Szia Tehtube a gyors választ. Egy Wersi Hélios-t használok elég jó hangok keverhetők rajta és van egy Dr Böhm Star Sound is ,az is elmegy, de annyira macerás cipelni ,különösen a Böhm org -át. Ez a Solton sokkal mobilisabbnak tünik .Még nem hallottam a hangját ha jobb mint afen emlitetteké akkor egy jó lezlivel elfogadható lenne.
Szia. Egy ne tévesszen meg. Azért, mert egy hangszerre ráraktak sok fekete-fehér húzóregisztert, attól még nem lesz B3 hangú. Még sok csöves-elektromechanikus Hammondnak sincs B3 hangja. Lezlivel néhány egyszerűbb, vibrátómentes hangzás szépen kikeverhető. Legkönnyebben a 888 vagy 8888, esetleg valami perkával megbolondítva, de még sok fizikai modellezéses is elbukik ha jönnek a magasabb regiszterek. Viszont biztos hogy kellemesebb a hangja mint sok digitálisnak. Fel kell készülni a számtalan kontaktus tisztogatására. Szerencsére elég jól szervizelhetők.
Helló Hammond szerető topiktársak.Szeretnék többet megtudni :Solton B1000S tip orgonáról.Ha tudtok közelebbi használható infót ,osszátok meg mindannyiunk okulására köszi.
Vegighallgattam a Tilosban nyomott elo musorotokat, leestem a szekrol! Az elso szam mintha Syrius egyuttes 1971-es improvizacioja lenne instrumentalban, nem gondoltam volna hogy manapsag meg ilyen hangzassal talalkozok. Ez egy allati jo jamsession-kent jott le nekem. Az album mintha masabb lenne nem de? Ebbol egy keveropultrol valo felvetelre befizetnek:-) Oriasi a banda, ez kell a Magyar fulbe!!!
Ma, azaz vasárnap este 8-tól 10-ig a Qualitons játszik a Tilos rádióban, élőben. Sima rádión is befogható a 90.3Mhz frekvencián, és a neten is hallgatható a tilos.hu oldalon.
Jazzy szett lesz, pörkölt zabálás után közvetlenül, mindenképpen új színben tűntetjük fel a dalainkat :)
Olaj, oldószer, kontakt-spray a manuál halálát jelenti. Szétszedésnél célszerű a szervízkönyv szerint eljárni, mert akkor általában össze is lehet rakni :-)))
Igazából én leginkább lassú gospel és jazz számokhoz tudom elképzelni, de nekem az ilyesmihez még mindig zongora kell, túl érzéketlennek érzek bármilyen orgonát, mert zongorán tanultam 3 évig ezt a mindent egyedül játszós bárzongora stílust. Most viszont bandában kéne blues-os (funky, rock'n'roll is belefér) témákat játszanom, a legtöbb számunk pörgős, nem lenne időm a lábpedálokkal foglalkoznom...
Tetszik a hangja, minden billentyű ép (csak kettő kicsit "ragadós", néha lent marad, de gondolom meg kell olajozni vagy tisztogatni majd), ezért nem is töprengtünk sokat a megvételével. Javítanivalók: lábpedálok alig szólnak, de az már ott sem zavart, mert nem fogom őket használni, viszont a hangerő-pedál nincs bekötve (látszólag be van huzalozva hátul, de nem működik), azt majd el fogom vinni, ha találok valakit, aki még foglalkozik ilyen korú orgonák szerelésével. :)
A 2-es és 3-as képen a csatlakozók nem tudjátok, mire szolgálnak? Kerestem gépkönyvet, de másik verzióhoz találtam csak és abban sincs benne.
Igen, az orgonánál elengedhetetlen az ízes játékhoz a két manuál szimultán használata. Van ami nem látszik, de ugyanolyan fontos, a hangerőpedállal való folytonos dinamikapumpálás. Szintén JOS, TM, RScott munkáit érdemes megfigyelni.
Tony Monacoból okosan. Van több dvd ahol többet beszél mint játszik.
A Hammond Inside 2 szájbarágóan alapos. Azzal érdemes kezdeni.
Mindenképpen Jimmy Smit-t kéne elsajátítanod, mert a Deep purple alapú, Jon Lord orgonálási stílusú zenék JOS-tól erednek.
A szólók megoldásai rendre visszaköszönnek, így hát kár a tanítványtól lesni amikor ott a nagymester is. Greg Rolie is hasonló stílusú.
Lord a hetvenes évek elejéig a Hootchie Coochie Man, Walk On The Wild Side, Back At The Chicken Shack számokat vette át Smithtől
Továbbá Booker T. Jonestól a Green Onions, Be My Lady-t.
Köszi a választ,azthiszem akkor azthiszem nekilátok a koncertfelvételek figyelésébe. Igazából amire igazán szükségem lenne,az hogy rendesen a kétmanuálos játékot kigyakoroljam...deakkor remélhetőleg majd idővel megszokom.
