Keresés

Részletes keresés

Neva_07 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 2289

Üdv és tiszteletem minden ittlévő véleménynyilvánítónak!

Többé-kevésbé rendszeres olvasótok vagyok és MickeySA 2286-os hozzászólása után döntöttem úgy, hogy írok én is néhány gondolatot. Mickey, ami a hozzászólásodban megfogott az a felvidéki magyar, dunaszerdahelyi (és környéki) srácok szerepvállalása a Horvátországban kitört harcokban. Egyrészt azért is érdekelne a dolog, mert felvidéki vagyok és dunaszerdahely környéki (még az is lehet, hogy közös ismerősünk is van...), másrészt pedig azért, mert rajtatok keresztül hátha sikerül megtalálnom egy barátomat, aki röviddel a harcok kitörése után elindult Horvátországba.

J. Marek nevű barátom Érsekújvár (a mai Nové Zámky) környékéről származott és valamiféle rokoni szálak kötötték össze egy, az anyaországtól délvidékre szakadt családdal. A harcok kitörésekor Marek barátommal a katonai akadémia padjait koptattuk és ő szinte azonnal, mindent otthagyva elindult Horvátországba. Mi akkor hihetetlenül kevés információval rendelkeztünk az ottani eseményekről annak ellenére, hogy a seregben az eseményekkel kapcsolatos intézkedések szele bennünket is érintett. A volt Csehszlovákia akkori, rövid életű államformájában (Cseh és Szlovák Föderatív Köztársaság) csak az állami televízió néhány rövidke hírfoszlánya ködösítette a Horvátországi eseményeket. Marek barátomról sajnos nagyon kevés információm van, gyakorlatilag csak a neve és egy közös fénykép, valamint még az, hogy valamikor '92 elején a lábán sebesült, a további sorsáról semmit sem tudok. Ezért is fordulok hozzátok.

Tisztában vagyok vele, hogy ezek az infók gyakorlatilag a nullával egyenlőek, de ha sikerülne összejönni esetleg a dunaszerdahelyi (és környéki) srácok közül valakivel, lehetséges, hogy találnék egy irányt, hogy merre is induljak a kereséssel.

Köszönettel:

Neva_07

Előzmény: mickeySA (2286)
swordmanus Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2288
Egy vajdasagi szuletesu isemrosunk akad is errefele...;-)
wolfline Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2287
Üdv nektek.

Mosztarban a 1992-1993-as harcok idején volt bolgár önkéntes, Vaclav nevezetű és szlovénok Janeza és Kekec mindanyian a HOS-hoz tartoztak ha jól tudom.

mickeySA Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2286
A horvatoknal sok keleti nem volt,de tudok haromrol.Egy orosz,egy lett es egy ormeny volt.Elotte mar voltak egyut valahol,egyutt kerultek oda.Megcsinaltak a kikepzest,de nagyon elhetetlen magatartasuk volt,raadasul a horvat sracok akkor mar tudtak hogy a szerbeknel sok az orosz nem is nagyon fogadta be oket az egyseg.Aztan kirugtak oket mert sokat ittak,meg drogoztak.Akkoriban a garda ezen egysegeibe a kulfoldiek hat honapra irtak ala eloszor.Emlekeim szerint ok kb 500 marka korul kaptak penzt.Es ugy voltak,hogy 24 front,24 piheno,24 alert,24 szabad.Ez a horvat gardanal volt.Nem a nemzetkozi -Chico-fele egysegeknel.A gardaban volt spanyol,holland,olasz,francia,angol,nemet,kanadai,osztrak,magyarok otthonrol meg a Felvidekrol,sok dunaszerdahelyi srac volt,meg a regi jugo teruletekrol.
Előzmény: Zicherman Istvan (2285)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2285
MickeySA kérésére ide másolom a Balkán-polgárháború topikból:
...............
A szerbek oldalán az első Balkán-háborúban oroszok, szlovákok, románok, bulgárok és görögök harcoltak. Létszámban az oroszok voltak többségben (ha az állomány rotációját is figyelembe vesszük - orosz források szerint közel 1200 fő volt a négy év alatt. Egyszerre 300-400 fő. Leginkább három egységben fordultak meg, és a felosztás az ideológiai beállítást is tükrözi.

