Keresés

Részletes keresés

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.02.05 0 0 70
Jó, szóval, Eric Berne: Sorskönyv

Háromszintű személyiségmodellt használ, van egy Szülői, egy Felnőtt és egy Gyermeki összetevője az ember énjének. Ezek tovább bonthatók, van Apai és Anyai, illetve Gondoskodó vmint Korlátozó Szülői, a Gyermekiben van Természetes és Lázadó, meg még valamilyen.

A legcikibb (szerintem) a Szülői. Képzeld el, hogy apád vagy anyád vagy bárki aki neked szülőfigura, ott lakik a fejedben, és kommentárt fűz mindenhez, amit csinálsz. Biztat, húzza az orrát, aggályoskodik - ahogy a szülők szoktak. És nemcsak a te dolgaidra tesz megjegyzést, hanem más emberekhez is kiszól belőled.
Nemcsak ilyeneket művel, hanem érzelmeskedik is. Szeret, sajnál, meg akarja csinálni helyetted a dolgokat (ez vicces, mert a valódi szülővel ellentétben, nem fogja megcsinálni).

A Felnőtt, más szóval az értelmes éned, hidegfejű számítógép. Nem részletezem, ez ismert.

A Gyermeki énállapotok sokan vannak, minthogy a gyermekkor a változások története. Egyik pillanatban három és fél éves Gyermek szólal meg bennem, a másikban ötéves. Nem gyerekességet jelent a dolog, hanem gyermeki szemléletet, ami nagyon értékes szokott lenni, vigyázni kell rá.

Az ember zuhangat egyik énállapotából a másikba, és ezt sokszor nagyon jól meg lehet figyelni. Magunknál és másoknál is. Megtanulhatod, hogy mikor mennyire hagyhatod felügyelet nélkül a Gyermeki énedet, vagy megtanulhatsz ellentmondani a Szülői utasításoknak.

Berne azt is állítja, hogy hat-nyolc éves korunkig megírjuk a saját sorskönyvünket, és életünk hátralévő részében - amennyiben rajtunk áll - ennek beteljesítésén fáradozunk. Persze anélkül, hogy tudnánk róla: ha megértjük a sorskönyvünket, át is írhatjuk. A sorskönyv megírásához a tündérmesékből merítünk muníciót. Beszartam a röhögéstől, ahogy a Piroska-sorskönyvet elemezve szerző leszűrte a tanulságot a meséből: magányos farkasoknak nem ajánlatos egyedül a sötét erdőbe menni, mert az ott bóklászó Piroskák miatt könnyen egy mély kútban végezhetik, kövekkel a hasukban. De ugyanígy beszédes a Csipkerózsika vagy a Hamupipőke-sztori (ez utóbbinak kevéssé hangsúlyozott, ám annál lényegesebb eleme, hogy miután a tündérkirálynőnek sikerült Hamupipőkét is a bálba küldeni, végre zavartalanul örülhettek egymásnak az apával).

Sorskönyve nem mindenkinek van, viszont mindannyian ismerünk embereket, akiknek a szüleik irdatlan súlyú sorskönyveket akasztottak a nyakukba, és élethossziglan, rokkanásig fáradoznak azon, hogy végrehajtsák a benne foglaltakat. Free them!
Előzmény: másikegylány (57)
pudli Creative Commons License 1999.02.05 0 0 69
Kedves másikegylány!
Tisztázni kéne néhány alapfogalmat, mielőtt tovább beszélgetünk.

Énkép: kialakulásában döntő szerepet játszanak a siker és kudarcélmények, az emberi környezet minősítő reakciói (szóbeli és nonverbális egyaránt), a társakkal való folyamatos összehasonlítás, és a szociális szerepek. Ebből a meghatározásból már adódik, hogy az énkép nem stabil, nem állandó, változik, tul.képpen egy folyamat aktuális metszete.

Én-ideál: az énkép kialakulásával párhuzamosan, a társadalmi (emberi) minősítőreakciók hatására történik a szociális normák (emberi értékek) elsjátítása, beépülése, és ezzel együtt jön létre az önértékelés (önismeret), vagy önkontroll.

