Én 15 éve vastagbél crohn beteg vagyok. Jelenleg vastagbél szűkülettel viszonylag Imuran.Pentasa kezeléssel el vagyok.
Jelenleg sebészhez küldtek. Vele abban maradtam, hogy amíg nem okoz komolyabb problémákat nálam, addig nem javasolja műtétet. 55 cm-nél van komoly szűkület. Májusi colonoskópián már eszköz sem ment át rajta. Várképem enyhe gyulladási paramétereket mutat. Vasak alsó határon. Székletem az többnyire rendben van. , napi egy. Legutóbbi szövettan is negatív.
Görcsök, enyhe hőemelkedés, kisebb fogyással, ledöntenek, majd újra jobb kicsit. Legtöbben azt mondják ameddig lehet műtétet halasszam. De addig meg ne húzzam, hogy teljes bélelzáródás legyen, mert akkor műtét kicsit durvább és kivezetést tuti nem kerülöm akkor el. De ki tudja ezt eldönteni, hogy mikor van az a kritikus időszak amikor műtét mellett kell dönteni.?
Van itt valaki hasonló kór lefolyású crohn beteg? Várom a tanácsokat.
Kisfiamnál (12) most diagnosztizálták a crohn betegséget. Modulen tápszer és Imuran terápiát indítottak. Mi a véleményetek, tapasztalatotok az imuránnal? A gyermeknél 4 éve kezdődtek a panaszok de csak most lett diagnózis belőle. A 4 év alatt volt spontán remisszió kb1,5 év . A tünetek nálunk ősszel jelentkeznek. Szövettanunk még nincs, se MR pusztán az endoscopia alapján történt a diagnózis
sokszor, nem tudnám a számát megmondani :-D és változó dózisokkal és ideig.
a legdurvább amikor infúzióval együtt kaptam kezdésnek napi cca 240/260? mg-ot öt napig, amit aztán feleztek, kb hetente, amíg le nem építettük teljesen.
Tartósan nem okozott, de minél nagyobb a dózis, annál kellemetlenebb a mellékhatások sora, amiről már írtam.
Teljesen mindegy nekem mi érintett, a crohn a szájtól a végbélig bárhol előjöhet, gyulladásként, majd idővel kialakuló szűkületeket okozva.
Egyetértek egyébként deluigivel.
Tudom, hogy nehéz, de tényleg ne párázd túl a témát. Se neked, se a gyereknek nem tesz jót.
Kell egy jó kezelőorvos, egy komplett kivizsgálás, aztán a helyzetének, állapotának megfelelő kiindulással a folyamatos - de nem ezerrel ezen pörgő - odafigyelés.
a sajat es a gyereked erdekeben, ne porogj a teman
menj el orvoshoz es megkapod a valaszt mindenre
mindenkinek maskepp dolgozik a betegsege, nem lehet altalanositani, ugyanugy nem fog lezajlani ket beteg embernel
azonkivul, hogy szornyen idegesito, meg magadnak is artasz vele...
ezzel egyutt kell elni, az ember megtanulja a sajat karan, hogy mit es hogy szabad
es ez egyeni
mindenkinel mas a problemat okozo etel, mindenkinek meg kell tapasztalnia a sajat boren
en 7 ev tunetmentesseg utan gyulladtam be, veres hasmenesekkel, de 2 het medrolos kezeles utan mar oda a ver es a medrolt is elhagytam, picit jobban vagyok
szoval nem kell izgulni, egyutt lehet elni vele, meg ha neha fajdalmas is
oruljunk a tunetmentes idoszakoknak es legyenek minel hosszabbak
Gyötör, hányszor milyen hosszan voltál Medrolon, neked okozott tartósan valamilyen problémát? Melyik szakaszon van problémád most? Lázzal is dolgozni jársz?
Az olyan kísérletek, mint a ballonteszt, megmutatták, hogy a rosszullét és a rossz érzések a bél-gyomor tengelynél keletkezhetnek; ha a bél ingerküszöbe lejjebb kerül, vagy ha az agy okvetlenül hozzá akar férni az információhoz. Ezt az állapotot előidézhetik a hosszabb ideje fennálló apró (ún. mikro) gyulladások, a rossz bélflóra vagy a felderítetlen élelmiszer-allergiák. Valószínűleg nem véletlen, hogy az ideges bél szindrómában szenvedők az átlagosnál gyakrabban neurotikusak vagy depressziósak, ahogy az sem, hogy az autoimmun betegségek reneszánszát éljük. 1980-ban egy év alatt összesen 8 sclerosis multiplexes beteget diagnosztizáltam Fejér-megyében, 25 évvel később már 160-at, de más autoimmun betegségek gyakorisága is hasonlóan változott. A növekvő tendencia hátterében pedig nem genetikai, hanem környezeti okok állnak; elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, ami fokozza a gyulladásos hírvivő molekulák aktivitását - magyarázta dr. Guseo András."
