Keresés

Részletes keresés

Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 56
Kedves Carpy!

Csokis kartácsot hozzávetőleg 17 éve ismerem, és úriember mivoltáról meg vagyok győződve. Ezért is került a smiley a mondat végére. Csakhát túl magas volt a labda... :)

Előzmény: Carpy (48)
Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 55
B-ben az indul, aki éppen ismerkedik a túraversenyzéssel. Vannak többen, akik néhány pontot egyaltalán meg se találnak. Ott nem kunszt jól végezni. És a kötött menetidő miatt a lassan haladó csapattársak sem jelentenek akkora hátrányt (különösen, ha néhány bozótosabb meg kitérő helyre egyedül szaladsz be).

Ami meg a lámpát illeti - hátránynak nem hátrány a jó lámpa, de aki tudja, hogy hol van (úgy kb 5 - 10 m pontossággal tudja, nemcsak körülbelül), annak nem annyira fontos a fényszóró. Legalábbis általában. (Sportszerűtlennek egyáltalán nem tartom az erős lámpát)

Előzmény: Csokis2 (44)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 54
Az utolso mondatodban a felsorolas sorrendjebol...
Előzmény: pulp (53)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 53
Miből gondolod, hogy az áll?
Előzmény: Carpy (51)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 52
Hallhatnánk a Rogain-ról részleteket? Ammegmi?
Előzmény: Zmac (43)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 51
Ha jol ertem, pulp, akkor te valamennyit kiprobaltad. Miert pont a turaversenyzes all a legkozelebb hozzad?
Előzmény: pulp (49)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 50
Tényleg, volt valaha Délkör 4 nevű teljtúr. Van ez még? Ezt esetleg kipróbálnám.
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 49
Gondoltam, hogy előbb-utóbb ekőugrik ez a kérdés: tájfutás kontra túraverseny.

Nos, azzal tökig egyetértek, hogy mindenki arra menjen, amelyik örömet okoz neki. Zmac kollega a tájfutó prototipusa, aki nem érti, miről is szól a túraverseny. Szerény tapasztalatom szerint a tájfutók 95 százaléka ilyen. Egy példa: épp most hirdetnek egy rendezvényt, klubdélutánt, ahola téma: minden, ami tájékozódás, csak nem gyalogos. Ezt nem tekintik versenysportnak.

Abból a szempontból ez igaz, hogy itt nem az idő dönt. De épp ez a lényeg: itt éppen a tájékozódás dönt, minden más másodlagos. Tájfutásnál a futás szerepe nagyobb, mint a tájékozódásé. (A profiknál sokkal nagyobb)

Ha tehát tájékozódási versenyről hallok, elsősorban a túraversnyek jutnak eszembe, mert ez 90 százalékban erről szól, míg a tájfutás, tájbringa és egyebek csak 20-30-ra.

Maradva a tárgyilagosságnál: ahogy a tájfutók döntő többsége semmibe sem nézi a túraversenyt (gyaloglás nem verseny, micsoda baromság a sietést büntetni, stb.) a túristák többsége sem szereti a tájfutókat (csak rohannak, semmit sem látnak a tájból) Ebben persze része lehet annak, hogy mint köztudott, a túraverseny-sport sokkal régebbi, mint a tájfutás. Már a 20-as években rendeztek ilyen versenyeket, a tájfutás pedig ebből nőtt ki és csak valamikor a hetvenes években lett önálló sportág: a tájfutó szövetség is ekkor alakult, miután kivált a Természetbarát Szövetségből.

Na nem akarok túl hosszú és unalmas lenni. Maradok a túraversenyző, tájfutó és tájbringás, mikor hogy esik jól.

Előzmény: Zmac (43)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 48
Nem lehet, hogy az egy szep lany volt,es a betegseg, amibol felepult, az volt ronda es hosszantarto? (Bizzunk a kollega gentleman mivoltaban!)

Welcome ujfiu!