Ha az énkép az énideáltól csak kevéssé tér el, akkor nincs baj.
Ha az eltérés nagy, akkor az illető mindenképpen megpróbálja feloldani a feszültséget önmagában. Vagy az énideálját próbálja közelíteni az énképéhez (nem könnyű, de egészséges módszer), vagy hazudni kezd önmagának, és az énképét torzítja el, hogy megfelelhessen az ideáljának.

Na ezekután akkor jöjjön az önismeret: annak van megfelelő önismerete, aki a saját énképét nem önmaga által eltorzitva látja, hanem úgy, ahogyan mások láttatják vele.
másikegylány Creative Commons License 1999.02.04 0 0 68
bcsi,
Számomra az lenne baj, ha össze tudnám! Akkor érezném, hogy ITT A VÉGE! Addig meg... élek, mint Halav Ízben! :))
Előzmény: bcsi (66)
másikegylány Creative Commons License 1999.02.04 0 0 67
Kedves Palánk (hamá' tegeződünk...)!

Hát ez az, hogy bizonyos jellemvonások csakis helyzetekhez, emberekhez kötődnek! Nagyon ritka, hogy gyors egymásutánban két ugyanolyan emberrel/helyzettel/véleménnyel találod szembe magad. És kinek hisz az ember? Mindig a soron levőnek... Vagy az már betegség?
Arról van szó, hogyha az ember egy bizonyos sztereotípiára épít, sosem tudja meg, mit hoz az új helyzet. Az, amiben valami egész mást tudsz meg magadról. Szerintem mindig totál nyitottan, a nulláról indulva kell "útnak indulni". Nem?

O.K. Konkretizáljunk. Az a bajom, hogy ha annyira erős vagyok egy kapcsolatban, hogy mindig magamat adom, akkor mindig ugyanaz fog történi. Előre látható helyzetek, kiszámítható, semmitmondó beszélgetések, felesleges udvariaskodások, langyos félmosolyok... De ha valakivel merek "semmilyen" lenni, vagyis nem az érdekel, hogy én hogy 6ok rá, hanem az, hogy ő hogy 6 rám, akkor bármi megtörténhet. Szerintem ez utóbbi sokkal érdekesebb.

Persze vannak tapasztalatok... de pont azért, mert ritkán jön egymás után két ugyanolyan helyzet, soxor a régmúlt "eredményei" mit sem érnek. Főleg ha ezek félelem képében merevedtek rád. Az lenne a bölcsesség netovábbja, ha sok rossz történet után a félelmeinktől már lépni sem tudnánk?

Ismeritek a mondást...
"A tapasztalat az a valami, ami mindig azután jön, hogy szükségünk lett volna rá."
Hátakkor?
Előzmény: Dr. Égely Palánk (63)
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 66
Baj
Előzmény: másikegylány (65)
másikegylány Creative Commons License 1999.02.04 0 0 65
off

