A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Valakinek van tapasztalata az IMS nanotech szűrőkkel/kosarakkal? Valahol azt olvastam, hogy Amerikában nem árusítják, mert leázik a bevonat. Ti tudtok erről valamit?
A CM az bejövős, köszönöm. Valahogy még sosem rendeltem a Cracker Jack-től de most van náluk egy kedvencem amit eddig külföldről rendeltem és sokkal drágábban.
Mint már írtam nálam adott egy AVX DB1 9,5 bara OPV-zve. Szívesen részt veszek bármilyen tesztben, ami próbál elfogulatlan lenni, és nem alapból a fikára megy. Szegeden és környékén vagyok elérhető. Ezáltal esetleg sikerülhet pozícionálni ezt a készüléket és sikerülhet eloszlatni pár félreértést. Megelőző hozzá szólásaimból azt gondolom leszűrhető, mennyire vagyok elfogult a készülékkel kapcsolatban.
A filterezés sem rossz, de az megint egy másik világ. Én is szoktam néha filterezni amikor a kávé olyan, vagy változatosságképpen. Meg cold brew-t is csinálok néha. És vannak ismerőseim meg az apósom is akik az espressoimat túl erősnek vélik. Nekik is filterest szoktam készíteni. De ha szereted az espresso-t nem akarsz majd folyton filterezni. Ha pedig már tudod, hogy nem az olaszos vonal a tiéd, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen kompromisszumot vagy kész vállalni. Ilyenkor jönne jól egy kóstolós bemutató terem, igazad van. Ismerős szitu. :)
Valóban, a csillagos ég tényleg túlzás összehasonlítva más, sokkal pénzigényesebb hobbikkal. Egyébként a csodák megtapasztalása már megtörtént, és nem az olaszos vonal a megcélzott terület. És már tényleg hobbivá kezdi kinőni magát a dolog. Lehet, hogy egyszerűbb lenne az élet, ha átszoknék a filteres kávékra... :)
Jobb helyeken, pl. https://stackexchange.com/, ez úgy működik, hogy az emberek kérdeznek és mások válaszolnak. Ha a válasz helyes, akkor +-okat adnak rá, ha nem jó, akkor --okat. Így Ha ugyanez a problémád van, akkor nem csak azt látod, hogy van öt különböző válasz, hanem azt is, hogy melyik mennyire jó. Ez itt is működhetne, hiszen ha valaki idetéved és lát egy bejegyzést, a +/- segíthetne neki, hogy mennyire vegye komolyan.
Gaggia Classic-ról amiben van PID, rézcsô pumpateljeszítményszabályzô, nyomásmérô, nem nagyon tud kávéminôség szempontjából nagyon feljebb lépegetni az ember. A következö értelmes lépcsô az a Decent. Hiába ad hozzá 2-300 ezer forintot, amit pluszt kaphat ezért, az a kinézet, italkészítési kényelem illetve ilyesmi tébnyezôk, ami egyébként hobbi szempontjából szintén nem feltétlenül elhanyagolandóak. Sokan igényt tartanak erre is. Esetleg még egy pont ami miatt még lehet lépni a Classicról az a rézbojler, ha valaki nem akar aluminiumot, de italminôségben nulla változást eredményeznek ezek a többletbefektetések.
Ital szempontjából én itt a kávé italokat értem, tejgôzölés nélkül. Amint a tejgôzölés belép a képbe ott az nem valid amit az elôzô mondatokban leírtam.
De mivel én alapban elég tejellenes vagyok ezért ez a terület nekem teljes mértékben kiesik a kávézásból.
Egyetértek, ez csak lustaság, és mínusz 8-at különben is csak nagyon durva beszólásokért szoktak osztogatni:) Én a kezdet kezdete óta nem is értem, mire való ez. A 200-300 ezer reális, egymillió fölötti költésre legfeljebb arra van esély, ha vadonatúj La Marzocco GS3, vagy Linea jellegű dolgot veszel a hozzá való őrlővel. de ilyet errefelé még nem hallottam.
