Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Nekem is hihetetlen elvégre kiképzett emberekről lenne szó ,csak némi jogi tudást kell elsajátítani és kész. Nekem egy katona srác mondta, miszerint azért nem vesznek át katonákat mert katonásan gondolkoznak " ami szögletes gurítani...".Az hogy eddig így volt oké, na de ezután??
KÉTHARMADUK van, a koronát nem félnek belevenni aza alkotmányba, tiszti eskübe, stb... akkor b@sszák már oda azt a rohadt radart a Zengőre, gyomvirág ide vagy oda, az lett volna mindenki szerint a legideálisabb hely, ha a sok szerep-tévesztett környezetvédő nem itt próbálta volna ön-megvalósítani magát. Az, hogy a hadsereg főparancsnoka szégyenszemre a (hozzá hasonlóan) tornából és honvédelmi ismeretekből felmentettek mellé állt ebben az ügyben , külön szégyenfoltja a tevékenységének!
"A korábbi helyszín, a Tubes előnye egyébként az lett volna, hogy magasabb, mint a többi hegy, ezért ott nem kellene hadrendben tartani még két hagyományos gerincradar-századot, illetve réskitöltő radarokat. A Hármashegyen szükség lenne ezekre."
Véleményem szerint szükség van réskitöltő mobil radaregységekre, mert mi van, ha a 2 (3) stacioner radarunkat "kilövik".
Újabb vezetőket váltanak le a napokban a Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában álló cégeknél - mondta Simicskó István államtitkár kedden, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülése után újságíróknak.
A zárt ülésen a bizottság tagjai meghallgatták a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) és a Katonai Felderítő Hivatal (KFH) előző évi munkájáról szóló jelentést, amelyet el is fogadtak. Simicskó István ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a bizottság tagjai elsősorban a HM-et érintő korrupciós ügyek felszámolására vonatkozó kérdéseket tettek fel.
"Én azt tudom mondani, hogy az új honvédelmi vezetés elhivatott abban, hogy a korrupciós ügyeket felszámolja, és a Katonai Biztonsági Hivatal új vezetője is mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen ügyek ne legyenek a jövőben, és teljes kivizsgálást ígért" - hangsúlyozta az államtitkár. A bizottsági ülés további, nyilvános részében a testület tagjai egyebek között tájékozódtak a szomáliai biztonsági erők kiképzésében vállalt magyar katonai hozzájárulásról szóló kormányhatározatban foglaltakról. Eszerint az uniós misszióhoz Magyarország három katonai kiképzőt és egy jogászt ajánlott fel. A szakemberek a biztonsági helyzet miatt Ugandában készítik fel a szomáliai hadsereg katonáit - hangzott el. A kiképzők 2010 márciusától 2011 júliusáig kaptak mandátumot.
A beszámolót egyhangúlag általános vitára bocsátotta a bizottság.
"Az angolok milyen jól megvannak egy darab alkotmány nélkül!)" Na látod, akkor meg nem mindegy, mit írnak bele?" Ha van alkotmányunk, a törvényeink azon alapszanak. Ha benne van az, hogy az orális szex csúnya dolog, lehet törvényt hozni a betiltására! (Micsoda kivándorlási hullám indulna!)
Nem ismerem kellően a Szent Korona Tant, de nekem nem úgy tűnik, hogy az szerint csak egy név lenne az, hogy Szent. Hiába gondoljuk mi nem hívők névnek. Asszerint az egy szent ereklye, mint a Szent Jobb.
A brit korona nagyon más mint a Sz.K. Az egy helyettesíthető ékszer, ez jogi fogalom. Vagy ilyesmi. A királyok csak a Korona nevében uralkodtak nálunk. Nem a királyra, hanem a koronára tettek esküt a hivatalnokok. A mi Szent Koronánk egy sokkal fontosabb dolog volt. Ez akadályozta meg az ország szétesését pl az Árpád ház kihalása után. Én nem látom, hogy egy polgári demokrácia szerkezetében hol lenne a helye. Dísznek viszont túlságosan fajsúlyos.
Semmi gond a hittel, misztikummal, mondákkal, amíg a saját helyükön vannak, a magánéletben, az önkéntes szerveződésekben és nem a kötelező állami előírások között.
Konszenzus: Ha az alapvető állami intézményekben nincs konszenzus, akkor ne is álmodjunk arról, hogy jól fog működni az ország!
Az, hogy más lop, szemetel, nem indok vagy mentség arra, hogy én is lopjak, vagy szemeteljek.
Azt hiszem megismertük egymás álláspontját. Lassan varrjuk el a szálakat!
Az amerikai hadsereg nyomozati hivatala vizsgálja annak a belső katonai dokumentumnak a valóságtartalmát, amely szerint afgán hadurak és a tálib lázadók hetente több millió dollárhoz jutnak az amerikai adófizetők pénzéből különféle afgán szállítmányozási vállalatok és biztonsági cégek révén.
Összefutottam egy régi derészíjas ismerőssel, aki a nato-elló alo-nál ügyintéző gk-vezető volt. Érdkesen ecsetelte, hogy Borsányi miként tudta saját hasznára -értsd kacsalábon forgó villája kialakítására- fordítani a prot adta lehetőségeket, majd Újfalusi és Huszti uraink ugyancsak merítettek a kincseskamrából. Az utódokról mint Oláh és Takács a sajtó is kitárulkozott. Ki tud vmit Katona Károlyról?
Írja föl az elődeiket is, vagy hallgasson, plíz...
Épp pakoltam a garázsban, előkerültek a 2000 körüli igéretek, koncepciók, stb, amikből ugye akkor is volt vagy ezer, amikből vagy lófax se lett, vagy épp ellenkezőleg megvalósították....
vannak problémák az amcsi stratégiával, illetve annak kidolgozásával. Sztem megint egy fejvesztett menekülés lesz a vége, mert nem tudnak maguk dönteni a megoldásokról...
Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az amerikai erők főparancsnoka közleményében őszintén bocsánatot kért a Rolling Stone magazin pénteken forgalomba kerülő számában megjelenő interjú miatt. Elmondta, hogy rossz ítélőképességről árulkodó hiba volt közzétenni véleményét.
Az interjúban McChrystal azzal vádolta az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, hogy a jövő történelemtankönyveitől védi az arcát, miközben cserbenhagyta őt afganisztáni stratégiai elképzeléseinek megvalósításában. McChrystal, aki a riport szerint magányos farkas, és a Fehér Ház több fontos alakjával áll vitában, egészen addig semmit sem tudott arról, hogy Eikenberry ellenzi az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok létszámának bővítését, amíg egy kiszivárogtatott belső dokumentum fel nem fedte a diplomata véleményét. Eikenberry, aki maga is tábornok volt egykor, kijelentette, hogy Hamid Karzai nem megbízható, és nem lehet rá alapozni egy egész stratégiát.
A főparancsnok a Rolling Stone-nak elmondta, hogy bár Barack Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban. Obama azzal a feltétellel egyezett bele a pótlólagos csapatküldésbe, hogy 2011 júliusában megkezdik a kivonulást az országból. A riport idézi McChrystal tiszteletlen szárnysegédjeit is, ahogy Joe Biden alelnököt és Richard Holbrooke-ot, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottját gúnyolják. Biden azok közé tartozik, akik kezdettől fogva szembehelyezkedtek McChrystal tervével.
A tábornok esetenként saját katonáit sem tudja meggyőzni arról, hogy helyes a követett stratégia: az egyik előőrsön például megöltek egy katonát abban a házban, amelyet a helyi parancsnok többszöri kifejezett kérésére sem akartak lerombolni, attól tartva, hogy az feldühíti az afgánokat, és gyengíti támogatásukat.
Van a hozzászóláson egy jelzés balra lent (Előzmény), amiben ott van egy szám, ami azt jelzi melyik korábbi hozzászólásra válaszolt az illető. Néhány sor elolvasását követően eljuthatsz az adott téma gyökeréhez, amire az első válasz megszületett. Hasznos dolog itt a fórumon.
Nos a vallás/mítoszok és állam kapcsolata kapcsán került ide, mikor egy olvtárs kifogásolta a jelenlegi hazai tendenciákat, pozitív példaként, hogy egy demokratikus és liberális állam milyen szépen, szabályozottan képes ezeket és a származási kérdéseket kezelni. No jó. Vicceltem. Szerintem nem pozitív példa. De a lényeg szempontjából mindegy: van rá példa, hogy a vallás és a származás mélyen átszövi egy demokratikus állam életét és mi még nem tartunk itt. Nem is fogunk soha. Remélem.
Szegénykém, te még hiszel a mesékben? Megújjulás, megtisztulás, a Honvédelem rendbetétele? Már 20 éve ezt szajkózza mindenki.
Eredmény: Leamortizálódott, működőképtelenné és hiteltelenné vált hadsereg, kontraszelekció, szabadrablás, korrupció, stb.
A csapatépítő tréninget közpénzből szervezőt, a titkárnénit magával vivőt és a többi, a hatalmával visszaélő vezetőt meg ne szidd, mert csak azt csinálják amit a rendszer megenged vagy éppen támogat.
Ha ezt a disznóólat kitakarítja Herr Hende, akkor elismerem a tehetségét, de addig hagy legyek szkeptikus.
Nekem egy volt kollégám most ment át a rendőrséggel, mert azoknál nagy szükség van a tapasztalt, dolgozni tudó emberekre. És tudtommal mindegy honnan érkeznek.
Az a baj, hogy túl sok értékes ember került ki a rendszerből és nem vagyok meggyőződve arról. hogy a mostani szervezésekkor nem követik őket még továbbiak.
A németeknél sincs pénz a seregre. Így ők is kitalálták majdnem ugyanezt (grat neked) azaz a 3 hónapos gyorsított, szakosított kiképzés után 3 hónap katonásdi. De ott is megszűnik a sorkatonaság, úgyhogy pont feleslegesen dlgozott egy nagy csomó ember egy nagy csomó ideig! Hajrá hülye politikusok, a világ bármely részén! :( TGR
"ez nekem azt jelenti, hogy Simicskó még sem teljesen elégedett a másodhedűsséggel."
nekem meg azt jelenti, hogy nagyobb szemétdomb jobb. Mégiscsak az orszáh harmadik legnagyobb városa lenne, ha a kerületek külön városok lennének. Bár nem tudom, mi maradt még szabad rablásra, de mindig akad egy öböl, stb...
Múlt hétvégén rendőrség bevetési csoporton dolgozó ismerősöm mesélte, hogy új lövedékálló mellényeket rendszeresítenek, de légyek már szives mondjak neki pár boltot, ahol olcsón tud molle kiegészítőket rendelni hozzá, mert az valahogy kimaradt a központi rendelésből. Beszarás.
Afgán tolmácsok hiánya...Nem is tudom melyik PRT parancsnok akarta a kutya mellé beültetni a muzulmán vallású afgán tolmácsot...csoda hogy egyáltalán akarnak velünk dolgozni.
Simicskó kozmetikázással vádolja az előző két minisztert és stábját. Nem tudom hányan olvastátok "A konszenzus négy éve" című HM kiadványt. Az nem kozmetikázás, az szemenszedett hazugság elejétől a végéig. Szekeres és csapata esküt tett. A négy év hazudozásaiért talán nem csak erkölcsi, hanem büntetőjogi felelősséget is kellene vállaniuk.
96-ban láttam először az ÁRPÁD-ot, de csak kikapcsolt állapotban sajnos. A kiképzők rebesgették, hogy milyen szuper technika, de egyszer sem mutatták meg nekünk, csak a helyet foglalta a Gvozgyikában.
A más fegyvernemhez igazoláshoz csak annyit hogy most hallottam egy katonától hogy Pintér kijelentette hogy katona viselt embert a rendőrség nem vesz át. aki máshogy tudja szóljon.Pálcát nem törtem felettük mint ahogy a mondandó első felében írtam. a jelenség nem új de legalább lesz hely :-DD na jó szar vicc
Egyébiránt jelzem a moderátornak: Mindkettő távol állt a mocskolódástól, eccerű fegyvernemi sovinizmus megnyilvánulása, mely irónikus módon a másik fél iránt érzett megbecsülést fejezi ki.
Ezen túlmenően itt van két link a gekkóról, még álom korában készült irmányok:
"Bakót a nála hűlyébbak nyugdíjba kényszerítették. felajánlottak neki ugyan egy helyet, de jelezték neki hogy oda már valaki bizalmi embere van tervezve és olyan lehetőséget teremtettek, hogy ne fogadja el a beosztást. mert ilyet is lehet csinálni!
Így aztán nyugdíjba ment.
Havril és a neje is még mindig rendszerben van nyugdíjasként, nem kevés pénzt kapva, holott ketten nem értek ennyit mint Bakó ezredes."
Tényleg érdemes lenne összeszámolni hány jó katonát vesztettünk ilyen módon. Felmérni azt, hogy mennyivel szegényebbek lettünk...Felmérhetetlen.
Nem kevesen hagyják el mostanában a sereget és igazolnak más fegyveres testületkehez. Leginkább rendőrség.
Lehet így vagy úgy pálcát törni felettük, de egy dolog tény: nem találkoztam olyan emberrel, de ezt szó szerint vegyétek, aki szerződést akar hosszabbítani. Ha szerz. akkor:"Ahogy lejár húzok innen a csába!!"
Ha hivatásos akkor:"Ahogy megvan az időm megyek nyugdíjba!!" vagy "Megvan már az időm, na még ezt a kicsit és megyek..." "Na még egy misszió és..."
Az Árpád fejlesztése egy VSZ szintű verseny eredménye, több ország is indult, terepre már csak az Árpád és egy orosz rendszer jutott ki.
A fórt az jelentette, hogy az Árpád tényleg rendszernek indult, automata adatátvitellel, ahol lehetett, stb., plusz egy zseniális "rendszergazdával", Vajthó Gábor tüzéralezredessel (ha valaki tudja, hogy mi az, képes volt fejben megfejteni és visszaigazolni a VK-400 -assal kapott "RRSS" tűzparancsot). Na kapott is elismerésül egy Hazaszolgálatáértaranyat. Rendőr ezredesként végezte.
Nameg a tisztek és a kezelők kiképzettségi szintje sem volt azonos.
A vilag nem erdemek alapjan mukodik sajnos ( vagy eppen szerencsere ), de majd a feltamadas a terv szerint majd ugy lesz komponalva.
Klaus. :) Szeretem az illetot nagyon, leginkabb amikor csendben van, az ebedjerol elmelkedik, stb. En csupa jot akarok neki. Elvezze a nyugdijas eletet, menjen haza kerteszkedni, es szeretnem ha letenne a politika terhet a valarol, es ugy zusammen feledkezzen meg a magyarokrol, meg a szudeta nemetekrol.
Meg vagy te őrülve? Hát ezek majdnem mind lánctalpasok! Egyrészt fasiszta, irredenta, revízionalista dolog a lánctalp, másrészt túl nehéz és leesik a járműről. :))
Köszi... ez biztosan jó dolog, csak nekem az fáj, hogy az egész szárazföldi haderőnk a BTR-ről szól, miközben egy csomó használható technika el lett ajándékozva / lopva /rohasztva (a nem kívánt törlendő).
Meg az hogy valaki végre tényleg komolyan vegye a Honvédelmet és felelős döntéseket hozzon azzal kapcsolatosan. Az elmúlt 20 évben erre egy párt sem volt képes.
Jó, OK, persze hogy kell a zsiráf, de az azért is kellene hogy átlásson tereptárgyak fölött ( és fasor, stb. felett is), nem csak hogy tudjon bújócskázni.
Persze, bocs, csak ironizálok... csak vicces, hogy nekem laikusnek is feltűnik, hogy az egész szárazföldi haderőnk a BTR-re épül meg a Kalasnyikovra...
Az ezzel a baj, hogy amit tud, azt JÓ ESETBEN (nem minden körülmény esetén) tudja egy jólképzett tüzértiszt egy távcsővel, meg egy tájolóval. Ha még van a zsebében egy GPS meg egy okostelefon (vagy a kettő egyben), esetleg a távcsöve lézeres, akkor tantrikus orgazmust fog átélni az egész harci napon, és még ekkora baszott nagy célpontot sem jelent (tény, hogy az éccaka az gond lehet).
Viszont az ellenség tüzérségét ez a BTR ugyanúgy nem fogja megtalálni, mint a gyalogtüzér.
Arra szeretnek tobbek kozott utalni, hogy prima, hogy a Honvedsegnek lassan mar lezerkardos BTR-e is lesz, csak szeretnem kerdezni, hogy ezek a BTR-ek meddig fognak meg szolgalni?
Majd ha elrohadnak a BTR-ek, akkor majd ezeket a szuper fejleszteseket mind aplikaljak pl. Toyota pick-upra? Vagy fejlesztenek hozza NATO kompatibilis vallpantot, hogy a nyul el tudja vinni a hatan?
Udv.
U.I. szegeny ember vizzel foz, de azert magyarazza el nekem valaki, hogy mi ertelme van annak, ha a lyukas fazekhoz veszek egy fel foltot?
Soha sehol nem működött igazi rendszerként. A központi gépe elfogadható, strapabíró célgép, a szoftver igen jó (tényleges ferde hajítást számol, nem a lőtáblából interpolál, ezért elvileg bármely löveg- és lőszertípushoz adoptálható).
A híradórendszere egy nagy rakás fos, és egy csomó analóg perifériát (lézertávmérő, bemérő kocsi /ez egy mechanikus GPS/) utólag digitalizáltak hozzá, ami elvileg és gyakorlatilag közröhej tárgyát képezte.
Mindenesetre egy komoly civil szakembergárda kialakult az Árpád kapcsán, amely aztán szét is széledt.
Jó alap lehetett volna. Az első változata (Még COCOM-listás belopott processzorral) - ebből kész lett egy 122-es önjáró osztály egészére való - versenylövészeten szarrá verte az orosz osztályt.
Ugye úton van már valaki oda ? Most lehet megoldani és jóvá tenni az elmúlt 20 évet "bagóért"
Újra kitört a gázháború
* MTI
2010. június 21., hétfő 14:20 | Frissítve: 47 perce
A Gazprom szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy a Fehéroroszországgal fennálló gázvita ellenére az európai gázszállításokat hiánytalanul teljesíteni kell, s hozzátette, hogy a Gazprom csakis pénzben várja Minszktől a gázszállításokból felhalmozódott adósság kifizetését.
Szergej Kudrijanov szóvivő szerint az európai szállítások teljesítését semmi nem akadályozza, hiszen például a Fehéroroszország területén áthaladó Jamal-Európa vezeték a Gazprom tulajdonában van. A fehérorosz Beltransgaz tulajdonában lévő vezetékeken évi 15-16 milliárd köbméter, a Jamal-Európa vezetéken évi mintegy 33 milliárd köbméter gáz halad át Fehéroroszország területén Európa felé. Ez az orosz exportnak csupán töredéke, az európai tranzit túlnyomó része Ukrajnán megy át.
Előzőleg Fehéroroszország energetikai minisztériuma jelezte, hogy mindent megtesz a zavartalan tranzit biztosítása érdekében. Minszk néhány napja azonban már célzott arra, hogy az orosz gázszállítások csökkentése esetén műszakilag nem tudja biztosítani a tranzit zavartalanságát.
