Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83016

Kellemetlenre feszítetted magad, ezennel lapoznék, nehari.

Előzmény: shiraz2 (83015)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83015

egészségedre, remélem segít a potenciálon.

 

köszönöm a linket, örömmel hallgatom az elmélet részleteit a nevezett csillagállás hatásáról az érlelődő borokra. köszi előre is.

Előzmény: naivkezdo (83012)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83014

Lehet, hogy a csórikámnak csak tele volt a fagyasztója még tavaly beszerzett mirelit fürjjel aminek lassan lejár a szavatossága és attól próbál szabadulni.

Előzmény: Hepci (83013)
Hepci Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83013

Pont most tette fel egy orbitális seggfej vendéglátós a kiszállítós étlapjára a fürjlevest.

Biztos azt gondolta, ez valami arisztokratikus dolog, mint a Lord Cumberland.

Előzmény: naivkezdo (83012)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83012

Fürj tojást.

Na de ez csak kihat az érlelődő borokra, ha betlehemi csillag, ha nem, és csak egy ritka együttállássa a Szaturnusznak és Jupiternek:

https://www.hetek.hu/index.php/cikkek/online/tevedes-hogy-a-betlehemi-csillag-ter-vissza-most-karacsonykor

Innen nézve az idei évjáratot durván fel kell árazni.

Előzmény: shiraz2 (83011)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83011

okostojást ettél reggelire látom :)

Előzmény: naivkezdo (83010)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83010

Minimum hinni kell benne, a többi már megy magától.

 

Előzmény: shiraz2 (83007)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83009

Péter borait kedvelem, de inkább a vöröseket (Makár, Pír), az egyetlen fehér (Csavargó) nekem még azt a nem sok pénzt se érte meg.

Ezt megnézem majd, ha legközelebb megyünk beszerezni a Borfaluba.

Előzmény: joskabacsi (83008)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83008

szerintem ez is bejönne neked:

https://bakonyibor.hu/termek/szellel_szemben_2019/

 

 

Előzmény: Hepci (83006)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83007

hogyan?

Előzmény: naivkezdo (83005)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83006

Legyen 1 karton belátásotok szerint, irsai és rozé nélkül.

Előzmény: joskabacsi (83002)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83005

Szerintem azon is segíthetne. Én tuti kipróbálnám pl Szepsy helyében. Ha mégsem sikerül, még mindig ott a bevált technológia, lepárolni a tsába.

Előzmény: shiraz2 (83003)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83004

Mondasz valamit.

Előzmény: Hepci (82999)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83003

a biodinamika hogyan kapcsolódik a kénhozzáadása nélkül vagy alacsony kénes borok készítéséhez?

Előzmény: naivkezdo (82996)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83002

Olasz, Zöldweltelini, hárs, rajnai , kékfrankos rozé ami hiretelen eszembe jut. Van pinója is, de szerintem azt még nem palackozta, az kis, kísérleti tétel (8-10hl :D ) + a fene tudja mi még, felhívom a Dávidot!

A sárdonájt én sem csipázom, de bajnár 20-asa nagyon ivós lett.

 

Előzmény: Hepci (83001)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83001

Nem vagyunk kirekesztőek, iszunk technót is. :D

Jöhetne egy karton, csak az a baj, hogy irsait nem kérek, az SB-ért és a sárdonnéért se lelkesedem túlzottan, akkor mi van még a cirfin kívül?

Előzmény: joskabacsi (83000)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 83000

A Belwardnak nagyjából minden bora jó.

Technológiai borászat, körzővel, volnalzóval.

A SB '19 ük a fajta legjobbja volt, meg ne kérdezd melyik borversenyen. 

Nagyon jó ár-érték arányban kaphatóak a boraik.

Gyakorlatilag mindent érdemes tőlük megkóstolni, talán csak az irsaijukat nem szeretem, de az a fajta miatt van.

Szállítanak Pestre, ha gondolod legközelebb összerakatok neked egy pakkot velük.

 

 

Előzmény: Hepci (82997)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82999

Azt is lehet, hogy fogyasztás közben felnézel a holdra - így ha nagyon büdös, kevésbé érzed.

De írtam már, hogy igazán natúr bort csak natúr (= nem fürdő) borász tud készíteni.

Akik mosdanak és dezodorálnak, eleve hiteltelenek. :)

Előzmény: naivkezdo (82996)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82998

az ökörszarv megvéd :)

 

 

Előzmény: naivkezdo (82996)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82997

A Belwardé milyen stílus, combosabb?

