itt nagyon sok igazan hozzaerto is van, igaz elsosorban amcsik, onaluk pedig a diesel motor ritkabb mint a feher hollo, de a listan van nem egy europai ember is
aztan ugye ott vannak az australiaban kiadott service manualok ennek erdemes utananezni. ezekbol a max ellery's factory workshop manualokat...
nekem ugy dereng, hogy talan a mikrofilmen (illetve a Toyota CD-n) is rajta lenne
Szerintem ha 1 sima BMW e46 Diesel Generátort beleejtek 100 amperosat! Akkor annak tuti alacsony fordulaton meg lessz a megfelelő törtése max 4700 rpm forog a motor! Nem úgy mint M6 os Bmw 9 000 rpm!
Tie: Mikor volt ez a sztori? Amúgy nekem is van egy ilyen gumim tartalékban, amit szintén Mendén gyilkoltam meg, de nem a libikókán, hanem az erdőben a hegy tetején, meg kéne csináltassam, pótkeréknek jó lenne, bár kiléptem abból a gumiméretből.
Tényleg, nem kell valakinek egy jó kis Marix Puma terepgumi, 205/80 R16-os méretben, természetesen MT mintázattal? Még mindig eladó, Landy Disco, meg G Mercihez ideállis, nem kell hekkelni a vasat, hogy ráférjen. Ha valakit érdekel, akkor küldök képeket, meg miegymást.
Mendén, az autólibikókára féloldalasan akartam felmenni, a hátsó kerék meg lecsúszott róla, és a kiálló tizensokas menetes szár vágta szét. Még a gumi tetejénél is meg volt vágva, a mintánál, ott befelé jó három centi mélyen a futófelület közepe felé, aztán onnan a pereme felé be a felni irányába legalább a gumi feléig. Az meg ugye a 235/85-ös guminál 10 centi. Majd lefotózom holnap, hogy hogy lett javítva, azon látszik azért, hogy nagyjából mettől meddíg vágta szét. De nagyon faszán megcsinálta. Akkora foltot tett rá belülről, hogy nagyon nagyot. Olyan 25 centi széles, és vagy 35 centi hosszú, azt hajtotta bele szépen a luk alá, azt beleragasztotta valami ragasztóval, abban vannak az acélszálak, kívülről meg megvulkanizálta a szétvágott felületet. Bízom benne, hogy jó lesz, bár csak pótkeréknek fogom használni, de pontosan ugyanezzel a technológiával csinált meg épp előttem egy nagy Lexusnak a kerekét, az meg ugye nem 80-nal szokott döcögni, és ha azt be meri vállalni, hogy így javítja, akkor gondolom nekem is jó lesz.
Amúgy érezni, hogy jóval erősebb lett ott a gumi fala, ahol javította, sokkal merevebb, keményebb ott a kerék. Ja, és a szétvágott belsőt is meg tudta csinálni az öreg...
Effektíve a Varsányi Irén utcában van, ami a Széna Tér mögött van. Ahogy körbemegy az ember a Széna téren, visszafelé a Bakfark Bálint utcán be lehet menni a buszpályaudvar mögé, az a Varsányi Irén utca. De figyelni kell erőssen, mert a műhely az épp csak egy egyméteres kis ajtócska, ami az utcára nyílik, szóval odamész, otthagyod, két nap múlva értemész, csókolom. :)
soono: Nem tudom lattal-e mar ilyen foltozast, de a lenyege az, hogy ha sugar iranyu a vagas, akkor javithato. A javitashoz egy nagy tenyer meretu foltot vulkanizalnak a gumira belulrol, amitol a centirozashoz komoly mennyisegu olom szokott kelleni. Teny, hogy nem tul egeszseges ez a foltozas ahoz kepest, hogy uj gumit is lehet kapni...
Havonta egyszer-ketszer en is eljarok gumiterapiara. Ahova en jarok, ott szo nelkul centirozzak 0-ra a 33"/R15 BFG-t! Az igazsaghoz hozza tartozik, hogy teherautokra vannak berendezkedve, igy nem ilyednek meg a meret lattan. Gumikivagos, megvulkanizalos esetem nekem is tobb volt mar. Telleg javithato, de csakis hoza ertohoz szoktam vinni. Foltozott gumim meg sose hibasodott meg a foltnal.
Tie: Vegulis centirozni harom fele keppen is lehet: Felragasztos, Felkalapalos, Kikoszorulos ;)))))
Muramista!!! Alufelnire rákalapálós súlyokat akartak rakni, nem felragasztóst??? Jézuserejenehagyjel...
Én is találkoztam már egy-két nagyon kontár gumissal, de találtam egy nagyon jót, most már csak hozzá járok. Múltkor szétvágtam egy fa-libikókán egy nagy menetes szárral az egyik gumim oldalát, de nem kicsit, úgy 6-8 centi hosszan... épphogy nem ért el a peremzónáig. Mondta mindenki, hogy kuka, egyedül az Alfred mondott egy gumist a Széna téren a buszpályaudvar mögött, hogy az nagykirály. Elmentem hozzá, röhögve megcsinálta, nem is drágáért, beleragasztott egy bazinagy acélszálas foltot belülre, hogy az elszakadt szalagok helyett azok adják a tartást, kívülről szépen megvulkanizálta a gumit, és még ki is centrírozta faszán. Mindezt néhány-ezer forintért. Szóval le a kalappal.
Az első a Márkakereskedő, ahol a gépet vettem, nem voltak képesek rendbetenni a súlyokat, csak az alufelni fényezését tudták szétütni. A másik egy pesti mekkmester, - nagyra volt, hogy ő tutira megcsinálja, aztán fizetés előtt elmentünk együtt az M3-on kifelé - majd megmutattam, hogy most is ráz, így nem fizettem neki. A harmadik egy zuglói szaki, aki egy kis eldugott utcában van, az első kerék 1 óra kinlódás volt, aztán belejött, a többi 3 megvolt 1,5 óra alatt megcsinálta; azóta jó.
-2 gumis nekem is erősködött, hogy azt a nagy gumit (255/70r15 - tehát annyira nem is nagy) nem lehet rendesen kisúlyozni, a harmadik meg némi tapasztalattal megtette - 35e km-et mentem velük, és még mindig jó.
Hát nekem a Grabber olyan puha, hogy nagyobb sebességnél, azaz 80 km/h :-) úgy hullahoppozik, mint egy befőttesgumi. Ez a hullámzó mozgása meg még emellett gondolom össze vissza koptatja. Tehát meg sem próbálom centírozni.
egyszer kell jól megcsinálni, keress másik gumist! - -a 80-nál rázás gyanus, 110-130 között kellene rázni, ha centír. -cseréld ki az elsőket hátra, nézd meg úgy, ill azt figyeld, hogy kanyarodás után, amikor másképp áll a két gumi egymáshoz képest, akkor másképp ráz -e; mert lehet, hogy 2 kicsit rosz, ami egymás hatását erősítheti.
de ha 80-nál ráz, az szerintem nem gumi, vagy ha igen, akkor szálszakadás.
Bármit betehetsz, aminek van megfelelő fesszabályzása, a ráírt teljesítmény a max leadható, ha nem veszel le róla áramot, akkor nem terheli a motort, ha terheled, akkor leadott teljesítmény mértékében fogja terhelni a motort; tehát max az ékszíj megcsúszik, ha az eredeti határra volt méretezve, az aksi nem megy tönkre. - arra azért érdemes figyelni, hogy mekora fordulaton adja le a teljesítményt, mert nem mindegy, hogy a generátor a névleges teljesítményét már 4 000rpm-nél eléri, vagy csak 10 000 -nél.
Meg hát nagyjából akármi tudja rázni a kormányt, ami forog. Nekem pl. a féltengelycsukló rázta, mint a vadállat, amikor hiányzott belőle egy távtartó bronzkarika, és kijjeb csúszott a helyén.
A G-n nekem is 235/85R16 BFG MT van,amikor feltettük a szélesített (hoppá :) gyári felnire minimális súlyt kellett rátenni, hisz a nem futózott gumik jó minőségben készülnek. Ez 1 éve volt, azóta defektjavítás miatt kellett csak hozzányúlni...
Lengéscsillapító biztos nem lehet rossz, mert centír után nem sokkal bekerült az ome szett az autó alá, és már kezdi rázni a kormányt.
Azért is vetek a gumis balf@szságára, mert amikor leveszi a kerekeket, és még bármit csinálna rajtuk, felteszi a centírgépre, és már ott 60g körüli eltéréseket mutat a gép. Szóval tuti nem a futómű miatt rázza, hanem a gumi miatt. Mondta már azt is, hogy elhagyom terepen a centírsúlyokat. Pedig volt olyan időszak, hogy nem is jártam olyan terepen, ami leszedhette volna, és mégis egy idő után elkezdett megint rázni a kormány.
Ezért gondolom, hogy a gumis környékén kell keresni a baj forrását :)
Hát, ha ilyen hamar félremászik a gumi, akkor ott valami más baj van... vagy a lengéscsillapítókat kéne megnézni, vagy a futóműbeállítással lehet valami gáz.
Nekem 235/85R16-os BFG MT-k vannak az autómon (RRC), ami ugyebár merevhidas elöl-hátul... Ráadásul belsővel van szerelve mindegyik... sose ütött, nem ráz, nem csinál semmit, pedig némelyik ki sincs igazándiból centrírozva. De általában akkor kerül centrírgépre, amikor valami miatt szerelni kell a gumit... lassú defekt miatt, vagy ilyesmi. Szóval mióta megvannak a kerekek (úgy három éve), azóta talán kétszer-háromszor volt centrírozva mindegyik, és azért kopik rendesen, de nem rázza az autót.
A Jimny-n gyakran kellett, a Fuldát és a Yoko -t is. A Vitarán amióta fel lett téve megy, már 10e felett járok bőven vele. De ennek nagyon más a súlyelosztása és hát elöl független kerékfelfüggesztése van!
Szerintem a dolog elsősorban a merev tengelyes autók sajátossága.
Nektek milyen gyakran kell centíroztatni a gumikat az autóitokon???
Mert van egy olyan sejtésem, hogy nálunk elég balf@sz a gumis, vagy inkább lenyúlós, majd minden 2. hónapban vinnem kell centíroztatni, mert addigra már ki akarja tépni a kezemből a kormányt, annyira ráz. Megmagyarázza, hogy ilyen nagy gumiknál másabb a kopással összefüggő súlyveszteség, ezért akár 1mm kopással is jobban megváltozik a súlyeloszlás, mint egy személyautó abroncsnál.
De ezt nem akarom elhinni, mert akár a geo AT-ket (265/75R16), akár a BFG MT-ket (33x12,5R15) centíroztatom, egyik se bír 2 hónapnál többet. Már unom, hogy alig megyek az autóval pár ezer km-t és újra rázza a kormányt 80km/h környékén. Vitatkoztam is már a gumissal, hogy garanciába centírozza, de nem ismeri el, hogy ez az ő hibája lenne.
(Futóművileg rendben van az autó, már azt is leellenőriztettem, nem is koptatja félre a gumikat. Sőt, nem is szálszakadtak a gumik.)
egy L200-asban a fordulatszám mérőnél világít egy sárga háromszög visszajelző, ez minek a visszajelző lámpája? (Nem saját az autó, így könyv sincs hozzá...)
A múlt héten vettem egy Suzuki Grand Vitara 3 ajtóst , amibe (mivel 3 ajtós és csak 1598 cm3 as) nincs tempomat. Ha valakinek van tapasztalata tempomat beépítéssel ( nem üzleti ajánlkozást hanem szivességi információt várok) , kérem , dobjon egy mailt , vagy irjon !
Volt szerencsém látni tavaly ezeket a kocsikat. A legtöbb utcai gép 35"-38" között van! A hegyi mentők használnak főleh ehhez hasonló 44-es gépeket! érdekes hogy a futóművön nem szívesen változtatnak (ezt egy amerikai Merci G fórumon ismétli mindig egy izlandi) hanem kivágják a kasznit, meg jókora body liftet pakolnak be.
a kis plaketten a motorterben az alvazszam es a motorszam alatt ott van a model number az hatarozza meg pontosan milyen felszereltseg milyen meretu es tipusu az attetel a difiben stb...
a neten tutti megtalalod a pontos leirasat (nekem is megvan valahol, csak a te kocsid tul uj nekem :)
Két hete boldog tulajdonosa lettem egy 98-as Land Cruisernek. Már túl vagyok a teljes lónyál és vezérmûszíj cserén is.