Ukrajna hétfőn felajánlotta, hogy kész növelni a területén áthaladó, Európába szánt gáz mennyiségét. A nyilatkozó illetékes elmondta, hogy már 17-én beérkezett az erre vonatkozó felvetés, és hétfőre meg is született a megállapodás az orosz féllel, de a gáz mennyisége egyelőre nem nőtt.
a szent korona az nem valahogy úgy értendő,mint amikor pl. james bond a brit korona szolgálatában állóként definiálja magát? ott én azt nem úgy értem, hogy egy 2-3 kg súlyú valamilyen fémből plussz egyebekből készült pánt szolgálatában,hanem a brit orona,vagyis az állam, a .... , szóval a Korona szolgálatában áll.
más a hit és más a vallásosság. a valamilyen egyházak erőszakosságát látom pl. abban, hogy arra az űrre ami az ifjúság nevelésében keletkezett mennyire rárepülnek. kis városunk alapvetően református.van itt egy 4 vagy 5száz éves középiskolája, általános iskolája az egyháznak. a helyi tvben látom a rendezvényeiket. a templom nagyon be van fogva mindenféle rendezvényre. az egyházi rítusok,jelképek nagyon jelen vannak. nagyon szép rendezvényeket tartanak. ezeken is látszik , hogy a lelkek feletti uralom az amire törexenek,jó alattvalókat nevelnek,akár észrevétlenül. számomra ebben a témában mértékadó annak a volt katolikus pap barátomnak a véleménye, akinél elkötelezettebb embert keveset ismerek.nagyon magas polcon volt az egyháznál. aztán gyakorlatilag egyik napról a másikra kiugrott. jó néhány év múlva jött ki úgy a lépés, hogy meg tudtam kérdezni tőle, hogy miért. azt mondja , hogy Istennel a mai napig neki semmi gondja nincs. viszont az egyház arcát közelről nézve ,bizony ngyon sok szeplő van rajta!
Az indiánnak csak türelme és a tapasztalata van. Ami meg kisülhet, az legfeljebb egy újabb ökör döntés, vagy még az sem, mert már vagy 10 éve egy dolog valósul meg: lesz újabb ígéret. Tehát a folyamat a következő:
1., Felülvizsgálat
2., Minden korábbi történés elítélése
3., Új koncepció kidolgozása (mindenképpen kisebb csapatlétszám és pénz, de ez sokkal hatékonyabb bármi korábbinál)
4., Ígéretek arra vonatkozóan, hogy belátható időn belül lesz pénz, paripa, fegyver
én is egyetértek! azt a bizonyos marketeinget ezért szoktam itt is emlegetni. ha kicsit megpróbáljuk a piacon történő dolgokat általa megérteni , akkor az sokat tud segíteni a mindennapokban is.
Kérlek mond meg annak az indiánnak hogy most egy indúr pindúrt legyen türelmes. Sajna annak van esélye hogy a "tapasztalat" be jön megint de most éppen mozog a léc és még véletlen valami kisülhet.
Már amennyiben ez a nemzettudat szempontjából releváns adat. Nem tagadom az összefüggést, de ennél (sokkal) fontosabb befolyásoló tényezők is hatással vannak rá: - létbiztonság, - a házasság, a család intézményének stabilitása - lakáshelyzet, - óvodai, bölcsödei infrastruktúra, - eü. ellátás, - társadalmi divat, elvárások, - jövedelmi viszonyok a gyermeket vállalók és nem vállalók viszonyában stb.
Igazad van, egyetértek. Azonban ez esetben a társadalom legfontosabb dolgában - gyermekvállalás - minden téren romlott a helyzet az előző rendszerhez képest, nemde?
"alkotmányszerűségükben" (nincs hivatalos alkotmány, de van basic texts), nem látok vallásos részt (a holy places-nek viszont minden vallásnak elismeri a hozzáférési jogát)
Kedves Laci, a kérdésfelvetés (amire ezt válaszoltam) nem ez volt szerintem, hanem a vallás és a mítoszok megjelenése egy állam törvényeiben, alkotmányában, életében. Erre hoztam fel példának az izraeli "teokratikus" államot, ahol a vallási szélsőségek - bármely oldali kormányban - kormányalkotók és a mérleg nyelvei. A szemléletük megjelenik a napi életben, a boltok áruválasztékában, nyitvatartásában az emberek ruházatában, az állampolgárság megadásában, a személyi okmányaikban. Ez nem jelenti azt, hogy nincs "szekularizált" oktatás. Van. Arról persze nem igen tudhatunk mit és hogyan oktatnak "szekularizáltan". De van más is.
"Hogyan lehetne ezt véghezvinni ilyen 20+45 év után társadalmi politikai szinten, ahol a politikai tudományos véleménnyilvánításra a konfrontáció módszer, és amely módszernek pont az a szerepe, hogy a különbségeket, alternatívákat mutassa be?"
Olyan kérdésekről próbálsz vitát nyitni, aminek kapcsán az izraeli gyakorlatra való utalással pont lezárni akartam azt. Egyformán mérj és ítélj! Amit rajtunk próbálsz meg számon kérni, azt előbb kérd számon olyanokon, akik a mai hazai gyakorlat közelében sem járnak a demokrácia, és a liberalizmus dolgában. Vallási fanatizmus ma nem hazánkban, hanem arrafelé található. Bőven. Minden oldalon. Ilyen őrület nálunk még 100 éve sem volt, nem hogy ma.
Laci, nehéz lenne akár itt a fórumunkon is felsorolni tucatnyi jelképet, történelmi eseményt, mítoszt, melyben akár mi tucatnyian egyetértünk és fenntartás nélkül elfogadunk. Off Hogyan lehetne ezt véghezvinni ilyen 20+45 év után társadalmi politikai szinten, ahol a politikai tudományos véleménnyilvánításra a konfrontáció módszer, és amely módszernek pont az a szerepe, hogy a különbségeket, alternatívákat mutassa be?
Az árokásás ami már a rendszerváltozás előtt elkezdődött és ami mára ennyire végletessé fajult pont ezt a lehetőséget vette el, már a mai generáció gyerekkorában. Nem véletlenül szelektáltak, cenzúráztak, maniuláltak appelék, sipánkáék, borosék, erdősék a TTT keretében, nem véletlenül tűrtek, tiltottak, támogattak embereket, értelmiségieket, "ellenállókat". Már akkor megosztották a diktatúra politikai-kulturális ellenfeleit, akiket a történelmi (népi-urbánus) megosztottság is terhelt 60 évvel korábbról, mielőtt a szabadság közelébe juthattak volna. Erre csak rákontrázott az az ideológiai és kultúrharc ami 1989 után megkezdődött és máig is tart. On
"Ezt dumáld meg izraeli haverjaiddal! Ők példamutatóan "toleránsak" ebben az ügyben! :)) Semmi vallásosság, semmi mítosz, csak a meztelen szekularizált tények és tolerancia a másokkal szemben! Igaz?"
Tudod hiszem és vallom hogy Isten szereti az embereket és az a célja hogy mindegyik hozzá forduljon . Ennek ellenére tiszteli annyira a szabadnak teremtett embert hogy senkire sem erőlteti rá akaratát, senkit sem zsarol azzal hogy ha nem akkor...
Arról nem is beszélve hogy a nyilt zsaroláson kívül az embereknek TAPASZTALATI alapon lehet és van viszolygásuk attól hogy gyermekeiket olyan szexuális elnyomott és elferdült emberekre bízza.
Izraelben meg gőzöm sincs milyen a vallásoktatás de ha érdekel megkérdezem.
Minden esetre azzal manipulálni egy embert hogy a sorsa rosszabb lesz ha nem vesz részt a vallási játékban , pláne egy gyereket hááát továbbra is tartom hogy UNDORÍTÓ !
Tudod az aki ki áll hogy megvédje a gyengét a kiszolgáltatottat akár az élete árán lásd Apor Vilmos hát az ilyet meg tisztelni becsülni tudom.
Még annyi hogy szerinted mennyit segít változtat ( stílszerűen ) egy maffiózon hogy ha vallási külsőségeket ölt fel magára, pl egy aranyfeszületet ? Mert kábé ennyit ér ha a gyerekeket kényszerítik arra hogy a keresztény értékeket megismerjék. A'la orosz nyelv kötelező oktatása.
Már amennyiben ez a nemzettudat szempontjából releváns adat. Nem tagadom az összefüggést, de ennél (sokkal) fontosabb befolyásoló tényezők is hatással vannak rá: - létbiztonság, - a házasság, a család intézményének stabilitása - lakáshelyzet, - óvodai, bölcsödei infrastruktúra, - eü. ellátás, - társadalmi divat, elvárások, - jövedelmi viszonyok a gyermeket vállalók és nem vállalók viszonyában stb.
én akkor értékelném nemzeti konszenzuson alapulónak a kormányzást, ha: -nem a megosztottságokat okozó szimbólikus dolgokat erőltetik, hanem amiben nincs ellenvélemény. Ezek köre szépen lassan növelendő, mert ebben a legrosszabb dolog, ha ez torkon való lenyomásként érthető. A fidesznek most 4-8 éve van arra, hogy elérje a szimbolikus dolgokban a változást, nem kell erőltetni, hanem pont jól lehet adagolni, és főleg az oktatás mentén. Vannak öregek, akiket nem lehet már megváltoztatni, azokat már nem is kell, de évente már említettem a 1-1,5% arány változást. -a fontos és fájdalmas dolgokat kellene elővenni (már adtam egy felsorolást pár száz hozzászólással ezelőtt), mert azok 20 év múlva semmisítik meg a magyarságot (pl nyugdíj, egészségügy). És ezekben a 2/3 mentén meg kellene kezdeni a nemzeti konzultációt, de persze nyomni is a dolgot. Nem szabad a népszerűség elvesztésének a félelmétől vezettettve nem lépni ezekben, és nincs fájdalommentes megoldás, a műtét, műtét lesz, még ha titokban akarják is megcsinálni. -és akkor 20 év múlva lesznek kiművelt magyarok, akiknek már nem kell éhezni...
csak első szkeccsre, persze bármilyen más értelmes megoldást is megfontolnék.
Tehát nem az a baj, hogy az MSZP-t nem hallgatják meg, hanem azt, hogy egyenlőre senkit sem hallgatnak meg... ... bár még kivárok nem járt le a 100 nap
Elkezdődtek pénteken Bukarestben a tervezett amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Romániába telepítéséről szóló tárgyalások jelentette be egy román tisztségviselő. Románia februárban fogadta el az Egyesült Államok javaslatát arra, hogy fogadja be a rakétapajzs egyes elemeit, és a felek megállapodtak abban, hogy húsz elfogórakétát telepítenek 2015-ig.
Az amerikai küldöttséget Ellen Tauscher külügyi államtitkár vezeti. Bogdan Aurescu stratégiai ügyekben felelős román államtitkár csütörtökön közölte, hogy a tárgyalásoknak nem szabnak határidőt, de mindkét fél gyorsan akar haladni. Barack Obama amerikai elnök változtatott elődjének, George W. Bushnak európai rakétavédelmi elképzelésein. Az utóbbiak értelmében Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogórakétákat telepítettek volna.
Oroszország határozottan ellenzi az amerikai rakétavédelmi terv megvalósítását, mert úgy véli, hogy az nukleáris ütőerejének gyengítésére irányul. Moszkva vélelmezi azt is, hogy az Egyesült Államok behatol befolyási övezetébe. Washington ugyanakkor váltig állítja, hogy a pajzs elsősorban Irán esetleges rakétacsapásainak a kivédésére lenne hivatott."
Nem tudom hogy a BOTRÁNY vagy a JELZÉS ÉRTÉKŰ kifejezés a helyesebb arra hogy orosz o egy NATO tagállamot befolyási övezetének nevez ?
Fogyasztoi tarsadalom. Sokkal inkabb fontosabb lett a maz, a csomagolas, mint a tartalom. Mivel hozzank ez relative nemregen kerult be, uj dolog, ezert vonzo is. Viszont valoszinusitem, es remelem ez a hatas merseklodni fog, amikor a tarsadalom telitodik, megcsomorlik tole, es akkor erosebb igeny lesz a tartalmasabb dolgok irant, pl. muvelodes, kultura, azon belul is sajat kulturara. Ehhez jon pl. az is, hogy a jelenlegi tarsadalmi berendezkedesunkben minosegi kultura nem fejlodhet mecenasok nelkul. Jelenleg Magyarorszagon, de a tobbi posztkommunista orszagban is meg csak a tokefelhalmozas koraban vagyunk, remelem lassan lezarul. Remelem ezzel a lezarulassal mar meg fognak jelentkezni a mecenasok. Es itt nem arra gondolok, hogy pl. egy orszagos jelentosegu kulturalis esemenyt tamogat egy tobb 100 milliard forgalmat lebonyolito ceg 2 millio forinttal, csereben tele van az egesz rendezveny a logoival. Ugyanugy meg csak alakul az a tehetos polgari reteg, aki igenyli a minosegi kulturat, es megengedheti - es szivesen is aldoz anyagiakban ezert.
Addig is visszuk a faklyat! :DDDDDDD En is, mar ameddig. :DDDDDDDD
Off Ezt dumáld meg izraeli haverjaiddal! Ők példamutatóan "toleránsak" ebben az ügyben! :)) Semmi vallásosság, semmi mítosz, csak a meztelen szekularizált tények és tolerancia a másokkal szemben! Igaz? On
Nem Laci, nem értetted félre. A kommunikációban igazad van. De ak érdés továbbra is az: mi a jele a "nemzeti konszenzusnak"? Mikor mondhatjuk elégedetten, ez ezek szerint OK?
Hozzáteszem, hogy érdekes módon a szomszédos, ugyanúgy "szocialista" országokban ez idő alatt a nemzettudat nemhogy leépült volna, hanem hathatós állami és egyházi (!) támogatással véresszájú szintre fajult.
Itt jön be az, hogy a szomszédos országokban a politikusok elsősorban románok, szerbek, szlovákok stb. voltak, és csak utána kommunisták, míg nálunk ez fordítva volt.
"Én, ha még nem derült volna ki, nem vagyok hívő. " De, kiderült. :-) Amúgy én sem, agnosztikus vagyok.
"Ennek ellenére a Koronát a legfontosabb történelmi tárgyi jelképünknek tartom." Dicséretes.
"Az, hogy az Alkotmányba milyen szöveg kerül be, amíg nem érinti a mindennapi életemet, nem sok vizet zavar. (Eleve az Alkotmány messze nem olyan fontos, mint amekkora balhé van körülötte. Az angolok milyen jól megvannak egy darab alkotmány nélkül!)" Na látod, akkor meg nem mindegy, mit írnak bele? :-)
"De ha jól emlékszem, Mo-n a lakosságnak kb 1/3-a templomba járó hívő, és kb a fele hisz valamilyen formában, valamelyik nagyszellemben. Ilyen körülmények között a kereszténységben használatos Szent fogalmát belekeverni a Köztársaság jogi rendszerébe, elég hülyén néz ki." Még egyszer, a Szent a neve neki, mint pl. Szent Istvánnak. Gondolom, te is így emlegeted első királyunkat, még ha nem is vagy hívő. Attól, hogy ez a neve, még nem kell imádni és leborulni előtte, csak elismerni azt a speciális szerepet, amit a magyar állam jelképeként játszik - ld. még a brit koronát, korábban belinkeltem. Ez nem hit meg poltikai meggyőződés tárgya kéne hogy legyen, a magyar állam a szociktól a fieszeseken át a jobbikosokig mindenkié.
Tudom, hogy a statisztika a te birtokod, de gondolom érdekes lehet ez a csuda nemzettudat a statisztika szemszögéből is, pl. a születési arányszámok. Lehetne mit magyarázkodni, gondolom, a nemzettudatról a 70-80 -as és a mai adatok összevetésével, nem gondolod?
egyébként nem is értem ezt, hogy a nemzettudat le volt építve. Sírva énelkeltük a Himnuszt, boldogan lobogtattuk a magyar zászlót, kötelező volt kitenni a magyar zászlót ünnepeken, utáltuk a románokat, Petőfit szavaltunk, Köszívű ember fiait néztük a tévében, táncházba jártunk, és népi együttesekbe (Felszállott a páva sorozat!), a kultúrházakban össze lehetett jönni, és pl irodalom szakkörbe jártam (ahol pl a nem feltétlenül szocialista Petőfit elemztük). Tudsz ezekhez akárcsak hasonlót mondani most?
Nem tudom, miért nem Kupper indul... talán mert a nagybácsija túl sok pénzt keresett a parkolásból. :-) De én mindenesetre sajnálnám, ha Simicskó indulna és ezzel ott is hagyná az államtitkári állást.
hát ha nekem azt mondod, hogy most vannak generációk, akiknek a nemzettudata jobb (mert ugye most semmi nem akadályozza őket), akkor mivel magyarázod a táncházmozgalom mélyrepülését, vagy a magyar irodalom (könyveladás) mélyrepülését. Semmivel nem érzem jobbnak a nemzettudatot egy jobboldali társaságban, mint máshol, csak legfeljebb többször hangzik el a nemzet szó.
Majd amikor a nemzeti azt jelenti, hogy művelem magam a kultúránkban (táncház, népzene, művészetek), akkor azt fogom érezni, hogy a nemzettudat rendben van. Egyébként véleményem szerint a nemzettudat (80-as évekről tudok nyilatkozni) jobban rendben volt pedig a trianon kerülendő szó volt, mint most, amikor naponta avatnak trianon emlékművet.
Hiányzott nagyon sok dolognak a kimondása a múlt rendszerben, de a mostani rendszerben viszont ezek kimondása, már csak felületes, és "fegyverként" viselkedik, semmi köze az igazságkereséshez. Persze szívesebben élek ebben a rendszerben, de a múlt rendszer sem intézhető el egyszerű klisékkel (csak megemlítem, hogy a náci rendszer sem olyan egyszerű, ha mélyebben tanulmányozza az ember, mint ahogy szeretik beállítani)....
Elég furcsa egy ilyen kérdésben százalékos arányt felállítani, de ha mégis megtesszük, akkor abban gondolom nincs vita közöttünk, hogy az a- legyen mondjuk 1-5%-nyi befolyásolt anyag - a politikai gondolkodást és világképet alapvetően meghatározó 1-5% volt. A többi irreleváns. Különben mivel magyarázod azt, hogy 40-60 év alatt leépült a magyar nemzettudat? (Ennek persze más okai is vannak, de a szockó oktatás bizonyos generációkban igencsak megtette a hatását.) Miért csodálkoztak iott rá tömegek arra, hogy "Jéé, van egy csomó román, aki tud magyarul"...
Nemrég egy ismerőssel beszélgetve, a régi szép időkről nosztalgiázva kitaláltuk, hogyan kellene visszaállítani a sorkatonaságot.
