Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Látom, kényszermunkára akarsz fogni. Legalább egy napos piszmogás. Egy nyugdíjasnak unokák, kert mellett kevés teljes napja van. Tudom, ott az éjszaka, napi 4 órán túli alvás csak hülyít. Ha sokat cukkolsz, egyszer nekidurálom magam.
Nem akarom Kósza izéjével verni a csalánt, de szerintem ő nem feltétlenül a hadiipar ilyen irányú fejlesztésére vagy egyáltalán a fejlesztésre gondolt, sokkal inkább a beállítottságra.
Nem dobom el a zsepimet az után. Éppen ezért a szemeteszsákomat sem dobom ki. Bűzölgött már szaros pelenka 80km-en át a kocsiban mert nem volt szemetes útközben. Éppen ezért ha szemét megsemmisítő telepem lenne, nem küldeném kamionokkala bálás szemetet egy másik országba, mert ott sunyiban le tudom rakatni. Érted?
Sok ember azért nem hisz a változásban, mert azt hiszi, hogy óriási erőfeszítésbe kerülne - mert velünk az elmúlt 30 évben elhitették, hogy ez igaz - pedig dehogyis igaz, a legapróbb dolgokon múlik!
Ne haragudj, de egyszer a táblázattal jössz - amily valóban elég logiksus és valóban össze lehet elég gyorsan hozni - másszor meg azzal, hogy elsőként a tisztesek fizetését kell rendezni az elbocsátott tisztek pénzéből. (Hogy őket miből kárpótolják a "kényszernyugdíj" miatt, azt még nem vázoltad!) Erre mondtam, hogy ott sem lehet külön - külön rendezni az állománykategóriák fizetését, csak egyszerre, mert rögtön feszültséget szülne. Ha nem upgrade-led a táblázatodat, akkor hogyan is lehet tervezni a költségvonzatokat? Márpedig manapság ez a legfőbb érv! Nem elég megmondani, hogy mit szeretnénk, de azt is meg kell mondani, hogy azt hogyan lépésről - lépésre elérni és főleg azt, hogy miből! Ehhez kell tudni, hogy mennyibe is kerül!
Tiszteletem Sereg: Md. 2000 ( Jerikó klón 9x19-ben), illetve Glock 17 9x19-ben. Mindkettőt hazai pályán gyártották/gyártják. Rendőréknél nagy kupi van, ott a régi M73-tól ( 7,65) és Makarov-tól kezdve folytatva a Glock-on át egészen a S&W 44 Mag-ig.:) A legutolsó nem vicc, egy bukaresti kerületi közösségi rendőrségnél van, olcsón jutottak hozzá az amcsiktól, hát rendszeresítették. :)
Tiszteletem Még ha hosszúra is nyúlt, de tartalmas hsz volt. Az következtetéseink hasonlóak, még ha vannak is eltérések ( itt a bizonyíték hogy nem beszéltünk össze ) Így összevetve a HG4I által említett mi nincs listát az általad említett esetekkel, engedelmeddel kissé rendszerezném a dolgokat. Hátha olvassák valahol az illetékesek Szóval: 1. Leülni és meghatározni melyek azok az alapigények( én minimális ellátásnak nevezném) amelyek rendszeresen felmerülnek a MH részéről ( említettünk itt kézifegyvert, lőszert, alkatrész és javítások) . Ebbe beleférne az a sokat emlegetett tartalékos létszám is, ugyanis nekik is kell biztosítani például a kiképzéshez szükséges lőszert, stb. Ezzel elkerülhető lenne a ti esetetek a helis beruházással. És ezt összhangba hozni a kidolgozandó nemzetvédelmi stratégiával-hol és hogyan férne be a hazai ipar. Egyszerűsítve: mi az ami kell a hadrafoghatóság fenntartásához, mi az ami ebből megoldható itthon. 2. Törvényileg szabályozni a létrehozandó állami holding működését, lásd a lengyel esetet. Beruházások, nyersanyaghoz hozzáférés, adózás és esetleges kedvezmények, export licenszek kiadási módja, sorolhatnám. És ez a törvény kellene tartalmazzon végre pár értelmes szót az esetleges privatizációs ködösítésekről: Konverzió polgári termelésre. Tudtommal nincs olyan hadianyaggyár amely mosógép vagy kerékpárgyártásban túlélte/túlélné a kínai konkurenciát. Egy esetleges privatizálás során a beruházók átvilágítási módszerei, mi történik ha nem teljesítik a vállalt feltételeket, illetve egy harmadik fél részére dolgozva megpróbálják kilőni a konkurenciát Szóval itt is volna bőven mit felsorolni. Ugyanis tisztázni kellene hogy a minimális ellátást biztosító cégeket/ágazatokat egyáltalán szabad-e privatizálni, illetve ha nem, milyen tulajdonrész lehet privát kézben. 3. Jön a durvább rész. Az 1-2 pontok tisztázása után következik a HM beszerzési hivatal létrehozása, és ennek alárendeltségében a HTI utóda. Ez utóbbi már bonyolultabb A fentiek tisztázása nélkül egyszerűen pénzkidobás lenne az egész. Példa következik. Egy modern lőszergyártó gépsor ( New La Chaussée - Herstal, NATO szabvány lőszer gyártásra is képes) piaci ára kb. 17-18 milla USD. A cég exportált Ro-tól Tanzániáig, komoly referenciái vannak. Egy ilyenbe beruházni állami pénzeket ameddig az 1-2 pontok nincsenek tisztázva
Amikor kifogásoljátok az életkori határok oszlopát, akkor a mai fizetésekre hivatkoztok. Tessék a táblázatot egyben látni, az úgy kerek egész, ahogy van. Nézzétek a rendfokozatokhoz rendelt béreket is. Nehogy ne tudjak a táblázatban foglalt hadnagyi fizetéshez diplomást toborozni! A táblázatban lévő őrmesteri fizetés is a középfokú végzattségűek legjobbjait vonzaná, ráadásul a táblázat 2003-ban készült.
Bocsássátok meg, hogy nincs türelmem újat számolni a mai viszonyokra. Persze ha az elvet valaki megérti, ilyen táblázatot bármikor kreálhat más paraméterekkel, de ilyen tipusú táblázat elkészítése és elfogadása nélkül nincs értelme bármiféle átalakításba kezdeni.
Ha az eddig próbált metódusokkal próbálunk előrelépni, akkor a végrehajtóknak, a csapatoknak a következő 4-8-12 évben is csak a "Nem nyert!" borítékok bontogatása marad.
"Ott tülekszenek utána a következő sorványok" - Te most melyik hadseregről beszélsz? Mert itt azért még nem igazán jellemző ez a tülekedés! Persze, ha majd megnyílnak a kormány zsebei és a szerződéses katonák jövedelme versenyképes lesz, akkor talán fog ez változni. Azt se kéne elfelejteni, hogy jelenleg még az a leggazdaságosabb verzió az adófizetők számára, ha a katona minél tovább marad bent, mert addig nem kell költeni a "következő sorvány" felszerelésére, szakkiképzésére és a tapasztalt katona alatt talán a haditechnika is kevésbé amortizálódik. Ha pedig a szaksziknak is perspektívát kívánunk nyújtani, akkor minél hamarabb rendezni kell a tts-i gárda fizetését is és talán nem kéne kötelezővé tenni az őrmesterek számára az érettségit! Persze Persze egy jóval 100 000 nettó feletti kezdő őrmesteri fizetéssel akár ezt is meg lehet majd követelni! :)
Értem, amit írsz, de nem értek veled egyet. Te azt tartod igazságtalannak, hogy valaki 5 évig volt őrvezető, majd öt évig tizedes, majd 5 évig szakaszvezető, tehát átlag alatt teljesített és ha nem teremtette meg a tiszthelyettessé válás feltételeit, 15 év szolgálat után kerül lapátra, ugyanakkor aki kétszer is kiválóan teljesített, tehát 3 évig volt csak őrvezető, három évig tizedes, valamikor ellankadt, végül
lenyomta az öt évet szakaszvezetőként, nem lett tiszthelyettes és most 11 év után válunk meg tőle.
Szerintem mindegy, hogy valaki mikor nem képes tovább lépni, amikor nem képes OUT. Ott tülekszenek utána a következő sorványok, számukra csak úgy lehet biztosítani az előrejutás feltételeit, ha a magasabb rendfokozatokban ürülnek helyek. Adott rendfokozat létszáma az én rendszerem szerint a parlament által meghatározottan hosszú évekre előre állandó. Az őrvezetők tehát csak annyi tizedesi helyre pályázhatnak, amennyi megürült szakaszvezetővé válás miatt (up) vagy az 5 év lejárta miatt (out).
Bovebb magyarazatra nezd meg ambasa es HG4I hozzaszolasait!
Sokkal szebben leirtak azt ami az agajaimat kepezi a magyar X-szarnyu gyartassal kapcsolatban mint azt en valaha is megtehettem volna!
En csak egy peldat hoztam fel!
Peldam: P9R szolgalati maroklofegyver
Ha jol tudom ez a fegyver masolata a browning hi-power-nek valamifele masolata lett volna!Ami egy jo hadi-fegyver volt... 1935-ben, amikor terveztek (elkezdtek tervezni)!
Mindazonaltal modernebb fegyver volt mint az addig hasznalt PP klonok de 15-20-25 evvel a glock17 megjelenese utan teljesen femepitesu harci fegyvert "tervezni" :-D / rendszeresiteni szamomra "furcsa" (bar nyilvan kizarolag en latom ezt furcsan)! Aztan mindezt elkezdtek gyartani... Aztan eladtak ezt a ...-t a magyar adofizetoknek szinarany-SIG-Sauer aron (asszem kb.5x-os aron lett eladva, vissza lehet keresni, ajanlott a gvass-osszes)! Nem egyet, hanem sokat (csillagos otos a "hogyan lopjuk ki a nep szemet is" tantargybol )!
Eddig az "ideologiai/gazdasagi" resz ami nem stimmelt nekem!
Bar nem vagyok vegfelhasznaloja a termeknek (halistennek) ,de sok jot nem hallottam foleg a kivitelezes minoseget illetoen (a minoseg "allitolag" hullamzo)! A gyalogrendorok kozul meg nem egy viszasirja a PA-63-at pusztan mert azt konnyebb volt cipelni!
"Birka németek, angolok, amerikaiak, franciák, svájciak, osztrákok, sőt szlovákok, románok: ők is elhitték, azt jól pofára is estek, igaz?...." - Maroklofegyveres peldanal maradva Nemeteknek ott a HK, Amerikaiaknak az FN (az belgiumban van, igen tudom), Svajciaknak a SIG, Osztrakoknak a Steyr/Glock, Szlovakoknak a Grand Pover, Cseheknek a Brno meg a CZ,Szerbeknek a Crna-Zastava, a romanoknak meg megmondja Plieur, hogy milye! Es milye van a magyaroknak???? (nagy pofaja es pirosfeherzoldnemzetibuszkeseg persze az van , de abbol nem lesz pl. pisztoly)
Abban persze sehuMari-nak igaza van, hogy a lepenyhal ert be elsonek...
"ha valaki nagy nehezen lep elore, akkor 5 evig honved, 5 evig orvezeto, 5 evig tizedes, 5 evig szakaszvezeto, vagyis 20 ev utan kirugjak. Ha kicsit jobban indit, es 3 evig honved, 3 evig orvezeto, 3 evig tizedes, 5 evig szakaszvezeto, akkor buntetesbol mar 14 ev utan kirugjak. Szerintem igazsagosabb lenne azt eloirni, hogy max hany ev szolgalattal lehet egy adott rendfokozatban."
Amit az utolsó mondatodban igényelsz, az le vagyon írva, minden rendfokozatban a maximálisan eltölthető idő 5 év.
Ugy tunik, felreerthetoen fogalmaztam: szerintem igazsagosabb lenne, ha nem az lenne eloirva, hogy szakaszvezetoi kinevezese es (az ormesteri kinevezes hianya miatti) kirugasa kozott 5 ev telhet el, hanem az lenne eloirva, hogy az alapkepzes megkezdese es (az ormesteri kinevezes hianya miatti) kirugasa kozott 15 ev telhet el.
Nagyon jó ez az elmélkedés, arról, hogy a magyar hadiiparnak mit kellene gyártania, de először szerintem, az a realitás az, hogy lőszergyártással és javítókapacitással tudja támogatnia Honvédséget.
Ahhoz, hogy gyártmányt előállító magyar hadiipar jöjjön létre ahhoz a saját Honvédségünk mint vásárló referenciája szükséges, de ez meg gyakorlatilag pénzhiány és a haderő mérete miatt nincs. Többek között ez lett a Gepárd halála, persze ez is kikerülhető, de ahhoz meg jelentős tőke kell.
Jelen pillanatban be kell látni, hogy a komoly polgári vállatok egyáltalán nem érdekeltek a Honvédség megrendeléseinek elnyerésében, mert azok ötletszerűek, nem hosszútávon kiszámíthatóak, illetve leosztottak (lásd An-26, R-44 stb). Ami viszonylag kis befektetést igényel az a szolgáltatás (mint pl a Currus, Nyírtelek stb.) Rövid és középtávon ez a magyar hadiipar reális lehetősége, természetesen és természetesen nem csak kész termék, hanem szolgáltatás is exportálható, lásd a cseh repülőgép ipar is ebből él.
Ami lehetséges út lehetne, az a már meglévő állami vállalatok holdinggá való egyesítése a görög EBO-hoz hasonlóan, amely a Honvédségünk megrendeléséből élhetne (harcjármű és gépjármű javítás, speciális felépítmények gyártása, esetleg a kézifegyver modernizáció, elektronikai, és rakétatechnika javítása/karbantartása). De azt lássuk be, hogy ettől a cégcsoportól ne várjunk el nyereséget, ez még közép távon is az állami támogatásból élne. Mint ahogy a környező államok hadiipara is ezt teszi (ne gondoljuk már, hogy a szlovák, vagy a szerb hadiipar profitot termel, inkább csak a saját állami megrendeléseikből vegetálnak).
Nézzük néhány példát: A Rába kifejlesztett egy gépjármű családot, aztán ad-hoc vettünk használt bundeswehr teherautókat (amelyekre amúgy szükség volt). Mi anno felkészültünk a Mi-2 nagyjavítására, az első gép 13 millió volt, de a PG ráfizetett, hiszen a kísérleti nagyjavítás beruházásokat is igényelt (állványok új hajtóművező hely, technológiák stb) aztán a Honvédség 2 évig nem hozott újabb gépeket, addig futottunk a pénzünk után. Ilyen piaci kiszámíthatatlanságot csak egy állami holding tud elviselni, piaci szereplő nem.
Persze álmodhatunk kézifegyvergyártásról is, de azt a hazai megrendelés ma, maximum Keserű szinten tudja eltartani. Manufaktúra szintű gyártással illetve úgy, hogy kevés a valóbban itthon hozzáadott érték, nem vagyunk exportképesek, illetve nincs akkora hírnevünk, hogy a megrendelők minden áron magyar kézifegyvereket akarjanak vásárolni (Szép). A FÉG soha sem volt egy SIG, CZ, H&K, az új gyártónak meg még ennyi hírneve sem lenne. Ez az az új vállalat reálisan a akkor jelenhetne meg, ha a Honvédség kézifegyvereinek teljes cseréje napirendre kerülne és azt saját liszenc gyártásban/összeszerelésben kívánnánk megvalósítani, egy ekkor mennyiségű gyártásra talán már érdemes lenne beruházni, amely aztán talán meg tudna élni később exportmegrendelésekből, de ez nem nagyon lesz mostanában napirenden, illetve előbb fogunk valamely szövetséges feleslegessé vált készleteiből vásárolni.
Én nem nagy jelentőséget tulajdonítanák a Honvédelmi Bizottság tagjainak sajtó nyilatkozatainak, aki nyomon követte, az tudhatja, hogy a nagy többség (tisztelet a kivételnek) igen nagy tárgyi tudáshiányosságokkal küzd a mind általános katonai, mind a saját Honvédséggel kapcsolatos ismeretek terén.
Amit én inkább problémának látok, hogy megszűnt anno a beszerzési hivatal, ezért, ha a Honvédség bármit be akar szerezni, akkor azt csak közvetítő útján teheti (aminek persze más okokból) nem árcsökkentő, hanem ár felhajtó hatású lett, aminek következtében az a kevés beszerzésünk is sokszor aránytalanul többe került az adófizetőknek mint az reális lett volna (persze az is árnövelő, hogy általában valamilyen hitelkonstrukcióban vásárolunk, aminek szintén van költsége). És a probléma itt van, ugyan is a politikának egyáltalán nem érdeke ennek az állapotnak a megszüntetése , hiszena z előző kormányzat alatt az ellenzéki képviselők pl tudtommal soha nem feszegették pl az An-26 eladás és vásárlás ügyét, a Mi-17 nagyjavítást, vagy a G-Mercik árát, vajon miért?
Rendben! Beszélgessünk, cseréljünk-ütköztessünk véleményeket a témában.
Nos, nézzük más oldalról!
Egy adott ország hadiiparának alapja a polgári nehézipar gépgyártási és elektronikai ipari kapacitásai (a mai viszonyok között). Mint köztudott, a világ fejlettebbik felén mindezek a magántőke kezében összpontosulnak és szoros együttműködésben (értsd: lobbizva) az állammal "várnak" a fejlesztési (K+F) megrendelésekre....
Nálunk mi a helyzet? A hazai nagytőke igazándiból még nem fordult sem a gépgyártás, sem az elektronikai ipar felé. A külföldi tőke pedig nem fog a hadiipar felé.... de ez nem is lenne túlzottan kívánatos.
Nem támaszthatók fel (privatizált) romjaiból sem a PVG, az ISG, a DAM, a Csepel Autógyár, a Rába, az IKARUS sem (mint azt látjuk, többszöri próbálkozás ellenére sem átütő a kísérlet). Vegetál Gödöllő (HM tulajdon), rég vége a FÉG-nek, Borsodban sem húznak ágyúcsövet már.... A svájci/ukrán tulajdonú Dunafer az egyik legnagyobb veszteségtermelő manapság... Az MHD-ről (hajó, daru) nem is beszélek, praktice nincsen. De az Egri finommechanikai (Festo) ipar sincs a "helyén"..... Vége a MOM-nak, a Gammának. Kimúlt a Kábelgyár (Budafoki út és Szeged is). "Elhúnytak" a BRG, EAG, MIKI, HIKI, TÁKI, FMV, Videoton (prominens részlegei), VIFI (Videoton Fejlesztési Intézet), ML, Telefongyár (ma Siemens), a BHG, a HITEKA (helyén szálloda), a REMIX. A GE bekebelezte és lenullázta a Tungsramot.... (Gyöngyösöstül, Kaposvárostul, Nagykanizsástul, (leégett) chip tervező/gyártó kapacitásostul). A Ganz gödöllői és angyalföldi gyárai rég megszűntek (mérőműszerek). Hasonló sorsra jutott az EMG is. Nem említem a CSVM-et (bár a szakértelem miatt kéne). Részeiben is alig él a Ganz-Mávag utód és néhány MÁV-os járműjavító is vegetál (nem igazi termelő kapacitás).
Megszűntek az ezen iparágak továbbélését biztosító középfokú képzési helyek is.... A régi szakembergárda szanaszét....
Ezeken a romokon nem lehet új ipart alkotni.
Tehát az alapoktól kell(ene) kezdeni. Azonban a mai közép- és felsőoktatás képtelen legalább írni, olvasni és számolni megtanított emberket képezni --> ugyanis az oktatásügy is romokban hever. Százezer számra "gyártja" a funkcionális analfabétákat.... (a felsőoktatás sem kivétel!!!) Nem lehet rá építeni ("hála" az elmúlt 20 év oktatáspolitikusainak).
Nos, ezeket kéne elébb rendbe tenni, azután lehet gondolkodni a modern gépipar megteremtésén, s ennek (nagyon fontos) "mellékága" lehet a hadiipari kapacitás megteremtése. Méghozzá hazai tőkéből. Erre azonban még várni kell.
Addig marad a 3-5 évenkénti "ruhacsere". Avval lehet nagyokat villantani! :(((
Meglehet, másképpen látjuk a dolgokat. Az idő eddig engem igazol. Félek - s nem alaptalanul -, a jövőben is.
Csak gyártottak kb 10 évvel ezelőttig, azóta az akkor gazdasági okokból, de feleslegesen legyártott L-159-ekkel házalnak elég sikertelenül. Új harci gépet 2000 után már nem gyártottak, ma felújításokból és más repülőgépgyárak részegység beszállítójaként működnek.
Cseh repülőgép ipar: Aero Vodochovy beszállító Let megszűnt Morava megszűnt
Marad még (ami nem lebecsülendő) katonai repülőgép-javító kapacitásuk (ha jól emlékszem Prágában) és polgári, de az nekünk is van.
A hírneves cseh repülőgép ipar ma már halvány árnyéka önmagának, és szerintem gyakorlatilag haldoklik maximum beszállítói szerepkörre fog korlátozódni (de ez világtendencia nem cseh és nem a térség sajátossága olyan hírneves gyártók buktak el az utóbbi 20 évben mint pl. a Fokker, vagy a Dornier). Az utóbb 5-10 évben ismereteim szerint már nem gyártottak az ultrakönnyűnél komolyabb gépet. Az ALCA, az Ae270 voltak az utolsó komolyabb produktumaik, de megfelelő tőkeinjekció nélkül nem tudtak fennmaradni (1998 és 2004 a Boeng támogatta őket, de aztán az se látott már fantáziát bennük). Az utolsó exportjuk jó 10 évvel ezelőtt a tunéziai és az egyiptomi L-59 eladások voltak (12+49db), azóta nem gyártottak exportra. Ma jórészt a régi L-39-ek felújításából és az USA-ba való eladásából élnek.
Ez nem jelenti azt, hogy nem létezne cseh hadiipar és fegyver export, de ma már ők sem látványos fegyverrendszerek gyártásából és exportjából élnek.
Szerintem senki nem gondolja, hogy akár egy modernizált PSZH/FUG szintű gyártásban kell gondolkodnunk, vagy netán hk-ban. Ez nyilván meghaladná az erőnket, borzasztó kemény a konkurencia, stb. A hadiipar nem feltétlenül országmérethez vagy akár gazdasági fejlettséghez köthető. Szlovákia, Csehország, Szerbia akkorák/kisebbek és kb. azonos gazdaságú országok (ok, a gazdaság összetétele lehet kicsit más) és mégis sikeres fegyverexportőrök. Mi is azok voltunk a magunk módján. Jó alap lehet a Gepárd család, emellett pc. törő eszközök, aknák gyártása. Az általad említett részterületekkel egy háborúban nem sokat érünk. Akkor olyasmi kell, amit ontanak a gyárak és a katonáék kezébe lehet adni.
Valószínűleg a cseh katonai fórumokon sem azon sajnálkoznak, hogy kis ország Csehország a repülőgyártáshoz, hanem harci repülőt gyártanak, nem is rosszat. Józan ésszel azt mondom, hogy Magyarországgal lehet és kell valamit kezdeni ezen a téren, mert van múltunk benne, nem a semmiből jövünk.
Csak mosolygok válaszodon. Egy ilyen méretű ország ne álmodjon nagy hadiipari fejlesztésekről, innovációról. Az elmúlt 40 évben egyetlen sikeres nagy projektet tudott kipréselni magából az ország - ez a FUG/PSZH. Azt is csak úgy, hogy ott állt a háttérben sokévtizedes tervezési, projektvezetési, finanszírozási, gyártási tapasztalatokkal a Csepel, a Rába, a Ganz-Mávag, DAM, Dujv., Ózd, stb. (mögötte a sok tízezres képzett szakembergárda!). A továbbfejlesztés megvalósítására már nem volt elég erő..... (csak tervek). /Emlékezzünk: mennyi baj volt a Rába teherautókkal.../
Nálunk nagyobb (anyagi tehetségű) országok sem képesek önálló nagy (pld.: hk., rg.) fejlesztésekre. Persze kooperáció, utángyártás, összeszerelés volt (know-how, licensz, stb.).
Az az UL járja, hogy a világ fegyverkereskedelmét 7 "klán" uralja. Ők sem fogják hagyni, hogy jöttmentek beleköpjenek a levesükbe....
Amiről te álmodsz, az sok-sok ezer milliárdnyi Forintot igényel! Az elkövetkező 20-30 évben ez nem teremthető meg. Erről az 1989-es szavazáson az ország lemondott (szerintem helyesen). S akkor még nem beszéltem arról, hogy egy-egy ilyen irányultságú gécnek, cégcsoportnak mennyibe kerül "Minősített NATO beszállítói" minősítést szereznie, fenntartania. Enélkül nem megy... A szövetség piacára még így sem egyszerű bejutni....
Továbbá a rendszeresítés költségei: kiképzés, raktározás, javító-kiszolgáló személyzet, üzemeltetési technológia kialakítása, javító szakanyagok, stb. - mindezek már a felhasználót terhelik.
Az ennél 2-3 nagyságrenddel kisebb fejlesztésekben sem azt az utat kell választanunk, amelyet nagy átlagban eddig tettük. Semmiképpen sem fegyverek, vagy fegyverrendszerek fejlesztésére, gyártására kell az országnak ráállnia, hanem a minél több holt munkát, innovatív tartalmat nyújtó részterületek felé.
Léteznek ilyen, nagyon sikeres fejlesztések. Például a katonai informatika, a digitális topogodézia, stb. területein. (Az előbbiben világszínvonalú eredményekkel.) /Ellentétben az elmúlt 20-25 év zsákutcába került hazai kézifegyver-korszerűsítésével, a pn.f.rg. "párhuzamos fejlesztésének (HTI/ZMNE) kálváriájával - a csehek beelőztek feleannyi idő alatt -, stb./
S akkor még nem beszéltünk arról, hogy - egyetértve az előttem szólókkal - egy-egy ilyen projekt csak akkor lehet sikeres, ha külföldi piacot is sikerül meghódítani, hiszen a hazai felvevő piac nagyon kicsi.
Egyébként: fejleszteni arra kell, amire az adott ellenség "kényszerít". Amíg nincs egyértelmű doktrína, addig nem határozható meg, mit várunk el a haderőtől (pontosan ezért van ma kupleráj, teljes leélpülés!), arra alapozva kell meghatározni a haderő fejlesztési koncepciót, ebből következik a beszerzés/fejlesztés, majd az alkalmazás elvei, módszerei és a kiképzés....