1. A ,,Ruszbat" (vagy másnéven: 2. önkéntes zászlóalj; az 1. önkéntes zászlóaljban leginkább bulgárok, görögök és szlovákok voltak). Ide a különböző elhivatott emberek jöttek. Ki szolidaritásból, ki pénzért - sok volt közöttük a volt szovjet hadsereg tisztje. Meglehetősen ütőképes csapat volt, de hát ez a minimum elvárható a hivatásos állománytól.

2. Az úgynevezett ,,Kozák zászlóalj" (nem hivatalos neve - ,,Fehér farkasok"). Ebbe leginkább kozákok jelentkeztek. Leginkább vallási és szolidaritási alapon. Hivatalosan pénzt nem kaptak, de a szerbek teljesen ellátták élelemmel, meg biztosították az utazásukat, szállásukat. Ez volt a MickeySA által is említett leghatékonyabb egység. (Gyakorlatilag született katonák; ráadásul többségük akkor már végigharcolta Afganisztánt, a Dnyeszter-vidéket, Tádzsikisztánt vagy Karabahot, Oszétiát, Abháziát).

3. Az orosz RNE (Orosz Nemzeti Egység) náci párt nacionalistáit leginkább a szerb szabadcsapatok olvasztották magukba és Arkan ,,Tigrisei". Fiatal, agyrémekkel terhelt brigád. Az értékük is arkan ,,macskáihoz" hasonló. Erkölcsi tartás nulla. Ahol arkanék végigvonultak, szerintem, az emberek a mai napig tudnának mesélni ,,hőstetteikről":(((
A többi orosz önkéntesek nem közösködtek velük és megvetették őket. Ismerek három olyan esetet, amikor - például - a 2. zászlóalj önkéntesei vagy a kozákok nem hozták ki a csatatérről az orosz nacionalista katonákat (pedig ez normális körülmények között kizárt!), és tudok olyan esetről is, amikor szabályos tűzharc zajlott az orosz nacionalisták és a 2. zászlóalj önkéntesei között (a bosnyákok nem kis ámulatára). Ugyanis ezek a ,,hősök" előtte kifosztottak egy falut. Hogy mit műveltek ott - inkább nem ecsetelem, mindenkinek a fantáziájára bízom. Vesztükre erősítésnek a 2. önkéntes zászlóaljat vezényelték oda, azoknak az embereknek meg betelt a pohár.Ha jól emlékszem öt halottja és vagy egy tucat sebesültje volt az esetnek.

Szóval - szomorú dolgok ezek:(
mabelle Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2284
OFF a németes hangzasu vagyok, konfirmalom ON
Előzmény: mabelle (2283)
mabelle Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2283
hello mick..

ja közben az ugyvedre is raijesztettek egy kicsit... mondjuk csak 24 orat:)

mindjart megy a mail.. aztan meg nem lepodj;-)
Előzmény: mickeySA (2282)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.17 0 0 2282
Haat...a zim birosag elfogadta az EQ kiadatasi kerelmet..igy a kisfonok megy Malaboba:((((
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2281
Tiszteletem Mabelle... Szerintem aggódhatnak is, mert, ha ő egyszer kinyitja a szájját, sokan nyugdíjba vonulnak majd, egyáltalán, ha túl éli a börtönt.... Mert már láttunk sok mindent... Üdv... Josic...
Előzmény: mabelle (2280)
mabelle Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2280
hello Mick

közben meg azt is hallani, hogy Mann olyan biztos ami biztos alapon valami mémoire félét ((((""may still be able to strike back at those he believes betrayed him"")))). irogat a zimbabwei börtönben... néhany nevről belőle már tuti hallani.... de pl. többek között londonban már kezdődik az aggódás;-))
Előzmény: mickeySA (2251)
mabelle Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2279
ha már BW