Tanulmányok kezdetén vagy végén mindenki 3 hónap kiképzést kapna. A kiképzés nem benntlakásos lenne, vagyis a lakhelyéhez legközelebbi bázison képeznék ki, a nap végén pedig hazamenne, és otthon aludna.
szépen lassan mehetnék az on témák felé? Szerintem lassan a szentkorona ügyet pro kontra kibeszéltük (kompromisszumra meg nem látom, hogy lehetne jutni :)) on témák lehetnek: -4 milliárd -afgán változtatások -nato felajánlásaink -tartalékos rendszer -hány tábornok maradt? :) és a tábornokok miért hallgatnak, amikor annyi vétkes volt köztük -milyen tervei lehetnek a miniszternek a jövőre stb...
jaj, félreérted, ez csak az én hibám, hogy hittem abban, amit Orbán mondott: nemzeti konzultációra épülő kormányzás. Tőlem csinálhatnak, amit akarnak (egy határon belül), csak eddig nem ez volt a kommunikáció...
Azt nem értem, hogy milyen alapon követlenek meg azok más eljárást, akik maguk is tettek ezekre az elvekre.
Azt nem értem mitől kellene éppen most "nemzeti konszenzust" kialakítani, amikor ezt sem 1 éve, sem 4 éve, sem 20 éve, sem 1949-ben nem tették meg. Miért van ez követelményként állítva olyan politikai erők által, akik tevékenységét korántsem ez jellemezte.
A konszenzus fontos dolog sok esetben, de a konszenzus alapja a valós helyzet és a tények felismerése. A konszenzushoz partnerek is kellenek, akik az erejüket, befolyásukat képesek korlátozni a konszenzus alapján. Volt már erre példa? A jelen helyzet az, hogy - itt nem részletezett, de alapos okkal - a társadalom alkotmányozó többséghez juttatott egy politikai erőt. A felhatalmazás a jelen alkotmányos rendben nem visszavonható (ezt a madár és a böszme megtanította nekünk az elmúlt 4 évben). Miért ne élnének ezzel a felhatalmazással? Miért nem gondoljátok azt, hogy a rájuk szavazók ELVÁRÁSA az, hogy ezzel éljenek?
Mi lenne az az aktus, eljárás, ami a "nemzeti konszenzust" megtestesítené? Sipánka vagy böszme bólintása? Vona támogatása? Mindkettővel 80% fölé kerülnének.
Népszavazás? Gondoljátok, hogy a hitben, múltban, mítoszokban, a jelképekben nem politizálna olyan jól buktor, hogy eladná a saját többségének érvényes szavazáson ebből az erőpozicióból ilyen 61 év után?
Félreérted. Ténylegesen egyetértünk abban, hogy a hit nem tudományos bizonyítás tárgya és kétségtelenül a hívők cselekedetein keresztül jelenik meg a világban.
Az is tény, hogy a világban ennek okán létezik a hit és a misztikum, léteznek mítoszok. Az is tény, hogy valakiknek ez fontos. Az is tény, hogy többen vannak azok akiknek fontos, mint akiknek nem. Az is tény, hogy ezek az elemek, emberek - ahogyan a társadalmaknak is részei - részei az államoknak is. Az is tény, hogy az államok ennek okán jelképeikben, oktatásukban, politikájukban megjelenítik, átörökítik, ápolják ezeket.
A mérték lehet vita tárgya, most is ezt vitatjuk: van akinek a gondolata, említése is sok, van akinek kevés. Nekem nincs álláspontom csak annyi, hogy azok akik hisznek legalább annyi tiszteletet elvárhatnak, mint amit a nemhívők maguknak megkövetelnek. A jogaik ugyanis egyenlőek.
Ugyanez vonatkozik a magyar mítoszokra és ápolóikra, hirdetőikre. Nem illeti meg őket kevesebb megbecsülés és tisztelet, mint a görögökét, norvégokét, angolokét, zsidókét, japánokét.
A vita valahonnan innen indult. Ezért ezzel itt be is fejezném.
ÖÖÖ.... Unokahúgom általános iskolás. Angol ugye elvárás, oké. De: ferde szemmel néztek rá, mert második hittan után közölte, ő inkább karatéra járna.... Ezek után valahogy a harmadik legjobb teszteredménnyel se fért bele a kéttannyelvű osztályba. ÖÖ. Tegnapi újság: passiójátékot aedtak elő a diákok önként.... STB. Ez most mennyiben más?
Ebben a hozzászólásodban valóban nem véleményezted a dolgot, de azt lehet tudni más hozzászólásaidból, hogy nagyon nem helyesled azt amikor a komenisták rákényszerítették az akaratukat az országra. Azt, hogy a mostani Alkotmányt megint rákényszerítik valakik az országra, még ilyen áttételes módon sem bíráltad. Mintha egyetértenél vele, nekem úgy tűnik. Azon, hogy mekkora az a kisebbség lehet vitatkozni.
Én viszont azt gondolom, hogy ha már csinálunk Alkotmányt, akkor ez kéne legyen az a dolog amiben feltétlenül konszenzusra lenne szükség, hogy ne kelljen állandóan javítgatni az aktuális divatoknak megfelelően. Ezért vagyok ellene annak, hogy bárki izomból hozzon létre neki tetsző Alkotmányt.
De számít. A hívőknek Azoknak akik nem hívők, vagy nem ebben hisznek, legfeljebb annyit, hogy mit keres az Alkotmányban olyan ami ellenkezik az ő meggyőződésükkel. És azért ez nem egy mélyen vallásos katolikus ország.
Lehet, hogy félreértettem, de mintha Éhesló azt gondolná, hogy a hit, a misztikum állításai tények. Csak az a tény szerintem, amit a hit és misztikum által vezetett emberek csinálnak.
Off A tárgyimádás és a protestantizmus viszonyáról hoztam egy forrást. Eléggé hitelesnek tűnik, ami a benne foglalt történelmi személyeket és a megvallott hitüket illeti. 56810 On
A jövőbeni esküről nincs információm. Nem tartom kizártnak, hogy egy katonával szemben legyenek erkölcsi-politikai követelmények is, a szakmai és eü.-fizikai követelményeken túl. Ebbe sok minden belefért és bele is fér. A kereteket az adott állam és társadalom adja meg. Változhat úgy a társadalom, hogy követelmény lehet a szilárd és a társadalom által elvárt hit és erkölcs. Volt ilyen időszak- ha rosszmájú lennék (az vagyok) - csak ilyen időszak volt.
Az átmeneti korszak végeztével tehát ennek is változnia kell: valakiknek le kell írni, meg kell határozni ezeket a követelményeket is.
Idővel kiderül hogyan teszik azok, akiknek erre felhatalmazásuk van. Erről még senki nem nyilatkozott. Tartok tőle, nem lesz érdemi változás semmiben sem.
"Attól, hogy valaki nem hivő, még tarthatja nagyra a Szent Korona jelentőségében." Én, ha még nem derült volna ki, nem vagyok hívő. Ennek ellenére a Koronát a legfontosabb történelmi tárgyi jelképünknek tartom.
De azt a fajta "szentséget" amit a Szent Korona Tan a gyakorlatban jelentett hülyeségnek tartom. Tehát azt, hogy annak idején még a királyok sem matathatták kedvükre. A koronázás után elcsomagolták és csak jeles alkalmakkor vehette fel.
Az első alkalom amikor tudósok megnézhették közelről, ha jól emlékszem az 19. sz végén, vagy a 20 sz elején volt. De kézbe nem vehették, hozzá nem érhettek. Az első alkalom a történelem során amikor szakértők megvizsgálhatták az azután volt, amikor az amcsik visszaadták.
Az, hogy az Alkotmányba milyen szöveg kerül be, amíg nem érinti a mindennapi életemet, nem sok vizet zavar. (Eleve az Alkotmány messze nem olyan fontos, mint amekkora balhé van körülötte. Az angolok milyen jól megvannak egy darab alkotmány nélkül!) De ha jól emlékszem, Mo-n a lakosságnak kb 1/3-a templomba járó hívő, és kb a fele hisz valamilyen formában, valamelyik nagyszellemben. Ilyen körülmények között a kereszténységben használatos Szent fogalmát belekeverni a Köztársaság jogi rendszerébe, elég hülyén néz ki.
A tervek szerint új közszolgálati egyetem segítené a katonai pályájukat befejező honvédségi állomány polgári életbe történő visszailleszkedését, illetve további karrierlehetőségét - mondta el Hende Csaba Afganisztánban.
A katonák kérdésére kifejtette: az új intézmény egyesítené a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet és a Rendőrtiszti Főiskolát.
Ezt most jó?
A repülőnappal kapcsolatban, elnézést az érintettektől, ez csak az én magánvéleményem. Üdv.
Ha megnézed a hozzászólásaimat láthatod, hogy a hit jogát sosem tagadtam meg mástól, de azt is elvárom hogy egy-egy "hitet" senki se próbáljon meg egyedül üdvozítőként rákényszeríteni másokra.
Pl, ne kelljen esküdözni a koronára, ne kerüljön bele az alkotmányba, ugyanis az emberek többsége elutasítja. van aki azért mert protestáns és nekik a Biblia tiltja bármilyen tárgy imádását, vagy ateista vagy egyéb.
Eltudod képzelni hogy eskütételen az új tiszteknek a koronára kell esküt tenni? Na itt már sérülne a lelkiismereti és vallásszabadság joga...
Ha ezeket a kérdéseket megnyugtatóan rendezik, akkor nekem nem lesz bajom a koronával.
Egyébként arról hogy bekerüljön-e az Alkotmányba én népszavazást tartanék, bár az sem csodafegyver...
Szóval úgy látom ebben a kérdésben is egyetértünk.
Hagyd, biztos egy olyan utcában lakik Kecskeméten, amelyik egész napra bedugul a sok autóstól a repnap idején. Ahelyett, hogy kiállna főtt kukoricát árulni... :))
Ami azért vicces, mert a XI. ker-be úgy került, hogy az eredetileg ott induló FIDESZ-es hölgy férje belekeveredett a BKV botrány közelébe, így a jelölt gyorsan megbetegedett. Simicskó (bár egy gimibe jártunk Csepelen :) ) velem ellentétben nem sokat élt a XI. kerületben, így a helyiek, akiknek számít, hogy a polgármester mit tett, vagy tervez tenni a kerületért, nem tudom, hogy veszik ezt le. Miért nem Kupper idul pl.?
Pont ma reggel hallottam, hogy Simicskó indul a XI. ker. polgármesteri székéért, és lemond az államtitkárságról, ha nyer. Ez mondjuk nem jó hír, de maga az álláshalmozás is hülyeség szvsz.
OFF-Szoktad emlegetni a szövegértelmezést! Harmadjára már rá fogsz jönni, hogy nem jelen időről van szó, hanem egy jövőbeni állapotról, amely akár be is következnet! :)
Mielőtt félreértenénk egymást apolitikus vagyok, de inkább jobboldali, konzervatív beállítottságú. Ennek ellenére nekem a korona akkor is egy történelmi tárgy. Persze ettől még sok mindenben egyetérthetünk, de én sosem fogok egy tárgy előtt hajlongani, bármilyen szép vagy régi is...
Megvételre keresek magyarnégyszínnyomásos gyakorló zubbonyokat, nadrágokat és sapkákat együtt vagy külön.(tehát ún. 90, 92, 93, 2000, 2003, 2004 mintájú gyakorlókat, erdeit és sivatagit egyaránt mindenféle méretben).
Lehet új vagy használt, de jó állapotban legyen, ne legyen szétmosva, szétszakadva, stb. Fizetés kp.
Levél jöhet a címemre mérettel, darabszámmal, ármegjelöléssel.
Hát, ugyanabban a nyolcvanas években egy proli kerület gimijében én tarthatam a töri órát az osztálytársaimnak a II. VH-ról, úgy, ahogy akartam. (mondjuk a Brezsnyev temetésén való röhögés miatt meg intőt kaptam.) A filozófia tanár görög-buzi volt, Marxig nem jutottunk el! A fizikatanár Tüntetést szervezett Bős ellen! Magyarból József A. vallásos-kommunista verseit vetettük össze, és abban sem volt sok ideológia. Addigra már nagyon laza volt a gyeplő, a sulikban. A rendőd mondjuk azért mindig igazoltatott minket, ha 3-nál több fiatal estefelé "csoportosult".
Még a 80-as években is keményen ment az ideológia... az oroszórát gondolom nem kell magyarázni, magyarórán a proletár költők és írók ugye előtérben voltak, még Adytól is nyomták a vöröscsillagos versét meg Petőfitől azt, amiben vörös zászlót említ... kommunista rómaiak tényleg nem voltak, de azért a termelőeszközök fejlődésének engelsi elméletét nyomták keményen (kora középkori téma),. Filozófiaórán Marx és tsai voltak a királyok, sőt, matekórán volt szerencsénk a bős-nagymarosi vízlépcső melletti védőbeszédeket hallgatni, 89-ben...
Az igaz, hogy a tanáron nagyon sok múlt... de még akkor is, ha kvázi rebellisként nem nyomta az ideológiát, a klasszikus polgári műveltség és erkölcs közvetítésére nem nagyon volt módja. Legalábbis az állami iskolarendszerben nem, az egyháziakat nem ismerem.
emlékeim szerint az ideologizálható tantárgyak száma a ált és középben elég kevéske volt (tört és irodalom, földrajz??), de ott sem emlékszem hogy kommunista római katonákról tanultunk volna. 1-5% alatt volt az ideológia az órarendben, és akkor is a tanáron múlott sok minden (a tanárok 80% elég szkeptikus volt az ideológia iránt, ami simán átjött). A diák otthon is 80%-ban szkeptikus szülőkkel rendelkezett (ma már persze tudjuk, hogy a szülők 120% ellenálló volt az akkori rendszer ellenében). Ezek után az volt a csodálatos, ha valakire hatott az ideológia. Persze a mai fiatalok ezt nem hiszem, hogy elhiszik... :)))
Ezt azért vitatom! Először IV. Béla 1256-os keltezésű oklevelében szerepel az esztergomi főszékesegyház számára kiállított kiváltságlevélben "a hozzánk és a szent koronához hűtleneket ...nekünk és a szent koronának engedelmeskedni kényszeríti".
Szóval nem I. Istvántól, hanem kicsit későbbről de ezt a korona tant hangoztatók nem fogadják el...
Szerinted mennyibe szokott kerülni a kecskeméti repnap? A médiában közreadott "nullszaldó" csak kamu. Én is szeretek oda járni, de ha emiatt nem marad kiképzésre, akkor inkább a repnap maradjon el!
Megfordítom: Ha valaki hívő, akkor akként kezeli a koronát mint ami, egy régi szép tárgy. Istenben hiszek és nem a koronában, amit jó pár méltatlan gazházi is viselt már.
pl: Orseoló Péter, I. Salamon, Szapolyai János + néhány Habsburg, ezek egyike sem túl pozitív szereplő a magyar történelemben és a korona sem tette őket szentté. Akkor mért is lenne szent a korona?
Tudod, a matematika nagyon fontos, de nem az egyetlen tudomány. Léteznek olyanok is, mint történelem, irodalom, néprajz, erkölcstan, filozófia stb. stb. :)))))
én alapvetően racionális lélek vagyok, de amit hitnek, misztikumnak mondunk az bizony kilép a hívők fejéből,ha úgy adódik. gondolj pl. az ördögűző papokra . és ez most nem vicc!
"Éppen ezért nem értem, amikor valakik most éppen ezt a sosem volt "konszenzust" hiányolják." Akkor ez miért jobb mint az előző kettő? Mert egy számodra szimpatikus kisebbség kényszeríti rá az akaratát a többiekre?
Én szívesen átadom az első éjszaka jogát Boross Péternek és csapatának. A hűbéri kilenceden Borossékkal megosztozunk, az egyházi tizeden marakodunk, a robot meg marad nektek!
"A Szent Korona-tanban a Szent Korona mint jogi személy testesíti meg a Magyar Államot, tulajdonképpen az állam fizikai megtestesülése. Mivel a Szent Korona a legfőbb szuverén, a tan nem ismer el fölötte álló személyt. Ezáltal a Szent Korona tagjai, vagyis a polgárok egyenlők, közülük senki nem uralkodhat a másikon, tehát a Szent Korona-tan eleve kizár minden diktatúrát.
A Szent Korona-tan eszmerendszere fontos hagyomány volt a magyar állam eszméjében I. Istvántól a II. világháborúig. Azonban a tan ellentétben áll a Magyar Köztársaság jelenleg is életben lévő alkotmányával, amely kimondja, hogy Magyarország köztársaság, ahol minden hatalom a népé"."
Természetesen nem szó szerint kell érteni ha nem csak mint tendencia. És valóban én gondolom, ez a véleményem az elmúlt egy hónap eseményei által húzott vektor iránya alapján.
Jelenleg semilyen ! De ha így haladunk vissza a multba akkor hamarosan az "első éjszaka" joga is bevezetésre kerül, persze csak a párthű elvtársak számára.
én a szemüvegemet nem találom! :-) elindultam hatulról,úgy ,hogy azt hittem megvan,mire odaértem /kb. 5 perc / már nem volt meg. gőzöm nincs,hogy hová lett.
És te? :-)) Mostanában ne várjon senki semmi értelmeset tőlem...tegnap előtt meg voltam róla győződve ,hogy a gép beszívta a bankkártyámat,tegnap meg a táskám zsebében találtam meg..hiába nálam korán kezdődik:-)
Talán talán a kormányváltás hurrá hangulatában némi megfontolást is félretéve és seggére vernek ennek a 29 milliárdnak. Ez bizony cca 150 millió USD amiből akár az Ukránoknál akár a Beloruszoknál csodákat lehetne vásárolni.
Ha nem lesz változás és megtisztulás (Blue Sky szavai a zrínyivel kapcsolatosan), akkor megmarad.
Épp ma beszéltem egy még aktív kollégával aki érdekes dolgot vetett fel. A bezárt tábornokok és ezredesek nem kevés jutalmat kaptak a tartósan végzett, kiemelkedő munkájukért, miközben valójában bűncselekményeket követtek el. Azaz a jutalmakat jogtalanul kapták meg!
A kolléga szerint a vezetésnek vissza kellene fizettetnie a delikvensekkel ezeket a pénzeket jegybanki kamattal terhelve, mivel jogtalanul kapták meg. Ez is lehetne egy lépés a megtisztulás felé+teljes vagyon elkobzás+ a Kossuth téren való lefokozás, de tetszett egy korábbi hozzászólásban leírt Overdose által történő nyilvános aktus is...
Ha megindul a megtisztulás akkor nem lesznek olyanok akik lopnak, megvesztegetést fogadnak el, pozíciókat árulnak, csapatépítő tréninget szerveznek közpénzen, szolgálati autót saját céljaikra használják, elviszik a titkárnőjüket állami pénzen külföldre, stb.
De amíg ezeket nem vonják felelőségre addig nincs megtisztulás. Amíg csapatnál egy tiszthelyettest párszáz forintért (napidíj elszámolás vagy a kilométer pénz rossz kiszámolása - pár kilométert tévedett az illető) megfenyítenek vagy méltatlansági eljárást indítanak addig Pesten tábornokok és főtisztek szinte mindent megúszhatnak. Sajna valaki szerint az eddig kiderült ügyek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Kiváncsi vagyok az új vezetés tényleg folytatja-e ezt a határozott rendrakást, mert ha igen és a főtisztek közül is eltakarítják az oda nem illő, akár két forintot is saját célra használókat, akkor nagyon drukkolok nekik.