Tőlük még nem ittam soha semmit, egyszer küldhetnél majd valamit, ami szerinted jó.

Előzmény: joskabacsi (82994)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82996

Szerintem a biodinamoval működhet, figyelni kell a holdciklust, lehet segít.

Előzmény: BZoltan (82993)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82995

vagy hozzászokni az illóhoz ...

 

;)

Előzmény: Daeril (82990)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82994

Normál esetben szoktam dokumentálni, de most belelendültünk, elő sem vettem a fényképezőgépet.

A Planina fehér kadarkájával kezdtük, aztán jött a sor:

- Szabózé cirfandli, Planina cirfandli, Belward cirfandli, Szabózé 2020-as tartályminta, majd a Hárs 2007es. Normál esetben lett volna még a Hárs előtt egy 2017-es kutatós édes, de nem találtam meg az autóban (az ülés alá gurult) így az megmaradt, de állítólag nem volt túl jó (majd kibontom, szerintem karácsonykor, nekem pozitív emlékeim vannak róla)

A szárazakból nekem a Planina hordós és a Belward tetszett, a maradékcukros Szabó is bitang jó lesz. A fajta nem áll közel hozzám, a maradékcukor nélküliek pedig még annyira sem. A hárs, vagy az új innovatív fajták közül az andor szerintem izgalmasabb, a zengőről nem is beszélve. 

Előzmény: Hepci (82992)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82993

Igen :) alacsony péhát akartam mondani.

 

Sajnos úgy van ahogy Daeril mondja, az extrém magas higénia nagyon fontos, de messze nem elegendő feltétele az alacsony kénnel való borkészítésnek. A legjelentősebb segítség a nagyon alacsony Ph. A mi boraink elmúlt tíz éves átlag Ph-ja 3.3 ami 3.0 és 2.5 között van szórva. Ez ötven tétel aminek az átlaganalitikája 13vv% szesz, 27.5g/l cukormentes extrakt, 15g/l cukor és  6.8g/l sav. Ilyen paraméterekkel kénmentes, vagy 60mg/l összkén alatti bort soha, senki nem fog csinálni akkor sem, ha egyenként polírozza tisztára a szőlőszemeket.

 

Ezért mondom, hogy az a technológia ami egy többszáz éves hagyománnyal rendelkező, sikeres és közismert borvidéken egy többszáz éves borstílusra nem alkalmazható az nem egy érvényes technológia hanem egy érdekes játék annak akit ez érdekel. Az érvényes technológiák ismérve az, hogy mindenhol és minden borstílusra alkalmazhatóak gazdaságosan. Organikus bort például lényegében kis hangolással bárhol lehet csinálni. Termőhelyi tipicitást hordozó, kézműves bort is lehet bárhol csinálni. Ezek tehát érvényes technológiák. A kénmentes pedig sajnos nem. Tudunk mi is kénmentes bort csinálni, még akár jó is lehet. De abból nem élne meg a birtok és teljesen le kellene cserélni a mostani fogyasztóinkat.

Előzmény: barkócza (82988)
Hepci Creative Commons License 2020.12.17 0 0 82992

Miket kóstoltatok?

A Planina drágábbik cirfandlija szerintem elég fasza, csak hát ez nem egy aromás fajta, ez a helyzet.

Szerintem édes bornak (pl. Bajnár 2016) jobban működik a savai miatt.

Előzmény: joskabacsi (82991)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82991

Meg.

Nem kaptam kedvet a fajtához.

Volt egy 2007-es Hárs, saccra kb 100g maradék cukorral, az a bejglihez telitalálat lett volna és élt is még.

Előzmény: Hepci (82987)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82990

Sajnos ez nem elég... a bacilusokat nem tudod kiválogatni, mivel nem láthatók. Szaporodásukat gátló tényezők kellenek, így kén nèllül marad az alacsony pH, és az oldott oxigént elnyelő polifenolok és a redukció a seprőtől...

Előzmény: barkócza (82988)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.16 0 1 82989

Ez nem extrém gondos, ez sok helyen default.

Előzmény: barkócza (82988)
barkócza Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82988

Extrém kis pH-ra gondoltál. :)

 

Arra gondolok, hogy a kénmentes bor alapja szüretkor a szőlő extrém gondos válogatása lehet, ti. hogy ne kerüljön bele rohadt szőlő, penész, csiga, katica, fülbemászó, stb.

Előzmény: BZoltan (82983)
Hepci Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82987

Megkóstoltátok a cirfandlikat?

Előzmény: joskabacsi (82986)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!