Keresés

Részletes keresés

Arabella Creative Commons License 1999.06.23 0 0 582
Mert ha nem vagyok résen, rögtön bicikli mühely lesz belőle:)
Arabella
Előzmény: stoki (580)
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.23 0 0 581
Kösz, Tacsa!

Hát éppen ez a baj, hogy kész konyhabútorok gyönyörűek vannak, és szabványos is a konyhánk, de egy vagyont el lehet rájuk költeni. Kérdésem az is lenne, hol lehet ócsón kapni pl. kész konyhabútort. Mer baromi nagy ezermester vagyok ám, csak lesz még egy pár dolog, amit meg kell bütykölni, úgyhogy ha lehet, redukálnám a csinyálnivalót.

Egyébként konyhatündi-bündi is vagyok.

Meg kaptam emilt is a témában, saját készítés ügyében, ezúton is köszönöm.

Előzmény: tacsa (567)
stoki Creative Commons License 1999.06.23 0 0 580
Akkor minek a konyha ???;-)
Előzmény: Arabella (579)
Arabella Creative Commons License 1999.06.23 0 0 579
Emlegeti is sürün:))) Bibibibi
Előzmény: stoki (577)
bd Creative Commons License 1999.06.23 0 0 578
Idealis konyha?
Okoskodni lehet, az elet tobb.
Megcsinaltam a konyhat, egy lepest sem kell tenni, miden keznel.
Jottek a gyerekek, es nem tudtak segiteni, mert nem kozos fozesre terveztem.
Mai eszemmel inkabb lazabbra, de tobbfelekepp hasznalhatora keszitenem.
A mostani lakberendezesi lapokban a "technologia-sor"os konyhafal elott ott van nagyanyam nagy konyhaasztala, ahol lehet egyutt dolgozni is.
bd
stoki Creative Commons License 1999.06.23 0 0 577
"DE azon kívül minden mást, ha lehet balkézzel csinálok, illetve a jobb erösebb, a bal ügyesebb:)"

...de jó a kandúrodnak ...

Előzmény: Arabella (576)
Arabella Creative Commons License 1999.06.23 0 0 576
Ami igaz, az igaz, egész életemben szoktattam magam a jobbkezesek világához, meg ők is keményen szoktattak engem hozzájuk. Jobb kézzel is írok, úgye látszik az írásomon, hogy milyen ronda?:)
DE azon kívül minden mást, ha lehet balkézzel csinálok, illetve a jobb erösebb, a bal ügyesebb:)
"Nornális" konyhában eddig nem volt részem tevékenykedni, mert otthon olyan szekrényszerű volt és az anyu volt az úr, a koliban olyan volt amilyen:), az albérletben senki nem figyelt erre, most meg nekem kell kialakítani az "én váramat":) én meg balkezes vagyok, a kandúr nem tud főzni, a törpiek ha lesznek, akkor csak segítenek, tehát marad a fordított sorrend:)
Arabella
Előzmény: tacsa (575)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 575
Kedves Arab-ella!
Most nem tudom, hogy ez -))) vagy komoly észrevétel - kérdés?
Az általam említett sorrend egyrészt egyetemi oktatásból "jött", másrészt valóban így működik egy normális konyha. Szerintem ha a család csak balkezesekből áll, akkor célszerű a sorrend teljes megfordítása. Egyébként - ha csak Te vagy (nem 2 ) balkezes - legfeljebb kicsit szokni kell. Biztos meg is tetted már. Az egész lényege az, hogy úgy kell a funkcionális sort kialakítani, hogy ne oda-vissza kelljen rohangálni vagy hajolgatni. Kicsit a japánok "just-in-time" rendszere kellene működjön a (jó) konyhában.
egyébként én baromi jól bírok - mostanáig - főzni úgy hogy egyhelyben állok, és csak forgok. De most újabb porontyjövetelileg az egyterű lakásba "megyünk át" a földszinten, és ehhez már egy fentiekben alant említett funkcionális sorozatú konyha létrehozatala a koncepció. ( A konyha-étkező- ideám egyébként a francia kastélyok földszinti hatalmas konyhája zömök, robosztus fa asztallal, meg a falon lógó vörösréz edényekkel, kertbe és kutyákra meg lovakra nyíló hatalmas ablak.-ajtókkal. Az abszolut konyha - ideám meg ház-ideám a kicsit lejtős hegyi terepen kialakított medencés és tűzrakóhelyes és tölgyfás átriumos egybelakás, eltolható tetővel , de most nem ez volt a kérdés, bár szívesen válaszoltam rá magamnak )