De ha nem akkor ők is leszerepelnek az emberek előtt.
Bakót a nála hűlyébbak nyugdíjba kényszerítették. felajánlottak neki ugyan egy helyet, de jelezték neki hogy oda már valaki bizalmi embere van tervezve és olyan lehetőséget teremtettek, hogy ne fogadja el a beosztást. mert ilyet is lehet csinálni!
Így aztán nyugdíjba ment.
Havril és a neje is még mindig rendszerben van nyugdíjasként, nem kevés pénzt kapva, holott ketten nem értek ennyit mint Bakó ezredes.
Sajnálom...nem segithetek...csak annyit mondok, hogy nem feltétlenül kell hinni annak, amit egy civil újságiró ir katonai témában...mert nem biztos, hogy pontosan tudja, hogy mit is hallott félre... Attól nem lesz ám valaki képben, hogy kijön pár napra egy delegációval, és körülnéz...a második, vagy harmadik hathónapos afgán missziójában jön rá az ember, hogy mennyire nem is tudta mi folyik körülötte...pedig már az első hónapban meg volt róla győződve, hogy mindennel képben van...
Ahogy előttem szólók is mondták már :Hivatástudatból meg tisztességből nem lesz cipő a gyereknek.Azon kívül meg aki ilyen mentalitású az jobb is ha átadja a helyét másnak.
szóval vannak akik ilyen gyakorlatiasan állnak ehhez a szakmához is. hol jobb nekik. mondjuk ahogy hallom a fináncoktól /kf = kedves finánc :-) /is sokat elvontak. ők viszonylag kisebb pénzen voltak, a jövedelmük része pedig a negyedéves jutalom .
"Amúgy vannak különféle pótlékok és egyéb béren kívüli juttatások, amik azért javítanak a helyzeten."
Most hallotam egy katonától hogy pont azért megy át a VPOP hez mert a honvédség pont ezeket nem adja meg.A koszt asszem ingyen van a kvártély 20E Ft körül van /hó de lehet hogy tévedek.
Nabazmeg..... Jó nehéz altesti munkát végző, filléres díjazású nőnemű felmenőiket. Ezek a csökött nemzőszervek még mindig nem fogták fel melyik században élünk? Vagy kell a cirkusz, munka helyett??,
"Bár nem szeretem ha a civil munkaérő piachoz van hasonlítva a sereg. " - mi mással lehetne. ha nem is összehasonlítani,de legalább a "kialakult helyzet" ismertetésébe, az " általános helyzet" felvázolásába nem tudom van-e más lehetőség? meg aztán vannak a hivatásos és az órabéres katonák. de a hivatásos katonának is ki kell fizetni a tejet meg a felvágottat az abc-ben.nem lehet odaadni egy kis elkötelezettséget. sajnos.
mindíg úgy volt ám,hogy a katonát úgy kellett öltöztetni a reggeli tornához, hogy éppen fázzon.:-) x fokig félmeztelen, utána trikó, melegítő, gyakorló, stb. de mindíg pont eggyel kevesebb ruha annál, hogy jól érezze magát. én a fizetésnél is ezt a logikát érzem: éhenhalni sok, rendesen megélni kevés!
Nem tudom nyelvtörvény ügyében miféle kompromisszumnak lenne helye a magyar kormányzat részéről. Állampolgárság ügyében is hasonló a helyzet, hiszen a szlovákoknál is van egy gyakorlatilag pont ilyen törvény, ráadásul a jelenlegi helyzet az, hogy minden más ország esetében megengedik azt, amit csak magyarország esetében nem. A labda nem a mi oldalunkon van...
A HM 2010-es költségvetésében az utolsó sorban 29 milliárd van technikai fejlesztésekre. Nincs részletezve, tervezve, csak van és a kormány engedélyével használható fel. A Bajnai kormány Hende szerint eddig érintetlenül hagyta ezt a 29 milliárdot. Ha nézted a hiradót, a HM-től most csak 4 milliárdot vontak el. Nem is biztos, hogy ebből a 29 milliárdból. A fejlesztésekre nevesítve csak 3,2% van betervezve a HM költségvetésébe. Ez a 29 millárdtól független. Szekeresék által propagált 10% fölötti fejlesztés csak a 29 milliárddal együtt valósítható meg. Lassan az év felénél vagyunk. Tervesíteni, nevesíteni kellene a 29 milliárdot, vagy annak felhasználni hagyott részét, különben megcsúszunk. Tervezés, közbeszerzés, szállítás, fizetés ha az év elején indítod sem biztos hogy befér egy költségvetési évbe. Én már tavaly a kutya vacsorájának, és Szekeresék PR trükkjének tartottam ezt a 29 milliárdot, ami ráadásul szövetségeseink átverését is szolgálja. Kíváncsi vagyok, Hendéék hogy fogják kezelni ezt a témát.
Ez meggyőzésnek nagyon kevés. Szívesen veszem a "benfentesek" tanításait, ha konkrétan beszélnek és nem lózungokban! Addig infó hiányában marad a sorok között olvasás és a teóriagyártás! :) (Jelen esetben hol a sorok között olvasás? Itt konkrét idézetek szerepeltek olyanok cikkeiből, akik jelen voltak a miniszter látogatásakor!)
Nem csak a pénzről beszéltem. Bár az az eskü szövegéhez képest megalázóan kevés, de tudom, hogy vannak emberek, élethelyzetek amikor ez több mint amit civilként össze lehet hozni.
Bár nem szeretem ha a civil munkaérő piachoz van hasonlítva a sereg.
Idézet a belinkelt fórumról:
"Grat azoknak akik nemsokára vonulnak. Legalább vannak akiknek elindul a dolog. Nálam még mindig semmi, pedig mindjárt 10 hónapja hogy regeltem, és azóta semmit nem tudtak intézni nekem a toborzóban. Most azzal vannak megáldva,hogy azért nem lehetek még lövész mert nincs jogsim. Azt viszont nem tudták megmondani h honnan lesz rá pénzem. Lassan már kitalálják h vadászgépet is tudnom kell vezetni h bevonulhassak. Nevetséges."
"Avin még sajnos nem voltam és pont ez a legnagyobb baj, ugy várok már lassan egy éve h azt sem tudom, megfelelek-e majd az alkalmasságin."
így van. ne a mágnásokkal hasonlítsuk mindíg magunkat.
egy betanítoot szerelő se hiszem, hogy többet keres /ill. tudom /, szerintem van szakmunkás is. van itt olyan textiles cég ,ahol a dolgozók /szakmunkások!/ sok túlórával a minimálbér felét kapják(!) ne kérdezd hogyan, a tulaj megoldja! várható bünti/"haszna" arány megéri neki. ha nem teccik akkor el lehet húzni. igazi terror van ott. és még nem is biztos, hogy fél év múlva meglesz az a cég. a sereg meg -munkahelyként legalábbis- vszínűleg működik elsején meg ott van a fizu a számládon.
"Aktuális kérdésekről szólva Hende Csaba bejelentette, hogy csak a Honvédelmi Minisztériumtól nem vonta el a kormány a tavaly zárolt költségvetési forrásokat, ezzel is jelezve, hogy a honvédelem ügye kormányzati szinten is kiemelt terület. "
A 80/hó tényleg nem sok, de árnyalja a képet, hogy amíg szolgállatban van, addig inygenes a koszt/kvártély. Persze így sincsenek túlfizetve, de más sem. Amúgy vannak különféle pótlékok és egyéb béren kívüli juttatások, amik azért javítanak a helyzeten.
Persze jogos a felvetésed és a költői kérdések. Azt kell tudomásul venni, hogy a társadalmak állandóan változnak és nagyon nem mindegy, hogy milyen irányba. Jó esetben tanulnak a múlt hibáiból és fejlődnek.
A II.vh után kapott minden ország egy esélyt, hogy más irányba mehessen mint előtte. Egy esélyt az újra kezdésre, a fejlődésre. 45' egy nagyon komoly választó vonal volt a történelemben.
Érdemes elolvasni a Rubicon magazin ezen számának "Hová tűnt a demokrácia?" c cikkét.
Az akkori események megalapozták azt a híg morális fost amiben most élünk, mondhatni egyenes következményei. Akkor volt egy esély. Elqrtuk. Mi is, a nagyhatalmak is, a történelem is.
vagy majd keresünk egy felelőst - jó magyar szokás szerint. mondjuk a takszisgyuszit,a szolgálatvezetőt, vagy a 3 lábú lőtéri kutyát. ezzel meg lesz oldva a dolog. hátradőlhetünk,és halk pípaszó mellet elmormolhatjuk, hogy nem írok ,nem olvasok,én magyar nemes vagyok.
az még véletlen se fordul meg a fejünkben, hogy -pillanatnyilag nem arról van szó, hogy máskor ne következzen be! hanem egyáltalán ne következzen be - fogjuk magunkat , és arréb húzzunk onnan a francba!
mondjuk én a 40+20 éve lőtti időszakra annyira nem emléxem, de akkoriban biztos minden rendben volt? biztos nem volt kontraszelekció? biztos nem volt uram-bátyám? a dzsentri világ?noszty feri mentalitás? korrupció?panama?/gumiút? - tényleg azt ismeritek?/
Na röhögni fogsz de volt az életemben olyan szitu mikor tényleg nem lehetett volna egy borsó szemet sem oda rakni miattuk. Ugyanilyen fekete egyenruhában voltak.
"Ezt még Bakó Antal ezredes leírta negatívumként amikor kintjárt hogy bejárja a tábort. Akkor még Ő volt a PRT kijelőlt parancsnoka. Az igazmondásáért és az általa felvetett szakmai kérdésekért, amit Havril úr kötekedésnek tartott, azonnal, indoklás nélkül leváltották és ment a helyére olyan aki feleannyira sem volt olyan alkalmas mint Ő. Ez nem urbán legend, mivel volt szerencsém látni az anyagot. Szóval tényleg nem most kell feltalálni a viaszt hogy veszélyben vagyunk kint, mert azt eddig is tudtuk."
Na látod ez az! Hol van most Bakó ezredes? És hol van most Havril?
Egyébként legalább már ki lett mondva végre, és lépések is történnek. De miért kellett eddig várni? A jó szerencse és ki tudja még mi mentette meg a tábort eddig. Erre mondják, hogy jobb későn mint soha. Most még időben lehet lépni. Ha már megtörténne a baj lehetne fogni a fejeket.
Kuruc, azért lassítsunk már. Ha ilyen gondolkodásúak lettek volna azok az indiánok 1621-ben mint te most, nem lenne Thanksgiving Day, ugyanis nem etették volna a angol telepeseket hanem lenyilazták volna őket:)
"Ezen azonban nem kell fennakadni, nálunk ez a rendszer működik."
De még meddig könyörgöm! Az baj, hogy az így megmaradó, előrejutó embereknek ez teljesen természetes. Ezt az értékrendet fogják átadni a gyerekeiknek, sőt mikor ők helyzetbe kerülnek tök természetes lesz, hogy ők is kapnak egy telefont valahonnan és betolnak majd egy beoba egy ugyanolyan unokaöcsikét mint ők és ez így fog menni. De meddig?
Ez a 40+20 év akkorra kárt okozott morálisan, hogy az ég tudja mikorra állunk talpra belőle. Remélem nem kell hozzá 40+20...
Jó nézni, ahogy kivülállók próbálnak olvasni a sorok között...és próbálnak teóriákat szülni, hogy mi, és hogyan is van éppen Kabulban... :-) ...hát egyvalamiben segithetek, másban nem...ezeket te rosszul látod... üdv
Részlet a Tavasz tizenhét pillanata nyitódalából :
"Az idő soha soha meg nem áll ! Az órák róják szűntelen az útjaik......."
Ezt most is el lehetne danolni csak hozzá kéne tenni hogy VISSZA FELÉ !
Úgy néz ki jön az a kor amikor a misztikum lesz a lényeg és a tények meg a racionalitás helyett majd megfoghatatlan dolgokra való hivatkozás lesz az általános.
Aztán ha ne talán tán lesz némi összeomlás vagy egyéb kudarc ( ne legyen ) akkor majd lehet a tanokat a bíróság padjára ültetni.
FÉLELMETES amilyen irányt kezdenek a dolgok venni.
http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/minden_masodik_misszios_afganisztanban "A munkájuk beindításához a németektől kellett például járműveket, tolmácsokat kérniük a magyar logisztikusoknak, mert nem érkeztek meg hozzájuk a megígért páncélozott terepjárók."
Itt már Haraszti nem német HMMWV-kről ír, csak német járművekről és tolmácsokról! Ez így korrektnek tűnik. Mint ahogy abban is igaza van, hogy a 200 fős felajánlás előkészítése még kívülről nézve is kapkodva ttörtént, de szerintem ezt akkoriban már kitárgyaltuk.
Érdemes a www.hm.gov.hu afgán-tematikus cikkeit is nyomon követni. Az eddigi elhallgatós taktikát felváltja végre a mondjuk ki és fogalmazzuk meg stratégiája? Ez önmagában örvendetesnek! Pár dologról viszont írhatnának bővebben, ha már megemlítik, mert nem minden magától értetődő. Így például: "Deák János a honvédelmi miniszter főtanácsadója viszont megfontolásra javasolta, hogy fogadjanak magyar tanárokat az afganisztáni akadémiák számára, az afgán nemzeti erők oktatásának segítésére."
Azért van ebben a cikkben pár momentum, ami megérne némi utánajárást, mert első olvasatra elgondolkoztató:
Jelenleg ezért német tulajdonú HMMWV katonai terepjárókat kell használniuk, de ezekkel jobban veszélyeztetik az életüket, hiszen a tálibok szinte vadásznak az ilyen típusú járművekre Kabulban és környékén.
Mert ugye köztudott, hogy a magyar PRT is ilyen járműveket használ és gondolom, hogy esetenként ők is járnak Kabul felé!? Az meg főleg újdonság legalábbis számomra hogy a németeknek vannak Humveejeik is! Mire fel vennének a nyakukba egy logisztikai gondot, amikor van hasonló kategóriás saját eszközük?
Ez azért is megdöbbentő, mert nemrég érkezett ajánlat jelképes havidíjért egy afganisztáni tolmácsképzés beindítására,
Ezek milyen tolmácsok lennének? Dari/pastu angol, vagy dari/pastu magyar? A tolmács kérdés nem csak nyelvismeret kérdése, hanem a biztonsági kockázat is erősen befolyásolja. Kinti tolmácsokat biztosan rizikósabb használni. Azért arra is kíváncsi vagyok, hogy egy akár csak egy angolul tudó afgánból mennyi idő alatt válik használható szaktolmács. Az afgánok mentalitásából kiindulva azt is nehéz elképzelni, hogy az a havi díj jelképes, főleg ha tisztában vannak kurrens szerepükkel!
A vizsgálat eredményére azért nagyon kíváncsi leszek! Remélem, nem politikai célokat fog szolgálni!
Nekem azért úgy rémlik, mintha a német politikában kevésbé lenne jelen a germán mondakör, mint amekkora szerepet néhányan szánni szeretnének a magyar megfelelőjének. (?)
Ja és 1990-ben senki sem panaszkodott az Alkotmány ellen, sőt az akkori ellenzék összes csoportja részt vett annak a megalkotásában. lehet másikat csinálni, de véleményem szerint csak nemzeti konszenzussal.
Még ha a másik oldalon is állnak, ha tetszik, ha nem magyarok ők is. valamilyen szinten megegyezésre kéne jutnunk politikai nézettől, vallástól, és egyébtől függetlenűl.
Látod ez a bajom, amikor egyesek beszélnek hogy milyen csodás magyarnak lenni, meg mennyivel mások vagyunk mint más nemzetek, de a saját fajtánkkal nem tudunk megállapodni.
A mutyiban igazad van, de ebben minden most regnáló párt benne volt a rendszerváltáskor, kivéve az LMP-t és a Jobbikot.
Igen, akkor kellett volna az összes ügynököt, spiclit felelőségre vonni, illetve a volt ÁVO-s gyilkosokat, a vérbírókat, azokat akik törvénytelenűl ítéltettek el másképp gondolkozókat. Akkor most tiszta közéletünk lenne.
Jó példa erre a német újraegyesítés, ott szembenéztek a piszkos múlttal, mi nem.
Nem gondolom, hogy a jelenlegi alkotmány mögött akár 1949-ben, akár 1990-ben bármilyen "nemzeti konszenzus" lett volna. az előbbi esetén komancs diktatúra és orosz fegyverek, a második mögött meg egy piszkos alku és orosz fegyverek álltak (usa jóváhagyással mindkét esetben).
Éppen ezért nem értem, amikor valakik most éppen ezt a sosem volt "konszenzust" hiányolják. (Nekem speciel lendvaival, kókával, fletóval, kuncéval és híveivel nehéz lenne konszenzusra jutnom: pedig ők is a nemzethez tartozónak tartják magukat....)
Kedves Laci,én az itteni topikan történő megjelenését illetően gondoltam a helyettes államtitkár életművére. Az alkotmányozás kapcsán - szerintem - csak történeti előzményként, hivatkozási alapként fog szerepelni, ami nem szégyellni való hagyomány (az 1222-es aranybullával és az 1568. január 6-i tordai országgyűlésen kimondott vallási türelem és lelkiismereti szabadság törvényével együtt).
Negyvenöt fős alkotmányelőkészítő bizottság alakul, amelynek egy kereszténydemokrata módosító indítvány szerint át kell tekintenie, hogy a hatályos alkotmány megfelelően tartalmazza- e alkotmányfejlődésünk történeti értékeit. Ez - a Népszabadság szerint - azt jelenti, hogy a kormány a Szent Korona-tant is beemelné az új alkotmányba. Boross azt mondta: Orbán Viktor alkotmányos mulasztást követne el, ha kormányzása alatt nem születne meg az új alkotmány. Boross Péter úgy véli, még nem lenne szerencsés a részletekről beszélni, de az biztos, hogy a csodás magyar közjogi hagyományokat meg kell jeleníteni az új alkotmányban. E hagyományok része a Szent Korona is, amit a preambulumon túl az alapszövegben is kellene szerepeltetni.
Van egy könyv, 50 rajz a honfoglalókról a címe. László Gyula. Oldalpáronként egy rajz és a hozzá tartozó magyarázat, forrásul szolgáló régészeti leletek bemutatása. Nagyon jó.
,,Nem kell szégyenlősen tagadni a különbségeket. Büszkének kell lenni a sajátosságainkra, képességeinkre, eredményeinkre."
Így van. És ezen felül úgyszintén fel kell vállalni hiányosságainkat, eredménytelenségeinket, és a negatív oldalakat is. Szintén tagadás nélkül. Akkor válik csak teljessé az ember.
Persze csak ez nagyon veszélyes is lehet, lásd az oroszok lebecsülése a II: Világháborúban és annak az eredménye. Pedig Pokorny Hermann figyelmeztette Horthyékat hogy nem kéne a medvével szemtelenkedni...