Azt sem tudtam soha összerakni!
Előzmény: bcsi (64)
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 64
OK ! Fenébe a dobozokkal.
De: Nem kerülheted ki őket kénytelen vagy elviselni a dobozolást. Sajna. Utoljára még egy példát engedj meg.
A Rubik kocka. Mégis millió "arca" van.
Előzmény: másikegylány (62)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.04 0 0 63
másikegylány,
Én hiszek abban, hogy minden (egészséges) embernek van valamilyen saját személyisége, ami rá jellemzo. Ez az a személyiség, amit szeretne megfejteni, amikor önismeretre törekszik. Én csak azt akartam mondani, hogy egy adott környezethez hozzácsiszolódsz. A magadról alkotott kép valójában nem csak magadról szól, hanem arról is, hogy az adott környezetben mit tartanak feloled, arról, hogy hogyan alkalmazkodtál ahhoz az adott élethez. Ha más környezetbe kerülsz, kicsit máshogy viselkedsz. Amikor új lapot nyitsz, lehetoséget kapsz arra hogy megismerd más emberek reakcióit, hogy ne sztereotípiákat kapjál vissza a rég ismert emberektol. És arra, hogy a saját reakcióidat megismerd. Ilyen helyzetek után kicsiszolódhat benned egy kép arról, ami mindig közös volt abban, ahogy reagáltál, és ahogy reagáltak rád. Biztos szebben is le lehetne írni, de most el kell rohannom.
Üdv, Palánk
Előzmény: másikegylány (57)
másikegylány Creative Commons License 1999.02.04 0 0 62
bcsi kedves,
látom, neked van még mit mondanod a dobozokról. Ez egy nem szép téma, ne folytassuk. Ha beismerem, hogy dobozok kellenek, abbahagy6juk?
O.K. Részben...
Persze, dobozok mindig vannak, kellenek, különben szétesnénk. Csak a felirat változik. Avagy. Szerintem ez úgy megy, hogy Ember jön-megy, megtörténnek vele dógok, amik megállíttyák, hogy na!most mi történt? Emberünk elgondolkozik, összeolvas ezt-azt, aztán rájön: EZ történt! Tehát: EZ vagyok én. Igenám, de eljön a Másnap. Emberünk jön-megy, történnek vele a dolgok. Majd megállíttyák. Emberünk kérdez-olvas-rájön: na, ez vagyok ÉN. Mi vagyok én?!?!? Hiszen ez ellenkezik a tegnapival! Új felirat kell. Radír kell. Felejteni kell. Átlátni kell. Okulni kell. Okosodni kell. Építeni kell.
Nem pedig dobozolni.
Előzmény: bcsi (61)
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 61
Szia Másikegyszéplány !
A dobozolás természetes, igaz én sem hiszek benne. Viszont hogyha behelyettesíti az ember, nagyon sok hasonló doboz van körülötte, ami ellen nem ágál.
Pl. - Térkép,rendszerek,képletek,stb. Ha nem lennének konstans kapaszkodók, akkor mindenki eltévedne az életben.
El tudod képzelni a matekot közös nevező nélkül ? És a kémiát a periodus tábla nélkül ? Tudnál közlekedni a táblák hiányában ? Ezért kellenek a dobozok.
Előzmény: másikegylány (-)
másikegylány Creative Commons License 1999.02.04 0 0 60
bcsi,
mos'mér'...? (elcomorod)
De ha ezek számomra beszélgetés-kezdemények? (Lehet, hogy mindenkinek emilt kellene küldenem?)
Lyó-lyó, a topic már útban a forgácsolódás felé, de mégsem lehet 2354 hozzászólás a dobozolásról! Annyira szeretném, ha ez olyan beszélgetés-folyam lenne. Mindig vannak újabb és újabb kérdések. Számomra ez a természetes.
Fejlődés?
??? Nem értem. Hova fejlődjön egy topic?
Előzmény: bcsi (58)
Banál Béla Creative Commons License 1999.02.04 0 0 59

Próbáltad már valakinek elmondani hogy mi az ő legnagyobb hibája ?
Nem könnyű feladat. Félő hogy megbántod ha megmondod neki. Fordítva ugyanez a szitu, neked sem mondják el hogy vajójában mi a dörgés.

Volt már olyan hogy egy pasi fel akart szedni, de te képtelen voltál megmondani neki hogy egyszerűen béna, azt meg hogy ez miben áll azt végképp ? Nem is olyan egyszerű embert találni a feladatra.

Rossz tulajdonságainkat születéstől kezdve ösztönösen igyekszünk elfelejteni - ami egészséges dolog - hogy megtartsuk önbizalmumkat. A kellemetlen valóság csak kellő cinizmussal és öniróniával emészthető. Az életkor előrehaladtával mind több és több germekkor óta felrakódott szemfedőtől szabadulunk meg, de ehhez szükséges hogy legyen egy olyan ember aki képes a szemedbe mondani számodra kellemetlen dolgokat is méghozzá úgy, hogy - ha ugyan ott és azonnal nem, de rövid idő múlva - elfogadd a kritikáját.

üdv: Banál Béla
a cinikus kritikus
Előzmény: másikegylány (57)
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 58
Másikegyszéplány
Az előbbiekhez szólva : nem kell mindíg mindent megvizsgálni ! Ha nem természetes valami vagy valaki, akkor a többieknek ellenérzése támad. A sok apró elemezgetés szétforgácsol. És mivel a dolgok egymásra épülnek, sosincs a történeteknek befejezése.Ez pedíg minden fejlődést megakadályoz.
másikegylány Creative Commons License 1999.02.03 0 0 57
Kedves Fonáltovábbgombolyítók!
Most megpróbálok egyenként reagálni rejátok,sőt! további kérdéseim lesznek.

Gombperec,
("önismeret, olyan fontos ez?)
csak ha új helyzetbe kerülsz, és már nem műxenek a régi jól beállt reflexeid.

