No, most többszörösen eljött a tavaszi fogyasztás, takarékosság szezonja. Érdemes belemászni a mélyhűtőkbe, és a tavaly lefagyasztott bogyósokat előszedegetni. Unokák rácuppantak a fagyasztott, magozott meggyre... Szilva már nem annyira kelendő, de begombócolva nyelik, mint kacsa a noklit. Ribizli az nem köll, de sült csirke mellé jó átpasszírozva mártásnak.
Csak 1* sikerülne végre saját kenyeret sütnöm! A gép évekkel ezelőtt megnyekkent, nem is kellett, mert míg működött, gond volt a túlsúllyal. Most hiányzik a legalább 2-3naponta friss buci.
Te is megúszhatod, 2 módszer is van: A hagymát aprítás előtt alaposan lehűtöd, vagy vizet veszel a szádba és addig benntartod amíg az aprítást befejezed.
Most lehet túrázni! Mármint a konyhában. Essen mindenki a maradékoknak, semmit ne dobjatok ki, ami valami módon használható! Pölö: Száraz kenyér fölhasználására tökéletes a panír, vagy a Máglyarakás, utóbbihoz több cukrot/édesítőt kell használni a kenyérmaradványhoz!
Én rendszeresen sütök mirelit heket. Azt a kiszerelést, amelyikben egyenként is be vannak kék nylonba csomagolva. A feleségem jobban szereti, mint a kárászt vagy a csukát amelyekből komoly fagyasztott készleteim vannak, így meg szoktam venni egy-egy csomagot amiben hét vagy nyolc haltörzs van aztán két-három alkalomra elég. Le kell pikkelyezni mert azt slendriánul(vagy sehogy) csinálták de amúgy a minőségével semmi baj.
Jó kérdés, kavics a tóba, gyűrűzik sokáig... :o)))
Sztem boros gazda találmánya:
Előkészíti a hanymát -bőg, lenyomatja 1/2 pohárka borral, szalonnát olvaszt-pörcöt kajál friss kenyérrel -megint borocska kell-, húskockázás-hagymafonnyasztás-megint könnyezés, újabb borcsa, húspirítás, fűszerezés, fölöntés -éppcsak ellepje vízzel!!! -újfent kortyocska borocska szükségeltetik- hosszú várakozás -1-2-3 borban az igazság- lassan megpuhulva a literes borosflasában még leledzik 3-4 ujjnyi nedű. Jönnek a szagra szájtáti okoskodók, kérdik minek a vörösbor... csöppnyi borkóstolás, és a maradék decinyi megy a kondérba. Már kész is a vörösboros marhapörkölt!!! :o)
Miután féltem a körmömet, nem kalapáccsal, hanem mogyorótörővel dolgoztam. Ez összeszorítja a szemeket, én mg kaparászok a romok között. No de sebaj, évi egyszer csak-csak kibírom.
Géppel. A gép nem üti, hanem nyomja, beállítható, hogy meddig. A legegyszerűbb gép videón (azért vannak ennél sokkal profibb készülékek, de azt nem látjuk, hogyan működik):
Töredelmesen bevallom, ha közparkokban, utakon törökmogyorót látok a földön, nem tudok ellenállni neki, és fölszedem. Valahová jól elraktam azt a kb. harminc dekát, amit gyűjtöttem (talán mókus voltam ezelőtt) aztán csak egy hetet találtam meg. Nosza, nekiálltam feltörögetni, de elég nehezen sikerült, mert nem csak a héj vált le, a mag is darabokra tört. Sebaj, mert amúgy is meg akartam darálni, de azóta is őszinte csodálattal nézek a boltokban látható, guszta mogyorószemekre. Vajon hogy csinálják?
Egyébként a daráltat a lekváros palacsintához használtam fel, és az íze ellen nem volt kifogásom.