Keresés

Részletes keresés

bbfan1 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 253

Más infom nincs. Lekértem a tulajdoni lapot a TAKARNET-en, azt futottam át. Még annyi, hogy a társasház alapítás február 20-án került széljegyzetre. Próbáltam keresni helyrajzi szám alapján lakásokra is, de még nincsenek készen az albetétek. (Gondolom egyszerre töltik fel az egész házét).

Előzmény: mályva19 (252)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 252

És más valamit nem tudtál meg ? Hogy miért nem lesz  most a miénk a földterület ? Arra nagyon kell ügyelni, hogy a földhasználati jog ingyenessége  visszavonhatatlan legyen és kerüljön bejegyzésre a tulajdoni lapra. Nem értem egyébként, hogy ez a Divinusnak miért jó ? Mert a lakóknak biztos nem az. Azt sem gondolnám, hogy azért, mert a C és B még nincs kész. De ha ez az ok, akkor bele kell vetetni a földhasználati szerződésbe, hogy a lakók tulajdonába kerül, ha rendeződik ez a " jogi " helyzet.

Előzmény: bbfan1 (251)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 251

Megnéztem a tulajdoni lapot és nincs hitel a telken.

lazsa88 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 250

Egyelőre még nem költöztem be, mert nemrég lett kész a lakás. Volt egy pár hónapos csúszás. Mondjuk legalább szép lett. A lakás minősége majd a használat során fog kiderülni.

Előzmény: mályva19 (249)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 249

És szeretsz ott lakni ? Picit beleolvastam a fórumotokba és csupa jókat lehet olvasni.

Előzmény: lazsa88 (248)
lazsa88 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 248

Én a Budai Boleró nevezetű lakóparkban vásároltam. Azt, hogy a telken hitel van-e azt meg tudod nézni ügyfélkapun tulajdoni lap lekérdezésével. Évi 2 lekérdezés ingyenes magánszemélynek.
Sajnos most a vírus és az áfa visszaemelkedés miatt be fog fagyni az újépítésű ingatlanok piaca. Ezért egyre több -a bizniszbe nem túl régen beszállt- cég fogja beáldozni a hírnevét annak fejében, hogy a lehető legtöbbet szakítson most.
5 év múlva meg, amikor majd a piac magára talál, akkor majd egy másik néven alakít egy új építőipari céget ugyanaz a befektetői kör. Sajnos ez itthon így működik :(

Előzmény: mályva19 (246)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 247

Keressetek rá a google-n a " CIRKÁLÓ TÁRSASHÁZ SIÓFOK" előszerződésére ( szintén Aranypart ). Ott már így szerepel: ingatlan adás-vételi szerződés és földhasználati jogosultság. Ebben feketén-fehéren szerepel, hogy a földterület nem kerül a lakásvásárlók tulajdonába, de földhasználati jog illeti meg őket. Na, ilyen a mi Divinusos előszerződésünkben nincs, az enyémben legalábbis  nincs. Viszont az alapító okiratba már beletették, amit én speciel tegnap láttam csak. Szerintem ez így nem ok. A készpénzesek aláírták ilyen formában a végszerződést, úgy, hogy lemondtak a közös földtulajdonról ? Én beszéltem az Ügyvédnővel és valami ilyesmit mondott, hogy: most jut eszükbe ez a készpénzeseknek ? Mivel a hitelesek még nem is láttak végleges szerződést, így egy készpénzes vásárlótól tudtuk meg ezeket a dolgokat. Nálam teljes a homály........

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 246

Akkor esetleg megírhatnád, hogy te melyik lakóparkban vettél lakást, ahol hasonló az építkezés menete, mégis a tulajdonotokba került a telek terület. Csak, hogy tudjunk példát mondani a beruházónak. Nekem viszont van egy olyan érzésem, hogy az egész telken hitel van és a bank nem engedi a tulajdonunkba a területet. Bár, lehet,hogy ez butaság, sajnos mi itt mindannyian csak találgatunk. Nagyon jó lenne egy mindent átfogó, magyarázó körlevél. Akkor nem mennének ezen az oldalon a találgatások. Én  bízom benne, hogy meg fog oldódni a dolog és köszi, hogy próbálsz segíteni, bár elég negatív dolgokat írsz.

