Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 278
Igaz hogy Orosz akkor még főhadnagy esténként rendszeresen gyalog járt ki a 2-es örségbe az álj felkiáltásra mindég megállt,úgyhog a sztoridat nem tudom megerősíteni.Engem a Sándor alezredes buktatott meg,az őreim könyvet,cigit vittek ki az örtoronyba,ettöl kezdve kibéreltem a 2-örség örparancsnoki posztját. A létszámot illetően tényleg többen voltatok,nem állt szándékomban megbántani titeket,maradjonak a szép emlékek.
Takoca_ Creative Commons License 2006.09.02 0 0 277
:), persze mert csókosok voltatok! késöbb már a kettes őrséget is mi adtuk. Ha jól emlékszem (10év távlatából) talán csak a kaput merték a mohákra bízni :))

komolyan: nem lehet hogy ennek az volt az oka, hogy mi némileg többen voltunk és volt elég ember a szolgálat adáshoz?jajj most erről mennyi "szép" emlék ugrott be :)), eligazitások, őrségek, Üti meg meg ÜtiH várás :).
Meg a közös telefon vonal a szomszédos laktanyával...!

Tényleg igaz az a sztori, hogy egyszer az Orosz őrnagy úrat az őr kúszva küldte vissza a toronyból mert őrpók nélkül, kommandózva ment ellenőrizni?

meg hogy Gáspár őrnagy (? remélem jól emlékszem) rátőrt az őrségel a kapu mellett "dolgozó" prostikra?

Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 276
nos konkrétan arra gondoltam hogy,ti adtátok a kapu,konyha,alegység,1-es,3-as örségeket stb a mijenk volt a 2-es örség ahová örömmel mentünk aludni meg piálni.
no bugyborékosok erre mit léptek.
Qti Creative Commons License 2006.09.02 0 0 275

Úgy látszik már öregszem, mert később jutott eszembe hogy szóvá tegyem. Két év alatt( 83'tól 85'-ig) nem ártott volna megjegyezned hogy helyesen hogy írjuk :  Flottilla !!!!!!!!!!!!!!! Ejnye ejnye.

 

 

Előzmény: Törölt nick (271)
Bujazliz Creative Commons License 2006.09.02 0 0 274
Üdv
Igen.
Az "önálló" mellett még az az apróság sem elhanyagolható, hogy nem a (tűzszerész) zászlóalj alá tartozott a (hadihajós) dandár.
Előzmény: Nán (273)
Nán Creative Commons License 2006.09.02 0 0 273
Szia ! Úgy emlékszem, abban az időszakban Önálló Hadihajós Dandár volt a megnevezése az alakulatnak. Az ÖNNÁLLÓ szó jelentése ellentétben áll az Általad leírtakkal. Inkább fordított volt a helyzet: a flottillások laktanyájában voltak elhelyezve a Tűzszerészek, és még néhány más alakulathoz tartozó "mini" alegység. Más szempontok szerint, a flottillások szakműhelyei nagyon sok "utalt" alakulatot, honvédségi intézményt "szolgálta"-k ki. Igy, pl. hiradó javítás stb. szempontból a Tűzszerész Zászlóalj (MN.....) is a Flottillához utalt alakulat volt. Lehet, hogy akkor ezt nem érzékelted?
Előzmény: Törölt nick (271)
Qti Creative Commons License 2006.09.02 0 0 272

Fiatalember!

Remélem nem füvezel?

Az első mondatodat gondold át nyugodt körülmények között mégegyszer!

A következőket sem árt úja gondolni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (271)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.01 0 0 271
Olvasgatom a hozzászólásaitokat már elégrégóta,hát mitmondjak,a flotillások a Tüzszerészek kiszolgáló alakulata volt,mivel a Tüzszerész zászlóalj elköltözött a hajósokra sem volt szükség. Azért emlékszem Dienes alhdgy-ra Orosz fhdgy-ra Sándor alezredesre Döbrentei alezredesre stb stb azért jó volt eggyüt 1983-1985 ben.
hadihajos Creative Commons License 2006.09.01 0 0 270
Kösz a levelet ki van a kormánynál?
Előzmény: legard (269)
legard Creative Commons License 2006.09.01 0 0 269
Balogh Laci, Gyüre Ferenc, Nagy Pisti, és Én
Előzmény: hadihajos (268)
hadihajos Creative Commons License 2006.08.31 0 0 268
Próbáltam beleolvasni nem sikerült.... kik vannak benne?:
Előzmény: legard (267)
legard Creative Commons License 2006.08.31 0 0 267
1987 szept. 23.-án 38. számú " Ország-Világ" ujságban megjelent cikk a flottillárol, amikor visszakaptuk a kék ruhát.

