Keresés

Részletes keresés

robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30807
Előzmény: janiba80 (30805)
Gorcsev Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30806
Előzmény: janiba80 (30805)
janiba80 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30805
Én is kérdeznék: hálózati terhelést milyen progival érdemes figyelni, mondjuk olyan ami kliens-server kapcsolatot is tud figyelni? Nem sniffere, meg Lanscannerre gondoltam, hanem olyanra, ami kifejezetten csak a terhelést nézi, és egy helyről lehet managelni.
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30804
Köszönöm (Neked is) a véleményed, természetesen nem gondolom, hogy a választ adók rosszindulatúak volnának, értem az aggodalmakat, a megoldás "rákfenéjét" ezért nem is kívánom tovább terhelni ezzel a forumot.
Előzmény: DJG (30802)
Gorcsev Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30803
"Én azt gondolom mindenkit megtiszteltem azzal, hogy pl. nem Öcsiztem le"
Ezt a dolgot tán beszéld meg a robicsek kartáccsal.

"főleg ismeretlenül, ezért megkérlek téged, próbálj meg kultúráltabban kommunikálni, már ha megy"
Hogyne. Aki kérdemli, azzal.

"Lehet a fiam lehetnél, ezért több tiszteletet"
Ja, lehet. Az is lehet, hogy mégse...

"Ami pedig a helyesírásom illeti"
Az olyan, amilyen...

"egyáltalán nem lényeges számomra a véleményed."
Ez kölcsönös, és nem csak a helyesírásra nézve.
Előzmény: cs_gaborka (30801)
DJG Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30802
Szerintem félreértetted a valóban kicsit szerteágazó válaszokat. Itt alapvetôen nem arról van szó, hogy munkaidô vagy nem, és mikor mi etikus. Itt technikai kérdésekrôl van szó. Egyikünk sincs ott, nem ismeri a konkrét körülményeket, de abból, amit te elmondtál, az tûnik a legvalószínûbbnek, hogy az a megoldás, amit te keresel, így, saját magad által megoldva, a rendszergazda kikerülésével, igen nagy biztonsági kockázatnak tenné ki a vállalati rendszereteket. Ezért nem akaródzik senkinek konkrét tanácsot adni, hogy hogyan oldd meg. Olyan ez, mintha egy autós topikban arról érdeklôdnél, hogy hogyan lehet spárgával és ragasztószalaggal megjavítanod az autód fékjét. Arra sem kapnál választ, és nem azért, mert rosszindulatú alakok vesznek részt a vitában, hanem mert ilyenben senki nem ad tanácsot.

Technikailag a dolog megoldható és jól kezelhetô, mások már említették, router kell hozzá. Annak megfelelô beállítása, kellôképpen adaptálva a meglévô hálózathoz, hogy ha változik valami, a biztonságosabb irányába menjen, ne fordítva. Ez nem oldható meg a rendszergazda aktív közremûködése nélkül.

Azt meg ne bántásnak, hanem kifejezetten jószándékú figyelmeztetésnek vedd, hogy megemlítjük: ha ezt a kibedugdosós megoldást is a rendszergazda háta mögött csinálod, és ô nem is tud róla, nagy bajba kerülhetsz. Ha bármi baj történik, és kiderül, alighanem nagyon, de nagyon nyûgösek lesznek a cégnél. Nem hiszem, hogy ezt érdemes lenne megkockáztatnod, bár ez nyilván a te döntésed, nem a miénk.

Az internet veszélyes üzem. Ha otthon csinálod, akkor is az, de akkor legfeljebb a családi fotók és a játékok kerülnek veszélybe; ha van a gépen fontosabb, azt remélhetôleg úgyis lemented biztonságosabb helyre. Céges környezetben ennél sokkal nagyobb a veszély. Kényes egyensúly, hogy mit hogyan kell beállítani, mit hogyan kell engedélyezni. Ha ezek szerint nálatok amúgy nincs hozzáférés a külvilághoz, vagy legalábbis ezekrôl a gépekrôl nem, akkor a rendszergazda ennek megfelelôen állította be a dolgokat, és alakította ki az egyensúlyt. Ha te ezt egyoldalúan felborítod, anélkül, hogy errôl ô tudna, és ennek megfelelôen átállíthatná, amit szükséges, akár már holnap bejöhet egy olyan támadás, ami romba dönti az egész cég informatikai rendszerét.