egy regi eset.. de ujra-ujra felbukkan

http://online.wsj.com/article/SB117910638122101554.html?mod=googlenews_wsj

Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2278
Nincs vita,még csak vélemény különbség se köztünk.....kevélység is lenne tőlem,de az a helyzet hogy egyet is értek veled.Csupáncsak én egy bizonyos aspektusbol mutattam rá az általam igaznak vélt dolog egy szeletére,te pedig kitágitva a kört több nétőpontbol is megvilágitottad.
A két vélemény jol megfér egymás mellett szerintem.Különben én csak a háboruk hátterére,kiválto okaira gondoltam,persze hogy a L'Armée de terre nem ugyanaz mint pld.ez a Black Water / ha rosszul irok itt valamit légy elnéző,én nem vagyok szakmabeli,csak próbálom tágitani a látókörömet,általában pont ezért nem vitatkozom,inkább kérdezek vagy esetleg leirom a véleményem mimt most/ ,még akkor se ha sokszor ugyanazok az embereik,vagy ugyanazok mozgatják a szálakat.Szóval én a katonai feladatoknak erre a szegmensére gondoltam,legfőképp a döntéshozó háttérre/az igazira/,bár azért nyilvánvaló hogy nem láthatok a szinfalak mögé.....
Tisztelettel........
Ps.Örülök hogy ujra olvashatom a hozzászolásaid......
Előzmény: mickeySA (2276)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2277
Tiszteletem MickeySA... Csatlakozom a leírtakhoz... Üdv... Josic...
Előzmény: mickeySA (2276)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2276
Azert ez igy eros osszemosas:) Semmikeppen nem lehet mindegy hogy egy hadsereg vagy egy ceg..marcsak azert sem mert-hamar az oskorig nyultunk vissza-a hadseregek elsosorban a kozossegek vedelmere jottek letre.Elmeletileg egy hadsereg ma is elsosorban a tarsadalom es konkretan egy orszag tarsadalmanak vedelmet latja el.Hogy az evszazadok soran nyilvanvaloan masra is es mas erdekek miatt is hasznaltak a hadseregeket az mas tema.A kulonbseg pontosan az hogy egy 10 000-es felfegyverzett maganceg nem szorul olyan keretek koze amiket egy hadsereggel szemben egy orszag egy allam egy vilagnezet alapjan amit hivjunk demokracianak felallit.A hadseregeket az allamok az adokbol tartjak fenn.a magancegek elsosorban uzleti alapon mukodnek.Ha elvallal egy munkat de a munka ideje lejart es a penz is elfogyott gondolkodas nelkul kijon.Egy hadseregtol elvarod hogy amikor ugy igenyli a helyzet igenis adjon biztonsagot.Egy maganceg marcsak egyszeru jogi szabalyozasok miatt sem tud neked mint atlag embernek biztonsagot nyujtani egy szint utan.Mert nem tudod megfizetni es mert elmeletileg a torveny nem enged neki olyan fellepest amit egy fegyveres allami testuletnek. A veszely az az,hogy ezek a cegek olyan oriasi anyagi potenciallal rendelkeznek hogy gyakorlatilag valoban allam az allamban.Ugy gondolom hogy az ingatag vilagpolitika vezeto retege marcsak ezekkel a parhuzamosan kiepitett szervezetekkel keps onmagat a palyan tartani.Ha visszanezel a tortenelemben mondjukmcsak egy evszazadot akkor lathato hogy ahhoz a fajta uralmi helyzethez amit latunk ma-tehat hogy ilyen mertekben iranyitja a gazdasagi elet es erdek a hatalmakat,kormanyokat ahhoz hogy totalitarius rendszerre novekedjen mindig hianyzott az utolso elem.Ugye elmeletileg egy hatalom akkor mukodik egeszsegesen es jol ha biztositja hogy van egy politikai vezetesu iranyitasi rendszer ami torvenyekkel garantalja orszaga mukodeset,aztan egy olyan igazsagugyi rendszer