SealArt,
("kontroll állandóan létezik, csak...")
-"- ???
Ki vagy mi a kontroll? Nincs objektív tükör, csak tükörcserepek vannak.

Purusa,
("egyes elméletek szerint az egész művészet erre épül") - erről majd emilben szeretnék továbbkérdezősködni.
Hogyisvanamondás - RULEZ!

Dr.Égely Palánk,
(más környezet...)
De vajon az ott felszedett tapasztalatok beilleszthetők-e visszamenvén régi életedbe? Avagy új éned csupán új környezeted vetülete? Elvégre világgá elég ritkán megy az ember... kirándulni többször! De a lényeg mindenképpen az, ahogy hazatér.

Zsoltu, Pucros Mackó,
ponty ezeket a könyveket még nem olvastam, de örülnék, ha 1-2 mondatban elmondanátok, hogy miért éppen ez jutott eszetekbe a témával kapcsolatban. Annyi könyv van! Én arra lennék kíváncsi, hogy fel tudtok-e villantani valami személyes élményt, valami életben is megvalósult gondolatot, ami ezekhez a könyvekhez kapcsol! Jó lenne...

Banál Béla,
("saját jellemvonásaidhoz tükröt találni nehéz feladat")
Nem fordítva történik? Előbb jön a tükör, belenézel, és látod A Jellemvonást.
Az az érdekes, amikor kialakult már egy értékrendszered, egy képed magadról, oszt jön valaki és lyól felboríttya a zegészet. Megtucc dolgokat, ami eddig eszedbe nem jutott volna magadról; más tulajdonságok, amikről meg azt hitted, ez az ami, hirtelen eltűnedeznek.
Én nemtom... egyáltalán...ki lehet a tükröd? Aki hozzád hasonló, vagy aki éppen hogy nem? Vagy bárki lehet tükör, csak bátorság kell belenézni az arcába?

Na, szójjatok valamitet!
Banál Béla Creative Commons License 1999.02.03 0 0 56
Az komplikált, vannak mindennapos attitudök az életben.
Pl. menj el egy olyan helyre ahol nem jártál elotte, nem ismersz senkit, nincs vagy nem tetszik a zene, nem a te korosztályod van jelen, viszont sok idegen figura fellelheto, úgyhogy marad a puszta pofavizit. Fontos hogy ott kell maradnod. Idovel azon kapod magad hogy egészen meglepo dolgokat teszel vagy mondasz magadról.
Másik: Szemelj ki egy vagy több ismerosödet aki a társaságban többnyire a perifériára van szorulva, magába forduló tipus, vagy csúnya. Ha megnyered a bizalmát sok érdekes dolgot tudhatsz meg magadról, ami neked elotte fel sem tunt. Meg se próbálkozz tudományosan, elore kitervelten ésszeru indítékokkal hozzáfogni, mert azzal csak elriasztod prófétádat. Saját jellemvonásaidhoz tükröt találni nehéz feladat, de a fáradozást megéri akár hosszú éveken keresztül is.
Előzmény: Dr. Égely Palánk (51)
ZodiaC Creative Commons License 1999.02.02 0 0 55
hehe.

Most dumaltam le a hugicamat arrol, hogy pszichologusnak menjen.
Szerintem ugyanolyan nonproduktiv minka, mint a bankaroke, csak ezt meg sem fizetik.

(persze mondtam mas indokokat is)
zseni Creative Commons License 1999.02.01 0 0 54
A dobozolasrol eszembe jutott a Brian elete c. film egy jelenete (a kedvencem):
Cimszereplo all az ablakban, alant orjongo tomeg, akikhez Brian ekepp kezd szolni:
-Ti mind kulonbozoek vagytok...
Egy hang a tomegbol:
-En nem!!!!

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.31 0 0 53
Eszköztár:
Eric Berne: Sorskönyv

Sajnos, egyedül ez sem megy igazán (vagy csak idő kellene rá?). Magyarországon pedig állítólag nem nagyon csípi a pszichológustársadalom a tranzakcióanalízist. Pedig állítom, hogy Berne modellje utolérhetetlen leíró erővel bír, emellett teljesen felhasználóbarát.
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.01.31 0 0 51
Csak egy apró kiegészítés. Az önismeretet nagyon jól teszteli ill. edzi az, ha valaki akár csak pár hétre elutazik valahova, ahol egyedül kell boldogulnia csupa ismeretlen ember között. Nagyon meglepo dolgokat tudhat meg önmagáról az ember, ha kibillen a megszokott, ismertnek gondolt kis világából, és nem használhatja a mindennapok egyre kérgesedo rutinját.
Drégelypalánk
Előzmény: másikegylány (46)
Purusa Creative Commons License 1999.01.31 0 0 50
Igazan koszonom az invitalast, de hat mindent elmondtak mar helyettem Palankek...