Ha beleolvastok bizonyára felismertek egyes személyeket.ujság rész 1
peye Creative Commons License 2006.08.30 0 0 266

Helló!

Te ezt jól tudod, bár a volt főnököm egy TV műsorban belga fegyverként említette(???!!!!!??), a kazetta meg van, ha röhögni akarok, előveszem.

A lé.gá. valóban svájci licence alapján jugóban gyártott fegyver.

Ezt a rendszert ma is használják, pl. harci helikoptereken, csak a töltése más rendszerű mint a mienk.

Nagyon tűzbiztos, nyugodt, pontos fegyver.

Nem csak hogy az egyettlen nyugati fegyver volt, hanem ha jól tudom, a gengszterváltás  után sokáig az egyetlen csöves légvédelmi fegyver is volt, a kritikátlan NATO seggnyalásnak köszönhetően.

A fennt említett okok miatt a sapkaviselés, tiszteletadás szabályai, az új szolgálati és alaki szabályzatok szerint változtak, így helyesen járt el a két katona, viszont ugyanígy kellett volna visszatisztelegni is a Tiszt Úrnak...

Üdv: peye

Előzmény: United Snakes (265)
United Snakes Creative Commons License 2006.08.29 0 0 265

Szia Peye!

Jó hogy felhoztad a svájci "haditengerészetet", mert erről eszembe jutott az, amit még régebben hallottam, és érdekelne, hogy megerősíted vagy cáfolod: Konkrétan nekem azt mesélték, hogy az AM hajókon található gépágyúk eredetileg svájci, még pontosabban Oerlikon fejlesztések, és a yugók ezt is licencben gyártották. Ha ez igaz, akkor ez azért lenne érdekes, mert akkor ezek voltak a megboldogult Magyar Néphadsereg egyedüli nyugati eredetű fegyverei...

Fegyelem és tisztelgés: a Flottillás napon véletlenül feltűnt nekem, hogy két katona, akik a nagy melegben hajadonfőtt éppen jöttek le az egyik AM-ről, amúgy lazán és hanyagul tisztelegtek egy szembejövő tisztnek, aki egyébként csak biccentett nekik. Mondtam is rögtön a nejemnek, hogy az én időmben _sapka nélkül_ tilos volt a tisztelgés! Persze ezt még az "átkosban" mondták, azóta már "democsokrácia" van... :-)) Természetesen, ha a Flottillánál másként szabályozták a tisztelgést, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam semmit!

U. Snakes    

peye Creative Commons License 2006.08.28 0 0 264

"A fegyelemre való nevelés eggyik eszközével találkoztál a névadó mellszobránál történő tiszteletadásakor."

Ez így ebben a formában nem igaz! Meglehetősen sokat foglalkoztam katona-pedagógiával, katona-pszichológiával a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, ott abban az időben ezt komolyan is vették. (1977-től jártam oda, építő gépész szakra)

Civil főiskolán pedig a fő tantárgyaink közé tattozott a személyiséglélektan, pszichológia,  szociológia, stb, végi a három éven.

A feltétlen vakfegyelem a diktatúrák sajátja, nézz utána.

Talán tanulmányozhatnád külömböző országok katonai kiképzési rendszerét, ott megleled a vászat arra, hogy mi a külömbség a vasfegyelem és a vakfegyelem között.

Aztán annak nézz utána, milyen most a mienk....

Abban egyet értek, hogy a fiatalokra ráférne egy kis fegyelmezés, fegyelmi nevelés.

Ezt viszont már intézményesen nemigen vállalja fel senki, ezt OTTHON kell elintézni, megtenni.

Fel kéne nőni a társadalomnak is ehhez a büdös nagy demokráciához,.

Elárulnád kitől tanuljanak a mai gyerekek, fiatalok? Ha normális értékrend szerint neveled őket, kigúnyolják őket, plusz még nem is viszik semmire. Vagy adsz értékrendet neki, hazaszeretetet, stb..stb..., a többit kiverekszi, ha olyan...

"A tisztelet megadása"

Annak aki rászolgált, megérdemli, tettekkel bizonyított...

Ezért is van a szolgálati szabályzatoban előírva, mikor, kinek, mit, hogyan, mert külömben a háromnegyed részének még csak nem is köszönnél.

A tisztelet nem járandóság, hanem érdem, amit megszerezhetsz, elveszíthesz, ha meg nincs, nem is tudod megszerezni, akkor meg előírhatod...

Előzmény: hadihajos (261)
peye Creative Commons License 2006.08.28 0 0 263

Köszi.