ami betartatja ezeket a torvenyeket es e szerint szabalyoz dolgokat(es ugye van maga a tarsadalom ami elfogadja,tamogatja,betartja az orszag az allam mukodesenek es ezaltal a kozosseg letenek fennmaradasa miatt)illetve a harmadik eroelem maga a fegyveres biztonsagot es a katonai potenciat biztosito hadsereg.Azok a korok akik eddig a korrupcioval es egyeb erdekhalmozasi modszerekkel az elso kettot gyakorlatilag alcakent hasznalva amortizaltak a tarsadalmakat,tehat a politikaba beferkozott gazdasagi es a gazdasagi eletbe belefolyt politikai erok eddig a harmadik,a legerosebb elemmel a hadsereggel nem szamolhattak.Aztan ahogy egyre nyilvanvalobb lett hogy sok modern haboru mogott mar ott allnak ezek az erdekek onnan mar csak egy lepes volt az,hogy ugymond a toke alarc nelkul felallitsa a sajat hadsereget.ezek lettek a mamut pmc-k. Aztan azt irod hogy ezeket magancegek berlik fel akik nyilvan iranyitjak,befolyasoljak a politikat.ez igaz reszben..mert az igazi nagy veszely az az hogy pl Irakban a szerzodeseket nem magancegek kotik veluk..hanem maga az allam...az allam haborut folytat a hadseregevel es meretet tekintve kb feleakkora magan fegyveres seregekkel.A hurrikan utan a fosztogatasok megfekezesere maganceg lett vezenyelve......?????....mert kellettek..ma a mexikoi hatar jelentos reszet a Blackwater vedi.. azzal viszont nem ertek egyet hogy pl a francia hadsereg ugyanazt kepviseli mint egy mamutceg..marcsak azert sem mert egy maganceg nem vegez nevelomunkat,nem keszit fel sem testileg sem lelkileg egy szolgalatra.A magancegek kesz embereket kapnak.Ha latsz egy katonat a varosban fegyverrel,biztonsagot erzel.Ha latsz egy civilt fegyverrel ugy erzed nincs valami rendben... kb ez a kulonbseg)
Előzmény: Amerigo Gal (2273)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2275
Tiszteletem Bimba
Hát ilyen ez a k.... emberi természet.Van aki hatalomra tör és van aki eszköz ehez.Ha egyik se vagy, renitensnek kiáltanak ki.C'est la vie.......
Szóval igaz hogy a háború üzlet.De hogy piszkosabb e mint a többi?Már nem vagyok biztos benne......főleg hogy a legtöbb konfliktust más üzletek érdekei robbantják ki....
Előzmény: bimba5672 (2274)
bimba5672 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2274
ige, csak viszont a hadseregek ( akàrmilyen fabrigkàlt jogokkal is ) de jogosan bujnak az orszàguk zàszlaja nyujtotta jogi bisztonsàg mögé, viszont ezek a cégek csak bebeszéltetik maguknak. CSinàltam egy probàt majd megirom az eredményét.............
Előzmény: Amerigo Gal (2273)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2273
Ha belegondolsz Bimba,ez az őskor óta igy van.Különben tökmindegy hogy reguláris vagy irreguláris egy csoport,végső soron ezeket a "biztonsági"cégeket nagy multi cégek bérelik fel,de
ha belegondolsz ezek a cégek ,ha rejtettebben is de a kormányokat a politikusokon keresztül ugyanugy a kezükben tartják.Ha igy nézed akkor az amerikai vagy a francia hadsereg ugyanazt
a célt szolgálja mint az általad emlitett cég.
Szerintem ez az ijesztő......ugyanaz a dolog csak más marketing stratégia.....
bimba5672 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2272
Most reggel a "Canal+" - on làttam egy érdekes riportot a BLACKWATER bisztonsàgi cégröl magyarul : fekete vizet = szenyvizet vagy hasznàlt vizet jelent. Utànna nésztem egy kicsit itt egy link : http://www.blackwaterusa.com/securityconsulting/ .
