd növelni, akkor igen.
A Proxes T1 Sport gumi gyári leírása az alábbi jó tulajdonságokat emeli ki: nagy sebességű stabilitás, kanyarodási képességek, precíz irányíthatóság. A konstrukció ismertetésekor külön kiemelik a nagy merevségű oldalfalat. Összességében kifejezetten sportautókra ajánlják, mint ultra magas teljesítményű gumit. A gyári oldalon (!) is kifejezetten gyenge jeggyel illetik a rugózási komfortot - nem arra van kitalálva, ugye.
Nem vagyok meglepve, hogy "ezek a rossz utakon nem túl komfortosak." :-)
A fenti tulajdonságok alapvetően erős és merev karkaszt jelentenek, az erős és merev karkasz pedig ráadásul gyakran nehéz is.
Ha engedsz a sportos tulajdonságokból, akkor nyerhetsz a komforton. A kevésbé sprőd oldalfal, a valamivel könnyebb felépítés ("rugózatlan tömeg") javítana az autó viselkedésén rossz úton.
Ha ragaszkodsz a Toyo márkához, a Proxes CF2 nevű túragumijuk valószínűleg jobb választás egy Grand Scénic-re.
Egy kis olvasnivaló a gumik besorolásáról, a végén konkrét mintázatok nevével:
Attól tartok, nem egészen jól emlékszel. A Polo legkeskenyebb mérete 14-es felni esetén 5" volt. Én nem tudok arról, hogy lett volna 4.5" széles gyári szerelés, csak 13-as felnivel. Illetve a Suzuki Wagon R+ gyári felnije volt 14" átmérő mellett 4.5" széles.
Persze nincs nagy jelentősége, hiszen az 5" széles felnin is elég bénán áll a 185/60R14 gumi, miközben hivatalosan arra is lehet szerelni. És hát ugye a fórumtárs felnije eleve 6" széles. Szóval nem nagy ügy. Csak gondoltam, szólok. Üdv.
Ó, Csubi, lehet, hogy valamire tényleg nem jól emlékeztem. Lehet, hogy ezt a 13-as felnit kevertem ide. Kösz, hogy szóltál. Így lesz igazán hasznos a topik, ha mindenki hozzáteszi, amit tud. Üdv :-)
kisteherauto fel eves 16colos 225/75 maxxis vanpro as teli/nyari van rajta amivel borzasztoan rangat a kormany egyenetlen uton.Jo uton hibatlan,futomu/kormany szinten...
ekkorakat rangathat a kormanyon rossz uton gumi problematol??
nem nagyon talalok probara de hetvegere mindenkepp keresek.
A jelenlegi (és ez a gyári méret is) gumik 225/50 R17 méretűek. Ezek a rossz utakon nem túl komfortosak. A 205/55 R17 és a 215/55 R17 is megfelelne a számítások szerint váltóméretnek.
Ettől függetlenül nem gond, ha 215-ös vagy a 205-ös gumikat teszek fel legközelebb?
1) Amikor az autódat tervezték a gyárban, már "fel volt találva" a 205/55R17 és a 215/55R17 méret is. Valamiért a tervezők mégis a 225-ös mellett döntöttek. Mondjuk egy 160 lóerős, nagyméretű egyterű autó esetében ez nem is tűnik túlzásnak. A 225/50 méret amúgy nem kifejezetten peres.
2) Ha a mostani futás nem elég komfortos, annak aligha a gumi szélessége az oka. Ha a teljes átmérőt fixnek tekintjük ("váltóméret"), továbbá ebből a felni átmérője is fix, akkor kizárásos alapon az oldalfal magassága is ugyanannyi lesz. Ha van is pár mm eltérés, az viszonylag kevéssé befolyásolja a komfortot.
3) Ugyanazon a felnin előfordulhat, hogy a 205-ös gumi jobban kifeszül, azaz energiaelnyelő tulajdonságai romlanak. Öngól.
4) A komfortvesztés fontos oka a rugózatlan tömeg. A Renault gyári felnijei sajnos elég vackok. (Tisztelet a kivételnek.) Előfordulhat, hogy egy igazi könnyűfém felnivel megoldódna a komfort probléma. De ha visszaváltanál a 16-os méretre, azzal biztosan.