Üdv,
Gábor
Előzmény: cs_gaborka (30797)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30801
Én azt gondolom mindenkit megtiszteltem azzal, hogy pl. nem Öcsiztem le, főleg ismeretlenül, ezért megkérlek téged, próbálj meg kultúráltabban kommunikálni, már ha megy. Lehet a fiam lehetnél, ezért több tiszteletet, mások felé is... Ami pedig a helyesírásom illeti, egyáltalán nem lényeges számomra a véleményed.
Előzmény: Gorcsev (30776)
rage Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30800

Az én munkahelyem is olyan, ahol netes jogosultságot csak a vezetők, vagy azok jó ismerősei, illetve nagyon megindokolt esetben 1-2 ember kaphat 8 és 16 óra között.

 

Közülük 90%-a nem ért a gépekhez, 5 % meg ért, de nem érdekli a net :)

Az átlag dolgozó az 17 óra utántól netezhet, miközben a munkaidő 8-16 óráig tart.

Többen levelet írtak a vezérnek, hogy engedélyezze az internet hozzáférést kicsit korábbi időpontban is, most ennek örömére, mintegy karácsonyi ajándékként innentől kezdve 16.40-től lehet netezni.

 

Persze, a munkahely nem arra való, hogy netezzünk, aki meg mindenképp szeretne, maradjon bent este.

 

Csak én emlékszem rá, hogy 15 évvel ezelőtt ugyanez ment a telefonálással is,

azt most már nem figyeli senki.

Lehet, 15 év múlva a netet sem fogják.

:-))

 

Még el kell telnie pár évnek, hogy elfogadják az Internetet a mai életünkhöz hozzátartozó, pozitív és hasznos dolognak, s ne tegyenek egyenlőségjelet a netezek, és a kilógok a városba vásárolni - között.

Előzmény: Ambu-Lonci (30798)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30799
Nem, én nem írtam, hogy bárki, jelen esetben a rendszergazda hülye volna. De mivel tudom, nem kaphatok onnan választ (és itt nem kell semmi féle rossz viszonyra gondolni) ezért fordultam a kézenfekvőnek tűnő forumhoz. Köszönöm hogy azért meghallgattatok, és leírtátok véleményetek.
Előzmény: Ambu-Lonci (30798)
Ambu-Lonci Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30798
Igen, megtehetted volna. És mivel nem tudjuk hogy mi van a másik oldalon, mi segítettünk is volna ezerrel.
De ne is haragudj, arra a dumára, hogy hülye a rendszergazda, meg sokat kell rá várni ezért inkább itt a fórumon kérsz segítséget komolyan azt vártad hogy segítünk? Az itteni guruk közül bizony több az olyan rendszergazda, aki nem kávézni jár ki a cégénél a rendelkezésre álló idejében hanem fórumokon segít másoknak, ezzel is próbálva még több szakmai ismeretet felhalmozni saját magának (a mások által adott válaszokból) ezzel mindenkinek jót téve?
A tietek lehet, hogy nem ilyen. De biztosítalak, több ilyen van.

Ha van honnan kérjél segítséget mert a cég alkalmaz rendszergazdát, akkor kérj tőle. Ha azzal elégedetlen vagy, akkor mondd meg neki, vagy a főnökének.

Ha az otthoni gépeddel bármi baj van, nagyon szívesen segítünk. De mintha ez a fórum az utóbbi időben krekker fórummá vált volna, egyre többen kérdezik, hogy különböző védelmeket hogy lehet kijátszani, a BIOS-ba hogy lehet belépni ha nem ismerik a jelszót, hogy lehet a tűzfal kihagyásával netezni, hogy lehet Windows jelszavakat feltörni, hogy lehet mások dokumentumait tulajdonba venni stb. Nem erre való. Ha a hozzászóló (aki egyébként nem is kell guru legyen, mert csak a kérdések címzettjei azok) alaposan megindokolja, hogy az ő saját file-jai, az ő saját gépe csak elfelejtette, stb. akkor naná hogy segítünk. Majdnem mindenre van megoldás.

