Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Főleg szárítmányt gond nélkül teszek el egy éven túlra is, lezárt üvegben sokáig eláll és helyet sem foglal a fagyóban. Én nem tudok mindig pont jó helyen lenni a jó időben, rosszabb években a régebbi zsákmányt használjuk.
Köszi :) tudatosan biztosan nem fogjuk keresni, azt sem tudom hol kellene kezdeni, kirándulások alkalmával talán ha 1-2 kucsma gombával találkoztam amióta az eszemet tudom. Az is igaz, hogy március-április előtt nem igen járjuk a természetet, a téli időszak a termál fürdőzéseké, egy-egy séta ha jó az idő akkor az belefér ott ahol éppen pihenünk, de alapvetően a látvány a kellemes levegő és madár ének miatt megyünk kirádulni ha nem gombázunk.
Pár év túlpakolt kamra és totál telepakolt fogyasztó után, úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy limitáljuk az eltett dolgokat. Nem csak gombát, de birsalma chatnit, barack lekvárt, fagyasztott apróra vágott medvehagymát stb. Annyit teszek el, hogy mire az új szezon jön, addigra teljesen elfogyjon. Most aztán kevés volt. Alulterveztük.
nálunk az utolsó adag pkg fogyott el és fogott rajtam beetee átka: második napon már alig bírtam megenni... betegek vagyunk épp, szóval még várok bármiféle ítélettel, ráadásul nagyon ígéretes, sztyeppe jellegű, ideális tájolású, nem csak "kiszállok a kocsiból és ott legyen a gomba" típusú domboldalakat találtam gúgelföldjén.
a pkg-n kívül hatalmas készletek vannak még, pont azt számolgattam, hogy képtelenség lesz szezonra betermelni. nscs, varesz, öszl, ebből az nscs lassan egy éves lesz, szóval gombát-gombával innentől. :)
a met.hu modell szerint elég meleg napok jönnek, sok széllel, enyhe hajnalokkal...
Tegnapelőtt a mélyfagyasztóból kikerült az utolsó adag őszi gomba gyűjtés. Egy 2 személyes rántott őzláb vacsora. Eddig tartott ki az, amit 2023-ban sikerült felhalmozni. :)))
Én is úgy szoktam, hogy jól lemosható legyen (annyira szedem csak szét), és lapjára pakolom, amennyiben olyan ételről van szó. De szerintem a nagy üreges kucsmáknak jól áll a fogaskerék alakzat is. De pörköltbe is tettem már így.
Ja, a következő étel hasonló lesz. Hozzám vágtak néhány szelet vaddisznó tarját. Azt is kucsmával fogom megcsinálni, de szerintem szimplán összesütöm őket, mártás nélkül.
én legutóbb egy burgundiasan elkészített vadmalac comb mellé tettem pkg-t és azt is igen jól viselte, szépek voltak a sűrű paradicsomos-vörösboros mártásból felbukkanó fogaskerekek.
az a helyzet, hogy még ott is működik, pár hete teszteltük is. a receptre már nem emlékszem, de hkg, kevés szalonna, paradicsom volt az alap, és igazából csak összehajigáltam őket, mert nem volt időm és tele voltunk gombával. aztán meglepően jó lett. annyira, hogy az oldalbordának jobban bejött, mint a sherry-tejszín-kucsma vonal.
Remélem, nem trollkodtok. :D Csak mert gondolatban annyira összeférhetetlen számomra... hogy még nem mertem kipróbálni. Pl. pizzán a paradicsomos alap, sonka, vargánya jó trió. Kucsmával elképzelni sem tudom, hogy működhet. De egye fene, legközelebb elkészítem.
roppant nyugodt vagyok: miután a vasárnap elment melóval, ma szabit vettem ki és cazador88 nyomdokain haladva fantasztikus élőhelyeket találtam. ideális most, a talaj még épp kemény, de már nincs hó, szépen látszik minden.
háát, a pkg nálam top3 mindenképp, az íkg sincs sokkal mögötte. tejszínnel megunhatatlan, de a paradicsomos hkg-s vonal is pazar volt. de persze nem zárhatom ki, hogy idővel mégis kiszeretek belőle, még ha most elképzelni sem tudom.