Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39938

Levéltetvek ellen Teppekkivel permeteztem, de alig bírtam vízben feloldani. Tapasztalt már valaki ilyet?

IsKol Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39937

A szőlőm (Zweigelt) a szakirodalom szerint Mg hiányra érzékeny. 

Talán pár tőke pár levelén találtam hiánytünetet ami az idős levelek szélétől induló érközi elszíneződés (kék fajtánál vörös, fehérnél sárgás) viszont ez az elszíneződés az erek mentén zöld marad nem úgy mint a klorózisnál.

Szóval fosok a fürtkocsány bénulástól (is) ezért virágzás után 3x kap magnéziumot. Ha keserűsó van akkor 5%-ot de ha nincs akkor Agroleaf Power Magnesiumot (4 kg/ha).

Viszont eltolódott tápelem arányok, ebben az esetben Ca-K-Mg is tudnak okozni relatív Mg hiányt.

 

"Alig lesz szőlőnk fürtök lepotyogtak "

 

Én inkább a peronoszra vagy szürkerothadásra (esetleg fekete rothadásra) gyanakodnék így látatlanba ugyanis az idén ezek voltak az elkövetők. Főleg ha nem sikerült átszellőző lombfalat létrehozni és/vagy a sorban magas a fű/gyom mert a pára csodákra képes...

 

De ha szépen virágzott (nem tudom elképzelni mert a "hideg" miatt elnyúlt a virágzás) és nem kötött be akkor inkább a B hiány lenne az elkövető. 

A sok esőtől a hajtások textúrája is vizenyős, de ha ez még valaki N-gel is megdolgozta akkor szintén rossz lehet a kötődés plusz még a "fene" is könnyebben beleesik... 

Előzmény: kavicsos64 (39932)
IsKol Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39936

Minden lehetséges és annak az ellenkezője is! ;-)

 

A Stihl "nagykirály" de nem gondolom, hogy az összefoncsorodott levélből kifújja a tetveket (de tévedtem már ennél nagyobbat is)

 

Az viszont simán belefér az elképzelésembe, hogy a kontakt szert bejuttatja a kanalas levelekbe...

Előzmény: Falusi1 (39931)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39935

Értettem !

Egy bajom van ezzel kicsi a % érték és a beöntözésre azt irják nem jó ,mert nem vagy csak kis mértékben tudja felvenni a magnéziumot a talajból a fa ,növény . Jobb lombon keresztül pótolni ! Megyek még van egy kis keserűsóm ráküldöm mindenre ,holnap másfélét veszek ha lesz egyáltalán ! 6-szor kéne a tenyészidőszakban pótolni !

Előzmény: Garamond (39933)
Garamond Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39934

Pontosítok a félreérthetőség elkerülése miatt:
„Én 100 gr-ot vettem, készítettem törzsoldatot és azt locsoltam be.” Helyette: Én 100 gr-ot vettem, készítettem törzsoldatot és annak felhígított vízes oldatát locsoltam be.

Előzmény: Garamond (39933)
Garamond Creative Commons License 2023.07.09 0 0 39933

Mikromidet most is lehet kapni, szerintem, de annak az összetétele 45% N+0,3% különböző nyomelem. Keserűsó legfeljebb nyomelem részként van benne, az annyi mint a halottnak a csók. A levéltrágyákkal kapcsolatban osztom a kétségeidet. (Van aki a hosszúlépést szereti, van aki a nagyfröccsöt vagy a kisházmestert. Én maradok inkább a bornál. Jut eszembe: a túróstáska is egyre kisebb és egyre kevesebb benne a túró.)

Ami a keserűsót illeti, van javaslatom: gyógyszertárban vegyél keserűsót. Én 100 gr-ot vettem, készítettem törzsoldatot és azt locsoltam be. Kétségtelen ráment egy évem, mert próbákat kellett készíteni egy-két szőlőtőkén és almafán is. Minden alkalommal Nagyapámtól örökölt vennyige ültető szúróvassal készített lyukakba öntöttem be a higított oldatot. (Nem tudom mi a hivatalos vagy népi neve ennek a szerszámnak.) Kis dózissal kezdtem, inkább többször locsoltam be, mint egyszer erőssel. A baj az, hogy a tisztán vett anyagok komponens tartalma nem egyforma. Pl.: U….. keserűsó: 16% MgO+SO3 30%.

