Keresés

Részletes keresés

Gödény Creative Commons License 1999.11.18 0 0 68
Sport-e az evezés ? Hmmm. Persze, hogy az. Világbajnokok, olimpiai bajnokok vannak belőle. De sportol-e az, aki elcsobog egy kis szigetkerülésre ? Nem akar ő hamarabb visszaérni, mint a haverja. Élvezni akarja a vizet, a tájat, a hangulatot - meg a mozgást. Sportolt ?

És sport-e a hegymászás ? Nem a mászóversenyek, hanem az expedíciók. A 6,7,8 ezresek meghódítása ?

Mondtam - sajnos a definíciónál kell kezdenünk. Hozzá tartozik-e a sport fogalmához a vetélkedés az elsőségért, vagy csak az (egyébként értelmetlennek tűnő) fizikai erőkifejtés teszi azzá ? De ez se igazán jó. Ha a kert végében páros napokon kiások egy 2 köbméteres gödröt, páratlan napokon meg visszatöltöm, akkor végzek fizikai erőkifejtést nem pénzkeresés céljából, de ez nem tűnik számomra sportnak. Vagy mégis az ? Biztos, hogy vannak, akiknek a szemében a gödörásás pontosan ugyanolyan értelmetlenség, mint a teljesítménytúrázás.

Az élsport egyértelműen a vetélkedés világa - sorrend nélkül nincs "él" a sportban. De a tömegsportot az egészséges életmód, a belső öröm elérése legalább annyira élteti, mint a vetélkedés ösztöne, és sokszor csak mozog az ember, verseny nélkül. A tömegsport nem teljes egészében sport ?

Előzmény: pulp (66)
Carpy Creative Commons License 1999.11.18 0 0 67
Semmi ketseg Csokis Kartacs uriember mivolta felol, de a labdat en is le akartam csapni...
Előzmény: Zmac (56)
pulp Creative Commons License 1999.11.17 0 0 66
Kedves Zmac

Az első definíciód részben igaz a túraversenyzésre (állandó, komoly edzés nem kell, de kondi nélkül nincs esélyed, soxor futni kell, ahogy korábban írtam) A második rész (sakk-hasonlat) nagyon nehéz kérdés. Hatalmas szerepük van a pályakitűzőknek, nagyobb, mint a tájfutásnál.Ha csak öt méterrel odébb raknak egy bóját, abból már soxor vita van. Egy ismerősöm mondta, hogy a 15 bajnoki verseny közül 11-nél vita, vagy óvás volt. Az ilyen hibák a gyengébbeknek kedveznek (erről hosszasan értekezik a "főadminisztrátor" a már többször idézett linken) és ilyenkor sajnos a szerencse szerepe jelentősen megnő.
Mondjuk szerintem a tájfutásnál is van szerepe: egy hosszú átmenettel elérhető gödörpontnál azért itt is mázli kérdése, hogy ha beleteszik a bóját, akkor meglátom-e, vagy elrohanok mellette öt méterrel, nem?
Ettől függetlenül aláírom, hogy a tájfutásnál kisebb a szerencse szerepe és hogy a Te definíciód szerint ez egy nagyon jó és szép sportág. (Nekem nincs definícióm, de e nélkül is ugyanezt mondom.)

Érdekes Gödény felvetése is a teljesítménytúrákról. Megvallom őszintén, engem teljes meglepetésként ért rohamos terjedése. Húsz éve még szinte hülyének nézték azt, aki ilyenre vetemedett, tíz éve még csak pár verseny volt évente, öt éve meg már minden hétvégére jutott egy, sőt, ma úgy tudom már választani mkell, mert párhuzamosan futnak. Én ugye nem csinálom, de érdekel. És hogy sport-e? Szerintem azért nem, mert nincs vesztes és nyertes. Ha az idősorrend alapján kihirdetik, hogy ki csinálta meg leggyorsabban, akkor talán versennyé válik és sportnak is tekinthető, de tudtommal nem ez volt a cél. Ma már mondjuk sokan végigszaladják és sporttá teszik ha nem másnak, hát maguknak. Aztán lehet, hogy totál hülyeséget írtam, mivel nem vagyok nagyon járatos a témában.

Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 65
Nehéz ügy. Először azt kell ugyanis tisztáznunk, hogy mi a sport.