Előzmény: Zmac (46)
ujfiu Creative Commons License 1999.11.16 0 0 47
Sziasztok! Topik rulez!
BEAC Super8. Nagyon kiraly, a kedvencem, eddig ketszer voltam (iden kimaradt), egesz jo a szervezes, a trukk benne, hogy evezes/bringa/gyalog/barlang kombinacio.
Iden Matraberc 50 es Kinizsi 100 (amibol aztan 50 lett, mert a harmonikazo terdem mar nem birt megfeszulni, ezert is maradt ki a Super8) volt, hat mit mondjak, eleg szivatosak. A Matraberc igazan, bar az (asszem) kekharomszog jelu szakaszon egy kivalo sporttars egy labbal es mankokkal kapaszkodott fel oda, ahova en egeszben is alig birtam. Derek munka volt. A Kinizsi (altalam megjart resze, meg amire a terkepbol saccolni tudtam) jarhatobb, enyhebb, bar birni kell erovel, hiszen 2szer olyan hosszu.
Zmac Creative Commons License 1999.11.16 0 0 46
Dír Csokis!

>>egy eleg ronda, hosszantarto betegsegbol eppen felepulo lany<<

Nem tudom kiről lehet szó, de egy lányt ilyen simán "elég rondá"-nak minősíteni nem úriemberhez illő dolog! :)

Előzmény: Csokis2 (44)
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.16 0 0 45
Ez az a sajtszagu OB volt Sarvar mellett, amikor halvanyzold foliat adtak a terkephez? Hogy en mit kerestem azt a bazi nagy tisztast a terkep kozepen, amig rajottem, hogy ki kell csomagolni a terkepet hogy a sargak is latsszanak. :-(
Előzmény: szultan (35)
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.16 0 0 44
> A tajfutasban futni kell,
Aaa, dehogy! :-)))
Fejlampa ugyben:
Zmacnak igaza van a lampa ugyeben. Lenyegesen hasznalhatobb, kevesbe serulekeny, mert nem ejted el es ha jol van megcsinalva, akkor az izzocsere is igen ritka. (Nekem meg egyaltalan nem volt.) Kb. masfel eve elmentunk egy ejszakai tajekozodasi csapatversenyre ugy, hogy egy hathonapos terhes kismama, egy eleg ronda, hosszantarto betegsegbol eppen felepulo lany, meg egy masfel eves, nyakban ulo gyerek volt velunk. Eloszor nem akartak elhinni, hogy tenyeg el akarunk indulni, aztan B-ben viszonylag kis hatrannyal masodikak lettunk. Nem gondolnam, hogy ennyire spielerek lennenk, aki meg ismer IRL, az szerintem tudja is :-). De azert az nem volt hatrany, hogy a ket 10W-os es egy 20W-os halogennel szinte be lehetett vilagitani az erdot. Mar a rajtban meglepetest okozott, amikor bekapcsoltuk, hat meg az erdoben a szembejovoknel. En nem erzem sportszerutlennek a rendes lampat, elvegre en cipelem az aksikat hozza. (Mondjuk nem nagy cucc, kb. 1-1,5 kilo es haton eszre sem veszed, meg futas kozben sem, ha rendes akksitartot csinalsz neki. ASCII grafikat nem keszitek, de ha valakit erdekel csinalok valami kepet, meg leirast rola.) Kicsit meg is lepett, hogy a termeszetjarok nem hasznaljak.
Hali: Csokis
Előzmény: Carpy (29)
Zmac Creative Commons License 1999.11.12 0 0 43
Kedves Pulp!

Tegnap - a memóriámat tesztelendő - ellenőriztem az adatokat az edzésnaplómban. Sajnos tévedtem. A helyes adatok: 10,5 km, 70 perc. Mentségemre szóljon, hogy az a verseny bő 14 éve volt... A pontok számára nem emlékszem, de olyan 14-18 közé tippelem. Ha nem felejtem el, megkeresem a térképet a hét végén!

Tájfutás vs. túraverseny:

Első és legfőbb pontként: mindenki úgy szórakozzon, versenyezzen, ahogy az a legtöbb örömet okozza neki.

Második, szubjektív pontként: én ha versenyezni akarok, akkor tájfutó versenyre megyek, ha túrázni akarok, nem versenyzek. Nekem a túraverseny egy kicsit furcsa abban a formájában, amilyennek barátaim elmondása alapján ismerem, de hadd utaljak rögtön vissza az első pontra!

Harmadszor: amióta elkezdtem "leereszteni" mint tájfutó, azóta álmodom, hogy Magyarországon is kéne "Rogain" versenyeket rendezni. (12 illetve 24 órás pontbegyűjtő) Sajnos az erre igazán alkalmas terepünk nagyon kevés - nem véletlen, hogy ez a versenyzési forma az USÁ-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű - de talán lenne értelme megpróbálni. Mit gondoltok?