Csillagos ég? Nem feltétlenül. Van egy minimum amivel klasszikus vonalon még mindig sokkal jobb kávékat tudsz magadnak készíteni kis gyakorlással mint amit kapsz egy étteremben pl. Aztán van a speciality vonal ahová alapból kell egy PID, de 300 körül kijösz ma kb. egy jó minőségű őrlővel ha használtan veszed a dolgokat. A klasszikus vonalat kedvelőknek ez a kategória már felesleges. De sokan járnak úgy, hogy valahol belefutnak valami finomságba és onnantól sosem szabadulnak. :) Szerintem azt kéne eldöntened, hogy az olaszos (klasszikus) vonalat szeretnéd minőségben élvezni vagy már van fogalmad milyen csodákat várhatsz a kávés világban. Utóbbi esetben úgyis hobbi lesz belőle és akkor még rengeted kérdésed lesz.
Kár, hogy az a 8 ember nem fejti ki, miért is annyira hülyeség amit írsz. Abbol valoszinuleg mindenki tobbet profitalna mint az utobbi idoben megszokott cicaharcbol. Szerintem igazad van, maximum az osszeget tennem feljebb egy szazassal.
"mint szinte minden hobbiban, itt is a ráfordítható keret határa a csillagos ég"
Azért szerintem jobb a helyzet :) Ha hifi-mániás valaki vagy mondjuk az oldtimer autókat szereti, akkor könnyen repkednek a milliók, ha van miből. Itt azért 150-200.000 Ft alatt össze lehet hozni egy olyan szettet, aminél sokaknak nem is kell jobb. Nem tudom meddig van feljebb, de talán 1-2 millió felett már csak az aranyozott csészék jöhetnek. Azért javítsatok ki, ha tévedek! Ennyiért pedig használat autóból is csak egy jó közepeset kapsz.
Kérlek, ne essetek egymásnak, semmi értelme. Nem gondoltam, hogy a kérdésem ilyen fűtött társalgást eredményez... Valamennyire szubjektív minden beszámoló, és a legfontosabb, hogy mindenki elégedett legyen a saját kávéjával. Azt már látom, hogy mint szinte minden hobbiban, itt is a ráfordítható keret határa a csillagos ég. Meg kell találni azt a pontot, ahol a végeredmény már "elég jó", mert mindig lehet még jobb. Hogy erre ki mennyit szán, illetve hol érzi azt, hogy elégedett, az persze teljesen szubjektív. Köszönöm az ajánlásokat egyébként, ezeket mind mérlegelni fogom a döntésnél.
Megragadom az alkalmat, hogy helyesbítsek, régebben rosszul írtam. A TB1 vízterítője van műanyagból és nem a DB1-é. Abban a rövidkv blogban olvastam amit tomiie6 is belinkelt lejjebb. Mivel formára teljesen ugyanúgy nézett ki mind a két vízterítő, azt hittem, hogy a DB1-é is műanyag. (Mondjuk azóta már kiderült, hogy nem ez volt az oka, hogy a kar nem melegszik át magától a DB1-en.)
Azon jár az agyam, hogy egy ilyen kis Saeco thermocoil "kazán" (ami a TB1-ben is van) és egy kisméretű de szintén fűtött mezei bojler házasításával lehetne csinálni egy veszettül hőstabil, de igen apró kis gépet. Izgalmas projekt lehetne.
"ha dezinformációkkal árasztunk el egy ilyen fórumot kicsinyes, önös érdekből, elvakultsából" Nos ha ez nekem szólt, rohadtul mellétrafáltál. Semmilyen érdekem nem fűződik sem dicsérni sem pedig leszólni bármely gépet, ezért nem részletezem a problémákat úton-útfélen. (Egyébként volt szó róluk nemrég, egy másik tulaj írt le néhányat ezek közül.) De ajánlani nem fogom egyelőre az biztos. Talán majd egy következő modelljét. Ahogy a GC-t sem ajánlom az alu bojler miatt senkinek, pedig sok rajongója van, érthető okból.