Egyébként a teljesítménytúrázás meghatározása is egy érdekes dolog. Bár van, aki megpróbál belőle versenyt csinálni, de tulajdonképpen a legtöbbek számára nem az. A természetbarátok között - különösen a 20 évvel ezelőtti, kezdeti időkben - elég ferde szemmel néztek rá, merthogy a teljesítményt kergeti, nem a természet szépségét élvezi. De az "igazi", a versenysportok közé sem sorolható be. Attól még egy egész jó dolog ...

Előzmény: Zmac (64)
Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 64
Kedves Pulp!

Elnézést, hogy nem reagáltam egy kérdésedre, igyekszem pótolni. Természetesen nem beszélhetek "a tájfutók" nevében, csak a saját véleményemet írhatom.

Az, hogy valaki "átvált bunkóba és lenézőbe", az csak rá vet rossz fényt, semmiképpen sem a túraversenyekre vagy -versenyzőkre.

Magam nem szeretnék véleményt mondani egyikről sem, mert - mint írtam - keveset tudok róluk. Általánosságban azt tudom csak mondani, hogy én azokat a sportokat tekintem "komolynak", ahol a jó eredmény eléréséhez rendszeres és kemény edzésekre van szükség. Ebben benne van az is, hogy a szerencse szerepe minimális. (Ilyen alapon tehát pl. a sakk nagyon is kemény sport.)

Tudom, ez a definíció nem tökéletes, hiszen vannak "komoly" sportok, ahol a teljesítmény nem mérhető egyértelműen. (Nem szeretnék külön vitát nyitni mondjuk a jógáról vagy a tai-chi -ről, bár lehet hogy ezek sport mivoltáról el lehetne gondolkodni. Azt hiszem én egy vitában odáig hagynám meggyőzni magamat, hogy "lehet hogy nem sport, de biztosan jó dolog".)

Előzmény: pulp (63)
pulp Creative Commons License 1999.11.17 0 0 63
Sok tekintetben meg kell, hogy adjam magam. Az én ismerőseim közül csak egy szokott E-ben menni, de pl. válogatott még nem volt és szerinte nem is lesz, a többiek inkább A-ban mászkálnak.
Annyira volóban nem ismerem a kérdést, ahogy Te, s ennek megfelelően elhiszem, amiket írsz.
De arra továbbra sem reagáltál (érdekelne, hogy szerinted miért van így) hogy a túraversenyeket nem tartják sem versenynek, sem sportnak a tájfutók. (Csak az a verseny, ahol a leggyorsabb nyer?)

Személyes tapasztalat: megismerek egy intelligens tájfutót, összehaverkodunk, s mikor kiderül, hogy mi túraversenyekre is járunk, átvált bunkóba és lenézőbe. Soxor megesett ez már velünk és nem nagyon értem, miért. (Mellesleg fordítva is előfordult, turista-körben) Annyit tudok mindössze, hogy a többségnek fogalma sincs, milyen egy túraverseny, csak annyit tud a többség, hogy a sietést is büntetik. (De jó is lenne, ha egy nehezebb versneyen odáig jutnánk, hogy ezen bukjunk pontot. soxor majdnem úgy rohanunk, mintha tájfutnánk, hogy a dögnehéz ferladatok mellett tudjuk tartani az időt)

Előzmény: Zmac (61)
Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 62
Jövőre azt a murvát elcserélheted a Tornyópuszta környéki aszfaltra. Hidd el, az se volt jobb az első 10 évben. Különösen akkor nem, amikor kicsit utána, a bővülő bányából folyt a híg iszap a Kisegyháza, vadászház előtt.
Előzmény: Elnok ur (58)
Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 61
Kedves Pulp!

Valóban közel vannak álláspontjaink, de szeretnék egy igen fontos momentumot megemlíteni, ami Neked aligha tűnt fel, ha nem versenyeztél igen erős tájfutó mezőnyben.

Itt ugyanis már nem arról van szó, hogy "elszáll-e" a versenyző, esetleg perceket veszítve. Sokkal inkább arról, hogy képes-e összhangba hozni a tájékozódást a haladással, tud-e elég gyorsan tájékozódni. Egy időben versenyeken, technikai edzéseken nagyon sokszor mértük a részidőinket a pontok között. Ezek tapasztalata alapján egy 3-400 méteres szakaszon a támadó- és az ellenőrző pont között 30-50 másodpercet könnyedén el lehet veszíteni anélkül, hogy a versenyző érezné, hogy hibázott! Vagyis nagyjából egyenesen haladt, a pontot legfeljebb 20-30 méteres kerülővel fogta meg, de nem vett észre esetleg valamilyen egyszerűsítési lehetőséget a tájékozódásban! Nem tudom mennyire érzékelhető, de itt már szó sincs arról, (vagy csak áttételesen) hogy az illető milyen pontosan tud irányba menni, térképet olvasni, távolságot mérni.