Nem azért baj, hogy alapvető hálózati ismeretekkel nem rendelkezel mert csak az kérdezhet aki guru, hanem az, hogy ilyen (nem)tudás birtokában direkt ADSL kapcsolatot akarsz kötni egy céges hálóra. Elmondanád, mit tennél, ha mondjuk pl. a gépeken nincs rajta minden javító csomag (ami speciel a rendszergazda hibája lenne, de ugye eddig nem kellett gondoljon arra, hogy a gépek az Internet felől támadásnak lesznek kitéve) és hirtelen egyszercsak az összes gép 10-30 másodperc alatt megfertőződik valami olyannal, ami még adatvesztést is okoz?

Üdv:
AL
Előzmény: cs_gaborka (30791)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30797

Teljesen egyetértek az érveiddel, otthon két gépes hálózatot "üzemeltetek" ennyi ezen irányú tudásom, megjegyzem hogy sikerült, a netnek, pontosabban a forumoknak köszönhetem. Olyan az egész mint egy nagy könyv, minden kérdésre megvan a válasz, legalább is eddig ez volt a tapasztalatom.

 

Természetesen már nem várok választ kérdésemre.

Előzmény: Gyedmaroz (30789)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30796
Ezért írtam, amit az előbb. Számomra nem a munkaidő volt, lett volna a lényeg, mindenki mással ellentétben, ezért gondoltam, hogy szakmai amit kérdezek. A javasolt megoldásokból mondjuk a második esetleg kivitelezhető lehet.
Előzmény: robicsek (30790)
Zozo___ Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30795
Pedig epp azt csinalod.
Előzmény: cs_gaborka (30792)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30794
Azé ami egyik topicnak dani, az a másiknak gabi :-)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30793

nem hittük volna el.

Milyen progi milyen hálozaton? ha azt össze tudtad rakni, akkor ez nem kérdés.

Előzmény: cs_gaborka (30791)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30792
Nem volt és nincs is szándékomben megszivatni senkit, rendszergazdát sem.
Előzmény: kdezsoe (30783)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30791

Kezhettem volna úgy is, félrevezetve mindenkit, hogy van otthon egy hálózatom, azon fut egy IP alapú progi, de ha kilépek az egyikkel a netre, akkor ez a belső folyamat nem működik, mi a megoldás. Csak azért mert mindez céges környezet én még azt gondoltam ettől még windows-os kérdés, ismét tévedtem.

Előzmény: robicsek (30782)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30790

segíteni is hajlandó, akkor válaszol

 

pontosan igy tettunk.

volt egy problémád: netezni szeretnél munkaidőben.

Két megoldási javaslat is felmerult: engedni a tuzfalon, vagy külön gép.

Előzmény: cs_gaborka (30784)
Gyedmaroz Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30789
Azért értsd meg a másik fél sirámait is. A munkahelyeden egy tulajdonos kellő mennyiségű pénzt feccölt abba, hogy legyen egy működő és biztonságos (annyira, amennyire) rendszere, ami arra kell, hogy a befektetése után hasznot húzzon.
Ha te ezt a rendszert veszélyezted azzal, hogy nagy valószínűség szerint komolyabb hozzáértés nélkül (mert szvsz ha lenne, nem kérdeznél ilyen alap dolgokat) hátulról, sunyimód belepiszkálsz, akkor igenis felelőtlen vagy.
Ezek után kíváncsi lennék, hogy mennyire vagy májer a tűzfalak és egyéb, biztonsági fícsörök terén. Mert ha a te privát otthoni gépedre bemászik valami trutyi, az a magánügyed. De hogy osztod szét a céges gépedet megfertőzhetőre és biztonságosra? Mint az uszoda vizét, hogy fele a belevizelőké, fele a nem- belevizelőké?
Előzmény: cs_gaborka (30780)
Jahno Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30788
Erről csatabárdoson jót vitatkoztunk, mondván a cég számlájára ne nézegessen poénos videót, CDromot le kell tiltani, mert ott csak MP3-at fog hallgatni, és ne netezzen, mert az sokba kerül. Itt meg jobb helyeken van céges tea/kávé, egyik irodám éppen akkor vett az alkalmazottaknak 2.1-es Creative szettet, és nem mértettük, mert ezek kis maszek cégek, jobb tőle a légkör, amíg meg nem hátráltatja a melót, addig minek korlátozzunk?
Előzmény: robicsek (30782)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30787

No szoval, a következp kecskekáposzta cuccot vezesd elő a főnöködnek.