Tulajdonképpen azt írtad amit én írtam volna.

Én pl. a mai napig nem tudom ki volt a névadó Szabó Lajos. Még az alakulat, vagy a város focicsapatát is róla nevezték el.

A korlátolt, ostoba, szemellenzős felettesek viszont megmaradtak, ezek a kategóriák rendszerfüggetlenek. Tapasztalatom szerint igen ritka a kivétel napjainkban is.

A "boldog békeidők" valamennyi rossz oldalát áthozták a gengszterváltással, viszont a jó oldalából szinte semmit nem mentettek át.

Ez tetézve lett a pozícióhoz, beosztáshoz, asztalhoz való elvtelen ragaszkodással, megalkuvással stb....

A fiatal generáció döntő többségét is sikerült ebbe az irányba átnevelni.

Két-három generáció kell majd ahhoz megítélésem szerint, hogy pozitiv irányba változzon itt valami.

Kérdés, lesz-e akkor még Magyar Honvédség, vagy csak a külföldi missziókhoz lesz fenntartva pár elit katona?

Egy kis ízelítő Svájcból.

Egy lelkes kollégától kaptam őket, Érsekújvárról.

 

 

 

 

No comment....

 

Előzmény: Qti (262)
Qti Creative Commons License 2006.08.27 0 0 262

Szándékosan nem a Peye-nek írt válaszhoz írok. Majd kifejti a véleményét ha jónak látja.

Nekem is van véleményem a fegyelmezésről, de a Peye által leírt eset a tipikus faszság. Emlékműnek, műtárgyaknak, ha nincs megemlékezési oka akkor mit díszelegjen a jóember? Semmijen fegyelmező értéke nincs! 

Nagyobb fegyelmező értéke van az emberel való jó kontaktus kialakításának,az oktatásnak, szakmai felkészítésnek. Ezzel párhuzamosan lehet számonkérni, beszámoltatni, és nyilván dicsérni- büntetni.Na ezt nem, tapasztaltam a két évem alatt, azonban rengeteg ostoba felettesem volt. Sajnálom  ha valakit megbántok, de nekem ezt dobta ki a gép......... 

 

Üdvözlettel Qti

 

hadihajos Creative Commons License 2006.08.27 0 0 261
A fegyelemre való nevelés eggyik eszközével találkoztál a névadó mellszobránál történő tiszteletadásakor. sok mai fiatalra ráférne az ilyen fegyelmi nevelés. A tisztelet megadása.
Előzmény: peye (260)
peye Creative Commons License 2006.08.25 0 0 260

Ez bizony így igaz!

Ezért van komoly felelőssége annak, aki parancsot ad ki.

A következményeivel együtt, és bizony ezt sokan elfelejtik, ezért többnyire a végrehejtó szívja meg.

Több ilyenre emlékszem én is pl.: MN 7042 Mezőtúr, Szabó Lajos Laktanya, 1977.

A névadó mellszobra előtt kötelékben és egyénileg is, vigyázzmenetben kellett közlekedni, + jobbra/balra nézz!,éjjel is! Na az sem volt semmi. ÉRTELME???????

Előzmény: legard (259)
legard Creative Commons License 2006.08.24 0 0 259
Nem voltál becsapva, mert a parancs bármilyen formában történik-akár irásban akár szóban- végre kell hajtani.
Előzmény: Qti (257)
legard Creative Commons License 2006.08.24 0 0 258
A második sorban leirt gondolatoddal nagyon is egyetértek, mert amik szép emlékek voltak -független attol, hogy az szabályos vagy szabálytalan- azt meg kell őrizni.
Előzmény: Qti (257)
Qti Creative Commons License 2006.08.24 0 0 257

Akkor ezt nevezhetjük túlbuzgóságnak? Idáig akkor én bevoltam csapva!:-)

Azért is jó emlékeim között tartom meg a lent leírtakat:-):-)

legard Creative Commons License 2006.08.24 0 0 256
Az országház előtt való elhaladáskor a tiszteletadás / állás jobbrol-balrol/ nem volt szokás. Ezt a 70-es évek elején a parancsnokaink találták ki és szóbeli rendeletbe hozták, hogy mivel az országházban előljárók vannak vagy nincsenek minden esetben tiszteletadást kell végrehajtani.

Tehát ez semilyen szabályzatban lerögzitve nem volt.
Előzmény: Qti (253)
peye Creative Commons License 2006.08.24 0 0 255
Az "Én" időmben ez már nem volt divat, nem is igen hallottam róla...
Előzmény: Qti (253)
peye Creative Commons License 2006.08.24 0 0 254

Úgy ahogy mondod, de Hhj.szolg.utasítsás volt.