Off, de igaz, Hofitól szabadon:
"Szíveim azért ne felejtsünk el oroszul! Legalább anyit hogy agyin, dvá...miért, miért? mert odamegyünk megint fogságba."
Ezt már jóval a rendszerváltásnak csúfolt valami után mondta.
Amit egy adott korszakot tanulmányozó és tanító értelmiség megfogalmaz, elfogad, még ha vitatkoznak is rajta + régészeti ásatások eredménye, kutatások és tanulmányok.
Pl, a magyar középkorral kapcsolatosan, László Gyula, Székfű Gyula, Hómann Bálint, Kristó Gyula, Engel Pál, Márki Sándor. de sorolhatnék még példákat. Egy biztos nem afennálló hatalom kell hogy ezeket eldöntse, akár jobb, akár balos lobogót lenget.
Van akinek ez sikerül úgymond önerőből, van akinek szüksége van az említett kategóriára mint lelki vagy ideológiai támaszra. Ennek is megvannak a maga veszélyei. De ha másképp nem sikerül felrázni, mozgósítani az egyént, akkor ....
Ok, de mégsem vagyunk héroszok és mindenki más meg sz r...el kell ismerni és tiszteletbe tartani mások értékeit is. Persze elvárom hogy a mieinket is tiszteletbe tartsák. De itt nem az olimpiai bajnokságról van szó, az tehetség és nem származás (náció) kérdése.
Én az ellen vagyok, hogy azért tartsuk magunkat különbnek mert magyarok vagyunk. Az nem külön érték, abba beleszülettünk. Büszke vagyok a magyarságomra, de nem ettől vagyok különb másoktól, hanem azért mert valamiben jobb vagyok. Másban meg sajna nem. Ez van. Persze ez az én magán véleményem.
Nos akkor szánj némi időt a saját mítoszainkra is. Szépek. Az újabbak is, bár némelyik kissé hóbortos. Nem becsülném kevesebbre, mint az USA saját mítoszait, amit szóról szóra magoltatnak be pici állampolgáraikkal, mind a majd 250 évükről. Náluk ezzel a történelemoktatásnak vége is... :)
Terjedelmi okokból nem tértem ki minden apróságra. De merem mondani hogy összehasonlítva azzal ami máshol folyt, igenis szelídebb volt. De végkövetkeztetéssel egyetértek : se jobbak, sem rosszabbak.
Igazad van, de kinőttek belőle, nekünk is ezt kéne csinálnunk és előre tekinteni nem visszarévedni a múltba, amit az elmúlt évtizedekben kreáltunk minden tudományos alap nélkül.
Ezen az alapon az olimpiai bajnok kajakozónk sem jobb másoknál, csak más. Persze. Ő olimpiai bajnok, a másik meg nem. Valaki meg becsületes ember, a másik meg rabló. Valaki 190cm magas, más meg 160cm.
Nem kell szégyenlősen tagadni a különbségeket. Büszkének kell lenni a sajátosságainkra, képességeinkre, eredményeinkre.
Nem, csak mint volt katona a tényeket előnyben részesítem a mesékkel szemben, meg hát a népszabin kívűl sok minden mást is olvasok, pl Magyar Nemzetet és sok, sok könyvet. A házi könyvtárambankb. 9000 kötet található és ennek nagy része történelemmel, földrajzzal foglalkozik és nem a dákó-román kategóriában...és nem csak magyar hanem elismert külországi tudósoktól is. persze van még mit tanulni, ezért is örülök ha nálam olvasottabb fórumozók osztanak meg információkat velem. Persze nem nyelek be mindent kontrol nélkül.
Megvolt nekik is a maguk korszakja amikor másként kezelték ezeket. Lásd sárkányölő Siegfried északi hős ideálnak a későbbi karrierjét-méghozzá nem is olyan régen, illetve Arthúr király esetét az angol öntudattal:)-végre lett nekik is valaki aki felért Charlemagne -hoz. Az írek meg külön eset:)
Hm..a dákó-román elmélet nem is régi és valóságtartalma sincs. Ez pedig tény. Nincs olyan komoly tudós aki ezt a maszlagot tudományos ténynek tekintené. A román kollégákat nem számítom.
Tudod ez olyan hogy mi a hunok leszármazottjai vagyunk, vagy a suméroké...komoly tények nem bizonyítják, de az elmélet megvan.
Miben tévedtem? Erdély akkoriban független államként funkcionált, nem pedig a Magyar Királyság részeként! Önállóságát Apafi Mihály fejedelem halála után veszítette el az 1600-as évek végén. Szóval ne az ottani vallásszabadságot vedd példaként.
Még a mohácsi csata előtt is hoztak határozatokat a protestánsok ellen, igen kemény ítéletekkel. Javasolom elolvasni Verancsics Antal egri püspök visszaemlékezéseit erről a korról, aki korábban bár szimpatizált a reformációval, később keményen fellépett ellene, Huszár Gál református lelkészt, nyomdászt, a heidelbergi Káté magyarra fordítóját is ő börtöneztette be. A Pázmányi ellenreformáció nem volt olyan szelíd mind gondolod, erről elég sok anyagot lehet találni. Az általa rekatolizált főurak pedig nem szép szóval térítették vissza a parasztjaikat az "az egyedűl üdvözítő katolikus hitre"
Ja és Pázmány 1570-ben születet és 1637-ben halt meg...
Azt meg egyszóval nem állítottam hogy elveteműltel lennénk, csak nincs mire fényeznünk magunkat, mert misem vagyunk jobbak vagy rosszabbak mint más népek. Csak mások.
Akkoriban is dívott a ferdítés ( pld. a Roland mondában így alakultak át a baszkok szaracénokká:)), a különbség szvsz főleg abban van hogy igyekszünk behozni a lemaradást és ez túl jól sikerült...:) Egy monda valóságtartalmát meg nem éppen a régisége adja meg, lásd a dákó-román folytonossági elméletet:)
Persze csak azok több száz évesek, míg mi az elmúlt évtizedekben próbáltuk összekalapálni azt a sok bődületes baromságot a sumér rokonsággal, hogy Krisztus magyar vagy párthus herceg, stb.
Autentikus mondakörök? A keltáknak is megvan a maguk keresztje: az Osszián monda és James McPherson, a francik Roland legendája valamikor 1040 és 1170 között keletkezett ( 4 verzió), a Nibelung legendának meg ....:) szóval azért ne ragadtassuk el magunkat:)
A kor szokása szerint a jobbágy az ura vallását kellett kövesse, viszont akadt ami megakadályozza az erőszakos térítést: az 1645-ös linzi béke, amelyt 1647-ben az országgyűlés is elfogadott. Ez biztosította a szabad vallásgyakorlást is. És érvényben is maradt addig ameddig a Habsburgok nem erősödtek meg annyira hogy diktálni tudjanak olyan magyar területeken amelyek nem voltak közvetlen uralmuk alatt. Szóval nehéz rásütni a vallási intoleranciát a magyar nemzetre. Nem volt belső vallási háborúk /polgárháborúk sorozata mint a franciknál, angoloknál, nem működött az Inkvizíció mint egyéb kultúrnemzeteknél, nem volt belső ellenreformáció olyan szinten mint a franciknál a Nastes-i ediktum visszavonása után, stb. Ami időnként begurít az amikor a "bűnös nemzet" elmélet támogatói nem lelnek fogózkodókat és ezért kitalálnak új tételeket:)
Nem csodálom, hogy nehéz megértened. Mérnökként is hiszem, tapasztalom van amit nem érthetek, fel nem foghatok. Ez a mítosz, a misztikum és a hit világa, amelyet bár a ráció, a tudomány megpróbál visszaszorítani, elfedni, de létezik.
Amennyiben a biológiai rendszerek a túlélésről, a génállomány átörökítéséről szólnak, mint alaprendeltetésről, akkor a biológiai rendszerek társulásai is ilyen "célok" szerint próbálnak meg szerveződni. Az emberi kis és nagyközösségek is ilyen lapokon szerveződtek meg. A közösségeket kultúrájuk, szokásaik, nylevük különbözteti meg egymástól. Ezek fennmaradásának zálogai az adott közösséget alkotó biológiai egyedek.
Ha ezeket a célokat és a teljesítésüket paraméterekhez rendeljük (létszám, hatalom, erő, történelmi időszak hossza stb.) akkor az adott közösség teljesítménye is értékelhető. Nem moralitással, hanem parametrizálással. Ez értékeli a nemzetstratégiákat is, akár tudatosak ezek, akár ösztönösek. Ezek alapján vannak sikeres és vannak sikertelen közösségek és stratégiák. Ezért van rangsor is. A rangsor pedig az értékelésre kiválasztott paraméterektől függ.
De van rangsor. Az alján eltűnt, kihalt közösségek, népek állnak.
Köszönöm. Ez egy kulturált válasz-vélermény egy másik ember leírt gondolataira. Meglehet, nem a "Tökéletes"-t írtam, de... Egyéb iránt - másokéval ellentétben - sina ira et studio fogant. üdv.
"Az ellenreformáció Erdélyben 1579-ben kezdődött, méghozzá a jezsuiták megérkezésével, de őket 1588-ban kiutasították. Nem volt ellenreformáció Erdélyben sem Bocskai, sem Bethlen, de Rákóczi György alatt sem. És ezt úgy kell érteni hogy a fejedelmek uralma alatt lévő területeken sem. A Pázmány kezdeményezésével megindult ellenreformáció elsősorban a főrendeket érintette."
Ahogy a hsz ed első részében írod hogy "béke " volt az Erdélyi urak birtokain, úgy ezt illetve ennek ellenkezőjét el lehet mondani a "rekatolizált" nemesek birtokaira is. Ugye ekkor a jobbágyfelszabadítás talán még nyelvileg sem létezett és a parasztnak azt kellett csinálni amit a földesúr mond. Így bizony a keménykezűség, a vallási üldözés magyar által magyarokon is zajlott rendesen.
Munkács okán a Tarpaiak tudnának mesélni még anno,és az sem véletlen hogy a késöbbi 1703-1711 es Rákóczi szabadságharc gyújtópontja ott volt a Tiszaháton. Pedig az aztán jóóóó messze volt a császáriak területétől.
Van pár dolog a magyar történelemben amire nem lehetünk büszkék pl a Litvánok elleni pápai keménykedés , de azt kategórikusan ki lehet merem jelenteni hogy a magya nemzet nem egy elvetemült nemzet.
Szerintem ettől független sajna ami a gyengénk hogy a hibáinkal nem akarunk szembe nézni , igyekszünk azt mesékkel , történetekkel áthárítani.
Ez erős aránytévesztés. Mind a történelmi korszakainkban képviselt erőnk alkalmazását, mind annak "eredményét" tekintve. Amenniyben az USA ,vagy a természettőlk demokratikus csehek és tót barátaik módszereivel kezeltük volna a Szent Korona népeit, akkor nem lett volna kiknek országot alapítaniuk a miénkből a nagy háborút követően. Nem csak az erő, hatalom, hanem az uralom hossza alapján sem lett volna rá lehetőségük. De nem tettük. Ez jelentős különbség bármelyikkel szemben. Mondhatni alapvető és történelmi.
Hm..... ismét az a ritka pillanat adódott, hogy teljes mértékben egyetértek mondókáddal. /Az is igaz, az egykori, tőlünk keletebbre lévő nagyhatalom történetében is ráakadhatunk erre a mentalitásra. S ne feledjük: Amerikát valójában az európaiak tették olyanná, amilyen lett..../
Stop, tévedés. 1568-ban Erdélyben 4 vallás volt elismerve: katólikus, luteránus, kálvinista, unitárius-ez utóbbit Európában szinte mindenhol üldözték. Az ellenreformáció Erdélyben 1579-ben kezdődött, méghozzá a jezsuiták megérkezésével, de őket 1588-ban kiutasították. Nem volt ellenreformáció Erdélyben sem Bocskai, sem Bethlen, de Rákóczi György alatt sem. És ezt úgy kell érteni hogy a fejedelmek uralma alatt lévő területeken sem. A Pázmány kezdeményezésével megindult ellenreformáció elsősorban a főrendeket érintette. Az erőszakos ellenreformációt a császáriak vitték végre az uralmuk alá került területen, a csúcsot 1671-81 között érte el. És ezt a Habsburgoknak lehet megköszönni. Úgyhogy ne keverd össze a dolgokat. Másik: a bogumilokat üldözte az ortodox egyház is, ugyanúgy ahogy pld a katárokat nyugaton. Kérek más példákat a magyar elvetemültségre, amelyben kitüntünk ugye maé nemzetek közül.
Pedig ez - amitől herótod van - az a mód, ahogyan egy korszakban az emberek feldolgozzák és újrateremtik mítoszaikat. A mítosz az alapvetően hit. Ezeket a frissebbeket még nem lepte be a hibáikat gondosan elrejtő moha és nem is ülepedtek le / tisztultak meg évszázadok kollektív bölcsessége okán. De ettől még fontosak és nem kell, hogy utálat, gyűlölet vagy gúny tárgyai legyenek. Régen ezeket az öregek, regösök énekelték. Őket megölték, regéiket, dalaikat betiltották, nevetség tárgyává tették. Vannak leleks "őrültek" akik most próbálják meg a porból összeszedni, és összerakni ami ránk maradt. Van ami jobban sikerül, van ami kevésbé. Ami tény: az a kíméletlen pusztítás, a gyűlölet és a gúny. Ez ömlik minden csatornából.
Vajon miért nem mózesről, odinról, valhalláról, kelta, gall, germán és normann ősökről szól a gúny, a lekicsinylés? Ez a kérdés.
"Szerencsére a történelmünk is bizonyítja: bármilyen külső megszállással szemben kellő ellenállást tudtunk kifejteni és kultúránk fenntartásában több mint ezer éve jobbak vagyunk, mint sok más nép a világban."
No ez az ami igaz is meg nem is. Egy részt akár ki szált is meg minket ( Török Osztrák Német Orosz a Magyar társadalom azonnal ketté oszlott és volt aki az elnyomókat támogatta ( de másként hívta őket ) és volt aki harcolt ellenük és az őket támogató magyarokkal.
No már most az hogy mi fentmaradtunk ezek ellenére az számomra egy olyan rejtély amire természetes logikus magyarázatot nem vagyok képes találni.
Más népek már a fenti hibák töredékénél eltüntek a világszinpad deszkáiról de M.o még mindíg ott van.
Egyszerűen le kell tisztázni az embereknek magukban, hogy minden nemzetnek és történelmének vannak dicsőséges, és vannak igen mocskos pillanatai. És mi sem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak, mint Európa bármely másik nemzete. Se jobb, se rosszabb. Semmi mást.
(Példának fel tudnám hozni az 1936-38 (??? pontosan nem emlékszem) Franklyn társulat által kiadott ,,Magyar katona. Dicsőségünk ezer éve." című kétkötetest. Rendkívül precízen, részrehajlás nélkül le vannak írva a háborús események. És bizony amikor hülyék voltunk - az is le van írva, kerek perec, az elkövetett hibák felsorolásával egyetemben... Rendkívül érdekes olvasmány. Valami hasonló kéne a történelem szemlélethez...)
Olvasom a hozzászólásodat. Mért nem működik az hogy tiszteletben tartjuk egymás nézeteit, nem tekintjük a sajátunkat egyedül üdvözítőnek és próbálnánk együttműködni az országunk felemelkedéséért. Hogy koronával vagy anélkül, kit érdekel? Szerintem a vita és a nézetek ütköztetése vezet fejlődéshez és nem a mindent betakaró "össznépi egyetértés".
Szerencsére a történelmünk is bizonyítja: bármilyen külső megszállással szemben kellő ellenállást tudtunk kifejteni és kultúránk fenntartásában több mint ezer éve jobbak vagyunk, mint sok más nép a világban.
Talán ezért is fontosak a tipikus "magyar" tulajdonságaink, mleyseket negatív ábrázolásainkban is sűrűn viszontláthatunk ellenségeinktől. Pedig ezek értékeket is hordoznak. Olyan nép egy van a világon, amelynek tagjai évszázadokon át bár egymással vitatkoznak, de kifelé egységesek és segítik egymást az idegenekkel szemben. Én ezt nem tartom pozitív tulajdonságnak, (sőt, ha magyarként így járnék el lefasisztáznának itt olvtársaim) és erről tanuskodik e nép sorsa is.
Jórészt ezért tudtunk több ezer éve fennmaradni, mert képesek voltunk a vitáink, eltérő érdekeink, vallásunk, származásunk ellenére is befogadni, együttműködni, összefogni kulcskérdésekben. kéesek voltunk alkalmazkodni a körülményekhez és cselekedni, amikor erre lehetőségünk volt/van, míg más népek és országok eltűntek a történelem süllyesztőjében.
A dolgokat tehát meglehetősen másképp látjuk. Mondhatnám ugyanazokat a tényeket teljesen más szemszögből. Minden esetre a történelmi teljesítményünk már most jobb mint a bronzkori görögöké, a vaskori poliszoké, karthágóé, rómáé, bizáncé vagy a német-római birodalomé. De a példákat még hosszasan sorolhatnám.
Szerintem meg neked kéne tiszteletbe tartani az Ő véleményét. Nagyon sok hozzászólásod tetszik, sőt a véleményedre is adok a honvédséggel kapcsolatosan, de ebben a kérdésben kicsit elfogultnak tartalak. Szerintem meg kell hagyni az emberek számára a véleményszabadsághoz való jogot. Tévedni is van joga, de lehet hogy neki van igaza és nem neked.
Szerintem mi is megtettük volna ha lett volna rá erőnk...
Ugyan mi őslakosokat nem írtottunk, de amikor az árpád-házi uralkodók idejáben megszálltuk a tengermelléket és Dalmáciát, nem igazán örültek nekünk.
Nem is nagyon dicsekedünk azzal a keresztes hadjárattal amit a bogumil eretnekek ellen, pápai felkérésre indítottunk, amelynek a során több száz települést romboltunk le, több ezer bogumil (patarén) szlávot adtunk el a velencei vagy bizánci rabszolgapiacokon.
Később már csak azért nem csináltunk lyeneket mert nem volt hozzá erőnk, de azért jók voltunk a különböző parasztmozgalmak leverésében, vagy az ellenreformációban (erőszakos templom foglalások, több száz protestáns lelkész gályarabnak eladása, stb.) Szóval nem kell magunkat sem különösebben fényeznünk.
Off Szerintem azt te sem gondolod Laci, hogy a 45 év hatása nem húzódik át az oktatáson, médián, kultúrán keresztül még jó pár évig? A statisztika azt mutatja meg, kiet oktattak 1990 után. De azt nem mutatja meg, kik oktatták őket és mire az elmúlt 20 évben? Mit hallottak, tanultak otthon, mit láttak a TV-ben, moziban.....
Ez ügyben - a fiaim okán - nem vagyok túl vidám. Nehéz meló őket eleget olvastatni, hogy valamit korrigálni tudjak a csapból is ömlő - kötelező - maszlagból.