Lenne egy kérdésem az autóval kapcsolatban. Valaki el tudná nekem mondani, milyen hajtáslánc is van pontosan az LC-n. A központi diferenciálzár meg a felezô az tiszta számomra, de azzal nem egészen vagyok tisztában, hogy az elsô és a hátsó tengelyen mi történik. Sper difi van benne, vagy miegyébb? Sehol sem találok leírást.
pontosan erröl beszéltem(kötekedtem), az autó alá sokmindent be lehet rakni
csak át kell gondolni mit hova hogyan. A középdob és a leömlők ami a legjobban
hangolható. itt lehet a legtöbb plusszt kihozni a motorbol. A gyártók által elhanyagolt terület, anyagi és helytakarékossági okok miatt. Ha ezt kihangoltatod
a többivel már lehet kisérletezni, mi tetszik mi hogyan szól stb. Szerintem érdemes
Ettől még nyugodtan építhetsz alá autóspecifikus rendszert, olyan dobbal amilyet akarsz (meg persze amit meg tudsz fizetni) Én is láttam a mágnesszelepes változatot elektromos vezérléssel, de sztem annál nagyobb a hibalehetőség, főleg a dzsuvában mászkálni.... és nemutolsó sorban az 65 ezer, ez meg 8. Ha nem válik be elbuktam a heti sörpénzemet. Beszéltem szerelővel, állítólag, ha hátrébb rakod, nem a leőmlő után, akkor nem ég be a szelep, nem b@szja szét a motort. A középdob után kellene rakni gondolom.
Nagyon kiüríteni nem érdemes a kipuffogót... egyrészt hülyeség beégetni a szelepeket, másrészt egy ponton túl már túl nyitott lesz a rendszer, és szépen átöblít a kipuffogó, és még gyengébb is lesz a motor, mint ha egy jól hangolt rendszert csinál rá az ember.
Vannak ügyes kipuffogósok, akik a motorhoz tudnak méretezni dobokat, és olyan hangot csinálnak hozzá, amilyet csak akarsz. A ProEx (a Pesti út - Csabai út elágazásánál) mindenféle dobokat tudnak csinálni, az enyémet is ők csinálták, nem is volt drága, nem is túl zárt, de nem is túl nyitott. Szép öblös hangja van, erősebb is vele az autó, de még épp ad annyi torlónyomást, amennyit kell, pedig nekem semmi sincs a kipuffogóban ezen kívül. A leömlő még a gyári öntvény (majd egyszer hangolt csöves leömlő lesz abból is), azon kívül végig 60-as cső, és ez az egy dob középen. Ebben sincs gyapot, csak lemezek vannak benne, mint a flowmaster dobokban.
Ha fussa, akkor érdemes körülnézni a flowmaster dobjai között, és rendelni egyet eredetiben. Nem olcsók, de nagyon jó dobok. Egyrészt rozsdamentesek, másrészt van egy csomóféle dobjuk, különböző hangolással.
Aki ismeri az autómat, az tudja, hogy nem egy kifejezett csendes, diszkrét kipuff van rajta, de még sosem baszogattak miatt a rendőrök. Sőt, kifejezetten külön tetszett mindegyiknek, hogy milyen ordas hangja van, és a vizsgán is leszarták. :)
Egy jól megtervezett rendszehez ez semmit nem ad hozzá, cserébe vizsgán bukta. Akkor látnám értelmét, ha van egy reménytelenül elszúrt valami, és azon talán segíthet. Persze kocsija, meg kipufogója válogatja.
Azért lenne jó, mert a mostani, majdnem gyári kipuff mellé lehet illeszteni és közúton nem basztat a zsandár, de ha kell átkapcsolom és ...... valami lesz. (hang az biztos, meg elvileg nő a teljesítmény, meg a fogyasztás) Csak az a kérdés, hogy kell -e hozzá valami dob, vagy cső, vagy csak mehet ki a szabadba? Valami folytás csak kell a motornak? Erőben vajon mennyit hozna így?
Új Opel Monterey típus felirat és TurboIntercooler felirat. Eredeti GM gyártmány. Külön-külön 1500/db, egyben a kettő 2000Ft. Érdeklődni a következő e-mail címen lehet: max23@vipmail.hu
Várhatóan jobban jársz, ha körülnézel néhány európai oldalon. Legtöbb esetben olcsóbban jössz ki, ha Hamburgból küldik a gumit, mintha itthon veszed meg. Itthoniaknak időnként elgurul a gyógyszere.
Azért, hogy a traktoros is otthon érezze magát. :) Előnyök lehetnek: könnyebb (teljesen független) elhelyezés, nagyobb rásegítés, alváztól-karosszériától teljesen független kormányzás.
"...aszfalton halálfélelmem volt 30 felett..." Mert olyan kis óvatos vagy. Lehet száznál már elmúlott volna. :) "...szóval én visszaalakítottam..." Hol van a maradék? Én most csinálom odafelé. :)
az is szempont lehet, hogy a munkahengernek mekkora az útja, és a kerekek mennyit fordulnának... meg oszt, hogy a komány kereket hányszor tekered körbe, meg hogy aszfalton halálfélelmem volt 30 felett :D
Atom: Azert azt sose fogom elfelejteni, amikor ejszaka egy szamomra is ismeretlen tajegysegen vezettem egy par autot, es keresztezodesenkent megalltam a papirterkepet olvasva tajekozoni, hogy mi merre... aztan jott hatulrol az okos -am de bator- felszolitas a radioban: -Hoze ne pocsolj! Csak mennyunk, van itt gps! A parancsot teljesitve terkepet hatradobtam, es elindultunk, majd nem gyenge zsakutcakat talalva vegulis ugy bekevertunk, mint az allat.... ;)))))))) Aztan telleg volt valamelyikunknek gps (mi az?), szoval az a kutyu es mondta hogy itt vagyunk a bazistol ~300 meterre, csak epp 200meter szintkulombseg van :))))))))) Majd probaltuk errol, probaltuk arrol, persze ekkor mar terkep nelkul, mert a fonalat reg elvesztettem, es a vak sotetben az orunk hegyen kivul sok mast nem igen lattunk, na talan neha a tavolban felvillan egy egy lampafeny... Aztan addig kevertunk az ejszakaban, mig talaltunk egy olyan utat, ami a faluba vitt le pontosan a KOCSMA MELLE! :)))))
A rovidebb utra reagalva igen is rovidebb ut rulez, legalabb tobb a kaland! :)))
Nem régiben vásároltam egy Jeep Cherokeet '95-ös évjárat, angol jobb kormányos 2.5 TDI. Meg vagyok vele elégedve eddig, csak egyetlen kis bosszantó hibája van, hogy az olajnyomásérzékelő gomba nem jó. Megkérdeztem autóalkatrész boltban, ahol mondtak egy olyan árat, hogy leestem a székről (32.000Ft). Nos a kérdésem az lenne, hogy van e valahol olyan autóbonto ahol nagy valószinüséggel találok bontott cherokeet (igazából a lengéscsillapítókat se ártana kicserélni). Súlyos pénzeket nem akarok rááldozni ezért keresek valami alternatívát :) a 30.000-et kicsit sokallom az olajgombáért. Akinek van valami ötlete azt kérem segítsen.
Meghívó!
III.Tiszakécskei Terepjáró Találkozó
Bács Trophy Bajnokság III.futama
2008.06.20-21.
Kedves Terepjárós Barátunk!
Sok szeretettel meghívunk benneteket a Bács Trophy III. futamára Tiszakécskére. Táborhely: a 44-es sz. főútról Tiszakécske felé lekanyarodva, kb 500m múlva egy régi téglagyár telepén leszünk, az út jobb oldalán. Innen indul és ide érkezik majd a mezőny. A trophy éjszakai és nappali futamból áll,40- és 55 km-es távval, speciálokkal. Gyertek el és győződjetek meg róla, hogy az alföldön is lehet egy jót autózni.
Hozzátok el a családot is, és töltsetek egy kellemes hétvégét nálunk.
Péntek
- 12:00-19:00 nevezés, gépátvétel ,táborverés
- 19:00 felvonulás a városban (Tiszakécske)
- 20:30 megnyitó,versenyzői eligazítás
- 21:00 éjszakai futam rajt
Szombat
- 9:30 Felvonulás(Lakitelek-Tőserdő)
- 10:00 nappali futam rajt
- 18:00 beérkezés, vacsora
- 19:00 eredményhirdetés
Vasárnap
-Strandolás a Tiszán, vagy amit akartok
Helyszíni nevezés 12 000.-Ft.
Camping a táborban ingyenes,további lehetőségek: Tóth Tanya :06-20-9-613-179,
Tiszavirág panzió:06-76-540-000
Versenyszabályzat és további infó:www.aticar.hu
Sporttársi üdvözlettel:
TISZAKÉCSKE OFF-ROAD TEAM
Szabó Attila 06-20-4-240-732
Ja, a járdán parkolás úgy van szabályozva, hogy ha teljesíted a feltételeket, felállhatsz. De az élet sok területe így van szabályozva: adott feltételek mellett csinálhatsz dolgokat. Lásd pl. maga a vezetés (jogsi, józanság, stb...), vagy mondjuk egy kocsma nyitása, vagy bármely vállalkozás.
Jóformán csak levegőt vehetsz feltételek nélkül. Még.
Ugyanez vonatkozik erre a kérdésre is: az a feltétele, hogy bemehess, hogy ne legyen tiltó tábla.
A KöHÉM6 például valódi ellentéte ennek: úgy kezdődik, hogy amit nem enged meg, azt tilos.
Ugyanis -ha jól emlékszem- 2002-ben módosult a kresz: addig volt igaz a "amit nem tilt semmi, azt szabad", azóta "amit nem enged külön, az tilos"- legalábbis a járdán parkolás esetében tuti.
Provokáltam már néhányszor, ( pont azért , mert mondták, hogy borulékony :D ) mostmár bármikor tudok driftelni is vele, de így megbillenteni még nem sikerült.
soono: Egy 4-es koccanasban egyszer (ahol en a 3. voltam) a legelso autnak ami valami kis teherszallito volt, ott derult ki, hogy hianyzik a 710-es alkatresze! Ja! Es epp a szalonbol hozta el cirka 10km-el :) hihihihi
marnempipas: No meg a szijfeszito gorgo se jelentos tetel egy motorfelujitashoz kepest.... ezert en szo nelkul cselenem azt is.
Lonyal tema: Ismerek en is ilyen embereket, akik szentul meg vannak gyozodve az orok viszkozitas tenyeben. Szerintem nekik siman el lehetne adni az allithato hosszusagu nivopalcat is, (ami ha nem er bele az olajba, akkor lehet rajta nyujtani).... :)))))
Fogaskerék hajtja az adagolót, meg azt a szíjkereket, amelyik a vezérműszíjat viszi. :)
Szóval cserélj rajta vezérműszíjat. 100 ezer km a csereperiódus, de újonnan vásárolt autónál érdemes szó nélkül cserélni, mert goromba károk lesznek, ha véletlenül elszakad.
Köszönöm :- ) Csak azért érdekes a dolog mert akitől veszem az autót "hozzáértőként" azt mondta, "ebbe a váltóba soha nem kell cserélni az olajat". No én ettől egy kicsit megrettentem. Abban bízom, mivel csak 2 éve van az embernél az autó, az előző gazdája szervizelte rendesen. Én mindenesetre amint átveszem az autót, az összes lónyálat lecseréltetem rajta. Kerül amibe kerül. Ezek után már csak arra lennék kíváncsi, hogy az is igaz-e, hogy ebben a motorban vezérműlánc van, amit emberünk szerint szintén nem kell cserélni soha. Tudom, hogy a Toyota motorok nagyon jók. De ennyire?
Bocsi, de ezt nem egészen értem "20000 km / 12 Monate 40000 km / 48 Monate" Most akkor 20 000 vagy 40 000 ezer Km-ként kell cserélni. Meg a két litert sem, én úgy tudtam, hogy olyan 6-7 liter olaj van a váltóban. Vagy csak mindig két litert kell cserélni, és a többi benne marad?
ugyan az elôzô kérdésemre nem válaszolt senki, még megpróbálkoznék egy kérdéssel. A minap foglalóztam le egy 98-as Land Cruisert (3.0 L Diesel, automata váltó), de sajnos nincs hozzá gépkönyv. Tudna valaki segíteni? Honnan szerezhetnék egy útmutatót amibôl kiderûl a váltóba való olaj típusa, az olajcsere intervallum stb. ? Érdekelne valami leírás a felezô és difi szakszerû használatával kapcsolatban is.
Nem írtam a rendszámtalanságáról, mert itt őt 2 tételben egymástól függetlenül büntették meg, és ez a része jogos. Ne cangázzon rencám-bizti nélkül!
Minket a másik része érdekel, hogy normális autóval, normális KÖZÚTON közlekedve is megizélnének ezek alapján, ha olyan a kedvük. Aztán ez az eltévedős dolog csak embertől függően működik. Pl. amikor az V. kerületben bóklásztam, aztán mondom a zsandárnak, hogy a rakpartra keverednék ki, de az összes utca ide vezetett be, pedig csak elnéztem egy sávot, és nem volt pofám a keresztben bepofátlankodni, így rossz helyre mentem be. Ez pont ilyen, mondta, merre menjek ki, nincs bünti.
ők évek óta ki sem mennek a falu határán kívülre,csak aszfaltozott úton?
Miért, az le van valahol írva, hogy aszfaltozott úton bemehetsz a védett területre, földúton meg nem? Pont olyan közlekedési út az aszfalt, mint a föld, csak egy sorral lentebb szerepel a KRESZben (és kicsit később találták ki)...