Írod:
>>Én ezt a 20 százalékot nem csak az ujjamból szoptam, hanem komolyabb versenyzőktől is hallottam.<<
Nem szeretném senkinek a véleményét, tapasztalatát vagy akár az eredményeit leszólni, de egyrészt nem tudom, adott esetben mit takar a "komolyabb versenyző" kitétel, másrészt azoknak szokott ilyen véleményük lenni, akik néha pályán már találkoztak "menő" versenyzővel, és az egészből csak annyit éreztek, hogy azok "nyomták mint a gép". Az, hogy eközben mennyit foglalkoztak a tájékozódással, ez mekkora szellemi energiájukba került, kívülről bizony nem látszik.
Harmadrészt a "menő versenyző" sem feltétlenül arról ismerszik meg, hogy iszonyú gyorsan fut az erdőben, hanem arról, - ami jóval kevésbé látványos - hogy egyenletesen halad.

>>A dolgot én ugyanis onnan néztem, hogy a tájékozódási képesssége az élversenyzőknek közel azonos.<<

Ez viszont biztosan nem stimmel! A mai élmezőnyt nem ismerem annyira közelről, de a kicsit korábbiak közül ha összehasnlítod mondjuk Benedek Istvánt (Berci) Kelemen Janóval... (Ráadásul az előbbi volt a nagyobb futó, mégis az utóbbinak voltak hosszabb időn keresztül jobb eredményei.)

Remélem Szultán is feltűnik még a környéken, kíváncsi lennék a véleményére.

Előzmény: pulp (60)
pulp Creative Commons License 1999.11.17 0 0 60
Érdekes, hogy ugyanarról beszélünk, mégis más a végkicsengés. Én ezt a 20 százalékot nem csak az ujjamból szoptam, hanem komolyabb versenyzőktől is hallottam. Csak a kiinduló pont más. A dolgot én ugyanis onnan néztem, hogy a tájékozódási képesssége az élversenyzőknek közel azonos. Egy 90-100 perc győztes időre tervezett pályán tényleg végzetes akár fél perc hiba is, de 1. egy profi nem csinál ilyen hibát 2. egy ilyen pályán egy jobb futó akár 2-3 percet is hozhat a többieken. szerintem.

Egy dolgot talán rosszul írtam és ez tapasztalat. (Azért valami elképzelésem csak kell, hogy legyen erről asportról, ha évek óta, igaz csak saját szórakoztatásomra futkosok)
Szóval, én magamban különválasztom az útvonalválasztást és a tájékozódást. Ha valaki rossz útvonalat választ, ott tényleg elveszíthet időt, de én azt feltételezem, hogy ha már megvan a kiválasztott útvonal, a profik tudják is azt tartani és nem kolbászolnak el értékes másodperceket veszítve.
Félreértés ne essék, én is szeretek tájfutni. Csak azt nem bírom, amikor a tájfutók hülyének nézik a túraversenyzőket és nem tartják tájékozódási sportnak, holott a tájékozódás szerepe ott sokkal nagyobb, mint a tájfutásnál. (Ha a futásnál 50 százaléknak vesszük, akkor is). És ha a sakk sport, akkor ez mi?
Egy normális tájékozódási túraversenyen a kb. 15 ellenőrzőpont mellett van még vagy 5-6 extra tájékozódási feladat is, ami általában döntő a végső sorrandnél. Ha érdekel valakit, leírhatok néhányat.

Egyébként a hét végén van egy két napos tájfutóverseny Sopron mellett, aki szeret hóban futni és tájékozódni, annak ez élmény lesz. Kár, hogy ha ilyen marad az idő, az esélyegyenlőség csorbul: aki később indul, csak a nyomokat kell, hogy kövesse a hóban.

Kinizsi 100 utáni embereket én is láttam már, tényleg élmény. Haverom az Irottkő 70 után egy hétig felmentett volt testnevelésből.

Carpy
Nem egyértelmű a sorrend. Általában szeretem a túraversenyeket, tájfutni viszont hol van kedvem, hol nincs. Az Őszi Szparit például élveztem kifejezetten. Tájbringát még csak kóstolgatom, négyzser-ötször voltam, de nagyon tetszik, jövőre gőzerővel beleugrok.