Amikor egy kereskedő a saját temékét helyezi előtérbe és a többi pedig lehúzza akármi is van, az egy dolog, ítélje meg mindenki a saját vérmérséklete szerint, de amikor olyasvalaki kezd dicsérni valamit mások számára amivel kapcsolatban nincs összehasonlítása arra nem tudom mit mondjak. Ez olyan mintha még csak egyfajta kávét ittál volna és csak azt ajánlod mert az egyébként ízlett. Talán hihetőbb lett volna a beszámolód ha nem csak a gép előnyeiről írsz.
Fél évet használtuk, de előtte tesztgép volt, ráadásul nem ugyanez (bár rendkívül hasonló belső felépítéssel). Aliexpressről (vagy hasonló helyről) jött eredetileg, így nem csoda, hogy nem volt magyar szervíz/alkatrész, és egy darabból ugye nem lehet megbízhatósági statisztikát készíteni. Az AVX gépeire van (kell lennie) alkatrész.
Fél év alatt kuka, azt írod. Legyen 2 év mert elég sokat használtátok. Akkor azt mondod, hogy két évre 100 ezret kidobni jò választás lehet klasszikus olasz vonalra🤔
Ezt alaposan benéztem. A linkelt teszten a TB1 volt próbálva, amit írtam arra a gépre vonatkozik. A DB1 mindenn paramétere alapjám komolyabb gép arról simán elhiszem, hogy abszolút értékben is ott van a szeren. Mea culpa.....
Még mimdig ott tartunk, hogy mihez képest jó? Nyilván nem egy profi géphez kell viszonyítani, de még csak nem is egy Gaggia Classic-hoz. Megszólalásig hasonló belsejű kínai csoda volt nálam kipróbáláson, és sokat elmond róla, hogy bár nem voltam hasra esve a végeredménytől, a munkahelyre megvettük (3-4 ember használta, napi 4-5 dupla ment át rajta, nem volt ipari felhasználás) fél év után bedöglött az alaplap, akkor nem találtunk alkatrészt, így cseréltük. Összességében ez a műanyag csővel vezetjük a fejhez a vizet nem hőstabil megoldás, de pl agy AVX bronz-gold vonallal elboldogul, de aki specialty vonallal tervez annak nem ez a választandó. És akkor vissza is értünk oda ahol a teszt is tart. 100k alatt nem nagyon van jobb gép, klasszikus olaszos kávéra ok,
Nem veszem sértésnek, de többet ér a két hónapos tényleges DB1 tapasztalat is annál, mint hogy mások hallomásból formálnak róla véleményt. Kicsit olyan ez, mint bármely más "luxustárgy" (autó, telefon, kerékpár stb.) esetén, mindenki igyekszik igazolni és megnyugtatni önmagát, hogy az a legjobb, amit ő vett, ehhez viszont minden másba bele kell kötni látatlanban is. Na, ez az, amit én nem csinálok, csak próbálom közérthetően és szavahihetően megosztani a kérdezővel, hogy szerintem ez a gép rendben van, ennyiért is lehet minőségi kávét inni, és engem nem hat meg, hogy kinek milyen olasz szépsége van, csak az érdekel, ami kijön belőle. És tényleg, akkor arról még nem is beszéltünk, hogy vajon ki mennyire törekszik minden egyes alkalommal a tökéletes presszó elkészítésére, aminél külön dolog lehet a látvány és az íz. Az előbbit nem nehéz megmutatni, az utóbbiról meg teljesen fölösleges beszélni, mert túlságosan komplikált, és csak kóstolva nyer értelmet.
És sajnos kipróbálni szerintem nem lehet sehol sem ezeket a gépeket, ezért igen kellemetlen, ha dezinformációkkal árasztunk el egy ilyen fórumot kicsinyes, önös érdekből, elvakultsából, ahol mások esetleg tájékozódni próbálnak. Egyébként a TB1-ről elérhető egy rövid bemutató itt: https://rovidkv.reblog.hu/otthoni-presszokepes-kavegep-szett-100-000-forintert
Véletlenül se vedd sértésnek, de nem az a fontom mit mondanak hanem az, hogy ki mondja. Milyen gépeket próbáltál eddig, mihez tudod hasonlítani a DB1-et. Jó lenne kipróbálni valakinek aki próbált több más gépet is, hogy lehessen elhelyezni egy koordináta rendszerben.