Amúgy Tony Monaco játékát nagyon kedvelem,az általad ajánlott videóból láttam pár részletet,akkor azt lehet megrendelem,mert nekem hasznosnak tűnt. Jon Lord-ot is gyakran szoktam figyelni. Sajnos a David Cohen-es videót már megnéztem...de sokkal okosabb nem lettem tőle,ahogy azt te is írtad...
Amúgy jelenleg egy 'klasszikus-rock' bandában játszok (irányvonal leginkább P.Box,P.mobil,Deep Purple jellegű),valamint egy Santana-tribute zenekarban. De itthon 'magam szórakoztatására' szeretnék még elmélyülni a jazz-es hammondozás rejtelmeiben.
Itt kissé másképp működik a dolog. Persze attól függ melyik hammondos műfajról beszélünk?
Mondjuk szinte mindegyik alapja a jazz Hammond, Jimmy Smith. Ő nem tudott kottát olvasni, hivatkozván Errol Garnerre.
Azért nagyon sok jazz kotta kering a nagyvilágban ha az örökzöldek címére rákeresel.
Ki lehet bármilyen egyéni stílust is alakítani, kérdés, mennyire lesz élvezetes?
A hammondozásra inkább rá kell érezni. Van némi irodalom, de nem lényeges. Fejben kell majd zongorázásról átállni. Meg kell figyelni az orgonisták hozzáállását, mozgását, játékstílusát.
Ezek vannak nekem, ezeket a kifejezetten oktatóvideókat tudom ajánlani:
Joey DeFrancesco: Jamey Abersold Jazz Vol 118 Groovin
Jimmy Foster: Organ Sessions Vol 1-2
Bruno Micheli: Hammond Inside 2
Tony Monaco: Playing Jazz hammond Video Series 1-5
Brian Auger: Lessions
Hammondology Vol 3, Gospel B3
-Továbbá jó előadók koncertvideói:
Jimmy Smith: live'69, 1988-as német, de igazából bármit tőle.
Rhoda Scott 2006 A38, 1972-1974
Joey DeFrancesco:szintén bármi
Rockból Jon Lord, Emerson, de rajtuk is érezni a Jimmy Smith iskolát.
Amit nem ajánlok:
David Bennett Cohen: Blues And Rock Techniques For Hammond Organ
Régóta olvasom a fórumot,nagyon sok hasznos dolgot olvastam itt eddig,de lenne most egy kérdésem/kérésem. Valami kotta-szerűségekre lenne szükségem,vagy oktatóanyagra,ha van ilyen,amivel rendesen tudnám gyakorolni az orgonálást két manuálon. Esetleg,ha digitális formában tudna valaki nekem küldeni,vagy tudnátok javasolni,hogy milyen kottáskönyvet vásároljak,akkor nagyon hálás lennék érte! :)
A csodák nem ebben a mûfajban szoktak lenni, a két kimenõtrafó már "kilóra" sincs 120 illetve 170 W-os (errõl Matyó tud részleteket mesélni...). Ha pedig félhangerő után valódi fizikai fájdalmat okoz, az attól van, hogy rendesen torzít. A nagy hangerõ nem "fáj", csak érzed a nyomást, a lüktetést. Ami "fáj", az a torzítás...
A 2xEL34 maximális disszipációja 30+30=60 W. Ez tiszta B-osztályú beállítás esetén kis jóindulattal 170 W bemenõ teljesítményt jelent (de akkor már horpad az oldala...), amibõl kijöhet max. 110 W...
Akkor kérjük meg, mutassa be Soós Norbert -Jon Lord- mit is használ a teljesen korhű, élethű Jon Lord/Deep Purple hangzás reprodukciójához?
Fontos persze a játék módja is. Jon(athan Douglas) Lord szintén Jimmy Smithen nevelkedett. A játékán és korai repertoárján ez teljességgel visszaköszön. Most azért írok a nicknév helyett rendes nevet, mert az azonosság miatt kissé tanácstalan vagyok.
Norbert kíváló úton halad a hagyományos rock, blues műfaj magabiztos kézbentartásához. Fontos volt hogy ne mint zongorista, rosszabb esetben billentyűs, még rosszabb esetben szintetizátoros fejjel gondolkodjon, hanem lényegüljön át hammondossá. Ezen túl van. Persze a tanulásnak sosincs vége. A másik, az etalonéval teljesen megegyező hanxerpark kialakítása. Méghozzá a nagy korszkából. Jó lenne erre egy részletes és fényképes beszámoló ide.
A hangzáshoz szerintem mégvalami szükségeltetik, a tér. Egy arénányi helyszín azért eléggé más. Meg a cucc is ki van tekerve, nincsenek zavarandó szomszédok.
Nagyon ja hangja a Hammondnak! Természetesen gratulálok az előadónak is, mert nélküle nem szólna így! Amióta beköltözött a torzító az én Hammondomba, azóta keresem a "precedens értékű" felvételeket. Azt hiszem, hogy kellő kezekben szólna most már így az enyém is sok szenvedés után. Aztán eladom az egészet....
Így kezdett a Prelude: Happinass (Seherezádé) + I'm So Glad c. Deep Purple számokkal a Cry Free együttes szombaton kissé későn. A C3 mögött Jon Lord (Ss.Nt.) topiktárs.