MaMy, kérlek írd le konkrétan Te is, mi a szokásos reggelid, ebéded, vacsorád, legtöbbször mik szoktak lenni. Mikor mész orvoshoz Medrolt iratni, milyen tüneteid vannak akkor és mennyi ideje.
Az üzemorvos... oh, nehogy már. Ha szakorvos ad róla papírt, hogy Crohnos vagy, akkor az vagy, kész. Üzemorvos azt mondta, hogy nem, ez nagyon jó. :-D A szövettan nekem sem mutatta ki egyértelműen, de az endoszkópos kép alapján biztos, hogy Crohnos vagyok.
Neked a gasztroenterológus mit mond, az vagy, vagy nem vagy az?
Gabi, én tulajdonképpen szoptatós diétán vagyok 13 éve. Adnak egy listát az elején, nekem nagyjából be is jött, rostosat szinte semmit, tejtermékből bírom a kemény sajtokat, de remisszióban olykor még a tejbegríztől se leszek rosszul. Érdemes próbálgatni, ez nagyon egyéni. Most épp szőlőt eszem, mivel egyedül vagyok a helyiségben, mert ki kell köpködnöm a héját meg a magját, szóval társaságban nem eszem. :-D Ja, mivel szoptatós diétán vagyok, nagyjából a családom is. A gyerekeim nagy szemekkel nézték eleinte a székelykáposztát meg a lencsefőzeléket az oviban, suliban. Ha már nehéz kaják: remissziós időszakban sült kolbászt tudok enni, a hurkától viszont rosszul vagyok, már nem is próbálkozom vele. Az Immuran szedésének felfüggesztése után egy évvel estem vissza, Medrollal rendbe jöttem, azóta vagyok jól, két éve. Medrolt sokszor szedtem már, asszem, nyolcszor, és elég hamar hat rám, esetenként 4-5 hét volt az egész, leszokással együtt. Nekem a vastagbél és a vastagbél-vékonybél határa érintett. Invazív beavatkozásra még nem volt szükség. Egy szűkületemet (a végbéltől 30 centire) tágították ballonnal.
MaMy, neked is vékonybél érintett csak? Nagyon különböző mindenkinél a betegség, nagyon félek a gyors romlástól. A Pentasa max. 4g/nap lehet. Van akinél 5 éven belül immurán, biológiai és szövődmény miatti műtét is eljön. Köszönöm, hogy írtál. Aki még írna, hogy mi történt vele, mit szedett, milyen diéta segített, tud-e tanulni, dolgozni, sportolni, milyen életet tud élni, minek köszönhetett hosszabb remissziót, kérem tegye meg. Az immuránt melyik időszakban szedted a 14 év alatt és mennyi ideig?