Amíg az elvekben (politikában, fejekben) nincs rend, addig marad a topikcím!
hát éppen ezekre gondolok én ,hogy kimondottan nagy feladat úgymond rendbe rakni a sereg dolgait! bárhol nézed ezek szerint ilyen sárkányos helyzet van. vagy nagyon hozzá kell nyúlni , és alapjaiban gatyába rázni az egészet,vagy ha így marad akkor tényleg pénzpocsékolás az egész.
nem lehet egyszerű a piacra lépni egy ilyen szegmensben.jobban mondva újra piacra lépni,azokon a piacokon amit elhanyagoltunk. a technikás-időszakban szerintem pont ezeken a plieur által felsorolt helyeken igen jó pozícióink voltak,meg india,meg dél-amerika néhány országa,meg eritrea ,meg még jó néhány arab ország.meg horvátország :-)) csak úgy néz ki,hogy az idő átlépett minket ezen a területen is.
a fiókban heverő világmegváltó találmányok pedig nem biztos,hogy léteznek! nem tudom ez az általad példaként felhozott optikai rendszer hogyan áll,én asszem ide is leírtam az ilyen jellegű saját tapasztalatomat: itt egy olyan eszközről volt szó ami ujjlenyomat alapján való azonosítást tesz lehetővé pl. laptopoknál ,meg még x helyen. ezt a német kolléga amikor megnézte azt mondta rá,hogy igen , ismerik ezt a fejlesztést, kb.10 évvel azelőtt találkoztak vele és sajnos zsákutcának bizonyult ez az irány. / elég régen,több mint tíz éve volt ez/ csak azt akarom ezzel mondani,hogy nekem úgy tűnik ,hogy a mai világ nem magányos kutatókról,hanem fejlesztő központok ipari méretű tervszerű komplex munkájáról szól ezen a területen is.
Ohhh pusztan arra szeretnek ravilagitani, hogy erdemes figyelembe venni olyan dolgokat mint pl. realitas, szvsz. vidam dolog meterrel a fold folot lebegve kozlekedni csak a pofaraeses is fajdalmasabb onnan!
A dicsoseges magyar fegyvergyartas ekes peldaja a P9R...
Egyetértek azzal amit írsz, piacképes termék ilyen kis méretű hazai megrendelés mellett csak úgy képzelhető el, ha megfelelő méretű kivitelt is tudunk mellé biztosítani.
Egy másikterület a világszinvonalú találmányok problémája. Mondom a példát. Elnézést, hogy elfelejtettem a professzor nevét. Magyar tudós kialakított egy panoráma optikai rendszert, körben 360 fok, függőlegesen -30-tól +80 fokig. Emberi szem számára nehezen befogadható egy ilyen látvány, de ha számítógépes képelemzővel kötöd össze, akor kiderül, hogy mondjuk harckocsiba építve képes detektálni a közeledő páncéltörő rakétát, ha ezzel összekötsz rakétaelhárító rendszert, a tank 50-60 tonna helyett lehetne 30 is. Szuper a szerkezet, de a magyar ipar csak az optikát képes produkálni. Ekkor kellene a NATO-n belüli innovációs együttműködés, de kiderült, ezekben a szervezetekben vagy nincsenek delegáltjaink, vagy nem veszik komolyan őket. (Éhesló talán a részleteket is tudja a panoráma optikával kapcsolatban)
Átnéztem a zmne.hu honlapot, nem találtam a 07.20-as szenátusi ülésről tudósítást. Már Szekeres is meghirdette, hogy összevonják a ZMNE-t és a Rendőrtiszti Főiskolát a ZMNE-re alapozva. Volt akkor Finszter úrral egy levélváltásom, a rendőrök nem is igazán értékelték azt a veszélyt, amit a ZMNE szervezeti kultúrája (vagy kultúrálatlansága) jelentett volna rájuk.
A közszolgálati egyetem számomra egy szimpatikus gondolat. Egy közös alma mater segítené megvalósítani azt az elvet, hogy a "virrasztókat" valamilyen szinten integrálni kellene egy ilyen kis országban(pl határrendészet a rendőrség keretein belül). Ezt Szenes Zoltán is pedzette egy Hadtudományban megjelent tanulmányában nem sokkal azt követően, hogy megszünt VKF lenni.
Elnézést, ha valamely fontos megnyilvánulásodra nem reagáltam.
Tiszteletem Gyula bátyám, engedelmeddel ezt vitatnám-mármint a legmodernebb technológia részt. Van egy másik út is, ami miatt emlegettem az ázsiai és dél-amerikai példákat ( de idézhetnék a szomszédból is). Nem csak UAV-ket adnak-vesznek a világban, vannak örök slágercikkek is, amelyekre folytonos igény van, ilyen pld. a gyalogsági fegyverzet, lőszer,alkatrészek, stb. És a kevesebb beruházást és know-how-t igénylő termék hozza össze azt a pénzt amely befektethető magasabb tudást és technológiát igénylő termékbe. Ameddig nem vagyunk a piacon, addig ro, bolgárok, csehek elégítik ki a vásárlók ( Irak,Izrael, USA, Egyiptom, India, Egyesült Arab Emírségek, Omán, Jordánia, Etiópia, Burkina Fasso, Gabon) igényeit. Ha egyszer beindult, egy iparág képes fedezni a saját költségeit, sőt, a további fejlesztések költségeit. Példa valahonnan 2009-ből, azaz közben gazdasági válság is van: kb. 2000 fő alkalmazott, a hazai megrendeléseken kívül export 95,8 milla euró értékben ( azaz kb. 27 mld. Ft)a fentebb felsorolt országokba.
Nem arra reagálsz, amit írtam. Tettél egy nagyon általánosító megjegyzést a ZMNE-re, amivel nem éretek egyet! Egyébként: Olvastad a szenátud 07.20-i üléséről szóló híradást? Vélemény?
Ezen a fórumon Éhesló legnagyobb örömére már többször leírtam nem túl hizelgő véleményemet a magyar hadiipari fejlesztésekről ( a gőzmozdony villamosítása áramszedővel, rezsó a gőzkazánba) Azzal viszont egyet kell értenem, hogy megfelelő kiválasztással, megfelelő külföldi képzéssel gyárthatunk olyan hadmérnököket, akik fogadókészek a legmodernebb technológiákra, kellően innovatívak, versenyképesek a világban. A kontraszelekció, ami jelenleg dominál, azt eredményezi, hogy a magyar kollégák jelenleg is neves külföldi egyetemek évkönyveiben szereplő névsorok értékét növelik.
Engem, mint katonát nem érdekel a "civil" képzés sikere. "nemzetvédelmi", tehát az érdekel, mit produkál a haderő érdekében, és azt mondjuk egy debreceni egyetemmel összehesonlítva mennyi millárdért teszi. Számomra minden más pótcselekvés, és mind tudjuk Parkinson óta minden szervezetnek a halála a pótcselekvés.
http://index.hu/belfold/hirek/2010/07/25/orbant_a_halala_utan_szeretjuk_majd_igazan/ Irány Afganisztán! Megjelent: Die Welt
Afganisztánról szólva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország kész jelenlegi kontingensének növelésére. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az afganisztáni kérdést központi kérdésnek tekinti. A kormányfő szerint a NATO-ról, illetve ténylegesen arról van szó, hogy a nyugati civilizáció biztonsága az atlanti szövetségen áll vagy bukik. Ezért Magyarország is hozzá kíván járulni a biztonságot célzó erőfeszítésekhez - szögezte le a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy csak egyetlen egy határ létezik, ez pedig a költségvetés.
Saját akkori szerepéréről szólva Orbán Viktor úgy emlékezett: "250 ezer ember előtt a keleti blokkban elsőként követeltem, hogy a szovjet hadsereg vonuljon ki Magyarországról". "Erre egész életemben büszke leszek, habár talán egyszerűen csak szerencsém volt" - fűzte hozzá a miniszterelnök.
Az utóbbihoz: megszépítő messzeség. Egyre több a partizán
Lehet hogy így kellene kezdeni:), a Tas-2-el :), de nekem mégis pár dél-amerikai és ázsiai ország jutott eszembe, akik 0-ról kezdve szépen haladnak felfelé. Malájok, indonézek, bangladesiek a híres életszínvonalukkal, Uruguayban és Chilében nem csak fociznak:)
"Egyértelmű bugyutaság az mikor elhisszük, hogy nem változhat semmi, elhisszük, hogy nem lehet jobb és össznépi szintre visszük a pesszimizmust és azt, hogy elhisszük magunkról, hogy egy olyan nemzet vagyunk aki nem juthat előre. És egy vállrándítással elintézzük, hogy nincs esély."
Van igazság abban amit írsz mert hasonló a helyzet mint ami az oroszoknál hogy a 90 es évek nagy lezüllése után a haditechnikai fejlesztéseik nem túl sikeresek mivel megszakadt a fejlesztési gárda folyamatossága a tudás tapasztalat átadás.
Ez fent áll nálunk is azonban a kreativitásunkal ezt tudjuk pótolni és "generációs" ugrásra is képesek vagyunk MEGFELELŐ MOTIVÁCIÓ esetén.
Ezen kívül szerintem tudnánk nyitni új területeket a hadiiparban ahol nincs vagy alig van konkurencia.
De sajna jelenleg nem tartunk itt mert ha valaki valamilyen sikeres dolog végett ügyködik akkor irigyei rögtön megpróbálják visszarántani a kondérba.
A tisztképzéshez: új, "csapat" és "front"-viselt parancsnok (!!) a Ludovika Zászlóalj élén: http://portal.zmne.hu/portal/page?_pageid=34,149712&_dad=portal&_schema=PORTAL
A ZMNE szenátusának legutóbbi ülésén elég "kemény" dolgok hangzottak el Deák János nyá. vezds. (min.bizt) szájából, amelyek viszont - legalábbis az én értelmezésemben - a 70-es, 80-as évek nevelési módszereit hoznák vissza a Ludovika Zászlóalj hallgatói állománya számára. Remélhetően eredménnyel! Mint a mellékelt ábra - magam és az akkoriban bevonultak példájára hivatkozva - azt is túl lehetett élni! :) Egy biztos: a mai szabályzók mellett nagy bekemélnyítés várható, aminek persze a jogi hátterét is meg kell teremteni!
Mire alapozza mindenki (a hivatkozott Hírlapos cikkben is, meg most te is), hogy megvan az a bizonyos szürkeállomány? Nem akarok ünneprontó lenni, de nem inkább csak megvolt, egykor, amikor még világhírű volt az oktatásunk és focizni is tudtunk?
A problémák megoldását a mai világban tisztán etikai és erkölcs, valamint ésszerűségii alapon elképzelni, no az a "bugyutaság"! Még akkor is, ha ennek így kellene lennie! A változásokat csak az "ellenfél" eszközeit tökéletesen ismerő, azokat az alkalmazójuk ellen visszafordítani tudó, szakmailag és jogszabályokból tökéletesen felkészült, kiváló politikai kapcsolatokkal bíró - ellenzék vonatkozásában is -, végtelenségig kitartó és erkölcsileg fedhetetlen emberek tudnák végrehajtani. Az sem árt, ha anyagilag függetlenek tudnának lenni mindentől és mindenkitől. Hány ilyen embert ismersz? (Lehetőleg nevek nélkül! :)) Ennek hiányában jöhetnek a megoldási javaslatok! :)
A katonatisztek körében azonban viszonylag kevés az "alpin" képzettségű személy még nyugaton is! :) Ha meg van is ilyen képzettsége, akkor nem feltétlenül ilyen területen kíván elhelyezkedni. Konkrét eset: 10 éves szolgálat után egy hegyivadász százados a civil életben kívánt elhelyezkedni. A diplomája szerint közgazdaságtant tanult és kb. ilyen munakaterületen is szeretne elhelyezkedni. Négy helyről is elutasító válszt kapott a pályázatára, mert nincs ilyen jellegű szakmai gyakorlata. A srác nem esik kétségbe és tovább próbálkozik. Ő mesélte, hogy nem sok esélye van a hasonló korú, de 10 évet a civil szférában (szakmájukban) dolgozókkal szemben. Magyarul mehet vissza a kezdő szintre, katonai múlt - alpin és hegyi vezetői képesítés, fegyelmezettség, vezetői munkakör, stb. - ide, vagy oda. Ez 10 évvel ezelőtt még ott - nyugaton is - kissé másként működött!
Igen valóban azt kell tisztázni mit akarunk. Egyértelmű, hogy nem a bl döntőben kell első körben gondolkodni hanem a megyei bajnokságon. Aztán utána lehet menni bl döntőbe. ;)
Egyértelmű bugyutaság az mikor elhisszük, hogy nem változhat semmi, elhisszük, hogy nem lehet jobb és össznépi szintre visszük a pesszimizmust és azt, hogy elhisszük magunkról, hogy egy olyan nemzet vagyunk aki nem juthat előre. És egy vállrándítással elintézzük, hogy nincs esély.
"Semmi esély sincsen."
Esély mindig van. Még a mókusnak is van az erdőtűzben, nekünk erre kicsit több. Szürke állomány: megvan, olyan ami kevés van a világon. Akarat: na ez kellene. Ahol akarat van ott megoldás is van.
Jelenleg is a Cougar Rábában gyártott alkatrészeken fut, tudomásom szerint.
"Arról jutott eszembe, hogy a közbiztonság javítása okán egyesek a csendőrség visszaállítását emlegették - ezzel kapcsolatban idézgettek a vonatkozó Szolgálati Szabályzatból és az Erkölcsi Kódexből más fórumok/cikkek. "
Amiről beszélünk ez adunk egy esélyt a becsületes halálra, vagyis az önkritika gyakorlására, tudomásom szerint sehol nem szerepelt leírva semmilyen kódexben van szabályzatban. Íratlan törvény volt a harcosok között, már jóval az ie. előtti időkből. Ez a hagyomány maradt meg a XX.sz-ban. Egyébként egyes országokban még ma is előfordul.
"Pont ezt ragoztam, előbb az aktív katonának adjunkj értelmes munkát, képezzük ki rendesen és tartsuk szinten, illetve becsüljük és fizessük meg rendesen."
Aztán ezek az aktív anyagilag és erkölcsileg megbecsült katonák biztosan örömmel ápolják az elődök emlékét és egyes hagyományaikat.
Magam részéről nagyon irigylem, és tisztelem azon országokat ahol a hagyományok ápolva vannak, sőt élőek. Sok remek követendő példa van hogyan kezelik ezeket.
Pl ott van ugye a tengerészgyalogságnál a "megrendszabályozás"...:))
"Ez az információ kezd kissé elavult lenni. Kb. 5-10 évvel ezelőtt még így volt. Ma már többet számít ott is a szakmai gyakorlat, mint a katonai múlt! Ehhez nem kis mértékben a gazdasági válság is hozzásegített. Saját ismeretségi körömből is több negítív példát tudok rá említeni. :( "
Egy dolog biztos, tőlünk nyugatabbra ha valaki katonai múlttal rendelkezik másként tekintenek rá egy civil munkahelyen. Ha választani kell egy azonos kvalitású két jelentkező között a volt katona felé fog billenni a mérleg. Mert tudják, hogy: fegyelmezett, megbízható, szilárdabb erkölcsökkel bír. Nem vesznek vele zsákbamacskát.
Ez a mai napig bevett gyakorlat. A szakmai gyakorlatot amiről írsz általában a seregben megszerzik, vagyis általában olyan területre mennek civilnek amit a seregben is csináltak, már ha ez lehetséges. Pl ugye kevés tüzér civil állás van. :))
Erről Dobri tudna igazából többet mesélni, kikből áll is össze a csapat ahol dolgozik. Ami alapján én megkérdőjelezem valóban ipari alpin melókat csinálnak e...;) :))
Gyula kösz a választ. Érthető ezzel a "fel vagy kifelé" elképzelésed, viszont a kor nem tiszta.
Életkori határokat írsz. Ha jól értem a rendszered mindenki honvédként kezdi az alapkiképzéssel. És ott 18-25 évet írsz. Ez azt jelenti, hogy maximum csak 25 évesen lehetne jelentkezni? Tehát 18 az alsó 25 a felső határ a jelentkezéshez?
igen, ezért próbálom mindíg azt mondani,hogy feladathoz rendeljünk erőket,eszközöket. legyen meg az a definíció,hogy mit tudjon a sereg,utána jöhet "A meló". így leírva persze csak néhány szó,de megcsinálni-sztem- nagyon nagy munka,hiszen kezdve az állománytáblával, mindent érintenie kell/ene/. egyébként tényleg pénzpocsékolás. egy normális vállalat például nem vesz meg egy SIPLACE S15/F3 SMD beültető gépet /azért teszek ide konkrét típust,hogy ,ha valaki akarja ránézhessen :-) /azért ,mert éppen olcsó,vagy jól tejel a beszállító. akkor veszi meg,ha arra szüksége - munkája - van. ha szüksége van rá,akkor viszont megveszi -vagy ezt ,vagy másikat- mert ,ha nem ,akkor lemarad a versenytársaktól,és lehúzhatja a redőnyt. tudni kell,hogy egy ilyen,vagy hasonló berendezésnek az életciklusa kb.5 év ,az ára meg mondjuk 5 mill. eur. amit 5 évvel ezelőtt parádés lóként mutogatnak németországban,az egyszerűen elavul,mert van jobb,sokkal jobb. folyamatosan változtatják a struktúrát,hogy mindíg a pillanatnyi helyzethez a legjobb legyen. mert harc folyik ott is,nem is akármilyen! :-)
Hmmmm....nincs esély? Mit is akarunk tulajdonképpen így elsőre? Konkurenciát teremteni a Krauss-Maffei-nak, esetleg a Boeing-nak, vagy esetleg a kézifegyver, lőszer, aknavető, pct eszközök gyártást beindítani?:)
"ZMNE az ország, és talán a világ leghatástalanabb intézménye" Gyula, nincs neked a ZMNE-vel kapcsolatban fóbiád? Nézz már utána, hogy a ZMNE mára az egyik "legmenőbb" egyetem lett a fiatalok körében, amit a felvételi ponthatárok is igazolnak. Sajnos egyre távolabb kerül az "alaprendeltetéséről", de a kijelentésed ennek fényében nem igazán állja meg a helyét. Az tény, hogy valamit csinálni kell a ZMNE-vel, de szerintem kissé másként, mint ahogy elképzeled. A HM által említett új változat nekem életszerűbbnek tűnik.
Azzal megint vitéba szállnék, hogy a szerzdődéses állomány pénzét "önmagában" lehetne kezelni. Ne hidd ,hogy a tts-i kar nem fejezné ki nem tetszését, hogy egy "szerdzsó" ugyanannyit keres, mint ő! Sajnos nincs olyan nagy a különbség a két állománykategória között, hogy ne kellene el ott is a bérreform! És akkor hasonló okok miatt jönnek a tisztek is! Az én meglátásom szerint a béreket csak a teljes állomány vonatkozásában lehet és kell is kezelni!
Azért arra nagyon kíváncsi lennék, hogy honnan is menesztenél 3500 tisztet! Mert le merném fogadni, hogy a végén midnen a csapatoknál csapódna le!
Arról jutott eszembe, hogy a közbiztonság javítása okán egyesek a csendőrség visszaállítását emlegették - ezzel kapcsolatban idézgettek a vonatkozó Szolgálati Szabályzatból és az Erkölcsi Kódexből más fórumok/cikkek.
Kösz hogy figyelmeztettél, nejem sürgetett, állandóan meteot néz.
Tehát 2014-ig humán struktúra rendberakása, költségvetési szerkezet átalakitása. 2015-ben a fejlesztések megkezdése zászlóaljanként 2018-ig. 2020-ra dandárok kialakítása, 2022-re hadosztály megalakítása a 2014-től évente rendelkezésre álló évi 100 milliárd vagy több fejlesztési költségkeretből. Elnézést, öregszem, Alzheimer.
Be kell látni, hogy ami van az katasztrófa, nincs humán struktúra, nincs piramis, a ZMNE az ország, és talán a világ leghatástalanabb intézménye pótcselekvések tömegével viszi a honvédség milliárdjait. Amit a hadiipar megújításának lehetőségeiről leírtam, az a meglévő erőforrások gazdaságosabbá alakításáról szól és ha valaki követné az általam leírtakat, 2018-tól tényleg lehetne az önálló magyar hadipar csíráiról beszélni.
Úgyanaz van a regrutációban, képzésben is, kell egy 10-12 éves folyamat leírás az első évtől az utolsóig:
- első négy évben megszabadulni 3500 tiszttől.
-béremelés a kezdő szerződéseseknek a felszabaduló tiszti fizetésekből
-a rendfokozati piramis javítása érdekében fokzott ütemű képzés Szentendrén az átalakítás idején az első négy évben.
-Hjt folyamatos módosítása a lehető leggyorsabb ütemben a pótlékokkal, a nyugdij szabályokkal, a pályaképpel, a tartalékos szolgálatvállalás lehetőségével (kötelezettségével), stb. kapcslatban.
- ÖHP helyett hadosztály és légi, légvédelmi dandár szervezése
- komplett zászlóaljak átfegyverzése évente 2008-ig, felfejlesztése dandárokká 2012-ig, a hadosztály készségének jelentése 2014-ig.
Nem csak jebelt izgatta, engem is de még jó pár aktív katona ismerősömmel is beszéltem és nekik sem tetszik a dolog. Ugyanis híre ment ezeknek a történeteknek, főleg annak hogy Ausztriában akartak síelni 8-9 millió forintért, ami szerencsére az FLÜ-nél dolgozók éberségének köszönhetően meghiusult. Igaz gyorsan pótolták egy eszem-iszom, dínom-dánommal egy borospincében, de az már smafu volt az eredeti tervhez képest, árban is és élményben is.
Van aki kárőrvendően vigyorog, van aki fújjol, de irigykedik, hogy mért nem ő csinálta meg, de a legtöbben utálkoztak mikor erről a témáról volt szó.
Egyszerűen megengedhetetlen hogy a 21. században ilyet megmerjen csinálni valaki, főleg hogy úgy gondolja hogy meg is úszhatja. A hadseregeknél pedig van egy jó szokás, szinte mindent leszabályoznak, amelyekből jó párat figyelmen kívűl hagyott az említett úriember. Ezzel csak az a baj hogy egy alacsonyabb rangú tisztet vagy tiszthelyettest ezért azonnal ügyészségre adnának. Csak nekik nem jut ilyen az eszükbe.
Egyetértek kószával nem a forint érték számít hanem a tiszti becsület, a tartás és a maximális törvénytisztelet.
Pont ezt ragoztam, előbb az aktív katonának adjunkj értelmes munkát, képezzük ki rendesen és tartsuk szinten, illetve becsüljük és fizessük meg rendesen.
"Azt kell éreznie a katonának, ahogy halad előre a katonai pályán, úgy nő a közszolgálati és versenyszférában a munkaerőpiaci értéke." - az az érzésem, hogy ez még nálunk azért jócskán odébb van. pl. ha a volt dd.töf biztonsági őrként dolgozik ,az önálló zászlóalj volt technikai helyettese segédmunkás egy lakatos üzemben,akkor még ezen sajnos dolgozni kell egy darabig. jó lenne ,ha úgy lenne,hogy az ilyen érett vezetési tapasztalatokkal rendelkező embereket megbecsülnék,de .... szóval jó bonyolult ez. az állások,azon belül a jó állások zöme szájhagyomány,ismeretség útján kel el. nehezen tudom elképzelni a gyakorlatban ezt a nagy értéket hogyan akceptálja a piac.
Azokban a hadseregekben, ahol ez ilyen rendszerben működik, elég nagy a tiszthiány és ez egyfajta "szükségmegoldás". A minőségi tisztek még az USA hadseregében sem igazán így termelődnek, hanem leginkább a történelmi tiszti iskolákból kerül ki a leendő tábornoki és generálisi kar zöme. A tiszteket ugyanis nem csak képezni, de nevelni is kell, ami az szvsz talán még fontosabb is, mint maga az oktatás. Iyen fajta hibát egyszer már elkövettük! Eredmény: a fiatal tisztjeink jelentős százaléka ez első két évben lemorzsolódik (csapatoknál!!), mert fogalma sincs arról, hogy milyen a "való világ" és hogy miként kell bánni a katonákkal. A konvertálható diploma nem pótolja sem a nevelést, sem a katonai ismereteket!
'Külföldön ez általános tapasztalat" Ez az információ kezd kissé elavult lenni. Kb. 5-10 évvel ezelőtt még így volt. Ma már többet számít ott is a szakmai gyakorlat, mint a katonai múlt! Ehhez nem kis mértékben a gazdasági válság is hozzásegített. Saját ismeretségi körömből is több negítív példát tudok rá említeni. :(
azért ez így egy kicsit erős! gondolj vissza egy kicsit: Te beálltál volna ilyen feltételekkel amit írsz a seregbe anno? azért ne felejtsük már el,hogy a "hivatása honvédtiszt " az mit jelent! nehogy má' akármilyen b-szom f-szom diploma +6hónap gyorstalpaló után rohanjunk a tisztaavatásra. én ezt úgy ahogy van nehezen tudnám eképzelni. van egy tájgazdálkodási szakot végzett gyerek ,bevadul ,egy gyors alapkiképzés a szerz. és tts hallgatói állománnyal,6hónapos tanfolyam után meg - a mai állás szerint - Hősök tere. régen is azt mondták a 4 éves tiszt képzésre,hogy a duna levisz a Kossuth térig, meg ilyesmik.
utána mikor 3 éves lett a tisztképzés azt mondtuk,hogy tanfolyamra jártak. akkor egy ilyen mi lenne? akárhogy is a seregben kasztok vannak: más a tiszt,más a tts, más a szerződéses. az orvos se keveredik a betegszállítóvak,de még a röntgen asszisztenssel sem. pedig mind a kettő tiszteletreméltó tevékenység!
Tiszteletem Mi az hogy "borzalmas" legyen az alapkiképzés? Most itt nem az? Itt már nem sorállományról van szó, hanem "munkavállalókról":). Ha tegyük fel elkezdik velük azokat az ínyencségeket amelyekhez pld. még anno volt szerencsém ( tisztázzuk: nem itt) akkor egyszerűen megtehetik hogy bedobják a törülközőt, gazdasági válság és munkanélküliség ide-vagy oda, jobban megéri kint, itt már nem kizárólag anyagiakról van szó... És itt már nem csak azokról van szó akik egyéb lehetőség hiányában jelentkeztek, azaz előbb-utóbb kiléptek volna, hanem azokról is akik maradnának, de...:) Ha a toborzás jelenleg sem tudja pótolni a létszámhiányt, mekkora lenne a honvédhiány ilyen szituban?
Amikor felszámoltuk a tüzérdandárt, mint a Munkábahelyezést Elősegítő Bizottság tagja(MEB) azt tapasztaltam, hogy a tiszt, tiszthelyettes és szerződéses állomány munkába helyezésével nem volt semmi gondunk, ugyanakkor az 50 fős közalkalmazotti állományból egy főnek tudtunk csak munkát szerezni.