 

egy: senki semmit nem tehet bele a gépébe, veszélyes, tönkreteheti a céget.

 

kettő: viszont tényleg vannak üresjáratok kv, stb.,

 

három: ugyis itt van egy adsl, nem használjuk semmire.

 

négy: netezni jo dolog, iparágat figyelni kell, konkurenciát figyelni kell, stb.

 

Szoval, találjatok egy lazán 100 ezer alatti gépet, vegyetek használtat, mittudomén, a rendszergazdi irtson le rola mindent, csak böngésző, viruskergető, stb legyen rajta, felhasználonak semmi más joga ne legyen. Ez logjon az adslen mindig.

 

Ezt a gépet tegyétek ki a konyhába vagy ahol emberek esznek, kvznak, stb.

Igy a melogép marad melóra, és bármikor bárki netezhet, ha meg az a gép mégis bekap valamit, rendszegazdi egy ghost-rol ujrarakja secpperc alatt.

 

Előzmény: robicsek (30782)
Jahno Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30786

Fórumok és népek közt is van különbség, HWSW-n például van külön "milyen játékért fizettél" topik, aztán ott lelkendeznek, hogy kinek mi van meg eredetiben. Ugyanezért a gyereket egy másik fórumon majdnem leölték, mondván fasznak rá költeni, hülyeség, éljen a warez.

 

Itt most éppen ilyen napunk van, holnap tán segítünk is :-)

Előzmény: cs_gaborka (30784)
Jahno Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30785

Így is tudnak olyan dolgokat művelni, hogy kettéállnak tőle a füleim, hát még ha benyögik itt a route parancsot. De az alkalmazásra nem fog szűrni, gondolom az lehet a baj, hogy a 2 kártyának nincs, vagy ugyanaz az IPtartománya, mert nekem defaultban a netes forgalom a gate felé indul el, belső hálós meg egyéb az a lanon, és akkor nem is kellett miatta fórumozni. Vagy a belső háló már alapban VPN-es, tudja a fene.

Előzmény: kdezsoe (30783)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30784

"Nézd, mi is utáljuk, mikor valaki fórumról, meg egyébről akar okosabb lenni"

 

Én úgy tudtam a forum azért van, hogy kérdezzünk, merjünk kérdezni, és ha valaki tudja a választ és segíteni is hajlandó, akkor válaszol. De lehet ezt is rosszul tudom, mindenesetre ez eddig MINDEN más fórumban működött...

Előzmény: Jahno (30777)
kdezsoe Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30783

"Elnézést, hogy szakmai kérdéssel fordultam a gurukhoz... :-("

Azert megerthetned, hogy a tuloldalon is emberek vannak...

Az a dolguk, hogy rend legyen es biztonsag, ezert bizony meglehetosen nagy a felelosseguk. Ha hiszed, ha nem.

Mit varsz? A szerinted szakmai jellegu kerdesedre, ugymint: "hogyan szivassuk meg a rendszergazdat?" milyen valaszokat kapsz majd?

Nezz mar tul magadon egy kicsit...:)

 

Előzmény: cs_gaborka (30774)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30782

Ebben teljesen igazad van. a nethasználat ugyanaz, mint a céges autoval vinni gyereket suliba, vagy felhivni telefonon a nagymamát, tök rendben van.

Mint mondom, én engedném a http nethasználatot a munkahelyen. (p2p-t nyilván nem) Talán a te főnököd is.