Gabi1967, tudod, mi a jó a Crohnban? Tolhatja az ember a fehér lisztből készült péksüteményt, nem szólhatják meg érte. És hiába tolja a péksütit, nem fog elhízni. Én legalábbis karcsú vagyok, életemben kétszer voltam 58 kiló, mindkétszer ennyivel mentem szülni, a második gyerekemmel már Crohnosként estem teherbe. Pentasát szedek kezdettől (13,5+ éve), rossz időszakban Medrolt, egyszer Immurant pár hónapig, de abbahagytam saját diliből, és jól döntöttem, nem estem vissza. Most már két éve jól vagyok (napi 2x2g Pentasával), de lekopogom, ősszel-télen szoktam rosszul lenni, de tavaly kimaradt, házat vettünk, felújítottunk, sok volt a tenni- és idegeskedni való, nem értem rá betegnek lenni. :-D Eddig nem kellett műteni engem, tök mázlista vagyok, és szerintem van esélye a fiadnak is. Ne sírd vissza a régi módszereket, addig próbáljátok kihúzni műtét nélkül, amíg csak lehet! De a dokik úgysem fognak vágni, csak ha nagyon muszáj. A Pentasának van maximális szedhetősége? Ilyet még nem hallottam. Figyelj, ez nem olyan, hogy egyszer csak vége lesz a lehetőségeknek! A kezelés tüneti, és valahogy mindig lesz. A kolléganőm fia is kamaszként lett diagnosztizálva Crohnosként, lázadt, lázad, a maga kárán tudja már, mit ehet és mit tehet meg, aztán eldönti, betartja-e a szabályokat. Piál az évfolyamtársaival este, tudja, hogy rosszul lesz tőle, és? Ő fog szenvedni. Aztán majd visszafogja magát. Azt mondom, van, amikor megéri a szenvedés. Pl. nyaranta annyira kívánom a főtt kukoricát, hogy egy életem - egy halálom, néha elcsábulok, legutóbb egyáltalán nem lettem rosszul tőle, csak sokat fingottam, ennyi. Nagyon megérte!! Máskor meg a földön fetrengtem a hideg kövön a görcsöktől. Nem tudom, mit hoz a holnap, de nem fogok belehalni ebbe. Nem ebbe fogok belehalni. :-D
medrol volt az utolsó gyógyszer, előtte volt a biológiai. Már rég megvolt akkor igen. 1,5 éve tettem le, ha okosan kajálok akkor jól vagyok igen. De nem mindig kajálok okosan. A nagy stressz kerülendő még.
15 évesen diagnosztizálták, vékonybél utolsó szakasza érintett. Fő tünet eleinte csak hasmenés, utána évekkel magas láz is, azóta erős hasfájás is tud hozzá párosulni, durva esetben hányás vagy hánytatás. A láz napokra kiüt.
Maximálisan vissza tudom hozni magamat vele mindig, igen. Szűkület van, mint minden crohnosnak aki nem sipolyosodik. Igazából vagy ez vagy az lesz mindenkinek. Gyusziktól megvastagodik a bélfal ez van. Sokszor akarták már műteni, nem hagytam, mindig jobban lettem magamtól. És amikor rosszul lettem is csak magamnak köszönhettem a diétához képest folyamatosan mellékajáltam mindig ilyenkor előtte.
Kb 4-5 évig szedtem az immurant és az utolsó 2/3ban. Nem ajánlom és nem csak a fényérzékenységért fertőzéseknek kitettségért nem. Hanem mert teljesen leépíti az immunrendszert amíg az már nem képes a szervezetben létrejövő rossz (rákos) sejteket likvidálni sem már, és annak a vége pedig már halálos sokszor. Sajnos.
Munka az néha kínszenvedés tanulni még tudtam akkor csak még ment a hasam. Szellemi foglalkozást végzek ezzel fizikait tilos. Munkából jópárszor hiányzok e miatt igen, ha kicsit fegyelmezettebb lennék akkor ez sem lenne, de én nem tudok sokáig ilyen korlátokkal nélkülözéssel élni, sajnos. Kéne pedig.
Szedtem persze budenofalk van a vékonybél és illeniumra főként, de semmit nem ért. Pontosabban annyit ért, hogy már pár nap után nagyon erős fejfájásom volt tőle meg lüktetett a fejem egész nap, gyorsan le is jöttünk róla. Persze lehet hogy más jobban tolerálja, de nem ajánlom. Ezek hosszútávon átjárhatóvá teszik a bélfalat (értsd bélperforáció) ami ha bekövetkezik egy életveszélyes állapot és ilyen betegek között sajnos nagyon nem ritka.
Olyan nincs, hogy "kényszerhelyzet" és hogy "beleszólni nem igen lehet". A gyógyszereket pedig le lehet tenni. Medrolhoz aláírom, hogy egy kisebb drogelvonó kúra kell, de megéri. Ez is sokat elmond amúgy róla...a hatásuk is hasonló mint egy kemény drognak. Veszélyességük is. Meg lehet kövezni, de fenntartom.
Sajnos ez egy olyan betegség, amit nem fognak az orvosok neked, helyetted megoldani :( Vagy te oldod meg önfegyelemmel, vagy senki sem.
Zsolt mennyi ideje tart most hogy jól vagy gyógyszer nélkül? Az utolsó gyógyszer a biológiai volt? Már megvolt a betegség, amikor a szüleidtől elköltöztél?
Hány évesen diagnosztizáltak és melyik az érintett rész, mi a fő tüneted fellángoláskor?
Fellángolásból vissza tudod hozni magad azzal a minimál ivás evéssel amit írtál?