Helló

Előzmény: Arabella (573)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 574
Kedves muddy!
Az ígért kiegészítés:
46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet
az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról és a 84/1990. (IV. 27.) MT rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenység gyakorlásáról

- ebben foglaltak szerint felelős műszaki vezető lehet:
* egyetemi végzettség + 3 év szakmai gyakorlat ( építő vagy építész mérnök )
* főiskolai végzettség + 5 év szakmai gyakorlat
* építőmesteri végzettség ( ez kb. a jobb kőműves )

Előzmény: muddy (557)
Arabella Creative Commons License 1999.06.23 0 0 573
Jobbkezesek esetében a szokásos konyhai "menet" balról jobbra:

- hűtő - előkészítő pult - tűzhely+ sütő - pult - mosogató medence ! csepptálca ( + gép
) - pult > ezekhez kell hely.
Balkezeseknél értelemszerűen fordítva????
Ajaj, erre nem is gondoltam....
Arabella

Előzmény: tacsa (567)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 572
Kedves laci!
Sorry, "terminus technicus": azt jelenti, hogy végülis "vállalatba adod" a részedre elvégzendő munkát, azaz valakivel vállalkozáési szerződést kötsz egy munka elvégzésére, ahol egyébként te vagy a megrendelő. Ezt a szerződést azzal kötöd meg, akit célszerűen több vállalkozó ( ajánlattevő ) közül választasz ki, mint minden tekintetben számodra a legjobbat.
Előzmény: Laci (570)
stoki Creative Commons License 1999.06.23 0 0 571
bd !!!

Kösssz megnézem...

Hacsek (bár már gyűjtöd a csokikákat...)

Ez nekem kevés :-), de azért kössz ...

Előzmény: bd (548)
Laci Creative Commons License 1999.06.23 0 0 570
Köszi tacsa.

Még1: mi az a vállalatba adás?

Előzmény: tacsa (565)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 569
Kedves sti!
Szerintem a bitumenes zsindely és a VELUX találkozása esetében szinte biztos, hogy nem az ablak ázik ( a VELUX drága , de jó minőség és kitalált rendszer ) . Ebből következik, hogy az ablak és a tetőfedés találkozásánál vagy a tetőfedésen keresztül jöhet be a víz, de az lehet, hogy nem ott, ahol befelé megjelenik. Javasolt: szemrevételezéssel megnézni az ablak környékét ( nem túlságosan kihajolva, vagy jó feleségileg/férjileg lábat erősen fogva ) nincs-e láthat sérülés a fedésen. ha igen, oda kell kis bitumenes ragacs és ráragasztott zsindely. Ha ez nem jár sikerrel , vagy nem látható sérülés, akkor azt javaslom először "garanciálisan" megkeresni, aki a fedést csinált. Ha ő azt mondja, nem hibás a fedés, akkor a VELUX képviseletet > PÓK utcai HÉV megállónál - érdemes megkeresni, egy kis jószándékkal biztos tudnak segíteni.
Előzmény: sti (562)
joy Creative Commons License 1999.06.23 0 0 568
Kösz!

Szegeden tudok!

Előzmény: Rémusz bácsi (560)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 567
Kedves Rémusz bácsi!

Magam is hasonló problemával küszködök. Ha a lakásotokban "normál" méretű, téglalap alakú konyhatér van, és speciális igényeitek nincsenek , lehet szép kész bútorokat kapni, amiből elemenként általában össze lehet tuti konyhákat rakni.

Deha: nem téglalapo, ha pl. átlagnál kisebb , vagy spéci elvárások vannak, célszerű a csináltatás, akkor "testre szabott" lehet a dolog. Ez igen kellemes lehet a lakás használhatósága szempontjából, de veszélyes , ha minőségileg gyenge asztalost bírsz kifogni.
Csináltatás esetében azért Rémusz nénivel sokat konzultálj, hogyan működne a konyha a keze alatt.
Jobbkezesek esetében a szokásos konyhai "menet" balról jobbra:

- hűtő - előkészítő pult - tűzhely+ sütő - pult - mosogató medence ! csepptálca ( + gép ) - pult > ezekhez kell hely

Előzmény: Rémusz bácsi (560)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 566
Kedves joy!
A kérdés értelmezése először: ha igaz , van egy fürdőszobád, de WC nélkül, az korábban a gangon volt!
Ha ez így igaz: valószínúleg nem okozhat elvben gondot a WC berakása , mert "alattad" is valami olyan helyiség lehet, ami nem ételkészítő hely vagy lakótér. Ennek ellenére a vonatkozó előírások szerint valószínűleg kell valamilyen rajz és ennek benyújtásával építési engedély. ( Mindenképp dokumentálni kell, hogy a jóhiszeműséged fennáll , pl. ha mégis leázik valaki a trutyival alul ). Legjobb lenne előzetesen az illetékes építési előadóval konzultálni az Önkormányzatnál, Ő adhat "jogérvényes választ arra , kell - e építési engedély
Előzmény: joy (559)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 565
Kedves Laci!