Nekem ijesztönek tünnek ezek a vilàgméretü felfegyverzett cégek, akik probàlnak hazafiassàgot és ugymond becsületes lovagi moralitàst kölcsönözni céljaiknak de végülis a pénz és a hatalom jàtsza a legnagyobb szerepet. Ami a legfélelmetesebb mint ahogy màr itt el is hangzott hogy mint a ràknak mindehova elérnek a sejtjeik és be vannak épülve és mindenre van engedényük befolyàsaik alapjàn.
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2271
Jó éjaszakát sajnos mennem kell melóni, majd folytatjuk .
Mephisto75 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2270
Tiszteletem! Valoban figyeltek a roman-szerb hatart, azonban a roman politikai elit szerbiranyu elkotelezodese abban nyilvanult meg, hogy a Bega vegyipari kombinatbol vezeteken pumpaltak at az uzemanyagot a szerb oldalra. Ezt ugyesen csinaltak, kesobb is csak belpolitikai botrany lett belole, de nem volt egyeb kovetkezmenye. Horvatok. En tisztelem oket es annak idejen nem volt kerdeses a tamogatas irantuk. Azonban egyik kedvenc vizitura-helyszinem a Drava. Soha sehol nem ert annyi tamadas turazas kozben, mint a horvat reszen. Nincs harag. :) De ez mar off. Udv! M.
Előzmény: wolfline (2269)
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2269
MPRI- -fontos volt nekik kishazánk -amik amikor bombázták Szerbiát ,komoly gondok adódtak.Barátom mesélte ,hogy szerb csedok arra készültek, hogy átlépik a magyar határt és innen "átlőnek" szerbiába (Délvidékre) ,kiprovokálva egy magyar-szerb konfliktust,így nemezetközivé tették volna az akkori eseményeket. Fegyverket pedig una unso nacionalista ukrán szervezetektől szerezték be.-hazánkon át folyt az üzlet,mert romániát csekkolták a nemzetköziek-gondolva az olaj és egyébb szállítmmányokra át a Dunán,így maradt kishazánk tranzitnak -de az akori Fidesz kormányzás alatt nem mertek vagy nem akartak, vagy "külső" -itt MPRI értek -hatásra hagyták a dolgok folyamatját és figyeltek.
Mindenesetre nem került sor a csedok trükkjére,mert bizonyos csoportok tudtukra adták, hogy nem kellene. Budapesten lévő szerb érdekeltségeket pedig blokkolták, az az nem volt érdeke a szerb alvilágnak ,hogy elveszitse itteni érdekeltségeit -Arkan és válalkozásai- ezért hatást gyakoroltak a csedokra ,akik vezetői igen szoros kapcsolatba és függőségben álltak a szerb maffiával.
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2268
nálam megy nagyítás-
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2267
Gotovina-hát persze ,mert horvát bünös kell nem pedig amcsi-mégiscsak délszláv háború-perzse személyes véleményes Gotovi nemzeti hős -
mickeySA Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2266
a valasz:politika.
Előzmény: Josic Julien (2264)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2265
Üdv Wolfline... Amott lehet, a vadludak és a katonai rakoncátlankodik...
Előzmény: wolfline (2261)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2264
Tiszteletem MickeySA és Wolfline.... Ugye, ma már nyilt titok, hogy a horvátok sok hírszerzési támogatást kaptak... Én még olyan dolgokról is hallottam, hogy "ismeretlen" rakéták is csapódtak be stratégiailag fontos szerb célpontokba... Ezek után amit tudunk, sőt még jobban tudnak mások, akkor jön a kérdés. Miért is ül Gotovina tábornok?
Előzmény: mickeySA (2259)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2263