Több Orbán Viktort kell olvasnod, tudod "másként tekintenek a katonaviseltre".
Jó lenne, ha a következő 4-8-12 évben ennek érvényt szereznének. Külföldön ez általános tapasztalat, nem csak Lajtától nyugatra.
Évi ötven hadnagy gyártásáért kár fenntartani a ZMNE-t. A tanulmányomban leírtam, hogy minden katonának 3 hónap alapkiképzés. Ezt követően a tiszhelyettes képzésre jelentkezőknek 6 hónapos tanfolyam, természetesen középfokú végzettségre alapozva. Így keresztfélévekkel évente kétszer lehetne tiszthelyetteseket kibocsátani, így nagyon alacsony lehetne a tiszthelyettesek létszámához képest a képzésben résztvevők aránya. Minden további rendfokozathoz 1-3 hónapos tanfolyamot írnék elő a tizsthelyettes képző iskolán, vagy külföldi intézetben.
Tisztképzésnél a felvételi követelmény felsőfokú végzettség, 3 hónapos alapkiképzés együtt a szerződéses és tiszthelyettes jelöltekkel. Első beosztásra felkészítő tanfolyam 9 hónap, így évente egyszer lehetne tisztavatás, szintén igen alacsony részaránnyal a szolgálatban lévő tisztekhez képest, mert nem 4 évfolyam kepeszt az intézetben.
Amit az utolsó mondatodban igényelsz, az le vagyon írva, minden rendfokozatban a maximálisan eltölthető idő 5 év. Ezért van az, hogy az életkoti határok táblázat "tól" része 3 évenként, "ig" része 5 évenként ugrik. Nagyon kevesen lennének, akik minden rendfokozatváltást képesek lennének 3 évenként abszolválni. A katonának pályája során tehát lesznek olyan rendfokozatai amelyben három évet, olyanok amelyben 4 vagy öt évet fog tölteni, de olyan nem lehet hogy egy rendfokzatban fél évet, vagy 10 évet töltsön. Akik pofáznak a kiszámítható pályaképről, meg a nyugdíjas állásról, azok nem értenek semmit. A honvédségnek kell lennie az ország legnagyobb káderképzőjének.Eleve válogatott emberek azok, akik kibírják a 3 hónapos katonai alapkiképzés borzalmait, de az alapkiképzésnek valóban borzalmasnak is kell lennie. Voltak tengerészgyalogos vendégeink, elmondták, hogy a tengerészgyalogságot az a tudat tartja össze, hogy csapatunk valamennyi tagja, a helikopter pilóta is a zászlóalj jogász százados nője is teljesítette a normális halandó által kibírhatatlannak hitt hat hónapos tengerészgyalogos alapképzést. Azt kell éreznie a katonának, ahogy halad előre a katonai pályán, úgy nő a közszolgálati és versenyszférában a munkaerőpiaci értéke. Tehát, ha a honvédségen belüli versenyben eljutott az "out"-ig, az nem veszteség, hanem alap arra, hogy előnyökkel pályázzon a rendőröknél, fináncoknál, stb., de a versenyszférában is.
No és ezt miként hozod összhangba a felsőoktatási törvénnyel? Idén rendkívül magasak lettek a felvételi ponthatárok a ZMNE-n. (Az előző évek viszonylatában!) A katonai vezetői szakra jelentkezőknél nem a szerződéses katonaként mutatott teljesítmény a mérvadó, hanem mélg mindig felvételi viszgák eredménye, aminek semmi köze ahhoz, hogy mit tud produkálni katonaként! A tisztképzés nagy rákfenéje ez már régen: a civil törvényi, vagy a gyakorlati katonai követelményeknek kelljen megfelelni? Kíváncsi leszek, hogy mit fog ehhez szólni a tisztképzés újabb "reforjának" élére tervezett nyá. tbk. úr!? Korábbi nézeteinek elég súlyosak lettek a következményei!
"másrészt a polgári munkaerő piac két kézzel kapkod az olyan munkaerő iránt, aki vezetési tapasztalatokkal rendelkezik, nemzetközi környezetben bizonyítottan megállta a helyét, stb."
De, én már gondolkoztam rajta. Meg azon is, hogy a cél érdekében mennyi technikát és felszerelést kell majd "csatarendbe" állítani. Ehhez persze előbb ismerni kéne magát a rendszerre vonatkozó elképzeléseket. Például olyanokat, hogy a kiképzést az "anyaalakulatok" fogják végezni, vagy spec. kiképző alegységek? A tartalékosok egyik legfőbb hasznát sok helyen abban látják, hogy a missziók miatt hiányzó beosztásokat időlegesen be tudják velük töltetni. Tehát mondenfajta számoláshoz az alapelveket kéne lefektetni elsőként!
Kicsit pontosítanám, honvéd (private) csak az első három hónapban, szerződéses már csak az alapkiképzés után kapott őrvezetői rendfokozattal lehet. Már az alapkiképzés ideje alatt be kell építeni azokba a chipet, akikel a tehetséggondozás címén nem szerződésesként, hanem tiszt vagy tiszthelyettes képzésre számbavehetővel kell foglalkozni a csapatnál. Már régebben írtam, hogy a tiszt, tiszthelyettes toborzásnak elsősorban az alapkiképzés, majd a szerződéses csapatszolgálat alatt kiválóan teljesítő szerződéseseket kell megcéloznia. A tiszthelyettes képzésben, tisztképzésben jelentős felvételi pontszám növelést kell beépíteni azoknak, akik szerződésesként kiválóan teljesítettek. És fordítva, akik tisztképzésre jelentkeztek, de az alapkiképzés alatt gyengébb teljesítményt nyújtottak, azoknak fel kell ajánlani a szerződéses, vagy tiszthelyettesi szolgálatot.
minden állománykategóriánál és minden rendfokozatban egységes a kötelező várakozási idő (3 év). A felfelé vagy kifelé elv alkalmazásához viszont maximalizálni kell az egy rendfokozatban eltölthető időt (5 év).
Tehat a legrosszabb es a legjobb katona kozott szerinted ennyi a kulonbseg? Szerintem sokkal tobb.
Masik: ha valaki nagy nehezen lep elore, akkor 5 evig honved, 5 evig orvezeto, 5 evig tizedes, 5 evig szakaszvezeto, vagyis 20 ev utan kirugjak. Ha kicsit jobban indit, es 3 evig honved, 3 evig orvezeto, 3 evig tizedes, 5 evig szakaszvezeto, akkor buntetesbol mar 14 ev utan kirugjak.
Szerintem igazsagosabb lenne azt eloirni, hogy max hany ev szolgalattal lehet egy adott rendfokozatban.
a védelmi ipar is egy érdekes szegmens. én annyit láttam belőle,hogy a cégünk a nato részére gyártott valami fémházas,beépített egeres tasztatúrát, még a magyar nato-csatlakozás előt. ezen felbuzdulva a német tulajunk megkeresődött az ei által,/konkrétan vmi magyar csodafejlesztéssel az íróasztal fiókból- sajnos kb. 10 éve lefutott zsákutcának bizonyult irány volt/hadiipari együttmúködés céljából. akkor a német kolléga véleménye az volt, hogy nem szívesen vesznek fel témákat a hadseregtől,mert a fejlesztés költségei ugyanúgy megvannak,az,hogy a termék nyerni fog korántsem biztos, valamint a várható alacsony darabszám megint csak a gazdaságosság ellen szól. ez egy jól teljesítő ,dinamikus német cég /mechatronika,elektronika/ gyakorlatias vezetőjének konkrét véleménye.
A hadipar rekonstrukciója reménytelen a haderő és költségvetése strukturális reformja nélkül. A Védelmi Ipari Szövetség elnöke Dr. Kovács Géza Péter, a volt Dunai Repülőgépgyár volt főcsővezetője. A gyár helyén ma egy multinacionális cég terpeszkedik.
A védelmi ipari szektor éves megrendelési állománya - és ebben benne vannak a rendőrök bőrkabátjai is - 20-25 milliárd között mozog az utóbbi 8 évben.
A hadiipari rekonstrukciót csak úgy tudom elképzelni, hogy 4 év alatt rendberakják a haderő humán sruktúráját, ennek következtében a bérköltségek 100 milliárd alá csökkennek. (jelenleg 132 Md) Felülvizsgálják a gengszterszervezetek költséghatékonyságát, ezzel a dolgi kiadások is 100Md alá szoríthatók.(jelenleg 132 milliárd) A szokásos évi 300Md így három részre osztható: 100 a bérekre, 100 a dolgira, 100 a fejlesztésekre.
(A fejlesztésekre a 2010-es költségvetésben 10,6 Md jut, meg az a 29Md, ami nincs tervesítve, és csak a kormány engedélyével használható fel)
Ez az állapot 2014-re létrehozható, tehát 2015-ös költségvetésben lehetne először 100Md-os fejlesztéssel számolni. Mivel önálló magyar hadiipar nincs, így az első években csak külföldi beszerzésekkel lehetne a fejlesztéseket megvalósítani. A beszerzéselet természetesen a NATO beszerzési Ügynökség és a NAMSA koordinálásával kellene végrehajtani olyan feltételekkel, hogy a magyar beszállítások részaránya folyamatosan növekedjék az adoott projekteken belül, és a gyártók az offset keretében növekvő mértékben hozzanak létre hadiipari kapacitásokat hazánkban.
A magyar hadiipar feltámadásával tehát optimális esetben is csak 2018 környékén számolhatunk.
Érdekes a tanácsadói kérdés. Némedi Laci biztosan tudná linkelni (de nem érdekes annyira) azt a HM pályázati felhívást, amiben szakmai szakértői és vizsgaelnöki helyekre lehet pályázni. Röviden annyit, hogy minden katonai szakterületre lehet pályázni mint szakértő is. Ez az én olvasatomban azt jelentette (volna), hogy ha van valamilyen nagyobb átalakítási, vagy bármilyen terv (pld: Önkéntes tartalékos rendszer), akkor ezeket a bejegyzett szakértőket "felhasználják". Hiszen ők (én is) kemény pénzt fizettünk az államkasszába, hogy tagjai lehessünk. Természetesen ide bárki pályázhat, aki a feltételeknek megfelel. Pályáznak is bennfentesek is. A végeredmény: még nem hallottam olyan személyről, akinek tudását hasznosították volna. Illetve lehet, csak ők a hivatalban(?) dolgoznak. Egyik ismerősöm most szüntette meg, mivel - mondta - egyszer sem hívták, holott több témában is lehetett volna. Na ennyit a szakértőkről, azokról, akik regisztráltak (igaz, én még a mai napig nem kaptam meg a kártyámat, csak az értesítést), és azokról, akiket alkalmaznak. Ez esetben még én úgy látom, hogy egy témának nincs meg a minden oldalú vizsgálata. Pld: Szakérti az, aki esetleg kidolgozza, vagy a közelben dolgozik. Vagyis nincs jelen az "ördög ügyvédjeként".
Ha valaki tud kérem segítsen. Szeretnék a gyűjteményembe vásárolni kilőtt metisz, konkursz vagy fagott konténert, de nem tudom ez szabadon tartható-e? Számos netes aukción árulnak ilyet, de nem vagyok benne biztos, hogy nem engedélyköteles-e. Ha jól tudom ezek egyszerhasználatosak voltak, és hasonlók egy kilőtt hüvelyhez. ha valaki tud kérem segítsen ebben.
Az életkori határok oszlop rendet tesz abban a kuplerájban, ami ma a Hjt-ben van a várakozási időkkel, soron kívüli előléptetésekkel, stb. kapcsolatban.
Abból indul ki, hogy minden állománykategóriánál és minden rendfokozatban egységes a kötelező várakozási idő (3 év). A felfelé vagy kifelé elv alkalmazásához viszont maximalizálni kell az egy rendfokozatban eltölthető időt (5 év). A kolléga az adott rendfokzatban eltöltött harmadik év végéig gyűjti a piros pontjait elsősorban azzal, hogy eredményes a beosztásában, másrészt pályázik a magasabb rendfokozathoz szükséges tanfolyamokra, távoktatásban vesz részt, hogy minél kedvezőbb feltételekkel pályázhasson meg először a harmadik év végén egy magasabb rendfokozattal járó beosztást. Ha megnyerte, had vigye! Ha nem nyert, folytatja a piros pontok gyűjtését, és vélhetően a negyedik év végén sikeresebb lesz. Ha akkor sem nyert, van még egy esélye az ötödik év végén. Ha az ötödik év végi pályázata is eredménytelen volt, akkor életbe lép az up or out-ból az out. Nem sima kirúgás, hanem rekonverziós tanfolyam, felkészítés tartalékos szolgálatra, stb. Tehát a kilépés sem kudarc, csak pályamódosítás, tárt karokkal fogadja a tartalékos szövetség egyrészt, ezzel a haderő élete végéig nyújtja a kezét annak, akit a lőpor füstje megcsapott, másrészt a polgári munkaerő piac két kézzel kapkod az olyan munkaerő iránt, aki vezetési tapasztalatokkal rendelkezik, nemzetközi környezetben bizonyítottan megállta a helyét, stb.
Teljesen egyetértek. A magyar szürkeállomány hihetetlen és nem használjuk ki. Egyértelműen látok esélyt a hadiipar fejlődésére és az abból való profitálásra nemzetgazdasági szinte.
Más. Szép-szép dolog ez a hadisír gondozás és a hagyomány ápolás, kell is. De jobban örülnék neki ha erre akkor lenne plusz forrás mikor az átlag katonának a hó végén maradna még a zsebében és mondjuk nem kellene költsön kérnie, hogy enni tudjon...
Vagyis egy tábornok helyére egy ezredes. Reméljük nem lesz belőlük tábornok és a beokat átírták ezredesire. Mert mi az isten haragjáért volt tábornoki a beo???
"Mondjátok már meg mért kell felfújni azt a csapatépítő tréninget vagy a titkárnő kivitelét. "
Nagyon szomorú, hogy ezt komolyan is gondolod. Látod ez a fő baj kis hazánkban. Az értékrendek, az erkölcsi látásmód kicsit érdekes.
Nagy gáz van ott ahol valaki így gondolkodik. Ha valaki lop szerintem mindegy, hogy gyémántot vagy egy doboz gyufát. A lopás az lopás a simli meg simli.
"Ahogy nézem eddig csak Jebelt izgatta a téma mást nem."
Akkor nézd egy kicsit jobban. Olvass vissza. Minden jóérzésű embernek mozogni kezd a bicska a zsebében ha ilyet hall, és bizony itt is hangot adtunk ennek.
"Mennyi lehet ez a tétel? pár milla?"
Ha végzel egy gyors fejszámolást rájössz, hogy ezek az összegek nem is annyira pitik. Tudod 100x 1 millió az már 100 millió.
"Mások és máshol többet loptak."
Na ettől van ki a tököm de nagyon! Basszus azért mert mások többet lopnak akkor ez már nem is számít? A fenét nem!
Te a honvédségi fizetésből élsz? Mert ha igen bizony minden egyes simli, lopás, pazarlás, minden egyes forint áttételesen ugyan de a te zsebedből veszi ki a pénzt, már ha katona vagy. Az enyémből kiveszi és kurvára zavar.
Szerintem az aktív állományra kéne több figyelmet fordítani....Nem a hagyományőrzök fogják működtetni a rendszert, kiképezni a tartalékosokat, stb.
Belegondolt valaki hogy 4000 tartalékos mennyi hivatásos tisztet és tiszthelyettest követel majd? Ezeket a tartalékos vagy keret alakulatokat ugyanis nem csak kiképezni, de fenntartani és működtetni is kell, nem pedig csak előkapni az árvízkor mint a nyuszit a cilinderből.
Mégegy, a katonákat az életükben nem sokra becsülik (lásd fizetés, kiszámítható életpálya), de haláluk után már hősöknek nevezik őket. Nem fura ez?
"nem halogatható tovább a hadsereg átalakítása, a tartalékos állomány felállítása. A politikus beszélt arról is, az ősszel megkezdik az összes külföldi hadisír felkeresését, igyekeznek több forrást biztosítani a fenntartásukra."
Szép szavak! A lényeg viszont a kivitelezésen van! Feltűnt már nektek, hogy az új vezetés milyen nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra?
Igen, lehet óvatosabban fogalmazni, de a tényeken ez nem sokat változtat. Nem a feltölteni nem sikerült, üres beosztásokban visszafoglalkoztatottakra gondoltam, hanem az aktív miniszter körüli tanácsadó csoportról. Abban NL-nak is igaza van, hogy vannak helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, de mint Te is mondtad, van rá példa, hogy lehet normálisan működtetni egy hadsereget az aktívakra építve is! Az én gondom az, ha nem az ő véleményük a mérvadó, hanem a tanácsadóké.
nincs baj, csak a honvédségnél is be kellene vezetni:
élménykatona, élményháború, élményszívás... ...mindezt a facebook likeolni kell, tolni azt, hogy most ez a cool (sajna már nem tudom mi az aktuális szó, én a cool-nál leragadtam...).
Idézet: "Lenkei Viktória szerint az élményhosztesznek hívott playmate-eknek magas az órabérük, óránként akár 100-150 ezer forintot is elkérhetnek egy-egy vendégtől."
Ezek szerint egy luxuskurva, aki tulajdonképpen nem más, mint egy megrágott, kiköpött, majd újrahasznosított médiageci, egy órányi ideje annyit ér, mint egy honvéd két hónapnyi ideje.
[b]ZÁRSZÓ TUBES-ÜGYBEN
2010.07.23.
Örülünk, hogy az új kormány elfogadta Legfelsőbb Bíróság döntésének megfelelően az Aarhusi Egyezményt, és figyelembe vette a pécsi lakosok és a városvezetés egyértelműen kifejezett akaratát és megszüntette a Tubesre kiadott építési engedélyre vonatkozó eljárást.
Most lenne igazán ideje a nagy ünneplésnek, hiszen 2005 óta a pécsiek ezért küzdöttek.
Mi egyszerűen: KÖSZÖNJÜK MINISZTER ÚR!
Az MTI-hír egy lényeges ponton helyesbítésre szorul: nem csupán a város fellebbezte meg az építési engedélyt, hanem közel száz pécsi polgár, CMM, az Istenhegyi Közösségért Egyesület, az Összefogás Pécsért Egyesület is.
Pécs, 2010. július 18.
Dr. Vicze Csilla szóvivő s.k.
Civilek a Mecsekért Mozgalom[/b]
Köszönjük civilek, köszönjük pécsiek, KÖSZÖNJÜK, KÖSZÖNJÜK, KÖSZÖNJÜK.....
INDÍTSUNK MOZGALMAT A MH FELSZÁMOLÁSÁÉRT IS.
Egyáltalán: éljen a béke!
Tiszteletem Itt 2 eset van: vagy a VKF kötelezően tagja egy döntéshozó testületnek, vagy csak konzultatív szerepe van, úgymond szavazati jog nélkül. Első eset példa: http://en.wikipedia.org/wiki/Supreme_Council_of_National_Defense_%28Romania%29
Erre nehéz választ adni, az MSZp-hez kötödő nyugdíjasokat, ha nem tudták magukat gyorsan átpozícionálni, elküldték és hozták a sajátjaikat. De én árnyaltabban fogalmaznék mert igen is van pár nyugdíjas akit foglalkoztatni kell, mert valami hülye korengedményesen elküldte vagy eltávolította, közben olyan tudással, ismeretanyaggal rendelkezik ami nagyon értékes.
nem rossz felvetés, de önmagában nem probléma. A miniszternek nem csak vkf alá tartozó dolgokkal kell foglalkoznia. Ezért az, hogy a minisztériumban van más csapata is az nem jelent problémát. Az megint más, ha egy terület felelőse felett a miniszter saját tanácsadói által vezetve átnyúl, mert azzal alapvető vezetői hibát vét. Tanácsadóknak lehet szerepe abban is, hogy segítsék a minisztert abban, hogy át kell-e dolgoznia a szervezetet, illetve abban is segíthetnek, hogy a megfelelő posztra a megfelelő ember van-e delegálva (a neki riportolók közül(!), ha egy alatta levő vezető alá rendelt vezetőt cserél le, akkor már megint probléma van). Használhatja őket abban is, hogy auditot csináljon, ha egy terület nem megfelelően működik, vagy problémákat jeleznek onnan.
Nem! A VK végrehajtó szerv. Semmi köze a tanácsadáshoz. Tanácsadó annak kell, aki nem ért valamihez.... A vezérker "hivatalból" köteles érteni a dolgához. A vezérkar ne adjon tanácsot a miniszttériumnak, a miniszternek! A vezérkar irányítsa (lefelé), képviselje (felfelé) a honvédséget!
A minisztériumban (országgyűlésben, pártoknál, stb.) lehetnek tanácsadók, a hozzá nem értő politikusok számára....
Elég régi problémám: miért is kell a HM-ben nyugállományú tanácsadó gárdát fenntartani? Ez nem kis bizalmatlanság jele az aktívakkal szemben. Nem a VKF-nek és a VK-nak kéne a legfőbb tanácsadó-gárdának lennie?
Figyelj, szerintem rosszul gondolkozol. nem az összeg nagyságáról van szó, hanem arról hogy egy katona, főleg ha vezető akinek példát kell mutatnia nem csinálhat ilyen dolgokat.
Engem nem az érdekel más mennyit lop, hanem az hogy nem tűrhetjük meg az ilyeneket a honvédségnél. Tudod mit csináltunk azokkal akiket bajtársi lopáson kaptunk? nagyon megvertük őket a takarodó után, utána meg kiközösítettük őket és el is hagyták a kollégiumot. Nekünk még azt tanították az egri Lenkeyben hogy a tisztnek mindig pédát kell mutatnia és magasabb erkölcsi elvárások vannak vele szemben mint a civilekkel. Ezért tűrhetetlen egy olyan csapatépítő tréning, amelyik a honvédségi előírásokat is vétkesen megszegi, mert csak honvédségi objektumban lehetett volna szervezni és volt is akkor rendelkezésre álló kapacitás.
Az meg hogy titkárnőjét kiviszi egy parancsnok közpénzből az elfogadhatatlan, főleg azért mert az erre kidobott pénz egy csapattiszthelyettes kb 5 havi fizetése. Ha az illető a saját pénzéből viszi ki a hölgyet abba senki sem szólhat bele, legfeljebb a neje, márha megtudja, de közpénzből nem!
vagy te tudsz olyan tábornokot vagy parancsnokot aki közpénzből vitte el külföldre a titkárnőjét? mert én nem. Ez ugyanis sosem volt szokásban.
Ha meg a politikai vezetés különbséget tesz azok közt akik ilyen bűncselekményt követnek el bármi miatt, akkor ők sem jobbak mint a korábbi MSZP kormányok, akiket most ennyire ostoroznak.
Egy honvédelmi minisztert vajon mennyire érdekel az, hogy a laktanyában kivágott fák helyén kinőtt kis hajtások rontják az összképet?!?!
Tényleg nem bántásból mondom:
az a jó, ha semmelyik (hon)védelmi minisztert sem érdekli, hogy mi történik a laktanyán belül! Nem az a dolga. Jobb, ha nem szól bele! Ez a katonák, a VK(F) dolga... sőt a laktanya parancsnokáé. (Durvábban és vulgárisan: civileknek kuss! - de ezt vedd úgy, hogy nem írtam...)
Persze értem én, mit akartál evvel mondani.
Én kissé másképp csinálnám.
Pld: a honvédelmi politika csinálói ne szóljanak bele, hogy milyen eszközöket rendszeresítenek, milyen az öltözet, stb.
Ők határozzák meg a célt (doktrína), teremtsék meg az erre fordítandó erőforrásokat (jogi, humán és pü. keret, stb.) és számoltassák be a katonai vezetőket az eredményekről.
A módszerek kidolgozását, a kivitelezést a katonák végezzék (beszerzés, rendszeresítés, készletezés, kiképzés, tartalékok és tartalékosok képzése, stb)!
Abba (az operatív döntésekbe) ne szólhasson bele a politika!
Amíg nem ez lesz a rend, addig csak rablóbanda-váltás lesz...
Már a jogalkotási folyamatban kérdeztek bennünket, és kapásból kifogásoltuk:"A hivatásos állomány tagja nem csatlakozhat olyan szervezethez, amelynek tevékenysége a fegyveres szerv feladataival ellentétes."
Kértük, sziveskednétek definiálni ezt az "ellentétes"-t! Nem tudták. Az élet meghozta a gyakorlati példákat: tettrekész, Magyar Gárda, a jogalkotó jelenleg is késésben van, kevés a kormányfői nyilatkozat, hogy aki halkan belelép mondjuk az Új Nemzeti Gárdába az dezertőr, jogi alap is kellene!
:-) Köszi, korrekt. Ezek szerint Gazsi olvtárs nem figyelt oda eléggé a 2008 októbere és 2010 májusa közötti árfolyamváltozásra (kb. 150-ről kb. 200-ra nőtt), és csak a 2010 május-júliusa közti növekedés (kb. 200-ról kb. 215-re nőtt) fáj neki.
A szelektív percepció új fajtája a szelektív fájdalom. :-)
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
Egyesülési jog
(2) A hivatásos állomány tagja nem csatlakozhat olyan szervezethez, amelynek tevékenysége a fegyveres szerv feladataival ellentétes.
(3) A hivatásos állomány tagja köteles a hivatásával össze nem függő társadalmi szervezettel fennálló, illetőleg az újonnan létesülő tagsági viszonyát előzetesen az állományilletékes parancsnoknak szóban vagy írásban bejelenteni. Az állományilletékes parancsnok a tagsági viszony fenntartását vagy létesítését írásban megtilthatja, ha az a hivatással vagy a szolgálati beosztással nem egyeztethető össze, illetőleg a szolgálat érdekeit sérti vagy veszélyezteti.
21/A. § A 21. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell az egyesülési jog alapján létrehozott, társadalmi szervezeteknek nem minősülő, de szervezett politikai tevékenységet folytató közösséghez, valamint a tömegmozgalomhoz történő csatlakozásra és részvételre is.
Választójog
23. § A hivatásos állomány tagja haladéktalanul köteles az állományilletékes parancsnoknak bejelenteni az országgyűlési képviselői, az európai parlamenti, a főpolgármesteri, polgármesteri, a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselői választáson jelöltként történt nyilvántartásba vételét, a jelöltségtől való visszalépését, a tisztségbe történt megválasztását, illetve annak elmaradását.
A szolgálati viszony szünetelése
51. § (1) Szünetel a szolgálati viszonya a hivatásos állomány olyan tagjának, akit az országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, illetve a főpolgármesteri, polgármesteri - ha a rendőrség vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozik, ezeken felül helyi és kisebbségi önkormányzati képviselői - választáson jelöltként nyilvántartásba vettek. A szünetelés időtartama jelöltségének nyilvántartásba vételétől a választás befejezéséig, illetve megválasztása esetén a mandátuma igazolásáig tart.
