Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.23 0 0 886
Ok értem. Köszönöm a kimerítő választ!
:)
Előzmény: szalmaszál (884)
szaguaro Creative Commons License 2009.05.22 0 0 885
Erről erősen megoszlanak a vélemények. Az biztos, h. a Yukkák szeretik a vizet, tavasztól őszig kell öntözni, nálunk a jó kis agyagon is. Viszont a tápozásnak nem vagyok a hive. Felpumpálja a növényt, oszt' tél is van... Szal -pláne ha trágyát is raktál a földjébe- nemhogy felesleges, de értelmetlen is, mert a mütrágya tönkrevágja a szervestrágya jótékony hatását, elpusztitja a talajlakó baktériumokat, stb. Még a nem kint teleltetett növényeket sem tápozom soha, lehet h. lassabban nőnek, de szebbek, a faji jellegzetességeik megmaradnak, és edzettebbek is. Első évben azért nem nőttek a növényeid, mert nem voltak begyökeresedve, és ne sanyargasd, adj nekik vizet rendesen. És ne várd, h. 3 évesen 2 m-es törzse legyen...
Előzmény: szalmaszál (884)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.22 0 0 884
Igazad van, csak részben írtam le amit hallottam.

Szóval a tanácsokat a Füvészkert yukka,-kaktusz,-szukkulens kertészétől kaptam.

Igaz hogy az élőhelyükön mindent ki kell bírniuk, de kertben érdemes őket kicsit kényeztetni. A Füvészkertben viszonylag jó helyük van, kiegyenlítettebbek a téli-nyári körülmények. Az idei télen kb. -10 volt a leghidegebb nekik, kb. 1 hétig. Nyáron is kapnak szórt fényt is. Az a yukka amelyik egy ciprus árnyékában nő, sokkal szebb és egészségesebb mint a teljes napon levő társai.
A talaj itt nem tudom milyen de, gondolom átlagos minőségű és áteresztésű lehet.

Mégis a kaktuszok, a szukkulensek mindenki kap valamennyi tápozást. A kaktusz táp ha jól emlékszem NPK 3-5-8 aránya a megfelelő, tehát egy átlagos növénytáp nem megfelelő, a nitrogén miatt. Ezenkívül volldüngert kapnak időszakosan.

Azt a tanácsot kaptam, hogy érdemes tápozni, mert jobban fejlődik a növény tőle, erősödik. Most ebben az időszakban kárt sem fog okozni.
Vettem egy édes kis mongol kövirózsát, szintén javasolták a tápozást.

Locsolni is ezért érdemes, javasolták a folyamatos csöpögtető öntözést.
Én sajnos a csöpögtetést nem tudom egyenlőre megoldani, bár hosszútávra ez a cél, hiszen ez a leghatékonyabb és gazdaságosabb.

Biztos hogy ahol nincs kicserélve a föld homokosra a yukkák alatt ott nem kell annyit locsolni pl. egy kötöttebb talajnál.

Én a homokon minden este locsolok, időnként árasztok, de nálunk ennek ellenére tényleg hervasztó a száraz forróság.

Azért is vittem be a növényeket oda tanácsot kérni, mert tavaly a telepítéskor némi marhatrágyával dúsított kerti humuszos, kavicsos homokba ültettem őket, sanyargattam ahogy elő van írva, és nem voltam elégedett a fejlődésükkel.

Ma délután mikor már ki lehetett menni a kertbe letettem a hőmérőt a dél-nyugati yukka-kaktusz terepre, mellékelem, a képet, pedig kicsit felhős volt és a szél is lengedezett.

Előzmény: Törölt nick (882)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.22 0 0 883
Láttam hogy a ciprusokba szerelmesedtél. :-)
Egy ilyen nagyon karcsút én is szeretnék, előbb-utóbb remélem sikerül magot gyűjteni.
Addig majd gyönyörködöm a képeidben!
Előzmény: Island* (881)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.21 0 0 882
Locsolni kell azt elismerem, pláne ebben a szárazságban...
De tápozni szerintem felesleges. Magyarországon sok helyen nagyon jó, termőképes talaj van. A valódi élőhelyükön sem kapnak tápot. Ezeket pontosan ki mondta neked, hogy tápozni szükséges?
(Esetleg homokon...)
Előzmény: szalmaszál (875)
Island* Creative Commons License 2009.05.21 0 0 881
Szia! Köszi, ne gyűjtsél, mert rengeteget kaptam Keszthely-től és én is gyűjtöttem már egy nagyon karcsú tőről a közelünkben.
Az az igazság, hogy a legkarcsúbb ciprus, ezen belül is a 'Totem' szerelmese vagyok. Szerintem a Treemail-esek már direkt nekem rendelik, mert már kb. 30 db-ot vettem tőlük. Tervezem, hogy csinálok egy igazi jó kis ciprusligetet, amilyet Korfun is láttam, persze nem csak a totemek lesznek benne....:)
Előzmény: szalmaszál (876)
unartis Creative Commons License 2009.05.20 0 0 880
Takarás nélkül telelt eddig semmiféle sérülést nem szenvedett, tavaly észrevettem, hogy van egy kis sarj az oldalán
Előzmény: unartis (879)
unartis Creative Commons License 2009.05.20 0 0 879
Az Y. gloriosám nekem is a Füvészkertből való
Előzmény: szalmaszál (868)
unartis Creative Commons License 2009.05.20 0 0 878
Ezt én sem értem most látom a változást :(.