Számomra érthető az érvelésed. Pl. hétvégén Zala megyében autózgattunk, és a legtöbb falu egyes részei (hegyi pincék,hétvégi házak) földúton közelíthetőek csak meg,sőt benyúlnak erdőbe is (hogy a tulajdoni lap szerint is erdő azt nem tudom,de biztos tudnom kéne :) Megnézve a kb. 600(!) tételből álló listát, az ország 20%-a (2898 település van a városokon kívül) Natura 2000 védelme alá tartozik. Kíváncsi vagyok erről az ott élők is tudnak-e erről, illetve ők évek óta ki sem mennek a falu határán kívülre,csak aszfaltozott úton?
Toyota hilux 2,4 TD főtengely köszörülésről , csapágyazásról , hajtókar csavarok cseréjéről van-e valami információtok . A segítséget előre is köszönöm !
Én csak abból indultam ki, amikor Atom mesélte, hogy a Patrolhoz valami két hónapot várt valami piszlicsáré alkatrészre, meg másoktól is hallottam, hogy régebbi japán autókhoz milyen rohadt nehézkes japánból hozni alkatrészt. A LandyCar meg hetente szállíttat angliából mindenfélét, ezért legkésőbb egy hét múlva megvan a cucc.
Tie: Japan alkatreszek... vagy van polcon, vagy holnap reggelre itt van. Ha nincs az orszagban, akkor legkesobb holnap utanra! Nekem ez a tapasztalatom ezzel a kerdessel. Amugy lattam a ;) -t! :)
A dolog érdekessége, hogy papírtalan járműről van szó. Ugyanis azzal egyértelmű, hogy sporttevékenyéget folytatott az ember, merugye közlekedni nem lehet vele.
Na de ha papíros autóval megyek, akkor hiába "köztudomású", hogy természetvédelmi terület a Tököm-hegy, nem hiszem, hogy kötelező tudnom, hogy egyáltalán ott vagyok, ha olyan utakon közlekedtem, amiken nem volt tábla. Mert mondjuk eltévedtem. Vagy - bár ez sehová nincs leírva - eltévedni "köztudomásúan" tilos?
Segítségeteket szeretném kérni azügyben, hogy találjak egy Mercedes-Benz G300 (Puch)-hoz ponyva lefogató csatokat. Ha valaki tud olyat, akinek egy távoli rokona hallotta, hogy egyszer a nagybácsija barátjának az ismerőse vett ilyet akkor az írja már le nekem, hol érdemes ilyesmit keresni, beszerezni, mert én nem jártam sikerrel.
Snolker tetejére szeretnék ciklont, -aki emlékszik vagy tudja milyen volt a MEB-nek, ill most a Recének- na olyat. Hol tudnék olyat beszerezni? Traktor bót nem nagyon van a környéken, ( a bunkó pesti) ha van tuti tippetek azt megköszönném. Még a google sem segített igazán.
Tehát akkor ezek szerint közlekedni úgy kell, hogy a köztudomású útkezelőktől elkérem a tervezett utamról a listát, hogy hol milyen táblák-lámpák vannak kint, mondjuk Bp. lll. kerülettől- a Blaháig. Bebiflázom a táblákat, és megyek emlékezetből. Ja, hogy esetleg forgalmi rend változás történt? Leszarom, megyek a KÖZTUDOMÁSÚ lista alapján tökön paszulyon piros lámpán macisajton terelésen át a dolgomra.
Amikor egy bíró közpénzen megteheti azt hogy egy ama ősi mesterségből élő előzetes letartóztatásban lévő hölgyet, nem enget el abortuszra, mert a bíró Úrnak erkölcsi kifogásai voltak a művi vetéléssel szemben.
Azért tetszik ez az indoklás, hogy " köztudomású tény annak természetvédelmi jellege." És ezt egy felelős magyar bíró ki meri ejteni a száján. Milyen jogi fogalom az a "köztudott"? Hogy b.sznák szíven a narkós qrva anyjukat, ezeket a dilettáns barmokat tartjuk el az adónkból.
"A hatóság figyelembe vette, hogy a felperes cselekményének az ország, illetve a térség természeti értékeire jelentős, számottevő hatása nem volt, a felperes a természetvédelmi hatósággal együttműködött, valamint azt a tényt, hogy a természeti értékekben kár nem keletkezett."
Mert ha nem, akkor talán 130 év börtön, vagy mi ???????????
Egyre gyakoribb jelenség, hogy a hegyekben, a védett természeti területen engedély nélkül terepjárművet használnak, mellyel sok esetben rongálják a védett természeti területet. A Baranya Megyei Rendőrkapitányság kezdeményezésére a Pécsi Határőr Igazgatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata az elmúlt évben egész napos ellenőrzést tartottak a Mecsekben a terepmotorozás és a quad felszámolása érdekében.
Az ellenőrzés során, az abban résztvevő hatóságok, a Jakab-hegyen, a kolostor romok körzetében, védett természeti területen tetten értek egy terepmotorozót. A motorozó a természetvédelmi őrök és a határőrök észlelését követően a helyszínt megpróbálta elhagyni és csak a másodszori felszólításra állt meg. A motorozónál igazolásra alkalmas igazolvány nem volt és nem tudta igazolni a terepmotor közlekedésére való jogosultságát sem. A motorkerékpárt a nemzeti park igazgatóság központjában, átvételi elismervény ellenében, ideiglenesen elhelyezték.
A motorozót a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint elsőfokú szabálysértési hatóság a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 147. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző természetvédelmi szabálysértés (védett területen engedély nélküli járműhasználat) elkövetése miatt 40.000,- Ft bírsággal sújtotta és elrendelte a terepmotor kiadását és a felmerült eljárási költségek megfizetésére kötelezte.
Ezt követően a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a motorozót 250.000,- Ft természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte. Megállapította, hogy a cselekmény elkövetésének helyszíne természetvédelmi oltalom alatt álló terület, melyen a járműközlekedéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, mellyel azonban a motoros nem rendelkezett.
A motoros az elsőfokú hatóság döntését megfellebbezte, melyet a másodfokú természetvédelmi hatóság helybenhagyott. Hangsúlyozta, hogy a cselekmény elkövetésének helyszíne védett terület, melyen kijelölt útvonal nincs. A védett terület határain, a főbb megközelítési útvonalakon, töréspontokon a védettség tényét feltüntető táblák kerültek kihelyezésre. A motoros, felperesként keresetet nyújtott be a megyei bírósághoz, melyben kérte a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését. Előadta, hogy ugyanazért a cselekményért a többszörös szankcionálás tilalma áll fenn és méltánytalannak tartotta a természetvédelmi bírság kiszabását. Előadta továbbá, hogy amikor a Remete-rét felőli közútról a gépjármű közlekedésre alkalmas erdei útra hajtott, tábla nem jelezte, hogy itt védett természeti terület lenne, védettségről nem volt tudomása. Álláspontja szerint a táblák csak később kerültek kihelyezésre. Az alperes természetvédelmi hatóság a kereset elutasítását és a felperes perköltségben marasztalását kérte. Hangsúlyozta ahhoz, hogy a felperes a Pálos Kolostor romjaihoz eljusson a természetvédelmi terület határát át kellett lépnie, ezt a kihelyezett táblák alapján a felperesnek tudnia kellett volna. Az alperes hivatkozott arra is, hogy több újságcikk felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a Jakab-hegy természetvédelmi terület.
A megyei bíróság a felperes keresetét alaptalannak ítélte.
Hivatkozott arra, hogy a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (Tvt.) 38. § (1) bekezdés j) pontja szerint a védett természetvédelmi területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges: különösen járművel történő közlekedéshez.
A Tvt. 80. § (1) bekezdés e) pontja értelmében, aki tevékenységével vagy mulasztásával a természetvédelmi hatóság engedélyéhez, hozzájárulásához kötött tevékenységet engedély, hozzájárulás nélkül vagy attól eltérően végez természetvédelmi bírságot köteles fizetni.
A Tvt. 80. § (5) bekezdése szerint a természetvédelmi bírrság nem mentesít a büntetőjogi, szabálysértési felelősség, valamint tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá helyreállítására vonatkozó kötelezettsége alól.
A bíróság azt is megállapította, hogy a természetvédelmi bírság kiszabása és annak összegszerűsége jogszerű volt.
A Tvt. 38.§ (1) bekezdés j) pontjának törvénybe iktatása és abban írt tevékenység végzésének engedélyhez kötése a törvényhez fűzött indokolás szerint azért vált szükségessé, mert a természeti és védett természeti területeken a járművel történő közlekedés (terepmotorozás, hegyi-kerékpározás) egyre aggályosabb méreteket öltött. Ezen tevékenységeknek a természetet nagymértékben károsító jellege indokolta az új szövegrész beiktatását a természetvédelmi törvénybe. Az indokolás azt is rögzíti, hogy szükséges az ilyen tevékenységekkel szembeni fellépés jogszabályokban biztosított lehetőségeit minél tágabb körben meghatározni, figyelemmel a természet védelméhez fűződő érdekekre, különösen a védett természeti területeket károsító tevékenységek megakadályozására.
A bíróság megállapítása szerint az alperesi határozat nem jogszabálysértő. Helyesen járt el, amikor megállapította, hogy a felperes megszegte a természet védelméről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit, mivel hatósági engedély hiányában, járművel a védett természeti területen tartózkodott. Nem tartotta a bíróság elfogadhatónak a felperes azon hivatkozását, mely szerint a terület természetvédelmi jellegéről nem volt tudomása. A jelzőtáblák hiányára való hivatkozását sem fogadta el, mert álláspontja szerint Jakab-hegy tekintetében jelzőtábla nélkül is köztudomású tény annak természetvédelmi jellege.
Nem ütközik továbbá a megyei bíróság szerint a többszörös értékelés tilalmába az, ha ugyanazon magatartást több jogszabály szankcionálja, ugyanis a perbeli esetben nem ugyanannak a ténynek a kétszeres értékelése történik, hanem magának a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvénynek 80. § (5) bekezdése mondja ki, hogy a természetvédelmi bírság kiszabása nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.
A bíróság a bírság összegének a megállapítását sem tartotta jogellenesnek és méltánytalannak. A hatóság figyelembe vette, hogy a felperes cselekményének az ország, illetve a térség természeti értékeire jelentős, számottevő hatása nem volt, a felperes a természetvédelmi hatósággal együttműködött, valamint azt a tényt, hogy a természeti értékekben kár nem keletkezett.
Mindezek alapján a bíróság a felperes keresetét elutasította és perköltség megfizetésére kötelezte.
Isuzura,Mitsubishire és nissanra jó felni offroad nagy terepviszonyoknak ellenálló gumival eladó vagy cserélhető range rover(83as),jeep cheeroke(talán jól irom) felnire gumistól!! A gumi mérete 10.0/75 15.3!! Voltyre márkájú
Korábban volt egy sokatok által ajánlott futóműbeállító műhely (ha jól emlékszem, Újpest környékén?) a topikon. Most a Pajeróm első futóműve teljesen felújult, de aki csinálta, annak nincsenek műszerei, viszont mondta, hogy kb. 30km után vigyem el feltétlenül beállítatni, nehogy elkezdje elnyalni a gumit.
Ez még istenes, de előbb-utóbb elkezd szerelni is. :) Meg olajfesték stb. Pl. az én lányom teljes segítő szándékkal nekiállt az anyja Swiftjének a motorháztetejéről leszedni a sarat. Smirglivel!!! Kicsit megártott a fényezésnek. :(
SZERINTEM-nem abszolult igazságot, csak kipróbált dolgot mondanék- egy meglevő autó esetében a legegyszerűbb -legolcsóbb is- a hidak rugó alá történő átrakása, és a rugóhimbák átfordítása - a fix oldalt előre, a lengőt hátra-, nálam bevált, mellékhatásként nem volt több rugótörésem sem. Az autót így átépítve 3 évig használtam, közúton, terepen vegyesen, amióta eladtam azóta is forgalomban van.
Az igazsághoz tartozik hogy egy ilyen alakításnak is rengeteg apró átalakítási folyamodványa van- stabilizátor kuka, fékcsövek, kardánok, lengéscsillapítók, gumi ütközőbakok csere, vagy beállítás, átalakítás- de mindez eltörpül egy motorcsere, váltócsere, vagy hídcsere költségei és a járulékos egyéb szívásai mellett. Nem is beszélve, arról, hogy az autó típustiszta marad, gondolj csak egy ismeretlen hídban történő szimmering, vagy akár csak fékbetét csere esetén az alaktrészbeszerzésre.
Ha ez az átalakítás nem elég, vagy ragaszkodsz a G hídhoz, esetleg a spirálrugóhoz, egyszerűbb komplett autót cserélni, GR vagy G vagy ne feledjuk a Land Cruisert sem, csak előbb ha tudod próbáld ki.
Moci: (black.elf ezeket a sorokat Te most ne olvasdd ;))) )Szerintem is fogadd meg Ata szavait, bar akkor is erhetnek meglepetesek, pl. ponyvalefogatokat allitolag nehez kapni ;)))))))) A tobbit meg a gyarban "elinteztek" mar! :P
Segítségeteket szeretném kérni azügyben, hogy találjak egy Mercedes-Benz G300 (Puch)-hoz ponyva lefogató csatokat. Ha valaki tudja, hol érdemes ilyesmit keresni, beszerezni, kérem írja le, mert én nem jártam sikerrel.