( 2) A szünetelés időtartama alatt a hivatásos állomány tagja a szolgálati viszonyból származó jogait nem gyakorolhatja (pl. egyenruhát, szolgálati fegyvert nem viselhet, részére illetmény nem folyósítható), az azzal kapcsolatos kötelezettségek őt nem terhelik.
(3) Ha a hivatásos állomány országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő-, főpolgármester-, illetve polgármesterjelöltként vagy helyi és kisebbségi önkormányzati képviselőként nyilvántartásba vett tagja a jelöltségtől visszalépett, vagy őt nem választották meg, az eredeti szervezeti egységénél és szolgálati beosztásában folytatja szolgálatát.
Összeférhetetlenség
65. § (1) A hivatásos állomány tagja nem tölthet be olyan szolgálati beosztást
(3) A hivatásos állomány tagja köteles az állományilletékes parancsnoknak bejelenteni a szolgálati időn kívüli
b) gazdasági társaságban - munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak nem minősülő - személyes közreműködési kötelezettséggel járó tagsági, felügyelő bizottsági tagsági vagy a gazdasági társaságban vezető tisztségviselői viszony létesítését, továbbá a gazdasági társaságban vagyonával közvetlenül érdekeltté válását, ide nem értve a nem meghatározó arányú részvényt és kisebbségi üzletrésztulajdont.
(4) Nem kell engedélyeztetni a szolgálati időn kívül végzett tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység folytatását.
(5) Nem adható engedély, ha a munkavégzéssel járó egyéb jogviszony, a társadalmi szervezetben való részvétel vagy tisztségviselés ellentétes a fegyveres szerv feladataival, vagy a szolgálat kötelességszerű, pártatlan és befolyástól mentes ellátását, illetve a fegyveres szerv tekintélyét veszélyezteti.
(6) A hivatásos állomány tagja az 59. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott tisztséget nem tölthet be.
"59. § (1) A törvény erejénél fogva szűnik meg a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonya
c) országgyűlési vagy európai parlamenti képviselővé, főpolgármesterré, főpolgármester-helyettessé, megyei közgyűlés elnökévé, alelnökévé, polgármesterré, alpolgármesterré, valamint a rendőrség és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozó esetén, az előbbieken kívül még társadalmi megbízatású polgármesterré, alpolgármesterré, helyi és kisebbségi önkormányzati képviselővé történt megválasztás;"
Mondjátok már meg mért kell felfújni azt a csapatépítő tréninget vagy a titkárnő kivitelét. Ahogy nézem eddig csak Jebelt izgatta a téma mást nem. Ne kezd most már te is.
Mennyi lehet ez a tétel? pár milla? Mások és máshol többet loptak.
Azt meg ne várd hogy mindenkit felelőségre vonnak majd, mert a puszipajtások mindig megússzák.
Egy kis érdekesség a "világ végéről": Wildflecken (GER) SB4, magyar PSZH (ex NVA), mint kemény cél. Egyetlen lövedék sem ütötte át a páncélzatát (100m) Ismét a magyar géniusz egy szép példája! :))
Érdekes, abban az időben biztosan nem változott a HUF/CHF és a HUF/EUR átváltási árfolyam... vagy lehet, hogy a ti hiteled valami igen köülönleges módon volt megállapítva. :-DDDD
Off Stagnált, semmi rendkívüli. Az utóbbi hónapok jó néhány embert padlóra küldött. Nagyon vaknak kell lenni annak, aki nem látja mi történik. Vagy h..je :-)) On
Na még egyszer, hátha még egyszer elvész, dolgozzanak:) http://www.wrmea.com/backissues/1186/8611002.html http://oraclesyndicate.twoday.net/stories/3418009/
Nem az a kérdés, hogy a politika mennyira hatja át a hadsereget és annak viselt dolgait (a hds a politika kiszolgálója!), de ha legalább itt szakmai alapokon akarunk maradni, akkor nem szabad teret adni a politika elvek menti vitatkozásnak. Legalább mi ne tegyük, mert annak következményeire már produkáltunk pár példát.
Pedig amint látszik, történnek arrafelé "dolgok". És ráadásul az OMLT révén azért olyan katonai szervezetünk is van ott, amelyik "keresi a bajt". Kinek jó az, hogy az ország közvéleménye nem tud róla, hogy a katonáik milyen körülmények között és mit csinálnak ott?
Látod a HM táblázatát, meg az enyémet. A HM táblázatában sok a függőleges oszlop. Az én táblázatom alapja a 92-93-as angol delegáció gondolatmenete. Panaszkodtunk a napidíjra, azt hiszem, hogy még akkor is 31 Ft volt. Az angolok nem értették, mi az a napidíj. Próbáltuk elmagyarázni. Válasz: a királynő nekünk rendfokozatunknak megfelelő illetményt ad. Mi abból a világ bármely pontján meg tudunk élni, el tudjuk tartani a családunkat. Minek az illetményen felül bármi juttatás?
Akkor lesz rend az illetményekben, ha azt rendfokozathoz kötik. Ha adnak rendes bért, nincs szükség a béren kívüli juttatásokra, pótlékokra, lakástámogatásra, stb. A pótlékok rendszere szétveri a rendfokozati hierarchiát, egy alezredes a HM-ben az 50%-os pótlékjával beelőzi a csapatnál szolgáló ezredest, esetleg dandártábornokot is, hisz ők csak 20%-os csapatpótlékot érdemelnek.
Vissza az én táblázatomra.
Az első oszlop
nem igényel magyarázatot, valamilyen szorzóval képezni kell a piramist, lehet meredekebb is, de piramisnak lennie kell
A második oszlop
nagyon egyszerű elgondolásra alapozott, minden rendfokozarban azonosan 3 év a kötelezően eltöltendő idő, ugyanakkor, ha valaki az ötödik év végére sem nyeri el a magasabb rendfokozatot, életbe lép az "up or out".
Harmadik oszlop
a tartalékosok piramisát tartalmazza
További oszlopok
a béreket és a bérek összegzését tartalmazzák az aktív és a tartalékos komponensre. Akkor még volt valami szakszervezettől szalasztott szakálas ipse a MEH-ben, aki vidám terveket forralt a 14 havi bérre, ezért én is beterveztem akkor, 2003-ban.
Ez van.
Más.
Döbbenetes az afgán közvéleménykutatás eredménye. A katonai offenzíva mellett sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia a tudatformálás offenzív eszközeinek. Az elmúlt évek ebből a szempontból elvesztegetett időnek minősülnek. "Öldöklésen vett szelídség káron vásárolt haszon"
Most megnyugodtam, már kezdtem nagyon megijedni:) Az én kis civil agyammal azt hittem hogy 1-2 ötéves terv alatt akarják lenyomni azt ami máshol ( meg a környékükön) több évszázadot vett igénybe, fontos szerepe volt benne egy közös ellenségképnek, stb-stb.:)
Ilyen "támogatottsággal" nem hogy 2014 ig de még jövő év végéig sem húzzzák.
Továbbra is állítom hogy nem az Afgán nép jövője miatt vannak ott főként az USA csapatok. Különben már régen elhúztak volna hogy a pénzt másra költsék el ne erre a lyukas zsebbe.
Szerintem még nincs rendbetéve a Honvédség, mert elég sok elvaratlan szál van még, lásd, üdültetési kht, korábbi protokoll ügyek, beszerzések, vagy az itt olyan sokat emlegetett csapatépítések, egyéb fura színezetű rendezvények, titkárnéni külföldre vitele honvédségi pénzen, stb. Majd ha ezek az emberek is eltűnnek a rendszerből meg látunk egy hivatalos beszámolót hogy mi történt, kik és mennyit síboltak, mi a büntetésük és hogy fizettetik velük vissza, akkor majd befejeződött a rendrakás.
(Reuters) - NATO is failing to win hearts and minds in Afghanistan, according to a poll released on Friday showing most people in Taliban heartlands view foreign troops negatively and believe the Taliban should join the government.
However, 55 percent of Afghans surveyed by the International Council on Security and Development (ICOS) think-tank believed NATO and the Afghan government were winning the war against Taliban insurgents.
The survey was based on interviews last month with 552 Afghan men in Kandahar and Helmand provinces in southern Afghanistan, the scene of some of the most intense fighting.
"We are ... failing to explain ourselves or our objectives to the Afghan people. This provides clear opportunities for Taliban and al Qaeda propaganda against the West," ICOS President Norine MacDonald said in a statement.
The poll of Afghans in the two areas found:
-- 75 percent believe foreigners disrespect their religion and traditions
-- 74 percent believe working with foreign forces is wrong
-- 68 percent believe NATO forces do not protect them
-- 65 percent believe the Taliban and its leader, Mullah Mohammad Omar, should join the Afghan government.
Seventy percent said recent military actions in their area were bad for the Afghan people and 59 percent opposed a new military offensive being built up by NATO forces in Kandahar.
Thousands of U.S., British and Afghan soldiers took part in an operation this year in the Marjah area of Helmand, a Taliban stronghold. NATO forces are now gearing up for a campaign to secure the Taliban's spiritual home of Kandahar.
Fifty-five percent of those polled believed that foreign troops were in Afghanistan for their own benefit, to destroy or occupy the country, or to destroy Islam.
In a blow to NATO's hopes of gradually transferring security responsibilities to Afghan forces, 71 percent believed the Taliban would return to areas cleared of insurgents if NATO departed leaving the Afghan government in charge.
Sixty-one percent believed the number of Afghans joining the Taliban had increased in the past year and four-fifths said that if the Taliban regained control of Afghanistan, al Qaeda would return to the country.
Sixty-four percent believed government officials in their area were linked to the Taliban and large majorities thought both the Taliban and local government officials made money from drug-trafficking.
"Nézd meg, Irán hány fegyverüzletet köt Izraellel,"
Hááát az igaz hogy mostanság nem biznicelnek de bizony a 80 as években sok sok mindent vett Irán Izraeltől. Akkoriban nem volt ilyen szemérmesen árjapárti.
Ez a szép ebben a világban. Mindenki mást és másképpen lát. Nekem meg éppen az a véleményem, hogy a honvédség területén kapkodás van, átgondolatlan intézkedések, nem kellően megérlelt személyi döntések, hova tovább igen csak irritáló személyek vissza (be) kerülése. Eddig sem vártam sok jót, de a várakozásom egyre csökken.
A rendrakás (de inkább zsákmányszerzés [politológiai kategóriaként is]) elkezdődött. Csak kérdés: kinek a szemszögéből? Nekem ez alatt az idő alatt majd' 15 ezerrel nőtt a törlesztőrészletem.
Szép új világ :-))
"Ha tényleg rendberakja az országot akkor remélhetőleg a Fidesz marad. Honvédség terén reménykedhetünk, bár bekerült egy-két érdekes figura, azért Hende úr elkezdett rendet rakni. Remélhetőleg nem áll meg a "kasza" és minden olyan személyt eltávolítanak a rendszerből aki lopott, "
A kasza már megállt ! már a rendberakás kipipálva. most majd jönnek a szakmai döntések.
Kíváncsi leszek rájuk de az első felvonásból arra számitok hogy úgyan úgy csak látszat PR húzások lesznek.
Ahogy Tüzér mondotta volt. " Indiánnak van tapasztalat"
Ha tényleg rendberakja az országot akkor remélhetőleg a Fidesz marad. Honvédség terén reménykedhetünk, bár bekerült egy-két érdekes figura, azért Hende úr elkezdett rendet rakni. Remélhetőleg nem áll meg a "kasza" és minden olyan személyt eltávolítanak a rendszerből aki lopott, vagy csak a saját érdekei és haszna szerint végezte a munkáját, nem pedig az érvénybe lévő szabályzók és törvények alapján. Egyenlőre nem csalódtam Hendébe bár a híradások szerint rosszabbra számítottam. Az is tetszik hogy újra létrehozza a VKF-et, amit a szocik szétvertek, hogy ne szakmai hanem politikai vezetés legyen csak a Honvédségnél.
Az elgondolás az volt, hogy amíg a központi kormányzat meg nem erősödik, addig a törzsi viszonyok közt élő tartományokat kézben kellett tartani. Erre pénz lett bedobva, valamifajta (bár közvetlenül a PRT kicsi, de most már kicsit több) katonai erő is volt. Mondogattuk a nation building-et, amit én szintén ennek a törzsi viszonyoknak a szétverését értettem.
Ezt a törzsi viszonyokat nem vertük szét. Ahogy kivonultunk minden törzs az érdekei szerint fog dönteni, hiába van "legitim" országvezetés.
Kulturális téren jobban kellett volna nyomulnunk (oktatás, információáramlás (pl tv-rádió), nyugati utaztatás, internet, stb.), de hát megértem, hogy még a kaja/víz is probléma tud itt lenni, így reménytelen volt bármit tenni. Irak kevésbé szabdalt, nagyobb "törzsek" voltak, volt állam, így könnyebb dolga volt az USAnak. Itt így lehetetlen valamit is elérni...
"Ne vigyünk bele politikát! Maradjunk a puszta tényeknél! "
Most mondj csak egy dolgot amit nem áztatott teljesen át a politika ! Sajna az a helyzet hogy odahaza az élet minden területén a politikai a mozgató erő és nem a szakma , szakmai érvek.
Ne vigyünk bele politikát! Maradjunk a puszta tényeknél! Ha nincs hír, akkor nehéz lesz eladni, hogy miért is kell súlyos pénzeket költeni az adott misszióra. Ráadásul a fejlesztési pénzek fele felett hamarosan az afgánok maguk "garázdálkodnak"! :) Talán át kéne gondolni, hogy ilyen erősen változó feltételek mellett mit is tud ott csinálni a PRT?
Érzek némi különbséget a hvatalos (lásd a cikket!) és az egyéni vélemények között. Az egyéni vélemények - mint mindig - meglehetősen szubjektívek! Aki harcol - normálisan - úgy gondolja, hogy az a helyes. Meglátjuk, hogy az élet mit is igazol. A történelem eddig nem támasztotta alá a vehemens érzületeket.
Csak azok a hírek jönnek át és csak úgy ahogy népünk és pártunk vezetőinek az megfelel.
A HM KOM hoz ugye egy régi elvtárs került akinek megbízhatóságával kapcsolatban nem kis kétely merült fel. Hát most bizonyít és cselekszik.
Annyira de annyira SEMMI nem változott a 1998-2002 es "korszak" hangulata értékrendje gondolkodásmódja óta hogy az döbbenet !!!!
Amennyire nem voltak képesek megújulni a szocik annyira nem képes megújúlni a FIDESZ sem.
Tisztelt barátaim. Ez alapján sajna azt kell mondanom hogy ezen napok és az elmúlt évek békéjét tessék megbecsülni mert itt ha valami változás nem lesz akkor sokkal sokkal rosszabb lesz.
Arra meg már nem is merek gondolni hogy 4 év múlva a FIDESZ ből kiábrándúlt szavazók kire is fognak szavazni.
"A cseh hadsereg a pilóták felkészülésére Gripen vadászgépeket és L-159-es gépeket használ. Tapasztalatainkat felajánlottuk a magyar légierőnek is" - mondta újságíróknak Necas. Hozzátette: magyar érdeklődés esetén a részleteket a két védelmi miniszter tárgyalná meg. Csehország 14 darab L-159-es gépet tudna bérbe adni a magyaroknak. Necas és Orbán a találkozón megvitatta a cseh-magyar gazdasági együttműködés kérdéseit is - közölte a CTK hírügynökség.
A cseh védelmi tárca már márciusban elkészített a prágai kormány számára egy javaslatot négy darab L-159-es repülőgép magyarországi bérbeadására. Miután Budapest a ügyben végül is nem döntött, a javaslat nem került a cseh kormány elé. A magyar légierő korábban már bérbe vett néhány L-159-es repülőgépet.
A cseh és a magyar légierő is JAS-39 Gripen vadászgépeket használ, s az ezekre való átállást segíti elő az L-139-es gépek használata. Az Aero Vodochody cég a cseh hadsereg megrendelésére néhány éve 72 darab L-159-es típusú gépet gyártott. A cseh légierő azonban csak 24 gépet használ. Egy gép időközben lezuhant. A többi gépet raktárban tartják, s a csehek egyelőre sikertelenül próbálják őket eladni, illetve bérbe adni. A gépek bérlése iránt Magyarországon kívül Lengyelország és Spanyolország is érdeklődik."
Forrás: NOL
Úgy látszik a csehek igen nyomulnak ALCA ügyben.Az más tészta hogy a cikk írója nem tud különbséget tenni a hármas és az ötös szám között.
Not even worth it. The increased grief and costs associated with 200 troops from a different country is an absolute joke. We'll have to have American troops protecting the 200 so they don't get hurt. Forgetaboutit. Instead, the Germans, English, and French should be sending 10k or more and take full responsibility for certain portions of the country. This PR crap is just crap. Thanks but no thanks.
Közben Baghlan és Kunduz tartományokban intenzív hadműveletk folynak! A németek (www.bundeswehr.de) és az Aljazira szinte naponta adnak hírt az összecsapásokról. Mi viszont mélyen hallgatunk. ???
A pofámról a bőr leszakad! Pont a KÜM képviselője beszél, amikor CIVREP-en és annak segítőjén kívül mást nem képes állandóra delegálni a PRT-ba! A civil komponens aránya a magyar PRT-ban egyszerűen nevetséges más nemzetekéhez képest. Persze a KÜM elvárná, hogy ő dirigálhasson, de csak az itthoni íróasztalok mögül! (Ezzel semmit sem kissebbítve a kint dolgozó CIVREP érdemein!!!) A vezető szerepet senki sem kérdőjelezné meg tőlük - sőt sok katona támogatná is! - , ha adnák is hozzá mindazt, amit kell! Egyébként meg nézzen már utána, hogy a MH az utóbbi hónapokban hová és hány kiképzőt küldött még!!!
oppá, összekevertem két nyitott ablakot, de itt van:
Die Welt (Welt.de)
A konzervatív német lap A török rendőrségnek kell segítséget nyújtania a problémás kerületeken című cikkében tudósít a helyi rendfenntartó erő kapitulációval is felérő nyilatkozatáról. A német rendőrszakszervezet török rendőröket szeretne Észak-RajnaVesztfália problémás negyedeibe küldeni. Az ő feladatuk lenne, hogy foglalkozzanak a török fiatalokka
ezt ott olvastam, meg van valakinek ez a helyreigazítás? (péntek=07.16.)
Ami sokkal durvább volt a pénteki Magyar Nemzet levelezési rovatának cikke volt, ami egy HM-es kommunikációs valaki írt, és sokkal durvábban, csak kevésbé hőzöngően, mint Makovecz, fenyegette meg a lapot. Ráadásul valami majd féloldalas terjedelemben, és másokkal ellentétben a szerkesztőség (se Csermely) nem válaszolt ott helyben, mint máskor ballib levelekre reagálva. Az a fickó is Csermely elkötelezettségét vonta kétségbe, és imádta a nagy hazafi Gubcsit is természetesen. Az inkább megért volna egy posztot.
mno.huAz alkotmánybíró-jelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsági meghallgatása után kedden újságíróknak azt mondta, ahogy korábbi munkáit, közte a kancelláriaminiszterséget, szakmai feladataként fogta fel, úgy az alkotmánybírói posztra is így tekint. Megismételte: 25 éven keresztül olyan munkahelyeken dolgozott, olyan vezető pozíciókban volt, amelyhez szükséges az állam- és jogtudományi végzettség.
Ajánlott cikkek Stumpf István alkotmánybíró, Kövér László házelnök lesz
. Stumpf István, a teflonpolitikus kalandozása az alkotmánybíróságig
Felidézte, állam- és jogelmélet oktatásával kezdődött a pályája, ez kibővült a Harvard Egyetemen szerzett tapasztalatokkal, megerősödött a közigazgatás- és az államtudomány irányába, most az egyetemi habilitációval olyan szintre jutott, amely egyértelműen demonstrálja, hogy ezen a területen jelentős tudományos eredményeket képvisel.
Az Ordnung muss sein nem eppen Gorogorszagbol szarmazo mondas. Aztan neztem belulrol Nemetorszag teljesitokepesseget, es szerintem ott a demokracia sokkal magasabb fokon van, mint Magyarorszagon. Nem veletlenul gazdasagilag is mashol vannak. Ami a szabadsagjogokat, annak ertelmezeset illeti. Lattal mar hetvegi bulit a Reeperbahnon? Ettol fuggetlenul ha egy ilyen zoldruhas polizei morcosan nezett, akkor meg felholt reszeg nemet junge is befogta a nagy pofajat. Szoval az ordnung valahol ott megvan, es ez latszik is.
Egyik ismerősöm nagyapja m.kir. ht. tts. volt a II.vh-ban. Jutason végzett ő is. Az 1944-es kárpáti harcokban nehéz fegyverzetű szakasz parancsnokaként vett részt. 80 évesen még fejből nyomta az aknavető közvetett irányzásának szabályait. Jaaaa! Németül! :) A német nyelvet is ott tanulta!
Parlamenti napló, nol.hu Mikor lesz elszámoltatás a Fideszt és MSZP-t érintő Gripen-beszerzésekről?
13:28 - Jávor Benedek (LMP) a következő felszólaló. Az ökopárti politikus az elszámoltatásról beszél, mondván többek között erre kért és kapott felhatalmazást a kormánypárt. Ugyanakkor szerinte leszámolási terv és nem korrekt elszámolás zajlik. Ez pedig aláássa a közbizalmat.
Jávor szerint vizsgálni kellene a Gripen-beszerzéseket is, Orbán Viktor és az előző Fidesz-kormány felelősségét ebben az ügyben. Jávor ezt követően ismerteti az eseményeket, felidézve, hogy Orbánék annak ellenére döntöttek a Gripennek mellett, hogy a szakértők ellenezték azt. De Jávor beszél arról is, hogy a Medgyessy-kormány idején is duzzadt az ezzel kapcsolati kiadási oldal. Jávor felidézi, hogy a svéd ügyész kész lenne elküldeni az üggyel kapcsolatos iratokat, ha azt Magyarország kéri-e. Az LMP-s politikus ezért azt várja, hogy az elszámoltatásban érdekelt Fidesz-kabinet megteszi ezt. Ha nem, az LMP lép az ügyben.
Taps csak az LMP-s padsorokban.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszol. "Értem én, hogy minden ügyet ki kell vizsgálni gyorsan, de a szocialisták annyi ügyet hagytak ránk, hogy ehhez időre van szükség" - fogalmazott. Navracsics hozzátette: a 2002-es döntésben sem korrupció, sem a háttérben való simli nem történt. A miniszter egyúttal megvédte a magyar ügyészséget, mondván a vádhatóság nyomozott az ügyben és nem talált problémát. "Ami nagylelkű felajánlását illeti, ki fogjuk kérni a hivatalos iratokat; a honvédelmi miniszterrel már egyeztettem, semmilyen korrupciót és bűncselekm
Ezt a vicclapból vetted vagy csak folyósói pletyka? Fura, de én azt hallottam hogy nyugdíjba küldik és máshonnan visznek egy ezredest a központ élére.
Egyébként az említett úr hiába volt a korábbi Maszopos kabinetfőnök puszipajtása, még sem lépett elő mert egyes katonai vezetők szerint már az ezredesi vállap is nehéz neki. Ez egy olyan eset volt amikor a szakma megfúrt egy politikai döntést, pedig már csak a miniszternek kellett volna aláírni. A történet szerint bement hozzá néhány tábornok hogy ne írja alá. Emlékszem te írtál róla hogy mért nem szükséges tábornokot csinálni a Kiválósági Központ vezetőjéből (55994 hozzászólás) vagy már elfelejtetted?
Nem hiszem hogy egy többszáz fős szervezet élére kerülhetne, főleg amíg nála klasszisokkal jobbak vannak rendszerben, akár a Németh vagy Grósz tábornokok, vagy Szilágyi ezredes asszony, Fazekas vagy akár a Tarnóczy ezredes urak.
Bárha belegondolok hogy ott is csapatépítő programokat szervezne, esetleg sítúrát, ami meg is valósul, akkor a dolgozók még örülnének is neki.
Eddig volt a vicc...Nem gondolnám hogy egy ilyen emberből tábornokot csinálnának, mert akkor megkérdőjeleződik amit Hende Úr mondott, hogy akinek vaj van a füle mögött az nem jutalmat hanem felelőségre vonást kap. Ha a közpénzből történő csapatépítés vagy a titkárnéni magával vitele külföldre tábornoki előléptetéssel lenne elismerhető, akkor nekünk sem érdemes betartani a törvényeket és akkor hova jutunk majd?
Én arra bíztatnám Gyulát, hogy fejtse ki a véleményét arról, hogy hogyan jutottunk el odáig, hogy se tüzérségünk, se tankunk. Mi volt a döntések oka, áloka??? Mi van a háttérben??? Lát-e kiutat???
Egyben ez nem csak videobeszélgetésre buzdítás, ha gondolod itt is megválaszolhatod!
Annyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy Gyulával még nem egyeztettem a továbbiakról, de ha biztatjátok, hogy mondjuk havonta mondja el a véleményét a nyilvánosság előtt ilyen formában az aktuális témákról, biztos szívesebben megteszi.
Aki kicsit is ismeri a közvetlen értékesítőket (MLM, "házalás"), akkor tudja, hogy ott első lépés, hogy íratnak veled egy névlistát, hogy kiket keress fel, hogy "beszervezd" őket.
Nos, én beszervezni senkit nem akarok, de már az én névlistám is alakul, de ha vannak javaslatok azt örömmel fogadom (hogy kikkel beszélgessek aktuális honvédelmi/honvédséggel kapcsolatos témákról). Balról, jobbról, középről illetve katonát/már nem katonát/civilt egyaránt.
Elvileg a hét közepére ígért választ/időpontot egy HonvédelmiRBizottsági-s politikus.
"A magyar katona valóban jó katona, csak nem a magyar körülmények között!!!
Szar a hadsereg??? Visszakérdeznék: Mihez képest??? Megfogalmazta már egyáltlán valaki RENDESEN, hogy mire legyen képes??? Milyen kötelék, milyen ellenséges kötelékkel legyen képes és meddig harcot megvívni??? Ehez milyen a felszerelése??? És itt még jönnne sok-sok kérdés???"
én is mindíg ezt mondom: legyen definiálva,hogy mi az elvárás a sereggel szemben. a feladathoz rendeljünk erőket ,eszközöket, szervezetet , fejlesztési /humán,szervezeti,technikai/ koncepciót .
ne azért vegyünk grippent , mert "csak" ,hanem azért ,mert azt meg tudjuk indokolni!
