Erről erősen megoszlanak a vélemények. Az biztos, h. a Yukkák szeretik a vizet, tavasztól őszig kell öntözni, nálunk a jó kis agyagon is. Viszont a tápozásnak nem vagyok a hive. Felpumpálja a növényt, oszt' tél is van... Szal -pláne ha trágyát is raktál a földjébe- nemhogy felesleges, de értelmetlen is, mert a mütrágya tönkrevágja a szervestrágya jótékony hatását, elpusztitja a talajlakó baktériumokat, stb. Még a nem kint teleltetett növényeket sem tápozom soha, lehet h. lassabban nőnek, de szebbek, a faji jellegzetességeik megmaradnak, és edzettebbek is. Első évben azért nem nőttek a növényeid, mert nem voltak begyökeresedve, és ne sanyargasd, adj nekik vizet rendesen. És ne várd, h. 3 évesen 2 m-es törzse legyen...
Szóval a tanácsokat a Füvészkert yukka,-kaktusz,-szukkulens kertészétől kaptam.
Igaz hogy az élőhelyükön mindent ki kell bírniuk, de kertben érdemes őket kicsit kényeztetni. A Füvészkertben viszonylag jó helyük van, kiegyenlítettebbek a téli-nyári körülmények. Az idei télen kb. -10 volt a leghidegebb nekik, kb. 1 hétig. Nyáron is kapnak szórt fényt is. Az a yukka amelyik egy ciprus árnyékában nő, sokkal szebb és egészségesebb mint a teljes napon levő társai. A talaj itt nem tudom milyen de, gondolom átlagos minőségű és áteresztésű lehet.
Mégis a kaktuszok, a szukkulensek mindenki kap valamennyi tápozást. A kaktusz táp ha jól emlékszem NPK 3-5-8 aránya a megfelelő, tehát egy átlagos növénytáp nem megfelelő, a nitrogén miatt. Ezenkívül volldüngert kapnak időszakosan.
Azt a tanácsot kaptam, hogy érdemes tápozni, mert jobban fejlődik a növény tőle, erősödik. Most ebben az időszakban kárt sem fog okozni. Vettem egy édes kis mongol kövirózsát, szintén javasolták a tápozást.
Locsolni is ezért érdemes, javasolták a folyamatos csöpögtető öntözést. Én sajnos a csöpögtetést nem tudom egyenlőre megoldani, bár hosszútávra ez a cél, hiszen ez a leghatékonyabb és gazdaságosabb.
Biztos hogy ahol nincs kicserélve a föld homokosra a yukkák alatt ott nem kell annyit locsolni pl. egy kötöttebb talajnál.
Én a homokon minden este locsolok, időnként árasztok, de nálunk ennek ellenére tényleg hervasztó a száraz forróság.
Azért is vittem be a növényeket oda tanácsot kérni, mert tavaly a telepítéskor némi marhatrágyával dúsított kerti humuszos, kavicsos homokba ültettem őket, sanyargattam ahogy elő van írva, és nem voltam elégedett a fejlődésükkel.
Ma délután mikor már ki lehetett menni a kertbe letettem a hőmérőt a dél-nyugati yukka-kaktusz terepre, mellékelem, a képet, pedig kicsit felhős volt és a szél is lengedezett.
Láttam hogy a ciprusokba szerelmesedtél. :-) Egy ilyen nagyon karcsút én is szeretnék, előbb-utóbb remélem sikerül magot gyűjteni. Addig majd gyönyörködöm a képeidben!
Locsolni kell azt elismerem, pláne ebben a szárazságban... De tápozni szerintem felesleges. Magyarországon sok helyen nagyon jó, termőképes talaj van. A valódi élőhelyükön sem kapnak tápot. Ezeket pontosan ki mondta neked, hogy tápozni szükséges? (Esetleg homokon...)
Szia! Köszi, ne gyűjtsél, mert rengeteget kaptam Keszthely-től és én is gyűjtöttem már egy nagyon karcsú tőről a közelünkben. Az az igazság, hogy a legkarcsúbb ciprus, ezen belül is a 'Totem' szerelmese vagyok. Szerintem a Treemail-esek már direkt nekem rendelik, mert már kb. 30 db-ot vettem tőlük. Tervezem, hogy csinálok egy igazi jó kis ciprusligetet, amilyet Korfun is láttam, persze nem csak a totemek lesznek benne....:)
Köszi! :) Szerintem feleslegesen vállalsz kockázatot a takarással, gondolok itt páralecsapódásra(ha túlságosan zárt a takarás), esetleg gombásodásra. Én pálmával jártam így. Ez a yukka déli fekvésű ágyásba van kiültetve, védett helyen, délután már nádkerítés árnyékol neki. Se fagysérülés, se égés. A földje is jó vízáteresztő...
Én túlbiztosítottam a dolgot kicsit a concava-val és a gloriosaval.
Még ősszel egyébként pont a takarás tesztelésére az egyik tőből vettem ki cserépbe egy sarjat, ami a hátsó védett, de nyitott teraszon telelt mindenféle védelem nélkül.
Ez a tő telelt ki a legszebben, már sarjadzik! A legroszabbul ebből a fajtából a legjobban betakart telelt át annyira hogy el is pusztult, az aloifoliával együtt. Ez a két tövem pusztult el.
Most kaptam tanácsokat is a beazonosítás mellett.
A téli takarás az ismert csapadék elleni védelem mellett főleg a téli napfénytől való védelem kell hogy legyen. Azt tanácsolták hogy dél-nyugati fekvésbe kerüljenek a yukkák, mert télen délután kevesebb az esély hogy napfényhez jussanak a korai sötétedés miatt.
Ezt betartom szigorúan ezentúl mert most jó néhány új tövet telepítek, közöttük aloifolia hibrid magoncokat.
Én is azt gondoltam hogy recurvifolia, de bevittem a Füvészkertbe azonosításra a kisebb töveket, a nagyobbakból leveleket, ott derült ki, és megmutatták hogy a levelek alapján hogy lehet kb. megkülönböztetni őket.
Egyszer említetted hogy Franciaországból származik, ugye jól emlékszem?
Most azt is hallottam, hogy Franciaországban a legnagyobb számban gloriosák vannak kiültetve.
Én sosem takartam a yuccát. Az első télnek kb. 5-6 vékony leveles állapotban vágott neki, kutya baja sem volt. A gloriosa és recurvifolia remek téltűrő... Mostani kép az enyémről, már kezd törzsesedni.
Már gondoltam Rád, eszembe jutott hogy ideje képeket feltenni. Igen, a legsikeresebben vészelte át az összes yukka közül a telet, pedig takarási hiba is volt sajnos. :>[ Holnap készítek friss fotót. :-)