Előzmény: lazsa88 (245)
lazsa88 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 245

Nekem szerencsére semmi közöm ehhez a projekthez. A kommentekre reagáltam. Félre ne érts, nem kárörvendeni jöttem ide. Én is vásároltam az elmúlt időszakban újépítésű lakást másfél évvel átadás előtt. Szerencsére az enyém kisebb csúszással elkészült és a beruházó is tartotta magát a szerződésben vállaltakhoz. Viszont elővigyázatosságból utána jártam illetve járok, hogy mik a magyar ingatlanfejlesztők stiklijei. Amiatt, hogy ha próbálkoznának valamivel, akkor ne érjen teljesen váratlanul. Emiatt szoktam néha erre a fórumra is benézni.
Egyébként ne legyen kétségetek, hogy ez a földterület a fejlesztő tulajdonában marad dolog a ti lehúzásotokat szolgálja. Az, hogy a további ütemek épülnek még egyáltalán nem ok erre. Az én lakásom esetén is épül még az utolsó ütem ami közös telken áll, mégsem volt semmi olyan a végleges adásvételiben, hogy a földterület a beruházóé marad.
Ha belegondoltok ez a beruházónak is macera, hogy a terület  az övé maradjon. Azért csinálja, hogy utána a beleszólásotok nélkül számlázhasson nektek.

Előzmény: mályva19 (244)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 244

Ezt a karbantartási dolgot honnan veszed ? Te nem vagy- leszel- itt lakástulajdonos ?

Előzmény: lazsa88 (243)
lazsa88 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 243

Hát titeket sajnos most jól át akarnak (lehet, hogy fognak is) vágni. Az egész arra megy ki, hogy a beruházó továbbra is pénzzel akar lehúzni titeket. Úgy fog ez kinézni, hogy karbantartási költségként ki fog számlázni havonta X összeget. Ebből ha szerencsétek van akkor X/2 összeget tényleg elkölt karbantartásra. Ha nincs szerencsétek, akkor meg nem lesz karbantartás csak fizethettek. Továbbá ha ügyes, akkor azt is megcsinálhatja, hogy ezen összeget ő fogja meghatározni a beleegyezésetek nélkül.
Mindenképpen javaslom, hogy független ügyvéddel nézessétek át az előszerződést és a végszerződés tervezetét. A beruházó ügyvédét felejtsétek el, az nem tőletek kapja a pénzét, ergo nem érdeke, hogy kiálljon értetek.
Az előszerződésnek megfelelő tartalommal a bíróság által is létre lehet hozatni az adásvételit. Viszont ez sajna sok idő, addig a beruházó simán ki tud szúrni veletek. Eladja a lakást másnak, a pénzeteket lenyúlja, a projektcégből kiveszi a pénzt majd felszámolják. Mindenesetre mindenképp konzultáljatok megbízható független ügyvéddel!

Előzmény: mályva19 (240)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 242

Azt tudja valaki, mikor lesznek albetétek?

ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 241

Adásvételiben ez van: "A Társasházat az épület földdel érintkező alapterületére" - ez nem a zöldterület, ugye egyértelmű

 

"A társasházat területhasználati jog illeti meg" - de azért jogilag lehet ám pénzt kérni. De ez ugyis a Szervezeti-működési Szabályzat, valamint a földhasználati szerződésben lesz rögzítve

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 240

Olvasom immár harmadszor az alapító okiratot, lehet, hogy igazad van és a területhasználati jogért nem kell fizetni, csak a gondozásért, de akkor sem értem, hogy a telek, amin a társasház áll, miért nem lehet a lakók tulajdona ? Azért, mert 3 társasház épült egy telekre ? Erről mi nem tehetünk. A további közös költségről van valami fogalmatok ?

andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 239

De ez meg igy sincs rendben, hiszen a telek tulajdonat elvettek tolunk.