Példa: az általános iskolai és a középiskolai történelemkönyvekben mára a az asszír és babiloni civilizáció a zsidó birodalom méretére zsugorodott az ókori civilizációk oktatásakor mind oldalszámban, mind óraszámban. Ez csak egy példa. Látványosan botrányos. On
Fizetünk érte, hogy ne támadjanak meg. Évek óta. Szerintem. (... hogy a százados úr főnöke ne jöjjön felesleges izgalomba. De bebuknak vele amúgy is pár éven belül. No majd akkor lehet nyilatkozni:)
Nem feltétlenül! A másodiknak talán. Ha csak a híreket nézted - ahol a debreceni PTSZ-eket és motorcsónakokat mutatták -, azok bizony engem igazolnak! ;)
A TÖRVÉNYES erőszak az állami monopólium. Az erőszak azon társadalmi rétegeknek a monopóliuma akik a törvényen kívül állnak.
Mindezzel ellentétben az alkotmány, az európai emberi jogi charta és az ENSz alapokmánya is elismeri az egyéni és kollektív önvédelem jogát. Ennek a jognak a gyakorlását - még a frissen, sebtében változtatott - hazai jogszabályok is korlátozzák. Szemben tót barátainkkal, a vagyonom, családom, szomszédom, vagy csak egyszerűen egy megtámadott ismeretlen megvédésre Magyarországon nincs jogom. Csak magamat védhetem törvény szerint erővel.
Erre kell a társadalomnak megoldást találnia. Még nem sikerült.
más. két orosz emigráns ül egy párizsi mulatóban , hajnali 2-3 óra körül . sok vodka , és sok pezsgő elteltével. merengenek. egyszer az egyik megszólal: -Te! én belesz*rok a zongorába! erre a másik: -hagyd! ezek úgyse' értenék! :-))
Egy mondatot kihagyhattál volna. Akkor aláírnám. Ettől viszont betegesen elfogulttá vált, minden igaz tartalma ellenére. Off Hazánkra immáron 65 éve nem a fasiszták jelentik a veszélyt, hanem azok, akinek az ellenük való örök és rettenthetetlen küzdelem az indok és ürügy egyben mindenre amit elmernek követni. Amikről itt te (is) vizionálsz, az egy - nem túl jó - válasz többek között azokra a társadalmi gondokra, amiket véres erőszakkal, vagy PC módon képtelen a politikai elit immár több mint 500 éve sem nálunk, sem más országokban megoldani.
A mostani sem szemmel láthatóan és elődei sem évszázadokra visszatekintve. On
A magyar moduljai szerintem most is kint voltak a gáton. Tényleg felvetődhet a kérdés, hogy a zászlóalj többi nemzethez tartozó moduljait miért nem mozgósították. Bár az még megtörténhetett, hogy a szlovák elemeket is bevetették, csak mi nem tudunk róla.
Nincs semmi kifogásom sem a hagyományok, sem a mondakörrel szemben, de herótom van az új keletű ,,szittyafergeteges" mesegyártól, ami blődebnél blődebb marhaságokra épül. Kezdve a Jézus pártus herceggel és végezve a Sziriuszi testvérekkel. És sajnos az ilyen, vagy hasonló hülyeségekből 150 esztendő alatt szép mennyiséget produkáltak. Kezdve a különböző pszeudo-nemzeti giccsekkel (csak egy tipikus példa - az úgynevezett ,,magyar nótával" rendesen hazavágták a hagyományos, VALÓDI magyar népkultúrát, népdalt és népzenét), végezve a mellveregetős-zokogós világfájdalommal, amelynek az okait sokan hajlamosak elfelejteni.
Tehát több nyugalmat és türelmet az olvasáshoz és a tanuláshoz, hogy megtudhassuk miről, ki és mit gondolt. Már amennyiben megkívánjuk itt haladni egy szerda délutáni polfoglalkozás szintjét. Szerintem igen.
Én még nem találkoztam itt olvtárssal aki mózest, odint, vejnemöjnent maszlagnak nevezte volna. A mítoszok a népek kincsei és folyamatosan keletkeznek, alakulnak. Ezért kérnék több tisztelettel a mások/ a magyarok kultúrája iránt is. Nem nehéz, vagy igen?
Buktával a napot. Az általad hivatkozott államalakulat és alapokmánya még nem érte meg a 250. szülinapját sem. Van vagy hétszáz évnyi előnyünk minimum (ha a kereszténységünk előtti időt is figyelembe vesszük akkor több). Még egy fontos különbség van: soha nem irtottunk ki tízmilliónyi őslakost válogatottan mocskos módszerekkel. Atomot se hajítottunk egyetlen ellenfelünkre sem. Nem irigylem ezeket a "vívmányokat" a példaképeidtől, sok mással együtt. Az önvizsgálatot (önkritikát) arrafelé az öntudat (önhittség) helyettesíti. Ismerős kórtünet.
Ezeket a most - hirtelen - előtalált problémákat minden PRT-váltás leírta már az elsőtől kezdve. Elgondolkoztató az is, hogy miért csak most kap hangsúlyt. Viszont nagyon szeretném látni, hogy mikor is fogják megoldani ezeket a problémákat. A Bakó féle személycserére se adtak akkor semmilyen publikusan is emészthető magyarázatot.
Ezt még Bakó Antal ezredes leírta negatívumként amikor kintjárt hogy bejárja a tábort. Akkor még Ő volt a PRT kijelőlt parancsnoka. Az igazmondásáért és az általa felvetett szakmai kérdésekért, amit Havril úr kötekedésnek tartott, azonnal, indoklás nélkül leváltották és ment a helyére olyan aki feleannyira sem volt olyan alkalmas mint Ő. Ez nem urbán legend, mivel volt szerencsém látni az anyagot. Szóval tényleg nem most kell feltalálni a viaszt hogy veszélyben vagyunk kint, mert azt eddig is tudtuk.
Van még ilyen unokaöcsike vagy egyéb leszármazott még pár...
Nekem leginkább az a tts teszik aki folyamatosan a meghalt tábornok apukájának a nevével araszolgat előre mindenféle munka nélkül, sőt beiskolázták a ZMNE-re, egy-két éven belül tán még tiszt is lehet belőle, pedig tts-nek sem alkalmas. Se csapatszolgálta, se missziós tapasztalata, se semmilye nincs. Ez akar majd tiszt lenni?
Ezen azonban nem kell fennakadni, nálunk ez a rendszer működik.
szerintem is! ilyen megfontolásból szoktam ide írni időnként azokat a dolgokat - tapasztalatkezdeményeket? - amiket más országbéliekkel találkozva békaperspektívából látni szoktam. pl. amíg "mi" mindíg felelőst keresünk ,mások /pl. a németek / arra törexenek, hogy : ok, megtörtént-mondjuk a bajság- nézzük mit tehetünk azért, hogy ez máskor ne következzen be! és ez így megy 1x, 2x , iksz-szer. és láthatjuk az utcán: bmw, merci , audi,... /meg persze minden területén az életnek az ezeknek megfelelő/ nem olyan rossz az! sztem.
Olvasom az elmúlt napok hozzászólásait. Mért nem működik az hogy tiszteletben tartjuk egymás nézeteit, nem tekintjük a sajátunkat egyedül üdvözítőnek és próbálnánk együttműködni az országunk feleemelkedéséért. Hogy koronával vagy anélkül, kit érdekel?
Sajnos a történelmünk is bizonyítja egymás irtásában és piszkolásában jobbak vagyunk, mint az együttműködésben.
Talán ezt is jobb lenne megtanulnunk azoktól a népektől akik bár egymással vitatkoznak, de kifelé egységesek és segítik egymást az idegenekkel szemben. Részben ezért tudnak több ezer éve fennmaradni, míg más népek és országok eltűntek a történelem sűlyesztőjében.
gondolkodtam,hogy ide tegyem-e, de csak ide teszem:
Ami itt van, az közbiztonság!
Ma, 05:05
Szomorító tényező, hogy hazámban Bacsó Péter Tanújának autentikus idézetindexe az elmúlt hetekben ismét sokszorosára nőtt.
A filmbéli magyar narancs ezúttal a közbiztonságot jelenti. Hogy a klasszikus jelenetre utaljak, ideemelem a párbeszédet:
"Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Hát, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán..."
Ugyanez forradalmi kiadásban, 2010-ben: "A rendőrség számára megfogalmazott célkitűzés megvalósult, eredményt hozott - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter, utalva a kormány azon ígéretére, hogy két hét alatt rendet tesznek".
Rend van az országban...? Már hogy a fenébe lenne! Azt ugyanis csak a legelkötelezettebb Fidesz-szavazók hiszik el, hogy ha egy kormánytag-miniszterelnök-körzeti megbízott durcásan toppant a lábával, azonnal évtizedes társadalmi és nemzetközi folyamatok fordulnak rémülten visszájukra. Külföldi robbantók-maffiózók menekülnek az országból (1998), olajbűnözés válik visszamenőleg semmivé (2000), avagy páncigány gárdacélpontok szűnnek meg, pusztán langyos vizes irrigációtól szerte az országban (2010).
Matemetikából sosem voltam egy iskolateremtő Obádovics, de a közbiztonságérzet képletét így írnám le: (AxB)/C. (A a kommunikáció, B a vakhit, C a valóság. A biztonságérzet pozitív, ha C kisebb, mint (AxC).)
Egyszerűbben: ha napestig ugatom, hogy délben se menjen az utcára senki, mert kibelezik, szeretteit agyonütik, vagyonát elrabolják, satöbbi, azt X+3 nap alatt minden bigott vallásává teszi - legyen valós tapasztalata bármi. Ha a Macskafogó-effektust sulykolom hipnotikusan, mely szerint miattam mától minden gazember virágot szagolgat a réten, és dédelgeti a potenciális áldozatokat, azt X=0 nap alatt nyalja be az elkábított népesség. Háromezer új rendőr tehát megspórolható tíz lakiteleki diplomás meta-para-kommunikátorral.
Jó lenne persze tudni azt is, hogy ha Pintér most elégedett a rendőrség teljesítményével, miért akarja kirugdozni a vezetők jó részét. Egyik válasz: mert még nem tudja, mennyire elégedett velük. Még helyesebb válasz: van neki elég kirúgott, nyugdíjas rendőre az excégeiben, akik bárkinél alkalmasabbak bármire.
Javasolhatnám hát a mostani kirúgandóknak, hogy civil életük első napján jelentkezzenek valamely korábbi Pintér-, vagy UD-érdekeltségnél, ha valaha vissza szeretnének térni a hivatásukhoz - és ehhez a gyomruk is erős. Úgy tűnik ugyanis, ma más út nincs is a rendőri (titkosszolgálati) vezetővé váláshoz.
De vissza a közbiztonsághoz. Negyedszázada, a seregben, egy csikorgó télben S. poltiszt elvtárstól hallottam először a mai kormányzati kommunikáció alapvetését. "Jegyezze meg, a katona soha nem fázik! Legfeljebb úgy érzi..." Veress Jenő veressj@nepszava.hu / Népszava
van a nagypapa, 72 éves, aztán van az unokája , 8 éves. ketten együtt 80 évesek. átlagban meg 40 évesek. tehát mehetnek csajozni!:-)) /épp egy rettenetes statisztikai jelentéssel szórakoztatom magam. szeretem a statisztikát!/
Igen ez szép és jó, meg igaz statisztika. A gond ott van, hogy attól, hogy nem éltek benne az a jó édes apukájuk meg anyukájuk meg a nagybácsi nagynéni igen. És szépen azt a mentalitást adták át sokaknak, főleg azok akik kiszolgálták azt a rendszert is és az elmúlt 20 évben is helyzetben maradtak az úgynevezett rendszerváltás ellenére is.
Sokszor írtam itt már erről a problémáról. Abban a szellemben szocializálódtak azt a világot vitték tovább csak más néven.
A mai napig van olyan ny.tábornok aki anno a diktatúrában politikai tiszt volt (!!) és a mai napig komoly befolyása van, oly annyira, hogy a kis unoka öcsikéje tök hülye a beosztására egy átlag katonát már rég kicsaptak volna, de őt tartják mert jön a telefon nagybácsitól. Az illető meg ezt jól tudja, hogy folyton ki van húzva a szarból bármit is tesz és ennek tükrében is viselkedik, azt tesz meg amihez csak pofája van.
Szóval okés rajzoljuk a jövőt. De kinek a kezében van a ceruza a mai napig? Szeretem a statisztikákat...
"Mindkét ügyben felmerül a szervezési probléma, vagy a személyi felelősség kérdése - tette hozzá. "
Tehát megint várható egy felmentés. Mondjuk éppen itt az ideje, hogy megszokják az urak, hogy a döntéseiknek lesz következménye a karrierjükre nézve.
"Szintén a katonák biztonságát érinti, hogy a Puli Humriban lévő magyar bázis egy völgyben fekszik, amelyet magas hegyek öveznek; a magaslatok másik oldalán már a felkelők kezén lévő terület van."
Hány éve is vagyunk kint? Erről évek óta többen több helyen pofáztak már. Kicsit lassú a felfogás...
"Az én volt középiskolás osztálytársaim közül pl. kettőnek is esélye lehet bármikor Nóbel-díjra." ......................................... Ő is az osztálytársad volt?:))) Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat. - (A tizennégy karátos autó)
Aham... Csak hogy ilyen tervezetről nem hallottam. Így a mesedélutános prognózisok más topikra, és más fórumcsoportra maradnak (mondjuk Polidili, ott amúgy is szeretik az ilyen témákat).
nekem is van olyan szegeden/debrecenben dolgozó barátom,aki sokrétű tehetség,a matek,a közgazdaságtan,a biológia egyaránt "jól megy neki". anno kanadai egyetemen lett volna ,de visítva hazaszaladt,mert azokon a dolgokon ő már középiskolában rég túl volt,nem akarta az idejét pazarolni./tudom,viszonylag egyedi eset,de valamit csak jelez/
nem annyira a Tiédhez jön,hanem a témához. nem is tudtam hová írjam ,újat meg nem akartam. én a gárda jellegű képződményekre gondolok ezzel:erőszakszervezet amit nem az állam tart fenn. ha az erőszak állami monopóliumát figyelembe vesszük,akkor nincs miről beszélni!
Ezek a felvetések számomra szimpatikussá teszik HCS-t. De csak akkor válik azzá, ha a nevezett ügyekben eredményt is tud produkálni! És volna még miben a nevezett témákon túl is.
"Az oktatás rendkívül egyoldalú volt." Igen, de csaknem csodájára jártak a szellemi teljesítményünknek! (Diákolimpiák, stb.) A külföldre szakadt honfitársaink közül pedig nagyon elismert szakemberek is akadnak. Az én volt középiskolás osztálytársaim közül pl. kettőnek is esélye lehet bármikor Nóbel-díjra. Sajnos egyikük sem a magyar tudományos életet erősíti jelenleg. :( És ez csak egy átlagos gimináziumi osztály volt! :)
Samanmatematika? Jarsz samandobolni is? Latod, jartal volna inkabb velunk palinkazni, es tancolni, ma mar akarmi is lehetne beloled, igy meg mar az 1+1- ben sem vagy biztos. :DDDD
Nincs is semmi baj a koronaval, elnezest a kifejezesert, az ugy f.sza, ahogy van. A bajok mindig ott kezdodnek, amikor valakik a sajat celjuk erdekeben, szimbolumot valasztanak mintegy alatamasztani a propagandajukat.
Szoval remelem nem lesz a korona, es az amit meltan jelkepez kihasznalva semmilyen alantas celbol.
Udv.
U.I. Nem szeretnek itt ebben vitat kezdeni, egyreszt off, masreszt nem vagyok kepben, ezert is ez a fenti, altalanos valaszom.
eh, nem akartam hozzászólni, mert már tényleg elvisszük nagyon a topikot (persze ebben én is bűnös vagyok :))
-valóban már akkor is csökkent (lásd csatolt grafikon)...
-oktatás egyoldalú volt, valóban az a fránya szocialista matematika, nekem még máig 1+1=2, de ezt a mai korban már cáfolták (sámánmatematika)
-...
-esélyünk nincs a világpiacon, kicsik vagyunk, nyitott piaccal (ami már rég óta így van). Ehhez képest messze jól teljesítünk. A nemzeti vagyonnál meg magyar tőke soha nem volt ezt megvenni, ezért és/vagy eladtunk a külföldnek, és/vagy ingyen odaadtuk egyes nemzettársainknak. A problémát én csak abban érzékelem, hogy nem nekem adták :)))
"A magyar társadalom demográfiai, egészségügyi jellemzői a 90-es években soha nem látott módon romlottak."
A demográfiai a 80-as évek elejétől zuhan.
"Viszont: korábban kiváló oktatásüggyel, iskolarendszerrel és felkészült, a mainál jóval egészségesebb és edzettebb, műveltebb fiatalokkal rendelkeztünk."
Az oktatás rendkívül egyoldalú volt.
"Hazánkban szabadon garázdálkodhatnak, gyújtogathatnak, társadalmi csoportokat félemlíthetnek meg /oda-vissza!/, közterületeket foglalhatnak el aljas, alantas elemek. Törvényen kívüli fasisztoid szervezetek létezhetnek, masírozhatnak szabadon."
Nem gyújtogathatnak, garázdálkodhatnak, mert a rendőrök még a közéjük keveredett külföldi turistákat is agyonverik. A próbálkozásnak kilőtt szem, szétvert arc, tonfával leütött anyóka és apóka, széttaposott nemzeti zászló és "ezért az előző rendszerben a helyszínen agyonlőttünk volna" mondatok elhangzása volt az eredménye. Garázdálkodás csak ott volt lehetséges, ahol ez az akkori kormánynak érdekében állt és erre a rendőrséget kézi vezérléssel utasította. (TV ostrom). Az meg, hogy az ellenállás ennek ellenére jelentős volt, a helyzet súlyának tulajdonítható.
"Ennek ellenében: a magyar gazdaság az elmúlt 20 évben átstrukturálódott - előnyére. A szolgáltató ipar fejletlensége mára a múlté. Új, modern iparágak települtek az országba, a korábbinál lényegesen nagyobb feldolgozottságú és holt tőke tartalmú termékeket produkálva. A hiánycikkek országából az árubőség országa lettünk."
Átstrukturálódott, aminek köszönhetően a nemzeti vagyon elherdálódott, ugyanakkor rendes piaci verseny mégsem alakult ki stratégiai ágazatokban. A magyar élelmiszeripar kihalt, helyette élelmiszeripari szemétlerakó lettünk. A bankok nyereségessége kimagasló Európában, miközben 4 gyerekes családokat lakoltatnak ki. Komplett iparágak eltűntek. (Textilipar, bányászat) A szolgáltatóipar sem világszintű, nem tudja eltartani az országot és egy válságban elsőként csuklik össze.
Tiszteletem Nem, nem az állam monopóliuma. Pontosabban: addig állami monopólium ameddig a lakosság vissza nem veszi. És ez lehet szervezett vagy teljesen véletlenszerű módon. De mindkettő azt jelzi hogy nagy baj van, ugyanis ilyenkor már megrendült a bizalom az államban. Nem csak felfelé lojalitás van, hanem lefelé is kellene legyen.