(természetesen nem "katonás" indoklásra gondolok /kinek nehezebb a vállapja , ill. egyenlő nehéz vállap mellett kinek nagyobb a hangereje :-)) / , hanem "rendes " indoklásra )
"Az új szlovák kormány nem támogatja a Pozsony határában (Horvátjárfalu és Ligetfalu területén) épülő Metropolis kaszinónegyedet, amely miatt a Fico-kormány a beruházó számára kedvezve még törvényt is módosított."
Khmm. Ordnung muss sein. Na . ja itt is van Kisajátítási törvény, stb. alkalmazva.
Épült például kis városomban furcsán tekergő út, szeles dombtetőre élményfürdő stb.
/Plazáról, n. bevásárlóközpontról nem is beszélve, aminek legjobb helye mint kiderült, egy sportközpont helyén van./ 60E-s kisváros jobboldali vezetéssel lassan 20 éve.
Ennyit erről. Eghyébként qrvára érdekes hozzáállás, hogy ugye mi egy demokratikussan működő sereg lennénk, de ha köll valami, adja ide a zállampolgár 2 forintér, mert mi aszt mondjuk, két méterrel odébb meg olyan áron vesszük a fődet a csókosoktól, mintha Manhattanben lennénk. Nálam is kiverné a biztosítékot.
Az hogy a szakami meg politikai vezetés meg hülye mint a segg, és képtelen elérni hogy a zállampolgár komolyan vegye a dolgokat az meg nehogy má a polgár hibája legyen.
Győzze meg . Értesse meg talán azzal a a polgárral akinek a pénzéből él, hogy miért, van rá szükség. Sztemn ha lett volna eszük, hohgy egy komoly ebből élő reklámcéghez fordultak volna az agyatlan kormányfüggetlenül szerencsétlen miniszterek nyilatkozata helyett. / VÖ. bajuszos az AK-val:( Nesze neked profizmus/
Nyomatták volna pld Barcsot, Paks védelmét, simogattak volna őzikét ezerrel stb.....
BÁR ha a "FELELŐS" ellenzék veri a tamtamot, hazaárulásnak nevezve szinte a radart, élén a főparancsnokkal tényleg elaszott dolog az egész.
Egyébként az "Ordnungmussein" rendszerek teljesítőképessége meg finoman szólva
megkérdőjelezhető.... /Ne keverjük össze a szigorú alá-fölé rendeltségi alapon működő dolgokkal/
És ezt pont a franciák tűrik ? Nem értem ! Oké hogy a kormányzati agarakat paranccsal még lehet féken tartani ( csendőrség, rendőrség ) de hogy hogy a francia társadalom ezt tűri ????
Nem értem !!!!
Nállunk birkább módon tűrő nemzet nincs. Ahogy már mondtam a törökök pl Sydney szivében húzták fel a legnagyobb mecsetjüket amit a legnagyobb Ausztrál véres áldozatú csatáról Galipolinak neveztek el. Kábé mint ha a Román ortodox egyház felépítene egy templomot mondjuk a Blahán és elkeresztelné Szent Trianon nak.
Ezt türték szó nélkül az Ausszik, de amikor az arabok elkezdték erőszakkal a saját "értékeiket" követelni betartani ( pláne nem is egy arab suburb-ben ) akkor egy órán belül 5000-7000 ausszi jött össze Ausztráliás polóban és hazaig verték a csapatot.
Ezek a fiatalok az esetek nagyon nagy részében már itt születtek franciában.Pár hete egy Párizs közeli kisváros polgármesteri hivataláról leszedték a francia zászlót,meggyújtották és a helyére egy algériait tettek.A média által agyon sztárolt focista Franck Ribery felesége,miután a feleségek,barátnők gépe megérkezett Dél-Afrikába(francia foci szövetség pénzén) algériai mezben szállt le a repülőröl.Ha foci meccsen Algéria,Marokkó vagy Tunézia csapata ha nyer ha veszít itt áll a bál.Kocsikat,üzleteket gyújtanak fel.Pár hete beszéltem olyan alpinistákkal akik az ilyen zűrös negyedekben is szoktak dolgozni.Elég gyakran kapnak rendőri kiséretet mikor mennek dolgozni.Biztosító kötélnek meg nem kötelet,hanem 6-8mm-es drótkötelet használnak.Azt nem olyan egyszerű elvágni.
2010. július 18., vasárnap 16:03 | Frissítve: 9 órája
Rendőrökre is lőttek a péntek óta tartó grenoble-i utcai zavargásokban, azonban egyelőre nem sérült meg senki. Négy embert most gyilkossági kísérlet vádjával vett őrizetbe a francia rendőrség.
Újabb négy embert tartóztattak le a franciaországi Grenoble városában a péntek óta tartó utcai zavargásokkal kapcsolatban - írja a BBC [1].
A zavargások közvetlen előzménye egy kaszinó elleni rablótámadás volt pénteken. A rendőrség üldözőbe vette a rablókat, és a kialakult tűzpárbajban egyiküket, a 27 éves, büntetett előéletű Karim Boubouda-t lelőtték. A másik elkövetőnek sikerült eltűnni a rendőrök szeme elől Grenoble rossz hírű, Villeneuve nevű városrészében. hirdetés
Nem sokkal ezt követően a Boubouda haláláról megemlékező, fiatalokból álló tömeg rendbontásba kezdett, boltok kirakatait törték be, több mint ötven autót felgyújtottak, sőt, egy villamost is megtámadtak.
Péntekről szombatra virradó éjszaka lövöldözés is kialakult a rendvédelmi erők és a randalírozók között. Az egyik fiatal a tömeg élére állva egy lövést adott le a rendőrök felé, akik négyszer is viszonozták a tüzet. A rendőrség közleménye szerint nem sérült meg senki.
A francia belügyminiszter szombaton a helyszínre utazott, és a rend azonnali helyreállítását ígérte. Ehhez képest szombatról vasárnapra is több mint 15 autót gyújtottak fel.
Hét embert már korábban letartóztattak engedély nélküli fegyverbirtoklásért. A vasárnap őrizetbe vett négy férfinak a gyanú szerint közvetlen köze lehet a rendőrség és a tüntetők közötti lövöldözéshez. "
Hmmm.
Ennyire egységesek a bevándorlók ? És ennyire nem érdekli őket a rend ? Ha valaki közzülük való akkor az rabolhat is akkor is a rendőrök a hibásak ?
Ha valóban úgy van ahogy a cikk sugalja akkor komoly gondok lesznek vannak Fran- ba meg GB be is és a Németeknél szintén.
Jó dolgokat írsz. Természetesen nem a végrehajtók miatt van, hiszen a nevében is benne van, végre hajtják a kapott parancsokat. Fejétől bűzlik a hal. Mindig tudunk feljebb menni, egy bizonyos szintig, amikor már elhagytuk a hadsereg vezetését és eljutottunk a politikai vezetőkhöz.
A "ki(k) miatt".ot azért tettem a kérdéshez, mert meggyőződésem, hogy legnagyobb részt miattuk szar, de nem lenne fair tőlem, ha magunkban nem keresném a hibát. Magunkban értem egyrészt a sereget, a vezetését (vezérkar) illetve a civil társadalom felelőssége sem elhanyagolható, bár tőlük ne várjunk túl sokat.
Sajnos amikor az illetékesek nem hoznak önálló, felelős döntéseket, akkor az nem feltétlenül azért van, mert le vannak butulva, hanem részben azért is, mert egyéni érdekeiket (szakmai előmenetelüket) előrébb helyezik a honvédségénél.
Mihez képest szar? Igen, minden viszonylagos.
Azt mondják, hogy szakmailag a focistáink is vannak olyan jók, mint külföldi társaik, mégis amikor válogatottá állnak össze...az eredményt ismerjük.
"Ha olyan jók és képzettek a katonáink egyenként (mert azok, ez talán nem vitás), akkor mégis miért szar a hadseregünk? És ki(k) miatt?"
Tiszteletem az itt fórumozóknak!
Sokat olvasgattam a fórumot, érdekes!!!
Most billentyűzetet is ragadtam, mert a fenti kérdés megválaszolásához van egy részgondolatom! Hangsúly a részgondolaton!
Pár éve agyonhangoztatott jelmondat és minden nagy állománygyűlés fő mondanivalója az volt, hogy a magyar honvédségben megtörtént a SZEMLÉLETVÁLTÁS!!!
Hát jelentem ez nem igaz!
Bizonyos szinttől lefele megtörtént, illetve van rá esély, hogy megtörténik (missziós/külföldi hatások)
Bizonyos szinttől felfele nem!
Mire is gondolok!? Egy W.E.B. Griffin idézettel szeretném érzékeltetni (lehet hogy nem lesz szóról szóra pontos, de nem is lényeg):
"a hadsereg természeténél fogva vonza az olyan embereket akik inkább teljesítik mások parancsait, mint hogy maguk hozzák meg döntéseiket... ... az ilyen embereknek, ha valamire nem adnak külön engedélyt, akkor az számukra szigorúan tilos"
Eddig az idézet!
Lényeg sok olyan "lebutult" , felelős beosztást betöltő tagja van a seregnek (de szerintem más szervezetekre is igaz ez), akik nem hoznak ÖNÁLLÓ, FELELŐS döntéseket, csak a megszokott bürokratikus parancsra, utasításra várás jellemzi őket! Sokuk szerintem nem is tudja, hogy meddig mehet el, mi az amiben neki önállóan cselekedni kell! Pedig mindez munkaköri és egyéb leírásokban, hatásköri utasításokban is le van írva...
A magyar katona valóban jó katona, csak nem a magyar körülmények között!!!
Szar a hadsereg??? Visszakérdeznék: Mihez képest??? Megfogalmazta már egyáltlán valaki RENDESEN, hogy mire legyen képes??? Milyen kötelék, milyen ellenséges kötelékkel legyen képes és meddig harcot megvívni??? Ehez milyen a felszerelése??? És itt még jönnne sok-sok kérdés???
Egy biztos, nem a végrehajtó szinttől szar vagy nem szar?
Ha majd valaki eldönti és le is bontja részegységekre, hogy mire legyen képes, melléteszi az anyagiakat, az időt, a lehetőséget, akkor........
Épp most hallottam hogy Jebel által többször emlegetett, a titkárnőjét Norvégiába magával vivő, csapatépítő tréningeket szervező "Kiválósági" ezredes dandártábornoki várományos lett. Ha igaz összevonják a Honvéd kórházat és a Hekket, aminek Ő a reménybeli vezetője.
De mi lesz a mostani egészségügyis tábornokokkal, tudja valaki?
...De azért még küzdünk. Nem annyira a gyerekek vannak veszélyben hanem a még meg sem fogant unokák. Ha csak véletlen nem valami hazai anyag lesz ide importálva...
Bocsi, hogy ez kimaradt: Csak azt akartam mondani, hogy egy "platformon" mozgunk! :-)
Azért nekem tetszetősebb, ha hazai körűlmények között... :-)
NO! NE MÁN HOGY TÖBB DIPLOMÁVAL (értsd: bármi hasznos képesítéssel) NE TUDJON ITTHON BOLDOGÚLNI BÁRKI HAZÁNKFIA!!!
...Én arra céloztam hogy esetleg Németh urat ismered a HGY vezetőjét és az ATV árnyéktulajdonosát . :-))...
OFF:
BINGÓ! Ugyan ez ma már történelem!... Megtörtént, és (SZVSZ) jól történt, és legyen más történés is ennyire "humánus"! Mondhatnék más példát is idekapcsolódóan, de a mondandód okán, már megbocsásd,... pölö:
A kilencvenes évek elején O.V. meglátogatott bennünket a Dohány utcában, és azzal köszöntött sokunkat:
"Magyarországnak szüksége van egy erős szociáldemokrata pártra!" (Idéztem!)
Megjegyeztem. És azóta?... Eltelt pár év... (Ne írjátok le, hogy a szocdemek viszont azóta.... :-D )
És akkor? Ahogy mondod:
...Nem annyira a gyerekek vannak veszélyben hanem a még meg sem fogant unokák...
Hát valami iljesmiről gondolkodom én is! Mert ahogy írtam: Megtanítok Neki(k) ezt-azt. Ugyi, hová lehet eljutni a morfondírozás okán?! Azért legyen "vígasztaló": A még meg nem született unokák okán általatok... majdcsak megtörténnek a dolgok...! Az, hogy lelketek is rajta!? Rajta!!! :-D
Üdv! Szerintem nyugodtan idézheted a mondóját is! Én nem írói kijelentésnek ismérem, leginkább, de van a megfogalmazónak írói munkássága is! Egy egyszerű földim (KEM.-megyeinek), Dr Bartucz Sándornak a nyilatkozatából ismérem! Ha netán valaki Nagy Írónk idézete a mondás, akkor "endsúlding"! (Bocs, ha félreérthető voltam!)
Tudtommal a hajó július 26-án érkezik haza a révkomáromi hajógyárból (esetleg augusztus elején). A hajó avatása augusztus 18-án a Parlament előtt lesz, majd a hajó részt vesz az augusztus 20-i vizi-parádén.
Oly érdekes képeket nézegetni. Pld a hm.gov.hu oldalon a ZMNE diplomaátadást. Én mindenesetre egy bizonyos súly után nem engednék egyenruhát felvenni. Legyen az bárki. De szívet melengető a beszéd is.
dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: Az oktatás nem üres vödröket töltöget, hanem lángra lobbantja a tüzet. ????????
"Mán ne vedd érzékenyre, de....! De ismerjük egymást néhány éve!!!
(Legalább is emlékeimből KÖZÖS NAGYBARÁTUNK, HAMBURGER jóvoltából személyesen is! Tatán, a nyílt honvédelmi napon révén, pölö....
No, spongyát rá! :-), de őrzöm emlékét!) "
Félre értettél !
Én arra céloztam hogy esetleg Németh urat ismered a HGY vezetőjét és az ATV árnyéktulajdonosát . :-))
"Szóval Kedves Barátom, az a Qrva nagy bajom, hogy UNOKÁIMAT minden évben tökös MAGYAR gyerekekké kell formálgassam!
DE ÉLVEZETTEL TANÍTOM MEG ŐKET AZ ÖREG NÉNE ŐZIKÉJE tudására!
DE TESZEM EZT NAGYON SZÍVESEN!!!
Vigyázz Magadra!
ON:
Öreg Csóka"
Köszönöm, és igyekszünk.
Magyarnak megmaradni külföldön főleg ha az ország befogad tisztel életet jövőt söt jelent ad ( csak az érkezésünk évében kaptunk 30 000 dollárnyi támogatást mert hogy már mi is itt élünk ) no szóval ilyen körülmények között igen nehéz.
De azért még küzdünk. Nem annyira a gyerekek vannak veszélyben hanem a még meg sem fogant unokák. Ha csak véletlen nem valami hazai anyag lesz ide importálva.
Egyebbkent ez nem tetszes kerdese. Az allampolgarnak kotelessegei is vannak az allammal, es polgartarsaival szemben. Ha mukodo kozosseget akar a polgar, akkor nem csak a jogait kell kovetelnie, hanem a kotelessegeit is teljesitenie. Nemcsak a a torveny altal szabottakat, hanem az erkolcsi, mondjuk iratlan kotelessegeket.
Ordnung muss sein!
Nezd meg most Magyarorszagot. Elhiszem hogy a demokratikus alapjogok tekinteteben elozi a szomszedait, de a tul sok jog, meg miegyebb hova vitte az orszagot?
Ahol nincs nemzeterdek, ott nincs nemzet. Ilyen egyszeru. Szerinted ennyit szarakodnak mas orszagban, ha egyertelmuen nemzetbiztonsagi ugyrol van szo?
Szlovakiaban pl. mukodik egy ilyen rendszer, bar mar valoszinuleg tullotek a celon. Ott jelenleg a kormanynak barmilyen foldteruletet joga van kisajatitani, megfelelo panzbeli karpotlas mellett, ha az a foldterulet figyelem! : Nemzetbiztonsagi, es Nemzetgazdasagi szempontbol fontos terulet. Szoval lehet radar, lehet autopalya, lehet egy nagyobb beruhazonak szant epitkezesi terulet.
Mán ne vedd érzékenyre, de....! De ismerjük egymást néhány éve!!!
(Legalább is emlékeimből KÖZÖS NAGYBARÁTUNK, HAMBURGER jóvoltából személyesen is! Tatán, a nyílt honvédelmi napon révén, pölö....
No, spongyát rá! :-), de őrzöm emlékét!)
(AZT -at- már nem kombinálom ide, hogy a fiam sorsának alakulása, és a TE döntésed Ausztrália, -ami FELELŐS DÖNTÉS volt mindkettőtök életében- párhuzamot is hozhat, mint jellemző megoldás "magyarisztán"-i állampolgárok életében.
(Fiam esetében: Igen, kérem el lehet menni! A' la Fletó! A NAGYONSZ@rR ebben az,
hogy Kis-Fiam is tanúlva ebből, úgy vélte, és -valszeg Nagyfiam tanácsára-, hogy ez a "trianon utánni" Kárpát medence kib@szott módon zsugorított élettere a magyar érzelmeknek és életnek, és kicsinyt odébb állottak! És én meg sírok, mint a fűrdőskurva az unokáim láthatósága okán!!! Vazze Fletó! Te nyomoronc felelős "miniszterelnök"! Így kisbötüvel, mint a "nemecsek" névbeírást!
(Kedves "MÓDI"! Ha kitörölsz ez mondandóm okán, akkor ...)
Szóval Kedves Barátom, az a Qrva nagy bajom, hogy UNOKÁIMAT minden évben tökös MAGYAR gyerekekké kell formálgassam!
DE ÉLVEZETTEL TANÍTOM MEG ŐKET AZ ÖREG NÉNE ŐZIKÉJE tudására!
Ezekre a kérdésekben nem lehet egy pár perces interjúban válaszolni, ilyen részletességgel pedig semelyik TV-ben nem fog lehetőséget kapni, még a hírtv-ben se
Ha jól tévedek ez egy reggeli műsor volt, de ha nem, akkor is az átlag tv nézőt nem a "mély" szakma érdekli. Dés egy jópofa riporter, talán néha kelleténél kicsit lazább.
Szoktam nézni a riportokat interneten az atvn-n, nekem nem úgy tűnik, hogy jobbra igazodna az atv, bár kétségtelenül sok fideszes politikus nyilatkozik, de Kálmán Olga akkor lesz jobboldali, amikor Orbán mszp elnök.
Ezek a riporterek egymás után lenyomnak egy csomó riportot sok témában, mindegyikben nem lehetnek felkészülve, a honvédelem meg ezek szerint nem csak a politikusokat nem érdekli (de hát ezt tudjuk).
Több ember hsz-ére is reagáltam, de engedelmetekkel (ha már így kiraktátok közszemlére) én felhasználom ezeket a kérdéseket.
Régóta zakatol egy kérdés a fejemben, amit fel lehetne tenni annak aki szeretne rá válaszolni, hogy:
Ha olyan jók és képzettek a katonáink egyenként (mert azok, ez talán nem vitás), akkor mégis miért szar a hadseregünk? És ki(k) miatt?
amikor L. dd tbk-t áthelyezték moszkvába fogalom nélkül bolyongott. "intézkedéseket" küldözgetett haza,hogy "mit hogy' kék' " csinálni. nagyjából hiába mondták neki,hogy most nem azokat az időket éljük,hogy inézkedgessél , meg számon kéregessél. "mindenki" tudta,hogy csak a saját ügyeit intézgeti.
Először is megtisztelsz azzal hogy engeded hogy így hívjalak.
Másodszor ha jól veszem ki írásodból ( ami koránt sem biztos ) te NS-t személyesen ismerTED.
Ha így van akkor az a múltidős rag nem véletlen mert az akit te 1988-90 környékén ismertél és az akivé ez az ember vált az két teljesen különböző dolog.
Itt OFF a téma így nem is fejtegetem és csak annyit akartam mondani hogy az ATV valóban balos VOLT de mostanság igyekszik jobbos lenni mert új ukázt kapott a tulajtól.
...Az ATV Németh Sándor a Hit Gyülekezete vezetőjének tulajdonában lévő ( a hívek pénzéből vett és a lánya nevén és irányítása alatt lévő KFT által birtokolt ) csatorna amelyik mindíg olyan politikai irányvonalat képvisel amelyike megfelel Németh Sándornak...
OFF:
Kedves Kuruc!
Már megbocsájtsd, hogy öreg barátod eme kijelentésedet NAGYON MEREDEK jelzővel illeti!
Ne tévesszen meg, hogy a szólás szabadságát egy bizonyos dolog határáig...
Mivel a demokrácia van annyira liberalis(ta), hogy a kereskedelmi csatornák tulajdonlását, ha vitatja, akkor...!!! No, ez okán ne vitatkozzunk. Mán mint azon, hogy egy demokratikus axiómából kinek, mi engedhető meg, AZAZ ÉN A DEMOKRATIKUS MIT IS TUDOK TOLERÁLNI! Magyarán: Szívesked tolerálni a magántulajdon szentségét!
Hehe...!!! Mán megbocsásd, de MI husz meg egy kicsinyt pár évvel ez elött a Demokratikus Kerekasztalnál erről, ha nem is egyeztünk meg egymás között, azért....Szóval voltak íratlan (erkölcsi) határértékeink!
Viccesen mondom ma már: (Tán) Erről van szó Nyuszó-Muszó! :-D Persze, a "rövidlátásunkat" szemünkre is vetik manapság!
"Az rendben, hogy az atv egy balos csatorna és provokatív kérdéseket tesz fel egy jobbos miniszternek. Tegye is ez a dolga. "
Javítanék !
Az ATV Németh Sándor a Hit Gyülekezete vezetőjének tulajdonában lévő ( a hívek pénzéből vett és a lánya nevén és irányítása alatt lévő KFT által birtokolt ) csatorna amelyik mindíg olyan politikai irányvonalat képvisel amelyike megfelel Németh Sándornak.
A választások elött cca három hónappal NS nagy összeborulást produkált a FIDESZ-el ( amit odáig ördögözött ) és azóta próbál nyali. Ez a riport egy hülyén sikerült szereplési lehetőség amit a kormánynak biztosít az Atv illetve NS.
NS sziklaszilárd jelleme azonban lehetővé teszi az azonnali és akár 180 fokos fordulatot is így a jövőben is bármi megtörténhet.
Engem nem erdekel, hogy balos, vagy jobbos az ujsagiro, a nezo maga kompenzelja az ilyen-olyan kilengeseket, viszont legyen szakmai. Es tisztelettudo. Elvegre ha mar elhivnak valakit egy musorba nyilatkozni, akkor,......
Az rendben, hogy az atv egy balos csatorna és provokatív kérdéseket tesz fel egy jobbos miniszternek. Tegye is ez a dolga. Na de, hogy ekkora sudribunkó tiszteletlen tapló legyen egy riporter egy ország miniszterével. Komolyan nekem is kinyílt a bicsak a zsebemben.
Furcsa, és mi előtt valaki: nem vagyok hír tv rajongó, de érdekes módon ott sosem tapasztaltam ilyesmit.
Egyébként Hende korrekt módon helyt állt és ahhoz képest mekkora szar volt a kérdező újságíró szakmailag, nem volt egy rossz interjú. De 1000x többet lehetett volna kihozni belőle még egy balos újságírónak is, vagy főleg annak. Ej-ej Kálmán Olga hiányoztál...
Szia Ez ahajt kb. így néz ki: -a Védelmi Minisztérium köt egy életbiztosítást a misszióba menőkre, ez: -80k iuró elhalálozás esetére -60k I-II fokú rokkantság esetén -40 k III fokú rokkantság -60 k olyan sebesülés, betegség esetén amely miatt le kell szereljen, ha ezeket felkészülés, kiképzés, szolgálat alatt szedte össze -napi 60 kórházi kezelésre -6 k gyógyszer -14k repatriáláshoz Tervezett 2010 missziókba:2342 fő.
Vélhetően a Raitukuli Szangam párt, ez az Indiai marxista -Leninista párt egyik tagja, jól el vannak látva kommunista pártokkal-kb. 1 tucat hivatalos, kb 1 tucat betíltva:) De lehet szakszervezeti zászló is:)
Szia Amit /akit láttunk az a hazai ballib újságírás úgymond felső kategóriája:), szép kis elismerésekkel:), stb. Van másik oldali megfelelője is:) Szóval az a béka az valójában bányászbéka:)
Nem tudod hogy mit jelent az olyan zaszlo, marmint a szoveg rajta, hogy voros alapon arany sarlo meg kalapacs, meg valami szoveg a zaszlo vegeben, talan hindiul? Nem tudtam meg lefotozni, mindig lobogtak. :(
Ha Hende Csabat valamelyik helyi maszek gazda kerdezte volna, mit szol a tavalyi kukoricatermeshez, abbol is ertelmesebb parbeszed lett volna, es biztos nem ugatott volna bele allandoan a miniszter szavaba. + az a konnyed leereszkedo stilus a riportertol. Nalam kiverte a biztositekot. Azert talan csak meg kellenne adni a beszelgeto partnernek a tiszteletet a viselkedessel, es ugyugy neki, valamint a nezonek azzal, hogy felkeszul, es nem faszsagokon csamcsog.
Ok. Ok. Mar felvilagositottak, hogy a magyar ujsagiras a beka segge alatt van, raadasul mindezt magyar ujsagirok tettek szemelyes beszelgetes kozben.
Tervez-e intezkedest hozni, hogy a kotelessege teljesitese kozben megsebesulo, ne adj Isten eleso honved, torveny altal, vilagos szabalyok szerint kapjon karteritest, masodik esetben csaladja.
Van-e koncepcioja arrol, hogy lehetne a hazai fegyveripart hatekonyan fejleszteni, elsosorban a karbantarto kapacitast?
Tervez-e torvenytervezetet benyujtani a nemzetbiztonsag igenyeinek definialasarol? ( kiegeszites, pl. NATO radar nemzetbiztonsagi ugy, nincs helye polgari tiltakozasnak, ott epul meg, ahol a nemzetbiztonsagi szempontbol legelonyosebb ).
Tervez-e hosszabb tavu orszagvedelmi ( nemzetvedelmi - jo kerdes a ket kifejezes ertelmezese ) doktrinat kidolgoztatni?
Tervez-e allami fegyverbeszerzo-kozvetito ceget alapitani? A legtobb fegyveruzlet kozvetitokon keresztul zajlik, akik persze az ar egy reszet elteszik a szolgaltatasert.
( ha van, akkor egy kis atvilagitas nem artana )
Tervez-e alapittatni ( termeszetesen teljesen civil tulajdonu ) magyar, magan biztonsagi ceget ( biztonsagpolitikai tanacsadas, kikepzesi, orzesi, stb. mukodesi terulettel ), illetve a meglevokben mekkora befolyasuk van?