Nem kis penz azert.

Előzmény: bbfan1 (237)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 238

Szóval én itt nem láttam területhasználati jogot, ha csak a karbantartás nem az (?)

Előzmény: bbfan1 (237)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 237

A 11-ik oldal A B és C pont... én nem tudom, jól értelmezem - e, de egy - egy mondatot idemásolok:

 

A pont:

 

" A Társasházat kizárólagos földhasználati jog illeti meg a Telekingatlan Társasház felépítményének körvonalai által határolt területére vonatkozóan "

 

Ugyanez van a zöldterületre is.

 

B pont:

 

" Az Alapító/Telektulajdonos a Társasház számára biztosított kizárólagos vagy más társasházakkal közös földhasználati joggal érintett területek használatát indokolatlanul nem korlátozhatja "

 

Itt alatta részletezik, hogy a játszótér/ park a miénk, kivétel ha munkákat végeznek rajta stb., akkor nem használható.

 

C pont:

 

"A Társasház köteles az A.) pont szerinti társasházi közös szükségleteket kielégítő infrastruktúra karbantartásáért, továbbá a közös használatú zöldterületek gondozásáért, a Társasházban található külön tulajdonú lakások és szálláshely ingatlanok össze alapterülete (7.575 m2) után 50.-Ft +ÁFA/m2/hó ... összegű díjazást fizetni a Telekingatlan tulajdonosának. "

 

Ha jól értem, ez nem azt jelenti, hogy a telekingatlanon lévő közös tulajdonú objektumok karbantartásáért (játszótér, park vagy épp a ház takarítása, liftek karbantartása stb.) fizetni, amit a közös költségbe építenek be ?

Előzmény: mályva19 (233)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 236

Az alapító okiratot nekem ma küldték meg, mert kértem !!! Szerintem ezt minden vásárlónak meg kellett volna küldeni, ahogy megtették a használatba vételivel is. Oka van annak, hogy nem kaptuk meg az alapító okiratot, csak külön kérésre. Engem nem érdekel, hogy fizetni kell a földterület, parkok, stb. karbantartásáért, de a területhasználati jogért nem !!! Az a telek a miénk !!! Nem keveset fizettünk érte. Ja, és azt írta az Ügyvédnő, hogy lesz egy közös képviselő-gondolom az ő emberük-és majd azzal rendezik a területhasználati jogot. Bennünket mindenből kihagytak, soha nem hívtak össze bennünket.

Előzmény: ThomasShelby (235)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 235

Meg kell várni mi lesz az alapító okiratban és a földhasználati szerződésben.

 

Ha abban földtől elrugaszkodott dolgok lesznek és le akarják húzni a lakókat, azt azért tudom garantálni, hogy amint elkezdik értékesíteni a B és C ütem lakásait, biztosítok pár "címlap reklámot" és híradó megjelenést nekik. Mindezt folyamatosan. Elég sok újságíró/tv-s van a fizetési listámon, ezzel nem lesz gond:)

bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 234

Én most újra átolvastam a társasház alapítót. Ez van még az elején:

 

" Az Alapító rögzíti, hogy a telekingatlan, amelyen az épület áll, nem kerül társasházi közös tulajdonba, annak meghatározott része a Társasházközösséget földhasználati jog illeti meg. A föld használatával kapcsolatos egyéb jogokat és kötelezettségeket jelen Alapító Okirat és a telektulajdonossal kötött szerződés szabályozza. "

Előzmény: mályva19 (233)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 233