Előzmény: Zmac (57)
Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 59
Kedves Pulp!

Sajnos a rogain-ről csak annyit tudok, amennyit írtam, de egy ismerősöm indult ilyen versenyeken, megpróbálok utánanézni.

Tehát 12 és 24 órás pontbegyűjtő verseny, a pontok elszórva elég nagy (mondjuk 20x20 km) területen. Ennek a központjában van egy pihenő és töltekezőhely, ami praktikusan rajt és cél is egyben.

Előzmény: pulp (52)
Elnok ur Creative Commons License 1999.11.17 0 0 58
Hali turazok!

En eddik a Kinizsi 100, Kiscell 60, Godollo 50 turakon voltam, szerintem kiraly. Sajna iden nem tudtam resztvenni, mert kicsit elhiztam, de jovore istenbizony. Leginkabb a Kinizsi 100-at kedvelem, bar a vege elott az a murvas szakasz szemetseg, mert sporterteke nincs (vizszintes), csak a boka fordul ki rajta. Viszont hajnalban a keletiben erdemes vegignezni az erkezo vonatrol lemaszo embereken. :-))

Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 57
Kedves Pulp!

Igazad van, a túraversenyeket csak egy jó ismerősöm beszámolói alapján ismerem. De az az érzésem, hogy ha azt írod, a tájfutásban 20-30 százalékot számít a tájékozódás, akkor Neked sincsenek pontos elképzeléseid erről a sportról. Csak egy párhuzam: amíg nem ismerkedtem meg a sziklamászással, addig azt hittem, hogy ahhoz is döntően erőre van szükség, és hittem, hogy nem sok keresnivalóm lehet ott.

Mindkét esetben szükség van mindkettőre, és stílustól, versenyzőtől, szinttől, helytől függően 40-60% az, amennyit a technika számít. Egy komoly - akár csak országos, nem is nemzetközi - versenyen, elit kategóriában az első 10 ideje általában nem szór 4-5 percnél többet, miközben a versenyzők a pályán töltenek 75-100 percet. Ha valaki 2-3 percet hibázik, az azt jelenti, hogy szinte csak a "futottak még" besorlást kapja mondjuk a dobogós helyezés helyett.

Nem szeretnék nagyon belemerülni, de egyértelmű, hogy az élmezőnyben semmit sem lehet elérni "30% technika, 70% futás" tudással. Néha sikerülhet egy-egy jó eredmény, de több semmiképpen.

Csak egy példa még: az olimpiai bajnok háromezres akadályfutó svéd Garderud úgy gondolta, hogy karriert csinál tájfutóként. Be is került az egyébként valóban nagyon erős svéd válogatottba, de soha semmilyen említésre méltó nemzetközi eredményt sem ért el, ellentétben "igazi tájfutó" honfitársaival.

Előzmény: pulp (49)
Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 56
Kedves Carpy!

Csokis kartácsot hozzávetőleg 17 éve ismerem, és úriember mivoltáról meg vagyok győződve. Ezért is került a smiley a mondat végére. Csakhát túl magas volt a labda... :)

Előzmény: Carpy (48)
Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 55
B-ben az indul, aki éppen ismerkedik a túraversenyzéssel. Vannak többen, akik néhány pontot egyaltalán meg se találnak. Ott nem kunszt jól végezni. És a kötött menetidő miatt a lassan haladó csapattársak sem jelentenek akkora hátrányt (különösen, ha néhány bozótosabb meg kitérő helyre egyedül szaladsz be).

Ami meg a lámpát illeti - hátránynak nem hátrány a jó lámpa, de aki tudja, hogy hol van (úgy kb 5 - 10 m pontossággal tudja, nemcsak körülbelül), annak nem annyira fontos a fényszóró. Legalábbis általában. (Sportszerűtlennek egyáltalán nem tartom az erős lámpát)

Előzmény: Csokis2 (44)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 54
Az utolso mondatodban a felsorolas sorrendjebol...
Előzmény: pulp (53)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 53
Miből gondolod, hogy az áll?
Előzmény: Carpy (51)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 52
Hallhatnánk a Rogain-ról részleteket? Ammegmi?
Előzmény: Zmac (43)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 51
Ha jol ertem, pulp, akkor te valamennyit kiprobaltad. Miert pont a turaversenyzes all a legkozelebb hozzad?
Előzmény: pulp (49)
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 50
Tényleg, volt valaha Délkör 4 nevű teljtúr. Van ez még? Ezt esetleg kipróbálnám.
pulp Creative Commons License 1999.11.16 0 0 49
Gondoltam, hogy előbb-utóbb ekőugrik ez a kérdés: tájfutás kontra túraverseny.

