Keresés

Részletes keresés

uhu20 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4622
Igaza van Dereknek. Pl. mit is kellett ünnepelni márc. 21-én? Azaz a Kádár-korszak teljes mértékben felvállalta a Tanácsköztársaságot.

Ugyanakkor hozzátenném, hogy melyik hsz-omban is írtam én azt, amire utalsz, miszerint
" te is felrovod a Kádár-rendszer kommunistáinak Kun Béla és Szamuely dolgait,"

Szóval hol is? Vagy ez megint a pupuizmus egyik megnyilvánulása volt?
Előzmény: PuPu (4611)
javított állomány Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4621

Az IE6 ill. 7-el is működik.

Azért az megnyugtató hogy nem mindíg Billy bá a hülye.:-))

Voltak olyanok is.

De a koncepció a lényeg elvtársam.

Előzmény: Törölt nick (4617)
Derek Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4620

Hat ez a dilemma,mit lehet belole vallalni es mit nem.

Foleg innen  szinte 100 ev tavlatabol.

Mivel en 20.szazad vegi szocdem vagyok az akkori radikalis lepeseket mai szemmel nem de akkori szocdem szemmel legtobb reszet igen. A kommun maga a megtrolo intezkedeseket es attrocitasokat kiveve valojaban megfelelt az akkori szocialdemokrata partok tarsadalomatalakito terveinek a cel szempontjabol, nem annyira az alkalmazott eszkozok szempontjabol.

 

Az oregapam vegig voroskatona volt a legjobb baratja meg voros or de szinte az osszes regi szocdem haverja valami modon benne volt a kommunben,vagy mint fegyveres testuletnel,vagy direktoriumi tagkent. De ezeket egytol egyig kivagtak 48-ban ,mint jobboldali szocdemeket ,mert ellene voltak a fuzionak.

 

 Ha ma a Munkaspart a szocdemek 1903-as programjat hirdetne a partot azonnal betiltanak mind szelsobalos , radikalis partot akik nem zarjak ki a mostani alkotmanyos rend eroszakos megdonteset ,hiszen ez mint opcio az 1903-as programban benne volt ha nem is a fejlecben.De a sorokban igen

 

 

 

"Ha Horthyval ki lehetett egyezni, akkor Kádárral miért nem vagy képes megbékélni? "

 

Ket kulonbozo dolog ,Horthyval egy kenyszeru helyzetben ,jobban mondva Bethlennel ki kellett akkor egyezni a part es a szakszervezetek legalitasa erdekeben,es 8 ezer internalt kiengedese fejeben, Bethlennek meg azert,hogy az antant allamai ahol eros szocdempartok voltak a parlamentben elismerjek az 1920 utani rezsimet aminek feltetele volt a legalis szocdempart.

 

Kadarral nem volt semmifele kiegyezes,legalabbis en nem emlekszem ra,hogy az 56-ban ujjaalakult szocdempart kiegyezett volna a kadari rezsimmel es legalisan mukodhetett. Ha 56-ot kovette volna egy kiegyezes(ebbe beleertem a kisgazdikat szocdemeket, Petofi part) a megtorlasok helyett es a szakszervezetek visszakaptak volna fuggetlenseguket es a Munkastanacsok tovabbra is szabadon mukodhettek volna akkor bizonyara mas lenne a velemenyem.

 

56 utan a szocdemek de gondolom a tobbi ujjaalakult koalicios partok kiegyeztek volna Kadarral, ha lett volna a masik oldal reszerol ilyen szandek,de nem volt.

 

Mert ugye a szocdemek szocializmust akartak, noha olyan totalisat azert nem,hogy a sarki trafikos is az allami trafik troszt resze legyen:-)) De a nagy vallalatokat es bankokat ,banyakat allami kezben a foldet meg a parasztok kezen es a szocdemek elott a dan szovetkezeti szisztema volt a minta.

 

De 56 utan ujra lecsuktak egy csomo szocdemet ,vagy internaltak, aki meg tudott lelepett amig lehetett mint Egri Gyogy ,Faludy,mi csak azert maradtunk mert a nagymama az elutazasunk elotti ejszakan gyomorverzest kapott izgalmaban,es apam es mi igy maradtunk,pedig vartak bennunket,le volt vajazva minden Svedorszagba.