Az is kérdés, hogy egy ilyen lakást hogy lehet eladni később ??? Sehogy !!! Én emlékszem, hogy valamikor azt mondták, hogy azért adják be Ők ( Divinus )egy személyben a társasházi alapító okiratot, mert valamelyik lakó úgyis belekötne valamibe, nem írná alá és és akkor soha nem lenne alapító okirat. Mi már teljesen ki vagyunk bukva ezen a lehúzáson. Mi megbíztunk az ügyvédekben és a Divinusban. Nem tudom, más esetekben van-e ilyen megoldás a most épülő társasházak esetében? Meg ez a szöveg, hogy azért nem a miénk a telek, mert 3 társasház lesz rajta és ezért a jogszabályok nem engedik. Ezt még el is fogadnám, de akkor minek kérnek érte havi díjat. Nem tudom, hogy a közös költség hogy fog alakulni. Erről van valami infója annak, aki már beköltözött ?

 

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 232

Nekem most küldték át a társasházi alapító okiratot, melyben az szerepel, hogy 50,.ft + áfa x lakás nm árat kell fizetni a a telekhasználatért és a zöldterület, stb. gondozásáért. Ez 2020.12.31-ig van így, aztán a KSH indexe alapján változtatja minden évben. Vagyis állandóan emeli. A társasház nem választhat másik, olcsóbb üzemeltetőt. Az ügyvédnő szerint azért nem lehet a terület a mi tulajdonunk, mert A, B, C társasházak lesznek és így nem lehet megosztani. Aha.......!!!!! Azt mindenképpen ki kell követelni, hogy ingyenes legyen a területhasználati jog. Egyébként én is utána néztem és ilyen a világon nincs !!!! Mindenhol azt írják, " ez a szocializmus csökevénye ", akkor volt ilyen, hogy a terület pl. az önkormányzaté, de lehetett rá magánszemélynek építeni. Ilyenkor az ingatlan létezéséig ingyenes, örök területhasználati jog illeti meg az ingatlan tulajdonosát. Annyira gusztustalan ez az egész, nem elég, hogy állandóan csúsztak a határidővel, még ilyenkor is a lakók alá akarnak tenni. Nekünk semmi örömünk nincs az egészben.

Előzmény: ThomasShelby (227)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 231

Közben az első ügyvéd is válaszolt:

 

"Itt meg kell nézni mi van  az alapító okirat és a Szervezeti-működési Szabályzat, valamint a földhasználati szerződésben.Tényleg szerepelhet benne akár az is hogy a lakástulajdon mellett bérleti díjat fizetsz a telekért. Itt egy szereplő köti a földhasználati szerződést ami vevőre kötelező érvényű lesz.Ezzel igazán le lehet húzni az embereket.............   
Üdvözlettel:"

Még 2 ügyvéd haveromat megkérdeztem, kíváncsi vagyok

andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 230

De ez nem ilyen egyszeru nem? Meg ha nem is kerhetnek, akkor is elvileg mienk lenne a telek. 

Előzmény: ThomasShelby (229)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 229

Közben nekem egy ingatlanos mondta, hogy ő hallott ilyenről, csak ott kikötötték, hogy a födhasználati díjat nem kérhet a telek tulajdonosa.

andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 228

Az en ertelmezesem alapjan is az tortent, hogy egyszeruen nem adtak oda a telket a tarsashaz tulajdonaba. Ebbol a kesobbiekben komoly gondok lehetnek, akarmit is igernek most, jogilag ez igy tarthatatlan, es meg sose hallottam ilyenrol. 