Nos, azzal tökig egyetértek, hogy mindenki arra menjen, amelyik örömet okoz neki. Zmac kollega a tájfutó prototipusa, aki nem érti, miről is szól a túraverseny. Szerény tapasztalatom szerint a tájfutók 95 százaléka ilyen. Egy példa: épp most hirdetnek egy rendezvényt, klubdélutánt, ahola téma: minden, ami tájékozódás, csak nem gyalogos. Ezt nem tekintik versenysportnak.

Abból a szempontból ez igaz, hogy itt nem az idő dönt. De épp ez a lényeg: itt éppen a tájékozódás dönt, minden más másodlagos. Tájfutásnál a futás szerepe nagyobb, mint a tájékozódásé. (A profiknál sokkal nagyobb)

Ha tehát tájékozódási versenyről hallok, elsősorban a túraversnyek jutnak eszembe, mert ez 90 százalékban erről szól, míg a tájfutás, tájbringa és egyebek csak 20-30-ra.

Maradva a tárgyilagosságnál: ahogy a tájfutók döntő többsége semmibe sem nézi a túraversenyt (gyaloglás nem verseny, micsoda baromság a sietést büntetni, stb.) a túristák többsége sem szereti a tájfutókat (csak rohannak, semmit sem látnak a tájból) Ebben persze része lehet annak, hogy mint köztudott, a túraverseny-sport sokkal régebbi, mint a tájfutás. Már a 20-as években rendeztek ilyen versenyeket, a tájfutás pedig ebből nőtt ki és csak valamikor a hetvenes években lett önálló sportág: a tájfutó szövetség is ekkor alakult, miután kivált a Természetbarát Szövetségből.

Na nem akarok túl hosszú és unalmas lenni. Maradok a túraversenyző, tájfutó és tájbringás, mikor hogy esik jól.

Előzmény: Zmac (43)
Carpy Creative Commons License 1999.11.16 0 0 48
Nem lehet, hogy az egy szep lany volt,es a betegseg, amibol felepult, az volt ronda es hosszantarto? (Bizzunk a kollega gentleman mivoltaban!)

Welcome ujfiu!

Előzmény: Zmac (46)
ujfiu Creative Commons License 1999.11.16 0 0 47
Sziasztok! Topik rulez!
BEAC Super8. Nagyon kiraly, a kedvencem, eddig ketszer voltam (iden kimaradt), egesz jo a szervezes, a trukk benne, hogy evezes/bringa/gyalog/barlang kombinacio.
Iden Matraberc 50 es Kinizsi 100 (amibol aztan 50 lett, mert a harmonikazo terdem mar nem birt megfeszulni, ezert is maradt ki a Super8) volt, hat mit mondjak, eleg szivatosak. A Matraberc igazan, bar az (asszem) kekharomszog jelu szakaszon egy kivalo sporttars egy labbal es mankokkal kapaszkodott fel oda, ahova en egeszben is alig birtam. Derek munka volt. A Kinizsi (altalam megjart resze, meg amire a terkepbol saccolni tudtam) jarhatobb, enyhebb, bar birni kell erovel, hiszen 2szer olyan hosszu.
Zmac Creative Commons License 1999.11.16 0 0 46
Dír Csokis!

>>egy eleg ronda, hosszantarto betegsegbol eppen felepulo lany<<

Nem tudom kiről lehet szó, de egy lányt ilyen simán "elég rondá"-nak minősíteni nem úriemberhez illő dolog! :)