Csak ilyen morzsak (es kozhelyek, bocs) jutnak eszembe:

- ugye gnothi sze auton... (mar a regi gorogok is)
- ha az embert langyos, kello sokoncentracioju vizes oldatba teszik, es mindenfele ingertol megfosztjak [fuldugok, sotet, etc.], akkor nehany oran belul hallucinalni kezd, majd szetesik a szemelyisege (a visszajelzes fontossaga)
- egyes elmeletek szerint az egesz muveszet erre epul (magunk es masok tukrozese)
- 1 rakas todomanyag foglalkozik az emberi viselkedes valtozasaival (avagy milyen maszkot mikor veszunk fel, es miert)
- senki sem allando: igen, az eszkoztar vagyunk; az en talan csak az egyes eszkozok valasztasanak gyakorisagi mutatoibol (fuj, de hulye! :) all
- onismeret van, csak val. sosem lehet teljes; es igen, kulonbozo mertekben ismerjuk magunkat, termeszetesen
- "eladoooo aze geeeeesz vi-lag!" - illetve pontosan: tukrunk az egesz vilag.
- befolyasolas: persze, van. Tudatalatti rengeteg, tudatos joval kevesebb (es joval sikertelenebb alt.). Az ertekrendszer a kulcs, alighanem: aki/ami fontos, az gyakorolhatja a legerosebb hatast. Es persze a biologikum: a hormonok, a neha felrecsuszo neurotranszmitterek (mosd ki fijam a szad! :) igencsak kemenyen tudjak rangatni a kivul szep mazas, belul szep lelkes, serulekeny en finom madzagjait...
- hogy is volt az a mondas? 'Nem az vagy, ami szeretnel lenni, nem az vagy, aminek latszol, es nem az vagy, aminek hiszed magad.' (vagy valami ilyesmi)


Szemelyes: en pl. meg most is gyakran koszonok magamnak, ha tukorbe nezek, es nem figyelek oda. :)) Ennyit az onismeretrol...
SealArt Creative Commons License 1999.01.31 0 0 49
Azért jó néha egy önismereti csoportba elmenni, mert ott mindenkinek az a dolga, hogy visszacsatolásokat nyújtsanak, és értelmezzék azokat. Segít bôvíteni az "eszköztárat", és érzékennyé tesz néhény olyan dologra, ami felett egyébként elsiklasz. De nagyon veszélyes is lehet, ha nem szakember csinálja. Én ma már csak akkor ülnék be egy ilyenre, ha nagyon jó ajánlásokat kapnék. Kontroll állandóan létezik - azt kell megtanulni, hogy értelmezni tudd.
Szerintem alapértelmezésben az ember jól működik, és akkor nem fontos dolog az önismeret. De ha baj van, sokat segíthet.
Ha az ember megtanulna olyan kemény és ôszinte lenni magához, mint amilyen másokhoz lenni tud, akkor sok baj nem lenne egyébként - ezt Banyától olvastam egyébként, ha nem is szó szerint, és ha nem is ebben a kontextusban, de igaza lehet.
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.01.31 0 0 48
Amíg Purusa be nem toppan, addig belekotyogok. Az önismeret rohadt nehéz kérdés. Kicsit olyan, mint amikor valaki a hajánál fogva akarja felemelni saját magát. A kérdés nyilván az, hogy amikor magadról képet alkotsz, az mennyire "hiteles", becsapod-e magadat sorozatosan, vagy nem. Szerintem az önismeretre az élet tanít meg, a magadról alkotott aktuális képet az élet részben visszaigazolja, részben nem. Ha valaki odafigyel ezekre a jelekre, akkor sokat tanulhat magáról. Számomra az jelent egyfajta kontrollt, hogy odafigyelek olyan emberek reakcióira, akiknek a véleményére az élet más (nem rólam szóló) dolgaiban sokat adok, akik számomra hitelesek. Ha az összes ilyen ember "szembejön velem", akkor az adott pillanatban valószínuleg ok látnak jobban engem, mint én magamat. Csapda persze itt is van: vajon akiket hitelesnek érzel, azok tényleg azok-e?