A fékúton, vagy egyéb tulajdonságon nem fog rontani számottevően a futófelület szélességének csökkenése?
Ez egy bonyolult képlet. Alapvetően a peresebb gumik pontosabban irányíthatóak kanyarban, de izgágábbak egyenesben. A szélesebb gumik jobban tapadnak száraz úton. De a nyomvájúk például jobban megvezetik őket. Nedves úton is inkább előny a szélesebb futófelület, ugyanakkor nagy vízen hamarabb úszik fel a szélesebb gumi.
Gondolom a fogyasztás jobb lenne, de nem az a fő cél.
A fogyasztás vagy egyáltalán nem lenne jobb, vagy csak elhanyagolható mértékben.
Egy autó fogyasztásában a gördülési ellenállás arányaiban nem játszik fontos szerepet. Alapvetően egy motor belső felépítése, működésének hatékonysága a legfontosabb tényező. Lásd még: a 160 lóerős dízeled mindenképpen literekkel fogyaszt kevesebbet, mint egy ugyanilyen teljesítményű benzinmotor.
Városban ezek után a legfontosabb tényező az autó saját tömege, amit minden zöld lámpára mozgásba kell hozni. Nagy sebességű haladáskor a légellenállás növi ki magát a második legfontosabb paraméterré. Persze a gördülési ellenállásról sem szabad elfeledkezni, de leginkább csak tartós, ugyanakkor viszonylag alacsony sebességű haladáskor vehető észre a hatása a fogyasztásra.
És még itt is: a gördülési ellenállás legfontosabb összetevője nem a gumi szélessége, vagy a mintázat maga, hanem az oldalfal tulajdonságai. A gördülési ellenállás ugyanis az az erő, ami ahhoz szükséges, hogy a gumit az autó haladás közben "behajtogassa" maga alá. A kerék ugyanis a levegőben tökéletes kör, az autóra szerelve és az autót a talajra engedve azonban enyhén belapul. Ez az alakváltoz(tat)ás energiába kerül - ez a gördülési ellenállás. Az oldalfal kialakítása itt is fontosabb tényező, mint a gumi szélessége (legalábbis ha ilyen 1-1 centis különbségekről van szó). Elképzelhetőnek tartom, hogy egy 225-ös ecogumi akár kisebb gördülési ellenállású is legyen, mint egy 205-ös sportgumi.
Előfordult már az életben, hogy bármihez konstruktívan hozzá tudtál szólni? Még nem találtam nyomát. Pedig a kérdező biztosan örülne, ha megkapná tőled a szakértő választ.
de mindegy,hiszen ritkán látsz kereket közelről,csak monitort :)
Speciel Saválló kolléga pont tőlem vette a gumit. Nyilván azt is csukott szemmel postáztam.
A leggyakrabban a "hülyén áll" problémát az okozza, hogy a felni (sokkal) keskenyebb a gumi névleges futófelületénél. A 185/60R14 gumi 5 és 6.5" közötti felnikre szerelhető, a 6" éppen "ideális."
Mivel a Polót és ikertestvéreit gyárilag szerelték 4.5" széles felnikkel is (a 165/70R14 mérethez), biztos voltam benne, hogy ez lesz a probléma...
Ma felraktam az (VW Polo Classic 1.6 benzines) autóra a Vredestein Quatrac 5 185/60 R14 "-os gumikat/kerekeket.
A tankajtóban ehhez a mérethez ajánlott guminyomás elől 2.2 bar, hátul 1.9 bar, de ennyivel nekem úgy tűnik, hogy hasa van a guminak elől.
Hátra is 2.2-re fújtam a kerekeket.
Esetleg puhább a 4 évszakos keveréke azért tűnik "puhábbnak", azért van hasa a gyári értéken a gumiknak?
Van másik (diesel kisautó) autó ugyanilyen méretű, igaz nem 4 évszakosak, gumikkal a nehezebb motor ellenére is csak 2.1-re vannak fújva az első gumik, és ennyivel sincs hasuk a gumiknak.