-lesz-e egy olyan feladat meghatározás a honvédség részére ,ami alapján ki lehet alakítani annak korszerű struktúráját?
/szervezeti felépítését ,állománytábláját,beleértve a rendfokozati piramist,meghatározni a szükséges technikai eszközöket, vezetési szinteket, rövid-,közép-,hosszútávú humán és technikai fejlesztéseket/
talán szedjük össze a jó kérdéseket (hátha olvasnak minket):
-mit tervez a felborult állománykategória piramis helyreállítására? -mit tervez az afganisztánban levő csapataink jobb védelmére? -hogyan tervezi megakadályozni a korrupciót a beszerzésekben? -mit tervez a déli határunk védelmére szolgáló radar ügyében? -hogyan tervezi kiépíteni a tartalékos erőket? -hogy tervezi elérni, hogy több pénz jusson a honvédségre (vagy akár ugyanannyi)? -a haza védelmét hogy lehet elérni a jelenlegi viszonyok/korlátok között (pénz, erőforrás, missziók)?
http://www.youtube.com/watch?v=vt75RlTOQ7w&feature=related Nekem mondod:), voltam én ilyen bulikban , hol eszméletlen jó volt, hol hajlongani kellett a repülő sörösüvegek elől:) Hmm, el sem akartak engedni?:) Ez gyanús, csak nem egerészett rátok valaki?:) http://www.youtube.com/watch?v=HoywgTyh5tc&feature=related
Kiképzés után miután beosztottak a harci ezredembe olyan szakaszba kerültem amiben 6 román volt.Ebből 4 tizedes.:)Ekkor én voltam a legfiatalabb életkor alapján az egész ezredben.
Tartózkodni fogok tőle, köszönöm a figyelmeztetést! :)
Egyébként szerintem a román nyelv határozottan szép hangzású tud lenni, legalábbis a Discovery Channelen a motoros repülés centenáriumi évéről megemlékező, pionírokról és feltalálókról szóló rövidfilm-sorozat Henri Coandát bemutató részében a narrátor (valamilyen múzeumi alkalmazott) gyönyörű dallamos kiejtéssel beszélt. Igaz, további mintáim nincsenek, mert Romániában járva egyszer sem hallottam románokat huzamosan beszélni, bár valószínűleg képesek rá :)
Pedig az a ciganykeresztelo, amire sikerult Z.I.-vel mit sem sejtve hajnalban beesnunk, az mai napig kellemes emlek. :) Nagyon aranyosak voltak, el sem akartak engedni. Amilyuk volt, mindennel kinaltak, meg tancolni is hivtak minket, es egy szoval, fintorral, sem utaltak arra, hogy rohadtul budosek vagyunk. Ugyanis az ejszakat a hegyek kozt toltottuk tabortuz es palinka mellett, igy fustosen, saros turaruhaban, es bakancsban rohadtul kirittunk az oltonyos estelyis tarsasagbol. :)
Off on Az elmélet nem valami népszerű, ha lehet ne is nagyon hangoztasd odaát, ugyanis megjelenésekor az indiai eredetről valahogy nem India nevezetességei jutottak eszükbe, hanem éppen egy indiai eredetűnek tartott kisebbség:):):), amelytől egyáltalán nincsenek elragadtatva:) Off off
Tiszteletem Mielőtt leírtam a következtetéseimet, kissé utánanézegettem az albán vidéknek ( áldottak legyenek a hátizsákos, motoros, terepjárós turisták aki bejárták az országot, fel is teszik a képeket, ámen). Ha valaki kikezd velük, az oda ki is kell menjen, az utolsók akik megpróbáltak a kellemesre korlátozódni, az olaszok voltak, nem sok sikerrel. Az a sanda-randa gyanúm hogy annak az országnak egy része járhatatlan páncélosok részére:)
Ha ugyanarra gondolunk, akkor nem a hadsereg főparancsnoka, hanem a fegyveres erőké. Manapság Magyarországon érdekes dolog hadsereg főparancsnokának lenni.
Igaz a fegyveres erőké sem túl nehéz, hiszen abból is csak egy van. Bezzeg az én időmben...
Barátom évekig albánoknak adta ki a lakását itt Magyarországon. Egész jó fejek voltak, és azt vallották, hogy akinek nincs fegyvere, az nem férfi. Ők persze férfinak érezték magukat... Amúgy nem fizették mindig határidőre a lakbért, néha egy-két hónap csúszás volt, de mindig pótolták egy idő után a hiányt. Általában a teljes összeget apróban, százasokban meg kétszázasokban fizették ki. Barátom nem kérdezte soha, hogy honnan ez a sok apró... :)))))
Nyugdíjas közgazdász barátnőm álma idén teljesült, 40 év után újra elment férjével Albániába. Korábban egyetemistaként jutott ki tanulmányútra. Küldte a fotókat, ő maga is nagyon meglepődött, hogy milyen idegenforgalmi infrastruktúra fogadta. Közgazdászként azt mondja, hogy Albánia minden szempontból elindult a felemelkedés útján.
Töküknél lógatnám fel őket elismerésként. Ez is jelzésértékű mennyit számít a köznek a HONVÉDELEM!!!
Kiváncsi leszek ha majd gebasz lesz hogy fognak nyűszögni hogy védjék meg őket a katonák. Remélem eszükbe jut mennyire ügyesen megakadályozták a radarépítést.
"( N. Savescu+Barbulescu-Dacu) amely bizonyítékokat talált a román és szanszkrit nyelv rokonságára, az indoeurópai eredet csak egy lépés:)"
Kispályás szőröstalpúak, ebben is jobbak vagyunk!
"Kétséges, hogy milyen valódi összefüggésben, de néhány nép, település, folyó elgondolkodtató nevet visel Indiában. Maharastra tartományban élnek ma is a maharok, akiket India eredeti lakosainak tartanak, az ő vezetőjüket hívták eredetileg maharadzsának (szanszkrit maha = nagy / hatalmas, radzsa = úr), a női uralkodó neve maharané volt. Maharastra szomszédos tartománya Bihar és Madhya tartományok, utóbbiban folyik a Magar és a Mazar folyó."
"A (pécsi) városvezetés a közleményben köszönetét fejezte ki azon civil szervezeteknek és pécsi polgároknak, akik az elmúlt években időt, energiát nem kímélve dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a katonai radar építését."
Ha én lennék a HM helyében, kurvára nem hagynám, hogy katonai radarként emlegessék a szóban forgó objektumot, rögtön megkezdenék (már rég megkezdtem volna) egy számomra kedvező pozícionálást, például "légtérvédő" , "Magyarországot oltalmazó" radar megnevezéssel. (Nem szakmai a megnevezés, de a többség úgysem ért a szakmához, ideértve a politikusokat is ugyebár.)
A katonai jelző egyébként is feleslegesen a sereg ellen hangolja a köznépet.
Mennyivel másabban hangzik, amit bárki megért: ...megakadályozták a Magyarországot védelmező radar építését.
persze,azért is próbáltam a vietnami et-ak emlegetésével korba helyezni. nem is az albánokról szól ez,hanem rólunk. apropó az albánok.
olaszországban sokan vannak. a sógoromnak is vannak albán haverjai. kicsik,feketék, és kegyetlenek. de a szívük aranyból van. pl. ha valaki bántott akkor nekik csak egy fénykép és egy cím kell. bárhol a világban. lehet ,hogy nem fog többet bántani ! :-))
Egy kis infó, nem az Enver Hodzsa nyalizást figyelni, hanem a terepet: http://www.communisme-bolchevisme.net/images_40_annees_albanie_socialiste.htm És az úthálózat, stb, azóta sem fejlődött:)
Az albán hadsereg sokáig vicc téma volt, de: - a skipetárok 2000 óta komoly átszervezésen és korszerűsítésen estek át, éppen a NATO segítséggel -amennyi fegyver van kint a lakosságnál ( népviselethez tartozik:)) ha valaki rájuk mászna komoly meglepetései lennének -ehhez kapcsolódik a különböző fegyveres csoportok megléte, van amelyet külföldi kiképzők szedtek ráncba-na vajon mely az a csoport:) -azon a terepen és infrastruktúrán nem egy leányálom működni Még egy balkáni sündisznó születik, amelyet kissé nehéz lenne seg.......:)
Állítólag Romulusnak és Remusnak volt egy harmadik testvére is, Romanus. Tőle származnak a románok. Neki sajnos már nem jutott az anyafarkas csöcseiből, ezért az apafarkas táplálta. Ezért Dákórománok!
Valamikor nagyon régen olvastam egy könyvet amit egy román nyelvész adott ki 1920 környékén kb 20 évnyi kutatómunkából. Nyelvészeti eszközökkel bebizonyította, hogy a román nyelv nem keletkezhetett Erdélyben, hanem valahol Macedónia környékén. Innen a sok nyelvtani hasonlóság az Albán nyelvvel. Meglepődtem, h román ilyet mond.
az albán parlament ülésezik.felszólal egy képviselő:
-szerintem segítsünk a vietnami elvtársaknak. küldjünk nekik egy tankot! viharos taps. ezen felbuzdulva felszólal egy másik: -szerintem küldjünk nekik két tankot! hatalmas taps,ováció. ezen felbuzdulva ismét felszólal egy másik: -szerintem meg adjuk nekik mind a hármat!
Szerintem is ideje lenne, ugyanis az újságíró úr révén lassan át fogunk térni az összeesküvés elméletekre, bár igaz azoknak is komoly közönsége és piaca van :) Ha neki ez a hobbija és meg is él belőle, a magánügye:)
"sumér elődeink", "mi sumérok, szkíták, etruszkok, kelták, hunok: vagyis magyarok" "a Kárpát medence oriási csatatér ahol a jók, a magyarok istene által legyőzik a gonoszokat" "az új világrend is innen a Kárpát-medencéből sugárzik majd tova"
aztán elmagyarázza azt is h a tatárok a földünk kisugárzása miatt menekültek l innen 1242ben :-D
kérdem én honnan ilyen okos a csávó...hát elő kell venni az életrajzát:
"Szaniszló Ferenc (Csenger, 1960. október 7.) újságíró, riporter. A szamosháti Csengerben született, Csegöldön, Fehérgyarmaton nevelkedett. Moszkvában végzett egyetemet, majd 1986-tól az akkori Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. "
A Gaia elméletet vagy mit ismered? úgy tudom onnan jön a dolog.
A románok igaz hogy sok francia kifejezést használnak? pl az Idegenlégióban is könnyebben megy nekik a francia mint mondjuk egy magyarnak. erről Dobri többet tudna mindani.
hát az echotv-s ámokfutásai már már pörzsét idézik http://www.youtube.com/watch?v=6BFN6WAmZNw&feature=related
"világ szakrális közepe a pilis"
utána bohócot csinál magából a szept. 11. hülyeségeivel...
és ez csak 1 adás a sokból
de mostanság láttam a lengye elnöki gép ügyében is ahol hiába mondja a riportalanya a lengyel és az orosz vizsgálóbizottság egyhangúan h emberi hibából zuhant le a gép, szaniszló akkor is propagálta 5 percen át a kgbs összeesküvés elméletét
Meg van! Az 5 éves moratórium simán alkotmányellenes. Van egy jogviszonyod kötöttségekkel és kedvezményekkel. Megszűnik a jogviszony, és még kötöttségeket rendelnek hozzá. Ilyen csak forradalmi időkben fordulhat elő.
ismét csak köznyelven: a tesóm Olaszországban él,és mondja, hogy pl. román focisták ,kb fél év után úgy nyilatkoznak a tv-ben,hogy nem lehet észrevenni az akcentusukat.
Amit kifejtettél hétköznapi szavakkal az román történetírás kb. 200 éve tartó hatalmas kérdése, amely miatt komoly veszekedések zajlottak, ideát esetleg a finnugor kontra hun származtatási elméletek csatájához hasonlítható (de annál sokkal komolyabban.:), még nincs eldöntve a meccs. Még 1x:) 1 elmélet :a latin telepesek ( jó nagy volt az a római birodalom, sokan laktak benne, jó vegyes csapat :)) döntő hatását támogató elmélet, amely azzal számol hogy a római állam közigazgatásilag egységes volt, népmozgások voltak a római uralom alatt, tehát a római nyelv és közigazgatás olvasztotta össze a Dunától délre és északra élőket, innen az illír, stb. rokonság. Ebben a római hódítás ( ma etnikai tisztogatásnak és rabszolgasorsba döntésnek hívnák:)) után megmaradt géta és dák elemnek csak alárendelt szerep jutott, hatása minimális. Ez volt a XIX-ik század 2-ik feléig az uralkodó elmélet. 2. teória: XIX-ik század második felétől, ezt nevezik a dák kontinuitás elméletnek. Kb. az európai romantizmus időszakával egyszerre lépett színpadra, hivatalosan a N. Densusianu "Dacia Prehistorica" művével, ezt nevezték el trák elméletnek. Innen ered a híres Burebista/Decebal államalapítók elmélet meg a többi...:) A tudományos vita akkor kezdett véresen komoly politikai, stb. színezetet kapni amikor a vén Ceau a nemzetikommunista ( majdnem nemzetiszocialistát írtam) irányt választotta, ekkor szabadult el a pokol: Eugen Barbu, Iosif Constantin Dragan ( szép karrier: a vasgárdás múlttól a nemzetikommunizmusig) :), A. Paunescu, meg a többiek:) Innentől már mindent a trákok intéztek ( hatalmas volt amikor emlegette a trákok, azaz a románok, mint fajtiszta trák leszármazottak mivel járúltak hozzá Amerika felfedezéséhez, illetve az egyiptomi piramisok építése...). Hogy ne legyen ennyire egyszerű:), volt a M. Roller elmélet ( amely kiemelte a szláv hatás fontosságát, akkor még ott voltak az oroszok:)), illetve az újabbak ( N. Savescu+Barbulescu-Dacu) amely bizonyítékokat talált a román és szanszkrit nyelv rokonságára, az indoeurópai eredet csak egy lépés:) Mielőtt megsértődne valaki, nem egy itthoni kisebbség indoeurópai eredetéről szóló elméletről van szó vagy ahhoz akarnám hasonlítani őket, csak hasonló elmélet:) Lassan ro történelmi topic lesz itt, javasolom jegeljük a kérdést míg eldöntik:). Persze sosem árt némi plusz infó egy szövetségesről:).
"és az idő múlásával egyszerre csak meglatinosodtak? de mitől?"
- mivel sokáig éltek a bizánci romai birodalom szerető kebelén belül- nem tudni kikből és hogyan de szláv környezetben latin hatás alatt kialakult ez a vlach entitás (valahol a dalmát albán délszerb környéken amikor már szlávok éltek ott- hiszen az alapszókincsben sok a szláv szó- nehéz elképzelni h az "igen" szót -románul "da"- egy kialakult nyelvű nép csakúgy átvesz egy szomszéd néptől)
hasonló sztorikat náluknk is találsz -lásd székelyek (annyit tudunk róluk h a honfoglaláskor már magyar volt az anyanyelvük, de még segédnépként kezelték őket) -kunok jászok- máig megtartották legalább részben identitásukat nyelvük már sehol
ja és a sors furcsa fintora h a román nyelv kis híjján elszlávosodott a 18. századra (pl akkor még hivatalosan ciril betűvel írogattak)...a dákoromán elmélet és a dicső mult miatt igekeztek talicskával kihordani a szláv jövevényszavakat a román nyelvből és helyükre a latin szótárból ollóztak be a helyükre
kis súgás a wikipediaból román nyelv mai szókincse # Latin és újlatin szavak: 71,66%, amelyekből
* 30,33% a latin nyelvből örököltek * 22,12% francia * 15,26% modernkori jövevényszavak a latinból * 3,95% olasz
Szláv eredetű szavak: 14,17%, amelyekből
* 9,18% ószláv * 2,6% bolgár * 1,12% orosz * 0,85% szerb * 0,23% ukrán * 0,19% lengyel
(jelentős a magyar jövevényszavak aránya is: 1,4%)
na még 1x! hátha megértem. szaniszló az szaniszló. eddig világos! :-) a románok akkor farigcsálták a bocskort,meg fésülgették a bajszot a talpukon,albán-dalmát-románok voltak, és az idő múlásával egyszerre csak meglatinosodtak? de mitől?
a szaniszló nem fehérembernek való mennyiségű ökörségeket mond általában, de itt kivételesen nem mond marhaságokat.
a románok legközelebbi nyelvrokonai a dalmátok voltak tán de az albán nyelv is kényelmetlen nyomokat őríz (a legstabilabb dák nyelvemlékeikről derül ki h albánul tökugyanazt jelenti a szó)
szóval ott a balkánon volt idő ellatinosodniuk a pásztornépkenek..
Ilyen amikor a jó előkészítésre némileg rásegít a szerencse. A leghevesebb harcok egyébként nem a fővárosban voltak , hanem a Prahova völgyben, az olajvidéken.
szaniszló nevű echo tv-s a Panorámában mondta nemrég , hogy a románok felvették a hódítók nyelvét . /biztos a rómaiak latinját/ /szemben gondolom a magyarokkal akik nem adták fel a sajátjukat/
Lássuk csak, szép sorrendben: -1854: Hyppolite Deprez memoárja császár részére a román egyesítés szükségességéről -1855: Prosper Merrimée bemutatja Eugénie császárnőnek C. Rosetti-t ( az olasz név ne tévesszen meg senkit !), megnyerik a császárnőt a román ügynek -1856: E.Quinet tanúlmánya: "Les Roumains", néhány idézet: "Ezt ( mármint a román állam létrehozását-ford.megjegyzése) Európa érdeke és becsülete is megköveteli. Létezni fog egy Románia vagy megszűnik a becsület, szabadság, biztonság" ( fordítás megszakítva, pirul a magyar billentyűzetem:) Szóval " elfelejtett latin testvérek", "nemes latin sziget a barbár tengerben" És még valami fontos, először hangzik el franciáknál Erdély hozzácsatolása az új ro államhoz... -1857 aug.6 : a brit/francia uralkodói találkozó Wight szigetén. Napóleon kiharcolja a brit semlegességet a ro egyesülés kérdésében, a britek a régiót destabilizáló tényezőnek tekintették az új állam létrejöttét Hosszasan folytathatnánk.:) De a taktika világos: minél több befolyásos értelmiségit, trón közeli személyt beszervezni, szüntelen sajtó és emberközi propaganda, egy jól kidolgozott, közös :) múltra hivatkozás, idomulás a befolyásos haver kultúrájához ( kevéssé ismert, de az 1860-as évekig a regátiak cirill betűvel írtak), egy jól kidolgozott ( nem kell igaz is legyen!) országkép terjesztése. Románia anyja Franciaország volt, a keresztanyja meg III-ik Napóleon volt:) III Napóleon több fronton próbálkozott a francia befolyás terjesztésében, az olaszokkal nem volt nagy sikere, a mexikóiakkal fiaskó, de a román buli fényesen sikerült.
Hmmm, ma 15-e:) De tegnap ünnepelték azt hogy lerohanták a Bastille Saint Antoine 232 sz alatti ingatlant, kiszabadították a nagyszámú politikai foglyot ( 1 angol kém, 2 arisztokrata származású gyilkos, 4 hamisító):), a királyi elnyomás jelképét a népharag lerombolta ( fokozatosan eladták az építőanyagot szuvenírnek Palloy polgártárs irányítása alatt). A népbe lövető aljas királyi pribékeket ( 80 leszerelt invalidus és 32 svájci gárdista) egy részét felkoncolták. Ha meg megkérdezed az utcai frankofónokat ( beleértve azokat is akik feketék és az iskolapadban fújták az "őseink a gallok " szöveget), kb. a megkérdezettek fele szerint "a Nemzet" mindeközben a Marseillaise-t fújta ( amit úgy mellékesen Roget de Lisle Strasbourgban írt 1792 április 25/26-án):) http://www.youtube.com/watch?v=nyMMsVygxVc&feature=related És ezzel a dicsőséges francia nemzet új dicsőséges fejezete kezdődött, amely során bevették Moszkvát és Berlint is, sőt: sikerült elérniük azt is hogy a németek kétszer foglalják el Párizst:) Azóta is sokat fejlődött a túrizmus, nemzetközi kapcsolatok, infrastruktúra :) http://www.youtube.com/watch?v=WrUs5AfrNjc&feature=related
-a legfontosabb, h éppen összeomlott a román front (Iasi támadás) -a németek még aug 22én is a magyar kiugrásra készültek -nálunk ugye a megszállás után a gestapo mindenkit elvitt (Horthyt kivéve) akinek köze volt a kiugráshoz, a elyükre pedig saját embereiket ültették
helikopterek nekem nagyon megmaradtak.. legalább két helikopter 0-24 ben mászkált a nagy zsákokkal valami 4-5 napig itt, gyakorlatilag egy perc megállásuk nem volt
kifejezetten szépen rakodtak lebegésből egy meglehetősen szűk helyen, úgy, hogy szél is volt
(PTSZ-ek is elég jól jöttek a környéken.. meg úgy alapvetően mindenki, de leginkább a technika)
...már felismerték a propaganda és a cenzúra fontosságát:) Még ki sem találták az "országimázs" fogalmat amikor már építgették:)...
Üdv!
Namármost szvsz ez jóval korábbi keletű, mint amit Te a beidézett példád szerint sejtetni engeded! Én inkább az "Oszd meg, és uralkodj!" kitalációjának kezdetére citálnám a megállapításod! (De lehet, hogy qrv@ rosszúl tanúltam 'annó a történelmet. És azt is tudom, hogy a történelmet mindig a győztesek írják!
Goebbels faterja még nem szerepelt a grószfater ötéves tervében sem amikor ahajt már felismerték a propaganda és a cenzúra fontosságát:) Még ki sem találták az "országimázs" fogalmat amikor már építgették:)
A nagy barát I. Napóleon esetében azért túlzás, ugyanis két birodalom osztozott akkoriban a Regáton: oroszok és törökök.:) A komolyabb franci érdeklődés csak 1840 körül kezdett kibontakozni, az 1856-os párizsi szerződés már tartalmazott kedvező cikkelyeket( pld. az orosz protektorátus megszüntetése), az 1859-es egyesülésben már komolyan számított volt III. Napóleon segítsége :)
nekem nem fűlik a fogam az ilyesmihez! félkészenlétben töltöttük azt az időszakot, hogy kell-e menni,vagy sem. szerencsére nekünk nem kellett menni akkor.
A Franciaországban megjelenő Moniteur tudosítása 1815 márciusában Napóleon meneteléséről az Elbától Párizsig: Március 9: A szörnyeteg megszökött száműzetésének helyéről Március 10: A korzikai emberevő Cap Juannál partra szállt. Március 11: A tigris megjelent Gapnél. Minden oldalról csapatok érkeznek, hogy megállítsák az előrenyomulását. Véget ér szánalmas kalandja, és arra kényszerül majd, hogy a hegyekben bujkáljon. Március 12: A szörny eljutott Grenoble-ig. Március 13: A zsarnok most Lyonnál tart. Ahol megjelenik, rettegés lesz úrrá az embereken. Március 18: A trónbitorló megkísérli, hogy 60 órás meneteléssel elérje a fővárost. Március 19: Bonaparte erőltetett menetben halad, de lehetetlen elérnie Párizst. Március 20: Napóleon holnap érkezik Párizs falai alá. Március 21: Napóleon császár Fontainebleau-nál áll. Március 22: Tegnap este őfelsége a császár hivatalosan is elfoglalta helyét és beköltözött a Tuileriákba. Az emberek leírhatatlanul boldogok.
A meglepetés teljes és elsöprő volt, a módszerekről elég elolvasni a német emlékiratokat.Elszigetelt, leszakadt egységeknek és katonáknak minimális esélyük volt a túlélésre. A királyi parancs tartalmazott azért "némi apró csúsztatást":), ugyanis a fegyverszünet nem volt még aláírva aug. 23-án, arra csak szept. 12-én került sor. Ebben a 2 hétben kb. 130000 román katona került szovjet fogságba a fronton, az oroszok nem tudtak semmiféle egyezményről:)
Most le lehetne fordítani az egészet, de elég lesz a lényeg is:) -kilépés a német szövetségből, azonnali fegyverszünet a szövetségesekkel -hadi cselekmények azonnali befejezése a szovjetek ellen -új kormány alakítása ( ez volt a Radescu kormány) -aki nem engedelmeskedik a királyi parancsnak és az új kormánynak hazaáruló -bármilyen támadást a volt szövetséges részéről fegyverrel kell visszaverni -a ro sereg rész fog venni Erdély felszabadításában a szövetségesek oldalán. Elég világos beszéd, szerintem...:)
"-az állomány gyors és határozott cselekvése ( volt pld. tüzérségi iskola ahol 23-án éjjel a kiképzettek:) agyonlőtték a német kiképzőiket, sok hasonló rajtaütés volt)."
az elegáns bajtársias viselkedés kitűnő példája .
"fegyver anyag karbantartás megvolt, önképzés megvolt. ja , fejbe lövöm már a herr lehrert ..."
Szia bel Azért érdemes figyelembe venni pár tényezőt, ami a mi kiugrási kísérletünknél hiányzott, de ro. megvolt: -a kiugrási terv első változata 1942-ben merült fel, hosszasan csiszolgatták:) -a ro főtiszti kar ott és akkor kevés kivétellel teljesítette a király parancsát, sikerült azonnal letartóztatni a magas beosztású megbízhatatlanokat -szerencse: a terv szerint aug.26-án kellett volna végrehajtani, de jelentették hogy Antonescu 26-án a frontra utazik, ezért előrehozták, a ro egységeket nem Buk-be vonták össze ( időhiány miatt ) hanem a városon kívülre, illetve 23-án éjjel már kezdődött a civilek felfegyverezése is. -a király rádióbeszéde 22.00-kor hangzott el, ami a takarodó ideje volt a napi program szerint a hátországi egységeknél, időtényező: hamarabb riadóztattak mint a németek. - a beszéd teljesen egyértelműen fogalmazott mi a teendő, nem volt lehetőség egyéni értelmezésekre -a beszéd elhangzása után a királyi család azonnal lelépett egy Gorj megyei magánbirtokra, onnan csak 31-e után tért vissza, a szovjet bevonulás után. -az állomány gyors és határozott cselekvése ( volt pld. tüzérségi iskola ahol 23-án éjjel a kiképzettek:) agyonlőtték a német kiképzőiket, sok hasonló rajtaütés volt).