Szoval a megoldás nem veszélyekbe sodorni a munkahelyi hálot - hisz akkor te sem tudod majd a munkádat végezni, hanem megoldani a biztonságos, tuzfalakkal védett nethasználatot.

Szerintem értelmes főnök ezt, ha értelmesen adod elő megérti, ha meg a fönök nem értelmes, el kell menni.

 

De ez nem windows kérdés.

Előzmény: cs_gaborka (30780)
Zozo___ Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30781
A gond csak az hogy szabalyok durva megszegesevel netezel, ami teged lathatoan nem zavar, innentol teljes egeszeben kerdeses az amit leirtal...
Előzmény: cs_gaborka (30780)
cs_gaborka Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30780
Én az a "fajta" vagyok, akit zavar, ebből kifolyólag mozgat, ha nincs meg a reám bízott feladat, ezért azt gondolom leírhatom, nem megy a nethasználat a munka rovására. Első a munka, ezt komolyan írhatom. Mindössze annyiról van szó, mint mindenhol, (aki mást állít az hazudik) mindenkinek vannak üres percei, amikor is van aki elmegy dohányozni, más wc-re megint más esetleg fellépne a netre egy-két percre, mert eszébe jutott valami, mert mondjuk jön egy kolléga akinek szintén lenne egy-két perces dolga, mert otthon nincs net elérhetősége, ilyen is van. Ha ez akkora bűn akkor ismételten elnézést kérek, nem zavarkolódom többet a guruk között, nem is vagyok ide való, ugyanis (én) nem állítottam, hogy mindenhez értek. Akkor nem kérdeznék, mindössze autodidakta módon próbálok a problémákra megoldást találni... Na mindegy, marad a lelépek-fellépek módszer, ahányszor kell egy nap, nem fog gondot okozni.
Előzmény: Ambu-Lonci (30771)
robicsek Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30779

esetleg ha végigolvasnád nemcsak az enyém, hanem a többi hozzászolást is.

 

Nyilván csak a mi önértékelésünkkel van baj, a tied rendben van.

Aki a céges szabályzatot tudatosan, szándékosan, figyelmeztetés ellenére megsérti, attól minden normálisan gondolkodo cég megválik.

Gondolom, ha neked fuvarozo céged lenne, te is kirugnád a céges teherautoval szabálytalanul fusi fuvart végzőt. Nem?

 

Előzmény: cs_gaborka (30774)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30778

Tisztában vagyok vele, hogy egyesek ki tudják zárni még a rendszergazdát is, ekkor is vannak lehetőségek (nem csak Linux alá mountolás egyébként). Meg aztán nehogy még kiderüljön: már a Linux sem a régi. Manapság már állítólag túl jól kezeli az NTFS jogosultságokat... (esetleg beinthet ugyanúgy, mint az XP). De ne így legyen...

 

Mindenesetre, ha kötnék is fogadást (amit úgysem), maximum arra, hogy Linux nélkül is megoldanám a problémát.

 

Viszont először is próbáltam volna tisztázni, vajon mit akartál resiffrírozással, miért célozgattál homályosan az EFS-re:


"nagyjából keresztet vethetek úgy 40 GB anyagra, ha nem veszem meg azt a resiffrírozó progit - EFG, AFG, AFS vagy mittudomén hogy hívják"

 

Utána logikus módon leírtam a titkosítással kapcsolatos dolgokat, erre jössz egy lesajnáló beszólással:

 

"most nem kezdeném elölről, hogy mi a különbség a titkosítás meg a sajáthasználatúvá tétel között"

 

Még egyszer: én csak azért írtam a titkosításról, mert benne volt a kérdésben: "resiffrírozás". "EFS" (-re célzás...). Más szavakkal: nem azért írtam a titkosításról, mintha nem tudnám mi a különbség...

 

Joggal gondolhatnék ezek után arra, hogy talán nem is ismered a resiffrírozás szó jelentését, hanem csak úgy használtad vaktában, mert olvastad valahol... Sőt, ezek szerint az EFS jelentését is le kellene írnom... (hiszen: mittudomén hogy hívják...).

 

Pedig  engem Ezzel vezettél Félre Szalapala... (EFS)...

Előzmény: szalapala (30733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!