Előzmény: PuPu (4619)
PuPu Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4619

Hát akkor most vállalható a Tanácsköztársaság egy virtigli szocdem által, avagy vessük a történelem szemétdombjára, mint a szociáldemokrácia sajnálatos történelmi tévedését?

És mit kezdjünk a két világháború közötti szocdem pártokkal, - árulói a munkásságnak vagy a munkásmozgalom átmentői, és ha ez utóbbiak, akkor hol van a történelmi megalkuvás határa?

Ha Horthyval ki lehetett egyezni, akkor Kádárral miért nem vagy képes megbékélni? A szovjethatalommal szimpatizáló, Hitler ellen küzdő német szocdemek a bolsevizmusért harcoltak, - vagy mégsem?

És  mit kezdjünk a Bad Godesbergi program előtti  osztályharcos német szocdemekkel?

És ugyan, - miért nem szocdem ma a maszop és mennyivel szocdemebb Kapolyi pártja, amelyiknek annyi tagja sincs, mint ahányan a cégbírósági bejegyzését ellenjegyezték?

:O))))

 

Előzmény: Derek (4618)
Derek Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4618

Ha valaki elolvassa az MSZDP 1903-as programjat abbol vilagosan kitunik,hogy a Kommun 95 szazalekban azt a programot hajtotta vegre ami a poltikai , gazdasagi es kulturalis,oktatasi ,magyaran a tarsadalomatalakitasi  reszt illeti

 

A program nem hangsulyozza de nem is zarja ki adott esetben a hatalom forradalmi uton valo megragadasat,vegul is 18-as forradalomnal ez meg is tortent,hiszen nem valasztasok soran lett Karolyi elnok. Ennek ellenere a szocdemek nem voltak egysegesek a kommun dolgaban ,Garami,Somogyi akit kesobb megoltek es meg sokan ellene voltak ok lassu evolucios atalakitast szorgalmaztak es ellene voltak a proletardiktaturanak ,mert 19 volt talan a Parizsi kommunnel  egyutt valoban az eredeti marxi ertelemben proletardiktatura.MO-n valoban a szocialdemokrata munkassag diktaturaja volt.

 

Namost a diktatura vagyis a parancsuralmi rendszernek nem feltetlen velejaroja a megtorlasok ,es atrocitasok, hanem a demokracia bejaratott intezmenyrendszerenek felfuggeszteset jelenti de  a kommun vezetoi csak atmenetinek szantak,mint ortodox marxistak ahogy Marx maga is, es ugye valamikor oszre ki is akartak irni,sot ha jol tudom ki is irtak az altalanos tanacsvalasztasokat de arra mar nem kerulhetett sor.

Előzmény: PuPu (4614)
javított állomány Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4615
Előzmény: Törölt nick (4590)
PuPu Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4614
És te hogy állsz 19 örökségével?
Végtére is - bár szorgalmasan igyekeztek mindent a külügyi népbiztos, Kun Béla nyakába varrni, - a Forradalmi Kormányzótanácsban mégiscsak a szocdemek voltak többségben és a vezetője sem kommunista volt...
:O)))
Előzmény: Derek (4613)
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4613

 "te is felrovod a Kádár-rendszer kommunistáinak Kun Béla és Szamuely dolgait, - nemde?"  

 

 

Minden tovabbi nelkul fel lehet roni,mert a kadari kor kommunistai nem tagadtak meg sot 56 utan 19-et eppen ok melegitettek fel amikor 19 erdekes lett szamukra ,mert ugye Rakosi alatt nem nagyon emlegettek. Kiveve Rakosi hostetteit a kommun alatt de Garbait ,Kunfit de Kunt se,mert ugye Kunt Sztalin alatt vegeztek ki,meg Karikas Frigyest is, aztan Hamburgert is .Landler meguszta ,mert nyugatra ment

 

 

 

Sot a 19-esek eleg gyanus alakok voltak,hiszen tobbsegukben szocdemek voltak.Latinka is az volt.Meg Sneff is

Előzmény: PuPu (4611)
tollas Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4612

Ma hallottam egy jót a tévében, azt hiszem Cseresznyés történésztől, a Kádár korszakról:

 

Nem a diktatúra volt puha, hanem mi. 