Előzmény: Csokis2 (44)
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.16 0 0 45
Ez az a sajtszagu OB volt Sarvar mellett, amikor halvanyzold foliat adtak a terkephez? Hogy en mit kerestem azt a bazi nagy tisztast a terkep kozepen, amig rajottem, hogy ki kell csomagolni a terkepet hogy a sargak is latsszanak. :-(
Előzmény: szultan (35)
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.16 0 0 44
> A tajfutasban futni kell,
Aaa, dehogy! :-)))
Fejlampa ugyben:
Zmacnak igaza van a lampa ugyeben. Lenyegesen hasznalhatobb, kevesbe serulekeny, mert nem ejted el es ha jol van megcsinalva, akkor az izzocsere is igen ritka. (Nekem meg egyaltalan nem volt.) Kb. masfel eve elmentunk egy ejszakai tajekozodasi csapatversenyre ugy, hogy egy hathonapos terhes kismama, egy eleg ronda, hosszantarto betegsegbol eppen felepulo lany, meg egy masfel eves, nyakban ulo gyerek volt velunk. Eloszor nem akartak elhinni, hogy tenyeg el akarunk indulni, aztan B-ben viszonylag kis hatrannyal masodikak lettunk. Nem gondolnam, hogy ennyire spielerek lennenk, aki meg ismer IRL, az szerintem tudja is :-). De azert az nem volt hatrany, hogy a ket 10W-os es egy 20W-os halogennel szinte be lehetett vilagitani az erdot. Mar a rajtban meglepetest okozott, amikor bekapcsoltuk, hat meg az erdoben a szembejovoknel. En nem erzem sportszerutlennek a rendes lampat, elvegre en cipelem az aksikat hozza. (Mondjuk nem nagy cucc, kb. 1-1,5 kilo es haton eszre sem veszed, meg futas kozben sem, ha rendes akksitartot csinalsz neki. ASCII grafikat nem keszitek, de ha valakit erdekel csinalok valami kepet, meg leirast rola.) Kicsit meg is lepett, hogy a termeszetjarok nem hasznaljak.
Hali: Csokis
Előzmény: Carpy (29)
Zmac Creative Commons License 1999.11.12 0 0 43
Kedves Pulp!

Tegnap - a memóriámat tesztelendő - ellenőriztem az adatokat az edzésnaplómban. Sajnos tévedtem. A helyes adatok: 10,5 km, 70 perc. Mentségemre szóljon, hogy az a verseny bő 14 éve volt... A pontok számára nem emlékszem, de olyan 14-18 közé tippelem. Ha nem felejtem el, megkeresem a térképet a hét végén!

Tájfutás vs. túraverseny:

Első és legfőbb pontként: mindenki úgy szórakozzon, versenyezzen, ahogy az a legtöbb örömet okozza neki.

Második, szubjektív pontként: én ha versenyezni akarok, akkor tájfutó versenyre megyek, ha túrázni akarok, nem versenyzek. Nekem a túraverseny egy kicsit furcsa abban a formájában, amilyennek barátaim elmondása alapján ismerem, de hadd utaljak rögtön vissza az első pontra!

Harmadszor: amióta elkezdtem "leereszteni" mint tájfutó, azóta álmodom, hogy Magyarországon is kéne "Rogain" versenyeket rendezni. (12 illetve 24 órás pontbegyűjtő) Sajnos az erre igazán alkalmas terepünk nagyon kevés - nem véletlen, hogy ez a versenyzési forma az USÁ-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű - de talán lenne értelme megpróbálni. Mit gondoltok?

Előzmény: pulp (41)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.12 0 0 42
Aki idén a Kinizsi 100-on volt, Hegyeskőnél vagy a motorosok elől ugrált, vagy váratlanul felkaparhatott majdnem a
csúcsra.

Hat, hogy '95-ben is igy volt, az tuti. :-)

ZOH

Előzmény: Gödény (9)
pulp Creative Commons License 1999.11.12 0 0 41
Így azért hihetőbb ez a 11 km/80 perc, mondjuk az is érdeklene, hogy hány pont volt a pályán, meg hogy abból mennyi volt gödörben.

A főadminisztrátor túraversenyes leírásait én is ajánlom, jó szórakozás és érdeklődés-felkeltő.

Egyébként határozott véleményem, hogy a profi túraversenyzőknek sem árt, ha néha elmennek tájfutni és a tájfutóknak is haszno slehet részt venni egy-két túraversenyen. Kár, hogy az érintettek e helyett egymást szapulják és nézik semmibe.

Előzmény: szultan (35)
Gödény Creative Commons License 1999.11.11 0 0 40
Azért a rendező se kutya.
Ez ügyben szeretek évődni, nem kell túl komolyan venni - és tény, hogy nagyon sok rendező is azt mondja, hogy "versenyző jő".
Előzmény: szultan (38)
Zmac Creative Commons License 1999.11.11 0 0 39
Stimmel! Megvagyok! :)))
Előzmény: szultan (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!