Hidak + terepváltó + rugók (és marhára nem biztos, hogy elsőre jó lesz, mert méretezni kellene a súlyhoz).+ kardánok 3db (és nem biztos, hogy jó lesz a hossz, mondjuk eleinte szétcsúszik néhányszor) + panhard 4db + kereszttartók 2db + RENGETEG MUNKA!!! Miért nem hiszed el? Mondom, hogy vegyél egy G-t és tedd át bele a sprinter motort.
Ha már motort cserélsz, akkor rakjál be G terepváltót és sebváltót is, azért a központi difi az sokat számít, ha jól emlékszem a Patrol csak kapcsolható négykerekes.
Ha már módosítasz, miért nem unimog hidakat teszel alá, biztos ami biztos?...Vagy vegyél egy G-t.
Tie: erről a hírről te jutottál eszembe, mint lehetséges nyertes
Egy-két apró kérdés. A Patrolnak a jobb oldalon van az első kardánja? A Patrolon is szembe forog a két kardán? Stimmel a forgásirányuk a Mercivel? Ha ezek közül bármelyikre nem a válsz, akkor terepváltót is kell cserélned. :) Üdv: Ata
Biztos az? Azért az a G híd se úgy van, hogy csak úgy hipp-hopp odarakjuk a Patrol laprugós váza alá... főleg ha a G tekercsrugóit is alá akarod rakni... akkor hegesztgetni rugókonzolokat az alvázra, máshová kerülhetnek a gátlók, satubbi... Szóval azért az is kurvanagy átépítés, és ugye az sincs ingyér.
Szóval lehet, hogy egyszerűbben jársz egy jó parabolikus laprugó-szettel, azzal is bivaly nagyokat lehet lépni.
Sziasztok, Land Cruiser automata váltóval milyenek a tapasztalatok? Mennyire megbízható? 98'-as évjárat 3,0 l diesel motorral. Nem off roadra szeretném használni, csak olyan nagypapás, családias használatra, néha kicsit elhagyva az aszfaltot.
Én egyszer voltam, egy ideig jópofának tűnt a dolog, de amikor egy tetőnélküli GAZ69 kb. 10 utassal és taj részeg sofőrrel két kerékre állt és ez mindenkinek teljesen természetes volt, akkor döntöttem el, hogy ez nem az én bulim. A versenyből amit láttam az tetszett, de az a sok fostalicska telepakolva válogatott idiótákkal az már egy kicsit sok.
Egyetértek veled, kis fegyelem nem ártana még akkor sem ha jó üzlet. Hosszú évek óta nem járunk babodra, pont a balesetek és a fejetlenség, alkohol miatt.
Babodon van egy "magán pálya" egy panzióval együtt. A baleset ott történt. Ha be vagy kötve, akkor ketrecben elég nehezen eshet bajod. Persze, ha betesznek autóstól egy présgépbe ...
Baleset a "ketrecben" is történhet, főleg ha sörrel itatják a "majmokat". A környezetkárosítás pedig valamit-valamiért dolog szerintem. A dagonya, amit lezártak idén, például amúgy nem egy aranybánya vagy ilyesmi. Semmi másra nem jó, csak dagonyára. Jobban járt volna a tulaj, ha pár milláért bérbeadja a szervezőknek. Így a szántóföldön kellet ásni dagonyát, ami sztem sokkal több kárt okozott. A bevételt meg mindenki kiszámolhatja magának, legalábbis közelítőleg. Én közel 100 millióra saccolom.
Tegnap a hazunk elott megallt egy devu fos platos taliga, es kiugrott belole harom 8-10 eves gyerek. Felmaszott a platora es a fulke mogott levo keretbe kapaszkodtak. Joember rugott egy koveret es elindult, mikozben a gyerekek sikongatva elveztek a dolgot.... Teljesen ledobbentem! Lehet en vagyok a tulzottan ovatos, amikor meg garazsba valo tolatas kozben is bekotom magamat, de valahogy ugy erzem ez a gyerekgyilkos kategoria!
Tudom! Mi is felnottunk valahogy.... emlekszem meg amikor apam beagyazott a lada hatuljaban es ott utaztunk fekve, jatszva a hugommal. De ne feledjuk, hogy 25 eve hol volt ekkora forgalom es sebesseg!?
"az óhatatlanul bekövetkező környezetkárosítás miatt."
Az állatkertben bátran odamegyek az oroszlán ketrecéhez, mert tudom, hogy Ő bent van, én pedig kint. Ha a majmok nem mennek ki a "zárt" ketrecből, akkor nem történhet környezetkárosítás, sem baleset.
Gondolkodtam,de végülis megírom mindannyiunk okulására. A Pajeroban volt egy komoly bukocsó B oszlponál keresztmerevítéssel,A oszlopnál semmi. Versenyülések voltak, gyári övekkel. A kaszni B és C oszlop között sértetlen volt, az A oszlop viszont megtört és a tető magasság elöl kb. 20cm-t csökkent... Úgy tűnt hogy maradt elég tér.
A rendőrök elmondása szerint az egyik fiatalember a kocsiban maradt ő súlyos sérülésekkel "megúszta",a másik kiugrott(?)/kiesett(?) őt érte a tragédia...
Nem akarok a témán lovagolni, de mind a ketten be voltak kötve a kocsiba, vagy annyira roncsolódott a tető, hogy mindegy volt, hogy ki mit használ. TV-ben láttam a helyszínt, egyszer én is majdnem megszívtam egy hasonló dobbantónál :(
Amiről beszéltek, az egyértelműen a pénzéhes szervezők hibája és nem a szórakozni vágyó embereké. Ugyanis a környező földek gazdái nem kapnak a bevételből semmi kártérítést vagy jóvátételt az óhatatlanul bekövetkező környezetkárosítás miatt. Mivel hivatalosan nem tartoznak a fesztivál területéhez, így anyagilag rosszul járnak. Nem úgy a többi élősködő, aki pl. a benzinkúton 1000 forintot kér, hogy lemossam magamnak a hűtőm meg a fékeket egy slaggal!!! Meg a vendéglátósok, de ez külön téma lenne ne menjünk bele.... Egyszóval aki részesedik a bevételből az támogatja, és várja minden évben a "nagy kaszálást" aki meg nem, az csapdákat állítgat és ott tesz keresztbe ahol tud.
Igazad van, túl kevés az infóm, nem is akarok vitatkozni. Én csak itt élek és néha arrafelé vadászom... Nekem csak két barátom halt meg babodon...az egyik többé-kevésbé magának köszönhette, a másik egy részeg osztrák baromnak...
"Mert a kitudja honnan odatévedt szervezőknek nagy lóvé ez a dzsembori,de a megvetett "helyi gazdáknak és vadászoknak" csak a szemét, a szétvágott utak, a szétzavart vadállomány és az elb.szott hétvége marad belőle."
"Ha az ottélőket zavarja ez a dolog"
Azt gondolom túl kevés infod van a rendezvénnyel kapcsolatban,így a vitát lezártnak tekintem.
Talán nem véletlenül, THX for helyi gazdák/vadászok.. Nyilván nem a katlan szögelték ki... Nem akarom védeni őket, elég fura emberekből áll az ottani vadásztársaság, de kimondtad a varázsszót..."helyi"... Ha az ottélőket zavarja ez a dolog, amivé a '88-as "Enduró fesztivál" kinőtte magát, akkor az ottélők tenni fognak ellene. Mert a kitudja honnan odatévedt szervezőknek nagy lóvé ez a dzsembori, de a megvetett "helyi gazdáknak és vadászoknak" csak a szemét, a szétvágott utak, a szétzavart vadállomány és az elb.szott hétvége marad belőle. Ráadásul most vetették el a kukoricát. A holdtalan sötét éjszakákon kint kuksolt boldog-boldogtalan a vetést őrizni, és most, hogy a hold már érne valamit és végre nem csak őrködni de vadászni is lehetne, most ez a rendezvény meghiúsította a dolgot...
Tegnap érkeztünk vissza a 22. Somogybabodi Fesztiválról! A fesztiválon ismét több 10.000 néző volt jelen,ami véleményem szerint azért fontos,mert megmutatja hogy ennek a technikai sportnak is van "súlya". Itt arra gondolok hogy a Mo.-on rendezett versenyeken 50-100 indulón és a hozzátartozókon kívül senki nem jelenik meg,így sokan gondolhatják hogy ennek a néhány tucat embernek a "szórakozására" kell területet biztosítani?...
Babodon lehetőség van legálisan autózni gyári autókkal is. Ezt egyre kevesebb helyen teheted meg...
Jó volt látni a gyári pickupokkal, SoftRoaderekkel érkező családokat,csapatokat. Idén is voltak részeg állatok,vadállat kvadosok, de úgy érzem tisztul a mezőny. Jó példa erre az Eurotrial jó néhány (bajnokok is) résztvevője a rendezvényen. Jó volt megcsodálni Veress Gabi legújabb csodáját... Láttam AVM Hiluxát nagyot lépni a siratókon (mentem is utánna :)
Nagyon jól éreztük magunkat, nagyon jókat autóztunk,de az első éjszaka 2 autóval 2 defektet kaptunk. Talán nem véletlenül, THX for helyi gazdák/vadászok... Mi 3 autóval voltunk és köztünk senki nem ivott a sofőrök közül.
A balesetről sajnos elég pontos infoim vannak,az autót segítettem feltenni az autómentőre...
Úgy érzem ezt el kellett mondanom a tisztán látás végett.
De azért a hangulat a régi maradt Ja...a régi...még el sem kezdődött a verseny, de már meghalt valaki... Egyszer beküldeném a kommandót a katlanba és begyűjtenék párezer jogosítványt ittas vezetésért, bezúzatnék pártucat fék és egyéb nélküli vasat, a szervezőknek meg adnék pár évet a sitten... Elég durva, hogy pár ember anyagi érdekei miatt évről évre megrendezik ezt az életveszélyes bolondokházát ami többet árt a terepjárós társadalomnak mint a környezetvédelmi tárca...
SzuMe-nak üzenem: Szerintem is hilux! mi két éve vettünk egyet, egy 1994-es hiluxot. A laprugóköteg egy lappal van megtoldva, így kicsit magasabb, mint a gyári. Mi is sokat járunk vele aszfalton, sokszor több száz kilométert, ezért országuti gumik vannak rajta, igaz téi gumik, de meg sem közelíti a terepgumikat, viszont kevesebbet fogyaszt. A gép elég strapabíró, mindenre jó, vittünk vele már 1,2 tonnát is a platón. Egyébként munkaeszköz, amit néha kiviszünk egy kis off-roadozásra. Csörlő (még) nincs rajta. Most voltunk Somogybabodon az éjszakai trophyn és csak egyszer kellett megcsörlőzni, de egy TKP-s szakaszt is kipróbáltunk vele, ahol zökkenőmentesen átment. Kényelem: 180cm-s embereknek elől-hátul kényelmes, a platón még nem próbáltam az alvást, arra inkább felállítok a kocsi mellett egy sátrat. Motorilag is elég megbízható, nem valami erős 75-80 lóerő, de a 100-at simán viszi közúton. Az új hiluxot nem igazán ismerem, de azt tudom, hogy jó pár centivel (15-20cm) hosszabb, mint a régebbi modellek.
Szóval szerintem hilux, mert ezt ismerem és bevált.
Egyébként az emeléssel nem biztos, hogy instabilabb lesz az autó.
Ha az mondjuk egy ProComp szettel történik, amiben a gyárinál sokkalta erősebb lengéscsillapítók is szerepelnek, akkor gyakorta jóval stabilabb lesz az autó (amellett, hogy a hosszabb rugók, és a hosszabb gátlók miatt magasabb is egyben).
SzuMe: Mint tudjuk vannak a nagyon okos szakertok miszerint a pick-upok mar a gyarajton kigordulve is annyira instabilak, hogy szinte maguktol felborulnak! Volt is errol egy gyonyoru szep cikk ami nem kicsi hozzaertesrol adott szamot.
Nezd! Tudomasul kell venni, hogy ez egy teherauto, meg akkor is ha az ujabb gepek nagyon szemelyautos benyomast keltenek. Ezert az ilyen fajta gepeket teljesen maskeppen kell kezelni mint az aszfaltcirkalo szemelyautokat. Ha valamelyest ismeri az ember a fizika torvenyeit es igyekszik betartani azokat (bar probalja meg nem betartani:) ), szoval akkor nagy meglepetes nem fog erni. Vagyunk itt paran akik emelt autoval jarnak es csak ritkan mosunk tukrot igy.