Előzmény: kavicsos64 (39932)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.08 -1 0 39932

Hát ma a szőlőt nyírkáltam a felesleges hajtásokat távolítottam el és meg kacsoltam ,és rendeztem a hajtásokat . Alig lesz szőlőnk fürtök lepotyogtak . Megnéztem mi az oka és magnézium hiánya okozza ! Még jó hogy ebben az évben már legalább 2 szer adagoltam a lombra is és a gyökérre is magnéziumot ! Azt írja az egyik portál ,mindenki szereti a keserűsót csak kb a semmivel egyenlő csak 18% tudja hasznosítani a növényzet nem jó a formációja ,magyarán nem tudja felvenni a növény csak épp egy picit belőle ! Ezek a műtrágyák igazi szemfényvesztések és pénzkidobások jórészt ! Az itt lévő okosabbak legalább mondjanak valamit ez ügyben és szereket is írjanak ,és kelát bázisúakat, azt ugyan is felveszi a növény ,régen a Mikramid is ilyen volt és az hatott is mint a deci pálinka ((::!!

Falusi1 Creative Commons License 2023.07.07 0 0 39931

Nem  lehet, hogy a motoros permetező egyszerűen lefújta a tetveket. Az akkus pedig még a külső leveleket sem mozgatja meg. Szőlőnél legalább is ez így van.

A fentieket tapasztalatból tudom, mindkét fajta permetezőm van.

Előzmény: IsKol (39924)
C20NE Creative Commons License 2023.07.07 0 0 39930

Karate szerintem tökéletes kontakt szer.

Előzmény: lukacs89 (39929)
lukacs89 Creative Commons License 2023.07.07 0 0 39929

Sziasztok!

Levéltetvek ellen milyen kontakt permetszert ajánlotok dísznövények esetében? Tetves a díszgalagonyánk, a barkafűzünk, meg még 1-2 másik bokor is (pl. korallberkenye).

 

Karate van otthon, az mehet? Vagy más, pl Pirimor? 

kiggyo Creative Commons License 2023.07.06 0 0 39928

A kollégám szenvedett a gyümölcsfával, fűvel, mindennel majd hívott egy kertészt. Talajminta, öntözővíz vizsgálat és kiderült hogy utóbbi a ludas, valami tápanyagpótlás kellett neki a víz miatt, azóta arra figyel és minden ok.

Előzmény: kavicsos64 (39925)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.06 0 0 39927

De vegyszerekkel azért sok minden kordában tartható lenne ! Felszedtem a krumplit kb azért lett csak olyan 30 kilónyi ,mert a lótetvek megették ,vagy a rágás helyén burgonya vészt kapott ,a szárakat elrágták ! Jövőre oda nem is tudok ültetni ,semmi értelme ! Eddig a lótetű arvalin megoldotta a problémát !

Előzmény: IsKol (39926)
IsKol Creative Commons License 2023.07.06 0 2 39926

Figyelj, azért biztos van olyan terület kis országunkban ami mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan... lehet a tied is ilyen :-(

Előzmény: kavicsos64 (39925)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.06 0 0 39925

A növény társítások se nagyon működnek itt ,mert sok növény nem él meg a rossz talaj miatt vagy épp mini marad ! Próbáltam már a büdöskét pl krumli közzé ,de arasznyinál nagyobb nem lett ! A fákat alig bírom életben tartani ,még vegyszerekkel is meg lombtrágyákkal ! Ebben az évben a két cseresznye fa még az is jó lesz ha nem hal ki ! Pedig termések se voltak rajtuk ,de nem is nőttek semmit pár mm talán ,pedig az összes létező lombtrágya rajtuk van ami sárgulást okozna ha hiánya lenne ,de még csak nem is reagált rá pl a keserű sóra ,de még a kukorica is inkább sárgás lett mint zöldült tőle . Az is lehet a kalciumkarbonát sok magnéziumot is tartalmazhat és nem javítom vele hanem épp ártok neki ! Ezévi kísérleteim amiket mezőgazdasági szaklapokból és könyvekből + net merítettem semmi sem igaz ide ! Pedig helyileg szépre növő fába én oltottam az egyiket ,még az sem működik ,leginkább haldoklik az állapota .

Előzmény: IsKol (39924)
IsKol Creative Commons License 2023.07.06 0 0 39924

"Ezért is nem hiszek a bió kertészkedésben ,körülöttem minden bió még is fokozott a kártevő felszaporodás ,hol vannak a kártevő elfogyasztó szervezetek ,sehol ,max a feketerigók segítenek ."

 

A bió kertészkedésnek hívott tevékenység nem egyenlő a "leszarom, majd csak lesz valahogy" hozzáállással. Ezt nem lusta gazdáknak találták ki ;-)

 

A felhasznált szerek, növénytársítások, rezisztens fajták és még sok más amelyek jellemzik az efféle tevékenységet.