Fogalmam sincs miért adja be ezt a képet
Előzmény: szalmaszál (864)
*Csabesz* Creative Commons License 2009.05.20 0 0 877
Köszi! :)
Szerintem feleslegesen vállalsz kockázatot a takarással, gondolok itt páralecsapódásra(ha túlságosan zárt a takarás), esetleg gombásodásra. Én pálmával jártam így.
Ez a yukka déli fekvésű ágyásba van kiültetve, védett helyen, délután már nádkerítés árnyékol neki. Se fagysérülés, se égés. A földje is jó vízáteresztő...
Előzmény: szalmaszál (874)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.20 0 0 876
Bár nem ide tartozik,

Island, tudnék Neked gyűjteni horizontalis ciprusról magokat ha terveznél ültetni.
Előzmény: Island* (871)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.20 0 0 875
Még azt is tanácsolták hogy rendesen locsoljak és tápozzak, ne koplaltassam őket ebben az időszakban.

Aki teheti az locsoljon és tápozzon ezerrel! :-)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.20 0 0 874
Nagyon szép ezzel a gyönyörű kaktusszal. :-)

Én túlbiztosítottam a dolgot kicsit a concava-val és a gloriosaval.

Még ősszel egyébként pont a takarás tesztelésére az egyik tőből vettem ki cserépbe egy sarjat, ami a hátsó védett, de nyitott teraszon telelt mindenféle védelem nélkül.

Ez a tő telelt ki a legszebben, már sarjadzik! A legroszabbul ebből a fajtából a legjobban betakart telelt át annyira hogy el is pusztult, az aloifoliával együtt.
Ez a két tövem pusztult el.

Most kaptam tanácsokat is a beazonosítás mellett.

A téli takarás az ismert csapadék elleni védelem mellett főleg a téli napfénytől való védelem kell hogy legyen. Azt tanácsolták hogy dél-nyugati fekvésbe kerüljenek a yukkák, mert télen délután kevesebb az esély hogy napfényhez jussanak a korai sötétedés miatt.

Ezt betartom szigorúan ezentúl mert most jó néhány új tövet telepítek, közöttük aloifolia hibrid magoncokat.
Előzmény: *Csabesz* (872)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.20 0 0 873

Örülök is nagyon a kis sarjnak. :)

Én is azt gondoltam hogy recurvifolia, de bevittem a Füvészkertbe azonosításra a kisebb töveket, a nagyobbakból leveleket, ott derült ki, és megmutatták hogy a levelek alapján hogy lehet kb. megkülönböztetni őket.

Egyszer említetted hogy Franciaországból származik, ugye jól emlékszem?

Most azt is hallottam, hogy Franciaországban a legnagyobb számban gloriosák vannak kiültetve.

Előzmény: Island* (871)
*Csabesz* Creative Commons License 2009.05.20 0 0 872
Én sosem takartam a yuccát. Az első télnek kb. 5-6 vékony leveles állapotban vágott neki, kutya baja sem volt. A gloriosa és recurvifolia remek téltűrő...
Mostani kép az enyémről, már kezd törzsesedni.
Előzmény: szalmaszál (866)
Island* Creative Commons License 2009.05.19 0 0 871
Én recurvifoliat adtam neked! :)

Természetesen ez a faj is sarjadzik, én is ezekről a sarjakról szoktam szaporítani.
Előzmény: szalmaszál (866)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 870
...És a kis otthoni bimbózó fonalas . :-)

szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 869
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 868
Ha jól emlékszem gloriosa és recurvifolia telepek, gyönyörűen átteleltek.
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 867
A hétvégi kaktuszvásáron a Füvészkertben meglátogattam a yukkákat.

Láttátok már?

Aloifolia hibrid-dzsungel, és aloifolia virágzásban. :-)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 866
Az Izlandtól kapott kicsike.

Sajnos rosszul takartam, de már lassacskán kiheveri és új sarjat is hoz. :-)
Valószínűleg Yucca gloriosa hybrid.

szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 865
A képek :-)

Előzmény: marimama51 (857)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.18 0 0 864
Jé, pár napja ez még egy virágbimbó volt. Hogy átalakult sebváltó- bimbóvá !
:-)
Előzmény: unartis (858)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.15 0 0 863
Napról-napra olyan gyorsan nő majd a virágszár, mintha húznák. Ha minnél több vizet kap, annál hosszab virágszárat hoz.
Előzmény: kicsiKató. (861)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.15 0 0 862
Gyönyörű példány!
Előzmény: unartis (858)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.05.13 0 0 861
Bimbók a filamentosán,tavaly később nyíltak.
Bár felénk is szárazság van,minden nap locsolom a kertet,így ők is kapnak:)

marimama51 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 860
Nagyon örülök,hogy megmaradt a yukkád.:-)
Előzmény: szalmaszál (859)
szalmaszál Creative Commons License 2009.05.11 0 0 859
Szia!!!!

Már gondoltam Rád, eszembe jutott hogy ideje képeket feltenni.
Igen, a legsikeresebben vészelte át az összes yukka közül a telet, pedig takarási hiba is volt sajnos. :>[
Holnap készítek friss fotót. :-)
Előzmény: marimama51 (857)
unartis Creative Commons License 2009.05.11 0 0 858

Sziasztok!

A Yucca gloriosám virágzás előtt áll, íme egy kép:

Yucca gloriosa
marimama51 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 857
SZALMASZÁL,mi van a yukkával?Megmaradt?Amit tőled kaptam megmaradt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!