Előzmény: ThomasShelby (227)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 227

Ezt írták a végleges szerződésbe:

 

"Tekintettel arra, hogy az épület külön helyrajzi számon került az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre, a telekingatlan, mint önálló helyrajzi számú ingatlan, a társasházi közös tulajdonnak nem része. A Társasházat az épület földdel érintkező alapterületére, valamint a Telekingatlan egyéb területeire megillető földhasználati jogára, illetve a Telekingatlan közös használatú zöldterületeinek, gyalogos közlekedőinek és egyéb létesítményeinek fenntartásához, gondozásához kapcsolódó költségek meghatározására és viselésére vonatkozó rendelkezéseket a társasházi alapító okirat, valamint az Eladó, mint földtulajdonos és a Társasháztulajdonos közötti szerződés rögzíti. Vevő elfogadja, hogy Eladó, mint egyszemélyi alapító, és egyben, mint a Telekingatlan kizárólagos tulajdonosa, jogosult a földhasználati szerződés megkötésére. Az alapító okirat és a Szervezeti-működési Szabályzat, valamint a földhasználati szerződés hatálya a Vevőre a jelen szerződés alapján történő tulajdonszerzésétől kezdődően automatikusan kiterjed."

 

Tehát öszefoglalva: Elvileg földhaszmálati díjat kérhetnek a társasháztól.

 

 

Előszerződés szövegéből:

 

"Az alapító okirat végleges szövegében kerül meghatározásra az egyes külön tulajdonok albetétszáma, így a jelen előszerződés tárgyának, az Ingatlannak a helyrajzi száma, az albetétekhez a közös tulajdonból tartozó eszmei tulajdoni illetőség (az osztatlan tulajdoni hányad, amely az egyes külön tulajdonú albetétek alapterületének az „A” Társasház összes külön tulajdonba kerülő alapterületéhez viszonyítva kerül megállapításra), az Ingatlan hasznos alapterülete, valamint a teremgarázsban esetlegesen megvásárolt, kizárólagos használatba kerülő gépkocsi-beálló megjelölése, a teremgarázsból, mint albetétből az ahhoz tartozó tulajdoni hányad meghatározásával együtt."

 

Tehát az előszerződésben osztatlan közös szerepel, ami azt jelenti, hogy a telekből kellett volna tulajdonjogot szereznünk. Hát nem ez történt...

 

Viszon felhatalmaztuk őket az előszerződés aláírásával, hogy megcsinálják:

(Az előszerződés szövegéből)

 

"Szerződő felek visszavonhatatlanul megállapodnak abban, hogy Eladó, mint egyszemélyi alapító a társasház tulajdon bejegyzéséig egyoldalúan jogosult a társasház tulajdont alapító okiratot (és a szervezeti és működési szabályzatot) módosítani, kiegészíteni (pl.: az osztatlan közös tulajdoni hányad, a várható helyrajzi szám, vagy a közös tulajdoni részek száma és aránya tekintetében), aláírni és megtenni minden ahhoz szükséges nyilatkozatot, hogy a társasház tulajdon ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre kerüljön. Vevő visszavonhatatlanul kijelenti, hogy az Eladó jogosult a jelen pontban írt nyilatkozatokat felmerülésekor helyette és nevében megtenni. Vevő kötelezettséget vállal az együttműködésre, és megtesz minden szükséges nyilatkozatot, aláírja a vonatkozó okiratokat az „A” Társasház mielőbbi bejegyzése érdekében. Vevő vállalja, hogy ha az együttműködését vagy az okirat aláírását indokolatlanul megtagadja, úgy az Eladó ezzel kapcsolatos kárát megtéríti."

 

Az aláírásnál az ügyvédnő erről nem beszélt...

 

 

Most utánanéztem  neten, de még csak hasonló ügyet sem találtam. Az ilyen eseteket eddig mindig önkörmányzati ingatlanoknál láttam.

 

 

 

 

 

 

 

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 226

A társasági alapító okiratról írsz ? Az Neked van ? Mert mi nem kaptunk,bár az ügyvédnő ígérte telefonon, hogy ma megküldi, mert azon látszik az építési telek tulajdonjoga is.

Előzmény: bbfan1 (225)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 225

És biztosan ez a végleges, február 18-án iktatta a földhivatal.

Előzmény: mályva19 (223)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 224

Én átolvastam és semmi erre vonatkozó dolgot nem találtam...

Előzmény: mályva19 (223)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!