"Kerdes, mit tekintunk "jelentos resz"nek," a német oldalon harcoló magyar katonák +1 fő :-)
"mivel a katonak tobbsege (passziv resztvevokent) megtagadta eskujet, elarulta hazajat, es a megszallokat segitette 1944 oktober 15. delutan."
ez elég szemét hozzászólás, lévén a honvédség okt. 15-ét nem rádiózással töltötte, parancsot pedig nem Horthytól, hanem a Horthy által kinevezett elöljáróitól kapott..
"Mint a fegyveres hatalom legfőbb hadura, felszólítalak benneteket, hogy honvédeskütökhöz híven, hűséggel és feltétlen engedelmességgel teljesítsétek elöljáró parancsnokaitok útján kiadott parancsaimat."
márpedig a Honvéd Vezérkar Főnöke Veres János (később szovjet oldalon honvédelmi miniszter) okt. 15-én du. már kiadta az ukázt még nincs megkötve semmi, a fegyverszünetig folytatni kell a harcot német oldalon...
borkainak szvsz senki nam volt szakasztársa, és idézek a wikipediából:
' Tanulmányai [szerkesztés]
1983-ban érettségizett a győri Bercsényi Miklós Gimnáziumban. 1985-ben vették fel a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, ahol 1989-ben diplomázott. 1993 és 1996 között a Janus Pannonius Tudományegyetemen posztgraduális képzésen tanult, majd testnevelőtanári diplomát szerzett. Később járt még a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatásvezetői szakára." továbbá: " Közéleti pályafutása [szerkesztés]
1992-ben a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégiumnál kapott tanári állást. 1999-ben az iskola igazgatójává nevezték ki alezredesi rangban, mely posztot 2006-ig viselte."
mondj egy olyan percet 14-18 ill. 39(41)-45 között amikor a magyar katonák jelentős része harcolt antant oldalon
Kerdes, mit tekintunk "jelentos resz"nek, mivel a katonak tobbsege (passziv resztvevokent) megtagadta eskujet, elarulta hazajat, es a megszallokat segitette 1944 oktober 15. delutan.
"a feltételeket (a szovjet csapatokkal szembeni ellenségeskedés beszüntetése, hadüzenet Németországnak, visszavonulás az 1937-es határok mögé). Miután ezt Horthy elfogadta, a küldöttek október 11-én aláírták az egyezményt."
1944. október 15-én, déli 13:10 perckor Horthy Miklós, Magyarország kormányzója az alábbi hadparancsot intézte a Magyar Királyi Honvédséghez: "Honvédek! Hőn szeretett hazánk szívében folyó pusztító harctól, a küzdő erőket számbavéve, immár döntő, az országra nézve kedvező fordulatot nem várok. Ezért elhatároztam, hogy fegyverszünetet kérek. Mint a fegyveres hatalom legfőbb hadura, felszólítalak benneteket, hogy honvédeskütökhöz híven, hűséggel és feltétlen engedelmességgel teljesítsétek elöljáró parancsnokaitok útján kiadott parancsaimat. További létünk attól függ, hogy a honvédség minden tagja a súlyos helyzetben kötelességtudó és végsőkig menő fegyelmezett magatartást tanúsítson."
a legviccesebb az volt, hogy a nemrég lebontott főiskolán (zmkmf) vigyázzmenetben kellett elvonulni az emlékmű előtt. a mi szakaszunk inkább kerülőutat választott, mert enyhe túlzásnak tartottuk ezt.
a fentiekhez jön az a már-már anekdotaszámba menő történet (de megtörtént, mert több szemtanút is személyesen ismerek), miszerint egy - a fősuliról kibukott - zászlós adott éppen kapuügyeletesi szolgálatot anno a pápai reptéren. annyit tudni kell erről a fiatal zászlósról, hogy igazi buzgómócsing volt és az alaki dolgok voltak a mániái. nos egyszer a főszakács - főtörzs éppen kifele mentében volt, mikor is a zászlós elvtárs rámordult: "a főtörzs elvtárs nem tud tisztelegni?" a válasz kábé így hangzott: "miért, ki vagy te b@.. meg, emlékmű???"
igen,valaki írta pár napja,hogy 5 évről szólt a javaslat. de borkai alezredesként valami katonai tanintézetnél volt /gondolom középiskolai kollégium volt győrben is/és,hogy ő választott b.szomf.szom lehessen az 5 évből hármat csináltak. ami persze így ,ebben a formában , mint tuggyuk ,nem igaz !:-))
tényleg : volt valakinek évfolyam vagy szaksztársa a katonai főoskolán borkai?
Politikai kérdésnek nevezte a honvédelmi bizottság fideszes elnöke szerdán, hogy a rendvédelmi szervek és a fegyveres testületek, amennyire lehet, távolodjanak el a politikától. Kocsis Máté - a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel közösen benyújtott alkotmánymódosítási javaslatukról - sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: nem szakmai, hanem politikai kérdésről van szó, amelyben politikai döntés született. Hozzátette, régi politikai cél a fegyveres és rendvédelmi szervezetek depolitizálása.
A fideszes képviselő közlése szerint nem Borkai Zsolt győri polgármester miatt csökkent indítványukban az eredetileg tervezett öt helyett három évre az az időszak, amíg fegyveres vagy rendvédelmi szervek tagjai megbízatásuk megszűnése után az országgyűlési, az európai parlamenti, a helyi önkormányzati és a kisebbségi választásokon nem indulhatnak. Mint mondta, a kérdésről vita volt a frakcióban, de úgy látják, a három év indokoltnak és elegendőnek tűnik. nol.hu
nálunk meg egyszer a burkoló volt berúgva , de nagyon. meg amikor a parkettát csinálta és lakkozott magára zárta az ajtót és úgy narkózott!/szívta a hígító gőzét/
pedig akkor már '97-et írtunk! :-))
magam részéről amíg ht voltam,gyakorlatilag nem ittam alkoholt. de ettől még nem absztinens minden kolléga! ki ilyen,ki olyan! :-)
Ahogy mondották egykoron már az én időmben is: A Nagy Meleg sz@rt!
Pedig az igencsak régen volt!
Bár az igaz, hogy a baromság testvére a kivagyiságnak, és leginkább.
Annó, Nagyfiam is mesélte, hogy egy elöljárója (Zalj., max ezredszinten,) jeges téli környezetben akkor mondott le a neki kijáró vigyázzmenetről, amikor mondókája kinyilatkozása után, nem kis mértékben a napi szeszmennyiség "bevitele" hatására hanyatb@szta magát a személyi állomány (legalább egyszázadnyi) szeme láttára!
Nem "urban legend"! Mindennapos eset volt egykoron! Pediglen a megszólítás akkoron már "Bajtárs" volt!
(Halkan említem meg: Fiamat 15 éve avatták tiszté egy rövid időre. :-D)
visszaolvasgatva a korábbi hozzászólásokat, nekem is eszembe jutott egy eset 1989-ből: egy új rt zászlóalj háp került átadásra, és előző nap az egész brigád az ünnepélyre készült. kábé olyan forróság volt, mint most és ebédidőben a díszszázad emberei (köztük én is, mint kopasz hdgy.) a harcálláspont előtti füves dombon hervadoztunk, többnyire a földön ülve-fekve. egyszer csak - tökre váratlanul - felbukkant egy tábornok. mondhatom senki le se sz@rta. ettől az ipse igen begőzölt és magából kikelve elordította magát, hogy "én K.M. vezérőrnagy vagyok, a beosztásom ez és ez, stb." kiszúrt magának egy közelben álló századost és ráordított: "százados elvtárs, vezényeljen 'fel-vigyázzt" na úgy is történt, aztán nagy peckesen eltűnt az épületben. utána mindenki csak kérdezgette egymástól, hogy "ki volt ez a f@sz?" u.i. mai szemmel nézve oké, hogy igaza volt, mert kijárt volna neki egy tiszteletadás, de ha látta volna az átadás előtti napok zsúfolt programját és az erőfeszítéseket, hogy minden rendben legyen, talán könnyedebben is elintézhette volna a dolgot, esetleg viccesen felfogva (pl.: "látom az elvtársak igen elfáradtak, de remélem az ünnepélyes átadáskor jobban fog menni a tisztelgés"). akkor esetleg utána azt beszéltük volna egymás között, hogy rendes tag ez a pizsamás.
Ha már Hodosán tábornokról van szó: abasári "urbán" legend, hogy egyszer ellenőrízni jött és a kapuügyeletes-helyettes nem engedte be, mert az ügyeletes felment valamit intézni és meghagyta, amig vissza nem jön, a kapun se ki, se be senki. A tábornok elvtárs kiszállt a kocsiból, felült az elválasztó láncra és hintázva eldiskurált a katonával. Amikor az ügyeletes meglátta a fényes autót a kapu előtt, hanyatt-homlok rohant jelentkezni. Nagyon nem szúrta le, sőt ahogy felment a parancsnokhoz, neki is meghagyta, Géza, ha meg mered fenyíteni a kapust, akkor én is megfenyítelek. Hát ilyen ember volt!
a második részre én is ideírnám újra a saját hasonló történetemet. meglátogatta az alakulatunkat Für miniszte. találkozó volt szervezve a - szerintem akkoriban alakult - tiszti érdekképviselet tagjaival. valószínűleg megcsúszott a napi programja, mert mondta ,hogy akkor mondják az urak,mert 10 perce van a részükre. erre az érdekképviselet vezetője - a vv. főnök teátrálisan összecsukta a füzetét- ,hogy őt meg nem érdekli az a miniszter ,akinek 10 perce van a tisztjeire!
/igen ,tudom,hogy kb.harmadszor írtam ide,de nem baj az! :-) /
ezek szerint nem emlékeztem rosszul,hogy kár,hogy Oláh olyan gyorsan elment. mások is úgy látják,hogy jót tett volna a seregnek ,ha hosszabb ideig teljesít szolgálatot a "lenti" helyőrségben! :-) nyugodjon békében!
lehetséges egy olyan könyv ,hogy "a cselédkönyvtől a tölgyfalombig" ? mintha az Hodosánról íródott volna.
Kedves Gyula! Rendben a tegeződés, köszönöm. Attól, hogy Ti tegeződtök, még nem következett számomra automatikusan, hogy én is megtehetem. Ki tudja, hány évtizedes ismeretségben vagytok?
Megerősítem! Oláh ellenőrző lövészetet rendelt el, mert személyesen akart meggyőződni arról, hogy egy teljes zászlóalj, az összes századával és szakaszával egyetemben kiválót lőtt "első körben". Személyesen ellenőrizte a végrehajtást. Hajdúhadház, lőtér, 1971. HOPK: Hodosán. Nagy jövés-menés, kíséret, jelentés, stb. Mindketten személyesen végigmentek a felkészítő foglalkozási helyeken (fegyver szét- és összeszerelés, tárazás, fekve tölts, stb. gyakorlása - a szokásos...). Ismét kiválót lőtt az egész zászlóalj...... A lövészet végén 2 thts-t Oláh helyben előléptetett, majd a két tábornok (a slepp nagy meglepetésére) leült az egyik szakasz pihenőhelyén a katonák közé, egy fa árnyékában a földre és a lövőkkel együtt elfogyasztottak 1-1 melegített konzervet (sk. kinyitva!), közben hosszasan (majd' 1 órányit!) beszélgettek a katonákkal! /Közben Oláh tegező viszonyban (oda-vissza, nem csendőr "per du"!) szót váltott Pásku alhdgy-al, aki korábban, sikeres tiszti vizsgája előtt, személyi rádiósa volt, s akkor az egyik kiválót lőtt szakasz parancsnokaként szolgált./
Érdekes módon sem Hodosánnak, sem Oláhnak nem derogált a földön ülve együtt étkezni a katonákkal, a beosztottak sikereikről, gondjaikról kötetlenül beszélgetni. A kezdeti megszeppenés után, ami érthető, hiszen korábban nem láttak élőben tábornokot, az emberek teljesen megnyíltak....
Na, ezt adjátok össze!
Ellenpélda: Elöljáró volt a laktanyában. Sajnos éppen arra vetett "jó dolgom", nem kerülhettem ki az udvaron vonuló népes, sokcsillagos társaságot.... Mellettük elhaladva előírásszerűen tiszteletadást teljesítettem. Viszonzás semmi -érdekes módon egyikük részéről sem... (Meglehet, "magasabb szempontokról" diskuráltak egymással...) Pillanatnyi elhatározással (mérgemben) visszapördültem az elöljáró elé és katonásan jelentettem, hogy tiszteletadást teljesítettem.
A pökhendi dr. S.P. ezredes elképedve körülnézett, s azt kérdezte: ki ez a százados? Az alakulat szintén ezredes parancsnoka röviden jelentett személyemről. Majd, mintha misem történt volna, dr. S.P. és kísérete szó nélkül tovább vonult.... Másnap - tiltakozásom ellenére - "elmagyarázták", mily' nagy embert sértettem meg....
Jó egy évvel később dr. S.P. ezredes ellen katonai büntető eljárás indult, melyben jogerősen elítélték társtettesként elkövetett csempészés és egyéb bűncslekemények elkövetése miatt (a pártból is kizárták)...... ők voltak az emlékezetes olimpIKONOK (1980.)
Tiszteletem Ez csak egy jellemző példa arra hogy milyen amikor nem vesznek valamit komolyan és csak látszatmegoldásokra törekszenek. Csak halkan kérdezem: milyen lett volna a területvédelmiek gépesítése és mozgékonysága ? Légvédelem?
Tiltakozom! Ez nem igaz! Én mindíg is egy echte nyugatiimperialista szimpatizáns+megbízhatatlan elem ( copyright L-né párttitkárunk), huligán, ( copyright N. Ceausescu) vasgárdista+hortista ( és ezt egyszerre!!!! na ezt csináljátok utánam!), munkakerülő antiszociális elem, benarkózott fasiszta "haimana" és " golan" (copyright I. Iliescu) voltam.:) Bocs: haimana= csavargó golan=koldus
ez off topik, de hasonlítsd össze Erdélyt Moldvával vagy szerbiával... másfelöl mind a 4 címszavad 1 helyzetre utal amit circa 120 év védekező háború előzött meg
a végek hintapolitikájáról meg annyit h az egész tisza-maros közben (egykori torontál, temes krassó szörény megye) kb 10-20 ezer ember élte meg a "felszabadulást", míg az egykor leggazdagabb szerémségben a sokatmondó "Maradék" faluban maradtak magyarok
apropo felvidék 1919: azért ott a lehordott Ludovikás tisztek egész szépen bizonyítottak (mintahogy ált. olyan esetekben ahol végrehajtható feladatokat kaptak)
"Azért én óvatos lennék a kettős játékkal...ebben a magyarok is nagyon jók voltak, elég ha a történelemkönyvekben lapozgatsz egy kicsit."
hmm belenéztem. -Rajtunk kívül viszonylg kvés ország tolta végig egy oldalon mind a két vh-t -a kettősjátékkal minket ált. besz.patni szoktak: hihetetlen hogy az ócska trükk hányszor jött be ellenünk: -budai várlátogatás 1541, felvidék a tiszántúlért 1919, honvédek hazahozataláról tárgyalás 1944 márc., oroszok kivonulásáról tárgyalás 1856 nov.
Feltunt, csak eppen pont az jutott eszembe rola, hogy sajnos ugy latom valahogy divat lett az egysiku szemlelese a dolgoknak. Hova tunik a jozan paraszti esz?
Már írtam ide a fórumra, hogy Váradi Miklós vezérőrnagy rak. dd. pk. jutasi őrmesterként kezdte. Amitől jó volt, azt ott tanulta. Úgy tudom Hodosán Imre vezérőrnagy szintén ott kezdte. Ég és föld a két ember, Váradinál nem három, hanem kilenc lépés távolságtartás(Cár), "Imre bácsi" ebédszünetben sorkatonákkal pinpongozott. Eltérő stílussal, de mindkettő eredményes volt. A soroksáriak nem szerették Hodosánt ismert okokból, én viszont katonaként azt mondom, hogy egyedül ő volt képes ezredét 56-ban az elejétől a végéig egybentartani.
Azt is írtam már, hogy a ZMKA könyvtárának a pincéjében egy könyvtáros hölgy talált nekem vagy 100 Jutasról származó irományt, a tüzérséggel kapcsolatosakat, meg az alapokmányokat átolvastam, mi Várpalotán a Tüzér Kiképző Központban csak irigykedhettünk Jutasra a regrutáció minőségét, a kiképzés hatékonyságát illetően.
A Für Lajos féle honvédelmi dandárokat eleve csökkent képességűre tervezték. A fürdőkádba hozta a nejem a telefont, amikor a bábáskodó elvtársak közül az egyik hívott, Gyula, mit szólnál ha a h.dd. tüzérsége 57 és 76 milliméteres lövegekből állna. Mondtam gratulálok, de ha lehetne fogatolt változatban!
Mások számára - s ez sem jobb - aki 1946 és 1989 között szolgált a haderőben, az csak kommunista lehetett (vérszomjas, ultrabalos, tömeggyilkos, elvakult, stb.). Megint másoknak a ma szolgálók (tisztek) a legsz@rabbak... - ez ugyanannyira nem igaz. Sőt: léteznek ezen minősítések "keverékét" vallók is..... Hm.... Nem értem én MAGUNKAT! (Dehogynem értem. Csak a szélsőségeket el nem fogadom!)
Üdv! Elnézést, hogyha kicsit OFF! Mikor a fegyvereket az MH selejtezi, hatástalanítja és eladja. Azt szeretném kérdezni, hogy ezeket hol lehet megvásárolni. Mármint gondolom, hogy licit van mert ha kézből vesszük nem raktárról akkor sokkal drágább. Előre is köszönöm!
Másrészt, üdvözlöm az ismerősödet, de ma egyáltalán nem ez a jellemző. Minden, ami a "dicső" "felszabadulás" előtt volt, egyesek számára hortistafaszistanácista, képtelenek árnyaltan gondolkodni.
Egy magyarorszagi ismerosom, volt katonatiszt Rakosi alatt, kesobb AVO-s, es meg ma is kommunista szemleletu, a katonaidejebol sokat szokott nekem sztorizni. A JUTASI ormestereket mindig oriasi elismeressel emliti, es egyszer nem hallottam roluk a szajabol olyan megjegyzest, hogy Horthysta, vagy hasonlot. Semmilyen becsmerlo kifejezest.
Amugy annak ellenere, hogy teljesen mas a vilagszemleletunk, nagyon jo vele elbeszelgetni, es tudunk vitazni kerdeseken ugy, hogy sosem veszunk ossze, es mindig meghallgatjuk a masikat.
Mi lenne ha Magyarorszagon vegre az emberek megtanulnak elismerni partallas nelkul a teljesitmenyt?????? Ahogy oreg bacsi baratom is teszi a JUTASI oresterekkel.
Azert JUTASI, mert ha szajara veszi, akkor minden betuje nagy.
Más a megközelítésünk iránya, de nincs olyan nagy eltérés. :) A csökkent képességű szervezet megléte önmagában nem lenne gond ( már ha létezik egy képességfejlesztési stratégia a részére ), viszont remélem hogy a vezérkar is tisztában van vele hogy éles helyzetben ha ezt a szervezetet nem a lehetőségeihez mérten vetik be, ott a kudarc magva ( holland példa: gyengébben felszerelt egységek a fronton próbálják megállítani a komoly légi támogatással rendelkező páncélos ékeket, miközben egyszerűen nem jut elég erő a hátországukban tevékenykedő, kisebb létszámú, csak könnyű fegyverzettel rendelkező légideszant egységek felszámolására). Bármennyire is divatos az "aszimmetrikus" mostanában, mint magánvélemény: nem erre az eseményre kell kiöltözni:)
Szerintem megerősítetted amit írtam. Szimmetrikus műveletek esetén az ellenség a mélységben olyan erejű erőket képes bevetni, amelynek nem képes ellenállni egy csökkentett képességű szervezet.
Mögöttes műveletről szerintem hadtest, hadsereg szinten beszélhetünk, ennél magasabb szinten hátország védelemről van szó, arról meg a vezérkarnak kell döntenie, hogy a hadtestek, hadseregek felelősségi (érdekeltségi) zónájában lévő mögöttes területek mögött, azaz a hátországban milyen csapatokat alkalmaz.
"mert ez az alakulat egy helyőrségben diszlokál az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal (KMZ), valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázissal."
Tiszteletem Ha már a hátország védelméről van szó, azért rákérdeznék. És mi van ha egyszerűen nincs aki elvégezze a hátország védelmi feladatokat?
"Magyarországon fogalomzavar volt, a "területvédelmi" ezredek, zászlóaljak valójában hátországvédelmi funkciókra voltak felkészülve, nem volt területvédelmi képességük. Területvédelmi képessége azoknak a Honvédelmi Dandároknak lett volna, amelyeket Für Lajos idejében kívántak létrehozni, emlékezz, a debrecenit megalakították, a másodikra már nem volt erő. A VÉRTES'93 gyakorlaton Lőrincz Kálmán vezetése mellett azt gyakoroltuk, hogy a honvédelmi dandár a biztosítási övben oldja meg feladatát, a főerők előtt, tehát nem mögöttes feladatokkal van megbízva
A NATO-ban a "mögöttes" műveletekre (rear operations) nem terveznek önálló erőt, az itt folyó tevékenységért az a manőver erő parancsnok a felelős, akinek a felelősségi zónájában vannak ezek a területek." Persze erőltetett a hasonlat, de volt már eset amikor a manőver erők parancsnoka nem tudott nélkülözni egységeket, ezért az említett gyakorlat szerinti koncepció alapján alkalmazták a "területvédelmieket". Ez pedig Hollandia, 1940 május közepe, a holland 1 Hadtest felelősségi zónája. Az erők lekötöttsége miatt max század erejű egységek bevetését engedélyezték a német ellenállási gócok ellen ( ejtőernyősök), ezért képtelenek voltak felszámolni azokat. Ugyanis a németek a szétszórt raj/szakasz méretű erőket több jól védhető pontra vonták össze, ezért egyszerűen reménytelenek voltak a holland század erejű támadások az 1-2 század erejű német csoportok ellen. Ez a holland tévedés nagyban hozzájárult ahhoz hogy a német ejék képesek voltak kitartani 4-5 napot az elfoglalt pontokon. Az előzmények alapján nem várom hogy válaszoljon a feltett kérdésre, de hátha valaki illetékes elolvassa:)
Csúcs amikor egy Celtic -Rangers meccsre Newcastle-ből is kell felhozni rendőröket:) - En az ilyesmit inkabb kihagyom,jobban mondva tavolrol elkerulom (glasgow nehany kerulete nagyon veszelyes, eleg ha megszolalsz es kiszurja,k hogy nem kozejuk valo vagy)! Ilyen focibuzi nepseget meg nem lattam! Nem beszelve a gambling szenvedelyukrol es hogy keptelenek barmit is tisztan inni!
Ami viszont tipikus:
Idosebb urge ,kerdes.
-Where are you from?
-I'm from hungary!
-HUNGARY! Very good!Best footballplayer in the world, PUSKAS (Puszkasz-nak ejtve, de valami hihetetlen ahitattal)!I never forget that match!9-3 (!!!!) !!
(A skotok nagyon kedvelik Puskasekat amiert elpicsaztak az angolokat, pl. most is a nemeteknek drukkoltak az angol-nemeten)
Természetesen a táblázatban vannak "irrealitások", a miniszteri államtitkári fizetések ma is felülről behatárolják mennyi lehet egy VKF illetménye. Ma már szó sincs 13-14 havi illetményről. Ha így újraszámolom az egészet, egy 25000 fős haderőnél (+ 10 000 tartalékos) 60-65 milliárd környékére jutunk, 1,28.al beszorozva a munkáltatói járulék miatt bőven belüll vagyunk a 100 milliárdon.
A szöveges rész természetesen tartalmazta azt, hogy a tiszt, tiszthelyettes toborzás elsődleges célpontja az a szerződéses, aki kiemelkedik társai közül, szolgálata során rátermettségét bizonyította, képes továbbtanulásra.
Igen, ha azt mondom 2500 tiszt, abban benne van a tisztképzésben résztvevő állomány is. Tiszt, vagy tiszthelyettes képzésben résztvevő állomány természetesen csak az lehet, aki teljesítette a 3 hónapos legénységi alapkiképzés a teljesítőképesség határát maximálisan igénybevevő borzalmait. A 40000 havi zsebpénz természetesen annak jár, aki teljes ellátásban részesül a 3 hónapos legénységi alapkiképzés alatt, de feltételezzük róla hogy civilből hozott magával olyan kötelezettségeket, amit a három hónap alatt is teljesítenie kell valamiből.
gaelic-et tulajdonkeppen mar csak a szigeteken elok "beszelik"! Sokkan tobben beszelnek lengyelul ,es legalabb annyian magyarul (mint ahanyan a gaelic-et)szvsz.!
Magyarország NATO iránti kötelezettségeivel kapcsolatban elmondta, hogy az ország hosszú ideje nem költ annyit, amennyit a NATO megkövetel. 2002-ben, a prágai NATO-csúcson a kormány azt vállalta, hogy a GDP arányában 1,81 százalékot költ majd honvédelmi kiadásokra. Az Orbán-kormány 1,6 százalékkal adta át a tárcát, jelenleg pedig ez az arány 1,1 százalék körüli, amelyben benne van az Állami Egészségügyi Központ teljes költsége is.
Hende Csaba beszélt arról is, hogy relatíve a honvédelmi minisztérium "jött ki legjobban" az új kormány első hónapjának döntéseiből, mivel a honvédelmi tárca az egyetlen, amelytől nem vették el a tavaly zárolt - három milliárd forint körüli - összeget.
Elődjét, Szekeres Imrét annyiban dicsérte, hogy jó döntést hozott, amikor aláírta az új egyenruhára vonatkozó rendeletet. Hende Csaba szerint fontos, hogy a magyar történelmi hagyományoknak megfelelő, magyaros motívumokat tartalmazó egyenruha legyen, amely felidézi a '48-as szabadságharc hőseit.
A miniszter kifejtette, hogy fontosak a NATO-missziók, de ennél is fontosabb a Magyar Honvédség Alkotmányban meghatározott - az elmúlt években kissé háttérbe szorult - elsődleges feladata, a haza fegyveres védelmére való felkészülés biztosítása.
Köszönöm az érdeklődést. A táblázat kétszer is volt már ezen a fórumon, szkenneltük, gyengítettük 500Kb alá, olvasható volt, most nem találtam meg, sőt azt a file-ot sem, amit felraktunk annak idején. Megköszönném a fáradozásodat(itt a fórumon tegeződéshez szoktunk) ha olvasható állapotba felraknád.
A területvédelmi erők a tartalékosok halmazán belül vannak az én koncepcióm szerint.