PuPu Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4611

Hajaj!

És ha katolikus vagy, akkor még az inkvizicióért is fox kapni, - de hát nincs okod a méltatlankodásra, te is felrovod a Kádár-rendszer kommunistáinak Kun Béla és Szamuely dolgait, - nemde?

:O)))))

Előzmény: uhu20 (4610)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4610
Ki az a ti egyebkent?

Hagyd....nekem a múltkor azt vágták a fejemhez, hogy mit csináltunk ("csináltatok") a háború végén...
Előzmény: Derek (4601)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4609
Plusz vegyük hozzá a névtelen áldozatokat...azaz ha elrugaszkodunk az ismert nevektől, akkor ott lesznek a Kis Józsik meg a Nagy Pisták meg a többiek.
Előzmény: Derek (4603)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4608
Sőt, Németországban és Franciaországban már a 19. század utolsó harmadában.
Előzmény: Derek (4607)
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4607
az altalanos valasztojogot Ausztriaban pl 1906-ban vezettek be
Előzmény: hovatunt (4606)
hovatunt Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4606
Viszont a kommunisták nélkül talán még mindig az általános választójogért és  a 48 órás munkahétért menne a szájtépés (nem harc)!!!
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4605
Pontosan , a totalis kommunista uralom legnagyobb akadalya a nem sztalinista kommunistak(Demeny) a nyugati emigraciobol hazajottek valamint a 19-esek voltak es a szocdemek a szakszervezetekkel,mint a legszervezettebb ero akik minden falusi peksegben ott voltak ugyanugy mint a nagy cegeknel.19-ben sem lett volna kommun  a szocdemek es a szakszervezetek orszagos kiepitett szervezett halozata nelkul, az a par kommunista a Visegradi utcabol legfeljebb hoboroghetett volna.
Előzmény: pindiy (4604)
pindiy Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4604
Persze a magyar jobboldal nem volt veszélyes Rákosiékra részint szétcsapta öket a háború, részint meghuzták magukat, az egyház volt aki még egy kis ideig renitenskedett meg néhány pap, aztán, ha nagyon szoritott a cipő, mondjuk a Maort-nál akkor nyultak a terrorhoz.........leginkább a nagy épitkezések munkaerőszükséglete volt az amit terrorral igyekeztek megoldani......szóval a jobboldal nem a politkai harc miatta lett áldozat, a politkai harc áldozatai a hatalomra veszélyes kommenisták és baloldaliak voltak....


Előzmény: Derek (4603)
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4603

A recski tabor elso lakoi lefogott szocdem es szakszervezeti vezetok voltak a leismertebbek kozuluk nev szerint Faludy Gyorgy es Egri Gyorgy ez utobbi Dachaut is megjarta es minden Faludy verset fejbol tudott es ha Faludy nem emlekezett fejbol valamelyikre ot kerdezte meg.Aztan 56 utan egyutt voltak az emigracioban is egyutt is laktak egy ideig es sokan azt hittek Egri fejen a sebhely valamelyik taborbeli emlek, de valojaban ,mar kanadaban egy pialas utan keresztulment a hazuk uvegajtajan es onnan volt a seb.

 

De a tendencia valoban az volt, a nem koser komenistakat kivegeztek, a szocdemeket leginkabb lecsuktak,internaltak a kisgazdak es masok meg megusztak internalassal,kitelepitessel vagy haziorizettel, a parasztpartiak meg beleptek a komenista partba ,mint Darvas,Erdei.

 

Mar ki nem emigralt meg idoben 47-48-ban amikor meg lehetett.

Előzmény: pindiy (4602)
pindiy Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4602
Kommunistákra és más baloldaliakra.....ha már igy mondod, 56 nem a magyar jobboldalról szólt.....Recsken nem igazán a magyar jobboldal ült.....
Előzmény: uhu20 (4595)
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4601

Amit te irtal az a szokasos beteg agyremeid.