Ez a kerdeskor nem olyan egyszeru mint aminek latszik. Tobb jatekos a keplet, ahol tobbek kozott a guminyomas, gumiszelesseg, ballonossag, mintazat, kanyarstabilizator meglete, ET ertek, sulyelosztas, rugo karakterisztika, lengescsillapito karakterisztika, stb. mind mind komoly sullyal szerepel. Ezek kozul Te egyet ragadtal ki, aminek a megvaltoztatasaval igen instabilabb lesz a kocsi valaszt tudjuk adni, amennyiben a tobbi ertek valtozatlan marad. De ha mar az ET erteket hozza igazitod, akkor maris kozelebb vagy a stabil helyzethez.
De ez most megint csak karrrrogas reszemrol. Annyit tudok biztosan, hogy a teszkoig otthonrol egy parszor mar megfordultam es egyszer se vettem fel a budosbogar poziciot! :)
SzuMe: Attol fugg milyen 5cm emelesre gondolsz!? Mert van egy parfajta emeles mint tudjuk.... bodylift, futomu emeles, gumiatmero noveles, alvaznyujtas stb....
Mellesleg a Hiluxban ~240.000km van, es olyan 7000 uzemora... es nagyon megkimelt! (Meg a teszkoba is aszfalton jarok!) :))))))
Tegnap voltam Babodon. Néhány szerencsés már a kempingben és a pálya körüli házakban pihenget... Meglepődtem azon is hogy néhányan már autózgatnak föl-alá :) A kemping frankón elő van készítve. Jó lesz a hétvége...
Nekem 9-10l között eszik Sok autópálya (130-140) sok Budapest, meg némi terep - na jó ez túlzás, igensz**r földút traktornyom,... ami alföldön előfordul. igaz nekem az intercooleres verzió van 120lóval
Egy vadászismerősöm összehasonlította , neki volt Mitsu ( Még nem a csepp, hanem az előző L200; Előtte Mazda Most Újkasznis Hilux, a "régebbi" (102 LE) motorral az eddigi 12-14 literek helyett 10-11l -el járkál a Bakonyban.
Azért általános javaslatként tudom ajánlani, hogy bár nem varázsvessző, de az agyonkomplikált RR II elektronika egyik előnye, hogy rengeteg adatot, hibakódot tárol. Már egy kiolvasással is sokat lehet előrehaladni.
167 km/h a vége papíron és ennyit is mentem vele max. Egyébként nem hajtom 80-100 körül járok vele!Városban gyorsan fel tudok kapcsolni 2000 fölé nem is forgatom ilyenkor.Tud menni 5-be 40-el 1000-es fordulaton minden erőlködés és rángatás nélkül. Nekem így bőven elég! Gyárilag: 137 Le A tuning boxal: 163 Le 270 Nm 330 Nm 162 Km/h 167 Km/h
KB. pont ilyet néztem a mobile.de-n Ez a papmahl e "legöregebb" dízel tuningoló németországban. Még golf Gtd-kkel kezdte nagyobb intercoolert rakott rá ha minden igaz mennyire lassú így chippel?
Te vagy az én emberem, mert valószínűleg még csak a pozitívat kaptad belőle. Mikori évjárat, milyen motor mennyi van benne stb. ha nem vagyok indiszkrét? Vagy ennek kéne egy új topikot nyitnom?
Jó jó, csak amolyan "rühes kutya" hasonlatot éreztem a többiek hozzászólásából akit etetnek mert azért néha még megugatja a betörőket
Igazából inkább egy "középkorú elváltra" gondoltam, aki ugyan frigid, ráncos és mindíg fáj valamije (amire mellesleg naponta vagy 20 gyógyszert szed), de ha egyszer mégis hagyja hogy megcsináld akkor olyan dolgokat tud hogy soha többé nem akarsz kis tizenéves csitriket.
Valóban a Tata vette meg, de nincs azzal semmi baj. A Tata egy régi, vagyonos indiai családi vállalkozás, és ami súlyos különbség köztük, és a Ford között, hogy india még mindig nagy respekttel van anglia felé.
Ha pl. egy tehetősebb indiai emberke beteg lesz, nem Delhiben megy kórházba. Repülőre ül, Londonba repül, és ott. Mert bennük még mindig valamennyire az anyaországként él Anglia, és nagyon is tisztelik az ilyesmit.
Szóval könnyen lehet, hogy a Ford éra után egy pozitív dolog fog kisülni ebből.
ne ne neeeeee a fél év alatt felépített "ezkellnekem" érzést valamint a meggyőzőnek tűnő érveket hogy miért ez a legjobb autó pillanatok alatt leromboljátok
nyilatkozzon 'má valaki pozitívan
a TATA részre meg inkább nem is reagálok (mindenesetre már nem merek utánanézni :))
Nekem a V8 miatt mindenki aszongya, hogy "olyan mint a seregbe' a ZIL". :)
Ráadásul az enyémnek kívülről még elég masszív gépszaga is van, lecsukott géptetővel is kellemes nehéz olajpárák jönnek kifelé, olyan, mint valami öreg gőzmozdony. :)
altefnegy: hát nem épp ezt vártam, de azért valamennyire sejthető volt hogy nem olcsó mulatság egy régebbi luxusautó. De úgy gondoltam hogy a motorhoz (mivel ugye bmw) mindent megkapok utángyártottban ill. bontóban. De azért tedd a szívedre a kezed: szereted a kocsit nemde? Ha már ennyi ideje megvan akkor még a rigolyáit is szereted nem? mint egy feleség....
A magnó évek óta csak azért van az autóban, hogy eladáskor meg tudjam duplázni az extralistára írható tételek számát.
Valamiért az sem kap áramot:) Amúgy nem is kell, mert a vendégek midíg megjegyzik az autó hangját, hogy olyan Szkáániás, más meg a Krázot emlegeti:)) Szóval valahol a kettő között van az igazság.
Nos. Hét éve van Range-ünk a második szériából. Pl. a típushiba légrugó elhanyagolva kicsinálja a kompresszort. Meg ha ippeg nem a típushiba jön elő (nálunk a váltó pozícióérzékelője, garanciában csere), akkor nehéz készülni rá.
A dízelmotor gyengeségét nagy valószínűséggel te fogod orvosolni, ami azt jelenti, hogy az első 130-160 000 km-t (gondolom Autobahnon is) azért eredeti erővel tették bele. A tuning alapja pedig a tökéletes motor. Tehát azért ez nem csak úgy fog kinézni, hogy csip, meg lekapom-felrakom a töltőlevegőhűtőt.
Ha csak fél év múlva jön össze rá a pénz, akkor azt jelenti, hogy szűk a keret. Ennek pedig nem használ egy olyan kocsi, ami a maga korában is luxuskocsi volt, és manapság is luxus a fenntartása.
Mindenestre mi imádjuk, törődünk vele, kényelmes nagy hajó.
Tie: Azert az fugg az elol ulok kenyelmetol is. Ugyanis, ha az elso uleseket koppra hatra tolod, akkor biza szuk lesz a hely hatul. En tobbszor utaztam hatul mar a Hilux-ban, es az en igenyeimnek megfelelt. Hozza kell tenni, hogy az en igenyeim szintje alacsony.
Atom: Az meg hagyjan, hogy nem tudod az ablakot felhuzni, de az milyen jo, hogy ha egyszercsak lehuzodik... :)
Velem egy évig aztatat játszotta a jószág, hogy mindíg elvitt valahova, és az otthon melegétől legtávolabbi ponton kellett telefonos segítséggel köteles autót hívnom :)))
Természetesen mióta magától megszünt a jelenség szívesen megyek vele bárhova. Azér a zabszemet viszem magammal.
tele van extrákkal a kocsi de ezek hol működnek, hol nem -az még kibírható ha nem tudok ülésfűteni
Aha, az még kibírható, de az nekem kifejezetten nem tetszett, hogy pl. elmegyek vhová, leparkolok, és nem tudom az ablakot felhúzni. Vagy a vezetőülés koppig hátradöntve marad, úgy kell vidékről hazajönnöm, hogy a kormányba kapaszkodom.
Ezek mind filléres, apró problémák, de hamar eladtam miattuk a RRt...
(Persze most majd Tie jól ledorongol, hogy pont ez a szép bennük. :-) )
nyuszy: hát ebben rohadtul igazad van: akkor legalább bíztass ;)
altefnegy: Németországból venném 140-160.000km-el. e-bayen néztem és szinte mindent lehet hozzá kapni (légrugó ami típushiba de azt is meg lehet occsóé csináltatni), az elektromos hibákról csak annyit olvastam hogy tele van extrákkal a kocsi de ezek hol működnek, hol nem -az még kibírható ha nem tudok ülésfűteni... A dízelmotor gyengeségére a nagyobb intercooler és egy chip jelent gyógyírt amellyel 196 le és kb. 420nm -el rendelkezik a vas. kb. Fél éve nézem a mobile.de-t ill olvasom az összes európai és amerikai range roverekkel foglalkozó oldalt. Tudok már átalakítókittről légrugóról tekercsrugós verzióra, nagyjából képben vagyok a típushibákból is. A pénzen kívül (ami remélhetőleg fél év múlva meglesz) már csak az az utolsó löket hiányzik. Olyasmire gondolok mint pl.
Nagyon komoly az autó. Ne halgass senkire, vedd meg, a világ legjobb autója
Kéne szervezni egy demonstrációt, ahol atiltakozás módja az lenne, hogy görgősablakot helyezünk a zöldek fejébe. Vagy csak számomra hihetetlen, hogy mindenbe bele kell kötniük?!
Drágán javítható elektronika; itthon általában százezrekkel visszatekert óra; a kasztnihoz harmatos dízelmotor; a bontott árak rendben vannak, de az a pár dolog, amit nem érdemes így megvenni, sokba van; stb.
Amúgy meglepően jó terepjáróképesség, nyugodt utazóautó, kényelmes, szerethető, stb.
Nem szeretnék hitvitát nyitni, csak egy bonyolult kérdésem lenne:) Pickupot vennék. Toyota Hilux, vagy Mazda B2500/Ford Ranger? 2002-03 körülit vennék. Használat: Város, közút családdal(nyáron születik a fiam) időnként vadászat és túra. Másik autó nem lesz mellette. esetéeg melyiknél mire kell figyelni. B2500 volt apámnak újonnan, azzal semmi hiba nem volt, azzal mentem egy seggel Olaszországba lakókocsival. Hiluxban még nem is ültem.
Erre ne nagyon várj választ, mert a tapasztalat alapján aki már kinézte magának a kocsit, az úgyis megveszi, csak megerősítésre vár, lebeszélni meg úgysem lehet :) Szóval vedd meg, és örülj, aztán ha nem válik be, eladod :)
Ami a hídban van tengely az 30-as, ami a kerék közepében az 60-as. Éééééééted??????? De az alul-felül meghatározás csak akkor aktuális ha talpon van az autó. Lehet, hogy ezért nem érted? :))
Egy 2000-es évjáratú range rover vásárlásán gondolkodom. Azon belül is 2.5 dse. Van e valakinek tapasztalata evvel kapcsolatban ill alkatrészárakról képbe van e valaki. Elsősorban amúgy városban használnám, max 20% terep. Rá kéne beszélni hogy mennyire jó ... ;)
Hali! Igazából HJD80-ra gondoltam, de az is érdekes lehet. Eladó? Infó jöhet a "nicknevem"@gmail.com-ra
Szia Fű! :)
Nem tűntem el, olvasok rendszeresen :))) Csak közben családot alapítottam, és vidékre költöztem. Most, hogy a fiam lassan már 3 hetes, megint jöhet az off road! :))))
Azért még lehet, hogy ha találok egy jó (nagy), 90-es években gyártott Land Cruisert, adok még egy esélyt a japóknak :) Tényleg nincs valakinek egy a padláson?
A G hídról: Én 20-30 km/h-ás sebességgel találtam el egy méretes fatuskót a jobb első kerékkel. A G hátulja kb. 1,5 métert emelkedett, a hátulját 90 fokkal arrébb tette le, a gyári alufelni kvázi kettétört, a futómű meg még el sem állítódott...
Üdv mindenkinek! Gumi vásárlása előtt állok! Amire használom a Samut az a következő:
-napig 40 km betonon -2 hetente hétvégén egy kis terepezés -nyáron el szeretnék járni Trophy-kra triál versenyekre
Az auton most lesz egy kis emelés, meg a terep gumi, más tuningot egyelőre nem tervezek. (talán nyáron LockRight hátra)
Amin gondolkozok:
-BFG MT gumik mindenre (azért ezt sajnálnám betonon koptatni) vagy -maradnak a mostani széria terepjáró gumijaim, ami terepen azért nem nagy szám, ezzel járnék dolgozni, és vennék mellé TRB EVO4-et, amit felraknék versenyre a helyszinen.
Kérdésem hogy szerintetek melyik megoldás a jobb, vagy van e jobb megoldás és mi az?
Még annyi hogy én még semijen versenyen nem voltam, (ezért is kérek tanácsot) Trophy-ra gondolom nem szükséges egy TRB de végig lehet menni ott egy alig terepes gumival is?