A topic korábbi részén több ízben kifejtette "hacsek" hogy e kérdésben feleséget és vállalkozót nem szívesen ajánlunk, kinek kinek magának kell eldöntenie, ki szimpatikus , és ki nem. A vállalkozó kiválasztásánál célszerű a tervező építész segítségére és tanácsaira támaszkodni, de nem csak az általa ajánlott vállalkozót kell "versenyeztetni". Egyébként "hacsek" mondta már azt is , hogy például az IparKamara megfelelő tagozatánál vannak például listák építőipari vállalkozókról. De: alapvetően: célszerű a környékbeli cégeket, szakikat listába szedni, referenciát kérni, körülmenni azokon, majd aki elvileg jó, attól kérni ajánlatot , és végül ez alapján dönteni. Időt kell hagyni a tervezésre és a vállalatba adásra , ha itt kapkodsz, megszívhatod!

Előzmény: Laci (558)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 564
Kedves muddy!
Sorjában:
- az építkezés megkezdése előtt ún. felelős műszaki vezetőt kell bejelenteni, ő lesz az, aki gondoskodik arról, hogy szakmailag az érvényes törvényi, rendeleti stb. előírások be legyenek tartva, továbbá az engedélyezett terv szerint épüljön meg az épület. A felelső műszaki vezető személyére van vonatkozó rendeleti előírás, elő fogom keresni, és megadom nemsokára. Lényeg: általában a végzendő munkának megfelelő végzettségű szekmber szükséges, azaz általában például építési munkánál okleveles építész vagy építész (üzem)mérnök.
- a nyitott terasz - függetlenül attól, hogy burkolat is készül - építészeti alkotásnak minősül, és építési engedély köteles. Ehhez tehát építész tervezési jogosultsággal kell rendelkezni a tervezőnek. Az általad említett kolléga vélhetően építőmérnök, inkább mélyépítési végzettséggel rendelkezhet, emiatt nincs "É" jelű ( É-1 vagy É-2 ) tervezői jogosultsága. Ahhoz hogy erre kapjon jogosultságot valaki, a végzettségen kívül az illetékes Kamarának ( Építész Kamara ) tagjának kell lenni. Szóval: É-1 vagy É-2 tervezői jogosultságú kollégát kellene keresned.
- Mivel közterületen kívánsz építkezni, az illetékes Önkormányzat vonatkozó közterület használati rendeletét kellene elolvasnod, hogy a bérleti díjak mellett megéri-e a dolog? Engedély kell a közterület használathoz, meg valószínűleg egy bérleti szerződés is ( jogászilag! ), csak ennek elvi megállapodása után érdemes a tervezésbe fogni.
- A jelzett kolléga kivitelezési jogosultsága nem derül ki a tervezési jogosultságból, az külön vállalkozói kérdés.Erre is vannak szakmai előírások és egyéb rendeletek. Leegyszerűsítve: ha van vállalkozása , el kell kérni a cégbejegyzés másolatát ,abból kiderül, hogy a cég tevékenységi körében a "terasz építés" ( persze nem így fogalmazva ) benne van-e.
Előzmény: muddy (557)
tacsa Creative Commons License 1999.06.23 0 0 563
Helló bernát!
Kérdéseidre sorban:
ad 1.: Ha nem is építenéd - most még - be a tetőteret, a 2.kérdésből arra következtetek, hogy azért cúg lenne a tetőtérben. Emiatt célszerű a fedés ( pl. cserép ) alá a fólia felrakása, a lécezés , deszkázás alá. Ez a jövőbeli beépítéshez is jó, de főként azért, mert kisebb lesz a szél a tetőtérben , így nem lesz "kihúzatva" a meleg lentről.
ad 2. Valahol a lakótereket hőszigetelni célszerű a külső tértől, mivel a tetőteret nem építed be, a födémben/födémen célszerű megoldani. A borított fagerendás födémnél - általában - szoktak valamiféle feltöltést tenni régen a födémre, az volt hivatott "szigetelni". Ennek eltávolításával vigyázni kell, mert a terhelés levétele után a födém "tehermentesül" , azaz visszamegyen lehajlott állapotából a "normálba". Ekkor az alsó vakolat potyogni kezd.!!! A kérdésedre válaszként tehát visszatérve: kellene a hőszigetelés, de megoldható úgy is, hogy nem bántod az alul-felül bordát, marad a levegő, aztán a födémre fekteted a hőszigetelést. Javasolt: a hőszigetelés alá fólia fektetése, így ásványgyapot esetén a kipergő apró szemek nem hullanak lefelé a levesbe.
Előzmény: bernát (555)
sti Creative Commons License 1999.06.23 0 0 562
Tud valaki olyan szakit, aki egy beázó bitumenes tetőzsindelyes tetőn egy Velux ablak melletti vizbefolyás okát fel tudná deríteni és megjavítani.
Cserébe tudok jó hidegburkolót, ha valakit érdekel.
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.23 0 0 561
Ja, és persze mosogató meg gáztűzhely is kell.
Előzmény: Rémusz bácsi (560)
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.23 0 0 560
Úgy tudom, hogy kell.