Tartalékos:
-Aktív komponens háborús hadrendre feltöltésére
-Aktív komponens háborús veszteségeinek pótlására
-Fogadó Nemzeti Támogatás feladatainak megvalósítására
-Hátországvédelmi, polgári védelmi feladatok megvalósítására
A területvédelem az aktív komponens feladata, természetesen minősített esetben az aktív komponens a béke létszámát messze meghaladó tartalékos komponenssel egészülhet ki a területvédelmi feladatok végrehajtása során, de akkor is az aktív komponens feladata. Emlékezz az osztrák területvédelmi koncepcióra, voltak tartalékos területvédelmi erők, de a feladatukat az aktív komponens állományában, annak mindenoldalú biztosítása mellett tervezték végrehajtani.
Magyarországon fogalomzavar volt, a "területvédelmi" ezredek, zászlóaljak valójában hátországvédelmi funkciókra voltak felkészülve, nem volt területvédelmi képességük. Területvédelmi képessége azoknak a Honvédelmi Dandároknak lett volna, amelyeket Für Lajos idejében kívántak létrehozni, emlékezz, a debrecenit megalakították, a másodikra már nem volt erő. A VÉRTES'93 gyakorlaton Lőrincz Kálmán vezetése mellett azt gyakoroltuk, hogy a honvédelmi dandár a biztosítási övben oldja meg feladatát, a főerők előtt, tehát nem mögöttes feladatokkal van megbízva
A NATO-ban a "mögöttes" műveletekre (rear operations) nem terveznek önálló erőt, az itt folyó tevékenységért az a manőver erő parancsnok a felelős, akinek a felelősségi zónájában vannak ezek a területek.
nekem is kedvenc témám volt egy időben. Nagyon döcögősen indult be a szervezett munkavállallás Ny-euban. Románokat-albánokat már belépésük előtt is szervezzetten vitték dolgozni szállásolták külföldön. Egyszóval sztem ezeknek a dolgoknak és minden ezekkel kapcsolatosnak akkoriban 3 betűs okai voltak. Tehát már nem is azt nézem hogy mit tesz /egyik szerencsétlen a másikkal/, hanem hogy mit nem tesz meg. Az a szörnyű hogyha valamire megtanították a magyarokat az utóbbi 20 évben, akkor hazudni azt nagyon, önmagának minimum, ha jó helyzet adódik még profitálhat is belőle /ergo abszolut üzleti szemléleten alapuló ego/. Rossz beidegződés , múlt századi indokai lehetnek. férfi-nő kapcsolatok , vadkapitalista szocializáció, egyik mindig kihasználná a másikat, lehúzás, amit örökre elkéne felejteni : a vérszívás, érdekkapcsolatok, kényszer (pénztelenség, kilátástalanság, bizonytalan jövő itthon, sikeréhség, irigység, titok ). Meg a magyar maffiának (mádámok kiegymás) mikor ment a szekere, akkor szerette elhessegetni a kiváncsiskodókat-legyeket-konkurenenciát. pl nemegyszer hallottam hogy a rendörfönökök barátnői , mikor még kellett engedély hazatoloncoltatták azt aki veszélyeztette a helyüket. És mostmár az egész Eu kezd morálisan a magyar jövő útjára lépni,merem remélni nem Eu lesz a modern Bangkok.
Nagyon nem szokásom, hogy "nyelvészkedjek" semmilyen formában!
Nem is akarlak javítani nyelvtanilag. De!
Korosztályom már megszokta, ha emlegetik életkorát, azt SZÉPKORÚ-nak mondják! :-D
Így az adatok: SZÉP-adatok. (Szubjektem: Soha nem lesznek azok többet a "nagyságrendük" okán! :-D Én már azt is "maximalista"-nak tartom, ha elérését célul tűzik ki. Mint pölö a MH szintjét, ahhoz, hogy elérjék a MN szintjét. Bocs! Persze: Más a világ! Itt is, ott is! De az vesse ránk az első követ, akire még soha nem dobtak... kavicsot! :-D Nyugi .... Szoktam mondani: Lassan majd kihalunk. Bár sokan szeretnék, hogy olyan hírtelen, mint a dinók! Hehe... Hullot tán az égből egy marha nagy meteorit? A francot... Hehe... Ja, igen: Rendszerváltás, meg akár változtatás...)
igen,ugyanezt mondja a montrealba szakadt barátom! különösen az 56-osok . az külön kaszt. viszont az írek! azt mondja,hogy qrva sokat melóznak. utána isznak. majd isznak. aztán pihennek 1 kicsit ,és újra isznak! :-))
szép adatok! amire válaszolsz az apósomtól származik: agrár szakember ,egy kb 1500 fős , 4000 ha körüli tsznek volt az elnöke,évtizedeken át.az aktív életét abban a szakmában töltötte. sztem tudja,hogy mit beszél. egyébként teljesen véletlenül nemrégiben hangzott el tőle ez, és visszakérdeztem,hogy biztos,hogy mindenben,és biztos,hogy a top 5-ben. azt mondja, hogy igen. nem hantaboy, nem szenilis, nagyon normális. /nemrég volt az aranydiploma osztójuk, /anyósommal csoporttársak is voltak az agráron,Debrecenben//nagyon komoly rendezvény volt.komoly hagyomány ápolás volt! ugyanakkor osztották a gyémánt ,meg a vas diplomát is.
már csak, hogy kapcsolódjak kicsit a futó ludovikás hagyomány témához.
/pl. 87év -apósoméknál idősebb - körüli ,vagány öreg srác- lófarokkal,lezserül,különben szálfa egyenesen. valami világhírű öntözési szakember , "belocsolta" a fél világot, megtanított az öntözésre egy csomó fajta színű embert .ez csak úgy megragadt bennem:-) / ez a "Bálint gazda" korosztály
Teljesen "magyar", mar kioktatott, hogy mennyivel magyarabb mint en (ezt alairom barmikor)!
Van egyebkent "cigany" szarmazasu magyar pincerno ismerosom itt, messze jobban beszel angolul/skotul mint en, 19 eves es az anyjat meg a kishugat tartja el a fizetesebol! Szoval ennyit errol!
Igaza van Kurucz-nak!
Ha osszehasonlitom a magyart a tobbi nemzetiseggel csak a romannal talalok valami hasonlosagot! Egyedul naluk lattam, hogy egymasnak alatesznek, nyirjak egymast, de naluk sem jellemzo (es meg naluk is valamilyen "erdekbol" (penz) tortent ez, ellenben a magyaroknak ez puszta idotoltes)!
Viszont ha 2 roman megveszekedett ellenseg akarmikor osszefognak
Ha 2-nel tobb magyar kerul ossze maris megy a klikkesedes es a szarkavaras!
Eleg csak beleolvasni akarmelyik "kulhoni" magyar kozossegi oldalba, milyen lehuzasok meg szemetkedesek mennek!
Es nem tudom mi ennek az oka! Se a bulgarok,csehek,szlovakok,litvanok,feheroroszok, thai-ok,lengyelek (ezekkel van valamifele tapasztalatom) nem csinaljak ezt!
szerintem elbeszéltünk egymás mellett, monarchiás ludovikára gondoltam leginkább (és nem, nem világhírű... jó, de semmi extra)
legjobb ismereteim szerint a háború utáni ludovika egy kissé lemaradt a világtól..
visszaemlékezés tekintetében én meg olvastam már iylet is, olyat is, mindenesetre az erősen vegyes képet elég jól ki lehet következtetni a történtekből, és ha megnézzük a 2. hadsereg doni részvételét, hááát...
kicsit most magamban szégyenkezem, mert nem akartam beletaposni a lelkedbe, de mint már fentebb vad olvtárs leírta, hogy mi nem stimmelt számomra sem az érveléseddel - no meg a stílussal nem voltam kibékülve, de nagyon
ráadásul azt ne felejtsd el, hogy nem azért van csak egy gyakorlója a szerdzsónak, mert a hallgatók díszegyenruhát kapnak (aminek "hagyományörző" vonulatát sokan elvből támadják - és lehet, hogy az én ideológiai képzettségem erősen félresikerült, de az eredeti ludovikában volt egy jó nagy adag 48-as utánérzés), hanem... miért is? külön problémaként kezelendő (és azért, mert erre sem jut pénz.. sok egyéb mellett, ugye, amin itt szokott is menni a búslakodás)
Ez elég finom, ez ellen nehéz védekezni a katonáknak. Gondolom a felvételi szűrés olyan amilyen... Sajnálom őket nagyon, bár nem ismerjük a körülményeket, a feletteseik gondolom elvárják tőlük, hogy 100%-ban kooperáljanak az afgán katonákkal úgyhogy még a paranoia sem segít :( RIP
Stimmel, de itt még bonyolultabb volt a dolog mind lövész, mind tüzér szempontból egyrészt mert a lövészeket az erődök miatt át kellett szervezni, a tüzérnek meg a rombolás kutyanehéz.
Ráadásul az erődRENDSZER minden elemét egyszerre kellett támadni.
Harcászat: a lövszdandár megerősíthető 1-3 türosztállyal és támogathatja ugyanannyi (VSZ elvek szerint), a dandár áttörési szakasza pedig 2-3 km lehet.
Ezt én is pontosan így tudom. Meg azt is, hogy nem véletlenül került oly' sokszor (gyakorlásképpen is) kidolgozásra hasonló feladat számos törzsben. Mindkét (avagy akár 3) irányban. Wildon D /Leibnitz/, Bruck a.d. Leitha /erődrendszer/ áttörési terepszakaszait már "betéve fújták" az alegységparancsnokok is.... Ugyanis ez (vagy ehhez NAGYON hasonló) volt a feladat. (Nem pedig "lerohanni" az olaszokat, vagy a németeket - mint azt sommásan kijelentik a nagy hozzáértők.)
V.Jani tüzér barátom mesélése alapján a szovjet tüzérség statisztikája azt a lövedéket,ami átrepült a saját peremvonal felett ,találatként értékelte.
A II. vh-ban. És nem találatnak, hanem nem nevezték "Fölösleges lövés"-nek. ( Ez lövésszaki szakkifejezés, fölösleges az a lövés, ami a lövő hibája miatt a korábbinál távolabb kerül a céltól vagy a szabályok nem ismeretéből adódóan értelmetlen.) Ez már vagy 40 éve éve UL. Újabban pl. nagy tételben gyártanak intelligens lőszereket.
ok,de az nem azt jelenti, hogy egy gl. dd , aki tüzérosztállyal rendelkezik akkor tü.o /8 méretű szembenálló egységgel fog hadakozni? mi az egyáltalán ?
kisbeni számvetés alkalmával pedig a szakasz egy rajállást, a század egy szakasztámpontot kapott közelebbi feladatként. szóval a 3:1 arány naggyából csak megvan, persze lehet ettől kivétel,vagy a harc bizonyos időszakában más arány, vagy ...
V.Jani tüzér barátom mesélése alapján a szovjet tüzérség statisztikája azt a lövedéket,ami átrepült a saját peremvonal felett ,találatként értékelte.
Köszönöm, megkaptam. Két gyors kérdés: a) Korábban próbálta becsatolni a táblázatot a fórumba, kívánja-e továbbra is közkinccsé tenni? Ebben az esetben képpé konvertálva fölteszem én. b) Mit jelent az a sor, hogy "Honvéd 1250 fő, 40 ezer Forintos havi illetmény?" Ők lennének az alapkiképzés alatt álló szerződésesek?
+1 kérdés: Hogyan vezetne át -mégoly keskeny- ösvény a legénységi állományból a hivatásos tiszthelyettesi állományba?
Még egy oszloppal kiegészíteném, az önkéntes területvédelmi erő állományáéval. Túlnyomórészt a legénységi állománykategóriába tartoznának, hiszen a vezetés derékhadát a tartalékosok adhatnák. A költségtérítés mértéke évente a megfelelő rendfokozat kb. egy havi illetményét tenné ki. Tízezer főnél ez kb. 2,5 milliárd forint lenne évente, vagyis érdemben alig módosítaná a költségvetést, ami mindösszesen, közterhekkel együtt olyan 110 milliárd körül lenne. (Ehhez nem nagyon értek, a táblázatban bruttó illetményösszegek szerepelnek, igaz? Akkor olyan 1,3-mal kell szorozni a teljes bérteher értékéhez. Kivéve, ha átvesszük az ausztrál módszert, az adómentességet.. :))
azért azt csak tudták akkoriban is ,hogy sikeres támadó harc megvívásához 3:1 arányt kell biztosítani , a támadó javára. Azér' nem pont így tudták/ják.
Ez az arány felel meg általában az erőegyensúlynak a két fél között.
A konkrét áttörési szakaszon ennél jóval durvább különbség kell.
Az érdekesség kedvéért: SZU nagybani számvetés szerint hadosztály és magasabb szint által végrehajtandó áttörés esetén az áttörési terepszakasz minden kilométerére (1km-en 1 támadó zászlóalj) amerikai ellenség esetén 100-120 löveg/km (100 mm felett), német esetén 80-100 löveg/km a tüzérségi szükséglet az áttörés sikeréhez, úgy, hogy csak a tűzelőkészítés és a roham tűztámogatása (együtt pár óra) elvisz min. 1,5 - 2 ja. lőszert csövenként (D-20-nál ez 90-120 db.)
néztem! jó,teccik. szerintem elengedhetetlen,hogy legyen megfogalmazva az,hogy mit akarunk a seregtől. ha ismerjük a végrehajtandó feladatot, akkor hozzá tudjuk rendelni az erőket,eszközöket. nagy munka /lenne/!
Hát persze. Ezért bátorkodtam visszakérdezni. Mer' nem úgy van a'! A topiktárs által vázoltnál sokkal árnyaltabb, bonyolultabb volt annak idején (ma is) a politikai, katonai erőegyensúly léte, fenntartása, minőségei.
Javaslom ha "érdekes" angolt szeretnél hallani és nincs kedved nagy utat megtenni akkor ugorj át a Skót felföldre . A nagyvárosok nem játszanak talán csak Glasgow, de az se nagyon. Viszont Edinborough-tól északra valami "mennyei" a kiejtésük.
Japán angol? Az szép lehetett... de ez se rossz, megvan?
http://www.youtube.com/watch?v=rD4roXEY8hk"
Azt hinni hogy AU-ban mindenki a belső területek valóban alig érthető akcentusával beszél hááát az kb olyan mint azt hinni és állítani hogy egész Magyarországon mindenki Palóc tájszólással beszél. Cca az arányok is stimmelnek.
Amúgy a hétköznapi életben ez az Ausztrál tájszólás nem jelentkezik mert alapvetően a népesség a tengerparti városokban él. Nagyobb probléma a hadarós indiai, vagy az érthetetlen thai , kínai akcentus.
"A másik következtetés ellenben sokkal rosszabb rájuk nézve, a Fidesz úgy látszik az egyéni, illetve pártérdekeket, ennél a törvénynél, a törvény célja elé helyezte. Bár lehet azt mondani ez csak baki volt, tök lényegtelen az 5 év, de akkor mért pont 5 év volt az eredeti javaslatban? Az is látszik, hogy a Fidesz szarik a közvéleményre, hiszen nem érdekli őket hogy esetleg azzal vádolják őket, hogy törvényt írnak át egy ember személyi érdeke miatt, pedig ez, ebben a formában, gáz."
NEM SZAROZNAK "NAGYJAINK". Itt a következő "kivéve a Gyevi bíró" törvény.
"Átment a lex-Járai
* Index
2010. július 12., hétfő 22:14 | Frissítve: 10 órája
A Fideszhez közel álló személyek nevével fémjelzett CIG Pannónia biztosítónak kedvező adómódosítót elfogadta a parlament többsége, ahogyan a takarékszövetkezetek és a Magyar Posta számára is könnyítettek a bankadó szabályain. Jövő héten zárószavazás."
Hölgyeim és uraim. Lehet készíteni a kukát a nagy álmoknak és várakozásoknak.
Khmmm. Mostani Haditechnika, meg az előző szám. Egy cikka Honvédség terepszínű álcaruháiról. /Legdurvább amikor a kimenőruha anyagát akarták "terepszínűsíteni ..../
Pár oldallal odébb Cikk a Bundeswehr ruhafejlesztéseiről,/minimum hogy 60 mosást bírjon:/ elvárásáiról a XXI. században, Antarktisztól a sivatagokig, Spec tesztelőgépeik képei mellékelve....
Off Bocsanat, hogy bele vau. Evek ota napi szinten falom a kulonfele japan nyelvu anyagokat. Azt hiszem nekik inkabb az angol nyelvben szereplo r kiejtesevel van a gondjuk. Tudjak, hogy l szeruen kene ejteniuk es nekik ez problema, ugyanis a japan nyelvben nincs l hang. Egyebkent nagyon sok japan szo van amibe r hang, nekunk betu van es ezeket nagyon tisztan is ejtik. Peldaul; rjú-sarkany, arigatou-koszonom, vagy a legismertebb a karate.
Az AK-modernizációról a véleményemet már korábban elmondtam és most is utaltam rá. A veled szembeni beszólásaim egyetlen dolgot szolgálnának: Árnyalni az általad egyöntetűen negatívan lefestett képet. Ha ezek után te ezeket "tapsikolásnak" állítod fel, akkor komoly gondjaid vannak az ítélőképességeddel! :) Arra viszont még mindig nem hoztál példát, hogy mikor mondták bármi pozitívumotí a MH vonatkozásában?
Igen, erősen elbeszélünk egymás mellett. Azon megjegyzésem, hogy nincs addig semmi baj a tiszti hallgatók díszegyenruhájával, amíg azt normálisan készítik el és nem holmi bóvli anyagból. (Közben felvilágosítanálak, hogy a szerdzsónak nem csak egy gyakorlója van! Az megint más lapra tartozik, hogy azok milyen minőségűek! Ha azt az elvet követjük, amit említesz, akkor a MH-ben egyetlen fejlesztési projekt sem futhatna végig, amíg nincs a szerdzsóknak legalább három öltöny korszerű gyakorlójuk! Neked más a fontos, mint nekem, egy hallgatónak, vagy éppen az egyenruhát erőltető kabinetfőnöknek és miniszternek! Egyébként ebben a témában én a te oldaladon állok! Az első a "harcolók" gyakorlója lenne! Ha viszont már elkészült az a fránya díszegyenruha, akkor legyen az normális anyagból. Azt is megvizsgáltatnám a HM úr helyében, hogy az eltelt években miért kapnak a misszióba menők (az Afganisztánba menők is!) egyre több használt ruházati cikket misszió előtt, ha egyáltalán megkapnak mindent, amit meg kéne hogy kapjanak? És miért is kell még mindig béke szabályzók alapján tevékenykedniük hadműveleti területen? Kinek a feladata a változáshoz szükséges törvények mellett eredményesen érveli a törvényhozásban? (Ez persze költői kérdés volt!!) Az AK- modernizációhoz meg csak annyit, hogy te kezdted el felhozni, hogy mi mindent lehet "olcsón" venni a PX-ekben a fegyverekhez. A teljességhez viszont hozzá kellett tennem, hogy az igazán drága dolgokat ott nem lehet megkapni, tehát az általad említett megoldás nem járható, ha a projektben megfogalmazott célkitűések mindegyikét meg akarjuk valósítani!
Hmmmmm....:) A bocskor emlegetésért nem haragudnának ( rendszeresített lábbeli volt valamikor), a puliszka emlegetésért sem :), de a gyalogkamikazéért meg egyéb ilyesmiért jujjj.....:) Minimum a bungee jumping-ot javasolnák, kötél nélkül:)
amikor azt mondjuk,hogy "öltözködik"- ebben az összefüggésben-,természetesen nem a korszerű hadi/gyakorlót értjük alatta, hanem a felesleges rongyrázós ruhacseréket: a sújtásos, mentés,posztókabátos, marháskodást! :-)
mindegy,csak hozzá írok akkor már én is: az akkori alakulatok pl. Lenti -ha úgy tetszik velem együtt :-) - a negyven valahanyadik percben besorolva, felmálházva feladat vételre készen állt. újszerű gyalogsági harcjárművek,kitűnő önjáró tüzér osztály, 2 db hk zászlóalj/ több mint 60 hk/ + az "egyebek".
azért azt csak tudták akkoriban is ,hogy sikeres támadó harc megvívásához 3:1 arányt kell biztosítani , a támadó javára. nem gondolnám,hogy ezzel gond lett volna!
Nem vartyogas az. Azert adjuk meg a tiszteletet a nyelvnek. Amugy ha nem erted az angolt, akkor meg kell kerni a beszelgeopartnert, hogy ismetelje el amit mondott. Kozben vigasztaljon a tudat, hogy a partnered meg lehet, hogy a te kiejtesedtol izzad. :))) Amugy tapasztalatom szerint a legrosszabb telefonon, vagy net telefonon versenyezni, hogy kinek virtuozabb az akcentusa. :)))) Egyebbkent meg idovel megszokod. Nekem mindig ilyen, .... boldog, nosztalgikus mosolyra huzodik a szam, amikor eszembe jut az fel ev, amikor a japan angolt hallottam szinte minden nap. :)))
Érdekes, ehhez valahogy nem bírtak hozzászólni a nagy magyargyűlölők. :-))) Megnézném, mit kapna egy román fórumon az, aki hasonló dumákkal jön elő, mint ezek.
Ha érthetően beszélnél angolul, nem az ausztrál vartyogást, hanem normális angolt, hidd el, megértenénk. Akkor egyből túl lehetnénk pár kínos pillanaton.
Kicsit kiegészíteném a mondást: Nagy hadsereg fegyverkezik, kis hadsereg öltözködik, a Magyar Honvédség szervezkedik.
Merthogy ha öltözködésről lenne szó, akkor normális gyakorló, védőfelszerelés, málhafelszerelés ömlene kamionszám. Az a katona ruhája. Legalábbis Görögországban én így hallottam, amikor az akadémiaparancsnok (** tábornok) ünnepi vacsorájára öltözködtünk. Igaz, a jó magyar ellátásnak köszönhetően abban a gyakorlóban ültem a tábornokkal szemben, amiben előtte 10 napig partraszálltunk. Merthogy egy öltözetet adtak.
A díszruci fontos, de nem tekinteném prioritásnak. Viszont mintaként nem rossz ötlet a Ludovika, mert mi más lenne az örökhagyó?
Te, van a cseszkóknak is olyan mondásuk mint a következő?:) Fa-te frate cu dracu pina treci puntea, da' pe urma baga-ti p... el si fa-te ca nu-l cunosti. Van ennek több variánsa is, hosszabb-rövidebb, 18karikás is a köznyelvben ( a fenti kissé az:)) , de a lényege kb ugyanaz mindegyiknél: Bratyizz az ördöggel míg kijutsz a bajból, de aztán ..... le és tagadd le hogy ismered:) Valahol régóta sikeresen alkalmazzák:)
Jo izlesed van. :))) Mondjuk egy baratom panaszkodott nekem a multkoriban, hogy a pragai lanyok nem tudnak valasztekosan es izlesesen oltozkodni, meg tisztelet a kvetelnek Bundesligafrizurat hordanak. :DD
Miota ismer a politika olyan fogalmakat, hogy erkolcs, baratsag, fegyverbaratsag? A politika ha jol tudom csak erdekeket es lehetosegeket ismer. Es nem ujabban, hanem mindig is. Szamomra ha a politikai sikertelenseget az erkolcsre, stb. fogjak, akkor az csak szerencsetlen kifogas, a tehetetlenseg alcazasara tett szanalmas kiserlet.
Udv.
U.I.
Magyar tortenelembol ajanlom tanulmanyozni a barok korat, vagy Thokoly Imre tevekenyseget, vagy a Rakoczy szabadsagharc vezerei palyafutasat, vagy az Erdelyi fejedelemseg lavirozasait ugy teljes egeszeben, ujabb korokba nem mennek bele, mert ott mar kitalaltak,hogy mindig a zsidok voltak az arulok, a magyarok meg becsuletesek voltak vegig.
Nincs olyan nép, mely ne szenvedett volna a történelem hosszú korszakain át az "összefogás hiányától". Szerintem ez nem "átok" hanem egy képesség, amely a kihívásokra adott különböző válaszokra képességet és készenlétet jelzi.
Ez nem "magyar" sajátosság és nem is önkritika: a "néplélek" mint olyan nem egységes, ahogyan a genetikai alapjai sem azok.
Ezzel az erővel a németeket, hollandokat, lengyeleket, oroszokat is lehet ugyanezzel vádolni, hogy a britekről: angolokról, skótokról, welsziekről, írekről, normannokról és szászokról ne is szóljak .... Ezért tartom ezt egyértelműen magyargyalázásnak velünk kapcsolatban, így előadva.
Annak meg, hogy képtelenek vagyunk "kettős játékot" előadni, nem az irigység az oka, hanem olyan avitt és ma már semmitérő ideák, mint becsület, erkölcs, fegyverbarátság és a többi maszlaggá foszlott "marhaság", ami a nálunk szerencsésebb sorsú politikai vezetőkkel "megáldott" népeknél nem jelentett gondot az elmúlt párszáz évben ha éppen köpönyeget kellett váltaniuk.
Kb így viszonyulnak az eseményekhez: -bizonyos körülmények között már a túlélés is nagy győzelem:) ( ünnep) -dettó egy döntetlen bizonyos ellenfelek ellen:) ( ünnep) -így már kevés vereség maradt ( kevésbé reklámozzák) Tehát egy nagyon pozitív történelemszemlélet, amelyben előkelő helyet foglalnak el a megbízhatatlan szövetségesek :) Érdekes lenne egy ro-orosz hadtörténészi találkozó:), az az adatütköztetés ami lezajlik néha a Z Pista meg köztem az kutyaf..... a profikhoz képest:) Amit említettél a legerősebb nemzetekkel- azt ha viccnek szántad, akkor mellément. Mert valós. Ugyanis a párizsi tárgyalásokon a ro delegáció rámutatott hogy a németek ellen bevetett erőket tekintve ők voltak a 4-ikek ( 536586 fő) a CCCP, USA és britek után.:), megelőzve a francikat, lengyeleket, stb....azaz ismerjék el őket is szövetséges hadviselő félnek:), ugyanis akkor nem kellett volna fizetni hadi jóvátételt.
"Kicsit összefüggéstelenre sikeredett ez a standard magyargyalázás."
Magyargyalázás ???
Szerintem önkritika ! Most mond azt hogy a történelem folyamán nem martuk egymást FOLYAMATOSAN. Kezdve az Árpádháziakkal egészen az egész történelmünkön át NAPJAINKIG !!!
Cáfolj meg, és én boldog leszek hogy szimplán csak egy hülye magyargyalázó vagyok.
"Mi köze ennek a kapitulációhoz és kollaborációhoz?
Annyiban van köze hogy mi magyarok erre a kettős játékra képtelenek vagyunk mert az aki szív csak azt látja hogy vannak akik "kurváznak" meg jobban élnek.