Üdv mindenkinek! Gumi vásárlása előtt állok! Amire használom a Samut az a következő:
-napig 40 km betonon -2 hetente hétvégén egy kis terepezés -nyáron el szeretnék járni Trophy-kra triál versenyekre
Az auton most lesz egy kis emelés, meg a terep gumi, más tuningot egyelőre nem tervezek. (talán nyáron LockRight hátra)
Amin gondolkozok:
-BFG MT gumik mindenre (azért ezt sajnálnám betonon koptatni) vagy -maradnak a mostani széria terepjáró gumijaim, ami terepen azért nem nagy szám, ezzel járnék dolgozni, és vennék mellé TRB EVO4-et, amit felraknék versenyre a helyszinen.
Kérdésem hogy szerintetek melyik megoldás a jobb, vagy van e jobb megoldás és mi az?
Felül DANA 30 alul DANA 60. Még visszatérve a Lajos hídjához, átalakítás miatt el volt vágva mind a két vége és újra összehegesztve. Az utólagos hegesztés tört el neki is.
A Zozo hídja a Jeep váltó más forgásiránya miatt szét lett vágva és újra összehegesztve. Tehát semmi köze a gyárihoz. Kisipari módszerrel nem lehet ugyanazt a minőséget hozni, mint a gyári. A Lajos meg akkorát esett, hogy csoda. Lefelé eldobta az autót két tuskó és felborulva a bal hátsó kerékre érkezett az oldalán kb. 4 méter magasról. Még a felni is elgörbült sztem, pedig a G felni 4mm-es anyagból van. (Nehéz is mint a dög) Nagyobb repülés után, leérkezéskor az eleje előfordul, hogy görbül a jobb oldali gömb mellett. Azt kell előre megerősíteni.
Én Chevrolet Blazer hidakat tudnék, melyek 6 csavarosak. Ha jól tudom akkor pár Jeep (wrangler) alatt volt 5 csavaros, de ott is a Wagoneer-ek alatt már 6 csavaros. A G hidak pedig szerintem is nagyon jók, csak mikor láttam, hogy Zozónak eltörött a híd, most pedig Zsom Lajoséról (fekete G ?) olvastam, de még tavalyról is rémlik vmi (mondjuk Zsom borulásáról te tudnál mesélni, mert ott voltál, igaz?) és ezért is érdekelne a hídtok vastagsága. Azt tudom, hogy az UAZ-é kb 10mm a Dana 44-esé pedig kb 13mm.
"DANA hidak lyukosztásra, féktárcsákra olyanok mint a toyoták" A dana 44 tudtommal 5 csavaros. A Toyota nem 6 ? De miért "olyat" akarsz mint a Toyota? Ha az kell, vegyél Toyotát. "G hidakkal meg az a bajom, hogy sok eltörik belőlük" Mondanál néhány példát? Ne értsd félre, nem akarlak rábeszélni. "G Merci hídtok?" Megmérem. "könnyen tudnék 2-t szerezni" Az UAZ-nál mindenképpen erősebb.
Ata, Tie: Köszi az infókat! Azt tudom, hogy ezek a DANA hidak lyukosztásra, féktárcsákra olyanok mint a toyoták, szóval átalakítható "könnyedén". A G hidakkal meg az a bajom, hogy sok eltörik belőlük (persze extrém körülmények között). Ata: Milyen vastag a G Merci hídtok? Egyébként csak azért érdekel a DANA 44-es híd mert könnyen tudnék 2-t szerezni és hogy érdemes-e foglalkozni vele.
A kérdésed érdekes, mert van ami erősebb benne, mint a G-ben van ami gyengébb. Pl: a féltengely erősebb, de a csukló gyengébb. A 30-44-60 tudtommal a féltengely vastagságát jelenti. Ahogy a Tie linkjén olvasható ezek széria hidak. Különféle súlyhoz v. teljesítményhez más-más vastagság jár. De van arra is példa, hogy a Jeepnél rájöttek, hogy a 44-es túl sokáíg bírja és raktak bele gyengébbet. Lehet belőle tárcsafékest is kapni. Rendelhető tárcsával, dobbal (nádihegedűvel) választható áttétellel, ha kell zárral. Az amerikaiak ezt nevezik széria hídnak. A tuning nem itt kezdődik.
Azt mondjuk nem árt észbentartani, hogy ezek alapból dobfékes hidak, és nem biztos, hogy egyszerű őket átépíteni tárcsafékre. Szerintem egyszerűbb az élet G híddal, mert bár az se olcsó, ez is drága lesz a szállítással, és G-hez talán egyszerűbb alkatrészt találni, ha kell valami.
Szia Tie! Köszi szépen az infót! Erősségre milyen szinten lehet (pl erősebb-e mint egy G híd)? Azt tudom, hogy sok minden van hozzá és hogy elég nagy gumikkal (36-40") használják őket amcsiban, szóval nem lehet vmi gyenge.
Hmm..kár, ez az egy dolog amit meg merek venni a Samuhoz, ugy hogy tudom, hogy le akarom cserélni, mert ezt fel futdom rakni az új kocsira is...jó lenne Somogybabodra az MT-t gumival menni :)
soono: Hat telleg neztelek mint egy ffi-nemiszerv, de hat honnan is kellett vona felismernem Teged, mar megbocsass!? :)) No meg nem is volt terepjaros kinezeted abban a necsaknezd autoban :)))))) Amugy epp feluton voltunk egy kis kirandulasban. Nem latszott, a kocsin, mert a szakado eso szepen tisztantartotta azt, de volt ott egysmas :)
Szombat délután én voltam az Orfűn, aki a kék buszból integetett, mint egy eszelős. Te meg úgy néztél erre a hülyegyerekre, mint egy afgán menekült, amikor elkapják a zöldhatáron. :)))
Ford Maverick 95-ös 2.7 td. Ma vettem észre, hogy amikor fékezek a fékpedálnak van egy koppanása amikor benyomom, a pedálút vége felé. Az autó álló helyzetében különesen feltünő, menet közben annyira nem. Elkezdtem pumpálni a féket erre meg bejelzett a fékbetét kopásjelző! Felpumpálom a pedált, benyomva tartom, elkezd világítani a kontroll lámpa, majd a fékpedál szép lassan besüllyed a pedálút végére. Ez normális? És a koppanás? Behúzott kéziféknél nem csinálja ezt a bizonyos koppanást. Fékolaj maxon van. A betétek elől tavaly lettek cserélve, (15 ezret mentek idáig) hátul pedig még félig sem kopottak, télen néztem őket. A féktárcsa elől már ugyan a végét járja, de még nem kopott el az sem a határig, még ezt a betét garnitúrát simán kiszolgálja.
A fék egyébként menet közben teljesen normálisan működik, érzésre minden oké.
Tud valaki segíteni mik lehetnek ezek a tünetek amiket leírtam?
Ha már nem az első autódat csinálod, akkor pontosan tudod, merre szeretnél haladni, tudod, hogy mit honnan érdemes beszerezni, kivel érdemes legyártatni stb.
Tapasztalataim alapján amikor olyat építesz, amit előtte még nem (legyen az akár terepjáró-átépítés, vagy csak személyautó felújítása), akkor kb. dupláját fogod kifizetni a szükségesnek, mert egy csomó dolognál nem tudod, mit is akarsz igazán, na meg nem tudod, hol/hogy lehet olcsón megúszni.
De ha van olyan autó, ami tényleg azt tudja, amire igényed van (mittomén emelés, nagy kerék, csörlő, diffizár meg egyéb általános dolgok), azt valószínűleg tényleg jóval olcsóbbért meg lehet venni, mint amennyiből magadnak kijönne, mert az eladó is tisztában van vele, hogy árában az életben nem veszik meg tőle.
sajna ezt én is a saját példámon tanultam meg, mentek a százezrek a kocsira, számolni is alig győztem, miközben a piaci ára nem nőtt egy forinttal se,sőt nehezebb eladni :) De 500e-el többért van olyan kocsi a piacon,amit csak 1-1,5ből érnék utol, szóval még mindig jól jártam...
ha egy jól megépitett papiros autót félárban meglehet venni,akkor annak valami kehe van vagy mégsincs jól megépitve.én nemhiszek a mesében.géza is épitsen magának olyant amilyent szeretne.
Veszel egy kész kocsit, aztán ha véletlenül nem olyan odafigyeléssel, és a dolgoknak sok éven át való újragondolásával van megépítve, mint pl. Gerő Andris régi Defije, akkor egyre csak az lesz benne, hogy "ej, én ezt nem így csinálnám meg", "nekem nem áll így kézre", "máshogy jobb lenne"...
Aztán szétszeded, és megépíted magadnak az egészet.
Akkor viszont jobban jársz, ha egy építetlen autóból indulsz el, mint valamiből, ami már valaki más szájíze szerint lett átalakítva.
Az idei év első fesztivál rendezvényére szeretnénk invitálni benneteket, ahol szervezett keretek és kultúrált feltételek közt versenyezhettek és bulizhattok együtt az offroad cimborákkal.
A fesztiválon reményeink szerint ismét összejön a magyar off-road rajongók tábora és egy kellemes jó hangulatú, ám versengésben és izgalomban is bővelkedő programnak lehettek részesei. A találkozón quados és terepjárós programok egyaránt megrendezésre kerülnek, az amatőr és a profi résztvevőknek különböző típusú és nehézségű versenyszámokat állítunk össze. A fő célunk, hogy minden nevezett résztvevő aktív részese legyen egy egyedülállóan mozgalmas off-road hétvége eseményeinek. Az utcai terepjárósok részére külön karcmentes tájékozódási túrát szervezünk, amely egyben a Suzuki terepjárósok márkatalálkozójának futama is.
A rendezvény helyszíne Várpalota város központjától kb 2 km-re található Cseri Parkerdő. Amely ideális rendezvényhelyszín, az évszázados tölgyfák árnyékában kempingezők részére és a fesztiváltér kialakítására.A fesztiválterületen egy kempingezés céljára elkülönített területet alakítunk ki, ahol a résztvevők kényelmesen és kultúrált keretek közt tölthetik el a hétvégét.
A terepi lehetőséget a 35 kilométer hosszan húzódó Honvédségi gyakorlótér adja, amely minden igényt kielégít a terepadottságok tekintetében.
Ha a fenti programajánlatunk felkeltette érdeklődéseteket, kérjük látogassatok el a rendezvény honlapjára, ahol bővebb információval szolgálunk az egyes programokról és a részvételi feltételekről: www.4x4fesztival.hu
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Rendezőség
Ha elöl akartok indulni, akkor most gyorsan cselekedjetek: A péntek éjszakai trophy futam rajtsorrendje a kitöltött nevezési lapok beérkezésének időrendjében kerül kiosztásra. A naponta frissülő listát megtalálhatjátok az oldalon. www.4x4fesztival.hu/?/Nevezes/ A nappali trophy futam rajtsorrendje az éjszakai beérkezés sorrendjében történik.
Azért gondoltam meg magam, és azért nem akarok már Defendert, mert sokkal drágább mint a Samurai! Megvenni és fenttartani is! Szerintem ez belátható. És szerintem egy jol megépitett Samut nem fog lealázni terepen egy Defender. Szerintem. Ha tévedek, szivesen vitázok, szeretek vitázni, mert a vitában nézőpontok kerülnek közelebb egymáshoz, és a helyes nézőponthoz. De a vita nem összekeverendő a mostanában sajnos gyakori "beszólok a forumon" hozzászólásokkal. Most nem célzok semmire és senkire, csak el akarom kerülni. Itt még nem tapasztaltam, de pl Magyar 4x4 Túra egyesület oldalán vetettem fel az ötletet, hogy mi lenne ha nem lenne 192 topik mert szerintem baromi sok, és van amihez 2 éve nem szóltak hozzá, aztán mindenki elkezdett anyázni, hogy mit akarok én , mi közöm hozzá??? Mindegy, elkanyarodtam a témátol... Visszatérve a Samura, azért a néhány millió árkülönbségért, inkább elviselem hogy kicsi és lassú. De ezt már egyszer leirtam.
A motorcserét csak felvetettem, nem tudom mivel jár, nem csináltam még, és valószinű nem is fogom. Építeni azért nem akarok mert fele annyibol kijön ha megveszem a kész kocsit.
Mostmár egyre homályosabb a kép, hogy mit akarsz. Először jösz a család dumával aztán ezekkel a képekkel. Cserélj motort a vasadba és kezd el építeni, minek fecsérelni a szót.
Egyébként az én ötletbörzém itt van : www.discoweb.org. Két féltengelycsere között ezt szoktam sasolni, mikor éppen nincs leszakadva a futóművem. Most mennem kell, mert holnap reggel dolgozni kell mennem, és addig néhány dugattyút is kicserélek, mert a mai nap megviselte a vasat, de ha arra járok akkor még a főtengelyt is kicserélem, hetente szoktam, biztos ami biztos, aszt mondják, hogy ezeknél a gépeknél el szokot tőrni.
Egyébként észrevettem, hogy ha sokat megyek, pár év alatt kicsit kopnak a fékbetétek. Nem értem, hogy miért nem tudnak vmilyen tartósabbakat kitalálni ezek az angolok, majdnem ötévente cserélni kell, ki érti ezt. Képzeld, nemrég az ékszíjat is cserélnem kellett, teljesen berepedezett, hála a providentnek már nem kell ezzel a problémával együtt élnem.