Konyhabútor-ügyben ki tud valami okosat mondani? Készet vegyünk, és hol, vagy csináljuk, akkor hol vegyünk anyagot?

Előzmény: joy (559)
joy Creative Commons License 1999.06.23 0 0 559
Vegyes tulajdonú társasházbanfürdőben wc kialakításhoz (eddig a függőfolosó végében volt) kell-e hatósági engedély?
Laci Creative Commons License 1999.06.23 0 0 558
Tud valaki egy megbízható kivitelezőt normális áron? Hacsek, tacsa, ti biztos hallottatok ilyenekről. Légyszi monnyatok címeket (úgy tűnik, rönkház leszavazva :))
muddy Creative Commons License 1999.06.23 0 0 557
Üdv! L alak házam u. terasz beépítés ügyben egész jól haladok. az illetékes polgármesteri hivatal szakembere azt mondta többek közt, hogy majd az építési engedély kiadása, ill. az építés megkezdése előtt valami kivitelezőt kell bejelentenem. (vagy műszaki ellenőrt) Az ki lehet?
Másik: Van egy vendéglátó-ipari egységem, mely előtt a közterületen egy kis nyitott teraszt építenék. Egy térburkolattal ellátott terület lenne ahol le lehet ülni a vendégekne. Ezzel az a bajom, hogy megkerestem egy kivitelezőt aki egyben tervező is, de az ő tervezői engedélyét nem fogadják el. Felírtam az engedélye számát: K-2-2 közúti szakterület. Kérdés . van-e jogosultsága a tervezésre ill. kivitelezésre?
joy Creative Commons License 1999.06.23 0 0 556
Én nem értek az építkezéshez, de azt tudom, a kőzet-, vagy üveggyapot jobb hang és hőszigetelő mint a levegő! Ráadásul a padló alatti üres tér kongó hatása rossz közérzetet fog okozni!
Ez nem vicc!
bernát Creative Commons License 1999.06.23 0 0 555
T.tacsa és hacsek urak!Én egy régi tetőt újítok fel.Ezzel kapcsolatban 2 kérdésem lenne.Az 1.:ha a tetőteret nem akarom beépíteni,akkor kell-e tetőfólia,s ha igen milyen?(nekem UV-állót javasoltak,csak márkanevet nem mondtak).A 2.:a födém fagerendás,alul-felül bedeszkázva.kérdésem:kell-e a deszkák közé üveggyapot szig.,vagy nem mert a levegő amúgyis szigetel. előre is köszi a választ.
Arabella Creative Commons License 1999.06.22 0 0 554
Tacsa!
Az nagggyon jó lessssz!
Hacseknak meg jó utat és üzenem, hogy szeressssük a csokikákat:)
Arabella
Előzmény: tacsa (553)
tacsa Creative Commons License 1999.06.22 0 0 553
Viszont akkor belefér a rönkház, meg Arabella lájthófja is!-))
Egyébként nem a pajzsra gondoltam, hanem a technológiai ügyekre, hogyan megyen le saját sújjilag a gyűrű anélkül, hogy a sűllyesztő lábát is magával vinné!

Előzmény: nevtelen (551)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!