 

Ki az a ti egyebkent?

Előzmény: Törölt nick (4600)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4600
Ez a topic már hetek óta rég off. Amit én írtam, az legalább történlmileg hiteles, nem úgy, mint a ti örökös szerecsenmosdatásotok.
Előzmény: Derek (4599)
Derek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4599
Ez nem az a topic ahol a hulyesegeidet terjeszteni kene, arra ott a sajat topic-od vagy most mar ott  unalmas,hogy zartkoruve lett teve?
Előzmény: Törölt nick (4598)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4598

"Rajk László és tsai persze azok voltak, ez igaz." - Sajnos ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a sztálini osztállyharc-elmélet a későbbik során többszörösen beigazolódott, vagyis igazán kár volt, hogy Rajk László esetér hivatkozva a Párt lmondott a folyamatos önvizsgálatról, és az esetleg oda nem való elemek eltávollításáról. Ez a rosszul értelmezett humánumra hivatkozó koncpcióváltás tette lehetővé,  hogy a hetvenes-nyolcvanas évekre az oppurtunisták bépülhessenek az MSZMP vezetőségébe, és végül - kizárólag önös érdekeik által  vezetve - megindítsák azt a szégyenteljes folyamatot, amit manapság rndszerváltás gyanánt szokás emlegetni. Ennek áldozatai lényegesen többen vannak, mint Rákosié, sőt, talán még Szálasiénál is többen, és mindannyian garantáltan ártatlanok:  egyszerre csak kiszaladt alóluk a munkahelyük, a lakásuk, és a kutyát nem érdekelte a problémájuk, és nem érdeekli azóta sem, fóliasátrakban, putrikban húzzák meg magukat, amíg valami betegség vagy az elkeseredettség nem végez veük. Ők KORUNK ÁLDOZATAI, itt élnek közöttünk, mi lenne, ha a múlt helyett végre a JELENNEL foglalkozna ez a szép kis kapitalizmus, és a JELEN kor problémáira keresne megoldást??? Embrek éheznek, megfagynak, miközben...

 

 
Előzmény: uhu20 (4595)
hovatunt Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4597

Azért a rólad alkotott vélemény mit sem változott!

 

:-(((

Előzmény: uhu20 (4596)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4596
Na. csak így szépen, ahogy a csillagok az égen...azaz semmi heveskedés, tisztelt (cser)hovatunt...:)
Előzmény: hovatunt (4593)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4595
Nem igazán tudom, hogy most mire utalsz.

Nézzük az áldozatok szerkezetét, attól függően, hogy mit értünk áldozatok alatt.
1. Halálos áldozatok
Ennek kapcsán a legnagyobb veszteség az 56-os forradalom után következett be (magát a forradalmat most hagyom), volt úgy kb 400 halálos ítélet. És, még korábban a táborokban, az ávh-sok miatt meghalt emberek, Ugyebár, ezek nem kommunisták. Rajk László és tsai persze azok voltak, ez igaz. A terror saját embereit sem kímélte.

2. Nem halálos áldozatok
Verések, kínzások, táborba hurcolások, bebörtönzések....ezek sem kommunisták

3. Anyagi jellegű áldozatok.
Ugyebár a sztori nem arról szólt, hogy a kommunistáktól elveszik a házaikat, földjeiket, stb.

.............

Vagy, esetleg arra utalsz, hogy a proletárdiktatúra bukásának az áldozatai a kommunisták voltak? Mert hát ez sem így van....


...szóval nem igazán értem, hogy mire utaltál....
Előzmény: pindiy (4588)
hovatunt Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4593
Sose hull le a vörös csillag!
Előzmény: uhu20 (4592)
uhu20 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4592
Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?

Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.

De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.
Előzmény: hovatunt (4587)
javított állomány Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4589

Na ez egy ordas hazugság.

Legfeljebb a rehabilitáltak között voltak többségben.

Előzmény: pindiy (4588)
pindiy Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4588
A magyar proletárdiktatura áldozatai jórészt kommunisták voltak.....
Előzmény: uhu20 (4584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!