Van szűkületed, sipoly, tályog volt már? Tudtál tanulni, milyen munkát tudsz végezni. Mennyi ideig szedtél immuránt, betegséged melyik szakaszában pontosan. A Medrolon kívül enyhébb, bélben ható szteroidot is szedtél? Nagyon félek, mert ha fellángol jön a Medrol+Immurán azonnal. Beleszólni nemigen lehet, kényszerhelyzet.
Köszönöm MINDENKINEK a részletes diétát, amit a kérésemre leírt.
Szia, én 14 éve vagyok crohn beteg és ez idő alatt több tucat "top" gasztroenterológust is körbejártam már. Ahogy alternatív gyógymódokat és sok mást is. Minden belgyógyász csak az immuran-supplin-medrol kombinációit ismeri, esetleg biológiai terápia, sajnos utóbbitól teljesen elszállt fél év után a vérnyomásom, le is kellett állni azonnal. Ezek ugyan 1-2 évig hatni fognak (bogyik), de utána nagyobb lesz a gond, min előtte. Én 4db kb fél éves medrol kúrán vagyok túl, de teljesen leépített sajnos. A medrol elég gyorsan csontritkulást okoz, tönkreteszi a fogazatot igen hamar (kivonja belőlük a kálciumot) ezen felül izommerevséget már a 2. kúrától nekem (erős lábgörcsök stb) és ezen felül pedig a májamon kimutathatót rontott sajnos. plusz időszakos látásromlás volt nekem. Immuran fényérzékennyé tett, amíg szedtem pokol volt minden nyár kellemes fejfájások stb, plusz ez leépíti az immunrendszert, gyakorlatilag mindent elkaptam mindenkitől. A supplintól csak a gombásodást kaptam pár év után (nem poén huszonévesen magánurológusokhoz járkálni munkaidőben égő hugycsővel.. :( A sok antibiotikum ugye a gombákat nagyon felszaporítja idővel. Persze ez nem 1-2 év alatt fog kijönni, de több év után valószínűleg igen.
Az egyetlen dolog ami hatott, még ha nem is könnyű a diéta. Eleinte nekem is könnyebb volt persze bekapkodni pár bogyót, és úgy tenni, mintha én is egészséges lennék, fejet a homokba dugni (persze állandó vérvételekkel, tükrözgetésekkel és egyéb kellemes megalázó dolgokkal), de ahogy letettem a medrolt, irgalmatlan beteg lettem, sokkal jobban, mint előtte sajnos mindig. 7-8 év után már erős lázak is társultak hozzá (40 fok körüliek). A medrolt pedig sajnos nem lehet egy életen át szedni 3-4. kúra után már sokkal több gondot okoz mint hasznot, nekem még a hormon háztartásomat vágta oda, azóta sem állt vissza teljesen. (fázás, hőhullámok stb)
A diéta viszont mindig segített, csak nekem is nehéz tartani, mert állandóan elcsábulok.
Amiket ne egyen, ha jót szeretne azok a következők:
-glutén tartalmú ételek (ez a legnehezebb, nekem sem megy sokszor, de ha igen, akkor az eredmény garantált. A gultén 2-4 hét alatt ürül teljesen a szervezetből, nekem a 2 héttől kezd drasztikusan javulni a helyzet)
-édesítőszert tartalmazó ételek
-cukros ételek (csak a gyümölcscukor ehető, de az is ésszel)
-ha laktózt nem bontja jól akkor értelemszerűen tejtermékek (nekem a tejfehérje is off de ez egyénfüggő)
-alkohol (tilos)
-kávé (tilos)
-zsírok ételek (húsokból sem jó a nagyon zsíros pl nem sertés (kivéve a szűzérme) marha sem jó
-olajos magvak, nasik, chipsek, popcorn, mogyi stb (zsírosak, illetve mindenféle adalékanyagosak amit egy egészséges szervezet még tud tolerálni egy crohnos a legritkábban)
-erős fűszerek, csípős ételek, fokhagyma
-cukros üdítők is off (hohesc és happyday is az) csak otthon gyümölcsből facsart dolog mehet, többiben mind van cukor, adalék
ami jó nagyon:
-csirke
-rizs
-van akinek a krumpli is (nekem nem)
-zöldségek de szigorúan csak párolva (nyerstől gyomorgörcs lehet később, főleg ha szűkületes is)
-halak (szinte mindegyik)
-gyümölcsök (csak ésszel, és a bogyósokat kerülni) ha sokat eszik, akkor lehet gombásodás, vagy hasmenés mert a gyümölcscukor is cukor, csak nem a death kategória
- sok-sok tiszta víz (napi 2-3 liter)
-gyógyteák (ehhez mióta egyedül élek lusta vagyok, de ha csinálsz neki javít kicsit az is)
amiket nyomelemekkel vitaminokkal pótolni kell, mert kiesik az étkezésből és hiánybetegséget fog okozni különben:
-B1-12 ig vitaminok (gabonák miatt fog kikerülni az étrendből főleg)
-cink (olajos magvak, hüvelyesek miatt)
-D vitamin (csontoknak, nagyon magas adag kell napi min 4-8000 NE) csak olajos formában csöpögtetve, mivel zsírban oldódik egyedül azt meg külön nem fog enni hozzá ételből
-K1, K2 vitamon (ha nem eszik elég zöldséget, én nem eszek) csak zsírban ez is, olajos formában van.