És ami a legmeredek hiba, szerintem alapjaiban el fog tántorítani a Landyktől: Időnként tankolnom kell. Hihetetlen, én azt gondoltam, hogy ha már ennyi pénzt invesztálok a fenntartására, akkor legalább nem kell tankolnom, basszus engem félre vezettek.
Azt nem is akartam megemlíteni, de most, hogy ennyire megnyíltam kimondom: kiégett az egyik reflektor izzóm!!! gyerekek, ez egy fostalicska. Legalább 4 éve cseréltem, és tessék.
És most a legdurvább dolog, amiről a Landysek csak a pszihiáterüknek beszélnek: ha le van tekerve ablak és beriasztóm az autót akkor nem emelkednek fel az ablakok automatikusan. Ez biztos valamilyen komoly dolog lehet, nem tudom mit kezdjek ezek után magammal, mostmár mindent beismertem.
Egyébként régen 1310 Dáciánál miért nem kellett kardánkeresztet cserélni? Hova halad a világ?
Hűű, eszembejutott valami, ezt nézzétek: http://www.bc4x4.com/fv/2000/ben/ben.cfm Nem azért mert ijet akarok, csak érdekességképpen! Képeket nézzétek végig! :) Látott már valaki ijet élőben? Mármint bármijen légrugós gépet?
JP Cherokee igazbol sosem tetszett, nem tudom miért, csak nem fogott meg, akkor inkább Wrangler! De nálam a fentartási költség is komoly szerepet játszik! Ezért Samu! Kevesebbet eszik, olcsó hozzá az alkatrész, és elnézem neki, hogy kicsi és lassú :) Ha sok a csomag, majd teszek fel tetőcsomagtartót :)
Na látom te is kitartóan haladsz egy jó kis elmebaj irányába, de tetszik a gép...
Jól ferpörgött a topic, a vége az lesz, hogy Géza meglát egy vmilyen JP Cherokeet és megveszi mert megtetszik neki, ennyire egyszerű. Kár marakodnunk, nemhiszem, hogy a most konkuráló két márka klubbjába be lehet vonzani.
Nekem tetszene ez a G, csak vhogy egy ilyen értékű géppel nem szivesen vetem be magam a bozótosba, persze ha van talonban 3 mila, akkor had szóljon, végülis a narkózás drágább időtöltés :)
Itt 5 millió forintról volt szó az elején. Ha a hirdetéseket megnézitek: 91-3,5M; 93-4M; 94-4,8M; 95-4,3M; pl: http://www.hasznaltauto.hu/1948118_mercedes-benz_g_1994 Ez mind rendszámos. és 90 utáni A 80-90 közötti rendszámosok 1,5-től vannak. Én nem ismerem az egyéb árakat. Tényleg fele a többi?
Elkészült az új KRESZ: a Nemzeti Közlekedési Hatóság tervezete a 33 éve hatályos és legalább hússzor módosított szabályozást a tervek szerint 2009 első felében váltaná fel, írja a szerdai Népszabadság [1].
Az 1975-ben bevezetett közlekedési szabályrendszer mostanra nagyon sok szempontból elavult. Jócskén nőtt a forgalomban lévő gépjárművek száma, és olyan új járművek jelentek meg (így pl. a quad, vagy a 2,5 tonna összsúlyt meghaladó személyszállító járművek, így például a városi terepjárók [2], avagy SUV-ok), amelyekre nem, vagy csak nehezen alkalmazhatók a ma hatályos szabályok.
G, a 90-es évekből, papírral baromi drága Defi, de az sem olcsó, esetleg Discovery Vagy pl. gömbölyű Pajero, vagy kettes Terrano, esetleg 4Runner, Pathfinder, ilyesmik.
Azért a javát kihagytátok: egy jó 70-es Land Cruiser is tudja amire szükség van. Én évek óta csodálom CJ7 autóját: 4 literes motor, elöl-hátul gyári zár. Kár, hogy ez ritka típus errefelé...
Olyan autót soha nem tudsz venni, ami mindenre alkalmas, mert olyan nincs. Mindegyikben vannak kompromisszumok, mint bármely más autóban.
Ha leginkább családi kirándulás-túra-munkahely, akkor az alant felsoroltak jók lehetnek. Ha kicsit több terep, kevesebb csomaggal, esetleg versenylátogatás-indulás hobbicéllal, akkor ugyanezek rövid változatai zárral és rendes gumival, legalább MT mintással.
Na igen, én egy szót sem szóltam versenygépekröl, csak egy olyan autót szeretnék, amivel minden nap munkába járok, elmegyek kirándulni, és néha benevezek pár versenyre, hogy hülyüljünk egyet haverokkal, de azért ne röhögjenek ki a versenytársak, hogy mi szenvedek én itt ezzel a széria géppel??! :) Remélem értitek mire gondolok!
Ez mind szép és jó, de onnantól kezdve, hogy géza azt írta, olyan autót gondol, amibe be tudja rakni a családot, meg csomagot, meg miegymást, nos onnantól értelmét veszti rendszámnélküli versenyautókról beszélgetni. Még akkor is, ha hűdekurvajók.
Csak annyiban támogatnám meg Atát, hogy nem véletlenül lett felújítva az az autó. Bár folyamatos szervizelés alatt volt, mert szinte minden versenyen megadta magát. A féltengely-cserét gyorsabban elvégezték /kb. 30-40 perc alatt/ az Andrásék, mint a Rack-nál, ahol meg szegelték két verseny között. Ráadásul ezt igen sokszor vízmosásban, patakparton, speciálban, azaz olyan helyen, ahol általában kalandos volt kerülgetni Őket. Bár, a G-vel ez nem okozott nagy gondot:-)
Ha már féltengely-törés: G-ben egyféleképpen lehet törni, koppig alászedett kormánnyal, első zár behúzva, és leugrasz a kuplungról /a speciál feljárója előtt/, mint egy gyursulási autónál kell. Ehhez persze nem igazán elég egy olyan vas, amiben csak 125 ló van, mint pl. az enyém volt. Soha nem is sikerült eltörni, pedig pár évet lehúzott versenyről-versenyre, leginkább az volt vele a baj, hogy le kellett mosni.
Nem véletlenül kezdett az András GPS-versenyekre járni inkább...
Rendszámos vs. rendszám nélküli: minek kellene egy versenyautóra rendszám? Fölöslegesen fizetni minden baromságot, vagy alakítani egy egyesületet, hogy ne kelljen?
Az enyém pl. rendszámos volt, de a traktorgumik miatt úgysem tudtam használni közúton.
A vizsga tényleg egyre nehezebb, ott kezdődött, hogy a vizsgabiztos benézett a kocsi alá és elsápadt.. Egyszer az egyiknek felajánlottam, hogy menjünk egy kis kört, ha már annyira veszélyesnek itéli, akkor menetközben is érezni kellene valamit, oszt utána menjünk neki a hegyoldalnak, talán rájön mi miért van.
Én is Géza vagyok, így együtt érzek Gézával, majdnem mindegyikkel. Anno én is G vadászattal kezdtem, a sors csak fostalicskákat sodort elém, nagy mellényű tulaj, szétstrapált, triálérett kasztni stb. Következett a defi, 110-es nem volt akkoriban túl sok, így tovább szkenneltem és eljutottam egy átépített Discohoz, ami azóta is rendületlenül teljesíti a feladatát. Lassan 50 000 km-t pakoltam bele, idegesítő marhaságok voltak vele, de soha nem hagyott cserben. Elég sokat terepeztem vele, nagyon nem kellett ápolgatni, kopóalkatrészeken kívül max tömítéseket cserélgettem.
Én alapvetően túrázos vagyok, bár most egy jó pár átalakítást tervezek a futóművön, de alapvetően meg akarom őrizni a funkcionalitását.
De azért az sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mondjuk egy új G 18 milától, egy Defi 6 milliótól kezdődik, a Defi munkautónak készült, a tengelyek tudtommal szándékosan vannak kigyengítve, ha törni kell valaminek, akkor az pattanjon, ne a váltó, meg azért létezik anyagfáradás is. Lehet kapni megerősített féltengelyeket, de nem tudom, mennyire értelmes ilyenbe belevágni. ARB-n gondolkodom, azokhoz ilyet tennék be.
Izlések és pofonok, én a Nivát is élveztem, mindenki döntse el mit akar, vegye meg, oszt szerelgesse. Ha nem akar szerelni, akkor vegyen talicskát.
Hejj, mennyi hozzászólás :) Na, szerintem én nem tartozom azok közé akik elsőre eldöntik, hogy mi akarnak venni. Mert sokat gondolkoztam, és most megintcsak a Samu felé hajlok. Okok: Defi kb 2-szer akkora mint a Samu, és sokszor annyi fentartási költség. Egyszerüen ezért, amugy egyik álmom egy Defender, de majd ha lesz rá pénzem, nem csak megvenni, hanem fentartani is! Most egy olyan Samura vadászom ami lehet nincs is, legalábbis magyarországon... Legyen fiatal, 1.9 disel, 2 kapcsolható difizárral, csőrlővel, bukókerettel, emeléssel, jó gumikkal, sok lámpával, kevés km-el, és amivel még nem sokat versenyeztek! Na szerintetek létetik ijen autó?? :) Tudom, meg lehet csinálni, de ha pont egy ijet akarna valaki eladni, akkor kb az építési költség 2/3-áért adná szerintem. Az meg nem mindegy! Egyébként motort cserélni mennyire macera? Pl a mosatni 413-as Samumnak kicserélni diselre...mondjuk sajnálnám mert tök jó motor van benne, csak lassú szegényke, a disel talán gyosrabb lenne, mármint nem zabálna annyit ha 100-al megyek...
Szerintem: ha lenne forintálisan lehetőségem válogatni, akkor én egy 290 GDT-t keresnék magamnak, 129 ló, ótómata, a legjobb mergamotor, nomeg egy szatyor diffizár. Nagyon nem is csinálnék vele mást, csak használnám. Node, ebből alig gyártottak, kevés van belőle, újként is drága volt -2db Difender ára- Így hát kiesett.
A régebbi G-k nem valók utcára, a dízel nem megy, a benzinest tankolja az akinek 2db anyja van! Az újabb G-k 270-400 CDi, drága, nem fődre való, és ugyanúgy elromlik, mint egy új Discovery.
Ebből kifolyólag nem folyik ki semmi, de marad a Defender, ha valaki akar versenyezni, arra nem túl nyerő, mert ez egy túraautó, és a vásárlóközönségük is az Elza kölykein nőtt fel, tehát a tulajok között sem lehet túl sok véresszájú "versenyző" alkatot találni, aki hirtelen felindulásból csinálja a speciált, csak úgy poénból, mint legutóbb én a verseny végén szaladtam egy kört, aztán mivel a stopper nekem jót mutatott, akkor nagy bazmegelésekkel megkérdezték, hogy miért nem neveztem be? Há, mondom ez nem versenyautó:)))))))))))))))))
azaz igazság hogy sokszor olvasgattam itt a tanácsokat a leendő vevőknek, de tényleg mindenki első látásra eldönti melyik típust akarja. Mondhatták nekem annak idején a Samurai árányi hídfelújításokat, ez kellett és kész! :)
Mit akar, mit akar... Defendert akar venni. Tök fölösleges autóvásárlási tanácsokat adni bárkinek, mert úgyis azt veszi, ami tetszik neki. Idézek:
"Épp most voltam megnézni egy teherautó kereskedésben a tulaj régi eladó Defenderét...hát nagyon jó "kis" gép az is, csak 5 millát kér érte. De jól meg van csinálva az is, vadászni használta. Most egy rövid Landcruiser-t hajt most helyette, de nem mondta, hogy az miért jobb mint a Defi."
Minél alkalmasabb egy autó versenyre, annál kevésbé kapsz rá legálisan rendszámot, meg vizsgát. Öreg Pajeroba egy nyomorult bukóketrecet tettem, FIA minősített, nem fusi - és normál vizsgán nem menne át. Ugyanígy az emelés, a nagyobb kerék, megnövelt rugóút, jobb fékrendszer... Mindegyikkel kivágnak.
Persze igazad van. Az, hogy a Gerőék reggelente féltengellyel a kezükbne mentek az autó felé, csak virág helyett vitték a névnapjára. De ígérem ez volt az utolsó.
Itt aztán van pörgés! Íme egy rendszámos G-s! :) Nézzük a kérdéseket:
Miért nem indulnak a hozzánk hasonlók Mo.-on versenyeken? Mert az itthoni versenyeket többségét nem rendszámos, értékes autóknak találták ki... (ellenpélda: Hoze) Nem tudom melyik kellene előbb a kereslet,vagy a kínálat. Hasonló kezdeményezésekből kellene több mint a néhány héttel ezelőtti Tapolca Trophy külön utcai kategóriával...
Mi a helyzet a versenyautókkal? Sokszor én is hajlamos vagyok elítélni a rendszám nélküli terepezőket,de nem véletlenül. Többször előfordult hogy minket egy kategóriába soroltak az előttünk rendszám nélkül így azonosíhatatlanul duhajkodó "OFFFRÓDOSOK"kal. Természetesen MI megállunk, tárgyalunk, de NEKIK erre nincs szükség, ők sem a környezetet, sem autóikat nem kímélve menekülnek mindenki elől, aki rajtuk valamit számon próbál kérni...