Előzmény: pulp (41)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.12 0 0 42
Aki idén a Kinizsi 100-on volt, Hegyeskőnél vagy a motorosok elől ugrált, vagy váratlanul felkaparhatott majdnem a
csúcsra.

Hat, hogy '95-ben is igy volt, az tuti. :-)

ZOH

Előzmény: Gödény (9)
pulp Creative Commons License 1999.11.12 0 0 41
Így azért hihetőbb ez a 11 km/80 perc, mondjuk az is érdeklene, hogy hány pont volt a pályán, meg hogy abból mennyi volt gödörben.

A főadminisztrátor túraversenyes leírásait én is ajánlom, jó szórakozás és érdeklődés-felkeltő.

Egyébként határozott véleményem, hogy a profi túraversenyzőknek sem árt, ha néha elmennek tájfutni és a tájfutóknak is haszno slehet részt venni egy-két túraversenyen. Kár, hogy az érintettek e helyett egymást szapulják és nézik semmibe.

Előzmény: szultan (35)
Gödény Creative Commons License 1999.11.11 0 0 40
Azért a rendező se kutya.
Ez ügyben szeretek évődni, nem kell túl komolyan venni - és tény, hogy nagyon sok rendező is azt mondja, hogy "versenyző jő".
Előzmény: szultan (38)
Zmac Creative Commons License 1999.11.11 0 0 39
Stimmel! Megvagyok! :)))
Előzmény: szultan (38)
szultan Creative Commons License 1999.11.11 0 0 38
Kedves Zmac!

>Már hogy' a bánatba' ne ismernénk egymást! :)))
Mingyá' gondoltam! :))
Hát, a '85-ös Éjszakai OB eredmény éppen nincs kéznél :) , de ha te nyertél juniorban, akkor megvagy! Üdvözlet! Rég' láttalak!
(Úgy látszik, elég fantáziaszegény vagyok, mert kénytelen voltam a honlapot használni.)

Kedves Gödény!

Nyitott kapukat döngetsz, én nem is mondtam és nem is gondoltam, hogy a teljesítménytúra az verseny. :)
Ettől függetlenül a rendezőket szvsz nem bűn versenybírónak hívni és jobb, mint a 'pecsételő ember' titulus.

Előzmény: Zmac (37)
Zmac Creative Commons License 1999.11.11 0 0 37
Kedves Szultán!

Már hogy' a bánatba' ne ismernénk egymást! :)))
A nevemet egy kis fantáziával kikövetkeztetheted a nickemből, de ha nem megy, nézd meg, hogy ki futotta azt az emlegetett időt a sárvári Éjszakai OB-n! ;-) Vagy nézd meg az alább említett honlapunkat!

Előzmény: szultan (35)
Gödény Creative Commons License 1999.11.11 0 0 36
> Melyik pontnál volt az a pókerarcú versenybíró?

Tiltakozom ! A teljesítménytúra nem verseny :-)

Előzmény: szultan (35)
szultan Creative Commons License 1999.11.11 0 0 35
Sziasztok!

lab! (1999-10-28 20:38:09)
Gyertek csak az I70-re, várunk benneteket!
Melyik pontnál volt az a pókerarcú versenybíró? Azt a Kendig-gerinces poénját nem is értem, hiszen azt a gerincet már most is háromszor megmásszátok, aztán úgy van tálalva, mintha arra nem is járnátok!

pulp! (1999-11-02 20:19:35)
Az éjszakai 11 km-es tájfutó pálya 80 perc alatt:
Zmac teljesítményének értékét nem csökkenti, de azért jó ha tudod: az a terep nagyon jól futható (tölgy szálerdő) és szinte teljesen sík. A tájfutó terepek többsége nem ilyen.

Zmac!
Ki vagy? Nem ismerjük mi egymást? Én vazs megyei vagyok, a többi az emilcímből látszik.

Carpy Creative Commons License 1999.11.11 0 0 34
OK, Godeny, valoban, csak nem gondoltam, hogy valaki rakerdez a szabalyokra ugy, hogy ott van lejjebb 5-tel a link...
Előzmény: Gödény (31)
Gödény Creative Commons License 1999.11.10 0 0 33
Öhöm az élet :-)

A magányos farkast persze könnyebben utóléri a sors, de történt meg már velünk, hogy ketőnknek maradt egy lámpája, és abban kellett izzót cserélni a sűrű erdő közepén. Tapogatva keres izzót a zsákban, tapogatva cserél - még tiszta mázli, hogy nem a földön kellett az izzót tapogatva keresgélni ...

