Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Üdv mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor illetve szüret után vissza lehet-e vágni a cseresznye fa hosszúra nőtt ágait? Vagy esetleg most csak az új hajtasokat mindenhol lecsipni? Kb 15eves germersdorfi cseresznye, idén rendkivul sok van rajta, igaz hogy csak lent, a teteje üres. Viszont most szembesültünk vele, hogy az elmúlt években hagytuk az ágakat nőni, és most 2-2.5 méteres némelyik, de vékony,, alá kellett támasztani. Azonban most hozza a friss hajtásokat, tehát még hosszabbak lesznek. Mit csináljunk vele és mikor?
Sajnos Mospilan után 3 héttel sok kukac lehet, de ha szerencséd van, akkor már kifejlett nyűvek voltak mikor megpermetezted, és most azok moniliásodtak, és azóta nem volt több rajzás...
Van egy 15 év körüli, szép nagy, egészséges, 6 méteres germersdorfi fám, mindig tele virággal. Sok ezer vagy tízezer virág. Termés meg max. 3-4 kiló a hatalmas fán.
Arra gyanakszom, hogy nincs porzója. Kb. 6-8 méterre tőle van egy Bigarreau Burlat, de az ugye korábban virágzik. 20-30 méterre van tőle 2 Újfehértói fürtös meggy. Ennyi.
Ja és 30 méterre tőle van egy másik germersdorfi is, az érdekes módon mindig szépen terem. A sarokban van, így 3 szomszédból is porozhatja bármi, gondolom ez a szerencsém.
Nálam (Csongrád megye) a germersdorfi termésének kb 20%-a moníliás, 20%-ot szélkár ért, szintén 20% körül megrepedt, vagy kártevő rágta meg. A maradék termés nagyja szép, méretes. Közel 3 hete kaptak mospilant, majd múlt héten vasárnap decist. Hétfőre valószínű sötétpiros-bordó árnyalatúak lesznek és az ÉVI is lejár. Kíváncsi leszek mennyi lesz nyüves..
Én múlt héten szüreteltem a kis Érdi bőtermő fámat (Pécs mellett) tehát tényleg lehet az is, az én kedvenc cserkóm a Van, ropogós is finom édes-savas már azt is megettük idén 2 hete...
Én is korainak találom, 2 éve még megvolt a Margit az érett ilyenkor, persze az már erősen sötét volt. Azért szedtem le, mert legközelebb nem tudom mikor megyek haza. (Ennél délebbre már csak egy falu van, vagy a Duna túloldalán Villány meg Siklós)
Azért kérdeztem 40-50 éve voltak-e más fajták, mert abból a megfontolásból oltottam erről az öreg fáról, hogy az biztos Germensdorfi lesz :)
A kései cseresznyék finomabbak, de a kukacosodásnak jobban kitettek. Ez ellen nincs mit tenni, pontosabban permetezni kell.
Valamit rosszul csináltál a permetezésnél. Nálam évek óta legfeljebb 10% a kukacosodás, az is leginkább a fának az a része (teteje) amit sem permetezni, sem leszedni nem nagyon tudok.
Tudatosan, tervezetten és folyamatosan kell védekezni. Nem olcsó, de ez az egyetlen mód.
Közép Magyarországon most kezd érni, hétvégén már éppenséggel szedhető, olyan mint a képeden.
Én azonban nem javallanám ezt, mert ez még nem a teljes érés, érdemes megvárni a bordó állapotot. Akkor a legfinomabb és pálesznek is akkor lesz telitalálat.
Befőttel tele van a kamra korábbról, ezért frissen esszük és ezen felül feldolgozom innivalónak.
Érdeklődni szeretnék,hogy a Szomolyai és a Bigarreau burlat jó választás-e ha olyan fát szeretnék ami nem hajlamos a kukacosodásra?
Jelenleg van egy germersdorfim,de olyan kukacos évek óta,hogy elég volt belőle. Nem tudok egy normálisat enni mert mindig benne van. Nyomtam az actarát, mospilant és mégis. Vseresznyét akarok enni nem vegyszert.
Solymáron a meteor korai már kb. 1-2 hete beérett. Most érett be utána a maliga emléke, éretten nem látok köztük különbséget. Monilia kártétel egyiken sincs. Viszont az újfehértói fürtöst károsította.
Fentem a fogamat 1 szem piramis meggyre, ami oltáson termett, de eltűnt. Rigók szemfülesebbek lehettek...
A korai gyümölcsre veszélyesebbek a rigók, seregélyek!