Gumistól 2.4-2.5-re fújt értékekkel hoztam el a kerekeket, én ezt sokallom, 18"-ossal is csak 2.6 barral járok évek óta.
na most az auto egy maxxis pro as nevezetu fel eves 10e km-t futott teli/nyari kerekkel van szerelve.
kerdesem az,h letezhet olyan rossz tervezesu gumi amitol ilyet csinalhat?tudom probalni kellene,de sajnos meg nem lehetseges igy kivancsi lennek addig is a velemenyetekre.
(egy eleg kemeny futomuves teherautorol van szo)koszi
A lényeg az, hogy a kerék átmérője (pár százalékon belül) változatlan maradjon.
Ha a felni mérete nő, a külső átmérő csak akkor maradhat azonos, ha a gumi oldalfala keskenyebb lesz.
A "peresség" szinte mindegy, az elméleti váltóméret 185/65R19 gumi esetében ugyanolyan keskeny lenne a méret, mint a gyári 235/40R19 esetén, hiába kevésbé peres. (Azon kívül, hogy 185/65R19 méretű gumit senki nem gyárt, ugyanarra felnire valószínűleg nem is lehetne felszerelni, mert a felni túl széles lenne a gumihoz.)
Adott egy Peugeot 508 SW GT gyári 19" alufelnikkel, jelenleg 235/40 gumikkal. A kérdésem, hogy milyen méretek lennének még jó az autóra? Kerestem váltóméreteket, de nem igazán volt tiszta a dolog. Peresebbet nem igazán szeretnék, de nem tudom mi a max ami elférne... :(
Gyárilag a 215/60R16 alapmérettel jött ki az autód, szóval ez a 235/40R19 ez nagyon a felső határ.
Ha nagyobb felnit választasz, akkor - hogy a kerék teljes átmérője ne változzon - keskenyebb lesz a gumi oldalfala.
Adott egy Peugeot 508 SW GT gyári 19" alufelnikkel, jelenleg 235/40 gumikkal.
A kérdésem, hogy milyen méretek lennének még jó az autóra? Kerestem váltóméreteket, de nem igazán volt tiszta a dolog. Peresebbet nem igazán szeretnék, de nem tudom mi a max ami elférne... :(
régebben te irtad, hogy a ventus prme 2-t egy az egyben leváltotta a ventus prime 3 és a 2-t már nem gyártják. a 1917 DOT elég friss gyártás ez mellett made in hungary.
Valamiért lefuttattak még egy sorozatot. Gondolom, ezt rakják most a Pozsonyban gyártott Golfokra. Az idei árlistán még szerepelt a K115 is, de már valamivel magasabb áron, mint az utóda. Ez tipikusan azt jelenti, hogy már csak kevés van belőle, elsősorban pótlásnak szánják.
Gondolom ez nem az a vétel, hogy adsz egy linket, rákattintok, és én is meg tudom venni. Vagy adsz egy telefonszámot, felhívom, megrendelem, és kiszállítják.
:-)
Ennek a guminak a listaára 31.482 forint. A magyar internet jelenlegi legjobb ára 17.700 forint, ez eleve 44% kedvezmény a listaárhoz képest. Tételezzük fel ("feltéve, de nem megengedve"), hogy ezen is keresnek még 10 százalékot, akkor a beszerzési áruk 15.930 forint. Legyünk annyira rosszindulatúak, hogy erről leszedjük a teljes 27 áfát. A személyautó-gumi után ugyan nem lehet visszaigényelni az áfát, de hátha van valami módszer, amit én nem ismerek. Ez még mindig 12.543 forint.
Én készséggel elhiszem, hogy a legolcsóbbnál is mindig van legolcsóbb, de hogy egy legolcsóbb beszerzési árnál, akár nettósítva is valami még további 13.5 százalékkal olcsóbb legyen, azaz a listaárhoz képest immár 65.5 százalékkal, az azért valószínűleg kívül esik a normál kereskedelmi ügylet gyakorlatán.
Valószínűleg valami hiba, elírás történt.
Örüljetek, hogy ennyire jól jártatok, de azért ne ez legyen az etalon.
195/50 R15-ös nyári gumit keresek. Eddig a Michelin Energy Saver+ típust néztem ki. Érdekelne ezt milyen áron lehet megkapni?