A probléma a vadhajtásokkal van. És én úgy érzem, hogy a nemzetietlen vadhajtások sokkal erősebbek és ezek voltak előbb, mert ezek a 45 évből táplálkoznak és ott gyökereznek (ebből a szempontból egybe lehet mosni a 45-öt a 20-al) és erre csupán egy reakció a nemzeti vadhajtás, ami megközelítőleg sem olyan erős, kiforrott és profi, mint a nemzetietlen, gyakorlatilag hőzöngő kiscserkészek gyülekezete, csak kommunikációs trükkök százaival megtanították a középen állóknak, hogy ebben az országban mekkora soviniszta fasiszta irredenta nemzetiszocialista erők uralkodnak.
A tárcavezető szerdán utazott a közép-ázsiai országba, hogy tájékozódjon a katonák helyzetéről. Hende kijelentette: a katonák a felszerelésükkel alapvetően elégedettek, de két ügyben vizsgálatot kezdeményezett. Ki kell vizsgálni, hogy a nemrégiben Mazar-i-Sarifba érkezett magyar katonákat miért sátrakban és nem páncélozott konténerekben szállásolták el, illetve azt is, hogy a Kabulban dolgozó logisztikai kiképzők miért nem kapták meg időben a páncélozott terepjárókat, amelyek nélkül kénytelenek voltak harcjárművekkel közlekedni a városban.
Mindkét ügyben felmerül a szervezési probléma, vagy a személyi felelősség kérdése - tette hozzá. Szintén a katonák biztonságát érinti, hogy a Puli Humriban lévő magyar bázis egy völgyben fekszik, amelyet magas hegyek öveznek; a magaslatok másik oldalán már a felkelők kezén lévő terület van. A helyzet nyugtalanságra ad okot, ezért a miniszter tárgyalt a NATO helyi politikai és a katonai döntéshozóival a helyzet kezelése érdekében.
Többek között erről is tárgyalt Stanley McChrystal vezérezredessel, a nemzetközi NATO-erők (ISAF) parancsnokával, és kérte támogatását a katonai felderítésben, illetve, ha esetleg megtámadnák a bázist. Hende Csaba tárgyalt Abdul Rahim Vardak afgán védelmi miniszterrel is, akitől azt kérte, hogy segítsen a Puli Humriban lévő tábor körüli földek kisajátításában, ami tovább növelhetné a katonák biztonságát, ráadásul növelhetnék a magyar bázist is.
(((((mondjuk szép szép a vizsgálat, kell is, de talán már lehetne cselekedni is, végül is van joga hozzá, és vele van a brain is... :)))
Megtanultam olvasni...csak elfelejtettem.:-)) Semmit nem olvastam bele a te hszedbe, szimplán elmondtam amit gondoltam. Csak kicsit a faxom kivan hogy egy olyan szervezetre aggatnak fasiszta jelzőt ami rávilágított olyan problémákra amit a kormány a szőnyeg alá akart söpörni. cigánybűnözés vidék közbiztonság etc. azért érdekes hogy ahol a gárda "masírozott" ott hirtelen kinőtt a földből pár sün.Minden épeszű ember tudja hogy a gárda nem más mint figyelem felhívás .A forma és mondanivaló nem véletlen olyan amilyen,mert ha nem így csinálnák le sem sz.rnák az egészet.
Kósza tudom mi a fasisztoid: liberális kártya amit fel lehet mutatni ha valami sumákolás van a háttérben:-))
Na részemről ennyi..ne menjünk polidilibe
U.i: az alkalmasságin a futás tényleg a Petőfiben van?
De zavar. Légy kedves tanulj meg olvasni! Ne "olvass belé" más írásába olyat, ami nincsen benne.
De ha már megkérdeztél: számomra ugyanannyira taszító a tüllszoknyás fickó, mint a Martens-bakancsos, avagy a "kivarrt", vagy a horda-motoros bőrszerkós ijeszgető.... Ugyanannyira, mint az engedély nélkül felvonuló, tüntető. Ugyanannyira, mint az Andrássyn telefonfülkét, kukát gyújtogató. Ugyanannyira, mint a cigányt csupán cigányságáért kiközösítő/megölő. Ugyanannyira, mint a hivatali hatalmával visszaélő tábornok/tisztviselő. Ugyanannyira, mint a naggyűlésen lincselésre buzdító. Ugyanannyira, mint sok más, sorolhatnám.
"Bocs a buzitünti nem zavar csak a gárda? az ő masírozásuk zászlajuk nem gáz? A fasisztoid jelenetésést értem de hogy jön ez a gárdához? vagy csak az a baj hogy Magyar? Bocs kikívánkozott"
Tudod nekem semmi bajom a gárdával, sokkal inkább azokkal akik miatt igény teremtődött rá és ez által életre hívták.
Egyébként nem érted a fasisztoid jelentését. Ha értenéd tudnád mi köze a gárdához, jellegében.
Sajnos ma már a fasizmus kifejezés összemosódott a nácizmussal, rasszizmussal. Összemosta a történelem. Pedig az eredeti jelentésnek nem sok köze van hozzá. Úgy dobálóznak a fasizmussal, hogy a jelentésével sem igen vannak tisztában.
...off még egy picit... aljas, alantas elemek létezhetnek, masírozhatnak szabadon. " nekem erről ez jut eszembe http://www.youtube.com/watch?v=jprLvrlV-40
Szerintem az elmúlt 90 év, és ezzel nekem az a bajom, hogy az elmúlt 65 évet nem előremutató (eurokonform) nemzetsratégiával kivánjuk korrigálni, hanem visszarévedünk az első huszonöt évre, amit a magyar tudatformálás szempontjából ugyanolyan borzalmasnak tartok, mint a következő 65 (45)-öt Az utolsó 20 év egybemosása az előző 45-el, az egy nem túl etikus kommunikációs trükk., és a kellő történelmi távolság is hiányzik a reális értékeléshez.
"Aktuális kérdésekről szólva Hende Csaba bejelentette, hogy csak a Honvédelmi Minisztériumtól nem vonta el a kormány a tavaly zárolt költségvetési forrásokat, ezzel is jelezve, hogy a honvédelem ügye kormányzati szinten is kiemelt terület. "
Közben eszembe jutott micsoda mázlija van a PRT mostani váltásának. Két honvédelmi miniszterrel is van közös képük...:))
"Nálam, megátalkodott NATO kollaboránsnál az államiság legautentikusabb jelképe a függetlenségi nyilatkozat from USA."
Hát valóban, de kellett is utána vagy 200 év nekik, hogy az ott leírtak érvényre jussanak. Ha csak az őslakosok jogi helyzetét nézzük aki 1935 körül kaptak állampolgárságot egyáltalán...és egyéb dolgokról ne is beszéljünk. Hiába na lassan változik az ember ha hülye.
Magam a szent koronát szentnek tartom, nagy tisztelettel gondolok rá, de valahogy mégis borsódzik a hátam ettől az Istenes iránytól. Az új alkotmány szövegétől mi szerint Isten a történelem egyetlen irányítója és más hasonlók. Egyesek apostoli királyságos vágyálmairól meg aztán mindig ez jut az eszembe:
Offolnék "közterületeket foglalhatnak el aljas, alantas elemek. Törvényen kívüli fasisztoid szervezetek létezhetnek, masírozhatnak szabadon. " Bocs a buzitünti nem zavar csak a gárda? az ő masírozásuk zászlajuk nem gáz? A fasisztoid jelenetésést értem de hogy jön ez a gárdához? vagy csak az a baj hogy Magyar? Bocs kikívánkozott
"Amíg nem nagyítottam ki a fotókat, azt hittem a tartalékos ezredesit viseli.
Érdekes ez a címeres variáció, de majd megszokjuk."
Az egyenruhában való megjelenése a következőt kommunikálja: "Közületek való vagyok. Egy vagyok közületek. Sorsközösséget vállalok veletek. Látjátok olyan vagyok mint Ti!"
Be kell vallani nem rossz taktika.
A "rendfokozatról": üresen ugye nem maradhatott, mégsem honvéd viseli. Az áthidaló megoldásnak nem annyira rossz, bár az elején én is megütköztem rajta. Talán jobb megoldást is lehetett volna találni. Esetleg mint valaki javasolta a nemzeti színű pajzs, de talán jobb lett volna maga a honvédségi címer. Mindegy megszokjuk valóban.
A magyar társadalom demográfiai, egészségügyi jellemzői a 90-es években soha nem látott módon romlottak. A bruttó adósságállomány a rendszerváltás után megtízszereződött. A hazai fizetőeszköz inflációja a világrekorder 46-47-es pénzromlás óta nem látott mértékre nőtt (90-94 között, évi 30%-ot közelítő-meghaladó).
Viszont: korábban kiváló oktatásüggyel, iskolarendszerrel és felkészült, a mainál jóval egészségesebb és edzettebb, műveltebb fiatalokkal rendelkeztünk.
Az új rend "sikeresen" lezüllesztette mind az ú.n. szocialista, mind a keresztény, mind az ú.n. európai erkölcsöt, értékrendeket. Szétzilálta, ellehetlenítette a köz- és államigazgatást (beleértve az erőszakszervezeteket is). Az állampolgári fegyelem, a jogkövető magatartás mára nem az erény kategóriájába tartozik. A társadalom igazságságszolgáltatásba vetett bizalma - méltán - megrendült. Hasonlóan gondolkodik a sokaság a poltikai kaszt tagjairól is.
Hazánkban szabadon garázdálkodhatnak, gyújtogathatnak, társadalmi csoportokat félemlíthetnek meg /oda-vissza!/, közterületeket foglalhatnak el aljas, alantas elemek. Törvényen kívüli fasisztoid szervezetek létezhetnek, masírozhatnak szabadon. Virágzik a korrupció - ahogyan régen is, csak másképpen és féktelenebbül. Mindez mára "beette magát" a politikába és a közigazgatásba.
Ennek ellenében: a magyar gazdaság az elmúlt 20 évben átstrukturálódott - előnyére. A szolgáltató ipar fejletlensége mára a múlté. Új, modern iparágak települtek az országba, a korábbinál lényegesen nagyobb feldolgozottságú és holt tőke tartalmú termékeket produkálva. A hiánycikkek országából az árubőség országa lettünk.
Ugyanakkor a 80-as évek (akkor bimbózó ellenzéki!) szociológiai felmérései által kimutatott 200 ezer szegény helyett ma milliós tömeg él a létminimum környékén, vagy alatta.
Ennek ellenében: szabad lett a vállalkozás, szabad a civil szerveződés. "Szabaddá vált a levegő"... Emberek tiz- és százezrei vállalkoznak, irányítják életüket saját maguk, vagy hoznak létre egyesületeket, alapítványokat, stb... Viszont: vége az évtizedekkel előre kiszámíthaó pályaíveknek, a fix nyugdíjas állásoknak, a(z olykor talmi) létbiztonságnak. Munkanélküliség, adósságok.... Viszont: szabad a sztájk....
Korábban százezreknek kellett ügyeskednie, hogy ne csak az 50 dolláros állampolgári jussunkat költhessük el, ha egyszer-egyszer alkalmunk adódott nyugatra menni (már akinek, nekem nem). Ma szabadon utazhatsz, amit megkerestél, kényed-kedved szerint elköltheted, mondjuk a tengerparton.... Szögesdrót, még korábban aknazár választott el bennünket Európától. Tettünk érte, megszolgáltuk (te is, én is részese voltunk), be/visszafogadott minket Európa!
Korábban nem volt "szabad levegőnk": voltak át nem hágható tabuk, melyekről nem, vagy csak nagyon árnyaltan, mézes-mázos köntösbe bújtatva, áttételekkel lehetett, szabadott beszélni (pláne tenni!). Ma szabad a vélemény. Nem tudjuk eldönteni, hol a határ a szólás- és a véleményszabadság között...... Mindenki azt mond, amit akar - következmények nélkül. Nagyon sokan (te is!) visszaélnek evvel. A szabadság és a szabadosság szinonomákká váltak. Sajnos.
"Szabadság! Te szűlj nekem rendet!" - monta a költő. Én kivárom!!!!! Tudd meg, én kivárom! S akkor nekem, nekünk jobb lesz.
Az, hogy te mindezt nem látod, vagy nem ÍGY látod, az a te hibád!
Mindannyiónknak: ne szebb, csak egyszerűen szép jövőt!
FélOFF: a magyar "királyi" M2-n délutánonként A négy páncélos és a kutya, valamint az angyalbőrben! "Karádi" akkor még ötágú csillaggal a vállapján! :)
Ha már személyeskedünk: az, aki "az egyik legképzettebb tömeggyilkos"-ként jellemzi önmagát (mindenféle szmájli nélkül), talán ne másokra mutogasson, amikor az ország mélyre süllyedéséről van szó.
Befejeztem, az egész nem ér annyit, hogy miattad kitiltsanak.
Csak ne vélelmezz semmit. Politikai nézeteimhez semmi közöd, ahogy vallásomhoz, stb. szintén. Ha lehet, maradj meg a tényeknél: nem bíráltam semmit. Egy tényt, (általam annak tartott) egy dolgot írtam le, ha valóban többet tudsz nálam az adott témában, ám cáfolj vagy erősítsd meg, amit írtam. Tanulni bárkitől hajlandó vagyok.
Ez:
Nyugi, lehet, hogy tudok annyit a témáról, mint te. Vagy talán még többet. Csak érdekes, amikor egy (vélelmezhető) balos ateista a protestánsokra hivatkozva bírál valamit. :-)
mint válasz egy vitában, tükörképe annak, hogy milyen mélyre süllyedt az ország.
Neem a wikit néztem, amúgy a szabadkőműves páholyok szerepe az amerikai, francia és orosz forradalmi megmozdulásokban KÖZISMERT, és nem is nagyon titkolta senki.
Forrás: Bogdan Catana, " Román-szerb kapcsolatok 1880-1920" Te Pista, a fenti szerint 1877-dec-ben azon borult ki a bili köztük hogy az oroszok a ro-nak ígérték Vidint, a szerbek meg nem akartak szárazföldi szomszédok lenni velük. Ezért kereste Jovan Risztics szerb külügyér Andrássy támogatását. 1878 jan.10-én a Károly király /Milan Petronievics szerb nagykövet találkozón meg a király felvetette a román -szerb demarkációs vonal kérdést, ez a Timok folyó lett volna. Jan közepén M.Kogalniceanu meg felvetette a Szerbiában élő románok kérdését, kb. 120000 fő. Szóval kemény veszekedés volt Vidin hovatartozás miatt, végül Ignatiev javaslatára került a bolgárokhoz:) Az a " híres támadás " nem véletlenül Nis románok általi felszabadítása, 1878 jan eleje? Vagy esetleg Belogradcsik? :)
1987-ben már nem volt kötelező a komszomol (viszont ajánlott). Ráadásul 1989-től már mozgalmi életet éltem, pont a kommunista-ellenes táborban.:) A gulagot meg 1960-ban szüntették meg.
A sas a heraldika második legfontosabb címerállata, az oroszlán után. Nagyon sok jelentése van. Az USA ,,címerébe" (a valóságban a ,,Kontinentális Nagy Páholy Nagy pecsétjéből" származtatja magát, azaz nem egy klasszikusan vett heraldikai címer)úgy került, mint Jupiter szimbóluma (csak 1782-ben lett fehérfejű sas).
Miért, ha egy ex-kisszes liberális ateistának megy előadni a megtért katolikus-hívő és ,,polgári-jobboldali értékrendről" szóló mesét, akkor mi ebben a meglepő? :)
Nyugi, lehet, hogy tudok annyit a témáról, mint te. Vagy talán még többet. Csak érdekes, amikor egy (vélelmezhető) balos ateista a protestánsokra hivatkozva bírál valamit. :-)
Nyomozás eredménye: ez ami szerepel a hivatalos anyagokban:) 1877 dec. 24: Sahri Pasakioi 1877 dec. 29 : Nazir Mahala 1877 jan. 12: Tatargik, Novoselce, Smirdan, Inova ( a Delena folyói átkelés) Ezek mint hősi rohamok szerepelnek, -25 fokos hidegben, beásott ellenséggel. Melykről van szó?
Sehány!:) Egyszerűen kéznél vannak a megfelelő könyvek. :) P.l. A Gurko és Szkobelev által szerkesztett ,,Balkáni háború, vezérkari és privát levelezések tükrében.,, Szt.Petersburg, 1879. :)
Kétfejű sas az orosz - van Albánia címerében is (pl.) azt Szkander bégtől eredeztetik ők... De én ebben hiszek leginkább:
A kétfejű SAS alapjában véve nem más, mint egy közönséges sas, kiterjesztett szárnyak és lábakkal, két, egymástól elforduló fejjel. Előfordul már az ó-asszir és egyiptomi emlékeken is és ezért az a magyarázat, mintha a nyugati és keleti császárságra vonatkoznék, hibás. A XIII. és XIV. sz.-ban merül fel először a címertanban, igy a würzburgi várgrófok és a szavójai grófoknál; 1330. Bajor Lajos egyik érmén már előfordul. A német birodalmi címerben Zsigmond császár óta szerepel. A német-római birodalom császárainak sasa eredetileg egyfejü volt, később a római királyok használták ez utóbbit, ellentétben a császári kétfejü sassal. A római-német szt. birodalmi sas eredetileg korona nélküli volt, fejei körül dicsfénnyel. Koronával csak későbben ábrázolták.
Menj, keress Debrecenben a nagytemplomban bármilyen "szent" dolgot. Vagy bármely protestáns templomban. De ha lusta vagy, olvasd el R. Merle: Francia históriák c. regényfolyamát. Esetleg tanulhatsz is belőle.
Egyébként a tényekben hiszek. Bár manapság utóbb azokról is sokszor kiderül, hogy nem tények.
Joszif Gurko tábornok leveléből (I.Károlynak küldte):
,,...Ami pedig a vidini harcokat illeti - szeretném felhívni tisztelt figyelmét arra, hogy a bukaresti lapok által agyonajnározott ,,valáh hősi roham" a valóságban az önök újságírásának szülöttje, és nélkülöz mindenfajta valóságalapot! Felháborítónak tartom az ilyen jellegű hazudozást! Elsősorban azért, mert a maguk valáh-ezrede meg sem érkezett a csatatérre, és az első, jobb szárnyunk ellen intézett rohamot teljes egészében a bulgár népfelkelők és a Koszta Protics által küldött szerb milicisták állították meg!"
Nem kellett oda jelentős ütközet hogy egy hadosztály ( Div. 4 inf) elveszítse az állomány 30%-át. Elég volt a beásott török gyalogos Peabody-Martini és Winchester szerkentyűkkel... Az oroszok is csúnyán megjárták 1877 július 20-án.
Az akkori magyarok sem voltak "katolikusak" un. római-zsidó egyház. És ez válasz a protestáns, stb. kérdésre. És egy isten (vagy három Isten?) se keverjük bele.