A matróz rendfokozat is meg volt, van.

Ez az üdvözlésekben- köszöntésekben is így volt, van.

Pl. a reggeli eligazításon /pcs. hirdetésen stb/hajózó állomány üdvözlésére az előljáró a " Jó reggelt matrózok"-at használja...és így tovább.

Előzmény: legard (252)
Qti Creative Commons License 2006.08.23 0 0 253

Peye, Legard!

 

AZ Országház előtti elhaladásnál később is megmaradt a tisztelgés? Én mindég egy kicsit megvoltam illetődve, és piszokul büszke voltam arra hogy Flottillás vagyok amikor elhajóztam előtte. Persze ez abból is fakadt, hogy mindég megbámulták a naszádot amikor partközelbe ment.

Üdv. Qti

legard Creative Commons License 2006.08.23 0 0 252
Szevasztok Fiúk!!!!! Hol a fenébe jártatok eddig, hogy nem jelentkeztetek. Talán szabadságon voltatok?

Afelmerült kérdésekkel kapcsolatban a véleményem:

Anno. Régen . Létezett egy" szolgálati szabályzat" Amiben a magyar néphadseregben rendszeresitett rendfokozatok voltak felsorolva. Honv.
Örv.
Tiz.
Szkv.......... stb
Külön volt a honvédnél zárójelben megjegyezve a Mtr= matróz

Tehát nálunk a matróz mint rendfokozat szerepelt addig amig kekiruhába nem öltöztünk. Ekkor az általános szolgálati szabályzatból is kikerült a matróz rendfokozat és mint honvéd szerepelt tovább.
Azt nem tudom, hogy most az ujabb szolgálati szabályzatban szerepel-e a mtr. Akkor volt napirenden a szolgálati szabályzat megujjitása amikor már Én elköszönőben voltam. Volt is egy tervezet amit a flottilla parancsnoksága leadott, a flotta részére mi kerüljön bele.

Viszont létezett egy speciális szabályzat, ami csak ránk vonatkozott / Hhj.szolg szabályzat/ Ebben minden olyan szabály szerepelt ami a hadihajozással kapcsolatos.
Többekközött itt volt szabályozva a hajon való magatartás, tiszteletadások modja, lobogóviselések formája Hajóalaki végrehajtása , mert volt ilyen is stb. nem tudom az egész szabályzatot felsorolni. Valoszinü, hogy erre a szabályzatra peye is emlékezhet, ha még érvénybe volt.

Na csak ennyi jutott az eszembe!!!!!
Előzmény: peye (251)
peye Creative Commons License 2006.08.22 0 0 251

A rendfokozatok megegyeznek a szárazföldiekkel, de a beosztások, amire tulajdonléppen rákérdeztél, természetesen speciális, hajós beosztások:

 

- hajóparancsnok /tiszt/

 

- gépüzem- vezető

- főkormányos/ fedélzetmester/

- főaknász /elektroaknász/

- hiradó tiszthelyettes

tisztesek

matrózok -ez beosztás és rendfokozat is

Amíg elég AM hajó volt, addig létezett osztag-parancsnok aki a saját hajóján kívül még egy hajót irányított a feladat végrehajtás során, természetesen az ottani hajóparancsnokon volt neki alárendelve.

Előzmény: United Snakes (249)
peye Creative Commons License 2006.08.22 0 0 250

Némi kegészítés a Hadihajós válaszához:

Az "újkori hadihajózásnál" a hajóparancsnok parancsnokai közül, bármelyik meghatározhatta, ha akarta, hogy a hajóparancsnok honnan vezessen.

Az alsó kormányállás fedett, zárható, minden műszer ott van. A felső nyitott.

A felső kormányállásban csak a két gépkar, fordulatmérők, a kormány, a lapátszög jelző, valamint egy gagyi tájoló van, természetesen rádió, és belső rádió /hajón belül hangos beszélő rendszer/, és a fedélzeti kihangosító rendszer van.

Előzmény: United Snakes (247)
United Snakes Creative Commons License 2006.08.22 0 0 249

Köszi! És akkor még egy kérdés, amit a már a múltkor is fel akartam tenni, csak elfelejtettem: fel tudnátok sorolni, hogy milyen rendfokozatok voltak/vannak a Flottillánál, matróztól felfelé? Persze ha ugyanazok, mint a szárazföldieknél, akkor felesleges, arra még magam is emlékszem. Csak gondoltam hátha nálatok is volt pl. korvettkapitány, vagy sorhajóhadnagy, de legalább egy fedélzetmester... :-))

 

U.Snakes  

Előzmény: hadihajos (248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!