-halolaj (nagyon sok kell belőle, mert erős gyulladáscsökkentő, emésztés javító meg 100 egyéb dologra is jó keringés stb) fontos, hogy csak tiszta mehet, sajnos a tabik gagyik belőle alig a felük az, van aminek csak a negyede. Tisztán kell venni üveges formában, nem is drága.
-kalcium+magnézium pótlás (kemény dió lesz, mert kalciumot később nehezen fogja tabikból felszívni, de ne így legyen!!! - ezért is igyon rengeteg vizet lehetőleg olyat amiben sok a nyomelem kalcium tartalma magasabb
-ha nem eszik elég zöldség gyümölcsöt akkor C, A, E vitaminok pótlása is valami multivitaminnal
-vas de csak okosan, mert a vaskapszulát sokan nehezen emésztik, étvágytalanságot és komoly szorulást tud okozni, én csak minden 2, nap szedtem és csak időszakosan.
-kevés stressz (nagy maszlag duma és megfoghatatlan, de akkor is oda kell figyelni. Gyereket nem túl szigorúan venni, én jó eséllyel a nagyon szigorú apa miatt lettem crohn beteg....)
-sok alvás napi min 8 óra és ezt éjfél előtt kezdeni el....
-ha már vannak lelki gondok: depresszió vagy hajlamosság, esetleg túlzott magába fordulás, görcsösség, dolgok ki nem mondása, állandó belső feszültség, félelem bizonyos dolgoktól, túlzott lelkiismeretesség, stb akkor azonnal terapeutát keresni. Ez ugyanis konzerválja a betegséget sajnos, és ettől lesz krónikus. Ha már az visszafordítani nem nagyon lehet vagy borzasztó nehéz, nekem még nem ment 14 év alatt. Olyat aki nem gyógyszerrel gyógyít hanem kezelésekkel, beszélgetésekkel, feloldásokkal stb. Ha nincs semmi ilyen, akkor örülni. :)
Ne menjen bele a szedjünk immurant-medrolt dologba, mert 5-10 év múlva nagyon meg fogja bánni. Én ha most kezdeném ezzel a fejjel, így csinálnék.
Soha de soha ne essen pánikba ha nagyon rosszul van. Akkor fekvés és nagyon szigorú diéta, eleinte no szilárd étel csak turmixolt zöldség gyümölcs levek és víz, utána köleskása vagy rizsnyák nagyon tocsogósan, és ha már napok óta jól van teljesen akkor lassan vissza a húsokat csak. Jobban lesz, nekem ez a forgatókönyv már több százszor lezajlott, 40-41 fokos lázakkal és járásképtelenséggel.
Ne engedje megműttetni magát, mert a bélvagdosás csak egy soha véget nem érő csonkítási folyamatot indít el. A vágás-varrás mentén a gyulladás később újra létrejön és a bélszakasz csak fogyik-fogyik egy idő után nem marad annyi felület, amely a hasznos táplálék felszívódáshoz kell, és akkor jönnek csöves infúziós táplálások, gondolom nem szeretne ide jutni.
Remélem tudtam kicsit segíteni, ha csak egy kicsit is jobban lesz tőle, már megérte.