 

De mint mindenhez, ehhez is érteni kell ;-)

 

Ha már említetted a levéltetűt:

 

Levélpirosító alma levéltetű: második éve használom a narancsolaj kivonatot de ebben az évben nem nagyon akart működni mire rájöttem, hogy az akksis permetező fantasztikusan porlaszt de nem jut be a lé az összecsavarodott levélbe, de mikor a motorossal nyomattam, lássanak csodát eltűntek a tetvek...

Rózsa - igencsak zárt kiskertben: kipróbáltam a paradicsom levél ázalékot és működött

Dísznövény erkélyen: a paradicsom levél ázalékon röhögtek de a narancsolaj kivonat lemosta a mosolyt az arcukról

 

vagy egy másik példa,

 

Küzdök egy 1/4 hektárnyi szőlőben a peronosszal - óriási a hajtásnövekedés és kicsit megcsúsztam a zöldmunkával - de nem rosszabb a helyzetem mint másoknak akik használnak felszívódó szereket. Ja, hogy Ők csak 4x permeteztek én meg 7x. 

 

Mindenkinek a saját belátásán múlik, hogy melyik utat választja, a lényeg, hogy csinálja ;-)

Előzmény: kavicsos64 (39923)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.06 0 0 39923

Hát én csak a mikro környezetemet számoltam ,meg ahol melózok azt vetettem össze ! Ahol melózok kb 1 milliós az évi vegyszer ár . Az én kertem meg a másik kertem 100-100 ezer a vegyszer felhasználás meg még az utcában is van még egy koma aki nyomja a permetezést akkor a három kertre vetítve 300 ezres a tétel ,ha az önkormányzatot is beveszem az az utcánkban van, akkor már simán utolértük a vállalkozó vegyszerhasználatát 4-en ,vagy a közelében vagyunk . A nagyüzemben a spórolás jellemző ,míg a kisüzemben a kórokozók feldúsulása miatt ,vagy épp a rezisztencia miatt ,amit lehet a vegyszerek elfogyása miatt jön mint következmény ,meg van nőve a vegyszer felhasználás . Pl sose kellett permeteznem a kaprot ,most kétszer is kellett szórjam mert nem lett volna a levéltetű miatt egy szál sem ! Nem is igazán tudtam a levéltetűtől megszabadulni sem . Kétszer pedig már permeteztem ellenük ,még is jelen vannak . a füves gondozatlan gyomos kertek körülöttem katasztrofálisak . Ezért is nem hiszek a bió kertészkedésben ,körülöttem minden bió még is fokozott a kártevő felszaporodás ,hol vannak a kártevő elfogyasztó szervezetek ,sehol ,max a feketerigók segítenek .

Előzmény: öreg_néne_b (39922)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39922

Dolgoztam növényvédőszer gyártó, forgalmazó cégnél. A legtöbb termék nem is létezett kis kiszerelésben és nem volt szabadon vásárolható. Az árbevétel csekély töredéke származott ezekből.

Előzmény: kavicsos64 (39917)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39921

Igen!

A kg/ha vagy liter/ha értéket én úgy fordítom le magamnak, hogy annyi ezrelékes keverék kell.

Ha tehát pl. 5 liter/ha van megadva (és nincs mellette "kiskerti" felhasználás), akkor 5 ezrelékest keverek.

Tehát 10 liter vízbe 50 ml, vagy 5 liter vízbe 25 ml permetszert teszek. (Mert azt ugye fejben hamar kiszámolom, hogy a 10 liter 1 ezreléke 10ml, akkor 5 ezrelék az 50 ml.)

Hasonlóan járok el kg/ha esetén, azt feltételezve, hogy a permetszer fajsúlya 1. Ez ugyan nem mindig igaz, de ez még mindig kisebb eltérés a névlegestől, mint ha "duplát teszek bele, jobban hat":-(( .

 

Tehát 4 kg/ha esetén 40 g-ot teszek 10 liter vízbe. Ezt vagy kimérem g-mérleggel, vagy 40 ml-t mérek ki mérőpohárban.