" SZENT Köznapi használatában az olyan tárgyakat, eseményeket, mondják szentnek amik nagy figyelmet, tiszteletet, megbecsülést érdemelnek. Pl.: Az asztalos szerszámai szentek, még neked sem adja kölcsön.Általánosan elmondható, hogy a szent szó használatában napjainkban a morális értelmezés dominál. "
Tegát én azt mondanám: a "szent" korona a jó, megbecsülést érdemlő korona, mert mindenkinek jót kíván okozni, aki magyar (és lelkében magyar, ne menjünk is bele a fajelméleti dolgokba).
Így mivel Te is magyar vagy Gyula bátyám (legalábbis én ezt mondanám rólad, ha nem baj), a korona ezek szerint neked is "jót akar okozni" - akár állatisten imádó, akár többisten-hívő, vagy őskeresztény, akár kemény-nyakú református, akár bigott vagy megengedő katolikus, akár ATEISTA.
Mert a jó mindenkinek jó (megengedő, nem kirekesztő)
ha bizánc a római birodalom tovább élése ,a habsburg birodalom területének jó része is valaha a római birodalom területét képezte akkor már meg is van a kapcsolódási pont. az orosz sas pedig így egyenesen római eredetű jelkép. vagy van itt igazi heraldikus? :-)
Hát, lehet hogy most nagyon OFF leszek, de evvel a témával kicsit foglalkoztam, úgyhogy előre is bocs! 1/ Nem HORDTA, csak időnként viselte (beiktatáskor illetve nagyob állami ünnepeken).
RÖVIDEN (bár nektek ez is hosszú lesz :) A a korona egy olyan szerkezet, melyet ősi ötvösök készítettek, és amintegy adóvevő-ként pozitív energiát közvetít a viselője fejébe, s a rajta elhelyezett bonyolult, de logikus kép-sorozat ezt az energiát "felpörgetve" többszörösére emeli. Így a jót akaró királyokból még sokkal több jót hoz ki, de a rosszat akarókat kicsit megőrjíti. Mivel II József okos, de magyarellenes volt, enm is merte a fejére venni...s ha nem hitt volna ebben a dologban, miért cseréli ki az egykor Szent Mária képet (amely az energiát legjobban turbózta) egy számunkra érdektelen Bizánci császár képre??? Félt is tőle, nem véleténül nem vette sosem a fejére (kalapos király) attól tartotta, hogy a korona "átka" őrjítette meg a korábbi Habsburg viselőit (szerintem a vérfertőzés is szerepet játszott eben :))) ) Szóval az "adóvevő" keresztet is a Habsburgok alatt görbítették meg. Nos, persze ez mid nem igaz, ha a korona valóban két részből (a pápa az alsót küldte Istvánnak - latin - a felső görög) összefusizott dolog lenne. De ez is egy olyan BÉCSBŐL elhíresztelt tévhit, mint a finn- magyar nyelvrokonság. Nem véletlenül volt a legokosabb titkosszolgálatok egyike ott!!! Mert mikori is a korona? Talán tényleg Attiláé volt? És ezt akarta megszerezni (s meg is szerezte, nézzétek a képeit) Nagy Károly, ezért jött kelet felé? Én nem tudom. De evannak tudósok, akik bizony ezt a vonalat képviselik (idézet a wiki-ből):
"Az Egyesült Államokból 1978. január 6-án történt hazahozatala után egy négytagú mérnökcsoport [14] és később két aranyműves, Ludwig Rezső és Csomor Lajos is vizsgálhatta. Az ő megállapításaik szerint a Szent Korona egységesen kivitelezett ötvösmű. Kialakításának ötvösszakmai sajátosságai alapján nem készülhetett sem Nyugat-Európában, sem Bizáncban. Az ékszerek kimunkálása alapján kaukázusi ötvösműhely remeke lehet, ahol a belső-ázsiai, iráni és mezopotámiai stílusok ötvöződtek. Megjegyzendő, hogy véleményük továbbra sem számít meghatározónak a történészek között. Az ily módon valószínűsíthetően egységesen készült korona pontos keletkezési helye és ideje azonban még mindig vitatott. Egyes kutatók a keletkezést a 4-10. század közé teszik, szerintük első viselője Attila király is lehetett, míg készítési helyül párthus, hun, grúz ötvösműhelyek kerülnek szóba.
A Szent Korona Magyarországra érkezéséről is rengeteg, kalandosabbnál kalandosabb elképzelés született. A legismertebb, népszerű elmélet szerint II. Szilveszter pápa küldte Szent István 1001-es koronázására. Más vélemények szerint I. István Grúziából rendelte magának, míg a legkalandosabb elmélet szerint egy kaukázusi műhelyben készítették, és az avaroké volt. Mértékadó lehet az ötvösmesterség történetét is figyelembe vevő Csomor Lajos, aki a korban használatos ötvösmódszerek és díszítmények alapján kárpát-medencei, 7-8. századi avar övösműhelyet valószínűsít. Nagy Tudum avar kagán 796-os aacheni látogatása alkalmával vitte ajándékba Nagy Károlynak, akit 800-ban III. Leó pápa ezzel koronázott meg. 1000 húsvétján III. Ottó megtalálta Nagy Károly sírját és benne a koronát, amelyet elvitt II. Szilveszter pápának, aki ezt küldte Szent Istvánnak. Ennek egyszerűbb és hihetőbb verziója szerint az avar kagán koronáját a kincsárban őrizték egészen addig, míg maga Ottó el nem küldte azt Istvánnak, amely gesztussal megerősítette, hogy elfogadja az avarok örökösének."
Talán csak egy szép mese - de annak is szép nem???
Nos, mindegy is mi az igaz, mert ha kiderülne, hogy így is van, akkor is a mi népünk erre nem lenne olyan büszke. tudnánk neki örülni? hisz a lehetőség is megoszt minket! Aki megtudja ezeket, amit leírtam, vagy kiröhögi, vagy figyelembe nem veszi a tényeket...vagy lesüti a szemét, mert ez olyan "ciki" miért lenne felsőbb-rendűség tudatunk? Hisz pl. a nyelvünk tele van szláv jövevény szavakkal. Mert ez a logikus ugye, hogy magas kultúrális szinten lévő (rovásírás stb.) uralkodó nép (kárpát medence, bocs) veszi át az alacsonyabb fejlettségi sznten álló, környező, mintegy "alárendelt" népek szavait - és nem fordítva? De ez nem is ide tartozik,messze vezet, a magyar nyel egy másik misztérium....
Szóval pl. az amcsik - Gyula is - nagyra tartja pl. az alkotmányukat, meg az épületeiket is, meg a "hagyományaikat" mikor nekünk ennél sokkal idősebb, szebb, jobb van (az alkotmányról nem beszélek) MI NEM TUDNÁNK ANNAK SEM ÖRÜLNI, AZ IS SZÉTHÚZÁST, EGYMÁS MARÁSÁT OKOZNÁ. EZT NEM ÉRTEM, EZ ELLEN KELLENE KÜZDENI.
Na, ez kibuggyant belőlem, bocs az OFF miatt, de ezért nem jó sokszor magyarnak lenni. Más nép bajban összefog, mi akkor még jobban marjuk egymást. :(( Bocs, még egyszer, jó hétvégét:
Most akkor komolyra fordítjuk a témát. Aszongya: Grivica 1 erőd, 1877 augusztus 30. 1877 szeptember 11-én Bukarestbe vittek 3 zsákmányolt ágyút ( 2 ment a Mihai Viteazul emlékműhöz-ezt 1876-ban avatták fel, 1 ment a királyi udvarhoz). 1877 okt 8-án rendeztek egy nagy győzelmi felvonulást, amelyen bemutattak 12-őt a zsákmányolt ágyúkból ( összesen 64 db-ot zsákmányoltak a törököktől) A korona alapanyagot a királyi udvarban elhelyezett ágyú adta, a másik kettő a szobor mellett maradt 1916-ig, a bevonuló törökök elvitték ezeket ( azóta nincs ott ágyú:)). 1877-es szereplés eredménye: 4302 halott és eltünt 3316 sebesült 19904 beteg-a kolera. Az elsők akik megismerkedtek a Winchesterrel azok az aug 27-én támadó Rgt 13 Dorobanti, Rgt 5 Inf. és Bat.2 Vinatori voltak. Majdnem 2500 embert vesztettek ( halott, sebesült, eltünt). Utána Rahova 1877 november,Vidin 1877 december.
Kicsit leegyszerűsíted a dolgokat, erről most nem nyitnék vitát... csak annyit, hogy a 40 éves komm. rendszer meg egy végzetesen eladósított, lepusztult gazdasággal, katasztrofális egészségi és demográfiai mutatókkal rendelkező országot hagyott örökül.
Bátran kijelenthető, hogy az elmúl 150 év okozott súlyos károsodást az úgynevezett ,,nemzeti öntudatban". Mert mindenki úgy forgatta, ahogy neki éppen aktuális volt, beleértve a ,,hősmítoszokhoz" költött sok giccs-maszlagot is (bármely korszak vagy rezsim is volt az).
megnyugtatás-képpen - ezzel sem vagyunk egyedül itt, Európában.
No igen, de a kétfejű sas talán nem annyira egyedi jelkép... a Habsburg Birodalom címerében is az volt, ugye, pedig Bizánchoz kevesebb közük volt, mint Medvegy barátunknak. :-)
Apropo, hol zsákmányolták azt az ágyút? Én nem emlékszem számottevő ütközetre, amelyben a román csapatok is részt vettek volna az 1877-78-as Balkán-háború során (a 4000 egynéhány román halottak 90%-a a kolera-járványtól származott, és nem a harcoktól).
tíz év alatt meg is tudsz győzni mindenkit (talán), és a két szélsőséges indulat vele kapcsolatban valami közös eggyüvé tartozássá alakulhatna (optimista és naív vagyok :))
de most négy évig biztos csak az árkok mélyülnének, pláne ha egy blitz-cel történne a dolog.
Hagy már, olyan büszkék rá...:) A leírás szerint az akkori Arsenalul Armatei gyártotta ( mármint az acélkoronát), csak tudták hogy minek a csövéből vágnak le:)
Ja, és szerintem fontos leszögezni, hogy a Szent Korona nemcsak egy Szt. István korából fennmaradt múzeumi tárgy meg "feudális vívmány", hanem a magyar államiság jelképe is, attól függetlenül, hogy éppen mi az államforma. Tehát nem kéne, hogy balliberális honfitársaink fújoljanak tőle meg elkezdjék csomagolni a bőröndjüket, hisz a korona ugyanúgy az övék. Mint a csillagos-sávos lobogó az USA-ban.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_korona
A brit korona sok tekintetben hasonló státuszt élvez, gondolom, a BNP-től a liberális demokratákig és a Labourig senki sem kérdőjelezi meg a jelentőségét.
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Korona
Csak hogy helyretegyünk bizonyos alapvető dolgokat.
Szia harpet A fórumtársaknak lehet poénkodni a Szent Koronán, stb., mert hát ugye a nemzeti jelkép a hibás:) Érdekes hogy akiknek nem volt, azok meg törekedtek egy ilyen létrehozására, sőt: vették a bátorságot és létrehoztak egy államisági jelképet :) Példa: 1881-ben készült egy 1877-ben zsákmányolt török ágyúból ( tehát príma Krupp acél:)), először I.Károly megkoronázásakor használták. Érdekes hogy akiknek van történelmi hagyományuk azok mellőzik, mások meg akiknek nem volt, hát azok meg kézzel-lábbal igyekeztek létrehozni:)
Aha, ezek jó témák, persze mondjuk a 2. magyar hadseregnél tuti előjönne az utolsócsatlósozás meg a fasisztázás... a többi nagy része meg elég erősen pénzfüggő (sport, egészség, kultúra).
egyébként meg mint tanult olvtárs is kifejtette, ott van önmagában a forradalom/szabadságharc - gyakorlatilag a komplett társadalom lefedhető vele üzenetszempontból, csak megfelelően kell kiválogatni a témákat (ugye akasszátok fel a királyokat-tól hídemberig)
ja, ha már hídember - bár az előző alkalommal elég darabosan ment a Széchényizés, de ment! és alapvetően megint csak (ideológiailag, amihez én nem vagyok elég képzett) egy teljesen vállalható irány (főleg, ha nem Döblingre koncentrálunk, hanem a lánchídra)
de ha nagyon "jobboldaliak" akarunk lenni, akkor gyakorlatilag az i.vhig végig lehet vezetni a vonalat, a kiegyezést követően, egy prosperáló, fejlődő országról (a hibákat természetesen el kell hallgatni)
ja, ötlet (jogdíjjal majd azért keressenek meg..) országgyűlés kihelyezett ülése a debreceni nagytemplomban? na? emlékülés?
Na látod, hogy megvan a gazdasági racionalitása a Szent Korona-tannak!? A Szent Korona országai, az már szép nagy gazdaság és szép nagy piac. :))))))))
a magyar piac nagy problémája, hogy kicsi. Nem lehet nagyra nőni benne (így könnyű célpontok vagyunk), és könnyű manipulálni (lásd amikor megtámadták a forintot). Egy regionális összefogás sokat jelenthetne mindkét (vagy több) országnak. Ehhez persze az azonosságot kellene keresni nem a (szimbólikus :))) ellentétet. Ha jól megy az együttműködés, akkor biztos kevésbé kell aggódnunk a kinti magyarok miatt is. De ehhez program, hozzáállás változás kell. Lehet másképp, de hogyan??
Távol álljon tőlem, hogy egy nálam jóval idősebb és tapasztaltabb ember életét tévútnak nevezzem, és ha ezt olvastad ki a hsz-emből, akkor ezúton kérek elnézést, nem állt szándékomban ilyesmit sugallni. A "szent" szó nekem meg sokat jelent, de attól még nem tartok senkit többre azért, mert neki is, vagy kevesebbre azért, mert neki nem.
Off. A magan mailemra irj egyelore, betegallomany. Nem kapom meg az oltasokat addig, amig nem vagyok 100%-os. Utanna kivancsi vagyok az eredmenyre. :) Osztrak ut egyelore jegelve, masik el, meg 2 hetig vagyok itthon.
Nu, ha minden jól megy (egyelőre nem megy jól), akkor nyáron a 15 napos tannavigációnál és nyári képző táborban is lesz munkám abban a városban, ahol anno éltem, és abban a klubban, ahová én is jártam (tengerészeti hadapródiskola), meghívott előadóként: http://cymir.ru/content/view/25/53/
Ugy nez ki, hogy a teljes V4-ben reformkormanyok lesznek, igy pedig lesz konkurencia is, meg viszonyitasi alap is.
Viszont lehet, hogy az eszak del iranyu infrastruktura fejlesztes tudna lenditeni foleg BAZ megyen, de kolcsonos elonyei lennenek. Ez hosszabb tema, nem akarom most kibontani, meg off is.
Udv.
U.I. Eppen ideje lenne a ket orszagnak arviz ugyben szorosabb egyuttmukodest letrehozni, es itt mar benne van a Honvedseg is. Technikafejlesztes, kozos gyakorlatok, tapasztalatcsere, akciotervek a folyokra. Azonkivul aktualis felujitani az orszagos terkepeket a veszelyes partoldalakkal kapcsolatban, nalunk is, nalatok is a megcsuszo domboldalak oriasi karokat csinaltak.
Sztem a St Corona tan egy avittas, molyrágta kacagányos, rozsdás kardos allür egy-két merengő személynél. Lassan már attól is kezdek félni (esetleg a köz pénze megy rá), hogy új egyenruhája lesz a seregnek. Tudjátok, olyan mentés, kacagányos, karddal az oldalon. Már megint csak átöltözünk?
Talán meg lesz az alap a centralizációra, a keménykedésre. ???? Valahol mintha már hallottam volna ilyesmiről: baj van, terrorveszély van, bizonyos jogokat korlátozni kell a többség érdekében, növelni kell a fegyveres testületek számát, stb. Csak a végére nem emlékszem.
az aktuális hatalom ráfordíthatja a figyelmet egy adott témára. Nem csak egy időpontra, hanem időszakra, és azt persze egész évben nyomhatja.
Jelenleg több száz hagyományőrző mozog a 1848-49-es témában, és szinte minden időpontban lehet valami csatát találni az évben, és azt lehetne nyomni. Példaképeket onnan vennék, ezzel tematizálnák a sajtót. De még a honvédség is használhatná...
Ehhez képest a szent korona időszaka nem túl ismert és átültethető a mai léleknek (bár sokan így érzik: jobbágyok, és kiskirályok, amit nem kéne erőltetni :)))
Azon lehetne vitatkozni, mi szolgálja az ország érdekét és mi nem... nem biztos, hogy az alább leírt szimbolikus bűntudatkeltési projektek azt szolgálták.
A 2,5 millió vs 8 millióba meg ne menjünk bele, mert 8 éven át 1,5 millió választónyi támogatással szarták le, mit akar az ország fennmaradó része...
-ha elcseszik a lehetőséget, hogy néhány dolgot rendbe tegyenek, akkor megint elveszítünk 4-8 évet... ...ez az én f.rkam...
-magyar kultúra? (említettem pl a táncház mozgalmat) -magyar történelem bemutatására hiteles országos programot indítani -1848-49 nem megosztott (na jó Kossuth-Széchenyi szembenállás, de hát itt csak a whitefülűek tudják mi a vita tárgya) -a 2. magyar hadsereg alig van feldolgozva (rengeteg leszármazott, alig jut valami infóhoz, ehhez képest több méter feldolgozatlan anyag van levéltárba) -lehetne egy magyar nyelv bulit indítani, amibe be lehetne vonni a környező országokban levő magyarokat -sport (magyarok elsők a nem mozgásban - lásd stat blogomat) -egészség (lásd előző)
ehhez képest a szent korona tan, túl jogászi, ettől nem érzem, hogy szebben süt rám a nap, gyakorlati haszna nincs, a nem vallásosakat (a lakosság nagy rész nem az) riasztja a benne levő szent szó, és biztos, hogy kialakul a szent korona mint szimbólum hordozgatása, ami eleinte biztos nem az örömöt növeli. Lehet hogy tíz év múlva ez nem lesz lényeges, de a konfliktus ma lenne...
Persze lehet azt mondani, hogy ügyesen abban a témában keresik a konfliktust, amiből később vissza tudnak vonulni, és közben a harcizajban tudnak kemény lépéseket tenni, pl a nyugdíj ügyben, de ez naivitás a részükről :)) (Gyurcsányt nem lehetett megbuktatni öszöddel, de pár száz forintos díj bevezetése után igen...)
Természetesen szíve joga, ha azzal az ország érdekét szolgálja. Ez most nem egészen azt szolgálja, sőt (lásd: felvidéki magyarok esete). Meg egyébként a 2,5 mill szavazat nem 2/3-a a 8 mill-nek. Tehát itt lehetne elmenni mondjuk egy államférfi tendencia felé, amikor max figyelembe veszem a többit is. Mert azt diktálja az ország érdeke, és nem az apparátcsikoké.
Szavamra utoljára: Khmm. És mi van a a többi koronával? Van még ezeréves asszem. Ez miért lenne több?
Ez a nem mocskoltak be dolog... Hát felsorolnék itt néhány fejet, aki hordta, és közben elkövette mind a tizenegy főbünt. Szóval óvatosan a szentséggel. Bocs hogy off voltam.