nem tudom,lehet nalam van a hiba de egyetlen kepet sem tudok nagyitani..masik topicokban sem..
Előzmény: wolfline (2261)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2262
az mpri azert ilyen "misztikus" mert amiota letezik,kb 20 eve azota tobb mint 300 amerikai tabornok dolgozott,-ik a cegnel.ha osszeadnank a szolgalati eveiket,a csillag es rendjeleiket akkor messze az mpri a legdekorativabb) a horvat szerzodeseik akkoriban valoban nem a nyilvanossag elott zajlottak de annyira titok sem volt.Kesobb az mpri szervezte es kepezte ki a bosnyak hadsereget is. Tulajdonkeppen ez az a ceg amelyik amerikai katonai es egyeb feladatokat hajt vegfre az amerikai kormany elkepzelese es terve alapjan.Olyanokat amiket Usa mint allam nem tehet meg.ugyanilyen most a BW peldaul. de maradva az mprinel,ma kozel tizezer embere van...a vezetoseg olyan magas szintrol erkezik,hogy igazabol az sem lepne meg ha DoD nevezne ki illetve helyezne oda katonakat)Irakban is ott vannak ma.Kolumbiaban meg meg vagy tucatnyi orszagban,es gondolom az sem meglepo hogy az elmult evekben a legaktivabb munkaik a volt SZU demokratizalodo orszagaiba szolitottak oket) Hogy az mpri jart e barmilyen formaban Magyarorszagon..azt nem tudom..de hulyek lettek volna ha nem,hisz a legkozelebbi es legbiztonsagosabb hatter volt akkor.De a magyar miniszteriumok dolgoztak amerikai privat ceggel..ugy tudom a nato atallas kapcsan komoly szerzodest kapott a felkeszitesre illetve annak kidolgozasara a Cubic:))ha pletyka,akkor vannak itt aktiv mh-sok majd lehurrognak)
Előzmény: wolfline (2260)
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2261
Pár kép az Oluja előtti robotgépek felderítik a szerb vonalakat ,ezek birtokában indították meg hadműveletet.
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 2260
Üdv.
Elég részletes infokkal rendelkezel, ami ma már nem annyira "veszélyes" de az aktuális évekbe és a harcok után nem szivesen fogadták se a horvát kat. vez. sem az MPRI ,akik persze nem ezen a néven futottak.
Nem csak Hr-ben de kishazánkban is jelen voltak , és szivesen gyűjtötték az infokat-elsősorban háborus bűnösökről,akik szerettek idelátogatni -pld. szerbiából.
Budapesten a horvát nagykövetségen is voltak "akkoriba" olyan ügynökök ,aki elsőroban ,olyan helyen dolgozókat -belügy,honvédelem, külügy -ahol jogosultságuk volt hivatalos információkhoz jutni.
Ismerek olyan személyt ,aki korábban részt vett horvátország-hrhb területeken hadműveletben és hazánkban bizonyos minisztérium kötelékéhez tartozott. Egy követségi rendezvényes egyből megkörnyékezték a horvát külügyisek, és lassan de biztosan beszervezték-több találkozó során ,volt hogy megjelentek angolul beszélő személyek, akik igen tisztába voltak a hr-ban zajló katonai dolgokkal.
Később mikor már barátsággá fajult a követségi alkalmazott és az ismerősöm kapcsolata , akkor a horvát megjegyezte hogy MPRI-sek, de erről ne beszéljen. Persze az ismerősöm azt sem tudta mi az MPRI pontosan ,de nem is érdekelte. Neki a hazánkbna megforduló szerb "gyanus" személyek kordinálása ,ellenőrzés evolt a feladata nem a horvátországi események.

Az operációkban valóban jelen voltak,mint megfigyelők és az unprofor illetve osce nevébe burkolózva is tevékenykedtek.
Előzmény: mickeySA (2252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!