19.700 ft/db.
Illetve a fenti méretben érdekelne 4 évszakos defekttűrő(!) gumi is. Ilyet egyáltalán nem találtam, de hátha itt vannak bölcsebbek.
A gumigyártók csak olyan gumit gyártanak, amire van, vagy legalábbis elméletileg lehet kereslet.
A 195/50R15 mérettel egyetlen olyan autó sem jött ki, aminek gyárilag lenne keréknyomás-jeladója. Márpedig a keréknyomás-jeladó (TPMS-rendszer) alap a defekttűrő gumi mellé.
Ha nincs ilyen az autódban, meg se forduljon a fejedben a defekttűrő gumi használata.
Én egyébként azokat is ezerrel igyekszem lebeszélni ezekről a gumikról, akiknek speciel lehetne ilyet használniuk, mert nagyon-nagyon kevés előnyért nagyon-nagyon sok kompromisszumot kötnek.
195/50 R15-ös nyári gumit keresek. Eddig a Michelin Energy Saver+ típust néztem ki. Érdekelne ezt milyen áron lehet megkapni? Illetve a fenti méretben érdekelne 4 évszakos defekttűrő(!) gumi is. Ilyet egyáltalán nem találtam, de hátha itt vannak bölcsebbek.
Tudtok javasolni üzletet, webáruházt, ahol találok legalább közepes minőségű 205/65R15 méretű nyári gumit, 4 darabot? Az ilyen fapados márkák, mint a Nexen és társai nem érdekelnek, még a Debica vagy Kormoran gumikat sem szívesen venném meg. Egy Honda CR-V-re kellenek, nem terepezni, aszfaltra. De a C-nél nem rosszabb esős tapadás elvárás. Az ár meg - hát látnom kell, eldöntöm.
Szóval csak egy "nem közismert" linket, ha adnátok, megköszönném.
A parkolást úgy tudom megoldani, hogy a kerítés és a másik autó közé állok be, párhuzamosan a házfallal. Nem is ez a lényeg, hanem hogy laikus véleményem szerint, mivel közben sokat tekergetem a kormányt alig gurulva, sokszor álló helyben is, így a gumit nyírom rendesen.
A gumin vannak már karcok, amiket a talaj (kavics és beton) okozott ezáltal.
A kérdésem az, hogy ettől hosszútávon mennyire kell félnem? Tönkreteszi a gumit? Keressek más parkolóhelyet? :))
Ilyet vettünk 2016 augusztus körül. GEN2-t pontosan, Mazda 323 F-re. Napi 40 km-t megy télen-nyáron. Eddig teljesen tökéletes. Téli körülmények között is, meg most a melegben is. Nagyon tapad, ez első gumi a kocsin, amivel nem kotor induláskor(előtte sem szarok voltak ).
Használtam már Vredestein Quatrac3-t pár évig Megane 1,6-on, és azt sem bántam meg. Az enyémre is 4S gumit fogok venni ősszel. A tapasztalatomnak hiszek.
Keresek egy db Continental Contipro contact, 215/55 R16 93 H méretű gumit.
Nem lesz egyszerű, mivel a Conti ezt a mintát Magyarországon nemigen forgalmazta, de szerintem Európában sem nagyon.... A Conti jelenlegi, Magyarországra érvénes árlistáján legalábbis biztosan nincs rajta.
Köszi. Bár Gumidoktoron pont ilyen méretváltásnál a 70-es peremet javasolták, az egyezik átmérőben. Egyébként a babakocsimon volt dísztárcsa :) Mondjuk azok még a boldogult 60-as évek voltak, acélfelni, fakosár...
Szerinted mennyiért lehet megfelelő időben eladni az A5-ös szettet felni nélkül? [...] Vagy mennyiért lehet eladni ha felnin vannak?
Bocs, csak most láttam a kérdést.
A fiatal, keveset futott 195/65R15 Misi Alpin A5 téligumikat szezonban szerintem 40-45 ezerért el fogod tudni adni. (Az új ára várhatóan 17-20e ft/db lesz.)
A 15-ös VW-csoport acélfelnik tipikus ára - normál állapotot feltételezve - 5000 ft/db.