Rántott sajtot imádja, ezt nem ehet, a megszokott módon készített bolognait sem,azt is ki kell kísérleteznem. Zöldségfélék, káposztafélék, hüvelyesek. Gyümölcsöknél is vannak megszorítások. A hús,amit készítek,nem lehet fűszeres, csak só és minimális fehér bors - ettől nem lesz túl finom. Tejtermékek. Krémes sütik. Tojásrántotta, tükörtojás - még kókuszolajjal sem. Szalámi.
Amit eszik: tészta,rizs, krumpli,fehér kenyér, péksüti,de ezek minősége sem mindegy.Rá kell állnom az itthon sütöttekre. Kenyérrel már próbálkoztam,nem nagy sikert aratott :) virsliből is csak a lidl-st bírja, ott veszünk sonkát is a szendvicsbe. Mozzarella sajt. Csirke,hal, karaj. Szerencsére a rántott húsételek nem bántják,de csak Floriol olajat használok.
Reggelire kalács,gabonapehely laktózmentes tejjel,vagy anélkül,keksz. Én növényi tejet iszok, sajnos Őt nem sikerült rászoktatnom. Pirítós kenyér,meleg szendvics, keményre főtt tojás.
Igen, hasfájás és hasmenés lesz,ha valami nem tesz jót neki. Szerencsére így ki tudjuk szűrni egyre jobban,mit tolerál is mit nem.
Szószok (meggy, alma, krumpli) tejföl helyett joghurtos habarással, krumplipüré, főtt rizs, tejberizs, kevés olajban sült sovány hús/halrudacska, virsli (nem fűszeres).
Fehér kenyér/zsemle, vaj, párizsi (nem fűszeres), dzsem (meggy, alma, barack), méz.
Alma (héj nélkül), barack (héj nélkül), nektarin (héj nélkül), meggy.
Tea (gyengén), citromlé (gyengén), almalé.
A diétám szerint szabadna dinnyét is ennem mag nélkül, de ez nálam fellángolást okoz, a kefírtől pedig fáj a hasam.
Ha érzem, hogy aktivizálódik a betegség, akkor elhagyom a mézet és minimálisra csökkentem a tejtermékeket addig, amíg nem érzem magam jobban és természetesen a lehető legtöbbet pihenek.
Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget. A férjemet pár napja műtötték végbéltályoggal másodszor. Sajnos nagyon sokáig húzta a dolgot így azt mondta a doki még az is lehet, hogy ideiglenes kivezetésre lesz szükség. Aztán ahogy beszélgettünk a férjem állapotáról mondtam, hogy évek óta hasmenéssel küzd, az utóbbi időben előfordult párszor, hogy tartási problémája is volt. Nagyon könnyen fogy napok-hetek alatt. Az elmúlt kb. 2 hónapban több mint 10 kg-ot. Ezek tudatában a doki azt mondta lehet, hogy Crohn. Ő még nem mondott ezzel kapcsolatban semmit, ezért kérdezem tőletek, hogy mégis mire készüljük ?
Kabóca, kislányod milyen kedvenc ételt nem ehet és mi az nagy vonalakban amit bír, általában mit főzöl neki, mi a reggeli, vacsora. Fájdalom vagy hasmenés jelentkezik a rossz ételnél?
Fahéjas étel: pl. fahéjas csiga, anyósom palacsintája (ő a tésztájába fahéjat tesz), fahéjas-mazsolás rizs...
Fellángolás: amikor beindul a gyulladás, azaz aktív szakaszú lesz a crohn, görcsökkel, lázzal stb.
Hogyan tudtam remissziómban ismerkedni stb? Mint bárki más. Csak jobban figyeltem az étkezésre, a gyógyszerszedésre, kevesebbet éjszakáztam, piáltam és lemondtam a versenysportról.
Úgy kezdek bele mindenbe, hogy vannak korlátaim. Bocsáss meg, elég negatívnak látom a hozzáállásod....úgy vélem, a betegség miatti aggódásod és a gyermeked önállósága miatti kétségeid összeadódnak. Ezt is, azt is meg fogja oldani, meg kell hogy oldja, ahogy másoknak is sikerül.
Van aki cukorbeteg, van aki magas vérnyomással él...mi crohnnal.
Ez is, azok is gyógyíthatatlanok, jelen orvosi ismeretek mellett.
De lehet vele élni, karbantartani az állapotot, jó életminőségre törekedni.
Különben meg nem hallottad még: az élet egy 100%-os mortalitású, nem úton terjedő betegség? :-D Senki nem éli túl. :-D :-D :-D
Rajtunk - is - múlik mi kerül bele, hogy éljük meg.