Palánk
Előzmény: másikegylány (46)
másikegylány Creative Commons License 1999.01.31 0 0 46
Próbálom PURUSÁT átcsalogatni ide, ezért újra fölteszem a kérdést:

"Beszélgessünk már egy kicsit az ÖNISMERETről!!!
Ti hogy csinájjátok? Könyvből? Emberekből? Tanfolyamokból?
Mikor mondhattya el valaki, hogy tutijó önismerő? Létezik egyáltalán valami kontroll?
Vagy ha valaki folyton szomorú, az rossz úton halad? Vagy mi dönti el? Hol van az alsó és a felső határ?"

Ő ezt úgy monyta, hogy "honnan kezdődik az én"?

...meg SealArtnak volt egy nagyon jó kifejezése valahol, az ESZKÖZTÁR.
Na: honnan ÉN és honnan ESZKÖZTÁR?

És: hogyan befolyásolhatja egy másik személy az ÉNt? Befolyásolhatja egyáltalán? Honnan erednek a Nagy Változások?

Na? Tutttok mitet mondani erre?
bcsi Creative Commons License 1999.01.29 0 0 45
A csomagolással egyetértek, de nem egyformák a dobozok Szerintem itt az igazság. Akinek a csomagolás a feladata, annak viszont jól kell értenie a munkájához, mert különben kiesik a dobozból a csomag.
banya Creative Commons License 1999.01.29 0 0 44
én meg azt hallottam, hogy a pszichológus és a pszichiáter között az az egyetlen hasonlóság, hogy kölcsönösen kóklernek teintik egymást...
:))))
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.29 0 0 43
Én aztat óvastam, hogy a pszichológus és a pszichiáter közötti fő különbség: a pszichológus bölcsész, a pszichiáter pediglen orvos.
másikegylány Creative Commons License 1999.01.21 0 0 42
holist:
"az önismeretet nem lehet pénzért vásárolni"
Mééér? (A könyvek is pénzbe kerülnek, nem beszélve a tanfolyamokról, meg a számláról, amit egy nagy beszélgetés után kapsz a helyi kocsmában...)
Egyáltalán: beszélgessünk már egy kicsit az ÖNISMERETről!!!
Ti hogy csinájjátok? Könyvből? Emberekből? Tanfolyamokból?
Mikor mondhattya el valaki, hogy tutijó önismerő? Létezik egyáltalán valami kontroll?
Vagy ha valaki folyton szomorú, az rossz úton halad? Vagy mi dönti el? Hol van az alsó és a felső határ?

(Banya, számítok rád!)

remixdog,
kösssz, jó lesssz!

eMM,
mos mér bezzegelsz? Nem kényszer a tortaevés...


remixdog,
kösssz, lyó lesssz!

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.01.21 0 0 41
Kedves lfs!

Írod:
"... a pichológusok és pichiáterek nem nagyon tudják saját tudományukat stabil biólógósi alapokra helyezni."

Amíg a pszichológusokat a BTK-n képzik a TTK helyett, nem is csoda. Kárnak persze kár.

lfs Creative Commons License 1999.01.21 0 0 40
Mellesleg én a saját lelkemet nem bíznám senkire, vannak nekem szüleim,barátaim, kedvesem és persze nekik is van lelkük.
Osztán így szépen elvagyunk, minek ide egy okostojás orvoska.
lfs Creative Commons License 1999.01.21 0 0 39
Véleményem szerint sok emberke azé megy el pichológósnak mer saját magával is gondban van. Így mások lelkivilágába kutakodhat a sajátja helyett.
Mellesleg kialakulóban van egy újjj "tudomány ág", amit humánetológiának neveznek(Csányi Vilmos ELTE-TTk),pl.:az állatoknak is vannak emberi tulajdonságai,és nagyon soxor az embernek is vannak állati tulajdonságai.Persze csak én eccerűsítem le így a dógokat.Mindenesetre tény az hogy a pichológusok és pichiáterek nem nagyon tudják saját tudományukat stabil biólógósi alapokra helyezni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!