Előzmény: IsKol (39916)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39920

Nem hiszem ,mert alig van már a boltban valami vegyszer azok is leginkább csak bió vegyszerek ! Ez majd sokkal nagyobb problémákat fog okozni a vegyszer hiány ! Ezelőtt ugyanis ilyen gyümölcsök mint amik most vannak nem léteztek ,csak olyan félvad gyümölcsök voltak amik csak néha pár szemet teremtek ! A szomszédom 95 éves és kivallattam többször is ebben a témában ! Az mondta gyerekként max fél szem sárgabarack jutott a fájukról évek alatt ! Őszi barack meg csak vad barack létezett kicsi és kesernyés volt ! 50 dekásat meg csak nálam látott még ,de mondtam neki ilyeneket mindenfelé termesztenek kevéske hozzá értéssel ! Sőt még nagyobbakat is láttam a homokvidékeken ! Vegyszer hiány ,már is érezhető: a lóbogár lassan mindenünket kiesz ,a föld olyan mint a rosta a járatoktól ! Babunk nem lesz ,mert először a vadnyúl ette le ,újravetettem ,azt meg a lótetű rágta ki ! Krumpli se lesz mert ami termett volna azt is össze vissza rágták ! .

Előzmény: IsKol (39919)
IsKol Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39919

Ez így van!

Pontosan ezért alakultak ki rezisztenciák mert boldog-boldogtalan hozzáfért a kemikáliákhoz illetve a kanál/bögre volt a mérőeszköz...

 

Szóval kemény dolgok ezek ;-)

Előzmény: kavicsos64 (39917)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39918

Kösz ! Akkor alá számoltam nagyon ! De reggel úgy is permetezek lemérem az adagokat ! Hektárra mi 200 litert fújunk általában .

Előzmény: IsKol (39916)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39917

De azért még van egy bibim azok akik hektárban utaznak csak vagy 3000-ren vannak mi meg a háti permetezővel kb 2millióan Ha azt vesszük lehet többet veszünk vegyszert mint a nagyüzem ,mert egy kertben 20 féle növény van egy nagygazdánál meg 5 féle max ! Napraforgót kukoricát ,lucernát ,rétet meg semmivel se permetezik max a gyomírtó megy rá 1 szer !

Előzmény: öreg_néne_b (39914)
IsKol Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39916

10 liter vízbe 0,5 kg (50 dkg vagy 500 gr) az 5%

 

10 liter vízbe 0,1 kg (10 dkg vagy 100 gr) az 1%

 

A többi meg közte ;-)

 

 

A hektár dózis sem bonyolult, 10.000 m2 (ami 1 hektár) és alapból 1.000 liter víz ami kiskertben 100 m2 10 liter vízzel

 

vagyis ha 4 kg/ha akkor a 1/100 az 0,04 kg vagy 4 dkg vagy 40 gr.

Előzmény: kavicsos64 (39913)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39915

Akkor ráhibáztál ! Mert én háti permetezővel kóborlok a kertekben ! 4 Hektárra jó a 800 literes Akkor ahhoz számoljak ((::!!

Előzmény: öreg_néne_b (39914)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39914

Mert a hektáronkénti dózis a fontos, a töménység a kijuttatás módjától is függ, hogy az adott technikával mennyi vízzel lehet egyenletesen kijuttatni.

A g/10 liter csak az amatőröknek kell, akik háti permetezővel járnak.

Előzmény: kavicsos64 (39913)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39913

Akkor ezt most dekára is írd át ! Cukor szerű anyag 1 decit raktam 10 liter vízhez ! Csak hektárra volt a zacskón megadva !  Azt sem értem miért nem lehet a folyadékot ml ,vagy deciliterben megadni ,a port meg gramra/ 10 liter !

Előzmény: IsKol (39912)
IsKol Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39912

Adagolás (Általános adagja oldatként):

Repcében virágzásig 5%, egyéb szántóföldi kultúrákban 5%,

Burgonyában termésképzéskor 5%,

Gyümölcsösben termésképzéskor 1-2%,

Szőlőben virágzás után 3-4%,

Zöldségeknél terméskötődéstől 1-2%,

Dísznövényeknél 2-3%.

 

A szőlőnél fürtkocsány-bénulásra 5% (3x virágzás után)

Előzmény: W_B (39911)
W_B Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39911

Keserűsót (MgSO4) milyen töménységben érdemes lombtrágyaként permetezni?

1%?

Előzmény: beetee (39904)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39910

Biztos, hogy ez leylandi? Nem közönséges tuja?

 

Csak mert a leylandira ez nem jellemző, főleg tömeges méretben. Tuja esetében meg országos jelenség és menthetetlenek.

Előzmény: demjengi (39900)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.05 0 0 39909

Leszeded a málnát, permetezel és elutaztok. Valakit megkérsz, hogy közben is permetezzen.
Ez is csak akkor működik, ha a közeledben nincs másnak bogyós gyümölcse...

Előzmény: lukacs89 (39908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!