DE a versenyautó az más, azokat (kizárólag!) versenyeken használják, azt gondolom hogy erre a célra vásárolt autóra én sem fizetném be a regadót,az összes többi üh. költséget (az én esetemben pl.700.000 volt a rendszám!) De így ezeket az autókat nem is nagyon kell(ene) másra használni mint amire való, vagy mint több G baráti kör tag esetében, aki leegyeztetett (zárt) helyszínen használja autóját.
G mint versenyautó: mind a Bács Trophyn mind a Nemzeti Bajnokságon Trophy és Triál több kategóriában nyertek szériaközeli,illetve jelentősen módosított G-k,vagy G hajtásláncú kocsik...
"Mondtam - rendszámmal is lehet kapni annyiért amiről Te beszélsz."
Akkor csak egyet magyarázz meg:
Ha lehet kapni a baromi tartós, és bivaly G-ből rendszámosat is, akkor miért van az, hogy mégsem ilyenek alkotják a hazai versenyek derékhadát? Miért huszonéves, forgalomból kivont autók?
Ja, hogy a rendszámos G, meg Jeep, ami hétköznap is működik, az drága...
Értem, a rendszámos G azért nem versenyautó, mert drága, a rendszámos Defi meg azért nem, mert szar. Még véletlenül sem azért, mert az is drága.
Jött egy emberke, belinkelte Gerő András régi defijét, mire Te jöttél nagyon nagy arccal, hogy próbálhat tartósabbat is választani.
Szó sem volt az én Range-emről. Sőt, még a Te G-dről sem. Csupán megkérdeztem, hogy milyen tartósabbra gondolsz? Mondjuk a tiédre?
A helyes válasz annyi lett volna, hogy "Nem Tie, nem az én G-mre gondoltam tartósabb címszó alatt".
Vagy esetleg az, hogy elmeséled, szerinted mi tartósabb az említett Definél, ami az utolsó csavarig fel lett újítva... De ilyet sem láttunk sehol.
Szóval egyes egyedül TE beszélsz a TE autódról, holott, valóban nem arról lett volna szó.
"én pedig felvetettem, hogy van tartósabb is. Erről ha sikerülne meggyőznöd."
Asszem ha TE állítasz valamit, arról NEKED kéne meggyőznöd a többieket. Legalábbis így tűnik logikusnak. Vagy már ott tartunk, hogy TE állítasz valamit, és nekem kéne bizonygatnom annak az ellenkezőjét? Nevetséges.
Mondtam - rendszámmal is lehet kapni annyiért amiről Te beszélsz. De itt egyáltalán nem az én autómról volt szó. Te rogyásig dícsérted az autót én pedig felvetettem, hogy van tartósabb is. Erről ha sikerülne meggyőznöd. De ennek nem az a módja, hogy fikázod az enyémet. Próbáld meg a Tiédnek az előnyeit kidomborítani. Mitől jobb mint a többi? Olcsóbb? Jobb terepjáró? Tartósabb? Megbízhatóbb? Kevesebb a fenntartása? Kevesebb az adója? Olcsóbb a biztosítása? Erről mesélj!
Pont erre nem akartam rávilágítani, mert még megsértődsz.
Ezekkel lehet autózni is. Nem kell tréleren vinni, ha terepezni akar velük az ember... közben be lehet velük menni akár a városba is... Nem kap szívbajt az ember, ha lábon kell velük elgurulni valahová, ami messzebb van 100km-nél...
Mennyit futott a G tavaly? Versenyekkel együtt volt talán 500km is? Még annyi se, hacsak nem voltál vele trophy-n...
Ja, hogy maga az autó kicsit többe kerül az elején, mint egy 300ezres papírnélküli Patrol? Talán épp a fentiek miatt.
"Vajon miért fogyott ki a versenyzők köréből az összes Land és Range Rover???"
Őszintén? Azért barátom, mert sajnos itthon csóróság van. Egy normális, rendszámos Defender röhögve 2 millió felett kezdődik, és ez, valljuk be, kicsit drága a hazai vásárlóréteg számára (mert ugye akkor még építgetni is kell az autót).
És hát, ne felejtsük el azt sem, hogy ezek az autók rendszámmal bírnak, hétköznap is használható autók - és használják is őket. A Range meg egyszerűen még mindig túl kényelmes, túl luxus ahhoz, hogy triálautót építsenek belőle. Legalábbis itthon.
Nézz körül a hazai versenyeken. Javarészt rendszám nélküli autók (főképp azért rendszám nélküliek, mert NAGYON öreg autók, amiket már kivontak a forgalomból, ezért az építeni való autó-alap fillérekbe kerül).
Nézz körül külföldi versenyeken, ahol a jelenlévő réteg jóval tehetősebb (és ennek, bár nem szeretném, de bőven van politikai felhangja is, de ne menjünk bele ebbe, hogy más országokban miért "megy jobban"). Mondjuk nézz meg egy Rainforest Challenge-et, Ladogát, vagy akár egy Croatia Trophy-t. Mindjárt más lesz a résztvevő autók típusaránya, kicsit több is lesz a Land Rover (is) közöttük (meg a többi drágább autó is, mint a fiatalabb G-k, Jeep-ek).
Azzal próbálsz érvelni, hogy egy kb. 20 éves motor amit az utóbbi 5 évben csak versenyre használtak, tönkrement. A "sorban tördeli a főtengelyt" kicsit túlzás. Egyébként a hajtókar tört el. Vajon miért fogyott ki a versenyzők köréből az összes Land és Range Rover??? Biztosan azért, mert olyan baromi jó és tartós meg strapabíró, ugye? Gyere el egyetlen komolyabb versenyre. Van utcai kategória is. Nagyon tudsz offroadozni itt a billentyűzeten. :)
Igen, tényleg kevés Defi lehet magyarországon ami ennyire meg van építve, mert per pillanat nem találta neten hasonlót sem. Amugy tudom, hogy kié volt, épp kb egy órája beszéltem vele, és akkor mondta, hogy már évekkel ezelőtt eladta. Igazábol nem tudom elképzelni, hogy mijen lehet az amikor "túl jó" terepjáróban ül az ember :) széria Samunak (legtöbbször a difizárak hiánya miatt) gyakran sikerül feladni a leckét :) Pár hónapja látam egy majdnem hasonlóan megépitett Samut is (mint az a bizonyos Defi) hát az is nagyon tetszett...és persze azt is jóval megépítési ár alatt árulták... engem igazábol Samuban csak a lassúsága zavar, csomag fér a tetőre is ha akarom...de az enyém nem szeret már 90-el se menni. Kicsit sokallom a Defi 10-12-es fogyasztását...azt hittem a disel moci kicsit szerényebb... Épp most voltam megnézni egy teherautó kereskedésben a tulaj régi eladó Defenderét...hát nagyon jó "kis" gép az is, csak 5 millát kér érte. De jól meg van csinálva az is, vadászni használta. Most egy rövid Landcruiser-t hajt most helyette, de nem mondta, hogy az miért jobb mint a Defi. Mindenesetre 5 milla nekem sok érte, keresgélek tovább, hátha lesz majd valamikor alkalmi vétel...
Géza, a szóban forgó Defi, Gerő Andrisé volt, sokáig versenyeztek vele, elég komoly gép lett. Azóta azt hiszem, talán még egyszer elkelt, de lehet, hogy pillanatnyilag most is eladó az autó.
Az ötlet jó, hogy veszel egy ilyen kész autót, de nagyon-nagyon kevés olyan autó van itthon, mint ez a Defi, ami ennyire komolyan van megépítve, és mégis megmaradt a hétköznapi használhatósága is.
A Defi a 300TDi-vel megépítve 10-12 liter körül eszik, lábtól függően. Ha így fel van újítva, mint ez, akkor nem sok dolog van vele, egyébként azért kell vele foglalkozni, mint minden tizenhuszonéves autóval.
Egyébként, aki megvette, pont egy Samuból ült át bele, és utána azt mondta, hogy hiányzik neki a Samuja, mert az épített Defivel nem igazán van feladat, mindent megold csuklóból, és hiányolta a küzdelmet a természettel. :)
Üdv mindenkinek! Néhány napja találtam egy régi hirdetést, ezt: http://www.mlre.hu/borze/d90/index.html A Defi már régen elkelt, de nagyon elgondolkoztatott a dolog... Most egy teljesen széria Samurai-om van, most tervezem tuningolni picit. Hátra Lock Right zár, igazábol jobban tetszene egy ARB, de hát ez fele annyi se... Meg valami jó gumi, meg kis emelés, meg majd csőrlő meg ... szóval sok minden... De látva a 2.5 misiért eladó fullos Defendert, hát, megfordult a fejemben, hogy inkább eladom a Samut, és veszek egy "kész" gépet. És akkor már nem Samut, hanem olyat ami tud kényelmesen menni 100-al is...pl Defit. Samura ugyis rámenne egy milla az évek alatt, igy hát inkább most költöm "rá" egyben, meg egy picit hozzá teszek, és talán tudok venni helyette egy jó kis vasat! Ez az ötletem nagyon hirtelen jött, és igazábol semmit sem tudok a Defenderröl, arra lennék kíváncsi, hogy mennyire drága a fentartása? Mennyivel drágább mint pl a Samué? Bár a Samu fél éve van nálam és eddig költöttem rá 8e ft-ot kasznis munkára :) Ettöl bármi drágább :) Amugy imádom a Samut csak kicsi és lassu szegényke... Defender jó választás helyette? Mennyit eszik? Esetleg mijen másik kocsit ajánlotok még? Mindenképp kicsit akarok, csak ne anyira kicsit mint a Samu! (beülünk 4-en, már nem fér be csomag...) Vélemények?
Méretváltás miatt eladó 4 dp Marix Kobra mintás terepgumi. Eddig LR Discón teljesítettek szolgálatot, de adott esetben szivesen szolgálnának más márkát is . Sárban amíg fel nem ül a gép alja, addig tolja előre a vasat rendesen, az egyik szinte vagyi új, a kopottabbak mintamélysége kb 1 cm :) - kb ennyi az eredeti Yoko Geolander mélysége - kimértem.
A mérete: 205/80 R16, a 4 darab ára összesen 40 000 Magyar Forint, a telefonszámom: 30-443 2193.
És azt a rudat Panhard-rúdnak hívják. Oldalirányban az is megtartja az alvázat, hogy ne esen le a csavarrugókról, mint a Z-karos kitámasztás is. A Z-kar bonyolultabb, viszont nincs az a kis elmozdulás se, ami a Panhardnál azért megmarad.
Eredőben Panhard-rúddal van seggrázás, Z-karral meg nincs. :)
A kanyarstab az más. Ez a tengely oldalirányú mozgását akadályozza. A mi tragacsainkon egyszerűen egy rúddal csinálják ezt meg. A rúd egyik vége az alváz egyik oldalához van kötve, a másik vége a tengely ellenkező végéhez közel. És mivel ez a rúd csak közelít a vízszinteshez, ezért a tengely egy centit el tud mászni oldalra berúgózáskor.
Van eladó 5 db EREDETI Super Swamper TSL Bogger gumim 33x14x15-ös méretben. 4 db 75 - 80 %-os és egy még szőrös és, hogyha vkinek UAZ-ra vagy Suzukira kellenek akkor tudok mellé Beadlock felniket! A gumik ára: 180 000 Ft/5 darab (eredeti ár: 300 euro/db).
Az utóbbi három alkalommal "találkoztunk" a megyeszékhelyeden, villogtam, meg integettem (legutóbb), aztán rájöttem, hogy áruszállítóval vagyok, te meg csak az L-t ismerheted..
soono: Az kizart dolog, mert nemtudom! ENGEM!!? A klonomat lathattad, de en kurvara nem jartam arrafele :) Tehat vagy a holo-hozet lattad, vagy a klon-hozet ;)))
Van egy kalandtúrákat szervező cég, akiknek offroadban jártas sofőrökre lenne szüksége. Saját gépparkkal rendelkeznek, Vadi új Navarrák, és Vitarák vannak a flottában, MT-s gumival szerelve. Ezekre keresnek olyan sofőröket alkalmi munkára, akik rendelkeznek némi nemű offroad vezetési tapasztalattal, egy minimálisat beszélnek angolul, mondjuk alapfokon, és megjelenésük szélsőségektől mentes.
"Tie: Kucsmában, és angol katonai sapkában nem lehet jönni!!! :-) "
A programok java része 1 napos, amik egy off-road parkban kerülnek megrendezésre, Bp. mellett, de igény lenne 2-3 napos vezetett túrákon való részvételre is, az ország, bármely részében!
Akit érdekel, kérem hívjon a : T-mob/214-nulla9-4kilences. számon
szombaton voltunk Torockón és megnéztük a Székelykövet is. Természetesen autóval. :-) Nem semmi emelkedése van a hegynek! A kilátás és a panoráma csodálatos fentről!