Előzmény: Mulan (32)
Mulan Creative Commons License 1999.11.09 0 0 32
Off on:Szija GÖdény offoff
Homloklámpában egyetértünk.

Éjszakaiban egyébként az a legrázósabb (ma már persze mulatságos) estem, amikor egyetlenegyszer gyerekkel mentem éjszakaira, és mindössze három lámpa purcant ki, az utolsó (az volt a közönséges lapos zseblámpa) mintegy 2 km-re a céltól.

Előzmény: Gödény (25)
Gödény Creative Commons License 1999.11.08 0 0 31
Pedig csak itt kellett volna kicsit visszaolvasni. Horváth T. Csaba (a bajnokság idei A50-es nyertese és a "főadminisztrátor") írja le benne élményeit.

A katonai tájolóval viszont vigyázni kell. A szerkesztési feladatok és az iránymenetek általában 360 ÉK-i tájolóra vannak megadva (vagyis a teljes kör 360 fokra van osztva, északon van a 0, és kelet felé indul), a katonaik meg 6000 vonásosak, és néha még az irányok se stimmelnek. Végülis némi átszímítgatás után azt is lehet használni.
Arra is elég pocsék a bézárd, hogy a térképről levegyed az irányszöget. De ha iányt kell vele mérni, akkor az a legjobb.

Előzmény: Carpy (29)
Zmac Creative Commons License 1999.11.08 0 0 30
Nézd meg a honlapunkat! ( faber.poli.hu/osc )
Ott találsz linkeket is. (Meg link alakokat. :) ) Ha minden jól megy, nemsokára lesznek újabb fényképek is.
Előzmény: BiCigli (27)
Carpy Creative Commons License 1999.11.08 0 0 29
A tajfutas es a tajekozodasi verseny lenyegeben hasonlo, de vannak jelentos kulonbsegek. A tajfutasban futni kell, es nincsenek albojak, a "sima" tajekozodasi versenyben tobbnyire vannak albojak, es gyalogolni kell, megpedig idore, korabban erkezni ugyanugy hiba, mint kesni.
Az egeszet a gyakorlatban meg lehet tanulni. Egyszeruen el kell menni egy versenyre, ott egy terkep alapjan elkovalyogni, es szep lassan belejonni a dolgokba, es megnyerni a versenyeket.
Nincs vesztes, mert egy kellemes, nem kimerito seta sosem art, a tavok nem veszesek, 10 km korul vannak, de persze ez kategoriankent valtozik. Mindenki megtalalja a maganak valot.
Tudtommal legtobbet az mtsz szervezi, a llegrangosabbak egyike a Tajolo, ami evente 3-szor van, egyik ezek kozul ejjel. (Azok a legbulibbak)
Tobb fajta bajnoksag is van, jopofa kupakat lehet nyerni.
Kulonosebb felszerelest nem igenyel, egy egyszeru tajolo, extrem esetben szogmero, es hosszabb vonalzo nem art. Egyszeruen tok jo moka keresgelni az erdoben a bojakat, versenyezve a tobbiekkel. Szinte minden hetvegen van verseny, bar a tel es a nyar elegge holt ideny.
A tobbit irjak le masok. :)
Ja, van egy jo kis honlap, csak most nem talalom a linket. Egy versenyzo leirja, hogy mnikeppen jott bele a versenyzesbe, Erdekes es tanulsagos. Valaki tudja?
perge Creative Commons License 1999.11.08 0 0 28
hali, mikor kozepiskolas voltam (cc: 7 eve) 1 ev alatt 3 haverommal megcsinaltuk az akkori 3 legkemenyebb teljesitmanyturat: Beac Maxi 115, Kinizsi 100, Matraberc 50.
Most mi lenne a 3 leggyilkosabb?? Hol tudok errol a neten infot szerezni?? koszi...
mas:
tejekozodasi versenyhez eleg egy kozepes tajolo?? (pld regi katonai)
BiCigli Creative Commons License 1999.11.08 0 0 27
Sziasztok,

Mesélnétek valamit a tájékozódási versenyekről?
Ki rendezi őket? Mi a rendszere?
Én régebben tájfutottam, a középiskolában meg indultam tájékozódási versenyeken.
Milyen távúak ezek a versenyek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!